oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. szeptember 20. 06:30,  Trópus Európa közepén 20 komment

2019. szeptember 20. 06:30 Határátkelő

Trópus Európa közepén

Lassan vége a nyárnak, éppen ideje egy kis trópusi kalandozásnak, ráadásul ezért nem is kell olyan messzire menni, éppen elég Berlinig, miként azt Utazó Tódi is tette. Következzen az ő beszámolója.

img_1641.JPG

„Az állatkerttel szemben lévő szálloda elfoglalása után kihasználtuk a korábbi repüléssel nyert fél napot és megnéztük a Brandenburgi kaput és mellette a Reichstagot.

A kapu előtti téren éppen egy csoport tüntetett, a kísérleti állatok szabadon bocsátását, a gyerekmunka eltörlését vagy az atomenergia betiltását követelve. Vagy valami ilyesmit.

(Nem tudom, mennyibe kerül Magyarországnak, de igen impozáns volt, hogy a tér közelében lévő épületeken három német és egy magyar zászló lengett, ugyanis a Magyar Nagykövetség a tér egyik sarkán van.

A britek az egyik mellékutcába szorultak, ott kompenzálták a méretbeli problémáikat egy hatalmas zászlórúddal. De ez nem gond, mert az arcuk miatt már egyébként is le kellett zárni az egész utcát a követségük előtt. :D)

berlin_brit_kovetseg.jpg

Kényelmes módon csak az úton kell átmenni a Reichstag épületéhez, ami manapság nem kihívás, szemben harminc évvel ezelőttig. A berlini fal ugyanis a két épület között húzódott, melyet a mai napig az út burkolatába ágyazott dupla macskakő vonal jelöl. Sok turista sajnos észre sem veszi, miközben átkel a zebrán.

Az épület oldalában érdemes megállni a Sinti und Roma emlékműnél, mely a nemzetiszocializmus (~nácizmus) szinti és roma áldozatainak állít emléket. Az emlékmű egy kör alakú, fekete gránitmedencéből áll, közepén egy háromszög alakú kővel, mely a romák és a szintik megkülönböztetését szolgáló náci háromszögre utal.

A kőre minden nap friss virágot helyeznek. A medence körüli kőburkolatba a koncentrációs táborok városainak neveit vésték, a bejárathoz közel Komárom olvasható.

Lassan esteledett, így délre indulva egy hangulatos kis helyi étterembe ültünk be egy jó wiener schnitzelre és húsgolyóra a Potsdamer Platz közelében. A tér nem meglepő módon onnan kapta a nevét, hogy a potsdami út itt érte el az egykori városfalat, a téren egyébként szintén látszik a sokkal szomorúbb egykori berlini fal nyoma.

A teret modern épületek övezik, csakúgy, mint az innen déli irányban húzódó Tilla-Durieux Parkot. A felszín alatt pedig egy nagy metró- és vasútállomás rejtőzik.

A trópusi sziget

Másnap reggel folytattuk utunkat az igazi célállomásunkhoz, az utazás apropójához: a Berlintől 60 km-re délre található Tropical Island Resortba.

Egy félig földbe ásott, gigantikus tic-tac magasodik a Brand falucska határában levő ex-szovjet légibázis területén, mely még a berlini TV toronyból is látszik a horizonton.

Az egykor léghajók tárolására szolgáló acél csarnok lenyűgözően hatalmas: több mint 200 m hosszú és 100 m magas.

img_1720.JPG

Befektetők egy csoportja egyedülálló lehetőséget látott meg a 2002-ben a Cargolift cég által hátrahagyott helyszínben és hamarosan a világ legnagyobb tematikus parkja, a Tropical Island nyitotta meg kapuit.

A trópusi klímát egész évben az üvegházként működő dóm biztosítja, miután az oldalain levő acéllemez borítást fényáteresztő anyagra cserélték.

Berlinből óránként indulnak vonatok, a vasútállomástól pedig ingyenes busz visz a resortba. Már a busz kialakítása is a trópusokat idézi a dzsungel tematikájú fóliázással és üléseivel.

Odabent a pénztárakon átverekedve - illetve ott alvó vendégek esetén a recepción történő regisztráció után - lehet belépni a csarnokba. Mit ne mondjak, hatalmas, azaz HA-TAL-MAS a fölénk magasodó kupola.

Módszeresen bejártuk az egész létesítményt és kipróbáltunk mindent. A szobánk árában benne volt a szauna világ használata is, így ott is elég sok időt töltöttünk.

gopr0160.JPG

A csarnok közepét egy mesterséges domb uralja, melynek tetején kanyargós ösvények vezetnek át. Van kis tavacska, melyen teknősök és flamingók osztoznak, egy dzsungelben lerobbant autó roncsa és egyéb érdekességek.

A bejárat közelében egy hagyományosnak mondható medence van pezsgőfürdővel, áramoltatóval, dögönyözővel és vízeséssel, bár a hátsó részén a sziklafal és a dús dzsungel növényzet ezt is eléggé feldobja.

A bejárat mellett szuvenírboltok találhatóak, majd tovább sétálva a hatalmas étkező részhez érünk, ahol több étterem kínálatából lehet választani. A csarnok végében játszótér, szafarit imitáló, homokba levert sátrak és egy csúszdapark kapott helyet. A csúszdák tetejére akkor is érdemes felmászni, ha nem akarunk csúszni, mert fentről elég szép kilátás nyílik.

A hely csúcspontja azonban a csarnok túlsó oldalában kialakított, félköríves tengerpartot imitáló medence, melynek homokos partján irgalmatlan mennyiségű napozóágy van kirakva.

Az illúziót fokozza, hogy a medence a csarnok faláig tart, ahol a kifeszített égbolt-vásznon átszűrődik a napfény. A medence kapott egy szigetet, melyen sejtésem szerint színpadként funkcionálhat showműsorok esetén.

A parton bárok, napozóteraszok vannak és a gyerekeknek egy hatalmas, kalózhajó tematikájú játszómedence is elfért.

img_1707.JPG

Mindezt megfejelték egy kültéri medencés résszel, mely vadvízi zúgóval, köráramoltatóval és további medencékkel várja az embereket. Nyáron nemcsak a csarnokon belül lehet megszállni, hanem a közelben lévő kempingben lehet sátrazni vagy lakókocsival parkolni, esetleg faházat bérelni.

Folyamatosan egyik ámulatból a másikba esik az ember, nagyon látványosra sikerült a kialakítás. Mikor azt hiszi az ember, hogy mindent látott már, következik az éjszakai műsor.

A medencék és szaunák szinte egész éjjel használhatóak, csak pár órára zárnak be hajnalban takarítás miatt. Ez minden gyerek álma szerintem, azt meg talán említenem sem kell, milyen megnyugtató éjszaka szaunázni és gőzfürdőzni, mikor minden csendes."

Ha szívesen olvasnál még Utazó Tódi kalandjairól, látogass el a blogjára!

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Határátkelő Klub!

El tudnád képzelni magad digitális nomádként? Vagy nem tudod elképzelni, de érdekel az életforma? Esetleg csak beszélgetnél egy jót kötetlenül? Gyere el szeptember 24-én kedden 18 órától a Prosit Buda Bistróba a budapesti Móricz Zsigmond körtéren és beszélgess két tapasztalt digitális nomáddal, Vigh Borival és Majsai Richárddal! 

További részletek itt!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7015135316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sak ti 2019.09.20. 14:14:29

A tesóm megkért hogy nullázzam le a posztot :P

Voila, szép jóreggelt!

Platonica 2019.09.20. 16:26:02

@sak ti: Az mi, hogy 'lenullazni a posztot'?

sak ti 2019.09.20. 17:34:35

@Platonica: indexes marhaság..uj posztra egy nullat irni, tartalomtol fuggetlenul.

UtazóTódi · utazotodi.blog.hu 2019.09.20. 18:49:01

@sak ti: Szerintem ez nem csak indexes marhaság, hanem úgy általában is az... :D

Platonica 2019.09.20. 18:50:29

@sak ti: Ja, mert hogy nem volt egyetlen hozzaszolas sem a tiedig?
En meg azt hittem, hogy volt, es te (valahogy???) sztornoztad az eddigieket (valamilyen okbol???).
Na jo, latszik, mennyire jartas vagyok ilyesmiben:-x

Csodabogár 2019.09.20. 18:59:59

Nem mutatkozik valami nagy érdeklődés a berlini mű trópus iránt.
Nem tudom milyen de egyszer a neten belebotlottam valami hasonlóba itt Pest környékén valahol. Persze nem mentem el megnézni.

sak ti 2019.09.20. 19:20:35

@Csodabogár: Pedig milyen Wagner operákat lehetne ott tartani!
:P

nyuszigonosz 2019.09.20. 19:27:47

@UtazóTódi: Nekem tetszik ez a Berlinbe kirándulásotok és aztán a Trópusi szigetröl írottak is.

Dikusz 2019.09.20. 20:53:07

@Csodabogár: Amibe belebotlottál, az szerintem Újpesten van.

Dikusz 2019.09.20. 22:20:28

Valóban szép ez a szállodaként üzemelő trópus Európa közepén, de hadd legyek elfogult! A szép fotókat nézve nekem a Nyíregyházi Állatpark Zöld Piramis-háza, és a Trópusi ház jutott eszembe.
Ott éreztem úgy, hogy valóban esőerdőben, vagy a trópusokon járok.
És végül, de nem utolsósorban: A Nyíregyházi Állatpark lett (holtversenyben két dán állatkerttel) Európa legjobb állatkertje!

gabors 2019.09.20. 22:50:59

"A medence körüli kőburkolatba a koncentrációs táborok városainak neveit vésték, a bejárathoz közel Komárom olvasható."

nem tudom de ez nalam azt jelenti hogy Komaromban is lett volna koncentracios tabor ... lehet volt is nem tudom :-(

nyuszigonosz 2019.09.20. 22:59:32

@Dikusz:
Ez az infó honnan van, az Európa legjobb állatkertjéröl?

Csak mert úgy tudtam, sokszor pont Rostock lett az elsö helyen, ( ezért most megnéztem) tavaly nem. Na mert az értékelések egyelöre a 2018-as évröl vannak, mivel akkor is szeptember végén lettek bejelentve.
Szóval 2018: ZOO Schönbrunn Bécs az elsö, ZOO Rostock a második helyen és ZOO Zürich a harmadik helyen az A kategóriaban ( több mint egy millió látogató évente)
A B kategóriában mindhárom állatkert német: 1. ZOO Rostock, ZOO Frankfurt, ZOO Osnabrück.

Aztán további kategóriákat nem találtam.

nyuszigonosz 2019.09.20. 23:21:17

@gabors: Ennek is utána néztem, mivel én sem hallottam arról, hogy Komáromban lett volna koncentrációs tábor.

Ezt találtam amit lent idézek, de azt is, hogy 1922 zsidót is odahurcoltak és onnan tovább Auschwitzba vagy Dachauba.

"Komáromi tábor volt a központi gyűjtőpont a magyar cigányok számára, akiket 1944-ben kényszermunkára német koncentrációs táborokba deportáltak.

Először regionális "cigány táborokba" vitték őket, majd deportálták Komáromba, a Csillagerödbe. A legtöbb fogolynak azonban ezt az utat gyalog kellett megtennie,
gyakran több száz kilométert. Ott válogatták ki azokat, akiket kényszermunkára hurcoltak tovább. Kb. 6000 rabot.
Akiket nem hurcoltak tovább, azokat hagyták Komáromban éhenhalni, kb. 4000 rabot. "

Dikusz 2019.09.21. 00:17:42

@nyuszigonosz: E cikk alapján írtam (és saját magam is tapasztaltam):

www.szeretlekmagyarorszag.hu/europa-legjobb-allatkertje-lett-a-nyiregyhazi-allatpark/

A Nyíregyházi Állatpark az "évente 250e - 500e közötti látogató" kategóriában lett első (ez már idei adat), nem először, és remélem nem utoljára. A Budapesti Állatkert a 14. idén az 1m fölötti látogató kategóriában.

gabors 2019.09.21. 02:36:52

@nyuszigonosz: koszi az infoert azert latszik hogy mennyire titkolatak az ilyesmiket soha nem hallottam errol

Európai téridő 2019.09.21. 04:06:57

Kedves Tódi, amíg Berlin nyugati "szektorai" a Brandenburgi Kapunál is áthaladó Fallal voltak körülvéve, addig a keleti szovjet "szektor" eme része, benne a Magyar Népköztársaság NDK-beli nagykövetségével egyetemben, nem volt az NDK-főváros központi részének nevezhető, a buszok is itt fordultak vissza és a nyugat-berlini U-Bahn is a keleti szektor alatti lezárt állomásokon csak átcsűrt, az S-Bahn kritikus felszíni szakaszait pedig a térképen is "ausser Betrieb" (használaton kívül)-ként jelölték.

Golf2 2019.09.21. 08:20:14

@Európai téridő: Én még utaztam S Bahn-nal át Nyugat Berlinbe 82-ben,volt ám szigor,vizum is kellett.Egész más világ volt odaát,nem olyan szürke,csóró.Időutazás volt 30 évvel előre.

UtazóTódi · utazotodi.blog.hu 2019.09.21. 11:28:40

@nyuszigonosz: örülök neki, a blogomon bővebben olvashatsz a helyről. Sőt, javaslom a hamburgi cikket is, ott a Miniatur Wunderlandet néztük meg! Nekem az is nagyon tetszett!

DorianBlue 2019.09.24. 12:27:25

@Dikusz:
Hááát, ha Tenerife is Európának számít, akkor a Loro parkkal biztosan nem versenyezhet a nyíregyházi. Szép a miénk is, de na.

Dikusz 2019.09.24. 14:07:37

@DorianBlue: Lehet, hogy "de na", nem kétlem :)
Függ attól is, hogy hány látogatója van egy évben, lehet, hogy a tenerifei parknak több, mint 500e, akkor már másik kategóriába tartozik. És függ attól is, hogy nevezték-e a spanyol állatparkot.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása