oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. augusztus 15. 06:30,  Albatrosz-affér a tengeren 26 komment

2019. augusztus 15. 06:30 Határátkelő

Albatrosz-affér a tengeren

Talán emlékeztek még Bélára, aki pár hónapja írta meg nem akármilyen történetét arról, miként került egy halászhajóra és hogyan jutott el Franciaországból egészen a Jeges-tengerig. A halászhajó hétköznapjai a legtöbbünk számára szerintem meglehetősen egzotikusak, olyan dolgok is történnek, amikre nem nagyon gondolnánk. Például egy albatrosz-kaland, ami nem fogja megváltani a világot, de engem nagyon szórakoztatott.

Szerinted mi történne, ha hazaköltöznének a magyar határátkelők? Min kellene és hogyan változtatni? Írd meg a hataratkelo@hotmail.com címre!

albatrosz.jpg

„Navigare necesse est! De nem csak „hajózni muszáj”, hanem bizony takarítani is. A halászhajó legmagasabb pontja a két kémény volt.

Aki látott már hajókéményeket, az egy ovális palástot láthatott, amelyből hajótípusonként 1-2-3 illetve 4 darab díszeleg a hajók tetején. Minél erősebb nagyobb egy hajó (regisztertonna) annál több a kémény, mivel annál több motor van az alsó fedélzetben lévő gépházban.

Ezekben a majd 8 méter átmérőjű kéményekben belül vannak a „kipufogó” kémények, vagyis kéményenként 4 darab kisebb átmérőjű „cső”, így a palást csak védelmet, hűtést, és a kondenzációs víz lecsapatását végzi, nem beszélve a hangtompításról.

A kondenzációs pára kivezető csöve a kémény tövénél van. Itt minden nap felkell mosni a „dekket”, mert a az olajos párás gőz kikezdi a festést.

Mellesleg ezt a munkát szerettem a legjobban, mert ez a hajó legmagasabb pontja és innen nagyon, de nagyon messzire el lehetett látni az óceánokon, tengereken.

A most következő történethez tudni kell, hogy korábban én még soha életemben nem láttam albatrosz madarat. Hallottam már róla, hogy nem tud repülni, csak kiterjeszti hatalmas szárnyait és lebeg a szélben vagy úszik az áramlatokkal, illetve „thermikel”, ha talál felszálló légáramlatot azzal magasabbra megy és onnan vitorlázik tovább.

Általában magas sziklák pereméről startol el, kihasználva a gravitációt és a szárnyai fesztávolságát. Utána már csak vitorlázni képes.

Néha-néha egy idősebb matróz, amikor a Jeges-tengeren vagy a Bering-tengeren halásztunk, fel-felbökött a szürke égre, és mutatott egy apró pontot:

- Tudod, mi az?

- Nem!

- Egy albatrosz, éppen halászgat, biztos kicsinyei vannak. Tudod mekkora?

- Nem!

- Ha ide leszállna, azt hiszem, beszarnál. Akkora, mint egy génmódosított szuper pulyka. A csőre vagy 40 centiméteres, belédvágná, átmenne rajtad, mint kés a vajon. Egyszer-kétszer leszállnak a kémény mellé pihenni, mert onnan újra el tudnak indulni, hiszen 34 méter magasan van, ugye. Én már találkoztam eggyel.

Nos, ez után a beszélgetés után 5 nappal, éppen rám került a sor a kémény környékének feltakarítására. Amikor éppen a kéménnyel szemben mostam fel a dekket, a hátam mögött egy nagy surranás szerű hangot hallottam.

Megfordultam nagyon, de nagyon óvatosan, mint egy „védelemképpen” a felmosófát magam elé tartva. Hát mi volt ott? Egy albatrosz.

Azt hittem, elájulok. Ekkorra madarat élőben még soha nem láttam. Egyszer láttam egy dokumentumfilmet a National Geographic csatornán „Kondor ünnep” volt a címe.

Peruban volt a forgatócsoport és ott volt egy andoki kondorkeselyű, amely egy felnőtt birkát, vagy egy 6 éves gyereket simán elrabol közel 6 méteres szárnyfesztávjával és 35 kilógrammos súlyával.

A tv-ben nem volt annyira realisztikus, hogy felfogjam a méretét, csak a mellette álló chipu indiánok méretének összehasonlításával tudtam felmérni mekkora is egy ilyen madár.

DE EZ MOST ITT VOLT, ÉS ENGEM NÉZETT, ÉS SZIPÁKOLT ÉS SZISZEGETT. Nagyon féltem. Csőre mellmagasságban volt éppen. Volt vagy 40 centi hosszú.

Iszonyú büdös volt a madár, de tényleg és bazi nagy. Féltem, hogy megtámad, vagy rám ront. A felmosófa volt az egyetlen „fegyverem”. Bár szerintem azt egy roppantással elharapta volna.

Vagy 40 másodpercig álltunk egymással szemben, amikor leguggolt és egy 10 literes vödörnek megfelelő kakát kitolt a dekkre. Majd kiterjesztette szárnyait (baromi nagyok voltak) és egy lendülettel leugrott a kéményállásról a szélbe, és elvitorlázott.

Néztem az ürülékét. Nagyon fehér volt, itt-ott sárgás vonalakkal és tele volt félig emésztett halcsontokkal. Gyorsan leszaladtam a kapitányhoz és beszámoltam neki az eseményről egy kicsit még félve.

A kapitány azonnal rám üvöltött, hogy szaladjak vissza a kéményálláshoz, és azonnal kezdjem el feltakarítani az ürüléket, mert nagyon, de nagyon nagy baj lesz.

Nem értettem, miről beszél, de szót fogadva visszarohantam és elkezdtem először lapáttal felmerni a szilárd dolgokat, majd felmosóvízzel a folyékony részt.

Két vödör telt meg velük, de akkor már megtörtént a baj. Ha én ezt tudom, azonnal elkezdtem volna feltakarítani, de nem tudtam. Az albatrosz ürülékében magas a foszfor tartalom és gyomorsav maradék.

Ez a kettős „kombináció” olyan erős maró hatással bír, mint majdnem a sósav. A dekk festése elkezdett felpúpozódni és ahogy mostam fel, jött is le szépen. Nos, feltakarítás után el kezdhettem a javító festést, 3 fokban, szélben. Így jár az, aki nem tudja mire képes egy albatrosz.”

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

A Határátkelő podcastjai most már nem csak a YouTube-on, de a Spotify-on, az Anchoron (ahol hangüzenetet is küldhettek!) és a legtöbb szolgáltatón megtalálhatók. Folyamatosan kerülnek fel az adások, minden nap egy új rész, hallgassátok meg (újra)! 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: hajó

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8315010324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

seigyo_zoufukuki · densha.blog.hu 2019.08.15. 07:09:47

"A kapitány azonnal rám üvöltött, hogy szaladjak vissza a kéményálláshoz, és azonnal kezdjem el feltakarítani az ürüléket, mert nagyon, de nagyon nagy baj lesz." - Ez olyan, mint mikor gimiben főztük a kálium-nitrátot a házi lőporhoz, hogy felrobbanthassunk egy régi Junoszty TV-t a telek végében és haverom mondta, hogy takarjam el a szám / orrom, ha a fazék környékén járok, mert nem túl egészséges.

Persze akkor még csak dúcidegrendszerem volt, úgyhogy gondoltam kemény leszek, néha letüdőzöm a gőzöket, mint a PANYOVA munkatársa az akciós P20-at. Csak aztán 3 nap múlva magyarázhattam anyámnak meg az orvosnak, hogy miért köhögök hirtelen úgy, mint egy asztmás, granulómás TBC-s és miért van csillagszóró szaga a ruháimnak.

Azóta kevésbé értetlenkedek / lepődők meg, ha valaki nálamnál tapasztaltabb utasít / javasol valamit, bármekkora baromságnak is gondolom.

Golf2 2019.08.15. 08:45:22

Már a kaka se a régi.

Arthamyr 2019.08.15. 08:45:45

"Peruban volt a forgatócsoport és ott volt egy andoki kondorkeselyű, amely egy felnőtt birkát, vagy egy 6 éves gyereket simán elrabol közel 6 méteres szárnyfesztávjával és 35 kilógrammos súlyával." - Ilyeneket minek írni? :/

puhacica 2019.08.15. 09:07:33

@Arthamyr: ez se rossz :D
"Bár szerintem azt egy roppantással elharapta volna"

Arthamyr 2019.08.15. 09:20:04

@puhacica: És a 10 liter szar is mehet a listára.

Hari Seldon 2 2019.08.15. 10:26:35

@Arthamyr:
Gondolom érzékeltzetni, hogy mekkora "nagy lény" volt ott hirtelen, amitől megijedt.

Hari Seldon 2 2019.08.15. 10:34:02

@Hari Seldon 2:
Egyébként ez az Albatrosz kb a Kondor méretének fele. - és még az sem túl kicsi ahhoz, hogy csak úgy elhessegesse valaki.

Arthamyr 2019.08.15. 11:19:58

@Hari Seldon 2: A vándoralbatrosz a legnagyobb szárnyfesztávolságú madár, az andoki kondor meg a (z egyik?) legnagyobb testtömegű röpképes madár, de nem kétszer akkora, mint az albatrosz.
Azt nagyon meglepőnek tartanám, ha bármelyik tele tudna szarni egy lökettel egy 10 literes vödröt, nincs bennük elég hely ehhez. Ez még egy strucctól se lenne kis teljesítmény, ami azért jóval nagyobb ezeknél a madaraknál. Már a múltkori cikkben is volt duplázós túlzás, pontosan nem emlékszem rá, hogy mi...

Az tény, hogy elhessegetés már egy ezeknél sokkal kisebb vadállatnál is lehet problémás, ha az embernél nincs semmilyen erre alkalmas eszköz.

shakti rom 2019.08.15. 14:25:51

Hehe, funny poszt, Kámpicsnak valo :P

Golf2 2019.08.15. 16:35:25

Off.Az 1,8 millió ember DNS-ét feldolgozó tanulmány szerint száz ország közül Izrael után Magyarországon a legmagasabb a zsidó leszármazottak százalékos aránya, írta a Jediót Ahronót nevű izraeli lap. Több mint az USÁ-ban...

shakti rom 2019.08.15. 17:56:44

@Golf2: Kamu, nem hiteles az info.

Hari Seldon 2 2019.08.15. 18:43:44

@Arthamyr:
Én is elsősorban arra gondoltam, hogy egy ekkora dög, túl nagy ahhoz, hogy csak úgy valami "éles tárgy" nélkül nekitámadj.

Arthamyr 2019.08.15. 18:51:52

Egy kevésbé törékeny bot is tökéletesen elég, de ha valaki határozott/ért hozzá, az puszta kézzel is simán lerendezi (pl. madárkórházas ember vitt albatroszt, hóna alá csapta, a másik kezével meg fogta a csőrét). Azért ez nem egy medve vagy tigris. :)

2019.08.15. 20:50:58

@shakti rom:

"funny poszt, Kámpicsnak valo"

Haha, a vödör szar miatt, mi?
ih0.redbubble.net/image.11629888.2020/mp,550x550,matte,ffffff,t.3.jpg

Egyébként fun fact, a madarak nem vizelnek, hanem a kis húgysavuk belekeveredik a kakkanásba, és ettől lesz az fehér, fogpasztaállagú és plöttyenős.

Egyébként tök érdekelne, mekkorát sz.rik egy albatrosz.
Meglepően kevés képet találni konkrét állatfajok kakájáról a neten... ezt se tippelné meg az ember, hogy 2019-ben ez még hibádzik, nem? Hogy pont az albatroszszar nincs fent.

Niche market, ahogy a művelt angol mondja.

(Kíváncsi vagyok egyébként, állatkakás pornó alműfaj van-e. Mihelyt ezt a kommentet elküldtem, rá fogok keresni. Tegyetek ti is így.)

Újabb fun fact, a keselyűk le szokták kakálni a saját lábukat. A kakájuk fertőtlenít, összetapodhatnak így bármilyen oszlott dögöt, csak egy gyors plöttyentés, és máris minden egészséges és puszilgatnivaló megint.

2019.08.15. 20:54:38

@Nagy kámpics:

"állatkakás pornó alműfaj van-e"

Bzmeg van! Lekaparom magam.

De amúgy is elhamarkodtam ezt a dolgot, mert ha állatos nem is lenne, emberes nagyon is van, ez közismert, és föl fogja itt most nekem dobálni a személyre szabott hirdetéseket a kakapornóról.

Súlyos hiba volt, alighanem. :D De persze a tudományért mindent.

Ti azért mégse keressetek rá. (Hacsak nem, értitek, pont ez érdekel mégis.)

shakti rom 2019.08.15. 23:17:55

@Nagy kámpics: Már azt is tudod bizosan hogy elkezdek az emberi ürülékkel rákot gyógyítani..illetve kisérletezni.

gabors 2019.08.16. 02:26:22

" Hallottam már róla, hogy nem tud repülni, "

ez jo .... albtrosz is tudja ezt ? vagy csak ugy terjesztik roluk ...

a hajohoz odauszott ?

Boar. 2019.08.16. 14:19:42

en.wikipedia.org/wiki/Andean_condor
Úgy a fele a hat méternek, amúgy meg egálban van az albatrosszal...

Boar. 2019.08.16. 14:19:46

Amúgy érdemes lenne elgondolkozni azon, hogy egy halászmadár hogy emelkedik fel a vízről halászat után...ha nem tud repülni...

Dikusz 2019.08.16. 17:02:40

@shakti rom: Annak szántam, még akkor is, ha nem volt vicces. Egyértelmű volt az elütés.

]{udarauszkasz 2019.08.17. 09:06:40

A kondorkeselyu nem ragad el semmit,mivel dogevo szegeny. Foleg nem gyereket. A merete kiadna,de a veszelyessege kimerul abban,hogy esetleg terjeszthet fertozeseket,meg osszebalhezik a dogok folott mas madarakkal,(az oroszlanoknak is a bogyeben van,a hienakkal is kekeckedik.)
Jo,megertem, a tengeren eleg rosszul jon a NatGeo:)
Egyebkent nem ertem,miert nem talaltak ki meg olyan lakkot,amit nem kezd ki ilyen gyorsan minden egyeb anyag.

]{udarauszkasz 2019.08.17. 09:06:51

Egyebkent az is erdekelne,hogyan termikel egy homogen homersekletu tengerfelszin folott barmelyik madar. Sikloernyovel mar az is nagy asz,ha valaki atuti a Balcsit keresztben,anelkul,hogy osszevizezne magat... A homogen vizfelszin folott ui. nemigazan alakul ki termik,termik a kornyezetnel jobban felmelegedo teruleteken alakul ki, pl. sziget a vizen, szaraz szantas az erdo mellett,ilyesmi. A tenger folott ki tud alakulni,de a felaramlasi sebessegeke akkor lesz jelentos,ha ciklonna,hurrikanna alakul. Egy ilyenben viszont jo messzire el tudna menni az albatrosz:)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása