oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. november 12. 06:30,  Tíz dolog, amire Ausztrália tanít 57 komment

2019. november 12. 06:30 Határátkelő

Tíz dolog, amire Ausztrália tanít

Down Under, Oz… bárminek is hívjuk, Ausztráliáról a legtöbb embernek az óceánpart, a szörfözés, Sydney, a kenguruk és esetleg még a hatalmas távolságok jutnak az eszébe. Pedig a kontinensnyi ország ennél sokkal több. Lássunk tíz dolgot, amire Ausztrália megtanítja az ott élő határátkelőket! (A Tíz dolog-sorozat korábbi posztjait itt olvashatod.)

Mi az a tíz dolog, amit az az ország tanított neked, ahol élsz? Írd meg a saját listád a hataratkelo@hotmail.com címre!

ausztralia_brisbane_2_foto_pexels_com_marcus-ireland.jpeg

#1 A méret igenis lényeg

Ausztrália hatalmas, olyannyira, hogyha a térképen ráterítenénk Európára, akkor nagyjából az egész kontinenst lefedné. Emiatt bármilyen nagyobb kirándulás, autós túra komoly szervezést igényel, például mert az ország belseje meglehetősen sivatagos.

Egy Perth-Brisbane út annyi, mintha Madridból Moszkvába mennénk, jó eséllyel el is tart annyi ideig. Szóval 6 óra vezetés után kis túlzással olyan, mintha meg sem mozdult volna az ember a térképen.

#2 Nem árt, ha jó vagy matekból

Mivel Európából nézve Ausztrália a világ másik végén van, a kommunikáció a kezdetekkor komoly fejszámolást igényel. Sydney és Budapest között például 10 óra a különbség (az ausztrál város ennyivel van előrébb), Perth és Budapest között 7, egyiket nem olyan vészesen bonyolult kiszámolni, azt azonban nem árt mielőbb megszokni, hogy emiatt meglehetősen lerövidül az az időintervallum, amikor az otthoniakkal beszélni lehet.

#3 Megtanulod a különbséget az aussie és a kiwi akcentus között

Messziről nézve nincs különbség a kettő között, a brit vagy amerikai angolhoz szokott fülnek mindkettő jórészt érthetetlen. (Némi túlzással, persze.) Így aztán annak, hogy aussie vagy kiwi kiejtéssel beszél valaki, semmilyen jelentősége nincs. Pár hónap után azonban az ember szép lassan elkezdi megkülönböztetni az ausztrálok és az új-zélandiak akcentusát, a szlenget, az intonációt.

#4 Rövidítések mindenhol

Gyakorlatilag minden szó lerövidíthető azzal, ha félbevágod és a végére egy „o”-t vagy egy „y”-t illesztesz. Egyébként is a helyiek rémes rövidítésekkel dolgoznak, ott van elrettentő példának a ’Straya (ez Ausztrália akar lenni), az arvo (afternoon - délután), exxy (expensive - drága), avo (avokádó), choccybiccy (chocolate biscuit – csokis keksz), servo (service station - benzinkút), mozzie (moszkitó), és még sorolhatnánk hosszan, de inkább megkímélünk mindenkit

#5 Rengeteget kávé

Talán meglepő, de az ausztrálok kifejezetten kávés nemzet. Az első eszpresszó gép csak az 1950-es években jelent meg Melbourne-ben, ám azóta nincs megállás. Minden nagyobb városban találunk nagyszerű kávét és isszák is, mintha nem lenne holnap.

#6 Alkoholt az alkoholboltból

Alkohol viszont nincs a szupermarketek polcain, azt az amerikai rendszerhez hasonlóan jellemzően a nagy üzletek mellett található kis üzletekben lehet kapni. A megvásárolt italt eszünkbe ne jusson az utcán meginni, mert azért kinéz egy jó kis büntetés.

Apropó, alkohol. Noha a Foster’s úgy van elkönyvelve, mint AZ ausztrál sör, de ez az országon belül nem igaz, szóval csak egy jó kis marketingötletről van szó. Ellenben az ország tele van kis privát sörfőzdékkel, a kézműves sörök szinte mindenhol megtalálhatók.

#7 Nyári karácsony

Már Magyarországon sem nagyon van fehér karácsony, Ausztrália pedig ugye eleve másképp van programozva. A kánikulai karácsonyt európaiként elég nehéz lehet megszokni (gondolom én innen), érdekes lehet, amikor december 25-én a tengerparton sütögetsz két fürdés közben.

#8 Nyaralás Thaiföldön, Balin vagy Vietnamban

Ha nem hazalátogat az egyszeri határátkelő (ami egy család esetében már nagyon komoly összeget emészt fel), akkor a fent említett, Ausztráliából nézve közelinek és olcsónak számító úticélokat veszi célba.

Délkelet-Ázsiában (különösen Phuketen és Balin) annyira erős az ausztrál jelenlét, hogy vannak napok, amikor kis túlzással kifejezetten nehéz más nemzetiségű turistával találkozni.

#9 Nem biztos, hogy látsz kengurut és koalát

Ausztráliában rengeteg egzotikus állat él, de éppenséggel kenguruk és koalák csak úgy nem mászkálnak az utcákon és nyilván háziállatként sem tartják őket. Szóval főleg a nagyobb városokban nem feltétlenül futunk bele egyikbe sem csak úgy munkába menet.

#10 Óvatosan kerékpározzunk

Sisak, igazolvány, világítás – ezek hiánya könnyen büntetéshez vezethet bringázás közben, miként az is, ha fél méternél közelebb tekerünk egy autóhoz. Ha már testmozgás: az ausztrálok előszeretettel sportolnak egészen kora reggel, szóval ne lepődjünk meg, ha vasárnap reggel 6 órakor minden tele van futkározó emberekkel.

A lista James és Erin meglátásai alapján készült.

(Fotó: pexels.com/marcus-ireland)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Ausztrália tíz dolog

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7815301228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

adg 2019.11.12. 09:10:28

Szep kepek. Jo nekik.

adg 2019.11.12. 09:11:51

Szegeny Golf, elcsesztem a napod...

Herr Géza 2019.11.12. 09:58:12

@adg: :D
Monnyuk mi köze James-nek meg Erin-nek a Sydney/Perth-Budapest közötti időeltéréshez?
Csakkérdezem....
Bármelyik x farokságot idézhetném az eredeti posztból, de ezek tetszettek a legjobban:

“ 17. Chicken Schnitzels in Australia are immense.
18. Internet banking security is non existent, which is convenient but probably not very safe.
19. Christmas in July is a thing.
20. Online shopping doesn't work. Australia has taught me that Amazon is basically an organ I depend on.”

Mesélj @adg: vannak nálatok pókok is? Meg krokodilok?
Kultúra meg nyomokban sem, ugye? Az Operába meg flipflopban, rövidgatyóban mennek a népek...
Sosenem költöznék oda.
:)))

puhacica 2019.11.12. 10:20:40

@Herr Géza: mi lenne, budapest a vilag kozepe, ott van kozvetlen leanyfalu mellett! a szivcsakrarol nem is beszelve. ejnye de tudatlan vagy. :D

@adg: inkabb a pokokra figyelnel, ahelyett, hogy ilyen erdekes elso kommentet irnal. megharap valami dog, aztan meg szesz sincs a boltban, hogy lefertotlenitsd. :(

Wilhelmus80 2019.11.12. 10:38:04

@adg: Nem értettem a többesszámot, mert itt csak egy kép van. Aztán rájöttem, hogy átkattintottál az eredeti posztra, kis huncut. :)

adg 2019.11.12. 10:50:58

@Herr Géza:
17: az egyik pub 1,5 kilos csiken parmival reklamozza magat.
18: nem tudom, mire gondolt a kolto. A penzugyekben lazabbak sokszor, de nem muszaj kovetni. Siman meg kartyas fizetes telefonon bediktalva jucikanak az osszes szamot a kartyarol, vagy nehany suliban felirjak, aztan ha van valami, lekapjak a kartyarol. Kredit kartyanal nem gond, ha nem ertek egyet, majd a bank lenyomozza, ki volt a hulye.
19: ja
20: eleg sokat veszunk onlajn, vilag vegi helyeken egyszerubb.

Tavolsagok: mult heten a szomszed varosban voltam. 2 oranyira van.
Repulovel.

Hetvegi kirandulas a kozelben, 1000 km.

Barmelyik nagyvaros 4-4,5 ora repules vagy 3 nap autozas. De legalabb lehet haladni az autopalyan. Legalabbis a territoryban, mashol kevesbe.

Mi az az opera? Safarit hasznalok.

@puhacica: vissza kene menekulnom leanyfalura nekem is, van ott meg szerinted hely? Itt folyton kigynak a kigyok mergukben.

Herr Géza 2019.11.12. 11:12:24

@adg: :D
„ Mi az az opera? Safarit hasznalok.“
Nem figyeltél teeee..., Opera, nagy „O“-val :))) Persze Darwinban (NT) ez még az Idegen Szavak Szótárában sincs benne. Tényleg sosenem élnék ott. Opera nélkül? :))) Egyáltalán van ozzi szó a “kultúrára” ?
:D

Csodabogár 2019.11.12. 14:07:43

@Herr Géza: Barátnőmék mentek egyszer egy világ körüli hajóútra. Benne volt Sydney is. Barátnő hivatásos koncert hegedűs volt. Összeomlott az opera és a közönsége láttán. Mint mondta, ők szépen felöltöztek, aztán a shortos papucsos turistákkal volt tele az egész. Szünetben sört ittak!
Ők amugy Londonban éltek, Kensingtonban volt házuk stb. Élete csalódása volt a sydneyi opera. Ausztrália engem se vonzott soha, már a 26 órás repülőút is direkt taszított. Ettől persze még lehet, hogy egy remek hely.

shaktele 2019.11.12. 15:08:10

@diggerdriver: szia digsi!

Merre jártál, utazgattál a világ körül a szindaraboddal?

Részletes beszámolót kerunk :-)

shaktele 2019.11.12. 15:28:44

@Csodabogár:

ugyan mi bajod van asztráliával, tombol ott a kultúra s a törpehajigáló versenyek :-)

Mi volt a gond a sydney operával, hallom hogy csoda az akusztikája?

shaktele 2019.11.12. 16:27:41

@Golf2: fegyenctelep, kéhlek.

A reszli odamegy akinek másutt nem sikerál :P

London2009 2019.11.12. 16:32:53

@Csodabogár: amikor en jartam ott akkor mindenki normalisan volt feloltozve. Bar az egy kulonleges este volt es a legolcsobb jegy is draga volt. Ugyhogy maradok annal, hogy ez egy varosi legenda. Nekem nagy vagyam volt Ausztraliaba, azon belul az Uluruhoz eljutni! Azota is banom, hogy vegul hagytam magam rola lebeszelni. Igy most mehetek vissza! : )

FutureFry 2019.11.12. 17:11:45

@London2009:
Sajnos (vagy szerencsére?) a múlt hónapban lehetett megmászni utoljára:
time.com/5710433/australia-uluru-ayers-rock-final-climb/

London2009 2019.11.12. 17:50:06

@FutureFry: olvastam. Inkabb szerencsere. Megmaszni eszembe nem jutott volna.

FutureFry 2019.11.12. 17:54:51

@puhacica: “... aztan meg szesz sincs a boltban, hogy lefertotlenitsd ...”
Szerencsére arrafelé igen gyakori a drive-through liquor strore (vagy ahogy ott hívják “bottle shop”), szóval úgy lehet a szeszt venni, hogy a kocsiból sem kell kiszállni :) [1].
Egyébként Amerikában is van ilyesmi (bár nem tűnik annyira elterjedtnek). Ahogy Drew Carey mondta [2]:

“… a liquor store with a window on the side where you can buy whiskey, beer, whatever you want, while you're driving … Great idea … Just the thing for that drunk driver who's constantly on the go. Hey, no time to stop at a real bar, I've got things to do today! Places to go, people to hit! “

[1] media-cdn.tripadvisor.com/media/photo-s/05/c4/a8/fe/drive-through-our-bottlemart.jpg
[2] youtu.be/aph-EzkfKPA?t=131

Platonica 2019.11.12. 18:45:49

Gyermek gondolkodott egyetemen Oz-ban. Hat en azert nagyon orulok, hogy csak kosza otletnek bizonyult:-D

Csodabogár 2019.11.12. 19:37:28

@shaktiii: MIndenki, itt Europában, azt hitte, hogy a csodaszép opera vonzza a szépeket és gazdagokat. Ehelyett shortos flipflopos sörözö alakokkal volt tele, mesélte a barátnőm.
Mint olvastam egyszer valahol, elég sokáig e volt zárva, mert pocsék volt az akusztika. Most már biztos jó, mióta újra nyitották. Nincs vágyam meghallgatni.
Mikor nyitották óriási tam tam volt. Birgit Nilson énekelte Izoldát és 3 tenort fogyasztott el. Minden felvonásban másik Tristan volt. Legalább is akkoriban ezt irta a svéd sajtó. Nagyon régen volt, még Stockholmban laktam akkoriban.

Csodabogár 2019.11.12. 19:41:08

@London2009: Az Ulurulu már le van zárva, az őslakosok elrérték, hogy a turisták nem taposhatják az ő szent helyüket. Ezt 2-3 héten belül olvastam. Megspórolhatod a 24 óra repülést.

London2009 2019.11.12. 20:13:08

@Csodabogár: csak maszni nem lehet, amit amugy sem terveztem. Latogatni ugyanugy lehet. Nekem nem gond a repules es biztos, hogy megyunk meg arra az elkovetkezo par evben.

puhacica 2019.11.12. 22:03:06

@FutureFry: :)

@Csodabogár: "Szünetben sört ittak!"
- mit illik inni szunetben?

adg 2019.11.12. 22:33:15

@London2009: Mult heten voltam alice springspen par napot, sajnos munka miatt, es ugy dontottem, vissza kell menjek kovetkezo telen. Nagyon megfogott a kornyezete. Pl a larapinta trailt is jo lenne kicsit megnezni, legalabb szakaszait.
Akkor talan az ulurut is megnezem, onnan mar nincs messze.

Az operahaz meg nem egy klasszikus olerahaz ugyebar, hanem egy tobb termes, parhuzamosan tobb eloadast tarto intezmeny. Nem tudom, pl turistaknak miert kene beoltozni frakkba nagyestelyibe, ha utba akarjak ejteni. En is rovidgatyaban meg poloban voltam, es a finnyas uri kozonseg, aki a nemet sajtobol meg baratnokbol tajekozodik, nyilvan nem is tudhatta volna, hogy csak az epuletet neztem meg, nem eloadason voltam. Es hat igen, nyilvan minden szar a bp-milano-becs operahaz haromszogon kivul, papucsos suttyo bunkok vannak csak. Es soroznek!! :)
Eszem all meg neha a karot nyelt sznobsagtol. :)

puhacica 2019.11.12. 22:38:53

@adg: remenykedtem pedig, hogy rosefroccsot.

Hari Seldon 2 2019.11.12. 22:51:39

@Csodabogár:
Szünetben SÖRT ittak? Borzalom. Egy büfében. Elképesztő. Hogy mernek sört inni? Egyáltalán inni? - utána meg még wc-re is képesek ezek a gazok menni!

Csodabogár 2019.11.12. 23:42:05

@puhacica: Vizet, pezsgőt, bort. Sört én operában még nem láttam, de ha van, akkor biztos akad aki issza.

Csodabogár 2019.11.12. 23:46:39

@Hari Seldon 2: Tőlem az isznak az ausztrálok amit akarnak. Én csak egy idős londoni házaspár élményeit adtam tovább. Operaelőadásra nem szokás shortban és papucsban menni, ezen ők eléggé meghökkentek. Sajnos már pár éve meghaltak, így a történet nem új.

Arthamyr 2019.11.13. 00:10:32

@Csodabogár: én ugyan már jó régen voltam operában, de akkoriban voltak csinos és _elegáns_ nők shortban, meg szandálban.
Sört is ittak a népek, én sajnos még nem tehettem a korom miatt.

FutureFry 2019.11.13. 01:51:25

@adg: “Mult heten voltam alice springspen … Akkor talan az ulurut is megnezem, onnan mar nincs messze. …“
Gondolom ezt ausztrál mértékkel értetted :) De legalább van repülő (kicsit kevesebb mint egy óra). Viszont ha valaki autókölcsönzésben gondolkozna (persze ez téged talán nem érint) - ahogy már egyszer régebben itt meg lett vitatva - akkor meg gyakran nem egyszerű korlátlan mérföldeket kapni (ha egyáltalán lehet), tkp. valamennyire érthető módon. Plusz ha sötétedés után vezet(ne) az ember akkor a legtöbb autókölcsönző “mossa a kezeit” (azaz baleset esetén minden az ügyfélre hárul), mert, hogy olyankor nehezen látható a “kenguru” az utakon (ezt gyűjtőnévként értem a mindenféle országúton flangáló állatra, beleértve a “slow elk” -et is :)).
Attila egy_ kicsit_ közelebb van (van aki össze is téveszti a távolból Uluruval), de az “csak” egy table-top mountain, (olyasmi mint amiből az amerikai vadnyugaton található sok) viszont arra tudtommal még most is fel is lehet mászni (mert magánkézben van), már ha leszervezi/megfizeti az ember.

adg 2019.11.13. 02:23:00

@FutureFry: igen. En kocsival mennek, Ketten-harman mar kenyelmesebb, es sokkal olcsobb is. Innen tolunk alice 1600 km, ket nap. Ahhoz kepest az uluru marcsak 450 kb, az belefer egy napos turaba. (Ilyen egy naposakat szoktunk a kornyekben is csinalni, altalaban mind 600-1000 km korulre jon ki. De akkor mar megneznem kicsit jobban, szoval inkabb ket napot szannek ra.
Eleg jellemzoen korlatlan km-rel kapom a berelt autokat, bar most pont aliceben 100 km volt a limit per nap, de nem kellett elhagynom a varost, igy nem volt gond.
Szurkulettol meg vigyazni kell, jonnek az allatok, erdemes lassabban menni. Par hete en is fogtam egy wallabyt, lassan meg kene csinaltatni a lokharitot, lusta vagyok elvinni. Foleg akkor kell ovatosnak lenni, ha egetes van. Telepulesek korul a helyiek is veszelyt jelentenek, abszolut tokeletes az ejszakai camouflageuk. :)

FutureFry 2019.11.13. 04:54:43

@adg: Roadkill Wallaby on the barbie? :) (A grillezett Kengoroo szerintem finom - igaz csak szupermarketben vásárolt hússal próbáltam). Egyébként Amerikában is előfordult már kenguru okozta autóbaleset (bár lehet, hogy wallaby volt?):
billingsgazette.com/news/state-and-regional/montana/startled-driver-rolls-car-to-avoid-kangaroo-in-northern-montana/article_c38563f8-bb8c-5706-85ba-7685286e4bcb.html

Mindenesetre egyetértek: ha van idő (és rendes kilométerkeret vagy saját kocsi) akkor az autó nem csak olcsóbb (pláne több ember esetében) de sok más szempontból is kényelmesebb. Sokkal flexibilisebb (mikor-hova) és a pakolással sem kell annyit vacakolni (pl. súly- és méretlimitek, vagy, hogy mennyi folyadék lehet nálam a carry-
on-ban (bár pont az ausztrál belföldi járatokon nincs ez a béna max. 3oz-os/100ml-es határ)).

Golf2 2019.11.13. 06:50:52

"Eszem all meg neha a karot nyelt sznobsagtol. " még mindig jobb mint a bunkóság.

adg 2019.11.13. 08:19:12

@Golf2: ja, igazad van. Kicsit jobb, mint kijelenteni, hogy az allam eloskodoi az alkoholistak, drogosok es a gyerekesek. Az valoban bunkosag.

Hari Seldon 2 2019.11.13. 08:47:48

@Csodabogár:
Hát ha este is 30 + fok van, én sem mennék öltönybe. Izé, hosszú szárú ruhába. Áh, miket beszélek, egyáltalán nem mennék operába. (Na jó, egy kivétel van: Mozart Varázsfuvola)

lüke 2019.11.13. 12:26:24

Pert- Brisben 6 h...,néha Nord Brücke( Bécs) Egér út 4,5 h pl péntek du, autópályán,ahonnan le nem hajtasz
Lonly Planet oh

puhacica 2019.11.13. 13:14:06

@Csodabogár: nem igazan latom az oruletes kulonbseget. ugy sejtem, ha aruljak, akkor inni is lehet. legalabbis nem hinnem, hogy papirszatyorban vittek be a szeszarudabol.

deppate frog 2019.11.13. 13:51:56

A kepen lathato nagy kek toronytol jobbra a kisebb feher toronyban voltam WC takarito. Fiatal voltam, es kellett a penz. Nem mellesleg nagyon jol szorakoztam.

'it's cool to know nothing' 2019.11.13. 13:54:30

@puhacica:
Menj végig a Mereenie Loop-on. Klassz helyek vannak végig. Én is nagyon akartam a vörös úton terepjáróval csapatni. Azt a trükkje, hogy nem szabad lassan menni, mert akkor szétrázza a terepjárót. 100 km/h-nál már simán gördül, csak vigyázni kell a mély homokra. A Finke River menti utat nem mertem bevállalni egyedül, gyerekekkel. Bár volt műholdas telefonom a biztonság kedvéért. Gyerekeimnek a Kings Canyon végigmászása is nagyon tetszett. De végül is minden tetszett nekik, Litchfieldtől Uluruig. Darwin is érdekes volt, de csak mint bázis. Meg persze a többi is jó volt, Heron island, Byron Bay stb.
Ezek itt fogalmatlanok. Mindig is azok voltak. Éljenek csak Londonban.

'it's cool to know nothing' 2019.11.13. 13:54:33

@adg:
Az előbbi neked ment volna:

@puhacica:
Menj végig a Mereenie Loop-on. Klassz helyek vannak végig. Én is nagyon akartam a vörös úton terepjáróval csapatni. Azt a trükkje, hogy nem szabad lassan menni, mert akkor szétrázza a terepjárót. 100 km/h-nál már simán gördül, csak vigyázni kell a mély homokra. A Finke River menti utat nem mertem bevállalni egyedül, gyerekekkel. Bár volt műholdas telefonom a biztonság kedvéért. Gyerekeimnek a Kings Canyon végigmászása is nagyon tetszett. De végül is minden tetszett nekik, Litchfieldtől Uluruig. Darwin is érdekes volt, de csak mint bázis. Meg persze a többi is jó volt, Heron island, Byron Bay stb.
Ezek itt fogalmatlanok. Mindig is azok voltak. Éljenek csak Londonban.

shaktele 2019.11.13. 13:54:36

Next life.

További jókat Eszter!

scourgeofgod 2019.11.13. 18:57:14

...amerikai rendszer az alkoholra...
Nincs egy rendszer, az USA-ban államonként változnak a szabályok, a legszigorúbb szabályozás talán Utah-ban van a mormonok miatt. Ezenkívül van még vagy tízféle verzió, jó néhány államban minden italt megvehetsz a szupermarketben. Ha valakit mélyebben érdekel ez a rendkívül fontos téma, akkor itt vannak a részletek:
en.wikipedia.org/wiki/List_of_alcohol_laws_of_the_United_States

M. Péter 2019.11.13. 23:30:38

@scourgeofgod: Utah-ban állami monopólium az alkohol a 4% alatti sör kivételével. Van állami italbolthálózat, éttermekben is lehet szeszes italt rendelni. Ezzel szemben a déli bibliaövezetben vannak "száraz" megyék, ahol tilos alkoholos italokat árulni. A Jack Daniel's whiskey-t is egy ilyen megyében készítik.

élhetetlen 2019.11.14. 21:45:20

@puhacica: “legalabbis nem hinnem, hogy papirszatyorban vittek be a szeszarudabol”. A sört lehet, hogy nem, de hogy miket visznek be itt Pesten is, azt nem tudod elképzelni! Az öröm, hogy a fiatalok is járnak az Operába, de két szitu. A szünetet a fiú végigbeszélgette egy idős nővel, talán nagymama. Elkezdődött a következő felvonás, a srác benyúlt a zakója belső zsebébe, kivett egy szendvicset, kicsomagolta, és elkezdett enni. Halkabb zenénél abbahagyta a rágást, hangosabbnál folytatta a fülembe csámcsogást. Mikor szóltam, hogy talán ne, akkor bocs, nem gondoltam, hogy zavarja. Mit gondolt? A másik, két srác ki sem ment a nézőtérről, kirakták a Fornettis zacskót a könyöklőre, és megvacsoráztak. Az már mindennapos, hogy matat a szatyorban, zörög, előveszi az ásványvizet, aztán gluty-gluty-gluty, mert negyven percet nem bír ki ivás nélkül. Lassan az Operaház is eléri egy mozi színvonalát, már csak a popcorn hiányzik.

puhacica 2019.11.14. 23:25:28

@élhetetlen: az nem letezik! pesten kultura van, nem ilyen fornettis bunkok. en ezt el nem hiszem!

O1.G 2019.11.15. 11:38:45

@puhacica: "pesten kultura van" ugyanolyan lepukkant mint Szentendre lett amióta a pestiek elárasztották.30 éve még jó volt.Én már akkor ott dolgoztam.

puhacica 2019.11.16. 09:58:59

@O1.G: te, en mar ugy unom ezt a dunakanyart, tegyuk valtozatossa! eltem szegeden, kaposvaron is... meselj meg!

O1.G 2019.11.17. 17:49:59

@puhacica: Ja te vándormadár típus vagy,albérlők gyöngye. Én 1 városban 37 éve.

puhacica 2019.11.17. 20:40:20

@O1.G: kar, hogy nem lettel tole ertelmesebb. :D
de most komolyan! ez ereny? ennyit tudsz felmutatni? szanalom.

adg 2019.11.17. 23:00:07

@puhacica: ez a legtobb, amire buszke lehet.

adg 2019.11.18. 00:13:46

@puhacica: jo, meg szep kepek. :)

O1.G 2019.11.18. 17:26:21

Lássunk tíz dolgot, amire Ausztrália megtanít..1 fegyenckultúra 2 izzadni éjjel nappal 3 kigyó stb.harapást túlélni 4 hamarabb meghalni pl.bőrrákban 5 semmi sincs közel 6 szinte már Ázsia 7 a bevándorló bevándorló marad 8 napallergia 9 vasfüggöny ha nem ázsiai vagy egyéb álmenekült vagy 10 ránc ránc eszterránc lásd krokodil dundee.

adg 2019.11.19. 05:34:37

@O1.G: parádés lista! Te melyik pontot tartod a legnagyobb faszságnak? Már ha egyáltalán érted ôket, nem úgy, mint sakti az átlagéletkort...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása