oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. augusztus 18. 06:30,  Mit csinálnak a svájciak a szabadidejükben? 22 komment

2019. augusztus 18. 06:30 Határátkelő

Mit csinálnak a svájciak a szabadidejükben?

Nyilván beállítják a pontos időt és porszívóznak, nem? Nos, ha nem is egészen, de majdnem… A válasz meglehetősen váratlan helyről érkezett és ha jobban belegondol az ember, nem is olyan meglepő.

svajc_hulladekgyujtes.jpg

Nem tudom, szokott-e valaki gondolkodni azon, mit csinálnak a svájciak a szabadidejükben, Szilvia mindenesetre egy újságban bukkant rá a válaszra.

„Gyanútlanul olvasgattam az újságot, mármint az elektronikusat (…), ahol egy szelektív hulladékgyűjtésről szóló cikk kínálta magát elolvasásra. Az ilyesfajta infó mindig jól jön, 9 év után még mindig nem tudom minden hulladékról, hogy szelektív módon kell-e gyűjteni, ill. hogy hová való.

Kiderült, hogy ezzel korántsem vagyok egyedül, a svájci lakosságnak is rengeteg kérdése van a témában. A szakértő ezekre adott válaszait gyűjtöttem ide össze, kiegészítve néhány saját infóval.

És itt jön a válasz a címben feltett kérdésre! Szinte mindent lehet szelektíven gyűjteni, azaz van gyűjtőhely, ahová el lehet vinni. Igen ám, de nem akárhogy!

Az üvegről mindent le kell előtte szedni: címkét, kupakot, ill. a kupak alsó fémgyűrűjét, amitől az első nyitáskor elválasztjuk a kupakot. Több időbe telik az egész mutatvány, mint meginni az egész üveg italt ...

Természetesen a konzervdobozokat is meg kell szabadítani a címkétől, hiszen az papír, nem való a fémgyűjtésbe. A joghurtospoharat lefedő alumíniumfóliát is be lehet tenni a fémgyűjtésbe.

Az almuníniumból készült kávékapszuláknak van külön gyűjtőhelye, a műanyag megy a rendes szemétbe.

A papír bevásárlószatyor a kartongyűjtésbe való, mert az eső elleni kezelés miatt nem oldódik fel úgy az újrahasznosításnál, mint az újságpapír. Ezzel nincs semmi tennivaló, egyszerűen csak félre kell tenni a megfelelő kupacba. Aztán szépen összekötözni őket. Madzaggal. Nem ragasztószalaggal.

A pizzásdobozok és a mélyhűtött termékek kartondobozai azonban nem a kartongyűjtésbe, hanem a háztartási szemétbe tartoznak, míg a mosószerek kartondobozai mehetnek a szelektív kartongyűjtésbe. (...)

Állítólag vannak országok, ahol több mindent gyűjtenek a normális szeméttől elválasztva, de Svájcban figyelnek arra, hogy gazdaságos és ökológiailag is hasznos legyen a szelektív gyűjtés.”

A teljes posztot itt találjátok.

Az arc a lényeg

Japán és Dél-Korea hagyományosan nem kedveli egymást különösebben, ám ez a meglehetősen hűvös viszony az utóbbi időben egészen fagyossá vált. Olyannyira, hogy már-már robbanással fenyeget a Tokyo Reloaded szerint, ráadásul az egész már leginkább az arcvesztés elkerüléséről szól.

japan-korea.jpg

„A japán és a koreai delegáció rezzenéstelen arccal ül egymással szemben, előtte elmaradt a kézfogás is, és farkasszemet néznek, hosszú-hosszú percekig. Ha ez egy film lenne, kikapcsolnám, micsoda ripacskodás! Így nem viselkednek egymással a diplomaták! De ez a 2019-es valóság, ilyen a viszonya jelenleg Ázsia két vezető demokráciájának.

Japán gazdasági szankciók Korea ellen, japán áruk bojkottja és japán cégek értékeinek lefoglalása Koreában, katonai együttműködés felmondása, az események egyre gyorsuló spirálban sorjáznak. (…)

Nem mindegy, hogy ki kezdte?

A japánok, mert gazdasági szankciókat alkalmaznak egy történelmi vitában,

Nem, inkább koreaiak, mert illegálisan lefoglalták a japán cégek tulajdonát.

Vagy inkább a japánok, mert nem fizettek eleget jóvátétel gyanánt.

A koreaiak, mert nem elégedettek meg a vigaszhölgyek kompenzációját (másodszor is) lezáró 2015-ös szerződéssel és még több pénzt akarnak.

A japánok, mert nem ismerik el a háborús bűneiket, tagadják a vigasznők erőszakos toborzását.

A koreaiak, mert nem fogadták el a japán miniszterelnök és a császár 1990-es bocsánatkérését.

De mégis inkább a japánok, mert nem kértek bocsánatot tiszta szívből.

De akkor már inkább a koreaiak, mert megszegték a 1965-ös szerződést és nem adták oda a japánok által kifizetett kártérítést azoknak, akiket megilletett. (...)

Az arc a legfontosabb. Amíg a Nyugaton legfőbb rossz a bűn, Keleten a szégyen, szokták sommásan mondani, de van benne valami. Vagyis egyik, ha nem a legfontosabb, olvasata annak, amit itt látunk, hogy egyik fél sem akarja „elveszteni az arcát”, vagyis megszégyenülve elsomfordálni.

Ez a fő oka, hogy a helyzet eszkalálódik: a felek sikeresen összeeszkábáltak egy olyan hálót, amiből már egyikük sem tud kikecmeregni arcvesztés nélkül. A koreaiak képtelenek feladni a véget nem érő bocsánatkérési és kártérítési követeléseiket, hiszen akkor el kellene ismerniük ezek abszurditását.

A furcsa számomra az, hogy noha LENNE mit követelni a japánoktól, például a japán militarizmus és gyarmatosítás korrekt oktatását az iskolákban, ezek a dologok kevés hangsúlyt kapnak, valószínűleg, mert eladhatóbb lenne a TV-ben, ha a japán császár esténként bocsánatot kérne, mint egy-két új paragrafus a japán történelemkönyvekben. Pedig.

A japánok sem képesek kompromisszumra, hiszen már annyira beásták magukat ezekben az ügyekben, hogy csak minden meghátrálás, még a tárgyalás is, vereséggel és megszégyenüléssel érne fel.

Ráadásul, mivel tehetetlenek voltak a koreai lefoglalásokkal szemben, a gazdasági szankciókkal új frontot nyitottak és ezzel egyidőben belemásztak egy hasonló csapdába azzal, hogy azt állítják, mindennek semmi köze az egész ügyhöz, naná hogy van, de ha ezt elismerik, akkor az ugye, megint csak arcvesztés.

Másrészt tényleg maszatolnak; minden eddigi bocsánatkérés, felelősség elismerése úgy lett megfogalmazva, hogy hogy maradjon abban lehetőség az összekacsintásra: oké, ezt most el kellett mondani, de mi tudjuk... (...)

Itt, kérem szépen, megint csak a politikusok vadítják az embereket. Japánban, legalább is a városokban, az emberek többsége nem nagyon törődik az egésszel, ha már valami, akkor az észak-koreai rakétázás jobban aggasztja őket, a koreai fiúbandák és szappanoperák népszerűsége töretlen, és épp a minap győződhettem meg arról, hogy a koreai sportolók pont ugyanakkora tapsot kapnak, mint a többi országból jövők.

Amennyire a TV-ben látom, ez azért Koreában nincs teljesen így, lelkesen folyik a japán áruk bojkottja: a japán sört kiöntik, a japán autókat nem szolgálják ki, és a hivatalnokok japán tollakat és radírgumikat gyűjtenek össze és zárolnak.

Hiába, a koreaiak hevesebb vérmérsékletű nép és a japánokkal szemben való acsarkodást nem nehéz felpiszkálni. A japánok az ilyenre csak hűvös lenézéssel reagálnak, ezt sem mondanám sokkal szimpatikusabbnak. (...)

Ám a politikusok az utóbbi években világszerte újra ráébredni látszanak arra, hogy a gyűlölet erősebb mozgósító erő mindenfajta pozitív üzenetnél, így mindkét oldalon egyre gátlástalanabbul aknázzák ki az ebben rejlő lehetőségeket. És hát van-e fontosabb dolog a világon, mint a következő választást megnyerni? Na ugye, hogy nincs.”

Hogy mi lesz ebből? Azt egyelőre nyilván senki sem tudja, de ha érdekel a szerző tippje, az eredeti bejegyzésben elolvashatod!

Az első napok az új melóban

Egy új munkahely mindig érdekes kihívást jelent és nem kevés izgalommal jár. A Luxembourgban élő Vera pont ezt az időszakot éli, ráadásul a versenyszférából visszament egy egyetemre dolgozni, így még ezt a váltást is át kell élnie.

egyetem_2_foto_pixabay_com_thelester.jpg(Fotó: pixabay.com/thelester)

„Másfél hét telt el az új melóban eddig, és nagyon remélem, hogy nem kiabálom el, de minden a lehető legjobban alakul. Az a fura, hogy hirtelen olyan, mintha az elmúlt négy év nem lett volna, és sose jöttem volna el az egyetemről.

Mindenki (mármint az új kollégák) csodálkozik, hogy a versenyszféra után egy ilyen „adminisztratív” (értsd: uncsi és bürokratikus) állásra jelentkeztem.

Ez is csak azt mutatja, hogy aki 10+ éve van a közszférában, és/vagy akár soha nem dolgozott máshol, az nem tudja, hogy az, hogy egy cégnél valakit menedzsernek hívnak, pont ennyit jelent és nem többet, és cége válogatja, hogy egy menedzsernek milyen feladatai és mekkora jogköre van, és hogy ez nem automatikusan valami fantasztikus csillogó modern felhőalapú unikornisos kontextus „dinamikus, fiatal csapatban”.

Továbbá hogy egy menedzsernek lehet, hogy adott esetben sokkal unalmasabbak a feladatai, mint egy asszisztensnek...

Persze az egyetemen azon is csodálkoznak, hogy nagyjából magamtól is ismerem a szervezeti felépítést (rektor, dékánok, majd mindenki más), és hogy nem ért meglepetésként, hogy van olyan, hogy vizsgaidőszak.

Eddig elég változatos feladatokat kaptam, vannak érdekesek meg kevésbé érdekesek (mint mindenhol), de például olyasmik, hogy tervezzek meg egy elég komplikált olaszországi utat, különféle statisztikákból nyerjek ki számokat, gépeljem be egy bebörtönzött elítélt kézzel írt levelét és válaszoljak rá (!), meg mindenféle adminisztráció.”

A teljes posztot itt találod.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

A Határátkelő podcastjai most már nem csak a YouTube-on, de a Spotify-on, az Anchoron (ahol hangüzenetet is küldhettek!) és a legtöbb szolgáltatón megtalálhatók. Folyamatosan kerülnek fel az adások, minden nap egy új rész, hallgassátok meg (újra)! 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Japán Svájc Luxembourg

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr1515013414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hari Seldon 2 2019.08.18. 07:59:16

Eslő: most már úgy tűnik Svájcban a hulladékgazdálkodási feladatokat "kiszervezték" a lakosságnak (vagy legalábbis jelentősen redukálták azokat).
Elég "ügyes" dolog költségvetési szempontból...

Második: Úgy látszik nem érzik elég veszélyesnek Kínát és Észak Koreát, hogy egymással vannak elfoglalva.

NorthPier 2019.08.18. 10:04:28

Amikor Svájc szóba kerül, mindig eszembe jut Nanny. Meg tudná mondani valaki, hova lett és mi van vele?

puhacica 2019.08.18. 10:45:26

@NorthPier: semmi nem valtozott, csak itt nem aktiv mar. :)

gabors 2019.08.18. 10:49:41

A masodikhoz.... nekem a felsorolasbol hianyzik a "comfort women" mert csak ok kezdhettek a balhet mert vagy tul vagy tul keves volt a komfort (vigasznak azert nem forditanam a kenyszerkurvakat)

Csodabogár 2019.08.18. 11:26:41

Kimaradt Svájcból, hogy az üveg se mindegy, hogy milyen, fehér, barna, zöld stb. és természetesen csak napközben szabad bedobálni, mert este a zaj tilos.
Az újságpaírt mindig is gyütjtöttük szépen madzaggal öszekötve a hónap bizonyos napjain lehetett kitenni. Aztán jöt egy jó kis eső és már félig feldolgozott állapotban került elszállításra.
Ami viszont jó találmány, hogy a szeméteszacskó árába van beépítve az elszállítás költsége és csak a hivatalosan árult zacskót viszik el a szemetesek. Így aztán mi, a papiron kívűl, mindent a szemétbe raktunk. Valamivel több zacskó kellett, nem érdekelt. Soha nem mászkáltunk gyűjtő helyekre.

Csodabogár 2019.08.18. 11:31:17

A harmadikhoz. Egyetemen dolgozni nagyon nyugis dolog. 5 évig voltam a stockholmi egyetem egyik tanszékének a mindenese. Soha olyan jó dolgom nem volt mint ott. Szemeszter kezdéskor volt egy pár nap őrület, de aztán csak nyugi.
Első hetekben megkérdeztem a professzort, mit csináljak? Vissza kérdezett: Nincs nálad semmi olvasni való?

arncht 2019.08.18. 14:10:14

Nagyon is egyetertek egyreszt a kevesebb szemetet termelo eljarasokkal, masreszt, hogy gyujtsuk szelektiven. Ez szamomra addig mukodik, amig nem az egyik legmagasabb szolgaltatasi dij a szemetszallitase. Ha sokat fizetek erte, csinalja meg az egy bizonyos kenyelmi szint felett, aki a magasabb profitot lehuzza belole - reszemrol szivesen gyujtom kulon, nem faradsag, de eszem agaban nincs a varos masik felebe vinni vmit a szabadidomben, nem dolgozok mas helyett. A masik, hogy eleve nem kellene ennyit megtermelni, es a tokeit letekernem, aki mashova dobja, mint a szemetes.

arncht 2019.08.18. 14:25:03

Erdekes ez a masodik vh kerdese, mintha huztak volna egy vonalat, felejtsuk el, ami elotte tortent, viszont ami ott azt sose lehet eltorolni. Mi is kerhetnenk az osztrakoktol, ruszkiktol, torokoktol es tatatoktol nepirtasert stb csereben de mi is csesztettunk eleget mas nepeket. Igy ment ez mindig az elmult evezredekben. De miert sulyosabb az a nepirtas, ami ott torent, mint ami otven evvel vagy 500 evvel korabban?

gabors 2019.08.18. 15:16:05

@arncht: "Mi is kerhetnenk ...., torokoktol " igy van kuldjek csak vissza a mi janicsarjaink utodait de nemcsak torokbol hanem lebanobol,sziriabol, iraqbol meg mindenfelol ahova vittek oket harcolni ... (meg venezuelabol is persze)

arncht 2019.08.18. 15:21:16

@gabors: kontretan ok allitottak allando lejtmenetbe az orszagot a kovetkezo evszazadokra, es itt kerult a magyarsag szambeli hatranyba a europa tobbi nemzetehez kepest, majd valt soknemzetisegu allamma ami szetfeszitette.

gabors 2019.08.18. 15:34:12

@arncht: "@gabors: kontretan ok allitottak allando lejtmenetbe az orszago" itt gondolom a tatarokra gondolsz amikor az orszag akkori lakosaganak nagy resze megsemmisult foleg az alfoldon ahol alig maradtak telepulesek szinte teljesen kipusztultak (csak a varakban maradtak viszonylag biztonsagban) ez a "torok dulas"-hoz nem volt merheto a tatarok utan hoztak be egy csomo gyuttment nemetet szlovakot kun't stb sokkal tobbet (aranyaiban) mint a torokok utan ... igy mar majdnem az arpakorig lehet visszavezetni a lejtmenetet :-)

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.08.18. 15:50:52

-Mi a különbség a szegény és a gazdag svájci között?
- A szegény svájci maga mossa a Mercedesét!

Most már tudjuk mit csinál a szegény svájci a szabadidejében.

gabors 2019.08.18. 21:37:13

@Csodabogár: " Így aztán mi, a papiron kívűl, mindent a szemétbe raktunk. Valamivel több zacskó kellett, nem érdekelt. Soha nem mászkáltunk gyűjtő helyekre."

fasza .... ezert (is) utaljak a balkaniakat ... (nem veletlenul)

nem tudom svajcban mi a modi de pl New York City-ben ilyenert buntetik a haz tulajdonosat a szemet-rendorsegiis van. Amiota kotelezo (nem szabadon valasztott jellegu a valogatas) megnezik mi van a sima szemetben es a szelektiv-ben (itt recycle/ujrahasznosithato nak hivjak) ... $25 elso alkalommal es berhazanal $10,000 max bunti 4x .... ez hatasosabb

Ja meg abbol is lehet gond ha valaki tul hamar teszi ki a szemetet a kovetkezo reggeli gyujteskor ...

gabors 2019.08.18. 21:45:12

OFF

mivel mar reg volt BREXIT para itt

a birt kormany sem tutti mar dologban

www.thetimes.co.uk/edition/news/operation-chaos-whitehalls-secret-no-deal-brexit-plan-leaked-j6ntwvhll

persze lehet ez is csak olyan "fake news" jelentes amit a kormany azert irt meg es szivarogtatott ki hogy lehessen mit cafolni ...

ON

arncht 2019.08.18. 21:55:28

@gabors: a tatarok utan egy erosebb orszag allt fel, a torokok utan sose nyerte vissza korabbi fenyet magyarorszag. matyas idejeben kb annyian voltunk, mint az angolok, utana viszont amig mas nemzetek megsokszorozodtak, nalunk majd felere csokkent a lakossag - ezt a hatranyt mar sose dolgoztuk le, es kis nemzette valtunk.

Csodabogár 2019.08.18. 22:39:29

@gabors: Lehet, hogy a balkániakat utálják, de mi svájciak voltunk! Egyébként nem volt kötelező semmit se elhordani sehova. Csak a legtöbb ember spórolt a zacskóval, a gyüjtőhelyre ingyen lehetett vinni.
Lehet, hogy ma már kötelező, de akkor még nem volt az.

Schwiiez 2019.08.19. 00:22:01

@Csodabogár:
Svájciak? Papierli-Schwyzzzer lesz az.

gabors 2019.08.19. 00:37:43

@arncht: "a torokok utan sose nyerte vissza korabbi fenyet magyarorszag."

de ez nem a torokok hanem leginkabb a magyarok meg persze a rabigaba/gyarmatosito osztrakoknak volt koszonheto de jo mert lehet ra panaszkodni hogy nem csak az elmult nyocc ev vagy a kmenista negyven hanem a torok 150 ev miatt szar minden ...

csak tudnam hogy a bolgarok vagy szerbek vagy horvatok miert nem sirankoznak a torok idok miatt (amugy a melegvizes furdoket elfelejtettek betemetni azota is )

arncht 2019.08.19. 08:21:21

@gabors: az osztrakok kihasznaltak a helyzetet, hogy kivereztessek az addig fenyegeto szomszedot, amugy magyarorszag nelkul csak egy pattanas lettek volna europa terkepen a ket tartomanyukkal. meg kell hagyni a habsburgok jol ertettek ehhez...

amugy eleg megnezni a torok hodoltsag es az osztrak reszek telepulessuruseget egy mai terkepen. a bolgarok es a szerbek is nyilvan fenykorukkent tekintenek ra... de meg ugysem ugyanaz a szituacio. nem azert neptelenedik el vmi, mert elfoglaljak, hanem azert, mert folyamatosan egy haborus zona volt, amit felegettek a ket fel csapatai.

midnight coder 2019.08.19. 09:50:11

Ehelyett a szelektív gyûjtési mizéria helyett a háztartási szemétbe kerülõ anyagok típusait kellene csökkenteni (ne legyen 25 ezer féle fémötvözet, mûanyag, hanem legyen 4-5 féle anyag amibe a cégek csomagolhatnak) majd az egészre kitalálni egy egységes, hatékony hulladékfeldolgozási technológiát (természetesen a fenti anyagokat ennek fényében kellene kiválasztani). Persze, akkor elveszne a zöldség lényege: az aktivizmus, és az egész történet szimpla technológiai problémává silányulna a bolygó megmentéséért vívott hõsi harc helyett. Így meg Hofi után szabadon, van harc, és van szemét. Egy-egy. Mi a francnak mindig gyõzni ?

ezneménvagyok 2019.08.19. 18:30:23

@arncht: A török korban valóban megsemmisült egy csomó falu az Alföldön (sok aztán újra benépesült, esetleg új helyen vagy új néven), de a mai településhálózat regionális különbözőségéhez nem ennek van köze, hanem az eltérő életmódnak. Egyrészt az Alföldön népesebbek a falvak (több a megművelhető terület), másrészt ha nem a térképet nézed, hanem mondjuk kinagyítod egy ilyen falvak közötti "üres" alföldi terület Google-légifotóját, akkor azt fogod látni, hogy a látszólag néptelen területen a valóságban egymást érik a tanyák. A dunántúli hegyes-dombos részeken ez a településforma jórészt ismeretlen, ott a falvak közötti területek tényleg lakatlanok.

Yossarian_M 2019.08.19. 20:22:23

Mit csinal k-europa szabdidejeben? Iszik mint a godeny.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása