oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. szeptember 26. 07:00,  Nem anyanyelvi szinten avagy a hazatérés kínjai 20 komment

2020. szeptember 26. 07:00 Határátkelő

Nem anyanyelvi szinten avagy a hazatérés kínjai

Külföldről hazaköltözni sokszor semmivel sem könnyebb, mint kiköltözni (lásd még: a már többször megénekelt fordított kultúrsokk, ám felnőttként annyiban talán mégis más, hogy legalább a saját döntésünk. Azok a már külföldön szocializálódott (vagy egyenesen ott született) gyerekek, akik a szülőkkel együtt hazatérnek, néha egészen komoly problémákkal szembesülnek.

Hazaköltöztél Magyarországra? Neked is nehézségeid vannak vagy épp ellenkezőleg, minden simán ment? Írd meg a történeted a hataratkelo@hotmail.com címre!

iskola_lanyok_foto_pexels_com.jpg

A mai napig élénken emlékszem arra, amikor Fenyő Miklós egy interjúban arról mesélt, hogy a családjával 1956-ban (akkor ő 9 éves volt) emigráltak az Egyesült Államokba.

Ő New Yorkban járt általános iskolába (életre szóló élménye volt, hogy látta Elvis Presley-t élőben fellépni a Madison Square Gardenben), majd pár év múlva hazaköltöztek – nekem pedig az jutott az eszembe, mekkora sokk lehetett egy tinédzser gyereknek az Egyesült Államokból visszatérni Magyarországra.

Ugyan a világ azóta szerencsére rengeteget változott és már messze nincs akkora kulturális különbség egy nyugat-európai és egy volt szocialista ország között, mint egykoron, de a hazaköltözés még így is nehéz lehet egy tinédzsernek.

Mindez onnan jutott az eszembe, hogy a Szabad Európa oldalán belefutottam egy cikkbe, melyben hazatért bolgár határátkelők mesélnek gyermekeik tapasztalatairól. Mit mondjak, elgondolkodtató.

A legfőbb probléma, hogy ugyan a gyerekek többsége szinte tökéletesen beszél bolgárul (nyilván, hiszen a legtöbb családban mindkét szülő az, így otthon is ezen a nyelven beszélnek), az írás-olvasással azért már meggyűlik a bajuk.

Nem csoda: míg a beszéd természetesen adja magát, olvasni (és főleg helyesen írni) megtanítani egy gyereket, ahhoz már elszántság és tudás kell, hiszen pedagógusnak lenni szakma.

Még ha lenne is ideje a szülőknek (ami általában nincs), otthon írni megtanítani egy kisgyereket nem reális elvárás. Persze olyan helyeken, ahol nagyobb magyar közösségek élnek vannak vasárnapi iskolák, de ott is inkább csak minimális alaptudást tudnak átadni a gyerekeknek.

„Durvának találja a gyerekeket”

A probléma Bulgáriában egész komoly méreteket kezd ölteni. A 11 éves Maria például már az Egyesült Államokban lévő Wisconsinban született és ugyan szülei bolgárok, neki sokkal inkább az angol a természetes közege, mintsem a bolgár – noha otthon természetesen úgy beszéltek.

A család két éve költözött vissza Bulgáriába, a kislányt a szülők kénytelenek voltak magániskolába íratni, abban a reményben, hogy ott könnyebben megbirkózik majd a nyelvi átállással. Maria helyzete azonban nagyon nehéz.

„Csak ott áll és sír az iskolából hazaérkezve. Kicsit egyszerűbb lesz az átmenet egy magániskolában. Felajánlották, hogy maradhatunk az iskola angol oktatási rendjében, de mi a bolgárt választottuk” – mesélte az édesanyja.

Noha Maria tökéletesen, akcentus nélkül beszél bolgárul, az írással és a szövegértéssel is akadnak gondjai, amiből az következik, hogy sokszor nehezen követi az óra menetét. Ráadásul van más baj is.

„Azt mondja, a kifejezések miatt. Nehéz neki, nagy a kulturális sokk is, durvának találja a gyerekeket. Mindig mondjuk neki, hogy itt nem játsszák meg magukat az emberek, mint az Egyesült Államokban. De azt mondja, hogy ő jobban szereti a megjátszást” – mondta az édesanyja (én pedig egyetértek vele – inkább játssza meg magát valaki és mosolyogjon rám, mint őszintén bunkó legyen).

Rendszerhiba

A gond részben a rendszerben van. Míg ugyanis a jellemzően sok bevándorlót fogadó országokban (legyen az a már említett Egyesült Államok, vagy az Egyesült Királyság, Ausztria, esetleg Németország) az oktatási rendszer felkészült a nem anyanyelvi gyerekek fogadására és felzárkóztatására, addig azokban az országokban, ahonnan eddig jellemzően inkább elmentek a családok, az iskolák nem nagyon tudnak mit kezdeni a helyzettel.

A bolgár oktatási minisztérium a Szabad Európának azt mondta, az iskolákban van lehetőség a különórákra az egyes tárgyakból lemaradóknak, ám a probléma az ilyen esetekben nem a lemaradás, hanem az, hogy sokan egyszerűen nem beszélik megfelelő színvonalon az oktatás nyelvét, vagy nem tudnak bolgárul írni.

Stratégiák

A megoldás vagy a magántanár vagy a magániskola lehet, egyik drágább, mint a másik.

Olcsóbb, de bonyolultabb és nem feltétlenül járható út (legalábbis Bulgáriában) a vidéki iskola, legalábbis a 2016-ban szintén az Egyesült Államokból visszatért Diana Dimitrova szerint, aki három gyermek édesanyjaként úgy látja, a kisebb városokban könnyebb dolga van az embernek, mivel a tanároknak több ideje van az egyes diákokra.

Akadnak olyanok is, akik az évismétlés mellett döntenek, plusz időt biztosítva a gyereknek arra, hogy felszedje a szükséges tudást – más kérdés, hogy ezt a gyerek hogyan éli meg.

Mi a helyzet Magyarországon?

Az alaphelyzet ebben az esetben is bonyolult: azt sem tudni, mennyien mentek el, azt pláne nem, hogy hányan tértek vissza, márpedig így nehéz. Ismerve a magyar közoktatási rendszer nehézségeit, nem könnyű elképzelni, hogy túl sok erejük lenne odafigyelni a hazatérő határátkelők gyermekeire, de hátha nincs igazam.

Mindenesetre örömmel várjuk a történeteket, tapasztalatokat, mert fontos és meglehetősen elhallgatott témáról van szó.

Utazd be a világot a Határátkelővel!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

� �: @balazsromsics

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés,

(Fotó: pexels.com)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: oktatás iskola hazatérés Bulgária hazaköltözés

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6016215782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2020.09.26. 09:22:53

Na igen. A probléma nem az iskolában kezdődik. Hanem már előtte is. Igaz a mi tapasztalatunk nem friss, lehet azóta csoda történt. Szóval ahogy mondtam is a probléma már iskola előtt is felbukkan, vagyis konkrétan az óvodában. A hét éves fiamról közölték nem iskola érett, mert keveri a magyart az angollal. Úgyhogy majd csak nyolc éves korában kezdheti meg az első osztályt. És nem ő volt az egyedüli, volt az óvodában egy nála egy évvel idősebb kisfiú szintén hasonló problémával. Tehát összegzés képen, míg Magyarországon nyolc évesen kezdhette volna az első osztályt, addig Angliában mindenféle hezitálás nélkül besorolták negyedik osztályba, úgy is hogy mondtam semmiféle suliba nem járt előzőleg.

kristal 2020.09.26. 16:16:40

@ChristineK: Ez hatalmas kitolás a gyerekkel. Szülö ezt nem fellebezhette meg?

Golf2 2020.09.26. 16:19:09

Off.Őrizetbe vettek egy amerikai állampolgárt Thaiföldön, mert a Tripadvisor portálon bírálta a szállodát, amelynek a vendége volt...

SzZoole 2020.09.26. 16:32:24

@Golf2: +1 :-)

Hallod, már korábban is akartam kérdezni, hogy a te nyakad körül volt e pina? Szerintem nem volt és téged biztos, hogy zsiráf dobot be a kéményen :-)))

Vicc volt

Taxomükke (UK) 2020.09.26. 17:19:33

@Rayovac: Egyetértek. Csak sajnos sokan inkább elítélik a "hamis" mosolyt, mint a hamisítatlan, tőrőlmetszett bunkóságot.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2020.09.26. 18:20:21

@Rayovac: En is ugyanennel a mondatnal kaptam fel a fejem. Bar tudom, hogy kb mit akart irni, es nem tudom, a cikk mas nyelvbol lett-e forditva, de a "megjatszas" mar eleve negativ jelentest hordoz magaban...Es ahogy te is irtad, semmi problemat nem latok abban, ha valaki tudja kontrollalni es kicsit "visszafogni" magat, amikor tarsadalmi erintkezesrol van szo.
A magyar egyszeruen nem erti az angolszasz kulturanak ezt a fajta megnyilvanulasat. Egy kulturalis antropologus jol kielemezne ezt, es mondana, hogy a mi kulturankban fellelheto a deli nepek emocionalitasa (ertsd: ami a szivemen, a szamon), ellentetben az angolszasz/eszaki nepek visszafogottsagaval.

Din Serpahis 2020.09.26. 20:15:02

Nálunk az a terv, hogy a lányunk lehetőleg már Magyarországon kezdje az iskolát.

SzZoole 2020.09.26. 21:56:13

@Zsuzsi65: tuttam én mindigis, hogy ti csak megjáccátok a kedvesseget :-)))

Vicc volt

Antal Jozsa 2020.09.27. 10:55:23

@Din Serpahis: Akkor vége lesz a svájci biznisznek?

232323 2020.09.27. 10:55:43

Szerintem nem megjátszák magukat, hanem full idióták itt nyugaton. Beleszülettek a jóba, így nekik nem kell megküzdeni semmiért. Én egy pucér bőrönddel érkeztem 2X év lemaradással így nekem van mit behoznom és bocsássák meg hogy nem udvariaskodok másokkal. Ők kaptak ajiba lakást, bankszámlát, paripát én meg lemaradással nulláról kezdhetek.

Ha nem gázolok át másokon, semmire se fogom vinni. :) Ez nem udvariasság, megjátszás, hanem a saját önös érdekem... másokat meg leszark.

desw 2020.09.27. 10:56:33

@Rayovac:

Ez a kép mindent elmond.

medium.com/@ParkerSimpson/the-story-of-truth-lie-1476bda2d45e

Ne kevered a bunkóságot az őszinteséggel!

Jó példa a kártékony píszíre pl. az NHS kampány (kövéren nagyobb az esély rákos betegségekre).

A kövérek cirkusza miatt végül levették a plakátokat, de ettől a tények még tények maradnak (kövér => nagyobb kockázat mindenféle beteségre)

Bunkó volt az NHS? Nem! Csak őszinte, amit a sok hópihe álompolgár nem szeret.

Vagy Update Norbi fészbúk posztja (kővérség vs. házasélet)

Vagy pl vki totál alkalmatlan egy szakmára. Bunkóság azt mondani neki, hogy esetleg más szakmát kellene probálnia? Nem gondolnám!

]{udarauszkasz 2020.09.27. 10:56:40

Én valahogy felnott fejjel se tudok sok magyar mentalitasaval azonosulni... Dogoljon meg a szomszed tehene, irigyseg, tolvaj "vezetok" birkamod kovetese... Stb.

Golf2 2020.09.27. 12:56:10

@SzZoole: Bajod van a hirrel,vagy csak szeretsz kötözködni.

SzZoole 2020.09.27. 13:15:42

@Golf2: jaj drága egyetlen kollegámtesókámbratyókám dehogy kötözködött, hát nem irottam a végén, hogy csak vicceskedem :-)

Alick 2020.09.27. 14:17:21

@]{udarauszkasz: Ez máshol is hasonlóan működik, csak finoman, néha szinte alig észrevehető módon csinálják.

dikusz. 2020.09.27. 14:27:17

@Golf2: Nem kötözködöm, de mégis, mit kellett volna válaszolnia?

Nem azzal van bajom, hogy idézel innen-onnan cikkeket, hiszen én is tettem már ugyanezt. De amikor nem reagáltak rá, rájöttem, hogy nem feltétlen kell offolnom.
Te elég gyakran teszed, és nem emlékszem rá, hogy bármelyikre is reagáltak volna. Ráadásul a vasárnapi posztba is betetted kommentnek ugyanezt. Tényleg nem értem miért...

2020.09.28. 08:01:08

@Rayovac: Ne felejtsd el, hogy ez a megjátszós dolog olyan visszaköltöző emberek frusztráltsága, akik valószínűleg kudarcot vallottak az amerikai beilleszkedéssel.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása