oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. február 08. 06:30,  Hollandia előnyei és hátrányai 41 komment

2020. február 08. 06:30 Határátkelő

Hollandia előnyei és hátrányai

Sok magyar határátkelő számára jelent lehetséges alternatívát Hollandia a Brexit után (közben vagy bárhol is tartsunk éppen most), nekem is van olyan ismerősöm, akinek a munkahelyét éppen Londonból helyezték át Amszterdamba, de egyébként is az a mondás, hogy az Egyesült Királyság helyett (vagy éppen onnan távozva) népszerű célpont lett Hollandia. Nézzük hát meg, mi szól Emma szerint az ország mellett és mi ellene!

hollandia_amszterdam_3_foto_pixabay_com_neshom_1.jpg

Előnyök

Földrajzi elhelyezkedés

Hollandia kifejezetten kis ország, nagyjából 3 óra alatt el lehet jutni egyik végéből a másikba, ami egyrészt jó, mert könnyen és gyorsan bejárható, akár vonattal is bebarangolhatjuk.

Az utazás abból a szempontból ráadásul olcsó is, hogy mivel Belgium és Németország között helyezkedik el, bőven lehet válogatni a kellemes áron kínált lehetőségek között. (Nem utolsósorban közelebb is van, mint az Egyesült Királyság.)

Színvonalas oktatás

A holland oktatást kifejezetten jó színvonalúnak tartják, nemzetközi összehasonlításban is magas a felsőfokú végzettséget szerzők aránya. Ami ennél fontosabb, hogy nagy a választék a nemzetközi iskolákból, ha valaki esetleg nem szeretné holland suliba adni a gyerekét.

Persze miért ne szeretné, ha már egyszer jó az oktatási rendszer, ráadásul a gyerek hollandul és angolul is garantáltan jól megtanul. Merthogy…

Nagyon jól beszélnek angolul

Nem kezdeném el ecsetelni (megtettük már sokszor), milyen jól beszélnek a hollandok angolul, ez az ország egyik kétségtelenül nagy előnye egy akár Magyarországról, pláne Nagy-Britanniából érkező határátkelő számára.

Az emberek többsége legalább társalgási szinten bírja a nyelvet, azaz szinte mindig lesz, aki szükség esetén kisegítsen.

Ami ugyanakkor nehézséget is jelenthet, hiszen az ember nehezebben veszi rá magát arra, hogy megtanuljon hollandul. Ráadásul hiába próbálnánk gyakorolni, ha puszta jószándékból átváltanak angolra, mert úgy mindenkinek könnyebb…

Kerékpáros kultúra

Ha Hollandia, akkor kerékpár – ez akkora közhely, hogy igaz. Esőben, napsütésben előszeretettel bringáznak, ami egészséges, környezetbarát és még ingyen is van.

Vigyáznak is a kerékpárosokra, a legtöbb helyen külön sávjuk van, a gyerekek is bátran tekernek, szóval aki ide költözik, számítson rá, hogy elég gyorsan ő is bringán találhatja magát…

Azért akadnak gondok is, akadnak, akik nem viselnek bukósisakot, és baleset esetén általában az autós lesz a felelős.

Egészségügy

Sok posztban volt már szó a holland egészségügyről, most röviden csak annyit, hogy hacsak az embernek nincs valamilyen speciális betegsége, akkor nem fog beleroppanni a költségekbe, a tb jó részét fedezi az ellátásnak.

Azt érdemes figyelembe venni (elég sokan lepődtek meg ezen Magyarországhoz szokva), hogy a holland orvosok másként állnak a betegségekhez. Nem írnak fel egyből egy csomó gyógyszert, próbálják anélkül megoldani.

Megspórolhatjuk a személyes találkozót is, elterjedt módszer az online konzultáció, a rendszeresen szedett gyógyszert simán felírják, csak be kell menni érte a patikába.

Hátrányok

Magas adók

A közszolgáltatásoknak persze ára van, méghozzá a szó szoros értelmében. A holland adók európai mércével mérve a magasabbak közé számítanak, ami megemeli sok élelmiszer és elektronikai cikk árát is (mondjuk a némethez hasonlítva).

Ami nem jelenti azt, hogy ha az ember megtalálja a neki megfelelő üzleteket, akkor ne tudna jó áron vásárolni. Persze a fizetések is elég jók, szóval a helyzet azért nem vészes, de nem árt felkészülni.

Közlekedés

Autót tartani Hollandiában befektetés. Eleve magas a vételár, a tankolás, a javítás, a biztosítás. A cél, hogy az embereket megpróbálják átterelni az inkább környezetbarát megoldások felé, más kérdés, mekkora sikerrel, hiszen soha ennyi embernek nem volt még autója Hollandiában (sem).

Ha már közlekedés, mivel sok ember él viszonylag kis helyen, a dugó finoman fogalmazva sem ismeretlen jelenség. Ami meglepő, az általában hatékony és jó vonatközlekedésben is előfordulnak váratlan késések, akinek pedig kerékpárja van, jól teszi, ha leláncolja.

Lakhatás

Ha az előbb a „sok ember kis helyen” problémát említettem a közlekedés esetében, akkor fokozottan igaz ez a lakhatásra. Az országot választók készüljenek fel arra, hogy nem kis kihívás lesz megfelelő lakást találniuk és bérelniük.

Érdemes jóval előre tájékozódni és még akkor sincs semmi garancia arra, hogy meg is találjuk – na, nem álmaink otthonát, de egy megfelelő színvonalú és árú ingatlant. Fokozottan igaz ez Amszterdamra.

Aki holland egyetemre készül, jó, ha tudja, egy dolog bekerülni az intézménybe, legalább akkora, ha nem nagyobb kihívás megfelelő szállást találni. Akadnak rém (de igaz) történetek hetekig sátorban élő egyetemistákról és olyan is előfordult már, hogy valakinek azért kellett szemesztert halasztania, mert egyszerűen nem tudta megoldani a lakhatást.

Ráadásul a problémák nem érnek véget akkor sem, ha találunk megfelelő ingatlant, ugyanis Hollandiában jellemzően bútorozottan, bútorozatlanul vagy teljesen üresen hirdetnek lakást.

Utóbbi sokkal rosszabb, mint amilyennek hangzik, mert ugyan viszonylag kedvező az ára, viszont gyakorlatilag tényleg teljesen üres, azaz mindent nekünk kell beszerezni.

A hollandok félreértése

A hollandok nem az udvariaskodás világbajnokai, minden további nélkül megmondják, mit gondolnak, ami még magyarként is furcsa lehet, pláne az, ha valaki Nagy-Britanniában töltött évek után érkezik.

Ez a keresetlenség könnyen érthető durvaságnak is, pedig nem az, egyszerűen nem maszatolják el a dolgokat, zászlajuk a világos, egyenes beszéd, amihez azért őszintén szólva hozzá kell szokni.

A szolgáltatóipar

Talán meglepő lehet, de a különböző szolgáltatások terén is jelen van egyrészt a fent említett egyenesség, ami néha már a durvaság határán billeghet külföldiként, ráadásul ha az embernek valami gondja akad, azt sem egyszerű elintézni. Szóval türelem…

Emma eredeti írása itt jelent meg, innen egészítettem ki.

Kövesd a Határátkelőt az Instagrammon is!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

❄❄ �: @esztertauker #harzmountains #germany #németország

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés,

(Fotó: pixabay.com/neshom)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.  

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Hollandia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5915463284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fhdgy 2020.02.08. 08:52:35

Kutya meg a magyar téma: nem beszélhet magyarul a kutyájához, ide jutottunk vagy csak egy selejtes egyed öntudatra ébredt?

Érdekelne, hogy egy egyedi eset-e mostanában Albionban vagy tobzódik a selejt???

SzZoole 2020.02.08. 10:27:55

@fhdgy: a saját példáról tudok beszélni.

A kutya ért mindkét nyelven :-)

Amúgy, szerintem, csak urban legend a cikkben leírtak :-)

fhdgy 2020.02.08. 11:21:08

@ZooLeka: Nem tudom, hogy legenda-e vagy sem, ezért kérdezem.

SzZoole 2020.02.08. 11:32:27

@fhdgy: nekem nincsenek ilyen tapasztalataim, több mint tíz év elteltével.

De, szerintem sokk függ az ember viselkedésétől, is. Aki hőzöngve/ordibálva megy végig az utcán, az ne csodálkozzon, hogy megszokják, szerintem :-)

dikusz. 2020.02.08. 12:26:18

@fhdgy: @ZooLeka: - Én csak azt nem értem, hogy miért nem mindegy, hogy egy kutya milyen nyelven ért?

SzZoole 2020.02.08. 12:34:04

@dikusz.: irrelevant

A kutyának teljesen mindegy, nem nyelvet ismeri fel, hanem a hangsúlyt.

dikusz. 2020.02.08. 14:04:24

@ZooLeka: Erre tippeltem én is.
Sosem volt kutyám, de láttam olyan műsorokat a tv-ben, ahol szakemberek is ezt mondták.

SzZoole 2020.02.08. 14:33:31

@dikusz.: arra tippelj mit ittam most ebéd előtt, segítek, októberben szüreteltük, daráltuk/préseltük, aztán kifort és kifort terméket kifőztük 60 fokos párlatnak :-)))

Shanarey 2020.02.08. 14:46:56

@fhdgy:

Egyedi eset, s a cikk egy szabvány CTRL+C CTRL+V gyártmány.

Az eredeti poszt, a facebookon, egy zárt csoportban van, ahol miss CTRL+C is tag volt, majd össze ollózta a poszt és a kommentek tartalmát, és elpasszolta, mint saját riport. Amikor kérdőre vonták, azonnal kilépett onnan.

Golf2 2020.02.08. 14:49:46

@ZooLeka:Szerintem Kőbányai világos.

SzZoole 2020.02.08. 15:01:19

@Dammiel: biztos igazad van, csak megkérdezném, hogy hány kutyát tartasz/nevelsz akihez két nyelven beszélsz és minkét nyelven végrehajtja a utasításokat?

Dammiel 2020.02.08. 15:05:03

@ZooLeka: nyilvàn zérót, de attól még tök érdekes ez a kutatás, és a mai napon is tanultàl valami újat, aminek ugyan semmi haszna, de legközelebb henceghetsz a magyar tudósokkal a Guiness-ed mellett ;-))

SzZoole 2020.02.08. 15:14:30

@Dammiel: tanultam volna valamit, ugyan mit, ahogy megláttam, hogy a google-röl copyztad, elsem olvastam mert tudtam, hogy egy fotelhuszáral van dolgom, szóval semmit nem tanultam belőle :-))

Amúgy meg nem iszok Guinness-t, nem gypsyland-en élek :-))

dikusz. 2020.02.08. 17:21:37

@ZooLeka: Nem kellett volna segíteni, anélkül is tudtam, hogy szőlőpálinkát.:)))
Nem könnyű itthon jó pálinkához jutni, talán a hónap végén nekem is sikerül 50 fok körülit vennem. A bolti meg nem kell, kétszer annyiba kerül, és annyival nem jobb, plusz 40 foknál nem erősebb.

SzZoole 2020.02.08. 17:26:53

@dikusz.: nekünk sincs olyan sok, kb. 50-60 liter, csak ki tart valameddig :-)))

fhdgy 2020.02.08. 17:27:59

@dikusz.: Nem az volt a kérdés, hogy a kutya beszél-e/ért-e magyarul, hanem miért csípte valakinek a szemét, hogy angliában ( sic !) valaki magyarul szól a kutyájához.

Golf2 2020.02.08. 18:15:15

@dikusz.: 50 fok halálos.Nekem a szaunában is csak 40 fok van (infra). Piából elég az 5 fok(sör)

Shanarey 2020.02.08. 19:09:51

@fhdgy:

Nem csípte, csak tudatlan és buta volt, és teljesen normálisan mondta az illetőnek hogy "ugye tudja, hogy ma estétől ezt már nem teheti meg?” Nem bántás volt csak egy jóindulatú figyelmeztetés.

dikusz. 2020.02.08. 19:42:39

@Shanarey: Valóban így lehetett, hiszen a posztban is az van, hogy előtte "kellemesen elbeszélgetett". Tehát tényleg nem ellenséges szándékkal mondhatta, még akkor sem, ha utána az vala írva, hogy ezt "kioktatóan" mondta, ez feltehetően barokkos túlzás. De azért hová tart, milyen a világ, hogy ez problémát jelentsen? Miért ne utasíthatná a kutyát azon a nyelven, amit addig használ, hogy magyarázza meg azt egy kutyának, mától csak angolul beszélhet hozzá? Tényleg lehet ebből probléma?

dikusz. 2020.02.08. 19:43:09

@ZooLeka: Az tényleg nem sok.:)))

Shanarey 2020.02.08. 20:38:25

@dikusz.:

Csak a rasszista idióták szempontjából.

Ebben is csak az a vicces, hogy egy olyan ország lakója ugrál emiatt ahol több különböző nyelvjárás van, s a többség még büszke is rá hogy nem úgy beszél angolul, ahogy az átlag BBC műsorok, s netán emiatt érthetetlenek akár egymásnak is. Csak hogy tudd, Londonban is létezik több nyelvjárás, pedig az a főváros. A Yorkshire-i lakos büszke rá hogy alig érti meg egy közép angliai, pedig a távolság, csak 150-200 Km. S akkor még nem beszéltem a skótok , és az összes egyéb terület saját angoljáról. Na ez is az amit a Rigó utcában nem tanítanak :-)

Virago_1000 2020.02.08. 21:03:27

"de egyébként is az a mondás, hogy az Egyesült Királyság helyett (vagy éppen onnan távozva) népszerű célpont lett Hollandia. "

- Ez mar 1290-ben is igy volt..

dikusz. 2020.02.08. 21:04:19

@Shanarey: Szegény kutya, nagy bajban lehet, hogy melyik nyelvjárást kell megértenie...
Barátom szomszédja egy kis falu "hegyén" (Zalai dombság az a nagy hegy) él. Németországból költözött ide, végleg, alig töltötte ötvenévesen. A családjához tartozik egy labrador, csak németül ért. Lehet, nekik is fogadniuk kellene egy magyartanárt a kutyájuk mellé...

SzZoole 2020.02.08. 21:53:49

@dikusz.: leírom mégegyszer.

A kutyámnak teljesen mindegy, hogy azt mondom neki;
sit down vagy ülj le
Wait vagy várj, érti minket nyelven és követi is az utasításokat.

Sétáltatás közben is találkozunk más kutyasokkal es angolul beszélgetünk, és olyankor a kutyának is angolul beszélünk

dikusz. 2020.02.08. 22:12:35

@ZooLeka: Elsőre is értettem, @Shanarey-el csak vicceltem. Az igaz, hogy nem jeleztem. De már az elején is egyetértettünk abban, hogy a kutya a hangsúly alapján azonosítja be az utasítást, vagy nem jól gondolom?

Nouby 2020.02.09. 16:09:43

Pár dolog kimaradt.

Pozitív
-30%os szabályzás: Külföldiként lehetőséged van csak a fizetésed első 30 után adózni, 38k/év ig az első 5 évben. Szóval keresel évi 60at de csak 38 után adózol.

-rend van: Nincs retek az utcákon (kivéve kutyaszar), nagyobb a tisztaság mint a németeknél

Negatív

- lakhatásnál kifeljtetted hogy nem csak simán bútorozatlan de szőnyeg, parketta nélküli lakást is kiadnak. Ilyenkor nem tudom mi a terv, a bérlő visz padlószőnyeget vagy saját szakállra parkettáztat?

- túlzott tolerancia: Tolerálják ha valaki intoleráns.

csakeztengedte 2020.02.09. 17:26:41

Úgy, még sehol nem féltem a kerékpárosoktól, mint például Amszterdamban. Tekernek a nagy 30-40 kilós biciklikkel és letojnak mindent és mindenkit.
(Ilyen volt München is este.)

Visceroid 2020.02.09. 20:38:58

"Sok magyarnak alternatíva Hollandia a Brexit után vagy egyenesen oda költözve."

Tudjátok mi az alternatíva? Magyarország! Tessék szépen hazajönni! Szorul a hurok a nyakatok körül, ideje lenne feladni és elismerni, hogy bizony-bizony Magyarországon a helyetek! Tessék hazajönni és az összegyűjtött pénzt szépen itthon elkölteni, azon kívül adni be a közösbe is! Esik szét az unió, a magyaroknak Magyarországon a helyük!

Muhammad Balfas 2020.02.09. 20:39:02

Csak a nyelvük ne lenne olyan undormány.. Állítólag úgy alakult ki , hogy egy részeg angol tengerész németül próbált beszélni..:)

Muhammad Balfas 2020.02.09. 20:39:04

@csakeztengedte: A küllők közé dugott pajszer őket is megállítja..:)

Exploiter 2020.02.10. 07:08:20

Mondjuk éppen a hollandok is barátkoznak a kilépés gondolatával, szóval kellhet c terv is.

2020.02.10. 13:04:59

@dikusz.: egy kis adalék: nekem két kutyám van, különbözik a nevük, mégis ugyanarra (az egyikére) reagál mindkettő. És másképp reagálnak ha én, máképp, ha més szólítja meg őket.

Muhammad Balfas 2020.02.10. 13:05:03

@Exploiter: Nocsak , Hoxit..? Mondjuk náluk úgyis addig szavaztatnák a népet , míg mégis a bennmaradás mellett szavaznak..

Nouby 2020.02.10. 13:05:16

@Visceroid: Mekkora szakértő vagy! Haza menne 300 ezer magyar lenne otthon pofára esés.

Az otthon maradottaknak versenyeznie kéne a kintiek pénzével (esélytelen), tudásával (esélytelen) és azt se feledjük el hogy a magyar bérek az elvándorlás okozta munkaerő hiány miatt nőnek.

2020.02.10. 13:05:27

@Muhammad Balfas: elég egy seprünyél is, ráadásul az inkább kéznél van

Exploiter 2020.02.10. 22:32:07

@Muhammad Balfas: Én nexitnek hallottam, a net népe kreatív.

Muhammad Balfas 2020.02.11. 11:58:26

@Exploiter: Az amik ugyanúgy hollandnak mondják őket ,mint mi.. Szóval a CNN-en lehet ,hogy Hoxit lesz..:)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása