oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. június 29. 06:30,  A Nagy Esküvő-dilemma 64 komment

2019. június 29. 06:30 Határátkelő

A Nagy Esküvő-dilemma

A „hol legyen az esküvő?” kérdésre választ adni alapesetben sem könnyű, különösen nehézzé akkor válik, ha a pár két különböző országból származik. Egy esküvő legyen vagy kettő? Két egyforma vagy egy nagyobb és egy kisebb? Kiket hívjunk meg az egyikre és a másikra? Sorjáznak a kérdések, ráadásul minél mélyebbre ássuk magunkat a témában, ezeket annál nehezebb megválaszolni. Így járt ezzel az ír Christina és finn vőlegénye, Patrick is.

Ha nektek is van hasonló tapasztalatotok, ne habozzatok megírni a hataratkelo@hotmail.com címre!

eskuvo_foto_pixabay_com_kgorz.jpg

 

„Mindenki azt mondja, hogy amint megvan az esküvő helyszíne és dátuma, minden más a helyére kerül. Valószínűleg igazuk van, és kétségtelenül ez az egyik legizgalmasabb döntés az életünkben, de megpróbálunk túljutni az első elénk kerülő akadályon rengeteg olyan érzelemmel, amire nem is számítottunk. 

A vőlegényem egy kis finn faluból származik, ahol svédül beszélnek. A település tele van színes faházakkal és olyan közösségi összetartással, ami ritka manapság. Idilli hely, ahol békésen érzem magam. 

Én a Meath megyei Ashbourne-ból származom. Itt a politikai ügyek mentén időnként előkerül, hogy ki jövevény, de aztán a közösség mindig összetart, függetlenül attól, hogy ki honnan való. 

Ahogy sok más beköltöző, a szüleim is Ashbourne-ban tartották az esküvőjüket, aztán oda is költöztek nem sokkal később. Mivel különösebben nem vonzott a helyi templom, így sosem gondoltam arra, hogy Ashbourne lehetne a saját esküvőm helyszíne. De mindig úgy képzeltem, hogy legalább valahol Leinsterben lesz, talán egy udvarházban. Itt bőven lehet a helyszínek közül választani. 

Tavaly novemberben Thaiföldön, a tengerparton jegyeztük el egymást. Azért mentünk oda, hogy kiszakadjunk kicsit a hosszú finn télből. Az utóbbi pár évben Finnországban éltünk, de Thaiföld után úgy döntöttünk, hogy a következő karácsonyt együtt töltjük Írországban. 

A családtagok és a barátok gratulációja után a következő kérdés az volt, hogy kitűztük-e már az esküvő napját. A látszólag egyszer kérdést kísérő rettegés érzése megmutatta, hogy a festői thaiföldi tengerparton elhangzó igen után a többi döntés már korántsem lesz könnyű. 

A helyszín a nagy kérdés 

Nem a dátum kitűzése a nehéz. Kis eseményt tervezünk, így azt mondogattuk, ha megvan a megfelelő helyszín, akkor lecsapunk rá. Nyári esküvő vagy téli? Ez a kérdés megválaszolja magát, ahogy kiválasztjuk a helyszínt. 

Mivel két országból származunk, egy nagy kérdés gátol meg minket attól, hogy megtegyük az első lépést az álomnapunk felé, és ez pedig az: hol legyen az esküvő? 

Az egyikünk számára sem lenne szörnyű, ha nem a hazánkban házasodnánk meg, de arra is gondolni kell, hogy a rokonok és barátok közül ki tud elutazni és ki nem. 

Ha az egyik országot választjuk a másik helyett, azzal együtt az egyikünk rokonságát és barátait is előnyben részesítjük a másikakkal szemben? 

Mivel az egyikünk hazájától távol éltünk az utóbbi időben, ezek az érzések nem jelentenek újdonságot, de teljesen váratlan érzéseket társíthatnak ahhoz a naphoz, aminek életünkben a legjobbnak kellene lennie. 

A hagyományos esküvő nem megy 

Néhány alkalommal átbeszéltük az előnyöket és hátrányokat, valamint azt, hogy ki tudna utazni és ki nem, és ezek alapján egyértelművé vált számunkra, hogy a hagyományos esküvő nem fog működni. 

Egy nagy nap, egy helyen, miközben néhány ember nem tud ott lenni – ez egyikünket sem tenné boldoggá. 

Bár nem tervezünk két teljesen különböző esküvőt, az a gondolat, hogy minket köszöntenek és ünnepelnek, nem pedig azt a napot, amikor egy jogi dokumentumot aláírunk, könnyebbé tette számunkra, hogy pontosan mit és hogyan akarjuk. 

Ha végül lesz egy kis parti Finnországban és egy meghitt ebéd Írországban, vagy fordítva, az két különleges nap lesz, ahol közösen ünnepelhetünk mindenkivel, aki számít nekünk. Végül is ezt akartuk. És persze melyik menyasszony ne szeretné kétszer is felvenni a ruháját? 

Az esküvő bármilyen lehet, amit szeretnénk, és szerencsére ez még időben esett le nekünk. Míg más menyasszonyok azt kérdezgették Facebook-csoportokban, hogy nevetségesen fest-e, ha kevesebb a koszorús lány, mint a násznagy vagy hogy béreljenek-e lufiművészt a gyerekek szórakoztatására, addig Patrick és én nagyon szilárdan tartjuk magunkat a saját dolgainkhoz. 

Szeretnénk azt hinni, hogy egyikünk sem aggódik ilyen ügyek miatt, de látva, hogy mennyire megzavarodnak más párok attól, hogy az esküvőjük szervezését más emberek igényeihez szabják, mi biztosan el akarjuk kerülni ezeket a csapdákat. 

A finn és az ír esküvők nagyon különbözhetnek, így szerencsések vagyunk, hogy a szertartásainkon a vendégek egy része mindig kicsit egzotikusan érzi majd magát. 

Egyetlen kőbe vésett dolog 

A közösségi média és az influencer kultúra korában könnyű a tökéletesnek látszó esküvőt hajszolni. A legtöbb nő régebb óta álmodozik az álomnapjáról, mégis, a tökéletesség mércéje csak jóval feljebb került ennek hatására. 

Különböző országokból származó párként azonban a két kultúra egyesülése organikus és kissé kiszámíthatatlan folyamat lehet, ami azt is jelenti, hogy nincsenek valódi elvárások. 

Az egyetlen dolog, ami kőbe van vésve, hogy úgy döntöttetek, együtt töltitek az életetek hátralévő részét, és ezt olyan módon ünneplitek meg, ahogy csak szeretnétek. 

Minden esküvőt tervező pár számára erről kellene szólnia, de könnyebb a „normálistól” eltérni és figyelmen kívül hagyni, amit mások tesznek, ha nincs igazi példa, amit követni lehetne. 

Mostantól csak élvezzük a jegyben járást, felkeresünk vásárokat és meglátogatjuk a helyszíneket. A kemény döntések várhatnak még. Ahogy mindenkinek mondtuk: ha megvan a megfelelő helyszín, akkor lecsapunk rá.”

(Fotó: pixabay.com/kgorz)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: esküvő Finnország Írország vegyespáros

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5214917038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabors 2019.06.29. 10:07:48

ez amugy csak a csaladnak egy kurva nagy kerdes nem a parnak ... illetve hogy ki mennyire sertodik meg.

a mi esetunkben miivel harmadik orszagban eltunk es azota is elunk ott tartottuk az jott el aki eppen ott volt illetve egy valaki utazott a felesegem sogora ami szep volt tole, kepviselte a felesegem testveret aki az anyjaval nem kivant talalkozni ....

Csodabogár 2019.06.29. 10:50:38

Az esküvön négyen voltunk, a két tanu meg mi. Soha nem szerettem a felhajtást. Aztán anyósom addig nyomta az akaratát a férjemre, míg lett egy templomi esküvő is, de azt se vertük nagyharangra. Utána ebéd egy közeli étteremben, ha jól emlékszem tizen voltunk. Az igazsághoz tartozik, hogy nem volt fölösleges, elverni való pénzünk.
Szintén ide tartozik, hogy a szüleim nem kaptak kiutazási engedélyt, így a volt háztartási alkalmazottunk képviselte a családomat.

gabors 2019.06.29. 11:37:19

@Csodabogár: "Az esküvön négyen voltunk, a két tanu meg mi. "

KB ugyanez az itteni birosag/varoshaza plusz anyos. felesegem tanuja a sogora volt az enyem meg az anyam nagybatja ezenkivul meg egy szemely volt aki az anyos ismerose/baratja volt. Vagyis 6-an voltunk szinten volt ebed utanna

"így a volt háztartási alkalmazottunk képviselte a családomat."

ez jo kikuldtek a cseledet ? csak nem o lett a tanu ? :-)

Dikusz 2019.06.29. 12:03:20

@Csodabogár: @gabors: - van akinek nincs igénye/pénze, kéznél lévő rokonsága a nagy esküvőre, vagy többedik házasságnál már nem tartja fontosnak.
A fiataloknak meg hadd legyen meg az az örömük, hogy szépek, nekem nincs ezzel bajom. A költségeket legtöbbször úgyis a szülők viselik. Még az sem gond, ha két esküvőt tartanak, mivel másik országból származnak a fiatalok.
Amit rongyrázásnak tartok: lánybúcsú, legénybúcsú, babaváró buli, tejfakasztó buli, tíz koszorúslány, tengerparti romantikus "esküvő", és a hűségeskű megerősítése.

Mrs. Clayton 2019.06.29. 13:43:37

@Dikusz: nem feltetlenul igaz h a tengerparti eskuvo rongyrazas, a mi barbadosi ceremoniank, wedding planner kozremukodesevel $750, a fenykepesz $400. Ennyibol Angliaban maximum az anyakonyvezeto hivatalaban tudsz osszehazasodni. Mi amugyis utazunk oda, igy ezt nem tekintettuk extra koltsegnek, legalabb megvan a naszut is egy kalap alatt. A csalad tobbi tagjank kb £1000.00 fejenkent, nem veszes, ha ugy veszed h egy hetig barbadoson nyaralnak.

2019.06.29. 13:46:24

Nem vagyok nagy híve az esküvőknek, de ez:
"ez az egyik legizgalmasabb döntés az életünkben,"

Ezek vagy nagyon fiatalok, vagy nagyon unalmas életük van. Vagy a kettőnek a metszete.

puhacica 2019.06.29. 14:00:52

azt tapasztalom, hogy ma mar annyira nem szamit a tavolsag. csak a mi klienseink kozott volt uj-zelandi-ir par, kb ugyanannyian jottek el a vilag masik vegerol, mint a "szomszedbol", a ghanai-nigeriai parnak pedig 3 kontinens ki tudja hany orszagabol erkeztek vendegei.
nem is a helyszin az igazan erdekes, hanem a vendegek reakcioi egymas tradicioira. :)

Dikusz 2019.06.29. 14:28:16

@Mrs. Clayton: A barbadosi ceremónia az igazi, hivatalosan is elismert esküvőtök volt, vagy csak "ráadás"?
Én azt tartom felesleges rongyrázásnak/pénzkidobásnak, ha mondjuk itthonról az ifjú pár elutazik a Bahamákra, és ott puposkodnak esküvői hacukában a tengerparton, csak azért, hogy henceghessenek vele az ismerősöknek. Abból az összegből, amibe ez kerül, még egy hetet tölthetnének ott.
A másik amit nem értek, mire jó az, ha ötévente "megújítják az esküjüket" általában azok, akiknek több a pénze, mint az esze. Az arany/gyémántlakodalom az más, az rendben van.

_z_ 2019.06.29. 14:29:48

Ez az eskuvisdi szerintem rohadtul tulertekelt dolog. Meg mielott valaki felreertene, nem a hazassagra gondolok, az kulon tema, hanem csak az eskuvore. Rettenetesen sok penzt koltenek el folosleges kulsosegekre (meg azok is, akiknek nem igazan van mibol), valami elb*szott kulso/belso kenyszer miatt, es raadasul sokan meg agyon is stresszelik magukat vele.
En az eskuvoknel jobban csak a koltozest utalom

sörm 2019.06.29. 14:30:02

Mi jövő héten kezdjük a szervezést, az egyértelmű volt hogy ott lesz ahol élünk. Ami nekünk dilemma a nyelv, család csak magyarul ért, a barátok svédek. Két nyelv még oké, de vannak barátok akik csak angolul tudnak. Hogy hozunk össze egy intim és egyszerű szertartást 3 nyelven? Kb 30-35 fővel számolunk. Gondolkodunk azon hogy a templomit lenyomja a svéd pap (ami egyben a svéd polgári is), és kihívunk valakit a nagykövetségről aki ugyanazzal a lendülettel összead minket magyar jog szerint is - így mindkét nyelven megvan a ceremónia, mindkét országban megvan a papír. Meglátjuk, igazából annyira chillek vagyunk hogy még el sem kezdtük az érdemi szervezést, pedig szeptember eleje a dátum. De ha lemaradunk erről a szezonról az sem tragédia... Jövő héten eldől majd.

Dikusz 2019.06.29. 15:10:37

@_z_: Az esküvőből, és a költözésből is? :)

Mrs. Clayton 2019.06.29. 15:23:03

@Dikusz: nem hiszem h azert utaznak el h a kozossegi mediaban puposkodhassanak, persze felteszem jol esik nekik vilagga kurtolni h nekik ilyen eskuvojuk volt. Masok kastelyt berelnek, megint masok meg paraszt lakodalmat tartanak. Minden lakodalom rongyrazas. Gyakorlatilag barhol hazassagot kothetsz az attol hivatalos ha az adott hely joganak megfeleleo. A barbadosi hazassagot mind a magyar mind a brit jog elismeri, uk-ban nem kell semmi mast tenni, ha Mo-n is el akarod ismertetni akkor van vele papirmunka. Annak neztem utana h vissza kell e menni barbadosra ha fel akarjuk bontani vagy siman itthon is elvalhatunk. Egyenlore nem aktualis nalunk. Nekem van rokonom, aki csak a fenykepek kedveert meg egyszer beoltozott, mert korabban nagyon szereny eskuvojuk volt es szerettek volna szep kepeket kesobb.
Esetunkben csak par sziget johetett szoba mert altalaban kotelezo tartozkodast irnak elo, egyedul Barbados, Aruba es ha jol emlekszem St Martin enged 1 napos ott tartozkodas eseten osszehazasodni.

puhacica 2019.06.29. 15:31:30

@Dikusz: azt te honnan tudod, hogy csak azert puposkodnak a tengerparton, hogy aztan elhenceghessenek vele?

Mrs. Clayton 2019.06.29. 15:46:47

@puhacica: abbol amit nekem valaszolt en ugy hiszem nem gondolta h ezek igazi eskuvok, csak beoltoznek es rendeznek egy ceremoniat, h feltegyek a feszbukra, kozben meg a csepeli anyakonyvezeto elott eskudtek orok huseget

_z_ 2019.06.29. 16:12:01

@Dikusz: Is, de az eskuvon csak vendegek leszunk (nekem nagy kin az is). Sajatbol eleg volt egy. Neha meg sok is

puhacica 2019.06.29. 16:41:17

@Mrs. Clayton: ha meg igy is van, gondolom senkinek se faj, szoval miert is ne...
nade. az eskuvoi kepeit szinte mindenki megosztja. az erdei, a romkocsmas, az oceanpartos, a norveg fjordos, a tanyasi, a satras, a tipis... ez mind puposkodik, esetleg csak az oceanpartos-szigetes, vagy esetleg ahany par, annyi eskuvo es van, akinek ilyen az izlese, van, akinek meg olyan? az elet nagy kerdesei...

Mrs. Clayton 2019.06.29. 16:59:54

@puhacica: mittom en, ha rosszindulatu vagyok akkor ez csak irigyseg, de mert nem vagyok betudom annak, h egyszeruen nincs ismeretuk a dologrol es ezert neznek ra negativan, mint amikor ertetlenkednek h valaki minek megy a Redzepihez 300 fontert fermentalt gombat, peneszes spargat es egy marek epret enni. Tiszta rongyrazas, nem, hiszen ehetne velos pacalt is 500ftert?
Mondjuk aki trabantnal jobb autot vesz, meg panelnal nagyobb kecoban lakik es a balatonnal tavolabbra megy azok is gyanusan hulyek.

puhacica 2019.06.29. 17:45:13

@Mrs. Clayton: ebben a kerdesben nem tudok nyilatkozni, nekunk ilyen uri huncutsagokra nem futik, meg az eper is a kertbol van...
bar az igaz, hogy aki kicsit is maskepp csinalja a mit, azt meg kell szolni.

2019.06.29. 18:03:21

Tegyük egy kicsit félre a személyes érintettségünket, a kérdések a következők:

Miért posztolunk magunkról szelfiket? Miért tesszük közzé a nyaralási képeinket, de nem a hétköznapiakat?

Miért veszünk márkás/divatos dolgokat? Miért veszünk ékszereket? (Azaz olyan dolgokat, amik a társadalmi közmegegyezés szerint nagyobb státuszúak, mint az egyébként attól megkülönböztethetetlen dolgok.)

Miért rendezünk esküvőt egyáltalán? Miért mások előtt? Miért öltözünk be jelmezbe? Miért fényképezkedünk?

A válasz mögötte az önszeretet, meg a társadalmi imidzsünk gondozása, a státuszunk emelése mások szemében.

Nem az a kérdés, hogy miért eszel kaviárt, hanem hogy miért beszélsz róla.
Nem az a kérdés, hogy miért laksz panelnél menőbb helyen, hanem hogy miért mutatod meg másoknak, idegeneknek.
Nem az a kérdés, hogy miért van karórád vagy táskád, hanem hogy miért 400 ezer forintos karórád meg táskád van.

A válasz mindig: önszeretet, magamutogatás, státuszhajszolás.

Ezek egyébként nem szükségképpen rossz dolgok, mértékkel tök kellenek, ha valaki egyáltalán nem csinálja, az problémákat jelent, de igen: sportkocsival járni, aranyórát hordani, óceánparton szelfizni _mindig_ puposkodás, csakis puposkodás, és semmi más csak puposkodás.

De mondom, az teljesen más kérdés, hogy ez jó-e vagy rossz. Nincs az sehol leírva, hogy nem szerethetjük, vagy nem mutogathatjuk magunkat. Jó az úgy.

Remélem, nem bánt meg senkit, amit írtam: óceánparti naplementés louis vuitton táskára föl!

(Megj: a "puposkodás" szót eddig nem ismertem, gondolom ~felvágást jelent.)

puhacica 2019.06.29. 18:22:30

@Nagy kámpics: itt ugye most kifejezetten eskuvokrol volt szo. azt meg tobbnyire csaladdal, baratokkal unnepli az enber, ki nagyobb, ki kisebb tarsasaggal. es mivel ez egy oromteli esemeny, a parok szivesen megosztjak az oromuket azokkal is, akiket ilyen-olyan okbol kifolyolag nem hivtak meg.
es itt jon a kerdes, neked is felteszem: csakis a tengerpartos eskuvoi kepek megosztasa puposkodas? az esetleg dragabb, de nem feltuno helyeken tartott eskuvoi fotok belefernek a "rendes" eskuvo kategoriaba?

a tobbi: igen. lehet felvagas. de lehet az is, hogy megosztod az oromod masokkal. es lehet, hogy nem azert veszel meg valamit, mert draga, hanem mert az a te izlesednek megfelelo valami.

Csodabogár 2019.06.29. 18:36:02

@gabors: Nem, ő csak a templomin volt ott. Soha nem volt nálunk cseléd. Az alkalmazott az alkalmazott volt, később tiszteletbeli családtag.
Mikor bementünk az anyakönyv vezetőhőz, hosszan tanulmányozta a neveket, majd riadtan megkérdezte németül tudnak? :-)

Csodabogár 2019.06.29. 18:39:30

@Dikusz: Tavaly hallottam egy vidéki városban tartott esküvőről, ahol csak a torta került 120000 forintba! Azt hiszem nem vagyok túl spórolós, de nekem már csak a torta is soknak tünt volna.
Arról nem is beszélve, hogy mennyit sírnak a honfitársak, aztán 1-2 millió egy esküvőre, meg se kottyan.Ne mond, hogy nem lehetne okosabbra költeni.

Csodabogár 2019.06.29. 18:47:03

@Mrs. Clayton: Az hogy ki mit csinál, az egy dolog, de teleszórni az összes elképzelhető helyet a képekkel az felvágás, az én értékrendem szerint, de tudom öreg vagyok és elmaradott.

Shaktee 2019.06.29. 18:48:08

@Nagy kámpics: lópokulát koma, emlékbe magunkak, a rokonainknak, barátoknak szeelfizünk, osztjuk meg a kis életünket.

Nem kell ezt túlkomplikálni.

Shaktee 2019.06.29. 18:49:13

@Nagy kámpics: púposkodás: kellemetlenkedés, gecizés.

Arthamyr 2019.06.29. 18:50:25

@Nagy kámpics: Az esküvő szerintem tök jó dolog, egy családi/baráti buli. Én máséra is szeretek menni, és a saját is jó volt. Ha meg nem, akkor nem megyek el, de nem az a jellemző, hogy minden héten esküvőre kell menni, és boldog-boldogtalan meghív, ahova meghívtak, oda eddig mindig szívesen mentem, és jól is esett. Tehát nem feltétlen a külvilágnak szól egy esküvő, hanem csak jól esik.

Ez teljesen más kategória, mint pl. a képek megosztása. Ezzel nem is szoktam élni, max. valaki megoszt rólam képet néha, de az belefér. A facebook profilom is képtelen pl.

Semmit sem veszek azért, mert az a "társadalmi megegyezés szerint magasabb státuszú dolog", az más kérdés, hogy más okból veszek dolgokat, amik lehet, hogy éppen ilyenek. Ez azért van, mert ezek a dolgok sok esetben bizony jók, vagy szimplán csak tetszenek.

Nem hinném, hogy ezzel egyedül vagyok, szóval az esküvők, a sportkocsik és a többi ilyen dolog nem mindig a felvágás miatt van.

2019.06.29. 19:02:25

@Shaktee:

"puposkodás: gecizés"

:D @Dikusz: tényleg?

Shaktee 2019.06.29. 19:09:29

@Nagy kámpics: Miért is gondoltam hogy pesti vagy s érted a szlenget?

Mrs. Clayton 2019.06.29. 19:22:51

@Csodabogár: miert lenne rongyrazas megmutatni az ismerosoknek a fotoidat? Te meg sosem vetted elo a fenykepalbumodat? Foleg igy idosen? A ferjem anyukaja kuldott a minap levelet, mert o 75 es nincs feszbukja, imadtam a nyelvezetet, amit hasznalt es betett par csaladi fotot is meg kivagott ujsagcikket par osrol. Mi a baj ezzel? Az h mar nem csak a szuk korben osztjuk a fotokat, hanem tavolabbi ismerosok kozott is? Hej, Bogar, ha a blog.hu megy szerintem ez is fog, legyel mar kicsit laza ebben is...

Mrs. Clayton 2019.06.29. 19:32:23

@puhacica: par napja volt az itteni hirekben egy brightoni srac aki victorianus ruhakban maszkal, eli az eletet. Erre a radio amit hallgatok egyik musorvezetoje megjegyezte h meg jo h brightoni a srac es nem hullbol van mert ott nem elne ezzel a stilussal 5 percig sem mert agyonvernek..,

Dammiel 2019.06.29. 21:12:13

@_z_: nem sokszor értek egyet veled, de most minden szavaddal.

gabors 2019.06.29. 21:25:18

@Csodabogár: ez mart tobbszor volt itt is hogy a "haztartasi alkalmazott" a regi szep idokben "cseled" volt de mindegy voltak fokozatok dada/bejarono/takaritono/hazvezeto ... de nem ezt irtad hanem hogy az eufemiszitkus " haztrartasi alkalmazott"

Nem haztartasi alkalmazott konyvek voltak hanem cseled konyvek ... mindegy en csak leiroasok alapjan tudom

_z_ 2019.06.29. 22:35:04

@dddddddddddddd: Akkor most kivetelesen igazad van. :)))

Csodabogár 2019.06.29. 23:10:13

@Mrs. Clayton: Én személy szerint felvágásnak venném, magam részéről ha pl. utazásokról betennék képeket. Ha valakit érdekel, elküldöm e-mailben. Nem érzem magam közérdekünek.

Fényképalbumot nem nézek sem az egyéb rengeteg fényképet ami a fiókban lapul. Nemrég valaki megkért, hogy nézzem már át, ő szivesen betenne régi képeket a forteplanra. Nem sok kedvem volt hozzá, de nekiláttam. Nincs fogalmad milyen lelkiállapotba kerültem. A képek szereplői már nem élnek, senki. Nem volt egy kellemes este, nem nyúlok képekhez többet.:-(

Csodabogár 2019.06.29. 23:14:26

@gabors: Látod ez a különbség. Te csak leírások alapján tudod én viszont megéltem a helyzetet.

Dikusz 2019.06.29. 23:19:31

@Mrs. Clayton: @puhacica:
Nem azokra gondoltam, hogy rázzák a rongyot, akik az igazi, első esküvőjüket tartják mondjuk a Bahamákon. Hanem azokra, akik pár évvel az esküvőjük után egy drága tengerpartra utaznak (akár háromévente) csak azért, hogy újra megesküdjenek, és eldicsekedhessenek vele országnak-világnak. Lehet, hogy tévedek, de ugyanezt írtam az előző hozzászólásomban is.
Nincs üldözési mániám , de miért érzem azt, hogy direkt félreértitek a kommentemet?

Sok mindent mondtak már rám, neveztek, és tartottak mindenfélének, de azt -azok, akik kicsit is ismernek- még senki nem állította, hogy irigy lennék.
Az, hogy egyébként ki hova utazik, és mennyiért, ha olyan epret eszik, amiről darabonként szedegették le a magokat, vagy cibetmacska-kávét iszik, nem érdekel. Mindenki azt tesz a pénzével, amit akar.

A puposkodásról: rákerestem, valóban nem azt jelenti, amire gondoltam. Akitől ezt hallottam sok éve, az viszont a "játssza az eszét" helyettesítette vele. Megfelel a helyesbítés, vagy szórjak hamut a fejemre?

Fészbukom meg csak azért van (az sem az eredeti nevemen), hogy a barátok, ismerősök által készített fotókat láthassam. Nekik egyszerűbb, mintha e-mailben küldenék. Minden mást személyesen/telefonon/e-malben beszélek meg velük. Az ismerőseiket meg nem jelölöm be.

puhacica 2019.06.29. 23:29:03

@Dikusz: honnan tudod, hogy azert eskudnek ujra, hogy eldicsekedhessenek vele? es ha meg igy is van, neked ez miert szurja a szemed?

direkt felreerteni nem szokasom, raadasul te magad is kulonbseget tettel. itt: "Amit rongyrázásnak tartok: lánybúcsú, legénybúcsú, babaváró buli, tejfakasztó buli, tíz koszorúslány, tengerparti romantikus "esküvő", és a hűségeskű megerősítése."

Dikusz 2019.06.29. 23:31:16

@Shaktee: @Nagy kámpics: - lehet, hogy ti erre gondoltok, mert addig kerestétek a gugliban, amíg meg nem rá nem találtatok, de én nem.:D
Már leírtam előbb másoknak, hogy akitől ezt a szót hallottam, mit értett alatta.

Amit én találtam, az ez: "púposkodik tn ige Kötekedik, okoskodik. " - viszont abban a szlengszótárban, ahol ezt találtam, vannak cifrábbak is, megérte rátalálnom.

Shaktee 2019.06.29. 23:32:36

@Dikusz: nix gugli, pesti vagány vagyok :)

Stimmel a kötekedő is.

Dikusz 2019.06.29. 23:40:29

@Shaktee: Ha közvetlenül vagány nem is vagyok, de igen közeli hozzátartozóm a IX.kerületben nőtt fel. Egy idő után jobban ismertem az ottani szlenget, mint ő...:)

"Stimmel a kötekedő is." - az már igaz! :)))

Dikusz 2019.06.29. 23:42:24

@puhacica: nem szeretek vitába belemenni, se összeveszni nincs szándékomban senkivel. Egyszerűen nem éri meg, jobb a békesség.

Dikusz 2019.06.29. 23:57:00

@Csodabogár: Én is tudok olyan esküvőről -a lány édesanyja mondta-, ahol csak az ital volt 1,5 millió forint, majd' 20 éve!
Jómódú volt mindkét család, a fiatalok is (a lány bankár, a fiú tehetős vendéglátós) jól kerestek.
Nem ezzel van bajom, első esküvő, megengedhették maguknak, jól tették. De nem trombitálták tele a világot ezzel.

puhacica 2019.06.30. 00:10:03

@Dikusz: erkolcsi folenyed megkerdojelezhetetlen

Shaktee 2019.06.30. 01:34:36

@puhacica: ne púposkodj a DIKUSSZAL.

O1.G 2019.06.30. 07:29:40

@Shaktee: Ennek hiába beszélsz,ilyen tipus...

acycloren 2019.06.30. 11:45:38

Ha kell a papír valami hitel, vízum, munkavállalás, állampolgarság szerzés, névházasság stb. miatt, akkor be kell haladni a hivatalba és egybekelni csendben. Tehát praktikus okból nem zárom ki a házasságot, de egyébként semmi értelme.
Minden más hacacáré csak lehúzás, pénzkidobás, felesleges urizálás.
Eleve olyan nővel nem is lennék együtt, akinek az esküvőről ábrándozás töltötte ki a tini éveit és korai felnőttkorát. Aki az esküvőt hajszolja, vagy a saját mániája miatt vagy a szülei, családja kielégítése érdekében, az számomra nem lehet hosszútávú partner.

Volt ilyen barátnőm, aki szerelmes volt a házasság és esküvő gondolatába, amolyan Bridget Jones módon modorosan, biggyesztett ajakkal, rebegő szempillákkal. Eleinte azt hittem, hogy belém szerelmes, de rájöttem, hogy a TEMPLOMI esküvő gondolatába van beleesve. Érdekes módon gyereket meg nem akart... Úgyhogy szúrtam őt kb. egy évig, aztán olyan helyzetet teremtettem, hogy ki kellett dobnia.

M. Péter 2019.06.30. 12:35:01

@sörm: A magyar nagykövetség alkalmazottja nem fog titeket összeadni, de a konzulátuson el tudják intézni a külföldi házasság mo.-i anyakönyveztetését. Érdemes előzőleg megkérdezni, hogy pontosan milyen papírok kellenek hozzá.

M. Péter 2019.06.30. 12:49:15

@Mrs. Clayton: Épp most olvastam egy cikket, amely szerint a brit esküvők átlagos költsége 25000 font körül van, igaz ebben már a nászút is benne van. Volt egy diagram is, amely szerint az esküvők kb. 20% kerül 5000 fontnál kevesebbe, kb. 1/3 van 5000 és 10000 font között, szintén 1/3 10000 és 20000 között, a maradék nagyobb része 40000 alatt van, és egy kis százalék 40000 font fölött. Ebből viszant nehezen jön ki a 25000 fontos átlag, hacsak nincs sok többmillió fontos celebesküvő.

Mrs. Clayton 2019.06.30. 13:30:08

@M. Péter: en most konkretan ket eskuvorol tudok a kornyezetemben, az egyik most augusztusban kb 20 fo esti es 40 fo nappali vendeggel kb £5000, egy a peak districthez kozeli kis hotelban, a masik ugyanekkora naszneppel egy northampton melletti manor houseban ugyanennyiert marciusban, ehhez hozzajon meg a fenykepesz, torta, fodrasz etc, magyarul 10k alatt nincs is eskuvo. Anelkul h unnepronto lennek azt mondom h folosleges tul sokat kolteni mert a hazassagok fele ugyis valas...

mirke74 2019.06.30. 13:58:38

Nézzük meg a dolgot a vendégek szempontjából is (én így voltam érintett): Svédországba voltunk hivatalosak esküvőre, ami egy kis tengerparti faluban volt megrartva. A szállást mindenkinek magának kellett fizetni, ami egy vagyon volt, Svédország lévén, ugye... Repülőjegy, utazás Malmöből a helyszínre, ajándék, stb... Nagyon sokba került, és nekem nagyon fura (de szóljon, akinek nem), hogy sok pár hív rokonokat, ismerősöket külföldi esküvőre (vagy mert külföldön élnek, vagy mert csak az esküvőt rendezik külföldön), de nem vállalják az ezzel járó összes költséget. Bár mi nem vagyunk házasok, de nem várnám el, hogy valaki úgy ideutazzon az esküvőmre külföldről, hogy mindent magának kelljen fizetnie. Vagy csak èn gondolom, hogy ez tapintatlanság?

Bambano 2019.06.30. 14:13:59

nem ártana pontosítani: NEM tudsz két esküvőt tartani.
két lagzit tudsz tartani.

normálisan az esküvő és a lagzi a vőlegény lakhelyén van. a családot pedig a házasuló pár utaztatja.

Visceroid 2019.06.30. 14:34:19

Úgyis elválnak.....

élhetetlen 2019.06.30. 18:53:40

@Dikusz: “Rongyrázás”. A barátnőm lánya most ment férjhez a Sessel szigeteken. Ez volt az álma. Kimentek a szülei, a testvére a feleséggel, két gyerekkel, a srác anyja, nővére, és a nővér párja. Egy hét, apartman, önellátás, kivéve az esküvői vacsora, ami egy kis hajón volt. Fantasztikus a kép, ahogy (egy olcsóbb, de) csipke felsős ruhában, fátyollal, uszállyal mezítláb megy az anyakönyvvezető elé, aztán a szertartás után ebben a ruhában be az óceánba. Augusztusban lesz Nógrád megyében egy templomi esküvő, (erre van a drágább ruha) a nagyszülői háznál házi ételekkel utána. Az átlagár nem lesz több, mint a fiuk esküvőjének költsége volt egy lovastanyán, és az óceán romantikusabb szerintem, mint a lószar. A szülők meg úgy látták, hogy a lányuk esküvőjére is kell annyit költeni, mint a fiukéra. Persze, nem tudom egyik esetben sem, hogy a családok hogyan osztoztak a költségeken, de nem erről van szó.

élhetetlen 2019.06.30. 19:09:40

@Nagy kámpics: “Ezek vagy nagyon fiatalok, vagy nagyon unalmas életük van.”. Fiatal pár, tíz év együttélés után úgy jött haza Korfuról, hogy bejelentették a családnak, hogy eljegyezték egymást. Pedig nem volt unalmas az életük. Aztán összeházasodtak. Vannak fontos döntési pontok. Már majdnem nagykorúak a gyerekek.

Dikusz 2019.06.30. 19:36:14

@élhetetlen: Csak arra szeretnélek kérni, hogy olvass bele a hozzászólásaimba amit ebben a posztban írtam.
Nem egyszer írtam le, hogy azt a tengerparti esküvőt tartom rongyrázásnak, amit pár évvel az első esküvőt követően kötnek luxusnyaralóhelyen. Az első eskü megerősítéseként.
Még azt is leírtam, hogyha a szülők megtehetik, hogy a lányuk első álomesküvőjét luxus nyaralóhelyen tartsák meg.

élhetetlen 2019.06.30. 21:04:21

@Bambano: Bambanő
“ NEM tudsz két esküvőt tartani.”. De tudsz, egy polgárit, és egy egyházit, és ez a kettő nem kell, hogy ugyanarra a napra essen. Még valami okosság?

élhetetlen 2019.06.30. 21:04:21

@Dikusz: “Nem ezzel van bajom, első esküvő, megengedhették maguknak, jól tették. De nem trombitálták tele a világot ezzel.”. Régen is volt olyan, hogy házassági értesítő, utólag küldve. Azoknak az ismerősöknek, akik a meghívottak körébe nem fértek be, de illik értesíteni őket. Most annyi változott, hogy a kétsoros szöveg mellé felkerül pár kép is, De senki nem trombitálja tele a világot az esküvői költségeivel, akkor sem, ha sok volt, akkor sem, ha kevés. Tehát nem sok minden változott. .

élhetetlen 2019.06.30. 21:04:21

@mirke74: “nagyon fura (de szóljon, akinek nem), hogy sok pár hív rokonokat, ismerősöket külföldi esküvőre (vagy mert külföldön élnek, vagy mert csak az esküvőt rendezik külföldön), de nem vállalják az ezzel járó összes költséget”.Nekem meg a felvetésed fura. Ha a meghívottnak nincs kedve, vagy pénze odamenni, akkor küld egy dísztáviratot, gratulál, és annyi. Ez a jó lenne, ha itt lennél, csak megtiszteltetés, de azért nen vagy annyira fontos a többi 15-20 hasonlóval együtt, hogy a fiatal pár 10 évre eladósodjon a repülőjegyetek és szállásotok miatt.

élhetetlen 2019.06.30. 21:04:21

@Dikusz: Bocs, nem volt teljes követés, erre válaszoltam: “Amit rongyrázásnak tartok: lánybúcsú, legénybúcsú, babaváró buli, tejfakasztó buli, tíz koszorúslány, tengerparti romantikus "esküvő", és a hűségeskű megerősítése.” Itt még a tengerparti romantikus esküvő nincs összekötve jobban a hűségesküvel, mint a lánybúcsúval, csak egy a felsorolásban. De mindegy.

acycloren 2019.07.01. 07:55:29

@élhetetlen: Egyházi esküvőből tudsz ötöt is tartani, ugyanis semmilyen hivatalos joghatása nincs. Tehát valójában nem házassákötés.

sörm 2019.07.01. 14:10:48

@mirke74: Szerintem senki nem sértődik meg ha nem mész el, és pláne ajándékot nem vár senki ha már eljöttél.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása