oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. október 25. 06:30,  A vietnámi Pride testközelből 13 komment

2019. október 25. 06:30 Határátkelő

A vietnámi Pride testközelből

Vajon mire elég egy nap egy városban? Általában arra, hogy az ember végigszaladjon a nevezetességek egy részén. Tshabee egy napot töltött a vietnámi Ho Chi Minh City-ben, de azért érték érdekes élmények.

8_pride.jpg

„Két éve már, hogy életemben először Vietnámba utaztam, és szét tudtam nézni picit Hanoi-ban. Azóta már háromszor voltam Ho Chi Minh Városban (avagy Saigon-ban), ami az ország déli részének a központja, és ránézésre Vietnám legfejlettebb városa is egyben. Mind kulturálisan, mind gazdaságilag. 

Most harmadjára végre eljutottam oda, hogy jusson egy teljes napom városnézésre, úgyhogy meg is osztom a látottakat... 

1_japan_negyed.jpgJapán negyed

Az eredeti terv szerint hétfő reggeli géppel mentem volna, és szombat reggel utaztam volna vissza, de közbeszólt a Faxai tájfun, és a járatváltozásoknak köszönhetően végül kedden reggel mentem, és csak szombat késő este jöttem haza. 

A szállodám a város központjában, az 1. kerületben volt, amit Japán Negyednek is hívnak, leginkább mert sok japán élt, és él ezen a környéken, illetve rengeteg japán üzlet és étterem található itt. 

Mivel a legtöbb nevezetesség gyalog is elérhető közelségben volt, a hirtelen jött szombati szabadidőmet arra használtam, hogy meglátogassak néhányat. 

2_regi_posta.jpgRégi posta

Első utam a régi posta épületéhez vitt, amit még talán a gyarmatosítók építettek régen. Belülről mondjuk inkább egy hatalmas turista-ajándékboltra hasonlít, mint postára. De ha jól láttam, még az eredeti funkciója is megvan. :) 

Nagyjából vele szemben áll a Notre Dame katedrális (nem a párizsi), amit most éppen felújítanak, úgyhogy le volt zárva. De legalább kívülről meg lehetett csodálni. :)

3_notre_dame.jpgNotre Dame

Nem messze van innen a Függetlenségi Palota, másik nevén Újraegyesítési Palota, ami egykoron a dél-vietnámi vezetésnek adott otthont, amíg az északiak el nem foglalták. 

Maga az épület egy hatalmas park közepén található, körben néhány kávézóval és étteremmel. A parkban ki vannak állítva azoknak a tankoknak a replikái, amik először törték át a palota kapuját a háborúban. Plusz van még mellettük egy (volt) déli vadászgép is.

4_fuggetlensegi_palota.jpgFüggetlenségi palota

Bent az épületben az eredeti '70-es évekbeli formájában meg lehet tekinteni a régi tárgyalókat, ahol a kabinet ülésezett, meg ahol fogadták az amerikaiakat. 

Ezenkívül betekintést nyerhetünk a volt elnök és családja privát szférájába, a dolgozószobától az étkezőn át a hálószobáig. Illetve az elnöki moziig. Merthogy az is van benne. :) 

A pincében pedig végig lehet sétálni a régi bunkerben, amit a szokásos támadások ellen alakítottak ki. Néha az az érzésem volt, hogy a falak vastagabbak benne, mint a folyosók... :D

5_targyaloterem.jpgTárgyalóterem 

A palotából kijövet sétáltam egyet a tőle délnyugatra levő parkban, majd megebédeltem a kedvenc udontésztás helyemen. Nem egy echte vietnámi hely, de annak a láncnak van egy étterme itt Tokióban az irodaházunk aljában, ahol kb. minden héten szoktam enni. És amikor megláttam, hogy odaát is van éttermük, mindenképp ki akartam próbálni! :D 

Nem tudom pontosan, hogy végül is mit ettem, de a végeredmény egy eléggé vietnámias ízvilágra formált adag tészta lett. :) Szívesen fogok ott máskor is enni. :) 

6_ebed.jpg

 

Ebéd után elsétáltam a Saigon Skydeck-hez, ami a város egyik legmagasabb épületében, a Bitexco Toronyban van, és úgy amúgy egy kilátó. Szépen körbe lehet innen fényképezni a várost. :) Meg jó a kilátás is. Annak ellenére, hogy a 49. emelet, ahol a kilátó van, azért még nem a világ teteje. Meg igazából az épületé sem. :)

7_kilatas_a_skydeckrol.jpgKilátás a Skydeckről

Következőnek pedig olyan történt velem, amire álmomban sem gondoltam volna. Ha előző nap valaki azt mondja nekem, hogy életem első Pride részvétele Vietnámban lesz, hát jól kiröhögtem volna. De végül pont ez történt. 

Mivel aznap délután volt pont ott a helyi Pride, és pont belecsöppentem a közepébe. Valamiért viszont rendőrökkel, kordonokkal, meg ellentüntetőkkel nem találkoztam. Ez is biztos valamilyen helyi szokás lehet...

 

Utána már viszonylag kevés időm maradt a reptérig, de azért még beültem egy kávéra a közelben. A vietnámiak elég jók amúgy a kávékészítésben, legalábbis körökkel verik a japánokat... 

Amit ittam, az elvileg egy elég híres ottani márka, legalábbis sok helyen láttam a logóját a városban, meg a helyi kollégáim is sokat ajánlották. Finom is volt! :)

9_kave.jpg

Innen pedig már következett a reptér meg a hazaút, a feleségem legnagyobb örömére. :D Persze előtte még visszamentem a szállodába a cuccaimért. Majdnem pont jól is jött ki, mert estére eléggé eleredt az eső, pont úgy, hogy még bőrig ázzak a hotelig, és aztán a reptérig már el se álljon. 

Hát kb. így telt az a szombatom. Majd egyszer azért még igyekszem több szabadidőt is eltölteni a városban, és a környékén. Sok szép hely van arrafelé.” 

Ha szívesen olvasnál még Tshabeetól, látogass el a blogjára!

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Vietnám Vietnam

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr9215261220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzZoole 2019.10.25. 08:08:53

Jók eszeka fijesták csak kicsit sokak a kötsögök :-)

Csodabogár 2019.10.25. 10:07:30

Rendőrkordon a priden magyar népszokás. Elég sok helyen láttam már de mindenütt nagyon vidám dolognak tünt.

Népművészetiagyagedény Dzsínó Akit zavar ne menjen oda!

tsabus UAE 2019.10.25. 12:52:08

"...tankoknak a replikái..." - Ezt így hogy ? Tank makettek ? Vagy eredetileg Ford Fiesták voltak, de kikalapálták T-55-nek ? Tényleg nem értem...

Platonica 2019.10.25. 14:08:56

@tsabus UAE: Replikak, mert az igaziak maradvanyai Hanoiban vannak kiallitva.

tsabus UAE 2019.10.25. 14:18:41

@Platonica: Másképp kérdezem: Mitől lesz replika ez a tank ? Autónál egy hasonlóan kinéző, de más technikai alapokra épült autóra szokták mondani, hogy replika. Jelen helyzetben egy pont ugyanolyan tank, csak régi a kamuflázs lett ráfestve, régi jelzésekkel ? Vagy egy teljesen más típus, kissé átdolgozva ? Netán csak egy tanknak kinéző bádog valami ? Mindre akad példa a világban. Tényleg érdekel...

Platonica 2019.10.25. 14:36:32

A replika jelentese alapvetoen hű utanzat. Hogy ezt itt hogy ertek el, ki tudja. Talan OP igen.

tshaabee · https://tshabeeinjapan.blogspot.com/ 2019.10.25. 15:43:25

@tsabus UAE: Én sem tudom...

Ha tippelnem kéne, akkor úgy csinalták, hogy amikor leszereltek pár tankot abból a típusból, akkor kibelezték, és ráfestették annak a két tanknak a számát.

Legalábbis én így csinálnám... :)

SzZoole 2019.10.25. 20:49:34

@Csodabogár: ha hiszed ha nem, voltam a London pride-on, akaratomon kívül.
Másfél orat ültem az autóban várva, hogy tovább haladhassak a Leicester Square irányából a Trafalgar Square irányába a Trafalgar Hiltonhoz.
Nagy részük normálisak voltak de voltak gyomor forgatok is. 20 cm-es magas talpu cipőben, szűk picsanadragban és szűk felsoben, amiből a jelly-belly kilógott , vagy riói karnevál táncosnak öltözve, peacock tollal dekoralva, olyan erős sminkkel mintha beleesett volna a festékes vödörbe.
De mondom meg valamit

Van egy egy kollegám, jó haverok vagyunk és sokat szoktunk beszélgetni, nem small talk!
Lisa-nak született, de pár éve Lee lett belőle. Hatalmas csöcsei voltak, de már nincs, bajuszt növesztett és sokszor borostás is.
Már csak egy dolog választja el attól, hogy “férfi” legyen, a punájábol futyit műteni.

De nem is ez a lényeg.
A lényeg az, hogy a véleménye ugyanaz mint az enyém, elítéli ezeket a díszbuzikat, akik így akarjak kinyilvánítani a másságukat

shaktele 2019.10.25. 21:20:44

@Népművészetiagyagedény Dzsínó:

A tesód is csak a ”díszbuzikat” útálja, ellenberger akik még a szekrényben vannak, kussban, azokkal nincs baja.

shaktele 2019.10.25. 22:49:48

@shaktele: Olyan ez mint - vannak nekem zsido/fekete/roma barátaim is - DE azok "rendesek" - duma

Utter bullshit.

Dzsínom Dzsánom, dzsanázod? 2019.10.26. 07:12:16

@Népművészetiagyagedény Dzsínó: Nekem is van egy kollégám, annak meg a tetkósok forgatják a gyomrát. Elítéli ezeket a díszmajmokat.

Szerintem is be kéne tiltani a magassarkú cipőt. Felháborítóak a nők, akik ilyenben tipegnek. Meg a gyapjú kabátot és a bőrcipőt is tiltsuk be. Végtelenül gusztustalan döglött állatok tetemében és maradványaiban parádézni, nem? A belem fordul ki, ha csak rájuk nézek.

Sőt! Egyes megátalkodott nők nem szégyellik magukat, és nadrágban (!!) mutatkoznak közterületen, világnak csúfjára! Hová lesz így a világ? Jó, hogy szakállt nem akarnak viselni...

kardio1 2019.10.26. 12:59:31

@shaktele: a legjobb módszer az egyes csoportokkal szembeni előítéletek legyőzésére, ha személyesen megismerünk azokhoz tartozó embereket.
A provokáció viszont nem megfelelő eszköz ezen cél eléréséhez, inkább kontraproduktívnak mondanám.

Dzsínom Dzsánom, dzsanázod? 2019.10.26. 20:57:32

@kardio1: szerintem a homoszexuálisok nem küzdeni akarnak az előítéletek ellen, hanem követelik maguknak az azonos jogokat a heterokkal.
Ha egy heteroszexuális pár csókolozhat az utcán, igenis legyen joga egy homo párnak is ugyanerre.

Hasonlóképpen:
Ha egy nő hordhat nadrágot, akkor hordhasson egy férfi is szoknyát, ha úri kedve úgy tartja. Vagy tűsarkút. Vagy festethesse ki kedvére a szemét vagy a körmét.

És ha egy nő lenyom téged szkanderban, és egy pofonja után fel se tudnál állni (hosszú Katinka vagy egy random súlyemelő nő például), az ilyen nő hadd lehessen bányász, fakitermelő vagy kőműves, HA ő így akarja. Ne tiltsa meg neki senki! Ha megfelel az objektíven elvárható szempontoknak, ne számítson, hogy ő nő vagy férfi.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása