oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. december 09. 06:30,  Így fordítható előnnyé a kivándorlás 23 komment

2020. december 09. 06:30 Határátkelő

Így fordítható előnnyé a kivándorlás

Egyáltalán nem szükségszerű az, hogy a kivándorlás rosszat jelentsen egy ország számára. Igaz, kell hozzá némi idő és gazdasági fellendülés, de a határátkelés komoly pluszt is jelenthet.

Téged mi tudna visszacsábítani? Mikor gondolkodnál el a lehetőségen? Vagy már vissza is tértél? Ha ezek közül bármelyik, írd meg a gondolataid a hataratkelo@hotmail.com címre!

fiatal_fej_europa_kep_migrantyouth_org_1.jpg

Amikor egy adott időpillanatban egy ország felnőtt lakosságának közel 40 százaléka külföldön él, akkor ott nem lehet vitás, hogy nagy a baj. A kissé borúlátóbbak akár azt is mondhatnák, hogy annak az országnak a sors megpecsételtetett.

Ugyanabban az országban 100 évvel később az ott születettek 80 százaléka a hazájában élt, 14 százalék pedig a szomszédos országban, azaz viszonylag közel.

Egyre többen találtak tehát otthon munkát, ám a mi szempontunkból mégsem ez az ír történelem (igen, igen, tudjuk, megint az írek) tanulságos része, hanem az, ami az utóbbi 20 évben történt.

Az ír gazdaság szárnyalása miatt ugyanis az 1990-es évek közepétől a nettó kivándorlás megfordult, és nem csak egyre többen tértek haza, de megjelentek a külföldi bevándorlók is.

A számok tanulságosak: míg 1991-ben a népesség 7 százaléka született külföldön, addig 2016-ban ez az arány elérte a 17 százalékot (ennek egy része is korábbi ír határátkelők hazatérő gyermeke volt).

A képzett fiatalok mentek el, de ez nem jelentett tragédiát

A jelenlegi magyar helyzettel párhuzamot jelent, hogy a 90-es évek közepétől Írországból is főleg a magasan képzett fiatalok mentek el, a képzetlenebb, fizikai munkát végző rétegek már találtak maguknak otthon is megfelelő munkát.

Az ország szerencséje, hogy ez fordítva is igaz volt, azaz az érkezők nagy része is magasan képzett, nem ritkán diplomás volt már a 90-es évek közepétől. Ami egyrészt egy korábbinál sokszínűbb, másrészt jól képzett társadalmat eredményezett.

Ami a konkrét számokat illeti, az elmúlt évtizedben mintegy 100 ezer diplomás érkezett az országba, miközben 50 ezer ment el, azaz az írek kifejezetten nyertesei lettek a folyamatnak.

Fiatalok jönnek-mennek

Mindez persze Magyarország számára nem nagy vigasz, hiszen egy ideig még aligha leszünk a külföldről érkező diplomásokat felszívó ország. A folyamat egy másik vetülete viszont már érdekes lehet.

Az ír határátkelők ugyanis elkezdtek hazatérni. Hivatalos kormányzati adatok szerint míg az elmúlt évtizedben 380 ezer ír lett határátkelő, addig 250 ezren visszatértek.

Érdekes jelenség (és jó lenne magyar adatokat látni rá), hogy 2013-tól kezdve (amikor az ír gazdaság a válság után meglódult) a húszas éveik közepén járó fiatalok közel fele (!) költözött külföldre – viszont kétharmaduk vissza is tért.

Konkrét példát említve, az írek által igencsak kedvelt Ausztráliában 2001 és 2011 között az átmeneti határátkelők miatt 50 ezerről 80 ezerre nőtt az ír közösség lélekszáma, ám utána stabilizálódott, azaz ugyanannyian tértek vissza, mint amennyien odaköltöztek.

Mivel a határátkelők és a hazaköltözők száma között nincs markáns eltérés, a visszatérők hozzák magukkal a külföldön töltött évek tapasztalatát, ha esetleg fiatalabban, egyetemre mentek, akkor pedig az ott megszerezett tudást.

Minden második 35 év alatti élt már külföldön

Magyar adatokat ugye nem tudunk, de Írországban a hazatérők két nagy csoportra oszlanak: kisgyerekes családok és fiatal egyedülállók. A hazatérők egyharmada kisgyermekes család, a gyerekek kora alapján arra lehet következtetni, hogy elsősorban az iskoláztatás miatt költöznek vissza.

A hazatérők több mint fele fiatal, egyedülálló felnőtt, aki jó eséllyel csak rövidebb időt töltött külföldön, munkával vagy utazgatással.

Ennek következtében a 35 évnél fiatalabb ír felnőttek mintegy fele (!) ért legalább egy évet külföldön. Visszatérésükkel újfajta szemléletet és nyitottságot hoztak az országba.

Míg a ki- és bevándorlás gazdasági vonatkozásaira elég sok adat van (legalábbis az íreknél), addig azzal egyelőre ott sem nagyon foglalkoztak, hogy ennek a szemléletformáló hazatérésnek milyen szélesebb társadalmi következményei vannak és lesznek.

Barangold be a világot a Határátkelővel!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés

(Kép: migrantyouth.org)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Írország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5516324850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

arncht 2020.12.09. 11:43:39

amig van utanpotlas, addig nem gond :)

fhdgy 2020.12.09. 12:45:25

Írország nem Magyarország. Ami ott működőképes, az nálunk korántsem biztos.

Ahhoz, hogy Mo. esetén tényleg reális hazaköltözés legyen, nagyon sok strukturális, mentalításbeli változásra lenne szükség.

Az íreknek sem ment könnyen, hogy egy szegény ország tényleg elinduljon a fejlődés útján. Ez úgy tudom, hogy egy hosszú folyamat volt.

Attól félek, hogy nálunk még az akarat sincs meg, maximum csak szavak, üres szavak szintjén.

sörm 2020.12.09. 14:02:19

Azert sok minden törtenik, es barhogy is ruhelli az ember (marmint en) ezt a korrupt kormanyt, Orbannak vannak pozitiv, legalabbis rovid tavon pozitiv huzasai.

Az egyik ilyen a gyermekvallalas tamogatasa. Tegnap kiveseztuk hogy a munkaeröpiacon ez meg egyaltalan nem latszik, de masutt igen. Talan irtam mar ezt itt a blogon, nekunk a 10 eves erettsegi talalkozo elmaradt. 35 föböl 21 volt Angliaban, 6 Ausztria-Nemet-Svajc, 2 sved. A 15 eves mar böven meg volt tartva. Összesen nyolcan maradtunk kulföldön, a többi hazatert. Es erdekes az is hogy Angliaban SENKI sem maradt!!! A nemet nyelvteruletesek maradtak, sved, meg egy a svajci cegevel Kijevbe kerult. A sztori egyszeru, eljött a csaladalapitas ideje, es Angliaban gyereket vallalni anyagi öngyilkossag. Magyarorszag sokkal kedvezöbb ebböl a szempontbol. Az alapjan amiket ök meseltek, en nem vagyok otthon Angliaban. Videki elitgimnazium, tehat nem mosogatni mentek ki, egyetlen ember sincs az osztalyban aki ne vegzett volna valamit egyetemen/föiskolan.

Az mas kerdes hogy jobb lenne ha a berek lennenek eleg magasak ahhoz, hogy ösztönözzek a gyermekvallalast es nem kedvezmenyes hitel meg CSOK meg mittomen, de ebben a körben ez a politika kiutessel gyözött. Az ujabb kerdes, hogy ezek a csaladok nem kerekednek-e fel ujra ha iskolasok a gyerekek. Akkor sziv a magyar tarsadalom, fizeti a gyest meg gyedet, de adot mar nem ott fognak fizetni...

A legtöbben persze nem elsösorban az anyagiak miatt mentek haza. Felbecsulhetetlen hogy a nagyszulök közel vannak. Ezt pedig abszolut meg tudom erteni. Az en csaladom meg nem is latta a gyermekunket es ez a rohadt virus miatt eleg valoszinu hogy 9-12 honapos lesz mire talalkozik a nagyszuleivel. Kihagyjak a legjobb korszakot, amikor meg boldogan turi hogy orakon keresztul csak puszilgassak :(((((

Golf2 2020.12.09. 16:16:29

@sörm: Mivel támogatja a gyerekvállalást? Mennyi pénzzel száll be?

somlobodog 2020.12.09. 16:17:50

@sörm: "Az mas kerdes hogy jobb lenne ha a berek lennenek eleg magasak ahhoz, hogy ösztönözzek a gyermekvallalast"
Pontosan. Meg a teljes társadalmi berendezkedes. De nyilván ez agymunka (lenne). Kiszorni a csokot meg a sok segélyt meg támogatást, azt egy felhulye is megcsinalja és a nép meg tapsol mert az állam majd segít. Nem néztem adatokat mert lusta vagyok keresgélni de kíváncsi lennék hogy 10 év alatt a szuletesszam hogy alakult.

Csodabogár 2020.12.09. 19:02:28

@sörm: Nem azért mondom, de azt a kiváló gyes dolgot még Kádár találta ki.
Miután soha nem voltam éríntett semmilyen gyerek dologban, elcsodálkoztam azon, hogy vajon ha valaki szépen kiszámolja és szűl 3 gyereket. Ezt sokan csinálták a kezdeti időben, akkoriban még feltehetően jobban fizettek ezért. De mindegy, 3 gyerekkel 9 évig otthon lehetett. Utána elvben vissza kellett kapnia azt a munkát amit otthagyott. A világ meg fejlődik. 9 éve kihagyás után milyen munkaerő volt az anyuka?
A svédeknél régen iszonyat sok adót kellett fizetni. Nem ez volt a legfontosabb ok amiért eljöttem onnan, de nem tartottam igazságosnak, hogy én is fizessem az alkoholistákat, drogosokat, és a más gyerekeit. Mert mindezek a jó magas adópénzből lett finanszírozva. Tudom egy önző egoista vagyok és a szocializmust biztos nem nekem találták ki, de ez van.
Itthon az adó nem számit, mert mindenki a nevetséges 16%-ot fizeti, ami az én kapitalista lelkemnek egy rémület. Van itthon még elég sok más rémület is, de nem sorolom.

Hari Seldon 2 2020.12.09. 21:12:18

@somlobodog:
A TFR a világválság idején levő mélypont (logikus, sokan óvatosak voltak).
Aztán amikor konjuktúravolt 2016-ra kicsit felment 1,49-re, részben azért mert "bepótolták", és azóta is ott van.

dikusz. 2020.12.09. 21:30:49

@Csodabogár: Ha gugliznék, biztos pontosabb dátumot tudnék írni, de úgy emlékszem 1968-tól vezették be a gyest. Vissza is kapták azt a munkát.
A fiam 1980-ban született, akkor 900 Ft-ot kaptunk, a fizetésem 2500 Ft körül volt akkoriban. Megvolt a helyem, visszavettek.

sörm 2020.12.10. 03:56:07

@Csodabogár: Azt nem csodálom hogy sokalltad itt az adót :) Én nem bánnám ha úgy érezném felelősségteljesen költik el. Jó ideig nem is bántam. Ez a mostani kormány gyilkos indulatokat ébreszt bennem. Most rebesgetnek egy új adót, évente éppen egyhavi fizetésem lesz ha lesz. Márpedig muszáj mert - MEGLEPETÉS - ha egy rakás kókler ész nélkül szórja a pénzt bizony hamar kiürül az államkassza.

Nagyon sok segély van amin én is fel vagyok háborodva. Az usaból annak idején viszont épp azért jöttem haza, mert aki eleve szegény, annak lapot sem osztanak, szörnyű igazságtalannak és ijesztőnek találtam. A svédeknél a középosztály kutyaköteles az alsóbb oszztályokat is középosztály szinten eltartani. Alsóbb osztály alatt azt értem aki nem dolgozik.

Kivéve ha nyugdíjas vagy. Akkor tök oké ha nem jut gyógyszerre.

somlobodog 2020.12.10. 07:23:07

@Arthamyr: köszi! Utálok adatokat keresgélni:)

Rich.mond 2020.12.10. 08:44:14

@Hari Seldon 2: Idén jóval 1,5 fölött lesz, ami a legmagasabb érték lesz 1995 óta - 1996-tól már végig 1,50 alatt volt, most az első tíz hónap alapján ezt meg fogjuk ugorni.

négyzet 2020.12.10. 11:28:25

@sörm: Ha nem támogatnák az alsóbb osztályokat, akkor majd nem lehetne mindent kint hagyni a kertben/teraszon, meglepődne a társadalom. (nem mondom, hogy most nincs lopás, de a kis értékre nem mennek, mert az itt nem számít. Ezzel szemben a világ szegényebbik részein vagy pl. Magyarországon csak az nem tűnik el szinte, ami nincs lebetonozva). Lecsúszás és kiéleződő társadalmi megosztottság gyorsított ütemben, az lenne várható. Én nem azért jöttem ide, Svédországba, mert ilyen társadalomra vágyom. Sajnálom, hogy már nem olyan jóléti ez a társadalom se, mint akár 10-12 éve volt.

Azért itt a költségvetési vita nem úgy megy, mint Magyarországon, a kormányváltáskor is az ellenzés költségvetését fogadta el a parlament, vagyis jobboldali-konzervatív volt a költségvetés, és többek között megvontak sor pénzt a kultúrától...

Részemről az is oké, hogy segítsenek azoknak, akik emiatt a szar 2020-as helyzet miatt elvesztették az állásukat. Én ugyan nem tartozom a veszélyeztetett csoportba, de szeretném, ha nem elkeseredett, lerongyolódott emberek vennének körül. Ha kell, akkor fizetek ezért több adót. Magyarországon is elvonják a bér harmadát a bruttóból, és hát amit kap érte az ember, az nem ugyanaz...

négyzet 2020.12.10. 11:31:04

@fhdgy: Nem ugyanaz, és egyébként ez egy kutatott terület a szociológiában. Az egyes országokban egészen eltérő lehet a mintázat, jellemzően a továbbra is balkáni állapotokban dagonyázó országokba nem térnek vissza a kivándorolt emberek.

nemecsekerno_007 2020.12.10. 13:57:03

Ez valami agyelszívásos PR-cikk?!??

Mert nagyon úgy néz ki. Most komolyan, ennyire naivak vagytok?!

FutureFry 2020.12.10. 17:15:05

@sörm: “.. Az usaból annak idején viszont épp azért jöttem haza, mert aki eleve szegény, annak lapot sem osztanak,  …”

Bár tényleg alacsonyabb szintű errefelé a szociális háló (igaz van aki szerint ez pozitív dolog, bár szerintem az eü. ellátásban azért igencsak problémás), azért azt nem mondanám, hogy “lapot sem osztanak”.
Szóval vannak (államonként változó) szociális programok/támogatások az alacsonyabb jövedelműeknek, pl. albérlet-támogatás, food stamps, alacsonyabb adók, stb. Sőt, egyes programokban még (egyezmény alapján) legálisan itt tanuló/dolgozó külföldiek is részt vehet[n|t]ek, legalább is anno (és talán még most is?) EIC (kb “negatív adó”, igaz nem túl jelentős) még magyaroknak is járhatott.

sörm 2020.12.10. 19:09:19

@négyzet: Persze, ugyanazt mondjuk. Alapvetően ez a rendszer a szimpatikus nekem is. Sőt, ha nyugdíjakat emelnének önként fizetnék több adót. A koronasegélyekkel sincs bajom. Hogy nem lopják a kisebb értékeket? Sajnos ezen a szinten már régen túl vagyunk, legalábbis itt Brommában.

Golf2 2020.12.10. 19:13:49

Off.Hogy a férfiak is értsék, hogy miről beszélek, egy hatlapos ulti van a kezemben, negyvennel és két ásszal...Pofátlan...

gabors 2020.12.12. 22:26:49

@Arthamyr: Hat ez alapjan "sokat" nem javult sot .... 2005-2010 kozott 1%-al atlagban kisebb volt a fogyas mint 2010-2020 kozott ...

A csok meg ilyenek CSAK a mar amugy is jobban eloknek segit de az nem eleg mert az csak max 10-%-a tarsadalomnak es ott akkora novekedest nem tudnak osszehozni ami az egyre lemarado csoportokban (illetve a kulfoldon gyereket vallaloknal) fellep ... persze csak laikuskent...

Ezenkivul gyes 2010 ota ugyanannyi (ez jarna alanyi jogon), nincs mar 0%-os adozas sem... a gyerek utan jaro adokedvezmeny az nem ordogtol valo csak megint a mar amugy is jobban keresoknek segit tobbet.

Arthamyr 2020.12.13. 06:50:50

@Csodabogár: "Itthon az adó nem számit, mert mindenki a nevetséges 16%-ot fizeti, ami az én kapitalista lelkemnek egy rémület. Van itthon még elég sok más rémület is, de nem sorolom. " - Ha az "itthon" - Magyarország, akkor egyrészt nem 16%-ot fizet mindenki, másrészt erre rárakódik egy csomó egyéb dolog, csak nem jövedelemadónak hívják, harmadrészt nem tudom, hogy a 16% miért lenne egy kapitalista léleknek rémület meg nevetséges, pont, hogy az lenne a normális (ok, lehetne kevesebb is, de valamiből muszáj működtetni az államot).

@somlobodog: Nekem sem kenyerem, de ez kb. 20 másodperc volt (nem elemeztem, gondolkodtam el rajta).

@négyzet: "nem mondom, hogy most nincs lopás, de a kis értékre nem mennek, mert az itt nem számít. Ezzel szemben a világ szegényebbik részein vagy pl. Magyarországon csak az nem tűnik el szinte, ami nincs lebetonozva" - Ez lehet, hogy igaz Magyarország bizonyos részeire, de én több helyen laktam, ahol nem, és egy helyen sem, ahol így volt, szóval azért lehet találni "normális" helyet. Most is simán kirakom a teraszra/kertbe a cuccokat... Írországban, ahol bizonyos juttatások bőkezűbbek és az ország is gazdagabb, többször estünk áldozatul "kis bűnözésnek" (Dublin belvárosában), de ebből nem vonnék le messzemenő következtetéseket, állítólag vidéken azért jobb a helyzet.

@gabors: Mint írtam, nem nézegettem annyira. Mondjuk szerintem jó (volna), hogy a csok azoknak segít (segítene), akik már amúgy is jobban élnek, mert pont oda kellenek (kellenének) a gyerekek (én azért ezt jóval többnek gondolom, mint 10%, - már ha a jövedelmet nézzük, ha csak olyanokat, akiknek van/lesz három gyereke, akkor tényleg nincs 10% sem - de most nem fogok keresgélni/elemezni, hogy melyik jövedelmi decilisben lévőknek segít ez). Ha a megélhetési gyerekgyártókat támogatják, abban sok köszönet nem lesz. Aki olyan keveset keres, hogy nem tudja kihasználni ezeket a lehetőségeket, az először magát kellene, hogy rendbe tegye, mielőtt legyárt három gyereket (pl. a csok sem igazán jelentős kevesebb gyerekre).

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása