oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. április 03. 06:30,  „Kicsit paranoiás mindenki” - Új-Zéland járvány idején 111 komment

2020. április 03. 06:30 Határátkelő

„Kicsit paranoiás mindenki” - Új-Zéland járvány idején

Miközben a járvánnyal kapcsolatos hírek Magyarországon elsősorban (érthető okokból) Európára és mondjuk még az Egyesült Államokra koncentrálnak, a világ túlsó végén sem rózsás a helyzet. Következzen Pál helyzetjelentése az új-zélandi Blenheimből.

Te hogyan éled meg a járvány okozta helyzetet? Hogyan viselkednek az emberek a lakóhelyeden? Írd meg élményeid vagy küldj fotót, videót a hataratkelo@hotmail.com címre!

cim_278.jpg

„Jelenleg a szüret közepén tartunk, ám a munkákat is negatívan érintette a vírus felbukkanása, melyet az új-zélandi kormány viszonylag kései intézkedései is megfejeltek.

A munkahelyemen mezőgazdasági gépek, pillanatnyilag leginkább szőlőkombájnok karbantartásával foglalkozunk, s csak annak köszönhetjük, hogy még nyitva lehetünk, hogy a tevékenységünk kapcsolódik az ún. nélkülözhetetlen szolgáltatásokhoz („essential services”), melyek a bankot, postát, egészségügyet, élelmiszeripart, boltokat, áruszállítást és társait takarják.

Minden más, így az iskolák, könyvtárak és egyéb, tömörülésre alkalmas intézmények bezártak és hivatalosan nem is illik kimenni a szabadba, hacsak nem egy rövid sétára, bevásárolni, vagy gyógyítóért indulunk.

Hiányzó hátizsákosok

A március 19-én életbe lépett beutazási korlátozások nyomán jelentősen csökkent a térségbe érkező backpackerek, így a hadra fogható napszámosok száma is, ezáltal a szokásosnál is nagyobb az igény a gépi betakarításra (mely ugye kevésbé kíméletes és nem is annyira precíz, mint a kézi szüretelés).

A maroknyi megmaradt munkás is csak szigorú megkötések mellett folytathatta a munkát, így többek között kötelezővé vált a maszk viselése, az eszközök (metszőolló) gyakori fertőtlenítése, illetve alkalmanként a hatóság emberi is felbukkanhatnak (bármelyik üzemelő cégnél), hogy ellenőrizzék, a cégek mindent megtesznek a fertőzés további terjedésének megakadályozásáért.

kornyek.jpg

„Kicsit paranoiás mindenki”

A fertőzöttek száma sokáig stagnált, aztán kb. három nap alatt lett 200 új eset, most meg már 1 halottnál és 7-800 betegnél járunk. Kicsit paranoiás újabban mindenki, hiszen a kormány ajánlásának eleget téve mindenki próbálja tartani a két métert a másiktól, ami a gyakorlatban inkább 5, így nem egyszer láttam, hogy emberünk átment az út túloldalára, majd megfelelő távolságba érvén visszajött a másik oldalra.

Ha valaki köhint egyet, nem ritka, hogy a hallótávolságban lévők megbámulják az illetőt, illetve ha véletlenül egy köhögő ember felé áll a tekintetünk, akkor kis méltatlankodás hallható az érintettől, hogy „Biztos a köhögés miatt bámul ez a barom”.

WC-papír és lelőtt készpénzes fizetés

Az üzletekben korlátozták az egy körben megvásárolható termékek számát (általában 2-6 darab, ömlesztett árura nem vonatkozik), úgyhogy egyelőre jól állunk WC-papír tekintetében, de aucklandi ismerős ennek ellenkezőjéről is beszámolt már.

vasarlas_1.jpg

Több helyen lelőtték a készpénzes fizetést, pl. a wellingtoni tömegközlekedésen biztosan, illetve az általam ismert gyógyszertárakba be sem lehet lépni, az ajtóból kell beszólni, hogy mi kell, aztán ha van, akkor a személyzet szákkal nyújtja oda a kívánt terméket a folpackba csomagolt POS terminállal egyetemben.

Nem egyszer láttam, hogy sofőr és utasa teljes gázálarcban ült a kocsiban, de félálarcos jóemberekbe is belefutottam már, az N95 pedig gyakorlatilag már mindennapos látvány, noha a többség egyáltalán nem hord maszkot az utcán.”

Kövesd a Határátkelőt az Instagrammon is!

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Új-Zéland koronavírus

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6515583124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2020.04.03. 12:22:12

Tegnap este 337 pácienst kezeltek a svédországi kórházak intenzív osztályain, melyből 143-at Stockholmban. Ha valami csoda nem történik, a hétvégére betelnek a helyek a stockholmi Karolinska kórház intenzív osztályán, ahol érvénybe lépett a „válsághelyzet-munkaszerződés”, amely többek között a kórházi személyzet fizetésének a megduplázását is jelenti.

Andreas Hvarfner, főorvos szerint hiába igyekeznek újabb és újabb helyek létesíteni, a telítettség már a hét végén bekövetkezhet. Azokat a betegeket, akiket ma még fogadnának, azokat el fogják utasítani.

A rendelkezésre álló kapacitás maximálása érdekében a biológiai életkor alapján fognak válogatni: előnybe azt a fertőzöttet fogják részesíteni, akinek jobb az egészségi állapota, és nagyobb az esélye egy hosszabb életre a gyógyulás után.

Példának azokat a nagyszülőket hozta fel, akik az unokáikra való tekintettel úgy „éreznék”, hogy inkább lemondanak az életmentő kezeléstől.

Forrás a tegnap esti TV híradó (Aktuellt, 21.00)

Shanarey 2020.04.03. 12:31:01

Ebben a vírus mizériában az a vicces, hogy az országok siránkoznak hogy lélegeztető kell, maszk kell stb. Volt rá másfél hónap hogy megtegyék a szükséges lépéseket, látván Kínában mi is történt, de megvárták míg a szar a nyakukba ömlött s majd utána siránkoznak egy jót. A ki mennyit ígér a maszkokért, ez pedig a piac, kapitalista módra. S főleg a régi gyarmattartó országok sírnak emiatt is. Még a gügye Trumpnak is volt annyi esze hogy előhúzott egy régi törvényt, és lélegeztető gép gyártásra utasított pár céget.

Shanarey 2020.04.03. 12:38:24

Angliában a Dyson fog lélegeztetőt gyártani, Az usában, meg a fél világ által nem szeretett Tesla góré, bevásárolt Kínából egy nagy adagot, mert neki ott jó kapcsolatai vannak, és most ingyen osztogatja, és ingyen el is szállítja a címzettekhez, akik kérik.

Magyarisztánban Mészáros Lölö kussol és még véletlenül sem tenne hasonlót, nehogy kidobják a stróman szerepkörből.

kardio1 2020.04.03. 12:39:39

@Shanarey: a probléma az, hogy mindent Kína gyárt, és 1.5 hónappal ezelőtt nem voltak abban a helyzetben, hogy eleget gyártsanak exportra is.

négyzet 2020.04.03. 12:41:17

@sörm:
Azeddigi tapasztalataim szerint az emberek hozzáállása, pánikszintje is egészen más a két országban, mármint Svédországban és Magyarországon. Svédországban bizalom van, az emberek nem pánikolnak, ha felülről az jön, hogy tudjuk menedzselni, ezzel szemben a magyarok már akkor pánikoltak, amikor a kormány még nem. Március 12-én a magyar kormány rendeletileg tiltotta meg az iskolák és az óvodák bezárását. Azért kellett a rendelet, mert az igazgatók be akartak zárni. Néhány a rendelet ellenére dafke bezárt. Másnap a kormány elrendelte az iskolák bezárását... Mennek az események után, jó hangosan... hadd hallatszon, mennyire jól csinálják.
Nekik ez a válság jó, a pánikot duzzasztani jó, mert így is úgy is nyerőként jönnek ki belőle (az ellenzékre lehet fogni, ha nem sikerül, ha sikerül megúszni, akkor meg nyilván miért).
A magyarok amúgy a cseh maszkszállítmányt foglalták le... Kb. egy hete asszem.

Személy szerint megdöbbentőnek tartom, hogy a svéd kormány nem korrigált, de az igaz, hogy itt sokkal több az önrendelkezése az egyes "megyéknek", ezért nehezebb összehangoltan cselekedni. Az én laikus véleményem szerint kellett volna az erősebb korrekció. Bár kijárási tilalom nélkül is ma két ember utazott a metrókocsiban egy ismerősöm fotója szerint a reggeli csúcs idején. Központi intézkedés ide vagy oda, az emberek nem mászkálnak annyit. Az idősotthonokkal történtek tényleg szomorúak, de nem tudom, hogy tényleg azt akarjuk-e, hogy mindenkinek a kormány mondja meg, hogy mit csináljon? Ezt nagyon megszoktuk Magyarországon, itt nem így van. A jogrend sincs arra felkészülve, hogy az emberek szabadságát korlátozza, mert nem is kellett.
A lakosság át fog fertőződni, ez nem kérdés, ha tetszik, ha nem. Az nem mindegy, hogy milyen gyorsan. Most azt mondják, hogy április végére a svéd lakosság fele lehet fertőzött. És most aztán tényleg nem kéne az időseknek az utcára menni.

dikusz. 2020.04.03. 12:44:23

@SzZoole: Szerintem de. Írt már róla.
Ettől függetlenül nem kolbászol egész nap az utcán.

Én se gondoljam komolyan, hogy bemegyek a városba üres utcálat fényképezni?

kardio1 2020.04.03. 12:46:01

@Hobbiszakács: azért azt tudni kell, hogy "normális" időkben sem tesznek mindenkit gépre és ilyesfajta "szelekció" akkor is van. Az viszont tény, hogy az egyes országokban nem egyforma az intenzív kapacitás, így nem is ugyanott vannak a telítettség határai. Alapvetően a kórházakat vállalatként szokás kezelni, a cél a nyereségesség, így nagyszámú üres, kihasználatlan ágy nem lehet tartósan. Ha sürgősen kellene, akkor meg megy a kapkodás.

Atocha1 2020.04.03. 12:47:59

@sörm: szerintem túl sötéten látod a helyzetet. Megmondták az elején hogy a kérdés nem az hogy “ha” megkapod a fertőzést, hanem “mikor”. A rizikócsoportokat kell védeni, ill. az egészségügyre nehezedő nyomást kell a “csúcs” alatt tartani. Mi Skåne-ban még jól állunk egyelőre, de itt előbb vezettek be szigorító intezkedéseket mint az ország többi részén.
Én egy idősek otthonában dolgozom és nálunk senki sem beteg egyelőre. Vannak tervek hogy hogyan fogják szervezni az idősek gondozását ha bekerül a virus az otthonba. Pld. mi csak a szakmai munkát fogjuk végezni, és a többi feladatot (konyhai munka, takarítás, séta) pedig azok kapják, akik most nem tudnak dolgozni (pld nyugdíjasklubok, éttermek idősek részére).
Március 13-a óta látogatási tilalom van nálunk, és jellemzően mindenki betartja ezt, kivéve egy magyar származasú hölgyet. Ő jön minden nap.

négyzet 2020.04.03. 12:51:16

@Hobbiszakács: Hát ja.. hétvégére készül el az ideiglenes kórház Älvsjöben, bár azt nem árulták el, mennyi lélegeztetőgép van ott.

SzZoole 2020.04.03. 12:51:29

@dikusz.: “ Egyébként az nagyrészt oktalan pánik és hisztéria az egész világon eluralkodik lassan.:-(((”

Szerinted is oktalan pánik és hisztéria az egész, az egész világ azon van, hogy ( 1-2 renitens országot kivéve) megelőzze/kezelje akár szigorú szabályokkal az egész helyzetet. De persze ez mind oktalan pánikból.........

dikusz. 2020.04.03. 13:06:45

@SzZoole: Nem írtam, hogy oktalan pánik, hol láttad?
Én csak azt írtam, hogy Csodabogár írta már.

SzZoole 2020.04.03. 13:11:16

@dikusz.: “ Egyébként az nagyrészt oktalan pánik és hisztéria az egész világon eluralkodik lassan.:-(((”

Ezt csodabogár írta és én erre reagáltam ezt;

“ csak reménykedni tudok, hogy a fentebbi hozzászólásod csak polgárpukkasztásnak szántad és nem komolyan gondoltad!”

Remélem így már érted. :-)

dikusz. 2020.04.03. 13:28:03

@SzZoole: Persze, hogy értem. Csak azt nem érte, miért gondoltad azt, hogy én is osztom a véleményét.

Az utolsó mondat után meg elfelejtettem odaírni a szokásos szöveget, hogy: viccvót, nem volt szándékomban várost nézni.
Ami sötétedés után Budapest legforgalmasabb villamosvonalán mostanában nem is ajánlatos. Zoli fiam naprakész információi szerint...

sörm 2020.04.03. 14:16:44

@Atocha1: Hát én épp ezt a helyzetet értékelem tragikusnak, már ami a kormány felelősségvállalását illeti. Svédországban messze a legalacsonyabb az egy főre jutó intenzívhelyek száma lakosságszámra lebontva, a magyarhoz viszonyítva éppen egyharmada (ÁNTSZ-ECDC forrás, nem média). És a magyar messze nem a legjobb az EUban. Ha valakinek nekik érdekük lett volna kétségbeesetten vigyázni hogy ne jusson be a vírus egyetlen idősek otthonába se. Ehhez képest most jutottak el oda hogy nem szabad látogatni. Ti pár héttel korábban léptetek, ki tudja ez talán jó néhány életet megmentett. Simán léphetett volna a kormány 4-6 héttel ezelőtt: minden idősek otthonát lezárunk, a személyzet védőfelszerelést kap. Kidolgozzuk a rutint hogy a dolgozók hogyan ne fertőzhessék meg az időseket. Ebből semmi nem történt meg, a kormány azt kommunikálta végig hogy nyugi, semmi pánik. Még most is ezt kommunikálják, amikor egyedül halnak meg az idősek fájdalomcsillapító, lélegeztetőgép nélkül, pedig jó részük akár túl is élhetné. Aztán néha megszólal egy-egy nővér vagy orvos, és valahogy teljesen mást mondanak mint Tegnell meg Löfvén.

A férjem nagymamája 90 éves, a hemtjänst minden nap megy hozzá. Minden nap más gondozó, Stockholm belváros, tömegközlekednek hozzá, nulla védőfelszerelés. Ennyi erővel az utcán is flangálhatna az öregasszony, pláne hogy a sok betegszabadságos miatt 12 órás műszakokban dolgoznak. Gondolhatod 12 óra alatt hány otthonba megy el egy gondozó, hány emberrel érintkezik. Még kézfertőtlenítőt sem kapnak, mi vittünk egy kétliterest és amikor belépnek az ajtón megkéri őket hogy használják. Több mint a semmi de nem sokkal.

Persze hogy majd mindenki át fog esni ezen, nem ez a kérdés. Az a kérdés hogy mi fiatalabbak és egészségesek esünk-e át elegen ahhoz, hogy meglegyen az a bizonyos nyájimmunitás, vagy hagyjuk hogy hulljanak az idősek, betegek. Svédország az utóbbit választotta, miközben azt kommunikálják, hogy a elsőt. Egyébként nem kétlem hogy az első stratégiát akarják, csak ezt már jól eltöketlenkedték. Az olaszoknak esélyük sem volt, ők voltak az elsők. A svédeknek minden lehetőségük meg lett volna arra, hogy megvédjék az olyan elzártan tartható közösségeket mint egy idősek otthona.

sörm 2020.04.03. 14:36:53

@négyzet: Ezzel teljesen egyetértünk, amit az otthoni kormányról írsz. Undorító hogy Orbán hogy kihasználja ezt az egész helyzetet hogy a cár atyuska vagy pater patriae szerepben tetszelegjen. Meg arra hogy még több hatalmat ragadjon magához, mintha eddig nem lett volna elég. Neki ez szuper, minél tovább tart a krízis annál jobb lesz.

De az is igaz hogy krízishelyzetben a demokrácia a legkevésbé effektív államforma. A diákok ki szoktak akadni rajta mikor államelméletet tanulunk, és végigvesszük a különböző államformák Achilles-inait. A demokráciának ez az első: krízishelyzetben nem működik. (Ezért van a legtöbb jogrendszerben vagy alkotmányban egy külön paragrafus erre, ilyenkor egy kormány, szakértői csoport vagy egy személy maga dönthet.) Legalább akkora hiba krízishelyzetben nem csinálni semmit, mint egy hatalommániás vadembernek korlátlan időre megadni ezt a jogot.

Ezt nézd meg ha még nem láttad:

www.valaszonline.hu/2020/04/01/koronavirus-svedorszag-szakos-attila-orvos-interju/

Barkalot 2020.04.03. 14:48:06

@sörm: "Válságban ez mindig így van, a kormány népszerűsége emelkedik"
Hát majd jön még egy gazdasági válság is elszegényedéssel, munkanélküli hegyekkel, akkor ez a népszerűség nem így lesz, az 100%.

Golf2 2020.04.03. 15:18:50

@Atocha1: "látogatási tilalom van nálunk, és jellemzően mindenki betartja ezt, kivéve egy magyar származasú hölgyet. Ő jön minden nap"... Azt kéne lecsukni aki beengedi.

Atocha1 2020.04.03. 16:07:19

@sörm: A nagymamahoz normalis esetben is sokan jarnak. Egyszeruen nincs szemelyzet, nagy a fluktuacio, nem sokan birjak ezt a munkat sokaig. Egyebkent nekunk sincs most olyan vedofelszerelesunk ami jarvany idejere kell. Illetve van, elzarva, majd kapunk ha valaki megferozodne. Addig hasznaljuk azt amit “bekeidoben” hasznalunk.

Atocha1 2020.04.03. 16:07:22

@Golf2: Sajat ajtonyitoja van, nem kell hogy valaki beengedje. Semmi eszkozunk nincs arra hogy meggatoljuk hogy bejojjon. Ez nem borton.

vándor madár 2020.04.03. 16:27:34

@sörm: " Csak a franciák leipiapacsolták a szajrét a reptéren, eljutott Kínából hozzátok, onnan tovább már nem."

A franciák maszkjait tegnap meg az amerikaik nyúlták le pénzzel már Kínában.

A maszkokat mindenki lopja.Olaszország pl. megvádolta március első felében Németországot, hogy 800.000 maszkjukat lenyúlta, ami úgy is volt. Szerintem ez volt az a szállítmány, amire Mo-n a külügy azt mondta, hogy Németországból kap Magyarország is maszkot, aztán többé szó sem esett róla, hanem beindultak a barátok szállítmányai Keletről, amire O.V. azt mondta, hogy nem fognak az EU-nak könyörögni. Még jó, hogy léptek, mert ellenkező esetben Mo-n sem lenne semmi.

Időközben Németország leszállította a cuccot az olaszoknak, miközben addigra Olaszországban kb. tízezren meghaltak és az eü. dolgozók is hullanak, mint a legyek. Azóta biztosan sikerült a németeknek beszerezni más szállítmányokat, úgyhogy nagylelkűen odaadták az olaszoknak, ami az övék volt vagyis lett volna és az EU-t érő kritikákra, hogy nem segít, kezdtek el segítséget nyújtani abban, hogy átvesznek betegeket.
deutsch.rt.com/europa/99871-von-wegen-solidaritat-deutschland-liefert/

@négyzet: "A magyarok amúgy a cseh maszkszállítmányt foglalták le... Kb. egy hete asszem."

Ez vagy nem bizonyosodott be vagy gyorsan el lett simítva. Volt nemzetközi sajtóvisszhangja?
Az viszont tény, hogy a csehek és a lengyelek is lenyúlták szintén az olaszok szállítmányait, nem csak maszkot, hanem még lélegeztetőgépket is..
www.szeretlekmagyarorszag.hu/felmillio-maszkot-foglaltak-le-budapesten-amit-a-csehek-rendeltek-allitja-egy-cseh-lap/
www.diepresse.com/5789041/polen-und-tschechien-konfiszieren-atemschutzmasken-und-beatmungsgerate-fur-italien

négyzet 2020.04.03. 16:38:52

@vándor madár: Azt írják, hogy nem bizonyosodott be, több hír meg így már nincs róla
index.hu/kulfold/2020/03/21/felmillios_kendo_szallitmany_magyarorszagon_ragadt_maszk_csehorszag_morva-szileziai_kerulet/
Mondjuk a cáfolat nyelvezete "Egy hatóság sem foglalt le maszkokat olyan hatóságok közül, aki jogosult lenne arra, hogy bármit lefoglaljon" érdekes.

négyzet 2020.04.03. 16:45:14

@sörm: Láttam ezt a cikket igen.

vándor madár 2020.04.03. 16:51:25

@sörm: "Még mindig durván kiugró a szomáliaiak fertőzöttsége és a szírek is jönnek fel."

Ez az amiről a kulturális különbségeknél írtam. És a kurdokkal mi a helyzet?

Soha nem tudtam megérteni a dicshimnuszokat, amiket a magyar orvosok, akik Svédországba kivándoroltak, zengtek a svéd egészségügyről. OK, ők sokkal többet keresnek, mint Mo-n és nem kell nekik túlórázni meg más előnyeik is vannak Mo-val szemben, de a rendszer attól még nem jó az embereknek úgy en bloc. Ha már bejutottál a jól felszerelt kórházba, akkor tán van esélyed, ha még nem késő, de az oda vezető út borzalmasan rögös, ha egyáltalán járható, mikor már az első telefonnál leráznak.
El kell olvasni, mit írnak a külföldi fórumokon és blogokban másik országokból odavándorolt eü. dolgozók és hétköznapi emberek. Azoknak a nyugdíjasoknak még szerencséjük van, akik otthon is kezeltethetik magukat, így pl. a németek nagy része is hazajár orvoshoz hiába a csodás vadon meg jávorszarvas a kertben.

"A svédeknek minden lehetőségük meg lett volna arra, hogy megvédjék az olyan elzártan tartható közösségeket mint egy idősek otthona."
Most durva leszek, de ez kinek az érdeke? Az én szemeben az idősotthonok a modern kor egyik legborzalmasabb képződményei és az embertelenség szimbóluma.

vándor madár 2020.04.03. 17:38:36

Most van a német hírekben, hogy az amerikaiak a németek 400.000 darab berlini eü dolgozók részére megrendelt és kifizetett légzőmaszkját (FFP2-3) is lenyúlták.

www.msn.com/de-de/nachrichten/coronavirus/usa-fangen-von-berlin-bestellte-schutzmasken-aus-china-ab/ar-BB127Q7r?li=BBqg6Q9

Csodabogár 2020.04.03. 17:41:36

@sörm: Ez a népszerüség tényleg érdekes. Trumpé is megy felfele meredeken és ha mérnék, biztos a fidesz és Orbán is jobban áll mint vírus előtt. Persze majd meglátjuk mikor beüt a gazdasági válság.

Az egyetlen ami tetszik a leírásodban, hogy mindenkinek saját felelősége, hogy mit csinál. Én már sikitófrászt kapok ettől a védjük az öregeket dumától.

Csodabogár 2020.04.03. 17:45:31

@sörm: A végén majd még ezen fog kitörni a III. világháboru. Mármint a maszkokon.:-)))

Csodabogár 2020.04.03. 17:51:19

@Hobbiszakács: Én már az elején azt mondtam, hogy ha bekapom a vírust, itthon fogok meghalni. Eszembe sincs bemenni egy magyar kórházba. Én is a fiatalabbakat részesíteném előnybe, nem a 80 pluszokat.
Amit nem értek, Stockholmban van még egy csomó nagy kórház. Az mind tele van?

Csodabogár 2020.04.03. 17:58:39

@négyzet: Szivemből szóltál. Én itthon úgy veszem észre, hogy a fiatalabbak és a kevésbé iskolázottak keltik, duzzasztják a pánikot. Pl. felhív valaki és lihegve meséli, hogy meghalt egy 37 éves férfi a vírustól. Ez ma itt nagy hír.Őszintén máskor nem hal meg soha egy 37 éves férfi? Szerintem motorbalesetben is sokan meghalnak fiatalok és mégse riog senki.

Csodabogár 2020.04.03. 18:02:07

@dikusz.: Mesélj mi van? Kocsmává alakul?

Hari Seldon 2 2020.04.03. 18:04:34

@kardio1:
Valószínű, hogy félreértetted, vagy rosszul fogalmaztam (vagy mindkettő).
Arra gondoltam (nyilván nem is lehetett másra logikusan) hogy a növekedés üteme fog beállni. Ez viszont igaz is.

Most egy két kiugrástól eltekintve (ez lehet az adatok későbbi leadásának eredménye, vagy más adminisztrációs ok) beállt 3000-4000 közé.

Csodabogár 2020.04.03. 18:09:25

@sörm: Köteles beengedni a házigondozót? Ha fél ne engedje be őket.
Egyetlen még élő barátnőm 88 éves. Hozzá is járnak naponta + viszik a kaját. Tegnapelőtt beszéltem vele, egy cseppet se fél. Mondjuk nekem eszembe se jutott, hogy félnie kellene. persze én fatalista vagyok, ha valamit meg kell kapnom meg is fogom kapni. Teljesen kiszámíthatatlan. Már nem egy házaspárról tudósított a német tv, ahol az egyik nagyon beteg volt, a másik ha a felesége nem beteg eszébe se jut,hogy vírusos. Hollandiában meg a 100 éves szépen meggyógyult.

négyzet 2020.04.03. 18:37:36

@vándor madár: Nekem most van épp egy kivizsgálás-sorozatom a svéd eü-ben. Elmentem egy életkoromhoz képest nem tipikus tünettel, és bár nem volt súlyos, se nem akut, komolyan vették, és végigviszik a protokollt. Nagyjából elképzelhetetlen Magyarországon. Magyarországon elhajtottak, hogy "olyan problémája még úgysem lehet".
Mindenkinek van mindenféle tapasztalata, meg hallott ezt és azt, akárhol él az ottani egészségügyről. Ez egy érzékeny téma. Hidd el, tonnánnyi rémisztő történetet tudnék mesélni a magyar eüről. Vagy elég a higiéniás állapotokra gondolni.

Golf2 2020.04.03. 18:41:09

@vándor madár: "az idősotthonok a modern kor egyik legborzalmasabb képződményei" Te fogod ápolni az idős rokonaidat,pláne ha demensek vagy ágyhozkötöttek?

vándor madár 2020.04.03. 19:02:52

@négyzet: Akkor szerencséd volt. Én elhiszem és tudom is, hogy sokat tudnál mesélni a magyar eüről.
Én lecsekkoltam minden országot, ahol hideg van, mert már nem bírom a meleget és arra jutottam, hogy ahol adókból finanszírozott egészségügy működik, az egyik sem áll a helyzet magaslatán. Felszereltségben, kinézetben sokkal jobbak, a személyzeti kulcsok is, mert ott legalább vannak Mo-n nem létező segédápolók, akik a piszkos melót elvégzik, de egyébként nem sikerült hasra esnem tőlük és a rendszerüktől. Otthon legalább elmehetsz privátban orvoshoz, ami pont Skandináviában alig létező. A higiénia sem általánosan borzasztó Mo-n, de tud az lenni. Nem a takarítókon és fertőtlenítő szereken kellene spórolni, hanem a számtalan felesleges tanácsadón, stratégiai igazgatón és más ingyenélőn, de ez úgy általában más szervezetekre is vonatkozik, csak azt nem érezzük rögtön a bőrünkön.

vándor madár 2020.04.03. 19:12:10

@Golf2: "Te fogod ápolni az idős rokonaidat,pláne ha demensek vagy ágyhozkötöttek? "

Szerencsére nem szakadt rám az egész rokonság, de ahogy anyukám nem tett az intézetbe, mikor kicsi voltam és nem volt mit ennünk, úgy amíg én élek, ő sem lesz besuvasztva semmiféle intézménybe, hogy ágyhoz kössék.

dikusz. 2020.04.03. 19:26:12

@Csodabogár: Nem telnek meg a kocsmák, zárva vannak.
Nem biztos, hogy jól meg tud valaki kapaszkodni a táskájában, vagy nem tépik ki a kezéből a mobiltelefont. Nem csak a villamoson, hanem az utcán is a Wesselényi utcai Spar előtt. A Blahától a Petőfi-hídig meg még gyakrabban fordul elő.
Rendőr alig, rendfenntartó katonákat meg egyáltalán nem látni. Az utcán kevesen vannak, és akik rabolnak csapatban járnak.

sörm 2020.04.03. 19:26:40

@Csodabogár: Nem köteles de muszáj, nem tudja ellátni magát. Meg ő is úgy van ezzel mint te, ha menni kell hát Isten neki.

Shanarey 2020.04.03. 19:34:54

@kardio1:

Igen, Kína gyárt mindent, de ez nem jelenti azt hogy másfél hónap nem elég arra hogy felkészüljenek arra hogy saját gyártás kell. Most hirtelen egy rakás cég rá tudott erre ugrani, lásd F1 istállók, a lélegeztető gépekre, Olaszoknál a divatcégek, a maszkok és egyéb PPE cucokk gyártására. De csak azért ugrottak rá a témára, mert hiány van a piacon. S kérdés, mikor lesz abból megfelelő termék. Mi a fenének vannak EÜ miniszterek, ha nem tudják, mekkora max kapacitás kell, ha be esik az ablakon egy ilyen mint a Korona vírus? Lásd az összes ország megvárta, míg a szar rájuk ömlött, és most mindenki kapálódzik. A magyar kormány is két hete jött rá hogy semmijük sincs, ami igazából kell ahhoz hogy megfelelően védjék az EÜ dolgozókat. Még mindig nincs elegendő tesztelési kapacitás sem. Így aztán fogalmuk sincs, ténylegesen mennyi fertőzött, van, hiszen csak azokat tesztelik, akik az összes szimptómát mutatják, aki nem, az meg várjon amíg kijön az összes tünet, avagy nyugodjon békében.

Csodabogár 2020.04.03. 19:50:17

@dikusz.: Ez elég borzalom. Szerencsére este sehol sem közlekedem, de manapság mikor van okostelefon mindenkinél,nem lehet rendőrt hívni? Vagy naiv vagyok?

Csodabogár 2020.04.03. 19:51:26

@Shanarey: Azért nem mindenki hal bele a corona vírusba sem. Nem kell ennyire sötéten látni mindent.

kardio1 2020.04.03. 19:51:39

@Hari Seldon 2: akkor én úgy értettem, amit mondtál, hogy ellapul a járvány görbéje. Jó lett volna, ha ez már akkor megtörténik, de még most is várni kell a plató fázisra. Lehet, hogy félreértettük egymást.

kardio1 2020.04.03. 20:00:22

@Shanarey: miért kellett volna feltétlenül arra gondolni, hogy pandémia lesz a Covidból ? A SARS, meg a MERS is eléggé lokalizáltak maradtak. Másfelől meg hiába ekézed Magyarországot, hamarabb léptek, mint mi itt Nyugaton. Talán az egy Tajvan volt az, amelyik elég védőfelszereléssel rendelkezett.

Golf2 2020.04.03. 20:31:53

@vándor madár: Állandó felügyeletet ha kell,nehéz biztosítani,ottlakó ápolóval is be lehet fürödni,de te tudod.

Shanarey 2020.04.03. 20:40:58

@kardio1:

AZ SARS és a MERS is ekkora problémát okozott annak idején?
Ugyanekkora súlyos szövődményekkel, és halálozási rátával?

Magyarországon, egy dologban léptek időben, az pedig az idős-otthonokat lezárták. Az oroszok is előbb lezárták a határaikat, keleti irányba, mint a magyarok, s előbb volt magyar fertőzött, mint ahogy az iráni diákok előkerültek, de mennyivel jobban illik a migráns narratívába, ha az irániakat nevezik meg első betegként.

kardio1 2020.04.03. 21:13:59

@Shanarey: a SARS-nak is, de főleg a MERS-nek a halálozási aránya magasabb, mint a Covidnak. A MERS-nek kb 25-30%. De ezek lokalizáltak maradtak. Tudtommal az első magyar fertőzött a Diamond Princess hajón dolgozott. Az első magyarországi fertőzött pedig a 2 iráni volt.

Shanarey 2020.04.03. 21:21:02

@kardio1:

Nos hogy ki is volt az első:, az alább linkelt cikkben szereplő srác anyukája március másodikán lett beteg, az Iráni diákokat március 7-én regisztrálták, de mint írtam a migráns narratíva, fontosabb, mint az igazság.

Olvasd el ezt: index.hu/belfold/2020/03/16/toldy_diak_testvere_pozitiv_koronavirus_kinai_koronavirus/

Shanarey 2020.04.03. 21:22:54

@kardio1:

S még valami, ha egy vírusnak, magas a halálozási rátája, könnyebb is megállítani. A Covid-19-nél ez alacsony, és nem is érdekelt senkit, legalábbis az elején nem.

kardio1 2020.04.03. 21:46:23

@Shanarey: elolvastam. Az iráni diákok koronavírus fertőzését március 4-én jelentették be. Ők február végén érkeztek vissza Magyarországra, valószínűleg már fertőzötten. Az általad említett hölgyet később diagnosztizálták. Lehet, hogy ő volt az első tünetes fertőzött, lehet, hogy az irániak. Nem tulajdonítok nagy jelentőséget ennek.

kardio1 2020.04.03. 21:47:55

@Shanarey: megáll az magától is. A virusnak nem "érdeke" a gazdatest halála, az egy zsákutca.

Shanarey 2020.04.03. 21:48:22

@kardio1:
Igen, 4-e volt, elírtam.

Részemről csak annyi, amit ezzel mutatni akartam, hogy az Iráni diákok, és az anyuka nem nagyon találkozhattak, vagyis több irányból is jött a vírus.

Shanarey 2020.04.03. 21:50:13

@kardio1:

Nem érdeke, de a gazdatest, ezt a "jó" szándékot nem érzékeli. Ha a vírusok okosabbak lennének, sose halnánk meg :-)

kardio1 2020.04.03. 22:09:36

@Shanarey: nyilván. Sok a be nem azonosított fertőzött. Eleve ott voltak a Magyarországon átutazó amerikai (?) koronavirusos lányok is, mint potenciális terjesztők.

vándor madár 2020.04.03. 22:18:15

@kardio1: "miért kellett volna feltétlenül arra gondolni, hogy pandémia lesz a Covidból ?"

Szerintem a globalizáció miatt most már csak arra kell gondolni. Most már inkább az lesz a véletlen, ha valamit lokalizálni tudnak.

@Shanarey: Se védőfelszerelés, se koncepció nem volt sehol és sok helyen még most sincs.
Kína hallgatott sokáig, mint szar a gazban és leginkább azzal volt elfoglalva, hogy a saját orvosait, akik ki merték nyitni a szájukat, eltakarítsa az útból. Tudjuk mi, hogy a cikkekben megnevezett orvos ténylegesen hogyan halt meg? Ha rögtön nyilvánosságra hozzák a dolgot kellő súllyal, akkor lett volna idő felkészülni, bár ez eléggé kétséges azok után, amiket mindenhonnan olvas az ember.
Magyarországon ebben az időszakban általában látogatási tilalom szokott lenni az eü. intézményekben a szokványos influenza miatt, úgyhogy legalább ez az előnyükre válhatott.
Szerintem a védekezés nem rossz jelenleg másokhoz képest meg ha az emberek be is tartanák, amit kell, de ami a tesztelést illeti, azzal valami nem stimmel.
Jó, eleinte nyilván kevés teszt volt vagy semennyi, de hol van most az a több százezer teszt, ami azóta érkezett, ha ez idáig csak tizenhatezret végeztek? Én attól tartok, hogy visszatartják valami ok miatt vagy az eü. dolgozók részére meg majd így fogunk jól kinézni a statisztikával vagy nem tudom. Ja és most jut eszembe, hogy a sorospénzt is a fővárosi eü. dolgozók tesztelésre akarják felhasználni.
Nem csak ez a cikkbeli Andrea járt így, hanem pár napja benne volt a hírekben, hogy egy 67 éves külföldön megfertőződött, súlyos tünetekkel rendelkező férfihoz sem ment ki a mentő több napon keresztül, hogy leteszteljék, most meg lélegeztetőgépen van vagy ki tudja mi van vele. Ha kellő időben megkapja a kezelést, ami szintén nem publikus, hogy mégis mivel vagy hogyan kezelik az embereket, akkor tán jobb eséllyel fut neki a sorsának. Aztán amikor az újságírók ezt a késlekedést szóvá tették, akkor az volt a válasz, hogy a tesztelő mentő nem elsőbbségi ellátást nyújt. Olyat is olvastam, hogy a fertőzés gyanús beteg Orosházán várta a kórházban, hogy az a mentő elvigye Gyulára tesztelni, mert a környéken csak az a kórház van kijelölve tesztre. Mit kell hurcolászni össze-vissza a fertőzötteket? Teljesen érthetetlen mind az eljárás, mind az ezzel kapcsolatos nem létező kommunikáció. Ezt a tesztelést minden utcasarkon kellene végezni és a kiteket szállítani, nem az embereket, de erről Mo-n nem tudnak leszokni. Én külföldön még a büdös életben nem voltam pl. egy laborban sem vért vetetni, mert az a háziorvos dolga meg a vizsgálandó anyagok laborba való eljuttatást is megoldják.
Engem még az is érdekelne, hogy akit így otthon hagynak egyedül kínlódni, annak felírnak legalább valami gyógyszert és van is aki odaviszi neki vagy esetleg ad neki egy pohár vizet, ha felkelni sem bír vagy oldja meg a túlélést, ahogy akarja?
www.evamagazin.hu/egy-koronavirusos-haziorvos-tunetei-126573?utm_medium=hirkereso

Shanarey 2020.04.03. 22:22:43

@vándor madár:

Rövid válasz Orbanisztán 2020

AZ EÜ személyzetnek azért kell a tesztelés, mert ha ők kiesnek akkor a rendszer összeomlik. Nekik főleg védő felszerelés kellene, de az is csak a hírekben létezik, és a kormány videóiban.

négyzet 2020.04.03. 22:31:09

@vándor madár: "Ha kellő időben megkapja a kezelést"
De milyen kezelést kapna? Tünetenyhítés van, például a kórházban el tudják látni, infúzió gondolom meg a lélegeztetőgép, ha kell. De a vírusfertőzésre nincs kezelés.

Shanarey 2020.04.03. 22:34:37

@négyzet:

Ez így van, de a dolog ott bukik meg, hogy ahhoz hogy bekerülj a kórházba, majdhogynem haldokolnod kell.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2020.04.03. 22:39:27

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de nekem nagyon szomoru, vagy inkabb alatamasztja a mediaval szembeni negativ velemenyemet, hogy SZINTE semelyik hiradas (javitsatok ki, ha nem igy van) nem beszel a GYOGYULTAK szamarol. Ok, lehet googlizni, de a hirekben, a szalagcimekben kizarolag az uj megbetegedesek, a halottak szama szerepel. Mi ez, ha nem a panik fenntartasa? A media - tudjuk - nagyon szereti a negativ hireket, ebbol el...

négyzet 2020.04.03. 22:45:49

@Shanarey: Nem tudom, ebben a helyzetben volna-e bármi pozitívuma, ha a még relatív jó állapotban lévő emberek kórházban lennének.

Shanarey 2020.04.03. 22:46:41

@négyzet:

Sose tapasztald meg hogy mit jelenthet.

vándor madár 2020.04.03. 23:14:22

@négyzet: "De a vírusfertőzésre nincs kezelés." És ezt te el is hiszed?

Már elég sokan meggyógyultak a nem létező kezelésektől, amiben malária ellenes vagy aids ellenes gyógyszert antibiotikumokkal kombinálva kaptak.

négyzet 2020.04.03. 23:23:01

@Shanarey: Arra gondoltam, hogy nem biztos, hogy aki relatív jól van, kap bármi figyelmet ilyen helyzetben, viszont elkaphat még bármit pluszban a kórházban.

vándor madár 2020.04.03. 23:40:05

@kardio1: "Az általad említett hölgyet később diagnosztizálták."

Mivelhogy a hölgyet elhajtották abból a kórházból, ahova odament tesztre minden tünettel, azzal, hogy nem volt külföldi kontaktja. Aztán kezelték máshol, ahol meg az eü. dolgozókat miatta karanténba kellett tenni meg a családját is, mert az elején még nem volt divat az otthoni karantén. Sok munkát, pénzt, tesztet és bosszúságot meg lehetett volna spórolni, ha rögtön letesztelik és ott is tartják, ahova odament, mert akkor még nem voltak ott olyan betegek meg sehol Mo-n, legalább is, ami ismert lett volna. Az egyik videóban a gyerek a kezelésről is mond valamit, amiből kiderül, hogy az anyukája csak az után kezdett jobban lenni, miközben már nem tudom, mennyi idő eltelt, miután kapott valami külföldi tablettát. A hölgy egyik gyereke is megfertőződött, szintén karanténban volt, aztán haza engedték, utána meg felhívták, hogy két tesztje is pozitív volt. Ez már nekem túl magas. Mivel ez a gyerek otthon volt, a másik nem mehetett haza, mikor kiengedték a karanténból és nyilván a férj sem, aki a felnőtt lányával volt a kórházban egy szobában karanténban. Erről a sztoriról kb. könyvet lehetne írni. Én csak azt írtam le, amit olvastam róla meg a vlogon hallottam. Mivel az én hozzátartozóm is kórházba került és van mitől félni, nagyon figyeltem a híreket, azért is vagyok már a saját fogalmaim szerint is túlinformálva a témában.

vándor madár 2020.04.03. 23:48:15

@négyzet: "Forrás?"

Nem fogom itt most 2 hónapra visszamenőleg áttanulmányozni az összes kül-és belföldi hírt. Szinte minden nap jelennek meg ilyen cikkek. Kína, Thaiföld, Svájc, Franciaország, Olaszország. Egyébként tegnap vagy tegnapelőtt már linkeltem be valamelyik kommentba erről cikkeket.

négyzet 2020.04.03. 23:52:44

@vándor madár: hogy kísérleteznek pl. vakcinával, meg tünetet enyhítő szerekkel.
Ez nagyon nem ugyanaz, mint a
"Már elég sokan meggyógyultak"

vándor madár 2020.04.04. 00:15:12

@Zsuzsi65: "Ok, lehet googlizni, de a hirekben, a szalagcimekben kizarolag az uj megbetegedesek, a halottak szama szerepel."

Igen, sajnos általában így van. Gyógyultakról csak akkor szól a média, ha az szenzáció számba megy, pl. 95 éves svájci néni túlélte a koronavírust:

www.blick.ch/news/schweiz/westschweiz/ich-hatte-keine-angst-getrude-fatton-95-aus-le-locle-ne-kaempfte-eine-woche-lang-im-spital-um-ihr-leben-mit-erfolg-id15818477.html

Statisztika itt, a gyógyultak is benne vannak:

www.worldometers.info/coronavirus/

@négyzet: Egyébként ezt a nénit is a maláriaszerrel + antibiotikummal gyógyították meg, benne is van a cikkben. A szer neve Chlorokin vagy Hydroxichlorokin - ezt gyártja Magyarország is az amerikai piacra azt olvastam. Az antibiotikumot nem tudom, de egy francia cikkben az volt, hogy Azithromycin a neve.

www.mediterranee-infection.com/wp-content/uploads/2020/03/Hydroxychloroquine_final_DOI_IJAA.pdf
www.france24.com/en/20200329-french-expert-says-second-study-shows-malaria-drug-helps-fight-coronavirus
www.mixonline.hu/Cikk.aspx?id=172629
nypost.com/2020/03/12/hiv-drugs-are-being-used-as-part-of-coronavirus-treatment/

vándor madár 2020.04.04. 00:16:31

@négyzet: "hogy kísérleteznek pl. vakcinával, meg tünetet enyhítő szerekkel"

Én ilyenekről nem beszéltem.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2020.04.04. 00:37:02

@vándor madár: hat igen...a mai allapot: active esetek: 808,242. Ebbol osszesen 5% a sulyos v. kritikus (39,407). A lezarult esetek szama: 286,966. Ebbol felgyogyult: 228,171

négyzet 2020.04.04. 09:07:14

@vándor madár: hallottam a klorokinról. A francia cikkben épp azt írják le, hogy nem értek el vele jobb eredményt, mintha nem adnak semmit, a betegek negyede így is úgy is meghalt.

AlexAston 2020.04.04. 09:45:03

Évente csak Indiában másfél millió ember hal meg a szmog miatt.
Amerikában évente kb. 1 millió ember hal meg a dohányzás miatt.
Csak Magyarországon vagy 50 ember hal meg NAPONTA a dohányzás miatt.
A DuPont 40 éve szennyezi a világ vizet, több százezer rákos megbetegedést okozott.

Mégsincs ezek miatt pánik. Én csak ezt nem értem.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.04.04. 09:45:03

@Shanarey: ez ugye pont az a fajta informacio, amivel az egyszeri blog.hu kommentelo nem rendelkezhet. ket tunetes megbetegedes kozott lehet 3-4 tunetmentes is, akik ugy adjak tovabb hogy nem tudnak rola, es ugy kaptak el, hogy azoknak sem volt meg semmi tunetuk, akik oket megfertoztek. a kezdeti szakaszban a kontaktuskutatasnak van erre valamennyi eselye, de egy telibe tusszentett kapaszkodot a villamoson senki a vilagon nem fog kinyomozni. ket random ember kozott 6 kezfogas az atlagos tavolsag, budapesten belul ez lehet kb 3. en veletlenul tudok egy 4 kontaktos lancrol, ami tolem az irani diakokig vezet, ha csak a rendszeres, szemelyes talalkozokat szamolom kontaktnak, villamost es gyogyszertari kilincset nem.

FutureFry 2020.04.04. 10:03:57

@Shanarey: “… hogy lélegeztető kell …”
@kardio1: “ … mindent Kína gyárt ... “

Nem mindent Kína gyárt, a Seattle környéki Ventec pl. belföldön (Amerikában) gyártja a lélegeztetőgépeit, 80%-ban belföldi alkatrészekből. Igaz, az egyik (kritikus) alkatrész indiai, és most a GM-mel együttműködve próbálják meg felfuttatni a termelést 12K/hó-ra [1]. Egyébként meg a sok lélegeztető gép ugyebár önmagában nem elég, (szak)orvosok is kellenek, ráadásul (ha van is orvos és gép is) aki COVID-19 betegséggel kerül a ventillátorra, annak lehet nem túl jók a túlélési esélyei ([2],[3]), bár ez bizonyára egyén- és országfüggő is...

[1] www.seattletimes.com/business/local-business/inside-the-incredibly-challenging-effort-by-gm-and-ventec-to-make-more-ventilators-for-coronavirus-fight/
[2] www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2004500
[3] www.thelancet.com/journals/lanres/article/PIIS2213-2600(20)30110-7/fulltext
“ … The ICU mortality rate among those who required non-invasive ventilation was 23 (79%) of 29 and among those who required invasive mechanical ventilation was 19 (86%) of 22. … ”

Arthamyr 2020.04.04. 12:04:45

@AlexAston: Mit nem értesz rajta? Mivel senki sem él örökké, Indiában pl. 10-20 (és ez akkor van, ha 80 éves várható élettartammal számolunk) millió ember meg kell, hogy haljon valamiben évente. Ennek a másfél millió csak kis része.
A többire is lehetne ilyet számolni, bár ha az Amerika akatt az USA-t, és a dohányzás alatt a dohányzást, mint fő/kizárólagos okot (nem pedig olyan embert, aki valamikor dohányzott és egy dohányzással kapcsolatba hozott betegség miatt halt meg), akkor az 1 millió elég sok, tekintve, hogy a lakosság egésze nem dohányzik (még a most leginkább hulló korosztályban sem).

dikusz. 2020.04.04. 12:46:52

@vándor madár: Maximális tiszteletem neked azért, ha így fogsz tenni.
Azt nem tudod elképzelni, hogy van az a helyzet, amikor ez az egyetlen megoldás, bármennyire is fáj?

négyzet 2020.04.04. 15:10:29

@Zsuzsi65: A lezárt esetekből 20% halt meg, nyilván ez nem a teljes halálozási arányszám, de ebből azért nehéz pozitív sztorit írni, és valószínűleg nem is tudjuk ezeket a számokat még annyira sem, mint a fertőzöttekét. (kell több negatív teszt egymás után, nem tudom, ez most hogy van, csinálják-e, követik-e)

Occam beretvája 2020.04.04. 16:08:51

@sörm: Itt egy svédországi magyar orvos aki hasonlóan látja, viszont neki belülről van rálátása.
Hát mit mondjak érdekes.
www.valaszonline.hu/2020/04/01/koronavirus-svedorszag-szakos-attila-orvos-interju/

Arthamyr 2020.04.04. 18:16:40

@Csodabogár: Azt is elveszik, érték. Meg gondolod, addig újságot olvas a rablóbanda, amíg valaki a rendőrökért telefonál? Szerinted hány embert lehet addig megölni, mire a rendőrség kiér?

kardio1 2020.04.04. 22:25:05

@vándor madár: a SARS idején is dúlt már a globalizáció. Az utolsó igazi pandémia a spanyolnátha volt 100 éve.

kardio1 2020.04.04. 22:34:07

@vándor madár: abban az időben még szükséges kritérium volt, nemcsak Magyarországon, a külföldről utazás, vagy direkt kontakt, elsősorban Kínát értve ez alatt. A koronavirus tünetegyüttese meg kevéssé specifikus.
A gyógyszerek hatásos voltát hosszadalmas klinikai vizsgálatok alapján állapítják meg. Jelenleg erre nincs idő, így ad hoc adnak gyógyszereket, amik egyes betegeknél beváltak/beválhattak.
Nem olyan egyszerű ez, mint amilyennek látszik.

kardio1 2020.04.04. 22:43:29

@FutureFry: én alapvetően a maszkokról beszéltem.
A non-invazív lélegeztetést meg az Optiflow-t nem igazán javasolják covidban az aeroszolizáció miatt. Ha légzési elégtelenség alakul ki, intubálni kell, aztán jön a gépi lélegeztetés.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.04.04. 22:55:14

nem hiszem hogy sokaig lehetne portyazgatni a 4-6-oson, be van kamerazva az osszes combino evek ota.

vándor madár 2020.04.05. 01:39:42

@dikusz.: "Azt nem tudod elképzelni, hogy van az a helyzet, amikor ez az egyetlen megoldás, bármennyire is fáj?"

Mindenki úgy jár el, ahogy akar. Én a saját erkölcsi normámról beszéltem ez ügyben. Én is üdülhetnék melegebb éghajlaton és szarhatnék mindenre és mindenkire, skype-on integetve.
Egyébként mióta is költöznek az idősek Magyarországon öregotthonba? Évszázadokig sikerült megoldani ezt a helyzetet, most már nem lehet.
Nézz körül, hogy most mi van ilyen helyeken, de békeidőben sem ártana a nem luxus helyeken körülnézni örök elrettentés céljából.
Néhány szemezgetés:
"az idősotthonokban a járvány kezdete óta legalább 2028-an haltak meg - közölte szombat esti sajtótájékoztatóján Jérome Salomon, a francia egészségügyi minisztérium járványügyi felelőse"
infostart.hu/kulfold/2020/04/04/franciaorszagban-7500-fole-emelkedett-a-jarvany-aldozatainak-szama
Egyébként Franciaországban 2003 nyáron meghalt kb. tízezer idős ember a hőségtől az öregotthonokban meg még azokon kívül öt-kilenc ezer, erről eltérnek a híradások. Ha szerencséjük van, akkor ezt a dögvészt jobban megússzák.

www.szeretlekmagyarorszag.hu/nem-csinaltak-egy-rohadt-tesztet-senkinek-es-ugyanaz-a-takaritono-takaritott-vagy-tiz-helyen/
rtl.hu/rtlklub/hirek/500-idos-kerult-karantenba?utm_source=hirkereso&utm_medium=link&utm_campaign=rtl-hirado
www.ma.hu/kulfold/343236/Sok_a_fertozott_a_szloven_idosotthonokban_Horvatorszagban_nott_a_fertozottek_szama?place=srss
infostart.hu/kulfold/2020/04/02/sved-idosotthonokban-terjed-a-jarvany-sokan-haltak-meg
infostart.hu/kulfold/2020/04/02/garazsokon-keresztul-lopjak-be-a-virust-a-nemet-idosotthonokba

vándor madár 2020.04.05. 02:35:13

@kardio1: a SARS idején is dúlt már a globalizáció. Az utolsó igazi pandémia a spanyolnátha volt 100 éve.

Igen, mindkettőről van tudomásom. Akkor fogalmazok úgy, hogy a SARS-t, ebolát, H1N1-t meg egyebeket, véletlenül vagy azok jóvoltából, akik azokon dolgoztak, megúsztuk.

"abban az időben még szükséges kritérium volt, nemcsak Magyarországon, a külföldről utazás, vagy direkt kontakt, elsősorban Kínát értve ez alatt." Az az idő 4 hete volt és akkor Mo-n már Olaszország volt képben. A hölgynek minden tünete megvolt, ami a médiában is közzé volt téve, de mivel nem tudott direkt külföldi kontaktot produkálni és nem is volt Olaszországban, ezért elküldték. Szerintem az akkori hiba Mo-n az ismert külföldi kontakthoz való merev ragaszkodásban volt. Honnan tudja valaki, hogy pl. a mellette ülő kollégájának vagy egy ügyfelének nem volt-e ilyen?
Igen, én is tudom, hogy a gyógyszereket nem két nap alatt próbálják ki, hanem meg van a kipróbálás menete szabva, de ugye erre most nincs idő és máshol már alkalmazták előtte, főleg a hiv gyógyszereket. És azt is tudom, hogy nem is veszélytelen pl. a hydroxichlorokin, ami most a fő reménység, mint ahogy az valamelyik újságcikkben áll.
www.acc.org/latest-in-cardiology/articles/2020/03/27/14/00/ventricular-arrhythmia-risk-due-to-hydroxychloroquine-azithromycin-treatment-for-covid-19
Ebből a videóból kiderül (5. perc után), hogy Mo-n már alkalmazzák mindegyiket. Ma pedig érkezett Kínából valami meg nem nevezett ígéretes gyógyszer, amit ott fejlesztettek és "ígéretes lehet".
index.hu/kulfold/2020/04/04/szlavik_janos_biztosan_emelkedni_fog_a_fertozottek_szama/
magyarhang.org/belfold/2020/04/04/negymillio-maszk-es-kulonleges-gyogyszer-is-erkezett-kinabol/

dikusz. 2020.04.05. 11:19:09

@vándor madár: Részletezhetném, mi miatt írtam az általad is idézett kérdést a kommentemben. Hidd el kérlek, volt oka.

A belinkelt cikkek közül csak a magyarországira tudok reagálni: mit tudtak volna tenni, ha csak egy takarítónő van az otthonban?

dikusz. 2020.04.05. 11:28:03

@droid_: Attól, hogy be van kamerázva, már nem is rabolnak? Tudnék linkelni cikkeket nem is egyet, gondolom nem érdekel...

Az miért nem hihető számodra, hogy ha valaki a saját szemével látta nem is egy esetben? De ha lehet, ne az legyen a válasz erre, hogy miért nem fotózta le. A legkevesebb az, hogy elveszik a telefonját, ugye ezt elhiszed? Különösen, ha hárman vannak egy ellen. Megköszönném ha válaszolnál.

vándor madár 2020.04.05. 16:52:08

@dikusz.: "mit tudtak volna tenni, ha csak egy takarítónő van az otthonban?"

Nekem már az agyamra megy ez az örökös tehetelenkedés és másra mutogatás meg a kormány szapulása mindenért. Senki nem annyira tehetetlen, hogy ne lehett volna számtalan óvintézkedést tenni helyileg meglévő vagy filléres eszközökkel. Az iskolákból haza küldjük a gyerekeket, de az öregotthonokban, ahol a legnagyobb a veszély, ott nem kell tenni semmit!
Látogatási tilalmat bevezetni, minden ott dolgozót tesztelni, a bentlakókat egymástól is lehető legjobban elkülöníteni, állandó szellőztetés, kéz-és lábfertőtlenítés, hypós le- és felmosás nem egy ronggyal az egész épületet és minden wc-t, kesztyű, fejfedő, eldobható kötény használata, szájmaszk, ha nincs, akkor kendővel, sállal bekötni magukat, a sok süket dumát befejezni, mert a kórság főleg cseppfertőzéssel terjed és dolgozókat/takarítókat is lehet felvenni, most van elég munkanélküli. Fokozott fertőtlenítős mosás is szükséges, ruhák, ágyneműk, törölközők, stb. A kórházakban meg higiéniai okokból egyáltalán nem is volna megengedhető saját többször használt törölközőt használni, amire Mo-n még nem sikerült hat szakvizsgával sem rájönni senkinek.
Azon kívül lehetne nekik legalább átmenetileg D3 és C vitamint adni meg rendes kaját, nem liszttel tömni őket. Egyszer olvastam, hogy kaptak Béres cseppet, bár az is felajánlásból lett és hogy végül ki kapott belőle, az más kérdés.
Már többször eszembe jutott, hogy régen még száj- és körömfájás esetén is komolyabban vették a védekezést, mint most.
www.blikk.hu/aktualis/belfold/beres-csepp-egeszsegugyi-dolgozok-idosotthonok-lakoi/k7kr4x3?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso

dikusz. 2020.04.05. 17:50:17

@vándor madár: De én eredetileg csak azt kérdeztem, hogy el tudod-e képzelni azt, hogy van az az élethelyzet, amikor az ember kénytelen idősotthonba adni a szerettét?

vándor madár 2020.04.05. 19:18:56

@dikusz.: "De én eredetileg csak azt kérdeztem" Igen, egy három éves ártatlanságával.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.04.05. 19:36:27

@dikusz.: de erdekelnek a cikkek, mert en is kerestem, de nem talaltam semmi frisset, regebbrol kettot talaltam, valami 10 eves gyerek rabolt 700 forintot egy 13 evestol, ot hamar megfogtak, meg egy osszeverekedessel kombinalt rablast, ott az egyiket fogtak el hamar, a masikat meg kerestek. ezek nem szervezett rablasok, hanem ostobasagok.

azert valoszinutlen szerintem hogy bandak portyaznak, mert a rablas eleg feltuno, nem olyan mint amikor kizsebelnek aztan 3 nap mulva veszed eszre. ha tobbszor megcsinaljak ugyanott, a kamerak szeme lattara, pikkpakk elo lesznek veve.

dikusz. 2020.04.05. 20:26:36

@droid_: www.blikk.hu/aktualis/belfold/alvo-utast-raboltak-ki-a-6-os-villamoson-keresik-a-tettest/fb54pf1

ripost.hu/politik/nino/durva-mit-vett-fel-a-4-es-6-os-kameraja-keresik-ezt-a-ferfit-2118003/

Tavaly októberi, és egy tavaly decemberi felvétel, gondolom ez nem számít nagyon réginek. Magát a rablást mutatják, de azt, hogy figyelők állnak-e mellette, azt nem.
Ha kizsebelnek valakit, az tuti, hogy szállnak is le arról a villamosról.

Példaként hozom fel, hogy miként működhetnek saját szememmel láttam, évekkel ezelőtt. Zsúfolt villamoson utaztam. A Móriczon felszállt egy zsebes társaság, le sem tagadhatták volna, hogy azok. Egy kétajtós szekrény méretű ürge, az egyik karjára egy kabát volt terítve úgy, hogy a kézfeje nem látszott. vele együtt még hárman, azok szépen elvegyültek az utasok között. Két megállóval később a Gellért térnél leszálltak a villamosról, átmentek a másik megállóba, ahhoz a villamoshoz, ami a körtér felé megy. Körbejárják így egész Budapestet, nem egy kocsival utaznak oda-vissza.

dikusz. 2020.04.05. 20:29:50

@vándor madár: Én nem gondolom, hogy hároméves ártatlanságával kérdeztem.
Kérdeztem, de nem kaptam rá választ, nem baj.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.04.05. 22:33:10

@dikusz.: a szovegkornyezetbol arra kovetkeztettem, hogy most jarvany idejen vannak ilyen esetek, pl rendfenntarto katonakat hianyoltal. es ugy ertettem, rablasrol irsz, pl telefon kitepes, bandaba verodve, nem zsebtolvajokrol. utobbi ellen a kamera ritkan segit.

de azon csodalkoznek, ha tenyleg ilyen kitepos rablobandak szaporodnanak el mostanaban es semmi visszhangja nem lenne a hirekben.

dikusz. 2020.04.06. 00:09:35

@droid_: Egy zsebelésről nem fog a bulvár írni, még akkor sem, ha naponta megtörténik. Ezt tudják, látják tapasztalják a mindennapi utasok.
Ha nagyobb a baj, azt megírják pl. a két nappal ezelőttit a 28-ason az Orczy térnél. Ez hír, de a zsebelés, táskaletépés nem...

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.04.06. 09:10:41

@dikusz.: igen, ez meg a masik ami miatt meglepett, hogy mindennapi utaskent sem lattam szaporodo rablobandakat, igaz en is otthonrol dolgozom kb ket honapja.

kardio1 2020.04.06. 12:14:56

@vándor madár: még egyszer:
1. a tünetek nem specifikusak
2. február végén, március legelején még mindenütt kritérium volt a külföldi kontakt.
3. a gyógyszerek hatékonyságát nem úgy mérik, hogy Renato, Maria, vagy Jóska kapott x gyógyszert és 4 nap alatt meggyógyult, Roberto, Sophia vagy Juliska meg nem kapta és 6 nap alatt gyógyult meg, pláne, ha közben Aldo, Gisela, vagy Laci sem kapta és 3 nap alatt meggyógyult.

Ami azt illeti, persze használnak sokféle szert akár Magyarországon is, de ezek mind az alkalmazási előirattól (gyógyszer engedélyezési irata) eltérve történnek. Ilyen esetekben az orvos felelősségre vonható, ha a beteg meghal, vagy tartósan károsodik.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása