oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. március 22. 06:30,  Krumplimánia holland módra 2 komment

2021. március 22. 06:30 Határátkelő

Krumplimánia holland módra

A holland étkezési szokások sokban eltérnek a magyartól, mást ne mondjunk, a reggeli simán lehet édes, a vacsorának a legtöbb helyen szigorú időpontja van és persze imádják (és rendkívül változatosan készítik el) a krumplit. Zita írása egészen ínycsiklandó ételeket varázsol elénk.

cim_stamppot.jpgA stamppot a legegyszerűbben elkészíthető krumplis étel

„Holland étkezési szokások

Reggelire teljesen normális dolog édességet enni, felnőtteknek sok kávéval. Mindenki boterhamot ebédel, ami egyszerűen szendvics és nem „vajas sonka”.

Vacsora minden holland családban este 6-kor. Ez nagyon fontos szabály. Ez több dolgot is jelent. Nem illik tovább maradni 6 óránál senkinél, ha nem vacsorára hívtak. Ha vacsorára hívnak, 10 perccel 6 előtt illik érkezni. Ajándékba csak virágot vihetünk, semmi mást. Véletlenül sem egy üveg magyar pálinkát.

Ha gyerekek egymásnál játszanak, 6-kor mindenkinek haza kell menni, mert vacsora mindenkinek otthon.

Fenti szabályok ismeretét visszakérdezik például az állampolgársági vizsga tesztkérdéseiben is. Csak ennyire fontos, hogy tudjuk az etikettet.

Félkészen

A mindennapi főzést megkönnyítik a félkész termékek, az előre felszeletelt konyhakész saláták, zöldségek, sajtok, halak és húsok. Fogalmazhatunk úgy is, hogy a holland háziasszony nem szakad bele a napi vacsora-készítésbe.

Nem szokás náluk „bőven” főzni. Mindenkinek 1 szelet hús, és nem jön ki a gyerek éjjel kitörölgetni a lábast. Nekem ez kicsit furcsa, a három fiam ugyanis zsenge ifjúkorban bizony éjszakánként, tanulás, filmezés közben többször is fordult a konyhában. Mindegy volt, hogy mi, de legyen a tepsiben, lábasban valami ehető.

A napközben, útközben evésnek megvannak itt is a lehetőségei: az egyszerű világot behálózó üzletláncok, a nagyon népszerű rollende keuken – „guruló konyhák” (utcai büfékocsik), a szintén nagyon népszerű török, marokkói, surinami, mexikói, olasz, kínai, vietnámi, japán, argentin... kisvendéglők, de megtalálhatók az elegáns éttermek is.

Ez egy nagyon színes, változatos, élménydús világ. Mindenütt jelen vannak, előbb-utóbb szinte észrevétlenül részévé válnak az életünknek.

Ehető nyelvi csemegék

A holland nyelv magyar nyelvi fordulatokhoz képest érdekes kifejezésekben az ételek tekintetében is egészen gazdag. Nyilván ez többnyire minden idegen nyelvvel így van, egyszerűen azért, mert minden nyelven másképp gondolkodunk.

Aardappel

Tükörfordításban: „földialma”. Valójában burgonya, krumpli. Ebben az értelemben a föld gyümölcse, alma, mint a Bibliában az a hangsúlyos alma. Miért is? Mivel a hollandok nagy krumplitermelő, krumplievő nép.

Van számtalan krumplifajta, amit termelnek, s egész évben mindenütt „friss” krumplit árulnak, valahogy, akárhogy, megoldják.

A krumplievés kapcsán meg ne feledkezzünk a mi Van Goghunkról, meg az ő nagyszerű festményéről, s a hozzá készített csodálatos tanulmányrajzokról, amik a holland népéletet s néplelket elevenítik meg valami hatalmas ráérzéssel, csodálatos részletességgel, s értelemmel.

Hiába, a művész az nem hasonlítható semmihez, senkihez. Megigéz akarod, vagy nem, hisz ez az élete értelme… Kiélesíti a látásodat, kiélesíti a kontrasztokat, tanít másképpen gondolkodni. Konklúzió: szóismétlés ide vagy oda, a krumpli az krumpli, Hollandiában is nemzeti eledel.

Stamppot

A legegyszerűbben elkészíthető kumplis étel. Egyszerű krumplipüré, amibe belefőznek boerenkoolt (fodros kel), vagy egyszerűen belekevernek savanyú káposztát.

Feltét hozzá: vorstjes vagy frikandel sütve. Előbbi kis kolbászka, paprika nélkül, fura fűszerezéssel készül, csak külsőleg hasonlít a magyar kolbászra.

Utóbbi a virsli és a krinolin közti átmenet amit szintén kisütnek, sütés közben felpuffad, majd gyorsan összeráncosodik. Mindkettő nagyon populáris a holland étrendben.

Patatje orlog - „háborús krumpli”

patatje_oorlog.jpg

A holland sült krumplit kicsit vastagabb hasábokra vágják, nem szalmakrumplinak. Hozzá nagyon sokféle szószt kínálnak, majonéz, ketchup, pindakaas – amit „mogyorósajtnak” fordíthatunk, s valójában maga a mogyoróvaj.

Természetesen ezen összetevőkből számtalan szósz keverhető. A „háborús” szósz például mogyoróvajból, majonézből és apró hagymakockákból áll. Árulják szintén utcán, tengerparton, de készítik otthon is.

Kapsalon – „fodrászszalon”

Ismét egy krumplis étel, ami tulajdonképpen a török konyhából származott át a hollandok közkedvelt ételei közé. Alul sült krumpli, rajta kis húsdarabkák, (shoarma, döner,vagy gyros), megszórva sajttal, sajt ráolvad, majd a tetejére sok mindenféle friss zöld saláta, paradicsom, paprika, uborka, hagyma kerül, fokhagymás öntettel.

kapsalon.jpg

A nevét konkrét sztori által kapta az étel. Valójában a 2003-ból származó történet szerint egy Nataniel Games nevű rotterdami fodrász a kedvére és ízlése szerint állíttatta össze a közeli török kebabosnál az ebédjét, és olyan jól sikerült, hogy hamarosan felkerült az étlapra is.

Nagyon gyorsan elterjedt Hollandiában és Belgiumban is. Egy adag kb. 1800 kcalt tartalmaz imigyen igazi kalóriabomba!”

Ha szívesen olvasnál még Hollandiáról és a holland gasztronómiáról, látogass el Zita oldalára!

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: gasztronómia Hollandia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2216472484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dikusz. 2021.03.22. 07:54:10

Megnéztem -még mielőtt elolvastam volna a posztot- a stamppot receptjét a neten. Érdemes volt, a fordítás miatt...:)))))

Aztán a posztot is elolvastam (tetszett), és rájöttem, hogy ilyen ételek kellenének nekem a fogyókúrához...

Golf2 2021.03.22. 08:01:37

Lejjebb adták sajtról,krumplira.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása