oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. július 19. 06:30,  A nyári hazalátogatás kérdőjelei 139 komment

2020. július 19. 06:30 Határátkelő

A nyári hazalátogatás kérdőjelei

Nyilván rengeteg külföldön élő magyar gondolkodik el azon, hogy vajon hazalátogasson-e Magyarországra ezen a nyáron vagy inkább maradjon otthon és várja ki, miként alakul a járványhelyzet.

Mi az az öt-öt pozitív és negatív dolog, ami eszedbe jut a városról, ahol élsz? Írd meg a hataratkelo@hotmail.com címre!

cim_293.jpg

Nincsenek ezzel másként a Németországban élő Editék sem, akik tartanak attól, hogy esetleg újra lezárják a határokat és kútba esik a tervezett hazaút. Mindenesetre addig is elmentek a Heide vidámparkba.

„Jegyeket csak online, természetesen csak előre lehet megvenni, és mivel csak limitált mennyiség léphet be a parkba, így viszonylag hamar kell foglalni a jegyet. Mi a tervezett időpont előtt két héttel vettük meg a jegyeket.

Ennek azért van hátránya, mégpedig az időjárás. Eddig természetesen, ha az ember nem vette meg előre a jegyét, akkor volt esély még reggel eldönteni, hogy elindul-e, vagy sem. Na, most nem, ha esik, ha fúj, menni kell.

Általában több boltban vannak kuponok, melyekkel csak a belépő felét kell kifizetni, most hiába néztem szét, sehol sem találtam kupont. Természetesen a héten már találtam, de mindegy is.

A jegy így fejenként 38 EUR volt. Nagyobbik születésnapja igen közel volt a kiszemelt időpontunkhoz, így mindkét lány elhívhatta magával a barátait, így 5 gyerekkel indulhattunk útnak. (...)

A Heide Parkon kicsit gondolkodtunk azért, mivel mi felnőttek nem élvezzük annyira ezt a programot, mint a lányok. Az azonban megenyhít bennünket, hogy idénre nagyjából le is mondtunk a nyaralásról.

Annak is örülünk, ha nem jön közbe semmi és Magyarországra haza tudunk menni a családhoz. Be kell valljam őszintén, hogy tartunk attól, hogy ismét zárják a határokat, vagy karanténba kényszerítenek bennünket.

Nem csak mi tartunk ilyesmitől, a lányok barátnői is max. belföldön nyaralnak, mindenki mondja le a külföldre tervezett utakat.

Kisebbik szülinapja nyári szünetben van, ami jövő héten kezdődik és eddig még soha, de soha nem volt olyan, hogy az összes meghívott gyerek itthon legyen és el tudjon jönni a buliba. Most ez nem probléma, mindenki itthon lesz.

Két éve ilyenkor Floridában voltunk Key Westen, tavaly Los Angelesben, idén meg nézegetjük a fényképeket. Nem panaszként mondom, tényleg most az a legfontosabb, és mindannyian csak arra vágyunk, hogy hazajussunk, a szüleinkhez, a nővéremékhez, és csak együtt legyünk.

A tervezett indulásunkig van még némi idő, addig, ha lehet, ne történjen semmi. Persze ezzel kapcsolatban is vannak kérdőjelek, nagyobbik valamelyik nap kicsit kiborult, hogy mi van akkor, ha pont mi visszük haza a vírust, és mi fertőzzük le a szeretteinket.

Nem tudom, de bízunk abban, hogy nem vagyunk betegek. Sikerült megnyugtatnom, és meggyőznöm, hogy nem lesz semmi baj. Vigyázunk, amennyire csak lehet.

Nálunk még mindig kötelező a maszk, és a távolságtartás, mondjuk ez utóbbi nem sok embert érdekel. A boltokba még mindig csak bizonyos számú ember mehet be, a legtöbb boltban nemcsak ki van rakva a kézfertőtlenítő, de fel is szólítanak, hogy használd.

Az éttermekben, kávézókban még mindig meg kell adni az adatokat, ha helyet szeretnénk foglalni. Valamint párszor elmondták több fórumon is, hogy töltsük le a Corona Appot, ami nem tárolja a személyes adatainkat, viszont segít egy esetleges megbetegedés esetén felkutatni a kontaktszemélyeket. (...)

A parkolóban már látszott, hogy az eddigiektől némiképp eltérő lesz a beengedés a parkba. Korlátokkal kialakított sorok voltak, a sorokban lehetett eljutni a beengedő kapuig. Volt egy sor, amibe bárki beállhatott, volt egy sor a kisgyerekeseknek, és volt egy sor a még kisebb gyerekeseknek, valamint egy a bérleteseknek. (...)

A Zurammal a Bobbahn felé vettük az irányt, ami igenis egy hullámvasút, senki ne higgye el Frank Antalnak, ha mást mond. Vannak kisebb és nagyobb hullámvasutak, nos, elismerem, hogy ez egy kisebb, de attól még hullámvasút, és fel is ültem rá, habár utálom a hullámvasutakat, pontosabban szólva azt nem szeretem, hogy rosszul vagyok utána, a hullámvasutakkal semmi bajom.

Ilyen sem volt még, nemhogy sor nem volt, de alig volt valaki, egyből fel is ülhettünk és már mehettünk is. Az idő nem volt hozzánk kedves, kicsit elkezdett esni az eső, de mit ér a 16 fok, ha mellé nem is esik. A nap folyamán nem nagyon lett melegebb, de voltak jó időszakok, amikor nem fújt a szél, és nem is esett. (...)

A sorban, ami azért más játékoknál lassan kialakult, mindenki viselt maszkot, de a távolságtartás nagyon nem ment. Azzal nem számoltunk, hogy habár elvileg kevesebb ember mehet be, de a játékokra is kevesebb ember ülhet fel, ott viszont tartani kell a távolságot, valamint az is növeli a várakozási időt, hogy néhány játékot időnként lefertőtlenítettek.

Nem teljesen értettem, hogy milyen időközönként, de ha véletlenül pont akkor álltunk sorba, akkor előre bemondták, hogy hosszabb várakozási idővel kell számolni mivel a játékot fertőtlenítik. Jó.

A fertőtlenítést egyszer végig is néztük, az egyik kisvonatnál, ami körbe megy a parkban. Egy bácsi a vonaton lespriccelte az ajtókon azokat a részeket, amit valószínűleg a legtöbbször megfoghatnak emberek. Egy bácsi fertőtlenített, három nézte.

A Zuram szerint sokkal hatékonyabb lenne, ha mind a hárman nekiestek volna a feladatnak, de én simán el tudom képzelni, hogy ehhez a tevékenységhez továbbképzésen kellett részt venni, és nem minden vidámparki alkalmazott lett erre kiképezve, márpedig ha valakinek nincs arról papírja, hogy fertőtlenítővel lespriccelheti a kisvonat ajtaját, amit aztán papírtörlővel maszatolgat, akkor nem csinálhatja és kész. Nem sok értelme volt, de az előírás az előírás.

Elvileg minden játék előtt adott volt a lehetőség, hogy az ember fertőtlenítse a kezét, gyakorlatilag, ha a játékot kezelő személy nem hívta fel erre a figyelmet, szinte senkinek eszébe sem jutott, hogy fertőtlenítsen. Mindenki ragaszkodna már egy normális élethez.”

A teljes posztot itt találjátok.

Az ország, ami legelő

Írország egy méretes legelő – nem én állítom ezt, hanem az ott élő Liping, aki szerint itt-ott, ahol a domborzat közbeszólt (nem sűrűn tett ilyet), maradt némi erdő, de tényleg egészen minimális. Minden más területet fű borít (gyakran belvízzel), azokon pedig otthon felfoghatatlan mennyiségű marha és birka legel.

tej_1.jpg

„Az itteni marha jó minőségű. Állítólag. Én becsületesen bevallom, nem értek hozzá. Ha a hamburgertől eltekintünk, teljes életpályám alatt talán tucatnyi alkalommal fogyasztottam efféle lábasjószágot, így nem tudok viszonyítani. Mindenesetre a fűvel, természetes körülmények között hízó állatok keresettek, bőven jut exportra, már Kínába is.

Ahol ennyi a szarvasmarha, ott tej is bőven akad, ennek megfelelően az ár is kedvező, 70-75 cent egy liter, a minőség pedig ebben is remek. Fogy is, aminek jele, hogy 2 és 3 literes kiszerelésben is teljesen általános, inkább az egy literesre kell jobban vadászni.

Ez (hacsak nem vegán az ember) idáig nagyon vidám is lehetne, azonban mégsem tölt el boldogság maradéktalanul.

Egyrészt, ideális esetben kéthetente vásárolok, másrészt kevés tejet fogyasztunk, főleg csak a kávéba. Oda viszont kell. A friss tej hajlamos szavatosságát korlátozott ideig megőrizni, így amikor kihoz a Tesco 3-4 litert, elképzelhető, hogy túl közeli ez a dátum.

Jobb esetben nem az, azonban a kávé mellé meglehetősen lassan fogy el a megbontott doboz, a felbontott friss tej ellenben nem szeret sokáig fogyasztható maradni.

Otthon erre legyinthetünk, mert ott az UHT. Ami ugyan vacak, rossz ízű és igazán senki nem szereti, de valóban nehezen árt neki az idő. Írországban azonban nem kapni ilyet...”

Hogy akkor mégis mi a megoldás, az az eredeti posztban olvasható el.

Az istenek zöld szigetén

Nem, nem Írországról van szó, hanem Indonéziáról, ahová Tomiék látogattak el, szokásuk szerint nem utazási irodával, de legalább meglehetősen körvonalas tervekkel.

bali.jpg

„Denpasarba, Bali legnagyobb városába érkeztünk, a reptéren már hőkamerával nézték, hogy nem vagyunk-e lázasak, s mindenhol kézfertőtlenítő volt kirakva.

Megkérdezték, honnét jöttünk, mert a Kínából, Dél-Koreából, Iránból, Olaszországból és Spanyolországból érkezőket már nem engedték belépni Indonéziába, mert ebben az időszakban már ezekben az országokban elterjedt a koronavírus. Mi kaptunk egy hivatalos, pecsétes papírkát, hogy nem vagyunk betegek.

Megérkezvén a hostelünkbe, gitározó, rengeteget dohányzó és kávézó helyiekkel, szörföző, láblógató, a következő útjukat tervező európai backpackerekkel és pár orosz, ukrán sráccal találkoztunk, akik itt éltek hónapok óta és orosz vagy ukrán cégeknek dolgoztak online...

A koronavírus itt, és ekkor csak a viccelődések tárgya volt.

Ez volt az az időszak, amikor Ausztráliában már hiánycikk volt a WC-papír, itthon pedig elkezdtek az emberek bespájzolni száraz tésztából, rizsből, lisztből és élesztőből.

Első napunkon igyekeztünk akklimatizálódni a párás hőséghez, a helyi vezetési stílushoz és Tomi még a baloldali közlekedéshez is.

Ekkor még gyalogosan fedeztük fel a szállásunk körüli látnivalókat, ami elsősorban templomokat, szobrokat, tengerpartokat jelentett. Itt realizáltuk, hogy az esős évszak végén érkeztünk és majdnem minden este egy-egy nagy zuhéval búcsúztattuk a napot. (...)

A helyiek vallásossága egyből szemet szúrt, egyrészt a gyakori és nagyon színpompás templomok, másrészt a reggelente mindenhol kirakott kis áldozati „tálak” miatt, amiket füstölőkkel, virágokkal pakolnak tele. A balinézek hinduk, ami azért érdekes, mert Indonéziában él a legtöbb muszlim a világon.

A szigeten jó sok majom él, amik mind európai, mind ausztrál mércével nézve piszok szemtelenek: mennek az emberekhez tarhálni, vagy ha nem figyelünk lopkodni, bár gyanítom ezt a turisták miatt tanulták el, akik egy-egy fotó miatt banánnal, keksszel etetik őket. A banánt a helyiek helyben árulják a turistáknak, igazi win-win szituáció...

Nemcsak nekünk volt szokatlan a minket körülvevő világ, hanem minket is szokatlannak találtak a helyiek néhol, főleg Tomit, aki az európai télből jött a kék szemével a trópusokra, és olyan fehér bőrszínnel érkezett meg, amit sok helyi még nem is látott.

Volt, hogy Tomit tátott szájjal bámulta meg egy eladó, mert ilyet ő még csak a filmekben látott, mi Ágival nem voltunk olyan érdekesek, mert az ausztrál nyárból érkeztünk, így volt egy kis színünk.

Második napunkon béreltünk egy-egy robogót és nekiláttunk felfedezni a szigetet. (...) Csak egy pár órát töltöttünk a motorokon és kilométerben sem tettünk meg sokat, de csodás arcát mutatta meg nekünk a sziget. Láttunk tóban úszó templomot, vízeséseket, dzsungeleket, kávéültetvényeket és kínai ínyencséget is.”

A teljes posztot rengeteg fotóval itt találjátok, érdemes megnézni!

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Németország Indonézia Írország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7216019804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fhdgy 2020.07.19. 07:41:57

Mennyire relatív a világ. A mai hozzászólások alapján, a koronavírus közepette, az embereknek súlyos problémái vannak, amiket csak súlyos erőfeszítések árán tudnak megoldani.

Képzeljük el akkor szegény EU-s vezetőket. Még a hétvégéjüket is munkára kellett feláldozni, még este 11-kor is dolgoztak, eredmény mégsem lett. Sőt viktorkánk még a felcsút SE ( SE = eSsösszE ) meccsre sem tudott kimenni. Egyébként skandalum, hogy ilyen esetben nem szünetel a bajnokság.

fhdgy 2020.07.19. 07:47:37

Liping problémájához: bakker, hogy nem élek Írországban!

Én ezt a tej, kávéba tej problémát megoldanám. Egyszer és mindenkorra. Az írek imába foglalnák a nevemet és még milliomos is lennek, nem forintban, €-ban.

A megoldás roppant egyszerű: ha ekkora a tej és kávé problémája, és még senkinek nem jutott eszébe a megoldás, akkor alakítanék egy export-import céget és Maresit exportálnék Ausztriából Írországba.

SzZoole 2020.07.19. 08:38:43

@fhdgy: mi az a Maresit?

Az ír marha valóban jó minőségű!

Tejből a sárga, piros és zöld kupakos készítmények nálunk kívánnak tiltva a háztartásból!! A kék kupakos tej is csak ritkán fordul elő. Leggyakrabban az arany kupakos Channel Islands tejet vessük, 1 liter £1.20 körül van és kb. 5% zsírtartalmú, felbontás előtt össze kell rázni a palackot, mert a tej tetején kb 1 centi vastag tejszín van( nyami) vagy ha farmshop közelébe járunk akkor a raw milk-et.

fhdgy 2020.07.19. 08:54:11

@SzZoole: A Maresi egy kiváló minőségű ( ? ) osztrák tejsűrítmény, főleg kávékba. Van belőle 250 és 500 g-os kiszerelés, jól eltartható, tehát megoldja a Liping-problémát, ami ugye az ír lakosság döntő hányadát érinti.

Fogalmam sincs, hogy mit jelent a sárga, piros, kék, zöld és arany színű kupak a tejeken.

Golf2 2020.07.19. 09:27:56

@SzZoole: Tudtok élni....Már csak az arany jó.A nyírségben,látogatáskor milyen kupakost iszol?

Csodabogár 2020.07.19. 10:42:25

Nálunk gondoskodnak róla, hogy ne hízzunk el. 3,5% a max. zsírtartalom, de pl. laktózmentesben, amire sajnos rá vagyok szorulva, csak 2,8%. Vigyáznak rendesen az egészségünkre.:-(

SzZoole 2020.07.19. 10:43:29

@fhdgy: Blue top - whole/full fat milk; fat content around 3.25%

Green top - semi skimmed milk; fat content around 1.8%

Red top - skimmed milk;yellow fat content typically 0.1%

Gold top - Channel Island milk; fat content around 5.5%.

SzZoole 2020.07.19. 10:44:15

@Golf2: egyszerű kavétejszint

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2020.07.19. 11:37:50

Ide is beírom , amit a facere:

Július 15re volt repjegyunk Londonból . Jöttünk .

Hát ne tudjátok meg, hány helyre írtam , illetve hány helyen leveleztem , telefonáltam , ugyanis elsők között voltam akik szerdán a sárga országból érkeztek. Kezdtem a koronavírus vonallal :kb. 10 kérdésemből egyre ha tudtak válaszolni, nem tudták megmondani akkor hogy a gyerekeknek kell a teszt, nem tudták megmondani hogy pontosan hogy fog működni a magyar tesztelés , kiknek jár kiknek nem jár.

Kedden a helyi népegészségügyi hivatalban sem tudtak pontos információt adni reggel, azt mondták hogy remélhetőleg délután már több információ lesz.

Szerda reggel még a repülőre felszállás előtt próbáltam hívni a magyarországi helyileg illetékes háziorvost, hogy kérjen nekem az ingyenes tesztet, de ő elutasított azzal hogy őt erről semmilyen úton módon nem értesítették hogy hogyan lehet.

Délben érkeztem a repülőtérre, hiába mutattam az egyetlen negatív tesztem , ami akkor már megérkezett : megkaptam a piros lapot és karanténba kerültem. Haza lehetett utazni vonattal az nem volt gond.

Megkérdeztem családi háznál hogyan működik az ajtóra ki ragasztás kapura kell hogy a bejárati ajtóra, azt mondták a bejárati ajtóra úgyhogy oda tettem.

Csütörtökön felhívtam a háziorvost, aki azt mondta hogy az előző nap a tévéből értesült arról hogy pontosan hogyan is kell eljárnia, ő megkérte a számomra az ingyenes itthoni tesztet.

Csütörtökön délután beszéltem a népegészségügyisekkel akik azt mondták hogy lehet hogy mégis el lehet az angol negatív tesztem fogadni, úgyhogy küldjem már el az összes papírmunkát a teszttel kapcsolatban.

Elküldtem, majd pénteken reggel azzal hívtak, hogy mégsem lehet ezt elfogadni. Ekkor írtam a budapesti nnk-nak, hogy akkor most pontosan mi is a helyzet egy negatív teszttel 5 napon belül akár külföldről elfogadható-e karanténoldásra vagy sem.

Dél körül hívtak a mentősök hogy jönnének 2-3 óra múlva megcsinálni a Covid tesztet, végül tegnap azaz pénteken délután már el is végeztek. Ezzel egyidőben hívtak a járási népegészségügyisek, hogyha tudom akkor fizessek már be 3000 Ft-ot + írjak egy nyilatkozatot nekik és a kinti teszt alapján megtudják adni a felmentést. Nem sokkal később meg is érkezett a felmentés. Úgy voltam vele hogy nem bízom a rendszerben penteken még nem vettük le az ajtóról és milyen jól tettem. Szombaton reggel 10.00-kor érkezett a házi karantén rendszerben a megkeresés hogy ellenőrzés van jelentkezzek be. A fejlesztőknek jeleztem a dolgot hogy akkor ez most mit jelent, úgyhogy a szombati nap folyamán is kellett egy szívhezszóló szép levelet írni a helyi Rendőrfőkapitányságnak, hogy töröljék a házi karantént, mellékeltem a házi karantén alóli felmentéses határozatot. Szombat délután megérkezett a magyar tesztem eredménye is: negatív.

Viszont leírtak a nevem ( lemaradt a második keresztnév) leírtak rajta az orvos nevet ( már rég meghalt akit rairtak) és a címem is egy 20 évvel ezelőtti ideiglenes lakcím, az ELTE Dayka G. utcai kollégiuma volt.

Mindenesetre tegnap oda telefonáltam a rendőrségre , így végül 3 nap után nincs több karantén .

Hat éven aluli gyerekeket nem rakták karanténba, így a gyerekeim sem kerültek abba. Egészségi okból magyar állampolgár szintén nem kérhetsz felmentést, csak külföldiek a beutazásra. Engem a budapesti 18. kerületi rendőr-főkapitányság abban visszautasított. Terhesgondozásra volt időpont kérve.

Szóval mindenkinek azt ajánlom, aki sárga vagy piros országból jön, hogy már eleve úgy jöjjön, hogy kezében a két negatív teszt. Sajnos mi a törvény kihirdetése után annyira közeli időpontban jöttünk hogy ezt nem tudtuk megtenni.

A legszörnyűbb az egészben, hogy az egészet nagyon egyszerűen és könnyedén meglehetett volna oldani, hogyha a repülőtérre ki telepítenek egy mobil covid teszt állomást. Így viszont össze-vissza kell telefonálgatni össze-vissza kell a mentőt hívni a nép egészségügyet a háziorvost, ha vidéki vagy viszik fel Budapestre a teszt mintát. Azt pedig már csak halkan mondom, hogy mindazok akik ilyen sárga/piros országokból jönnek, tök lazán bejönnek a nyugati határszélen mindenféle ellenőrzés és karantén nélkül.

Platonica 2020.07.19. 11:45:03

@tildy[UK]: Juj. Nem irigyellek:-( Csak aldom a jo sorsom, hogy junius vegen ejtettuk meg az utazast, amikor az egvilagon semmi plusz kort nem kellett futnunk, ugy zajlott minden, mint a normal idokben.
Meddig maradtok?

fhdgy 2020.07.19. 12:20:40

@SzZoole: Javasolnám, hogy az aranyat fessék át feketére, a gyász színére! Állítólag ( ? ) nagyon egészségtelen, halált okoz.

Ha már tehéntej, akkor max. 1.5 %-os, ami unokatestvérem férje szerint ( aki telep vezető volt tehenészeti telepen ), nem más mint a tejtartályból mosáskor kifolyó víz. -:)

Shanarey 2020.07.19. 12:39:11

@tildy[UK]:

Nem beszélve arról az apróságról, hogy a teszt mennyit ér. Ha van is két negatív teszt, de a repülőtéren, avagy a repülőn megfertőződsz, azt nem tudják meg. Autóval, meg az megy be az országba aki akar, a kutyát nem érdekli, ki honnan jön. Ezzel van tele a facebook is. Magyarisztán hozott megint egy szabályt, amely szart sem ér de jól hangzik, s lehet a külföldieket, és a külföldről érkezőket csesztetni. Ha lenne egy csepp eszük, (de az úri huncutság) akkor ahogy fentebb írtad, lenne egy teszt labor a repülőtéren, az eredményt meg email, telefon, akármi úton közölhetnék utólag. S a karantén nem tartana csak két napig. Persze ez túl egyszerű lenne. Túl gyors. és ésszerű, amely szintén úri huncutság.

SzZoole 2020.07.19. 12:46:53

@tildy[UK]: húbameg, nemkevés ideget ehettél meg....

fhdgy 2020.07.19. 12:49:23

Van egy elgondolkoztató hírem: viktorkánk azt nyilatkozta, hogy az EU-s költségvetés még a focinál is fontosabb.

Ez annak fényében rendkívül érdekes, hogy tegnap itt a HA-n valami olyat írtam, hogy viktorkánk még a felcsúti Essössze meccsét is feláldozta, az EU-s költségvetés oltárán és skandalum, hogy ilyen esetben nem állítják le a bajnokságot.

viktorkánk esetleg olvassa a Határátkelőt?

SzZoole 2020.07.19. 12:50:23

@fhdgy: miért is?

A nagyszüleim/szüleim és meg az én korosztályom is (gyerekkoromban) közvetlenül a tehénből frissen fejt tejen nőttünk fel, semmi bajunk nem volt/nincs :-))

Csodabogár 2020.07.19. 12:53:28

@Shanarey: Az ilyen repülőtéri tesztelés messze nem ingyenes, inkább emelt áru. Nem tudom ehhez a mi magyarjaink hogy viszonyulnának.
De ahogy írod, az egész nem sokat ér, mert ma negatív, holnapra már lehet, hogy rámköhögött valaki, vagy lenyaltam egy kilincset és pozitiv leszek.:-(

fhdgy 2020.07.19. 12:53:43

@SzZoole: Jó, eddig folytattam a tegnapi humor lavinát, de most nagyon komolyan:

A nagyszüleink korosztályából Mo.-on nagyon sokan, köztük nagyanyám is, TBC-ben halt meg. A TBC nagy terjesztője a tehéntej volt.

Így nagyon nem áll az a kijelentésed, hogy semmi bajuk nem volt.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2020.07.19. 12:57:59

@Platonica: Szeptember 1-ig maradunk. Nem is ez zavar, a fiamnak holnap van szulinapja, kerdeses volt, hogy tud-e jonni a csalad, mikozben a kaja, meg sutemeny mar meg volt rendelve. De tud. AMugy jottunk volna mi korabban, de a 11-i repjegyunket toroltek, 9-en jottunk volna, de kiderult, hogy az nhs nem tudja megcsinalni a legfontosabb 12 hetes ultrahangot, amit atraktak msot hetfore, hetfon meg atraktak keddre, mert nem tudtam megoldani hetfona gyerekfelugyeletet, es kenytelen voltam vinni a 2 eves lanyom a vizsgalatra. Igy viszont nem engedtek be. Szoval kedden volt emg egy ultrahang. Gondolhatod igy is , egyedul, 2 5 even alulival plusz terhesen repulni...

@Csodabogár: emelt aru? Mihez kepest? ahhoz, hogy ki kell jonni hazhoz mentovel, elvinni a tesztet, felvinni pestre? Ez mihezt kepest ingyenes, es ehhez kepest mihez kepest emelt aru a repteri teszteles?
Mondjuk mi odahaza 3 honapig kb "hazikarantenban" voltunk, csak heti egyszer jartunk maszkban , kesztyuben vasarolni, hazaerkezeskor osszes ruha mosogepbe, es instant zuhany.

Határátkelő 2020.07.19. 12:59:05

@tildy[UK]: Szívesen kitenném külön posztban is, jó lenne, ha nem veszne el a kommentmezőben. Mit gondolsz?

2020.07.19. 12:59:14

@tildy[UK]: Elszoktatok ettől. Mi akik itthon élünk már megszoktuk, hogy ebben az országban nem jogalkotás, hanem jogbarmolás folyik.

Golf2 2020.07.19. 13:00:14

@tildy[UK]: Mivel alapból szivatásnak készült,eszük ágában sincs megkönnyíteni.Tudod ki jönne haza ezek után,csak min.vészhelyzet esetén.

Golf2 2020.07.19. 13:04:16

@fhdgy: terjesztője a tehéntej...jobb a kecsketej kupak nélkül.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2020.07.19. 13:07:23

@Határátkelő: rendben, egy dolgot meg nagyon fontosnak tartok elmondani: Mindenki, de tenyleg mindenki nagyon kedves volt akkor is, amikor elutasitott , hogy nem tudja ezt vagy azt megtenni.

Egyszeruen annyira dilettans volt a szervezes fentrol, hogy az elmondhatatlan. En nem az ugyintezokre haragszom, sot nekik csak szintiszta koszonet jar, mert tenyleg mindent megtettek, hogy minnel hamarabb kikeruljunk a karantenbol...Mindenkinek! Nem ok tehetnek rola, hogy a kormanyban dilettansok ulnek.

Bar halottam mar 1-2 magyartol vissza, hogy meg en szegyelljem magam, hogy pluszmunkat akasztok az ugyintezok nyakaba, eg miert nem tudook a sejhajomon megmaradni a karantenban, meg hogy miattunk, kulfoldre sakadt mnagymagyarok miatt jott ossze itt vagy ott ebben vagy abban a hivatalban mar xy-nak a heti munkaideje szerdara, mert meg akarjuk uszni a karantent. Hat erre mondom, tetszettek volna :
1: idoben torvenyt hozni, igy nem lett volna rohanas
2. egyertelmu torvenyt hozni. Mert vegulis megis elfogadtak 1 kinti tesztet, kulon meltanyossagi kervenyt beadva, es 3000 forintot befizetve.
3. es a legfontosabb: tajekoztatni a megfelelo ugyintezoket, megfeleloen, egyertelmuen.

MErt a tv-bol az jon le, hu milyen egyszeru az egesz. Nem az. Ha egy negativ teszttel jon valaki, akkor nem az, es szerdara kb lehetetlen volt ket negativ tesztet szerezni.

fhdgy 2020.07.19. 13:18:08

@tildy[UK]: Csak csendben jegyzem meg, hogy nem régiben kaptam a fejemre, mert itt, ezen a fórumon kinyilvánítottam, hogy ma, Magyarországon nem a legjobb ómen a hozzáértés.

Határátkelő 2020.07.19. 13:18:58

@tildy[UK]: Kösz szépen, holnapra ki is teszem.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.07.19. 13:35:03

mar korabban is kerdeztem, hogy pl szomszedos orszagba milyen feltetelekkel lehet repulovel erkezni sargabol vagy pirosbol? csak mert a nyugati hatarszelen viszonylag nehez egybol ilyen orszagbol erkezni, a legkozelebbi sarga arrafele eppen uk, ugyhogy ez eleg gyenge kritikaja a szabalyozasnak.

2020.07.19. 13:35:03

@tildy[UK]: Ha Magyarországon az általad leírt szempontok szerint hoznának jogszabályokat, az az Orbán-rezsim végét jelentené.

Ha egy jogszabály világosan, érthetően van megfogalmazva, mint ahogyan azt a Jat. is előírja, akkor azt nem lehetne többféleképpen értelmezni. Ha nem lehet többféleképpen értelmezni, akkor nem lehet kedvezni a csókosaknak,a fidesz olichgarháknak, illetve nem lehet szankcionálni azokat, akiket valamilyen okból büntetni, fegyelmezni kell.

Így viszont ott tartunk, hogy a hatóságok, a hivatalnokok, az ügyintézők nem jogot alkalmaznak, hanem jogot értelmeznek. Amire ugye felhatalmazásuk sincs, meg képességük sem. Ezt próbálják meg gyakran jóindulattal pótolni.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.07.19. 13:35:03

@Shanarey: neked is, schengeni iranyban gyakorlatilag nincs veszelyesnek nyilvanitott hely. a cel most sem a virus teljes kizarasa, ami eszszeru kereteken belul nem megoldhato, hanem a behordozas eselyenek csokkentese.

ezt tenyleg magyarazni kell?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2020.07.19. 13:35:20

@szélsőséges középenálló: El. A hazi karanten alkalmazas pl ugye csak magyar telszamot fogad el. Es ha nincs?
Kinn elmondjam hogy ment a teszt?
Vasarnap 11.45-kot online kertem otthoni tesztelesre csomagot. Masnap delutan 3-kor hozta az amazon, 4-re mar bedobtam a postaladaba , lefoliazva, mindennel, szerdan delelott 10 orakor mar kesz is volt az eredmeny.

En nem ertem, miert nem lehet egyertelmuen fogalmazni. Par napja meg az sem volt biztos, hogy az nhs tesztjet, amelyben csak a nev, a szul datum, meg az email erkezese szerepel ( a teszt keresenek es levetelenek idopontja nem!) el fogjak-e fogadni. Napokig ment a huzavona, hogy csak pecsetes papir. Aztana repteren eleg volt az email is.
Az sem volt jol leirva, pedig a magyar allam jarna jol vele, hogy oke, ket kinti negativ teszt felmutatasakor belepeskor tiszta a dolog, de:
- mi van, ha csak az egyik eredmenye keszul el beerkezesig, az mentesit karanten alol vagy sem? CPr tesztrol beszelunk. Azaz, mi van ha masodik kinti teszt eredmenye csak kesobb erkezik meg, nem a hataron belepes elott?
- Mi van, ha csak egy teszt keszult kinn, miert kell akkor itthon ketszer tesztelni ? ( mert eloszor ez volt, vagy ket kinti negativval johetsz be, de azt mar tudod a hataron mutanti, vagy pedig az elso negativ utan oldjak, de meg ma sincs a kozlonyben, hogy az elso magyar negativ utan, vagy elfogadnak kulfoldit is)
- Illetve meirt utasitottak el rengeteg embert a haziorvosok, olyan indokkal, hogy nincs magyar allando lakcime, vagy nem fizet magyar tb-t? Mikozben MINDENKINEK, aki ilyen orszagokbol jon most julius 31 ejfelig, jar az ingyen teszt?

schlumbergerna 2020.07.19. 13:35:30

@tildy[UK]: az ajtóra ki ragasztás kapura kell hogy a bejárati ajtóra,
kérjen nekem az ingyenes tesztet
úton módon
megtudják adni
ki telepítenek

És ez csak a nagyja, a központozásról szó sem esik.

az ELTE Dayka G. utcai kollégiuma volt.

Nyugtass meg: nem magyar szakos voltál, ugye?

(Tudom, nyelvtannáci vagyok. Én kérek elnézést.)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2020.07.19. 13:37:19

@droid_: Szerined julius 14-en hopp nem jon be a virus az Egyesult kiralysagbol , ejfelkor meggondolja magat, es maris jon? Vagy Svedorszagbol? Vagy Norvegiabol? Hogy lehet az, hogy USA sarga, Uj Zeland meg piros, meg ugye Kanada is az volt.

Shanarey 2020.07.19. 13:38:31

@Csodabogár:

Engem nem zavar ha fizetnem kell érte, az zavar hogy hogy ész nélkül hoznak döntést. Nekem a teszt amúgy sem lenne ingyenes, mert a magyar TB számom nem él, hiszen nem Magyarisztánban élek. 33 ezer forint nem vág a földhöz, de ha 50 ezer lenne az sem érdekelne, de a packázás ami megy, az igen. Ha kitalálnak egy problémát, akkor a megoldás legyen emberi, nem pedig idióta.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2020.07.19. 13:39:54

@schlumbergerna: Elnezest, mobilon gepeltem, neha a szotar elirta. En meg csak gyorsan bemasoltam.
Termeszetesen tudom, hogy úton-módon, meg tudják adni, kitelepítenek

Mint latod, ha szamitogepen irok, hasznalom rendesen a kozpontozast is. Igaz, az ekezeteket nem.

Shanarey 2020.07.19. 13:41:12

Ez nem arról szól hogy veszélyes, s a Schengeni irány az mi? Finnország, Svédország Dánia irányból, szerinted délről érkeznek az emberek Magyarországra?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2020.07.19. 13:43:56

@droid_: Horvatorszagba siman erkezhet valaki repulovel. Atjon es ennyi. Ausztria mostanaban korlatoz, ha jol tudomm.
@Shanarey: de, neked is ingyenes lenne. Mindenkinek az, kulfoldinek, nem magyarorszagi tb fizetonek is.
@schlumbergerna: meg valami, ha sietek, hajlamos vagyok nem atolvasni amit irok, foleg ha facebook poszt. Elnezest, a nyelvtannacisagban tenyleg igazad van. Egyebkent infot vegeztem, hozzavagyok szokva, hogy az ellenorzo programok javitjak akar a dupla space-t, akar a pontozast. De igazad van.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2020.07.19. 13:44:45

@Shanarey: Szorozd meg minden egyes csaladtaggal. Mert elvileg a 2 eves gyereknek is kellene. 4*60 ezer....

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2020.07.19. 13:46:39

@Határátkelő: Koszi! Azert ha tudod legyszi javitsd tenyleg a kozpontozast, helyesirast, tenyleg nagyon siettem, mikor irtam.

SzZoole 2020.07.19. 13:47:59

@tildy[UK]: “ Bar halottam mar 1-2 magyartol vissza, hogy meg en szegyelljem magam, hogy pluszmunkat akasztok az ugyintezok nyakaba, eg miert nem tudook a sejhajomon megmaradni a karantenban, ”

Ez kurvajó megjegyzés volt :-))
Miért nem mondtad, hogy csak azért látogattál Mo-ra, mert a szüleid nyugdíj-kiegészítését hoztad haza, hogy az ilyen nemokos beszólók megnyugodhassanak, hogy nem nekik kell eltartani őket :-)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2020.07.19. 13:54:17

@SzZoole: Most gondolj bele, 2 gyerek plusz az en ellatasom 1 honapra iszonyatosan megterhelne oket anyagilag. Pedig nem elunk nagy labon , nem avokado meg 1200 forintos barack ( a nyugdij keves) . Meg szep , hogy adok haza nekik.

Shanarey 2020.07.19. 13:55:23

Ja és még valami, Magyarisztán a XXI. században? Ha valaki parkolást akar fizetni kártyával, azt csak a második kerületben teheti meg, mert ott volt olyan tökös a polgármester hogy ezt megoldotta. Telefonon keresztül már nagyon régen lehet ezt fizetni, legalábbis Budapesten biztosan. De ha valaki telefonon fizet, akkor felszámolnak "kényelmi" díjat. Nos erre jönne az a hárombetűs angol: WTF Ugyanis, ha nem kell papír, számla, egyéb akkor miről is szól ez az egész, ha nem arról hogy így húzzák le az embert? Hogy a rossebben tud megélni a PayPal abból, hogy rajta keresztül fizetnek az emberek, és mégsem számol fel érte "kényelmi" díjat? Na és a Revolut nevű virtuális bank kártya is él és virul, úgy hogy a bank kártyának van csak ára (10 Font), a számlának nincs. Magyarországon, online lehet venni mozijegyet, és kinyomtatni sem kell, mert elküldik emailban képként, és a telefon képernyőről letudják olvasni, a QR kódot. S a moziban sincs "kényelmi" díj.

Shanarey 2020.07.19. 13:56:55

@tildy[UK]:

Ha utazok akkor utazok, és nem azon görcsölök, mennyibe kerül.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2020.07.19. 13:58:51

@Shanarey: Egyik naprol a masikra lett hozva ez a szabaly. Es az is meg volt mondva, ingyenes. Ha ingyenes, akkor ingyenes. Ennyi. Paypal egyebkent a masik oldalon szamol kenyelmi dijat. Nem a vasarlo oldalan. Nem is keveset.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2020.07.19. 14:00:37

@Shanarey: Amugy te igen. En meg szeretem a megsporolt penzt a csaladomra ( pl szuleimre is) kolteni.

Shanarey 2020.07.19. 14:01:05

@tildy[UK]:

Aztán mégis mennyi kereskedő csatlakozott hozzájuk, vajon miért ?

SzZoole 2020.07.19. 14:02:14

@tildy[UK]: van itt egy pár komment társ, akik folyamatosan azon lovagolnak, hogy mi kivándorlók szarban hagytuk Mo-ot egy jobb élet reményében és az otthon maradt keményen dolgozók tartják el a kivándoroltak szüleit :-)

Shanarey 2020.07.19. 14:06:23

@tildy[UK]:

Ezzel én is így vagyok, de akkor most ne menjek sehová, mert Korona vírus, és szabályok? Hévízre is megyek szokás szerint, és a három lehetséges szállodát, ahová szoktam menni renoválják, így vettem sokkal drágábban ugyanúgy 10 napot, mint minden évben, egy drágább szállodában.

Azért dolgozok hogy az efféle problémák, ne okozzanak gondot.

fhdgy 2020.07.19. 14:09:41

@Shanarey: Soroljuk a dolgokat kettő kategóriába:
1. Szabad piac
2. Kényszer piac

1.-be tartozik pl. a mozi. Te döntesz, hogy mész vagy nem mész! Ha úgy érzed, hogy le akarnak nyúlni nem mész. Ezért nem is mernek lenyúlni!

2.-be tartozik pl. a parkolás. Sok esetben tetszik, nem tetszik, parkolnod kell. Kényszerhelyzetben vagy, hát akkor fizess!!! Mondják ők! Morogsz? Nem baj, akkor is kénytelen vagy fizetni!

Shanarey 2020.07.19. 14:10:34

@SzZoole:

Ó igen, ők termelik meg a nyugdíjat. A drága jó anyám is biztosan azért dolgozott majdnem 50 évig, hogy az ő nyugdíját mások lapátolják most össze. Apám 6 évvel a nyugdíj után meghalt, akkor azt most nem kellene visszafizetni? :-) Nem beszélve arról a sok emberről, aki a nyugdíj korhatárt sem éri el, és meghal.

Shanarey 2020.07.19. 14:12:05

@fhdgy:

Nem az zavar hogy fizetnem kell, hanem az hogy a kényelmi díj, csak lehúzás, nincs mögötte valós teljesítmény.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2020.07.19. 14:20:25

@Shanarey: Nem tudom mennyi gyerkőcöd van. Mi azért van amiben próbáljuk fogni a pénzt. Idén pedig nem nyaralunk. Nekünk már ez nagy szó, hogy kvázi 4 hónap bezártság után láthatjuk a családot. Volt olyan munkatársa, aki covidos lett, nem kockáztatunk extrán. Van ami bevállalható volt, (fix út haza) , van ami nem(balatoni , vagy egyéb nyaralás )

fhdgy 2020.07.19. 14:22:52

@Shanarey: Jó, a mozijegyért is fizetsz, mert úgy gondolod, hogy ára van, ezért jogos. Ha előírnák, hogy pattogatott kukoricát is köteles vagy venni, háromszoros áron, még akkor is, ha nem eszed meg, mert nem szereted, azt már lenyúlásnak érzeznéd!

Shanarey 2020.07.19. 14:23:26

@tildy[UK]:

Kettő akad az egyik Dániában él, a másik Magyarországon. De mindkettő már rég nagykorú.

Shanarey 2020.07.19. 14:24:55

@fhdgy:

Mint írtam, nincs mögötte valódi teljesítmény. Ez a bajom, nem az hogy fizetem kell érte.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2020.07.19. 14:26:41

@fhdgy: mozijegynél webes vételnél van 1 font kényelmi díj.

schlumbergerna 2020.07.19. 14:27:40

@tildy[UK]: Oké, csak tudod, a végeredményen nem látszik, hogy telefonon írtad. Bosszúságmentes itthon töltött heteket kívánok, vigyázz a picire! (Nálunk decemberben jön a második dédunoka :-) )

SzZoole 2020.07.19. 14:32:13

@Shanarey: szerintem hasonló cipőben járunk ezen a téren, arról nem beszélve, hogy a faterom úgy bevan tárazva ha egy fillér nyugdíjat sem kapna akkor is vígan megélne :-)

fhdgy 2020.07.19. 14:33:49

@tildy[UK]: A font miatt úgy gondolom, hogy pont Uk-ban van.

UK-ban még sehogy sem vettem jegyet, mivel soha nem voltam ott.

Magyarországon is utoljára 2006 elején vettem, egy Csuda filmre. Ez volt a címe. Olyan Csudára sikeredett, hogy azóta nem volt kedvem moziba menni!

Így, ahogy láthatod, rajtam nem sok kényelmi díjat tudnak realizálni! -:)

Platonica 2020.07.19. 14:38:17

@tildy[UK]: Igen, ertheto. Azert kijutott nektek Angliaban is a hatraltato tenyezokbol. Nem semmi igy egyutt.
Ezt a szinezosdi leosztast en sem ertem. De az itteni 'rendkivul logikus' intezkedesek tobbseget sem:-(

@Taxomükke (UK): Nem ABOUT? Mar ha ugyanarra gondolunk.

@szélsőséges középenálló: No hat az itteni kaoszrol is tudnek meselni... Nem magyar talalmany.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2020.07.19. 14:41:46

@schlumbergerna: persze, persze. Nagyon nem szeretem, mikor nem olvasom át, itt pedig nem tudom utólag rendesen javítani. Mindenesetre a lényege az egésznek:

Ha lett volna elég időnk a kihirdetéstől a jövetelig, akkor kész lett volna a két negatív teszt. De sürgős volt nekik a 15-i dátum, mert az olyan szép kerek. Fix. Csak arra nem gondoltak, akiknek maradt 61 órájuk két teztet intézni, úgy, hogy a teszt kiértékelése sem 6 óra, hanem 24-72.

Muscari 2020.07.19. 15:41:21

A lányom szerdán szállt le Budapesten, soha jobbkor. Egy tesztet sikerült itt csináltatnia, az negatív lett.
Azonnal karanténba tették, megkapta a piros cetlit. Azt mondták neki, hogy a tesztet saját magának kell intézni, a reptéren semmit sem tudtak segíteni.

Hazament anyukámhoz, letöltötte a karantén appot, ami csak magyar számmal működik, így anyu telefonjáról kellett csinálnia. Ezután elkezdett telefonálni és idegeskedni, végül sírni.
A helyi háziorvos nem állt vele szóba, mert nem ott lakik, nincs is magyar lakcíme. A járási hivatallal pedig hosszú csata kezdődött. Először nem akarták elfogadni az itteni tesztet, mert az csak egy email. Végül a Facebookról leszedett screen shotokat, Cilike és más járási hivatalok leveleinek a masolatait küldtük el. Erre nagy nehezen elfogadták az itteni tesztet.

Ezután már csak be kellett fizetnie 3000 Ft illetéket, természetesen magyar számláról, ebben egy barátnője segített. Lefotózta a monitort és ezt is elküldte emailben. Így végül péntek délelőtt feloldották a karantént.

A maradék tesztet pedig ráér hétfőn megcsinálni. Ugyan közben kiderült, hogy megcsinálnák neki ingyen, de annyira elege lett, hogy inkább fizet érte, csak ne kelljen senkivel vitatkozni.

Mi majd elsején indulunk kocsival, de mi már fejenként két negatív teszttel leszünk fekszerelkezve. Muszáj menni, mert apukám meghalt még áprilisban es a hamvai azóta is ránk várnak. A Dunába fogjuk szórni majd.

schlumbergerna 2020.07.19. 16:15:48

@SzZoole: @schlumbergerna: megfogtad a lényeget

Már vártam, hogy valaki ...
(azért írtam, hogy tudom, nyelvtannáci vagyok)

Platonica 2020.07.19. 16:39:02

@tildy[UK]: Ez milyen otthoni teszt-csomag egyebkent?

Fu, tenyleg ilyen komoly hazi karantent vittetek itt honapokon at? Nem semmi. Hogy birtatok?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2020.07.19. 16:45:38

@Shanarey: A PayPal abból él, hogy a kereskedőtőktől szed elég magas jutalékot, magasabbat a kártyás fizetés a banki jutalékánál... A mozijegyre azóta van kényelmi díj Magyarországon, hogy meg lehet venni online, emlékeim szerint 75 forint darabonként. Sőt, a neten vásárolt koncertjegyekért is felszámítanak pár száz forint kényelmi díjat. Persze ez nem menti fel a pesti önkormányzatokat, amikor 2020-ban olyan parkolóórákat állítanak üzembe, ahol csak aprópénzzel lehet fizetni és azt ellenőrzés nélkül ellophatja az üzemeltető cég...

SzZoole 2020.07.19. 16:46:35

@schlumbergerna: de te meg azt értsd meg, hogy ez egy blog, ami a határátkelésről szól már évek óta, és nem egy magyar nyelv és irodalom műveltségi vetélkedő

Shanarey 2020.07.19. 16:51:41

@Online Távmunkás:

75 forint az semmi, bár nekem nem rémlik hogy efféle díj lett volna. Talán azért mert az összeg kicsi. Ám ha több száz forint, az már nem. A paypalt én csak fizetésre használom, de érdekes, hogy a kereskedők, mégis használják.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2020.07.19. 16:55:35

@Platonica: heti egy nap mentünk vásárolni június 8-ig. Eleinte csak a sarki kis bolt, utána Lidl, mert hónapokig nem volt házhozszállítás , nem lehetett időpontot foglalni . Június 8-án kezdett a fiamnak a suli, oda gyalog mentünk a nagyobbal. Bölcsi nincs. De ezen kívül végig otthon voltunk .

A Home test kit ugyanaz , mint az itteni Pcr, torokmandulákról , meg orrba felnyomta a pálcát kell kenetet venni, elpostázni.

Csodabogár 2020.07.19. 17:01:58

@fhdgy: Pontosan ezt akartam mondani, hogy Magyarországon rengeteg tehén volt TBC-s. Nem egy ifjukori ismerősömet kezelték akkoriban TBC-vel. Szóval én forralás nélküli tejet soha semmilyen körülmények közt nem használnék semmire.
BCG oltás sokkal később jött, ha jól emlékszem már voltam vagy 16-17 éves mikor kaptam.

fhdgy 2020.07.19. 17:10:42

@Csodabogár: Tudomásom szerint nálunk ma már a szarvasmarha állomány gyakorlatilag gümőkor mentes.

Muscari 2020.07.19. 17:33:48

@Shanarey: mert a a PayPal kényelmes, gyors és biztonságos. Kártyaolvasójuk is van, akár egy piacon is lehet használni.

Csodabogár 2020.07.19. 18:09:15

@Shanarey: TB ezügyben nem játszik. De kellett egy teszt, felhívtam azt a privát klinikát, ahova amúgy is járok minden nyűgömmel, hogy csinálnak-e tesztet. Csináltak. Másnap reggel elmentem 30 ezer, ok. 2 nap múlva e-mailen jött az eredmény, de sürgősséggel már másnap meg is lett volna, de annyira nem volt sürgős.
Nekem ez az egész egy vicc, mert ha reggel leveszik a vért, de én utána össze szedek valamit, akkor mire kész az eredmény már poztiv is lehetnék.

Csodabogár 2020.07.19. 18:10:34

@fhdgy: Sajnos meghalt a szakértőm, aki ezügyben tudott nyilatkozni. 10 évvel ezelőtt, szerinte még nem volt érdemes a mentességre számítani.

Csodabogár 2020.07.19. 18:15:26

@Shanarey: Vannak olyan jegyárus helyek, szinház, hangverseny, ahol bizony kell kényelmi díjat fizetni. Nem veszek náluk jegyet, inkább elmegyek és megveszem direkt. Mi nekem abban a kényelem, hogy nézem a rosszul működö weboldalukat, megveszem magam a jegyet, majd ki is nyomtatom magamnak. Szerintem ők adhatnának olcsóbb jegyet, ha valaki mindent maga intéz.

schlumbergerna 2020.07.19. 18:42:10

@SzZoole: Értem...
Tildyvel megbeszéltük rendben, te meg minek szóltál bele. Fogadatlan prókátornak ... ...

(Egyébként a határátkelésről is lehet nyelvhelyesen beszélni ugye, vagy már kötelező a narancsbunkóság itt is?)

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.07.19. 18:42:10

@tildy[UK]: ne legyel mar te is ilyen nehez felfogasu. a virus terjedesenek gatolasa a cel. a szabaly konkret idoponttol ervenyes. ha elotte behurcoltak azon nem segit a szabaly. ebbol nem kovetkezik az, hogy nem kell korlatozas. akarmilyen szabalynal lehet azon pattogni, hogy miert es mi volt elotte egy nappal. mint az ovodasok. szerintem ezt a vonalat ne eroltesd.

masreszt horvatorszag nem tagja a schengeni ovezetnek. miert nem jottel arrafele? sima ugy lett volna.

@Shanarey: dania zold, fyi. aki skandinaviabol kocsival hazajon, az megerdemli hogy egyszeruen bejojjon. nem az az egy ezrelek a lenyeg, hanem a maradek 99.9%. ujra, nem a kizaras a cel, hanem a kockazat csokkentese. ez ennyire nem lehet nehez.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.07.19. 18:42:10

@tildy[UK]: "Hogy lehet az, hogy USA sarga, Uj Zeland meg piros, meg ugye Kanada is az volt."

nem en dontottem el, nem tudok ra biztos valaszt adni. nem is kell tudnom, ahogy neked se. de ha en dontenek, tobb szempontot vennek figyelembe. a helyi korlatozasoknal is azt kell es kellett merlegelni, itthon es mashol is, hogy mekkora arat fizetunk a korlatozassal es mekkora lenne a vesztesegunk anelkul.

itt azt kell merlegelni, hogy mekkora kockazatot lehet mennyire csokkenteni, cserebe mekkora gazdasagi, tarsadalmi, lelki (stb) karokat okoz osszessegeben, ha az erintettek nem tudnak, vagy nem tudnak olyan konnyeden beutazni. a kockazat attol fugg, hogy az adott orszagban mekkora a valoszinusege hogy egy random ember fertozott (ezt vagy jol mutatjak a nyilvanos szamok vagy nem, vagy azt jelentik amire gondolunk vagy nem) es milyen merteku abbol az iranybol a beutazas (hanyan jonnek, meddig maradnak). az okozott kenyelmetlenseget nehezebb felmerni, de ugy gondolom ez is attol fugg, hany embert erint es milyen idotavra jonnek. azt is gondolom, hogy a minel kevesebb embert erint, annal kevesebb eroforrast szannak arra, hogy a harom csoport valamelyikebe besoroljak, legalabbis en mint adofizeto ezt varnam el.

roviden: tokmindegy hogy kanada es uj zeland milyen szinu.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.07.19. 18:42:10

@Csodabogár: buszon szoktal kapaszkodni? autoban az ovet bekotod? este a lakasajtot bezarod? penztarcat zart taskaban hordod? minek? akarmit csinalsz, megszivhatod ugyanugy.

SzZoole 2020.07.19. 18:53:42

@schlumbergerna: vállvonás, ha rám hallgatsz azt csinálsz amit akarsz!

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2020.07.19. 19:53:21

@droid_: azert , mert második trimeszteres terhesen, egyedül utaztam két 5 éven aluli gyerekkel. Azért nem jöttem arra.

2020.07.19. 20:14:25

@fhdgy: Engedj már meg nekem egy észrevételt.
Folyamatosan azt olvasom tőled, hogy Magyarország egy élhetetlen hely, hogy aki csak teheti menjen el innen külföldre, vállaljon ott munkát.
Szomorúnak tartom, hogy így gondolkodsz, de azt még szomorúbbnak, hogy tapasztalt, idős ember létedre nem látod ennek az árnyoldalait, függetlenül attól, hogy ezeket számtalan hozzászólás eléd tárja.

Én most ennek a külföldi munkavállalásnak egy olyan sötét oldalát szeretném megvilágítani, amiről nem sokat lehet hallani, amiről itt sem nagyon beszélnek.

A külföldön munkát vállalók jelentős része azért megy ki dolgozni, hogy több pénzt keressen. Nem akar letelepedni, nem akarja elhagyni Magyarországot, csak pár évet lenyomni, hogy aztán itthon megfelelő életet, egzisztenciát tudjon teremteni.
Ezek a fiatal srácok (mert zömében róluk van szó) itthon hagyják a barátnőjüket, a családjukat, sokszor a gyerekeiket is, hónapokig nem tudnak hazajönni. Vállalják, mert bíznak abban, hogy ez az áldozat megéri.
És nagyon sokszor, nagyon sokan csalódnak. Csalódnak, mert mikor hazatérnek, kiderül, hogy a barátnőjük, a feleségük nem tudott várni rájuk. Magyarul összejött mással. És ugye ennek válás a vége. Rengeteg ilyen sztorit ismerek a szűkebb-tágabb környezetemben.

Szóval nem azt mondom, hogy ez nem történt volna meg, ha itthon maradnak,de abban biztos vagyok, hogy sokkal kisebb százalékban.
Nem vagyok biztos abban tehát, hogy igazad van. Magyarország azok számára élhetetlen, akik nem tudják kirekeszteni a politikát a magánéletükből, és az egyre jobban elhatalmasodik rajtuk, majd egy idő után már az irányítja az életüket.
Na ezt kell kigyomlálni, és ha ez megvan, már sokkal értelmesebb életet lehet élni.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2020.07.19. 20:26:25

@szélsőséges középenálló: Sok dologban egyet is értek veled, de sokban nem. Idehaza simán elképzelhető, hogy valamilyen oknál fogva ha más a véleményed , mint a politikai sodor, akkor akar a megélhetésed is veszélybe kerülhet ( pl. tanár vagy egy vidéki iskolában ...)
Mi például a férjemmel itthon sem értünk rosszul, sőt most akar az o területen (devops), akar az enyémen (snr developer)
jól keresnénk .
De egyszerűen érezzük , hogyha vállalkoznank , megszívnánk.

@droid_: Ez nem óvodás sah, hogy megjegyzem , hogy az egész nem volt megszervezve jól. Sor, kommunikálva sem. És mielőtt belekötnél miért nem jöttem hamarabb :

-rengeteg jegyem töröltek . Július 11-re volt jegyünk , töröltek . Johettunk volna 9-én, de elcseszte az nhs a genetikai tesztem 6-an, visszarendeltek 13-rá. Visszamentem , nem engedtek be a vizsgálatra , mert velem volt a 2 éves lányom . Aztán 13-ÁN meg volt a másik gyerekemnek az új tanitonenivel találkozó . 14-én este johettunk volna, de a gép vagy leszállt volna éjfél előtt , vagy nem .

fhdgy 2020.07.19. 20:26:56

@szélsőséges középenálló: Azt nem hiszem, hogy írtam, hogy élhetetlen hely! Itt él kb. 9 millió ember, még nem haltak meg minden, tehát élhető!

A mennyire, a hogyan , no az a kérdés.

A mennyire, a hogyan nem tetszik nekem, így élesen kritizálom a magyar viszonyokat.

Az EU olyan, amilyen, de közel-távol nem voltak jobb körülmények arra, hogy az ország gyorsan fejlődjön.

Erre mit látunk? A nálunk lényegesen rosszabb helyzetben lévő országoknak már csak a hátát látjuk. Lásd pl. Baltikum.

Mindez miért? Mert kiváló vezetőink voltak/vannak?

Hát nem, nem voltak és most sincsenek.

Szeressem, tiszteljem azokat, akik szerintem ellopják az ország jövőjét?

Szeressem, tiszteljem azokat, akik ehhez gügyén, balgán, stb. asszisztálnak?

Mit javasolsz?

Golf2 2020.07.19. 21:21:30

@fhdgy: Úgyse tudod meggyőzni az M1-eseket.Csoda hogy még nem libsiztek,az nagyon megy nekik.

2020.07.19. 21:42:00

@tildy[UK]:
"ha más a véleményed , mint a politikai sodor, akkor akar a megélhetésed is veszélybe kerülhet"
Ez attól függ milyen pozícióban dolgozol. De kétség kívül ez igaz szinte mindenkire, aki az államnak dolgozik. Mondjuk ez 2010 előtt is így volt. A mértéken persze lehet vitatkozni.
Na de mi ez ahhoz képest ami az USA-ban folyik évek óta. De azért valahogy senki sem aggódik.

2020.07.19. 21:42:12

@fhdgy: Nos, nekem más a véleményem az EU-ról, a volt, és jelenlegi vezetőinkkel kapcsolatban részben egyet értünk, a ki kit előz meg kérdésben viszont nem. Teljes mértékben jogos a düh, amit érzel. Csak ez nem old meg semmit.
Hogy mit javasolok? Az hosszú lenne, és már kezdek álmosodni. Talán majd máskor.

fhdgy 2020.07.19. 21:50:51

@szélsőséges középenálló: Nekem, személy szerint nem rossz a helyzetem. Azt nem mondom, hogy nincs mitől félnem a jövőt illetően. Viszont, ha nekem már egzisztenciális problémám lesz, akkor ebben az országban éhínség lesz és vér fog folyni.

Hidd el: "nem magamért sírok én"!

Külön megdöbbent, hogy mennyi szerencsétlen barom ( nagyon finom voltam ) van ebben az országban.

A szemét kilopják, a jövőjét, a gyerekeiét, az unokáiét, és csak bangán gőgicsél!!!! És bééget!!!

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2020.07.19. 22:58:19

@szélsőséges középenálló: nem feltétlen kell az államnak dolgozni, elég ha valakinek nem tetszik az arcod, kapsz kis nav ellenőrzést a nyakadba, tuti találnak fogást rajtad .

Csodabogár 2020.07.19. 23:03:12

@fhdgy: Nem kell se szeretni se tisztelni senkit. Nem kell velük foglalkozni. Alakitsd és élvezd a saját életedet. Nem engem kérdeztél, de én ezt tudnám ajánlani.

Taxomükke (UK) 2020.07.20. 05:35:10

@Platonica: De igen. Mire leirtam, mar rajottem, csak itt ugye nem lehet javitani a kommenteket.

fhdgy 2020.07.20. 07:32:56

@Csodabogár: Előre mondom, hogy nem sértegetni akarlak, csak azt szeretném, hogy elgondolkodj és vallj színt!

Szóval, Te, aki annak idején az életedet kockáztatva, a szabadság utáni vágytól hajtva neki mentél a világnak, Te most opportunista lettél?

Azt mondod, húzzam be fülemet, farkamat, kussoljak és nyaljak be csontig, és akkor milyen jó lesz!

Mi történt veled? Eltelt "pár" "évecske" és így megváltoztál?

Vagy ( a korodat leszámítva ) jóra fordult a sorsod, a többi meg tényleg nem érdekel?

somlobodog 2020.07.20. 08:29:52

"A Zuram". Kicsit feljott a hányás. Mint mindig ha ezt így olvasom. Nem vicces. Nem jópofa. A "bácsi" sem. Na mindegy. Nyilvan nem kötelező olvasnom.

somlobodog 2020.07.20. 08:29:52

@tildy[UK]: minden támadó szándék nélkül kérdezem, miért jó ezt a szopatast atelni? Egy nyár kimarad Magyarországon akkor mi van? Oké a család nincs ott de gondolom ezer éve uk-ben éltek ahol minden egyéb elérhető, sőt... Itt a ny-i anyukák meg mittudomen milyen csoportban olvasta a feleségem, hogy emberek 3-4 átszállással mennek "haza" 2 hétre x gyerekkel 7 meg 8 órás layoverekkel. Komolyan nem értem őket sem. És én is szeretem a szüleimet, jó a kapcsolat, sokat beszélünk, szar hogy nem találkozunk, de felnőtt emberek vagyunk, ez van nem a világ vége egy nyár

somlobodog 2020.07.20. 08:29:52

@schlumbergerna: te a nap legjelentektelenebb kommentje díjat elnyerted mert beleszoltal valamibe amihez semmit nem tettél hozzá. Majd beszolsz másnak hogy miért szól bele a te beszolasodba. Ezután még narancsbunkozol is egy jóízűt. Hát ez így elég proszto. Nyelvhejjjjjjesssseg ide vagy oda.

2020.07.20. 08:29:52

@tildy[UK]: Igen ez egy módszer, de szerintem ezek többsége csak legenda. De ez nem Fidesz találmány. Több mint 30 éve ez folyik. Én 1988-ban már megtapasztaltam ezt.

2020.07.20. 08:29:52

@fhdgy: Változatlanul nem értem, miért gondolod azt, hogy mindenki birka aki nem úgy látja a világot mint te.

fhdgy 2020.07.20. 09:07:41

@szélsőséges középenálló: Csak három példa:

I. Horvátországban, ahol a hegyekben sziklába kellett alagutakat fúrni, viaduktokat építeni, olcsóbban épült egy km autópálya mint nálunk az Alföldön.

II. Szlovéniában kb. fele annyiért vettek darabonként egy lélegeztetőgépet, mint nálunk. Ott korrupció miatt nyomoznak.

III. Kb. 16 ezer lélegeztető gépet vettünk, kb. 300 milliárdért, pedig a maximálisan egy időben kórházban ápolt betegek száma nem haladta meg az 1100 főt, a lélegeztetőgépen tartott betegek száma ennek töredéke volt. Hova, miért ment el annyi pénz?

Gondolkodj el ezeken. És azon is, hogy miért tartom birkáknak azokat, akik ezt bégetve beszopják!

2020.07.20. 09:34:30

@fhdgy: 2010 előtt is ennyire érzékeny voltál ezekre a dolgokra? Mert az autópályák akkor is csúcsáron épültek, amiből a kizárólagos kivitelezők, a külföldi multik vissza osztottak a liberális kormánypártoknak.
Nem tudok hozzászólni a lélegeztetőgép bizniszhez, mert nem vagyok szakember. De szerintem te sem.

Nem a kritikáddal van a gond, hanem a kettős mércével, amit alkalmazol.

fhdgy 2020.07.20. 09:48:00

@szélsőséges középenálló: Nem mindegy, hogy milyen birka?

Nem mindegy, hogy kinek a birkája?

Te 2010-re kérdezel!

Én erre azt mondom, hogy lóf.aszt mama!

Én már 1996 ( kb. ) óta látom a bajokat.

Sőt, már az mdf kormány első két éve után azt mondtam, hogy anyám borogass!

Aztán kb. 1996-ra kiderült, hogy a cucik még a régi önmagukhoz képest is silányak!

A lélegeztető gépekről: nem kell szakembernek lenni, elég értelmesen elolvasni dolgokat és értelmes következtetéseket levonni.

Az autópályákról annyit, hogy sokat jártam Karlovac, Delnice, Fiume úton, mielőtt volt autópálya, meg azután is. Ahhoz sem kell szakember, hogy lássa az ember a terepviszonyokat.

Szóval?

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.07.20. 10:59:51

@tildy[UK]: ez szoban neha mukodik, bar rendkivul idegesito es alacsony vitaszint. irasban nem mukodik, eleg visszagorgetni, de ugyanolyan idegesito. hogy ertsd, azt irtad, hogy

" Szerined julius 14-en hopp nem jon be a virus az Egyesult kiralysagbol , ejfelkor meggondolja magat, es maris jon?"

erre irtam, hogy ovodas szintu pattogas azt firtatni, hogy konkret naptol fogva ervenyes egy szabaly. nem arra, hogy az ugyintezes nem ment eleg gordulekenyen es ezzel panaszod van.

szoval nem mentel horvatorszag fele, mert tul nagy macera. nyilvan az, nem csak neked. a szabalyok betartasara tobb indok is ravehet embereket, mondjuk egyetertenek a szabaly celjaval, tartanak a szankcioktol vagy peldaul az is, hogy tul faraszto megszegni. a vegeredmeny szempontjabol mindegy. ahogy neked is tul faraszto lett volna, ugy sok mas utasnak is az. ha egy toredeknyi utas megis megteszi, az nem szamit. elmondjam miert vagy ez a resze mar ertheto?

fhdgy 2020.07.20. 11:11:17

@szélsőséges középenálló: Szerencsére engem nem nagyon érint.

Hogy meg kellene szüntetni, az vitán fölül áll. Pl. a mellettem lévő erdő, max. 2 hektár vagy 15-16 ember tulajdonában van, kezelhetetlen, mivel sok embert el sem érnek.

Nekem egyetlen helyrajzi számon, ami szántó, van közös tulajdon. Eddig sem volt probléma, remélem, ha megoldják, ezek után sem lesz!

fhdgy 2020.07.20. 11:19:47

@szélsőséges középenálló: Megvallom neked őszintén, ha az ablakom alatt fáklyás menettel könyörögnének, hogy legyek pl. polgármester ( reálisan abszolúte nem fenyeget ez a veszély ), akkor sem vállalnám.

Miért? 1997-től szívbeteg vagyok. Kell az nekem, hogy siettessem a halálomat?!

Ha olyan lennék mint átlagban egy polgi, akkor sok ellenségem lenne, a csókosok viszont szeretnének, addig, ameddig.

Ha igazságos lennék? Hát akkor csak ellenségeim lennének.

Többször leírtam itt, most csak röviden: Ez az ország, ez a társadalom mára kezelhetetlen. Egy annyira szét zülött társadalom vagyunk, hogy csak szélmalom harc lenne minden.

Amíg a birkák nem térnek észre, mindegy, hogy kinek a birkái, addig reménytelen.

Amíg van mit enni, addig nincs észhez térés!

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2020.07.20. 11:22:03

@droid_: teljesen érthető , viszont átutazni Európán autóval , tok sokan meg os teszik .

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2020.07.20. 11:27:02

@somlobodog: nincs segítsegunk kinn, terhes vagyok, két kisgyerek van otthon (5 éven aluliak ) és mindketten a férjemmel teljes munkaidőben dolgozunk. ( múlt hónapot végig , ebben a hónapban pár napot nem) szerinted egyszerre hogyan tudunk minőségi oktatást biztosítani a nagyobbnak ( o sulis) , két ekkora gyerekre vigyázni , miközben mindkettőnknek 9-17 közt kene teljes erőbedobással , 100%-os teljesítményt nyújtani a munkahelyen ? Elmondom: sehogy. Idehaza van segítség, kinn nincs. Bölcsi is suli is szeptembertől indul újra . Ferjem is és én is a végkimerülés határán voltunk . Ezért érte meg ez a szívás.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2020.07.20. 11:29:24

@somlobodog: Még egy fontos dolog, június közepéig olyan lezárások voltak hogy bébiszitter se jöhetett volna, most pedig szinte lehetetlen találni fizetett segítséget, aki megfelelő lenne.

fhdgy 2020.07.20. 11:30:11

@szélsőséges középenálló: Azt még hozzátenném, hogy az osztatlan tulajdon főleg az erdők esetében okoz komoly gondot.

Nekem majdnem 20 ha erdőm van, több helyrajzi számmal, de mind 1/1-es tulajdon. Ráadásul erdőművelésben sem kellett senkivel társulnom, ez a lehető legjobb leosztás az erdőket illetően.

A teljes 72 ha-s birtokom, bár több helyrajzi szám, több művelési ág, de egybefüggő, idegen test nélküli. Egy rövid szakasz kivételével árkok által egyértelműen lehatárolt. Akkor lesz egy újabb határ, ha a közös el lesz különítve. Az a 72 ha-on felül van.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.07.20. 12:46:27

@tildy[UK]: tok sokan meg is teszik? marmint *szerinted* tok sokan, hiszen adatod ugye nincs? szerintem meg nem tok sokan valasztjak pl a london-budapest 1700 km-es autozast (plusz vissza), pereputtyal vagy egyedul, hanem tok kevesen. de akik gyakran jarnak, nyilatkozzanak, te milyen gyakran jottel haza kocsival? akik nem gyakran jarnak, szerintem azok is bele tudnak gondolni egy 2 x 2 x 9 oras vagy 2 x 3 x 6 oras etapba soforkent. felteve persze, ha minden hataron at is johetnek.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2020.07.20. 13:10:20

@droid_: nincs autonk. Egyszer jottem busszal, es bvissza, es egyszer jottunk az eskuvonkre autoval. De ismerosi korben, akinek van, az mar tobbszor jott. Akinek kisallat van, szinten.

SzZoole 2020.07.20. 16:09:26

@somlobodog: “ És én is szeretem a szüleimet, jó a kapcsolat, sokat beszélünk, szar hogy nem találkozunk”

Látod látod, a te szüleidnek is Ernőkéék fizetek a nyugdíjukat míg te a USA-bol jaszkarizol :-)))

SzZoole 2020.07.20. 16:10:43

@somlobodog: ne dicsérd már a simpletont :-)))

SzZoole 2020.07.20. 18:22:34

@droid_: én nyilatkozom, hogy már sokszor megtettem autóval oda-vissza az utat, mire vagy kiváncsi?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2020.07.20. 19:07:54

@droid_: Mit na latod? Nekunk nicns autonk buszozni nem fogunk ket kicsi gyerekkel. Tobb ismerosnek van autoja, ok viszont rendszeresen azzal jonnek.

Montroyal 2020.07.20. 19:31:40

melyik nyaron ... ? nekem nincs a kovetkezo 5 éves tervbe .... tudom a valaszt kedves hazaiak - nem is hianyzom .... ertem de én is jol elvoltam az utolso 10 évben ...

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.07.20. 19:51:24

@tildy[UK]: "A Budapest Airport 2019-ben összesen 16 173 489 induló és érkező utast kezelt [...] A legnépszerűbb útvonalak listáját változatlanul toronymagasan London vezeti: minden kilencedik ferihegyi utas Budapest és az angol főváros között utazott."

na latod.

nyuszigonosz 2020.07.20. 20:17:26

@droid_: Úgy tünik nem hiszed el, hogy mennyien utaznak személykocsikkal Angliából Magyarországra.
Pedig nagyon sokan.

Az elsö angol jelzésü kocsikkal azonnal találkozok, amint az A3-as német autópályán vagyok Passau és Ausztria felé Aztán egész Ausztrián keresztül föleg nyáron majd minden harmadik személykocsi angol jelzésü. A pihenökben ezekböl a kocsikból magyarul beszélö népek szállnak ki, van, hogy egy személy plusz egy kutya, van, hogy 3-4-5- tagú családok.

Most írjam én is, hogy " na látod" ?

Gondolom te ezt nem látod, én viszont igen. :-)

SzZoole 2020.07.20. 20:35:13

@nyuszigonosz: engem is láttál, borotvált-agyontetovált- fekete merci :-)))

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.07.20. 21:00:59

@nyuszigonosz: tenyleg nehezen hiszem hogy a fenti legi utasforgalom merteket akar csak megkozeliti. szerinted igen?

@SzZoole: hany nap kell ehhez neked, egy utra plusz vissza?

fhdgy 2020.07.20. 21:17:12

@szélsőséges középenálló: Hogy politikai értelemben ki a birka, sokszor független a műveltségtől. Van nagyon jó barátom, aki művelt, okos ember, de a fidesz nála megkérdőjelezhetetlen. Van persze, akinek meg a fordítottja.

Hiába tekintem magam értelmiséginek, ha vannak fizikai korlátaim.

Csak csöndben jegyzem meg, hogy májusban infarktusom volt.

Akkor mire fül "ugráljak"?

A fidesz földpolitikája eleve szemenszedett hazugság. Azt deklarálták, hogy a helyi gazdákat támogatják, de pont az ellenkezőjét művelik. Itt Somogyban is több ezer hektáros területek vannak egy kézben.

Nekem megvan az a föld, ami elég. Arra vigyázok! Ennyi!

SzZoole 2020.07.20. 21:22:25

@droid_: 2018 km oda és ua. vissza, 18-19 óra alatt megvan 3-4 pihenővel.

fhdgy 2020.07.20. 21:33:43

@szélsőséges középenálló: Csak még egy apró megjegyzés a földet illetően.

A fidesz megvédi a magyar földet, pont úgy, ahogy a nyugdíjpénztárakat. Ellopják ők maguk, hogy biztos kézeben legyen! -:)

fhdgy 2020.07.20. 21:36:25

@szélsőséges középenálló: Még egy megjegyzés!

Lehet, hogy látszólag távol állunk egymástól, de azt hiszem, hogy tudnánk szót érteni.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2020.07.20. 23:15:00

@droid_: es ebből mennyi a magyar? És mennyi a külföldi ? Mennyi az átszálló ?

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.07.21. 00:07:16

@SzZoole: google maps-ot neztem, ott kb 1700 km es piheno nelkul ennyi ido. a kis utcakon mesz vagy mi? :)
de a kerdesem az volt hogy hany nap. egyben levezeted? milyen gyakran?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2020.07.21. 03:23:28

@droid_: 26-27 óra, ha meg is állsz pihenni.

SzZoole 2020.07.21. 07:21:05

@droid_: nos, én nem Londonyfalván lakom hanem vidéken, Hemel Hempstead és Mo-on pedig Nyíregyháza :-)

Egy seggel szoktam lenyomni.

Egy évben max. 2x, de min. 1x, 4 felnőtt, a lányom, fiam, nejem és jómagam plusz a kutya.

Ha pontosabb leírást akarsz akkor várnod kell kell délutánig!

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.07.21. 09:46:17

@tildy[UK]: a heathrow-ra kb harmada megy a forgalomnak es ott sem mindenki tranzitutas, az en becslesem szerint ezert max 15-20% szall at. es arrol beszelunk, hogy minek kell kell a repulovel erkezo forgalmat tesztelni, ha ugyis barki beautozhat, emlekszel? mindegy ki magyar es ki nem, ki melyik orszagot tekinti otthonanak vagy hol vendegeskedik, mi celbol.

@SzZoole: az derek, nem tudom hogy gratulaljak vagy vigasztaljalak. ha pihensz, ugy inkabb annyi ahogy tildy irja, egy ejszaka valahol + 2 nap nagyobb resze. nem csodalom hogy ebbol evente eleg 1, max 2. vagyis nem ti adjatok az utazok zomet, abban megegyezhetunk.

SzZoole 2020.07.21. 14:18:29

@droid_: nincs szükségem a vigasztalásodra :-)

Én vezetek nagyobb részt és éjszaka. A nekem Passau-nal átveszi és ő vezet keresztül Ausztrián, aztán én Mo-on.
Ja és nem ritka a 200 feletti sebesség :-)

kobold63 2020.07.22. 07:49:10

@Csodabogár:

A BCG oltást Magyarországon az 1920-as években kezdték el, a háború után terjedt el jobban. KÖTELZŐ , minden újszülöttnek születéskor beadják, legkésöbb 6 hetes koráig, azt hiszem az 1950-es évek végétől.

Ha te 16-17 évesen kaptál valamit, az valószínüleg más volt.

Bredpitt Monika 2020.07.22. 10:17:42

@kobold63: nem hiszem, hogy mas volt.....

pontosan nem tudom hany eves @Csodabogár: azt tudom ., hogy idosebb, mint a potanyam, aki 9 evesen kapta meg, 1954 ben, amikor bevezettek a kotelezo bcg oltast......

semmelweis.hu/hirek/2020/03/31/a-bcg-vedooltas-szerepe-a-covid-19-elleni-kuzdelemben/

kobold63 2020.07.22. 14:30:48

@Bredpitt Monika:

Köszönöm a magyarázatot, akkor @Csodabogár szép korban lehet, csak így tovább!
A link különben félremagyarázható, 1954 óta kötelező a BCG, de már, ahogy írtam, évtizedekkel azelött létezett, használták Magyarországon. Családom nagyon hitt az orvostudományban, felmenőimet már a háború elött beoltatták.

Bredpitt Monika 2020.07.23. 10:38:53

@kobold63: szivesen, tudom, hogy mas korat tiszteletben illik tartani, de @Csodabogár: ezt nem szokta takargatni, ezert mereszeltem hivatkozni ra.....

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása