oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. július 17. 06:30,  Szinte ingyen Új-Zélandon 74 komment

2019. július 17. 06:30 Határátkelő

Szinte ingyen Új-Zélandon

A házőrzés elsőre nem hangzik nagyon vonzó dolognak, ám ha elárulom, hogy egy egyre divatosabb lehetőségről van szó, amivel rendkívül olcsón utazhatunk, akkor rögtön érdekesebb lesz. Nem véletlen, hogy a house sitting egyre népszerűbb például Új-Zélandon is, ahonnan Erika küldte az alábbi írást.

housesitting.jpgA kép illusztráció

„Szeretnél félretenni valamennyi pénzt, hogy anyagi biztonságban érezd magad? Külföldön élsz és haza szeretnél utazni egy hosszabb időre? Világot látnál? Új autó kell? Vagy egyszerűen csak unod a hétköznapokat, kell némi változatosság és nem akarsz lakhatásra költeni? 

Szereted az állatokat, és épp van pár heted, hónapod, akár egy éved, amikor nincs tervben nyaralás, és szívesen elvagy valahol, ingyen és bérmentve? Nem bánod, ha tehenet kell etetni, birkákat számolgatni, virágot locsolni, és szeretsz rendet tartani magad körül? 

Oh, és mi van akkor, ha házat akarsz venni, pölö itt, Új-Zélandon, de nincs meg rá a beugró, de a részletfizetéssel nem lenne gond? Hajlandó lennél áldozni érte, és luxuskörülmények között lakni, ingyen? Akkor ezt neked találták ki! 

Talán egy éve, hogy először hallottam a housesitting-ről, egy bbq party kellős közepén. Fogalmam nem volt, mi a fene ez, furcsán néztem azokra, akik lelkesen mesélték, mennyire élvezik a házőrzést. 

Elképzelni nem tudtam, hogy én valaha ilyenbe belevágjak, erre tessék. Itt ülök egy óriási ház nappalijában, egy méregdrága fotelben, több milliós ingatlan, és housesittingelek. 

Megunni Aucklandet 

Aucklandi voltam évekig, majd beleuntam. Mindenbe. A forgalom borzalmas, igaz, a város gyönyörű, az ingatlan árak az egekben, egyre több és több ember, állandó szervezést, tervezést igényel, ha valahova autóval el akarsz jutni, de lényegében hiányzott a vidéki nyugalom. De hogy kerültem ebbe a fotelbe? 

Christchurch az új otthon. Kisebb, mint Auckland, köbö 385 ezer ember, a második legnagyobb város Új-Zélandon. Lapos, de körbevesznek bennünket gyönyörű havas hegyek, júliusban, ami itt a tél, ugye. 

No, jöttem is lefele délnek, egész pontosan 1100 kilométert. Még a nagy pakolászás közepette jött az ötlet, hogy ha már másoknak ennyire bejön ez az életstílus, ez a házőrzés, én miért ne próbáljam meg? Kiváló alkalom ez a költözés, kell egy pár hét úgyis, amíg bérleményt talál az ember. 

Első körben Airbnb-n foglaltam szállást, majd a nagy költözés, pakolászás közepette tanulmányozgattam az itteni housesitting cégek weboldalait. No, találtam is egyet, akikről jókat írtak, láttam, hogy vannak hosszú távú lehetőségek, príma, kezdjük is el! 

Regisztráció 

A szokásos „sign up” gombra kattintva jöttek az első buktatók. Én annak hívom, mert herótom van mindenféle kitöltögetős, online meg fésztufész, papírmunkával járó mizériától. 

Írjunk magunkról valamit. Jajj ne. Mégis mit? Okos, csodás, puha hajú, tisztaságmániás, nemdohányzó, szóber, masterpíéjdzsdível rendelkező, majdnem kiwi állampolgár szívesen számolgatja a birkáid, és még néha fel is porszívóz, ha kell. 

Huh. 4,5 órába telt, mire megszültem egy 13 mondatból álló bemutatkozást. Igen. Nyilván olyan profiloldalt akartam készíteni, ami tetszik a kiwiknek, meg tele van cuki bullshit jópofasággal, amitől ezek itt elolvadnak, hogy ooooh so cuuuuteee... Anyway, bemutatkozó leírás pipa. 

Következő lépés: töltsünk fel fényképeket. No, itt voltak bajok, mert imádok fotózni, de ha a kamera másik oldalán állok, bedepisedek. Nagy nehezen előkapartam pár fényképet magamról, príma. 

De olvasom tovább a leírást, vicces képek kellenek, állatokkal, ahogy játszunk velük, ecetera. Oké, akkor kimegyek a város szélére, bemászok egy birkafarmra, és kergetem őket, miközben valaki fényképez. No fucking way. 

Mákom volt, pont a leköltözés előtt BB kiskutyáját felügyeltem egy hétig, volt alkalom szelfizésre. No de, kell ám background/police check is, ami lényegében referencia levelekből (barátoktól, munkáltatótól, korábbi főbérlőtől) és erkölcsi bizonyítványból áll. Sose bűnöztem, cuki vagyok, ez is pipa. 

Utolsó lépésként Skype-interjú egy irodistával, aki lecsekkolja, milyen vagy, elmondja az alap tudnivalókat, és lehetőséged van kérdezni. Szépen kiöltöztem, megfésülködtem, fogat mostam, mosolyogtam sokat, végül átmentem ezen a rostán is. Done. Be vagyok regisztrálva, minden adat feltöltve a bemutatkozó oldalra, kezdődhet a keresgélés. 

Háznézősdi 

A regisztrálást követően nézegetheted a listinget, hogy mégis melyikre szeretnél jelentkezni. Általában van egy rövidebb leírás, hogy mi a teendő, mi az elvárás, kik az állatok, akikre felügyelni kell és megadják, hogy melyik kerületben található a ház. 

Küldesz egy pofás levelet, miért te vagy a legjobb erre a „munkára”, majd a tulaj felveszi veled a kapcsolatot, hogy mikor tudnád meglátogatni őket. Az új házakról mindig e-mail értesítő jön. 

Az ideérkezésem után nem sokkal kaptam is egy értesítést, hogy lenne egy három hónapos lehetőség. Wow. Ez azért elég ritka, ezt el kell mondanom, az átlag housesitting 2-3 hét, de egészen a pár napostól a több hónapos házőrzésig találtok opciókat. 

Gyorsan bejelentkeztem rá, majd két hét múlva csörög a mobil, hogy helló, itt a tulaj, gyere át, világosban, ha lehet, megmutatom a birtokot. Hm. 

Már gyanús volt, mikor a cuki akcentussal beszélő fazon kérte, nappal menjek, mert időbe telik, mire körbesétáljuk a területet. (Halkan jegyzem meg, ez volt az első és egyetlen ház, amire bejelentkeztem.) 

Oké, randi lebeszélve, jöttem, láttam, megkaptam. A ház hatalmas, szökőkút a bejárónál, az a körbejárós, hogy az autóknak ne kelljen tolatgatni, a birtok még nagyobb... álomszép, tényleg! 

Az ipse európai, nem szereti a hideget, ilyenkor mindig hazautazik a családhoz, barátokhoz. Halleluja! Ő fázik, nekem meg épp jól jön az ingyen lakás. Szóval, van itt két kutya. Labradorok. Halálosak. Apa és fia, csokibarnák. Úgy ugrálnak, mint a nemistudomik. Négy lábbal, fel, köbö vállmagasságig. Mindegy, jó fejek. 

A szerencse, hogy nem kell őket mindenfele sétálni vinni, csak itt a birtokon, mert kb. 3 km, mire körbesétálod a telket, az meg éppen elég nekik. Reggel, délután kaja, amúgy kennelben vannak, a házba pedig nem jöhetnek be. 

A kert végében, egy szép nagy területen van egy tehén. A neve: Fridge, mert megy majd a hűtőbe... jah, vicces a tulaj, naon. Tehenet, pontosabban, a bikát, napi kétszer kell etetni, ennyi vele a teendő. 

Kiválasztottam, melyik szobában szeretnék aludni, elmondta a hapsi, mit hol találok, tisztítószer, WC-papír, mosogatószer, stb., ilyenekre sincs gond, tele van pakolva a raktár mindennel, használhatom bátran. 

A kaja ami maradt, meg kávé, tea, mindent elfogyaszthatok. Ráadásul egy nappal előbb költöztem be, mint szólt a szerződés, a tulaj meghívott vacsorára egy közeli étterembe, csípi a búrám, na. 

Kedves, udvarias, jól kijövünk, hetente egyszer beszélünk, mindeközben üzenetek, fotók mennek, hogy a kis kedvencek élnek, boldogok, megvannak, meg is lesznek, mire hazaérnek. Legalábbis igyekszem. 

Fájdalmas részletek 

A szabályzat úgy szól, hogy ha valamit elhasználsz, liszt, só, bármi, pótolod. Ha valamit tönkreteszel, eltörsz, megveszed, vagy ha nem tudod, szólsz, minél előbb. Nyilván ha felpattansz a traktorra, vagy használod a BMW-jét a tulajnak, és tönkrevágod, felhívod. 

Ahogy az lenni szokott, az első héten jöttek is a bénázások. Eltört az egyik WC-deszka, összetört két pohár, meg egy tál, és asszem ennyi. Pótolható szerencsére mind, nem lesz gond vele. 

Ami fontos, a szerződés az ügynökséggel biztosítást is tartalmaz, szóval ha véletlen leég a ház vagy bármi kár keletkezik, nem kell aggódni érte. A szerződés feltételei és összeghatára ügynökségenként eltérő lehet. 

Milyen költségeid lehetnek, ha házőrzésre adod a fejed? 

Regisztrációs díj mindenhol van, esetleg éves díj, vagy havi, cégtől függ. Nálam egyszeri költség volt, $59, áfástul, nincsen további költsége a housesitting-nek. 

Vannak olyan cégek és opciók, hogy például télen fizetsz egy minimális összeget, mondjuk 25 dolcsit hetente, fűtésre. Én olyan céget választottam, ahol nincs semmiféle plusz költség. 

Lényegében a fizetésed úgy ahogy van, megmarad, kajára kell költeni, benzinre, kávéra, piára, bulira, akinek van hitele, arra is és pont. 

Mi a fura ebben a housesittingben? 

Mivel a legtöbb esetben állatok felügyeletéről van szó, nem tudsz elutazni semerre. Se egy hosszú hétvégére. 

Ha ketten vagytok, szerencsésebb, hol az egyik, hol a másik fél, közös megegyezést követően elhagyhatja a házat kisebb-rövidebb időszakra, amíg a másik otthon marad és vigyáz mindenre és mindenkire. 

Ha egyedül csinálod, akkor nem tudod elhagyni a házat egy éjszakára sem, de nyilván megvan az ára mindennek. Ezért szerencsésebb, szerintem, párba vergődve nekiállni egy housesitting-nek. 

Nincs se előnye, se hátránya, se jelentősége annak, hogy egyedül vagy pároddal jelenkezel be egy-egy házőrzésre. 

Milyen meglepetések érhetnek? 

Szinte minden. Nálam nem működött az internet az első 4 napban, végül megoldódott, de morcos voltam miatta. Vannak apróságok, amiket elfelejtett megemlíteni a tulaj, ezért jó, ha résen vagytok, és kérdeztek. 

Mikor viszik a szemetet, mi van, ha bárki bekopog, kit engedhetsz be, kit nem, fogadhatsz-e vendégeket vagy sem, mit használhatsz a házban és mit nem, vannak-e tiltott szobák, tárgyak, és mit csinálj, ha a kutyák elszöknek. 

Biza, elszöktek. Egyik nap hazajöttem, elengedtem őket, aztán elszaladtak. Azt a pánikot! De nyilván nem hülyék, kaját itt kapnak, visszajöttek. Azóta már megszoktam, hogy ha elengedem őket, vagy sétálni megyünk, néha átszöknek a szomszédba, de mindig hazajönnek, szerencsére. 

Kinek ajánlom a házőrzést? 

Bárkinek, aki szeretne utazni, spórolni, nyelvet tanulni, állatokkal foglalkozni, új emberekkel találkozni, és álomszép házakban lakni.” 

Akit érdekel Új-Zéland és szívesen olvasna még Erikától, látogasson el a blogjára!

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Új-Zéland housesitting

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8714942890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2019.07.17. 07:15:28

Mik vannak,ez sláger lesz.

Golf2 2019.07.17. 07:26:32

Als Haussitter sollten Sie in der Anfangszeit mit etwa 20 bis 30 Euro pro Stunde rechnen. Nem is rossz.

Csodabogár 2019.07.17. 08:32:33

@Golf2: Amerikában már nagyon régóta létezik. Los Angelesi barátnőm, mikor elvált évekig így lakott. Ennek van már vagy 40 éve, ha nem több. Nincs új a nap alatt.

Arthamyr 2019.07.17. 09:20:24

És ezzel tényleg lehet utazni, lehet külföldiként (pl. Európából Új-Zélandra) ilyen munkát végezni? Gondolom ha valami csoda folytán lehet, az utazás akkor is saját költség. 3 hónapra mondjuk talán lehet benne fantázia, de pár hétre olyan, mint egy sima nyaralás, komoly megkötésekkel, csak azért, hogy valamennyit spóroljon az ember, nagy kérdés, hogy mennyit fizetnek ezért.
A nyelvtanulás sem tudom, hogy jön ide, amíg valaki vigyáz a házra, eteti a jószágot, nem mehet sehová, lesz ideje nyelvet tanulni? :)

Platonica 2019.07.17. 09:23:02

@Csodabogár: www.youtube.com/watch?v=UOTQzm6o15c:-DD

Nem tudom, engem nagyon zavar az iras stilusa. Elnezest kerek, nem szeretek negativ dolgokat irni, de ez most ... Miert furcsa, h irni kell vmit magarol, meg bizalmat teremtenie? Mi is adtuk mar oda a hazat, amig elutaztunk 'vigyazasra', de inkabb csak olyannak, akit szemelyesen ismerunk.

Platonica 2019.07.17. 09:27:15

@Arthamyr: Egy kedves idosebb holgy ismerosom meselte pont tavaly osszel, hogy 1 evig elt igy Ausztraliaban, kulonbozo hazakra, kedvencekre vigyazva. Hol ket het, hol 2 honap, bejart egy csomo varost. Interneten talalta o is mindig a kovetkezo munkat, allando bazisa nem is kellett, h legyen.
www.trustedhousesitters.com/house-and-pet-sitting-assignments/australia/

Viszont neki nem kellet allandoan otthon lennie, kimozdulhatott kozben. 50-60 eves kora kozott csinalta ezt vmikor.

Arthamyr 2019.07.17. 09:32:00

@Platonica: Ez így nem hangzik rosszul, még az is lehet, hogy egyszer megpróbáljuk. :)

erabery · http://erikabuchmann.com 2019.07.17. 09:34:57

@Platonica: irónia, szarkazmus. :) amúgy tényleg nem kedvelem az ilyen regisztrációs dolgokat.... mások vagyunk. "a szerző"

erabery · http://erikabuchmann.com 2019.07.17. 09:38:46

@Platonica: nekünk se kell állandóan itthon lenni, dolgozunk is közben, reggel, este fontos, hogy az állatok kapjanak enni, inni, séta. Párban azért jó, mert a másik el tud menni egy hétvégére vagy bármennyi időre, ha kell. Mi gyakran járunk fel pl. Aucklandbe, nem együtt, külön, most.

erabery · http://erikabuchmann.com 2019.07.17. 09:47:57

@Arthamyr: ez nem munka, pénzt nem kapsz érte, bár olyan opcióról is hallottam már. A legtöbb helyen kutya vagy macska van, reggel este séta, kaja, aztán mehetsz mindenfele. Sokan akik housesittingelnek itt, working holiday visan vannak, vagy turisták. Van ahol pl. most nyugdíjas házaspárt akarnak sitternek, akik itt nyaralnak. Ezt kérte a tulajdonos.

Platonica 2019.07.17. 09:48:30

@erabery: Era, tenyleg bocsanat, vhogy egy nagyadag lenezest ereztem egy par helyen, lehet, hogy nem az volt. Azert ez tenyleg egy bizalmi dolog, nem furcsa ha ismeretlenul biztositekot szeretne a masik fel.

Ah, oke, akkor felreertettem, furcsanak is tunt, hogy miert nem lehet elhagyni a hazat. Auckland-be felmenni, gondolom, repcsit jelent? Azert jo messze vannak:-) Szomoruan olvastam a negativumokrol. Tenyleg ennyire elhetetlenne valt? :-(

erabery · http://erikabuchmann.com 2019.07.17. 09:57:36

@Platonica: semmi gond. :)
Repcsi igen, másfél óra csak, $40 egy útra, nem vészes.
Auckland: nekem már mindennapos probléma volt például időben beérni munkába, az állandó dugó, ember tömeg, rányomja azért a bélyegét a hetköznapokra, pláne ha állandóan jössz mész mindenfele, mint én. Továbbra is imádom a várost, de így távolról már.

PS: kutyák, tehén alszanak már. :)

Csodabogár 2019.07.17. 09:58:06

Másik lehetőség, ha nyaralásról van szó, a ház csere. Ismerőseim, amig a gyerekeik velük nyaraltak, mindig ezt csinálták. Akkor még internet sem volt, de volt egy platform ahol hirdettek a cserélni óhajtók. Jártak minden fele, amig a csere család az ő házukban lakott. Mindenki megspórolta a szállásköltséget. Kellett hozzá persze egy adag lezserség. Én megőrülnék ha idegenek laknának a lakásomban.

Arthamyr 2019.07.17. 10:04:04

@erabery: Köszi a választ/magyarázatot.

Ez némileg más megvilágításba helyezi a dolgot, mert így csak a szállás költségét lehet lespórolni (ami persze nem elhanyagolható). Érdekes lehetőség, jó, hogy felhívta a poszt a figyelmet, hogy van ilyen is. Nyugdíjaskorban elég jónak tűnik, majd igyekszem fejben tartani. :)

Platonica 2019.07.17. 10:11:58

@erabery: Nagyon masok az emlekeim, pont az elhetosege annak ellenere, h egy egymillios varos. De nagyon regen is volt, mikor en ott eltem, mar a populacio sem ennyi:-)

erabery · http://erikabuchmann.com 2019.07.17. 11:06:00

@Platonica: Ez attól is függ, melyik kerületben élsz. Én North Shore-on éltem es 9 km-re dolgoztam a munkahelyemtől, 2 éve beértem max. 20 perc alatt, egy éve ez már 45-50 perc volt. Az utcánkban fél év alatt annyit változott a forgalom, hogy örültem, ha be tudtam sorolni a dugóba reggel és onnan hosszú percekig álltunk, vártunk. Busszal ez min. 1 óra lett volna. Ugyanez, ha a hídon át a városba akarsz menni, 7 előtt már neki se indultam. Ennek ellenére imádom a várost, de nem akarok 1 milliót egy házra költeni, mikor itt lent 450 ezerbe kerül ugyanaz. :)

erabery · http://erikabuchmann.com 2019.07.17. 11:13:52

@Arthamyr: mi arra is használjuk pl, ha elutazunk országon belül valahova, ha tényleg csak egy macska van a háznál, napközben lehet menni mindenféle. A legjobb ebben az egészben, hogy tényleg jó házakat lehet kifogni, és mi arra is használjuk a housesittinget, hogy megtaláljuk a megfelelő kerületet itt Christchurchben, ahol majd beruházunk egyre.

Arthamyr 2019.07.17. 11:32:31

@erabery: No igen, úgy biztos könnyebb lakást/házat keresni, ha az ember nem dolgozik, ezt elég fárasztó összeegyeztetni a munkával pörgősebb ingatlanpiacokon. Meg ugye így egyből kipróbálhatod gyakorlatban is, igaz, hogy némileg más ott "nyaralni", meg onnan járni dolgozni. Gondolom azért az Auckland se zavarna annyira, ha nem kéne napi két órát a közlekedéssel szívnod?

Shaktee 2019.07.17. 11:43:55

@erabery: fejni is kell hajnalban?

erabery · http://erikabuchmann.com 2019.07.17. 11:44:43

@Arthamyr: Az már régóta cél volt, hogy vidékre költözzünk. Ha nem lennének drágák az ingatlanok, a forgalom olyan amilyen, lehet maradtunk volna, de nem így van ugye. Én pl. sose éltem otthon Budapesten, vidéket preferaltam mindig is. Nem beszélve arról, imádjuk a Déli-szigetet.

London2009 2019.07.17. 16:16:17

Ez itt is nagyon megy Londonban. Az egyik baratunknak ket macskaja van es ha elutaznak mindig jon hozzajuk valaki, aki a szallas fejeben vigyaz a macskakra, ami kb. annyit jelent, hogy megeteti oket. Nekem rettento bizarr, el nem tudom kepzelni, hogy egy idegen eljen a hazamban, aludjon az agyamban, fozzon a konyhamban stb. amig en nyaralok. No meg mas otthonaban sem szeretnek vakaciozni. Soha ki nem probalnam, de ugye masok vagyunk.

Dikusz 2019.07.17. 16:26:39

@erabery: :
Frappáns válasz!:D
Viszont a kert végében tanyázó tehénkét te írtad, csak aztán lett belőle bika.:)))

2019.07.17. 16:30:59

@London2009:

"No meg mas otthonaban sem szeretnek vakaciozni."

Még airbnb-zni sem voltál soha?

London2009 2019.07.17. 16:40:42

@Nagy kámpics: olyanban csak, ami businesskent uzemelt. Soha nem mennek ugy, hogy egy kiado szobaba. Tul oreg vagyok en mar ehhez.

2019.07.17. 17:18:58

@London2009:

Értem.
Van egy csomó olyan is amúgy, ami teljes ház/lakás, csak épp átmenetileg nem lakik ott a tulaj, vagy valakinek a nyaralója, amit mellékesen ki is ad.

Én éppenséggel jobb szeretem, ha látszik, hogy szokott ott lakni valaki, mert jobbak az amenitások.

Shaktee 2019.07.17. 17:25:07

@Dikusz: nyugi, lecsekkolja megint :-)

Csodabogár 2019.07.17. 17:54:57

@London2009: Sokszor kérdezték, hogy miért nem adom ki azt a lakást, ahol akkoriban pont nem éltem, mert még dolgoztam. Mindig az volt a válasz, hogy olyan lakást amiben én magam akarok időnként lakni nem adom ki, mert nem tudnám elviselni a gondolatot.
De azt hiszem tengeren túlon az emberek sokkal lezserebben állnak hozzá a lakásukhoz, házukhoz. Nem tudnám ezt bizonyítani, csak valahogy úgy érzem. Ismerek olyanokat, akik munka következtében többször költöztek, ugyan mindig az USA-ban maradtak, de hatalmas távokra. Házat úgy adták el, ahogy volt és vettek egy másik, szintén berendezett házat.

London2009 2019.07.17. 18:00:44

@Csodabogár: ilyen is van meg olyan is. Szerintem nem lehet altalanositani, hogy ez kikre jellemzo jobban. Tok ledobbentem, hogy egy magyar par ismeroseink gyerekkel, addig amig Mo-ra mennek a nyaron ki akartak adni a lakasukat. Soha nem cisnalnek ilyet, fujj. Megorulnek, ha valamit levernenek, meg egyaltalan, van egy csomo hangszer a hazban, viragok, csomo fontos irat, nem es nem. Meg a gondolatatol is kiraz a hideg.

London2009 2019.07.17. 18:01:44

@Nagy kámpics: amenitas! Micsoda szo. Nyaralo mas, az nem erdekelne kulonosebben, de primary residence az egeszen mas teszta.

Shaktee 2019.07.17. 18:06:03

@Csodabogár: Tudod nagyon jol hogy az amerikai ember sokkal mobilabb, nem kotodik helyhez annyira mint az europai.

Platonica 2019.07.17. 18:56:13

@London2009: Bennem is van ilyesmi, de tudom, h eleg kispolgari mentalitas hehe. Jo kompromisszum volt, amikor ismerosnek adtuk oda macskafelvigyazas apropojan...

2019.07.17. 19:28:35

@London2009: @Platonica:
Én sem adnám ki semmi pénzért a házat amíg nyaralni megyunk.
A kutya mindig jön velünk, a macskahoz meg macskasintér jön egy nap kétszer felorara amíg enni ad neki és ki takarítja az almot napi £10.

Shaktee 2019.07.17. 19:33:04

@Platonica:

Ki lehet igy adni angliaban bérleményt, vagy csak habokra puffognak itt ?

Arthamyr 2019.07.17. 20:07:52

@London2009: Ezt most találta fel Kámpics... :D Egyébként én is így gondolom, de ha nem is gondolnám így, a feleségem még mindig így gondolja, szóval ez nem játszik. A "fogyasztói" oldalról már annyira nincs gondom, laktam már full berendezett bérlakásban, teljesen jó volt.

Platonica 2019.07.17. 20:18:11

@Zsémbes csoroszlya: Probaltuk ezt is a macskaval, de nem volt szimpatikus, ahogyan zajlott. Vegul talaltunk egy nagyon szuper macskahotelt, az elmult par evben ezt hasznaljuk, es teljesen elegedettek vagyunk.

@Shaktee: Hogy erted? Altalaban a house/pet sitting nem kiadaskent megy. Vagy nem erre gondoltal?

Shaktee 2019.07.17. 20:43:39

@Platonica: Arra hogy kiadni, airbnbni csak sajat tulajdont lehet-e, vagy mindegy..akkor is lehet ha csak berled a hazikot, lakast..

Platonica 2019.07.17. 21:01:06

@Shaktee: Ja, h airbnb! Azt nem tudom. Sztem berlokent nem, de nem akarlak felrevezetni.
En penzert sose adtam ki, csak szivessegbol, ingyen hasznalhatta'k. Marmint a sajatot.

2019.07.17. 22:00:09

@Platonica: nekünk bejött a sitter
Évek óta ezt csinálja, kutya sétáltató és macska felvigyázó :-)
6 éve jár hozzánk és nagyon megvagyunk elégedve vele :-)

gabors 2019.07.17. 23:28:47

@Platonica: "Vegul talaltunk egy nagyon szuper macskahotelt, az elmult par evben ezt hasznaljuk, es teljesen elegedettek vagyunk."

azt el tudom kepzelni ... na de a macska mit szol hozza ? (azt persze ti sem tudjatok)

erabery · http://erikabuchmann.com 2019.07.18. 01:52:52

@Dikusz: összefoglaló néven nálam nemtől függetlenül tehén az összes. Ez itt hátul épp egy bika. 2x kap lucernát naponta, amúgy levél, gondolom én, azt ennyi is a dolog vele.

erabery · http://erikabuchmann.com 2019.07.18. 01:59:25

@Zsémbes csoroszlya: a tulaj 3 hónapra ment Európába, ennyi időre nem akarta kutyapanziőba adni a fiúkat. Jövőre majdnem egy évre utazik el. Minek neki kutya, nem értem, de ő dolga. Azt viszont megértem, hogy a kutyáknak itt jobb, nagy a birtok, saját helyükön maradnak.
Nekem speciel nem lenne bajom ezzel, hogy idegenek laknak nálam, pláne ha nagy a ház. Itt is pl. be van zárva az iroda, a tulaj hálószobája, stb., van három vendégszoba, konyha, nappali, azt használjuk. Nem utolsó szempont, hogy nem üres a ház, amíg távol van, nem törnek be, stb.

2019.07.18. 06:07:21

@erabery: igen így érthető, de mi 1-2 hétnél nem maradunk tovább :-)

2019.07.18. 06:10:33

@erabery: “összefoglaló néven nálam nemtől függetlenül tehén az összes”

Akkor inkább hívd oket marhának, mert tudod a tehén az akinek puncija van, a bika pedig az akinek a fütyije :-)))

Platonica 2019.07.18. 08:38:41

@Zsémbes csoroszlya: Ez tok jo! Mi egy csalodas utan feladtuk.

@gabors: Nem, lathatolag nem tudod elkepzelni, sorry. Mi evekig kerultuk ezt a megoldast pont a macska miatt. Meglatogattunk jo par helyet, amire rogton nemet mondtunk. Aztan egyrol hallottunk ismerostol nagyon pozitivakat, es bar messzebb van, lecsekkeltuk, kulturalt volt a ter, az ellatas, a tulajno macskabolond, es egy rovidebb ut alatt kiprobaltuk a cicankkal, tenyleg bevalt. Az, hogy neki milyen ott, abbol szurheto le, ahogy utana viselkedik, milyen testi-lelki jeleket mutat.
Teljesen tisztaban vagyunk vele, hogy nem idealis, mint ahogyan nem idealis magara hagyni sem, mert ez vhol ugyanugy megviseli oket akkor is, ha az otthonukban maradnak, de egy ismeretlen jon gondoskodni roluk. Ez nem minden tipusu macskaval teheto meg egyebkent. A jelenlegink pont nem ilyen, elozo oke volt a szomszedokkal. Olyat, aki csak 2x odajon, most mar soha nem valasztanek.
Szoval akar hiheto, akar nem, elsosorban nem a sajat kenyelmem vagy az anyagiak dominaltak, mert ez a legmacerasabb (messzebb, draga, nagyon elore kell foglalni), megis ez lett a hosszutavu megoldas, es epp a macska miatt.

Dikusz 2019.07.18. 10:58:11

@erabery: Jó volt az eredeti is, én azt hittem a lócérna mellett levelet is eszik a tehénbika. :)))

Platonica 2019.07.18. 12:40:29

@Zsémbes csoroszlya: Kutyaval sztem tok mas! Kutyat soha nem vinnek panzioba!
Mint ahogy macskat sem olyanba, ami vegyes (sajnos legotbb ilyen felenk). A mienk mindossze 12 macskat fogad egyszerre, semmi mast, rendkivul tagas az egy allatkara juto hely kis kifutoval, ami egy tavacskas kertre nez, az egesz teljesen videki kornyezetben, rendkivul tiszta, joszagu, es ahogy irtam, a tulajno, aki egyben a fo munkaero, teljesen macskabolond. Olyanokat mondott elso alkalom utan a cicankrol, amit tenyleg csak az tudhat, aki idot tolt vele, nemcsak mondjuk addig latja, amig elerakja a kajat, meg kicsereli az almot.

Kivancsi vagyok, nektek mi volt a csalodas, bar mondjuk, kutyas szempontbol a pozitivumokat nehez megtalalni. (Mi most fontolgatjuk a kutyatartast, es az egyik nyomos erv volt, hogy talaltunk egy tenyesztot, aki visszavarja a tole vasarolt kutyusokat vakaciora a farmjara, valami hihetetlen szep kornyezet, nem is lennenek elzarva.)

London2009 2019.07.18. 15:40:39

@Platonica: szerintem pont az ellenkezoje. Az a kispolgari hozzaallas, hogy par szaz fontert engedjunk be valakit az otthonunkba vagy sporoljuk meg a macskasinter napi tiz fontos dijat. Ez a kispolgari hozzaallas, nem az ha az ember nem szeretne par szaz fontert cserebe atjarohazat csinalni az otthonabol.

London2009 2019.07.18. 15:42:37

@Platonica: hozzank 3 het mulva erkezik a kutyusunk ha minden igaz. Na es ugyanez, a tenyeszto visszavarja ha lenne ra szukseg. : )

Platonica 2019.07.18. 16:18:42

@London2009: Felreertettel! En nem penzert odaadasrol beszeltem, hanem csak ugy. Pl szivessegbol, lazan. Es kozben nem izgulni, hogy mi lesz a kis cokmokjainkkal, mer azok max kiszolgalnak bennunket, de nem guzsgba kotnek:-))

Huha, kutyus! Szuper! Milyen? Mi me'g nem dontottunk, mert pont mostantol leszek majd sokkal tobbet hazon kivul, es -hiaba a kozelgo empty nest- emiatt nem annyira idoszeru...

@Zsémbes csoroszlya: Fu, ez rossz elmeny:-( Mindenkinek.

erabery · http://erikabuchmann.com 2019.07.18. 23:28:25

@London2009: A housesitting tobbe kerul, mint a kutyapanzio. Es ne felejtsuk el, van egy marha is a kert vegeben, azt nem tudod porazon behuzkodni a kutyapanzioba. A housesittingnek van egy alapara, egy kutya x osszeg, ha van meg egy kutya meg + ennyi, plussz a marha is. Tobbe faj, mint a kutyapanzio. Egy kutyad van, oke, nyilvan mindenki panzioba adja, bar en oda ha lenne kutyam, max. 2 hetre adnam be. A housesittinget azok hasznaljak, akiknek nem csak egy kutyajuk vagy macskajuk van. Jelentkeztunk egy olyanra is, ahol van 50 birka, 10 tehen, 3 lo, 4 kutya, 5 macska. Na ezt old meg housesitting nelkul, ha elutazol. :)

erabery · http://erikabuchmann.com 2019.07.18. 23:54:49

@erabery: Pontositok, az egyik decemberi housesitting-nel csak egy kutya lesz, mert a tulaj mondta, már aprilisban nem volt hely egyik panzioban sem.

KiwiAga 2019.07.19. 09:16:45

@Platonica: Uhhh ne tudd meg. A regen egymillios ma mar inkabb 1 millio 500 ezres telen. nyaron a turistak miatt joval tobb. En South AKL i vagyok a cikk iroja a legjobb baratnom. 70 km re laktunk egymastol...pentek delutan kora este 2, 2 es fel ora volt atjutni egymashoz. A CBD ben dolgoztam regebben minden nap masfl ora be meloba (kocsival) es ugyan ennyi vissza. Elheto meg mindig (Csak nem csucsidoben) M0 as korgyuro lofutyi ehhez kepest vagy egy M3as bevezeto :)

Platonica 2019.07.19. 09:34:33

@Agnes Mutz: Ah, ez nekem mar (majdnem) a nem elheto kategoria... Ha ennyit kell autoban tolteni pusztan munkaba v barathoz jutashoz... Parkolas se lehet idealis...
Az en emlekeimben max a Harbour Bridge kerulendo, de az is csak csucsidoben:-))

London2009 2019.07.19. 13:05:33

@erabery: ertem en, hogy ez egy masik mufaj. Igazabol csak a londoni vonatkozasaban reagaltunk a jelensegre itt tobben.

London2009 2019.07.19. 13:10:04

@Platonica: vagom, bar nekem ez a szivesseges felallas sem vallalhato. Nem csak a cokmokok miatt aggodom, hanem egyszeruen nem tudom elviselni a gondolatat az egesznek. Peldaul nekunk van kulon vendegfurdo, mert nem szeretnem ha mas hasznalna a fo furdot. Ha vendegek vannak nalunk akkor fel sem mennek az emeletre, ahol vannak a halok es szerintem ez szuper. Egyszeruen igy erzek. Passz. : )

London2009 2019.07.19. 13:12:57

@Platonica: ja, az eb pedig cockapoo es egesz pontosan 19 nap mulva erkezik. Mar alig varjuk. : )
Mi mar evek ota szerettunk volna kutyat, de most alakultak csak ugy a dolgok, hogy lesz eleg idonk egy kis kolyokre.

Shaktee 2019.07.19. 14:02:29

@London2009: fiu/lany, s mi lesz a neve? :-)

Shaktee 2019.07.19. 14:41:25

@London2009: Jo név :-) nézem a fajtát, cukiság a kobon!

Shaktee 2019.07.19. 14:44:27

@London2009: itt volt: fruzsi, morzsi, snoop, s most a roxy s polár(polly)

erabery · http://erikabuchmann.com 2019.07.19. 14:45:40

@Agnes Mutz: most, hogy Christchurchben vagyok, közelebb vagyunk ugye. :) 1.25 óra repülővel ide.....

Shaktee 2019.07.19. 14:48:24

@erabery: még nerm voltatok ott amikor a terrortámadás tortent, ugye?

Platonica 2019.07.19. 16:51:24

@London2009: Mondom, hogy hasonlo alapallas. Bar en mar adtam oda szivessegbol. legalabbis a kisebbik hazunkat, de oszinten csodalom az itteni ismeroseim laza hozzaallasat. Nem is igazan statusz kerdese, mert van koztuk mindenfele, arisztokrata osokkel birotol working class-ig:-)

Kedvenc anyukatarsam mondta a suliban, hogy ha nem akarnek hazamenni ket sulis taxizas kozt, csak egy nyugodt teazasra vagyom, ne habozzak, ugorjak be hozzajuk, ha senki nincs ott, az ajto akkor is nyitva, erezzem magam otthon, csinaljak, teat, doljek le(!!), stb:-DD Ennek a nocinek a nagypapaja 'decorated war hero', lovagga utott generalis, de a masik agon meg szuletett arisztokratak:-)

Szomszedunk is egy cockapoo, o kislany Coco nevvel:-)) Hat, eleven a draga, mit mondjak:-)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása