oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. augusztus 02. 06:30,  A kiutált hős 59 komment

2019. augusztus 02. 06:30 Határátkelő

A kiutált hős

Jó ideje érdeklődéssel figyelem Gareth Bale sorsának alakulását. Nem mintha sportszempontból különösebben érdekelne a Real Madrid walesi labdarúgója (sosem tartozott a nagy kedvenceim közé), de elmúlt évei nagyon izgalmas tanulságokkal szolgálnak a határátkelőknek is. Ezeket próbálom meg ma összefoglalni.

Neked mit jelent a magyarság? Hogyan viszonyulsz Magyarországhoz, miként gondolsz rá, amikor külföldön vagy és milyennek látod, amikor hazalátogatsz? Írd meg a hataratkelo@hotmail.com címre!

gareth_bale.jpgGareth Bale középen, hol máshol, mint a golfpályán

Gareth Bale 2013-ban igazolt egészen elképesztő (akkor meg pláne) összegért, 85 millió fontért (hat éve az kb. világrekord volt) az angol Tottenham csapatától a spanyol királyi gárdához.

Hat éve él és játszik Madridban, azóta négyszer (!!) nyert Bajnokok Ligáját a Real Madriddal, amivel volt spanyol bajnok és kupagyőztes, Szuperkupa-győztes, nyert Európai Szuperkupát és a klubcsapatok világbajnokságát is (utóbbi kettőt 3-3 alkalommal).

Iszonyatosan fontos gólok szerzője, mást ne mondjak, a 2018-as Bajnokok Ligája-döntőben kettőt lőtt a Liverpoolnak, ezekkel lett 3-1 a végeredmény. Igazi szupersztár tehát.

Mégis utálják.

Na jó, lehet, hogy az utálat kissé erős kifejezés, de az biztos, hogy finoman szólva sem sikerült belopnia magát sem a csapattársak, sem a közönség, sem a média szívébe.

Hogy miért? A válasz egyszerű (és itt érkezünk el ahhoz a ponthoz, amikor a történet érdekessé válik a számunkra): nem tudott beilleszkedni.

Egy futballista mindennapjai

Lássuk, mit lehet tudni Gareth Bale madridi hétköznapjairól!

Luxuskörnyéken él

Családjával a kifejezetten exkluzív La Finca nevű környéken él, az elegáns Pozuelo de Alarcónnál. Csapattársai közül ott lakik Sergio Ramos is, és Torinóba igazolása előtt ott élt Cristiano Ronaldo is.

Gyermekei spanyol nevet kaptak

Érdekes módon két kislánya is spanyol nevet kapott. A hatéves Alba neve hajnalt, a 3 éves Nava neve pedig baszkul kb. hegyi tisztást jelent. Tavaly egy fia is született.

Nem iszik, nem dohányzik

Élsportoló esetében furcsán hangzik, de azzal, hogy nem iszik alkoholt, már közelítünk a problémái gyökeréhez.

Nem szereti a fiesztát

A legtöbb kritika azért éri a futballistát, mert nem nagy rajongója a sokszor késő éjszakáig vagy hajnalig tartó fiesztának. Inkább otthon marad videójátékokat játszva vagy filmeket nézve. (Erre mindjárt visszatérünk.)

Nem nagyon beszél spanyolul

A másik legfontosabb kritika vele szemben, hogy noha már hat éve Spanyolországban él, nem beszél spanyolul, legalábbis nyilvánosan nem szokott megszólalni, amit a helyiek meglehetősen zokon vesznek.

Golfrajongó

Brit lévén érthető a golf iránti rajongása, a spanyolok (köztük csapattársai) viszont nem nagyon értékelik, hogy a walesi sportoló szabadidejét legszívesebben a golfpályákon tölti.

A két nagy gond egyike: a nyelv

Az egyik legélesebb kritika Gareth Bale-lel szemben, hogy hat év után sem tanult meg annyira spanyolul, hogy a helyiek nyelvén kommunikáljon.

A spanyol Onda Cero rádió El Transistor című műsorában John Toshack (aki anno a walesi válogatott szövetségi kapitányaként először adott lehetőséget az akkor 17 éves futballistának a nemzeti együttesben, emellett kétszer volt a Real Madrid edzője, összesen pedig 14 évet dolgozott Spanyolországban) is ezért kritizálta Gareth Bale-t.

„Amikor külföldre igazol valaki, akkor tisztelni kell annyira a szurkolókat, hogy legalább erőfeszítést tegyen a nyelv elsajátítására. Bale-nek is ezt kell tennie” - mondta a walesi szakember.

A spanyol futballal foglalkozó egyik podcast gazdája, Kitromilides is azt rótta fel neki, hogy nyilvánosan nem szólal meg spanyolul: „Ért spanyolul és szerintem az öltözőben akadnak, akikkel spanyolul beszél, de soha nem adott spanyolul interjút és ez nagyon rosszul veszi ki magát.”

„Különösen akkor, ha azt vesszük, hogy mások, mint például Luka Modric folyékony spanyolsággal tart mérkőzés előtti sajtótájékoztatókat. Neki is eltartott egy ideig, de nagyon jól megtanult. Ráadásul nagyjából ugyanannyi ideje van a klubnál, mint Gareth Bale” - tette hozzá Kitromilides.

Aki megemlítette azt is, hogy a Real Madridnál hagyományosan sok a külföldi játékos, de legtöbbjüknek nem okoz gondot a nyelv elsajátítása.

„Gareth nem elég magabiztos ahhoz, hogy nyilvánosan megszólaljon spanyolul és – tűnjön bármilyen felszínesnek - ez komolyan befolyásolta megítélését a helyiek körében. Egyáltalán nem segített rajta” - jegyezte meg Kitromilides.

Beilleszkedés

Sokszor beszélünk a beilleszkedés fontosságáról a határátkelés kapcsán, Gareth Bale példáján már látjuk, hogy úgyszólván teljesítménytől függetlenül milyen sokat számít a nyelv elsajátítása.

Átlagos esetben például attól függetlenül, hogy valaki mondjuk olyan céges környezetben dolgozik, ahol az angol a hivatalos nyelv, ha nem tanulja meg a helyi nyelvet, akkor komoly nehézségei lehetnek.

A beilleszkedés azonban nem csak a nyelv elsajátítását jelenti, hanem a kultúra, a szokások elfogadását is.

Erre jó példa lehet Gareth Bale csapattársa, a londoni Chelsea-től tavaly nyáron érkezett Thibaut Courtois. A belga kapus azt mondta, a walesi az eltelt hat év alatt sem volt képes alkalmazkodni a spanyol életstílushoz.

„Én úgy élek, mintha Madridban születtem és nevelkedtem volna. Későn vacsorázom, későn fekszem le… ez a helyiek életstílusa.

Múltkoriban csapatvacsora volt. De Bale és (a német középpályás) Toni Kroos nem jöttek el. Úgy gondolták, a vacsora túl későn van és nagyon belenyúlik az éjszakába.

Fél 10 körül kezdtünk gyülekezni az étteremben, a vacsora negyed 11-kor kezdődött… éjfélkor még kávéztunk” - mesélte Thibaut Courtois.

Mivel a szakmai stáb elvárása az, hogy a játékosok legkésőbb éjjel 1 körül azért már ágyban legyenek, az edzések sem kezdődnek délelőtt 11 óra előtt. Márpedig ez természetesen jócskán eltér a brit szokásoktól.

Tanulságok

Gareth Bale története sok megfontolandó tanulságot hordoz. Az egyik az, hogy hiába teszel le akár világklasszis teljesítményt az asztalra, ha nem tudod magad elfogadtatni a többiekkel, ha nem tudsz beilleszkedni a (szűkebb és tágabb) közösségbe, akkor nagyon nehéz dolgod lesz.

Az is érdekes, hogy mennyivel nehezebb egy introvertált ember számára a határátkelés. Ami otthon elég, az külföldön nem biztos, sokkal jobban meg kell nyílni, kommunikálni kell az emberekkel, megismerni és elfogadni a helyi kultúrát, különben a sikerek és a rengeteg pénz ellenére is magányos maradhat az ember.

Legvégül pedig ott a nyelv, amiről már sokszor volt itt szó. Rengeteg kérdés érkezik mondjuk Hollandia kapcsán arról, hogy elég-e az angol vagy meg kell tanulni hollandul.

A választ alighanem ez a történet is megadja: az ember ellehet a helyi nyelv elsajátítása nélkül, ideig-óráig ezt el is nézik, de hosszú távon muszáj megtanulni, ha az ember szeretné, hogy elfogadják.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

A Határátkelő podcastjai most már nem csak a YouTube-on, de a Spotify-on, az Anchoron (ahol hangüzenetet is küldhettek!) és a legtöbb szolgáltatón megtalálhatók. Folyamatosan kerülnek fel az adások, minden nap egy új rész, hallgassátok meg (újra)! 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: beilleszkedés Spanyolország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6314990708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2019.08.02. 07:56:52

Meg kell tanulni a helyi nyelvet,ezt főleg az angolul tudok hajlamosak elsumákolni.

kék madár 2019.08.02. 07:59:49

valoszinuleg depresszios es leragja a kormet a probleman es az evi 35 millio dollaros fizetes se tudja vele ezt feledtetni.

Határátkelő 2019.08.02. 08:04:48

@kék madár: Gondolod, hogy nem zavarja? Nem álkérdés, tényleg érdekel. Mármint hogy mennyire függ ez a pénztől. És hol van a határ, amitől már nem számít, hogy nem tudsz beilleszkedni egy közösségbe, a főnököd és a kollégáid nagy része utál és állandóan ekéznek nyilvánosan. (Nyilván ha annyira zavarná, akkor tenne ellene, de simán lehet, hogy mondjuk nehezen beilleszkedő típus.)

kék madár 2019.08.02. 08:20:22

@Határátkelő: en arra utaltam, hogy ezek az emberek mar egy masik vilagban elnek, masok a prioritasaik. mas a kapcsolatrendszeruk, az, hogy egy atlag spanyol szurkolo ekeze el se jut hozza.
De a helyes valasz, hogy fogalmam sincs. Ami alapjan ezt gondolom, az a keveske ismeretem a gazdag sportolokrol. Egy halom dologert nem is lehet bunkonak nevezni oket, csak pragmatikusnak, eleve lehet, hogy utalja a meleget, a spanyol kaoszt, a kesoi vacsorakat es a maga modjan mar igy is sokat alkalmazkodott.
Az ember nem azert szokott beilleszkedni egy kulturaba, mert ugy illik, hanem mert kulonben elveszne es gyorsan csomagolhatna. De egy focista inkabb ex-pat, nem azert ment oda mert ott akart elni, hanem mert ott a munkahelye.

Határátkelő 2019.08.02. 09:11:04

@kék madár: Mondjuk az azért nyilván eljut hozzá, amikor a legnagyobb sportlapok címoldalán ütik-vágják. Az expatos hasonlat nagyon ül, ugyanakkor érdekes, hogy mások azért legalább megpróbálják, de ő mintha erre kísérletet sem tenne (aztán az más kérdés, hogy ami a sajtóban lejön, az mennyire felel meg a valóságnak, de itt több játékostárs is nyilatkozott).

Szerintem ez egy nagyon érdekes és tanulságos helyzet.

Csodabogár 2019.08.02. 10:01:10

@Határátkelő: Ismertem hétköznapi embereket, akiket egyáltalán nem érdekelt a beilleszkedés. Biztos állásuk volt, a munkájukat megbecsülték és a családjukkal boldogan elvoltak a maguk szűk körében.

Arthamyr 2019.08.02. 10:08:54

Szerintem nem a golf, a nyelv és a kultúra a probléma Bale-nél, ezek csak ürügyek, amivel ütik.

A csapat a Real Madrid, ahol a világ (egyik?) legtürelmetlenebb szurkolótábora van. Ahol 5 év alatt 4 BL cím után is elégedetlenkedtek sokan, hogy szar a csapat játéka. Ahol folyamatosan frusztrálja őket az, hogy Messi & Co. lenyomja őket a bajnokságban (általában). Ahol tavaly két edzőt ettek meg, pedig a szezon elején fogadkoztak, hogy türelmesek lesznek, aztán JLo mégsem kapta meg. Ahol most ZZ-t sokan elküldenék, mert hülye ehhez a szakmához, és nem érti a taktikát sem.

Bale-t amikor leigazolták, akkor az volt a cél, hogy ő legyen az új CR7, sőt, még nagyobb sztár legyen, volt Madrid fan barátom, aki azt mondta, hogy Bale sokkal jobb játékos (igaz, ő nem annyira szerette C. Ronaldo-t, mert tönkreteszi a csapatjátékot). CR tavalyi lelépésével sokan felvetették, hogy akkor most végre Bale kiléphet az árnyékából, kivirágozhat és a csapat húzóembere lehet, de nem így történt.
Egyetlen edző sem tudta igazán jól használni, és ez nem is egyszerű, mert a Real Madrid egy nagyon erős csapat, a legtöbb meccsen az ellenfél beparkolja a buszt a kapu elé, nincs terület, így Bale legfőbb erényei nem érvényesülnek (sebesség, fizikum). Amikor a BBC marketinget tolták, gigaszerződést adtak neki (még reménykedtek, hogy egyszer belenő a kabátba?). Bale elég sok időt töltött az orvosi szobában, sohasem tudott tartósan jó teljesítményt nyújtani madridi karrierje alatt.
Zidane nem számít rá, így felesleges (amíg ő az edző, de a múlt alapján más sem fogja tudni használni). És míg a Real Madridnak beleférne egy ilyen bukta, valaki kitalálta az agyament FFP-t, így hiába lenne egy csapatnak pénze, nem használhatja megkötések nélkül. Így Bale hatalmas fizetése jelentős érvágás a csapatnak, hát még akkor, ha a kiesett (de igazából csak vágyott és irreális) eladási bevétellel is számolunk.

Na emiatt ekézik Bale-t. Látszik is, hogy pl. Toni Kroost sokkal kevésbé, pedig ő sem igazán vette át a spanyol életstílust, viszont sok meccsen ott van, elvégzi a munkát, amit elvárnak tőle (bár őt is szokták kritizálni), alacsonyabb a fizetése.

Bale szempontjából viszont tökéletesen érthető a dolog. Nagyon jó szerződése van, sehol máshol nem kapna ilyet, leszámítva talán Kínát (volt is pletyka, hogy Kínába megy, csak ott meg a 100%-os igazolási adó miatt nem hajlandóak érte fizetni). Ennyi idősen ő már nem fog (ennél nagyobb) karriert csinálni, és meg tudom érteni, hogy nem akar Kínába menni, vagy a PL-be feleennyi/harmadennyi pénzért. Az ilyen költségű (vételár+fizetés) játékosok piaca nagyon szűk, kevés csapat engedheti meg magának, és azoknál a csapatoknál nagyon válogatnak.

Szerintem okosan csinálja a Bale, hogy a kis eséllyel bekövetkező szakmai előrelépést (eleve hány komolyabb csapat van, mint a RM, és hova várják?) lehúzza a WC-n, és kicash-el. Amikor a szerződése lejár, még mindig elmehet Kínába vagy egy PL csapatba, vagy szépen elgolfozgat a birtokán. :)
És ha visszanéz, akad pár szép pillanat a karrierjében, a megszerzett címeivel is kibékülne a legtöbb kollégája, nem mellesleg keresett egy valagra való pénzt. Ezért kell még pár évig elviselni, hogy köpköd rá a sajtó, a szurkolók nagy része, az edző padoztatja. Szerintem vállalható áldozat és elég kevés ember van a világon, akinek ez gondot jelentene. :)

Határátkelő 2019.08.02. 10:09:05

@Csodabogár: Hát ez a, hogy ebben az esetben a munkáját sem becsülik, sőt, éppen ki akarják utálni a munkahelyéről.

Arthamyr 2019.08.02. 11:17:14

@Határátkelő: Bár engem utálnának ki egy olyan szerződés kitöltése után, mint ami Bale-nek van. :D

gabors 2019.08.02. 13:39:02

@Határátkelő: "És hol van a határ, amitől már nem számít, hogy nem tudsz beilleszkedni egy közösségbe, a főnököd és a kollégáid nagy része utál és állandóan ekéznek nyilvánosan. (Nyilván ha annyira zavarná, "

mai relevans posztom (HA hany ilyet kell mielott valami masrol is irok ???)

Koltoi kerdes, de miert zavarana ??? szerintem nem zavarja nem is o irta a posztot meg azt is megkockáztatom hogy kitalalt dolog "al problema" ugy tunik a cikk ahonnan ez van mind masok velemenye nem Bale-e (lehet tevedek)

mit gondolsz a feket afrikai "majmok" ahogy Reagan nevezte oket, mennyire illeszednek be avagy mennyire utaljak ...

Ami igazan a lenyeg inkabb az lenne mennyire hajlandoak elfogandni oket az adott tarsadalomban ... na ezt mar jobban leirja a cikk es ez azert nem Bale sara hanem talan egy tobbsegi tarsadalmi jelenseg ....

Shaktee 2019.08.02. 14:16:44

@gabors: "Reagan nevezte oket"

Reagen nem az afrikai amerikaikat majmozta le hanem egy afrikai diplomáciai kuldottseget. Nagy difi, nem?

skye8 2019.08.02. 14:47:50

jol teszi hogy nem erdekli masok velemenye. amig a fizeteset megkapja es kepes ott elni szerintem nem szamit hogy ki mit gondol. ha megtanul spanyolul akkor majd mas miatt fogjak ekezni, a sportlapok is meg kell eljenek valamibol.

pozuelo elit negyed, mindenkinek van szittere/bejaronoje stb. nem hiszem hogy a szomszedai azzal foglalkoznanak hogy gareth tud-e spanyolul vagy sem. o meg valoszinuleg nem tervezi az eletet spanyolorszagban leelni, azert sem erdekli hogy jobban beilleszkedjen. ez szerintem egy jo pelda, hogyan lehet nyelvtudas NELKUL boldogulni egy orszagban :)

négyzet 2019.08.02. 14:48:15

Áh ugyan, biztos, hogy nem az a bajuk, hogy nem vacsorázik velük este 11-kor. Szerintem pont ezen a területen egészen marhaság is lenne elvárni ezeket, amik itt ürügyül felsorolva vannak. Biztos, hogy más van a háttérben, valami csoportdinamikai dolog, a szurkolótábort meg jól lehet terelni néhány onnan jövő szurkával.
Meg hát nehogy már megálljon a levegő a top futballisták körül, ugye?

Mellesleg a nyelv fontos, naná. Én személy szerint nem bírnám ki, hogy ne tanuljam meg sok év alatt, de van kollégám, aki itt él 10 éve, ahol én, a gyereke itt született, de ő angolul beszél a helyi nyelv helyett mindenhol, habár érti. Hát ilyen ez. Őt sem zavarja...

gabors 2019.08.02. 14:54:27

@Shaktee: "Reagen nem az afrikai amerikaikat majmozta le hanem egy afrikai diplomáciai kuldottseget. Nagy difi, nem?"

basszus.... ne probalj mar tanitani mindig !!!! ... pontosan tudom hogy az afrikai ENSZ kuldottsegekrol volt szo ...

de a kontextusbol is rajohettel volna ha mar nem veszed legalabb azt figyelembe hogy mit irtam indezem benne hagyve a nyomda hibat is ..." feket afrikai "majmok" ahogy Reagan nevezte oket," hiszen focirol volt szo milyen amerikairol beszelsz nem hiszem hogy egy "african-american" focista is lenne profi europai csapatban de afrikai van boven es dobaljak is oket banannal meg mindig... kosar csapatokban talan vannak amerikai feketek ...

gabors 2019.08.02. 14:59:07

@skye8: "hogyan lehet nyelvtudas NELKUL boldogulni egy orszagban :)"

nem ez arra pelda hogy kiveteles kepessegekkel legyen az eppen foci (barmilyen mas sport) vagy mernok vagy eppen "szep" fiatal model (sok hajlandosagokkal) annak nem kell nyelv sem (utobbi esetben nem art) hogy valahol jol eljen akar beilleszkedes nelkul is

Shaktee 2019.08.02. 15:01:55

@gabors: Dehogy tudod, hiszem te asszimiláciorol irtál..ugye.

Sose feledd hogy az uj jovevenyeknek kell ahhoz a gazdagsaghoz asszimilalni amit a feketek teremtettek 150 ev? gyapottszdessel.

Itt a mise vége :)

iTA MISA EST

Shaktee 2019.08.02. 15:05:39

Apropo foci, látta valaki hogy Alves mit muvelt tegnap??

skye8 2019.08.02. 15:29:45

@gabors: Melania-ra gondolsz ? :D

kék madár 2019.08.02. 17:11:59

@Határátkelő: persze megszolalhatna spanyolul, nyilvan az image-nek is jot tenne, es valahol a karrierjen is segitene, de biztos van egy listaja, amit az ugynoke minden nap az orra ala tol:
- fogmosas
- gym
- protein shake
- gym
- kave a polgarmesterrel
- stb....
...
- 10 szo spanyolul

Hari Seldon 2 2019.08.02. 17:14:58

@kék madár:
Szerintem is Bale inkább ex-pat kategória. Ott meg nem feltétlenül a végleges beilleszkedés a cél (a személynek) . Innentől elvárni, hogy éjjel maradjon fent, mint a többi, stb... Nevetséges.

nyuszigonosz 2019.08.02. 17:29:11

Profi focisták nem bevándorolnak valahová és nem telepednek le hosszútávra ott, ahol éppen játszanak.
Van, amikor tényleg jópár évig ugyanannál a klubnál játszanak ( pl. Frank Ribery vagy Arjen Robben a Bayern Münchennél játszottak évekig) de általában pár év itt-pár év amott.
Egész más kategória, úgy a bevételekkel mint azzal, hogy mennyire vagy mennyire nem igyekeznek beilleszkedni: de hová is? Legföképp a csapattársakkal kéne tán jól kijönni, meg magával a klubbal, ahol - már abban az esetben ha ennyire drága játékosai vannak - sok mindenki van innen onnan amonnan.

Az meg, hogy az újságírók miket írnak róla, ( és a leírottakból mennyi igaz és mennyi nem) az meg szerintem egy profi focistát nerm igazán érdekel.

arncht 2019.08.02. 17:32:38

Erdekes, hogy mindig a keleti es a latin orszagokkal peldaloznak, hogy nem beszelnek idegennyelvet. Pedig az angolok es az amerikaiak szvsz messze vezetik a listat.

kék madár 2019.08.02. 17:36:05

@arncht: jo de ok egy idegen nyelvet beszelnek, az angolt :)

skye8 2019.08.02. 17:38:33

@arncht: volt egy amerikai fonokom romaniaban, egy-ket szot tanult meg romanul, a beszelgetes kizarolag angolul tortent. senkinek eszebe nem jutott volna megkerdojelezni hogy o vajon miert nem tanul meg romanul, sot el voltak ajulva a kollegak hogy a pasi medital, jogazik, focizik stb., ugy kezeltek mint egy felistent. igaz a ceg is amerikai volt igy tudtuk honnan fuj a szel es alkalmazkodtunk.

kék madár 2019.08.02. 17:39:09

egyebkent a spanyolok nagyon komolyan veszik ezt a beilleszkedest, emlekszem a Figo-s balhera pedig ott csak orszagon belul valtott
www.barcablaugranes.com/2017/7/31/16069474/luis-figo-barcelona-transfer-real-madrid-neymar-psg

arncht 2019.08.02. 17:54:47

@skye8: a gyori audiban konkretan egy szuk vezetoreteg miatt eroltettek a nemetet, es kellett tobb ezer embernek alkalmazkodni hozzajuk. Most jottek ra igy husz ev utan, hogy nem kellene kizarni az angolul tudokat a valasztasi korbol.

gabors 2019.08.02. 18:14:15

@skye8: "@gabors: Melania-ra gondolsz ? :D"

en ??? ugyanmar miert gondolnek ra ? de ha te is ugy gondolod a golddiger sorba konnyen belefer ...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.08.02. 18:55:30

@arncht:"... nem beszelnek idegennyelvet. Pedig az angolok es az amerikaiak szvsz messze vezetik a listat."

Hat persze, ...emberi termeszet :) Most gondolj bele: ha mondjuk a Fold lakossaganak 20%-a beszelne magyarul, tehat minden 5. ember (lsd az angolul beszelok szamat itt:www.babbel.com/en/magazine/how-many-people-speak-english-and-where-is-it-spoken/ )
akkor mennyire lennel motivalva, hogy megtanulj mas nyelvet? :)

arncht 2019.08.02. 19:13:17

@Zsuzsi65: en szivesen megtanulnek pl olaszul az angol es nemet mellett :)

Golf2 2019.08.02. 19:13:34

@skye8: nyelvtudas NELKUL boldogulni egy orszagban :) Mit boldogul,el tud bármit intézni papírokat szállást?Nem. Csak focizik.A többit az ügynökei intézik.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.08.02. 19:56:20

@Shaktee: probalkozom, a lanyom peldajat kovetve :) o most volt Spanyolorszagban egy 2 hetes immersion programon:) A vicces, amikor orommel fedezi fel, hogy mennyi magyar szo hasonlit a spanyolhoz (persze ezek mind latin eredetuek:)
Volt egy ilyen sztorija spanyol orarol, amikor a tanar kerdezte, tudja-e valaki, hogyan mondjak spanyolul a fokat. Mint kiderult, ugyanugy, mint magyarul :)) (foca)
latinos gimnaziumi multam idonkent besegit egyebkent :))

arncht 2019.08.02. 20:00:17

@Zsuzsi65: dehogy nem... az ido. azt venni sem tudsz.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.08.02. 20:02:32

@arncht: oh, azok a kifogasok :)))) just kidding :) tudod, azt mondjak, arra van idonk, ami prioritas a szamunkra :)

Golf2 2019.08.02. 20:02:58

@Shaktee: A NASA jelentése szerint a szibériai erdőtűzből felszálló füstfelhő a hét közepén elérte Alaszkát és Kanada nyugati partvidékét. A szibériai füst már Vancouver és Seattle felett is kimutatható volt. Szibériában közel 3 millió hektáron (30 ezer km2-en) ég a növényzet.

arncht 2019.08.02. 20:10:02

@Zsuzsi65: egy nyelv megtanulasa tobb ev... kisgyerekes apakent nincs ennyi idom a hobbira. kesobb talan.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.08.02. 20:17:32

@arncht: persze, tudom :) nem is szamonkereskent irtam, tudod :)

Shaktee 2019.08.02. 20:52:10

@Golf2: ugyan már NASA, látom a verandárol is :P

Shaktee 2019.08.02. 20:54:41

@Zsuzsi65: Meloban volt parszor ingyen spanyol, de ellustalkodtam :/

Csak mamacitáznii tudok, a szempillam rezegtetve :-)

somlobodog 2019.08.02. 21:32:44

@Shaktee: az. Marha nagy difi. Ha a valaki szerint az ország krémje majom akkor szted mit gondolt a neprol?? :))

gabors 2019.08.02. 21:44:01

@somlobodog: "Ha a valaki szerint az ország krémje..."

mibol gondolod hogy az orszag kremje lenne akiket az ENSZ-be kuldenek? ... Mo-n sem jellemzo hogy a kremekbol lesznek a diplomatak csak focizni kell tudni oszt annyi (igaz azoknak talan nem kenyelmetlen a cipo viseles)

Shaktee 2019.08.02. 22:20:14

@somlobodog: @gabors: Maradj már lecsó, hozzam a bábukat hogy megértsd a gyapotfődek asszimilációját ?? ::)

Somló orbanisztánról írt, nem a te feketefóbiádról :)

Amikor az ember azt gondolná hogy már nem tudja a gusztustalanságot fokozni..akkor rátesz egy lapáttal

forum.index.hu/Article/viewArticle?a=152070108&t=9233731&openwith=1

Shaktee 2019.08.02. 22:27:40

@somlobodog: Fene tudja, nemigen volt ez jellemző Ronniera.

Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.08.03. 07:22:56

@Zsuzsi65: van egyébként olyan szó, amit a magyarból vett át a spanyol is. Ha jól tudom, ilyen a kocsi. Spanyolul el coche, németül meg die Kutsche.
Most rákérdeztem a Googlenal, és egyetért velem, Kocs település (Vas megye, ha jól emlékszem) nevéből jön.

Annak idején Németországban németórán a némettanár elsőre nem is hitte el, amikor mondtam neki. Pedig van még néhány magyar eredetű német szó, például a kevéssé hízelgő Tollpatsch (ügyetlen, kétbalkezes), ami a "talpas" magyar szóból ered (a gyalogos katonát hívták így régen):
de.m.wikipedia.org/wiki/Tollpatsch

efi 2019.08.03. 13:33:27

Beilleszkedés...
Igen jellemző módon, az számít beilleszkedőnek, aki iszik, éjszakázik, jópofizik. Utálom. Melóhelyen, meg úgy általában sok társaságban ez van: ha nem vagy részeg, nem csapatépítesz, nem dugsz félre, esetleg nem cigizel, te vagy a hülye antiszociális, nem pedig a többi a marha.

recklessness 2019.08.03. 13:33:33

Harom gyerekes apa, aki nem akar ejjel a tobbivel duhajkodni. Hat ez valoban roppant elitelendo!
6 ev alatt feltetelezem megtanult spanyolul, de gondolom mindenki megertik az angoljat is.
Ha a palyan remekel es otthon tisztesseges ember, nem lehet, hogy el kene elfogadni igy?

M. Péter 2019.08.03. 15:33:33

@Zsuzsi65: Kínaiul is kb. ugyanannyian beszélnek.

M. Péter 2019.08.03. 15:48:55

@arncht: A magyarországi iskolai nyelvtanításnál van jobb is, spanyolt símán meg lehet tanulni egy év alatt.

M. Péter 2019.08.03. 15:57:40

@Golf2: Valamelyik dél-amerikai focistának volt egy gyorshajtási ügye Angliában. Nem vette komolyan a rendőrségtől jövő levelet, mert nem tudta, hogy a constabulary szó rendőrséget jelent, és nem volt senkije, aki lefordította volna neki a levelet.

Drago Brutic1 2019.08.03. 17:19:42

Jó álszent dolog ez az egész. Külföldi zsoldosoktól várják el a nemzeti érzelmeket és azonosulást, a magánéletük teljes feladását a csapat oltárán. Ha ez kell, játszassanak fiatal spanyol titánokat. Ja, hogy azok el sem érik Bale szintjét?!
Álszent spanyolok: egyszerre kell nekik a nagy nemzeti érzés, de kell a siker is. A foci pedig nem erről szól már régen.
És ugye ismerjük a történet elejét is: ezek a spanyolok konkrétan vetélytársakat nulláznak le azzal, hogy elcsábítják a sztárokat. Bale naggyá tette a Tottenhamet, élt ott, mint hal a vízben. Erre elvitték szinte cserepadra, a Spurs meg visszaesett évekre.
Bale tisztességgel viselte, hogy Ronaldo árnyékában kell élnie, BL döntőt nyert nekik, most meg jönnek ezzel a teljesen értelmetlen kritikákkal.

juletræ 2019.08.04. 09:07:08

Mondjuk a nyelv megtanulasa nagyban fugg attol hogy mennyire rokonszenvesek a helyiek. Pozitivan køzelitve a dolgojhoz: nekem pl a no-nonsense eszaknyugat europa nagyon bejøn (es ennek az ellentete nagyon nem).

A rokonszenv kialakulasahoz nagyban hozzajarult az hogy ott a teljesitmenyt nezik (es nem azt h a Borzaszto Ødøn egyetemtol van e diplomam), hogy ha batoritjak es ertekelik ha az ember a nyelvet hasznalja (es nem termeszetesnek es alapvetønek a tulbonyolitott es felesleges nyelvtani strukturak hibatlan hasznalatat.) .

Persze nyilvan felmerul a kerdes hogy akkor az ember mi a fenenek el ilyen helyen. Røvid valasz: a penz miatt. Hosszu valasz: sajnos ez a hely monopolizalta az EUs allasok (ado &AFA amnesztia) jo reszet, es pechemre az EBA is a kutyaszar føvarosaba køltøzøtt ( drukkoltam CPHnak es AMS nek de nem, a vilagert sem ...)

Es igen, jelentektelennek tunø de itt annal fontosabb faktorok is szerepelnek pl tisztasag (vagy: koszra valo hajlam), szabalytisztelet es pl a dolgok hideg & sztoikus lereagalasa.

Szoval meg tudom a Belat erteni hogy nem fexik neki a latin vircsaft. ;)

juletræ 2019.08.04. 09:10:59

@Drago Brutic1: mondjuk a bela eleg sokat keres, ezert lehetnek elvarasok. (Sajnos a foci az egy ilyen nacionalista csøkeveny, ezert nezik sokan es ezert lehet sokat keresni.)
Ugyanolyan mint a bankar aki a kamatszedes jogossagat vonja ketsegbe.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.08.05. 17:32:28

Mondjuk ha én sportoló lennék,olyan 5-6,max 7-kor kelnék és mennék futni,,mielőtt mennék úszni.
Nekem is késői lenne egy este 11-kori vacsora.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.08.05. 18:26:50

Szerintem az egyéni teljesítménye lehet a probléma.

M. Péter 2019.08.05. 19:04:07

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Vannak este 10-kor kezdődő meccsek, akármennyire is nem szereti az éjszakázást.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.08.07. 16:52:29

@M. Péter: Igen,mondjuk meccsnapon ha későn van a meccs ,azért ez rosszabb.
Én is félek olyankor,hogy ha keveset alszom,korán kelek vagy sokáig vagyok fenn akkor pl. fáj a fejem.
Az álmosságról ,fáradtságról nem is beszélve.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása