oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. június 03. 06:30,  Rémisztő körülmények között Hollandiában 90 komment

2021. június 03. 06:30 Határátkelő

Rémisztő körülmények között Hollandiában

A határátkelés nem feltétlenül mindig sikersztori, fontos megmutatni azt is, milyen kiszolgáltatott helyzetbe kerülhetünk, ha nem figyelünk oda. Időről időre előkerülnek hátborzongató történetek.

sparga_betakaritas_1.jpg

Összezsúfolva, bedeszkázott ablakok mögött, mocskos konyhahelyiségekkel, tűzjelzők nélkül – így élt az a több mint félszáz határátkelő, akikre egy hollandiai farmon talált rá a munkaügyi felügyelőség.

A munkások románok voltak és Limburg tartományban, Linne közelében éltek és dolgoztak. Az esetről a helyi önkormányzat számolt be, Stef Strous, Maasgouw polgármestere (ide tartozik Linne) egyszerűen csak „megalázó helyzetnek” nevezte a körülményeket.

Túl sokan túl kis helyen

A dolgozók embertelen körülményeit a helyi önkormányzat, az idegenrendészet és a szociális és munkaügyi hivatal közös vizsgálata tárta fel.

„Túl sok embert találtunk túl kis helyen, hiányoztak a biztonsági felszerelések is” – tette hozzá az NPO Radio 1-nek a polgármester, aki szerint a román vendégmunkások meglehetősen riadtak voltak.

A vezetőjük ugyanakkor fenyegetően viselkedett mind a vizsgálatot végzőkkel, mind a beosztottjaival szemben. A munkások közül voltak, akik arra panaszkodtak, hogy verték őket.

Piszkos és veszélyes

Az emberek a farm egyik épületében, valamint a mögé szállított néhány mobilházban laktak – csaknem 70 embert szorítottak be a szálláshelyre.

Az épület az önkormányzat szerint öregnek, piszkosnak, elhanyagoltnak és veszélyesnek tűnt. A szellőzés gyenge volt, a (be nem deszkázott) ablakokon rácsok, a szobákban pedig gázpalackok és –égők.

A négy- és hatfős szobákban az előírás szerinti menekülőútvonalak vagy el voltak torlaszolva vagy egyáltalán nem is voltak.

A román munkások spárgabetakarítással foglalkoztak, de elmondásuk szerint a tulajdonos más mezőgazdasági területein is dolgoztak, ha éppen úgy döntött a tulaj, aki egyébként pénzbüntetést kapott, valamint kötelezték rá, hogy két napon belül jobb körülmények közé helyezze el az embereket.

Eltűntek

Csakhogy ez nem történt meg, mert a munkások az önkormányzat szerint egyszerűen eltűntek.

„Nem tudjuk, most hol lehetnek elszállásolva. Annyit legalább elértünk, hogy nem élnek azon a veszélyes helyen” – mondta az önkormányzat szóvivője, gyorsan hozzátéve, hogy ők nem felelősek ezekért az emberekért.

„Keményen hangzik, de ez az idegenrendészet és a szociális és munkaügyi felügyelőség dolga. Mi a lakhatásért és a tűzbiztonságért felelünk, ebben az esetben beavatkoztunk” – tette hozzá a szóvivő.

„Úgy dolgozol, mint egy rabszolga az ültetvényen”

Nem csak Hollandiában és nem csak a mezőgazdaságban van jelen a közép-kelet-európai munkaerő kizsákmányolása. Év elején mi is beszámoltunk róla, milyen drága árat fizetnek az olcsó húsért a Németországban dolgozó közép- és kelet-európai határátkelők, akiket néha egészen elképesztő módon zsákmányolnak ki a vágóhidakon.

„Úgy dolgozol, mint egy rabszolga az ültetvényen. Mint egy igazi rabszolga. Nem vesznek emberszámba. Számukra az a legfontosabb, hogy dolgozz és termeld a pénzt” – mondta a moldovai Szergej.

A férfi beszélt arról is, hogy az üzemben, ahol dolgozott, nagyon hideg volt, a ládák túl nehezek, a szalag tempója pedig túl gyors.

„Üvöltöznek veled, hogy ha nem tetszik, akkor elmehetsz. Ha nem tudsz elég gyorsan dolgozni, akkor annyi, kirúgnak” – mondta, hozzátéve, hogy ez még mindig jobb, mint havi 200 euróért dolgozni otthon.

Az Élelmiszer- és Italgyártók Szakszervezete (NGG) húsipari részlegének vezetője is megerősítette a kizsákmányolásról szóló tapasztalatokat. „Bárki, aki felszólal valami miatt, legyen az nem könyvelt túlóra, ki nem adott pihenő, heti 6-7 nap munka – az azonnal repül” – mondta Thomas Bernhard.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Németország Hollandia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6816580162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2021.06.03. 07:25:04

Tuti tücsök "főnökök".

fhdgy 2021.06.03. 08:56:12

"ez még mindig jobb, mint havi 200 euróért dolgozni otthon", szerintem itt van elásva a kutya. Nem akarom ezzel felmenteni a helyzet kihasználóit, ez kell hozzá, hogy ezekkel az emberekkel így lehessen bánni.

Arra is kíváncsi lennék, hogy ezek az emberek otthon hogyan élnek. Rohadt helyzet lenne, ha kiderülne, hogy ott még nyomorúságosabb körülmények között.

Elátkozott hely ez a Föld!!!???

Arthamyr 2021.06.03. 09:06:59

"Számukra az a legfontosabb, hogy dolgozz és termeld a pénzt" - Üdv a valóságban...

Csodabogár 2021.06.03. 10:17:43

@fhdgy: Lehet, hogy van kis palotájuk otthon, de nem valószinű.
Németeknél is állandó téma volt ez, de most a járvány alatt nagyon rájuk másztak, így kénytelenek voltak jobb körülményeket teremteni.
Az meg, hogy húsüzemben hideg van és nehéz a láda, nekem természetes.A szalag sebességén talán lehet lassítani.

dikusz. 2021.06.03. 10:19:51

Nem gondolnám, hogy ez csak Hollandiában van így, és azt se, hogy nálunk nincs így.

fhdgy 2021.06.03. 10:44:16

@Csodabogár: A szalag sebességének csökkentése egy egyszerű megoldás lenne, de az alapproblémát nem oldaná meg.

Szerintem az alapprobléma az az, hogy az emberiség egy része hihetetlen luxusban él, a másik része pedig nyomorban, embertelen körülmények között. Ezen kellene valahogy változtatni. Ebben viszont rendkívüli módon nem hiszek.

Pl., ha az ENSZ szintjén indítanánk egy világ méretű programot, hatalmas összegekkel, akkor a pénz pont azokhoz nem jutna el, akiknek deklaráltan szánva lett.

A pénzt nem is direktben az embereknek kellene adni, mert az pillanatok alatt elfogy, a nyomor meg marad. Magát a termelést kellene normálisabban szétosztani. Erre meg nem látok akaratot.

desw 2021.06.03. 13:41:56

@fhdgy:

"Magát a termelést kellene normálisabban szétosztani."

Ezt miként lehetne? (elméletileg)

fhdgy 2021.06.03. 13:57:28

@desw: Egy konkrét példa: Szaharában telepítsen az EU naperőműveket.

Tettünk a környezetvédelemért, csökkentjük a széndioxid kibocsájtást és még egy csomó ember életét élhetőbbé is tettük.

Aztán, lehetne Kínából Afrikába telepíteni a gyártást. Sokkal rövidebb szállítási útvonalak, kevesebb széndioxid, az emberek élhetőbb életet kapnak ott, plusz csökken a kínai nyomás!!!

nyuszigonosz 2021.06.03. 14:06:38

@fhdgy: Csak kérdem: miért az EU telepítsen a Szaharában naperömüveket? Miért fizessen és csináljon mindent az EU ?

Az európai országok évtizedek óta segítik Afrikát. Aztán Afrika nagy részei ma is ott vannak, ahol évtizedekkel ezelött voltak, mivel az ottani politikusok jó nagy része korrupt, és mind gazdagabb, és ök nyelik el a pénz nagy részét. Ha nem azonnal, akkor késöbb.
Egy rakat orvos van ott Európából, aztán az is van, hogy ök válnak áldozatokká, ök akik segítenek.
Egy rakat iskola épült már ott, és az van, hogy amint kész, persze ottani tanerök meg minden, és amikor visszamennek az iskola építök körülnézni ugyanoda: az épület már nem iskola, és minden maradt a régiben.

De a kérdésem mégis ez: miért az EU csináljon mindent ami munkába és pénzbe kerül?

fhdgy 2021.06.03. 14:06:54

@desw: A példákból még egy nagy hatást kifelejtettem: csökkenne a migrációs nyomás.

Apropó, migráció! Az EU-ban már most sok afrikai, közel-keleti migráns van. Ezek közül sokat be kellene iskolázni, kiképezni őket. Utána vissza lehetne őket telepíteni, ők lehetnének az új értelmiség. Nem mellesleg kialakulhatna egy EU szemszögéből lojális vezetőréteg. Nem lenne piskóta!!!

fhdgy 2021.06.03. 14:11:04

@nyuszigonosz: Miért az EU?

Egyszerű. Gazdasági, politikai,geopolitikai, katonai, környezetvédelmi, stb. érdek!

A korábbi, mostani támogatási formák tényleg nem voltak jók másra, csak a korrupció növelésére és nagyon improduktívak voltak. Ez tény. Ezen változtatni kell(ene)!

nyuszigonosz 2021.06.03. 14:55:26

@fhdgy: Nem egyszerü, hogy ezért azért meg amazért az EU. Nem.

Az EU így is egy rakat pénzt ad arra, hogy a különbözö háborús tereletböl menekülök még Afrikában avagy Törökországban maradjanak. Egy vagyont. És ez is még kevés. Mint 2015 - ben a török államfönek mégsem volt elég és kaput nyitott.
De nem tervezek erröl most értekezni.
Én eleve nem úgy látom, hogy a világ összes problémáját az EU-nak kéne megoldania/ fizetnie/rendeznie.
Van éppen elég saját probléma amit rendezni kell.

Munkaszüneti nap van, napfény van, egy igazán szép nap - nem rontom el magamnak világpolitikai értekezéssel. :-)
Neked is egy szép nyári napot kívánok!

fhdgy 2021.06.03. 14:59:47

@nyuszigonosz: És kifejezetten gazdasági értekezéssel?

Shanarey 2021.06.03. 15:02:22

@fhdgy:

Netán google first. Amikor ilyesmit írsz hogy napelemeket a Szaharába.

g7.hu/vilag/20210213/nem-jo-otlet-tul-sok-napelemet-rakni-a-sivatagokba/

fhdgy 2021.06.03. 15:06:14

@nyuszigonosz: Pihentetőül mesélek neked egy történetet.

Pesten, viszonylag korán egy férfi esze-veszettül ugrál az utcán és torkaszakadtából ordítja, hogy tudok járni, tudok járni.

Az emberek rohannak hozzá és kérdezik, hogy csoda történt?

Nem, ellopták az autómat!

Én meg esze-veszettül ordíthatnám, hogy tudok biciklizni, tudok biciklizni. Velem sem történt csoda, csak már harmadik hete kölcsön adtam az autómat! -:)

Ez első hét maga volt az óborzalom. Most már örülök neki, mert már nemcsak tudok biciklizni ( megint ), hanem már jól is esik!

fhdgy 2021.06.03. 15:10:35

@Shanarey: Semmi se jó! Szélerőművek, vízi erőművek, atomerőművek, meddig folytassam a sort?

Energia pedig kell.

Én nem tartom magam a környezet ellenségének, de tudomásul kellene venni, hogy a 220 nem attól van, hogy a csatlakozót bedugom a konnektorba.

Csodabogár 2021.06.03. 16:39:30

@fhdgy: Te államosítanád az egész világot?
Szerintem van egy nem túl nagy réteg, akik nyomorban vagy nagy szegénységben élnek. A másik szintén nem túl vastag réteg, igen gazdag. Az igazi tömeg szerencsére valahol a középen van és azok vannak a legtöbben. A gazdagok nemigen fognak lesüllyedni a középre. Alulról viszont van lehetőség felkúszni. Persze akarat és fegyelmezett életmód kell hozzá.

fhdgy 2021.06.03. 16:45:50

@Csodabogár: Én nem államosítást akarok, én az együttműködést támogatnám.

Ők termelnék az áramot, amiből jutna nekem is, én termelnék kecsketejet, amiből jutna nekik is.

Mindenki jól járna, nem?

Shanarey 2021.06.03. 17:43:38

@fhdgy:

Netán elolvastad a cikket, amit linkeltem? Nem mellesleg, Afrika kissé messze van ahhoz hogy onnan jöjjön a delej, a konnektorodba. Magyarországon nincs elég szélerőmű, mert a kormány nem találta meg a módját, hogyan lehetne annak a költségeiből is lopni. A legújabb átadott napelemfarm is egy kínai cég által épített egyéb, pedig lenne rá pénz, csak abból sem tudnak lopni.Na meg így, lehet nyalni Kínának.

vándor madár 2021.06.03. 18:03:48

@fhdgy: "én termelnék kecsketejet, amiből jutna nekik is"

Jó helyben marasztaló lenne, mert az örökös hasmenéstől nem bírnának útra kelni.

laktozerzekeny.hu/laktozintolerancia-a-vilagon/

Most akkor mi a fejlemény tej ügyben?

fhdgy 2021.06.03. 18:06:40

@Shanarey: Akkurátusan nem olvastam végig. Annyit értelmeztem belőle, hogy 15 % a napelemek hatásfoka, többi a környezetet melegíti, mert nem verődik vissza. Emiatt 0,36 Celsius lenne a globális felmelegedés. Azt hiszem, hogy ennyi nekem elég.

Arra viszont nem találtam adatot, hogy mennyivel csökkenne a felmelegedés, ha ezzel kiváltanánk a fosszilis energiát. Nem a teljeset, hanem arányosan. Itt szerintem nem önmagában azt kellene nézni, hogy mennyit melegítene, hanem azt, hogy azzal, hogy kiváltjuk a másikat, mennyit csökkenne.

A főkérdés számomra az lenne, hogy mi az egyenleg.

fhdgy 2021.06.03. 18:09:27

@vándor madár: Állítólag a laktózérzékenyek nagy százaléka fogyaszthat kecsketejet, nem vált ki náluk reakciót.

Nagyon, nagyon remélem, hogy kecsketej ügyben holnap okosabb leszek. Van egy fickó, aki megvenné a napi tejmennyiséget, holnapra ígérte, hogy tárgyalunk. Drukkoljatok!

Shanarey 2021.06.03. 18:21:48

@fhdgy:

Afrika, ahogy Nyuszigonosz is írta, egy fenekelten bödön, oda az isten pénze sem elég. Főleg amíg minden hülye aki egy kis vagyonra tesz szert, vesz 3 Kalasnyikovot, meg pár Mitsubishi terepjárót, és rögtön kiskirály akar lenni. Amig az ott élők nem akarnak változtatni semmin, csak a szerepek cserélődnek, felesleges ott bármit is tenni.

fhdgy 2021.06.03. 18:24:56

@Shanarey: Most ez van, nem tagadom. De szerintem lehet változtatni. Nem egyik pillanatról a másikra, de kettő-három emberöltő alatt igen.

Ezzel az baj, hogy parlamentáris demokráciában nincs vagy alig van politikus, aki 50+ év távlatában gondolkodna. A szavazatokat most kell besöpörni, és kész!

fhdgy 2021.06.03. 18:30:33

@Shanarey: A távlatokban való gondolkodásról egy történet.

A halálra itéltet kérdezik, hogy mi az utolsó kívánsága.

Szeretnék elbúcsúzni az unokámtól!

Dehát még gyereke sincs!

Nem baj, megvárom, van időm!

vándor madár 2021.06.03. 18:46:48

@fhdgy: "Állítólag a laktózérzékenyek nagy százaléka fogyaszthat kecsketejet, nem vált ki náluk reakciót."

"A kecsketej és a tehéntej összehasonlítása

Albuminok, globulinok és kazeinek – ezek a proteinek nem emészthetőek jobban, mint a tehéntejben található ugyanilyen szerkezetű, és hasonló környezetben lévő fehérjék – válaszolta az általunk megkérdezett dietetikus."

www.webbeteg.hu/cikkek/fogyokura/14289/kecsketej_laktozerzekenyek

Ezek szerint lenne a kecsketejnek előnye a tehéntejjel szemben, de a tenyésztők és főleg a sajtgyártók pont ezt nem akarják, mert akkor kevesebb sajtot nyernek ki. Sajnos a cikkben nem írják le, hogy melyek azok a kecskefajták, amelyiknek nem α-s1 kazein van a tejében, de nyilván nem a túltenyésztettek. Ez a teheneknél is meg van, pont a legtöbb tejet adó Holstein a legrosszabb tej intolerancia szempontjából. Meg nyilván hormonokból is kevesebb mennyiség van benne, mint a tehéntejben, ami szintén előnyösebb, de attól még kérdéses az embernek.

www.oekolandbau.de/verarbeitung/produktion/verfahren/milchprodukte/oekoziegenmilch-produkte/zusammensetzung-der-ziegenmilch/
juliatulipan.com/milch-und-milchprodukte-machen-sie-krank-oder-sind-sie-gesund/
www.zentrum-der-gesundheit.de/ernaehrung/lebensmittel/milchprodukte/ungesunde-milch-ia

fhdgy 2021.06.03. 18:55:58

@vándor madár: Azért írtam, hogy állítólag. Nem akarok kinyilatkoztatásokat tenni.

Azt tudom, hogy én nem vagyok érzékeny a tehéntejre. Az első hatvan évemben rendszeresen megittam, elfogyasztottam napi fél liter tehéntejet.

Unokatesóm érzékeny, de még nem tudtam rábeszélni, hogy próbálja ki. Erőszakoskodni nyilván nem fogok.

A tehéntejjel nem volt problémám, a kecsketejjel sincs.

Arthamyr 2021.06.03. 19:19:57

@vándor madár: @fhdgy: Gondolom ugyanúgy lehet(ne) belőle "laktózmentes" tejet csinálni, mint a tehéntejből. Az nem attól lesz laktózmentes, hogy kivonják belőle a laktózt. Alapesetben a kecsketej, juhtej stb. is tartalmaz laktózt (tejcukrot).
A kazein fehérje (ami ha jól tudom, a sajtkészítéshez fontos, pl. a szamártejet is ezért keverik más tejjel, amikor sajtot akarnak belőle csinálni, mert kevés benne a kazein), annak mi köze van a laktóz lebontásához? Persze a kazein alapból nehezen, lassan emészthető (ezért is lefekvés előtt fogyasztják leggyakrabban, hogy alvás közben biztosítsa a fehérjepótlást), de ehhez nem kell laktózérzékenynek lenni.

fhdgy 2021.06.03. 19:29:30

@Arthamyr: Én nem akarok "variálni" a kecsketejjel. Akinek jó, annak úgy jó, ahogy van. Én csak termelni és eladni akarom.

2018-ban kezdtem kecskézni. Eddig kísérletnek tekintettem. A tavalyi évhez képest idén volt egy nagy ugrás. Tavaly 8 kecskétől 11-12 litert fejtem naponta összesen, idén már kb. 20-at. Most már van egy elfogadható állományom, remélem mennyiségben is, minőségben is tudok még fejlődni.

Nekem fontos a kísérletezés. Idén pl. elkezdtem kísérletezni áfonyával és hidropóniával ( tápoldatban növénytermelés termőföld nélkül ). Remélem, hogy még egy-két év és lesznek eredmények. Azt is remélem, hogy van még egy-két évem! -:)

desw 2021.06.03. 19:37:50

@fhdgy:

"Egy konkrét példa: Szaharában telepítsen az EU naperőműveket."

A forróság pont nem tesz jót a napelem hatásfokának. A Paks melletti naperőmű egy téli napon érte el a legnagyobb termelési csúcsát.

Aztán ha abból a szaharai villanyból hoznál Európába is, akkor csak faszán kitennénk magunkat néhány afrikai diktátor kénye-kedvének. Klassz ötlet!

"Tettünk a környezetvédelemért, csökkentjük a széndioxid kibocsájtást"

:DDDDDDDD

"Aztán, lehetne Kínából Afrikába telepíteni a gyártást. Sokkal rövidebb szállítási útvonalak, kevesebb széndioxid, az emberek élhetőbb életet kapnak ott, plusz csökken a kínai nyomás!!! "

Lesz helyette afrikai nyomás és ázsiai menekült!

desw 2021.06.03. 19:37:56

@fhdgy:

"Apropó, migráció! Az EU-ban már most sok afrikai, közel-keleti migráns van. Ezek közül sokat be kellene iskolázni, kiképezni őket. "

Amelyik akar tanulni, az most is tud. Esetleg erőszakkal egyetemre berakni őket?

"Utána vissza lehetne őket telepíteni, ők lehetnének az új értelmiség."

Nyilván örömmel fognak a londoni lébecolós segélykén élés után hazamenni

Egyébként sosem értettem ezt a nagy fehérember oldja meg az egész világ problémáit projektet. Márcsak azért sem, mert közel sem biztos, hogy a nyugati világ van a jó vágányon.

fhdgy 2021.06.03. 19:47:38

@desw: Nyilván nem mindenki alkalmas az elképzelésem megvalósítására, de nagy tömegből még kis százalékkal nagyot lehet meríteni.

A fehér ember nagyon sok mindent elrontott. Itt a gyarmatosításokra gondolok. Ideje lenne jót is csinálni!

fhdgy 2021.06.03. 19:49:07

@desw: Akkor még is tudunk valamit, mi fehér emberek, ha afrikai nyomásból ázsiai nyomás lesz, lenne. -:)

Shanarey 2021.06.03. 20:09:28

@fhdgy:
Sok minden elrontott, ebben van igazad, de azóta eltelt egy pár emberöltő, és a feketék nagyrésze még mindig ott tart hogy várja a nyugati csodát, ahelyett hogy tenne érte valamit. Nelson Mandelának is voltak nagy tervei, és semmi sem lett belőle, mert egy veréb ott sem csinál nyarat.

Csodabogár 2021.06.03. 20:47:03

@fhdgy: Laktózérzékenységből nem kell ekkora ügyet csinálni. Nálam vénségemre kialakult valahogy a laktózérzékenység, de egész egyszerüen ha tejes dolgot eszem vagy iszom, akkor elrágcsálok egy laktáz tablettát. Nem keserítem a környezetemet a nyűgömmel. Itthonra laktózmenteset veszek és kész.

desw 2021.06.03. 21:22:02

@fhdgy:

"A fehér ember nagyon sok mindent elrontott. Itt a gyarmatosításokra gondolok."

Hát ezen jó sokat lehetne vitatkozni, hogy ez jó volt vagy inkább rossz.

"Ideje lenne jót is csinálni! "

Ajajajaj . . . Ennek eddig sosem volt jó vége!

"Akkor még is tudunk valamit, mi fehér emberek, ha afrikai nyomásból ázsiai nyomás lesz, lenne. -:) "

Maradjunk inkább annyiban, hogy baromi false kép él az emberekben a bezzeg nyugatról.

Nézzük ezt a posztot: hány százezer/millió emigráns gondolja/gondolta azt, hogy elég csak pár ezer kilométerrel nyugatabbra menni és király lesz minden?

Vajon hány magyar emigráns szopta be a maszlagot, hogy nyelvtudás nélkül 8 elemivel kiment pl Angilába', aztán kucurog nyolcadmagával egy lukban a paki negyedben, egyik napról a másikra kirúgják, . . . ?

Csomó vietnám ismerősőm menne Nyugatra, és amikor kérdezem tőlük, hogy "Oké, béjbi! És mit fogsz dolgozni ott? Kurva leszel vagy rabszolga egy rehós gyárban?" és csak pislognak és nem értik, mert azt hiszik, hogy ott mindenki jól él, stb, stb.

Aztán azon is sokat lehetne filozofálgatni, hogy miként is definiáljuk azt a "jó életet" (tényleg jobb Nyugaton élni, mint pl Vietnámban?)

fhdgy 2021.06.03. 22:31:02

@desw: Igazad van ,de jó lenne ha ebben lenne változás!

Én hiszek az egységesülőső Földben!

fhdgy 2021.06.03. 22:39:13

@desw: Az élet felvet egy csomó problémát, de meg is old párat.

fhdgy 2021.06.03. 22:42:14

@desw: Naiv vagyok, elfogadom!

Szeretnék egy világot, ahol az ember ember lehetne, bőrszíntől függetlenül.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.06.03. 22:49:43

@desw: "Egy konkrét példa: Szaharában telepítsen az EU naperőműveket."

A forróság pont nem tesz jót a napelem hatásfokának. A Paks melletti naperőmű egy téli napon érte el a legnagyobb termelési csúcsát."
A forrosag miert problema? Ezt laikuskent kerdezem...Nalunk a CA-Nevada hataron, ahol aztan siman van 40-45c eleg gyakran, hatalmas napkollektor "farm" van.
Tobbszor autoztunk el a kozeleben, _nagyon_ fenyes :)
www.brightsourceenergy.com/ivanpah-solar-project#.YLlAL_lKg2w

FutureFry 2021.06.03. 23:35:17

@Zsuzsi65:
Az általad linkelt létesítmény nem fotovoltaikus napelemekből (photovoltaic solar panel) álló naperőmű (amelyek a napsugárzást közvetlenül alakítják elektromossággá, de amelyek hatékonysága általában csökken ha nagyon meleg van), hanem egy “concentrating solar-thermal power” típusú naphőerőmű ahol tükrökkel fókuszálják a napenergiát gőztermeléshez amivel aztán turbinákat hajtanak meg az áramgeneráláshoz.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.06.04. 00:00:14

@FutureFry: ok, mindig tanul valami ujat az ember, koszi!

desw 2021.06.04. 06:45:28

@fhdgy:

" Szeretnék egy világot, ahol az ember ember lehetne, bőrszíntől függetlenül. "

Ne légy már demagóg! Tudod nagyon jól, hogy nem a bőrszíntől függ, hogy kiből mi lesz.

Értem én, hogy a kretén média tolja ezt a BLM lófaszt, a white supremacy-t, . . . csak baromi uncsi és hazug ez.

desw 2021.06.04. 06:45:32

@Zsuzsi65:

"A forrosag miert problema?"

Csökken a hatásfoka => minél melegebb a napelem, annál kevesebb villanyt termel azonos napsütés esetén.

Örömhernyó 2021.06.04. 07:07:44

A kelet-európai országok lakói lassan rádöbbennek, hogy ők csak kihasznált rabszolgák nyugaton. Akár nyugatra mennek dolgozni, akár egy nyugati cég keleti üzemében robotolnak. És mindezt azért lehet megtenni velük, mert otthon (Romániában, Magyarországon) ha a lakáskörülményeik picit jobbak is, de a fizetések gyalázatosak.

A német ipari és finánctőke leuralta az EU-t, minden közbeszerezési, támogatási szabály arra van kihegsezve, hogy az EU-s pénzeket a német ipari és pénzügyi konglomerátumokhoz csatornázzák be. Emiatt szenved, adósodik el Dél-Európa, emiatt nem nőhetnek keleten a bérek egy bizonyos szint fölé.
Közben a német politikai elit, ha érdeke úgy kívánja, lepaktál Putyinnal vagy a kínaiakkal is, de ha ezt egy keleti tagállam elteszi, akkor megy az ajvékolás. Félreértés ne essék, a kínai főnök még rosszabb lesz, mint a német. De jelenleg a keleti tagállamok munkásai csak két rossz közül választhatnak. Ha túl öntudatos lenne a román vagy magyar melós, akkor leszerelik a gyárat és viszik Vietnámba, Kínába.

Hari Seldon 2 2021.06.04. 08:00:28

@Shanarey:

"Afrika, ahogy Nyuszigonosz is írta, egy fenekelten bödön, oda az isten pénze sem elég. Főleg amíg minden hülye aki egy kis vagyonra tesz szert, vesz 3 Kalasnyikovot, meg pár Mitsubishi terepjárót, és rögtön kiskirály akar lenni"

Viccesnek szántad, és közben mégse. - még háborút is neveztek el erről:
en.wikipedia.org/wiki/Toyota_War

fhdgy 2021.06.04. 08:40:20

@desw: sem demagóg, sem BLM, se uncsi, se kretén nem akarok lenni.

Dolgoztam egy kicsit Indiában, láttam, amit láttam.

Én szívből szeretném, hogy az emberek bőrszíntől, földrajzi helytől, társadalmi helyzettől, stb. függetlenül olyan körülmények között élhessenek, hogy ne szoruljon össze a gyomrom a látványtól, ne kelljen elfordulnom, mert nem bírom nézni.

Miért vagyok szerinted uncsi, kretén, demagóg, ha egy szebb világot szeretnék?

Én elfogadom, hogy egyes emberek, csoportok meglovagolnak eseményeket és az adott körülmények között túltolják a biciklit.

Én csak naiv vagyok, aki reménykedik benne, hogy egyszer az ember Ember lesz.

Azok is naivak voltak, akik felvetették, hogy nem kellene 12-14 órát dolgozni azért, hogy valaki ne haljon éhen. Ez régen volt, ma már a világ nem elhanyagolható részén a 8 óra jellemző, sőt ez még csökkenni is fog.

Lassú volt a változás? Igen, de eljött.

Remélem, hogy eljön majd az is, amiről beszéltem!

fhdgy 2021.06.04. 09:16:22

@Örömhernyó: Én majdnem 7 évet dolgoztam Németországban. Nem éreztem, hogy rabszolgaként kezeltek volna.

Illetve, az elején egy kicsit, de tévedtem. Az elején azt éreztem, hogy mindig csak a favágó munkát kapom. Aztán, kb. egy év után, rájöttem, hogy ha én oszthatnám a munkát mindenkinek a csapatban, magamnak még én sem tudnék jobbat osztani.

A következőről van szó: minden pontosan meg volt tervezve, mindenkinek egyszerű, unalomig egyszerű feladata volt. Az egész mégis működött. Nem volt helye kreativitásnak, önállóságnak, meg hasonló "baromságoknak". Qrva unalmas volt. Csak jól megfizették.

desw 2021.06.04. 10:07:57

"A kelet-európai országok lakói lassan rádöbbennek, hogy ők csak kihasznált rabszolgák nyugaton. Akár nyugatra mennek dolgozni, akár egy nyugati cég keleti üzemében robotolnak."

Nyilván azért van túljelentkezés ezekhez a nyugati cégekhez, mert bezzeg a hazai cégek, mi?

"És mindezt azért lehet megtenni velük, mert otthon (Romániában, Magyarországon) ha a lakáskörülményeik picit jobbak is, de a fizetések gyalázatosak."

Ha csak hazai cégek lennének, akkor kb kambodzsai bérszinvonal lenne MO-on.

"Ha túl öntudatos lenne a román vagy magyar melós, akkor leszerelik a gyárat és viszik Vietnámba, Kínába."

És ezzel ki járna rosszabbul? A román és a magyar melós, akinek kb semmi munkája nem lenne ezután vagy csak rosszabb, vagy a gyártulajdonos?

Azért elképzelem a tiszaburai konzervgyárban "rabszolgáskodó" Pistát, akit végre felszabadítanak: "Végre! Mehetek a NASA-hoz dolgozni!"

desw 2021.06.04. 10:08:25

@fhdgy:

Valld be, hogy a 8 és fél éves kislányka unokád irogat most! Szólj neki, hogy csukja be ezt a szép kis rózsaszín borítós romantikus fantasy könyvecskéjét és kapjon elő vmi realisztikusabbat.

Az a nagyon okos fehér ember még saját maga körül sem tudja megoldani ezeket a problémákat, erre meg már a világmegváltáson gondolkodik?

És ismét megkérdezem: biztos vagy benne, hogy a nyugat megy jó irányba és a keleti a rossz?

fhdgy 2021.06.04. 10:27:37

@desw: Itt sem tökéletes a dolog, de láttam ehhez képest gyalázatosabb körülményeket. Menj el pl. Indiába, éld egy évig az ottani átlagember életét és garantálom, hogy visítva menekülsz vissza, ebbe a nagyon okos fehér ember, rossz irányba haladó világába.

A 69 éves ősz fejem nem a 8 éves unokám. Én még az ötvenes években láttam azt a világot, amit nem kívánok senkinek. Most nem a diktatúra oldaláról beszélek, csak a napi életről.

Ha és akkor olyan dolgokról hablatyoltam volna, ami ma már az emberek többségének megvan, akkor ugyanúgy lehülyéztek volna, mint most te. Itt most nem számítógépről, mobiltelefonról, autóról, stb. beszélek, hanem a napi élet egyéb dolgairól.

Kinek lett volna igaza? Annak, aki lehülyézett volna engem, másokat vagy annak, akit lehülyéztek?

Ha ezeket a hülyeségeket nem hiszed el nekem, gyere el, teremtek neked kicsiben olyan világot, ami mondjuk az ötvenes évek vége felé volt az emberek többségének. Aztán majd meglátjuk, hogy mi lesz a véleményed.

midnight coder 2021.06.04. 12:18:52

@fhdgy: "Tettünk a környezetvédelemért, csökkentjük a széndioxid kibocsájtást és még egy csomó ember életét élhetőbbé is tettük."

Ja. Egyrészt a napelemek rohadtul nem szeretik a meleget. Idehaza is kb. április-május a legjobb idõszak, ha nem esik az esõ, augusztusban már picit túl meleg van hozzá. Aztán számold hozzá annak a költségét amíg a delejt Európába hozod, plusz bármelyik idióta egy Kalasnyikovval üvegcserepet csinálhat az egészbõl - márpedig ott aztán van sok-sok idióta vallási fan.

"Aztán, lehetne Kínából Afrikába telepíteni a gyártást. Sokkal rövidebb szállítási útvonalak, kevesebb széndioxid, az emberek élhetőbb életet kapnak ott, plusz csökken a kínai nyomás!!!"

Viszont semmi infrastruktúra, és finoman szólva "picit" eltérõ kultúra. Amúgy pedig mi már nemigen telepítünk semmit, max. a kínaiak dönthetnek úgy, hogy a szarabb gyártási folyamataikat kitelepítik Afrikába. Már régen Kína a világ mûhelye, Európa ma már legfeljebb pár nyugdíjast tudna Afrikába telepíteni.

Amúgy Európa faszsága már 30 éve is az volt, hogy nem Kelet-Európába telepítette ki az iparát (ahol szintén volt olcsó munkaerõ, még ha picit drágább is mint a kínai) hanem Kínába. De ez a vonat már 30 éve elment. Ma már nem nálunk van a labda.

_Alex__ 2021.06.04. 12:19:12

@fhdgy: Továbbra sem bőrszín kérdése. A posztban szereplők fehér emberek. Az én főnököm indiai. A tipikus, kissé nagyszájú, nagyképű fajta, szeret a középpontban lenni, utasítgatni, mikromenedzselni, munkát kiosztani, a tipikus megélhetési menedzser aki ahhoz nem ért amit mi, az emberei csinálunk. De felvitte az Isten a dolgát mert valószínűleg amit ő csinál az jó az ő főnökének. Ő még szerintem nem kvóta miatt került abba a pozícióba (habár egyre inkább szempont lesz most már ez is).

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.06.04. 12:19:43

@fhdgy: már megtörtént. Mint a sivatag visszaszorítása, faültetéssel. Sajna a kecskék szeretik a facsemetéket....ja, és Kína erôteljesen terjeszkedik Afrikában.

fhdgy 2021.06.04. 12:38:58

@Igazamvanvagyigazamvan?: A kecskék szívesen tönkretesznek bármit. Ha megeszik, az a jobbik eset, de egyszerűen szétvernek dolgokat, amikhez hozzáférnek. Saját tapasztalat.

Egy féleképen lehet védekezni: lehetetlenné tenni a rongálást. Ez nekem sem sikerül mindig. Igyekszem derűsen felfogni és ilyenkor azt nyugtázom, hogy megint túljártak az eszemen.

Tavaly csináltak félmilliós kárt, csak azt kértem, hogy árulják el, melyik volt. Rohadt összetartó banda, egyik sem köpött. Persze, erős tippem azért volt. Simogatva kérdeztem tőle, hogy te voltál ugye, gazember? Neem-neeem, tagadott mindent! -:) Pedig tuti, hogy őkelme volt a főtettes!

fhdgy 2021.06.04. 12:48:45

@midnight coder: @Igazamvanvagyigazamvan?: A kínai terjeszkedés rohadtul csípi a szememet és dühít, hogy ölbe tett kézzel nézzük. Nem lenne szabad.

Egyre nehezebb, de talán még nem lenne késő tenni ellene.

Különben úgy járunk, mint a magyar riksa kuli a Nyugati pályaudvar mellett, a Teng Hsziao-ping körúton, amikor odaszólt a társának:

Az is hülye volt, aki annak idején az oroszokat szidta!

para_noir 2021.06.04. 12:49:07

Ha már megy a nagy világmegváltás, elmondom az én verziómat. Teljes zsákutca azon pörögni, hogy hogy lehetne megoldani a jelenlegi, és egyre növekvő lélekszám mellett a fenntarthatóságot, mert a válasz egyszerűen az, hogy sehogy. A bolygó lakosságszámát kéne visszavágni, mondjuk 1 milliárd környékére, és ott is tartani persze, és akkor mehetne a benzinezés, a pazarlás, a jóléti társadalom, a fogyasztás, működne minden, mert egyszerűen a léptékkel van a probléma. Ez persze sosem fog megtörténni, hacsak nem intézi el az anyatermészet valamilyen módon. Szerintem egyébként el fogja, valami hasonló csak csúnyább verzióval, mint ami most zajlik másfél éve.

Örömhernyó 2021.06.04. 12:49:11

@fhdgy: A mellékelt ábra mást mutat, te nyilván nem vágóhídon, spárga ültetvényen, öregotthonban, szálloda konyháján vagy valami más jogfosztott helyen dolgoztál.

fhdgy 2021.06.04. 13:02:35

@Örömhernyó: Tényleg nem ott dolgoztam. Programozó voltam.

Azt azért megkérdezném, hogy pl. spárgaültetvényen Mo.-on hogyan bánnak az emberrel.

tanato 2021.06.04. 14:22:57

@fhdgy: Na elolvastam,nem vagy hülye,maximálisan egyetértek.Én ugyan a Rákosi rendszert csak a szüleim elbeszéléséből ismerem,de ismerem annak hétköznapjait,amikor egy fizetés kb.két oldal szalonnára volt elegendő és börtönbüntetés mellett tilos volt disznót vágni.SZüleim pl egy rendőrt kor.rumpáltak hogy tudjanak vágni.
És abban is igazad van hogy most Európa tényleg törleszt a gyarmatosítás közben elkövetett szörnyű büneiért.Népirtások,mesterséges határmegállapítások miatti nemzetek más más országokba szakítása sok-sok Trianon létrehozása a 3. világban.Nagyon tetszett a magyar riksakuli hasonlatod is,valóban európaiak találták fel a megalázó riksakuli "foglalkozást" úgy tudom egy Japánban élő gyarmatosító "találta föl"járáshibás felesége részére/persze nem ő húzta hanem egy japán szolga./mivel így gyorsabban haladtak mint a hagyományos hordszékes utazással amit szintén japán szolgák vitték a hátukon,de abból ugye négy kellett és lassabban is haladtak mint agyalogriksával.
Ezután terjedt el ázsiában a riksakuli foglalkozás rövid idő alatt nagyon szerették a gyarmatosítók.,majd minden európai család tartott egy vagy két magán riksát kulival együtt.Főleg az európai nők körében volt népszerű.Egy ott Ceylonban akkor az 1880-as években élt magyar nő írja le hogy milyen olcsó és kellemes utazást biztosít a riksa, kényelmesen elfér a lába ha piacra megy,gyakran ki sem kell szállnia belőle elfér a megvásárolt áru és a szűk utcákon is gyorsan kényelmesen lehet vele utazni.Egyedül a riksakuliról nem beszél,azt nem is vették emberszámba.NO erről ennyit.
Mai Afrika.Gyakorlatilag ott az elit kivételével eü.ellátás nincs,a legbanálisabb betegségekbe is tömegek halnak bele.

tanato 2021.06.04. 14:28:51

Egy etióp évfolyamtársamtól kérdeztem anno,miért nem megy haza nem látja az otthoni szörnyű bajokaT?dEHOGYnem tudom,hidd el nekem a legrossszabb dolgoztam én otthon egyideig egy menekült-táborban,de szörnyű volt látni a sok éhező haldokló főleg gyermeket és nem tudtunk segíteni,mert időnként jött néhány láda lejárt német aszpirin,de azonkívül semmi.AZért jöttem vissza mert itt tudok gyógyítani megvannak hozzá a feltételek.

SzZoole 2021.06.04. 14:33:13

@tanato: jaj doki, a főnökötök már megint beleszart az unió levesébe, Kína falloszát polírozzák…..

apple.news/AKpDdSvgpRkShYnoAU5LDlQ

fhdgy 2021.06.04. 14:43:49

@tanato: Tegnap söröztünk egy 40-es barátommal és persze beszélgettünk is.

Mondja, hogy olyan meleg volt délután, hogy amikor kiszállt a traktorból, megszédült. Igen, mert a traktorban a klíma 22 fokot tartott. Egyébként ő munkája elég különleges. Van, amikor traktort vezet, van, amikor Rolls Royce-t. Aztán, közben sok minden mást is csinál.

Elgondolkodtam, hogy az 50-es években mennyivel "jobb" dolga volt a traktoristának. A Hoffer körmösön se fülke, se légrugó, se túlnyomásos kabin nem volt. A klíma nem tudott bekavarni.

Tavaly kukorica aratáskor beülhettem egy Claas traktorba, csak potyautasként. Kb. kettő óra hosszára. Klíma, túlnyomás, légrugók, GPS vezérlés, meg minden földi jó. Ment mellette az egyszerre 12 sor kukoricát vágó kombájn és ömlött a kukorica.

A kombájn is GPS, a traktor is, automatikusan azonos sebességgel mentek, mind a kettő kormányzás nélkül tartotta az irányt.

Hát, ehhez képest a Hoffer maga volt a "csoda".

tanato 2021.06.04. 14:50:41

@fhdgy: Én is láttam még Hoffer traktort.

tanato 2021.06.04. 14:54:29

@SzZoole: Egy diktátor hatalma sem tart örökké.Ha más nem a halál megváltoztatja a viszonyokat.De szerintem itt nem kell annyit várni.AZ egy az egy ellen való küzdelem nem rossz ötlet.

fhdgy 2021.06.04. 14:55:11

@tanato: Akkor tudod, hogy miről beszélek.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2021.06.04. 14:57:26

@Shanarey: ez eleg elmeleti fejtegetes, mondjuk ugy sci-fi nagysagrend...

a 20-50%-os lefedes rettentoen sok. ennek tizede-szazada-ezrede is oriasi, attol is fuggoen hogy mit akarunk kivaltani vele, pl a teljes europai energiaszuksegletet, csak az aramtermelest vagy mondjuk az aramtemelesbol a fosszilist. nemkulonben jelentos a 20-50% tizede-szazada-ezrede lefedesenek koltsege, leven a szahara terulete 9 millio km2, a mai legnagyobb napelem (fotovoltaikus) telepek pedig nehany tiz km2-esek es nem eppen olcsok.

fhdgy 2021.06.04. 15:12:51

@tanato: Igen, valamennyire álmodozó vagyok. Szeretnék egy jobb világot. Alapvetően nem magamnak. Nem akarok szocializmust, kommunizmust, meg hasonlókat, de jó lenne, ha nem lennének nyomorgó, szenvedő emberek a földön.

Könnyű azt mondani, hogy dolgozzanak, tanuljanak aztán jobb lesz nekik is, de nem ilyen egyszerű. A környezet sok mindent meghatároz, csak keveseknek sikerül kitörni. Elsőnek a környezeten kellene változtatni. Nem csodákra gondolok, csak egyszerű dolgokra.

Egy konkrét példa: a 60-as években volt a faluban egy öreg paraszt, akinek nem volt ínyére a téeszesdi. Elkezdett málnát termelni, azon a kis földön, amit meghagytak neki. Ha jól emlékszem, ez családonként max. egy kateszteri hold lehetett, mai mértékegységben kb. 0,6 hektár. Hát egy kicsit bolondnak tartották és le is nézték.

Ma van a falunak egy Rózsadomb nevű része, ahol a házak a "málnából" épültek. A baj csak az, hogy a málnaüzletet a rendszerváltás elsodorta és ezekben a házakban már olyan is előfordul, hogy túl nagy a ház, nem igazán tudják fenntartani.

A málnabuli jó volt, de ebek harmincadjára jutott és most nincs helyette más. Megint kellene valaki, akit bolondnak lehet tartani, le is lehet nézni, de mégis példát fog mutatni.

tanato 2021.06.04. 16:01:50

@fhdgy: A környzetből kitörni nagyon nehéz,én ezt jól tudom mert a praxisom min 30-35%-a cigány.Ők mondják hogy sokan szeretnének tanulni,dolgozni de többség nem hagyja/Nem vagy igazi cigány ha a magyaroknak dolgozol,stb./Nagyon sok értelnmes cigánylányt is ismerek,simán orvos,ügyvéd,tanár lehetne belőlük,.,de a roma hagyományoknak megfelelően már gyermekkorukba "férjhez "adják őket,azaz szabályosan adásvétel tárgyai lesznek,és 16-17 éves korban megtartják a cigányesküvőt,és azonnal szülésre kényszerítik őket,egyszereűen nincs kiútjuk.
A másik témád:Egy jó ötlet az bizony mindig jól jön de,több lábon kell állni,mert ha csak egyen állasz az bármikor befuccsolhat.

fhdgy 2021.06.04. 16:23:28

@tanato: Úgy tudom, hogy Te Kecskeméti vagy környéki vagy.

Amikor még Szolnokon laktam, Szolnok-Kecskemét-Dunaföldvár úton jártam haza. Kecskemétet ki szoktam kerülni, így Orgovány-Izsák útvonalon mentem rá az 52-es útra. 7 km.-mel hosszabb, de nincsenek dugók. Orgovány, Izsák környékén a bodzaültetvények fogtak meg. Dunántúli szemmel nézve az ottani földek nem tűnnek jónak. Van egy bodzaültetvény, ott jöttében-mentében is meg szoktam állni, meg is ismerkedtem a tulajdonos házaspárral.

Elmondásuk alapján egy hektár egy, egy egész kettő tized millát hoz egy évben, amiből 6-7 százezer a nyereség. Az én falumban ma nem termel senki gyümölcsöt nagy tételben, csak saját fogyasztásra. Úgy látszik, nem kell a pénz. Vagy kellene a pénz, de a vele járó munka meg nem?

tanato 2021.06.04. 17:16:41

@fhdgy: Úgy van arrafelé való vagyok.sajnos a pénz ha meg kell érte dolgozni mindjárt büdös lesz,ilyen az ember.Éppen tegnap láttam a Híradóban hogy Finnországban néhány éve kísérleteztek a munka nélküli alapjövedelemmel pár ezer embernél.sajnos nem jött be,kevés százalék válalkozást indított,néhányan befektettek,de dolgoztak mellette,de nagy többség semmit nem csinált csak felélte munka nélkül aza alapjövedelmet.

fhdgy 2021.06.04. 17:44:46

@tanato: Való igaz, a legtöbb ember ilyen.

desw 2021.06.04. 19:04:07

@fhdgy:

" A málnabuli jó volt, de ebek harmincadjára jutott és most nincs helyette más. Megint kellene valaki, akit bolondnak lehet tartani, le is lehet nézni, de mégis példát fog mutatni. "

Ehhez olyan emberek is kellenek, akik a saját munkájukból akarnak megélni. "Hála" ennek a kib@szott nyugati szocializmusnak és a gondoskodó politikusoknak, ilyen ember egyre kevesebb van.

ludomik 2021.06.04. 19:04:18

igen elofordul ilyesmi is,,,,,,Daniaban ha nem ugynoksegen kersztul mesz ki dolgozni,,Farmra vagy Foldekre,,,3000 3u korul fizetnek,,,es nem bannak igy veled,mint ezekkel a szerencsetlenekkel,,,

desw 2021.06.04. 19:05:56

@fhdgy:

"Menj el pl. Indiába . . "
Indiában még nem jártam, de eddig már kb 3 évet tölöttem Malájziában, Kambodzsában és Vietnámban. Pl Malájziában cölöpökre épült kunyhóban lakó emberek is megvendégeltek, vagy Vietnámban hegyi falucskában ahol még villany sem volt, stb, stb. . . Imádok a helyi piacokra járni, mert elképesztő kedves emberek vannak ott. Figyu! Náluk kedvesebb és önzetlenebb emberekkel még nem találkoztam. És baromi szegények voltak (ha a pénzt tekintjük egyetlen értékmérőnek), de nem voltak elégedettlenek az életükkel.

Egyébként a nyugati "jólét" a hitelekből pörgetett gazdaságon és a túlfogyasztáson alapul. Vegyél minden héten új bugyit, telefont, autót, házat, . . . , mert akkor nő a dzsídípí! Javarészt ugye ennek az eredménye a mostani mindmeghalunk céókettő mantra. (HF: CO2 / fő nyugati országok vs. ázsiai országok)

Belefulladunk a saját szemetünkbe és a műanyagba. (főleg miután Kína nem veszi már át a szemetünket). Csomó afrikai ország egész egyszerűen betíltotta a műanyag zacskók használatát. És nagyfehér? "Majd má' mostan nagyon megigérgyük és majdnam 2078-tól asztán már nagyon-nagyon odafigyelünk)

Nyugaton a generációk együttélése kb nulla. Csak hogy ne legyek nagyon off-topic: itt is volt a HA-n vmi lény (Ámerigai' Ólom' vagy mi volt a poszt címe), aki arról beszélt, hogy 10 évnyi szenvedés után végre van 2 autó meg garázs Ámerigába'. Ja, fatert a ravatalon látta utoljára, de sebaj, mert van otó'.

A gyerekek egyre nagyobb százalékban AHD-s, antiszociális, diszizés,. . .  vagy a faszomtuggya mi, mer' ugye apu-anyu a karriert és a pénzt hajhássza és szarnak a kölökre!

Túltolt píszí, BLM, bádiséming, feminizmus,  . . . És még nincs vége a kreténségeknek, most jön majd a java!

Ez lenne a követendő?

Örömhernyó 2021.06.04. 19:06:02

@fhdgy: Ez a bezzeg Magyarországon hogy bánnak a spárgaszedőkkel egy amolyan tipikus whataboutism. Azt kellene nézni, hogy a német-olasz-osztrák-francia-holland szabályoknak megfeleljenek a helyi foglalkoztatási viszonyok. Mert lehet emlegetni, hogy bezzeg máshol hogy bánnak a melóssal, csak az ott helyben nem releváns.
Líbiában, Maliban, Jemenben adják-veszik az embereket, szabályos rabszolgapiacok vannak. Akkor az onnan származó melóst, migránst Hollandiában lehessen adni-venni, mert otthon úgyis ezt szokta meg?

15 éve az akkori barátnőm apja a borsodi szőlőjükbe keresett napszámost, szabályosan könyörgött nekik, megígére az egyik, de nem jelent meg a szőlőben (napi sok ezer forintért, de persze zsebbe, plusz egy étkezés). A kocsma vonzóbb volt, mert korán kellett volna kelni, annyiért fel nem kel a mozdonyszőke polgártárs. Nem állítom, hogy a mezőgazdasági munka egy vonzó perspektíva, de olyan legfeljebb 8 általánost végzett embereknek illene azt is megbecsülni. És munkáltatónak is illene nem állatként kezelni a melóst. Magyarországon se, de a fejlett nyugaton se. Ha egy hollanddal azt nem merné megcsinálni, akkor ha egy moldávval megcsinálja, az akkor színtiszta idegengyűlölet.

desw 2021.06.04. 19:06:52

@fhdgy:

"Való igaz, a legtöbb ember ilyen. "

Örülök, hogy így gondolod!

Ennek fényében gondold újra a világmegváltó ötleteidet az "igazságosabb" vagyonelosztásról, meg hogy munkát adnál Afrikának, stb, stb . . .

fhdgy 2021.06.04. 19:27:30

@desw: Azért ezen a Földön élek, de nem szabad feladni.

fhdgy 2021.06.04. 19:33:02

@desw: Hogy milyen Malájzia, Kambodzsa és Vietnám nem tudom.

Én pl. nem akarnám Indiát követni. Volt, hogy egy hétig nem láttam a napot, nem a felhők miatt, hanem a szmog miatt. Ha láttam is, csak félárbócon.

Folyt az orrom, mintha náthás lettem volna, pedig 40 fok fölött nem jellemző a nátha.

A munkám miatt éjszaka is sokat jártam, meg olyan helyekre is, ahova turisták nem. Köszönöm, nem kérem! Akkor milliószor inkább a jó Öreg Európa.

fhdgy 2021.06.04. 19:34:15

@Örömhernyó: Nem volt bezzeg! Félreértetted. Én tényleg arra voltam, vagyok kíváncsi, hogy nálunk milyen viszonyok vannak ezen a területen.

fhdgy 2021.06.04. 19:36:19

@desw: Ezért szerintem nem a politikusok a főfelelősek. Inkább technikai fejlődés. Amit nem lehet géppel csinálni, arra már azt mondják, hogy nem is lehet megcsinálni.

Shanarey 2021.06.04. 20:30:55

@Hari Seldon 2:

Nem viccnek szántam, ez a valóság arrafelé. Senkit nem érdekel a földrész jövője, mindenki csak a saját érdekét nézi, és helyezi a többiek fölé, ehhez kell a kalasnyikov és a terepjáró.

2021.06.04. 22:54:06

@desw: ez az eddig feltett legjobb kérdés

2021.06.04. 22:54:09

@fhdgy: lehet hogy rosszul tetted fel a kérdést:-))))

2021.06.04. 22:54:11

@fhdgy: és milyen volt a színe? :-)))

élhetetlen 2021.06.05. 02:15:08

@fhdgy: Pár hete írtam, mikor házhoz szállításon és a hűtési lehetőségeken gondolkodtál, hogy nem jó ötlet,
nem egyenletes a rendelés, stb. Akkor az volt az ötletem, hogy keress egy pékáru boltot, vagy hasonlót,
ahol egy helyen átveszik. Ez most jól hangzik, drukkolok.

fhdgy 2021.06.05. 09:06:24

@Team Vincent: A kecskék színe kb. zerge színű. Alpesiek.

Nem lett tulipiros hupikék. Isten bizony csak megsimogattam, és megkérdeztem, hogy ugye te voltál az, gazember!

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.06.05. 20:35:18

@fhdgy: hát így teszik tönkre a kecskék Afrika jövőjét.

Opi87 2021.06.11. 13:51:36

@Arthamyr:

Ez maximum a kapitalizmus "valósága", nem feltétlen kell, hogy így legyen. A kapitalizmus folyamatosan építi le a munkások védelmét, pont olyan dolgokat, amikért szó szerint vérrel harcoltak anno (pl. szakszervezeti védelem, vagy éppen a rabszolgakörülmények törvénnyel kikényszerített változásai stb.). Most nem a fehér brit munkások vannak kiszipolyozva, hanem a bevándorlók, meg a 3. világbeli munkások, más változás nem volt. Mi itt Európában és az USA-ban pedig finanszírozzuk ezt, mikor onnan származó termékeket vásárolunk (amiből igen sok van)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása