oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

  • fhdgy: @élhetetlen: "Csak a cím, tudod, hogy 17 különböző rendszerben hány féle képpen lehet leírni az A ... (2021.03.03. 18:50) Az érem másik oldala
  • élhetetlen: @fhdgy: Bocs, igazad van, de csak azt akartam írni, hogy a kommunikáció nem biztos, hogy nyelvtudá... (2021.03.03. 18:30) Az érem másik oldala
  • Shanarey: Az ONS, pont annyira hiteles, mint a KSH. Az egyetlen különbség az hogy az ONS egy zabhegyező klub... (2021.03.03. 17:28) Magyarok brit földön: melyik szám nem hazudik?
  • élhetetlen: @FutureFry: Igen, így kezdtük, volt vagy 20 programozó párokra osztva, de ennek nem volt meg a kul... (2021.03.03. 17:19) Az érem másik oldala
  • Buchhalter: @ChristineK: Egyszer volt erről valami infó talán tavaly . 2004-2019 között 8000 magyar szerzett B... (2021.03.03. 16:20) Magyarok brit földön: melyik szám nem hazudik?
  • Utolsó 20

Kívül tágasabb!

Gazdagisztán

2019. augusztus 21. 06:30,  Tíz dolog, amire Olaszország tanított 149 komment

2019. augusztus 21. 06:30 Határátkelő

Tíz dolog, amire Olaszország tanított

Aligha túlzás azt állítani, hogy Olaszország megítélése kissé vegyes: egyfelől ott van a káprázatos történelem, kultúra, gasztronómia, másfelől a gyakorlatilag állandó politikai káosz (mostanában is éppen nyakig ülnek benne) és a (hogyan is fogalmazzunk finoman) döcögő ügyintézés. Lássuk, mi mindent taníthat az ország a határátkelőknek!

olaszorszag_roma_2_foto_pixabay_com_kirkandmimi.jpg

#1 Semmi sem lehetetlen

„Non è posibile” – azaz: Lehetetlen. A mondatot alighanem mindenki hallotta már, aki megfordult Olaszországban. Előszeretettel ismételgetik a lehető legváltozatosabb élethelyzetekben, de ez ne vezessen félre minket, hiszen általában azért minden meg lehet oldani így vagy úgy.

#2 Időbeosztás

Nagyjából senki érdekel a te időbeosztásod. Míg semmi sem lehetetlen, a türelmet bizony tanulni kell, ha Olaszországba költözik az ember.

Kizártad magad a lakásodból pénteken? Nos, vagy fizetsz 300 eurót (mert a lakatos péntek estéje igencsak értékes időszak), vagy vársz hétfőig, hogy valaki megcsinálja az ajtót.

Az sem különösebben hat meg senkit, ha valamilyen elintézendő ügyet az utolsó pillanatra hagysz, szóval érdemes az embernek kifejezetten rugalmasan tervezni.

#3 Értékeld, amid van

Olaszországban (legalábbis egyes részein) még mindig nem az az első reakció, hogy kidobjuk az elromlott, eltört holmikat, hanem inkább megpróbálják megjavítani.

Bútorok, egész otthonok öröklődnek generációról generációra, a válságok során ráadásul az olaszok azt is megtanulták, miként élvezzék ki az élet apró örömeit. Mit tanulhatunk ebből? Például a pénz előtérbe helyezése helyett arra összpontosítsunk, milyen életet szeretnénk magunknak.

#4 Hogyan mondjunk igent és nemet

Nem kevés hit és önbizalom kell ahhoz, hogy az ember új országba költözzön, de úgy is fogalmazhatnánk, hogy folyamatosan igent kell mondanunk az ismeretlenre.

Ugyanakkor meg kell tanulni nemet is mondani bizonyos dolgokra, meghúzva egy határt akár abban, hogy meddig vagyunk hajlandók elmenni önmagunk megváltoztatásában a beilleszkedés kedvéért.

#5 Hogyan készítsünk házilag tésztát

Talán nem is olyan bonyolult, mint gondolnánk! Vannak elég jó angol nyelvű könyvek is (például Pasta: Recipes from the Kitchen of the American Academy in Rome), amelyekben sokszor nem csak a pontos receptet kapjuk meg, de egy kis gasztrokultúrát is magunkba szívhatunk.

#6 Riposo

A riposo kihagyhatatlan része az olasz életnek. A riposo voltaképpen a szieszta olasz megfelelője, ilyenkor (jellemzően hétköznap délután 14 és 15 óra között) zárva vannak az üzletek és nagyjából megáll az élet.

Ezt érdemes szem előtt tartani, ha az ember ügyet intézne. A magam részéről mindenesetre lelkes híve lennék a riposo elterjedésének, mert kellemes dolog pihenni egyet a nap közepén. Ha mást nem, akkor be lehet ülni egy kávézóba vagy enni egy fagyit, mielőtt ismét lendületet vennénk a nap második felére.

#7 Ünnepek minden mennyiségben

Ha már az előbb a spanyolokat említettük, itt is megvonhatjuk a párhuzamot: mint a hispánok, így az olaszok is előszeretettel ünnepelnek meg minden létező szentet (és párat a nem létezők közül is…), minden településnek megvan a maga ünnepe.

Nem beszélve a fesztiválok tömkelegéről, mert mindenre ki kell találni egy fesztivált – zene, kaja, kimozdulás otthonról… ezt is lehet imádni.

#8 Espresso

Az espresso az espresso, nincs rajta mit magyarázni. Felejtsd el a Starbucksot és a hozzá hasonló láncokat, ha jó kávét akarsz inni, akkor irány Olaszország!

#9 A mindennapos séta

A séta nem csak a testre, de a lélekre is jó hatással van, sokkal kreatívabban tudunk gondolkodni, jobb ötletek ugranak be, ha a szabadban mozgunk.

Az olaszok közül nagyon sokan szeretnek sétálni. A „passegiata” voltaképpen egy kora esti séta a város közepén (magyarra talán korzózásként lehetne fordítani), különösen népszerű vasárnaponként.

#10 Vigyél egy kis szépséget az életedbe

A „bella figura” filozófiájának lényege, hogy a lehető legjobb benyomást tegyük minden téren. Az esztétikumra és megjelenésre összpontosítva sokkal magabiztosabbnak és boldogabbnak érezzük magunkat, emellett tiszteletet mutatunk mások iránt.

Mindez persze nem csak önmagunkra, hanem az otthonunkra is vonatkozik. Az olasz előszeretettel szépítgetik otthonukat, megpróbálva nem túlbonyolítani a dolgokat. Amit persze könnyebb leírni, mint kivitelezni, de célnak nem rossz…

A lista forrásai ez, ez és ez a cikk.

(Fotó: pixabay.com/kirkandmimi)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

A Határátkelő podcastjai most már nem csak a YouTube-on, de a Spotify-on, az Anchoron (ahol hangüzenetet is küldhettek!) és a legtöbb szolgáltatón megtalálhatók. Folyamatosan kerülnek fel az adások, minden nap egy új rész, hallgassátok meg (újra)! 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: sorozat Olaszország tíz dolog

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr315017048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Arthamyr 2019.08.21. 07:10:21

#2 Nem értem, miért kellene másnak szimpatizálni azzal, hogy én hülyeséget csinálok. Ha én szombat hajnal egykor kizárom magam a lakásból, miért kellene a lakatosnak gyorsan kijönni annyiért, mint normális munkaidőben? Hol érdekli a lakatost, hogy én nem tudok bemenni a lakásba?

#3 "Például a pénz előtérbe helyezése helyett arra összpontosítsunk, milyen életet szeretnénk magunknak." - Ja, aztán amikor a nagy összpontosítás után rájöttünk, mit szeretnénk, valószínűleg arra is rá fogunk, hogy ehhez kell némi pénz. :)

#5 Nem minden tésztát éri meg házilag készíteni, hacsak az embernek nem valami hobbija ez, és gondolom Olaszországban a boltokban is elég jó minőségű tésztákat lehet kapni viszonylag olcsón, amit az egyszeri szakács nem fog tudni reprodukálni otthon.

#6 Ez a riposo jó dolognak hangzik, én is gyakran élek vele (ebéd után kicsit megpihenek). Ha meg csak 1-2 órára áll meg tőle az élet, az teljesen ok. Más országokban van ennél sokkal rosszabb is. És ezek szerint nem is áll meg az élet, mert kávézóba be lehet ülni? :)

#8 Szerencsére azért nem kötelező kávét inni. Optimistán feltételezem legalábbis.

#9 Olaszországban ehhez kifejezetten alkalmas időjárás van az év jelentős részében. Gondolom azért csapadékos, szeles, hideg időben ők sem annyira szívesen korzóznak.

#10 Igazuk van.

Csodabogár 2019.08.21. 10:28:46

Olasz ország is kb. olyan lehet mint Spanyolország. Amíg csak nyaralunk, nem kell ügyet intézni valamit csináltatni, stb. A világ legjobb helye. Különben meg oda kell születni vagy kötél idegekkel kell rendelkezni.
A spanyolokban persze van tartás, büszkeség. Ilyesmit az olaszoknál nem tapasztaltam, nekem ők linkócibbak ha otthon vannak.
Svájcban sok vendégmunkással volt dolgom, ott semmi baj nem volt velük.

Bredpitt Monika 2019.08.21. 10:44:10

Érdekes volt látni tavaly, hogy mennyi üres ház állt egy vidéki kis faluban, ahol barátnőm lakik. Vicenza és Velence között félúton, a háttérben az olasz Alpokkal, gyönyörű vidék.

Barátnőm mesélte, hogy sokan elmentek, mert nem tudták fizetni a hitelüket, vagy egyszerűen nem tudtak megélni ezen a környéken.

Elvitt egy nagyon helyes kis faluba, ahonnan még az USA ba is szállítják a kerámiát, Nove a neve .
. Ott beültünk egy kis kávézóba és egy idős úriember beszélgetni akart velünk. Nagyon sajnáltam, hogy nem tudok olaszul.
Ha elmegyek valahová , akkor mindig azt tartom a legérdekesebbnek, ha tudok helyiekkel beszélgetni.

Londonban a hajléktalanokkal álltam szóba, még fotóm is van róluk.

Nove, egy jó kis blog Olaszországból: rossiwrites.com/italy/veneto/ceramics-shopping-nove-veneto/

Hari Seldon 2 2019.08.21. 10:53:10

@Bredpitt Monika:
Igen. Ma éppen aktuális a téma. Az az igazság, hogy már elejétől fogva benne volt a pakliban. Egyik egy félig fasisztoid vonásokkal működő társaság, a másik sem jobb: félig anachista félig baloldali demagógiát nyomató párt.
- Nem véleltlen, hogy a Renzi sem nagyon akar az öt csillaggal összeállni. Megbízhatatlan társaság. Salvini ebből a szempontból jobb, megbízhatóan számítani lehetett rá, hogy amint népszerűséget szerez szépen hátbaszúrja az öt csillagot...
- na de a "sárga mellényesek", akarom mondani: az öt csillagosok sem az eszükről voltak híresek. Ugyanaz a "jóképességű" tásaság mint nálunk a gilets jaunes-ek: politikai programjuk befejeződik azzal, hogy "kevés munkát sok pénzt". Ezzel egy ideig el is lehet lenni, de amikor összeállnak a dörzsölt Salvinivel ez kevés.

Bredpitt Monika 2019.08.21. 11:02:22

@Hari Seldon 2: köszi a beszámolót....ennyire nem mélyedtem bele, de amikor láttam a hírt azért elgondolkodtam.....amúgy sokat gondoltam rátok, hétfőn jöttem haza Párizsból, végül úgy intéztük a búcsúzást, hogy ők raktam fel engem a gépre (mármint lányom és férjem) a CDG on....

ez volt a 3. alkalom, hogy Párizsban jártam, nagyon pozitív a mérleg, hihetetlen, hogy ebben a nagy városban milyen jó a közlekedés, busszal utaztunk illetve sokat gyalogoltunk, sokkal jobb a levegő, mint itt , ahol én lakom, úgy láttam, hogy csak elektromos buszok vannak.......már holnap ülnék fel, hogy visszamenjek....imádom ezt a várost

Bredpitt Monika 2019.08.21. 11:06:21

Akkor egy filmajánló a témához kapcsolódva:

port.hu/adatlap/film/tv/napsutotte-toszkana--under-the-tuscan-sun/movie-57589

a lányoknak elsősorban Raoul Bova miatt ajánlom, micsoda jóképű férfi!!!!!!

Hari Seldon 2 2019.08.21. 11:15:40

@Bredpitt Monika:
Igen, szerintem is Párizs egy külön városkategória. Sok szép város van akárcsak Európában is, de Párizsnak van egy hangulata. Haussmann sokat tett azért, hogy ilyen legyen. Ő volt 3-ik Napoleon idején felelős Párizs építészetéért közmunkákért stb... Az ő elképzelései voltak a sugárutak. Végül nem fejezte be a munkát, mert a lakosoknak elege lett belőle. Sokkal többet akart még megcsinálni.
Azért érezted tisztábbnak a levegőt, mert a sugárutak mentén a levegő jobban kisöpri a port, és eleve közelebb van az óceánhoz. Plusz ami gondolm feltűnt: minden sugárút mellett rengeteg fa van. Gyakorlatilag fasorok kísérik az utakat. A Champs-Élysées-n több sor is van az út mellett, a Concorde felé meg eleve parkosabb. A sok fa csökkenti a port, és a felmelegedést is gátolja.
Érdekes megoldás, mert a lakósűrűség viszont lényegesen nagyobb mint Budapesten.
Budapesten az utak mentén nem nagyon van fa. Azt hallottam ez József nádornak köszönhető, aki kijelentette, hogy nem akar dzsungelben lakni, és nem akar fát látni.

Bredpitt Monika 2019.08.21. 11:20:02

@Hari Seldon 2: hűha, micsoda tájékozottság .....egyébként miközben Párizsban sétáltunk felülírtam magamban a múltkori megjegyzésem a posztod alatt, amiben azt írtam, hogy a részletes történelmi leírás nekem annyira nem érdekes egy cikkben....

folyt köv

Bredpitt Monika 2019.08.21. 11:39:43

@Hari Seldon 2: érdekes volt látni, hogy lányom hogy reagált a városra, először anyukámmal voltam, aztán három év múlva férjemmel, ami 18 éve volt, és most együtt hárman...

valamiért lányom a Notre Dame ot akarta látni, és a Latin negyed volt a kedvence (nekem is egyébként)......ott álltunk a Szajna parton és azon gondolkoztunk, hogy lehet, hogy ennyi pénz összegyűlt a felújításra, és eszembe jutott mit éreztem 2003 ban, amikor az a nagy árvíz volt itthon meg a környékünkön, amikor Prágában a katonaság védte a Károly hidat, a vízen összegyűlt hordaléktól....

mostanában a téma ezekben a napokban ugye az, hogy mi lenne ha hazatérnének a magyarok....stb, de én meg felteszem a kérdést mi lenne, ha az épületek, amelyek évszázadok óta állnak tönkremennének tömegesen a világban, hogy érezné magát az emberiség.....(ugyebár Mme Seldon is inkább arról írt, hogy mi volt a tűz után, ahelyett, hogy megírná végre milyen egy francia kórházban dolgozni...ostorcsapás a fenekére)

shakti rom 2019.08.21. 11:55:33

Cara Italia..

Next life.

Golf2 2019.08.21. 12:04:06

@Bredpitt Monika: Te meg visszajöttél ebbe a porfészekbe,gondolom már nem sokáig...

Csodabogár 2019.08.21. 12:08:27

@Hari Seldon 2: Azért Salvini most öngólt lőtt, remélem legalább is.

Golf2 2019.08.21. 12:08:47

@Hari Seldon 2: Haussmann sokat tett azért, hogy ilyen legyen Párizs...Német vér.

Golf2 2019.08.21. 12:10:23

@Csodabogár: Sajnos nem,ő is mázlista tipus mint orbán, egykutya.

Bredpitt Monika 2019.08.21. 12:11:03

@Golf2: nem a porfészek a lényeg, hanem az emberek, akik körülvesznek, akik nem képesek felfogni, hogy ők mennyire felelősek egy társadalom széteséséért..

Franciaország pedig azért tetszik nagyon, mert annak ellenére, hogy a CDG ről a városba tartó vonaton (reggel kilencre értünk oda pénteken, tehát dolgozni ment egy csomó ember) nem túlzok, a 90% nem fehér bőrű volt,

és még így is Macron lett a győztes és nem egy szélsőjobbos, kaptam egy állásajánlatot , Angliában dolgozhatnék, és nem netto 140ezret keresnék, hanem 580ezret, de visszatart az, hogy a Brexitre szavaztak az emberek, inkább élnék Párizsban francia tudás nélkül.....egy olyan városban, ahol nyugalom van, az emberek tisztelik egymást, nagyon pozitív volt ez a pár nap sok tekintetben.....

Bredpitt Monika 2019.08.21. 12:18:55

@Hari Seldon 2: lányomtól most megtudtam még valamit, lemaradtam erről az egész témáról....

a Pompidou center körül sétáltunk, nagyon tetszik az egész környék, és volt egy zászló kirakva egy kapu fölé, mint megtudtam a rainbow flag minek a szimbóluma.......

nekem ez is tetszik ebben a városban, hogy elfér a társadalomban a másság......sok minden, ahogy az emberek utaznak, csendben, nem hallottunk egyszer sem hangos telefonos zenét , kiabálást, na , arról meg ne is beszéljünk, hogy alkohol ivászat a buszon és villamoson.....

arncht 2019.08.21. 12:30:43

Parizs fantasztikus, a louveban szvsz evekre el tudnek veszni, es meg ott a tobbi muzeum is. Hangulatilag nekunk is a latin negyed jott be a legjobban, ott zajlik az elet, szuperek a konyvesboltok.

Viszont a montmartre kornyeken par baratsagos fekete megtamadta nehany utastarsunkat (ki az a hulye, aki belekot egy turistacsoportba), es amikor a szallohoz kozeli szupermarketben voltunk, es ket szoke holggyel jottem vissza, hadd ne mondjam hogy meregettek oket a helyi szinten feketek. Gyorsan visszaertunk a szalloba... ez 2006ban volt. Nekunk akkor nagyon fura volt, hogy az eiffeltoronynal geppuskas katonak felugyelik a rendet.

Hari Seldon 2 2019.08.21. 12:35:05

@Golf2: Párizsban született. - Az igaz, hogy elszászi felmenői voltak.

Hari Seldon 2 2019.08.21. 12:49:34

@arncht:
A Gare du Nord és a Château Rouge (Montmartre-tól keletre) környéke a történelem folyamán soha nem volt egy menő.
- A Pigalle felé kell lejönni a Sacré-Cœur-től.
- Másrészt valószínűleg Párizs északi elővárosai valóban rosszabbnak számítanak, mint akár a déliek vagy nyugatiak.

(Kitérő: Kásler hazudott is egy bődületeset annak idején, valószínűleg erre építve. Az hagyta el a száját, hogy Párizsban már Mohammed a leggyakrabb fiúnév. Természetesen nem így van. Párizsban és a két kölvárosában a 8-ik helyen van, és valóban az északin van az első helyen. De ott is Adam a második, és mindehol Adam az első. Öt percbe került utána nézni annak idején...)

Na de ma eléggé eltértem a tárgytól. Bocs.

London2009 2019.08.21. 12:52:21

Ebben a kavezoban ultem Firenzeben pont, ami a kepen van olyan 3 honapja. Ah, de jo is volt! :D
Megorulnek Olaszorszagban nagyon gyorsan, miutan teljesen mas beallitottsagu vagyok, mint az olaszok. Van egy par olasz ugyfelem es kuzdelem minden veluk. Viszont nyaralni imadok oda jarni es az orszaguk is az egyik kedvencem! Dolce vita!

London2009 2019.08.21. 12:59:47

@Arthamyr: erdekes tiz pont. Kb. mindegyik totalisan irrelevans. Nem tudom honnan sikerult pont ezt a tizet osszeszedni. :D

Arthamyr 2019.08.21. 13:10:22

@London2009: Nem plágium, ott a forrás, talán abból kiderül, hogy honnan. Amúgy van igazságod, de legalább nem Magyarországot valamilyen formában ekéző trollmágnes - én már ezt is tudom értékelni, úgy látszik sikerült alacsonyra tenni a lécet.

Miért pont 10? Van annyi különbség két európai ország közt, hogy 10 releváns és különböző dolgot lehet találni? Van 10 különböző, általánosan, legalább az emberek többsége számára releváns jellemzője az országoknak, helyeknek?

Arthamyr 2019.08.21. 13:11:27

@Hari Seldon 2: Azért az is túl sok Mohammedből. :)

London2009 2019.08.21. 13:16:17

@Arthamyr: siman ra tudok egy csomot huzni Uk-ra is csak espresso helyett alet, teszta helyett piet, a szep otthon helyett csak megemlitenek par tipikus British designt es tessek mar semmi autentikus nincs is a listaban. Tavaly en ketszer zartam ki magamat. Szerencsere nem ejjel, vagy hetvegen, kulonben fizethettem volna a felarat es jogosan. Ugyhogy az a pont szimplan marhasag.

Bredpitt Monika 2019.08.21. 13:18:00

@London2009: én meg pont most olvasom az Inferno t Dan Brown tól, Firenze, Velence a helyszínek, szóval passzol a poszthoz, hogy ahhoz is szóljak megint, Firenze nekem kimaradt, Olaszország tavaly óta nagy kedvencem, Padovában, Veronában és a fent említett kis kerámia faluban jártam.....szép helyek nagyon

Rómában jártam 2007 ben, de az annyira nem nyűgözött le, tetszett, de semmi különös érzés nem maradt bennem, viszont Velence tavaly rögtön az első számú kedvencem lett....gyönyörű város...

London2009 2019.08.21. 13:20:40

@Bredpitt Monika: Firenzeben most voltam eloszor es nagyon tetszett. Romaban, Velenceben tobbszor is jartam es mindig tudott ujat adni. Egyedul idaig Pugliaert nem voltam oda Olaszo.-ban. Igyekszem az evek soran az egeszet felterkepezni. Szerencsere nincs messze es konnyu vissza-visszaterni.

Bredpitt Monika 2019.08.21. 13:24:07

@Shanarey: "de nagyon erős az a vonal, amelyik határozottan úgy véli, hogy Orbán orosz befolyás alá került."

jó reggelt Amerika, remélem ezt a pojácát leváltják, aki az általa little rocket man nek titulált Észak Koreai diktátorról most meg Így beszél:

www.politico.com/story/2019/08/09/trump-beautiful-letter-kim-jong-un-1455634

idióta......

Bredpitt Monika 2019.08.21. 13:26:41

@London2009: nekem meg Velencébe kell visszatérnem, mert kb három és fél órát voltam csak barátnőm kutyája miatt, akit nem akart egész napra otthon hagyni (hogy utáltam szegény kutyát aznap), én is hülye voltam, mert nekem be kellett volna mennem hamarabb, vagy maradni egyedül estig,

három és fél óra Velencében......nagyon kevés

gabors 2019.08.21. 13:27:30

@Bredpitt Monika: "ahonnan még az USA ba is szállítják a kerámiát,"

na ez valami nagy dolgot jelent ? az USA-ba mindenhonnan szalllitanak mindenfele cuccokat .... ettol meg az adott hely semmivel sem jobb (vagy rosszabb) bezzeg ha meg Mo-ra, maria es a legjobb fajansz orszagaba is szallitanak .. na ugye....

Bredpitt Monika 2019.08.21. 13:31:16

@gabors: jó reggelt, látom hozod a formád

nekem nem nagy dolog, de egy nagyon kicsi faluról van szó, ezért talán nekik nagy dolog....

Golf2 2019.08.21. 13:48:21

@Hari Seldon 2: Melyik a fontosabb a születesi hely vagy a szülői vér?

Golf2 2019.08.21. 13:54:16

@Bredpitt Monika: akik nem képesek felfogni, hogy ők mennyire felelősek...képesek,meg arra is hogy azonnal kicsinálják őket és ezáltal a családot is ha kinyitják a szájukat.9kor mennek munkába ott? Párizs jó hely, voltam, de zsúfolt és drága nekem.

littke 2019.08.21. 13:54:36

Jó leírás, egy dolog kimaradt, az olaszok közül sok egoista, azaz másokra nem annyira van tekintettel. Példaként felhozom volt sógorom válaszát, akinek olasz felesége volt és Rómában élt, amikor 1968-ban turista utleveles utamon vele találkoztam és Rómáról ömledeztem. "Nem olyan jó köztük élni mondta. Egy nagy bérházban lakom, mondta, yáron éjszaka ritkán van csönd. Tipikusan valaki elfelejtette magával vinni a kulcsot és reggel 3 kor ordít fel: :Klára dobd le a kulcsot, Toni van itt. Klára visszaordít, aludj a parban te részegess disznó, nem dobom....", az egész ház felébred, de oda se neki!

Hari Seldon 2 2019.08.21. 14:25:00

@Arthamyr:
Általánossában lehet. De mégsem annyira gáz. Plusz az itteni muzulmánok társadalmi betagózottsága messze jobb mint Magyarországon az ottani kisebbségé.
Plusz: a muzulmányoknál minden fiúgyerek megkapja a Mohamed nevet IS.
Na jó, én most már leállok a francia kitérővel. Így is többet írtam, mint kellet volna erről egy OLASZ téma kapcsán... :-(

arncht 2019.08.21. 14:26:38

@Hari Seldon 2: turistacsoporttal arra jottuk le, amerre vezettek minket :)

ahhoz kepest, hogy franciaorszag elvileg kereszteny orszag, azert nem eppen keves... es gondolom a tendencia nem lefele megy. de az o orszaguk, azt csinalnak, vele, amit akarnak. csak a nagy toleranciaban azt is fogadjak el, ha mas maskent gondolkodik.

Hari Seldon 2 2019.08.21. 14:31:02

@Golf2:
Jó kérdés. Franciaorszgban leginkább az, ahol elvégezte az iskoláit. Nagyon erősen kialakítanak egy francia önképet a gyereknél. - Igaz ő még a Jules Ferry féle iskolareform előtt tanulhatott... - Na tessék, megint beletrollkodtam az olasz témába. - Most már többet ne kérdezzetek! :-)

Shanarey 2019.08.21. 14:47:51

@Bredpitt Monika:

Pedig orosz befolyás alatt van, ezt bizonyítja a Paks 2-re kötött nem éppen előnyös szerződés, és az a bizonyos orosz bank vezetőinek diplomáciai mentessége.

Arthamyr 2019.08.21. 14:58:45

@London2009: Igen, ezért mondtam, hogy nem biztos, hogy van 10 olyan, ami fontos is, meg különböző is.

"Tavaly en ketszer zartam ki magamat." - Ezt hogy sikerült? :D Én utoljára gyerekkoromban csináltam ilyet, de akkor tudtam, hogy kell betörni a pincén keresztül (meg be is fértem a pinceablakon). :D

Arthamyr 2019.08.21. 15:07:36

@Hari Seldon 2: Nem lesz jó véleményem azokról, akik Mohammednek nevezik a gyereküket Európában. Persze biztos van sok kivétel, és egyéneket kell megítélni az egyéni tulajdonságaik alapján, de ez akkor is rossz kezdés. Nem mintha a Lakatos Dzsennifer jobb lenne... :)

Bredpitt Monika 2019.08.21. 15:29:24

@Shanarey: most bocs, de nem értelek......mondtam én, hogy nincs orosz befolyás alatt?

Bredpitt Monika 2019.08.21. 15:32:23

@Golf2: "akik nem képesek felfogni, hogy ők mennyire felelősek...képesek,meg arra is hogy azonnal kicsinálják őket és ezáltal a családot is ha kinyitják a szájukat"

nem jutottunk volna idáig, ha már az elején kinyitják, és nincs igazad, mert ha a te kis egyéni szinteden képes vagy csak egy kicsi dolog miatt kinyitni a szád, abból nem lesz semmi bajod (hidd el, hogy sokszor próbáltam már)

puhacica 2019.08.21. 15:50:42

@Bredpitt Monika: "Angliában dolgozhatnék, és nem netto 140ezret keresnék, hanem 580ezret, de visszatart az, hogy a Brexitre szavaztak az emberek, inkább élnék Párizsban francia tudás nélkül.....egy olyan városban, ahol nyugalom van, az emberek tisztelik egymást," - londonban pont ugyanolyan nyugalom van es pont ugyanugy tisztelik egymast. az egyetlen kulonbseg, hogy franciaorszagban nem volt nepszavazas a frexitrol.

hangos zenet itt se nagyon hallani, hangos beszedet annal tobbet. altalaban mindenfele kelet-europaiak ordibalnak. es olaszok. :D

gabors 2019.08.21. 15:59:27

@Bredpitt Monika: "nekem nem nagy dolog," akkor minek irtad ??

"de egy nagyon kicsi faluról van szó, ezért talán nekik nagy dolog...."

na igy mar sokkal erthetobb ... ez az amerika ahova millio szamra szoktek ki olaszok ? valszeg meg ebbol a nagyon kicsi falubol is ? nem is csoda hogy mindenfele taljan cuccot exportaltak oda ...

per eve meg az echte piros aranyat is exportaltak az USA-ba attol meg aze sem lett semmivel sem jobb NJ-ben is elerheto volt gondolom (New Brunswick ha mashol nem)

shakti rom 2019.08.21. 16:00:24

@Bredpitt Monika: Leváltani csak a szavazok tudjak majd..

kopp
kopp
kopp

moszka12 2019.08.21. 16:00:24

non é impossibile. Pont ellenkezoleg, non é possiblile: semmi sem lehetseges.

shakti rom 2019.08.21. 16:01:38

@Arthamyr: Ez egy duffla -1 Arti mester.

Határátkelő 2019.08.21. 16:03:01

@moszka12: Magyarul: lehetetlen.

Ha figyelmesen olvasod, akkor az 1. pont éppen arról szól, hogy noha rengeteget hallod, hogy mit miért nem lehet megcsinálni, voltaképpen semmi sem lehetetlen.

Lehet, hogy kicsit kacifántos, de szerintem azt mondja, ami oda van írva. :)

Golf2 2019.08.21. 16:03:51

@Bredpitt Monika: Hidd el,elég 1 telefon és repül a közalkalmazott.Én egyszer már a reptérről jöttem vissza.

gabors 2019.08.21. 16:08:57

@arncht: "ahhoz kepest, hogy franciaorszag elvileg kereszteny orszag,"

nem tudom de az alkotmanyukban pont az van lefektetve hogy kinosan vilagi az orszag tobb mint 100 eve kulon szavuk van erre. Valaki Seldon-ektol majd beirja. A tortenelmuk folyaman a vallasi alapu gyilkolaszasban mesterek voltak (a jobb kereszteny oltek a rossz keresztenyt zsidot meg mindenki mast is) most lesz a hugenottakkal valo leszamolas evforduloja a heten ...

Golf2 2019.08.21. 16:10:12

@shakti rom: De nem fogják.Az ország kb.70%a függőségi viszonyban van egzisztenciálisan,ezt a volt pénzügyminiszter mondja Békési? Fel is sorolja:Az összes fönök fidesznyik tehát az összes alatta levőt nyírhatja,a nyuggerek is a pénzt féltik,a csórók meg nem is rugnak labdába,a kisebbséget megveszik kilóra,ki marad 30%,amiből10% már elment,1 rész meg csendben csomagol.

Szaktanár 2019.08.21. 16:10:17

@Bredpitt Monika: "kaptam egy állásajánlatot , Angliában dolgozhatnék, és nem netto 140ezret keresnék, hanem 580ezret,"

nem 580 ezret keresnél, hanem ~ 1600 fontot, ami lehet elég jó pénz mondjuk északon, de londonban kb a hónapról hónapra élés kategória, ha egy sima studio-t bérelsz egy nem túl jó helyen, hozzáadod a council tax-et meg a rezsit, közlekedsz és eszel is. persze lehet csökkenteni a költségeket, ha mondjuk hajlandó vagy másokkal összeköltözni, de nem biztos, h erre vágysz. összességében, nem élnél sokkal magasabb életszínvonalon, mint a mo-i 140 ezerből, max egy kicsikét. és bizony, ez a brexit dolog sem nagyon segíti a helyzetet. szóval gondold át azért.

gabors 2019.08.21. 16:16:27

@Bredpitt Monika: "jó reggelt Amerika, remélem ezt a pojácát leváltják, "

a reggel eleg jo volt... a levaltas most nem tunik egy biztos dolognak es ha kicsit megjobban belehuz a demokratak agit-propos szarnya Trump kap meg 4 evet ...

ferjednek is szolj ha lehet es vigye az egesz csaladot is mert csak az szamit aki szavazni is elmegy (bar NJ-ben azert Trump-nak nem sok eselye van)

Bredpitt Monika 2019.08.21. 16:19:00

@Szaktanár: köszi a tanácsot, de nem London lenne, a szállás kb (akkor maradjunk jogosan a fontnál) 300 font egyágyas szobákban és akkor még mindig van 1300 fontom, én ebből a pénzből biztos, hogy tudnék jól félrerakni, plusz az én itteni lakásom 350 dollárért biztosan ki tudom adni, de inkább többet kapnék érte,

szakmai tapasztalatnak jó lenne, én a szakmámban szeretnék maradni ha lehet, de ez a 140ezer forint egyszerűen szánalmas....de nem zavarna ez sem, ha más dolgoktól tuti happy lennék itthon.....

Szaktanár 2019.08.21. 16:23:11

@Bredpitt Monika: "a szállás kb (akkor maradjunk jogosan a fontnál) 300 font egyágyas szobákban"

oké - ez egy teljesen másik szitu, ha hajlandó vagy ekkora kompromisszumot kötni, akkor lehet értelme, mert így tényleg sokkal többet lehet spórolni. ettől függetlenül a brexit rémképe most ott lebeg a uk felett, és senki sem tudja biztosan, h előtte érdemes-e még idejönni, vagy utána, esetleg megint halasztás lesz. úgyhogy nem egyszerű választ adni erre. de ha szakmailag előrelépés lenne, és nem lenne ez a kényes helyzet, akkor mindenképpen megérné neked ide jönni.

Bredpitt Monika 2019.08.21. 16:25:48

@Szaktanár: köszi, gondolkozom, most hogy nincs gondom egy kiskorú eltartásáról, sok mindent megtehetek........sokat segített a fenti pár mondatod és @puhacica: hozzászólása is

Shanarey 2019.08.21. 16:26:46

@Bredpitt Monika:

Akkor én értettelek félre, a beidézés miatt gondoltam, hogy szerinted az nem annyira igaz. Sorry :-)

Bredpitt Monika 2019.08.21. 16:28:04

@puhacica: ....igen, jogos, hogy a franciák nem szavaztak kilépésről, a lényeg, hogy az angol miatt biztosan jobban érezném magam, a vidéki Anglia pedig még rajta van a wish list en .....

Bredpitt Monika 2019.08.21. 16:30:45

@Shanarey: sokszor vagyok félreérthető, tudom

amúgy most botlottam bele egy érdekes cikkbe, erről sem hallottam még

hvg.hu/vilag/20190820_Micsoda_egybeeses__a_robbanas_utan_leallt_tobb_oroszorszagi_nuklearis_meroallomas

azért kíváncsi leszek ennek mi lesz a vége......

shakti rom 2019.08.21. 16:31:58

@Bredpitt Monika: impics sajnos nem lehetseges a Kongresszus miatt, Moscow Mitch ott bacca az anyját(egyenlore). S ha menne is, maradna, mint Bill..

Shanarey 2019.08.21. 16:32:40

@Bredpitt Monika:

Ez történt anno Csernobil esetében is.

Bredpitt Monika 2019.08.21. 16:32:58

@Golf2: elhiszem egyébként, a múltkor kiírtam ide egy sztorit, a kolléganőmet tették lapátra, mert szólni mert, hogy a bértábla szerint neki emelés járt volna.....

én még valahogy megúsztam, hogy a nagy pofám miatt bajba keveredjek.......mi az, hogy a reptérről jöttél vissza?

Bredpitt Monika 2019.08.21. 16:38:53

@arncht: ránéztem a képekre, és akkor most a második lépés ez lenne?

rangado.24.hu/nemzetkozi_foci/2019/08/20/paul-pogba-kihagyott-tizenegyes-rasszizmus/

nem értelek......

arncht 2019.08.21. 16:45:16

@Bredpitt Monika: milyen masodik lepes?

en nem irtam semmit sem, csak a kepeken nyilvanvalo, hogy franciaorszag (es nyugateuropa) atalakul. hogy jobb/rosszabb, ki tudja, de hogy mas lesz az biztos.

Bredpitt Monika 2019.08.21. 16:48:03

A mai napon én kezdtem el ezt a fekete , fehér témát.
Furcsa volt a vonaton látni ezt a sok színes embert, mert nem erre számítottunk, és nem emlékeztem arra, hogy húsz éve milyen volt a kép.

A négy nap után abszolút pozitív volt az élmény mégis, pedig nekünk is volt inzultusunk a vonaton. De a 4-6 os villamoson is fogni kell a táskádat.
Kíváncsi leszek arra, lesz e majd egyszer a közeljövőben olyan fórum, ahol nem említünk színeket, mert nem tulajdonítunk neki jelentőséget. Ezt magamra is értem.

Azt hiszem, hogy a témához kapcsolódva ez most nagyon is idevaló:

„A Manchester Unitednél mindenki felháborodott és teljes mértékben elítéli a Paul Pogbát ért rasszista megnyilvánulásokat. Azok a személyek, akik ezt a nézetet vallják, nem képviselik a klubunk értékeit, és örömteli, hogy a szurkolóink túlnyomó többsége elítéli a történteket. A Manchester Unitednél a zéró tolerancia elvét alkalmazzuk a rasszizmus és minden további diszkrimináció ellen, ezért azon dolgozunk, hogy azonosítsuk az elkövetőket, majd a megfelelő, lehető legerősebb lépéseket megtegyük ellenük. Továbbá bátorítjuk a közösségi média felületek vezetőit, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket az ügyben”

arncht 2019.08.21. 16:49:20

@gabors: akkor irom ugy, hogy kereszteny hagyomanyokkal rendelkezo orszag.

ápr 19. péntek Nagypéntek Helyi ünnepnap
ápr 21. vasárnap Húsvét vasárnap Jeles nap
ápr 22. hétfő Húsvét hétfő Nemzeti ünnep
máj 30. csütörtök Urunk mennybemenetelének napja Nemzeti ünnep
jún 9. vasárnap Pünkösd Jeles nap
jún 10. hétfő Pünkösd Nemzeti ünnep
aug 15. csütörtök Mária mennybemenetele Nemzeti ünnep
nov 1. péntek Mindenszentek Nemzeti ünnep
dec 24. kedd Szenteste Jeles nap
dec 25. szerda Karácsony Nemzeti ünnep
dec 26. csütörtök Szent István napja Helyi ünnepnap

Bredpitt Monika 2019.08.21. 16:50:22

@arncht: ok, rendben, végül is tényleg én kezdtem ezt az egész témát......

Bredpitt Monika 2019.08.21. 16:55:02

@shakti rom: reménykedem, annak ismeretében, hogy a népszerűtlenségi mutatói nem valami ragyogóak....

Bredpitt Monika 2019.08.21. 16:58:16

@gabors:" ferjednek is szolj ha lehet es vigye az egesz csaladot is mert csak az szamit aki szavazni is elmegy (bar NJ-ben azert Trump-nak nem sok eselye van) "

fognak menni, még az örök konzervatív 74 éves ismerősünk is ellene fog voksolni........

arncht 2019.08.21. 17:09:46

@Bredpitt Monika: en sokkal inkabb ezt tartom a legnagyobb problemanak... nem azt, hogy europa megvaltozik, hanem azt, hogy errol nem lehet nyiltan beszelni, mert azonnal megbelyegzik az embert ilyenolyan jelzokkel. szerintem akkor valik erette es igazan elfogadova es a tarsadalom, ha kepesek szembenezni ezzel, es nyiltan parbeszedet folytatni az elonyokrol es hatranyokrol.

en megertem mindket felet, azt is, aki tamogatja a valtozast, es azt is, aki fel tole. mindegyikben van racio. szerintem a legnagyobb gond, hogy nem megfelelo tempoban zajlik az atalakulas, es megfelelo kontrollal, ami nyilt tarsadalmi surlodasokhoz fog vezetni. a masik, hogy nem tartjak tiszteletben az eltero tarsadalmak toleranciaszintjet, pedig mindenki kepes az elfogadasra, csak tobb idore van szukseguk.

shakti rom 2019.08.21. 17:13:58

@Bredpitt Monika: hacsak nem ut be a recesszio - beuthet - akkor ne nagyon remenykedj.

Bredpitt Monika 2019.08.21. 17:24:50

@arncht: ez korrekt vélemény szerintem,

egy kicsit lehet, hogy furcsa példa lesz, de én speciális területen dolgozom, sajátos nevelési igényű gyerekek között, ahol látom nap, mint nap azt, hogyan kell megküzdeni azzal pedagógusoknak, akik egy tanárképzőt végeztek és nem gyógypedagógusok, hogyan integrálják be a problémás gyerekeket egy normál osztályba....

nagyon nehéz, én azt mondom, hogy azért mert, egy gyerek problémákkal érkezik egy osztályközösségbe, attól még kell alkalmazkodnia és meg kell neki tanítani, hogy szabályok szerint kell élni, mindeközben az osztály normális felének is el kell fogadnia, hogy van köztük valaki , aki kilóg a sorból

valami ilyesmi zajlik most a felemás társadalmakban is, én nem tudok azonosulni a keresztény kultúra hivatkozással, mert nem vagyok vallásos, a karácsonyt ünneplem, mert ezt szoktam meg gyerekkoromban, nekem ajándékot jelentett, sütit, családi összejövetelek, ennyi

ugyanakkor azt is vallom, hogy anno a fehér gyarmatosítók elmentek pl Indiába, ahol felszolgáltatták maguknak a teát, most is felszolgálnak nekik, csak most a saját hazájukban van a kiszolgáló személyzet, ezt kell szeretni és elfogadni valahol......és megérteni, hogy ehhez joga van azoknak, akiket anno a saját hazájukban is rabszolgának tekintettek.....

Bredpitt Monika 2019.08.21. 17:27:52

@shakti rom: az lehet, hogy jönni fog, már sokat beszélnek róla, még jó, hogy ilyen szakmám van, és nem az autóiparban dolgozom pl......

puhacica 2019.08.21. 17:32:21

@Bredpitt Monika: nezd, te tudod, hogy mi fer bele, mi nem. veszitenivalod nincs. en attol biztos nem tartanek, hogy olyan legkor fogad, amiben rosszul erezned magad. ha meg nem tetszik, majd hazamesz.

Arthamyr 2019.08.21. 18:00:15

@Bredpitt Monika: "A négy nap után abszolút pozitív volt az élmény mégis, pedig nekünk is volt inzultusunk a vonaton." - Érdekesen alacsonyra teszed a lécet az "abszolút pozitív élményhez"... Vagy ti inzultáltatok valakit, és jól esett? :D

ébrenjáró 2019.08.21. 18:09:29

A cikk egy nagy nesze semmi fogd meg jól.

puhacica 2019.08.21. 18:15:52

@Bredpitt Monika: @arncht:
a kormany 57000 fontot koltott most egy kampanyra, lunchboxokra nyomtattak ra keselos helyszinelos fotokat, mert ugye ez oriasi problema nalunk es igy probaljak hatekonyan felhivni ra a figyelmet. hogy ettol mi valtozik majd, azt senki nem tudja, mindenesetre arra jo volt az akcio, hogy lehessen rasszizmust kiabalni. mert a fotokon joreszt szinesboru fiatalok vannak. es senkinek nem jut eszebe elgondolkodni azon, hogy esetleg csak lehet valami gond ezekben a kozossegekben, hogy hazon belul kellene keresni az okokat, es hogy nem obegatni kellene, mert azt konnyu, hanem epkezlab megoldast keresni, hogy a kovetkezo 57000 ne ilyen faszsagokra menjen el.

Golf2 2019.08.21. 18:32:20

@Bredpitt Monika: Átvitt értelemben,mert a szíjgyártókülügyből majdnem kirúgattak,életveszélyes patkánytársaság van ott(is). Ha mákod van a londoniak is segíteni fognak neked,volt már rá példa...Sok sikert!

gabors 2019.08.21. 18:39:52

@shakti rom: "@Bredpitt Monika: impics sajnos nem lehetseges a Kongresszus miatt, Moscow Mitch ott bacca az anyját(egyenlore). S ha menne is, maradna, mint Bill.."

Monika azert ne hidd el teljesen ...

Impeachment az meg menne arra ven eleg szavazat azt a House of Rep (also-haz) megtudna szavazani de ahhoz hogy ebbol "removal" is legyen (gondolom csak impeachment-tel nem lennel megelegedve) ... azt a House es a Senate (also/felso-haz) nak kell megszavazni a hires nevezetes 2/3-al ... ez meg a House eseten sem garantalt ... (ezt a pillanatnyi helyzetben mondom ha valami egyebb is kiderul valtozhat a helyzet az hogy barmelyik sugaruton lelo valakit Trump vagy akar pornot forgat egy 13 eves mexicoi lannyal vagy akar fiuval nem sokat szamit)

Ja es "impeachment" "removal" nelkul boduletes gyozelem lenne Trump-nak es a tamogatoinak ... ezt te sem kivanhatod :-(

Shanarey 2019.08.21. 18:42:18

@puhacica:

A feketék nagy részénél, legalábbis azok között akik alacsony kulturális szinten vannak az erőszak az egy bevett dolog. Anno egy efféle marha a munkahelyen egy tollal akart megszúrni, mondtam neki hajrá, s másnap már nem kell jönnöd dolgozni. S erre az volt az ok, hogy a főnök nem azt a konténert adta neki, amit ő akart, hanem egy másikat. Ő úgy gondolta, hogy elveszi tőlem a konténer papírjait, mert én kaptam azt, amit ő akart, de ehhez túl nagyra nőttem. Aztán jött a fenyegetés, miszerint belém szúrja a kezében tartott golyós tollat. Én meg kiröhögtem, mert amúgy egy zsebtigris volt, kb 50 kiló. Ha eszük az nincs is, két ütőkártyájuk van. Az egyik az erőszakos fellépés, a másik a rasszizmus emlegetése, amint szarba kerültek.

gabors 2019.08.21. 18:44:58

@arncht: ez mas ... (marmint a hagyomanyok)

Nem vagyok meglepve hogy a franciaknal mindenbol unnepet csinaltak. Es erre jon meg a 9 het nyari szunet ? plusz amikor sztrajkolnak ... :-)

amugy a hugenottakkal valo leszamolas nem lett unnep ? az is olyan jo keresztenyi dolog volt ...

Shanarey 2019.08.21. 18:47:17

@Bredpitt Monika:

A vidéki Anglia, olcsóbb, és nyugisabb mint London. S ha konkrét állás ajánlatod van, akkor nem veszíthetsz semmit.

gabors 2019.08.21. 18:49:14

@Bredpitt Monika: " örök konzervatív 74 éves ismerősünk is ellene fog voksolni........"

eleve egy konzervative hogyan szavazott maskepp 3 dik feleseg azt is csalta, lopott egesz eleteben, tamogatta a gyermekgyilkossagokat egeszen a 2015-os elovalasztasokig ... ilyenre csak sothern evengalical fundamentalista keresztenyek szavaznak.

gabors 2019.08.21. 18:55:39

@Bredpitt Monika: ? "ugyanakkor azt is vallom, hogy anno a fehér gyarmatosítók elmentek pl Indiába, ahol felszolgáltatták maguknak a teát,"

WTF??? mit gondolsz azok akik indiaba mentek es ott felszolgaltak nekik hogy eltek angliaban ?? bizony ott is felszolgaltak nekik a teat mar azelott is hogy egy fia gyarmatuk lett volna ... igaz a tea helyett valami bor/sor egyebb volt de a felszolgalas ment

Csodabogár 2019.08.21. 19:12:24

@arncht: Én kb. 8 éve voltam utoljára és rettenetesen zavart, hogy kb. minden sarkon gépfegyveresek álltak, mertonál is persze. Nem szeretem az ekkora fegyveres jelenlétet.
Érdeklődtem a szállodában, hogy van valami extra, amiért eennyi a katona? Nemleges választ kaptam. Ez így normális mondták. Örülök, hogy voltam többször, amikor ez még nem volt normális és a Louvreba is simán be lehetett menni, se motozás se sorban állás nem volt.

Csodabogár 2019.08.21. 19:20:18

@Arthamyr: 1966-ban voltam először Párisban. Kerestünk egy címet, ismerős ismerősét és bizony elég sokat metroztunk meg buszoztunk is mire oda értünk. Valami külvárosa volt a városnak. Miközben gyalog keresgéltünk azon gondolkoztunk, hogy élnek itt fehérek is? Nekem akkor Itthon és Svédország után igen feltünő volt a sok fekete. Utitársam akkor már Amerikából disszidált vissza Európába, neki nem tünt fel. Egyébként az ő haverját kerestük, aki már régebben vissza disszidált Amerikából. Annak a srácnak is természetes volt a környezet, már saját építész irodája volt ott élt.

Golf2 2019.08.21. 19:25:32

@Bredpitt Monika: ADHD-s gyerekekkel is foglalkozol?

Bredpitt Monika 2019.08.21. 19:26:34

@Arthamyr: haha, vicces vagy, nem inzultáltunk senkit, de mivel mi is arrogáns fehér barmok vagyunk, ezért nem tudtuk elképzelni a vonatos utazás után, hogy Párizs jó hely lesz, szegény lányom is csak nézett nagyokat, hogy az anyja mitől van úgy oda ettől a várostól......

figyelj, én 52 éves vagyok és az inzultusok, amik értek az életben, szinte mind Budapesthez kötődnek, itt ahol lakom, egy szomszédom nyakából kétszer próbálták a nyakláncot kiszakítani a házunk előtt most pár hónapja, egyszer sikerült, egyszer nem,

egy másik szomszédomat is kirabolták szintén itt a ház előtt,

én gyalogoltam le pár hete a lépcsőn, ahogy fordultam le a hatodikról az ötödikre hallottam, hogy nagy mozgolódás van, amikor lenéztem azt láttam, hogy egy nagyon fiatal lány a bugyiját húzza fel, láttam az ondót a padlón, a rohadék srác elrohant és simán itt hagyta ezt a kislányt.....

szóval ilyen inzultusok érnek itthon, meg a többi, a drogos srácok a játszótér m ellett, meg a buszra felszálló fiatalok, akik köpködnek, sorolhatnám, szóval ha majd itthon leszel welcome to Hungary (ezt az érdekesen alacsonyra teszed a lécet mondatodra írom) ......lol

Bredpitt Monika 2019.08.21. 19:29:49

@Golf2: igen, a sajátos nevelési igényben ők is benne vannak....

Yossarian_M 2019.08.21. 19:30:02

11. Ertekeld a budoset es a higienia hianyat elsosorban nyaron, es meg a fejlett eszakon is ha ott akarsz elni. Sajat tapasztalat

masada 2019.08.21. 19:31:21

Feleségem olasz és nagyon szeretem őt és a csaladját is. De a kaján kívül ki kell mondanom hogy minden más pocsék. Nincs még egy ilyen lusta, beképzelt és buta népség mint az olasz. Nemcsoda hogy csak egyre lejjebb és lejjeb tart az ország! 20-30 év múlva a Dél teljes Afrika lesz miután a fiatalok elmenekülnek külfödre, az öregek meghalnak és a bevándorlók veszik el a helyüket.

Bredpitt Monika 2019.08.21. 19:33:26

@Csodabogár: első nap a Luxemburg kertbe már nem tudtunk bejutni, a kapuban állt egy fegyveres szimpatikus fiatal ember, aki angolul is megszólalt (halleluja) , azt mondta nyolcig van nyitva a park, furcsa érzés tényleg, de ha így tudnak rendet tartani akkor hajrá, rend is van, úgy látom.....

Arthamyr 2019.08.21. 19:41:18

@Bredpitt Monika: Ok, akkor lehet, hogy félreértettem, azt hittem, hogy az inzultus a vonaton ott történt, abban a pár szép napban. Az élete során elég kevés embert ússza meg inzultus nélkül.
Én nem jól tolerálom az inzultusokat, utána napokig rosszul érzem magam, ezért is kerülöm az (idegen) emberekkel való érintkezést, ha megoldható, így nem kell alacsonyra rakni a lécet. :) És szerintem attól, hogy a 4-6 villamoson is fogni kell a táskát, attól még nem jó.

Apropó 4-6: egyszer emlékszem, hogy a súlyzókészletet szállítottuk, még a pre-combino 4-6-oson, ami zömmel állóhelyes volt, szét volt szerelve, és kis szatyrokba rakva, darabja kb. 35-40kg lehetett, de nem volt nagy, kb. mint az átlagember bevásárlószatya. Leraktuk a földre a villamoson, és jött pár ember, akit el akartunk engedni, ők meg ezt úgy értelmezték, hogy akkor odaállnak a helyünkre (ez egy elég idegesítő _inzultus_, és igazából nem nagyon lehet vele mit kezdeni, azon kívül, hogy az ember tahó módon nem áll félre vagy nem utazik a villamoson). Viszont ott voltak a kis szatyrocskák. Priceless volt látni az arcukat, amikor feltűnés nélkül szépen arrébb akarták tolni a lábukkal, hogy utána dolgavégezetlenül továbbálljanak. :D

Szaktanár 2019.08.21. 19:48:43

@puhacica: "es senkinek nem jut eszebe elgondolkodni azon, hogy esetleg csak lehet valami gond ezekben a kozossegekben,"

mindenkinek eszébe jut, de amíg olyan szintű PC-terror van nyugat-európában és az államokban, amekkora van - jelesül, h ha kiejted a "fekete" szót, akkor azonnal rasszista vagy -, addig nem kell csodálkozni, h nincs megoldás. meg nem nevezett problémát ugyanis nem lehet orvosolni.

Golf2 2019.08.21. 20:03:20

Off.Timothy Snyder amerikai történész létére Közép- és Kelet-Európa egyik legkiválóbb elemzője - élt is a régióban, és az angolon kívül jól tud franciául, németül, lengyelül és ukránul, továbbá olvas csehül, szlovákul, oroszul és belaroszul is. Ez azért nagyon fontos, mert eredetiben olvassa azokat forrásokat, amelyek alapján teljes magabiztossággal levezeti, hogy Vlagyimir Putyin az 1920-as években kiérlelt fasizmus programját tudatosan valósítja meg.

Ez a fő kiindulópontja a magyarul idén megjelent, eredetileg 2018-as könyvének, A szabadság felszámolásának...

Golf2 2019.08.21. 20:09:08

@Bredpitt Monika: A Luxemburg kert sarkán van a Magyar Intézet nevü léhűtők háza ott lehet lakni ingyen van 3 vendégszobájuk központi hely jó volt 1 hétig.

Yossarian_M 2019.08.21. 20:36:31

@Golf2: ezert szeretik annyian ot, megerdemelten. A szovjetunio altal elkovetett bunok ellenere

shakti rom 2019.08.21. 20:36:33

@Bredpitt Monika: Kezdj el franciaul tanulni ezerrel.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.08.21. 20:47:06

@Bredpitt Monika: "hétfőn jöttem haza Párizsból, végül úgy intéztük a búcsúzást, hogy ők raktam fel engem a gépre (mármint lányom és férjem) a CDG on...."

Szoval akkor elkezdodott a nagy kaland? :) Drukkolok, hogy minden sikeruljon, es a lanyodnak is tetsszen minden. Majd irj, hogy alakulnak a dolgok :) (akar privatban is)

Bredpitt Monika 2019.08.21. 20:58:00

@Zsuzsi65: ja, elkezdődött, ma azért már kezdem egy kicsit magányosnak érezni magam, lányom jól van, élvezi a nyüzsgést, ami körülveszi, ez van, remélem rendeződnek soraink, és köszi, hogy besegítettél, az ügyvéd azt kérte férjemtől, hogy ne piszkálja, mert nagyon sok ügye van, így hát türelmesen várunk, illetve addig én lehet, hogy tovább állok valahová addig is.....

Bredpitt Monika 2019.08.21. 20:59:06

@shakti rom: azt már szorgalmasan mondogattam Párizsban, hogy merci, nagyjából ennyi a tudásom.....

Bredpitt Monika 2019.08.21. 21:03:31

@Szaktanár: most láttam egy nagyon jó filmet Clint Eastwood szereplésével és rendezésében A csempész t....

van benne egy jelenet, amiben egy fekete családnak segít, akik defektet kaptak az autópályán, Clint figurája azt mondja nekik, hogy jó a negroknak segíteni, mire ők kerek szemmel ránéznek és azt mondják, hogy nem szokás ma már negro nak hívni őket, mire Clint megkérdezi, hogy szokás.....

mondják neki, feketék, afro amerikaiak

Clint rájuk néz mosolyogva és azt mondja: no shit

nagyon jó a film egyébként, érdemes megnézni, a mai témához is kapcsolódik

Bredpitt Monika 2019.08.21. 21:04:47

@Golf2: ezt jó tudni, köszi a tippet....a fentiekhez meg.......nem semmi

Bredpitt Monika 2019.08.21. 21:07:41

@Arthamyr: nem értetted félre, tényleg volt inzultus a vonaton, de végül mivel résen voltam nem lett semmi ellopva, majd holnap leírom, most megiszom a hideg zero citromos Gösser söröm...

a villamosos sztori jó nagyon, minden nagyvárosban vannak zsebesek szerintem

amúgy most volt egy jel az égiektől, még Budapesten sem sokat látok angol rendszámú autót, de most itt állt egy a házak között

shakti rom 2019.08.21. 21:58:53

@gabors: "Ja es "impeachment" "removal" nelkul boduletes gyozelem lenne Trump-nak es a tamogatoinak ... ezt te sem kivanhatod :-( "

Vagy forditva, Sot..valoszinuleg forditva lenne.

Oregon (TM) 2019.08.21. 21:58:53

Évente 2-3 hónapot Olaszországban élek. Ez az otthonszépítgetés nekem új. Pont az ellenkezőjét figyeltem meg, hogy itt jobban leszarják az emberek a házaikat és inkább korzóznak és mennek össze-vissza, amíg otthon nekünk addig szépítjük az otthonunk, hogy a végén nem megyünk sehova.

Érdemes megnézni egy ingatlanos oldalt, hogy miről is beszélek:
www.immobiliare.it/

Hari Seldon 2 2019.08.21. 22:49:55

@Bredpitt Monika:
Ne viccelj. Az angol szókincsének legalább fele a franciából van (logikus hiszen nagyjából 300 évig francia volt az angol királyok anyanyelve is)
Így hát ha az utcán láttal feliratokat, szerintem egy kis fantáziával (vagy ha mondjuk sok Jókai-t olvastál kamaszkorodba) simán megérted az angolra alapozva. Sarkítva: az angollal meg kis latin ismerettel, el lehet itt lenni 1000 évig.

puhacica 2019.08.21. 22:54:39

@Shanarey: mindenfele nepeknek megvan a maga karakterisztikaja, a tavol-keleti nem bizik meg benned, ha a fejed tetejere allsz se, a kozel-keleti kidumalja a zsebedbol a penzt, es sok fekete "harcos" tipus. de, es ez mar @Szaktanár: nak is megy: en nem azt mondom, hogy azert vannak szinte csak szinesek a csirkes dobozokon, mert szinesek. hanem mert ok kerulnek ezekbe a lehetetlen szituaciokba, ok szuletnek az olyan kozossegbe, ok nem jutnak minosegi oktatashoz... es ez eleg regota igy van, es csak rosszabbodik a helyzet. ezert mondom, hogy a rasszistazas helyett dolgozni kene a probleman. csak ahhoz valoban ki kell mondani olyan szavakat, mint a fekete.

Bredpitt Monika 2019.08.21. 22:56:17

@Hari Seldon 2: latinul is tanultam egy evet, most beleneztem egy videoba, szot fogadok a shakteenak,
csak elszantsag kerdese az egesz. .
biztos van nagyon sok hasonlo szo..

Bredpitt Monika 2019.08.21. 22:58:43

@shakti rom: szerintem sem lenne boduletes gyozelem, bar ki tudja, a vegen meg megszerzi Gronlandot, aztan tenyleg nyerni fog.....

élhetetlen 2019.08.21. 23:22:00

@Hari Seldon 2: Csak két és fél hónapot töltöttem Párizsban, és nem erre koncentráltam, nem tudom, mennyire, általános, de ahol laktam, ott a közút két szélén folyt egy öt centis vízerecske, ami a kocsik által felvert por, és lehet, hogy mást is, elvitt. Csak a levegő tisztaságáról.

shakti rom 2019.08.21. 23:22:00

@Bredpitt Monika: dehogy szerzi, a dán pm(nő) elküldte a halál f@szára :)

Ma csúcson volt a don, dűl belőle a fekália minden fronton.

shakti rom 2019.08.21. 23:22:00

@Bredpitt Monika: apps.babbel.com

Szuper! Nincs ingyen de nagyon megéri...

élhetetlen 2019.08.21. 23:40:49

@Bredpitt Monika: Nem tudom, mi a szakmád, de a nem tudok franciául nekem nem sok akadályt jelentett, pedig semmi érzékem a piktogramokhoz, és a billentyűzet kombinációkhoz. Egy nyilvántartó rendszert kellett megcsinálnom franciásított windowson, aztán rendeltek nekem angol nyelvű leírást a szoftverről, amivel dolgoznom kellett, meg is jött, mire elkészült a program. Annyi volt, hogy háromszor kellett elolvasnom a francia szöveget, míg rájöttem, hogy arról szól-e, amit keresek, de a szakszavak hasonlítanak. A túléléshez meg annyi kellett, hogy, ha eltévedtem az ócskapiacon, akkor meg tudjam kérdezni, hogy hol van egy metró megálló.

kardio1 2019.08.22. 00:10:35

@Golf2: elzászi felmenőkkel bírt, nem német. Kb annyira az, mint Grósz K. Csak a neve az.

Shanarey 2019.08.22. 00:32:48

@puhacica:

Angliában lehet mondani fekete. A másik dolog a minőségi oktatás, ez rajtuk bukik meg, s nem azért mert az iskolarendszer tojik rájuk. A szülők nem nevelik a gyereket, mert arrafelé ez nem szokás. A gyereknek nincs életcélja, s fogalma sem arról mi is lehetne az. A szülei, nem dolgoznak, mert van segély, s több gyerek több segély, plusz nagyobb lakás. A gyerek nem lát jó példát maga előtt, s csak az érdekli, hogy tudna onnan kitörni, és ebből neki csak annyi jön le hogy pénzt kell szerezni. persze nem munkával, hiszen az ciki. Amúgy sok fehér angol ugyanígy él, s most a Brexitániai kormány ezeket várja vissza a munkaerő piacra.

gabors 2019.08.22. 01:43:56

@Shanarey: "Amúgy sok fehér angol ugyanígy él, "

persze hogy sok feher is van igy ha nem igy lenne lenne boven penz mindenre :-)

s most a Brexitániai kormány ezeket várja vissza a munkaerő piacra."

ez elore boritekolhato kudarc lesz hacsak nem szuntetik meg vagy csokkentik drasztikusan a mindenfele segelyeket es meg lehet ez sem "hajtana" vissza sem a fehereket sem a feketeket foleg nem a muszlimokat dolgozni ...

puhacica 2019.08.22. 08:09:29

@Shanarey: hat, akkor london valiban nem anglia. :D azert nagyon meg kell nezni, hogy a legartalmatlanabb szituacioban is kire hivatkozol feketekent. van, akinel sima ugy, van, aki keresztrefeszit erte.

a masikhoz: ez pont olyan egyszeru elintezese a problemanak, mint a rasszistat kiabalas. csak a masik oldalrol.

chrisred 2019.08.22. 08:44:37

@Hari Seldon 2: Kis hazugság, nagy hazugság, statisztika. Az európaiaknál van többszáz férfi keresztnév, az arabok meg nagyjából egy tucat közül választhatnak. Ahogy például a kínaiaknál a hagyomány szerint száz családnév létezik, még jó, hogy a Földön a leggyakoribb a Li vagy Chang vezetéknév.

Shanarey 2019.08.22. 09:51:19

@gabors:

A segélyhez nem mernek nyúlni, mert túl sok embert érint, s a politikusokra jellemző, hogy hatalmon akarnak maradni. Ahogy Magyarországon is. A leg lepukkantabb falvakban is a FideSS-re szavaznak, egy zsák krumpli, avagy fél disznó, avagy egyéb hasonló dolog felajánlása esetén. Illetve manapság a "közmunkával" zsarolják az embereket, aki nem szavaz a rablóbandára, az nem kap közmunkát.

Shanarey 2019.08.22. 09:54:05

@puhacica:

Ott ahol én élek, ebből még nem volt gondom. A fekete megjelölésre, pedig rendszerint az ugrik, akinek csak annyi esze van.

Bredpitt Monika 2019.08.22. 10:55:31

@kardio1: nem működik a visszakereső, nem tudom mire érted a megírjam ot, de írd meg (gondolom a Magyar Házra érted) és köszi, már tanulom a franciát ezt találtam tegnap :

www.youtube.com/watch?v=ujDtm0hZyII

@Hari Seldon 2: nagyon érdekesnek találtam 10től felfelé a számokat.....azért a számoknál az angol nem igazán segít (a 12 t leszámítva)

@shakti rom:
Salut, je m'apelle Monika. Enchanteé de te rencontrer. (informális)

Bredpitt Monika 2019.08.22. 10:56:48

@Shanarey: most hallottam egy újságírónőtől, hogy vidéken beszélgetett emberekkel, nem is tudták, hogy van más, mint a Fidesz....

Shanarey 2019.08.22. 11:11:05

@Bredpitt Monika:

Naná, hiszen más nem is létezhet. Akinek letépik a plakátjait, aki az újságokban nem hirdethet, s a TV-vel ugyanez a helyzet.

Shanarey 2019.08.22. 11:12:27

Egy cikk a rasszizmusról, amelynek a története, még az Orbán narratíva megjelenése előtt kezdődött:

hvg.hu/elet/20190821_Miert_varjuk_meg_mindig_amig_tragedia_tortenik

lüke 2019.08.22. 11:42:18

Az olasz bürokrácia legyőzhetetlen,
de az olasz életet könnyen megszokja az ember,nem beszélve,hogy, olcsóbb,mint MO

Bredpitt Monika 2019.08.22. 11:45:36

@élhetetlen: elmegyek szőlőt szedni , ha kell, ahhoz sem kell sok francia, de hajlandó vagyok megtanulni....

kardio1 2019.08.22. 11:49:02

@Bredpitt Monika: a francia egészségügyre értettem. Mme Seldontól kérted, írjon róla. Én is tudok, ha érdekel.

Bredpitt Monika 2019.08.22. 11:51:42

@kardio1: köszi, nem görgettem végig a saját hozzászólásaim, nem tudtam mire gondolsz, érdekel, de egy egész cikk lehetne belőle szerintem.......

Bredpitt Monika 2019.08.22. 13:33:28

@puhacica: most megnéztem pár cikket a késeléssel kapcsolatban....ez döbbenetes, azt mondjuk érdekesnek találom, hogy az egyikben az áll, hogy már New Yorknál is rosszabb a helyzet, úgy tudtam, hogy New York már egyáltalán nem számít rossz helynek, ilyenkor nem tudom mit néznek, a halálos áldozatok számát.....?

Bredpitt Monika 2019.08.22. 13:38:32

@Arthamyr: na, akkor itt van az inzultus:

Az tortent hogy negy ot fiatal ferfi felszallt a vonatra es korulalltak minket, de ugy, hogy mindharmunk kozott allt valaki. En nem is sejtettem, hogy esetleg tolvajok, lanyom miatt nem tetszett a helyzet.

Egybol megkertem azt, aki kozem es lanyom koze allt, hogy adja at a helyet ferjemnek.
Ezutan lattuk lanyommal, ahogy egymasra neznek meg a ferjem zsebeire.
Probaltam nagyon halkan ferjemnek jelezni, hogy vigyazzon.
A ferfiak leszalltak egybol a kovetkezo allomason.
Persze a ferjem fel volt haborodva azon, hogy azt gondoltam elveszik tole a penzt.

Mondtam neki, hogy egy kessel ugy felhasitjak a labszar feletti zsakos zsebeit, hogy eszre sem veszi.

Egyebken a hotelben a recepios csaj el is mondta nekunk, hogy vigyazzunk nagyon, ha utazunk, szoval ugy tunik nem egyedi eset.

Bredpitt Monika 2019.08.22. 13:42:02

@puhacica: "New York is the safest large metropolis of the US, with a crime rate per inhabitant even lower than the national average. However, given its status as the most visited city in the US, petty theft against tourists is not uncommon. The city also have some rough neighborhoods which are unadvised for tourists."

Na, erre gondoltam. Akkor meg miért New Yorkhoz hasonlítgatják?
(csak hangos gondolkodás, tudom, hogy nem te hoztad fel, hanem én botlottam bele egy cikkbe, vagy egy blogba, ahol NY szóba került).

Arthamyr 2019.08.22. 13:56:39

@Bredpitt Monika: Látod, nekem egy ilyen incidens simán kedvem szegné napokra, és permanens no-go zónává nyilvánítanám a helyet, ahol történt, már ha előtte nem lett volna az. És semmi sem kompenzálhatná annyira, hogy abszolút pozitív élménnyé váljon a látogatás.
Egy időben (ok, ez már kb. 10 éve volt, de szerintem azóta sem változott a helyzet), minden nap utaztam kb. 2x20 percet a 4-6 villamossal csúcsidőben, és soha ilyesmiben nem volt részem. A legnagyobb problémát akkoriban a magukról nem tudó csövesek jelentették, akik nagy területet tettek használhatatlanul büdössé a jelenlétükkel. Esetleg a Blaha környékén felszálló hangos kultúremberek. Mondjuk lehet, hogy a turistákra jobban utaznak.

gabors 2019.08.22. 14:03:45

@Bredpitt Monika: " hogy már New Yorknál is rosszabb a helyzet, úgy tudtam, hogy New York már egyáltalán nem számít rossz helynek, ilyenkor nem tudom mit néznek, a halálos áldozatok számát.....?"

a New York-rol elo kep az vagy a West-Side Story portoricio bandak keselesek stb ....vagy ami a keso 80-as korai 90-es evekben volt az foleg a crack-kokain csucsponja volt...

most amerika legbiztonsagosabb nagyvarosa gyilkosssagok szam jelentosen csokkent (minden mas buncselekmeny hasonloan foleg az eroszakosak) most mar evek ota 300 alatt van az evi gyilkossagok szam ami igy kb duplaja a Londoni szamnak ... de a keselesek azert vezetnek Londonban (merthogy ott nem lehet olyan konnyen lofegyverhez jutni es hat a szegeny zsivany azzal gyilkol amihez hozzajut)

shak_ti 2019.08.22. 14:50:43

@gabors: Jon ki az uj West Side story, Spielberg rendezi..

puhacica 2019.08.22. 19:21:16

@Bredpitt Monika: a savas tamadasok utan most a keses megy. allitolag nagyon nagy a baj. mi ebbol szemelyesen semmit nem erzekelunk, dehat az semmit nem szamit. hogy lesz-e valaha megoldas...

Bredpitt Monika 2019.08.25. 09:34:42

@kardio1: na, írod már a cikket a francia egészségügyről?

kardio1 2019.08.25. 11:10:08

@Bredpitt Monika: pas encore. Még nem volt időm rá.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása