oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. július 27. 06:30,  Szegénynek lenni Svájcban 67 komment

2019. július 27. 06:30 Határátkelő

Szegénynek lenni Svájcban

Szegénynek lenni sehol sem jó, ráadásul nagyon relatív dolog is, hiszen alighanem mást tartanak szegénynek mondjuk Indiában, Bulgáriában vagy Svájcban. Tényleg, milyen lehet szegénynek lenni a világ egyik leggazdagabb országában? Jöjjön pár személyes tapasztalat!

svajci_frank_foto_pixabay_com_bitlake.jpg

"Senki sem tudta, hogy szegény vagyok, de nem is érdekelt volna senkit"

„Az egyetlen dolog, ami miatt igazán rossz szegénynek lenni Svájcban az az, hogy a legtöbb ember pont nem az. Svájci mércével mérve „szegényen” éltem gyerekkorom és tinédzseréveim legnagyobb részét az ország leggazdagabb kantonjában, Zugban. 

Svájcban nincsenek szegénynegyedek, szegény gyerekekkel teli iskolák vagy ehhez hasonlók. A leggazdagabbak és a legszegényebbek gyerekei ugyanabba az iskolába járnak, ugyanazokban a bárokban lógnak, ugyanazokkal a buszokkal és vonatokkal járnak, ugyanazokban a boltokban vásárolnak, stb. 

Visszanézve ez tulajdonképpen elképesztő volt. Senki sem tudta, hogy szegény vagyok, de egyébként sem érdekelt volna senkit, mert ez olyasmi, amiről az emberek nem beszélnek. (A svájciak utálnak a saját pénzügyeikről beszélni.) 

Ami nehéz volt számomra, az az, hogy láttam, a barátaim milyen nagy házakban nőnek fel, milyen menő születésnapi ajándékokat kapnak, miközben nem kellett azon aggódniuk, hogy miként fizetik ki a buszbérletet, az iskolai ebédet, stb. 

Ugyanakkor mindez keményebb munkára ösztönzött, mert közéjük akartam tartozni. Svájc ehhez minden lehetőséget megad. Egész életemben elérhető volt a kitűnő színvonalú oktatás és tisztában voltam vele, hogy van kiút a szegénységből. Már nem vagyok szegény. :) 

Igen, Svájcban nagyszerű a jóléti, szociális rendszer. Különösen azóta tudom nagyra értékelni, mióta az Egyesült Államokba költöztem és megtapasztaltam, miként működnek itt a dolgok. 

Nagy hálás vagyok azért, hogy nem egy olyan országban kellett megtapasztalnom a szegénységet, ahol a szegényeket söpredéknek tekintik.” (Pilar) 

Jobb Svájcban, de szívás 

„Svájcban biztosan jobb szegénynek lenni, mint máshol. Ezzel együtt szívás. Engem az „mentett meg”, hogy nagyszerűen tudok takarékoskodni. A francia határ közelében éltem, így minden élelmiszert odaát vásároltam. 

A kaján kívül (abból is mindig a legeslegolcsóbbat vettem) soha nem vásároltam új holmit. Természetesen nem voltam nyaralni, étteremben, moziban és nyilvánvalóan nem volt autóm. 

Az enyém nagyon különleges helyzet volt, hiszen miközben a fogyatékossági ellátásomra vártam, a betegbiztosításom lejáróban volt. Mivel beteg voltam, nem kérvényezhettem munkanélküli segélyt. 

Így aztán kaptam valamennyi pénzt a megélhetésre „addig is”. Ez az „átmeneti időszak” két évig tartott. A pontos összeg kantononként változik. Én Vaud kantonban éltem Genf mellett, ami az egyik legdrágább környék az országban. 

Havi 110 svájci frankot kaptam, emellett fizették a lakbérem, legalábbis azt a részét, amit szükségesnek ítéltek. A lakáshoz tartozott egy garázs is, amitől nem tudtam megszabadulni. Azt nem voltak hajlandók fizetni. Ugyanígy az áramért, a telefonért és a hasonlókért nekem kellett fizetnem. 

Persze nem fizetnek akármekkora összeget, nekem óriási mázlim volt, hogy olyan szerződésem volt, ami 1000 frankban határozta meg a lakbért egy olyan helyen, ahol a hasonló lakásokat ennek duplájáért adták ki. 

Márpedig 2000 frankot soha nem fizettek volna, így el kellett volna költöznöm, de képtelenség lett volna más helyet találni segélyen élve, így jó eséllyel hajléktalanná váltam volna. Márpedig hajléktalanként nem jár a segély. Így megy ez. 

Ja, és még valami: csak akkor segítenek, ha semmid sincs. Nem lehet 4500 franknál több a bankszámládon. Ha van autód, el kell adnod (és persze felélni az abból kapott pénzt). 

Ha nyugdíj vagy egyéb megtakarításod volt, azt is fel kell élned egészen addig, amíg semmid sem marad. Ha valami pocsék, ezért eladhatatlan ingatlan van a neveden (mondjuk örökölted), amit nem adhatsz el áron alul, akkor sem segítenek, mert elméletileg egy csomó pénzed van (konkrét esetről beszélek, egy barátommal történt meg). 

Szóval ha szegény vagy, mert hatalmas tévéket vettél és állandóan nyaralni jártál, többet költöttél, mint amennyit megkerestél, akkor segítenek. Ha elveszíted a munkád és van némi félretett pénzed a nehéz időkre, akkor ezt először fel kell élned. Nyilván tisztességes dolog így jutalmazni azokat, akik előre gondolkodtak. 

Mindez Vaud kantonban történt és megőrjített a gondolat, hogy ha 4 kilométerrel közelebb éltem volna Genfhez, akkor sokkal több pénzt kaptam volna, járhattam volna tanfolyamokra, stb. 

Genfben arra is van lehetőség, hogy kifejezetten olcsón vásároljon a segélyen élő ember élelmiszert és ruhákat is fillérekért tudsz ilyen esetben vásárolni az egész családnak. Szóval sok függ attól, hol él az ember. 

Mindenesetre a dolog most úgy áll, hogy megkaptam a segélyt, visszamenőleg kifizették ezekre az évekre a támogatást és mivel van egy második biztosításom is, így ugyan még mindig szegény vagyok, de már némi adót is fizetek.” (Vanessa) 

„Minden nap hálás vagyok” 

„Immár 3,5 éve várok arra, hogy döntsenek a megváltozott munkaképességről szóló beadványomról. Közben, mivel teljesen munkaképtelen vagyok, a helyi jóléti rendszer segített. 

Kényelmes életem van, elkerültem a lecsúszást. Még csak nem is nagyon tudja senki, hogy szegény vagyok. Kérdezni nem kérdezik, az emberek többségükben nagyon kedvesek. 

Egy két hálószobás lakásban élek Interlaken közepén, padlófűtésem van és jó minőségű háztartási eszközökkel van felszerelve. 

Az egészségügyi ellátásért nem kell fizetnem. Ez nagyon fontos, mert I típusú diabéteszem van. Kizárt dolog, hogy meg tudnám fizetni az inzulint, évente egy ingyenes fogtisztítás is jár. 

Havi néhány alkalommal megengedhetem magamnak a vonatozást, havonta egyszer el tudok menni egy kávézóba is. Van olyan hely itt, a környéken, ahol (mivel szociálisan rászoruló vagyok) heti két nagy szatyor élelmiszert kapok 1 frankért. 

Mivel minden orvosi és terápiás kezelésre elmegyek, egy szociális munkás szerint további havi 100 frank jár nekem. 

Nyaralásra vagy új ruhára nem futja, a számítógépem 8 éves, így kicsit lassú, de van olyan alap (SOS Beobachter), aminél lehet pályázni új számítógépre. Most reménykedem. 

Egyetlen nap sem múlik el anélkül, hogy végtelenül hálás ne lennék azért, hogy itt lehetek. Rengeteg támogatást kapok, nem kell aggódnom amiatt, hogy hajléktalanná válok vagy nem lesz elegendő ennivalóm, esetleg nem jutok hozzá az egészségügyi ellátáshoz. 

Ha nem is luxus, de kényelmes életem van, amit teljes egészében a svájci szociális rendszernek köszönhetek. 

Ja, ha még nem írtam volna, nem vagyok svájci állampolgár, B típusú letelepedési engedélyem van.” (Anneliese) 

Kiterjedt támogatási rendszer 

„Szegénynek sehol sem jó lenne, de ha bármely ország állampolgáraként annak kellene lennem, akkor alighanem Svájcot választanám. Más kérdés, hogy Svájcban kisebb eséllyel leszel szegény, mint a legtöbb országban. 

A svájci munkanélküliek 14, a munkával rendelkezők nagyjából 4 százaléka élt Svájcban a szegénységi küszöb alatt 2017-ben. Kiterjedt a szociális támogatások rendszere, ami biztosítja, hogy azok, akik mégis e szint alá csúsznak, megfelelő segítséghez, oktatási és egészségügyi szolgáltatásokhoz jussanak. 

A svájci alkotmány kimondja, hogy minden állampolgárnak joga van a méltósággla élt élethez. A rendszer nem tökéletes és nem is mindenki ért egyet a működésével.” (Nic) 

Svájcban nem könnyű szegénynek lenni 

„Szerintem könnyebb szegénynek lenni egy szegény országban, mint Svájcban. A svájciaknak magas az átlagjövedelme, így nem nagyon tudják elképzelni, hogy valaki szegény lehet. 

Szegényként állandóan szembejön veled a luxus az üzletekben, amit csak szemellenzővel lehet elviselni. 

A szegény országokban az emberek segítik egymást, nem úgy Svájcban. Nagyon kevesen vannak, akik támogatják a szegényeket… nem azért, mintha önzők lennének, hanem mert egyszerűen nem tudják elképzelni, hogy Svájcban sem mindenki él anyagilag kényelmes életet.” (Maja) 

A történetek forrása.

(Fotó: pixabay.com/bitlake)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

A Határátkelő podcastjai most már nem csak a YouTube-on, de a Spotify-on és az Anchoron is elérhetők, ahol hangüzenetet is küldhettek! Folyamatosan kerülnek fel az adások, hallgassátok meg! 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Svájc

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8714981392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Din Serpahis 2019.07.27. 08:29:18

Szimplán arról van csak szó, hogy itt elvárják, ha valaki szegény, ne csak rinyáljon meg a markát tartsa, hanem tegye oda magát és próbáljon felfelé menni. Viszont aki erre hajlandó, annak minden segítséget megadnak.

Az utcán szembejövő luxus meg nem csak a szegényeket frusztrálja, kijön ide az ember mondjuk informatikusnak, kap havi szinten többmilliós fizetést, örül neki, aztán látja, hogy a szomszéd (teljesen átlagos szomszéd egy teljesen átlagos külvárosban) háza előtt ott áll a Maserati. :)

takarék-láng 2019.07.27. 10:13:11

@Din Serpahis: "teljesen átlagos szomszéd egy teljesen átlagos külvárosban) háza előtt ott áll a Maserati. :)"
- ha ez lenne az atlag ott, akkor a Maserati akkora tomegtermelo lenne mint az Audi. De nyilvan nem ez.

Platonica 2019.07.27. 10:29:24

@Din Serpahis: De kit tud frusztralni egy Maserati?? Most komolyan...

Csodabogár 2019.07.27. 10:49:41

@Din Serpahis: Téged egy maserati tud frusztrálni? Nálunk a garázsban áll egy, meg egy porsche is és néhány hatalmas bmw, de kit érdekel? Azt hiszem senkit.
Azt hiszem sokat javult a szociális ellátás az elmut 40 évben. Mikor én oda kerültem még nem volt kötelező a második oszlop a nyugdíjbiztosításban. Nagyon sokan csak az AHV-ból éltek, ami ugye azért az élethez igencsak kevés. A már akkor idősek meg még az AHV-t se kapták teljesen, mert azt is elég későn vezették be. Volt ismerősöm aki egy egyházközségnél volt szociális munkás, elképesztő dolgokat tapasztalt. Neki kellett ezeket az öregeket rábeszélnie, hogy kérjenek segítséget. Segélyt kérni, akkor még, egy svájci számára szinte elképzelhetetlen volt.

Golf2 2019.07.27. 11:04:31

Egyből látni a nőket...kocsi hidegen hagyja őket,bezzeg ha 1 nagy gyémánt lógna a másik nőn...A férfiakat meg az nem érdekli.

never again 2019.07.27. 11:19:31

@Golf2: mélyebbre, még nem merültél nyakig a sztereotypiákba :D

Platonica 2019.07.27. 11:24:35

@Golf2: Gyemant... Anyam, hova kerultem...??
Tudod, mi frusztralna engem egy szomszeddal kapcsolatban? Ha pl hangos lenne, vagy gusztustalan szemetes a kertje, vagy elallna a bejaromat... ilyenek. De hogy kinek mije van... Ugyan mar.

Din Serpahis 2019.07.27. 11:55:52

@takarék-láng: Ja nem, persze, az azért még itt se átlag, az a bmw meg az audi.

nyuszigonosz 2019.07.27. 14:00:49

Ismerös ügyvéd most vett magának egy Corvette-tet. Jól néz ki.

Bredpitt Monika 2019.07.27. 14:13:48

@Platonica:
"You want a hot body? You want a Bugatti?
You want a Maserati? You better work bitch
You want a Lamborghini? Sippin' martinis?
Look hot in a bikini? You better work bitch…"

Britney azért nem frusztrált, de van megoldása arra, ha egy Maseratit akar valaki.........

www.youtube.com/watch?v=pt8VYOfr8To

nyuszigonosz 2019.07.27. 14:28:14

@Shaktee: A Corvette néz ki jól. Mégsem kellene, de neki meg pont ez kellett, és örül neki. Felesége nem igazán, merthogy kicsi a csomagtartója és az ember a "földön" ül benne.

Az ügyvédeket nem szoktam tetszik- nem tetszik kategóriákba rakni, mint ahogy senkit aki munkatárs. :-)

Shaktee 2019.07.27. 14:29:56

@nyuszigonosz: errefelé már kevés Vettet látni. Bezzeg ügyvédekkel a dunát lehet rekeszteni :)

nyuszigonosz 2019.07.27. 14:38:09

@Shaktee: Ügyvéd itt is van jó sok. :-)
A Corvette, amit vett, azért is érdekes, mivel citromsárga. :-)
Amúgy meg a meglévö BMW x7-et se adta el emiatt, csak mert neki pont ilyen kellett, amilyet most vett: citromsárga Corvette.

Shaktee 2019.07.27. 15:02:15

Ne gyuri legyen a nevem ha hong kongban a keménykedők nem álruhás kínai katonák.

nyuszigonosz 2019.07.27. 15:55:29

@Shaktee: Nem, nem hinném. Egyszerüen megteheti, hogy már csak öt érdeklö ügyeket vállal és ezzel jóval több szabadideje lett, amit a hobbijainak tud szentelni és mint mondta: ez a kocsi, ebben a színben egy régi, még fiatalkori vágya volt, hát most megvan.

Platonica 2019.07.27. 16:56:53

@Bredpitt Monika: Szegeny Britney nem frusztralt?? Jaj, dehogyisnem. Ki-be a gyogyintezetekbol, ha jol emlekszem...

@nyuszigonosz: Pont ezt szokta mondani a ferjem, h az ilyesmi a kieletlen fiatalkori vagyak tipikus szimptomaja. Szinte csak oszhaju vagy kopasz delikvensek vezetnek ilyesmit:-)

Shaktee 2019.07.27. 17:15:03

@Platonica: na azért vannak más citromsárga Vette emberkék is

Mint Báb:

youtu.be/JXylNx5pC70

:)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.07.27. 17:21:35

@Din Serpahis: pont erre gondoltam (marmint a "rinyalassal" kapcsolatban. Az amerikai tarsadalomban/kulturaban meg mindig el a puritanok altal ideimportalt szemlelet: dolgozz kemenyen, es annak meglesz az eredmenye. Erre epult az amerikai alom, es melyen gyokeredzik a gondolkodasban. Eppen ezert van az, hogy aki sokra vitte/viszi, azt elismerik, aki meg egy bizonyos (mely) szinten megrekedt, arrol ugy gondoljak, nem dolgozik eleg kemenyen. Persze tudom, ez egy nagy altalanositas, mert a helyzet azert osszetettebb, de alapvetoen azert meg el ez a szemlelet. A mai tarsadalomban meglevo (szocialis) feszultsegek egy resze pont abbol fakad, hogy ez a tradicionalis gondolkodasmod kerult szembe a progresszivitassal(?), ami az alsobb retegek felemelkedeset nem a kemeny munka reven latja biztositani, hanem szocialis juttatasokkal.

taga_20 2019.07.27. 17:21:57

@Shaktee: gyuri, téged nagyon szeretnek odaát tirpákiában:)

folyamatosan közvetítik, hogy mit kommentelsz itt:))

hogy csinálod? tanícsá má mester!:)))

taga_20 2019.07.27. 17:22:07

@nyuszigonosz: aki az ikszhetese mellé vesz egy korvettet, azt kiraknám pl. dél-franciaországban egy napra mostanság, víz nélkül.

hátha rájön arra, hogy mekkora hulladék egy ember.

Csodabogár 2019.07.27. 17:27:23

@nyuszigonosz: Igaza van, ha nekem lenne ilyen vágyam én is megvenném magamnak. A feleségnek meg majd jó lesz bevásárolni a BMW a nagy csomagtartóval.:-)

Shaktee 2019.07.27. 17:50:30

@taga_20: nagy sora van annak tagalaga :)

Shaktee 2019.07.27. 18:00:12

@taga_20: a főfütyi erdész keményen tolódik balra, figyuzod?

A zakkant munchausen nem tolódik sehova :)

nyuszigonosz 2019.07.27. 18:10:58

@Csodabogár: Szerintem is igaza van, a feleségnek van azthiszem Mercedes, az sem csak bevásárol, hanem azzal jár melóba, szóval a citromsárga Corvette az kellett, és van. :-)

Amúgy a feleség azért kifogásolta a kis csomagtartót és földön ülést benne, mivel a férj, hogy majd ezzel mászkálnak városokat nézni, üdülni meg így.

nyuszigonosz 2019.07.27. 18:13:16

@taga_20: Nem szerintem egyáltalán nem hulladék ember. Miért lenne az? Dolgozik ö még így is eleget, erre sem az isten adta a pénzt, és mint védöügyvéd fél Németországot járja, ahol a kliens, oda neki is menni kell. ( tárgyalások és így)

taga_20 2019.07.27. 18:13:35

@Csodabogár: gratulálunk emese, ez szép komment volt!

asztán, ha nem jön a nyugdíj, vagy nem tudja megkapni a nyolc féle gyógyszerét, akkor ne reklamáljon!

:)))

taga_20 2019.07.27. 18:13:48

@Shaktee: na, egy-két trükköt mutassá má!:)))

azé az vicces, hogy érett emberek infantilisek!

BROÁF!

taga_20 2019.07.27. 18:13:53

@Shaktee: a francokat! szerinted móricka merre tolódik?

mikor mindenről az jut eszébe:)))

egy kérdés. ezeket szoktad nézni?

www.youtube.com/watch?v=5VcKA79TgN8

www.youtube.com/watch?v=yP0QGSq-7pc

Shaktee 2019.07.27. 18:23:18

@taga_20: szoktam, sőt támogatom is őket pár petákkal.

Shaktee 2019.07.27. 18:29:15

@taga_20: Pörzsét útálom, azok a kedvenceim ahol a wahorn ökörködik.

taga_20 2019.07.27. 18:29:50

@Shaktee: respekt more:)

én a klubrádiót támogatom.

ja még egy!

mi a véleményed a kanadai magyar hírlapról és az amerikai népszaváról és bartusról?

ki kicsoda 2019.07.27. 18:49:58

... az igazi csóróság bélyege, amikor valakinél tárgyiasul a jólét
... a jóléti társadalmakban pl. az autó használati eszköz, márkája pedig ízlés dolga mindössze
... nevetségesnek hat, amikor itt ezeket olvasom

taga_20 2019.07.27. 18:56:58

@Shaktee: bakker, én is utáltam pörzsét, stumpfadrist, vonát usw. arcot.

azt mondtam magamban, hogy ezeknek egy mondatukat sem fogom meghallgatni.

erre 2019-ben nézek, mint a ponty a szatyorban, és hallgatom őket.
bakker, ezek értelmes emberek, csak anno a szírének éneke elvette a józan eszüket.

www.youtube.com/watch?v=25gji1YvLJo

Platonica 2019.07.27. 20:08:09

@Shaktee: Haaaa't ahogy elnezem:-x

Shaktee 2019.07.27. 20:33:23

@taga_20: meghallgatom őket én is, de nem feledek.

Dehonnem balrázik a tulok, várja a messiást.

Shaktee 2019.07.27. 20:35:46

@taga_20: mikor mi, néha beletrafál a bartus, csakhát lökött ő is..

A kanadai magyar hirlapot nem követem, klubrádió megy egész nap a melóban.

Shaktee 2019.07.27. 20:42:12

@taga_20: belehalgattam pár percre a basi eszetlen, kivagyi, összefüggételen katyvaszába ..oszt katt. Itt könnyü elzárni ezt a fostengert, tudom..

m.magyarnarancs.hu/narancsblog/orbannak-nem-volt-mondanivaloja-tusvanyosi-eloadasa-kadar-utolso-beszedere-emlekeztetett-121752

taga_20 2019.07.27. 20:44:41

@Shaktee: cigány, arról hallottál má, hogy átléped az árnyékodat?

szerintem nem;)

na erre varrjál gombot!:)) küldöm a szomszédomat.

a kutyáját itt simogatom, me a plattenzén vannak, de semmi más:)

www.youtube.com/watch?v=trzqUC6aZVA&list=RDtrzqUC6aZVA&start_radio=1

Shaktee 2019.07.27. 21:11:43

@taga_20: Kognitív O1G.

azonnali.hu/cikk/20190727_orban-a-szekelyeknel-megint-megverte-europat-noha-az-ott-sem-volt

Chan chan?

youtu.be/INkLVwtIr_I

Csak így :)

Láttam a szobrát Kubában. Tudtad hogy nyolcvan felett is csinált egy gyereket?

taga_20 2019.07.27. 21:22:01

@Shaktee: szörp szóda? vagy más?

nekem a kedvencem a szószátyár. ugatom a magyarnyelvet. ezé szeretem ádámot és kálmánt:)

www.klubradio.hu/adasok/rohad-az-allamgepben-valami-108098

taga_20 2019.07.27. 21:22:05

@Shaktee: hallod bakker, ez meg a szomszédom volt érden:)

(novák péter, mielőtt mekkérded:)

www.youtube.com/watch?v=oMXznC8laT8

Shaktee 2019.07.27. 21:51:29

@taga_20: koppányka, nagy majom :)

gabors 2019.07.27. 22:59:49

"Ugyanígy az áramért, a telefonért és a hasonlókért nekem kellett fizetnem. "

ez azert mar tenyleg teljesen szemetseg ... ezek egy szegenynek miert nem "jarnak" ..... :-)

gabors 2019.07.27. 23:03:24

"Ha nyugdíj vagy egyéb megtakarításod volt, azt is fel kell élned egészen addig, amíg semmid sem marad. Ha valami pocsék, ezért eladhatatlan ingatlan van a neveden (mondjuk örökölted), amit nem adhatsz el áron alul, akkor sem segítenek, mert elméletileg egy csomó pénzed van "

akkora suttyo szegenyt!!! igen amig van valamid addig NEM vagy szegeny !!! mi az hogy nem lehet eladni ? orokolni NEM KOTELEZO sehol le lehet mondani rola

eloszor sajnaltam mert valami kripolanak tunt de amit irt (ha igaz akkor kreten is)

Csodabogár 2019.07.27. 23:20:11

@taga_20: Definitiv össze keversz valakivel, de sebaj.

taga_20 2019.07.27. 23:39:11

@Csodabogár: téged, ki a bánattal tudnálak?

most komolyan?

zenével, hogy állsz? életedben hallottál má róla?

nesze! a szemed:)))

www.youtube.com/watch?v=qw6PcRJjQxY&list=RDqw6PcRJjQxY&start_radio=1

gabors 2019.07.28. 00:28:18

@Platonica: "@Din Serpahis: De kit tud frusztralni egy Maserati?? Most komolyan..."

itt a szomszednak van egy par eves pedig csak egy migrans orosz gazszerelo ... legtobbszor az asszony viszi a gyerekeket a kb 700 m-re levo iskolaba reggel .... latom mikor setaltatom a kutyat jo oblos hangja van .... (van masik 3 kocsi meg 1 meci ...)

gabors 2019.07.28. 02:48:10

@taga_20: "@Shaktee: gyuri, téged nagyon szeretnek odaát tirpákiában:)

folyamatosan közvetítik, hogy mit kommentelsz itt:))"

ez mit akar jelenteni ?

Benikuty 2019.07.28. 07:34:35

@gabors: Bár nem engem szólítottál meg, de leírok egy mulatságos esetet:
Quercus Maximus nevű "ember",-aki azon a bizonyos blogon törzskommentelő-, utánam jött egy blogra, ahol nincs előmoderáció, és ezt találta kipréselni magából, nagy derültségemre:
"Látom előbújtál a fosblogon te degenerált libbant idióta. Azt is látom, ahhoz hülye vagy, hogy a feltett kérdésre válaszoljál, csak ugatni tudsz kutya. "
Ez az "ember" önmagát minősítette.

gabors 2019.07.28. 08:03:20

@Benikuty: Ja ..... ezzel mar regen nem fogalkozom

en kaptam ennel araynossabb "magan" uzenetet is ... az ilyenek csak akkor elvezik ezt ha van valasz ha nincs akkor megy tovabb a sovargas belulrol (vagy valamii) hogy hogyan tudna reakciot kivaltani .. erre biztos van valami orvosi diagnozis is

taga_20 2019.07.28. 09:11:06

@gabors: látom megkaptad a választ a kérdésedre.

szórakoztató a kukkolós bácsi, aki az erdőben kóborol, és mindig el van veszve;)
nem kell tőle félni, csak a protézisét csattogtatja.
tök ártalmatlan a szegény pára:)))))

Benikuty 2019.07.28. 11:46:50

@gabors: én sem reagáltam, a blog gazdája pedig kivágta a francba.

acycloren 2019.07.28. 13:42:26

Itt, ahol most élek, egy szellemi fogyatékosság határán egyensúlyozó, lusta ember kereshet simán, annyit, mint Magyarországon egy orvos, jogász. Persze ez az összeg itt azért nem elég egy család eltartásához, mert az iskoláztatás pénzbe kerül és drága. Csak magánóvodák vannak. Álami általános iskoláért is kell tandíjat fizetni.
Szóval simám el lehet éldegélni a minimálbérből is, de családot alapítani nem lehet, viszont ha kurrens szakmád van, akkor ennek sokszorosát keresed. Magyarországon meg a minimálbér az éhenhaláshoz elég és a magasabban képzettek se biztos, hogy sokkal többet keresnek. Ez a baj Magyarországgal, hogy nem nagyon van értelme minimálbérért dolgozni, mert az se elég semmire, de tanulni se nagyon van értelme mert Ausztriában egy pizzériában vagy kávézóban a felszolgáló állásban is megkeres az ember annyit, amennyit Magyarországon 5 év egyetem és 5 év szakmai gyakorlat se biztosít.

taga_20 2019.07.28. 13:42:34

@Benikuty: azé nem lehet úgy csinálni, mint ha nap-nap után nem köpködnék ezt a blogot a retardáltak!

struccnak is csak addig baba, míg rá nem ugrik az oroszlán;)

Gleccsertetű 2019.07.28. 13:42:57

@Din Serpahis: igen. csakhát ami Svájcban jó, az nálunk már nácizmus és fasizmus lenne.

Lóval ne 2019.07.28. 15:20:35

Hát azért ha valaki Svájcról akar átfogó képet adni, akkor lehet, hogy nem Quora (gyakorikérdések.com) topikokat kéne fordítani. Ha cigánysorok nincsenek is Svájcban, Zürichnek vannak szegény negyedei összegraffitizett házfalakkal meg alkoholista, ordibáló szomszéddal, ahogy vidéken is megvannak az illegalitás határán táncoló feketemunkások akik csak valami nyirkos parasztházban kapnak szállást. Apropó szállás: igazából aki nem született svájci, annak biztos, hogy ez fogja a legnagyobb gondot jelenteni, mert óriási lakáshiány van az országban. Az meg ugyan igaz, hogy senki nem fog érdeklődni az anyagi helyzeted iránt, de sokakat pont ez a személytelenség és elidegenedés nyomaszt - Svájcban hagyományosan elég magas az öngyilkosságok aránya (nem olyan magas, mint mondjuk a '90-es évek Magyarországán, de magasabb, mint a környező országoké).
Plusz a 2019-es Svájcot sem érdemes összehasonlítani a 2009-essel: most hatalmas munkaerőhiány van, a válság alatt meg azért nem hogy nem engedtek be akárkit, de még a hazai munkaerővel is zsonglőrködnie kellett a cégeknek - ilyenkor a klasszikus svájci megoldás az, hogy a bevándorlókat haza küldik (egy bizonyos idő után nem hosszabbítják meg a tartózkodási engedélyét, majd a spanyol, portugál meg magyar munkanélküliségi statisztikákat rontja), s első körben a svájci állampolgárok kapnak munkát.

Shaktee 2019.07.28. 15:44:25

@taga_20: @Benikuty: az lenne a baj ha a szánalmasok díjjaznák ezt a blogot.

Etniez 2019.07.28. 16:20:12

Szerintem hülyeség, hogy szegény országba jobb szegénynek lenni.
Szegény országban se étel, se ital nincs, Svájcban pedig csak nincs pénzed rókabundára...
Nem ugyanazok a problémák. Ezeket a nyavajgókat felzavarnám kicsit Borsodba meg Nógrádba szegénynek lenni, sírva rohannának haza.

gabors 2019.07.28. 19:13:02

@taga_20: "@Benikuty: azé nem lehet úgy csinálni, mint ha nap-nap után nem köpködnék ezt a blogot a retardáltak!"

de te ezt honnan tudod hacsak nem ugyanugy kukucskalsz ??

es miert zavar ha egyaltalan veled foglalkoznak a "retardáltak" ahogy te mondod ?

Benikuty 2019.07.28. 20:27:25

@gabors: "de te ezt honnan tudod hacsak nem ugyanugy kukucskalsz ??"
...mert a mocskolódás megjelenik az e-mail fiókomban.
Elég érdekes az észjárásod, finoman szólva!

didö 2019.07.28. 20:45:31

@Lóval ne: végre valaki, aki korrektül irta le a svàjci, illetve a zürichi szituàciòt!
Köszönet érte!

didö 2019.07.28. 20:46:23

@Etniez: szegénynek sehol sem jò lenni. Svàjcban sem egy leànyàlom, de az USA-ban még rosszabb.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.07.29. 18:48:11

Eléggé ellentmondásos poszt.Először felhánytorgatja a poszt-toló az államnak hogy vagyontárgyakkal, ingósággal, autóval rendelkezve nem kaphat segélyt, ami tök normális dolog; aztán meg azt írja, hogy ha túlköltekeztél hatalmas tévékre, nyaralásra, akkor meg segítenek...
Most akkor melyik?
A félretett pénzt a nehéz időkre is nyilván fel kell élni, a szegénység pont a nehéz idők jellemzője, csak szólok.
Eszetlen Vanessa...
Olyan ez, mint az ájfonos gazdasági menekült, aki szociális juttatásokat szeretne...hátbzmg, még mit nem?

kiskutyauto 2019.08.09. 23:15:23

És miből olyan kurva gazdagok? 2000 évnyi élősködésből és szabadrablásból....

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása