oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. augusztus 26. 06:30,  Mi lesz a digitális nomádokkal? 44 komment

2020. augusztus 26. 06:30 Határátkelő

Mi lesz a digitális nomádokkal?

Milyen hatással volt és van a járvány, valamint az abból következő gazdasági válság a digitális nomádok életére, egyáltalán, magára az életformára? Vajon hátrányt vagy éppen előnyt jelent számukra ez a helyzet?

digitalis_nomad_4.jpg

A kérdésre egy nemrég végzett felmérés próbált meg választ keresni, melynek során 100 országból 1000 digitális nomádot kérdeztek meg az elmúlt hónapok tapasztalatairól.

Kiderült, hogy egyharmaduk (32 százalékuk) tapasztalt némi visszaesést a megkeresések, munkalehetőségek terén, míg 23 százalék szerint nem nagyon változott semmi, 17 százalék pedig egyenesen némi növekedésről számolt be. (A maradék 28 százalékról nem szól a fáma.)

A legnagyobb visszaesést Észak-Amerikában és Európában tapasztalták, ami nem csoda, hiszen kb. ezt a két kontinenst érintette legrosszabbul a járvány és az azzal járó válság.

Érdekes módon Ázsiában és Ausztráliában semmi sem változott, így a digitális nomádok azzal számolnak, hogy viszonylag gyorsan helyreáll minden, mi több, az ottani válaszadók 53 százaléka egyenesen növekedésre számít az igények terén és 21 százalék tartja úgy, hogy a helyzet visszaáll a korábbi szintre. Szóval elég komoly optimizmussal állnak hozzá.

Üzbegisztánban ragadva

Sokak számára persze az elkövetkezendő időszak az újratervezésről fog szólni. Közéjük tartozik a portugál Daniela is.

„A férjemmel mindketten 9-től 5-ig dolgoztunk, aztán otthagytuk az egészet, hogy beutazzuk kicsit a világot. A járvány alatt Üzbegisztánban ragadtunk. Most próbáljuk újraépíteni az életünk. Pár hónapig elég reménytelennek tűnt a helyzet, mert nem voltak szabadúszó lehetőségek és a cégek sem kerestek embereket. De most már jobb a helyzet” – mesélte.

Az ő helyzetük már csak azért is nehéz volt, mert pár hónapig nem volt semmilyen bevételük, ami nem csoda, hiszen digitális nomádként utazásról és turizmusról írnak mindketten.

„Ez az igazi szabadság”

Az amerikai Steve szerint a digitális nomádság szabadságot is jelent és rengeteg ember csak most, a koronavírus-járvány idején tapasztalta meg először az otthoni (vagy még inkább: a munkahelytől távoli) munkavégzés előnyeit.

„Közel 30 éve nem kellett kivennem szabadnapot vagy késtem el munkából. Sok ember mostanában vagy a közelmúltban tapasztalta ezt meg először. Remélem, magukba szívják és emlékezni fognak a szabadság ízére, nem arra, amiről a tévében beszélnek, hanem erre az igazira, amikor minden nap minden döntés a sajátod” – mondta Steve.

Persze nem árt komolyan átgondolni a dolgot, ha valaki úgy érzi, most jött el az idő arra, hogy belevágjon a kalandba.

Van benne ráció, mert a jelen gazdasági helyzetben egyre több kis- és középvállalkozás (sőt, még a nagyok közül is pár) előnyben részesíti a szabadúszókat a teljes állású munkavállalókkal szemben.

Mit lépnek az országok?

Akadnak országok, melyeknek nagyon nem mindegy, hogy vissza tudják-e vonzani a digitális nomádokat. Indonézia például javában dolgozik egy új stratégián, aminek segítségével Balira vonzhatná őket.

Észtország nemrég adta ki az első digitális nomád vízumot, aminek segítségével egy évig lehet másik országban lévő vállalatnak vagy vállalkozóként az országban dolgozni.

Természetesen más országok is próbálkoznak hasonló megoldásokkal. Bermuda a „Work from Bermuda” (Dolgozz Bermudából) program keretében egyéves letelepedési engedélyt ad a digitális nomádoknak.

Bermuda nagy előnye (a kifejezetten kellemes klíma és a nyugodt környezet mellett), hogy a Covid-19 csak egészen elhanyagolható mértékben van jelen az országban.

Barbados idén júliusban indította a „Barbados Welcome Stamp” programot, ami szintén egy évre biztosít törvényes munkavállalási lehetőséget a szigeten, ráadásul a vízum tulajdonosa akárhány alkalommal hazautazhat és személyi jövedelemadót sem kell fizetnie. Mindkét ország digitális nomádoknak kínált vízuma egy évvel meghosszabbítható.

Németország a Freiberufler vízummal kínál 3 évnyi legális tartózkodást, ennek egyetlen feltétele, hogy az ember regisztrált szabadúszó legyen.

Hol a legjobb digitális nomádnak lenni?

A lehetséges célországok listája tehát meglehetősen széles, ám nem árt olyan tényezőket figyelembe venni, mint a biztonság, a megélhetési költségek, az internet sebessége, a közösségi irodák elérhetősége, stb.

A Carphone Warehouse által megrendelt tanulmány szerint a thaiföldi Chiang Mai mellett Berlin, Barcelona, Melbourne, Toulouse, Montreal, Dubai és Oslo tartoznak a legjobb helyek közé a digitális nomádok számára.

Ezek a városok emelkednek ki munkavállalási lehetőségek, fizetések, közösségi irodahelyek, internetsebesség, ingatlanbérleti díjak és életminőség tekintetében.

A CIA Insurance hasonló listáján Madrid, Isztambul, Budapest, Tirana, Róma, Lisszabon, Varsó, Moszkva, Prága és Szófia szerepel a COVID-19 válság utáni időszakra.

Utazd be a világot a Határátkelővel!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

�Keukenhof �: Evain #hollandia #netherlands #europe #europa #keukenhof

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés,

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: digitális nomád

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5716176946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fhdgy 2020.08.26. 08:19:05

Ahány tanulmány, annyi eredmény?

A Carphone Warehouse listája és a CIA Insurance listája köszönőviszonyban sincs egymással.

Legyek szkeptikus a tanulmányok hasznosságát illetően?

2020.08.26. 09:16:48

@fhdgy:

"Legyek szkeptikus a tanulmányok hasznosságát illetően?"

Legyél, de ez pont ugyanaz, mint amiről tegnap beszéltem. Ahelyett, hogy odakattintanál, megnéznéd, hogy van-e válasz a kis kérdéseidre, vagy hogy mi a válasz, ide irogatod a költői kérdéseidet. Látszik, hogy nem a válasz érdekel, hanem hogy meglegyen a napi tamáskodás meg a leírt karakterszám.

Legyek-e akkor most nyűgös ettől?

(A második lista figyelembe vette az időzónákat is, mármint hogy britközeli időzónákat szeretne. Látod, mindjárt megmagyarázza, miért más a lista. No, jobb így?)

2020.08.26. 09:35:53

@fhdgy:

De egyébként mindegy, azzal senki nem lesz előrébb, ha kötözködöm veled, csináld csak a kis dolgaidat, nyilván elfér itt.

Csak fáj az a kib.szott fejem, és nem múlik el sehogyse, és most már kezdek baromi ingerült lenni tőle.

Golf2 2020.08.26. 10:04:22

@fhdgy: Kár hogy Pest is rajta van,így is teli a belváros külföldi irodistákkal,csapatokban járnak ebédelni.

négyzet 2020.08.26. 11:10:09

Én remélem, Steve-hez hasonlóan, hogy elég sokan megtapasztalták az otthoni munka előnyeit is ahhoz, hogy legyen kraft a távoli munkavégzés felé mozdulásban a járvány után is. Sok munka ma már végezhető távolról, és nálunk a cégeink segítenek is abban, hogy jó munkakörnyezetünk legyen otthon (bútorvásárlás, eszközöket hazavinni vagy venni extra monitort stb.). Én nagyon nem szeretnék visszatérni a napi irodába járáshoz, teljesen értelmetlen. Heti 1-2x bőven elég. Az én munkám 100%-ban végezhető távolról. És az ezt megelőző egészen más szakmáim 90%-a is végezhető lett volna.

Rich.mond 2020.08.26. 15:07:40

@fhdgy: A CW listája szerintem már csak azért is hülyeség, mert elviekben ugyanazt a pénzt keresed meg mindenhol digitális nomádként, de az ő listájukon a világ legdrágább városai szerepelnek - tehát ugyanaz a megkeresett pénz Prágában/Budapesten egy cseppet tovább tart, mint Dubaiban,Oslóban, BArcelonában.

Csodabogár 2020.08.26. 17:35:00

@Golf2: És ez téged miért zavar?

desw 2020.08.26. 19:09:19

"A Carphone Warehouse által megrendelt tanulmány szerint a thaiföldi Chiang Mai mellett Berlin, Barcelona, Melbourne, Toulouse, Montreal, Dubai és Oslo tartoznak a legjobb helyek közé a digitális nomádok számára.

Ezek a városok emelkednek ki munkavállalási lehetőségek, fizetések, közösségi irodahelyek, internetsebesség, ingatlanbérleti díjak és életminőség tekintetében."

"Ezek a városok emelkednek ki munkavállalási lehetőségek, . . . "

Munkavállalási lehetőség??? WTF?? A digitális nomádságnak pont az a lényege, hogy ott élsz, ahol akarsz (és tudsz), nem ott, ahol a munkahelyed miatt rákényszerülsz.

"Ezek a városok emelkednek ki . . . . ingatlanbérleti díjak. . . tekintetében."

:DDDDDD Az biztos! Chiang Mai-t leszámítva kurva drága mindegyik!

desw 2020.08.26. 19:09:24

Baliról a napokban olvastam, hogy idén már tuti nem engednek be túristákat. Lesz náluk is valami külön vízum digitális nomádoknak?

midnight coder 2020.08.26. 19:09:49

Szerintem igazából már maga a kérdésfelvetés is hülyeség. Úgy gondolom, a digitális nomád az valami olyasmi, mint az informatikus. Ilyen állat nincs. Mert hogy informatikusban is van rendszergazda, van szoftverfejlesztő, van adatelemző, van business analyst, stb. és ezeket egy-egy változás különbözőképp érintheti. Ugyanez van a digitális nomáddal is. Nem mindegy hogy turisztikai kiadványokat szerkesztesz távmunkában vagy szoftvert. Ez kb. olyan kérdés, mint ha azt vetné fel valaki, hogy hogyan érinti a válság az irodai dolgozókat. Nos, irodai dolgozó a vezérigazgató is, és a harmadik segédportás is.

midnight coder 2020.08.26. 19:09:55

@négyzet: Igazából a havi egy is sok. Mindent el lehet intézni online is. Az pedig, hogy Pesten a fél város minden nap utazik két órát csak azért, hogy a város egyik felében lévő otthoni számítógépe elől átüljön a város másik végében lévő irodai számítógépe elé, maga az agyrém. Mind időben, mind környezetszennyezésben, mind közlekedés szempontjából, mert akinek pedig tényleg dolga lenne az pont ugyanúgy ül a dugóban vagy a zsúfolt BKV-n mint aki csak a számítógépek közt furikázik.

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2020.08.26. 19:10:03

@fhdgy: a tanulmany vegkovetkeztetese mindig a megrendelo igenyetol fugg.

A hidroxyklorokin sem hatasos a covid ellen, hiszen mar lejart a szabadalma, es olcson gyarthato.
A napfeny, d-vitamin, es egyeb, termeszetes uton novenyekbol megszerezheto vitaminok meg plane nem.

DirtyHarry 2020.08.26. 19:10:10

Miért akarna valaki nomádként pont ezekben a rohadt drága városokban élni? Nekem eddig az volt a benyomásom hogy pálmafák alatt akarnak az emberek dolgozni valami olcsó helyen hogy az oslói cégtől kapott egyhavi fizetésükből éljenek, utazzanak miután kész a meló :D

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.08.26. 19:10:15

teljesen ossze van mosva az eredeti cikkben, hogy a covid miatt tavolrol is lehet dolgozni, mert a munkaadok megengedik / tamogatjak / kotelezove teszik, es hogy valaki neki akar indulni a vilagnak vagy nem, ill rugalmas a munkaideje vagy nem. ezek egymastol fuggetlen dolgok, meg ha gyakorlatban van is atfedes kozottuk.

Golf2 2020.08.26. 19:19:09

@Csodabogár: Árfelhajtó hatású ahol megjelennek,mint ahogy a kinaiak is.

Csodabogár 2020.08.26. 21:51:31

@DirtyHarry: Véleményem szerint az ilyen munkákhoz nagyon jó internet kell. Ez gondolom pl. Osloban holt biztos megvan, de valami eldugott szigeten talán kevésbé.

Alick 2020.08.26. 21:57:10

@midnight coder: "Az pedig, hogy Pesten a fél város minden nap utazik két órát csak azért, hogy a város egyik felében lévő otthoni számítógépe elől átüljön a város másik végében lévő irodai számítógépe elé, maga az agyrém."

Jogos!! Ha otthon egyébként rendezett körülmények között le tud ülni a gépe elé, felesleges munkahelynek nevezett irodát fenntartani miatta.

Arthamyr 2020.08.26. 22:19:39

@midnight coder: @Alick: Maximálisan egyetértek, csak sajnos a cégek jelentős része nem.

@Golf2: Azt az árfelhajtó hatás téged miért érdekel? Már évtizedekkel ezelőtt is halálra kerested magad, és amúgy is Butapestnek tartod, minek mész oda? :D

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2020.08.27. 01:17:11

A második listában Tirana is szerepel :)

Hú de régóta szajkózzuk ezt VPBA-val!

És ha valaki az internetkapcsolat miatt aggódna itt, akkor megnyugtatom, hogy mi nem is Tiranában, hanem egy Tirana melletti kis faluban lakunk, de itt is üvegszálas az internet.
Holnap lemegyünk a tengerpartra (egy relatív néptelen részre), egy olyan apartman-komplexumba, amelytől kb 200 m-re van a természetvédelmi övezet határa, tehát nem egy zsúfolt turistaparadicsom, de még ott, abban az apartmanban is üvegszálas az internet.
Más országokról nem tudok nyilatkozni.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.08.27. 07:07:00

az meg jobb, amikor ugyanazon a gep ele ul le bent is es otthon is, mert viszi magaval (mint en voltam vala). ha kikoltozok budapestrol a zemplenbe vagy a del-alfoldre egy olcso kiado hazba, az mar nomad?

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.08.27. 07:07:03

@Csodabogár: nekem az a tapasztalatom, hogy eleg ha stabil, altalaban nem kell nagy savszelesseg. az se art ha a valaszido kicsi, ha mondjuk tavolrol kell bejelentkezni egy ceges rendszerbe, az ne legyen idegesitoen korulmenyes. a meetingek altalaban ugyis csak hang alapon mennek es ezekbe rendszerint be lehet hivni telefonon is.

dikusz. 2020.08.27. 07:23:18

Milyen statisztika az, ahol a "maradék 28%-ról nem szól a fáma"?

dikusz. 2020.08.27. 07:24:37

@Jani haverja: Mennyi vendég van most arrafelé?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2020.08.27. 07:36:02

@dikusz.: Hát jóval kevesebb, magyar meg csak mutatóba a magyar piros zónás besorolás miatt.
Koszovóból, meg Észak-Macedóniából ugyanúgy jönnek, meg most már augusztusban a skandinávok is valamennyire, néhány lengyel is van, de ettől függetlenül nem az a zsúfoltság van, mint normálisan lenne.

dikusz. 2020.08.27. 08:14:38

@Jani haverja: Mire "odaszoktunk" volna, megszűnt az a lehetőség, ami 2 évvel ezelőttig volt. Nem visznek már az ismerősök buszos utat.

desw 2020.08.27. 08:18:02

@Csodabogár:

"Véleményem szerint az ilyen munkákhoz nagyon jó internet kell. Ez gondolom pl. Osloban holt biztos megvan, de valami eldugott szigeten talán kevésbé. "

Nem mindig kell a nagyon jó net. Meg ha net-intenzív melóm van és épp korlátos netem, akkor a felhőben csinálom, és annyi.

Egyébként pl Vietnámban jobb drótos netem volt, mint Magyarországon, meg kb 1200Ft-ért 60GB 4G mobilnet.

Szóval én ezt a rangsort nem értem: ki a franc akarna Oslóban, Berlinben, . . . fagyoskodni és baromi drágán élni, ha nomádként élhet sokkal olcsóbban tengerparton +25 fokban is?

midnight coder 2020.08.27. 08:18:12

@droid_: Azért a meetingeken néha van videó is, pontosabban screen megosztás. Mert hogy a diagramokat, PPT-ket, képernyőterveket, stb. amiről beszél az ember, elég gyakran meg kell osztani. Jó, mondjuk ehhez nem kell akkora sávszélesség mint egy folyamatos képhez, viszont az általam ismert kommunikációs rendszerek ilyenkor a hang rovására továbbítják a képet.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2020.08.27. 11:24:51

@Jani haverja: Jani haverjánéval, ez így sokkal jobban hangzana...
:-)))
Hejhalla, mi a helyzet felétek, hogy bírja Albánia ezt a rohadék dögrovást?Van-e még turizmus?Az albán helyzetről valahogy nem olvasok mostanában, nem jönnek cikkek.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2020.08.27. 14:06:07

@dikusz.: Ha vége lesz ennek a koronavírusnak, fogok tudni ajánlani számtalan variációt Neked. :)
Normális évben ilyenkor VPBA-val már vagy a huszadik nagycsoporton lennénk túl, és még előttünk lenne kb. négy. :)
Idén egyetlenegy nagy csoportunk nem volt a koronavírus miatt, de ez érthető is az utazási irodák, meg a különféle nyugdíjas klubok, baráti társaságok, stb. részéről, ki merne kockáztatni egy ilyen helyzetben (határátlépések, stb. naponta változott minden).
Szóval, ha (talán jövőre) vége lesz egyszer ennek a mizériának, nyugodtan keress meg minket privátban, számtalan lehetőséget fogunk tudni ajánlani Neked, és bónuszként azt is, hogy vagy VPBA, vagy én leszek a helyi idegenvezetőd :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2020.08.27. 14:23:22

@geegee: Szia! :)
Fentebb írtam, hogy sajnos sokkal kevesebb a turista. :(
Magyar turista meg ritka, mint a fehér holló (a magyarországi "vörös zónába" való besorolás miatt).
Néhányan (akik autóval jönnek ide) trükköznek, és úgy mennek haza Magyarországra, hogy pl. innen Montenegró, majd Horvátország, és onnan Magyarország, így megússzák a magyar karantént, de ez ritka eset, és veszélyes is (ha lebuknak).
Az a néhány repülős magyar turista meg vagy Berlinbe, vagy Prágába repül visszafelé, és onnan vonattal Magyarországra.
Persze van néhány olyan magyar is, akik bevállalják a 14 nap karantént (esetleg a két negatív, fizetős PCR tesztet, de az lehet, hogy mondjuk a tizenharmadik napon készül el, és akkor fejenként kb. 200 EUR mehet a kukába gyakorlatilag), mert úgyis otthonról dolgoztak eddig is, de ez ritkaság.
Szóval egyelőre kényszerpihenő-üzemmódban éljük az életünket, legalább a gyerek snorkel-ezik a tengerben, meg horgászik :)
Itt szept 14-én fog elkezdődni az iskola, ha egyáltalán elkezdődik, úgyhogy van idő...

Golf2 2020.08.27. 17:34:25

@Arthamyr: Minde pénz elfogy egyszer pláne itt ahol naponta mennek fel az árak.10-20 éve vígan elélt az ember évi 2 millából,most 5-10 szerese menne el ugyanarra a színvonalra.És nulla a kamat amióta ez a kurmány van.(Az 5% kukat kenjék a hajukra annyit romlik havonta ami fontos).Majd meglátod kiskun...on.Ha hazahozol kb.500 millát akkor esetleg hátradőlhetsz.

dikusz. 2020.08.27. 17:41:42

@Jani haverja: Köszi.:)
Ha úgy adódik, hogy mennénk jelentkezem. Tavaly Montenegróban voltunk, júliusban Sutomorén (autóval), október végén (25 fokos volt a tenger) egy spontán szerveződő kis csoporttal Tivatban (kisbusszal), Azért az az ország is gyönyörű.
Azok, akik Montenegróba mentek az egyik facebookos csoportból, hazafelé kivétel nélkül Horvátország felé jöttek a karantén miatt. Azt írják, hogy egyik határnál sem volt gond, nem néztek/vizsgáltak semmit. Szeptember elsejétől nem lepődnék meg (kezdődik a suli), ha Horvátország is piros besorolást kapna, vagy minimum sárgát.
Még egyet kérdeznék: a földrengés nem tett kárt Durres üdülőtelepén?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2020.08.28. 00:11:17

@dikusz.: A földrengéssel (földrengésekkel) kapcsolatos kérdésedre a válasz kicsit bonyolult.

Az első tavalyi "nagy" földrengésnél gyakorlatilag lényeges károk nem keletkeztek. A második tavalyi tényleg nagy (6,4) földrengésnél a trehányul kivitelezett házak/szállodák, stb. összedőltek, lettek is halálos áldozatok.

Magyarország nem egy földrengésveszélyes övezet, ott tudomásom szerint 6-os földrengésre kell tervezni (és kivitelezni) egy épületet.
Itt Albániában (mivel itt szinte mindennaposak a földrengések) 8-as földrengésre kell tervezni egy épületet. Mivel a Richter skála nem lineáris, hanem exponenciális, így a 6-os földrengésnek a tudomásom szerint 100-szorosa! a 8-as földrengés ereje!
Mindenesetre nem hiába vannak az építésügyi szabályok bárhol a világban, az adott helyre vonatkozóan...

Durres és Golem határán a Kavaja sziklánál (Shkëmbi i Kavajës) volt két, szinte egymás mellett lévő szálloda, a Hotel Leonardo, és a Hotel Vila Palma. Nagyjából ugyanolyan magasak is voltak (sok emeletesek, talán a Leonardo még magasabb is volt/van).
A Hotel Leonardóban egyetlenegy hajszálrepedés sem keletkezett, a Hotel Vila Palma meg mellette összedőlt, mint a kártyavár, maga alá temetve a tulajdonost, és a komplett családját (mindenki meghalt). Még szerencse, hogy tél volt, nem volt vendég a Vila Palma-ban.
Vannak akik betartják az építési szabályokat, és vannak, akik nem :(

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2020.08.28. 00:12:27

@dikusz.: Ja, ahol Te nyaraltál, ott sem keletkezett semmi kár abban az épületben, mert az is jól meg van építve.

dikusz. 2020.08.28. 08:45:00

@Jani haverja: Köszönöm a választ! Tényleg remek volt a szállás, azt az apartmant elfogadnám lakásként.
De voltak hiányosságok, ráadásul ez komoly gondot jelentett, és valószínű ez nem egyedi, vagy nem jól látom? Ez a csatornázás, és a szennyvízelvezetés (a csövek átmérője).

somlobodog 2020.08.29. 00:47:25

@Nagy kámpics: "Látszik, hogy nem a válasz érdekel, hanem hogy meglegyen a napi tamáskodás meg a leírt karakterszám."

:))) hibátlan. Az összes neten feltett fasz kérdésre ez az egyik válasz. A másik a letmegooglethat.com. Agybajt kapok ezektől.

somlobodog 2020.08.29. 00:47:25

@Golf2: "Kár hogy Pest is rajta van,így is teli a belváros külföldi irodistákkal,csapatokban járnak ebédelni."

Te bolond vagy ember. Hát minden ország érdeke hogy külföldi irodistak, munkavállalók legyenek mert akkor feltehetően van bejövő cég, fejlesztés, munka stb, nem is beszélve a helyben történt fogyasztasrol, adofizetesrol. Ezek magasan kvalifikált dolgozók valószínű. Hát komolyan te egy ilyen grumpy öreg farok lehetsz akinek semmi se jó az életben. Csapatokban járnak ebédelni... ÉS??? Eszem megall, vágni lehet a sötétséget a hozzaszolasaidban napi szinten. De látod, jofiu vagyok, nem szólok mindennap. De ez olyan szinten értelmetlen hogy már tőled is sok.

somlobodog 2020.08.29. 00:47:25

@Golf2: egyben a bérek is emelkednek. Látom magáévá tettél egy kis idegeneellenes Fidesz propagandat. Valószínű a pár 100-vagy 1000 külföldi irodai dolgozó (sic!) hajtja egy 2millios város árait... Gondolkozz. Nem árt.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2020.08.29. 10:11:54

@dikusz.: Nem tudom, hogy az adott épületben melyik apartmanban voltál (sok tulajdonos van abban az épületben, de a többségi tulajdonos, akinek legalább 10 saját apartmanja van, szokta megszervezni a többi apartman kiadását is nagyobb buszos csoportoknak).
Mi abban az apartmanházban legalább 5 különböző apartmanban voltunk az évek alatt, soha nem volt gondunk a szennyvízzel.

Ha az utcai csatornázásra gondolsz, akkor viszont ott már a tavalyi szezonra felújították az egész csatornarendszert a környéken, idénre meg le is aszfaltozták valószínűleg azt a pár 100 m-es utat, meg a parkolót (nem tudom, nem láttam sajnos, mert a koronavírus miatt nincsen nagy csoportunk, a többségi tulajt meg értelmetlenségekért minek zaklassam telefonon, megvan neki is a saját baja, neki is ez egy hatalmas bevétel-kiesés).

dikusz. 2020.08.29. 10:41:37

@Jani haverja: A legszélső, ahol a kis élelmiszerbolt van, az út túloldalán már a buszparkoló, és a piac. Előttünk még volt egy sor ház, aztán az éttermek jöttek már. Egy nagyon kedves középkorú pár fogadott minket az apartmanházban, nem tudom, hogy ők-e a tulajok. Akikkel voltunk, azokat meg ismeritek.
Félreérthetően írtam, mert konkréten az épületen belül voltak gondok a lefolyók, egyebek csőátmérőjével. Volt is dugulás, de szerencsére nem nálunk...

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2020.08.29. 16:41:55

@dikusz.: Akikkel Te találkoztál, ők a gondnokok. Van nekik házuk pár km-re, de nyáron jórészt ott laknak a szezon miatt. Ők felelnek nemcsak azért az épületért, hanem még másik 2-3-ért is.

A dugulás viszont nekem újdonság ott, a mi csoportjainkkal soha nem fordult elő. :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása