oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Gazdagisztán

2020. szeptember 06. 06:30,  Klímaharc a holland hétköznapokban 18 komment

2020. szeptember 06. 06:30 Határátkelő

Klímaharc a holland hétköznapokban

Noha a Covid-19 nagyjából mostanában minden mást elsöpör, a klímaváltozás kérdése ettől még ugyanolyan égető, mint mondjuk egy évvel ezelőtt volt. Vajon Hollandiában hogyan próbálnak meg tenni ellene?

cim_klimavaltozas.jpg

A hollandoknál tavaly 40,7 fok volt a rekord, idén jött egy 18 napos hőhullám, aztán minden idők legmelegebb éjszakája. Sőt, a vizek országában vízhiány lépett fel a Hollandokk szerint. A klímaváltozás elleni harc persze globális összefogást kíván, azért helyileg is sokat lehet tenni, enyhíteni a környezeti károkat.

„Közismert, hogy a nagy épületekkel teli és lebetonozott városok melegebbek, mint a zöldövezetek. Ezért, ahol lehet, javasolt a letérkövezett területek helyett növényeket, fákat telepíteni, melyek csökkentik a nyári forróságot.

A beton ráadásul nem nyeli el a vizet, így a helyette telepített növényzet segítségével az egyre gyakrabban lezúduló csapadék nem teszi próbára a csatornarendszert, illetve kevesebb kárt okoz.

Ennek fontosságát felismerve állt össze több önkormányzat – jelenleg 140, az összesen 350 hollandiai gemeentéből –, hogy egy alapítvány létrehozásán keresztül felmérjék, hogy konkrétan milyen a „lebetonozási lefedettség” a településeken és az információ birtokában kizöldítsék azokat a lehetséges pontokon.

Arnhemben már kicsit előrébb is járnak. A város 10 éves fejlesztési terve alapján a leaszfaltozott területek legalább 10 százalékán füvet, fákat és egyéb növényeket telepítenek, illetve kisebb tavakat is létrehoznak, hogy elviselhetőbbé tegyék a hőhullámokat.

Még egy hőséget növelő tényezőre figyeltek fel a holland szakemberek: a meleg nyári napokon a műfüves pályák 60 fok körüli hőmérsékletre is felhevülhetnek, ezáltal még jobban melegítve környezetüket… Talán mondani sem kell, egy 60 fokos pályán a sportolás is lehetetlen.

Egy pilot projekt keretében az egyik pálya alatt összegyűjtötték az esővizet, mely a forró napokon elpárologva gyakorlatilag egy füves pálya hőmérsékletével megegyező mértékre hűtötte le a területet. Ne kicsinyeljük le ezt az eredményt abban az országban, ahol műfüves focipályából 1800 darab található…

A forró, nyári napok után lezúduló eső okozta rombolásról egyre gyakrabban szólnak a hírek. A hirtelen leeső – sokszor több havi mennyiségnek megfelelő - csapadékot ráadásul nem is tudják hasznosítani a növények, így az a szárazságra sem jelent enyhítést, illetve ahogy említettük, a csatornarendszert is alaposan próbára teszi.

Kézenfekvő, hogy ezt az egyébként elfolyó vizet valahogy felfogják és tárolják. Például körforgalmak alatt kialakított gyűjtőmedencékben, vagy olyan víz tárolására alkalmas városi területeken, ami száraz időkben játszótérként, vagy például gördeszkapályaként funkcionál.”

További holland módszereket az eredeti posztban találsz.

Motoros kaland Ausztriában

Ha már koronavírus, azért az betett a turizmusnak is, persze egy olyan igazi motorost, mint az Ausztriában élő Gabent semmi sem tarthatja vissza. Tényleg semmi.

ausztria_cim.jpg

„Tudom, öreg, ne is mondd, én is azt hittem, hogy a Corona (nem, nem a sör, Tibor, a 2020-as vírus) meg a nejem terhessége PONT elég lesz, hogy a seggemen maradjak, de motorosként tudod, hogy van ez...

Tudat alatt mindig hív a hegy, amikor meg betelik a pohár, egyszerűen MENNI KELL, még akkor is, ha ez IDÉN nem többnapos túrát jelent Vallhallába, csak egy egynapos csaffadt kanyart, valahol a szomszéd kertek alatt.

Ja.

Szerencsére nekem megvan az a kurva nagy előnyöm (hozzád képest) hogy az Alpok lába - és ezzel a jobb utak többsége - alig egy-két órányira van a törzshelyemtől, ami így 2020-ban még mindig nem saját lakást, vagy törzsvendég sör-hütte asztalt jelent - pusztán az aranyáron bérelt lakásom klotyóját, de ez most mellékes ugye.

Ami viszont számít, hogy félig-felelősségteljes férjként az idei motorostúráimat igyekeznem kellett beszorítani a korábbi több-napos Európa turnék helyett, a max egy napos - itthon alszom kanyarokra - és ebben bármi „mesélésre érdemeset” villantani ugye amúgy sem lett volna könnyű.

ausztria_cikk.jpg

Ez a poszt is csupán azért született meg a blog zárása után, hogy - saját magam szórakoztatásán felül - megmentsem a segged egy esetleges kurva rossz döntéstől, ha már 6 évadon keresztül az ellenkezőjét sulykoltam az arcodba!

...kiderült ugyanis, hogy Murphy - jó kapitalistaként - az elmúlt években bevásárolta magát a Google-be is, úgyhogy ha te is (érzésre sokszor) a listáján vagy, innentől kezdve inkább „egészséges gyanakvással” fogadd az ajánlásait."

Hogy mi és hogyan történt, azt itt elolvashatod és sok fotón megnézheted - de készülj fel a sajátos stílusra!

Bútorfestés Angliában

Bútort festeni érdekes program, más kérdés, hogy egy lakásban, ahol erre nincs elegendő hely, kell némi elszántság hozzá – de Christine-ben megvolt.

butor.jpg

„Történt ugyanis, hogy az én számítógépes asztalkám elkezdte levedleni magáról a festéket. Felhólyagosodott, mint az ember karján a bőr napégéskor.

Én meg persze nem álltam meg, hogy ne piszkáljam és mire észbe kaptam már több tenyérnyi darabon lehúzgáltam róla a festéket. Ekkor már tudtam, hogy ezt mindenképp újra kell festeni, szóval esténként sorozat nézés közben tovább vakarásztam.

Aztán végül eljött annak is az ideje, hogy az asztal új ruhát kapjon. Eredetileg én nem akartam fáig lecsiszoltatni a fiúkkal, de ők játszani akartak. Szóval a lábak kivételével szépen le lett csiszolva. Pont kész lettünk mire elkezdett esni.

Kapott két réteg Autentico primert, majd két réteg Autentico Versante Matt Ivory festéket. A fogantyúkat megáztattam egy kis ecetben, hogy az előző festéktől és rozsdától megszabadítsam.

Már csak ki kell várnom az előírt száradási időt mielőtt vissza raknánk a helyére és használatba venném.”

Hogy pontosan hogyan nézett ki a folyamat fotókon is, azt itt nézheted meg.

Utazd be a világot a Határátkelővel!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

�Hintersee �� �: @erikaa.kertesz #hintersee #austria #ausztria #europe #europa

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés,

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Ausztria Nagy-Britannia Hollandia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5616191686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hari Seldon 2 2020.09.06. 08:22:08

"A hollandoknál tavaly 40,7 fok volt a rekord, idén jött egy 18 napos hőhullám, aztán minden idők legmelegebb éjszakája."

Nálunk idén minden panaszkodás ellenére nyugis volt a nyár. Talán ha 10-14 nap volt 30-32 fok fölött.

Bredpitt Monika 2020.09.06. 09:10:51

"Húsz év elteltével Salgadóék túl vannak a 2 millió elültetett fán, az utolsó kutatások szerint az esőerdőben 33 emlősfaj, 16 hüllő, 15 kétéltű és 173 madárfaj él több mint 1500 hektáron. "

nincs lehetetlen

Bredpitt Monika 2020.09.06. 09:17:55

A fenti idézethez, ami a 24.hu cikkéből van
(24.hu/kulfold/2019/04/27/egy-brazil-fotos-megmutatta-hogy-a-klimavaltozas-igenis-visszafordithato/)

ajánlom mindenkinek Wim Wenders A Föld sója c. dokumentumfilmjét. Sebastiao Salgado fotós életéről szól.
Ezt a filmet megnézetném minden középiskolással.

Bredpitt Monika 2020.09.06. 10:03:14

@SzZoole: kösz, nem hallottam róla, de nem is számít mit mond a tekintetben, hogy én Salgadot ezért említettem, mert volt egy életteln családi örökségük, amiből csodát varázsoltak (ld 9.10 es hozzászólás)

az ausztrál tüzekről meg annyit, hogy az ott elő bennszülöttek, úgy tűnik jobban értenek a tűzoltáshoz, mint a tűzoltók

"Az aboriginalok módszer a tűzmegelőzésen alapszik

Az őslakosok módszere elsősorban a tűzmegelőzésen alapszik. Megtisztítják a talajt a gyúlékony jellegű aljnövényzettől, mint például a rothadó avar, száraz gallyak, és a könnyen lángra kapó fűfélék.

Azért fontos az erdőt megtisztítani a gyúlékony növényektől, mert ezek könnyen lángra kapnak, és jellemzően ezek okozzák a nagyobb erdőtüzeket.

A talaj avartól és gyúlékony növényektől való megtisztítását kis intenzitású tűzzel, úgy nevezett megelőző égetéssel végzik. A módszerük gondos és körültekintő. Nem veszélyeztetik az állatok élőhelyét, csupán a talaj tisztítását végzik.
A mai tűzoltók nem ismerik a földet, és a tűz természetét...."

impressmagazin.hu/az-ausztral-oslakosok-tudjak-a-megoldast-az-erdotuzek/

Bredpitt Monika 2020.09.06. 10:07:53

Hogyan csinált Audrey Hepburn a lehetetlenből lehetségest?

IMPOSSIBLE lehetetlen

I'M POSSIBLE

ez lenne a lényeg @SzZoole: 2 millió fa és visszatértek az állatok, erről beszélek.......a többi nagyjából sallang , szerintem

SzZoole 2020.09.06. 10:43:57

@Bredpitt Monika: én értem, hogy miről beszélsz,( a híresztelésekkel ellentétben nem vagyok agysérűlt hülye) de egy dolognak két oldala van, tudod, pró és kontra :-)

Te írtál az egyik oldalról, én meg a másikról, mindkettő fontos dolog, szerintem, és nem gondolom, hogy “sallang” lenne az, ami ami te szempontodból lényegtelen, teccik érteni Monix :-)))

Pussz a pupodra meg egy arasszal lejjebb :-))

Bredpitt Monika 2020.09.06. 11:02:02

@SzZoole: nem azért tettem be a brazil 2 millió fa történetét, mert a másik oldal érvelésével akarok vitatkozni, az a baj, hogy az emberek pusztítanak és közben nagyon nagy részük nem óhajt megmozdulni egy jó ügy érdekében......nekem ez a lényeg..

Muscari 2020.09.06. 11:03:36

Azt, hogy a nagyvárosoknak speciális, szárazabb, melegebb mikroklímája van, saját magam is tapasztaltam. Londonban élve sose gondoltam volna, hogy egyszer majd az ottani időjárást sírom vissza!
Jelenleg a tengerparton élek, ami nagyon szép, meg tiszta a levegő, de a napi maximum hőmérséklet átlagban 5 fokkal elmarad a londonitól.

Ettől persze még a klímaváltozás egy súlyos probléma, ami ellen tenni kell.

Muscari 2020.09.06. 11:07:17

@Hari Seldon 2: hallod, nálunk akkor az egyszer közelítette meg a hőmérséklet a 30 fokot, mikor épp Magyarországon voltunk

SzZoole 2020.09.06. 11:18:34

@Bredpitt Monika: jaj kebbles Monix, de a szívedre veszed az egészet :-))

Amúgy igazad van, az a lényeg, hogy ragadjon a bélyeg, én meg szivesen ütköznek veled

Bredpitt Monika 2020.09.06. 12:09:54

@SzZoole: reménytelen eset vagy , majd ütközünk az Állatparkban.......

SzZoole 2020.09.06. 12:13:08

@Bredpitt Monika: nem vagyok én reménytelen eset, csak neked kellene erősebben nyomulni :-)))

Shanarey 2020.09.06. 15:49:34

Magyarisztán, csak a térkövezésnél tart, mert a fű és a fa több gondozást igényel.

kardio1 2020.09.06. 16:25:20

@Bredpitt Monika: ez hülyeség, a fehér erdészet és tűzoltóság is végzett természetesen aljnövényzet irtást. De az olyan divatos manapság, hogy mindenért a fehéreket hibáztatjuk...

Csodabogár 2020.09.06. 19:04:52

@Shanarey: De a térkövek közt legalább jól kinő a gyom.:-(

Hari Seldon 2 2020.09.06. 22:51:58

@Muscari:
Szeretem az angol időjárást.
Meg a bretagne-it, mindegy, csak essen az eső, és ne legyen több mint 28 fok...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása