oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. szeptember 03. 06:30,  Külföldön elveszíted és újra megtalálod önmagad 33 komment

2019. szeptember 03. 06:30 Határátkelő

Külföldön elveszíted és újra megtalálod önmagad

Mi történik, amikor túl sokat lógsz külföldön a honfitársaiddal vagy más határátkelőkkel? Képes leszel beilleszkedni? Egyáltalán: szükséges a beilleszkedés? Mi a helyzet ellenkező esetben, ha túl sokat vagy együtt a helyiekkel? Elfelejted, honnan jöttél? Levetkőzöd a régi szokásaid? Egyáltalán: elveszíted önmagad külföldön, új életet kezdve?

macedonia_foto_living-abroad_net.jpg

A kérdések sorát még csak nem is én tettem fel, hanem a holland Lise, aki meglehetősen szokatlan országot választott határátkelése célpontjául (és ezért gondoltam, hogy érdekes lehet itt, a Határátkelőn is): Macedóniát.

Mint oly sokakat, őt is a szíve (azaz egy szerelem) húzta nyugatról keletre, ahol érdekes tapasztalatokat szerzett és most elsősorban nem is a mindennapokra gondolok. Lássuk, milyeneket!

„Egy dolog biztos, a határátkelők másként gondolkodnak, mint az otthon maradottak. Ezért találkoztam a világ minden tájáról emberekkel itt, Szkopjéban. Egymásra találunk, mert van bennünk valami közös. Valami olyan, amit az otthon maradt családtagjaink és barátaink nem értenek.

Szeretünk beszélgetni az itteni életünkről, mi történik az országban, a különbségekről és arról, mit keresünk itt. Emellett rendkívül nyitottak vagyunk, tök idegeneket meghívunk egy kávéra vagy sörre és segítünk, ahogy tudunk.

A magam részéről próbálok a lehető legjobban vagy a szerintem kívánatos mértékben beilleszkedni. Szeretném hinni, hogy nem veszítettem el magam a folyamatban, sőt, sokkal inkább önmagam lettem. De hát nem mindenki ezt szeretné gondolni?

Én ma sokkal biztosabb vagyok az életemet érintő dolgokban, mint korábban. Tudom, kik a barátaim, akik mindig mögöttem állnak, még akkor is, ha akár egy éve nem beszéltünk.

Jó döntés volt Macedóniába költözni, bár abban már nem vagyok biztos, hogy hosszú távon itt akarok maradni. És persze tudom, hogy megtaláltam azt az embert, akivel az egész életem le akarom élni.

Határátkelő típusok

Mindenféle határátkelővel találkoztam már itt. Olyanokkal, akik minden helyi szokást átvettek, jókat, rosszakat egyaránt. Aztán olyanokkal, akik egyáltalán nem akarnak beilleszkedni.

Külföldiekkel, akik egyfolytában a helyiekre és az országra panaszkodnak. Meg olyanokkal is, akik a hazájukkal teszik ugyanezt, mintha még mindig arról győzködnék magukat, hogy jó döntést hoztak, amikor külföldre költöztek.

Külföldiekkel, akiknek gyakorlatilag mindegy, hol élnek, bárhol lehetnek (és akiket irigylek), no és olyanokkal, akik azt hiszik, ők fedezték fel Macedóniát és mindent tudnak.

Én melyik vagyok? Szeretem az országot és a legtöbb itteni embert. Jelen pillanatban azt mondhatom, beilleszkedtem. Elég jól ismerem a történelmét, kultúráját, a városai közül többet, a helyiek mentalitását és a politikát.

Nagyon tetszik a jelenlegi életem, de ha felteszem a kérdést, szeretném-e itt felnevelni a gyermekeim, akkor a válasz: nem. Hacsak Macedónia drámai gyorsasággal el nem kezd változni, akkor nem.

Panaszkodom Hollandiára (valahogy a vérünkben van a problémák felnagyítása) és panaszkodom Macedóniára, de talán csak azért, mert szeretek panaszkodni. Végtére holland vagyok. Azok közé a határátkelők közé tartozom, akik egyszerre szeretik és utálják az országot? Lehetséges.

Határátkelőnek lenni

Sosem értettem azokat, akik Hollandiába költöztek és nem akartak beilleszkedni. A bevándorlókat, akik bármilyen oknál fogva meg sem próbáltak hollandul beszélni, átvenni az életstílusunkat, szokásainkat, megismerni történelmünket. Azokat, akik egész környékeket foglaltak el.

Hála istennek rengeteg olyan határátkelő van, aki beilleszkedett és sikeres lett Hollandiában. Mivel én ilyennek látom őket és mert én is bevándorló vagyok, mindent megteszek, hogy minél több mindent megtanuljak Macedóniáról.

A feltett kérdésekre (beilleszkedtem-e, elveszítettem vagy megtaláltam magam eközben?) azt tudom mondani, hogy kétségtelenül megváltoztam és változott az is, ahogyan a világot látom.

Úgy gondolom, hogy amikor külföldre költözöl, akkor az első évek a beilleszkedéssel telnek, aztán elveszíted, majd ismét megtalálod önmagad. A határátkelés kihívás, de olyasvalami, amit szerintem az életben mindenkinek ki kell próbálni. Szóval ha lehetőséged nyílik rá, ne habozz!”

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

A Határátkelő podcastjai most már nem csak a YouTube-on, de a Spotify-on, az Anchoron (ahol hangüzenetet is küldhettek!) és a legtöbb szolgáltatón megtalálhatók. Folyamatosan kerülnek fel az adások, minden nap egy új rész, hallgassátok meg (újra)!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Macedónia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2415036904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2019.09.03. 07:39:26

Sosem értettem azokat, akik Hollandiába költöztek és nem akartak beilleszkedni...pl.a macedonok.

Taxomükke (UK) 2019.09.03. 08:25:03

Megbántottam magamat, de már nem fáj.

Herr Géza 2019.09.03. 08:41:08

@Golf2: Idöröl-idöre borítod a bilit rendesen nálam. Biztos voltam benne,hogy ma is igen értelmes lesz az "én vagyok az elsö" kommented.
Mesélj már, mit láttál Hollandiából, mit Macedóniából, pláne arról, hogy hány macedónt ismersz, és hányat azokból akik nem akartak beilleszkedni Hollandiában...
Btw, neked hogy ment a beilleszkedés Németországban?
Jaaa, az más, ugye?

Golf2 2019.09.03. 09:50:04

@Herr Géza: Csak a hírekből.Én csak pár évre mentem,de kinn is nyelvtanárhoz jártunk,dolgoztunk első naptól,beilleszkedtünk a német csajokhoz.

2019.09.03. 10:10:16

@Herr Géza: Legyél kicsit megértőbb. Mindenkit más-más dolog tesz boldoggá.

kardio1 2019.09.03. 11:16:25

"Külföldiekkel, akik egyfolytában a helyiekre és az országra panaszkodnak. Meg olyanokkal is, akik a hazájukkal teszik ugyanezt, mintha még mindig arról győzködnék magukat, hogy jó döntést hoztak, amikor külföldre költöztek."
Ez a gondolat már többször eszembe jutott a blogposztok alatti kommenteket olvasva...

fhdgy 2019.09.03. 12:02:57

Off:

Van itt valaki Ausztriából, aki a Sparkasse-nél, ügyfél és kapott a rági helyett egy új bankkártyát az új EU szabályozás miatt? Ha igen, az új bankkártyát kell aktíválni vagy minden további nélkül azonnal használható?

Én a sparkasse.at/george-on nem találtam semmi aktiválási lehetőséget. Mint a magyarországi CIB ügyfele, nekem az új bankkártyát az internetbankban aktiválni kell. Ezért nem tűnik hihetőnek, hogy aktiválás nélkül használható egy új bankkártya.

Persze, ahány ház annyi szokás!

Kérlek benneteket, hogy akinek van tapasztalata, segítsen!

On:

Herr Géza 2019.09.03. 12:36:18

@fhdgy: Dottore, miért nem Svájcban tartod a kecsketáp árát???
Ideírom, hátha mások nem értik: "viccvót"....
És mivel te is tudod, hogy mindenbe belepofázok:
- Ha a kártyakísérö levélben nem írták, hogy aktiválni kell, akkor nem kell.
- Felénk sem kell általában, pontosabban az elsö kártyás tranzakció aktiválja az újat és deaktiválja a régit (amennyiben az még egyébként érvényes)
Und wie immer, ohne Gewähr!
:))
Milyen új "EU szabályozás" miatt kaptál új kártyát? Van ahhoz valami AGB-változás is? Olvasd el -figyelve az apróbetüs részekre is-, mert nehogy meglepödj, hogy az eddig x eurós éves díjba kerülö (vagy ingyenes) kártyád ezentúl szabad szemmel is jobban látható összegbe fog kerülni...
Ez most nagyon trend a negatív kamatok mellett.

fhdgy 2019.09.03. 12:47:55

@Herr Géza: Nem én kaptam az új bakkártyát, hanem az unokatestvérem, aki Ausztriában dolgozik és a német még nem az erőssége. Próbálok neki segíteni. Az automatikusan aktiválódó kártya meg számomra szinte hihetetlen. Ezért kérdeztem itt rá.

Az új EU szabályozásról, amit tudok: Az internetes vásárlást akarják biztonságosabbá tenni, ha valaki hitelkártyával akar fizetni.

Én a CIB-től még nem kaptam se levelet, se bankkártyát. Az unokatestvérem új bankkártyáján látom, hogy ott valami új azonosító is szerepel.

Herr Géza 2019.09.03. 13:12:37

@fhdgy: Olyasmi, hogy "Secure ID/S-ID" ? VISA/MC kártya? Hát az nem egy nagy (EU) újdonság, de ha csak arról van szó, akkor no problem.
Interneten való vásárláskor, dupla azonosítást kér(het), kell ugye a szokványos kártyaadatokon kívül a hátoldali CVV kód és még SMS-ben vagy internet bankingon keresztül is kér külön megerösítést.
Aztán persze lehet, hogy az osztrák Sparkasse még valami hasonlót talált ki a szimpla bankkártyához is.
De jöjjenek az osztrák spórkasszás ügyfelek....
Ja, az automatikusan aktiválódó kártya nem ördögtöl való, már ha nem új kártyáról van szó, hanem egy meglévö/lejárt/stb. cseréjéröl.

Herr Géza 2019.09.03. 13:55:18

@fhdgy: Akkor csak egy kicsit (?) bebambult a Sparkasse, ami nem meglepö, mert ezek a "takarékszövetkezetek" mindig kicsit le voltak maradva a technikai fejlesztésekben (IT), bár már igyekeznek rendesen.... :))
A CIB (is) valószínüleg már rég túlhaladta ezt a szintet, szóval ne csodálkozz, ha te nem kapsz semmi ilyesmit.

body_andras 2019.09.03. 15:56:03

@kardio1: Én a két típust helyzettől függetlenül ugyanannak az embernek látom. Akinek lételeme hogy valamire panaszkodik és fikázását folyamatosan mondogassa másoknak. Ez egy énállapot. Nekem is volt már néha ilyenem. Nem könnyű de nem is lehetetlen kigyógyulni belőle: csak magunkra kell koncentráljunk, nem másban keresni a hibát hanem megtenni minden tőlünk telhetőt magunkért. Ezen túl már ajándék minden kívülről jövő pozitív adalék, a többit meg vállrándítással le kell szarni.
Sok ilyet láttam már külföldi éveim során, akik vagy azért hápogtak mert milyen szar a hely ahol vagyunk vagy az ahonnan ők jöttek, de ugyanazt a problémát láttam személyiségükben. Valami bajuk van magukkal de azt hiszik, hogy a baj forrása rajtuk kívül van.

RzxN 2019.09.03. 16:57:59

@fhdgy: hello,

Amikor belépsz a George applikációba az aktuális egyenleged mellett a jobb sarokban kell lennie egy kis ikonnak oda rányomnva adhatod hozzá az új kártyát, amúgy pénzfelvétel ATM -ből azonnal aktív.

fhdgy 2019.09.03. 18:11:51

@Herr Géza: @RzxN: @Csodabogár: Holnapra talán kiderül a dolog. Nem én voltam a sógoroknál, hanem az unokatesóm itthon. Ma délután háromkor visszaindult. Majd kiderül, hogy boldogul-e.

Minden esetre, köszi a segítséget!

Billy Hill 2019.09.03. 18:55:22

Ezt most nem akarom elhinni... "Panaszkodom Hollandiára (valahogy a vérünkben van a problémák felnagyítása) és panaszkodom Macedóniára, de talán csak azért, mert szeretek panaszkodni. Végtére holland vagyok." Ilyenek lennének a / egyes hollandok (saját maguk szerint)...?

Golf2 2019.09.03. 19:03:06

@shak_ti: Esélytelen sajnos már négyszer kikapott az ukrántól

gabors 2019.09.03. 19:34:36

@shak_ti: 3 himnuszt fognak jatszani ? ha nyer

Golf2 2019.09.03. 19:55:43

@shak_ti: Magyarosan elcseszte a végét...

Shanarey 2019.09.03. 19:56:34

Egy érdekes hír amely, Orbanisztán, és a valóság közti különös eltéréseiről szól:-)

24.hu/kulfold/2019/09/03/olaf-igazgato-polt-peter-magyarorszagi-latogatas-elios/

Kacag óra 2019.09.03. 21:08:25

@Billy Hill: nahát... én ezt mindig a magyarokról hallom. És nem, a hollandok nem híresek a panaszkodásról. Lehet a poszterina ezért is hagyta itt Hollandiát, egyszerűen nem illett ide.

juletræ 2019.09.03. 21:42:02

@Kacag óra: å dehogynem ... altijd maar zeuren ... tipikus NL szokas.

fhdgy 2019.09.04. 07:23:13

@Herr Géza: Tegnap, miután elküldted ezen hozzászólásodat, kaptam a CIB-től egy e-mailt, hogy azt mondja, az EU PSD2 irányelveinek megfelelendő, ezt és ezt kell csinálni szeptember 14.-e után.

Az osztrák Sparkasse július 25.-én küldte az unokatesómnak a tegnap szóba került levelet. Szóval, akkor ki van lemaradva a fejlesztésekkel?! Jó, tudom, hogy egy Sparkasse nem egy magyar takszöv, csak az a baj, hogy a takszövök helyzetéről nem tudok semmit, vagy nem is baj!, örüljek neki?

Amit a CIB küldött, ha azt a kutya bekapná, megveszne tőle.

Pl. azt írják, hogy ha alkalmas a készüléke erre, meg arra, akkor ...

Hogy próbálhatom ki, hogy alkalmas vagy nem? Erről egy kukk sincs!

Meg, kövesse a képernyőn megjelenő utasításokat ... Hú, de informatív. Mik lesznek azok, arról most még semmit sem látok, ha meg látom, akkor nézek mint a mozis?

Szerintem káosz lesz a köbön!

Rotoxis 2019.09.04. 07:34:15

Nekem nagyon furcsa, hogy minden határátkelőt egy kalap alá vesznek.
Miért kellene elvárni komolyabb integrációt attól, aki csak anyagi okból, quasi munkavállalási célból költözik külföldre. Többnyire ideiglenesen. Nem igazán vállal sorsközösséget az ott élőkkel, a nyelvet ugy-ahogy beszéli, elöbb-utobb visszatér Magyarországra.

A.kivándorló más kategoria. A kivándorlónak Magyarország a.szülőföldje lesz, hazája azonban az új, választott ország. Vélemény?

Golf2 2019.09.04. 08:08:31

@fhdgy: a CIB döglődő bank menj az Erstéhez.

Herr Géza 2019.09.04. 12:21:13

@fhdgy: Ojjé, a PSD2 egy 2015.-ös EU jogszabály(módosítás), itt már el is van felejtve (2018. volt az alkalmazás határideje a német bankokra)... :) Jó reggelt Ausztria, jó reggelt Magyarország!
Mondjuk igazából azt sem értem, hogy miért kellett ennek kapcsán menetrenden kívül az osztrák Sparkassénak kártyát cserélnie, de ez legyen az ö "titkuk". :)))

Herr Géza 2019.09.04. 12:22:22

@Golf2: Aha, tök hasznos "tanács".

Golf2 2019.09.05. 16:53:46

@Dikusz: Szerintem a legjobb,szerinted melyik a legjobb?

Dikusz 2019.09.05. 22:43:51

@Golf2: Szerintem nincs legjobb, mind egyforma. Bevallom töredelmesen, én az OTP-nél vagyok. Aki ennél a banknál van, arra mondja majd' mindenki, hogy "sikeres ember nem lehet"...
Még nem tudtak meggyőzni arról, hogy miért lenne érdemes egyik-, vagy másik bankba átmennem.
A fiam lépett át pár hónapja az Erstéből az OTP-be azért, mert alig van bankfiókjuk, és a bankautomatáikat is sorra szerelik le. Nem olcsóbbak a szolgáltatásaik sem, mint amit én a saját bankomnál tapasztalok. Te másként látod?

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása