oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. augusztus 03. 06:30,  Külföldre költözni mindig áldozat 92 komment

2019. augusztus 03. 06:30 Határátkelő

Külföldre költözni mindig áldozat

Svédországban erősödött fel a magyar identitása és soha nem merült fel benne az, hogy svéddé váljon – mesélte Bandirepublic, akit már sok posztból ismerhettek itt a Határátkelőn (hiszen törzsszerző, -kommentelő és -olvasó). Hét éve költöztek ki Svédországba és most, hogy hazalátogatott Magyarországra, leültünk beszélgetni.

svedorszag_foto_pexels_com.jpg

Bandirepublic és családja 2012-ben költözött Stockholmba, nem sokkal kislánya születése után. Dolgukat megkönnyítette, hogy felesége családja Stockholmban él, ő maga is ott nőtt fel.

Felesége szülei még a 80-as években mentek ki balettművészként Svédországba, ám felesége a Magyar Állami Balettintézetben táncolt, ők is Magyarországon ismerkedtek meg.

„Amikor a gyerek született, úgy voltunk, hogy menjünk ki egy évre. A feleségem el akart végezni egy tanfolyamot, én egy multinál dolgoztam közgazdászként és nagyon tele volt a hócipőm. Kiégtem.

Nem volt nagyon megtervezve mit és hogyan fogunk csinálni, Nekem akkor elég volt ez az egy év és bíztam abban, hogy a sors hozza, amit kell. Menekülni akartam az akkor helyzetünkből” - mesélte.

A munkahelyi nehézségek mellett ott lógott a fejük felett egy svájcifrank-hitel, aminek törlesztése akkor eléggé kilátástalannak tűnt.

Kiköltöztek tehát Svédországba, ahol eltelt az első, majd a második év, lassan dönteni kellett, hiszen balettművész feleségét várta vissza a Magyar Állami Operaház.

„Úgy két és fél év elteltével megkérdeztem tőle, hogy figyelj, akkor hazaköltözünk vagy nem? Addigra kapott szerződést a Svéd Királyi Balettben, nekem is éppen nagyon jó állásom volt, elég sokat kerestem, jó helyen laktunk, a gyereknek jó volt az óvoda, nem nagyon volt olyan ok, ami miatt érdemes lett volna hazaköltözni” - emlékezett vissza Bandirepublic.

A felerősödő magyar identitás

„Akkor erősödött fel a magyar identitásom, amikor kiköltöztünk. Sosem voltam magyarellenes vagy magyarkodó – egyszerűen nem foglalkoztam a kérdéssel. Viszont amikor új országba költözik az ember és teljesen új kapcsolati hálót kell kiépíteni, az első beszélgetések általában arról szólnak, ki vagy, mi vagy, honnan jöttél.

Ez pedig rákényszerít arra, hogy a magyarsággal, mint identitással foglalkozzon az ember. Nekem ez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy egyáltalán elkezdtem azon gondolkozni, mit jelent magyarnak lenni. Mit jelent magyarnak lenni például Stockholmban, ami hiába Európa, eléggé más kulturális közeg” - mondta.

Bandirepublic szerint ahhoz, hogy az ember otthon érezze magát, először azzal kell tisztában lennie, hogy milyen céllal költözik külföldre.

„Egy évre terveztünk és soha nem volt célom az asszimiláció, az, hogy svéddé váljak. Az én otthonom ott van, ahol a feleségem, a lányom van, ahol jól érezzük magunkat. Hét éve élünk Stockholmban. Nagyon szerencsések vagyunk, mert megengedhetjük magunknak azt a luxust, hogy van egy kis lakásunk Budapesten, rendszeresen járunk haza, az én családom itt él és mi erre azt mondjuk, hogy itthon otthon” - fogalmazott.

Hétéves lánya azért már megkérdezi, hogy ő magyar vagy svéd, amire a válasz (az „és” kultúrája jegyében) az, hogy mindkettő.

Múlt és beilleszkedés

Ő akkor kezdte otthon érezni magát, amikor sikerült túljutnia az első kultúrsokkon, amikor már nem kellett kapkodni a fejüket minden új ingerre, márpedig ehhez azért kellett egy-két év.

A beilleszkedést persze nehezíti a kultúra, a magunkkal hozott múlt: „Nem azért, mert többé nem vagyok nyitott, hanem mert fárasztó elmagyarázni a kulturális utalásokat, fárasztó este 11-kor angolul vagy svédül beszélgetni – egyszerűen jobban érzem magam azokkal, akikkel együtt nőttem föl, azokkal, akik félmondatból is pontosan tudják, miről beszélek”.

„Ilyen az emberi természet, és ezért mindig nehéz a határátkelők élete. Mindig. Ez mindig egy áldozat ahhoz képest, hogy milyen a szülőhazádban élni” - vélte Bandirepublic, aki a svédországi hétköznapok mellett Halottnak a coach címmel is vezet blogot és Facebook-oldalt.

Miről beszélgettünk még?

Mi volt a legnagyobb kultúrsokk Svédországban? (6 perc 40 másodperctől)

Mi volt az első benyomása a svédekről és mit gondol az agyelszívásról? (9 perc 40 másodperctől)

Az üvegplafonról a magánéletben és a munkában. (12 perctől)

Mi a helyzet a magyar barátságokkal, a hazalátogatás nehézségeivel? (13 perc 40 másodperctől)

Hallgassátok meg a beszélgetést, vagy ha ez most nem megy, akkor mondjuk ezzel a programmal le is tölthetitek. Érdemes feliratkozni is a Határátkelő YouTube-csatornájára, akkor biztosan nem maradtok le semmiről! A podcastok már a Spotify-on, az Anchoron (ahol hangüzenetet is küldhettek!) és a legtöbb szolgáltatón megtalálhatók. Folyamatosan kerülnek fel az adások, minden nap egy új rész, hallgassátok meg (újra)! 

A beszélgetést a Spotify-on IDE KATTINTVA hallgathatod meg.

(Fotó: pexels.com)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: podcast Svédország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5714992256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabors 2019.08.03. 06:55:49

elso....

basszus most mar a poszt csak egy shot-list

na akkor jo Magyar Grand Prix hetveget ...

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2019.08.03. 08:43:29

nagyon jót beszélgettem mr. határátkelővel, köszönöm a meghívást.
nem bírtam magammal, így az interjú után helyet cseréltünk és én is készítettem egy podcast adást a határátkelő atyjával a 'youtuber burnout' témáját körüljárva. a tartalomgyártás lelki nehézségeit vizsgáló adás ősszel fog megjelenni a halottnak a coach podcastban, de addig is hallgassátok az eddigi részeket a kedvenc podcast lejátszótokon vagy itt: halottnakacoach.blog/podcast/

Csodabogár 2019.08.03. 11:04:06

@bandirepublic: Mindenben egyet értek a posztal, de meg kell jegyeznem, hogy nem mindenkinek volt a "kimegyek Svédországba" elhatározás és letelepedés ilyen habostorta menet. Csak mielőtt a fél ország elindul.:-)
De érdekelne a blog, el s mentem a megadott linkre, ahol nem lehet jelentkezni, emailt beadni stb. Mintha nem működne a dolog.:-(

Csodabogár 2019.08.03. 11:06:33

@gabors: Neked! mert engem ugyan nem érdekel. Majd este a hírekben látom azt ami izgalmas, összemennek a kocsik meg ilyesmi.:-))
Aztán annyi bőven elég is nekem.

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2019.08.03. 11:23:21

@Csodabogár: szia, köszi az érdeklődést. nekem gépről működik a link. írd be a googlebe, hogy halottnak a coach. ez alapvetően egyébként egy podcast, de vannak blogbejegyzések is. jó hallgatást!

Bredpitt Monika 2019.08.03. 13:57:08

@bandirepublic: erdekes volt tobbet megtudni rolad, en 2014 tol olvasom a hataratkelo t, balettancos feleseggel mar alapbol erdekes lehet az elet, sajnalom, hogy a beszelgetes egeszet hallgatnom kell, de kivancsisagbol megteszem ....oszintek a gondolatok, tudok vele azonosulni

gabors 2019.08.03. 16:13:06

@Csodabogár: 'Majd este a hírekben látom azt ami izgalmas, összemennek a kocsik meg ilyesmi.:-))"

en meg igy vagyok a Wagnerral inkabb megvarom a hirekben hogy eppen Triastan vagy Isolda volt ma jobb... :-)

Csodabogár 2019.08.03. 17:05:08

@Shaktee: Tegnap vagy mikor volt szó róla. A mai angol font árfolyam 1.09 EUR!!!! Na ezt nem venni észre már elég nehéz lehet. Nagy cikket olvastam a folyamatról az újságban, ezért jutott eszembe.

Shaktee 2019.08.03. 17:58:16

@Csodabogár: Minek izguljunk ha a plátói ica s londonka nem érzi :)

Platonica 2019.08.03. 18:22:22

@Csodabogár: Ugy tunik, te se nagyon vetted eszre, h pont ezt irtam minap: a font gyengulese az egyetlen valtozas, amit konkretan emliteni tudok egyelore. (Csoda, ha foloslegesnek tartom itt boncolgatni a dolgokat?:-x)

@Shaktee: Amit mi konkretan erzunk, hogy me'g tobb megkeresesunk van, joval tobb munkat kell elutasitani, mint amit el tudunk vallalni, kvazi a munkadijat is ennek megfeleloen tudjuk szabni. No, igy talan ertheto, miert nem annyira husbavago, ha 2x annyiba kerul a _baked beans_:-p

Herr Géza 2019.08.03. 18:29:56

@Shaktee: Ugrifüles, ki az a Vettel?

gabors 2019.08.03. 18:34:43

@Herr Géza: "@Shaktee: Ugrifüles, ki az a Vettel?"

Verstappen-t akart irni csak abban tul sok betu van :-)

Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.08.03. 19:00:46

@Csodabogár: szerintem nem azt mondták, hogy nem TUDJÁK, hogy romlott a font árfolyama, hanem azt, hogy az Ő ÉLETÜKRE nincs érzékelhető hatása. Nyilván drágul minden import termék, meg drágább külföldre utazni, de azért továbbra is telik rá.

A halott coach adásait érdemes hallgatni, én már az első tíz adáson túl vagyok. Mondjuk a téma téged már kevéssé érint (burnout a munkahelyen). Szerencsére engem se érint, de érdekes, mennyire általános, milyen sokan galyaznak évekig borzalmas körülmények között (értelmetlen munka, rossz főnök, túlóra).

Platonica 2019.08.03. 19:03:42

A mostani 'oruletes' GBP-Euro rata pedig egyaltalan nem 'unheard of', meg lehet nezni a 2009-es szamadatokat, volt talan 1.04 is??

A recesszio egyebkent mindig ke'te'lu. .
Ha a megelhetese olyasmi vkinek, ami 'recession proof', akkor aka'r me'g jol is kijohet.

@Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos:
Na, akkor van, aki azt olvassa, amit irunk:-DD

Shaktee 2019.08.03. 19:14:21

@Platonica: Azért a gyengülés az understatement, no?

Platonica 2019.08.03. 19:34:47

@Shaktee: Mert? Szinezni szeretned? Feel free.

Csodabogár 2019.08.03. 19:45:25

@Shaktee: Én nem izgulok, jó szórakozásom minden nap a német, nem bulvár, újság olvasása. Sokat idéznek angol lapokat, tehát aki nem tud semmit, az nem olvas újságot.:-(

Csodabogár 2019.08.03. 19:50:56

Még mielőtt rámtörnétek, hogy nem azt írták, hogy nem tudják, hanem azt, hogy nem érzik, ezt tudom. Viszont számomra nehezen elképzelhető, hogy senki nem beszél róla, senkit nem érdekel stb.

neurotikus bunkocska 2019.08.03. 19:58:25

Elnezest, hogy a kerdesem nem kapcsolodik a temahoz, de ha mar ugyis az arfolyamokrol beszelgetnek, akkor nagyon kivancsi lennek korbekerdezni a hataratkeloket, hogy hasznalnak-e Transferwise Borderless Accountot, es mi rola a velemeny?

Magat a Transferwise-t hasznaltam mar, es sokan ajanljak egyszeri nemzetkozi utalasokra, de ez az account, ez mennyire jo vajon? Engem is erint a Brexit/fontarfolyam, egyelore rendes bankban vedem a penzem (euroban), de hallottam errol az elektronikus "kvazi szamlarol", es kivancsi volnek, hogy akik evente tobbszor utaznak, azok hasznaljak-e, es ha igen, akkor masra is, a bank kozti gyors utalasokon kivul? Erdemes-e ezen hosszabb idore penzt tartani (pl forintot gyujtogetni a kedvezo arfolyam idejen, hogy aztan Magyarorszagon olcsobban kolthessenek?

Szemely szerint en utazom tul surun Magyarorszagra, de megis erdekelne (kartya is jar hozza, stb), euro ugyben is, viszont megsem "rendes" bank, nem tudom mennyire vedett az itt levo penz. Nyilvan nem nyugdij befektetesnek, de ha honapokig, vagy akar egy evig nincs elkoltve, akkor mennyire van kiteve a kockazatnak?

Nem vagyok digital nomad, egyelore tulsagosan nemzetkozi freelancer sem, ez a szolgaltatas elvileg ilyesmire lett kitalalva, de van-e aki nem csak erre hasznalja, es ha igen, akkor mennyire erzi biztonsagosnak?

Platonica 2019.08.03. 20:10:14

@Csodabogár:

Amugy szted ezen mi van annyi beszelnivalo? Jo kis hullamvolgyben van a font, mint kb 10 eve is. Akkor recesszio volt, most is valoszinuleg annak a kuszoben allunk, de ha olvasol ujsagot, azt is tudod, nemcsak a UK. Itt pl pont Nemetorszagot (ill. a eurozone-t) emlegetik. Biztos nem tudjak az ott elok:-x
Bar lehet, h csak foloslegesnek erzik ezt vese'zgetni;-)

Shaktee 2019.08.03. 20:49:19

@taga..20: megemésztetted már a földmunkás értekezését? :)))))

Shaktee 2019.08.03. 20:51:54

@Csodabogár: tán azt gondolják hogy elmúlik magától ha nem beszélnek róla..

gabors 2019.08.03. 21:22:57

@taga..20: "@gabors: és ékezet egy se."

a Verstappen-ben nincs is ekezet de en abbahagytam az ekezet hasznalatot 29 eve .... nekem igy is jo

taga_20 2019.08.03. 21:33:37

@Shaktee: traktoros haver, csak még nem fokta fel:)

bakker, veled riogatnak:)))

Shaktee 2019.08.03. 22:23:27

@taga_20: megihlette a tusványos getszi katyvasza, gondolatai támadtak ;)

Shaktee 2019.08.03. 22:24:53

@gabors: de ugyi otthon nem a nú jhorki akszenttel nyomod? :)

Shaktee 2019.08.03. 22:33:06

@taga_20: ezt kiakaszthatja a retkes munchausen “művészi” képe mellé :)

forum.index.hu/Article/viewArticle?a=152079334&t=9233731&openwith=1

Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.08.03. 22:44:40

@Csodabogár: de, biztosan érdekli az embereket. De ha olvasnal felméréseket, tudnád, hogy legalább másfél éve a brit közvélemény RELATÍV TÖBBSÉGE azt gondolja, hogy rossz döntés volt a brexit. nagyjából kéthetente van közvéleménykutatás, stabilan ugyanaz az eredmény, minimális változásokkal. Másfél év óta tartósan az a helyzet, hogy Kb. 5-10%-kal többen szavaznának ellene, mint mellette.

Gondolod ezek után, hogy nem megosztó a kérdés?
Lehet, hogy pont azért nem beszélnek róla, amiért te nem olvasol semennyi magyar sajtót.
Ez is a konfliktuskezelés egy módja. Nem olvasunk, nem beszélünk róla, S ha úgy teszünk, mintha nem lenne, ha nem veszünk tudomást a problémáról, azzal megvásároljuk a nyugalmunkat.

Shaktee 2019.08.03. 22:55:45

18 dead.

Just keep your trump, nra, automatic weapons.

Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.08.03. 23:12:15

@neurotikus bunkocska: transferwise használókat bőven találsz a kiszámolo blogban (többször írt róla), a kommenteket is érdemes nézni. Pl: kiszamolo.hu/a-nagy-durranas-transferwise-borderless/
Illetve itt: m.prohardver.hu/tema/transferwise/friss.html

Nekem van, elégedett vagyok vele, már a magyar bank számlámhoz tartozó kártyát vissza is mondtam, mert a transferwise kártyája ingyenes (nincs éves díj sem), és havi 200 fontig / 60 ezer forintig automatából is ingyenes a pénzfelvétel.
Megbízhatóbb, mint a többi fintech, részben mert masszívan nyereséges évek óta. Úgy rémlik, hogy folyamatban van a banki licenc beszerzése is.

Shaktee 2019.08.03. 23:15:34

@taga_20: jártál te valaha a Libellában?

gabors 2019.08.03. 23:16:11

tomeglovoldozes .... multheten fokhagyma fesztival ma a masodik Walmart a heten ....

AK-47 (legalabbis a mai) hogy ilyen fegyver miert van civil kezben erthetetlen ...

gabors 2019.08.03. 23:26:50

@Shanarey: kosz hogy beraktad ... a fogadtatas nem akarmi volt .... csak nem tudom hogy barmit szamit-e mar, nem keso-e mar ...

puhacica 2019.08.03. 23:33:07

@Csodabogár: sokan csinaltatnak nemzetkozi jogsit vagy folyamodnak ir, olasz, egyeb europai allampolgarsagert. ennyi. megjegyzik, hogy a brexit nelkul eszukbe nem jutott volna, vagy hogy az egesz ugyintezes pup a hatukon, de nincs kocsogboriszozas, kurvaterezazas. senki meg nem emliti, hogy bezzeg a munkaspart maskepp csinalna, vagy hogy az elmultharomevben milyen draga lett a kenyer. tomegkozlekedes kozben se hallani politizalast, inkabb a nyaralassal, fesztivalokkal, csaladdal, munkahellyel vannak elfoglalva a nepek.
a politikai cikkek alatt viszonylag kulturaltan megy a vita, inkabb a brexit ellenesek vannak tobbsegben, de ez annak is betudhato, hogy en fokent a guardiant olvasom.
szoval lehet hitetlenkedni, de folosleges, semmi kulonleges nem tortenik.

Shaktee 2019.08.03. 23:50:02

@puhacica: Hiszek neked.

Van valami befektett pénzed, részvényed?

Shanarey 2019.08.03. 23:55:51

@gabors: Magyarisztánnak el kell érnie a gödröt ahhoz, hogy az emberek megértsék, felfelé is van út.

puhacica 2019.08.04. 00:22:47

@Shaktee: nincs semmim. en csak egy mosogato vagyok.

Shaktee 2019.08.04. 00:24:25

@puhacica: Nekem viszont lett 10 dollcsim, mert fogadtam magammal hogy ilyesfajta választ adsz majd.

Kéred a felét csórikám? ;)

Shaktee 2019.08.04. 00:56:34

A nagy érdeklődés :) miatt itt egy Brexit cikk az ÉS-ből.

Katt a hirdetésre, csak harminc másodperc..

www.es.hu/cikk/2019-08-02/losoncz-miklos/brexit-miniszterelnok-valtas-uj-elkepzelesek-nelkul.html

neurotikus bunkocska 2019.08.04. 08:37:01

@Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos: Tenyleg? Koszonom a valaszt! Megnezem ezeket a blogokat. En is csak jokat hallok rola, a banki licensz hianya az egyetlen ami miatt ovatos vagyok vele.

A sajat weboldaluk alatt az van, hogy FCA regulated, de nincs meg az a FSCS ami ugye a banki licensz resze, de ha dolgoznak rajta az jo. Emiatt azt irtak mas forumon, hogy ha a Transferwise megy csodbe, akkor vissza lenne kapva a penz, de ha a bank amit hasznalnak (ez az EU/UK-ban a Barclays azt hiszem), akkor integethetek neki.... na nem mintha ettol tartanek mert ennek azert kicsi az eselye, de megsem "rendes" bank, es nem client accountokon van a Barclays-ban se, vagy igen? Ez mar valtozott azota?

Nekem is szimpatikus ezeken a felelmeken kivul, nem merek ra sok penzt tolteni, illetve nem tudom, mennyi ideig erdemes tartani rajta penzt, amit olvasni rola, hogy gyors bank kozti utalasokra hasznaljak, nem parkol ott sokaig a penz, en pedig igy is hasznalnam inkabb, de azert kicsit kockazatosnak erzem. Mindegy megnezem akkor ezeket a blogokat, koszonom.

desw 2019.08.04. 09:25:40

@neurotikus bunkocska:

Jópofa dolog a Transferwise, régóta használom, de messze nem olyan, mint egy "rendes" bank.

A Borderless számlák jók, ha külföldről is kapsz pénzt, mert ingyen lehetnek helyi bankszámláid. (én főleg ezért használom)

Adnak egy MasterCardot is ingyen, de ez csak egy prepaid kártya, amit nem mindehol fogadnak el.

A külföldi ATM pénzfelvétel olcsóbbra jön ki, de egyre kisebb az előnyük pl egy OTP-s kártyához képest.

A mobil app jópofa, de bőven lehetne rajta mit "hegeszteni". Pl a belépésnél nem kér pin-t, fizetési limit korlátozottan állítható, ami azért elég gáz.

bkkzol 2019.08.04. 10:18:10

Igen, Svédország nagyon gazdag, hatalmas szociális juttatásokkal. Földrajzi fekvését tekintve azért nem egy vidám környék, ezt kompenzálják, hogy a világ összes napfényes tengerpartján svédek az egyik legnagyobb nyaraló vásárlók.
Ha nem nem nagy a nyomor akkor azért nem kell odamenni.

Dikusz 2019.08.04. 11:12:45

@Shaktee: Még nem olvastam miről van szó, de ha a Budafoki úti Libelláról van szó, akkor én jártam. Nem én vagyok az egyetlen, aki jól járt volna, ha nem. Legalább ketten vagyunk...

Platonica 2019.08.04. 11:57:33

@Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos: En inkabb ugy fogalmazne'k, hogy civilizalt korokben az emberek nem eroltetik egymasra a nezeteiket, nem akarnak meggyozni, foleg olyan indulatokkal, amik kimondottan destruktivak, mar pedig a politika mint tema ilyen, es ilyeneket hoz elo.
Rengeteg peldat lattam Mo-on arra, hogy csaladok szakadtak 'pa'rtokra', mar ott es akkor is kimaradtam ezekbol. Szerintem a vilagnezet, ugyanugy mint a hit kerdese, maganugy.

A media manipulativ torekvesei meg rendkivul silanyak, de sajnos kell egy szint, hogy ezen atlassanak az emberek, fole emelkedjenek, es ne csak sodrodjonak a hirek/alhirek tomkelegeben. Napi szinten kovetes, es ezen ragicsalas kontraproduktiv;-)

neurotikus bunkocska 2019.08.04. 13:32:38

@desw: Ertem, koszonom. Erdekes, nekem ker pin-t a belepeshez az App :)

A kartya nekem tetszik, en utazaskor hasznalnam, tartanek rajta eurot is es forintot. De epp ez a kerdes, hogy mennyit erdemes rajta tartani, biztonsagban van-e ott, ha peldaul egy evig nem nyulok hozza csak gyujtogetem (pl alacsony arfolyam idejen utalok ra egy kicsit eurobol vagy ilyesmi). Ez mennyire kockazatos "eltunhet"-e onnan penz vagy feleslegesen parazom?

Azt viszont nem tudtam, hogy nem mindenhol fogadjak el, ez mit jelent? A MasterCard elfogado helyeken sem?

Sztravinszka 2019.08.04. 15:17:11

Ész hová mész? Ennél zajosabb helyen nem lehet interjúzni? Teljesen hazavágja a háttérzaj.

midnight coder 2019.08.04. 16:21:13

@bkkzol: Mondjuk svédországban nekem leginkább az időjárása az ami szimpatikus. Én kifejezetten utálom a napos időt, különösen a nyarat. Valahogy mindig az van a köztudatban, hogy a gatyarohasztó meleg, és a vakító napsütés a "jó" idő, de valahogy én annyira nem élvezem ezt.

gabors 2019.08.04. 16:37:32

@Dikusz: lattad a labtoreses tortenetet ? van meg kerdes miert vacakolok ?

Dikusz 2019.08.04. 16:50:47

@gabors: Persze, hogy láttam, de hogy jön az ide? Shaktee kérdésére válaszoltam csak, aki azt kérdezte tagától, hogy járt-e a Libellában.
A "Libella" tűnt fel, és csak azért mert én is jártam ott.
De azt nem értem, miért vetted azt magadra?

taga_20 2019.08.04. 16:59:47

@Shaktee: az mi az a labella? nem kevered a capellával?:)))

Shaktee 2019.08.04. 17:07:03

@taga_20: libella. Cseh Tamás ott piázott

gabors 2019.08.04. 17:07:06

@Dikusz: "@gabors: Persze, hogy láttam, de hogy jön a"

bocs addig nem akartam visszamenni es eleg a nap vegen volt mar... azota meg ez volt (talan) az elso kommented...

azt hogy mi a Libella fogalmam sincs (most mar gondolom hogy valami multi) az sem ertettem miert/hogy jott szoba ... szoval bocs hogy ehhez irtam (a mait sem akartam nagyon offolni vagy ahogy mondatd kotekedni ott)

Dikusz 2019.08.04. 18:02:44

@gabors: A Budafoki úton, a Műszaki Egyetem bejáratával szemben egy kis presszó, igen népszerű volt akkor is, és még ma is az.

desw 2019.08.04. 19:20:04

@neurotikus bunkocska:

"Erdekes, nekem ker pin-t a belepeshez az App :) "

Komolyan? Úgy érted, hogy minden alkalommal, amikor elindítod az app-ot? A Revolut ilyen, de a Transferwise nekem csak a telepítés utáni első belépésnél kéri a jelszót (Google accounttal lépek be), utána már sosem.

"A kartya nekem tetszik, en utazaskor hasznalnam, tartanek rajta eurot is es forintot. De epp ez a kerdes, hogy mennyit erdemes rajta tartani, biztonsagban van-e ott, ha peldaul egy evig nem nyulok hozza csak gyujtogetem (pl alacsony arfolyam idejen utalok ra egy kicsit eurobol vagy ilyesmi). Ez mennyire kockazatos "eltunhet"-e onnan penz vagy feleslegesen parazom? "

Én sem tartok tízmilliókat ezeken a számlákon, szóval én is parázok ettől. Az tuti, hogy a Borderless számláknál az adott ország szabályai érvényesek, nem a magyar OBA. Gyanítom, hogy melós lenne pl az US vag AU számláról eltűnt pénzeket visszaszerezni. Nekem jött már pénz az AU és az US számlámra is, és az utaló kérte a bank nevét is az egyéb adatok mellé, így kikértem a Transferwise supporttól.

US számla itt van: Community Federal Savings Bank

www.businessinsider.com/transferwise-us-banking-partner-cfsb-unsafe-unsound-banking-practices-occ-2016-5

"Azt viszont nem tudtam, hogy nem mindenhol fogadjak el, ez mit jelent? A MasterCard elfogado helyeken sem?"

Offline helyen még nem volt gondom, csak online fizetéseknél. Emlékeim szerint pl a Microsoft Azure ill. Google előfizetéseimnél nem engedte Transferwise ill. Revolut kártyáról a fizetés, kíírta, hogy prepaid kártya nem jó.

R.V.J. · https://migrationaid.org/ 2019.08.04. 19:32:04

@taga_20:
"az mi az a labella? nem kevered a capellával?:)))"

Màr vártam, hogy mikor hívod randira a Snétberger művészurat.
Jó szórakozást, a Libellában és a Capellában (vagy ami a helyén van) is jó a társaság.

Herr Géza 2019.08.04. 22:09:42

@gabors: Elég, ha a HAM rövidítést megtanulja... :)))

Shaktee 2019.08.04. 22:27:39

@Herr Géza: ugrifül..anyagi dolgokat rendezted már a tesóval, vagy még mindig sáros vagy? :)

gabors 2019.08.04. 23:06:01

@desw: "Revolut kártyáról a fizetés, kíírta, hogy prepaid kártya nem jó." ez a penzmosas ellen van mert elofizeteses "credit" kartyat konnyu tartani ugy hogy valaki nevtelen marad ezt sok ceg nem akarja mert esetleg kesobb problemaja lehet belole ezert inkabb minden ilyen pre-paid-et tiltanak ... vagyis nem hiszem hogy a Transferwise-al lenne kulon gondjuk ...

neurotikus bunkocska 2019.08.04. 23:16:37

@desw: Igen, minden alkalommal keri a PIN-t :) En nem Google accounthoz toltottem le azt hiszem (vagy igen? Pixel telefonom van), de en "csakugy" toltottem le az Appot, es minden inditaskor PIN-t ker. Lehet vmi beallitastol fugg.

Egyebkent nem vagyok benne biztos, hogy a Borderless Account eseten melyik orszag szabalyai ervenyesek ra, a brit oldalon azt irjak, FCA altal szabalyozva, azonban a FSCS (= financial services compensation scheme, gondolom ez a magyar OBA brit megfeleloje) az nincsen. Ezt ugy magyaraztak el nekem, hogy ha a Transferwise csodbe megy, akkor kotelesseguk vissza utalni a penzemet, illetve amugy is kotelesseguk egy alacsony kockazatu bankban (az EU-ban ez a Barclays) tartani az ugyfeleik penzet, de pl ha Barclays megy csodbe, akkor nem biztos, hogy en azt megusznam, illetve ha hacker tamadas eri a Transferwise-t akkor is megszivtam, raadasul ezek a penzek egyben vannak a Barclaysnal, nincsenek client accountokon "ring-fence" vedve, vagy hogy is van ez magyarul :)

Szoval emiatt tartok tole en is! De talan ha partizezer forintot ott tartok a kovetkezo utamig, annak nincs nagy kockazata? Vagy nem tudom. Szamomra eleg nehez eldonteni, hogy ezek a veszelyek mennyire realisak. Nem lenne rossz egy kis dugi penzt tartani rajta akar svajci frankban vagy mittudomen, de a rendes banki vedelem nelkul sajnos nem tunik tul biztatonak, en pedig nem vagyok az a kockazatvallalos tipus.

Sajnos az USA szabalyokat nem igazan ertem es nem is erint, GBP/EUR viszonylatban gondoltam hasznalni, Brexit elleni vedekezesnek :)

A Revolut az mennyivel jobb egyebkent? Ezt hasznalja valaki? Revolut vs Transferwise osszehasonlitasban melyik a jobb? En Transferwise-t hasznaltam GBP/EUR utalasra, arfolyamban ok voltak a legjobbak, es allitolag ugyfelszolgalatban is rosszabb a Revolut. Viszont roluk meg azt hallottam, hogy ok megszereztek a banki licenszt, illetve ott volt vmi gaz a litvan bankkal... (na nem mintha a Barclays botranymentes volna), de vmiert ok sem esnek az FSCS hataskore ala, de miert van ez?

Arthamyr 2019.08.05. 00:02:18

@neurotikus bunkocska: Az FSCS sem sokat segít, szerintem az ugyanolyan, mint a legtöbb ilyen alap, kb. 100k euroig véd, az afölötti rész nincs biztonságban. A Transferwise a Barclaysnél nem tart fenn minden ügyfelének külön számlát, hanem csak ennél jóval kevesebbet (egyébként ennek a költségét is rá kellene terhelni az ügyfélre), ahol így ennél jóval nagyobb összeg van, és értelemszerűen nincs védve, ha a Barclays csődbe megy.

Ha pár ezer eurot/fontot tartasz rajta, akkor teljesen vállalható kockázat, hogy elhanyagolhatóan kis eséllyel elvesztheted. Sok pénzt meg nem éri meg rajta tartani, mert nem igazán kamatozik (ha kamatozik egyáltalán?).
Az más kérdés, ha valaki utalási költség/köztes banki költség kiiktatás, árfolyamoptimalizálás miatt rövid időre egy nagyobb összeget rak rá, és épp akkor dől be a Barclays... :) Viszont szerintem normál esetben egy átlagembernek a pénze használatának költségei elhanyagolhatóak az egyéb kiadásaihoz képest, így ezzel kár foglalkozni.

neurotikus bunkocska 2019.08.05. 07:23:51

@Arthamyr: Na igen ezt sejtettem, hogy azert olyan olcso, mert ha "rendes" bank lenne, vagy legalabbis client accountok lennenek akkor jarna hozza minden egyeb banki koltseg, viszont igy kevesbe biztonsagos, es megiscsak ez a dilemmam.

Az atlagember penze az atlagos europai bankokban viszont a jelenlegi helyzetben kb 0.1%-ot ha kamatozik, tehat ez a Transferwisehoz kepest nem tul nagy kulonbseg :)

"Az más kérdés, ha valaki utalási költség/köztes banki költ"ség kiiktatás, árfolyamoptimalizálás miatt rövid időre egy nagyobb összeget rak rá, és épp akkor dől be a Barclays... :)" No igen...es ha az a "rovid ido" mondjuk nehany honap, vagy akar egy ev? Ez mennyivel noveli az egyebkent valoszinuleg elegge kis kockazatot?

desw 2019.08.05. 09:09:55

@gabors:

"ez a penzmosas ellen van mert elofizeteses "credit" kartyat konnyu tartani ugy hogy valaki nevtelen marad . . . "

Ezt nem tudtam. Nekem egyébként fel kellett töltenem magamról ill. a személyimről fotót, és csak utána kaptam kártyát.

"ezt sok ceg nem akarja mert esetleg kesobb problemaja lehet belole ezert inkabb minden ilyen pre-paid-et tiltanak ... vagyis nem hiszem hogy a Transferwise-al lenne kulon gondjuk "

A Revolut kártyámmal sem tudtam fizetni, így ez biztos.

desw 2019.08.05. 09:10:00

@neurotikus bunkocska:

A Transferwise-t kb 4-5 éve használom országok közötti utalásnál, a Borderless accountjaikat és a MasterCardjukat pedig ahogy bevezették (2 éve?) és még nem volt semmi gond. Van Revolut is, ezt is évek óta használom minden gond nélkül.

Az év jó részét DK-Ázsiában töltöm, így praktikus, ha több kártyám és bankszámlám van, mert messze vagyok Európától, ha vmi gond van. (Vietnámban ellopták a mobilomat a magyar SIM kártyával együtt, amit az OTP-s belépéshez használok. Ezt a telszámot csak és kizárólag fiókban és személyesen lehet megváltoztatni. Telefonos ügyintéző kedves volt és mondta, hogy tud nekem időpontot foglalni, melyik fiók van a legközelebb hozzám. Há' mondom Saigonból nézve tök mindegy! Vagy pl Malájziában az ATM levonta a pénzt a számlámról, de nem adott ki egy fillért sem . . . )

Szóval én azt javasolnám, hogy legyen több számlád, ha utazol vagy megtakarítasz, aztán az összes csak nem döglik be egyidőben.

Transferwise pros:
- magyar support, igaz csak munkanapokon 13-18h között
- Borderless accountok

Revolut pros:
- vehetsz másodlagos kártyát (jól jöhet, ha pl elnyeli az ATM a kártyádat)
- virtuális kártyák online fizetéshez
- van több csomag (Standard (ingyenes), Premium és Metal)
Metal előfizetésnél:
- utazási biztosítás (max 40 napos utakhoz)
- Business lounge használat
- Rozsdamentes ill. aranszínű fém!!! bankkártya (puncimágnes :D )
- magasabb free ATM limit

Regisztrálj mindkettőre!

Arthamyr 2019.08.05. 09:10:21

@neurotikus bunkocska: Fogalmam sincs, mekkora eséllyel lesz baj a Barclaysnél. A "kockázatot", a kockázat hatását pont annyival növeli, amennyivel több pénz van benn, és ez jobban fáj, a bekövetkezési esélyét meg semmivel.
Én a 0% kamat miatt nem tartanék ott sok pénzt hónapokig, évekig. Ennek mi értelme lenne, valaki ezzel akar forexezni? :S

desw 2019.08.05. 09:51:24

@Arthamyr:

" Ennek mi értelme lenne, valaki ezzel akar forexezni? :S "

Miért ne? A Transferwise-nak van API-ja, így akár lehet "forexezni" is ingyen. Az app figyeli az árfolyamokat, és átváltja a pénzt a Borderless accountok között, ha megéri.

Határátkelő 2019.08.05. 11:33:03

@Shaktee: Na jó, akkor itt a vége. Úgy látom, nem bírsz megbirkózni azzal, hogy ne személyeskedj, hol ezzel, hol azzal. Viszlát, whitelist.

Arthamyr 2019.08.05. 11:38:09

@desw: Nem annyira hiszek a forexezésben... :) A sarkalatos pont a "ha megéri" eldöntése.

desw 2019.08.05. 12:13:21

@Arthamyr:

"Nem annyira hiszek a forexezésben... :)"

Másnak ettől még bejöhet :D

"A sarkalatos pont a "ha megéri" eldöntése. "

Lehet ide-oda váltogatni a devizák között, és persze bele kell számolni az átváltás költségét is.

Nyilván léteznek ennél szofisztikáltabb algoritmusok is, de egyszeri átváltásnál is ezreket nyerhetsz, ha jó időben váltod át a pénzedet pl. forintról euróra. Manuálisan figyelni ezt kb lehetetlen, de az API-n keresztül azonnal kaphatsz értesítést, ha változik az árfolyam, ilyesmi.

Arthamyr 2019.08.05. 12:26:01

@desw: Azt értettem alatta, hogy annak eldöntése egyáltalán nem triviális, hogy mikor vásárolsz/adsz el.

desw 2019.08.05. 13:58:42

@Arthamyr:

Értem, hogy mire gondolsz.

Erre írtam, hogy van a primitív eset, ha csak egyszer váltok pénzt pl HUF-ról EUR-ra (később mindenképpen EUR-ban fogom elkölteni és csak HUF-om van). Feltöltök HUF-ot a Transferwise-ra, de nem váltom át egyből EUR-ra, hanem figyeltetem az árfolyamot. Pl 1.000 EUR-nál 1 FT-nyi (~0,3%) erősödés is 1.000Ft nyereséget jelent.

Nyilván ide-oda váltogatáshoz finomabb algoritmus kell, de ezeknek meg megvan a saját irodalma, és gyanítom, hogy a legtöbb prognyelven már vannak kész implementációk is.

neurotikus bunkocska 2019.08.05. 13:58:49

@desw: Aha, koszonom, nekem is szimpatikus mindketto egyebkent.

@Arthamyr: Logikus, a kockazatot valahogy en is igy gondoltam, nem is tudom miben remenykedtem :) Mar emlitettem, hogy tobbek kozt azert tartanek rajta penzt, mert pl kedvezo arfolyam alatt tennek oda forintot (majd a legkozelebbi magyar ut alatt meg elkoltenem). Csakhogy nem jarok olyan surun vissza, ezert akar egy evig is ott lehet, ezert lenne ott viszonylag sokaig. Egyebkent pedig 0%-ot kamatozik a rendes bankszamlam is, sot, az eurosert havi dijat fizetek (egy bogre vagyok tudom, vagy hogy is van ez magyarul, hogy I'm a mug.)

Az euro szamlat Hollandiaban nyitottam amikor ott laktam egy evet, de annak vege mar egy ideje, azota ujfent GBP-ben keresek penzt (egyelore, amig lehet mit keresni...). Boris Johnson beiktatasa utan dontottem ugy, hogy a megtakaritasaimat atutalom erre a havidijas, euros szamlara, hogy megvedjem az erteket a font varhato zuhanasatol. Vagyis reszemrol ez nem nyereszkedes, inkabb damage limitation :)

Ezt az atvaltast a Transferwise-on csinaltam, es akkor fedeztem fel ezt a borderless accountot, es most kerdezoskodom, hogy ez mire jo, olyan-e mint a Revolut (azt se hasznaltam meg sose, de arrol mar hallottam), vagy masmilyen-e, mik a kockazatai es mellekhatasai, es en mire tudnam hasznalni.

Spekulacionak ez nyilvan vmilyen szinten spekulacio, de szerintem ez azert nem igazi forexezes mert vegulis csak a sajat penzet valtogatja az ember a sajat felelossegere, es a vegen el is koltheti az ertektelenebb valutat, ha rosszul jart vele az (en nyilvan ilyen HUF/GBP/EUR viszonylatba gondoltam hasznalni, esetleg meg CHF vagy NOK, vilaghaborus krizis esetere - elnezest, en egy ilyen neurotikus tipus vagyok.)

Es akkor ezert akartam ezt felmerni, hogy ki mit gondol rola, erdemes-e ezeket a szolgaltatasokat igy hasznalni. |Tisztaban vagyok vele, hogy foleg a digital nomad lifestyle-t elok meg international freelancereknek talaltak ki, de egyreszt lehet, hogy a Brexit miatt enis erre fogok kenyszerulni, masreszt pedig ha masra is jo, akkor miert ne?

Sajnus ugy tunik, azt nem fogom meguszni, hogy sajat magammal, a sajat magam felelossegere hozzak ezzel kapcsolatban dontest, de mar egy kicsit okosabbnak, vagy legalabbis tajekozottabnak erzem magam. ;)

Arthamyr 2019.08.05. 14:24:42

@desw: Csak nem működnek. A forex még transferwise-zal sem pozitív összegű játék.

Arthamyr 2019.08.05. 14:42:12

@neurotikus bunkocska: Nem mondtam, hogy normál bankszámlán kell tartani, ott sem érdemes sok pénzt tartani.

Én megmondom őszintén nem néztem utána, mivel nekem nem annyira volt gondom a banki költségekkel. Eleve a bankszámlám mindenféle használata ingyenes, ha van rajta legalább 3000 euro, és elég korrekt árfolyamokkal is váltanak (pl. rendszeresen vásárlok GBP-ért, mert olcsóbban jön ki, mintha EUR-ért vennék, de szoktam fizetni HUF-ban, ILS-ben, USD-ban is). A céges számlákra meg megkötések vannak, nem használhatnék akármit.

Egyáltalán nem mondom, hogy nem lehetne ezt jobban optimalizálni, de annyira elhanyagolható összegeket tudnék megspórolni, hogy nem tartottam érdemesnek foglalkozni vele. Nyilván ha valaki sokat váltogat, sokat mozgatja a pénzét, annak már megéri, havi 500 utalásnál már 10bp is nagyon sok.

Én annyira nem paráznék attól, hogy a Barclays csődbemegy. A transferwise meg a hasonló cégek viszonylag kockázatmentes üzleti modell szerint működnek (pl. nem hiteleznek, nem nyújtanak befektetési szolgáltatást, mint a normál bankok), így ha jelentős megtakarítást tudsz velük elérni, akkor hajrá. Mondjuk cégenként éri meg megnézni, hogy mennyire biztonságosak, milyen kockázatokkal jár a működésük illetve milyen garanciák vannak.

desw 2019.08.05. 15:17:59

@Arthamyr:

"Csak nem működnek. A forex még transferwise-zal sem pozitív összegű játék. "

A kérdés csak az, hogy miként definiálod azt a "Nem működnek"-et

Nem tökéletes egy ilyen algoritmus sem, de ezt nem is állítja senki. Sokszor kellhet a felhasználó beavatkozása, mert nyilván nem lehet leprogramozni, hogy mikor fog Trump vagy Kósa Lali büfizni egyet, ami bedönti a dollárt vagy a forintot.

Nem bíztatok senkit forex-ezésre, csak megemlítettem, hogy a Transferwise API-ján keresztül erre is lenne lehetőség automatikus/félautomatikus módon.

neurotikus bunkocska 2019.08.05. 17:08:33

@Arthamyr: Igaza van, en meg merlegelem kicsit ezt a dolgot, de ha evek ota senkinek se nyelte el a penzet a Transferwise akkor valoban kicsi lehet az esely, hogy pont velem tortenik meg, ugye? :) A Revolutrol mar kevesbe pozitivnak tunnek masok tapasztalatai, ill. nem tudom, minek hasznaljak egyelore tobb ilyen szolgaltatast, eloszor csak az egyikkel fogok szerintem kiserletezni.

Nem valtanek havi 500x, mivel nem elek ennyire utazo eletmodot es a forexezeshez sincs meg a jackass mentalitas, de mar most ugy tunik, hogy nyertem azzal, hogy meg idoben atvaltottam GBP-rol EUR-ba es ki tudja meddig megy le, ilyen szempontbol akar jelentosebb osszegeket is meg tudnek takaritani tenyleg, akar HUF-bol is, ha elkezdenem (altalaban eleg sokat koltok Mo-n), viszont nem tudom meg, mikor megyek legkozelebb.

Na jol van, akkor szerintem ezt mar el tudom innentol magam is donteni, koszonom a valaszokat.

Jan Kovalens 2019.08.06. 06:39:57

@neurotikus bunkocska: ha tudsz, németül, ajánlom a dkb,-t, remek kondíciókkal dolgoznak. Van néhány német (diszkont) bank, ahol német lakcím nélkül is tudsz számlát nyitni.
Sőt, értékpapírszámlát is igen jó feltételekkel. Ahol akár olyan instrumentumot (warrant) is vehetsz a tőzsdén vagy otc- piacon, amivel "megvedheted" magad a devizák árfolyamváltozásanak kockázatatol. Akar egész kis összegre vonatkozóan (száz euro), fedezeti vagy spekulatív jelleggel is.

neurotikus bunkocska 2019.08.06. 14:11:01

@Jan Kovalens: Sajnos nem tudok mar olyan jol nemetul, mint regebben, penzugyi konyhanyelven pedig plane nem mernek semmit intezni! :) De azert koszonom.

Regebben az ABN Amronak is volt ilyen lakcim nelkuli szamlara lehetosege, ezt neztem mielott kikoltoztem volna Hollandiaba, de eltunt a honlapjukrol, lehet felhivom oket kesobb, egyelore jo ez tuzoltasnak, hogy megmaradt a holland folyoszamlam, nem sok ez a havidij, szerintem max. ev vegeig tartanam ott a penzem, csak meg akarom varni mi lesz a fonttal.

Ezek az eszkozok egyebkent szerintem is kevesbe kockazatosak mint magammal "forexezni" a Transferwise-on, meg talan jobban vigyaznak a penzre.... nem lenne rossz, ha elerhetoek lennenek szamomra is. Sajnos az UK-ban a banki kultura az foleg az ingyenes "high-street" retail bankokbol all, vezethet szamlat es vehet fel kp-t ingyen, lehet nyitni 1-2%-ot kamatozo megtakaritasi szamlat, es kb ennyi. Nincs semmi nemzetkozi opcio, devizaszamla, 20-30 fontba kerul egy sima nemzetkozi utalas, bezzeg ha akar csak negyjegyu osszeget tart az ember a szamlan, jon a tukmalas, hogy vegyen fel hitelt. Ezek csak az ugynevezett bankok persze, a cowboy cegekkel nincs tapasztalatom, pedig nekik aztan megy a szeker rendesen, a mindenfele Forex oldalak es ketes hiru brokercegeknek futball szponzoraciora is telik :)

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2019.08.11. 09:52:43

@neurotikus bunkocska: ugyan a borderless account-ot nem használom a transferwise-al, de a kártyát igen. utazóként számos dologra jó:
- appel lezárhatod a kártyát és nyithatod
- devizánként külön zsebeket nyithatsz, ezek között a transferwise árfolyamaival mozgathatod a pénzt tetszőlegesen
- a kártya mindig atm-től vagy online vásárláskor fizetéstől függően azt a devizát használja, amit kérnek tőle. Pl készítesz eurós és forintos zsebet, egy magyar atm a forintos részt kezeli.
- csak annyi pénzt kell tartanod a kártyán, amit jónak látsz. Pl városnézéskor száz euro simán elég, ha ellopják, tilthatod a kártyát és legfeljebb száz eurót buktál.
- teszem azt, Prágába utazol: készítesz cseh zsebet, töltesz rá valamennyit és a cseh atm-eknél pos-oknál árfolyam veszteség nélkül helyi devizában fizetsz. út végén meg ami maradt, visszaváltod egy másik devizádra
- kártyára utalni számos módon lehet, banki utalással ingyenes és pár nap átfutású

Vannak más, hasonló cégek is: n26, revolut.
Nekem a transferwise vált be, mert a kedvező árfolyamú országok közti banki utalásra ez a megoldás tűnik legmegfelelőbbnek.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2019.08.11. 09:57:08

Ui: a forexezést egyéni befektetőként kizárólag mint egy kaszinóban lehet végezni, igen jó eséllyel bukod az abba tett pénzed. Nem is értem a transferwise és forexezés egy mondaton belül kerülését, aki transferwise-os árfolyamokkal forexezne, még hamarabb földbe áll.

SMFB 2019.08.13. 19:41:35

Hát ez a komment sor jól elment a post témájától.

A Transferwise appról meg annyit, hogy ha kijelentkezel belőle, akkor a köv. indításnál azonosítást kér. Ha csak kisöpri valaki, akkor visszaállítja az elhagyott állapotot. Szóval logoff. És mindenhonnan, azonnal, mielőtt elhagyod az appot. Legyen az booking, bármelyik bank, vagy használtcikk kereskedő.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása