oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. október 02. 06:30,  Húsz pontban Baliról magyar szemmel 75 komment

2019. október 02. 06:30 Határátkelő

Húsz pontban Baliról magyar szemmel

Bali szigete sokak vágya, aztán persze mint mindenhol, ott is akadnak bőven pozitívumok és negatívumok is. Ezeket szedte össze a szigeten napra pontosan két évet élő Krónikás.

Neked mi az a tíz dolog, ami tetszik (vagy ami nem) azon a helyen, ahol élsz? Írd meg a hataratkelo@hotmail.com címre!

bali_foto_pixabay_com_kolibri5.jpg

„Ezúttal Indonézia egyik legismertebb szigetéről, Baliról írok, ahol két évet töltöttem el napra pontosan. Helyszínek ahol legalább egy hónapot éltem: Ubud, Amed, Amlapura, a sziget déli részén (ott nincs városnév).

Tíz dolog, ami tetszett

#1 Snork helyek

Csodás snork helyek, sokszor már közel a parthoz. Van két hajóroncs is a partok mellett Amed környékén. Egyik snorkolva is nagy élmény.

Ha igazán szép helyeken akarsz snorkolni, akkor a közelben vannak a Gili szigetek, Gili Meno szigetén óriásteknősökkel is lehet úszni. Néha szirti cápával is. Nincs messze Lwmbongan szigete sem, ahol a hatalmas rájákkal lehet úszkálni.

#2 Tiszta tenger

Mivel sziget, sokkal szebb a tenger. A parton sok remek étkezde található, Sanurban egy zenés hely volt a kedvenc.

#3 Vallásszabadság

Vannak iszlám, balinéz (hindu és buddhista), keresztény szentélyek, templomok, iskolák.

#4 Olcsó szállás

Olcsó a szállás, alacsony a rezsiköltség s kényelmesen lehet fizetni is, csak be kell menni bármelyik Indomart áruházba s 2000 rúpia díjért befizethető, a helyiek akár mobilon intézik ezt, walletekkel. 1 Ft kb. 50 rúpia.

#5 Olcsó a megélhetés

Nem drágák az ételek, 15 000 rúpiáért (300 Ft) már lehet ételeket venni utcai árusoktól.

#6 A kávé

Olcsó a luwak kávé, de a Starbucksban is olcsók a finom őrölt kávék. Ó, az a guatemalai, meg a kenyai...

#7 Az emberek

Kedvesek az emberek, baj esetén azonnal segítőkészek.

#8 Sok a zöld

Nem irtják ki a természetet, s gyönyörűek a teraszos rizsföldjeik is.

#9 Utazás egyszerű

Robogót kell bérelni. A benzin sem drága, s pár óra alatt át lehet szelni jó utakon a szigetet akár.

#10 Klíma

Csodálatos a sziget klímája, a légkondit nem nagyon kellett használni csak ritkán. Napközben 11-14 óra között a legmelegebb, de az is elviselhető, az esős évszak is kellemes.

+1 Az élővilág

És akkor ott van még a csodás élővilág: találkoztam mérgeskígyókkal, de nem bántottak, tengeri változattal is, csodás szépségű csigaházak mindenfelé, remeterákok s tarisznyarák-félék.

Találtam zátonyon a világ egyik legmérgezőbb halát, a sünhalat, majmok sokfelé előfordulnak, pár méterre úsztam szirti cápától, úsztam óriás teknősökkel, gyíkszerű nagyobb hüllők is vannak, varánuszfélék.

Volt egy skorpió is a házban pár napig, helyesebben a kertben. És persze mindenütt ott vannak a gekkók.

És 10 dolog, ami nem

#1 Szemetelés

Szemetelnek, úgy vannak a műanyaggal, mint korábban a banánlevéllel: eldobhatónak gondolják. Elég szemetesek a tengerpartok is sajnos, mindig sok szemetet lehet szedni.

#2 Túlzott nyugalom

Nekem túl nyugis a sziget. Tervezgetéshez jó, nyugdíjasként csodálatos lehet itt élni, de nekem még több pezsgés kell.

#3 Kultúra hiánya

Szinház, mozi nem nagyon jön szóba. Utóbbi Ubudban van, de nem nagy szám.

#4 Árusok a strandokon

Egyes strandokon folyton kínálgatnak valamit, masszázst, hajómodellt, szarongot, napszemüveget, ami megnehezíti a pihenést.

#5 A tengerpartok

A tengerpartok nem igazán valók fürdőzésre, inkább snork helyek, sok strand a szörfösöké főleg.

#6 A vulkán

Az Agung épp kitöréshez készülődött, Amlapurából emiatt költöztem el, ott voltam a kitelepítési zóna határán, bezárt az egyetlen nagy bolt a környéken s sokan elmenekültek családostól.

#7 Robbantott csirke

A csirkét robbantják, azaz bárddal hasítják, igy rengeteg csontszilánk lehet az ételekben.

#8 Barátkozás hiánya a helyiekkel

Nem sikerül könnyen a helyiekkel baráti kapcsolatot kialakítani. Sokan csak úgy segítenek, ha a saját családtagjaiknak jó.

Ha lakást kerestem, akkor ajánlotta az unokatestvérét, aki egy el sem készült házat akart kiadni, bizonygatva, egy hónap múlva kész - de nyilván a pénzük fogyott el rá, még legalább 6 hónap volt annak a háznak hátra a felépüléshez.

Akad, aki mindenféle ürüggyel „kölcsön” kér, de esze ágában sincs megadni, hivatkozik a gyerekére, hogy járhatna egyetemre, stb.

Ami általános, mindegyikük a saját Banjarjaért él, dolgozik, ott vannak az igazi barátai, egy zárt közösség. Minden banjárnak, kisfalunak lehetnek s vannak saját szabályaik, amelyek szerint élnek.

Szabályozzák, ha valaki más családba házasodik, mi lesz a helyi házával, földjével - általában a banjarban valaki megkapja. Hogy mikor arassanak, mikor ültessenek, a családok közti vitákat is a banjarban rendezik el.

Nekem más lett, lettek barátaim, mert egyrészt érdekel a nyelv, a kultúra s meghívtak a szertartásaikra.

Sok az ünnepség. Ilyenkor a dolgozók is hazamennek s elfelejtenek visszamenni napokig a munkahelyükre, mert visszakerülnek a régen megszokott időtlenségbe. Aztán észbe kapnak s spuriznak vissza dolgozni a távolabbi munkahelyre. Csak nagyon jól érzik magukat együtt a szülőfalujukban.

#9 A Nyepi

A Nyepi alatt egész nap nem szabad kimenni, sőt szinte semmit végezni. Aki erről tud, nem éri váratlanul, de aki turistaként pont beleesik, annak nem olyan nagy élmény.

A Nyepi napján nem lehet fény, hangos beszéd, sem elhagyni a házat, ellenőrzik is szigorúan - mert ez a démonok érkezésének napja. Keresik az embereket az utcákon, de ha nincs zaj, nincsenek kint emberek, akkor azt hiszik, üres a sziget s elmennek másnap reggelre. S akkor egy évig nem kell tőlük tartani.

#10 Rágcsálóirtás figyelmeztetés nélkül

Amikor volt csótány- s rágcsálóirtás, nekem senki nem szólt – egyszer csak jött egy autó s valami port fújt nagy sebességgel s nyomással az úton, be a kertekbe, de a lakásba is jutott bőven...

Fogalmam nem volt, ez mennyire veszélyes egészségre, az utcákon nem volt senki, ők tudták ez lesz. Nem volt semmi gond persze belőle.

Bali nyugdíjasként csodás hely, sokan költöznek oda.

Ha vannak kérdések, válaszolok rájuk szívesen.”

(Fotó: pixabay.com/kolibri5

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Indonézia Bali tíz dolog

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr3915185208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dikusz 2019.10.02. 07:09:26

Tetszett a leírás, ahogy Krónikás pontokba szedte a pozitív/negatív dolgokat. Azt is jól tette, hogy egy posztban írta meg őket, így legalább nem jönnek olyan hozzászólások, hogy csak a rosszat/jót látja. Így viszont vannak ellentmondások a pontizásban.

Egy dolog van amit megjegyeznék: az idegen szavak mögé (három van), jól jött volna nekem a magyar megfelelője, így nekem kellett megkeresni a jelentését.:), igaz, kettőnél azért meg volt adva.

Amire pedig rákérdeznék: miért jó élni ott egy nyugdíjasnak?

Hari Seldon 2 2019.10.02. 07:24:52

@Dikusz:
Nem lesz sokáig ott élni nyugdíjasként. Az indonéz többség, most épp kezd meghülyülni Jáván, ha így megy tovább előbb utóbb elmeszelik a bali-i turizmust.

fhdgy 2019.10.02. 07:31:50

Egy kicsit off:

Nem túl régen ment itt a polémia a monszun szépségéről ill. rosszabbik arcáról. Én azt ecseteltem, hogy nekem milyen rossz volt a monszun Delhiben. Sokan viszont kétségbe vonták ezt, vitatkoztak ezzel.

Erre most egy hír: Indiában már több mint 1600 halottja van idén a monszunnak.

index.hu/kulfold/2019/10/01/a_nyari_monszun_mar_tobb_mint_1600_aldozatot_kovetelt_indiaban/

on:

Golf2 2019.10.02. 07:53:30

Volt egy skorpió is... Nekem már a szúnyog is sok.

Dammiel 2019.10.02. 08:12:00

@Hari Seldon 2: Miben nyilvánul meg a java-i indonézek meghülyülése?

Buchhalter 2019.10.02. 08:58:23

Tudom ,nem a cikkhez tartozik,de mia véleménye akik külföldön dolgoznak? Én ezt az Indexes cikket kicsit kormánypropagandának érzem ,de lehet hogy tévedek ?

/www.napi.hu/magyar_vallalatok/munka-munkaeropiac-allas-munkaero-kozvetites-autoipar.692236.html?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

Dammiel 2019.10.02. 09:13:31

@fhdgy: aki ezzel vitatkozik, nem élte még meg az igazi monszunt. A szegény 1600 indiai biztos nem vonnà kétségbe a szavadat.

Dammiel 2019.10.02. 09:15:16

Posztírótól kérdezném, hogy Indonéziában jó-e ATM-ből pénzt felvenni, ill. ott nincs-e automatikus lehúzàs külföldi kàrtya esetén, mint pl. Thaiföldön?

Hari Seldon 2 2019.10.02. 10:27:06

@dddddddddddddd:
Kezdenek politika szintjén egyre inkább valami iszlám irányba elmenni, holott pont ők voltak, akik számára nem volt annyira központi kérdés. Most meg elkezdik feldobni az ilyen témát, hogy a "házasságon kívüli sex" büntetendő még a turistáknak is. Lényegében az ilyesmikkel betesznek a bali-i turizmusnak.

Hari Seldon 2 2019.10.02. 10:37:49

@Buchhalter:
A cikk is ilyen "kitántorgók" kifejezést használ. Nyilvánvaló befolyásolás.
Plusz egy pontos adat sincs benne, csak a "munkaközvetítők megfigyelései". Nyilván kell valami "hiteles" külső forrás is a maffiapártnak.
Másrészt meg, akár igaz is lehet, elvégre aki akart / tudott már régen lelépett. Nem lehet folyamatosan eljönni valahonnan. Előbb utóbb beáll egy új egyensúly. Ilyenkor egyik hónapban egyszer az egyik irányba több a vándorló, máskor a másik irányba. Ez lényegtelen.

Buchhalter 2019.10.02. 11:50:21

@Hari Seldon 2: szerintem inkább csak a folyamatos elszivárgás áll be. Aki képzett ,beszél nyelvet ,kint van lehetősége vagy kapcsolata sz szép lassan és megfontoltan lelép.Kiderült a bankok közleményéből is,hogy az állami médiával ellentétben például a babavárót sokan inkább a meglévő hiteleik kiváltásra használják.Kedvezőbb a kamata és ha beesik a lurkó csak kezelési költség marad.A népességfogyást nem tudták megállítani csak a nagyságát valamelyest tompították.Sok ismerősünk van kint és cirka 30-40% nem akar visszajönni ,vagy csak max nyugdíjasként.Most ,hogy elkefélték Brüsszelben az egységes minimálbért megint főhet a helyi elit feje a rabszolgákat hogy tartsák idehaza.

Dzsínom Dzsánom, dzsanázod? 2019.10.02. 12:43:40

@fhdgy: na jó, de ha éjjel-nappal szaunáztak volna a monszun helyett, már egyetlen egy se lenne közülük életben. Ahhoz képest az 1600 halott ünneplésre ad okot, hiszen azt jelenti, hogy a 99,9%-uk túlélte.

(Ne feledjük, te azt vontad a múltkor kétségbe, hogy a monszun kevésbé kellemetlen, mint napi 24 órában a 100 fokos gozben élni.)

Herr Géza 2019.10.02. 13:44:47

@Buchhalter: „Most ,hogy elkefélték Brüsszelben az egységes minimálbért ...“
Ki? Miért? A jó büdös nénikéjüket amúgy. Ki is lépek iziben az EU-ból...
Anyám, borogass!

kronikas 2019.10.02. 14:14:20

@Dikusz: Szia! Pardon, főleg ausztrál, amerikai, stb nyugati országok nyugdijasai jönnek Balira - tudnak venni - bérelni tengerparton házat, békés, biztonságos, a tengerben egész évben lehet úszni, sok a környéken a kikapcsolódási lehetőség, az orvosi ellátás egész jó. Az árak kellemesek. De lehet, tőlük kellene megkérdezni, biztos még sok okot tudnának felsorolni.

kronikas 2019.10.02. 14:18:55

@Hari Seldon 2: A túristaövezeteket békén hagyják, eddig is azt tették. Ha Balira nem jönnek túristák, azt Indonézia nagyon megsinylené. A balinézek jó része elvesztené megélhetését - s akkor lehet fellázadnak :-) Márpedig a balinézek nem félősek ha harcról van szó...

kronikas 2019.10.02. 14:21:56

@Buchhalter: Az én ismerőseim között a visszatérők száma kerek 0. De könnyen el tudom képzelni, angliából sokan most hazamennek - aztán lehet elindulnak újra, másfelé.

Dzsínom Dzsánom, dzsanázod? 2019.10.02. 14:24:54

@Dikusz: : a nem-nyugdíjasok úgy képzelik, hogy a nyugdíjas másra se vágyik, mint ingerszegény környezetben feküdni naphosszat. :)

kronikas 2019.10.02. 14:26:26

@dddddddddddddd: Thaiföldön is használtam évek alatt ATM-et, sose volt gondom. Balin annyi, hogy az Erste Bank folyton letiltotta a kártyám, mindig hivni kellett őket s mondani: ahogy tegnap, ma is Balin vagyok s még legalább egy évet... negyedjére megoldották végre, azóta nem volt gond. A túristás részeken nem tapasztaltam gondokat, a tradicionális részen előfordul áramszünet, netprobléma, de nem tart sokáig. Nekem később lett számlám Balin, Mastercard kártáyval amit Vietnamban is, Malajziában is gond nélkül használtam. Egy helyi ember kezeskedett értem s nyitottak nekem is bankszámlát:-)

kronikas 2019.10.02. 14:29:09

@Hari Seldon 2: Ahogy egy Indonéziában élő magyar kolléga irta nemrég máshol, Indonézia más részein külön szállásrész van nőknek, férfiaknak... hajnal előtt sorban kinyilnak az ajtók s férfi árnyak surrannak hazafelé a női szállásrészből... a kollégiumokban például. Hajnal előtt senki nem látja meg őket, csak ők egymást...

Dzsínom Dzsánom, dzsanázod? 2019.10.02. 16:11:40

@Buchhalter:
"Aki képzett ,beszél nyelvet ,kint van lehetősége vagy kapcsolata sz szép lassan és megfontoltan lelép."

Ez hülyeség, ezerféle élethelyzet van, van aki megy, van aki marad. Van aki jön a helyére.

Nagyon sokakat megvesz a fidesz kilóra. Kit utalvánnyal, kit zsák krumplival, kit tízmilliós ajándékkal, kit jó állással.

Sokan nem akarják idős szüleiket magukra hagyni.

Rengetegen nem tudnak megfelelően beilleszkedni külföldön, honvágyuk van.

És biztos, hogy a recesszió is nehezíteni fogja a nyelvet nem kiválóan beszélők elhelyezkedését. Márpedig minden jel arra mutat, hogy nem egy hatalmas fellendülés vár ránk a következő években.

illiberális 2019.10.02. 16:11:51

A negatívumok között még megemlíteném azt is hogy a turistákat nem csak a tengerparton zaklatják hanem minden jelentősebb látnivalónál vagy a városokban bárhol és nem csak azzal hogy rájuk akarnak sózni valamilyen csecsebecsét, hanem pl.ráerőszakolva magukat önkéntes kísérőként akarnak pénzt kapni gyakorlatilag a semmiért. (Mint pl. Egyiptomban oda talán már többen eljutottak hazánkból) Régebben állítólag ez nem volt jellemző de hát ők is "fejlődnek"

midnight coder 2019.10.02. 16:43:14

@Buchhalter: "Most ,hogy elkefélték Brüsszelben az egységes minimálbért megint főhet a helyi elit feje a rabszolgákat hogy tartsák idehaza. "

Ha nem kefélték volna el, akkor az EU-s tagországok nagy része másnap mehetett volna a levesbe. Mert hogy a hazai cégek nagy része a büdös életben nem termelte volna ki, másrészt a többi bérnek szintén vele kellett volna emelkednie, amit a hazai cégek másik része nem termelte volna ki, akkora csődhullám lett volna a vége, hogy a fal adja a másikat.

midnight coder 2019.10.02. 16:43:17

Csak én látok ellentmondást a Pros #7 és a Cons #8 között ?

Kelly és a szexi dög 2019.10.02. 16:51:11

Éjszakai bárok, éjszakai pillangók vannak?

n3spr3ss0 2019.10.02. 18:09:56

Ha 1 rúpia 50 Ft, akkor a következő fejezetben 15000 rúpia hogy lehet 300 Ft? ( olcsó étkezés)

Csodabogár 2019.10.02. 18:45:15

@Buchhalter: Egyszer valaki valahol borgőzős álmában beszélt ilyesmiről, de ki veszi komolyan? Ez pont olyan képtelenség, mintha kijelentenék, hogy ezentúl egyforma lesz az éghajlat az egész EU-ban.

Csodabogár 2019.10.02. 18:53:18

@Dikusz: Nem hinném, hogy pont csak ott jó nyugdíjasoknak élni. Talán olcsóbb egy amerikainak, mint Florida, de csak az éghajlat miatt költözni valahova nekem érthetetlen. Persze én javában benne vagyok a korban, tehát magamból kiindulva mondhatom, hogy nem vágynék hosszasan Balin vagy bárhol máshol élni, mint ahol otthon vagyok. Ezekben az országokban európai ember soha nem lesz igazán otthon.
Ettől függetlenül Bali gyönyörű én is nagyon élveztem mikor ott voltam, de álmomba se jutott eszembe, hogy ott élnék.
Láttam egyszer egy riport filmet, ilyen meleg éghajlatra költözött német nyugdíjasokról. Volt ott Goa, Thailand és Bali is. A bemutatottak közül egy tűnt úgy, hogy végleg ott marad, mert elvett egy bennszülött nőt. A többi ilyen-olyan okból haza ment vagy legalább is ingázott.

Dammiel 2019.10.02. 19:34:11

@kronikas: Thaiföldön minden ATM 200 baht-tal terheli a külföldi kàrtyát, erre èrtettem. Mondjuk te saját szla-val igen szerencsés vagy/voltál. :-)

Dzsínom Dzsánom, dzsanázod? 2019.10.02. 19:48:58

@Csodabogár: vajon Magyarországon hány külföldi marad azért, mert elvesz egy bennszülöttet? A magyar bennszülöttek vajon szívesen választanak közülük?

Dzsínom Dzsánom, dzsanázod? 2019.10.02. 19:49:00

@n3spr3ss0: nézd csak meg még egyszer, alaposabban! :)

Dzsínom Dzsánom, dzsanázod? 2019.10.02. 19:49:08

Így küzd a magyar bennszülöttek törzsfonoke, Orbán, a kivándorlás ellen:

A felsős diákok hány százaléka tanul 2 vagy több idegen nyelvet?
Nyelvrokonok: Finnország 99%, Észtország 95%, Magyarország 6%.

ec.europa.eu/eurostat/news/themes-in-the-spotlight/language-day-2019

Hatékony eszköz arra, hogy a bennszülöttek közül ne mindenki szökjön külföldre. Ez a magyar nemzettudat és hazafiui, honleányi hűség legbiztosabb alapja S garanciája.

Herr Géza 2019.10.02. 20:31:25

@Buchhalter: Már maga az általad linkelt cím is elég lenne, de hogy te is értsd:
“Ennek ellenére a DK-val egy európai pártcsaládban ülő szociáldemokrata Nicolas Schmit, akit von der Leyen a munkehelyteremtésért felelős biztosi posztra jelölt, európai parlamenti meghallgatásán kijelentette: egyáltalán nincs tervben a Közösségen belüli kötelező legkisebb munkabér bevezetése.
“241 millió ember dolgozik jelenleg az Európai Unióban, ami rekordmagas szám. A munkanélküliség folyamatosan csökken, de nem minden tagállamban, és nem minden régióban. Garantálunk kell, hogy a munkáért olyan fizetést kapnak az emberek, ami megfelelő megélhetést biztosít nekik. Ez azonban nem egy egységes uniós minimálbért jelent, hiszen figyelembe kell venni a a tagállamok szociális modelljei közötti különbséget."

- mondta Nicholas Schmit, munkahelyteremtésért felelős biztosjelölt, aki hozzátette, Brüsszelnek soha nem állt szándékában beleszólni a tagországok bérpolitikájába, és ez nem is fog változni.”

Akkor milyen “egységes minimálbért” is kefélt el Brüsszel?? Azt, ami soha nem is volt tervben?
Rosszabb vagy, mint az MTV1...

Herr Géza 2019.10.02. 20:33:41

@Buchhalter: Ja, ha nem olvastad volna a linkelt cikkedet, az idézet onnan való...

Herr Géza 2019.10.02. 20:42:08

@n3spr3ss0: “Értő” olvasás? A posztban: “1 Ft kb. 50 rúpia.”
Szívesen. :)

Herr Géza 2019.10.02. 20:47:43

@Öreg Tőgy (Erdei Galand): Sorry, most láttam csak a te kommentedet. :))) A mateklecke milyen eccerű lett... :D

Csodabogár 2019.10.02. 22:07:15

@Öreg Tőgy (Erdei Galand): Ez inkább fordítva működik, a magyar pasik haza hozzák a kinti feleséget. De találkoztam egyszer egy német pasival, aki tökéletesen megtanult magyarul a feleség kedvéért és itt éltek.

Dzsínom Dzsánom, dzsanázod? 2019.10.02. 22:52:07

@Csodabogár: " magyar pasik haza hozzák a kinti feleséget"
És vajon nehéz dolga van a kinti feleségnek a beilleszkedéssel, vagy könnyen befogadják a bennszülöttek?

kronikas 2019.10.02. 22:54:13

@illiberális: ezt a zaklatás nem tapasztaltam, viszont igaz beszélem a nyelvet kicsit.

kronikas 2019.10.02. 22:56:31

@Kelly és a szexi dög: nem azon a részen éltem, gondolomKuta körül lehetséges.

kronikas 2019.10.02. 22:57:37

@n3spr3ss0: sorry, jogos, koszi. 50 idr 1 ft.

kronikas 2019.10.02. 23:00:07

@dddddddddddddd: ah, értem.. Thaiföldön is bankszámlám volt hamar.

kronikas 2019.10.02. 23:01:32

@Öreg Tőgy (Erdei Galand): Hatékony eszköz arra, hogy a bennszülöttek közül ne mindenki szökjön külföldre. Ez a magyar nemzettudat és hazafiui, honleányi hűség legbiztosabb alapja S garanciája.

Meg hogy olyan angolt tanitanak, ami igazából nem nagyon van...

Csodabogár 2019.10.03. 00:06:29

@Öreg Tőgy (Erdei Galand): Úgy érted, hogy a magyarok? Akiket én ismertem itthon külföldi feleségként az mind jól volt, igaz mind hófehér volt, illetve volt egy szingapuri kinai is. Megtanult magyarul, dolgozott, jól volt.

ComLo 2019.10.03. 04:06:26

@Hari Seldon 2: Ezt csak az európai bulvár kapja fel, nem nagyon van semmi ilyenre esély.
Én 6 évet éltem Indonéziában (tavaly év végén költöztem el). Az Indonéz vezetés kifejezetten liberális, a nagyvárosokban élő emberek nagyrészének gondolkodása is ilyen. A radikális iszlámot képviselő pártok ellenzékben vannak. Pár évente feldobnak 1-1 ilyen témát amiből semmi nem lesz. Nem is olyan rég volt szó arról, hogy teljesen betiltják az alkoholt. Ehhez képest Jakarta belvárosában (kis túlzással), könnyebb alkoholt venni, mint Sydney-ben.

Bali amúgy olyan, mintha a Balaton legjobb pontjának a Siófoki Petőfi sétányt, Budapest ékövének meg a Váci utcát tartaná valaki. Minden ami jó Balin az megtalálható az országban máshol (adott esetben sokkal jobban), csak nem jár térdig az ember saját hányásukban fetrengő részeg ausztrál tinikben, és önmagukat kereső new-age-es európai szingli spirituális utazókban. Plusz ha fehér vagy Balin, mégha tökéletesen is beszélsz Indonézül, át fognak verni. Nagyon.

ComLo 2019.10.03. 07:32:27

" ... a légkondit nem nagyon kellett használni csak ritkán. "

Hát, ... persze ezt embere válogatja, de nekem 6 év alatt összesen 3 éjszakát kellett olyan lakásban tölteni amiben nem müködött a légkondi, és mindegyik este valóságos rémálom volt (ventillátorral). Indonéziában konstans 30 fok van, egész évben, éjjel nappal. 9ö%-os páratartalommal. Ha nem voltam légkondis helyen kb 10 perc alatt csatakosra izzadtam magam. Talán magasabban fekvő hegyekben lévő városokban, esténként lehült az idő kicsit, de csak pont annyira hogy kellemes legyen.

Buchhalter 2019.10.03. 08:38:38

@Herr Géza: öregem,olyanért találsz meg amihez semmi közöm.Írtam valamit ,mert az idióta DK reppent rá az egységes minimál bérre és utána engem kóstolgatsz.Szerintem a kötözködés helyett lehetnél normális is. Engem nem érdekel annyira a téma és soha nem is láttam értelmes esélyt az egységes eus minimál bérre.Ócska politikai szólam egy még ócskább párt részéről (DK).

Arthamyr 2019.10.03. 09:53:45

@Buchhalter: Te magad írtad, idézte is ( @Herr Géza: ). Szóval leginkább azért talált meg, mert valami hülyeséget benyaltál, és még terjeszted is.

Buchhalter 2019.10.03. 09:59:05

@Arthamyr: nyalni esetleg te szoktál a főnöködnek.Nem hittem el semmit csak belinkeltem valamit.Megint gondod van az értelmezéssel,Hány fél disznóért végezted al az iskolát.? Vagy így reggel bal lábbal keltél és értelmetlenül kötözködsz.Mivel másokkal is durva vitákba keveredtél már ezen a blogon ,talán magadba kéne szállni ,hogy a nyers beszólásaid és okoskodásaid sokszor céltalanok.Szép napot.

kronikas 2019.10.03. 10:36:19

Balira érkezőknek tipp; a reptér előtt sofőrök hada vár, helyben magas arakkal. A taxisokat nem engedik oda. De van lift felfelé az indulásioldalra, menj a lifthez. Mivel tudják a taxi olcsón elvisz, a sofőrök hirtelen engednek az árból, sokat.. Eddig mindig bejött nekem, sose kellett felmennem.

kronikas 2019.10.03. 10:36:57

@ComLo: Bali kis sziget, igy a klímája mas.

Arthamyr 2019.10.03. 10:57:36

@Buchhalter: Akármennyire is frusztrál, ha valaki rámutat, te írsz ilyen hozzászólásokat:

"@Hari Seldon 2: szerintem inkább csak a folyamatos elszivárgás áll be. Aki képzett ,beszél nyelvet ,kint van lehetősége vagy kapcsolata sz szép lassan és megfontoltan lelép.Kiderült a bankok közleményéből is,hogy az állami médiával ellentétben például a babavárót sokan inkább a meglévő hiteleik kiváltásra használják.Kedvezőbb a kamata és ha beesik a lurkó csak kezelési költség marad.A népességfogyást nem tudták megállítani csak a nagyságát valamelyest tompították.Sok ismerősünk van kint és cirka 30-40% nem akar visszajönni ,vagy csak max nyugdíjasként.Most ,hogy elkefélték Brüsszelben az egységes minimálbért megint főhet a helyi elit feje a rabszolgákat hogy tartsák idehaza. "

Te itt kijeletetted az utolsó mondatot, nem pedig belinkeltél valamit. Azért meg kár irigykedni, hogy mások elvégezték az iskolát pár féldisznóért, egyszer még neked is sikerülhet, bár ha még mindig van magyar nyelv és irodalom, akkor nem árthat, ha előtte szerzel egy saját vágóhidat.

Buchhalter 2019.10.03. 11:09:47

@Arthamyr: vicces vagy ,elvégeztem az iskoláimat.Szerintem a magyar nyelv értelmezésnél neked kéne órákat venned.Egy nyelvtani hibát nem ejtettem az utolsó írásomban.

Most ,hogy elkefélték Brüsszelben az egységes minimálbért megint főhet a helyi elit feje a rabszolgákat hogy tartsák idehaza. "

ebbe kötöttél bele ,pedig a részemről csak egy gúnyos megjegyzés volt a részemről a kormánypárt felé. Ezen mit kell annyira rágódnod? Szerintem a te agyadban van valami zavar. Szerintem keres magadnak valami sex partnert akin levezetheted a felesleges frusztrációidat. Ja köszi ,nekem van feleségem ,ha óvodás módjára ebbe is bele akarnál kötni.További szép napot.

Arthamyr 2019.10.03. 11:40:42

@Buchhalter: Az a baj, hogy rajtad láthatóan semmiféle iskola nem segítene. Na mindegy, azzal sajnos nem lesz magasabb a hozzászólások átlagos színvonala, ha téged hozzászólásra késztetlek, így a részemről lezárom, úgysem fog átmenni, hogy mekkora hülyeségeket írsz, és várhatóan későbbiekben sem fog ez megváltozni, max. az hangolható, hogy mennyi benne a személyeskedés...

Buchhalter 2019.10.03. 12:18:15

@Arthamyr: elég tré ember vagy ezekkel a személyeskedő alaptalan vádaskodásaiddal.Szerintem a kedves anyukáddal játszd el ezt a lekezelő stílust! A te iskolai végzettségedről is szerintem pár embernek megvan a véleménye.Van jó pár diplomás emberke akinek a papírja elég szegényes tudást takar.Valószínű te is ezek közé tartozol még ha ez neked most fájdalmas is.Nyugodtan ülj vissza az iskolapadba,rád fér minden szempontból.Szerintem a jövőben ne irkálj rám ,felesleges.Okoskodó megmondó emberek nem vitapartnerek.

Herr Géza 2019.10.03. 12:25:22

@Buchhalter: “ Egy nyelvtani hibát nem ejtettem az utolsó írásomban. “

Most ,hogy elkefélték Brüsszelben az egységes minimálbért megint főhet a helyi elit feje a rabszolgákat hogy tartsák idehaza. "

ebbe kötöttél bele ,pedig a RÉSZEMRŐL csak egy gúnyos megjegyzés volt a RÉSZEMRŐL a kormánypárt felé.”

Maradjunk annyiban pajti, hogy ne erőltesd ezt a nyelvtan/fogalmazás témát. Nem jössz ki belőle jól.

ComLo 2019.10.03. 12:27:30

@kronikas: hát, én elég sokat voltam Balin és más szigeteken is, szerintem klimában semmi különbség. Mondom én egyedül a hegyekben lévö városokban a nagy szigetek közepén (pl Bandung), tapasztaltam különbséget. De erre mondtam ez relativ, a helyiek mindenhol tök jól elvannak légkondi nélkül vidéken. De a 28 fok 90%-os páratartalommal, európaiként azért nálam távol van Az ideális klimától. De vica-versa is igaz: Az idei enyhe ausztrál tél is kikészitette Az indonéz páromat. Mindenkinek más a mérce.

Buchhalter 2019.10.03. 13:04:54

@Herr Géza: oké szerinted mi a hiba benne? Hm?

Herr Géza 2019.10.03. 13:06:57

@Buchhalter: Oh, már megint jön a ká.. anyázás. Halgass inkább pajti. Könyvelj! Az tök fasza meló, oszt még találkozol olyanokkal is, akik ismernek valakit, akiknek a rokonjuk tutira fújja a rémhíreket. Tudod: “ismerek valakit, akinek a haverja látott már olyan embert, akinek a szomszédja azt mondta, hogy...”
Amúgy ezzel a dumával: “ öregem,olyanért találsz meg amihez semmi közöm.Írtam valamit ,mert az idióta DK reppent rá az egységes minimál bérre és utána engem kóstolgatsz.Szerintem a kötözködés helyett lehetnél normális is. Engem nem érdekel annyira a téma és soha nem is láttam értelmes esélyt az egységes eus minimál bérre.” úgy rendesen tökön szúrtad magadat.
Csak javallom ismét az originál rizsádat:
”Most ,hogy elkefélték Brüsszelben az egységes minimálbért megint főhet a helyi elit feje a rabszolgákat hogy tartsák idehaza.” Hol is van itt a DK? Közöm nincs hozzájuk, csak érdekelne, hogy miért pont ők ?

Herr Géza 2019.10.03. 13:09:19

@Buchhalter: Kérdezd meg az ex-magyartanárodat. Ő biztos segít. :)))

Buchhalter 2019.10.03. 13:18:22

@Herr Géza: tehát nem volt benne hiba ,mert ha lenne vetted volna a fáradtságot,hogy kiemeld, vagy megjelöld. A modorod továbbra sem változott : bunkó,személyeskedő és önelégült.Bár magad sem tudod mire.Egy : nem vagyok a pajtid, kettő a blog gazda is szólt a személyeskedések visszavételéről pont neked.Sikeresen többekbe belekötsz.Vitapartnerként továbbra is nulla osztályzatod van.Már egyszer tanácsoltam : keres magadnak egy szeretőt ,felőlem lehet fiú is és azon vezesd le a felesleges energiáidat, vagy menj el sportolni .Lehet rád férne. Szép napot.

kardio1 2019.10.03. 14:14:07

@Buchhalter: én így írtam volna:
"Most, hogy elkefélték Brüsszelben az egységes minimálbért, megint főhet a helyi elit feje, a rabszolgákat hogy tartsák idehaza. ".
Nem személyeskedésből írtam, ne vedd úgy. Csak kérdezted, hol volt nyelvtani hiba a mondatodban. Én ezt a két vesszőt hiányoltam.
Találtál már megfelelő ajánlatot, hogy újra külföldre mehess ? Emlékszem, hogy szeretnél, és érdekel, hogy sikerült-e efelé lépést tenni.

Herr Géza 2019.10.03. 14:51:41

@kardio1: Köszi a segítséget a Buchhalter úr helyett is.
De van tovább is: “ ebbe kötöttél bele ,pedig a RÉSZEMRŐL csak egy gúnyos megjegyzés volt a RÉSZEMRŐL a kormánypárt felé.” Nagy betűvel kiemeltem neki, hol a bibi, de nem kapja el....
Alapvetően meg nem a nyelvtan volt a gondom, hanem a tartalom. Én egy szóval nem emlegettem nyelvtant, míg őméltósága nem kezdett el okosakat írni: “Szerintem a magyar nyelv értelmezésnél neked kéne órákat venned.Egy nyelvtani hibát nem ejtettem az utolsó írásomban. “
De. Nem is egyet.
@Buchhalter: Kis barátom: oly gyakran tanácsolsz többeknek mindenféle szexuális partnert, hogy gyanúm szerint te vagy az ügyben igencsak frusztrált. De hajrá! Talán még valaha meglesz.

Buchhalter 2019.10.03. 15:22:54

@Herr Géza: nem nyert.A feleségemmel jól megvagyunk.

Buchhalter 2019.10.03. 15:29:07

@kardio1: nem vettem személyeskedésnek.Normálisan válaszoltál.Augusztus végén voltunk München környéki barátainknál,ahol feleségemnek nagyon tetszett a környék és az emberek.Házigazdánk német főnökével is sörözgettünk ,beszélgettünk. Most neki állt újból németül tanulni. Anyósék és a saját anyukám is ki van most ebből hagyva.Valószínűleg egyszer csak fogjunk magunkat és lelépünk.Így nem vagyunk kitéve lelki zsarolgatásnak a szülők részéről.Elismerem ,nem szép dolog ,de ezt látjuk a legcélravezetőbbnek.

kardio1 2019.10.03. 16:47:53

@Herr Géza: láttam a kiemelésedet a szóismétlésről. Ezt nem vettem nyelvtani hibának. Ilyet én is szoktam csinálni...

Arthamyr 2019.10.03. 20:42:18

@kardio1: Mindenki szokott, ez nem túl felhasználóbarát felület, nem lehet javítani sem, de nem mindegy, hogy ki milyen gyakran szokott.
Ha valakinek minden hozzászólása mondjuk az általános iskolai követelményeket figyelembe véve külalakját és helyesírást tekintve egyes és hármas (?) között mozog, az hízelgő az illetőre nézve?

2020.04.19. 09:39:17

Szia,
Nagyon aranyos cikk volt, imádom az ilyet amikor valaki kiugrik valahova pér hétre vagy hónapra majd utána megírja a tutit, hogy amúgy itt mi megy - mert hát beszélt local arcal is... :D

Annyi a probléma vele hogy amikor elindul a fikázó részed, még a felszínt se karcolja - csak sajnos ezt sokan nem tudják akik olvassák a cikket:

#2 Túlzott nyugalom

Nekem túl nyugis a sziget. Tervezgetéshez jó, nyugdíjasként csodálatos lehet itt élni, de nekem még több pezsgés kell.

#3 Kultúra hiánya
Ez a rész baszta ki nálam a biztosítékot... Balira pont hogy a kultúra miatt jönnek, mivel itt 4 féle kultúra él egymás mellett full békében. Nincs színház ??? Van , csak megsúgom olyan tengerparti full open air színházak vannak amiket máshol nem látsz. Ubud ? Nincs kúltúra ? A világ szintű képzőművészetbe.

#4 Árusok a strandokon
Ha szoktál utazgatni , akkor Nagyából vágod hogy minden populáris strandon vannak ilyenek... - de a populáris strandon vannak csak -amúgy meg te mentél oda feszíteni az elhagyatott strand helyett, akkor meg mit csodálkozol ?

#5 A tengerpartok
"A tengerpartok nem igazán valók fürdőzésre, inkább snork helyek, sok strand a szörfösöké főleg."
Hát ez az , megnéztél párat és te ezt igy full komolyba leírod és el is hiszed. Mindenféle part van balin, van szörfösöknek , van fürdőzőknek, van búvároknak is. Ebből is látszik hogy lövésed nincsen még körbe se nézel erre irkálsz ilyeneket.

"Bali a nyugdíjasoknak jó" ? Kuta és Seminyak az egyik legnagyobb party rész világ szinten- durvább mint Ibiza miről beszélsz ? :D

Tök okés hogy írsz egy ilyen semmit mondó blog bejegyzést, de írnál akkor olyan helyről amit tényleg megnéztél mélyebben.

dikusz. 2020.04.19. 10:14:49

@Sph3r3: Nem kapkodtad el a hozzászólást, az igaz.

adg 2020.04.19. 11:18:49

@dikusz.: elment elobb megnezni jo alaposan, hogy ne irjon olyan badarsagokat, mint a posztolo. :)

dikusz. 2020.04.19. 12:57:13

@Sph3r3: Tényleg jobb későn, mint soha, de fél év után aligha fogja olvasni az, aki a posztot írta. Ha akkor olvasod, meg is tudtad volna beszélni vele, mert itt volt a hozzászólók között.

De hadd kérdezzem meg, hogyhogy ennyivel később szóltál hozzá? Mert én arra gondolok, hogy a mai(vagy a tegnapi) poszt címlapos az Indexen, és rákerestél az ázsiai posztokra.

Határátkelő 2020.04.19. 14:06:58

@Sph3r3: Kösz a kommentekért.

1., A poszt elején teljesen világosan ott van, hogy aki azt írta, mennyi időt töltött el ott.

2., Nem kell egyetérteni vele, ha neked más a véleményed, ugyanúgy van rá lehetőséged, hogy leírd, kommentben vagy akár külön posztban is. Én például nagyon örülnék neki.

3., A Határátkelő az első pillanattól fogva épített az emberek tapasztalataira. Ezek jellemzően szubjektívek, még akár Ausztria vagy Németország kapcsán is. Ám mivel sok poszt van, ez sok nézőpontot tükröz. Ez a lényege.

4., Szeretnélek megkérni, hogy próbálj meg normális hangnemben kommentelni, mert különben nem fogom beengedni.

Kösz

Határátkelő

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása