oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. április 10. 06:30,  A fene akart legenda lenni 20 komment

2020. április 10. 06:30 Határátkelő

A fene akart legenda lenni

A legtöbb európai nagyvároshoz hasonlóan Lisszabon is a kísérteties arcát mutatja ezekben a hetekben. Üres utcák, kihalt bárok és éttermek – az egész olyan, mintha valami disztópiában élnénk. A portugál nagyvárosból Tucano küldött fotókat és rövid leírást.

A te városod, utcád hogyan néz ki most? Küldj fotót vagy videót a hataratkelo@hotmail.com címre - de csak ha egyébként is kimennél!

cim_281.jpg

„Portugália fővárosában nem idegesítőek a turisták, hanem őrületbe kergetnek. Kilépsz az ajtón a kutyával borotválatlanul, csipás szemmel az előző esti hepaj után és egyből öten vakuznak arcon: „Gyere, Hiroshi, egy helyi már felébredt!” felkiáltással.

És most zombik sincsenek. Senki és semmi sincs, kivéve a fegyelem. Sosem gondoltam volna, de a portugálok tényleg otthon maradtak, pedig nem volt kötelező, itt nincs kijárási tilalom.

Mondjuk áruhiány és sorok sem a boltokban. Végig lehetett kapni maszkot és kesztyűt, igaz kiderült, hogy mind hamisítvány, mert Kínától mostanában a magyar híradásokban csak a jó jön, a valóságban meg nagyon seggbe kellett volna rúgni nemcsak a hazug vuhani párttitkárokat, de azokat is, akik használhatatlan orvosi felszerelést szórtak az egész világra.

Szóval üres a város, csak szegény nepáli és indiai munkások isznak csoportokban és jól elrejtőzve a parkokban. Nekik senki sem mondta el, hogy nem kéne bandázni és szájról-szájra járatni az üveget, illetve ha mondták volna, se érdekelné őket.

Mindet egyből kirúgták és az egyszobás lakásokban hiába laknak tízen vagy még többen, nem tudják kifizetni a lakbért. Viszik őket tovább rabszolgának Angliába innen, legalábbi ez a pletyka.

Szóval átsétáltam a fél várost, hogy fotózzak. Tudom: maradj otthon! De én hivatalos külföldi tudósító vagyok és mennem kell. Ha bevezetnék a kijárási tilalmat, akkor is közlekedhetnék, erre időben felhívta figyelmünket a minisztérium.

A képek a belvárosban készültek, a Praça do Comércio, Lisszabon főterének környékén.

Amúgy a portugál intézkedések úgy tűnik, hogy működnek, a görbe már nagyon lapos, nincs olyan katasztrófa, mint a dél-európai országban.

És akkor a képek.

Praça do Comércio, Lisszabon „főtere”, ahol mutatványosok, hamiskábszer-árusok, unatkozó rendőrök szórakoztatják a mindig többezernyi turistát.

pra_a_do_comercio.jpg

Leálltak a liftek is (Bairro Alto).

bairro_alto.jpg

A mindig nyüzsgő Rossio.

rossio.jpg

Cais do Sodré, busz, villamos és vonat pályaudvar, kompkikötő meg két EU ügynökség.

cais_do_sodre.jpg

A Szent Pál utca (R São Paulo), ez a belváros egyik legfontosabb ütőere.

r_sao_paulo.jpg

A fene akart legenda lenni, mint Will Smith, inkább egy sört innék meg valamelyik teraszon, ha nyitva lennének.

tucano_1.jpg

Vigyázzatok magatokra és kérem vissza az életet, már nagyon."

Ha szívesen olvasnátok még Tucanótól, látogassatok el az oldalára!

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: fotók Lisszabon Portugália koronavírus

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6815600510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Buchhalter 2020.04.10. 09:25:44

A csillagosan magas albérlet árak is elkezdtek zuhanni:?

Csodabogár 2020.04.10. 10:05:27

Elkeserítőek ezek az üres városok. Kellene valami arany középút a turista tömegek és a tök üresség között.
Nekem még szerencsém volt. Lisszabonban is akkor jártam, mikor még nem volt igazán tömeges turizmus, valamikor a 70-es évek derekán. A főtér akkor, emlékezetem szerint, nem volt ennyire élénk sárga és a villamosok nem voltak összefirkálva. Meg is nézem majd a fényképeket.

tucano 2020.04.10. 12:13:32

@Buchhalter: igen!!!! Az elmult 1 het en felezodtek, mert az osszes Airbnb piacra kerult. 2000 helyett a szomszed lakas pl 750 lett. Asszem mi is koltozunk megint

puhacica 2020.04.10. 12:21:23

#szepkepekjonekik

@tucano: lol, az az utolso kep! :D

Tucanus Maximus 2020.04.10. 12:31:25

@puhacica: menj fel a facebookomra, ott átraktak kedves ismerőseim a filmplakátba, na az tényleg lol :D

Tucanus Maximus 2020.04.10. 12:34:55

Jut eszembe, ha unatkoztok akkor ez egy óra homeoffice, távmunka és digitális nomád témakörben, facebookon volt, ott rengetegen nézték, de itt egy yt link, próbáltam csak gyakorlati tanácsokat adni, hamár 12 éve ezt nyomom:
youtu.be/jvLllgywr7s

nyuszigonosz 2020.04.10. 12:36:36

@Tucanus Maximus:
Jó írás, tetszenek a képek. :-)
- mert végre magát a várost lehet látni, az épületeket, utcákat, köveket, villamosokat és nem a tömeget és a tömeg miatt a semmit. :-)

Golf2 2020.04.10. 12:51:27

@Csodabogár: "Kellene valami arany középút a turista tömegek és a tök üresség között".Arany út lenne kevés turistával,wizzair nélkül.

SzZoole 2020.04.10. 12:55:55

@Tucanus Maximus: a “személyi testőröd” az egy olasz vizsla? :-)

Tucanus Maximus 2020.04.10. 12:57:41

@SzZoole: Papi Chulo (tényleg így híyvják) egy máltai ta'cacca, azaz vadász, valamikor pointerek voltak most már így hívják.

SzZoole 2020.04.10. 13:06:41

@Tucanus Maximus: szép jószág :-)

Kb 30 éve nekem is volt egy pointerem, az fekete maszkos volt, nagy okos/intelligens kutyák :-)

2020.04.10. 13:50:18

@tucano: Erre az aspektusának a járványhelyzetnek mondjuk, kíváncsi vagyok, hogyan alakul majd jövő ilyenkorra. Az a sok airbnb lakás ami féláron vagy olcsóbban került most piacra, gondolom, hosszú távú bérleményként, valóban megmarad azon az áron? Az általad említett példában, a 750 eurón, 2000 helyett? Ahogy olvastam, Budapesten is ez a helyzet. Ugyanakkor Freiburgban nem láttam jelentős csökkenést, talán, mert amúgy is kimaxolt a lakáspiac, úgy értve, hogy viszonylag kevés az airbnb.

Buchhalter 2020.04.10. 14:12:57

@tucano: most néztem : eddig 409 halott Portugáliában ,pedig a lakosságszámunk elég hasonló.Remélem Magyarország olcsóbban megússza.Gazdaságilag így is úgy is szevasz Hungária.

Tucanus Maximus 2020.04.10. 14:52:35

@Buchhalter: sztem egy fokkal pontosabb az info Portugáliában, mint otthon. És ugye ez egy nagyon nyitott ország. Annyi történt, hogy az emberek tényleg komolyan vették az otthon maradást. Különben spanyol helyzet x2 lett volna. A spanyol egészségügy amúgy az egyik legjobb a világon, 4 évig fizettem érte, de megérte, le a kalappal. És kb ugyanakkor kezdődött a vírus, ugyanúgy. Itt azért kontroll van, még sosem volt több ember intenzíven, mint az ágyak negyede.

@Pink Petsch: Akkorát odaver az airbnbnek ez a vírus, hogy csak na. Most a szállodák kora jön sztem 1-2 évig, mert azokat tényleg takarítják, legalábbis ez lesz az image. Airbnb-be, meg nem mennek, mert paráznak. De tökmind1, turizmusnak most egy ideig pihenés van. És ez nekem se jó hír, sőt katasztrófa :D , dehát ez van.

@SzZoole: jaja, pointerek legnagyobb formák, itt is őszinte imádat van. annyi a ta'cacca különbsége, hogy mediterránra készült, jobban bírja a sziklát, de olyan 20%al kisebbek meg ugye mindegyik medúzaevő :D

puhacica 2020.04.10. 15:40:12

@Tucanus Maximus: micsoda szep palmat pattintottak melled :D

SzZoole 2020.04.10. 15:47:07

@Tucanus Maximus: medúzaevő, jó az a kutyának?

A képen is kisebbek tűnik egy pointernél, de azt gondoltam, hogy csak optikai csalódás :-)

2020.04.10. 15:47:21

@Tucanus Maximus: Tja, az biztos. hogy a következő pár évben nem a turizmus lesz a húzó ágazat, báááár .. a kínaiak idióták, és mivel ők már átestek rajta nagy vonalakban, szerintem nem egy tervezi már nyárra az európai körútját. Remélem, lezárják előlük a határokat a vérbe, mert a tökömnek sem hiányoznak (járványtól eltekintve, a legrosszabb turisták, alulmúlják az IHB bulituristákat is). De abban igazad lehet, hogy a szállodák lesznek elsősorban megcélozva, és nem az apartmanok. De azért én, ha ügyvéd lennék, ráállnék az ingatlan-bizniszhez kapcsolódó jogra, mert az a sok tipp-toppra vágott airbnb lakás, ami most féláron kerül piacra hosszú távú bérleményként, jó piac lesz majd, amikor a tulajok 2 év múlva meggondolják majd magukat ....

Tucanus Maximus 2020.04.10. 16:50:01

@Pink Petsch: pont így lesz.
@SzZoole: ja, lenyalogatja a mérget mindegyik, aztán beszürcsölik, mint a spagettit
@puhacica: hát, pálmának lennie kell

SzZoole 2020.04.10. 16:55:20

@Tucanus Maximus: és a kutyára semmilyen hatással nincs a medúza mérge?

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása