oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. március 29. 06:30,  Tíz dolog, amire Spanyolország tanított 51 komment

2019. március 29. 06:30 Határátkelő

Tíz dolog, amire Spanyolország tanított

Még Európán belül is éri kultúrsokk az embert, például ha valaki Spanyolországba költözik, akkor nem árt, ha megbarátkozik pár dologgal, kezdve a mañana mindenhatóságával a kreatívan kezelt határidőkön át a kései vacsorákig. És még sorolhatnám. Sorolom is. 

Neked mi az a tíz dolog, amire az az ország tanított, ahol jelenleg élsz? Írd meg a hataratkelo@hotmail.com címre!

spanyolorszag_bar_foto_pixabay_com_life-of-pix_1.jpg

Az ember persze határátkelés előtt számít arra, hogy egy másik országban más szabályok, szokások uralkodnak, ezzel együtt egy dolog számítani rá (és tudni) és teljesen más megtapasztalni. 

Mert bizony vannak olyan dolgok, amelyekre még csak számítani sem lehet. Például ki gondolta volna, hogy például Madridban ha be kell venni a száradó ruhákat a szabadból, mert jön az eső, akkor jobb nem vacakolni vele, mert különösen száraz időszakokban olyan piszkos eső esik, mintha az ember nem is mosta volna ki a ruhákat. 

Miként azt is csak a helyszínen lehet átérezni, hogy a Malaga környéki Costa del Solt miért hívták korábban Costa del Vientónak (azaz Napos part helyett Szeles partnak): olyan szeles tud lenni, hogy éjszaka arra riad fel az ember, hogy a szél szét akarja verni a redőnyt. 

Érdemes tehát olvasgatni olyanok tapasztalatait, akik már jó ideje az adott helyen, esetünkben Spanyolországban élnek. Az ír JJ például 12 éve költözött Madridba, spanyol a felesége, gyermeke is ott született, úgyhogy van némi rálátása a helyi életre. 

Ő az alábbi tíz pontban foglalta össze, mi az, amire Spanyolország megtanította az ott töltött bő évtized alatt. 

#1 Az „ahora” csak a szótárban jelenti azt, hogy „most” 

Szótári definíció szerint spanyolul az ahora annyit tesz: most. A mindennapokban a spanyoloknál a most jó esetben azt jelenti, hogy egy órán belül, de ez erősen függ az adott helyzettől, mert bőven lehet később is. 

Szóval ha egy spanyol azt mondja neked, hogy most (ahora…) küldi az emailt, akkor ne ülj a gép előtt várva a megérkezését, mert a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy előtte jó eséllyel megebédel, elintéz pár kisebb-nagyobb dolgot, majd talán leül megírni a levelet. 

#2 Nincs különbség a délután és az este között 

Míg például magyarul ugye van reggel, délelőtt, délben, délután, este és éjszaka, a spanyoloknál a délután és az este egy és ugyanaz (tarde). Szóval ha valaki azt mondja neked, hogy „por la tarde”, az ugyanúgy lehet délután 3 órakor, mint este 9-kor. 

(Egyszer Barcelonából utaztam Madridba, elmentem előre megvenni a jegyet a vasútállomásra, ahol közölték, a vonat fél 10-kor indul „por la tarde” – ami ugye szó szerinti fordításban délutánt jelentene. Eltartott egy ideig, mire magamhoz tértem. Akkor tanultam meg, hogy minden, ami délután van az egészen késő estig „tarde”…) 

Míg mondjuk Magyarországon déli 12 óra után már délután van, a spanyoloknál ezt inkább az ebéd idejéhez kötik. Márpedig délután 2-3 óra előtt nem nagyon ebédelnek. Szóval ha valaki Jó reggelt-et köszön délután 1-kor, ne gondold azt, hogy most ébredt. Egyszerűen még nem ebédelt. 

#3 A spanyolok késnek 

Mi, magyarok, ha nem is vagyunk pontosak (persze embere válogatja), azért legalább megpróbálunk azok lenni. A spanyolok egyáltalán nem izgatják magukat ilyen csekélységeken, különösen a társasági életben. 

Mindez azt jelenti, hogy ha valaki este 9-re hív meg magához, az a gyakorlatban azt jelenti, hogy 10 előtt nem illik megjelenni, de ha mondjuk hajnali 1-kor futsz be, azzal sincs semmi gond. 

#4 Semmi sem kezdődik időben 

Az előző pont folyománya, hogy a munkamegbeszélések is szinte biztosan késve kezdődnek. Meglehetősen szabadon értelmezik a kezdési időpontot. JJ azt vette észre, hogy minél hosszabbra van tervezve az adott program, az emberek annál később érkeznek meg rá. 

Mondjuk egy kétórás kurzus esetében 10-15 perc késés az alap. Ha egész napos eseményről van szó, akkor simán benne van egy félóra is. Mi több, még a „pontosság” definíciója is más, ha valaki csak 15 percet késik, akkor az még pontosnak számít. 

Szóval ha valaki például üzleti megbeszélésre megy Spanyolországba, akkor jól teszi, ha alaposan bereggelizik, mert a megszokott 13 óra körüli ebédjéből semmi nem lesz, de az is lehet, hogy az egész ebédidő elmarad. 

#5 Az ebéd estig tart 

Apropó ebéd! A hétvégi ebéd kiemelten fontos társasági esemény a spanyoloknál. Aperitiffel kezdődik dél környékén, és akár este 7-ig is eltarthat, egy rövid séta (dar un paseo) után valamilyen bárban elfogyasztott itallal zárulva. 

Ha már itt tartunk, a spanyoloknál a búcsúzkodásnak hosszan elhúzódó koreográfiája van. Az nem megy, hogy az ember feláll, int egyet, elköszön és már megy is. Egy sima búcsúnak is több szakasza van. 

Már az első fázis percekig tart. Ilyenkor akinek a leginkább mehetnékje van, jelzi, hogy ő lassan indulna. Ilyenkor egy idő után a csoportban kialakul egy konszenzus arról, hogy akkor ez most ennyi volt, kihoztunk mindent az adott alkalomból, de még ekkor is kell némi idő, mire elegendő számú ember véli úgy, hogy ideje asztalt bontani. 

Utána következik az álldogálós szakasz, amikor mindenkivel puszilkodunk, búcsúzkodunk, váltunk még pár szót, majd elindulunk a kijárat felé. Az egész procedúra simán eltarthat 20 percig. 

#6 Nem fizetnek köröket 

„A következő kört én állom” – na, ez nem nagyon van, maximum az éjszakai bárokban vagy a pubokban. Alaphangon a végén fizetünk, általában egyenlő részre osztva a számlát – ez alól kivétel, ha valaki látványosan többet (vagy kevesebbet) fogyasztott. 

A számla megszerzése önmagában egy macera lehet, a pincérek ugyanis a legritkább esetben rohannak vele. Ha kevés időnk van, akkor jobban tesszük, ha minél hamarabb kikérjük. 

Az ország egyes részein (Andalúziában például) elvileg van egy olyan régi szokás, hogy ha háromszor kérted a számlát, de nem hozták ki, akkor fizetés nélkül távozhatsz (hacer un sinpa) – azért ezt nem feltétlenül javasolnám. 

#7 A társasági események spontánok 

Viszonylag ritka az, hogy egy baráti találkozót napokra vagy hetekre előre leszervezzenek. Jön egy üzenet szombat reggel és ez bőven elég ahhoz, hogy a délutánt (tarde…) már együtt töltse a társaság. 

Amiből az is következik, hogy ha a hétvégére tervezünk valamit, akkor teljesen felesleges már hétfőn meghívni minden érintettet, úgysem kapunk végleges választ. 

#8 A gyerek mindenekelőtt 

A szülők a gyerekek köré szervezik a társasági életüket. Viszonylag ritkán (legalábbis az angolszász országokhoz képest) vesznek igénybe babysittert, ha másként nem megy, akkor a nagyszülők vigyáznak a gyerekre. Ebből következik, hogy egészen kicsi gyerekeket is lehet éjfél környékén még az utcákon látni a családdal, ezen senki sem problémázik. 

(Nyáron különösen, amikor napközben egyébként is olyan forróság van, hogy jó érzésű ember nem nagyon megy az utcára – nem véletlenül találták ki a sziesztát.) 

#9 A háborúról egy szót se 

Ez nyilván combos túlzás, de az igaz, hogy a mai negyvenes korosztállyal bezárólag a spanyol történelem oktatása 1936-tal véget ért. Az azt követő mintegy 40 éves Franco-korszak rettentően megosztotta a spanyol társadalmat. 

Mindez persze függ attól, az ember az ország mely régiójában van, hiszen a helyi önkormányzatoknak elég komoly beleszólásuk van a helyi tantervbe, szóval előfordulhat, hogy ami igaz mondjuk Baszkföldön, az nem úgy van Andalúziában. 

#10 Az öltözködés nagyon fontos 

A munkahelyeken kiemelt fontossága van a megfelelő öltözéknek, túlöltözni gyakorlatilag lehetetlen. Munkahelyi felvételi elbeszélgetésre férfiaknak a legforróbb nyárban is kötelező az öltöny-nyakkendő, nőknek a magas sarkú cipő. 

Nektek mi az a tíz dolog, amire az ország, ahol éltek, megtanított?

(Fotó: pixabay.com/Life-Of-Pix)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Spanyolország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7214719951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2019.03.29. 07:30:00

Nektek mi az a tíz dolog, amire az ország, ahol éltek, megtanított?...Mostanában azt hogy mindig van lejjebb emberileg is.

tanato 2019.03.29. 07:58:41

www.vg.hu/kozelet/kozeleti-hirek/veszelybe-kerulhet-a-gyogyszerellatas-a-rendezetlen-brexit-miatt-1432780/

Egy kis Brexites off.:Ide is vezethet ,közvetelen életveszélyt okozva egy idegen ellenes kampány következményeképpen kialakuló Unió darabolódás.Azoknak kéne elolvasni akik az UNIÓ további feldarabolását szeretnék.

tanato 2019.03.29. 08:04:04

Vissza a spanyolokhoz,a polgárháború nyomai tényleg megvannak még mindig a családokban, nagyon sokszor még ennyi idő elmúltával is haragban vannak családon belül egymással azok leszármazottai akiknek szülei az egyik vagy másik oldalon gyilkolták az ellenoldali lakosságot.
Én még 2012-ben FR.-ban beszéltem olyan öreg spanyollal aki gyerekkorában látta még hogy a házuk előtt hogyan végezték ki a Franco gárdisták az elkapott vöröskatonákat.Borzasztó kegyetlenségek voltak.A világhírű andalúziai RHonda hídjáról pl. több száz elfogott köztársaságit löktek a mélybe a falangisták.

tanato 2019.03.29. 08:06:56

www.flickriver.com/photos/deano/24134729/

Itt van az egyik "kedvenc"kivégzőhely",innen hajigálták le az elkapott ellenséget.

adg 2019.03.29. 08:36:30

Tobbszor tapasztaltam, hogy nem jelenik meg a komment mezo, vagy elbaszodik a radar. Gondolom nem egyedi eset, az szokta megoldani a problemat, ha kijelentkezek a bloghubol.
Ilyenkor altalaban ugyanugy bejelentkezve maradok a kijelentkezes ellenere is, viszont minden mukod tovabb, majd egy random idopontban szol, hogy jelentkezzek be.

Ezt tapasztaltam mar tabon is, telefonon is meg vindozon is.

Ha esetleg valaki ezzel kuzdene...

Golf2 2019.03.29. 08:42:26

@tanato: Legalább nem szenvedtek.

Platonica 2019.03.29. 08:52:17

Nagyon szeretjuk Spanyolorszagot. Nekem is feltunt a gyerekkozpontusaguk, es az atlagember igenyessege (az ittenihez kepest mindenkepp).
A tobbit nyilvan ott elve lehet megtapasztalni leginkabb, de pl kesesre nem emlekszem, bar az is igaz, hogy keves szervezett dolgon vettunk reszt.

Hari Seldon 2 2019.03.29. 09:08:57

Ezeknek a szokásoknak nagy része elég zavaró nekem.

takarék-láng 2019.03.29. 09:10:08

@tanato:

www.vg.hu/kozelet/kozeleti-hirek/veszelybe-kerulhet-a-gyogyszerellatas-a-rendezetlen-brexit-miatt-1432780/

eleg baj, hogy meg egy koztiszteletben allo orvos elhisz minden olvasottat, fuggetlenul az abban megjeleno hazugsag/hulyeseg fokatol.
Ennyi erovel azt is irhatnak (es lenne ra vevo is) hogy gyerekeket meszarolnak a brexit hivok.
Sot, lehet, hogy 100 ev mulva ezt fogjak oktatni tortenelembol.

Józsi01 2019.03.29. 09:10:23

"Julius Ruiz szerint bár a pontos számok vitatottak, legalább 37 843 kivégzést hajtottak végre a köztársasági területeken, és legfeljebb 150 000-et a nacionalisták (beleértve az 50 000-et a háború után)"
hu.wikipedia.org/wiki/Spanyol_polg%C3%A1rh%C3%A1bor%C3%BA

Mind a balodal a méréskelt liberátorokkal és mind a jobboldal idióta volt. Saját népüket, nemzetüket gyilkolták. :-(

Azért az rendesen kiakasztana, hogy ennyit kérsnek.

takarék-láng 2019.03.29. 09:10:25

@tanato: a vorosok szerencsere angyalok voltak, mint azt tudjuk a kommunizmus csupa josag.

tanato 2019.03.29. 09:50:59

@takarék-láng: Szó nincs róla,sokakat kivégeztek,főleg egyházi személyeket.de mivel német és olasz intervenció segítségével Francóék győztek,így győzelmük után rengeteget kivégeztek amikor már a köztársaságiak nem.

tanato 2019.03.29. 09:51:49

@takarék-láng: A gyógyszerekről nem én írtam hanam a VG.Én csak tolmácsolom.

RoxyCRX 2019.03.29. 12:07:26

@Hari Seldon 2: Igen, valahogy nekem is ez az erzesem. En Angliaban lakom, es nagyon hozza vagyok szokva a pontossaghoz meg ahhoz, hogy vegtelenul egyszeruen lehet intezni a dolgokat. Nembeszelve az "angolosan tavozik" dologrol... :P
Nem tehetek rola, utalom a tokolodest es a "pont beleszarok az idopontokba" dolgokat. Bar minnel delebbre mesz es minnel melegebb van az emberek annal nehezebben mozdulnak... :P

RoxyCRX 2019.03.29. 12:07:48

@takarék-láng: Igen vannak erdekes dolgok... Pl, a parom beszelt a batyjaval aki m.o. -n el... Na, a batyjamondta, hogy hallja hogy lemond a Theresa May es megszavaztak az unios szerzodescsomagot....
Kisse butan neztunk ki a fejunkbol.... En azert olvasom az Independent napi szinten meg a BBC -t is, szoval csak tudnek rola...
Aztan kiderult, hogy a miniszterelnok belengette a lemondasat arra az esetre ha penteken (vagy amikor lesz szavazas) elfogadjak az eu inditvanyt. Igy mar tobben fogadhatjak el, de meg mindig keves. Az ir szovetseges part meg mindig nem tamogatja. Ha nem lesz megszavazva akkor aprilis 12 ig kapnak haladekot, es ha addig sincsen semmi akkkor jon a rendezetlen brexit.... HA! nem kernek ujabb hataridot ami kitolhatja a brexitet Majus kozepeig vagy meddig.... :D :D :D
De magyarorszagon mar tudjak hogy a brit miniszterelnok lemondott.... :D :D :D

London2009 2019.03.29. 13:16:56

@tanato: kivetelesen @takarék-láng: urral ertek egyet.
Azert mert megirtak, szerinted azt is jelenti, hogy ez igaz? Annyira felesleges ez a riogatas, foleg, hogy Magyarorszagon miert foglalkoznak ennyit azzal, hogy itt mi van velunk ez szamomra erthetetlen.
Ne aggodj, lesz gyogyszer is meg WC papir is.

nyuszigonosz 2019.03.29. 13:20:30

@takarék-láng: Tán nem kéne ennyire magas lóról beszólni @tanato: -nak, ha semmit nem tudsz arról, amiröl ö írt.

Pont tegnap beszélt Jens Spahn - német egészségügyi miniszter arról, hogy: egy rendezetlen Brexit esetén fennáll annak a veszélye, hogy bizonyos, csak Nagy-Britániában gyártott gyógyszerek beszerzése nem biztos, hogy akadálymentes lenne, fel is sorolta pontosan melyek azok, és azt is mondta, mindent megtesz a a német állam annak érdekében, hogy elég legyen belölük akkor is, ha mégis rendezetlen Brexitre kerülne sor.
Tudod, azok a betegek, akiknek ilyen gyógyszerek kellenek, tartósan és hosszútávon, azok szeretnék tudni, megkapják-e majd vagy nem.
Már ezért is fontos ilyen dolgokról is beszélni, mivel
az eredeti kilépési idöpont az ma van. Nem lett belöle egyelöre semmi, ami jobb is így.

Ezenfelül megvan annak is lehetösége, hogy : nem lesz rendezetlen Brexit, annak is, hogy Brexit sem lesz esetleg.... meg sok minden másnak is.

tanato 2019.03.29. 13:29:07

@nyuszigonosz: @London2009: Én csak leadtam a cikket,meg hozzáírtam hogy nem lesz jó a Brexit senkinek/sztem/

fhdgy 2019.03.29. 13:31:43

@adg: Nekem win7 + firefox-szal a "Szólj hozzá!" és az attól lejjebb lévő rész meg sem jelenik, így kijelentkezni sem tudok. Most is Chrome-ot használok, hogy ezt megírhassam!

Miért nem jelenik valami firefox-szal, ha Chrome-mal igen?

Tudom, persze, hogy a böngészők nem egyformák, de megvan a technikája, hogy hogyan lehet olyan weblapokat létrehozni, amelyek ( majdnem ) minden böngészővel kb. egyformán működnek.

London2009 2019.03.29. 13:37:23

@tanato: az lenne mar a jo ha vegre vege lenne ennek az egesz hercehurcanak. Annyira elege van mar mindenkinek ebbol a mostani allapotbol, hogy orulet. Az ilyen jellegu cikkeket en mar bojkottalom. A sok okoskodast is elkerulom ami omlik minden iranybol. Tenyeket varnek vegre...de hiaba!

adg 2019.03.29. 13:37:38

@fhdgy: ugy probaltad, hogy csak blog.hu, es ott kijelentkezni? Nem a poszt alatt.
Osszevissza katyvasz szar az egesz, van hogy hetekig jo, maskor naponta tobbszor is kell bohockodni ezzel.

fhdgy 2019.03.29. 13:38:57

@adg: Egy kicsit szórakoztam:

Ha Chrome-mal csinálom, akkor ki tudok jelentkezni, utána a "Szólj hozzá" rész helyett a "Kommentezéshez lépj be, vagy regisztrálj! ‐ Belépés Facebookkal" szöveg lesz látható és természetesen vissza is lehet jelentkezni.

Firefox-szal se hozzászólni, se kijelentkezni, se bejelentkezni, és semmi hasonló nyalánkságot, nem lehet csinálni.

Shaktee 2019.03.29. 13:45:36

@tanato: Sok mocskos dolgot csinált Franco a hetvenes évekig.

fhdgy 2019.03.29. 13:47:40

@adg: Végig próbáltam. Kijelentkeztem-bejelentkeztem, a firefox alatt az eredmény nulla.

Természetesen a kijelentkezést-bejelentkezést a firefox-ban és a chrome-ban is megcsináltam.

adg 2019.03.29. 13:52:21

@fhdgy: a roka foga a kecskeidre faj, nem tud most ilyen bloghus okorsegekkel bibelodni.

fhdgy 2019.03.29. 14:03:43

@adg: A firefox csinált más meglepő dolgot is.

pl. a google helyett a yahoo-t adja alapértelmezett keresőnek. Visszaállítottam a google-t, a firefox meg újra visszaállítja, szóval szórakozik velem.

Ha megnyitok egy weblapot, rákattintok egy linkre, majd onnét vissza nyíllal jövök vissza, akkor a kiindulás weblap olyan része jelenik meg a képernyőn, aminek a környékén sincs az, ahonnét elindultam, kereshetem, hogy hol jártam. Lehet, hogy visszlát firefox?

A kecskémre meg ne fájjon a fireFOX-ika foga. Van 11+1 kiskecske. A 11 fenomenális, a 12., hát nem tudom mi lesz vele. Már több mint két hetes, szorgalmasan cumiztatom, mert szopni nem tud, mivel felállni sem tud szegényke. Pedig minden cumiztatáskor masszázs, gyógytorna, stb.

Elég kilátástalannak látom a helyzetét, de nincs szívem sorsára hagyni.

takarék-láng 2019.03.29. 16:14:23

@nyuszigonosz: "Jens Spahn - német egészségügyi miniszter arról, hogy: egy rendezetlen Brexit esetén fennáll annak a veszélye, hogy bizonyos, csak Nagy-Britániában gyártott gyógyszerek beszerzése nem biztos, "

- ez nem igaz , te is tudod jol, de muszaj riogatni a nepet, amiert a tervekkel ellentetben szavazott.

takarék-láng 2019.03.29. 16:14:31

@tanato: azert tolmacsolod mert elhiszed. A media feladata a dezinformalas, felrevezetes, hazugsag, velemenyformalas. A vg.hu medfelel a mercenek.

Shaktee 2019.03.29. 16:18:22

@takarék-láng: a habonyi, csuti dicno mediarol irsz.

Igy van.

gabors 2019.03.29. 16:21:25

nem brexites a poszt ???? magam alatt vagyok ...

gabors 2019.03.29. 16:53:38

@fhdgy: "hát nem tudom mi lesz vele"

vacsora holnap ....

gabors 2019.03.29. 16:56:39

@Shaktee: amikor irtam meg nem lattam hogy azert a kommentekben HALA ISTENNEK van mar brexit WC-papir is lesz meg minden mert WTO a mi baratunk :-)

amugy barmi szuksegest amit EU nem tud eppen szallitani , a TRUMP golf palyan lehet majd ingyen beszerezni ...

gabors 2019.03.29. 17:00:46

@takarék-láng: "Jens Spahn - német egészségügyi miniszter.".............de muszaj riogatni a nepet, amiert a tervekkel ellentetben szavazott."

biztos jol vagy ma ???? vagy legalabb elolvasod amire nem csak valaszol DE BE IS IDEZED ...

azt nem is tudtam hogy a nemetek is szavaztak es volt aki tervekkel szemben szavazott ......

mirol maradtam le ....

nyuszigonosz 2019.03.29. 17:04:09

@takarék-láng: Úgy tünik, te annyira mindentudónak képzeled magad, hogy nem is veszed észre, milyen butaságokat írsz ide.

Hol volt riogatás abban, amit írtam?

Golf2 2019.03.29. 17:23:28

A media feladata a dezinformalas, felrevezetes, hazugsag, velemenyformalas....az m1-é.Az se igaz amit kérdeznek.

Sorceress777 2019.03.29. 19:16:04

@fhdgy: A firefox megbolondult. Én is áttértem a chromera, + új név. Most már a harmadik kommentet írom, de még egy se jelent meg. Lehet, hogy cenzurázzák alapból az újakat?
Jó lenne tudni, hogy ne koptassam hiába a körmömet a tasztaturán.

Sorceress777 2019.03.29. 19:16:05

@Platonica: Mikor a redőnyös azt mondta, hogy másnap reggel 10-re jön és szerel, majd este 9-kor megérkezett, azt mondtam, hogy most azonnal adjuk el a lakást, mert ezt én nem bírom ki.:-)
Telefont egész nap nem vette fel, az üzlete zárva volt. Hab a tortán, hogy a redőnylécek hossza nem stimmelt, mert rosszúl mérte le. Ezek után éjfélig fűrészelt az emberével a balkonon, de ez senkit nem zavart.
A lakás még egy ideig megvolt és imádtam oda járni.

Sorceress777 2019.03.29. 19:16:05

@RoxyCRX: Itt sok mindent tudnak. Ezért nem szabad olvasni az itteni híreket!

gabors 2019.03.29. 19:20:40

@Golf2: "Nektek mi az a tíz dolog, amire az ország, ahol éltek, megtanított?...Mostanában azt hogy mindig van lejjebb emberileg is."

marmint hogy a zoldfoki szigeteknel is van lejjebb hova menni ahol meg fogadjak OV-t ??? :-)

Shanarey 2019.03.29. 19:43:09

@takarék-láng:

Nos akkor az NHS fickó, aki pár hete a véradáson, levette a véremet, az is félre informált, amikor azt mondta, hogy ha lesz no deal brexit, akkor nekik nem lesz mivel dolgozni, mert a vér levételhez szükséges szerelék az mint az EU-ból jön. Netán elolvastad a cikket ? Vagy szokás szerint zsigerből kommentelsz, ész nélkül.

fhdgy 2019.03.29. 19:59:58

@gabors: Már több mint két hete pátyolgatom, abból nem fog enni senki!

Hari Seldon 2 2019.03.29. 22:06:23

@RoxyCRX:
Magyarországon a politikához ilyen jól értenek. Mindig pontosan tudják, hogy itt mi van. Kapnak egy gelleres infot, és azt összerakják. Hány ilyen eset van, döbbenet.
Bár most már mindegy. Úgy néz ki, a parlament leszavazta a deal-t, ugrás fejest a semmibe. - Spájzoljál.
Az az egészben a nevetéges, hogy HA a parlament nem követeli ki, hogy legyen beleszólása a deal megszavazásával, akkor most May megállapodással tudott volna kilépni.
De nem, egy jóképességű remain párti kiboxolta, hogy a parlament jóváhagyása kelljen. Erre mit ért el? Rosszabb helyzetbe hozták magukat.
(Elvileg bírom az angolokat, egy csomó jó dolog van náluk, de ez a huza-vona bizonytalanság, még a no deal-nél is rosszabb. Legalábbis a maradók számára biztosan)

Dikusz 2019.03.29. 23:16:33

@fhdgy: Ezt tökéletesen megértem.

Jóska Pista 2019.03.30. 00:15:13

Én viszont jól elvagyok ezzel az élet sebességgel. Minek mindig rohanni.
Mentem az egyik hivatalba, közölték a hölgyek, aki intézi az ügyet éppen tízóraizik legyek szíves várni. Kimentem, leültem egy padra, süttettem az arcomat a nappal, zenét hallgattam és relaxáltam. Aztán 12-kor bementem és hip-hop elintéztem az ügyem. Aztán megjegyeztem, kilenckor indul a munka, 11-kor tízórai, 12 és 13 között újra megy a verkli. Aztán elmegy sziesztázni és utána már nem is jön vissza.
Nyugodtság van.

Mondjuk az itteni németek ettől idegbajt kapnak. :)))

Csrndr (törölt) 2019.03.30. 09:48:55

Az utolsó pontnak szerintem épp az ellenkezője igaz, nehéz alulöltözni, színházba is jó a farmer póló edzőcipő, a bárba simán bemegy melegítőben dolgozni. Valószínűleg ez nagyon helyfüggő. Barcelonában kb senki nem hord magassarkút, max az éjszakai buliban, de ott is inkább a turisták. Nekem sokszor hiányzik, de nem érzem itt jól magam magassarkúban, nagyon harsány, nagyon provokatív, kb annyit jelent: eladó. A helyiek öltözködése inkább kényelmes, praktikus, alternatív, nemtörődöm és slampos. Andalúziában sem emlékszem, hogy bárki csinos lett volna, csak a külföldiek rázták a rongyot. Madrid valóban sznobabb lehet, azt annyira nem ismerem. Valenciàban az a proli magassarkús stílus megy, Galiciában is éltem ott tényleg jó ízléssel nagyon elegánsra ki van nyalva mindenki. Amúgy mindenhol olyan csiszolt kő vagy márvány borítja az utcákat, hogy nem is lehet magassarkúban járni rajta.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása