oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. október 06. 06:30,  És tényleg hiányzik a Túró Rudi… 110 komment

2020. október 06. 06:30 Határátkelő

És tényleg hiányzik a Túró Rudi…

Noha a sokat emlegetett (a Határátkelő kezdeti időszakában voltaképpen szimbólummá emelkedett) édesség nem létszükséglet, azért egy idő után mégis csak tud hiányozni, csakúgy, mint az otthoni illatok és persze sok minden(ki) más – derül ki Boglárka írásából.

turo_rudi_2_1.jpg

„Na, meg az abonett. Fura dolgok ezek. Számos írást olvastam már, elsősorban itt a Határátkelőn, hogy mi minden hiányozhat Magyarországról, ha az ember külföldre költözik.

Őszintén bevallom, volt, hogy mosolyogtam vagy kétkedéssel fogadtam, hogy miért lehet kardinális kérdés például egy ilyen desszert elérhetősége. Most már kezdem kapizsgálni.

Mi bizonyos szempontból nehezített körülmények között költöztünk, a koronavírus-járvány idején. Pedig nem vagyunk messze, mindössze Csehországig jöttünk, ahonnan akár egy hétvégére haza lehetne ugrani. De ez az időszak, határzárral fűszerezve, no meg karanténnal vagy 1-2 teszttel, ezt nem teszi lehetővé.

Egyszerűen egy hosszabb – mondjuk téli – szünetnél rövidebb időre nem éri meg hazamenni.

Mert ha viszünk is magunkkal negatív tesztet, mire a másikat otthon megcsináltatjuk, és megérkezik az eredménye, az legjobb esetben is legalább három nap, de ha nem készül el időben, akkor még több. Így arról nem is beszélve, hogy egy családnak egy vagyon, nemhogy egy hétvége, de egy hét sem biztos, hogy időben megérős.

Nem életbevágó, de hiányzik

De térjünk vissza az Abonettre és a Túró Rudira. Szóval bár térben közel vagyunk, az itteni boltokban nincsen ez az oly sokat emlegetett és sokak által kedvelt édesség. (Előre leszögezném, hogy magyar bolt után még nem kutattam, mert annyira azért nem sürgős.)

És bár van sok másféle desszert lehetőség, és mindenféle kenyérpótlékok is – rizsből, kukoricából készült extrudált dolgok, de éppen a fehér csomagolópapíros, kukoricás abonett, na, olyan nincs.

És még nem is olyan nagyon régen érkeztünk, hogy ezeknek az élelmiszereknek a hiánya kardinális kérdéssé váljon. Hiszen van egy csomó más dolog, amit meg lehet kóstolni, és nincs arról szó, hogy erre ne lennénk nyitottak. Mégis, amikor az ember kinyitja a hűtőt, úgy jól esne valamikor a délután folyamán megenni egy rudit.

Illatok otthon és itthon

Persze nem nehéz kikövetkeztetni, hogy alighanem ez is a honvágy egy formája, hogy az ember azokra az ismert dolgokra, ízekre vágyik, amiket otthon megszokott, amikhez helyzeteket, emlékeket köthet.

Ilyen akár egy-egy megszokott illat is, ami hiányzik, más az illata az itteni szobának, mint az otthoninak volt, pedig ugyanúgy mi lakunk benne, ugyanazt a mosószert, parfümöt stb. használjuk.

De érdekes pillanat volt az is, amikor a lányom megjegyezte, hogy milyen jó az erdőben sétálni, mert annak itt is, otthon is ugyanolyan illata van. Meg hogy egy környéknek, amin éppen áthaladunk, milyen magyarországi párhuzamai vannak.

Szóval mi még csak nagyon a kezdeti szakaszában vagyunk az elszakadásnak, a család tagjai mind másként élik meg és viselik ezt az időszakot, de nagyon érdekes látni és átélni, hogy mennyire hullámzó tud lenni.

Mi sem megyünk, család sem jön

A járvány pedig azzal is tovább nehezíti a helyzetet, persze nem csak ebben a helyzetben, hogy abszolút nem teszi lehetővé az előre tervezést.

Hiszen nem tudjuk, hogy mi lesz a helyzet a hónap végén vagy két hónap múlva, így csak reménykedhetünk abban, hogy a karácsonyi hazalátogatás terveit nem fogja keresztülhúzni a vírus. (Ahogy most kinéz, nem gondolom, hogy radikális javulás elé nézünk, vagy hogy varázsütésre egyszer csak eltűnik a járvány.)

Nem tudnak látogatóba jönni a családtagok, barátok, pedig hát ugye olyan közel vagyunk…, de hát ők sem szeretnének 10 nap karantént vagy tesztet csináltatni hazatérés után.

Meg jelenleg itt még egy fokkal rosszabb a helyzet, egekben a napi fertőzésszámok, úgyhogy ez sem egy igazán csábító faktor, bármilyen klassz is lenne szétnézni itt szinte turisták nélkül.

Járványos hétköznapok

Mindezeken túl a helyzet az itteni szocializációt is megnehezíti, mert bár az ember egy-két emberrel még éppen találkozhat, de a középiskolákat éppen most zárták be két hétre, ami nagy kérdés, hogy valóban két hétig tart-e majd, meg a szülők itt sem mehettek már eddig sem az iskola területére, ha csak nem volt előre egyeztetett dolguk bent. Így a többi szülővel való esetleges szocializációs lehetőség például szinte kiesett.

A gyerekekről már nem is beszélve, akiknek az iskolakezdés óta éppen csak kialakuló kapcsolatainak sem tesz éppen jót a hirtelen online térbe költözés.

Persze ők részint eleve is ott élnek, tehát végül is nem nagy változás, de azért azokat a kapcsolatokat sem árt élőben megalapozni, hogy legyen egy dobbantó, ahonnan el lehet indulni.

Izzadni lehet, énekelni nem

És az ember nem járványhelyzetben fog kipróbálni, szintén a társadalmi élet felpezsdítése érdekében, valamilyen új sportot vagy hobbit. Bár itt egyébként az edzőtermek meg az uszodák például nyitva tarthatnak, ami szerintem éppenséggel furcsa, miközben az énekléssel járó órákat, darabokat, eseményeket megtiltják. Izzadni, lihegni elvileg lehet egymás mellett.

Szóval a járvány nem könnyíti meg a beilleszkedést sem, hacsak azt nem tekintjük annak, hogy akárhogy szeretnéd is, egyelőre nincs hazamenet, úgyhogy honvágy ide vagy oda, egyelőre maradni kell. De nézzük a jó oldalát, elbúcsúzni sem kell ismét.

(Friss hír: Csehországból már egy negatív teszttel is mentesülni lehet a karanténkötelezettség alól.)

Utazd be a világot a Határátkelővel!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

�Bath �: @balazsromsics

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés,

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Csehország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5116228652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

desw 2020.10.06. 07:39:42

Nekem a téliszalámi szokott hiányozni

Golf2 2020.10.06. 07:55:38

nem kutattam, mert annyira azért nem sürgős...inkább posztot ír róla Boglárka.

Arthamyr 2020.10.06. 08:15:55

@Rayovac: Pedig egyáltalán nem mindegy, hogy ki csinálja a tokaji aszút, szóval vagy szerencséd volt, vagy nem tetted túl magasra a lécet. Már ha pozitív a "nem okozott csalódást". Bár konkrétan vállalhatatlanul rossz tokaji aszút még nem ittam, de ittam olyat, ami kategóriákkal jobb volt, mint a másik, szóval elég nagy különbségek vannak.

Arthamyr 2020.10.06. 08:18:15

Én azt sem tudom most így hirtelen, mi az az abonett. Az interneten meg nem kutattam, mert annyira nem lényeges. :D

SzZoole 2020.10.06. 08:53:37

@desw: ha Londonban élsz akkor sok nemzetiségi boltban tudsz venni.

Egy 400 grammos rúd £8-12 kerül.

sörm 2020.10.06. 08:59:42

Eddig még sosem volt honvàgyam, valószínűleg mert párhavonta mindig mentem haza. Most hogy 8 hónapja nem voltam nagyon elszürcsölgetnék egy cappucinot túrós rétessel, vagy bedobnék egy tisztességes halászlevet. Szerencsére a közelünkben van 2 bolt is ahol hozzà lehet jutni az Erős Pista, pick szalámi, vaníliás karika stb dolgoknak. Látjátok de jó hogy mondjátok. A Lidlben van leveles tészta, a lengyel boltban meggybefőtt meg túró, mák bőven van még itthon... és rengeteg a finom alma. Hétvégén vendégek jönnek, rétes lesz :) A cappucino nehezebb dolog, ne röhögjetek de a svédek nem tudnak cappucinot csinálni. A halászlé megint megoldható, a férjem fantasztikus benne, de azért más egy csárdában mint itthon :)

Nekünk az a szívás hogy augusztusban született babánk, még egyetlen családtag sem látta.

SzZoole 2020.10.06. 08:59:51

@Arthamyr: pár éve voltunk a windsori kastélyban. Az ottani ajándék boltban láttunk 6 puttonyos aszút, £60 volt!

Herr Géza 2020.10.06. 09:04:41

Ó, milyen problémákkal kell megküzdenie az emberiségnek:
“ És bár van(nak)...... mindenféle kenyérpótlékok is – rizsből, kukoricából készült extrudált dolgok, de éppen a fehér csomagolópapíros, kukoricás abonett, na, olyan nincs.”
Mi a baj? Az, hogy nem fehér a csomagolópapír? :D Vagy, hogy nem abonettnek hívják?
Nehezen bírom elképzelni, hogy a cseheknél is kapható fűrészporízű vackok között nincs olyan, amelyik pont ugyanolyan fűrészporízt produkál, mint az abonett. :))))

Arthamyr 2020.10.06. 09:06:19

@SzZoole: a nevesebbek simán kerülnek annyiba (vagy akár többe is), kb. bárhol veszed. Cserébe pl. Szepsy mesterék munkáiban nagy valószínűséggel nem fog csalódni, aki szereti az ilyesmit.

Arthamyr 2020.10.06. 09:12:21

@sörm: "A cappucino nehezebb dolog, ne röhögjetek de a svédek nem tudnak cappucinot csinálni." - Ott nem lehet beszerezni egy profi kávégépet? Vagy neked mindenképp az kell, hogy a vendéglátóipari egységekben fogyasszad, otthon/munkahelyen nem jó? Gondolom a fejlett világ legtöbb helyére ugyanúgy messziről viszik a kávét ahogy hozzátok is, és a gépek meg szállíthatóak, akárhonnan akárhová, nem fognak megromlani.

sörm 2020.10.06. 09:17:56

@Arthamyr: Itthon készítek jó cappucinot, a lényeg hogy egy hangulatos cukrászdában szürcsölgeted egy sütivel, könyvvel.

Arthamyr 2020.10.06. 09:19:10

@sörm: Nézd a jó oldalát: legalább cukrászda van. :) Vannak (fejlett) országok, ahol az sem jellemző.

Arthamyr 2020.10.06. 09:19:59

@sörm: És persze sok boldogságot a kibővült családdal! :) Biztos írtad már, csak lemaradtam róla.

sörm 2020.10.06. 09:24:59

@Arthamyr: Köszönjük szépen. Hát ez tényleg nem az az időszak amikor békésen olvasgatok egy cukrászdában, szóval egy ideig tökmindegy milyen a svéd cappucino...

nyuszigonosz 2020.10.06. 09:26:45

Van Csehországban is az a kenyér, amit a poszt író keres/ne.
Crispins, Dexi és Extrudo név alatt ( és még ki tudja milyen más neveik is vannak: pl. Balviten, PROM-IN, meg a többi )

Túró is van minden mennyiségben és mindenféle túrós kaja is: akinek a Túró Rudi hiányzik Csehországban az keresse a MÍ
ŠA termékeket.

Arthamyr 2020.10.06. 09:29:37

@sörm: Azt megnézem, hogy te a következő 10-15 évben mikor fogsz békésen olvasgatni egy cukrászdában. :D Legalábbis órákban mérhető időt.

négyzet 2020.10.06. 09:30:24

Mi egy éve nem voltunk Magyarországon, a járvány miatt az idei nyár kiesett, és most már kezd komoly honvágyunk lenni, illetve főleg a családtagok hiányoznak.
De hogy legyen kaja is: nagyon örültem, mikor kiderült, hogy egészen közel hozzánk van egy lengyel bolt, ahol van túró. Azóta majdnem mindig van itthon, sokféleképpen használjuk. Még az is megfordult a fejemben, hogy csináljak házi túró rudit, főleg a lányunk kedvéért. Annyira azért nem volt fontos, hogy utazzak 2 órát a magyar boltig. Ezen kívül valamilyen paprika krém mindig van itthon, mert a lányunk, aki még csak óvodás, az élete jelentős részét már itt élte, de valahogy imádja a paprikát és a paprikás ételeket, például pörkölt. Vicces, hogy mi szinte semmi magyarosat nem főztünk előtte, mégis valahogy ilyen lett az ízlése. Rántott hús, pörkölt, fűszerpaprika mindenre..
A téli szalámit nagyon szerettem régen, itt is lehet kapni, sőt még sütni való kolbászt is láttam múltkor így, "kolbász" néven, a svédek eléggé szeretik a sült kolbászt, de az a helyzet, hogy most már jobb szeretem a spanyol salchichon ibéricót... a Csabai is csak áll a hűtőben.

Herr Géza 2020.10.06. 09:31:12

@nyuszigonosz: :D De fehér csomagolópapíros kukoricás abonett nincs. Csehország leszerepelt, pont. :)

négyzet 2020.10.06. 09:32:33

@Arthamyr: 5 év múlva már biztos fog :)
Nekünk ekkora gyerekünk van, és mostanra már elmúlt a dac- és hisztikorszak is. Még a boltba is egész öröm vele menni :D

Arthamyr 2020.10.06. 09:34:36

@négyzet: Ha beülsz egy kávézóba olvasni egy órát, a gyerek békében elvan? És ennek időpontja elsősorban tőled függ, vagy attól, hogy épp le van-e kötve valamivel a gyerek amúgy is?

SzZoole 2020.10.06. 09:37:33

Nekem Viktor hiányzik a legjobban, de komolyan, sirok is sokat miatta.......

desw 2020.10.06. 09:46:49

@Rayovac:

Ez nagyon érdekes! Én általában 6 hónapot vagyok SE Ázsiában és 6 hónapot Magyarországon. Külföldön az első pár héten nagyon hiányzik a magyar jellegű kaja. Persze már az is furcsa kint, hogy szinte minden étkezésre főtt vagy sült kaja van. (reggelire húsleves?? nagyon furcsa) Aztán később csillapodik ez vágy és csak havonta egyszer-kétszer jön fel, hogy "Fú! De ennék egy kis szalonnát és téliszalámit!".

Aztán amikor visszajövök Magyarországra, egyből rárontok a mangalica szalonnára és a téliszalámira, és ahogy írod "Ok, finom, de tényleg hiányzott ez annyira?"

Érdekes, ahogy alkalmazkodik az ember az eltérő dolgokhoz.

desw 2020.10.06. 09:46:49

@SzZoole:

"ha Londonban élsz akkor sok nemzetiségi boltban tudsz venni.

Egy 400 grammos rúd £8-12 kerül. "

Köszi a tippet, már nem Angliában vagyok! Ott nem volt gond a beszerzéssel, de SE Ázsiában még nem láttam sehol.

desw 2020.10.06. 09:46:49

@Arthamyr:

Nem vagyok nagy boros, de nekem eddig egy vietnám vörösbor izlet a legjobban. (én is meglepődtem, hogy van saját szőlőjük és boruk)

Ittam már mindeféle magyart, chileit, portugált, . . . de másnapra baromira fájt a fejem és az ízvilág sem jött be igazán.

desw 2020.10.06. 09:46:49

Cseheknél nincs Fressnapf??

Ott tuti kapsz abonett-szerű "élelmiszert"! A madárkajáknál keresd!

dikusz. 2020.10.06. 10:30:07

@SzZoole: A túrórudi nem hiányzik? Úgy emlékszem nemigen kedveled.:)))

négyzet 2020.10.06. 10:53:08

@Arthamyr: Szeret kávézóba járni, az fontos hozzá (vittük baba kora óta magunkkal az ilyen hétvégi kávézós körökre), és persze kell neki valami elfoglaltság, mondjuk egy könyv, vagy rajzol. A szülő persze megtanul együtt élni azzal, hogy mindig készülnie kell, csak már más, hogy készülök ezekkel, és tudom, hogy működik, és én addig csinálhatok valami mást. Továbbá már simán bármilyen családtagra, barátokra is ráhagyható némi időre. A gyerek mozgása is sokkal koordináltabb, szóval nem kell minden pillanatban arra számítanom, hogy leesik a székről/felborítja az asztalt. Persze lehet, hogy nem kellene a saját gyerekünkből kiindulnom, a múltkor is odajött a szakács a kedvenc éttermünkben hozzánk, hogy érdeklődjön, hogy ízlett a kaja, és megjegyezte, hogy milyen jól viselkedő gyerekünk van. Szerintem ez csak megszokás kérdése. Mi megszoktuk, hogy visszük magunkkal mindenhová, így ő is rugalmasabb lett. Lehet vele közlekedni, vonatozni, könyvtárba menni, kávézóba járni, kirándulni stb. De nyilván nem az első alkalom sikerül a legjobban :)

Pöffetegecske 2020.10.06. 10:56:58

Nem tudom mennyi idő kell, de átáll az ember ízlelése, szerintem ezért van az a " ezért voltam oda annyira" érzése az embernek. Mi nagyot nem ugrottunk térben, nem kígyót békát esznek az emberek, minden beszerezhető, pótolható, még a fehér abonett is bizonyára... Ám azt érzem, hogy az ételek jelentős része ecetesebb, savanykásabb, mint otthon. Nekem pl. a Globus mustár nagyon finom volt, cagy az Univer, azokon az ízeken nőttem fel. Most úgy érzem, hogy az itteni mustár finomabb, ízesebb, és van egy furcsa íze a Globusnak. Ugyanígy jártam a gyümölcsjoghurtokkal is, jóval édesebbnek, és semmilyen ízűnek találtam nyáron a Cserpest. Ráállt a szám a helyi ízekre, és azt az intenzitást érzem alapnak, ami három éve hú de milyen már ez bakker volt. Gyanítom, ha visszatérnénk, egy idő után visszaállnék megint.

Hari Seldon 2 2020.10.06. 11:23:46

@desw:
Azt mindenhol lehet kapni, már akinek kell.
Csak annyi hogy dánszaláminak hívják.
Amennyire emlékszem régről, meg amennyire ettem dán szalámit itt, nagyjából ugyanolyan íze lehet. Mondjuk lehetséges, hogy valakinek lényeges különbség van a kettő között.

dikusz. 2020.10.06. 11:25:25

A Pick-szalámi nekem is hiányzik...
A kilós ára (40-76 dkg-s rúd) 7000-9000 Ft körül van, a szeletelt, előrecsomagolt (7,5-10 dkg) Pick-szalámik ára 10000 Ft körül van. A termékeik ára min. 30%-al nőtt az elmúlt években.

Ennyit nemigen engedhet meg az átlagember, kénytelen megvenni az "olcsóbb" téliszalámit, aminek csak az íze hasonlít a Pickre.

desw 2020.10.06. 11:51:18

@Hari Seldon 2:

A Dán szalámi azért más. (kevesebbet érlelik/füstölik vagy ilyesmi) Igazából én a Kométa téliszalámit se szeretem, valahogy csak a Pick és a Hertz jön be.

desw 2020.10.06. 11:51:20

@dikusz.:

Próbáld meg az Aldi-s Csemege szalámit. A Pick gyártja, és tök ugyanaz, mint az eredeti Pick, de ez csak 1599Ft a 400g-os rúd, ~4000 Ft/kg. Van paprikás is.

Herr Géza 2020.10.06. 12:19:41

@desw: A Hertz az az autókölcsönző... :) A Herz meg a Pick tulajdonában van úgy 70 éve, szóval egy kutya... Pick Márk és Herz Ármin elég hasonlót alkotott.
Btw.: nemzethy büszkeségeink egyik ikonja szintén nem a szittya múltra vezethető vissza. Ez a huncut Soros.... :)

dikusz. 2020.10.06. 12:35:44

@desw: Nem az Aldisat, hanem a Lidliset (lehet az is Pick) próbáltam. Egész jó, de nem ugyanaz az íze, mint az eredetinek. Nyersebb, puhább, és zsírosabb, a szeletelésnél rákenődik a késre.
Valószínű ennek az az oka, hogy gyorsérlelt, nem úgy, mint a régi.

Olyan paprikás Pick szalámi, mint amilyen régebben kapható volt, az pedig egyáltalán nincs. Vagy 15 éve megszűnt a gyártása kereslethiányra hivatkozva.

Herr Géza 2020.10.06. 12:47:01

@dikusz.: “ Valószínű ennek az az oka, hogy gyorsérlelt, nem úgy, mint a régi.”
Régen minden jobb vót.... (van benne igazság).

“ Olyan paprikás Pick szalámi, mint amilyen régebben kapható volt, az pedig egyáltalán nincs. Vagy 15 éve megszűnt a gyártása kereslethiányra hivatkozva.”
Nem, csak átnevezték. Az a Pick Rákóczi szalámi. Igaz, régen jobb vót....

Amúgy mindegyik kapható Lidl/Aldi/stb. sajátmárkás termékként is, mert nagy dolog a büszke márkanév, de még jobb a folyamatosan csilingelő kassza. :D

sörm 2020.10.06. 13:06:10

@Arthamyr: @négyzet: Köszi!

Mikor még ifjúkoromban (hja...) nanny voltam az Egyesült Államokban álomkölyköt kaptam. 4 hónapos volt mikor bekerültem a családba, 6 hónapos korában már heti 2x mentünk könyvtárba. Olvastam neki, játszottunk, megetettem és míg békésen aludt 3-4 órát én ógörögöt tanultam. Nem lehetett kikölcsönözni a könyvet csak ott használni. :) De gondolom nem az ilyen baba az átlag. Majd meglátjuk a miénk milyen lesz. Egyelőre az Andokba is vihetném túràzni ha 24/7 szophat közben. Szerencsére itt nem tabu a diszkréten nyilvánosan szoptatás, eddig nem volt gond étterembe menni. Ha sírni kezdett megetettem, utána megint boldog egy ideig.

@negyzet: Jól emlékszem hogy ÉK Stockholmban laktok? Most már egyre több helyen van Matvärlden, tőlünk Brommából a Barkarbyi autóval 10p. Ott van minden ami egy magyar tescoban (kis túlzással), a levesbe való csigatésztától, tarhonyától gulyáskrém, paprika stb. És a legjobb a pogácsaszerű sós sütemények amiket helyben sütnek. Fornettiszag, hmmm...

somlobodog 2020.10.06. 14:06:21

Posta? Anyuka megveszi, feladja. KB másnap megeheto. Hogy mik vannak...:)))

dikusz. 2020.10.06. 14:12:42

@Herr Géza: Ismerősök sokszor mondják, hogy Ausztriában, vagy Németországban olcsóbban lehet Pick szalámit kapni, mint itthon.
A németországi rész az mennyire igaz?
Az ismerősömnek a lánya Ausztriába ment férjhez, az ő infójának lehet némi valóságalapja.

Csodabogár 2020.10.06. 14:14:10

@sörm: Stockholmban már 10 éve is volt egy csomó olasz hely. ott garantáltan jó a kávé.

Csodabogár 2020.10.06. 14:18:38

@dikusz.: Akkor került a túró rudi a látókörömbe, mikor Amerikába jártunk. Az ott élő (illegálisok) mind megőrültek érte. Nagykereskedelmi csomagolásban vittem minden alkalommal. Nekem nem izlett.
Hiányzik viszont néhány svájci kaja. Szerencsére lehet rendelni, 7 napon belül megérkezik, postán küldik.
A Pick szalámi szerintem nem valami jó. Az olaszoknak klasszisokkal jobb szalámijuk van és Pesten is kapható.

dikusz. 2020.10.06. 14:27:56

@Herr Géza: az előzőből kimaradt: bárcsak az lenne, hogy a Rákóczi-szalámi ugyanaz lenne, mint a Pick-classic, de nem az. Különben azt vennék az eredeti helyett,
Törzsvásárló voltam a Pick-márkaboltban (közel volt a munkahelyemhez) addig, ameddig el nem kezdték átépíteni az Igazságügyi Minisztériumot a Kossuth tér 4-ben. Nem nyitották újra a Pick boltot...
Egyik alkalommal a tőkehús pultnál mondta nekem a hentes (idősebb hentes szakmunkás), hogy hiába van ráírva bármilyen húsárura, hogy "békebeli, hagyományosan füstölt", az akkor is gyorspácolt. Annak idején elég nagy balhé volt abból, hogy megszüntették a paprikás szalámi gyártását, mondván van helyette ugyanolyan minőségű termék. Nincs, és a Rákóczi sem olyan.

dikusz. 2020.10.06. 14:37:43

@Csodabogár: Én sem vagyok oda az eredeti Pöttyös túrórudiért. Ha egyáltalán veszek (ritkán) akkor a belül lekvárosat, vagy amit kedvelek, a Geszti Esztit (gesztenye töltelékkel a túró helyett), ezt valami ok miatt csak a Pennyben lehet kapni.
A Pick szalámi minősége már nem olyan, mint régebben, az olaszokét nem nagyon ismerem, csak paprikás termékeket kóstoltam, azok nem nagyon ízlettek.

Herr Géza 2020.10.06. 14:43:29

@dikusz.: A rendes, valódi Pick itt is pont annyi, mint Magyarországon. Olyan 25 €/kg. Ha akciózzák, akkor persze lehet simán olcsóbb is, mint otthon.
A neten terjedő “hú de óccsó a Pick téliszalámi külföldön” posztokban meg mindig egy arra megtévesztésig hasonlító (dizájn, nemespenésznek tűnő müa. bél, logó, betűtípus) Ungarischer Salami szerepel, ami valóban tök jó, olcsó is, de azért távol áll a Pick klasszikusától.

desw 2020.10.06. 14:49:54

@dikusz.:

A Lildls nem annyira jó. Az Aldis Csemege szalámi sokkal jobb.

desw 2020.10.06. 14:49:54

@dikusz.:

Na igen, az eredeti Téliszalámitól messze van a Rákóczi szalámi is.

sörm 2020.10.06. 14:54:48

@Csodabogár: Ott biztos van, de azok éttermek. Oda nemigen ülsz be olvasgatni. Enni meg nem eszem olasz étteremben, előbb megyek be egy gyorsétterembe.

Amúgy nem tudom hogy tudják-e a kávét, az olasz éttermek 95%át most már szírek csinálják.

dikusz. 2020.10.06. 15:00:01

@Herr Géza: Keresgettem a neten, találtam olyan oldalt, ahol az itthon kapható Pick szalámi fotója, és a kint kapható csomagolt változat fotója is látható.
Ott valóban más a csomagolás, mint ami az itthoni termékeken látható. A cikkben a Pick Szeged Zrt is írja, hogy mindkét termék az övéké, viszont kiadtak egy közleményt, hogy az árkülönbség oka az itthoni 27%-os áfa...

dikusz. 2020.10.06. 15:03:52

@desw: Ki fogom próbálni az ALDI-st is, hátha tényleg jobb.
De legfeljebb a Lidlis termékkel tudom összehasonlítani, mert eredeti Pick/Herz szalámit már nagyon régen nem vettem. Tényleg nagyon drága.
A Rákóczi szalámi pár évvel ezelőtt akciósan 4000 Ft volt. Most a nem akciós rúd kg-os ára közel 8000 Ft, akciósan is több mint 5000...

Herr Géza 2020.10.06. 15:30:01

@dikusz.: “... hogy az árkülönbség oka az itthoni 27%-os áfa...”
Egy túrót. A 27 vs. 19 % áfa különbség nem indokolja a félárat. “Nyugatra jó lesz a szar is” alapon bizony gyártunk mi is szemetet.... Ide most tényleg nekem is be kell tennem, hogy “viccvót”. Vagy nem is?

SzZoole 2020.10.06. 16:12:47

@Herr Géza: @dikusz.:

Na, most nekem halványlila fingom sincs, hogy Mo-on mennyibe kerül a Pick szalámi( korábban írtam, hogy itt £10-12 egy 400 grammos rúd).

Amit mondani szeretnék, hogy az itt kapható és a Mo-on kapható közt különbséget vélek felfedezni minőségben. Ami itt kapható az finomabb és más az állaga.

Ugyanezt más dolgokkal is tapasztaltam, pl. a piros Lind Lindor-al is. Amit Mo-on kapható annak az íze más!

Mondtam is a tesómnak , és húsvétkor küldtem haza csomagban és a tesóm is azt mondta, hogy tényleg külömböző az ízük.

2020.10.06. 16:16:22

nekem tök szoktak hiányozni ételek (magyarok is külföldön, meg külföldiek is mo-on vagy más külföldön), és van egy csomó minden, amit óriási vérhugyozás beszerezni, ha egyáltalán lehet (és lehet, hogy nem is lehet)

és az is benne vanv mindig, hogy az élet tök bonyolult és nehéz, és végre kicsit csökkent az ember szorongása meg leterheltsége, hogy ahá, oké, tudom, ezt meg ezt a rizst veszem, meg az ilyen meg ilyen kenyeret, és akkor elmész valahova máshova, és kezdheted az egészet elölről

tudjátok, mint a viccben, hogy "hogyan bünteted meg a vak gyereket? átrendezed a szobáját", és hogy ez tök nagy büntetés mindig, hogy te csak egy k.rva abonettet szeretnél, vagy egy ayrant, vagy ragacsos rizst, vagy akármit, értitek, és nincs bzmeg sehol, és kezdheted elölről végigpróbálni az összes szart, és mire megszeretnéd, úgyis elköltözöl, vagy kivonják a krva forgalomból

..

az nem tudom, miért van, hogy ebbe most ennyire belelovalltam magam, és valószínűleg nem kellett volna, de most már késő

Arthamyr 2020.10.06. 17:19:39

@desw: Ha fáj a fejed tőle másnapra, az valószínűleg nem volt a legjobb bor (vagy túl sokat fogyasztottál belőle). És sajnos ez nem csak a legalacsonyabb árkategóriában jellemző, tehát még azt sem lehet csinálni, hogy 50 euro alatt nem veszel bort, és akkor megúszod.
Én sem vagyok nagy boros, vietnámit még csak nem is láttam, de miért ne lehetne jó (ráadásul - lehet ez valakinek szentségtörés - bor nem csak szőlőből készíthető, én kedvelek egyes gyümölcsborokat is)? A többi általad említett országból ittam már jó (= nekem ízlő) bort, a portugálból és a magyarból sajnos fejfájósat is, a chileiről nagyon jó véleményem van, ha az ár/érték arányt nézem, de biztos abban is van sok hitvány.

@négyzet: Én még nem nagyon láttam olyan kisgyereket, aki órákig elvan csendben magában egy étteremben vagy kávézóban, szóval valószínűleg ti vagytok szerencsések. Vagy az is lehet, hogy ilyen a többség, csak ez fel sem tűnik, mivel a zajos, bosszantó kisebbség marad meg az emlékekben. :)

svajcineger 2020.10.06. 17:22:50

@dikusz.:
Ausztriában 5 ajró körúl van egy 25 dekás.

Arthamyr 2020.10.06. 17:25:14

@Nagy kámpics: ezt azzal lehet kezelni, hogy ritkán mész máshova, és hosszabb időre, és akkor a vérhugyozós felfedezési időszak és a csökkent szorongású időszak aránya kedvezőbb. Azért elég széles a paletta az olyan helyekből, ahol ki lehet alakítani egy kielégítő és könnyen fenntartható "fogyasztói kosarat".
Nyilván az ilyen specifikus igényekkel felvértezve, hogy "fehér csomagolópapíros, kukoricás abonett" kell, ez nehéz vagy lehetetlen.

Csodabogár 2020.10.06. 19:11:18

@Nagy kámpics: Megértelek. Engem már akkor is ütöget a guta, ha átrendezik a megszokott bevásárló helyemet és nem találom csukott szemmel a megszokott dolgokat a megszokott helyükön.

Csodabogár 2020.10.06. 19:13:06

@Arthamyr: Általában nem a gyereken múlik, hanem a szülőn, hogy egy ilyen helyen a gyerek mennyire mászik a közönség és a személyzet idegeire.

Csodabogár 2020.10.06. 19:13:52

@svajcineger: Pl. a migros rösti és társai. Édességek is.

dikusz. 2020.10.06. 19:23:48

@Csodabogár: Az itteni Sparban (a leggyengébb, és legkisebb üzletük lehet) kapnál az átrendezéstől gutaütést igazán!
Ugyanis félévente az öt zöldséges-, és öt gyümölcsösrekeszből álló polcot úgy rendezik át, hogy megcserélik a rekeszeket.
Ha fél évig a jobb oldalon álltak a zöldségesrekeszek, bal oldalon a gyümölcsösek, a következő fél évre megcserélik, majd újra vissza...
Még nem sikerült kiderítenem, hogy ennek mi az oka...

desw 2020.10.06. 19:24:53

@dikusz.:

Az eredeti Pick Rákoczinak és Téliszaláminak elmebeteg ára lett! Ez az Aldis Csemege szalámi a Rákóczival van egy minőségi szinten, csak jóval olcsóbb

@Arthamyr:

Igen, a jó bort én is úgy értem, hogy nekem izlik. Nem szoktam 2-3 decinél többet inni, és a vörösboroktól kb 100%, hogy fájni fog a fejem pár órán belül. Ritka a kivétel! Semmi mástól, csak a vörösbortól. Talán a kén vagy ilyen-olyan savak miatt? Passz! Sebaj! Marad a pezsgő meg a gin. :DD

Golf2 2020.10.06. 19:35:05

@sörm: az olasz éttermek 95%át most már szírek csinálják...Akkor szírt kell kiírni,semmi közük olaszhoz.Szép új világ lesz ott is.

Hari Seldon 2 2020.10.06. 20:37:10

@Golf2:
Tökmindegy, ha tudnak főzni, és a carbonarát is ismerik...

Arthamyr 2020.10.06. 21:20:49

@dikusz.: Az az oka, hogy a vásárló ne találja meg egyből, amit venni akar, így amíg keresi, esetleg mást is vásárol. Nyilván nem működik mindenki ellen, de azért előfordul. Bár ez azért az általad említett szituációban kérdéses, ha közel van egymáshoz a két hely. Meg vannak kreatív emberek, akik nagyon ráérnek, és ez is a munkakörükbe tartozik.

@Golf2: Mert a Svédországon (és Olaszországon) kívüli olasz éttermek többségét olaszok viszik? Akkor Magyarországon magyar étterem lenne minden?

@Csodabogár: Nem ebből az irányból közelítettem meg a kérdést, hanem abból, hogy a szülőnek mennyi problémát okoz a gyerek, és melyik az, ami alapból, külső befolyás nélkül is elvan. Ha csak a szülőn múlik, gondolod, hogy ilyen sok a nemtörődöm szülő? Csak mert kétlem, hogy ez őket örömmel tölti el.

@desw: Passz, nekem ritkán fáj a fejem bortól, mondjuk én is ritkán iszom vörösbort, többnyire ételhez, dekantálás után, és általában csak egy negyed üveggel, nagyritkán fél üveggel. Ma vettünk egy üveg kadarkát, majd megnézem, hogy megfájdul-e a fejem utána. :)

blackhairlady 2020.10.06. 22:28:59

@dikusz.: Nalunk (Houston) a nemzetkozi boltban 24$ kiloja (12$/pound) a Pick szalami, az eredeti magyar. Ha jol tudom,olyan 305 Ft a dollar. Joval olcsobb itt mint otthon,ugy tunik.

dikusz. 2020.10.06. 22:37:28

@Arthamyr: Ez valóban így működik, de ebben a boltban nem az egész üzletet rendezik át, ehhez túl kicsi az üzlet. Minden áru marad a helyén, csak a zöldséges, gyümölcsös ládákat pakolják át félévente oda-vissza. Megkérdeztem az egyik helyettest (vagy 30 éve ismerem), és ő azt mondta, hogy a központból utasítják őket...

dikusz. 2020.10.06. 22:40:46

@blackhairlady: Hát igen...
Most néztem az Auchan akciós újságban, a 80 dkg- Pick szalámi ára 6500 Ft/kg-ra jön ki, ehhez adnak grátisz 7 dkg-os szeletelt szalámit is.

Golf2 2020.10.07. 05:42:37

@dikusz.: Szerintem már nincs Pick meg Rákóczi meg téli,csak 2 fajta: csányi vagy mészáros.A pulykát is megírták.

Arthamyr 2020.10.07. 06:51:10

@dikusz.: Ott vannak a fent említett "kreatív emberek". :)

somlobodog 2020.10.07. 07:02:17

@Arthamyr: én pl csak kavezoban szeretek kávézni. Nyilvan otthon is iszom egy kettőt de minimum napi 1x ki kell mennem, beulni valahova KB 16 éves korom óta. De érdekes hogy a fika kultúra hazájában nincs cappuccino??

somlobodog 2020.10.07. 07:02:29

@Golf2: Az olasz étterem nem azért olasz mert olasz csinálja vagy a szemelyzet/tulaj olasz:)))))) édes istenem komolyan??? Ha poénból írtad akoor ok de ha komolyan... Sztem ne vegyél görög joghurtot se ha a gyártó magyar.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2020.10.07. 07:04:51

Ma meg van keket európai napok a Lidlben . Megyek is a túró Rudiért, meg gyulai meg csabai kolbászért

dikusz. 2020.10.07. 09:47:13

@Arthamyr: Hogy ez miért is nem jutott eszembe...? :)))

dikusz. 2020.10.07. 09:53:20

@tildy[UK]: Van túrórudi is? :)))
Akkor szólok @SzZoole: -nak (bocs Zoli, csak vicceltem), menjen ő is, nehogy lemaradjon róla!:)))

Itthon ezek a nemzetközi napok a Lidliben egy hétig tartanak. Gesztenyepüré, házi túró nem szokott lenni?

SzZoole 2020.10.07. 10:18:03

@dikusz.: ki kell, hogy ábrándítsalak, Zolikanak van egy sztendertje, ugyanis Zolika benem teszi a lábat a Lidli/Aldi/Asda üzletekbe, sajnálom :-(

Golf2 2020.10.07. 10:34:46

@SzZoole: Mindig csak a Tecsó?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2020.10.07. 11:21:39

@dikusz.: van, Quark snacks néven . De kihordtak mind

dikusz. 2020.10.07. 11:22:11

@SzZoole: Én csak a turbórudi miatt írtam, mert tudom, hogy nem szereted.
Itthon nemigen van mód máshová betenni a lábam, a Lidli választék tekintetében a jobbak közé tartozik. A Tesco/Auchan -legalábbis a közeliek igen kezdenek lepukkanni.

occam borotvája 2020.10.07. 11:30:25

@desw: Mivel a Lidl nem a Pickel gyártatja.
A Pennys szalámit is a Pick gyártja.Keresd a un. gyártói számot.
Ez egy ovális keretben levő szám.
A gyártó HU-száma: HU 7 EK
A gyártó neve: PICK SZEGED Szalámigyár és Húsüzem zRt.
A gyártó címe: 6725 Szeged, Szabadkai út 18.

padlogaz 2020.10.07. 12:10:56

amikor fejlődő országokban éltem, akkor egyszer a marcipán kezdett nagyon hiányozni, de sehol nem volt kapható, mint kiderült, a helyiek nem is tudták, hogy mi az :-((

UtazóTódi · utazotodi.blog.hu 2020.10.07. 12:56:12

Az évek során egyre kevesebb dolog hiányzik otthonról. Egy részük egyébként sem nagy szám, másokra van helyettesítő termék (Balaton szelet > "Caramel" csoki, száraz kolbász > spanyol chorizo, stb.). Ami meg tényleg hiányzik, abból betárazok mikor otthon vagy magyar boltban járunk. (Mese mézes linzer, mustár, ecet, stb.) Legutóbbi látogatásunkkor is rengeteg étteremben voltunk:
utazotodi.blog.hu/2020/09/05/magyarorszag_i_bp
utazotodi.blog.hu/2020/09/12/magyarorszag_ii
utazotodi.blog.hu/2020/09/19/magyarorszag_iii

Kiköltözésem után kérdezte egy ismerősöm, hogy nem hiányzik-e az otthoni koszt. Annyit válaszoltam: "Hát, pár hét után hiányzott kicsit a kolbász, most pár hónappal később már nem. MOST MÁR ÖLNI TUDNÉK ÉRTE!"

desw 2020.10.07. 15:29:06

@occam borotvája:

Penny-ben 2-3 éve voltam utoljára, valahogy nem jön be. Köszi a tippet, majd megnézem!

SzZoole 2020.10.07. 16:20:05

@Golf2: Tesco is, meg M&S, meg Morrison meg Sainsbury, is :-)

SzZoole 2020.10.07. 16:24:12

@dikusz.: míg Mo-on éltünk a nagybevásárlás SPAR, napi bevásárlás a kisbót a sarkon, ződcséget a ződcségesnél vagy a mama kertjéből, húst háztól, bort/pályinkát a papó pincéjébűl :-)))

Csak a yamaha 2020.10.07. 19:00:06

Azért benne van minden magyarban,a hol és mit lehet kapni olcsóbban;-)
Én ha megkívánom és meglátom, megveszem...Nem mert gazdag vagyok,hanem mert szeretem..;-)Ausztriában van téli szalámi és másolat is...

desw 2020.10.07. 20:26:10

@Csak a yamaha:

Az ár/érték arány nekem mindig is fontos volt.

Meg szeretek új dolgokat kipróbálni. Így akadtam rá erre az Aldis szalámira teljesen véletlenül.

élhetetlen 2020.10.08. 03:31:54

@Hari Seldon 2: Annyi hogy itthon (Magyarországon dán típusú szaláminak hívják). Szerintem is van olyan finom, mint a Pick szalámi.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2020.10.08. 05:54:03

@sörm: Jajjistenem, halászlé, ummm, de kéne, bökje meg...:D
Hol vesztek jó halat hozzá?
Eddig csak Stokiban a Hötorget egyik boltosánál volt ponyty, de drágább volt, mint a lazac...Mondam magamban, na ne szórakozzunk már.
:-)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2020.10.08. 05:55:40

@Herr Géza: Szegény muterom mondta mindig ezekre, hogy szárított teveszar...
:-))

dikusz. 2020.10.08. 06:22:16

@desw: Penny-s szalámit a húgom is dicséri. Mivel Dél-Budán, és a környékén sincs Penny, csak akkor jutok hozzá, ha ő hoz.
Én a Lidliben veszem a "Hazánk Kincsei" márkát (most a nem szeletelt akciós lesz), nem érzek ízben különbséget a kettő között.
Egyik sem rossz, de nem az igazi, a Pick nekem jobban ízlik.

desw 2020.10.08. 11:52:35

@dikusz.:

Érdekes, hogy Penny-be nem járok, pedig ott megyek el mellette 2-3 naponta. De kíváncsacsi vagyok, a köv. héten megnézem ezt a Pick szalámit ott.

A "Hazánk Kincsei"-t én is próbáltam már, de nem az igazi. Nekem ezek nem elég szárazak. Az ilyen érlelt/füstölt szalámi legyen kőkemény, hogy lehessen szép vékony szeleteket vágni.

Próbáltam már a Lidls Gyulai és Csabai kolbászt is, de ez is csak akkor jó, ha szárad még vagy 2-3 hétig a spejzban fellógatva. Így jó kemény lesz, és az íze is sokkal jobb.

Mindig próbálgatok új szalámikat, de egyelőre nekem ez az Aldis Csemege szalámi a nyerő ár/érték tekintetében.

Képek:
ibb.co/MkDMsYr
ibb.co/VD1j69y

Vrancisco 2020.10.08. 11:53:31

Azért jó látni, hogy legalább a szalámi így át tudta venni az uralmat a politikai és hovatartozási nézeteltérések felett :D :D

desw 2020.10.08. 13:11:40

@Vrancisco:

:DDDD kajáról van értelme beszélgetni, politikáról nem sok

sörm 2020.10.08. 17:54:22

@geegee: Karácsonykor most már sok helyen van ponty (carp), szerencsére a lengyelek is akkor eszik. De nyáron a hozzánk közeli Coop halaspultjában találtunk. A Bauhaus/City Gross Bromma parkolójában szokott állni egy halaskocsi (mint a lángosos vagy fagyiskocsi), annál mindig van ha ott van.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2020.10.09. 02:38:33

Köszönöm a választ, akkor majd jobban szétnézek.
Az ilyen árupultos kocsikat lehet bátran üvegtigriseknek is nevezni.
:D

FutureFry 2020.10.09. 03:08:52

@Rayovac: @Arthamyr:
A Total Wine üzleteiben (ami kb. Costco méretű, de csak alkoholt árul) több magyar borászat tokaji aszúja is szokott lenni (és más magyar borok is). Egyébként kisebb üzletekben is találkoztam már tokaji aszúval. Igazi magyar téliszalámi (nem pl. a - számomra ehetetlen - Bende-féle) pedig német/lengyel/ukrán boltokban van gyakran. Nekem egyszer ingyen adtak több lejárt rudat is egy ukrán boltban (ami még teljesen jó volt).

élhetetlen 2020.10.10. 02:57:09

@desw: Na, neked az apai nagyanyám testvérének a kolbásza kellett volna. Egyedül élt, és olyan 100 kilós kis disznó vágott, aminek a belei is vékonyabbak, mint egy kétszázötven kilósé. Nyárra kisujjnyi vastagságú, nagyon kemény, és nagyon jóízű lett a kolbász. Imádtam gyerekkoromban.

desw 2020.10.10. 09:47:34

@élhetetlen:

Uhhh, ezt biztos én is imádtam volna!

Régen a panelban!! mi úgy "vágtunk" disznót, hogy házhoz hozták a féldisznót, és mi a konyhában feldolgoztuk és vittük a füstölőbe. Ez se volt rossz, de nem volt ideje kiszáradni, mert felzabáltuk. :DD

négyzet 2020.10.10. 21:57:08

@sörm: Köszi a tippet! Majd lehet, hogy csapunk egy ilyen túrát, utazni ugye most úgy is csak a környéken, még egy darabig. Már nem lakunk Stockholmban egyébként, de még a megyében, délre.

Szerintem Svédország nagyon gyerekbarát, nem néznek ki gyerekkel, nincs cöccögés, beszólogatás, gyerektapi, sokkal kevésbé stresszes így beleszokni a gyerekkel kimozdulásba. A könyvtárak meg hát szuperek, azt nem kell bemutatni. Egész télen tele volt a stockholmi helyi könyvtárunk kisgyerekesekkel és babásokkal is.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2020.10.11. 06:54:57

@geegee: Élő pontyot a Stockholmtól 40 km-re északra fekvő Bergshamrában a "Rörmossen Pontynevelde" árul www.rormossen.se/bestallning/

Más: a Gribbylundi (Stockholm-Täby) "új magyar bolt" kínálata kielégíti a legnosztalgikusabb vásárlókat is.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2020.10.12. 05:27:50

@Hobbiszakács: Uhh, köszöntem szépen, elrakom az infót.
A Táby beli boltot is tervezzük meglátogatni

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2020.10.12. 05:30:13

@Hobbiszakács: Ha netán tudsz jó éttermet Stoki környékén, ahol kész halászlét is árulnak, azt is megköszönném.Én időnként fel szoktam túrni a netet erre rákeresve, de nem jött még soha semmi releváns találat...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása