oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. április 29. 06:30,  Légiutaskísérőként Svájcban: munka a legendák mögött 28 komment

2021. április 29. 06:30 Határátkelő

Légiutaskísérőként Svájcban: munka a legendák mögött

A "Miből élnek a magyarok Svájcban?" sorozat mostani részében Csilla Enikővel beszélgetett, aki a szerelme után költözött Svájcba és bár a szerelem elmúlt, az ország iránt érzett vonzalom nem. Így aztán maradt és légiutaskísérőként dolgozott.

stewardess_2_foto_pixabay_com_lukasbieri.jpg

„Hozzám ez a szakma mindig is közel állt, imádok repülni, ha valahová lehet vonattal menni meg repülővel is, én többnyire az utóbbit választom.

Néhány éve két svájci légitársasághoz is felvételiztem légiutaskísérő pozícióra, de akkor még csak fél éve éltem itt, a németem már kommunikációképes volt, de a középfokot még nem ütötte meg, emiatt pedig az állás sem lett az enyém.

A felsőfokú nyelvvizsga után valószínűleg nagyobb esélyem lett volna ismét labdába rúgni ezen a téren, de addigra már számomra anyagilag nagy visszalépés lett volna ez a munkakör, így sajnos kikerült a látókörömből.

Repülni az ember egyébként is szenvedélyből szokott, ahogy a barátaim mondják, mert ebből a szakmából nem gazdagszik meg az ember.

A nagyjából egymillió forintnyi svájci frank az alacsony fizetésekhez tartozik, ami nem azt jelenti, hogy nem lehet belőle kijönni, sokkal inkább azt, hogy kell hozzá egy második fizetés is, ha az ember családot tervez.

Nem mindegy, hogy európai vagy tengerentúli járat

Enikő a szerelme után költözött Svájcba 8 évvel ezelőtt, a kapcsolat nem bizonyult tartósnak, de Svájcot megszerette és itt maradt.

Az interjúban mesél arról, hogy milyen végzettségre van szüksége valakinek, aki légiutaskísérőnek szeretne menni, milyen nyelvtudást várnak el, milyen magasnak kell lennie, milyen protokollt kell követni vészhelyzetek esetén, hogyan képzik őket, stb.

Mesélt arról, hogy milyen különbségek vannak az európai járatok és a tengerentúli járatok között, milyen volt a felvételi eljárás, milyen juttatások vannak a cégnél.

Kikerülhetetlen kérdés, hogy milyen hatással volt a munkájára a járvány? „Szerencsére nálunk nem voltak leépítések, végül három hónap kényszerszünet következett, de szerencsére a fizetésünket ugyanúgy megkaptuk és maradhattunk a cégnél” – mesélte Enikő.

Városi legendák

Boncolgattuk a városi legendákat, miszerint a repülőn SOHA nem ajánlott kávét inni, mivel a víztartályt nagyon ritkán tisztítják, és hogy ennek van-e alapja vagy nincs.

„Én személy szerint iszom abból a kávéból. Természetesen nem ugyanolyan a víz, mint ami otthon a csapból folyik, de nekem eddig semmilyen problémát nem okozott” – mondta erről Enikő.

A tisztaságra már a járvány előtt is ügyeltek, két út között például az asztalokat fertőtlenítős vízzel áttörölték: „Emellett mindenki kesztyűben dolgozik, ki van porszívózva, a WC kitakarítva, szóval szerintem rendben tartják a gépet”.

A légiutaskísérő munkakörhöz nem csak az tartozik hozzá, hogy az ember egzotikus desztinációkra repül állandóan, hanem az is, hogy a korai járatokhoz hajnali 3-kor fel kell kelni.

Többször előfordul, hogy az ember lemarad születésnapokról, családi eseményekről, illetve a magánélet sem úgy alakul többnyire, mint az általában megszokott kombináció, ezért is gyakori a reptéri személyzetnél, hogy a párjuk is szakmabeli.

Enikő arról is mesélt, hogy milyen hírességekkel találkozott eddig, hány helyen járt, milyen előnyei és hátrányai vannak a szakmának, mit szeret a legjobban, mit nem és milyenek az ideális utasok.

Akit érdekel a repülés, annak Enikő tapasztalatai (a videó 2020 júliusában készült) mindenképp hasznosak lesznek.”

(Fotó: pixabay.com/lukasbieri)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Svájc

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2516516376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2021.04.29. 08:18:52

Csak nekem van itt egy logikai bukfenc?

"felvételiztem légiutaskísérő pozícióra, de akkor még csak fél éve éltem itt, a németem már kommunikációképes volt, de a középfokot még nem ütötte meg, emiatt pedig az állás sem lett az enyém.

A felsőfokú nyelvvizsga után valószínűleg nagyobb esélyem lett volna ismét labdába rúgni ezen a téren, de addigra már számomra anyagilag nagy visszalépés lett volna ez a munkakör, így sajnos kikerült a látókörömből."

fhdgy 2021.04.29. 08:32:29

@ChristineK: Nekem is az volt egyből a kérdésem, hogy akkor most mi van?

Légi utaskísérő vagy sem vagy mégis?

Csodabogár 2021.04.29. 10:03:46

Aki kiváncsi meghallgatja a podcastot. Én nem vagyok kiváncsi.

CsillaCH 2021.04.29. 10:12:13

@ChristineK: ez az én kommentem volt, Eniko a legiutaskisero, nem én.

CsillaCH 2021.04.29. 10:26:11

@ChristineK: hmmm, szerintem kiderül, de elfogadom, ha te másképp látod. Igyekszem majd jobban elkülöníteni a bevezetőt a következő interjúktól.

fhdgy 2021.04.29. 10:56:17

@CsillaCH: Én is másképp látom.

A kép alatt ( igaz, be nem zárt idézőjelben ) az szerepel, hogy én.

Ezt nekem is azt jelentené, hogy az idézet Enikőről szól, az ő szavait idézed.

CsillaCH 2021.04.29. 10:59:43

@fhdgy: be van zárva az idézet, a cikk utolsó karaktere az.

fhdgy 2021.04.29. 11:06:45

@CsillaCH: Ezzel nagyon nem tudok egyetérteni.

1. Közben van más idézet is, az idézeteket pedig nem szokás egymásba ágyazni.

2. "Nem mindegy, hogy európai vagy tengerentúli járat

Enikő a szerelme után költözött Svájcba 8 évvel ezelőtt, a kapcsolat nem bizonyult tartósnak, de Svájcot megszerette és itt maradt." részt sem tudom elfogadni az idézet részeként.

CsillaCH 2021.04.29. 11:08:56

@fhdgy: mert nem is idézet. Az első és az utolsó macskaköröm csak a határátkelő jelzése, szerintem. Minden cikknél ott van.

fhdgy 2021.04.29. 11:13:00

@CsillaCH: Abban igazad van, hogy a HÁ rakhatta oda, ez előző, hasonló posztban is így volt, megnéztem.

Így viszont tényleg félrevezető volt, de rendben, most már tudjuk, hogy hogyan kell értelmezni, mehetünk tovább! -:)

Vrancisco 2021.04.29. 11:38:35

@CsillaCH: Eskü nem kötekedés, de én is Enikőre értettem a teljes szöveget is... Szerintem 10-ből 9 ember félreérti :) No Offense, legközelebb érdemes egyértelműbben elválasztani, hogy mi a Te részed, és mit a vendégedé.

CsillaCH 2021.04.29. 12:03:13

@Vrancisco: az lesz! Koszi a kommentet. :)

Örömhernyó 2021.04.30. 14:30:41

Ezt a posztot egy magyarul alig beszélő ember írhatta, mert én is úgy értettem, ahogy az előttem hozzászólók.
Videóra nem kattintok, elvből, ha nem tudja leírni a lényeget a posztban, akkor nagyon sajnálom, ne raboljuk egymás idejét. Egyre gyakoribb ez a cock-tease jellegű poszt, amire kattint a nép, aztán a semminél is kevesebb információ van benne, de valami podcast, videó van reklámozva benne, lehet kattintani... Hát nem.

SzZoole 2021.04.30. 15:53:18

@Örömhernyó: “ cock-tease jellegű poszt”

Ez nem volt túl szép, nem gondolom, hogy ribancokról szólna ez a történet…….

horrorpornó bábszínház 2021.05.01. 15:05:14

@SzZoole:
Bár egy idiótának tartom a fickót, de most szerintem nagyon félreértetted, nem ilyesmire gondolt, hanem arra, hogy hatás- és kattintásvadász címek vannak semmitmondó cikkekkel.

SzZoole 2021.05.01. 15:28:26

@horrorpornó bábszínház: akkor clickbait, nem?

A cock-tease vagy hose teasers, teljesen mást jelent, szerintem.

horrorpornó bábszínház 2021.05.01. 20:16:53

@SzZoole:
Ebben neked teljesen igazad van, de ha végigolvasod, amit írt, abból nem ez jön le.
Hirtelen nem a megfelelő kifejezés ugrik be, van ilyen.

SzZoole 2021.05.01. 20:37:45

@horrorpornó bábszínház: “ Hirtelen nem a megfelelő kifejezés ugrik be, van ilyen.”

Vagy nincs fogalma a szó jelentéséről/használatáról.

Mondok két példát.

Amiről ő is irt, ha van egy cikknek egy figyelemfelkeltő frappáns címe és ha megnyitom vagy elolvasod és az egész a semmiről szól az a clickbait.

De ha a két leányzó elkezd kacérkodnak veled, flörtölnek és magamutogatóan figyelmfelketők, kellőképen felhúzták és a falloszod megtelt vérrel, aztán fogjak magukat és a fejüket hátracsapva elvonulnak, na arra mondjak, hogy cock-tease vagy hose teasers, azaz fasz/pöcscibálok, szerintem.

Indriq 2021.05.02. 14:21:46

Aki leírja a desztináció szót, azt kiskanállal verném agyon, hogy minél tovább szenvedjen.
Destinationt le lehet ám magyarra is fordítani mondjuk cél, célállomás...

kék madár 2021.05.02. 20:02:40

@SzZoole: veled ez gyakran megesik? :) es nem vagy ettol feszult?

SzZoole 2021.05.02. 20:05:11

@kék madár: mire gondolsz, mi esik meg velem gyakran?

kék madár 2021.05.02. 20:06:25

@SzZoole: "De ha a két leányzó elkezd kacérkodnak veled, flörtölnek és magamutogatóan figyelmfelketők, kellőképen felhúzták és ...."

egy mar nem is eleg?

SzZoole 2021.05.02. 20:25:33

@kék madár: elárulok egy titkot, egyszer előfordult, hogy két leányzó felhúzott, ikrek voltak, és az akciójukat reakció követte, részleteket is mondjak? :-)

horrorpornó bábszínház 2021.05.03. 17:39:40

@SzZoole:
Olvastam már hozzászólásait, mint írtam, idiótának tartom, de angolul jól tud, itt arról lehetett szó, hogy hirtelen más kifejezés ugrott be neki. Bárkivel előfordul, akár még az anyanyelvén is. Hidd el, veled is.

"ikrek voltak, és az akciójukat reakció követte"
Gondolom, kiröhögtek, és elhajtottak a .csába, ez volt a reakció.
Vagy a bilibe lógott a kezed, és felébredtél.

@Indriq:
Esetleg még úti cél, bár repülésben a nagyon menőzni és bennfentesnek látszani akarók valóban használják, de alapból egyetértek veled.

SzZoole 2021.05.03. 17:50:53

@horrorpornó bábszínház: “ Vagy a bilibe lógott a kezed, és felébredtél.”

Nem igazán. Az egyik lánnyal együtt jártam anno,1991 talán, mindkettő bisex volt és egész éjjel állt a bráner mint a fagyott kutya lába :-)

cardiobascuralis 2021.05.03. 21:04:38

@SzZoole:
Szép álom lehetett.
Ha arrébb rakod a bilit, még talán most sem ébredtél volna fel.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása