oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. június 27. 06:30,  Korlátozott magyarok 44 komment

2021. június 27. 06:30 Határátkelő

Korlátozott magyarok

Európa legtöbb országa megnyílt a „zöld” besorolású országokból érkező oltottak elől. Ide tartozik Franciaország is, a probléma ott van, hogy csak azokat az oltásokat fogadják el, melyeket az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyezett. Így aztán akadnak magyarok, akiknek ez gondot okoz.

unoka_nagyszulo_foto_pexels_com_pablo_serrano_arenas.jpgA kép illusztráció

A kínai vagy orosz vakcinával oltott magyarok tulajdonképpen korlátozottak a szabad mozgásban – állapítja meg az Álomidők Párizsban szerzője, aki ezt saját bőrén tapasztalta meg, amikor anyukája hozzájuk utazott meglátogatni őket.

„Készülődünk, mintha karácsony lenne. Takarítunk, mosunk, főzünk. Már egy hónapja számoljuk vissza a napokat.

„Hányat kell még aludni?”

„Már csak ötöt!”

„Már csak kettőt?”

„Holnap tényleg jön a Mama?”

„Igen, holnap jön a Mama!”

A gyerekek alig bírnak magukkal. A lakásunkban 2020 márciusa óta nem sok vendég járt, rokon pedig egyáltalán nem. Másfél éve nem tette be hozzánk a lábát se nagymama, se nagypapa, se unokatestvér, se nagybácsi, se nagynéni.

Nyáron ugyan hazamentünk Magyarországra, de annak is lassan egy éve. Pontosan ennyi ideje pótoljuk mi ketten a férjemmel a két gyerek életében az összes rokoni kapcsolatot, az összes puszit, a sok ölelést.

Nem panaszkodhatunk

A pandémia alatt igencsak elfáradtunk, de nem hagyhattuk el magunkat, nem eshettünk kétségbe. Az elmúlt 17 hónapban mindig csak arra gondoltunk, hogy nem kesereghetünk, hiszen nincs rá okunk. Négyünk közül egyikünk sem kapta el a vírust, és bár odahaza a szüleim betegek lettek, és nehéz volt őket így látni videohívásokon, végül felépültek.

Nem panaszkodhatunk!

A család másik fele Ausztráliában él, ahol előfordulnak lezárások, de az élet javarészt visszatért a régi kerékvágásba, mert nagyjából kiűzték a kontinensről a vírust. S bár a nagymama kilencvenedik születésnapjára sem jutottunk haza, mégis örülünk, hogy ő is jól van.

Nem panaszkodhatunk!

Az iskolában az elmúlt két tanév alatt összevissza négy hónapot (az összes lezárással töltött hetet számolva) oktattam itthonról: franciául és angolul, és mindezt úgy, hogy közben egy kisbaba éppen járni tanult, a férjem pedig folyamatosan videokonferenciázott. De hálásak lehetünk a franciáknak, mert amint lehetett, újraindították az iskolákat, miközben a világon rengeteg gyerek maradt le az oktatásban.

Tehát nem panaszkodhatunk.

A szomszéd néni, akinek a lánya alig tíz perc autóútra lakik, a bezárások idején olyan egyedül érezte magát, hogy enni sem tudott. Három hónap alatt tizenkét kilót fogyott és öngyilkos gondolatokkal küzdött. Kedélyjavító tablettát kapott. Mostanra jobban van, de velünk ilyen nem fordulhatott volna elő, sőt néha úgy tűnt, hogy nekünk sok is volt az összezártság.

Így hát nem panaszkodhattunk.

Karácsonykor is videohívásban bontottunk a rokonokkal ajándékot, és a kétéves gyerek mai napig puszit dob, ha a tévében megjelenik Emmanuel Macron, mert azt hiszi, hogy ő is csak egy bejelentkező családtag. (Az elmúlt két évben elég sokszor láttuk a képernyőn bejelenteni valamit.) De a technológiának köszönhetően virtuálisan sokakkal tarthattuk a kapcsolatot, így hát nem panaszkodhatunk.”

A teljes írást itt olvashatjátok el, nagyon ajánljuk!

A helyi fura ember

Ugorjunk tovább Új-Zélandra, ahol Janekék folytatták a boros kalandozást, miközben megtalálták a helyi „fura embert” is, aki mindig árral szembe megy…

uj-zeland_20.jpg

„Beugrottunk a Forrest Wine-hoz, bár itt nem kóstoltunk, viszont a közeli Framinghamnél igen. Szép a hely nagyon, hangulatos, jót kóstoltunk, de őszintén nem tudnék sokat mondani a tételeikről. Ismét bringa, vissza a szállásra és irány a nap következő fénypontja, a FROMM.

Én személy szerint nem tudnám eldönteni, hogy a hamvaimat, a Nautilus vagy a Fromm ültetvényeire szórják inkább. :)

Döbbenet volt ez is.

A vendéglátóssal, aki fogadott minket, gyorsan lepacsiztunk, és megállapodtunk, hogy az akcentusa alapján európai, nem NZ-lakos ugye? Nem, svájci.

Hozott gyorsan egy sajt/felvágott/kenyér tálat és elnézést kért, mondta, hogy van egy kis csoportja, gyorsan befejezi velük és jön velünk foglalkozni. Mondtuk oké, és említettem, hogy korábban írtam emailt, és lehet, számítanak ránk. Igen vártuk a magyarokat, mindjárt velünk lesz.

Befejezte, aztán levette a szép kis kötényét, egy kolléga átvette a következő csoportot, jött, lezuttyant közénk, sóhajtott egy nagyot, aztán kerített egy palackot, és elkezdtük a kóstolást. Kiderült Stephanról, hogy ő az egyik ifjú generációs tulaj, és ma azért maradt itt délután, hogy velünk legyen. Okéééé…

Én még ott tartottam, hogy APPENZELLER sajt volt a tálon (személyes kedvenc)… Ezt így finoman begyűjtöttem mind, és a kis svájci bicskámat kinyitva az asztalba döftem, finoman jelezve a többieknek, hogy „enyimé”.

Stephan egyébként egy nagy karakter. Azon kívül, hogy árad belőle a szakértelem, kifejezetten tetszett, hogy bár fontos számára a marketing, ellentétben pl. az otagói Felton Roaddal, itt nem volt polgárvakítás.

Itt is végigvezetett minket mindenen a próbaültetvényekkel kezdve a szemezőgépeken át egészen a pincéig, mindent megnéztünk. Aztán kóstoltunk. Borfelhozatalban nekem a Fromm egy hangyaszőrszálnyit jobban tetszett, mint a Nautilus, de talán csak azért, mert eddigre már jobban „fáradt” volt az agyam.

Konkrétan zárásig maradunk, és megint csak, nem engedték, hogy fizessünk semmiért, csak és kizárólag az extra borokért. Viszont Stephan mindenkinek adott egy palackkal a kedvenc borából, és megkérdezte, hogyha járna felénk, akkor segítünk-e neki borkóstolót találni…

Hát ha van felsőbb hatalom odafenn, akkor vendégül tudjuk látni, remélem!

Zárás után visszasétáltunk a szállásra, majd gyorsan elrohantunk a henteshez, és nekiestünk egy kis rögtönzött grill partinak. Kitettünk magunkért! Eszméletlen nap volt, ahogy írtam is, a látogatásunk 3 csúcspontja közül a második.”

A teljes posztot itt találjátok!

Kormányváltás Svédországban

Mi is megírtuk, hogy a svéd kormány bukott a minap, ám az Északon élünk írása nem egészen erről szól.

kormanyvaltas.jpg

„1. Az utóbbi napok egyikében végbe ment a régóta tömegek által vágyott kormányváltás Svédországban.

2. Néhány pozícióban vannak még személyi kérdések, de alapvetően helyén van az új apparátus.

3. A szélsőjobb és szélsőbal képviselőkkel volt a legtöbb probléma, ezekkel szemben komoly fizikai erőszakot is alkalmazni kellett, nem akarták elfogadni az új rendszert.

4. Az új kormány természetesen vindikálja magának a 100 napos, szokásos türelmi időt; amelyen belül elképzelhetők még egyéb személyi változások, viszont ezek után a szolgálati idejét ki kell teljesíteni lehetőség szerint mindenkinek.

1. Ez azt jelenti, hogy az én összes tömegem rühellte már a régi kormánycsövet a bringámon, mert belevert a térdembe, kényelmetlen volt kanyarodás közben.

2. Az összes szerelék, fittyerfütty visszakerült, a személyes beállítások, kényelmes távolságok figyelembe vételével.

3. A jobb- és balszélen látható két gumimarkolat (fogódzkodó) eltávolítása volt a legnehezebb valóban, csavar helyett maga a gumicső szorul rá az acélfelületre, ráadásul elég nagy területen. Tényleg anyázkodtam, mire lejött, meg visszament a másikra.

4. Az első pár hónapban biztosan kell még ide-oda állítanom dolgokat, a csőnek a szögét, de utána már fixen szeretném használni.

A régi lemondatott kormány csak úgy rátámasztva látszódik felül. A lényeges különbség a kettő között az, hogy az új cső markolatának szemből nézve van „magassága” és a hátrahajlás is sokkal kevésbé zavaró. De teszek ki egy képet is, azzal minden érthetővé válik.

Elnézést, ez egy április elsejei, kicsit megkésett poszt, némi klikkbájt címadással, de minden szava igaz, így történt. Ha másoknak lehet ilyet (a jutub/tecső cirka kétharmada is ilyen ajánló képekből áll...), akkor nekem is hadd lehessen, legalább egyszer.”

A teljes posztot itt olvashatjátok el.

(Nyitókép: pexels.com/Pablo Serrano Arenas)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Új-Zéland Franciaország Svédország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8716605414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hari Seldon 2 2021.06.27. 08:27:16

"Pont jól időzítettünk, mert a franciák megnyitották a határokat az beoltottak előtt. Anyu már volt koronás, és erre kapott még két oltást is. Amikor behívták az első oltásra, könyörögtem, hogy ne menjen el. Kínait ajánlott neki a körzeti orvos. Egészen az utolsó pillanatig kérleltem telefonon, hogy ne adassa be, mert nem fog tudni utazni.

„Nem fogják jóváhagyni, Anyu! Nem engednek majd be Franciaországba olyan könnyen!”"

---

Bakker, dettó ugyanez! - csak nálunk az apámmal. Pont ezt mondtam. Meg hogy csak statisztikai száman kell a köztörvényesnek a vakcina versenybe.
(Amit egyébként éppen elveszít mostanra. Persze tudom, már "lefújta a versenyt", mert addig tart amíg győznek.)

Hari Seldon 2 2021.06.27. 08:29:02

"Pont azt a szabadságot, aminek a megszerzése érdekében sokan rábeszélték magukat a gyanakvással fogadott keleti oltásokra, pont azt nem kapták meg teljesen tőlük."

Majd PONT ebben nem hazudtak?!?

kardio1 2021.06.27. 20:10:13

@Hari Seldon 2: az utolsó bekezdésed nem àllja meg a helyét. Valójàban mindegyik oltàs jobb mint ha semmit nem kapnànk. Értem én, hogy utálod OV-t, de azért ne ess àt a lô másik oldalàra: nem elsősorban statisztikai kérdés volt az oltàsi kampàny felgyorsitàsa, hanem gazdasàgi: mikor lehet feloldani a korlátozásokat.
Egyébként valóban ki fog egyenlitôdni à beoltottak szàmarànya, mert jól làthatoan van egy plafon, nehéz még a 60%-ot is elérni, nemhogy többet.
A mai index hirfolyam szerint Németország megelôzte Nagy-Britanniàt az első oltàsokat illetően a maga 53%-àval, Magyarországon meg 5500000 ember kapta meg az első adagot, ami biztosan több, mint a lakossàg 53%-a.
Abban igazad van, hogy a keleti oltàsokkal problémàs utazni, de ez inkább politikai kérdés, Magyarország fasirtban van többekkel, így keresztbe tesznek neki.

fhdgy 2021.06.27. 20:44:50

"Magyarország fasírtban van többekkel, így keresztbe tesznek neki", ezt lehetne úgy is mondani nem, hogy adva van egy sz*rkerevőgép, és a többségnek már qrva elege van belőle?

fhdgy 2021.06.27. 20:46:08

@kardio1: Akit beoltottak orosszal vagy kínaival, azok beolthatók még mRNS-sel vagy őket megszívatták?

fhdgy 2021.06.27. 20:49:16

@kardio1: Lehet, hogy patikamérlegen kimérték, hogy meddig lehet elmenni a keverésben?

Ha győzne a fityesz, akkor 22-ben lehet majd hergelni a tömeget, hogy azt mondja "báncsák" Magyarországot és ki kell lépni az EU-ból.

Ha vesztenének, akkor félek, hogy polgárháborús helyzet lesz.

Arthamyr 2021.06.27. 21:16:45

@kardio1: "Egyébként valóban ki fog egyenlitôdni à beoltottak szàmarànya, mert jól làthatoan van egy plafon, nehéz még a 60%-ot is elérni, nemhogy többet." - Csak kellő hátrányba kellene azokat hozni, akik nincsenek beoltva, és akkor elmennek beoltatni magukat. Vagy szimplán kötelezővé tenni. Kár, hogy nem fogják.

Az igaz, hogy minden oltás sokkal jobb, mint a semmi, de ráadásul Magyarországon kvázi választani lehetett. A feleségemnek pl. először oroszt ajánlottak, azt mondta, hogy akkor várna még, és két héttel később kapott amerikait, azt meg már elvileg elég sok helyen elfogadják.
Persze ha nagyon akarják, akkor oltottságtól függően fognak találni olyat, amivel keresztbe tesznek a magyarok zökkenőmentes utazásának, ha a minket képviselő kormány (vagyis ez lenne a dolga, csak nem csinálja) csodálatos akciói miatt ilyen jó véleménnyel lesznek az egész országról. :/

Hari Seldon 2 2021.06.27. 21:24:11

@kardio1:
Én inkább olyanokat olvastam, hogy a kínai nem hatékony 60+ felett.
- na most, rengeteg emberenek adták, be, csak hogy meg legyenek a számok.
Viszont gyakorlatban kb olyan mintha nem lenne semmi. De a papíron le lehet igazolni a sikert. Ez konkrétan egy cinikus játék az emberéletekkel.
Mert lehet hogy sokan azt hiszik, hogy védettek, közbe meg baromian nem azok.

Hari Seldon 2 2021.06.27. 21:31:10

@kardio1:
"Abban igazad van, hogy a keleti oltàsokkal problémàs utazni, de ez inkább politikai kérdés, Magyarország fasirtban van többekkel, így keresztbe tesznek neki."

Ebben tévedsz. Nyilván jogilag sem engedélyezheti egy EU-s szerv olyat amit maga nem ellenőrzött. Ez nem Szíjgyártó féle engedélyezési eljárás.

Gondolom te sem szeretnél felelősséget vállalni olyan orvosi segédeszközre, amit valami kínai piacon adták óccsóért. Felhasználod, de a beteg meghal. Ki lesz a felelős?
- Na ugyanez van az EU engedélyezéssel.

---

De persze amikor erről volt szó, jöttek a hülye "kínai túristás" baromságokkal. Ja, azokat annyira kiengedik most így a pandémia idején...

Golf2 2021.06.27. 22:04:00

@Hari Seldon 2: Szíjgyártó féle engedélyezési eljárás....az az orbáncsicska semmihez se ért,még ügyvédnek is hülye volt.

Hari Seldon 2 2021.06.27. 22:18:48

@Arthamyr:
"ha a minket képviselő kormány (vagyis ez lenne a dolga, csak nem csinálja) csodálatos akciói miatt ilyen jó véleménnyel lesznek az egész országról. :/"

Gondolom iróniának szántad.

--

Egyébként a multkor beszéltünk pont erről a témáról: nem érdekel téged a politika, mert nem érint.
- Most azért csak felvetődik neked is, hogy bizony érint(het). - Mert mondjuk hegyeshalomál egy óra lesz a szarakodás, ilyen olyan okból.

Tudod Passau-nál a 10 km/h-s lassítás is épp az után alakult ki, miután 2015-ben kihajották a menekült tömegeket regisztrálatlanul, mindenféle ellenörzés nélkül elözönlötték Ausztriát. Erre a bajorok berágtak, és azóta egy óra araszolás van az Inn hídtól, ha rossz napszakban mész arra.

Szóval igen, látható, hogy lesz (lehet) ilyen-olyan dolog ami érinthet téged is.

fhdgy 2021.06.27. 22:21:52

@Golf2: Én még emlékszem Billy Graham evangélistára/evangelizátorra, meg a magyar tolmácsára.

Érdekes párost alkottak, amikor nyomták a szöveget.

Valami hasonló orbán petike, meg juditka. Nem kell ész, csak nyomni a főnök szövegét.

Arthamyr 2021.06.27. 22:41:03

@Hari Seldon 2: Szerintem amit akkor írtam, az most is áll.

Ugyan elég minimálisan, de érinthet, viszont az nem oszt, nem szoroz.
Pl. ezt is kezeltük (és ezt más is megtehette volna). Nyilván teljesen független nem lehet az ember a mindenkori szabályalkotótól, de ez nem is reális cél. A cél az, hogy ne legyen meghatározó, és ez teljesül is.
Ez sem érint, mert egyrészt meg tudjuk oldani, hogy ha valahova utazni akarunk, akkor oda tudjunk utazni, meg azt is megoldottuk, hogy ne kelljen utaznunk.
Aki kocsival megy Franciaországba (és nem azért mert ráér, szeret autózni és egy autós túrát csinál), az ne panaszkodjon. Ha felköpsz és aláállsz, nyálas leszel, nem mindegy, hogy még egy kis eső is rádesik? :)

M. Péter 2021.06.27. 23:07:59

@kardio1: Valami nem stimmel. A mai adatok szerint az Egyesült Királyságban a teljes lakosság kb. 65%-a kapott legalább 1 oltást, és kb. 48%-a megkapta mindkettőt, csak a felnőtteket számolva pedig 84% ill. 62%.

Örömhernyó 2021.06.28. 07:39:34

@fhdgy: Az mRNA alapú Pfizer vakcina se véd véglegesen. Már kezdik felkészíteni a népet a harmadik oltás szükségességére.
Az orosz vakcinával semmi baj, kicsit hatékonyabb az AstraZeneca vakcinánál és sokkal biztonságosabb nála. A kínai vakcina kevésbé hatékony egyeseknél, de akinél van megfelelő ellenanyag-szint, annak engedni kellene az utazást nyugatra. Csak hát nyugatin politikai döntések születtek ezzel kapcsolatban. Ha tudományos alapon döntenének, akkor az ellenanyagszint mérése alapján döntenének mindenkinél.

somlobodog 2021.06.28. 07:39:46

@kardio1: "Egyébként valóban ki fog egyenlitôdni à beoltottak szàmarànya, mert jól làthatoan van egy plafon, nehéz még a 60%-ot is elérni, nemhogy többet. "

NY state 71.5%. 70% volt 2 hete. Van pár más állam is ahol megvan. Simán elérhető. Lassan az EU is felebred azért ahogy latom

2021.06.28. 07:40:52

@kardio1: Minden soroddal egyetertek. Kell védeni a “ fejlett” nyugati gyártók piacát azért ilyen lassú a vakcinák elfogadása. Nem a tömegek védettsége fontos hanem a profit és a politikai haszonszerzés. Ez egy szemforgató humanizmus

2021.06.28. 09:35:43

@Hari Seldon 2: ha meghalt volna édesapád mert nem oltatta volna be magát, akkor is ezt mondanád. Meg kell érteni szüleink félelmet ha rabeszeles dacára megtettek

2021.06.28. 09:35:53

@fhdgy: kérdés, milyen alternatíva van? Egy kormány amely úgy ahogy el működteti az országot vagy egy semmire nem való ellenzék? Eddig meg nem olvastam tőlük valami konstruktiv programot, hogyan tovább a választások után. Az érthető hogy az embereknek elegük van és változást akarnak, de biztos hogy polgárháborúra vágynak? Ami ha elfogyott az osztogathato pénz automatikusan bekövetkezik

2021.06.28. 09:36:23

@Hari Seldon 2: akkor kivétel vagy, sokszor járok passaunal meg soha nem kellett pár percnél tovább várni. Meg te találtál kerülő utat is ha jól emlékszem. Tulajdonképpen miért autóval jársz haza, nincs Franciaországból repülő?

Hari Seldon 2 2021.06.28. 11:32:52

@Team Vincent:
Most a Covid idején valóban nyugiasabb a helyzet, de még két éve is ha dél tájban keveredsz arra, akkor gáz.
Valóban van kerülő, de az is egy óra Scharding-nál. Szóval ilyenkor vagy szerencséd van, és nincs sor, vagy kerülsz. De most juniusban Hegyeshalomnál vasárnap 11-kor alapból egy óra a várakozás.

Repülőtér Franciaországban messze lenne. Nekem Brüsszel Charleroi közelebb van. De most nem minden nap van, mert még nem állt vissza a napi rendszeresség, és hirtelen kellett Magyarországra menni.

Hari Seldon 2 2021.06.28. 11:37:50

@Team Vincent:
Egyrészt: Részben megértem. Ez OK.

Másrészt: miután már kiderült (egymillió tanulmány, hogy idős korban majdnem sz@rt sem ér. Akkor a kormánynak kötelessége lett volna adni harmadik oltást (természetesen ingyen, mert ők vállaltak rá "garanciát", hogy jó lesz) - De nem, csak statisztikai számoknak kellettek.
De ha még ez a harmadik oltás SEM (bár mint mondtam ők vállalták, hogy jó tehát mire föl nem) akkor minimum ingyenes teszt utazáshoz. Ami példul nálunk természetesen így is van.
Ott pdig még ezzel is lehúzzák a lakosságot. - Ez védhetetlen.

Hari Seldon 2 2021.06.28. 11:46:06

@Team Vincent:
Hát úgy nehéz engedélyezni, hogy be sem nyújtják a megfelelő dokumentumokat az engedélyezéshez.
A kínaiak meg eleve nem is tervezik.

Akkor meg hogy működjön a dolog?
Fogja magát az EU gyógyszerengedélyezési hivatala, "áh de szép pirulákat kaptam Pakisztánból, szerintem csináljuk rá egy engedélyezést..." - Szerinted ez így működik?

Ha meg anyira "nagyszerű piac" lenne az EU, akkor miért nem igyekszik jobban az orosz gyártó?

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2021.06.28. 16:31:29

@Hari Seldon 2: jaja, meg a sinekre loktek a gyereket vedelmezo anyakat! :D emlekszunk ugye? bejarta a vilagot a kamufoto. ahogy arra is emlekszunk, hogy eloszor nem engedtek senkit sehova regisztracio nelkul, es fel europa azon sivalkodott hogy nem szabad oket feltartoztatni. aztan amikor az orbanek megegyeztek merkellel hogy indulhat a menetoszlop, akkor meg egyszercsak az lett a baj hogy rajuk zuditottuk oket. emlekszunk ugye? amiert most te is hibaztatni igyekszel oket, az aktualis doktrina szerint, ugye? ugye? :)

2021.06.28. 23:04:38

@Hari Seldon 2: szeretnélek megnyugtatni benyújtották a szugseges dokumentációt. Az oroszok az EU piac nélkül is el tudják adni az egész világban a vakcinát. Nem tudom hány éves vagy, az én kor osztályomat a kádári időszakban csak orosz vakcinával oltották, mint valószínűleg szüleidet is. És láss csodát élünk és virulunk. A lancet szerint is a leghatásosabb az orosz vakcina.

2021.06.28. 23:04:45

@droid_: jól látod a dolgot. Nem kell elhinni minden hülyeséget amit Merkel macron asselborn stb. terjeszt. Ahhoz hogy józanul láss nem kell valahova politikailag vonzodni. Használni kell egyszerűen a kapott potenciált.

2021.06.28. 23:04:49

@Golf2: Szijjártó biztosan nem a szívem csücske, de egy agilis ifjú török, aki nagyrészben felnőtt a feladatához. Persze tisztában vagyok avval hogy Magyarország 10 millió szakértő országa akik mindent jobban tudnak. Neked is nyitott a pálya, élj a lehetőséggel és add be pályázatodat a külügyminiszteri posztra.

2021.06.28. 23:04:54

@Arthamyr: jó olvasni a kommentarjaidat, koszonom

2021.06.28. 23:04:59

@fhdgy: hat fene tudja? Ez nézet kérdése. Lehet hogy az egyetlen karakán aki nem nyal be csontig az EU-nak. Svájc az elmúlt hetekben nem írta alá az EU- val kötendő szerződést mert számukra csak negatívumot hozott volna. Egy ország amely nem az ellen állásáról híres, így dönt? Akkor ott valami nagyon bűzlik
Kérlek, menj ki a birkakhoz, türelmes és bölcs állatok, kérd ki a véleményüket

Hari Seldon 2 2021.06.28. 23:27:49

@Team Vincent:
El tudják adni?
Ja akkor adják el a harmadik világba.
Egyébként meg saját maguknak sem tudnak eleget gyártani (nagyon alacsony az átoltottság náluk), de másnak ajánlgatnák.
Nekem meg jó lesz a Pfizer.
- pár nap és megkapom a második adagot.
Te meg csak tesztelgess, természetesen saját pénzért, ha utazni akarsz.

somlobodog 2021.06.29. 08:36:54

@Team Vincent: "Nem tudom hány éves vagy, az én kor osztályomat a kádári időszakban csak orosz vakcinával oltották, mint valószínűleg szüleidet is. És láss csodát élünk és virulunk. "

1. Magyar vakcinát kaptunk nagyrészt mi is és a szülők is, te is, 1-2 kivétel volt (szabin csepp meg valami kanyaro oltás talán)
2. A láss csodát élünk duma nagyon gyenge. Gyerekként nem volt gyerekules, és láss csodát élünk. Lehetett cigizni a repülőn és az étteremben mégis élünk... Stb. Ne legyen már erv egy kB értelmes hozzaszolasban sztem

2021.06.29. 08:37:01

@Hari Seldon 2: az elsők között lettem be oltva, most is útközben vagyok. Semmit nem tudsz rólam,emiatt vaktában vagdalkozol. Ennyit az objektivitasodrol

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2021.06.29. 10:22:35

@Hari Seldon 2: az nem zavar ugye, hogy eppen a te valasztott hazad korlatozza a volt honfitarsaidat szabad mozgasukban?

ha valamit lehetett tudni a kulonfele oltasokrol akkor az eppen az, hogy a keleti vakcinak elfogadasa nehezebb lehet eu orszagok reszerol. en is ezert nem kertem kinait pedig hivogatott a haziorvos, masokrol is tudok akik igy tettek. masreszrol nyugodt lehet mindenki hogy nem lesznek a keleti vakcinakkal oltottak orokre tesztre kotelezve, le fog csengeni a jarvany mindenhol annyira hogy nem fognak azzal foglalkozni ki van beoltva es mivel. es csak a vicc kedveert:

">> Pont azt a szabadságot, aminek a megszerzése érdekében sokan rábeszélték magukat a gyanakvással fogadott keleti oltásokra, pont azt nem kapták meg teljesen tőlük. <<

Majd PONT ebben nem hazudtak?!?"

vegyuk eszre hogy kik beszeltek ra oket? tehat akkor kik hazudtak?

2021.06.29. 10:22:46

@somlobodog: nem tudom az információk honnan vannak. Orvosi családból származom, az én információim innen vannak. Orosz vakcinák gyártása folyt Magyarországon licensz alapján. Ez kb annyira magyar mint az esztergomi Suzuki.
A láss csodát élünk indoklás mitől gyenge? Mert az ősembernek sem volt iPhone a kezében. Szerintem a te válasz érvelését hagy kívánnivalót maga után

Hari Seldon 2 2021.06.29. 16:11:52

@droid_:
Miért zavarna? Az lenne a probléma, ha felelősséget vállnak olyanért, amire nincs rálátsuk.

Az EU NEM engedélyezte. - ha az EU hivatalos szervei nem vállanak rá "garanciát", majd egy politikus vállaljon? Mire fel?

2021.06.29. 20:29:49

@Hari Seldon 2: a francia szupersztár mindenhez véleményt mond és mindenhol beavatkozik, mert ő egy haladó európai. Miért nem segítette elő az a keleti vakcinák elfogadását, hogy jobb be oltási arányt érjenek el.

Hari Seldon 2 2021.07.01. 08:06:28

@Team Vincent:
Lehet, hogy az vagyok. - te meg akkor mi vagy?

Még egyszer a gyengébbek kedvéért: mert hiába kérték az EU hatóságok, az orosz gyártók nem adták be az összes hivatalos dokumentumot.
Most komolyan: Nem megy át ez az info? Ez így nehéz, vagy mi?

A kínaiak meg sem próbálták, nem véletlenül épp itt egy pár tegnapi -magyar- cikk:

telex.hu/koronavirus/2021/06/30/sinopharm-pfizer-ellenanyag-szint-eredmenyek

www.portfolio.hu/gazdasag/20210630/bajban-lehet-a-sinopharmmal-oltottak-egy-resze-vannak-akiknek-semmilyen-vedettseguk-sincs-490354

- Végül mégiscsak kell a harmadik oltás, ami Implicite beismerése annak hogy nem volt megfelelő:

www.napi.hu/magyar-gazdasag/oltas-vakcina-koronavirus-covid-19-jarvany-kinai-sinopharm.732035.html

Ezt sem adták be az EU hatóságnak micsoda véletlen. Ja nem.

2021.07.01. 09:16:49

@Hari Seldon 2: ez azért elég személyeskedő sértő stílus. Szedd össze magad, fiam

nyuszigonosz 2021.07.01. 10:36:40

@Team Vincent: Nem volt @Hari Seldon 2: stílusa veled szemben sem személyeskedö és végképp nem sértö.
Te vagy az, aki igyekszel dolgokba, amiket/amikröl ír bele kötni, mert vagy nem tudod jobban , vagy sehogy,
vagy mert nem érted, vagy mert nem akarod érteni. Akkor meg tán hagyhatnád az egészet, nem?

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása