oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. január 08. 06:30,  A békekölcsöntől a hongkongi bankig 4 komment

2021. január 08. 06:30 Határátkelő

A békekölcsöntől a hongkongi bankig

Abban alighanem megegyezhetünk, hogy meglehetősen hosszú út vezet az ötvenes évek Magyarországának békekölcsönétől a hongkongi befektetési bank ultramodern épületéig. Márpedig Steve írása egyiktől a másikig ível.

bank_foto_pixabay_com_ahobbit.jpg

“Sokszor esik szó a bankokról. Mindannyian tudjuk, hogy ezek rendkívül fontosak életünkben, hogy szükség van rájuk, és hogy a bankunkkal ajánlatos jó viszonyban lenni.

Békekölcsön

Gyerekkoromban ismertem meg őket. Az elemi iskolában ösztökéltek (’56 előtt) hogy nyissunk takarékbetétet, és emlékszem, a befizetett pénzért szép bélyegeket kaptunk. Ez a „békekölcsönök” ideje volt, és a mi betétkönyvünk fontos szerepet töltött be, ezzel is a „békét védtük”.

Az Országos Takarékpénztár volt az intézmény. Befizetés és beváltás csakis a pénztárnál történhetett, miután egy hivatalnok leellenőrizte a dolgokat. A rács mögött ült a pénztáros, látszólag sok pénz közepette.

Na de elkanyarodtam. Észrevettem, hogy sokszor nem egyértelmű, mivel is foglalkoznak a bankok. Mivel sokszor adósaik vagyunk és tőlük függünk, zsigerileg nem szeretjük őket. Szóval azért írom a posztot, hogy elmondjam, mit tudok én a bankokról. Látni fogod, nem sokat.

A bankokról

A bankok teremtik meg a kapcsolatot azok között, akiknek pénzük van és azok között, akiknek pénzre van szükségük. Ez egy nagyon fontos és hasznos funkció, tele rizikóval. A bankok tevékenységét két részre lehet osztani.

A nagy bankok mind a kettőben részt vesznek, de vannak kisebbek, melyek csak egyikkel vagy a másikkal foglalkoznak, azaz vagy lakosságiak (retail) vagy befektetésekkel foglalkoznak (investment).

Az elsővel állunk mi legtöbbször szemben, ők adnak hitelt, hitelkártyát, ott tartjuk pénzünket és kapunk kamatot (manapság édeskeveset), ők etetik a bankmasinákat, stb.

A beruházási bankok vállalati kölcsönökkel, részvényekkel, befektetési alapokkal, stb. foglalkoznak. Problémamentes működésük rendkívül fontos az országban levő jólét biztosítására, ezért a legtöbb országban tevékenységüket szigorúan szabályozzák.

Tudvalevő hogy a bankok az odahelyezett pénznek csak egy kis töredékét tartják kéznél, azaz készpénzben. Ezt minimum tőke előírásnak is hívják. A nagy részét kölcsönként kiadják vagy befektetik. Az arányt a bázeli tőkeegyezmény határozza meg.

A legtöbb országban a bankokban levő pénzed bizonyos összegig biztosítva van. Úgyszintén a kamatláb alapja meg van határozva. A kamat, amit a bank neked fizet, változó.

Mint a filmekben

Egyik fiam beruházási bankoknál dolgozik. Már közel 15 éve Hongkongban él. Londonban, Angliában kezdte. Egy ideig ott a Deutsche Banknál volt, dacára hogy angolon kívül más nyelvet nem beszél, de neki, egy „tradernek”, más nyelv nem is kell.

Egy hongkongi látogatásunk alkalmával a belvárosban jártunk vele egy vasárnap, és megkérdezte, meg akarjuk-e nézni a munkahelyét? Hát persze. Nosza, beszálltunk az egyik 70 emeletes épület expresszliftjébe és kiszálltunk a hatvanvalahányadik emeleten.

Beléptünk egy óriási nyílt üres terembe. Vagy 50 asztal, mindegyik előtt vagy 4 képernyő, fura telefonok. A háttérben a fal mellett olasz, profi eszpresszómasinák.

A külső fal mind csupa üveg, mint egy repülőgépből, csodálatos madártávlatban láthattad a hongkongi Victoria-öbölt, a belvárost, és szemben a hozzátartozó Kowloon félszigetet. Felhőkarcolók mindenütt. Legtöbbje egy bank nevét viseli.

Vasárnap lévén csend volt és egy lélek sehol az emeleten. De hétfőtől péntekig itt nagy a zaj. Az itt és a világ hasonló helyein (New Yorkban, Londonban) folytatott tevékenység, nevezetesen a millió dolláros kötvények adás-vétele, határozza meg értékpapírok, kötvények árát, országok valutájának árfolyamát, vállalatok, nyugdíjasok befektetésének értékét.”

Barangold be a világot a Határátkelővel!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés

(Fotó: pixabay.com/ahobbit)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Hongkong Kína

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr1916376826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2021.01.08. 09:14:40

Vajon a csehek miért mehetnek 3 országgal többe mint a magyarok? Elcsesztük?

fhdgy 2021.01.08. 09:35:47

"A legtöbb országban a bankokban levő pénzed bizonyos összegig biztosítva van"

Iván Ivanovics, még a Szovjetunió idején bemegy a bankba, hogy szeretne 500 rubelt bankba tenni. Ó, nagyon jó Iván Ivanovics, nagyon örülünk neki, mondja a pénztáros.

Igen, mondja Iván Ivanovics, de biztonságban lesz-e a pénzem?

Igen, természetesen, a bank garantálja, hogy igen.

Igen, de mi van akkor, ha a bank csődbe megy?

Ha a bank csődbe menne, akkor a Szovjetunió garantálja!

Igen, igen, de mi van akkor, ha a Szovjetunió is csődbe megy?

Ó, Iván Ivanovics, nem ér az meg magának 500 rubelt?

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása