oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

  • StuM: @somlobodog: Nem tudom NY melyik részéről írsz ( (2021.04.18. 19:06) Miből élnek a magyarok Svájcban?
  • somlobodog: @SzZoole: "Nincs erről többet mit irni." Na végre egy jó poszt az oltasrol :))))) igen ennyi. (2021.04.18. 19:05) Milyen fizetésekre számíthatunk Dániában?
  • fhdgy: @Arthamyr: @Hari Seldon 2: Csak egy véletlen egybeesés: A hétvégén itthon volt az unokahúgom, aki... (2021.04.18. 18:37) A juharszirup titkai
  • Hari Seldon 2: Nagyon érdekes volt a juharszirup szüretelés. Egyszer meg is kéne kóstolni. Bár nálunk a nutella ... (2021.04.18. 18:25) A juharszirup titkai
  • fhdgy: @Arthamyr: Köszönöm a linket! Itt a tavasz még elég nagy késésben van, így szerintem reális, ha a... (2021.04.18. 17:53) A juharszirup titkai
  • Utolsó 20

Kívül tágasabb!

Gazdagisztán

2020. augusztus 22. 06:30,  Az otthon ízei 22 komment

2020. augusztus 22. 06:30 Határátkelő

Az otthon ízei

Külföldre költözve a család és a barátok mellett leginkább talán a megszokott ízek szoktak hiányozni a határátkelőknek. Persze ez is sok mindentől függ, nem utolsósorban attól, hova költözik az ember. Ráadásul a nagy globalizáció közben egyre kevesebb az olyan élelmiszer, ami csak Magyarországon kapható – de azért még akad.

Jellemzően magyar csokoládéfajták, a nagy klasszikusnak számító Túró Rudi, ha nagyon akarom, akkor mondjuk a téli szalámi, esetleg a klasszikus tejföl – ilyesmik azok az ízek, amiket a leggyakrabban hiányolni szoktak a külföldön élő magyarok.

Az mondjuk eléggé meglepő, hogy például a Tescóban némely külföldi országban is lehet kapni Csabai kolbászt (mármint klasszikus, Magyarországon gyártottat), szóval a helyzet nem reménytelen, persze minél messzebb megy az ember Magyarországtól, annál nehezebb ezeket beszerezni.

Nyilvánvalóan nem csak a magyarok hiányolják a megszokott ízeket, így nem csoda, hogy kisebb iparág épült arra, hogy kiszolgálja ezeket az igényeket, elsősorban persze azokban a városokban, ahol elegendő adott nemzetiségű kivándorló él, hogy eltartson egy kisebb boltot vagy vállalkozást.

„Elképesztő érzelmeket képes az élelmiszer kiváltani”

Kölnben például lassan negyed évszázada van a briteket kiszolgáló bolt (Cadbury's csokival, PG Tips teával, Heinz babkonzervvel, Walkers chipsszel, Carling sörrel), olyannyira, hogy az ezredforduló előtt egy brit expat által alapított kis üzlet gyorsan kinőtte magát.

Ráadásul ha a vállalkozó ügyes, akkor akár azon veheti észre magát egy szép nap, hogy vásárlóinak 80 százaléka már nem is a célközönségéből, hanem a helyiekből áll.

„Elképesztő érzelmeket képes az élelmiszer kiváltani. Vannak határátkelők, akik képesek egy-egy hazai termékért hihetetlenül lelkesedni” – mondta anno a BBC-nek az emlegetett English Shop ügyvezetője, Victoria Weatherall.

Az ehhez hasonló üzleteknek persze egyrészt a létet jelentik a határátkelők, másrészt nehézséget is okoz, hogy a keresletre felfigyeltek a nagy láncok is, akik netes rendeléssel és házhozszállítással szállnak be a versenybe, illetve ahol nagy külföldi közösség él (mint például az Egyesült Királyságban a lengyelek) ott már az olyan láncok is, mint a Sainsbury’s vagy a Tesco is egyre többféle lengyel terméket árul.

A verseny ilyen szempontból elég reménytelennek látszik a kis boltok tulajdonosai számára, de azért előttük is vannak lehetőségek.

Az udvariasság, mint versenyelőny

Például az udvariasság, ami komoly versenyelőnyt jelenthet – állítja a La Franco Argentine tulajdonosa. Marta Cruz és családja a nyolcvanas évek végén emigrált a dél-amerikai országból Franciaországba.

Csakhogy hiába keresték, az Argentínában rendkívül népszerű dulce de leche egyáltalán nem volt kapható, így a vállalkozó szellemű nő úgy döntött, ha nincs, akkor ő majd csinál és ha már csinált, el is adja.

(A dulce de leche nádcukorral készült karamellizált tejkrém, kicsit olyan, mint Magyarországon a tejkaramella. – HÁ)

Így született meg a La Franco Argentine, ami aztán már ételt és italt is importálni kezdett Argentínából, akkora sikerrel, hogy a párizsi mellett négy spanyolországi és egy londoni üzletet is nyitottak.

Az 1996 óta létező madridi bolt évi 100 ezer eurós forgalmat csinál, ami tekintve szubkulturális jellegét elég csinos összeg. A siker titkát nem csak az ott élő argentinok jelentik, hanem azok a helyiek is, akik Argentínába látogatva beleszerettek az ottani ízekbe.

A dulce de leche azóta már sok európai szupermarket-láncnál kapható, szóval a La Franco Argentine ezen a téren elveszítette versenyelőnyét, egy másik, nagyon fontos téren azonban tartja.

„Az udvariasságról alkotott elképzelés teljesen más Argentínában. Egy argentin számára például az, ahogyan a spanyol pincérek az emberhez szólnak, már-már sértő. Amikor a La Franco Argentine-ben vásárol az ember, élvezi azt a barátságos hangnemet is, ahogyan köszönnek neki” – mondta egy vásárló.

Ja, ha kell, akkor lesz

Liu Na és családja 2009-ben költözött Kínából Zambiába. Bő tíz évvel ezelőtt a kínai ételek annak ellenére nem nagyon voltak kaphatók a főváros Lusakában, hogy ott egy lendületesen növekvő kínai (főleg bányászattal foglalkozó) közösség élt.

A kifejezetten jó szakácsnak számító Liu Nát egy barátja győzte meg, hogy indítsa el saját éttermét, amit 2013-ban meg is tett. Némi meglepetésére az első naptól kezdve sokan érdeklődtek nála afelől, hogyan tudnának beszerezni bizonyos fűszereket vagy rizspálinkát.

„Olyan sokan kérdezték, hogy rájöttem, komoly kereslet van, így úgy döntöttem, nyitok egy szupermarketet” – magyarázta a BBC-nek Liu Na.

Mind az étterem, mind a bolt siker lett, ráadásul e két hely nem csak az élelmiszerek miatt fontos a helyi kínaiaknak, hanem egyfajta közösségi központ lett, ahol beszélgetni lehet, sőt, néha partikat is rendeznek.

Visszatérve a magyar vonalra, ti honnan szerzitek be a hiányzó élelmiszereket? Egyáltalán hiányzik bármilyen étel vagy ital Magyarországról?

Utazd be a világot a Határátkelővel!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

�� �: @skandinav_otthonunk #denmark #dánia #solskinsøen

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés,

(Fotó: pixabay.com/zalazaksunca)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: élelmiszer

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6416172592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2020.08.22. 08:27:12

pacal, velovel toltott sertesborda vagy velőrózsák :)

ami nagy csalodas volt, az a pilota keksz: kuldtek egyszer csomagban magyar ismerosok, es nem ertettuk mit szerettunk rajta regen.

meg normalis kremesek. az amcsik valahogy mindenbe 10-szer annyi cukrot raknak.

Din Serpahis 2020.08.22. 08:45:22

Hát... Svájcban tulajdonképpen mindent lehet kapni ami kell, kivéve a juhtúrót, azt mindig hozunk otthonról.

Viszont ami probléma, hogy a zöldség gyümölcs választék az valami borzalmas, éretlen, ízetlen szarokat árulnak - nem csoda, mert próbálják tolni a hazait, na most el lehet gondolni, hogy a hegyek között milyen minőségben nőnek a cuccok. A boltban kb már méterekről kiszagolni a magyar importpaprikát, mert annyira erős aromája van. A luzerni barátaink is mindig extatikus állapotba kerülnek, ha viszünk nekik magyar gyümölcsöt.

De amúgy minden van. Azaz, most meg akarom hívni egy francia barátunkat vacsizni, és szívem szerint harcsapörköltet csinálnék, sajnos harcsa az sehol sincs... Na mindegy, majd kitalálok valamit :)

dikusz. 2020.08.22. 09:50:17

@Rayovac: A Pilóta-kekszet nem itthon, Győrben gyártják, hanem Szlovákiában, ahogy a Sport-szeletet, és a Bocicsokit is.
Juhtúrót pedig a nagyobb áruházakban, piacokon kétfélét láttam: kistelekit, és bryndzát. Jó a kisteleki is, de töredelmesen bevallom, nekem a szlovák jobban ízlik. A kézműves juhtúrók jóval drágábbak ezeknél, de nem biztos, hogy jobbak is.

Igazi krémest pedig az Auguszt-cukrászdában ettem a Fény utcai piacnál. A többit nem is hívhatják krémesnek.:)

Csodabogár 2020.08.22. 11:32:13

A felsoroltak közül egyik se hiányzott soha. Turó Rudit nem is ismertem, megkóstoltam később egyszer de nem szerettem. Amerikába nagyban szállítottam az ottani ismerősöknek mikor ott éltünk. A magyar szaláminál százszor jobb az olasz, tejfölt meg olyan igazi régit csak a svédeknél találtam.
Sajnos a gyümölcsök itt Pesten is pocsékok, ez valami világjelenség lehet, mert Floridában se sikerült soha jó, természetesen megérett gyümölcsöt kapni. A tejföl is elég vacak itthon. Se az íze se az állaga nem olyan mint amilyent én szerettem. A szlovák juhturó a finom, sajnos meghalt a forrásom, aki maga importálta, garantáltan frissen. Évek óta nem is láttam juhtúrót.
A felsoroltak miatt, a hiba biztos bennem van.:-)

Golf2 2020.08.22. 13:06:40

@dikusz.: Ott laktam 100m re a Fény piactól (Fillér utca) na majd kipróbálom a krémest.

dikusz. 2020.08.22. 13:28:39

@Golf2: Tényleg érdemes kipróbálni, a többi sütijük is finom. A belvárosban, a Kossuth Lajos utcában is van üzletük, egy házzal arrébb, mint az Ajka Kristály márkaboltja, közel a Puskinhoz.

dikusz. 2020.08.22. 13:31:16

@Csodabogár: A fővárosban a boltokban a legritkább esetekben kapsz hazai gyümölcsöt, a piacokon sem feltétlen.
A szlovák juhtúró (bryndza) sok helyen kapható.

négyzet 2020.08.22. 13:33:48

Nekem a piacozás hiányzik, Svédországban alig vannak igazi termelői piacok. Minden tele van spanyol/marokkói importtal, éretlen, íztelen. Ha van olasz, akkor az valamiért jobb szokott lenni.
Persze anno Magyarországon szerencsém volt, hogy arrafelé, ahol korábban laktam, bőven voltak termelői vásárlási lehetőségek. Kimondottan magyar dolgok közül csak a túró hiányzott, nekem alapélelmiszer gyerekkorom óta, az itteni pedig más állagú, ízű, máshoz jó. Aztán a lengyel boltokban megtaláltuk ezt is.

littke 2020.08.22. 13:54:46

@négyzet: Ott jártamban nagyszerű piacokat láttam, pl Stockholmban van egy ami csak d.e. van nyitva,.aztán eltűnik. Persze vannak hihetetlen jó hal piacok és hús piacok is. A koszt kultúra magas.

littke 2020.08.22. 14:00:27

Torontóban már csak egy magyar bolt maradt, az persze nem zöldséges. Itt Ottawában, ahol élek, van egy lengyel üzlet, ami árul magyar árukat is. Kolbász, Pick szalámi. Tepertyű.

A zölségidényben néha lehet kapni magyar paprikát, a sárga színűt.
A zölségek idényben, azaz nyáron, jóval jobbak, gondolom ez igaz mindenhol.

SzZoole 2020.08.22. 14:34:51

@Rayovac: itt ezeket mind be tudjuk szerezni a falusi hentestől, sőt húslevesnek való sertés csontot is tudunk rendelni tőle. Egy nagy táska kb. 8-10 kiló, £2 és jó húsosan adja :-)

A krémes és egyébb sütemény/torta/édesség olyan nekem mint a nőgyógyásznak a pina, már unalmas :-)))
A nejem cukrászmester :-)

MarYsol 2020.08.22. 16:06:59

Malaga: a sütik, torták szörnyűek, csak itthon készültet eszünk. Amikor szülinapi bulit tartottunk az osztálytársaknak -és a szüleiknek, mert az a szokás, hogy ők is maradnak - mindegyik elájult a sima csoki meg epres tortától :-) Krémest is tudok már, meg minyont, kísérletezem a dobos tortával.
A libát egyáltalán nem ismerik, kacsa csak karácsonykor van a Lidlben.
Túró, juhtúró, az érthetetlen, annyiféle tehén, juh meg kecskesajt van. Az Aldiban van viszonylag értékelhető túró meg tejföl, azokat szoktuk használni, mert az ukrán boltban ehetetlenül sós a tehéntúró. Juhtúró ott sincs.
Pick szalámikkal lehet találkozni itt-ott, de a helyiek jobbak és olcsóbbak.
Zöldség, gyümölcs rengeteg, piacon is boltban is jó minőségű, nem drága. A múltkor megszámoltam, a kis kínai zöldségesnėl 6 féle paradicsom volt, mindegyik andalúz termelésű. Itt a mangó ės az avokadó is helyi. Viszont töltenivaló nagy sárga paprika nincs. Hiába küldtek magot, az se élt meg.

dikusz. 2020.08.22. 16:25:53

@SzZoole: Úgy könnyű, ha olyan sütit sütnek neked otthon, amilyet szeretnél.:)

SzZoole 2020.08.22. 17:01:22

@dikusz.: a múlt héten mézes krémes/meggyes süti és almás-szedres pite volt, most csak epres pite van :-))

dikusz. 2020.08.22. 18:28:49

@SzZoole: Mindegyik igen finom lehetett! Nem sok édességet eszem, de néha jólesne egy kis nasi.:)
Mivel nincs süti, kénytelen vagyok frissen elkészült lecsót enni... .:)))

Csodabogár 2020.08.22. 19:13:44

@dikusz.: Nekem rémes lenne, heteken belül 120 kilóra híznék.:-)
Azért nem sütök magam se semmit, mert amit megsütök azt meg is eszem.

SzZoole 2020.08.22. 20:12:49

@dikusz.: nyárson sült szalonnát akartam készíteni, de nagyon fújj a szél :-(

Na majd holnap :-)

blackhairlady 2020.08.22. 20:21:15

@Rayovac: Sutiben egyedul talan a Tuxedo nevut szeretem. Ahogy irod, mazsa cukor van mindenben es icing mindenen.

blackhairlady 2020.08.22. 20:28:16

Az idei gyumolcs felhozatal kivalo volt, mezedes dinnye, barack, szilva, az eper is eper izu volt, nem is emlkeszem meg ennyire jo szezonra.

Csodabogár 2020.08.22. 23:26:00

@négyzet: A gyümölcsről Stockholmban szoktam le. Nem piac volt ott hanem csarnok, a Högtorgeten és az Östermamstorgon. Volt ott minden mi szem szájnak ingere, csak finom gyümölcs nem volt.

ati27 2020.08.24. 10:42:01

Csokik.. Ugyan már! Ezerszer jobb csokik vannak külföldön. Még a sportszelet elternatíváját is felfedeztük.. Ha nem jobb. Pilóta keksz? Hááát azt a túlárazott szart. 30 éve valóban jobb volt, de már hasonlítani sem hasonlít az eredetire. (sikerült beszélnem egy emberrel, aki még azelőtt dolgozott ott, hogy elvitták a gyártást. Már akkor is trükkök százait vetették be, hogy minél olcsóbb legyen) Tejföl, az egy vicc! Esküszöm a legtöbb olyan mesterségesen kifehérített cucc, hogy fehéregyensúlyt lehet rá állítani. Itt van a megfelelője, de csak a 15%-os vesszük, mert a 30-as brutál. Anyám kint volt, csak tejfélés kenyeret nyomta reggelire meg vacsorára.. Szóval ennyit a magyar tejfölről.. Túrorudi? Asszony szokott csinálni házit, mint ahogy túrót is. Sokkal jobb mint a szétcitromaromázott cuccok.. Téliszalámi? Lehet kapni.. Habár itt sokminden mást főleg minőségi olaszt lehet kapni. Akkor már igencsak beleszürkül a mezőnybe. Amúgy minden hazalátogatás alkalmával meg kell állapítanom, hogy a magyar boltokban az élelmiszerek minősége kritikán aluli. és árban már néhe nemhogy nem olcsóbbak.. de van hogy drágább de szar..Ami hiányozna, de nem, mert havonta jár egy szerb hűtöskocsi: ahol nagyon jó töpörtyűt, disznósajtot, füstölt zsírszalonnát, ja és ZSÍRT lehet kapni.. A másik dolog, hogy az ember a 10+ év alatt itt eléggé hozzászokot a sokkal több zöldség és saláta kombóhoz, és eléggé meg tudja az ember gyomrát terhelni egy körömpöri vagy pacal magyarországon. Bármilyen finom is..

ati27 2020.08.24. 10:42:12

@SzZoole: Haha, Egyszer "vettem" egy bazi nagy jávorszarvas velőscsontot. Kint voltunk vadpiacon, és kérdem az eladót az a csont mennyi. Ingyen odadom, a kutyának lesz? ÁÁÁ dehogy.. Frankó leves lesz belőle. Utána nem kicsit kellett közednem, hogy méretre fűrészeljem.. :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása