oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. június 06. 06:30,  Mesés pályaudvarok és repterek a nagyvilágból 30 komment

2020. június 06. 06:30 Határátkelő

Mesés pályaudvarok és repterek a nagyvilágból

Ha az ember sokat utazik (miként azt lassan állandó szerzőnk, Steve teszi), akkor óhatatlanul sok pályaudvaron és repülőtéren megfordul. Ugyan hajlamosak lehetünk azt gondolni, hogy különösen az utóbbiak esetében egyik olyan, mint a másik, ez távolról sincs így, miként azt a mai poszt is bizonyítja.

new_york_grand_central.jpgNew York Grand Central Station

„Ezt a posztot a koronavírus megjelenése előtt írtam. Régi szép idők. Remélem nem vesztek el és visszajönnek.

Nem tudom, hogy vagytok vele, de én nagyon élveztem az utazásokkal kapcsolatos atmoszférát. Főleg induláskor. Érkezéskor a legfontosabb dolgunk hogy a formaságokon, ha vannak, mielőbb átkerüljünk, és úti célunkhoz eljussunk.

toronto_union_station.jpgToronto Union Station

De induláskor ugye időt kell hagyni, a pontatlanság nagy kárral járhat. Ha lekésed vonatodat vagy a gépedet, pénzbe kerülhet.

Már apám is viccelt családjáról, akik kiskorában, a húszas években, állítólag a Pécsről Budapestre menő vonathoz, órákkal előbb mentek ki, mert édesanyja (nagymamám) félt, hogy lekésik a vonatot.

Amikor kisgyerek voltam és a Balatonra utaztunk, mi is jóval korábban ott voltunk. A Délinél elmaradhatatlan program volt a séta a mozdonyhoz, hogy megcsodálhassam. Ebben az időben mozdonyvezető szerettem volna lenni.

drezda.jpgDrezda

Még mindig élvezem a nagy vasútállomásokat, noha itt, Észak-Amerikában a vasúton utazás nem olyan népszerű. De az állomásaik, főleg azok, amik a vasutak fénykorában (a 1900-as évek eleje) épültek, nagyon szépek.

Az észak-amerikai pályaudvarok mások, mint az európaiak. A vágányokhoz itt nem lehet lemenni, azok és a vonatok nem láthatók. Még jeggyel is csak az indulás előtt kb. 15 perccel engednek oda, amikor is a várakozókat fel- (vagy le-) terelik a megfelelő vágányhoz, a beszállásra.

De azok a nagy csarnokok, ahol a jegyvásárlás történik, jellemzően látványos, hatalmas, díszes termek.

A pályaudvarok közül sokat építészetileg gyönyörűen renoválták, gondolok most a Toronto Union Stationra, a New Yorki Grand Central Stationra és a Washingtonira, az utóbbinak szintén Union Station a neve.

Európai pályaudvarok

Európai utazásaim alatt sok más pályaudvaron jártam. Nekünk, magyaroknak minkét pesti pályaudvarunk nagyon szép. Talán a Nyugati kissé jobban tetszik, de a Keleti se kutya.

keleti.jpgSakkozók a Keleti pályaudvarnál

Itt és más európai pályaudvaron benne lehetsz, még ha nem is utazol, a sűrűjében. Vannak jó éttermek. Szeretem a Keleti bal oldalán levőt. A Nyugatié sajnálatosan, ha jól emlékszem egy McDonalds’-á vált jó ideje, oda én be nem teszem a lábamat, dacára hogy a terem nagyon szép.

nyugati.jpgNyugati pályaudvar

Megemlítem itt Párizs pályaudvarait, és ha már előbb éttermeket említettem ajánlom, kukkants be a leghíresebbe, a fényűző Le Train Bleu étterembe, ami a Gare de Lyonhoz tartozik.

le_train_bleu.jpgLe Train Bleu étterem

Milánó pályaudvara, a prágai, Drezdáé és Lipcséé (ha jól emlékszem) mind csodálatos alkotások. És ki ne hagyjuk a londoniakat, köztük a Waterloo Stationt, ahonnan manapság az Eurostar indul és Paddingtont, ahova a Heathrow Express (a gyors a reptérről) érkezik.

london_waterloo.jpgLondon, Waterloo Station

A repülőterek

Most kicsit röviden a repülőterekről. A legtöbb ország jó benyomást akar tenni az odaérkezőkre és ezért nem sajnálja a pénzt a repülőterekre. (Így Toronto sem…)

toronto_terminal_1.jpg

Persze a repülőterek értékelésénél nem feltétlenül az esztétika a legfontosabb kritérium, hanem az, hogy mennyire egyszerűen tudsz oda (vagy onnan) a városból/ba ki/bekerülni? Milyen hatékonyak az indulások pontosságában és más megfontolások (pl. sor a vámnál) szintén fontos tényezők.

Egy biztos, hogy induláskor (hacsak nem egy szoros csatlakozásról beszélünk), manapság van időd bőven, mert jóval előbb kell megjelenni a biztonsági hercehurcák miatt.

De ha mindezen túl vagy, általában bőven van időd a vámmentes boltok között barangolni, avagy egy bárszékre felülni és valamit rendelni. Vagy csupán az üvegablakon keresztül a világ távoli részeibe induló gépeket és azokra várakozó utasokat bámulni.

Néha látod a légijáratok személyzeteit libasorban jönni, a kapitány elől, a többiek mögöttük, mindenki egyenruhában. Találgathatod, honnan jöttek… Lassan elkezdődik a beszállás, először a gyerekesek, az idősek, a gyakori utazók, majd te, ülésszám szerint.

Megemlítek egypár repülőteret, amelyek jó benyomást keltettek bennem: Chicago O’Hare (rendkívül jól igazgatott és épített, direkt metró van a városba). Torontó, (új, de nincsen jó közlekedés a belvárosba).

Zürich, Frankfurt, München, Párizs de Gaulle és London Heathrow mind kedvenceim. A távol keleti repülőterek is említésre méltóak, Hongkongot és Bangkokot említeném elsősorban.

hongkong.jpgA hongkongi repülőtér

Befejezésül arról, hogy sokszor érzi az ember a kanadai útlevél előnyeit. Heathrow-nál érkezéskor, általában reggel, (észak-amerikai időszámítás szerint hajnal), hosszú folyosókon terelik a népet az útlevélvizsgálathoz és a vámhoz.

A nagy teremben tengernyi az érkező és talán van 30 útlevélkezelő. A frissen érkezők nem kis része egzotikus arab/afrikai/ázsiai országból származik. Ennek megfelelően gyakran furán vannak öltözve.

Sokuk nem beszél angolul. Nejeik gyakran burkában, arcukból semmi sem látható. Temérdek poggyásszal, ajándékkal, sok-gyerekestől. Látogatóba jönnek.

Neked is itt kell várni. Az ellenőrző pont közelében hallod a tisztviselők részletes kérdéseit. Miért jött? Kit látogat? Meddig marad? Hol a levél az illetőtől? Mi a cím? Mi a telefonszám? Mit hozott ajándékba? Mennyi pénze van? Egészségügyi kérdések… Csak sajnálni lehet őket a tortúra miatt.

london_heathrow.jpgA londoni Heathrow

És akkor odaérek én a kanadai útlevéllel. A világon mindenütt csak rád néznek. Esetleg egy-két kérdés. Egy pecsét. Legyintés... menjél. Megérkeztem.”

Kövesd a Határátkelőt az Instagrammon is!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

�: @sved_otthon #sweden #svédország

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés,

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: utazás vasút repülőtér pályaudvar

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr9715741116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fhdgy 2020.06.06. 07:20:54

"Nekünk, magyaroknak minkét pesti pályaudvarunk nagyon szép."

Mikor volt ez? Lehet, hogy valamikor szépek voltak, de most lepusztultak, málladoznak.

Egyszer újra szépek lesznek?

Csodabogár 2020.06.06. 09:57:38

@fhdgy: Tatarozgatják őket. Azt hiszem most a Nyugatin van a sor. Persze utána fenn is kellene tartani. Rendesen, tisztán.

Különben megemlíteném az antwerpeni pályaudvart, ami gyönyörű és sikeresen úgy bővítették, hogy szinte észre se lehet venni.
A modern csodák közül pedig, az új berlini főpályaudvart. ahol több emeleten mennek a vonatok és légkondicionált az egész hatalmas épület. Nyári hőségben kiszállni egy kellemesen hűtött peronra, maga a gyönyör.

fhdgy 2020.06.06. 10:18:42

@Csodabogár: A berlini pályaudvarhoz volt többször is szerencsém. Még voltak gyermekded hibái, pl. nem voltak csomagmegőrző automaták, metróval el kellett kettő vagy három megállót menni, ott volt legközelebb. Remélem, hogy ezeket már kijavították, mert összességében tényleg szépnek, jónak nézett ki.

Én Németországban kettő pályaudvart ismertem jól, a müncheni főpályaudvart, meg a braunschweigit.

Nekem mind a kettőben a renden, tisztaságon kívül az tetszett, hogy olyanok voltak, mint egy kis város a városon belül. Pl. szinte mindent lehetett kapni, de nem árusoktól, nem műanyagpohárban, nem össze-vissza rendezetlenül, hanem, ahogy kulturáltan elvárja az ember.

Csodabogár 2020.06.06. 13:06:10

Én csak a münchenit ismertem, de az nekem elég káoszosnak tünt. Készülnek valami csinálni vele, majd meglátjuk, vagy nem látjuk meg.:-)
Berlini csomagmegőrzőt soha nem kerestem, így nem tudok nyilatkozni.
No de minden változik. Valamikor totál kiakadtunk a milanói pályaudvartól, aztán tavaly csodálatosan felújítva tisztán és rendezetten fogadott minket.

Bredpitt Monika 2020.06.06. 13:06:53

www.airport-ewr.com/newark-departures

kivancsisagbol most eloszor raneztem a newark nemzetkozi repter honlapjara, huha, jol megcsappant a jaratszam, mindjart ranezek a budapestire, mondjuk az ablakbol is latszik , hogy mennyire nincs repulo az egen, nekem hianyzik nagyon

Greta, sajnos az utazasrol nem tudok lemondani , ez gaz, nem fog menni, miutan feloldottak a korlatozast mar mentunk is Zebegenybe, mult heten Komaromban voltam , a nagy bena, nem tudtam atsetalni a masik oldalra, mert utlevelem nem volt, szemelyim meg mindig nincs, a jogsit es lakcimkartyat a rendorok nem fogadtak el, de az itthoni oldalon is jo volt nagyon....

.erdekes beszelgetesem volt egy ottani lakossal, a magyar ettermek kinai, koreai tulajdonban vannak, epul egy munkasszallo, ahol ukran munkasok lesznek, kicsit keseruen meselt a varos sorsarol....ja es a polgarmesteruk megkerte oket, hogy segitsenek egymason az emberek.....hajra

kovetkezo utam Becsbe vezet, alig varom hogy ott legyunk, megszerettem ezt a varost az utobbi par evben.....

fhdgy 2020.06.06. 13:14:49

@Csodabogár: Nem tudom, hogy a münchenit milyen időszakban ismerted, én 2001-2009 között. Valahol 2004 körül szó volt róla, hogy lebontják, de elmaradt. Én nem láttam benne káoszt, csak el kellett tudni igazodni a sínek, U-Bahnok, S-Bahnok tömkelegében.

Én éveket éltem ott, ha csak hébe-hóba vetődtem volna oda, lehet, hogy még mindig étlen-szomjan kóborolnék valahol a mélyben. -:)

Aztán abban az időben arról is volt szó, hogy a reptér meg a főpályaudvar között építenek egy tényleg gyors vasutat, csak a két végén lett volna állomás. De a 2008-as válság ezt is elsöpörte. Nem tudom, hogy azóta éledezik-e az ötlet.

Bredpitt Monika 2020.06.06. 13:15:48

ja, es koszonjuk a posztot, jolesett igy a bezartsag utan, jo volt ezen a heten dolgozni menni, nagyon jo volt gyerekek kozott lenni es vegre elni az eletet,

kedves HA, azt a valuta valtos kepet honnan szervaltad?
na, veluk nem szabad uzletelni, ok azok , akik 310 helyett kb 250 et adnak egy dollarert, oket inkabb ne reklamozd, ha lehet.....

Bredpitt Monika 2020.06.06. 13:20:22

"Neked is itt kell várni. Az ellenőrző pont közelében hallod a tisztviselők részletes kérdéseit. Miért jött? Kit látogat? Meddig marad? Hol a levél az illetőtől? Mi a cím? Mi a telefonszám? Mit hozott ajándékba? Mennyi pénze van? Egészségügyi kérdések… Csak sajnálni lehet őket a tortúra miatt."

ezert kulon koszonet.....egy hajoban evezunk, szerencsesek vagyunk elsosorban a feher borunk miatt (bar nem tudom Steve bore milyen, csak sejtem, hogy feher)

Bredpitt Monika 2020.06.06. 13:37:33

www.youtube.com/watch?v=sPhQWWdFe1M

es ha mar Grand Central, az egyik kedvencem, mi kiprobaltuk a whispering wall t, mukodik tenyleg, erdemes kiprobalni, erdekes

Golf2 2020.06.06. 15:01:18

@Bredpitt Monika: nincs repulo az egen, nekem hianyzik nagyon...Hála Istennek,sajnos a wizzes már beindult:(

Bredpitt Monika 2020.06.06. 16:12:23

@Golf2: az szinte biztos, hogy aki a Szemeretelepen lakik, annak nem hianyzik, gyalogoltam ott egy par eve, es elmentem egeszen a vegebe, ahol mar a kifutokrol felemelkedo gepeket latod a hazad udvarabol, na az hangos volt, ott nem laknek, bar a latvany az lenyugozo......

Csodabogár 2020.06.06. 19:11:52

@Bredpitt Monika: Bécsre már én is ugráskészen várok. Aznap utaztunk volna, mikor bevezették a határzárat.:-(
MÁV vihar sebesen vissza térítette a jegy árát, feltehetően a jövő héten megyünk. Az ottani új főpályaudvartól nem vagyok elragadtatva, bár modern és célszerü, de pl. nincs egy rendes vendéglő.:-(

Csodabogár 2020.06.06. 19:16:31

@fhdgy: Nem éledezik. Egyszer voltunk olyan ostobák, hogy repülővel mentünk, Hihetetlen hosszú volt a vonatozás befele a városba. Soha többet. Azóta, az elmult 7-8 évben voltunk ott jó néhányszor. Nem szeretem. A vonat mindig valahol "kőbánya felsőn" állt meg, hosszú gyaloglással értünk be az épületbe. Bent tömeg és káosz. Utóljára azt olvastam, hogy mégse bontják le, de valamit, szerintük is, csinálni kell vele.

fhdgy 2020.06.06. 19:30:59

@Csodabogár: Nem értem!

A freisingi reptérről kettő S-Bahnnal is be lehet(ett) jutni a főpályaudvarig. Valamikor az S1 meg az S8 volt ez a kettő.

Hol volt a "Kőbánya felső"? Az S8 valamikor keresztül ment az Ostbahnhof-on. Esetleg arra gondolsz?

Ha nincs baleset, akkor S8-cal A reptértől a főpályaudvarig 45 perc.

Ez a 45 perc volt hihetetlen hosszú?

nyuszigonosz 2020.06.06. 20:13:04

@fhdgy:
Ezt nagyon én sem, mivel ahogy írod: 10 percenként indul a reptérröl kettö S-Bahn is: az S1 az München -Nyugat felé direkt a belvárosba, az S8 meg München-Kelet felé szintúgy, kb. 40 perc.

Aztán meg a Lufthansa Express Bus direkt a Terminal1 és 2 elöl is, az Schwabing felé megy, ugyanúgy a belvárosba, minden 15 percben és annak kb. 45 percig tart ez az út.

Mármint a valaha volt Covid elötti idökben.

Amit említettél az a tervezett 10 perces út a belvárosból a repülötérre, az Edmund Stoiber Prestige-Project: Transrapid.

Stoiber akkori beszéde erröl, na az halhatatlanná vált, bár másképp, mint ahogy Stoiber tervezte. Azóta is kedvenc kabarétéma, mint Trappatoni dühös beszéde 1998-ból.

fhdgy 2020.06.06. 20:31:29

@nyuszigonosz: Én pár évet laktam Ismaningban, amit az S8 szel keresztül, de szigorúan a föld alatt, hogy a jóöreg bajuwarokat, meg a teheneiket, káposztaföldjeiket ne zavarja a vonat zaja.

Ezt viccesen mondom, de mély tisztelettel, volt 700 millió DM-jük, hogy egy 15 ezres falu elegáns lehessen.

A gyorsvasút mögött Stoiber volt-e vagy valaki más nem tudom.

Arra viszont emlékszem, hogy 2001 októberben helyi népszavazás volt, hogy 700 millió DM-ért megépíthetik-e a fröttmaningi stadiont vagy sem.

Ha jól emlékszem, 60 %+ elment szavazni és a szavazók 60 %+-a meg is szavazta.

Ha Mo.-on is egyenként megszavazná a nép a stadion építéseket, akkor csak egyetlen rossz szavam lenne: miért vagyok olyan hülye, hogy ilyen hülyékkel élek együtt! -:)

nyuszigonosz 2020.06.06. 20:44:48

@fhdgy: Az Allianz Arena az már többszörösen megtérült. Az jó, hogy van. 2005-ben volt benne az elsö foci, a Bayern München hazai pályája, 75 000 nézöt fogad egyszerre és színt vált.

Ez a színváltás azért is volt fontos, mert nem csak a Bayern München, hanem az 1890 München ( az oroszlánok) hazai pályája is volt akkor még.

A neve meg azért Allianz Arena, mivel az Allianz 30 évre megvette a névjogot.

fhdgy 2020.06.06. 21:21:23

@nyuszigonosz: Szép emlékek! Én az Isar másik partján laktam, de sokszor elsétáltam majdnem odáig, mert az Isarau valami csoda volt. Ősszel csak azért is mentem, hogy szedjek erdei szedret. Csak annyit, amit ott mindjárt meg is ettem. Az úgy az igazi!

Jártam az Isarau-t, de Csákszegről álmodoztam. Ma voltam Csákszegben és erdei epret szedtem, ettem.

Több mint hatvan év után leheveredtem arra a rétre és szundítottam egyet.

Csákszeg gyönyörű, de most az Isarau fogja meg a lelkem!

Csodabogár 2020.06.06. 21:49:27

@fhdgy: Igen. Egy repülőtérről a városba jutáshoz, tömött S-Banon a 45 perc igen hosszú idő. Ezt maguk is tudják.

A "kőbány Felső" csak jelképes volt, hogy vagy 10 percet gyalogoltunk amig bejutottunk az épülethez az állomáson.
Ne háborogj, rajtunk. Mi egyszerüen jobbhoz vagyunk szokva.:-)))

Csodabogár 2020.06.06. 21:52:39

@fhdgy: Mert a szomszéd kertje mindig zöldebb.:-)

fhdgy 2020.06.06. 21:59:15

@Csodabogár: Nem, nem a szomszéd kertje! Valami más!

Az ember már csak olyan, hogy mindig másra vágyik.

Ami van, az van, az nem érték!

FutureFry 2020.06.06. 23:54:28

@Bredpitt Monika: Ilyesmi elég sok helyen létezik a világon, lásd:
en.wikipedia.org/wiki/Whispering_gallery

Én Budapesten is tudok legalább egyről (ami úgy látszik még az interneten sincs megemlítve). Nem írom ide, hogy hol, lehet tippelni! :) (Persze lehet, hogy több is van)

kocsisj 2020.06.07. 10:59:16

Ha már tegnap volt Tianon, a Herkulesfürdői Sissy váró, ami nevével ellentétben abban időben óriási számíthatott. És egyben amelyikért az egyik legnagyobb kár. Jelenleg szörnyű állapotban van. Láttam régi képeket róla, egy mese volt, kár érte. (Kb 5x akkora, mint a gödöllői, amit legalább szépen megcsináltak és még funkciója is van, házasságkötő)

Balogh Zsolt · http://vonattal-termeszetesen.blog.hu/ 2020.06.07. 13:16:05

@fhdgy: A közvetlen reptéri vasút lekerült a napirendről, lesz viszont még egy S-Bahn alagút, így a 20 perces ütem 15 percesre sűrűsödik majd. Némelyik S-Bahn "expressz" S-Bahn lesz, kevesebb megállóval a város alatt.

Ami még nagy dolog, hogy a reptéri S-Bahn állomást több irányból is bekötik a hagyományos vasúthálózatba, így nem csak S-Bahnnal, hanem "igazi" vonatokkal is megközelíthető lesz a reptér.

Bővebben: vonattal-termeszetesen.blog.hu/2019/06/09/a_muncheni_repterre_a_flughafenexpress-szel

Ami pedig a régi állomásépületet illeti:
i.ytimg.com/vi/ndLl-3QAju0/maxresdefault.jpg

De ne féljetek, 2026-ra lesz helyette új! :)

Benbe · http://www.benbe.hu 2020.06.07. 21:40:10

A Eurostar már rég a St. Pancrasra jár, Waterloo International bezárt.

Benbe · http://www.benbe.hu 2020.06.08. 07:11:06

@Csodabogár: Mire gondolsz? A felszínen elég komoly food court van, de lent az aluljáróban a Südtiroler Platz állomás felé (amit manapság "Haltestelle Wien Hauptbahnhof (Bahnsteige 1 und 2)" néven említenek) van igazi Gasthof-érzést adó is.

ComLo 2020.06.08. 07:11:32

Ízlések és pofonok, de távol keletről, én Hongkong-t de főleg Bangkok-ot, max akkor említeném ha nem jártam volna máshol :-) . Indusztriális 12 egy tucat repterek. Hongkong-i reptér, a melette lévő hegyre felvezető libegőből azért elég királyul néz ki.
Nálam távolkeletről, abszolult Seoul és Singapore a király, csak azokért a repterekért, kis túlzással, megéri utazni.
És ha már nagyon szép pályaudvarok, szigorúan kívülről az egyik kedvencem a Flinder Street Station Melbourne-ben:
en.wikipedia.org/wiki/Flinders_Street_railway_station

lbalazs67 2020.06.08. 08:37:08

Az eurostar már 15 éve nem Waterloo-ra jár, hanem stPancrasra. Viszont az sokkal szebb, kicsit olyan, mint egy repülőtér.

Bredpitt Monika 2020.06.09. 08:29:15

@FutureFry: akkor megint mondom, te vagy HA elo lexikonja, ma terveztem, hogy vonattal megyek a Keletibe, majd korulnezek, vajon ott lehet e beszelgetni a falakon keresztul.....

kosz a linket (amugy l e szoktal szallni a netrol neha?)

Bredpitt Monika 2020.06.09. 08:31:39

@Csodabogár: most pont azert ultem a gephez, hogy nezzek szallast is, megiscsak jobb, ha nem kell vegigrohanni a varoson, en pl meg nem lattam a kastelyt
ha jol lattam 8 euro egy napijegy, idaig maradtam a jol bevalt gyaloglasnal, de ugy azert nem tudod bejarni a varost rendesen, csak ha sok napot toltesz el....

az idojarast is figyelem......

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása