oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. július 29. 06:30,  „Összepakoltunk és jöttünk” - eladóként Svájcban 27 komment

2021. július 29. 06:30 Határátkelő

„Összepakoltunk és jöttünk” - eladóként Svájcban

Anita egy svájci pékségben dolgozik. Előtte évekig egy angliai moziban dolgozott, a svájci munkához kellett némi szerencse is. A három műszakban zajló munka nem mindig egyszerű, de (mint Csillának mesélte) szeretne maradni.

pekseg_foto_pixabay_com.jpg

Csilla: Hogyan kerültél ki Svájcba?

Anita: Mi már voltunk itt látogatóban egy barátunknál 2016-ban és 2018-ban is, bár csak pár napra, de nagyon megtetszett nekünk ez az egész, amit itt láttunk.

Egyszer felajánlotta a segítségét, hogy igazából ő tudna nekünk munkát is adni, mert vezet egy pékséget és nagyon szívesen segít nekünk az elindulásban. Úgyhogy összepakoltunk és jöttünk, nem nagyon volt kérdés egyébként, nem is bántuk meg.

Csilla: Milyen volt a felvételi a pozíciódra?

Anita: Nem volt felvételi, igazából annyi, hogy én már dolgoztam előtte úgymond eladóként. Egy moziban dolgoztam éveken át Angliában, ott is eladói tevékenységet folytattam és az nyilván idevágott, a mostani munkáltatóm is úgy volt vele, hogy ez ide pont passzol, próbáljuk meg, tök jó lesz.

Csilla: Hogyan néz ki egy napod?

Anita: Három műszak van, a reggeles azt jelenti, hogy egyedül nyitom ki az üzletet, az egész pultot fel kell tölteni szendvicsekkel, perecekkel, hot dogokkal, a kávégépet elrendezni, hogy nyitásra kész legyünk.

Amikor jönnek az első vendégek, akkor még ugyanúgy ki is szolgálok, meg töltögetek is, szóval elég hosszadalmas ez a műszak. Ugyanakkor reggel nincsenek olyan rengetegen, úgyhogy itt még van idő mindenre.

Aztán jön segítség 10 óra körül, akkor együtt dolgozunk, valaki elől van, kiszolgálja a vásárlókat és a másik hátul segít.

Igazából attól függ, hogy hol vagyok éppen, ha elől, akkor csak az a dolgom, hogy kiszolgálok, aki hátul van, az előkészíti a pereceket és mindent, Szóval elől nagyjából csak eladnom kell, de ha hátul vagyok, akkor egész nap kenem a pereceket, vajazok, szendvicseket gyártok.

Ha pedig az esti műszakom van, akkor be kell zárnom és mindent el kell takarítanom természetesen.

Csilla: Milyen bérezésre számíthat egy kezdő a szakmádban?

Anita: Minimálbérre lehet nagyjából kezdésnek számítani, ha van eladói végzettséged, akkor egy kicsit többet is kaphatsz. Egy teljes állásban 3,500 - 4,000 frankos bruttó összeget simán meg lehet keresni.

Csilla: Ért-e negatív diszkrimináció Svájcban amiatt, hogy külföldi vagy?

Anita: Nem, nem, egyátalán nem éreztem semmi ilyesmit. Angliában sem egyébként.

Maximum azt tudnám felhozni, hogy mondjuk ha egy bizonyos pozíciót megpályáztunk, akkor hiába voltam tapasztaltabb, az angol kolléganőm kapta meg, ebben az esetben már egy vezetői pozícióról van szó. Itt ilyen gondom nem volt még, nem is tapasztaltam semmilyen beszólást sem.

Csilla: Mik a hosszútávú terveid?

Anita: Mindenféleképpen szeretnék itt maradni, de nálunk ugye ezt nem lehet tudni. Az a terv, hogy maradunk, mert nagyon szeretünk itt élni, meglátjuk, hogyan alakulnak a dolgok.

A teljes beszélgetés megtekinthető az alábbi videón.

(Fotó: pixabay.com)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Svájc

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7516639530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2021.07.29. 08:08:54

Az ok hogy tud angolul de hogy tudott svájciul hirtelen?

SzZoole 2021.07.29. 09:48:39

Tüncikert :-))
Én is mennék kézzel-lábbal, de se svejciniga se Vincebá nem akar segíteni, pedig bármilyen munkát elválnák és egy shed is elég lenne meghúzódni, sirok

moTmeN 2021.07.29. 10:29:23

@Golf2: Svajciul nagyon nehez megtanulni. En meg nem lattam soha olyan nyelvtanfolyamot, ahol svajcit oktattak volna. /s

gabors 2021.07.29. 10:43:53

@Golf2: "Az ok hogy tud angolul de hogy tudott svájciul hirtelen?"

Mivel a posztbol (legalabbis) nem derult ki hol is van ez a pekseg igy azt is nehez megmondani hogy melyik "svajciul" kell tudni sok helyen az angol teljesen normalisan napi nyelv ... van ahol meg nemet(ish)ul beszelnek, Genf kornyeken meg a bekaevok vannak tobbegben .... szoval ki tudja ....

Din Serpahis 2021.07.29. 11:54:37

Most őszintén, nem kell nagy nyelvtudás ahhoz, hogy teszem azt "Gipfeli bitte" vagy valami hasonlót megértsen az ember...

dikusz. 2021.07.29. 12:04:32

@SzZoole: Mit keresel Sirokon?:))) (viccvót)

fhdgy 2021.07.29. 16:19:11

@dikusz.: Még mindig jobb Sirokon,mint sírokon.

2021.07.29. 23:33:59

@SzZoole: “ se Vincebá nem akar segíteni, pedig bármilyen munkát elválnák”

Mit szeretnél csinálni?

2021.07.29. 23:34:06

@moTmeN: “ Svajciul nagyon nehez megtanulni. En meg nem lattam soha olyan nyelvtanfolyamot, ahol svajcit oktattak volna.”

Pedig vannak. Csak vannak kantononkent eltérő dialektusok, nehezíti hogy beszélt nyelv írott formája majdnem hogy nincs.
Az újságok is irodalmi németül jelennek meg nemet Svájcban.

2021.07.29. 23:34:15

@SzZoole: @Din Serpahis: “ Most őszintén, nem kell nagy nyelvtudás ahhoz, hogy teszem azt "Gipfeli bitte" vagy valami hasonlót megértsen az ember“

Chuchichäschtli azért nehezebb

2021.07.30. 06:49:33

Chuchichäschtli: egy kisebb konyhai szekrény. Evvel a szóval szoktuk tesztelni a nyelvtudást. Persze mélyen a torokból kell jönni, kb. úgy mintha az utolsó jégkorszakban megfáztál volna, és ez az állapot meg mindig tart.:-)))

Golf2 2021.07.30. 07:29:04

@Team Vincent: Na ezért mondtam hogy az angol kevés.A svajci nyuggerek nem fognak angolul hablatyolni,elmennek máshová inkább,szerintem.

SzZoole 2021.07.30. 08:08:23

@Team Vincent: hogy mit, leginkább valami könnyű munkát ami jól fizet, olyan 8-10 ezer frankra gondoltam zsebbe, természetesen :-)))

A munka jellege; inges/nyakkendős, felfukszolva, gondolok valami mezőgazdasági munkára, mongyuk csősz szivesen lennék, pl. kurvacsősz, igen asziszem a nyögősnénikre szívesen vigyáznék :-)))

svajcineger 2021.07.30. 11:24:13

@SzZoole:
Akkor Svájc a te országod!
Züruch, Langstrasse és környéke. :)

SzZoole 2021.07.30. 12:23:48

@svajcineger: de jó tudod a helyeket, saját tapasztalat?

Ako tucc seggiteni tesokam baratyokam? :-))

2021.07.30. 13:29:26

@svajcineger: “ Akkor Svájc a te országod!
Züruch, Langstrasse és környéke. :)”

Zolika, akkor erről szívesen le beszélnének, túl nagy az arab konkurencia;-)))
Előny hogy sok lány anyanyelvi szinten beszéli a magyar nyelvet, tehát nem kellene a svájci németet eroltetned.
Ha már csősz nem inkább erenycsősz? Vagy felfukszolva lehetnel madár ijesztő is :-)))

svajcineger 2021.07.30. 13:44:00

@SzZoole:
Alkudjak neked a csajoknál? :)

SzZoole 2021.07.30. 14:28:08

@Team Vincent: @svajcineger: dászíp egy csapat vagytok, folyamatosan csak vissza kérdeztek, segícsék meg nuku….. folyamatosan sírásra kényszerítettek

Opi87 2021.07.30. 16:53:47

Szerintem Svájcban azért van diszkrimináció a külföldiek felé. Itt a poszt csak utalt rá, de ha jól értem a munkát ismerősnél végzik, az nyilván más. Ez amúgy nem rasszizmus vagy esetleg Kelet Európa felé irányul, a németekkel szemben is diszkriminálnak (az ő szemszögükből a svájci van előnyben részesítve, és mindenki más hátránnyal indul). Munka és lakáskeresésnél is előjön ez. A nemzetközi nagy cégek persze mások ebben, tehát nem a svájci Google fog diszkriminálni, de a helyi bolt az lehet.

Golf2 2021.07.31. 15:30:35

@Team Vincent: sok lány anyanyelvi szinten beszéli a magyar nyelvet...az anyanyelvük lovári,a magyart csak megtanulták,sajnos.

2021.07.31. 17:41:11

@Golf2: látod ezt nem tudom, az információim az újságokból származnak.

2021.07.31. 17:41:28

@Opi87: “ Szerintem Svájcban azért van diszkrimináció a külföldiek felé. Itt a poszt csak utalt rá, de ha jól értem a munkát ismerősnél végzik, az nyilván más. Ez amúgy nem rasszizmus vagy esetleg Kelet Európa felé irányul, a németekkel szemben is diszkriminálnak (az ő szemszögükből a svájci van előnyben részesítve, és mindenki más hátránnyal indul). Munka és lakáskeresésnél is előjön ez. A nemzetközi nagy cégek persze mások ebben, tehát nem a svájci Google fog diszkriminálni, de a helyi bolt az lehet.”

Mindenhol van diszkrimináció vagy lenézés valamilyen formában.

A svájci hivatalosan nem külföldi ellenes, van is rá egy Anti rasszizmus torveny. Persze hogy azt hiszik hogy náluk tökéletes minden és ok a legokosabbak, emiatt leneznek kvázi mindenkit.
Sajnos az ország gazdagsága nem parosul az átlag polgárok kifinomult értelmi szintjevel. Az iskolázottság nem az erősségűk.
Amikor meg kell magyaráznom valakinek hogy mi a különbség Szlovákia, Szlovénia és Szlavónia között azért az egy szegénységi bizonyítvány.
Nekik a saját ország és életük fontos, Európára és a világra nem olyan nyitottak, és megvannak a behatárolt viselkedési szokásaik is.
Nagyon jól ki ismerhetők , kis gyakorlattal, tudod mit kell mondani, hogy az milyen gondolatsort indítson el. Itt a nagyvárosban szidják a vidéki visszamaradottakat, de ha melyre ásol mindegyikbol előbújik a sajtos vér. Ez mindig csak idő kérdése.
Nyíltan nem konfrontalodnak, de nagyon szeretnek panaszos leveleket írni.
Lehetne erről egy szociológiai tanulmányt írni de eléggé unalmas lenne a sok szürke egyéniség miatt.

Termeszetesen sokat segít és sok lehetőséget ad ha hasonlóan nézel ki, beszélsz és egy nemet neved van.
Sokszor emiatt nem voltak velem szemben mint gyuttmenttel ( feleségem svájci) alapvetően bizalmatlanok.

2021.07.31. 17:41:35

@SzZoole: “ dászíp egy csapat vagytok, folyamatosan csak vissza kérdeztek, segícsék meg nuku….. folyamatosan sírásra kényszerítettek”

Na ezt megnézném; egy magas kopasz tetovált csávó aki sirdogal.:-)))

desw 2021.07.31. 17:41:43

@Golf2:

"sok lány anyanyelvi szinten beszéli a magyar nyelvet...az anyanyelvük lovári,a magyart csak megtanulták,sajnos. "

Annyit ezek a jányok is tudnak, hogy teli szájjal nem beszélünk, így Genfben úgysem derül ki az akcentusuk.

SzZoole 2021.07.31. 18:22:58

@Team Vincent: nem vagyok magas, csak 180 centi és 88 kiló és igen is érző szívem van :-))

2021.07.31. 22:44:39

@SzZoole: “ igen is érző szívem van :-))“

Főleg társadalmunk 2-es személyi számmal kezdődök fele :-)))

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása