oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. december 25. 06:30,  Karácsonyi hagyományok és határátkelés 4 komment

2019. december 25. 06:30 Határátkelő

Karácsonyi hagyományok és határátkelés

Határátkelőként más a karácsony, különösen akkor persze, ha az ember nem tud (vagy akar) hazautazni és marad abban az országban, ahol él. Márpedig ezeken a helyeken sokszor egészen mások az ünnepi tradíciók, amiket aztán az ember egy idő után részben vagy egészben beépít a maga hagyományai közé. Ma négy különböző országba utazhatunk el.

karacsonyfa_macska.jpg

Mafra, Portugália

A portugáliai Mafrában élő Tricia és férje szerint a december 8-ától kezdődő ünnepi szezonban mindenhol tele minden karácsonyi fényekkel, Mikulásokkal és úgynevezett tasquinhákkal, azaz utcai bódékkal, ahol kézműves dolgokat, borokat, sajtokat, lekvárokat árulnak.

„A kisebb közösségekben, mint a lakhelyünkön, karácsonyi dalokat hallani az üzletekben kihangosítva, a járókelők pedig élvezik a városközpontban látható ünnepi eseményeket” – mesélte Tricia.

Ami az ételeket illeti, levesek, sertés és hal adja az ünnepi étkezések gerincét, de az expat közösségek azért elkészítik a saját hagyományos étkeiket is. Mivel a boltok jellemzően tele vannak a világ minden tájáról származó alapanyagokkal, szinte bármilyen menüt viszonylag könnyen el lehet készíteni.

Cancun, Mexikó

A Mexikóban élő Don és felesége, Diane a Szentestét jellemzően egy kellemes éttermi vacsorával töltik, majd karácsony első napja az otthon elkészített hagyományos pulykáé, valamint a Skype-on hívott családé és barátoké, a maradék időben pedig filmeket, sorozatokat néznek némi kellemes bor mellett.

„Oly sok év hatalmas családi összejövetelei után most jól esik egy kicsit nyugodtabban ünnepelni… kettesben” – mesélte Don, miért nem is tervezik ilyenkor a hazautazást.

Cuenca, Ecuador

A latin-amerikai országban élő Donna azt mondta, a maga részéről odahaza már csaknem feladta a karácsony megünneplését, ám mióta Ecuadorban lakik, sokat és pozitív irányban változott az élete, köszönhetően az amerikainál alacsonyabb megélhetési költségeknek.

„Hosszú idő óta most először fektettem egy kis erőfeszítést a díszítésbe. Odahaza már nem nagyon érdekelt a karácsony, elegem volt abból, hogy harcolni kell azon, kihez megyünk; elég volt senki által nem vágyott ajándékokra pénzt költeni és untam, hogy a karácsonyi őrület már Halloween után megkezdődik. A karácsony ünnep helyett munka lett” – mesélte.

Ecuadorban viszont újra felfedezte a karácsony igazi jelentését, most már szakít időt arra, hogy értékelje mindazt, amije van – például a biztos jövőt.

„Kitekintek az ablakomon és megnézem a Pase del Niño parádét, amin több ezer angyalnak öltözött kislány üli meg a virágokkal felékesített lovakat. Mindenhol fiesta van, az őszinte öröm pedig ragadós” – mondta Donna.

„És szeretem a karácsonyfámat is, mert minden egyes alkalommal, amikor elmegyek mellette, arra emlékeztet, hogy felelősek vagyunk azért, hogy fényességet hozzunk magunknak és másoknak” – tette hozzá.

Mi több, Donna „egyezséget kötött” a macskájával a karácsonyfa kapcsán is.

„A macska miatt általában már közvetlenül karácsony után leszedem a fát, különben ő szedi le, éjszakánként szépen lekapkodva a díszeket. Az a megállapodásunk, hogy a fa hátulján hagytam neki egy kis részt, ahova bekuckózhat, cserébe ő megígérte, hogy békén hagyja a díszeket. Így aztán miért ne hagynám feldíszítve a fát? Örömet okoz nekem, ez a legszebb ajándék, amit adhatok magamnak, emlékeztető arra, hogy minden nap juthat egy kis világosság az életünkbe, ha hagyjuk” – mondta Donna.

Penang, Malajzia

Malajzia egy igazi multikulturális ország, így aztán mindenféle ünnepet megülnek, a karácsony pedig igazán fontosnak számít.

„A magam részéről még mindig sokkol, amikor látom, ahogyan a hagyományos hidzsábot viselő lányok Mikulás-sapkában karácsonyfát állítanak kínai kollégáik segítségével” – mesélte Kirsten.

A bevásárlóközpontokat ilyenkor teleszórják műhóval és hatalmas karácsonyi jelenetekkel, amikbe be lehet állni, az emberek pedig sorba állnak, hogy részesei lehessenek.

Már november első napjától mennek a karácsonyi zenék, a kínai Mikulás teljesen beöltözve mászkál a 32 fokos hőség ellenére is.

Ugyanakkor Kirsten szerint a határátkelős karácsony legjobb része az, hogy az ember eldöntheti, kivel akarja tölteni.

„Nincs több részeg, az arcodba mászó nagybácsi, vagy a jogi egyetemről beszélő unalmas unokatestvér. Választott országomban a választott családommal töltöm az ünnepeket, új hagyományokat teremtve, ráadásul megfagynom sem kell” – mondta.

Nem csak ez a négy expat éli meg így a karácsonyt, hanem a legtöbb határátkelő, akik egyrészt alkalmazkodnak választott országuk szokásaihoz, másrészt akár maguknak is újakat teremtenek.

(A történetek itt jelentek meg elsőként.)

Ti milyen új karácsonyi szokásokat vettetek fel külföldön élve?

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: karácsony Malajzia Portugália Mexikó Ecuador

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8315364202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabors 2019.12.25. 13:40:32

Boldog Karacsonyt Hannukat ! aki mit unnepel ...

Csodabogár 2019.12.25. 19:45:33

Más forrásokból, külföldről, csak olyat hallottam, hogy örülnek, hogy együtt lehet a család. Ez az ünnep végül is erről kellene, hogy szóljon. A határátkelők itt nyilatkozó része, úgy tűnik nemigen család barát, ami szerintem nagy kár.
Igaz könnyen beszélek, mert soha nem volt óriási családom, viszont az egyedül álló barátok sokszor nálunk ünnepeltek és mi ezt szerettük.
A magányos karácsonyt nem magam választottam magamnak. Persze úgy is lehet, de szerintem családdal vagy társasággal sokkal kellemesebb.

puhacica 2019.12.26. 09:58:01

@Csodabogár: igen, ha valaki nem utazik haza az ohazaba karacsonykor, az nem is csaladbarat. bezony.
aki egyszer utazik haza egy evben es azt karacsonykor teszi, az csaladbarat. aki egyszer utazik haza egy evben, de azt nyaron teszi, az nem csaladbarat.
logikus.
mi tavasszal/nyaron szeretunk menni. a csalad akkor is ugyanugy egyutt van, raadasul jo az ido, hosszabbak a nappalok, tartalmasabban tudunk egyutt lenni.
az elmult 2 evben mindenki itt toltotte a karacsonyt, mert ugy volt jo. iden a kozos csaladi talalkozo andaluziaban volt osszel. nekunk pedig az idei karacsony kicsit kulonlegesebb volt, meg ha csak kettesben toltottuk is, de eloszor hazasparkent.
en 100% biztos vagyok benne, hogy azert, mert vannak, akik nem az elvart modi szerint unnepelnek, nem pont karacsonykor jonnek ossze vagy nem a szuloi hazban, attol meg ugyanugy szeretik egymast. itelkezni felettuk a szeretet unnepen nem meno.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása