oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. augusztus 09. 06:30,  Tíz dolog, amire Görögország tanított 62 komment

2019. augusztus 09. 06:30 Határátkelő

Tíz dolog, amire Görögország tanított

Görögországról alighanem sok minden eszébe jut az embernek, kezdve a tengertől az ókori kultúrán át a gazdasági válságig. Vajon mi az, amit egy határátkelőnek az ország (ezen belül is esetünkben Leszbosz szigete) taníthat? Sok mindent az élet élvezetétől a közlekedés sajátos értelmezésén át egészen az idő relativitásáig.

Mi az a tíz dolog, amit az az ország tanított neked, ahol élsz? Írd meg a saját listád a hataratkelo@hotmail.com címre!

gorogorszag_leszbosz_foto_pixabay_com_gregmontani.jpg

„#1 Hallgasd meg a másikat

Minden embernek van egy története, amit szívesen elmesél, ha megállsz és meghallgatod. A faluban, ahol laktam, az emberek szívesen megálltak egy kis csevegésre.

Szívesen megosztják az őket foglalkoztató dolgokat, a véleményüket ételekről és egy kis nevetés is belefér. Szóval megéri megállni és bekapcsolódni az életbe.

Most, hogy már tisztában vagyok ezzel, próbálom alkalmazni a nagyvárosokban is. Elképesztő, mi mindent megtudhatunk így az emberekről.

#2 Négyórás vacsora? Miért ne?!

Részben idetartozik az a lassú kényelem is, amivel az életet élik. Éppen a főúton autózol, amikor észreveszed a barátod? Megállsz az út kellős közepén egy laza félórás csevegésre? Kit érdekel? Az élet azért van, hogy megéljük. A vacsora meg azért, hogy 4 órán át tartson…

#3 A természetben lenni

Egészen addig nem esett le, mennyire fontos a természet és a szabadtéri aktivitás, amíg nem éltem Leszboszon. Ausztráliában nőttem fel, ahol gyerekként rengeteget játszottunk a szabadban, rengeteget sportoltunk.

Tinédzserként a sport megmaradt, emellett minden hétvégét az óceánparton töltöttem a barátaimmal. Mindegy, milyen volt az időjárás, rituálisan a parton találkoztunk. A srácok szörföztek, a lányok úsztak és együtt lógtak.

A húszas éveimben sokat utaztam egy lakókocsiban a szörfös barátommal. Kempingeztünk, a csillagok alatt sütögettünk – csodás volt.

A 80-as évek elején Londonba költöztem és az életem teljesen megváltozott. Mindent, amit addig szerettem (a nagy szabadtéri kalandokat, a szörfözés, a kempingezést) háttérbe szorítottam, anélkül, hogy észrevettem volna.

Amikor Görögországba költöztem, megint elkezdtem sétálni, úszni vagy üldögélni a szabadban a madarakat hallgatva, éjszaka a csillagokat bámulva…

#4 Azt csináld, amit szeretsz

Amikor az ember felkel, akkor érdemes legalább egy olyan dologra gondolni, amit szeret csinálni és szánni rá egy kis időt. Még ha úgy is érzed, hogy nagyon elfoglalt vagy, mindig lehet időt szakítani rá.

Manapság elfoglaltabb vagyok, mint valaha, írtam egy könyvet, aminek én csináltam a dizájnját és a fotókat hozzá, emellett kutyákat és macskákat mentünk és keresünk nekik új gazdát. Van egy vendégházunk, ami naponta ad megkerülhetetlen munkát.

Mostanában jöttem rá, mennyire fontos, hogy mindig legyen az embernek ideje arra, amit szeret, még ha az csak annyi, hogy leheveredik és az eget nézi 10 percig.

#5 A KRESZ tájékoztató jellegű

Legyen szó sebességhatárról, záróvonalról, egysávos útról… mindegy. Az otthoni barátaim szerint úgy vezetek, mint egy őrült. De nem, úgy vezetek, mint egy görög.

#6 Mindig van idő egy kávéra

Amiből általában napszaktól függően egy idő után ouzo, egy doboz cigi és egy kisebb kisvárosi találkozó lesz. Aztán ha előkerül egy backgammon is, akkor nem szabadulsz a kávézóból.

#7 Malakas!

Az egyik legfontosabb görög töltelékszó, amit szinte bármire és bármilyen szövegösszefüggésben lehet használni. Jelezhet örömöt, dühöt, döbbenetet, gyakorlatilag bármit.

Eredeti jelentése szerint nem túl barátságos kifejezés, maradjunk annyiban, hogy a seggfejtől a haverig mindent jelenthet. Egyszer játszottunk olyat a görög barátaimmal, hogy minden Malakas! alkalmával kortyoltam egyet a sörömből. Két liter után feladtam… Malakas!

#8 Siga Siga

Azaz lassan, lassan. Majdnem olyan gyakori, mint a malakas, amit szinte minden olyan tevékenységre használnak, aminél érdemes lassítani és élvezni. Túl gyorsan lépdelsz? Siga Siga. Habzsolsz? Siga Siga. Túl sokat töprengsz? Siga Siga. Túl gyorsan vezetsz? Hoppá, ez beugratós volt, lásd az #5. pontot…

#9 Olívaolajat a boltból? Soha!

Soha, soha, soha. Ha nincsenek saját fáid, melyek ellátják a családot, akkor egy rokonnak, barátnak, szomszédnak, ismerősnek biztosan van… szóval egy görög nem vesz a boltban olívaolajat.

#10 A Theka Lepta (10 perc) egy hazugság

Görögországban a legjobb szándék mellett sem létezik olyan, hogy 10 perc. „Tíz perc múlva itt vagyok”, „autóval csak 10 perc”, „10 perc alatt megkávézunk” – ilyen egyszerűen nincs. Személyes számításaim szerint a „10 perc” átlagosan 47-81 percet jelent…

Mindez persze igaz, de egyben általánosítás is, mint a legtöbb ilyen lista. Úgyhogy jöhetnek a ti listáitok.”

A listát Brandy és Claire listájából fésültem össze.

(Fotó: pixabay.com/gregmontani)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

A Határátkelő podcastjai most már nem csak a YouTube-on, de a Spotify-on, az Anchoron (ahol hangüzenetet is küldhettek!) és a legtöbb szolgáltatón megtalálhatók. Folyamatosan kerülnek fel az adások, minden nap egy új rész, hallgassátok meg (újra)! 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: sorozat Görögország tíz dolog

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr3815001470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sZulamith 2019.08.09. 09:04:15

Köszönöm, hogy sor került Görögországra. Imádom. Kb. 20 alkalommal nyaraltam ott. Utolsó években Thassos szigetén. Ami a posztban olvasható erről nem tudtam. Pár szót tudok görögül, olvasás meg egészen jól meg. Hasznos s szótár használatánál. Mi magyarok amikor beszélgetünk, ritka,hogy görög eredetű szó ne kerüljön elő.

Csodabogár 2019.08.09. 09:42:01

Nem nekem való élet, de sokan szeretik és tudnak érte lelkesedni.

takarék-láng 2019.08.09. 10:24:05

Mennyire kulonbozik ez a hozzaallas pl. A skandinavoketol.
Europa egy csodalatosan sokszinu foldresz. Volt es lesz. Ezert semmi letjogosultsaga azoknak, akik az internacionalista, reg tulhaladott (kommunista) europai egyesult allamok eszmejeert szallnak sikra.

takarék-láng 2019.08.09. 10:44:10

@sZulamith: "Mi magyarok amikor beszélgetünk, ritka,hogy görög eredetű szó ne kerüljön elő."

- ez konkretan nem igaz.

Bryan élete 2019.08.09. 12:00:50

Lehet, hogy Korfu nem tartozik szorosan Görögországhoz, de az ottani kéthetes nyaralásunk rémálom volt. Elsősorban a túristák gusztustalan kifosztása. Másrészt a higiénia hiánya /WC papír lehuzásának tiltása/ miatt kórházba kerültünk súlyos hányás-hasmenéssel, ott talán hetekig tartottak volna / minden nap bevétel alapon/ a biztosításunk általi kompenzálás érdekébe,, ha a helyi magyar idegenvezető ki nem szabadít bennünket néhány nap múlva. Szó szerint kidobtak az utcára minden gyógyszer és ellátás nélkül,fogalmunk sem volt, hogyan jutunk haza Moraitikába. Igaz a kórházban is csak infúziót és citromos rizst kaptunk. Ja és ez egy magánkórház volt.
Tudnék még eseteket sorolni, - pl egy bbq- kajával egybekötött hajós kiránduláson egy kis szigetre csak azokat engedték a kajával a kezükben leülni az ott lévő napernyős asztalokhoz leülni, aki helyben plusz befizetett a leülésért!!! egy összeget. . Aki nem tudott, az ült a homokban a kajával az ölében. Vagy az az étteremtulaj, akihez befizettünk ebédre, csak félnapos alkudozás után adta vissza a kórházban töltött és előre befizetett pénzünk felét. Összességében minden szinten szinte minden a lehúzásról szólt. Apróságoknak tünnek és biztos máshol is előfordul, de az ember a befizetett nem kevés pénzéért nem szeretne negatív élményeket szerezni. Sehol.
Többször felvetődött, hogy újra elmegyünk egy szigetre, de ez a rossz élmény mindig visszatartott.

arncht 2019.08.09. 13:06:55

vhol megmagyarazza, hogy gorogorszagban miert nem el(het)nek olyan szinvonalon az emberek, mint nemetorszagban pl.

sZulamith 2019.08.09. 14:26:55

@takarék-láng: Gondolom nem Magyarországon élsz, mert akkor tudhatnád, hogy a demokrácia, politikai,a közbeszédben olyan mint az evés:) - ezek a szavak is görög eredetűek -

sZulamith 2019.08.09. 14:30:51

@Bryan élete: Sajnálatos a rossz élményed, de ilyen mindenhol található. Például én Korfura nem mennék, mivel Sissi rajongó sem vagyok:) A turistagyárak már csak ilyenek. .

HakapesziM 2019.08.09. 15:02:38

Én imádom Görögországot, nem tudom megunni, csípem a görögöket is. Sajnos a turizmus hátulütői ott is tettenérhetőek, de szerencsére a kontinentális Görögország földrajzilag annyira tagolt, hogy könnyű találni olyan helyeket, ahol nincs tömegnyomor.
Tetszik a nyelv is, kamionosként is lejártam vagy két évig, de úgy történt, mint Svédországban, ahová hat évig jártam, hogy nem volt esélyem megtanulni a helyi nyelvet, mert aki számít mindenki tud angolul. Mire eltöttyögném, hogy mit is akarok, addigra a beszélgetőpartner angolra vált. Azért egy görög étteremben rendelni hellyel - közzel tudok.
Egy kis úzó, görög saláta, olajbogyó, egy kis grillezett hús vagy hal, nekem ezek a nyár ízei, illatai.

takarék-láng 2019.08.09. 15:02:56

Tehat mar az europai egybesult allamok kritikajarol sem jelenhet meg komment.
Nyilt politikai allasfoglalas egy objektivnek hazudott blogon.

shakti rom 2019.08.09. 15:03:02

@sZulamith: angliai migri, helesebben fideszmigrinek irja magát :-)

Határátkelő 2019.08.09. 15:07:31

@takarék-láng: Vagy csak nem látsz a szemedtől.

Shanarey 2019.08.09. 16:03:08

@takarék-láng:

Miért jó az neked hogy bizonyítod, mekkora sötétség van a fejedben? Nos akkor okulj ha tudsz :-)

hu.wiktionary.org/wiki/Kateg%C3%B3ria:G%C3%B6r%C3%B6g_eredet%C5%B1_szavak

M. Péter 2019.08.09. 17:17:17

A KRESZ-hez való laza hozzáállás meg is látszik a baleseti statisztikákon.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.08.09. 17:21:36

@Bryan élete: Mi k.vajól éreztük magunkat mindkét alkalommal!

Shanarey 2019.08.09. 17:25:20

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:

Vekker Viktornak ez csak akkor tetszene, ha őt kérnék fel az EU egyesült államok vezetésére.

:-)

Bryan élete 2019.08.09. 20:22:58

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: lehet, hogy sok volt a két hét és így jobban megtapasztaltuk a negatívumokat. Utószezonban, aug vége-szept elején voltunk pár éve, 31 fokos meleg, minden programon résztvettünk, mondjuk az üvegfalú hajó "műkincseit" meg a szívszorító fókasót kihagytuk volna az egyébként ketrecbezárt fókák érdekében, a többi klappolt volna, ha nem jön közbe sok pofon.

shakti rom 2019.08.09. 20:22:59

Tanato hova tunt el??

taga20 2019.08.09. 20:22:59

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:

én is imádom a görögöket, de a posztban a kettes pontnál már kiakadtam rájuk:)

nálunk a norvégok csinálják eszt előszeretettel:)))

Bicepsz Elek 2019.08.09. 22:07:33

Jo ha az embernek mar nagy nyugdija van, mint a szerzőnek is!

Shaktee 2019.08.09. 23:15:20

@Kámpich úr s más tarisznyás hipszterek

Nézzétek, a világ tele van hátizsákos vándorokkal, Dharma hobókkal, akik nem hajlandóak megfelelni az általános követelményeknek, akik nem hajlandóak fogyasztóvá válni, akik nem akarnak élni azzal a privilégiummal, hogy azért dolgozzanak, hogy fogyaszthassanak; akik nem vágynak olyan hülyeségekre, mint hűtőszekrény, tévékészülék, autó, legalábbis nem vágynak új, csillogó-villogó kocsikra; akik nem akarnak megvenni ilyen meg olyan hajolajat, dezodort, meg azt a sok szemetet, ami a megvásárlása után egy héttel így is, úgy is a kukában köt ki; akik börtönnek érzik a munka, a termelés, a fogyasztás, a munka, a termelés, a fogyasztás körforgását, ezt az egész rendszert.

Jack Kerouac.

gabors 2019.08.10. 02:47:00

@Shanarey: a kocsog megtalalt a homaron ... :-(((

gabors 2019.08.10. 02:55:26

@Shaktee: ilyen faszsagot minek kell ide betenni? nem eleg baj hogy vannak barmok akik ilyeneket leiirnak..???.

csak szemezgetek...

"legalábbis nem vágynak új, csillogó-villogó kocsikra;" kibaszott Ford es GM nem hajlando 10+ eves lerohadt osszekarcotl kocsikat gyartani ....

meg jo hogy idejeben belehalt az italba ezek alapjan irt eleg baromsagokat...

"nem vágynak olyan hülyeségekre, mint hűtőszekrény, " ezek a nem fogyasztok gondolom maguk mellett vezetik a tehenet hogy tejet vajat ne kelljen venni, csirkeket meg a hatizsakban viszik leolik es helyben meg is eszik.. vagy hagyjak hogy masoknek legyen ilyen hulyeseguk mint huto szekreny amiket ok majd akkor hasznalnak amikor nekik jol esik ...

Dikusz 2019.08.10. 08:14:28

@gabors: Te még jársz a Homárra?

Shaktee 2019.08.10. 08:36:17

@gabors: Kerouac faszság?

Nem igazán neked szólt, de kösz a feedbacket.

Shanarey 2019.08.10. 10:47:07

@gabors:

Mármint téged, avagy engem? Engem már napok óta piszkál, még nem jött rá az idióta, hogy ő számomra a lepkefing, s én vagyok a tornádó :-) Tudod neki erre áll fel, hogy aki máshol is meg mer szólalni, annak beszól az ő"pallérozott" mondhatnám Fradi B közép stílusban. S miközben vegzál, összevissza hazudozik, miszerint nem merek kimerészkedni innen, pedig akkor is megtettem, amikor külön posztot szentelt nekem, tele hazugságokkal, és elavult információkkal. Utál minket, ám mégis idejár olvasni, mert ha ide nem jön, akkor odaát nincs téma.

Shanarey 2019.08.10. 12:12:27

@gabors:

Nem maradtam neki adósa, azért hogy ne érezze jól magát, arra játszik hogy akit ő csesztet, az majd elmenekül még innen is. Ha engem el akar üldözni, ahhoz még sokat kell erőlködnie, úgy kb 50 évig. :-)

Nézd meg a kommentjeimet,

gabors 2019.08.10. 14:17:20

@Dikusz: neha elolvasom mert szeretem latni hogy Magyarorszag Jobban Teljesit .... :-)

az tulzas hogy jarok posztolni plane de mint latod a kocsog ott is kotozkodik ...

gabors 2019.08.10. 14:20:40

@Shaktee: "@gabors: Kerouac faszság?"

nem olvastad amit bemasoltal ? mert az faszsag mindegy hogy ki irta ... attol hogy alirod hogy Keroac vagy akar Jezus attol meg faszag marad ...

gabors 2019.08.10. 14:26:02

@Shanarey: "Mármint téged, avagy engem? " Teged ... neki felall amikor megtalal hiszen semmi mindegy mit hol irsz rad all fell, arra ha valaszolsz meg plane ....

Shanarey 2019.08.10. 14:35:33

@gabors:

Tudod, abban a sötét sarokban, ahol ő lakozik, bunkónak lenni az valami, rendes embernek lenni az szégyen :-)

Shaktee 2019.08.10. 14:55:00

@gabors: Most megnézem a heti Mahert oszt írok neked valami frappánsat, igérem. Stay tuned :)

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.08.10. 19:32:06

@Shanarey: Eu a Lófaszt! Világtanács! Vagy Naprendszer-szövetség! Merjünk kicsit nagyban gondolkodni!

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.08.10. 19:32:17

@Bryan élete: Én direkt nem akartam korfura menni ,mert mindenki oda megy.
De anyámnak akkoriban tetszett.
Hálistennek betegek nem voltunk.
A Wc papírt a régi csatornarendszerek miatt nem lehet lehúzni.
Viszont nagyjából bármelyik étterembe bemehetsz térítésmentesen,ha rád jön a szükség.
Azon a két helyen ahol mi voltunk nagyon jól éreztük magunkat.

takarék-láng 2019.08.11. 08:45:57

@Határátkelő: jogos, megkovetlek.

Azert felteteleztem a torlest mindjart, mert az bevett szokas, pedig csak a telefonom nem frissitett rendesen.

röf 2019.08.12. 08:08:37

Tíz dolgot nem tudok, de egyet biztosan..... munka nélkül, lebzselve-dőzsölve, az ősöktől örökölt műemlékek mutogatásában bízva, a jövőt erre alapozva, reggeltől estig sziesztázva, na úgy nem lehet eltartani egy komplett országot.
Meg is buktak mint Rottenbiller....

Urancityhero 2019.08.12. 09:11:58

@Bryan élete: Ritka nagy balfa@ok lehettek... Már bocs

Brix 2019.08.12. 09:19:16

Manapság divat kritizálni a görögöket, pedig nagyon sok dolog van ma is, amit eltanulhatnánk tőlük...Leginkább az idősekkel , gyerekekkel, vagy az állatokkal való embersèges bánásmódra gondolok, amiben magasan Közèp- Európa előtt járnak...Nem vèletlenül, itt az egyik legmagasabb a születèskor várható èlettartam...Ikária szigete meg " világcsúcstartó" ebben a kategóriában...Azt sem szabad elfeledni, hogy a demkrácia - Kleisztehenesz reformjai alapján itt született meg, amely az egèsz nyugati világ alapjait kèpezi...A mai Görögország nyilván problèmákkal küszködik, de az alapvetően pozitív, embersèges hozzáállás megmaradt ...Mindamellett, a görög- szigetek a világon az egyik legjobb , legnèpszerűbb turisztikai cèlpontjai: Mykonosz, Santorini, Naxos, Ios divatosabb mint bármikor: trendi ès hipszter is egyben...Görögország mèg mindig az egyik legjobb hely a világon, bár az elmúlt èvtized gazdasági válsága nagyon megviselte, ráadásul a migrációt elfeledtèk kontroll alatt tartani, ami Athèn közbiztonsági problèmáiban is megmutatkozik...A szigetek jelentős rèszèn mèg mindig megtapasztalhatjuk az idilli Görögországot...

midnightcoder2 2019.08.12. 11:01:45

@Brix: Ha valaki úgy akar élni idehaza mint õk, tegye. Csak ne tõlem várja hozzá a segélyt.

élhetetlen 2019.08.12. 16:00:55

@Bryan élete: Érdekes problémáid vannak. “higiénia hiánya /WC papír lehuzásának tiltása/ miatt kórházba kerültünk súlyos hányás-hasmenéssel”. Voltam Korfun, Krétán, Rhodoszon,északon is, szállodában is, apartmanban is, de mindenhol volt WC, folyóvíz, szappan. És hányás-hasmenés esetén mit kellett volna enni kapni? Három szem kekszet? Más. A napernyős asztalok arra utalnak, hogy az valami vendéglátó egység lehetett. Az sehol nem megy, hogy beülsz egy vendéglőbe, aztán megeszed a hozott elemózsit. Az, hogy pénzért beengedtek, az valószínű, hogy a tulaj és a hajós megegyezése volt. Nem tudom, hogy képzeled, bejön egy hajónyi vendég, nem fog ebéd után ebédet rendelni, tehát haszon nincs, de takarítsanak utánuk ingyen? Más. “az az étteremtulaj, akihez befizettünk ebédre,…“. Utólag nem szoktak ebédet lemondani. Tudod, azt már megfőzték, benne van a nyersanyag, a munka és ez mind legyen a tulaj kára, akinek aztán semmi köze ahhoz, hogy mit ettetek, ittatok, mitől lettetek betegek? (Az jutott eszembe, hogy, ha dugóba kerülsz a reptérre menet, és késel egy órát, a gép menetrend szerint felszáll, akkor, ha kiérsz, kéred vissza a jegy árát, mert TE nem értél ki?). Ha neked ezek voltak a lehúzások, és a negatív élmények, akkor jobb, ha otthon maradsz.

élhetetlen 2019.08.12. 16:01:22

@sZulamith: Azért nézelődj egy kicsit az interneten. Én ugyan régen voltan, egy kis faluban, magánpanzióban, de nagyon jól éreztem magam. Egyszerűen gyönyörű. A Sissi ügy meg nem ügy, még, ha olyan programot találsz is, amibe beleesik, max 2 óra az egy hétből, de a kert és a kilátás miatt az is megéri. És van kék barlang is. Az volt az egyetlen pont, ahol a “turistagyárat” éreztem, ahogy a motorcsónakok indultak egymás után, de Caprin ugyanez volt, és azért megérte.

okleveles naiv 2019.08.12. 16:01:26

Höhö, jó írás.
Malakas! :D

midnight coder 2019.08.12. 18:57:12

@élhetetlen: Azért mondjuk elég vicces, ahogy a 40 fokban papírkosárba gyûjtik a használt WC papírt, mert Arkhimédész mai utódai nem tudtak megépíteni egy normális szennyvízcsatornát.

Boar. 2019.08.12. 19:20:22

@Bryan élete: Szerintem látták rajtad, mekkora seggfej vagy és direkt szopattak...
Az, hogy a sziklán a gyenge csatornarendszer miatt a wc-papírt nem lehet a wc-be dobni, nem okoz hányást és hasmenést...azt a személyes higiéniád hiánya okozza...vagy a smucigságod mert sajnáltad ásványvízre a pénzt és csapvizet ittál.
Ha lehúzást akarsz látni, menj a horvátokhoz...az egész országuk erről szól...

Brix 2019.08.12. 19:20:23

@midnight coder: A hegyes, sziklás, köves terepviszonyok sok helyen nem teszik lehetővè, vagy nagyon megnehezítik a normál mèretű csatorna kialakítását. Olyan is van sajnos, hogy közvetlenül a tengerbe megy a szennyvíz, bár ez egyre ritkább, hiszen a tenger a legnagyobb kincsük...A szemèt is előfordul , de az szinte minden mediterrán országban lazán van kezelve...Az elmúlt èvekben nagyon sokat javult a helyzet a hulladèk- ès szennyvízkezelès terèn.

Boar. 2019.08.12. 19:29:19

@Brix: Ugyan kishazánk nem "mediterrán ország" de a szemét kérdés itt is meglehetősen lazán van kezelve...nem igazán vethetünk semmit déli szomszédaink szemére...

kiskutyauto 2019.08.12. 22:24:22

Mindez NEM GÖRÖG sajátosság, hanem az említett dolgok nagyjából mind igazak a teljes DÉLI mediterráneumra! Nyilván nem tartozik ide sem Észak-Olaszország, sem a többi mediterrán ország északi része, ami általában egy másik világ (nézzük csak Meg Milano-t és Szirakúzát, vagy éppen Bilbao-t és Cádiz-t stb stb,,,
A dél-mediterrán régiókban ill településeken, szinte pontosan ugyanezek a jelenségek és sajátosságok vannak, nem csak a görögöknél!!! Sőt még néhány kulturáltabb sémi területen, is pl Marokkó, Tunézia. Libanon illetve Izrael is... Az éghajlat, a tenger, a növényzet, a dél-mediterrán habitus, közös és hasonló... tán még mindig valami poszt római fílinget hordoz... (de végülis ha jobban meggondljuk a római fíling meg ugyebár poszt-hellén) Ezt csak az érzi persze, aki bejárta, BEÉLTE a mediterrán világot legalább egy jelentősebb részben, nem pedig egy-két helyen nyaralt már pár hetet...

élhetetlen 2019.08.12. 22:24:22

@midnight coder: “mert Arkhimédész mai utódai nem tudtak megépíteni egy normális szennyvízcsatornát.”. Technikailag lehetséges lenne, de gondold át. Mi miért ivóvizzel öbblítjük a wc-t Budapesten? Nem tudnánk átvezetékezni, átcsatornázni a várost? Ha átgondoltad, fogd be a szád, mert egy országot átcsatornázni sem fillérbe kerül.

laci_52 2019.08.12. 23:32:08

Nekem tetszik a görögök viszonyulása a dolgokhoz. Nem stresszelik magukat fölöslegesen.Biztosan sokkal kevesebben kapnak infarktust Görögországban, mint nálunk...

apro_marosan_petergabor 2019.08.13. 08:07:00

....hát nem egy kapkodós csapat.
Azt hiszem náluk a legmagasabb az átlagéletkor Európában, amihez a mediterrán táplálkozás mellett a viszonylag stresszmentes hozzállás is hozzájárul.
Néhány tanulnivaló még:
- az 500 éves török-iszlám megszállás ellenére megmaradtak kereszténynek
- igen komoly pénzt fordítanak a hadseregre (amely erős is), talán éppen ezért
- az európai összefogás hiánya okozta Konstantinápoly (Istambul) elvesztését az iszlámmal(török) szemben...
Most valami hasonló felé agitálnak bennünket, az eu államok egy része már csapdába esett...
Nem tanulni való:
- rosszul vezetett gazdaság
- óriási államadósság
- korrupció

Csikkszereda 2019.08.13. 09:16:47

@Golf2: Nem túlzás, apám görög, sokat jártam/járok Görögországba, minden igaz. Soha nem vettünk olivaolajat, hiába városi a család, rokonok, barátok mindig hoznak házit. Az út közepén egysávos utcán simán megállnak az autóval, hogy a kávézó előtt ücsörgő haverral a kocsiból kiordibálva dumáljanak. A tíz perc mindig sokszorosan több lesz végül. A malakas valóban kötőszó, a jelentése amúgy sokkal csúnyább, mint amit fenn írt és magányos szexuális tevékenységet jelent szó szerint, de amúgy a baromság és a hülye szavak szinonimája is. Akárhonnan is jössz, minden érdekli őket. Meséld el, milyen a városod, milyenek a barátaid, milyenek a szüleid. Minden érdekli őket. A hosszúra nyúló, soktányéros vacsorák a világ legjobb dolga!

Laszlo Gabris 2019.08.13. 09:17:03

Javasolt szócikk az Egyetemes Emberiségi Enciklopédiába:

Démoszthenész

Ógörögül Δημοσθένης. (Az újgörögök a macedónok észak-macedónosságával vannak elfoglalva, s ezért nem érdekli őket se Démoszthenész, se semmi, csak Macedónia.) Gyerekkorában kétbalkezes volt és annyira dadogott, hogy tehénpásztornak adták a szülei. Démosztehenész lett. De annak se vált be, mert a marhákat a tengerbe hajtotta; a nagyja belefulladt, a fiatalabbakből viziborjú lett. Aztán tengeri kavicsokon élesre köszörülte a nyelvét, és politikusnak állt, hogy a nyelvével vagdalkozzon. Legfontosabb feladatának a makedónok fikázását tartotta: a makedónok elleni híres lázító beszédét, filippifikáját 351-ben mondta el. 340-ben és 339-ben az athéni nép aranykoszorúval jutalmazta, aztán Nagy Sándor halála után elkergette, mert már nem kellett fikázni a makedónokat. Ezen annyira felmérgelte magát, hogy Poszeidón templomában méreggel véget vetett életének. Tanulság: a méreg nem jó tanácsadó…

kewcheg 2019.08.13. 10:18:15

@apro_marosan_petergabor: igen, és megint az európai nagyhatalmak gecisége okozta, hogy 1920-ban - amikor még lehetett volna - nem szerezték vissza Konstantinápolyt az oszmán birodalomtól, csak azért hogy nehogy görög vagy orosz város legyen. Maradt helyette iszlám....:((

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.08.13. 19:22:31

@Brix: Valami régi csatornarendszert említettek,hogy azért nem lehet beledobni a papírt.
Hogy most több száz vagy több ezer éves,nem tudom.
Meg hogy mennyire igaz az indok és miért nem csinálnak ezzel valamit.
Mi meg olyan is-is csináltuk.
Mármint nem úgy,hogy a tárolóba szartunk és a papírt dobtuk a wc-be.:))

szépjuhászné 2019.11.03. 21:27:58

@röf: Kevés ilyen ostoba, szemellenzős, leegyszerűsítő kommentet olvastam mostanában.

apro_marosan_petergabor 2022.09.13. 18:38:22

@kewcheg: ...komoly lehetőség volt.
A lehetőségekkel élni kell.
Egészen más lenne Európa helyzete.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása