oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. május 12. 06:30,  Ausztriában dolgozol? Így működik a nyugdíjrendszer 77 komment

2020. május 12. 06:30 Határátkelő

Ausztriában dolgozol? Így működik a nyugdíjrendszer

Rengeteg magyar dolgozik Ausztriában, van, aki ingázik, akad, aki kiköltözött közülük. Nekik (és a külföldi munkavállalást még csak tervezőknek) sem mindegy, mi vár rájuk, amikor nyugdíjba mennek, így különösen érdekes lehet Tamás írása, amely az osztrák nyugdíjrendszert mutatja be.

1_256.jpg

„Az utóbbi 15 évben több, mint 600.000 magyar vándorolt ki nyugatra, így sokan találtak ideiglenes - vagy épp állandó - otthonra külföldön. Azonban Magyarország határ menti településeiről is mind a mai napig sokan ingáznak. A legtöbben Győr-Moson-Sopron megyéből járnak ki dolgozni, egy 2016-os adat alapján ez a szám 72.000 fő - ami valószínűleg az évek során még tovább nőtt. 

Azt tudjuk, hogy a hazai nyugdíjrendszer már most sem kecsegtet túl sok jóval, és ez az évek, évtizedek múltával még tovább fog romlani. Épp ezért elengedhetetlen az öngondoskodás, az hogy mi magunk teremtsük meg a feltételeit a boldog, gondtalan nyugdíjas éveinknek. Erre több lehetőségünk is van és több, az állam által támogatott megoldás közül is választhatunk. 

Leginkább azok vannak szerencsés helyzetben, akik a külföldön eltöltött évek után szeretnének hazajönni Magyarországra, hiszen a külföldi nyugdíjból egy sokkal biztonságosabb életre számíthatnak majd itthon.

Az osztrák nyugdíjrendszer

A két országban természetesen egymástól teljesen eltérő nyugdíjrendszerrel találkozhatunk. Ausztriában a nyugdíjkorhatár a nőknél 60, a férfiaknál 65 év, míg hazánkban, 2020-ban egységesen 64,5 év. Ezt egyébként 2022-ig, fokozatosan 65 évre emelik majd. 

Mindkét országban lehetőségünk van korkedvezménnyel vagy a speciális munkahelyünkhöz rendelt feltételek esetén előbb nyugdíjba vonulni. Ennek értelmében az osztrákoknál legkorábban a 60. életévünket betöltve válhatunk nyugdíjassá, amihez nehéz fizikai munka esetén 10 ledolgozott év is elegendő. 

A minimum elvárás az osztrák kormány részéről, hogy legalább 180 biztosított hónapot tudjunk magunk mögött, ebből azonban elegendő, ha összesen 84 hónapot töltünk el tényleges munkaviszonyban. Vagyis minimum 15 évre van szükségünk, hogy osztrák nyugdíjban részesülhessünk. 

Ez viszont még nem jelent teljes jogosultságot, ilyenkor ugyanis részleges mértékű járadékot kaphatunk majd a jövőben. A teljes nyugdíj összegéhez ugyanis mintegy 45 évet kell eltölteni Ausztriában. 

Azt, hogy pontosan mekkora összeget kapunk a nyugdíjba vonuláskor három tényező határozza meg. 

  • Az egyik ilyen, hogy a munkával töltött időszak alatt, mekkora jövedelemmel rendelkeztünk.
  • A másik szempont, hogy milyen hosszú ideig voltunk a biztosítási rendszerben, ami, értelemszerűen, 15 és 45 év között helyezkedik el.
  • Az utolsó szempont pedig az, hogy hány évesek vagyunk a nyugdíjazási kérelem benyújtása esetén. 

Vannak azonban egyéb tényezők is, amelyeket figyelembe vesznek az elbíráláskor és hozzáadódnak a biztosított időszakhoz annak ellenére is, hogy ez idő alatt nem fizettünk járulékot. 

Ilyen lehet például a katonai szolgálatban eltöltött idő, a gyereknevelés időszaka illetve a munkanélküliség vagy betegség miatt kiesett időtartam

cim_284.jpg

Mennyi az annyi?. 

Amennyiben rendelkezünk legalább 15 év biztosított idővel, és minimum 7 év munkaviszonnyal, akkor egy magyar viszonylatban igencsak szép összegre számíthatunk. 

Az egyedülállók minimum nyugdíj ellátása átlagosan 889 euró, ami átszámolva valamivel több, mint 300.000 forint. (Ez az összeg egyébként nagyobb, mint a jelenlegi hazai átlagkereset.) 

Ezt figyelembe véve az osztrák rendszer igen kedvező, és még csak a legalacsonyabb átlag nyugdíjról beszélünk. A házastárssal élők nyugdíja már 1.334 euró, vagyis közel fél millió forintnak megfelelő összeg. 

Emellett az osztrák rendszerben 13. és 14. havi nyugdíjra is számíthatunk. Ráadásul kiegészítő összeget kapunk gyermekeink után is, egészen 18 vagy 27 éves korukig, ha aktív hallgatói jogviszonyban állnak. 

Plusz juttatást kapnak a rokkantnyugdíjasok is, így ezek után még további 137 eurót folyósítanak havonta, ami további 50.000 forint kiegészítést jelent. 

Ha szeretnénk, lehetőségünk van nyugdíj mellett dolgozni is, ennek mértékét viszont semmilyen jogszabály nem köti meg. Kivételt képeznek a korkedvezménnyel nyugdíjba vonulók, akik csak havi 425 euró összeghatárig vállalhatnak munkát. 

Egy példán keresztül bemutatjuk, hogyan is néz ki ez a gyakorlatban. 

Amennyiben csupán a minimum nyugdíjellátásra lennénk jogosultak, és van egy egyetemista korú gyermekünk, legrosszabb esetben is 325.000 forint körüli nyugdíj összegre számíthatunk egyedülállóként, és több, mint 500.000 forintra házasként. Ha még valamennyi plusz munkát is vállalunk, akkor heti pár órás munkaviszonnyal 600 ezer forintra is növelhetjük bevételeinket.

2_215.jpg

Mikor kaphatunk ausztriai nyugdíjat?

A legtöbb, külföldön munkát vállaló magyar, nem csak az adott országban, hanem saját hazájában is rendelkezik munkaviszonnyal. 

Az is előfordulhat, hogy a kint töltött külföldi munkaviszony után hazaköltöznek és itthon vállalnak munkát,  ilyenkor azonban mindkét országban rendelkeznek ledolgozott évekkel. 

Mi a helyzet ilyenkor? 

Erre az esetre a két ország között létrejövő  szerződés értelmében ezek a munkaidők összevonhatóak, függetlenül a munkaviszony hosszától. 

Ehhez minimum 1 évig kell Ausztriában dolgozni és már bele is számolhatjuk nyugdíjas évekbe. Ezután a 365 nap után már nem csak nyugdíjra, de családi pótlékra és munkanélküli segélyre is jogosulttá válunk az osztrák oldalon. 

Addig viszont, amíg nem érjük el a teljesértékű ausztriai nyugdíjhoz szükséges 15 évnyi munkaviszonyt, csak időarányos nyugdíjra számíthatunk. Így nézve például 3 évnyi osztrák munka esetén ezután kapunk részarányos átlag nyugdíjat, a többi munkaidőnk után pedig a magyar állam fizet majd annak arányában. 

A legjobb helyzetben azok vannak, akik elérték az adott két országban előírt munkaéveket, hiszen ilyenkor mindkét államtól teljes értékű nyugdíjjárulékot kérhetnek. 

Ha például minimum 20 évet dolgoztunk Magyarországon, majd  legalább 15 évet Ausztriában és elérjük a nyugdíjkorhatárt - ami ugye az osztrákoknál alacsonyabb - így az ottani rendszer szerint nyugdíjba vonulhatunk. Éppen ezért az ott eltöltött évek után a teljes értékű nyugdíj összeg részarányos összegét kapjuk majd meg. 

Azonban meg kell várnunk, hogy itthon is elérjük a nyugdíjkorhatárt, addig ugyanis az osztrák kormánytól csak a náluk ledolgozott évekre jár a külföldi nyugdíj. Ha itthon is nyugdíjba megyünk, akkor az alábbiak szerint számolják ki a teljes ellátást: 

- teljes időszakra vonatkozó magyar nyugdíjösszeg

- összes ledolgozott év után járó osztrák nyugdíjjárulék

- időarányosan a Magyarországon és az Ausztriában eltöltött évek után járó nyugdíj összeg együttesen 

A három opcióból pedig azt fogjuk megkapni, amelyik a legmagasabb összeggel jár majd. Ennek fényében érdemes átgondolni, hol és hány évet érdemes dolgoznunk azért, hogy nyugdíjas éveinkre biztos megélhetésben legyen részünk.

3_193.jpg

Jogosultak-e a külföldi munkavállalók hazai adókedvezményre?

Azonban jó, ha szem előtt tartjuk, hogy sem az osztrák, sem a magyar nyugdíjrendszer nem lesz sokáig fenntartható ebben a formában. Ugyanis a társadalom elöregedése, valamint a csökkent születésszám miatti kevesebb munkavállaló, kevesebb pénzt fog majd ebben a “közös kalapba” tenni. Így - előbb vagy utóbb -, de az öngondoskodás elkerülhetetlen lesz. 

Ebben az esetben jó, ha tudjuk, hogy külföldi munkavállalóként - egy legális jogi kiskapunak köszönhetően - is jogosultak vagyunk az adóvisszatérítésre. 

Alapesetben ugyanis csak azoknak jár, akik fizetnek SZJA-t - ezt pedig ugye a külföldi munkavállalók nem (vagyis nem itthon) fizetik. Azonban egy nyugdíjbiztosítás igénylése esetén a szerződő fél (aki fizeti az SZJA-t) és a biztosított személye (tehát ebben az esetben a külföldi munkavállaló) eltérhet egymástól. 

Így már jogosultak leszünk az éves szinten 130 ezer forintos “extra pénzre”, vagyis az adóvisszatérítésre. Ez elsőre talán nem hangzik egetverően hatalmas összegnek, azonban ez, évenként halmozva, szintén jelentős hozamot termel. 

Ezt, havi 54.200 forintos befizetéssel tudjuk kimaxolni. 

Amennyiben például egy 55.000 forintos havi összeget fizetünk be a nyugdíj előtakarékossági számlánkra, 30 éves korunktól kezdve, úgy a kapott adóvisszatérítés mértéke mintegy 4.550.000 forint. 

Azonban ehhez hozzájön meg a visszatérítés által termelt hozam is, ami további 9.281.442 forintot jelent. 

Így összesen 13.831.442 forintos plusz összegre tehetünk szert az évtizedek során (csak az adóvisszatérítéssel).

Összegzés

A hazai nyugdíjakat tekintve, a legújabb becslések alapján, 2035-40-re nagyjából a fizetésünk 35-40%-át fogjuk csak viszontlátni nyugdíjként. Ezért ne feledkezzünk meg az öngondoskodásról sem, hiszen az apránként megspórolt összegek a végén szép kiegészítésként fognak szolgálni számunkra.”

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: nyugdíj Ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr9015681520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

deppate frog 2020.05.12. 10:56:28

Jol hangzanak ezek a szamok forintban. Ausztriaban ekkora penzekbol megelni (a megszokott eletszinvonalon) sok nyugdijasnak kihivas lehet.
En akkor is összehuznam a nadragszijat, hogy osztrak foldon nyugdijaskodhassak inkabb. De ez meg valtozhat, ha majd kezd aktualis lenni a kerdes ugy 30-40 ev mulva. Bar addigra lehet, hogy a gyerekeim meg unokaim miatt amugy is inkabb ide kötödök.

Herr Géza 2020.05.12. 14:00:15

Tamás ugye biztosítási ügynök? :)
Ezt azért elmagyarázhatná:
“ Ezt, havi 54.200 forintos befizetéssel tudjuk kimaxolni.
Amennyiben például egy 55.000 forintos havi összeget fizetünk be a nyugdíj előtakarékossági számlánkra, 30 éves korunktól kezdve, úgy a kapott adóvisszatérítés mértéke mintegy 4.550.000 forint.
Azonban ehhez hozzájön meg a visszatérítés által termelt hozam is, ami további 9.281.442 forintot jelent.
Így összesen 13.831.442 forintos plusz összegre tehetünk szert az évtizedek során (csak az adóvisszatérítéssel).”
Mert ez baromira jól hangzik, csak éppen nagyon nem igaz. Illetve mindenféle “tételezzük fel” számokon alapul és természetesen az ügyfél szempontjából a lottó telitalálattal azonos valószínűségű paramétereket vesz figyelembe. A “hozam” aztán nem kb., meg esetleg, meg akár... szintű eredmény, hanem egyforintos szintű okosság. Mindez 30-35 éves távlatra számolva. Aha.

dikusz. 2020.05.12. 14:41:03

Milyen végzettsége, és milyen munkája van annak a 30 éves fiatalnak, aki havi 55000 Ft-ot tud nyugdíjelőtakarékoskodni?

Viszont az megnyugtató(?). hogy az "Összegzés" alatt megtalálható a készséges tanácsokat adó cég elérhetősége. Az egész mellé/elé pedig kerekítettek egy osztrák nyugdíjról szóló történetet.

De biztos csak én vagyok ilyen kákán is csomót kereső...

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.05.12. 14:46:53

@Herr Géza: 34 evig szamol valtozatlanul az adovisszateritessel. hozzaadja 34 evnyi hozamot is. de nem emliti 34 evnyi inflacio merteket. 3%-os inflacioval 4.8m koruli osszegre "tehetunk szert", mai ertekre szamolva. szepen beosztv 10 nyugdijas evre havi 40ezer.
nem azt mondom, hogy ne ongondoskodjunk vagy ne hasznaljuk a kedvezmenyeket, de egyetertek azzal, hogy ugynok duma.

Golf2 2020.05.12. 16:42:18

@dikusz.: aki havi 55000 Ft-ot...kevés vagy sok?

dobcsab 2020.05.12. 16:46:35

Ja és egy sima betanított munkás kollégám ment tavaly nyugdíjba 43 év munkaviszonnyal és kapott majdnem 40000 euro t, azután amit a munkáltató kötelezően fizetett utána nyugíjbiztosításba. Szóval ebből még a kb 1700 nyugdíjból csak kihúzza elejéig.

nemecsekerno_007 2020.05.12. 16:46:37

Annyit kap amennyit a kint dolgozó magyarok megtermelnek nekik.
Ezzel amúgy az itthon dolgozók szívnak, mert nekik kell a nyugdíjakat előteremteni.
Ha EU-s szinten, biztosításként működne a nyugdíjrendszer, akkor a másik országban dolgozóknak nyugdíjas-tartást kéne fizetni vagy a fogadó állam fizetné a nyugdíjas családtagot. Mert az egy vicc, hogy szabad a munkaerő-áramlás, de a szociális teher arra az országra hárul amelyik kiképezte közpénzből a munkaerőt. Ugye erről szemérmesen hallgat mindenki, ez EU-s tabu.

dobcsab 2020.05.12. 16:46:37

Kis pontosítás. A cikk elején tévesen 45 évet ír a teljes nyugdíj feltételeként. Ez valójában 15 év. Ahhoz hogy résznyugdíjat kapjon valaki 5 év elegendő, ennek kiszámítását kb. jól írta.
Aki 45 évet ledolgozott Ausztriában, annak az első nyugdíja nem lehet kevesebb mint az utolsó fizetése 80 % a.

Herr Géza 2020.05.12. 17:03:33

@nemecsekerno_007: Tuggyuk. :) Mondjuk nem ártana, ha elolvasnád a posztot meg a vonatkozó jogszabályokat. Hát még, ha értelmezni is tudnád azokat.

dikusz. 2020.05.12. 17:06:31

@Golf2: Fizetni sok. Hogy ne okozzon ekkora összeg félretétele gondot, ahhoz jó fizetésének kell lennie.

dikusz. 2020.05.12. 17:09:20

@Herr Géza: Azt nem kell neki. Ha meglátja a "nyugdíj" szót egy címlapos posztban, már ott nyomja az állandó szövegét. És lehet, hogy be sem fejezte, mert azt még nem írta le, hogy "én tartom el a nyugdíjasokat"...

Herr Géza 2020.05.12. 17:14:57

@dikusz.: Akkor ő az eltartód, ráhagytad már hálából a lakásodat? :) Csak előtte kérd el az ő szülei nyugdíját egy összegben (+kamat, +infláció, stb.), mert azt meg ugye az ő logikája alapján te fizetted. Ja meg az ő taníttatását is, igaz az nem lehetett túl sok.... :D

Golf2 2020.05.12. 17:33:24

@dikusz.: Kevés,semmit se ér. Vehet belőle 1 normális kocsit,vagy 1 szolid világkörüli utat,ezt kaphatná 30! év "előtakarékosság után,a 13 millájáért,ha megéli egyáltalán.

Csodabogár 2020.05.12. 17:38:24

@dobcsab: Ezt valahogy nem értem, de biztos az én képességeimben van a hiba. Mert amit a munkáltató fizet meg a munkavállaló valamilyen arányban, abból lesz a nyugdíj. Gondolom az havi 1700 euró és akkor mi a 40 ezer?

oborzil 2020.05.12. 18:02:12

A korkedvezmény Magyarországon már csak múltidő.

desw 2020.05.12. 18:02:13

@Herr Géza: @dikusz.:

Mondjuk baromira igaza van abban, hogy a magyar adófizetők fizetik a bölcsit, az ovit, az ált sulit, a gimit, az egyetemet, a CSP-t a CSOK-ot, az eü-t, . . . aztán egyetem után meg papit & mamit szintén a magyar adófizetőkre hagyva lelép külföldre.

Ozsetan 2020.05.12. 18:02:13

Tetszik, nem tetszik, aki nem termeli meg a létfenntartásához szükséges javakat, az eltartott. A kamatokból, hozamokból élő, az osztalékot, földjáradékot, egyéb vagyoni hozadékot élvező és természetesen a nyugdíjas is. Természetesen vannak olyan tevékenységek, amelyek produktuma nem a közvetlen létfenntartáshoz szükségesek, de a társadalmi konszenzus szerint segítik azt. Még egy érdekes szempont: ki az, aki komolyan gondolja, hogy ha az állam csődje esetlegesen nem teszi lehetővé a nyugdíjak fizetését, az üzleti pénzügyi szolgáltatók majd képesek lesznek arra, összeomlott valutarendszer mellett, állami vagy államközösségi pénz hiányában.

Golf2 2020.05.12. 19:05:43

@desw: Szerintem meg kevesebb anyagi kárt okoz összesen a 600000 lelépett az országnak mint kb.10 ember a "kormány" vezérkarban.

vándor madár 2020.05.12. 19:11:44

Azt hittem, hogy ez a nyugdíjtéma már lerágott csont, de úgy látszik, még mindig van új a nap alatt, főleg félrevezetések. Igazán a témához illik, egy húszéves lány fotójával indítani a nyugdíjtémát.

A kedves posztíró kétszer is nyugdíjjárulékról, mint jövendő nyugdíjról ír:

"A legjobb helyzetben azok vannak, akik elérték az adott két országban előírt munkaéveket, hiszen ilyenkor mindkét államtól teljes értékű nyugdíjjárulékot kérhetnek."

"- összes ledolgozott év után járó osztrák nyugdíjjárulék"

A nyugdíjjárulék nem jár semmi után, hanem azt a polgár fizeti abban a reményben, hogy majd az után egyszer valamilyen nyugdíjat fog kapni.

Tényleg azok járnak a legjobban, akik elérik minden országban, ahol dolgoztak, az előírt minimális biztosítási időszakot, de attól függetlenül mindenhol a biztosításban töltött időtartamra fognak nyugdíjat kapni, ami nem mindegy, hogy pl. 20 vagy 40 év. Egyébként pedig nem minden ország alkalmaz olyan büntetőszázalékokat, mint Magyarország, hogy az alacsonyabb biztosítási időre alacsonyabb szorzó jár. Máshol ugyan az a szorzó, csak nem mindegy, hogy mennyi időre.

Nem Ausztriában kell egy évet dolgozni és nem a két ország között létrejövő szerződés értelmében vonják össze a ledolgozott biztosítási időket, hanem erre Európai Uniós jogszabály van, ami minden EU tagállamra és még a szociális egyezményhez társult országokra is kötelező érvényű. Kétoldalú egyezmény csak harmadik országgal szükséges, pl. Kanada.

Akkor még egyszer leírom, hogy teljesen felesleges itt bármelyik ország nemzeti nyugdíjfeltételeit ismételgetni, mert azok csak azokra vonatkoznak, akik csak az adott országban dolgoztak.
Az Európai Uniós vándormadaraknak bárhol 1 azaz egy év bizstosítási idő szükséges bárhol, feltéve, ha nem ez az összes biztosítási idejük, mert akkor csak Svájcból kapnának pár frank nyugdíjat, ugyanis ott 1 év az előírt minimum.
Mivel az EU-ban össze kell adni a bárhol megszerzett öszes biztosítási időt a nyugdíj kiszámításhoz, azzal általában megszerzi a kedves polgár a jogosultságot a nyugdíjrészhez az adott országban. Az összes NYUGDÍJRÉSZből tevődik össze a teljes nyugdíj, amit majd az ember a végén kap minden országból, ahol jogosultságot szerzett. Ez nem két ország, hanem akárhány.

A RÉSZNYUGDÍJ az nem a fenti, hanem az a nemzeti nyugdíj része, ha az adott országban létezik ilyen. Azt jelenti, hogy ha valaki nem szerzi meg az előírt biztosítási időt, akkor alacsonyabb időszakra is kaphat résznyugdíjat. Ilyen pl. létezik Magyarországon. Minumum 20 év teljes nyugdíj, de nyilván nem annyi, mint 40 évre, 15-20 év között résznyugdíj, 15 év alatt semmi, de ez a verzió csak akkor lép életbe, ha valaki kizárólag Magyarországon szerzett biztosítási időt.

Úgyhogy kedves Ausztriában és bárhol az EU-ban dolgozók! Ne féljetek, de akár hány részletben is, nyomjatok le egy évet. A krach csak akkor ütne be, ha Magyarország a nyugdíjba menetelkor már nem lenne EU tag.

Ausztriában egyébként senki nem kap egy fillér magyar forint nyugdíjat sem, meg semmiféle juttatást, úgyhogy kár ilyen fals irányba tolni a posztot.

Azt kellett volna még ideírni, hogy a nyugdíj az Nyugat -Európában mindenhol adóköteles jövedelem, Magyarországon meg nem, úgyhogy nyilván ezért is térnek vissza Magyarországra sokan a nyugíjas éveikre, miközben akkor van a legnagyobb szükségük egészségügyi ellátásra, ami miatt pont jobb lenne, ha ott maradnának, ahol addig voltak.

@Csodabogár: "akkor mi a 40 ezer?"

Szerintem az lehet a nyugdíjkassza (2. Säule).

desw 2020.05.12. 19:41:39

@Golf2:

"Szerintem meg kevesebb anyagi kárt okoz összesen a 600000 lelépett az országnak mint kb.10 ember a "kormány" vezérkarban. "

És egyébként mi is az összefüggés itt?

Mondjuk ha ez a 600k fő csak minimálbéres lenne, akkor is évente min 800 milliárd esik ki a költségvetésből áfa és a bérterhek miatt.

chrisred 2020.05.12. 19:41:46

@desw: A bölcsit csak adott esetben, a tankötelesség időszakát az állam határozza meg, az egyetemen pedig csak annak jár állami finanszírozású hely, aki a tanulmányi eredményeivel kiérdemelte.

chrisred 2020.05.12. 19:41:52

@nemecsekerno_007: A szociális terhet annak az államnak kell viselnie, aki attól a nyugdíjas korútól az aktív időszakában beszedte a nyugdíjjárulékot. Valamit valamiért.

desw 2020.05.12. 19:42:00

@Ozsetan:

"Tetszik, nem tetszik, aki nem termeli meg a létfenntartásához szükséges javakat, az eltartott. A kamatokból, hozamokból élő, az osztalékot, földjáradékot, egyéb vagyoni hozadékot élvező és természetesen a nyugdíjas is. "

Úgy-e? Ami nem jár zajjal és kosszal, az nem igazi termelő meló!

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2020.05.12. 19:42:14

@nemecsekerno_007: Csak az a durva kisfiam,hogy többet tud hazaadni anyunak apunak,mint amennyit egy itthoni keresetből félre tudna rakni.

@desw: Ezt neked is!

dobcsab 2020.05.12. 19:42:23

@Csodabogár: Bocs talán félreérthető voltam. Ausztriában minden munkáltató fizet az alkalmazottai után egy fix % ot,(fejből nem tudom mennyit) az általa kiválasztott Biztosítónál. Ugyanaz mint nálunk a nyugdíjbiztosításom csak ezt a cég fizeti kötelezően Neked. Akkor kapod meg ha nyugdíjba mész, de csak akkor. + a rendes tb ből kiszámolt nyugdíj.

Cnere 2020.05.12. 19:42:49

@nemecsekerno_007: "Mert az egy vicc, hogy szabad a munkaerő-áramlás, de a szociális teher arra az országra hárul amelyik kiképezte közpénzből a munkaerőt. "
Mert például az EU a szabad munkaerőáramlás miatt (is) EUR milliárdokat ad az országnak, amit ilyenkor elfelejtünk. Mondjuk értem kissé az okát mert a neresek szépen csapolják ezeket a pénzeket és kevés jut el a végén a polgárokhoz, de a nagy képhez ez is hozzá tartozik.
Amikor német ismerőseim kérdezik, hogy mire költjük az általáluk beadózott EUR-t, akkor meg szoktam neki mutatni a helyi büszkeséget a térkövezett főteret meg a szőkőkutat, amit már csak ünnepeknél kapcsolnak be, mert spórolnak, de elvileg tudja a vízsugár magasságát szabályozni kompjúterrel ahogy egy képviselő magyarázta.
Meg ezek mellett megemlítem én is, hogy a munkerő kiképzési ára, akik innen mennek oda dolgozni.

DocBulywood 2020.05.12. 20:36:08

@deppate frog:

"En akkor is összehuznam a nadragszijat, hogy osztrak foldon nyugdijaskodhassak inkabb."

Miért osztrák földön nyugdíjaskodnál inkább?

Izé: miért inkább osztrák földön nyugdíjaskodnál?

desw 2020.05.12. 20:36:09

@chrisred:

" A bölcsit csak adott esetben, a tankötelesség időszakát az állam határozza meg,"

És??

"az egyetemen pedig csak annak jár állami finanszírozású hely, aki a tanulmányi eredményeivel kiérdemelte."

Und?? A kérdés az volt, hogy ki fizeti . . .

desw 2020.05.12. 20:36:09

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:

"Csak az a durva kisfiam,hogy többet tud hazaadni anyunak apunak,mint amennyit egy itthoni keresetből félre tudna rakni."

??? A kérdés az volt, hogy ki fizeti az otthon hagyott mami és papi nyugdíját?

Herr Géza 2020.05.12. 20:53:46

@desw: És aztán ezt lehet tovább ragozni a végtelenségig. Eljutva oda, hogy Kovács Pali, a sikeres menedzser az általa becsengetett eü-járulékból miért is fizesse a rákos Szabó Pisti csillió forintos gyógykezelését, hisz Szabó Pisti “csak” betanított szalagmunkás volt Kovács Pali cégében és 10 év alatt fizetett be annyi járulékot, mint Pali 6 hónap alatt.
Demagóg duma? Az. Pont, mint a tiéd.

nemecsekerno_007 2020.05.12. 20:57:28

@chrisred: Ez akkor is hazugság volt és most is az, persze körbe lehet bástyázni jogszabályokkal.

nemecsekerno_007 2020.05.12. 20:57:31

@Herr Géza: Akkor te jogszabályokat kapsz nyugdíj helyett. Érted mi a gond ezzel?!

nemecsekerno_007 2020.05.12. 21:31:18

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:
Inkább az a durva, hogy ettől függetlenül mi fizetjük a nyugdíját, pedig nem kéne.
Utaljon a gyerek, annyival kevesebb lehet az aktívak járuléka vagy fizethetnék önkéntesbe. Szóval ez a legális alibizés is csak olyan kicsiben, mint a Mészáros Lölö nagyban. Szóval nem vagyunk Mama-hotel.

desw 2020.05.12. 21:35:00

@Herr Géza:

A társadalom nem a két szépe szeméért fizeti Kovács Pali iskoláit, hanem azért, hogy a jővőben legyen MAGYARORSZÁGON adózó ember. Ez egy befektetés. Szerintem elvárható, hogy nemcsak jogok, hanem kötelezettségek is vannak.

Itt több milliónyi, akár tízmilliónyi támogatásról van szó, de itt ne várjon senki semmit cserébe, mi?

A munkahelyen is aláírsz hűséget, ha elküldenek egy drágább tanfolyamra, sőt, még egy kib@szott telefon megszerzéséért is aláírnak az emberek 2 évet, de az 5-10 millás egyetem az jár puszira, mi?

Csodabogár 2020.05.12. 22:26:00

Azt mondták nekem mindig, hogy a svédek irigyek. Nem tudom, de a király minden újévi beszédében elmondta, hogy "Svédek ne legyetek irigyek"
Valaki már itthon is elmondhatná, mert az irigység rosszabb mint a vírus.:-(

dikusz. 2020.05.12. 22:29:21

@desw: Minden adófizető, így én is fizettem addig amíg dolgoztam.

dikusz. 2020.05.12. 22:35:52

@vándor madár: Soha nem lesz lerágott csont. Ha egy posztban megjelenik a "nyugdíj" szó, mindig megjelennek az állandó szövegükkel, és mindig ugyanazok.

2020.05.12. 22:46:21

>> Szerintem elvárható, hogy nemcsak jogok, hanem kötelezettségek is vannak.

az is elvarhato, hogy egy orszag normalis korulmenyeket teremt a megelheteshez - jelentsen barmit is a "normalis", akar anyagi felteteleket akar mindennapi kozerzet vagy barmi mast.

ha valaki ezt nem kapja meg, nem latom rossz-arcnak csak azert, mert "hutlenul" elmegy, es ezzel nem teriti meg a befektetest.

masik oldalrol: Mondjuk, hogy egy tanar 300 nettot visz haza (HA-HA-HA). Ez azt jelenti, hogy a 15 eves oktatasom alatt a tanar (egy tanarral szamolok, mert annyi volt az osztalyteremben) 54millio forintot keresett (netto, a bruttonak nincs ertelme, mert az adoreszt visszakapja az orszag)

ez 30 masik gyerekkel osztozva 1800000 forintot jelent ram vetitve. De duplazzuk meg, mert az iskola nem csak tanarokbol all, hanem mas kisegito szemelyzetbol, az 3.6 mill. Plusz az epuletek, amit fel kellett epiteni, karbantartani, meg egyeb jarulekos koltsegek, legyen 5millio a ram eso resz.

Ez kb annyi, mint amennyit az utolso magyarorszagon toltott evben adokban befizettem (szja, afa, stb).

Es akkor most beszeljunk az azt megelozo 17 ev befizetett adoirol...

Szerintem ha osszeszedjuk az osszes hataratkelot, osszeadjuk a magyarorszagon befizetett adoikat, es ehhez hozzaadjuk a hazakuldozott penzeket (hany milliard is az mostanaban evente?), nem vagyok benne biztos, hogy veszteseges volt ez az uzlet az orszagnak...

lüke 2020.05.12. 23:24:11

Ha Ausztriába küldeted a magyar nyugdíjad,abból adózol
ha fordítva ,akkor azt forintositják....

nemecsekerno_007 2020.05.12. 23:24:12

@desw: Nocsak, még egy ember aki gondolkodik :)
Én símán megvonnám a nyugdíjat attól, akinek a gyereke külföldön fizet adót.

AngeI 2020.05.12. 23:24:12

20-30 év múlva leginkább semmilyen nyugdíjat nem fognak kapni a bécsi szandzsákban..

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2020.05.12. 23:24:12

A szociális segéllyel mi a helyzet mostanság Ausztriában? Frissen kiköltözöttként ki lehet bulizni valahogy?

A válság idejére lehet visszamennék osztrák segélyre.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2020.05.12. 23:24:12

@Herr Géza:

Azért mert nem a dzsungelben élünk, hanem társadalomban.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2020.05.12. 23:24:12

@desw:

Pontosan mi a bajod? Hogy nincs tandíj? Vagy micsoda? A szabad munkaerőáramlás?
Magyarország is csak úgy kapja azt a munkerőt ami meg hozzánk jön. Nem mi fizettük a költségeit előtte.
Ja hogy mi kevésbé vagyunk célország mint a németek? Hát ez van..

vándor madár 2020.05.12. 23:24:27

@desw: "aztán egyetem után meg papit & mamit szintén a magyar adófizetőkre hagyva lelép külföldre."

"A sikeres oklevélszerzést követő 20 éven belül a magyar állami ösztöndíjas félévekkel megegyező ideig hazai munkaviszonyt köteles fenntartani."

www.felvi.hu/felveteli/jelentkezes/koltsegek_es_juttatasok/magyar_allami_osztondij_feltetelei

Herr Géza 2020.05.13. 00:05:11

@nemecsekerno_007: És te érted azt, hogy ha otthon maradtam volna, akkor te és a barátod fizetnétek az én nyugdíjamat a ti agyament logikátok alapján, tehát simán imába foglalhatjátok a nevemet, mert ennyivel is beljebb lesztek. :)))

adg 2020.05.13. 01:22:52

@Herr Géza: mar sokszor kerdeztem tole, de sose valaszolt, hogy mi van azzal a nyugdijassal, akinek mondjuk van 3 gyereke, mert ilyen azert lehet, es egy kulfoldon, ketto otthon adozik. Ettol is elvenne a nyugdijat?
Meg ha a nyugdijasnak egy gyereke van otthon, akkor annak jar a nyugdij, a fenti 3 gyerekesnek meg nem?
Es ha a nyugdijasnak nincs gyereke? Na azzal mi a fasz van? :)
Ez a faszi mondjuk ugy, hogy nem dolgozta meg ki az elmeletet rendesen. Igaz, @nemecsekerno_007: ?

2020.05.13. 03:05:25

@nemecsekerno_007: "Én símán megvonnám a nyugdíjat attól, akinek a gyereke külföldön fizet adót"

ez mondjuk eleg erdekes logika, azert buntetni valakit, mert masvalaki csinalt "rosszat". Az meg ne mehessen egyetemre, akinek az apja kulak volt? Vagy a nagybacsi diszidalt nemetorszagba/usa-ba? Hmm varj ez valahonnan ismeros...

Golf2 2020.05.13. 07:59:28

@nemecsekerno_007: Én símán megvonnám...Az ugyanolyan tolvajlás lenne mint a magánnyugdijpénztárak ellopása.Vonnja meg,de elöször fizesse vissza a kb.40 évig levont nyugdíjjárulékot.

desw 2020.05.13. 08:09:53

@Herr Géza:

"És te érted azt, hogy ha otthon maradtam volna, akkor te és a barátod fizetnétek az én nyugdíjamat a ti agyament logikátok alapján, tehát simán imába foglalhatjátok a nevemet, mert ennyivel is beljebb lesztek. :))) "

De akkor Magyarországon is fizetted volna a járulékot, ugye? Mer' ugye a nyugdíj csak a befizetések után jár, nem puszira. Vannak még ilyen jó példáid?

desw 2020.05.13. 08:10:12

@vándor madár:

""A sikeres oklevélszerzést követő 20 éven belül a magyar állami ösztöndíjas félévekkel megegyező ideig hazai munkaviszonyt köteles fenntartani.""

Ügyes vagy! Csak ugye mi itt tandíjról beszélünk, nem ösztöndíjról! Sebaj!

somlobodog 2020.05.13. 08:10:17

@Ozsetan: na akkor megyek is kapalni a szőlőbe. A nap hulyeje címet pedig önkényesen neked ítélem közben. :))))))))) made my day. Koszi

somlobodog 2020.05.13. 08:10:27

@nemecsekerno_007: na iszom is valamit arra hogy eltartod anyamekat. Köszönöm, barátom:)))). Sztem csinálj egy pártot. Menni fog. Hidd el. Hajrá!

desw 2020.05.13. 08:10:41

@Horthy Miklós cselédje:

"Pontosan mi a bajod? Hogy nincs tandíj? Vagy micsoda? A szabad munkaerőáramlás?"

Világ életemben tandíj párti voltam. Az lenne a legtisztább megoldás.

"Ja hogy mi kevésbé vagyunk célország mint a németek? Hát ez van.. "

Ja, okés! Aztán ha muter meghal a rosszab közellátások miatt, akkor is ennyi lesz a válaszod, hogy "Hát ez van."?

Ha a haszon elmegy, de a költségek maradnak, akkor nehezen lesz jobb.

somlobodog 2020.05.13. 08:11:02

@Herr Géza: én imádom ezt a feleszu nemecseket. Ilyenkor magameva teszem a logikáját és mindig felvidulok hogy a barma otthon "eltartja" az általa utált kikoltozok szüleit. Zseniális ha belegondolsz:)). Mindig jön és elmondja hogy ő a balek. És el is hiszi. Semmi nem történik csak egy percre elhiszem hogy igaza van és melegség ontja el a szívem hogy melózik, anyuék meg szedik a nyugdíjat az ő befizetesebol. Priceless :)

somlobodog 2020.05.13. 08:11:08

@Herr Géza: én imádom ezt a feleszu nemecseket. Ilyenkor magameva teszem a logikáját és mindig felvidulok hogy a barma otthon "eltartja" az általa utált kikoltozok szüleit. Zseniális ha belegondolsz:)). Mindig jön és elmondja hogy ő a balek. És el is hiszi. Semmi nem történik csak egy percre elhiszem hogy igaza van és melegség ontja el a szívem hogy melózik, anyuék meg szedik a nyugdíjat az ő befizetesebol. Priceless :)

desw 2020.05.13. 08:11:39

@Rayovac:

"az is elvarhato, hogy egy orszag normalis korulmenyeket teremt a megelheteshez - jelentsen barmit is a "normalis", akar anyagi felteteleket akar mindennapi kozerzet vagy barmi mast."

Aztán mondd, Bogárkám, ki teremtsen azoknak a kis mimózalelkű hópihe fiataloknak "megfelelő" körülményket? Én?

Van egy jobb öteletem: nulla családtámogatás, aztán mehet, ahova akar. Nincs állami vagy kedvezményes bérlet, bölcsi, iskola, játszótér, doktornéni, adókedvezmény, CSP, . . . Deal?

A matek: legyen csak 300k emigránsnak 2 nyugger szűlője, átlagnyugdíjjal számolva ez laza ~1000 (ezer) milliárd évente. Az eü kiadás alhangon jónéhány 100 milliárd, és még minimálbéren is 800 milliárd bevételtől esik el az állam.

desw 2020.05.13. 08:11:54

@Csodabogár:

"Valaki már itthon is elmondhatná, mert az irigység rosszabb mint a vírus.:-( "

Nyilván az irígység, hogy egy értelmes ember nem szereti az ablakon kidobálni a pénzét.

Annak az összefüggésnek a megértése pedig láthatóan meghaladja az itteni közönség agykapacitását, hogy van összefüggés az állami kiadások és bevételek között, ill. ha kevesebb az adófizető, akkor nekik többet kell fizetni => magasabb adóék, versenyképtelenebb gazdaság, adócsalás, romló közszolgáltatások, . . .

chrisred 2020.05.13. 08:12:08

@desw: És? Önkormányzati bölcsődébe akkor vesznek fel gyereket, ha mindkét szülő dolgozik, tehát adót fizet, vagyis ő állja a költségeket. A tankötelesség időszakában senkinek nincs választása, hogy járjon-e óvodába, iskolába a gyerek. Az állami finanszírozású felsőoktatást elsősorban azok a tandíjasok fizetik, akik gyengébb felvételi eredménnyel kerültek be

chrisred 2020.05.13. 08:12:12

@nemecsekerno_007: Mi volt hazugság? Levonták a nyugdíjjárulékot.

chrisred 2020.05.13. 08:12:17

@adg: Olyan ótestamentumi hozzááállás, az atyák bűneiért a fiaknak hetedíziglen fizetniük kell.

Herr Géza 2020.05.13. 08:42:23

@desw: “ De akkor Magyarországon is fizetted volna a járulékot, ugye?”
Érted néha, amit írok? Szerinted ha otthon maradtam volna, akkor nem dolgoztam volna? És ha én fizettem volna otthon 45 évig (amúgy fizettem tizenpárévig), akkor milyen alapon kérnéd számon, hogy miért “te fizeted” az én nyugdíjamat?
Miért tehetnék én róla, hogy felrovó-kiosztó rendszer van otthon (is, meg még jó pár európai országban)?

desw 2020.05.13. 08:46:08

@somlobodog:

"én imádom ezt a feleszu nemecseket. Ilyenkor magameva teszem a logikáját és mindig felvidulok hogy a barma otthon "eltartja" az általa utált kikoltozok szüleit. "

Aha, ok! Azért megnézném a mosolyodat, ha pl. a muterod meghal a rosszabb eü miatt. Tudod, ezek összefüggő dolgok ám. Kevesebb adó, rosszabb közszolgáltatások

Herr Géza 2020.05.13. 08:49:09

@desw: “ legyen csak 300k emigránsnak 2 nyugger szűlője, ...” Csak kettő??? Kinek van több? :))))
Elég unortodox számítási módszered van, hisz az emigránsok egy (nem kis) részének egy nyugdíjas szülője sincs.

2020.05.13. 09:53:23

@desw: "Aztán mondd, Bogárkám, ki teremtsen azoknak a kis mimózalelkű hópihe fiataloknak "megfelelő" körülményket? Én?"

egyreszt, ahhoz nem kell mimozalelkunek lenni, hogy az ember ne vagjon jo pofat ahhoz, hogy lenyuljak a nyugdijpenzet/folyamatosan felhaborito dolgokat hazudnak a kepebe/nagyreszt baromsagokra koltik/lenyuljak az adojat, emiatt az orszag sokkal rosszabb allapotban van, mint lehetne.

masreszt, lehet normalisan valasztani valasztasokon, hogy az elozo pont ervenyet veszitse. ha pedig a tobbsegnek az a normalis, ami most van, nem ertem, hogy miert kellene nekem ehhez aszisztalni, vagy rosszul erezni magam, ha nem aszisztalok hozza. ok legyenek boldogak abban, amit valasztottak, en meg leszek boldog mashol.

harmadreszt, azt hittem a mostani "nyuggerek" azert fizettek evtizedeken keresztul, hogy utana kapjanak valamifele ellatast nyugdij/egeszsegugyi szolgaltatas kepeben. Ez az o "megallapodasuk" volt az allammal, nem latom miert nekem kellene rosszul erezni magam, mert az allam eppen azt a format valasztotta a megallapodas teljesitesere, hogy majd a kovetkezo nemzedek fizeti az elozoek nyugdijat. Ha jol emlekszem, ez reszben tolodott egy masik rendszer fele, pont a jelenlegi kormany csinalta vissza. Megint, miert kellene nekem emiatt rosszul erezni magam, vagy ez hol az en felelosegem? Egyebkent meg szivesen resze lettem volna a jateknak, csak lasd elso pont.

Negyedreszt, csak regi cikkeket tudtam elokotorni, de a kulfoldi magyarok mar 2017 korul 1000milliard forint nagysagrendben utaltak haza. Nem kozvetlen a koltsegvetesbe, de egy resze ott kot ki, egy masik resze meg azoknal, akikkel szemben az allam nem tudja vallalni a harmadik reszben emlitett vallalasat. Szoval nem latom annyira fekete fehernek a potyazast az itthagyott szulokkel meg ki nem fizetett tanittatassal.

deppate frog 2020.05.13. 10:36:19

@DocBulywood: velhetöen több lesz a kötödesem itthon mint otthon.

lüke 2020.05.13. 11:53:48

A taníttatást a család állja,ki más!

Nyugdij az USA- ban nincs,szerencsére ott nincs is vita.Akik meg a biztositáson és szolidaritáson alapuló Európában höbörögnek,azok menjenek befektetési kurzusra!
De nem könyör adomány a nyugdij , Bismarck óta létezik, évente jócskán vágnak rajta.....
Nem a dolgozók tartják el a nyugdijasokat, legfeljebb az állam rosszul gazdálkodik,még a munka alapú is!
Nem ragozom tovább,aki nem érti annak az apercepciójával baj van.
Na megjelentek a munka alapú segély gúnyolók is,pólya- meg pályatévesztettek,nekik(is):
en.wikipedia.org/wiki/Where-to-be-born_Index

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.05.13. 11:53:48

akkor en is bedobom az allando dumam, az ozvegyi nyugdij igazsagtalan, indokolatlan es felhaborito :)

lüke 2020.05.13. 13:09:17

@Csodabogár:
azt hittem a magyar,mert református nem is lehet....!
Svédek annyira irigyek,hogy a hatvanas 70-s években a rokonaim a szüleiket támogatták, s a hazaküldött összeget leírták az adóból.
Most is lehet?
Igaz már nem az,ami volt,!

somlobodog 2020.05.13. 15:19:53

@desw: ezért írtam hogy az ő logikája. Olyan egyszerű mint a tök.

Albu 2020.05.13. 16:03:11

A minimum elvárás magyarul vagy minimális elvárás, vagy elvárásminimum.
A minimum nyugdíj magyarul vagy minimális nyugdíj, vagy nyugdíjminimum.
Nehéz ez? : )

Herr Géza 2020.05.13. 16:12:15

@nemecsekerno_007: Nem, de közelebb vagyok hozzá, mint sokan mások itt.

nemecsekerno_007 2020.05.13. 18:20:29

@somlobodog: Amióta a Fidesz kormányoz azóta jól mennek a dolgok, ti rinyáltok folyton. Amúgy meglátjuk, hogy belenyúlnak-e a nyugdíjrendszerbe, a TB-nél már elkezdték.

FutureFry 2020.05.13. 19:27:05

@lüke: “… Nyugdij az USA- ban nincs,szerencsére ott nincs is vita …”

Bár persze nem ugyan az, a “Social Security” (ami 65 év felett jár(hat)) hasonló egy nyugdíjhoz (igaz elég kevés, és elvileg nem is önálló bevételi forrásnak lett tervezve). Mindenesetre minden bérből (munkaadótól + munkavállalótól) kötelezően kell fizetni ezt az adót (~12%) [1].
És bár ez is egy “pay-as-you-go” rendszer [2], (azaz a mostani bérekre kivetett adóból fizetik az SS kiadásokat) az pár évvel ezelőttig több volt a befizetés mint a kiadás, ezért egész jelentős tartalékot halmozott fel (2018-ban $2.89 trillion (magyarul billió) dollárt) [3].

[1] www.ssa.gov/pubs/EN-05-10024.pdf
[2] www.nasi.org/learn/socialsecurity/overview
[3] www.aarp.org/retirement/social-security/info-2018/12-fact-about-ss.html

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása