oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. május 28. 06:30,  Tíz dolog, amire Franciaország tanított 54 komment

2019. május 28. 06:30 Határátkelő

Tíz dolog, amire Franciaország tanított

Franciaország gyönyörű, ráadásul mind földrajzilag, mind klímában rendkívül változatos, fantasztikusan gazdag kultúrával, gasztronómiával, borokkal – és persze a helyi emberekkel. Mi az a tíz dolog, amit Franciaország megtanított egy több mint 25 éve ott élő határátkelőnek?

Neked mi az a tíz dolog, amire a jelenlegi lakhelyed (legyen bárhol is) tanított? Írd meg a hataratkelo@hotmail.com címre!

franciaorszag_piac_foto_flickr_com_michal_osmenda.jpg

„#1 Vadul büszkék 

A francia nyelvben két szó van a büszkeségre: fierté és orgueil. Míg előbbi egyfajta nemes büszkeség, addig utóbbi egy sokkal arrogánsabb változat, amivel könnyen el is lehet bukni. Mindez aligha véletlen, amennyiben a franciák mindkét változatot képesek bemutatni. 

Miként az sem lehet véletlen, hogy a franciák szimbóluma a kakas: az udvar királya. A franciák mindig kiállnak az országukért. 

#2 Rendkívül komolyan veszik az egészségüket 

A francia közegészségügy világszinten is egyike a legjobbaknak, az adófizetők nem is haboznak kihasználni, ha már egyszer fizetik. A legkisebb tüsszögés már az orvosnál találja őket, aki persze fel is ír mindenféle tablettákat, italokat és kúpokat. 

Még a betegségek elnevezésével sem viccelnek. A szimpla megfázást is az elsőre kifejezetten komolynak és félelmetesnek hangzó rhinopharyngitis névvel illetik. Elsőre azt gondolná az ember, hogy csak betegebbnek akarják láttatni magukat, mint amilyenek, de nem erről van szó: egyszerűen a franciák számára az egészség komoly dolog. 

#3 Gyűlölöm/szeretem viszony a gyorskajákkal 

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a franciák állandóan kitűnő, gondosan elkészített ételeket esznek, holott ugyanolyan könnyedén veszik és eszik a mélyhűtött kajákat, a chipst, mint a tényleg minőségi sajtokat és húsokat. 

Persze nagy hangon szidják az általuk „malbouffe”-nek nevezett junk foodot, de nem mindig tudnak ellenállni neki. Aztán amikor lebuknak, jön a magyarázat: „Csak a gyerekek miatt jöttünk ide”… 

#4 Nem szeretik, ha megmondják nekik, mit tegyenek 

A forradalmi hevület ott van a legtöbb francia DNS-ében. Amikor François Hollande váltotta Nicolas Sarkozy-t az elnöki székben, akkor a franciák az utcára tódultak és boldogan ünnepelték a politikai és társadalmi változást. 

Aztán amikor Hollande és csapata elkezdte beváltani választási ígéreteit, akkor a franciák rögtön elkezdték azt, amihez a legjobban értenek: tüntetni. De nem is kell ilyen messzire menni, a sárgamellényesek tüntetéssorozata is már hónapok óta tart, lehet, hogy már maguk a résztvevők sem teljesen biztosak abban, miért (és mi ellen) tüntetnek. 

A magam részéről arra jöttem rá, hogy a franciák egyszerűen nem bírják, ha megmondják nekik mit és hogyan csináljanak és ez független attól, éppen ki van hatalmon. 

#5 A francia nők nagyszerű házigazdák 

Kopogj be egy ismerősödhöz, szinte biztos lehetsz benne, hogy azonnal hellyel kínál, a semmiből elővarázsol valami pompás kaját és egy szempillantás alatt húszfős vacsorát rittyent. 

A francia nők a jelek szerint egy Bocuse-szakácskönyvvel és Martha Stewart szervezői készségeivel programozva születnek, és mintha soha nem lepné meg őket egy kisebb (vagy nagyobb) vendégsereg. 

#6 Előszeretettel találnak ki értelmetlen angol szavakat 

Valami fantasztikus képességük van nem létező, de abszolút autentikusan hangzó angol szavak előállítására. Ha pedig egy angolul értő veszi magának a bátorságot, hogy rákérdezzen, akkor felhúzott szemöldökkel és némi sértettséggel csak annyit szögeznek le: „eet eez Eengleesh”. 

A kedvenceim között olyanok vannak, mint a „le lifting” (facelift azaz ráncfelvarrás), vagy a „le relooking” (átalakítás). 

#7 Mesteri szintre emelték a „durva udvariasságot” 

A franciák egészen csodálatosan durvák tudnak lenni a látszólag tisztelettel teli fordulatok túlhasználatával. Nemrég láttam egy túlfűtött vitát, ami azzal végződött, hogy a hivatalnok azt mondta egy férfinak, hogy „Môôôôsieur, ezt kell csinálnia”, meg „Môôôsieur, azt kell csinálnia”. 

A technika legnagyobb klasszisai képesek arra, hogy harmadik személyben beszéljenek valakihez, azt üzenve ezzel, hogy a maguk részéről az illető nincs is jelen. 

Mindezt ráadásul halálosan udvarias fordulatokat használva, azaz az ember még csak nem is nagyon borulhat ki, hiszen abszolút udvariasak voltak vele. Kemény. 

#8 Szeretnek megérinteni 

Egy látogatás a helyi piacra maga a megtestesült érzéki fieszta. Nem csupán a hús, a sajt, a gyümölcsök illata, nem csupán a napsütés, a beszélgetések és nevetések hangzavara okozza. 

Hanem a fizikai közelség és kontaktus is. Akárhányszor hazaérek, mindig úgy érzem, mintha masszázsszalonban lettem volna – a kötelező kézfogáson és puszikon túl minden beszélgetésnek szerves része a másik fél bökdösése, paskolgatása és minden létező egyéb mozdulat, mintha a másik egy túlérett gyümölcs lenne. 

#9 A sajátosan értelmezett angol nyelvű zenéjük 

Vannak francia előadók, akik angol néven futnak (kötelezően erős francia akcentussal ejtve). A klasszikus példa természetesen Johnny Halliday (ejtsd: Djonny Alliday). 

Nagyon szórakoztató, amikor a franciák angol nyelvű dalokat énekelnek, különösen, amikor nem értik a szöveget. Nem egyszer láttam olyat, hogy a fejhallgatós tinédzser hangosan énekli a nem kicsit durva szöveget angolul a buszon, amire a nagymama lelkesen üti a lábával az ütemet. 

#10 Nagyon jó humorérzékük van… remélem 

Végül de nem utolsósorban imádom a humorukat, és hogy nem szívják mellre az ehhez hasonló cikkeket…” 

Az írást Joanna Munro, a Multifarious meanderings blog szerzője jegyezte.

(Fotó: flickr.com/Michal Osmenda)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: sorozat Franciaország tíz dolog

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr4014864096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mme Seldon 2019.05.28. 07:28:27

"A francia közegészségügy világszinten is egyike a legjobbaknak, az adófizetők nem is haboznak kihasználni, ha már egyszer fizetik."

Ez igaz. Sokszor képesek bejönni éjjel 11-kor vagy hajnali 3-kor ügyeletben apróbb panaszokkal, és mondvacsinált vagy nem sürgős ügyekkel (kullancs, szorulásos panaszok, egyszer amiatt jöttek be, mert filctollal összefestette a kezét, és megijedtek).

Hari Seldon 2 2019.05.28. 07:35:16

"Kopogj be egy ismerősödhöz, szinte biztos lehetsz benne, hogy azonnal hellyel kínál, a semmiből elővarázsol valami pompás kaját és egy szempillantás alatt húszfős vacsorát rittyent. "

Ez igaz. Most hét végén voltunk vendégségben, igaz nem vacsorára, hanem délutánra. Egy háromfős családhoz mentünk, de gond nélkül vendégül látták "népes és hangos csapatunkat". És a macskáik is túléték... :-)
- Igaz náluk most barbecue-t csináltunk. -> Ez is nagyon elterjedt itt.

Hari Seldon 2 2019.05.28. 07:40:33

"Szeretnek megérinteni"

Ez valami déli szokás lehet. Itt nincs ilyen nagyon.
Bár itt is puszilkodnak, de ezen kívül semmi extra. Van valami országrészenként eltrjedt szokás, hogy egyszer, kétszer vagy háromszor puszilnak, meg jobbról balra kezdik. De én nem fogalkozom vele, aztán azt látom, hogy időnkánt fordítva kezdjük el.

Golf2 2019.05.28. 07:44:25

Párizs különleges, és a francia szinészek a kedvenceim.

takarék-láng 2019.05.28. 08:57:17

"A franciák mindig kiállnak az országukért. "

- haha. Barmelyik nemet vagy magyar megprobalja ezt, egybol ki van kialtva neonacinak.

Elizabeth72 2019.05.28. 10:31:20

Oda akartam először kivandorolni. Barcsak ott lett bolna lehetosegem. De 56 evesen ujneletet kezdeni egy masik orszagban már nem hiszen, hogy lehetseges. Nem.tudnek mar annyit dolgozni, hogy 3 embert eltartsak.

Hari Seldon 2 2019.05.28. 12:11:24

@takarék-láng:
Nem igazán nacionalisták. Bár most amikor voltunk barbecue-zni, az apa lelkesen magyarázta, hogy hol van frankofon ország. Nagyon számon tartják. Meg, hogy az ottani oktatás mennyire fontos az itteni népeknek.
Inkább ez olyan "erősségű" mint mondjuk Magyarországon a lokálpatiritizmus, nagyon büszkék, hogy ez itt van, de nem kezdenek másik népek ellen uszulni. - Illetve természtesen van bizonyos százalék, ahogy miden országban.

Ja, és még valamit.
Kevésbé gáz, ha van mire büszkének lenni. Gondolom még te is hallottál ezekről: Pascal, Lavoisier, Ampere, Pasteur, Bequerel, vagy: népességarányosn a legtöbb Fields érmes... - Metrikus rendszer.

Kovi1970 2019.05.28. 12:40:41

@takarék-láng: mert nem érted miről van szó. Nincs olyan hogy francia "rassz", a francia 5-6 alapvetően eltérő népcspport olvasztótégelye.

A francia nem a fajára büszke hanem a nyelvére, kültúrájára forradalmi vívmányaira. Aki ezeket magénak veszi az francia. Az ilyen kersztényeurópázós dolgon pedig többségük csak röhög.

Számunkra a gond akkor kezdődik az ilyen Le Pen félék kerülnének hatalomra, mert az első dolguk lenne hogy minket a sajátnak tekintett afrikai népeki után sorolnának, ahogy ez most könnyen bekövetkezhet Nagy Britanniában...

Golf2 2019.05.28. 13:20:18

@Hari Seldon 2: Magyarországon a lokálpatiritizmus...Ha az birkaszellemet jelent akkor van.

Golf2 2019.05.28. 13:38:47

Off.Azért hurcolnak meg egy orvost Nagy-Britanniában, mert levetette motyogó páciense nikábját...Grat.

Hari Seldon 2 2019.05.28. 16:16:37

OFF:
Mi a LREM-re szavaztunk, és ma ennek magyar vonatkozása is van:

„Semmilyen szövetség nem elképzelhető az Európai Néppárttal addig, míg ki nem teszik pártcsaládjukból a Fideszt” - nyilatkozta kedden a Köztársaság Lendületben (La République En Marche – LREM), a francia elnök pártjának második helyezett EP-képviselője, Pascal Canfin.

index.hu/kulfold/ep/2019/05/28/a_fidesz_nepparti_tagsagatol_is_fugg_a_nagykoalicio_az_ep-ben/

gabors 2019.05.28. 17:09:05

@Golf2: Pedig jol tette ha orvos lennek en sem szivesen latnek el valakit akinek az arca el van takarva mert a metakommunikacio igen fontos amikor kerdesekre valaszol mondjuk egy beteg ... es a valaszok alapjan gyakran igen fontos donteseket kell hoznia egy orvosnak

es amugy mi lett az orvossal ...

erdekes mert itt az USA-ban az orvos alapesetben nem koteles mindenkit ellatni vagyis hogy elfogad-e a betegenek az tole is fugg es nem csak a penz szamit.. persze nem tudom hogy az eset eppen milyen korulmenyek kozott tortent ...

2019.05.28. 18:10:35

@gabors:

Olvasd el, jó meg hurcoltak szerencsétlen dokit azok tisztes/rendes adófizető polgárok ........,

www.google.co.uk/amp/s/www.mirror.co.uk/news/uk-news/doctor-who-asked-muslim-mum-16168769.amp

gabors 2019.05.28. 18:17:54

@FresssPrinssz: balfaszsag ... eleve private szituacito .. volt

ebben nincs semmi diszkiminacio nyilvan engem vagy barki mast is erre kert volna ha pl gazmaszkban vagy balaklavaban megyek es nem erti mit mondok ...

a rohej hogy nem is maga a nonek volt gondja .. az ilyen muszlimok miert nem mennek Szaudi Arabiaban vagy Pakisztanban orvoshoz (ja hogy valszeg ott is ezt kerte volna a helyi orvos ?)

Shaktee 2019.05.28. 18:21:13

Arra IS hogy a franciák nem veszik emberszámba a muszlimokat. legyenek azok ott szuletett marokkoi, algeriai, tuniszi arabok.Szemelyes tapasztalatok, ott dolgozva..

Ennek már sok evtizede, azt hiszem hogy ez ma sokkal rosszabb..

2019.05.28. 18:25:44

@gabors:

Nem, nem a nőnek volt gondja, hanem a lányának.

Ilyen “melyen vallásos” emberek azonos nemű orvosokhoz szoktak menni általában

takarék-láng 2019.05.28. 19:07:55

@gabors: teljesen igazad van. Az ilyen kovetelesekkel miert nem megy orvoshoz a paciens a sajat hazajaban. Egyebkent mar kozel 10000 alairas gyult ossze az orvosert.

gebacsi 2019.05.28. 21:30:10

@Hari Seldon 2: Úgy hangzik az utolsó bekezdés, mintha Magyarországon nincs, illetve meg sem lehetne egyetlenegy embert említeni akire büszkék lehetnék ?! Gondolom, hogy a franciáknál is vannak olyan lexikális tudású nem bevándoroltak ( őshonos gallok ) akik azért rendelkeznek a Lajtán "inneni" ismert, elismert emberekről - nem csak nálunk olyan poroszos az iskolarendszer, hogy belénk verték akarva akaratlanul a Lajtán "túli" tudósokat, művészeket stb. Értelme nincs annak, hogy melyik nagyobb, büszkébb nemzet, de az biztos hamar ragasztják a bélyeget odaátról.

Hari Seldon 2 2019.05.28. 22:29:11

@gebacsi:
"hogy belénk verték akarva akaratlanul a Lajtán "túli" tudósokat, művészeket stb"

Ezt úgy mondanám, hogy világon közismert tudósok. Művészek. Hogy az ismertséget könnyebb elérni nyugaton? Lehet. Az is lehet, hogy nem "igazságos", de ez van.

És itt is elég "poroszos" az oktatás, kis angolszász "beütéssel". Így elég sokat tanulnak, akár tényeket is.
És nehéz elvitatni, hogy a nyugati civilizáció jelentős része francia mind az építészet, művészet és tudományos vonalon.
- És az is logikus hogy a nagyobb országoknak nagyobb a súlyuk a nyugati civilizációban. (pl a németeknek meg az angolok szintén)

2019.05.28. 22:45:21

@Hari Seldon 2:

Gasztronómiát ne hagyd ki, jelentős számú híres szakács francia alapokkal bír :-)

kék madár 2019.05.28. 22:57:42

#8 yes!
Ha az autoik fele olyan jok lennenek mint a filmjeik es a konyhajuk, a gazdasaguk is szarnyalna :)

takarék-láng 2019.05.29. 01:28:28

@Hari Seldon 2: hosszan, sokat irtam a magyar kulturarol, dicsosegrol, de a cenzura aldozata lett, a blog tulajanak valoszinuleg fizikai fajdalmat is okoz, a lelkieken tul, ha barmi jot hall a magyarokrol. Ez a foku mentalis betegseg mar reg gyogyszeres kezelesre szorulna.

gabors 2019.05.29. 02:27:20

"Munkásszállókat és lakásokat építenek Kalocsán a Paks2 építésére érkező orosz vendégmunkásoknak. Helyi források szerint csúcsidőben mintegy 8 ezer munkavállaló (1500 mérnök és 6500 munkás) dolgozik majd a helyszínen – ez megfelel a projekthez szükséges teljes fő- és alvállalkozói kör munkaerő-szükségletének."

Az oroszok elvehetik a magyarok munkajat ?

amugy tok jo ez a project Putyin kolcson ad egy jo kis penzt nem is olcsoon amibol a magyarok megvesznek egy orsz atomeromovet tervekkel mindennel es amit szinten oroszok feletpitenek, oroszok uzemeltetik majd (ha igaz) Mo-nak meg marad a toke es kamattorlesztes .. meg az aram sem mert nem leszz a kapacitasra vevo vagy eleg olcson kell majd adni annyira ami nem fogja fedezni a kolcsont sem ..... kivancsi vagyok mennyi le ment valahova a bemudakra fideszes stroimanoknak .... (amugy tutti ugyanez a kinai segitseggel epitett vasut is )

juletræ 2019.05.29. 07:05:10

Nos, itt egy video:

www.youtube.com/watch?v=LoaC3bY-c3s

ami kb mindent elmond amit a franciákról tapasztaltam. ( Arrogáns, okoskodik, jogászkodik, szabályszegö és nem ismeri el a hibáit ).

A videonak csak az eleje van hollandul - a többi moliér szent nyelvén.

Emellett életveszélyesen, a szabályokat be nem tartva vezetnek ( mondom ezt mint gyalogos, biciklista és autóvezetö ).

Ha valaki érti, amit emberünk mond, írja ide ;).

Amire engem Franciaország ( és a kapcsolat a többi latinnal, u.m. portugál, olasz, stb ) megtanitott, az az, hogy külön élvezem, amikor visszamehetek ( ha csak pár napra is ) É-Ny Európába. A törvénytisztelet, nyogalom, barátságosság és segítökészség szigetei ;)

juletræ 2019.05.29. 07:22:19

@Hari Seldon 2:
- Igaz náluk most barbecue-t csináltunk. -> Ez is nagyon elterjedt itt.

Föleg a körforgalmakban, mi? ;)

Egyébként a franciáknak egy pozitív oldaluk van: az absztrakt gondolkodáshoz való viszonyuk.

Ezzel viszont a lista ki is merül, negatív tulajdonságuk ( föleg azok, amik az expatnak kellemetlenné teszik az itt-tartózkodást ) sokkal több van. Koszosság, arrogancia, angol-szándékos-nem-beszelése, bunkóság [vállvonogatás, körömmel a pulton dobolás], elitizmus (iskolában), a gyerekekhez való viszony, szabálytisztelet (hiánya), önreflexió (hianya), saját hiba el nem ismerése ( L. fenti video), körülményeskedés, bürokrácia.

Ja, ez az állandó mösziözésük, nem is tudom, hogy ez inkább nevetséges vagy dühitö. Az északiak ezen szoktak röhögni ( möoossszijöoo, zsevuzámprí, tutálööör, etc.) ( Hasonlóan idegesítö, amikor elözés közben folyamatosan indexelnek. Azon viszont csak röhögünk.).

Hogy csak néhányat említsek.

Határátkelő 2019.05.29. 07:28:48

@takarék-láng: Hitlert mentegetted és zavaros baromságokat hordtál össze (ami persze nem szokatlan). Ha valakinek gyógyszer kell, akkor az nem én vagyok. Kár erőlködnöd, mert az ilyen kommentjeidet soha nem fogom beengedni.

Hari Seldon 2 2019.05.29. 08:01:51

@juletræ:
Tudjuk, nem szereted a franciákat, és ezt minden francia posztnál elmondod, kiemeleve, hogy a te elképzelésedhez képest koszosak, stb...
Szerintem ha legközelebb lesz francia poszt, csak tegyél egy utalást: "lásd a korábbi kommentjeim"
Köszönöm.

juletræ 2019.05.29. 08:20:27

@Hari Seldon 2: Nézd, minden nap egy ujabb megrázkódtatás a velük való viszonyban.

És ha dícsérik öket ( ott is lehetne L. korábbi megjegyzések ), akkor úgy fair ha a hátrányos tulajdonságaikat is megemlítjük. ( Egyébként megértetted, hogy mit pampogott emberünk a holland rendörségnek, miután gyorshajtott? Én mindenesetre nem hallottam ekszküzi moá-t ;), de én nem is beszélek franciául )

Golf2 2019.05.29. 08:48:23

@juletræ: Hasonlóan idegesítö, amikor elözés közben folyamatosan indexelnek...Tanultál kreszt?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2019.05.29. 09:03:37

7. Ez a harmadik személyben beszélés ugyanaz, mint a magyar magázás.

Arthamyr 2019.05.29. 09:29:28

@gabors: "meg az aram sem mert nem leszz a kapacitasra vevo" - Emiatt nem kell aggódni. Egyrészt az atomerőmű nem kapcsolgatható ki-be olyan egyszerűen, így áramot fog termelni, másrészt majd kifizeti a lakosság, ha más nem, mivel ők nem nagyon válogathatnak a sok szolgáltató közül. De ha válogathatnának, akkor is kifizetnék, csak az adóbefizetésekkel. :)

Egyébként az atomerőmű is jobb, mint a fosszilis, csak nem feltétlenül így kellett volna csinálni, pl. évtizedekre titkosítani kb. mindent, ami vele kapcsolatos. És nem vagyok benne biztos, hogy más olcsóbban és/vagy jobban csinálta volna az oroszoknál, csak ugye a transzparencia hiánya miatt erről elég nehéz bármit mondani.

3-4000 milliárdos projekt, ebből ne esne le valami a strómanoknak a mai Magyarországon? Ne viccelj. :D Nyilván ahhoz nincs meg a szakértelmük, hogy az egészet ők építsék full mutyi módban, így szükség van az oroszokra, de biztosak lehetünk benne, hogy a ők megfelelő cégekkel fogják elvégeztetni azon munkákat, amikre nem kellenek.
Azon az időszakon meg már rég túl vagyunk, hogy a bermudákra kéne küldeni a pénzt, a strómanok hazai pénzintézeteiben tárolják. Teljesen legálisan, ha nem, akkor megpatkolják a törvényeket, és máris az. Ha a pénzintézet bajba kerül, az sem gond, mert ők az elsők közt veszik ki a pénzüket. Pl. épp akkor lesz szükség másik számlára, és hirtelen átvándorol az OBA által nem biztosított rész. Az egész rendszer jól ki van találva és szépen terjeszkedik.

Arthamyr 2019.05.29. 09:34:18

@Hari Seldon 2: Jó ez, így van egyensúlyban a dolog. Szóval csak hajrá @juletræ: , ha vannak "frankofónok", kell "frankofób" is. :)

gebacsi 2019.05.29. 10:35:20

@Hari Seldon 2: parttalan dolog azt elemezgetni, hogy a nyugati civilizációnak nevezett földtájékon mennyi volt a francia és nem francia, az átlagtól jelentősen eltérő emberek száma és ténykedése. De azért javaslom a saját megnyugtatásuk végett ( akár a Te lelkedet is megnyugtathatja ), hogy pl. az említett Henri Becquerel munkásságát összemérni mondjuk Ernest Rutherford-éval. Ha ezt tényszerűen levezeti és vitathatatlanul a francia a jobb akkor hadd dagadjon a francia ego. Én itt a magyar ugaron vidéken meg elvagyok és lehet a büszkeségemet nacionalistázni, még még áthallással durvábbnak is nevezni, mert ugye nekünk ehhez képest csak tíz a mínusz hatodikon lehet a büszkeségünk. Az is ostoba farokméregetés és általános lózung a tíz pontból ( ami nem is értem, hogy miért pont tíz ), hogy kinek tömöttebb a kamrája és ki vendégszeretőbb. Olvasni itt egész jó posztokat, de ezt kár volt végig szenvednem.

Arthamyr 2019.05.29. 11:06:36

@gebacsi: Ez kb. egy sztereotípiákat összehordó blogposzt lefordítása, amolyan töltelék, mit vártál? Az ilyen legfeljebb vitaindítónak jó, ha egyáltalán.
Aki meg azzal feszít, hogy egy vele egy népben (vagy akármilyen más csoportban) lévő, de amúgy tőle teljesen független ember milyen eredményeket ért el, pont annyit ér, mint amennyit hozzátett az adott eredményhez. :)
És ha valamiben le is lenne maradva a "magyar ugar", akkor sem büszkeségben és öntudatban kellene a franciákhoz felzárkózni, sőt, alapvetően nem hozzájuk kellene. Ok, azért pár megfontolandó dolog pl. gasztronómiában, életszínvonalban talán előbb járnak.

@Hari Seldon 2: Hasznos ez, mert tőled, a feleségedtől vagy Kardiotól nem sok negatívumot fogunk olvasni a franciákról. :) Nyilván @juletræ: hozzászólásait is némi kritikával érdemes befogadni, de az összbenyomás így talán helytállóbb.

gebacsi 2019.05.29. 11:29:58

@Arthamyr: Felzárkózás ? bárkihez is ? minek ? ezen a sárgolyón ahonnan még nagyon sokáig érdemben nem lesz hova menni és sem felzárkózni. Részemről nem érzek késztetést arra, hogy felzárkózzak bármelyik nációhoz is. Tanulni, tapasztalni érdemes tőlük és kell is - de legyen az akármelyik nemzet. Viszont éljük a saját életünket, vagy amit tehetünk, annak ellenére, hogy vastagon tolják a demokratikus fogyasztói társadalom eszméjét. Nem tudom még vitaindítónak se látni ezt az ömlengést és csodálkozom, hogy nem franciául írta, ha valaki új hazát választ és ennyire belehabarodott, akkor próbáljon meg idegen nyelven álmodni is. Nem szükséges ilyen éllel visszaböködni, kicsit tárgyilagosabban talán kulturáltabb tudnánk véleményt cserélni és megérteni a másikat. Viccesen mondva saját megnyugtatásom végett kiszaladtam a kamrába, meg benéztem a teli 400-as fagyasztóba és megnyugodtam, hogy bármikor vendégül látok 30 embert ( szívesen látott ), csak persze a kemence felfűtése időigényes egy jó kenyérre vagy húsételre, de ha valakinek megfelel egy jó füstölt sonka is...... és mindezek E betűk nélkül.....

gabors 2019.05.29. 12:11:50

@Arthamyr: "Ha a pénzintézet bajba kerül, az sem gond, mert ők az elsők közt veszik ki a pénzüket. Pl. épp akkor lesz szükség másik számlára, és hirtelen átvándorol az OBA által nem biztosított rész. Az egész rendszer jól ki van találva és szépen terjeszkedik."

Tenyleg ilyen is van ? Marmint hogy a sogoreknak megsugjak? Ez meg a balkannal is balkanibb allam lehet ..

Arthamyr 2019.05.29. 12:35:12

@gabors: Annyira nem kell súgni, mivel haveroké a pénzintézet, a felügyelet vezetésében is haverok ülnek stb.

@gebacsi: "Nem szükséges ilyen éllel visszaböködni" - Miről beszélsz?
Bár ha már "böködés": ez az E betűk nélküliség "okos" dolog (már ha az élelmiszerekhez használt anyagok kódjáról beszélsz). Akkor ezentúl ki kellene szűrni mondjuk az ecetsavat, c-vitamint, sőt az oxigént is az ételeimből? Nem tudom, minek nincsen ilyen kódja, az is lehet, hogy a víznek, sónak stb. is van.

gebacsi 2019.05.29. 12:57:29

@Arthamyr: A visszaböködés alatt a posztoló Lajtán innenre vonatkozó, valós vagy csak általam vélt gondolatait értem. De mindegy is. A szintetikus emulgeálószerekre ( kvázi egyneműsítők amik olyan anyagok keveredését biztosítják, melyek normál körülmények közt nem keverednének ) gondoltam, mert ha lehet akkor mi megpróbálunk úgy élni, hogy az ilyen termékek fogyasztását vagy felhasználását a legkisebb mértékűre korlátozzuk - mert teljesen így élni szinte lehetetlen. Meg a tartósítószerekre is és ízfokozókra, szintetikus színezékekre.

Hari Seldon 2 2019.05.29. 14:07:37

@Arthamyr:
Jó ez igaz, de ha valakit az idegesít, hogy monsieur használata valakitnek probléma, ott azért ezt a kritikát kicsit súlyoznám.
Itt legalább az ember az utolsó lélegzetvételig uram lesz, nem "bácsi vagy bácsika" eléggé lekezelően vagy ha úgy tetszik degradálóan, ha valaki elmúlik mondjuk 70 vagy 80.

Arthamyr 2019.05.29. 20:39:34

@Hari Seldon 2: Súlyozza is értelmes ember, azért látszik, hogy ő valamiért rettentően megveti őket, annyira azért nem lehet gáz a helyzet, csak feltehetően nem is az a minden rendben van, mint amit ti szoktatok írni.
És neki sem ez a #1 problémája. Az, hogy őszinte tisztelettel monsieur-nek szólítják, önmagában szerintem senkit sem zavar. Viszont ott ez alap, semmit sem jelent, velem is volt már bunkó pl. a légiutaskísérő, úgy, hogy végig sir voltam, ez nem jelent semmit.

kardio1 2019.05.30. 12:59:13

@juletræ: hát öregem, valami nagyon beakadt neked !
A múltkor meg nem válaszoltál arra a kérdésemre, hogy hol élsz most és hogy beszélsz-e franciául.
A videón, amit mellékeltél, a kérdésedre válaszolva: a megbüntetett fickó nem kér elnézést. Persze nem akar fizetni. A hollandok/dánok kapásból mindent elismernek ilyenkor ?
Egyébként a francia államnak is elege lett a sok szabálysértő külföldi autósból (főleg a turistaszezonban), akiken sokszor nem lehetett a bírságot behajtani, így bevezették a virtuális jogosítványt, amihez ugyanúgy pontok tartoznak, mint a rendes jogsihoz. Ha egy külföldi eléri a maximum pontlevonást, egy évig nem vezethet Franciaországban.

kardio1 2019.05.30. 13:05:24

@Arthamyr: éntőlem se hallasz kritikát ? Ez meglep, mert már írtam. De itt van néhány dolog így hirtelen : nem szeretem a túlburjánzó bürokráciát, a "nekem jogom van ehhez" stílusú embereket, és azokat, akik proceduriálisok, ez utóbbi kettőből elég sok van sajnos.

Arthamyr 2019.05.30. 18:03:59

@kardio1: Azért te kesztyűs kézzel bánsz velük, nem emlékszem semmi szigorú dologra, seldonékból meg ki sem nézem, de lehet, hogy ritkán ők is írnak valami negatívat, csak épp én nem olvastam. :)
Ez a néhány dolog kb. akármelyik országra igaz lehet (főleg az utóbbi kettő), ahol az ember épp szembekerül vele...

kardio1 2019.05.30. 18:14:52

@Arthamyr: nyilván alapból elégedett vagyok az itteni élettel, különben már nem itt lennék. Távolról sem tökéletesek a derék franciák, dehát kik azok ?
Viszont nem látok olyan egetverő különbséget a franciák és a magyarok közt, az előbbiek javára, mint ahogy sok külföldre költözött érzi a helyiekkel kapcsolatban, főleg a rózsaszín köd idején.
Egyébként meg a franciák bírálatának már van a blogon specialistája juletræ személyében :))

kardio1 2019.05.31. 14:10:20

Ad #1:
A fierté valóban büszkeség, az orgueil viszont gőgöt jelent magyarul.
Ad#2:
A francia latin nyelv, így nem csoda, ha latin eredetű szót használnak, rhinopharyngite. De egyébként a köznapi érintkezésben rhume-nek hívják.
A francia egészségügy jó, de sok sebből vérzik. Itt sincs elég pénz rá.

Ad#3: nem ugyanazok szidják, mint akik eszik.

Folyt. köv.

kardio1 2019.05.31. 16:22:51

Ad#4: alapvetően igaz. Hollande-nál a tüntetéseket azért kezdődtek, mert nem váltotta be, amit ígért.
Folyt. köv.

kardio1 2019.05.31. 17:55:48

Ad#5: nem divat errefelé csak úgy beállítani valahova kéretlenül, általában alapos egyeztetés előzi meg a vendégséget, a kiszolgálás viszont tényleg elsőrangú. És persze legalább negyed órát szokás késni.

Ad#6: ezek francia szavak, nem angol szavakat találnak ki. Olyasmi változások ezek, mint amikor a francia paner a németben panieren, majd a magyarban panírozni lett.
A két nyelvben sok hasonlóan írt szó van, amit az angolok és a franciák is a saját kiejtésük szerint használnak a másik nyelvet beszélve is.
Johnny Hallyday nagyon dühös volt, amikor az első lemezén nem Ho(l)liday szerepelt, ahogy akarta...

kardio1 2019.05.31. 18:01:29

Ad#7, 8:
Nem szokás egymás fogdosása.
A franciák éppannyira rosszul beszélnek angolul, mint amilyen borzalmas az angolok franciája.
Ad#10: jó a francia humor.

kardio1 2019.05.31. 18:02:59

A #7-hez korrekció: tényleg nagyon formálisak, beszédben is.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása