oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. június 21. 06:30,  Tíz dolog a portugáliai beilleszkedésről 42 komment

2019. június 21. 06:30 Határátkelő

Tíz dolog a portugáliai beilleszkedésről

Portugália népszerű célpont a határátkelők körében (bár tulajdonképpen lehetne népszerűbb is). A nyugodt emberek, a kellemes időjárás és a gyönyörű tengerpartok csak néhány ok a népszerűséget jelentők közül. Főleg első látásra, mert akad néhány olyan „titok” is, amire csak a kiköltözést követően derül fény. Legalábbis Joshua számára csak utána derült ki, érdemes átfutni a tapasztalatait.

„Tíz ok, amiért szeretek itt élni” – miért szereted azt a várost / országot, ahol élsz? Vagy mi idegesít benne? Írd meg te is a hataratkelo@hotmail.com címre!

portugalia_lisszabon_villamosok_foto_pixabay_com_rmac8oppo.jpg

Kevesen beszélnek angolul 

Könnyű lenne azt hinni, hogy egy nyugat-európai országban mindenki beszél angolul, de sajnos nem ez a helyzet. A portugálok negyede tud angolul, ami alacsony arány, főleg a németek 70 és a görögök 51 százalékát figyelembe véve. 

Ha megtanulunk néhány szót és kifejezést portugálul, az könnyebbé teheti az életünket. A nyelvi korlát miatt az ismerkedés és a szocializáció is nehezebb. Ezért javasolt olyan eseményekre ellátogatni, ahol más külföldiekkel lehet találkozni. 

Lassú víz partot mos 

Attól függően, honnan érkeztél, az ivókultúra eltérhet a megszokottól. Az ivás egy maraton, nem pedig sprint. Korán kezdődhet, de snackekkel és vízzel egészül ki, szóval az ilyen ütemhez tartsuk magunkat. 

Portugáliában az ivás közösségi esemény. Nincs baj azzal, ha egy egész délután tartó sütögetés alatt az ember berúg, de akkor csúnyán néznek rá, ha pár óra után haza kell vinni. 

Nincs központi fűtés 

Portugáliában az egyik legkellemesebb a klíma Európában. A telek enyhék, és nyáron sincs olyan őrült hőség, mint Dél-Spanyolországban. Így sok lakásban nincs központi fűtés, mert egyszerűen nincs rá szükség tíz és fél hónapig egy évben. 

Decemberben és januárban azonban hűvös lehet, bár így is jobb az idő, mint sok más európai országban – erre az időszakra radiátort érdemes beszerezni. 

„Eszetlen nyomasztó bír lenni a tél, ami tök nagy meglepi, de nincs benne nagy mediterrán önfeledtség meg vidámkodás, az ember alig várja a végét” – írta kommentben egy korábbi portugál poszthoz Nagy Kámpics és igaza van. 

Ne együnk meg mindent 

Udvarias gesztusnak tanultuk, hogy elfogyasztunk mindent, ami a tányérunkon van – azonban Portugáliában ez is másként működik. Az az udvarias, ha hagyunk egy kis ételt a tányéron, főleg, ha vendégségben vagyunk. Ez mutatja meg, hogy jóllaktunk és nem szeretnénk többet szedni. 

Ha viszont többet szeretnénk még enni, azt az evőeszközökkel is jelezhetjük: helyezzük a villát átlósan a tányérra, míg a kést egyenesen, úgy, hogy háromszöget formáljanak. Persze emellett kérhetünk is. 

Használjuk az evőeszközöket 

Az étkezési szokásokat komolyan veszik. Nem kell tudni, hogy melyik fogáshoz melyik villát illik használni, de néhány alapszabályt igen. 

Az első az, hogy használjuk mindig az evőeszközöket, ne együnk a kezünkkel. Még a süteményt vagy a pregót (marhahúsos szendvics) is szalvétával fogjuk meg, ne puszta kézzel. 

Barátok között lazábbak a szabályok, de mindig jobb odafigyelni. Ha vendégségben vagyunk, először magunknak szedjünk, és utána adjuk át a tálat másnak – még akkor is, ha ez furcsának tűnik. 

Öltözködés 

A portugálok komolyan veszik, amit jó tiszteletben tartani és elegánsan kinézni. Nem kell túllőni a célon, de az üzletembereknek és -asszonyoknak konzervatív módon illik felöltözniük, kosztümbe vagy zakóba. 

A közösségi eseményeken is inkább az elegánsan hétköznapi az elvárt, a bárokban is szigorúbb lehet a dress code a vártnál. Mindig jó ötlet szépen felöltözni az elején, miután valaki külföldre költözik, így senki sem nevethet a ruha miatt. 

Ne érkezzünk üres kézzel 

Nincsenek általános szabályok a meghívásokra. Ha egy portugál kolléga otthonába kapunk invitálást, akkor az igazi megtiszteltetés és komolyan kell venni. Vigyünk ajándékot: virágot, bort, drága csokoládét. 

Arra figyeljünk, hogy a liliom és a krizantém temetői virágnak számít, míg a vörös virágok balszerencsét okoznak a hiedelmek szerint. 

Illik a meghívást viszonozni is. A portugálok nem mindenben követik az etikettet, de ameddig udvariasak vagyunk, nem lehet baj. 

Portugália nem Spanyolország 

Figyeljünk arra, hogy teljes más országokról van szó, különbözik a nyelv és a kultúra is, ne vegyük egy kalap alá a spanyolokat és a portugálokat. Az összetévesztés nagyon sértő tud lenni. Hola helyett inkább köszönjük hellóval. 

El a kezekkel 

A portugál kultúra jóval visszafogottabb, mint azt gondolnánk. Hangosan beszélnek, de a gesztusokat alig használják, így furcsának tűnhet, ha kezünket használva, mutogatva próbálunk kommunikálni.

Ha férfiak találkozni, szokás kezet fogni vagy megölelni egymás közeli ismeretség esetén, míg a nők puszit adnak az arcra. 

Mufurcok 

„Ami a portugálokat illeti, elég pokrócok bírnak lenni, különösen, ha konfliktusba kerülsz velük. Gyakori megállapítás, hogy milyen klassz, hogy egy nyugati országban mindig mosolyognak, bezzeg Magyarországon meg a mufurckodás megy, hát szerintem a portugálok még nagyobb mufurcok bírnak lenni, mint mi.” (Ezek is Nagy Kámpics tapasztalatai, jól jönnek 10. pontnak.) 

Amit Densha még az alábbi megfigyeléssel egészített ki: „a portói metró ellenőrei is ugyanolyan pribékek voltak, mint a budapesti többség: szálltam le a járműről, siettem valahova, láttam, hogy az ellenőrök már tömörülnek az ajtóknál, mondom, ha én itt most sietős léptekkel leszállok, tuti utánam jönnek”.

(Fotó: pixabay.com/rmac8oppo)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Portugália tíz dolog

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr414904452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hari Seldon 2 2019.06.21. 07:51:02

"Könnyű lenne azt hinni, hogy egy nyugat-európai országban mindenki beszél angolul, de sajnos nem ez a helyzet."

Nem meglepő, a latin népek kevésbé jól beszélnek angolul. Másrészt onnan nagyon sokan jöttek hozzánk. Meg a környékre, Luxba pl. Így nekik könnyebb megtanulni egy másik latin nyelvet, azok közül, akik külföldre mennek dolgozni.

"Az első az, hogy használjuk mindig az evőeszközöket, ne együnk a kezünkkel."

Ezt a posztoló, úgy írja, mintha az olvasók valami haramdik világbeli országban laknának, vagy ő jött onnan és csodálkozik.

Golf2 2019.06.21. 08:15:04

Berlinben 5 évig nem emelkednek a lakbérek..Kész csoda lenne.

Tucanus Maximus 2019.06.21. 11:09:51

mièrt kène "hola", portugàlul "olà" helyett hello-t mondani? legalàbb "oi"-t, ami szintèn szia, de hello???

Tucanus Maximus 2019.06.21. 11:10:29

@Golf2: lisszabonban 30%lakbèr csökkentèst visznek àt

2019.06.21. 14:01:53

"Hola helyett inkább köszönjük hellóval. "

Haha, ez tényleg vicces. :)

2019.06.21. 14:11:29

"Öltözködés -- A portugálok komolyan veszik, amit jó tiszteletben tartani és elegánsan kinézni."

A 45-50-55 éves nők bazi csinosak, csak kamillázik az ember.

(Gyakran a fiatal férfiak is bazi csinosak, de az engem, mondjuk, inkább elriaszt.)

Amit a portugálok szeretnek még, a hangos beszéden kívül, hogy nagyon közel jönnek hozzád, akkor is, ha idegenek, meg akkor is, ha ellenkező neműek, érzed a szagukat meg a testük kis melegét meg minden. Szerintem bizarr.

Ja, meg barbecue-znak. Azt nem tudom, nagyvárosban csinálják-e (gondolom, nincs hol), de vidéken állandóan.

Macska12 2019.06.21. 15:12:06

@Tucanus Maximus: pont ezt akartam én is írni... portugálul "olá" a hello, miért ne használná bárki is??

somlobodog 2019.06.21. 15:12:17

@Tucanus Maximus: a piacgazdaság megcsufolasa. Egy magánfelek közti szerződésbe avatkozik be az állam. Gratulálok hozzá. Nem fog menni hosszú tavon. A végén alkotmányellenes lesz mert ez a rendelkezési jog masszív korlátozása. Berlinben is. Biztos vagyok benne és remélem is. Az eves is alapvető szükséglet, az 5 eurós kenyér árat mégsem fagyasztja be senki. Ráadásul a lakhatas lehet alapvető szükséglet de az hogy HOL már nem az. Ja és mi lesz az eredmény: így kevesebb lakás épül és 10ev múlva az árak a végén a maiak triplaja lesznek.

Arthamyr 2019.06.21. 15:23:47

@Tucanus Maximus: @somlobodog: Engem a "hogyan" is érdekelne az ilyen esetekben. Nehezen tudom elképzelni, hogy ezek a beavatkozások a kívánt eredményre vezessenek.
Egyébként Venezuelában és hasonló jó helyeken gyakrabban szoktak próbálkozni az ilyesfajta beavatkozásokkal, általában "kívülről" is meglátszik az eredménye. :D

Tucanus Maximus 2019.06.21. 15:38:54

@Arthamyr: fogalmam sincs. Gondolom kivezetik még jobban az airbnb-t és megállapítanak a mostani átlag bérleti árhoz képest egy 30%-os maximumot. Portugáliának baloldali kormánya van, elvárás, hogy megoldják a lakhatási kérdést. Portugálnak egyszerűen nincs már pénze a fővárosában lakni, ez volt a jobboldali megoldás.

Venezuela furcsa hely, gyakran járok arra. Egy nagy szar az egész, de egyvalami viszont nem igaz: hogy azért nem tudnak olajat termelni, meg gyógyszert szerezni, mert mocskos kommunisták. Valójában embargó alatt vannak és nem mehetnek be az alkatrészek, illetve a gyógyszerek. A vöröskereszt is csak olyat vihet be, ami nem embargós, kötszert meg ők is tudnak csinálni, ezért fordítják vissza a szállítmányokat. Szóval van ott "kivülről" rendesen. Én nem értem, de még mindig az emberek több mint fele támogatja a rendszert. Talán azért mert olyan szegények voltak, amíg tökjól ment az amerikai olajtársaságoknak. Csak beledöglenek szép lassan :(

Arthamyr 2019.06.21. 15:50:15

@Tucanus Maximus: Esetleg nem ártott volna némileg diverzifikálni a gazdaságot, nem eladósodni (akkor sem, ha ez divat mostanában, szerintem gáz) és hasonlók? Ez nem kommunizmus vagy nem kommunizmus kérdése, bár ki tudja. :) Egyébként is olyasmire gondoltam, hogy pl. rögzítik a pénzük árfolyamát (és a feketepiacon teljesen más árak vannak), bizonyos termékek árát, és hasonlók.

Az is szép, hogy a legtöbb város elvárja a gazdasági (és egyéb) fellendülés okozta előnyöket, de ennek meg elég valószínű és gyakori következménye a lakhatási (és egyéb) költségek emelkedése is, arra már hangosan prüszkölnek.

Tucanus Maximus 2019.06.21. 15:55:20

Lisszabon furcsa hely. Az óváros fele, tehát minden második lakás lakatlan volt 2010-re. Ezt oldották meg egy befektetői-letelepedési programmal (mint Magyarországon volt a letelepedési kötvény) és ez egy pillanat, (1-2 év) alatt kirántotta a pácból az ingatlanipart és felfűtötte a gazdaságot. Cserébe viszont ugye a minimális befektetési összegre (350-500ezer euró) ugrott minden lakás ára, függetlenül attól, hogy mekkora és hol van. És persze ezek a tulajdonosok olyan bérlőket hoztak, akik a new yorki és hongkongi árakhoz szoktak, és leszarták a portugál minimálbért. Na, most ezt a helyzetet akarják visszaszabályozni. Albérlőként ez nekem tuti, lakástulajdonosoknak meg ugye így is brutál nyereség. A régi lakásunk 600 euróról 2000-re drágult és sorbanállnak érte.

alhambra22 2019.06.21. 20:35:05

ez a cikk brutalisan gaz…. hogy kerult fel egyaltalan az indexre v publikaciora???... olvashatatlan… egyaltalan miert kene angolul beszelniuk? latin nyelv nep mediterran az angol nyelv (bar beszelem de csak ha muszaj) szamomra legalabbis ronda…. az ivokultura az valoszinuleg rolad szol cikkiro mert portugaliaban nehezen talalsz berugott embereket az utcan (ugymond lehetetlen)… a kozponti futesre meg vegyel egy kalyhat… ezeket a baromsagokat kar volt leirnod foglald el magadat vmi massal :(

morph on deer 2019.06.21. 20:35:14

@Hari Seldon 2:
“Ezt a posztoló, úgy írja, mintha az olvasók valami haramdik világbeli országban laknának, vagy ő jött onnan és csodálkozik.”

Vagy csak látta már orbánt étkezni itt-ott, nemzetünk nagyobb dicsőségére.
Na az például nyomokban sem hasonlít a portugál élményre...

alhambra22 2019.06.21. 20:35:20

Kerem a moderatorokat hogy vegyek le az oldalukrol ezt a borzalmasan primitiv cikket! Mert egyszeruen csak provokal semmi mas (portugal szakon vegeztem)…….

Határátkelő 2019.06.21. 20:38:30

@alhambra22: Értjük, hogy nem tetszik. Ha van kedved, írj egy "ellenposztot", nagy örömmel kitesszük.

gabors 2019.06.21. 20:56:46

@alhambra22: "Mert egyszeruen csak provokal semmi mas (portugal szakon vegeztem)……."

ha valamit irtal volna hogy szerinted mi nem valos posztba (engem provokal hogy cikknek nevezed ) ....

az hogy milyen szakra jartal az mit szamit, es kit erdekel ?

Armeemarsch Nr. 7 2019.06.21. 22:24:37

Portugália?
Mi az istennek menne oda bárki is? Csóró hely, tele zajos, szutykos, pontatlan és lusta mediterránokkal.
Salazar se tudott belőlük dolgos népet faragni!

alhambra22 2019.06.21. 22:24:54

egy forditast kell befeleznem hetfore szoval semmi ellencikk. amugy nem erdekel mert a poszt iroja valamit felreertett Portugaliabol. udv es koszi ha meg inzultaltok tegyetek meg egymas kozt!

alhambra22 2019.06.21. 22:24:58

ja amugy engem sem erdekelnek a kommentjeid udv!

DrSWAG_InstaProfessorOfYolo 2019.06.21. 22:25:01

@alhambra22: azert nincsenek reszegek, mert a super bocknak nincs ereje, nagyon jo portugal barataim vannak, rendszeresen isznak, es van aki rendszeresen be is rug porto meccs elott, utan, stb

morph on deer 2019.06.21. 22:25:04

@gabors:
”es kit erdekel ?”

Hát őt. Nyilván azért mondta.

alhambra22 2019.06.21. 22:25:08

ez a blog hatartalan:) nem is publikaltam…. inzultaljatok a sajat otthonotokban:)

gabors 2019.06.21. 23:15:40

@alhambra22: "inzultaljatok a sajat otthonotokban:)"
attol hogy ismetelgeted ezt a szot attol meg senki nem inzultalt teged itt semmivel

volt egy jo kis velemenyed hogy nem ertesz egyet a posztal (amihez itt jogod van) minderre azt hozod fel hogy milyen szakon vegeztel. bocs de ettol "jobban" tudod ? (lehet rossz helyen jarsz)

Csodabogár 2019.06.21. 23:33:50

@somlobodog: A svédeknél volt elég hosszú ideig lakbérstop. Nem tudom meddig, de a 60-as években még bőven. Az eredmény igazi magyaros feketepiac volt. Persze büntették ha valaki eladta a bérlakhatása jogát, de azért mindenki csinálta. Én is így jutottam anno lakáshoz és mikor végleg elköltöztem én is "eladtam" a lakásom, ami persze csak a bérleti jog átjátszása volt. Szóval nem tartom okos ötletnek a németektől, igaz a fiatalszocik már államosítani akarják a lakásokat, amit nagy okosan, akár csak Pestren, eladtak bagóért a falomlás után.

2019.06.22. 00:08:31

@alhambra22:

Meg tudod fogalmazni, mit találtál provokatívnak a posztban?
Még ha nem is értesz egyet vele, provokálni éppenséggel mivel provokált?

@Armeemarsch Nr. 7:

"Csóró hely, tele zajos, szutykos, pontatlan és lusta mediterránokkal."

Mivel vannak portugál barátaid, főtt ételezem, hogy csak trollkodol a fenti megjegyzéssel (ami egyébként, szigorúan nézve, technikailag igaz), és az is nagyon izgalmas kérdés, hogy eleve minek menne bárki bárhova, de portugália amúgy szerintem k.rvára lenyűgöző, baromi civilizált, baromi szép hely, beszarás jó kajáik vannak, és bár a super bock tényleg kicsit kőbányais, vörösborokban is elég erősek. Szóval nem'tom. Portugália for president.

gabors 2019.06.22. 01:14:39

@Nagy kámpics: "Meg tudod fogalmazni, mit találtál provokatívnak a posztban?"

Minek ? Portugal szak oszt jonapot.....

Bloodscalp 2019.06.22. 08:04:06

@Armeemarsch Nr. 7: németekkel és britekkel van tele, te se tudsz sokat az országról

somlobodog 2019.06.22. 08:04:16

@Csodabogár: hihetetlen ez komolyan. A fiatal szocik családjának a vagyonát kéne allamositani előbb az utolsó fillérig. Aztán 10evig minden pénzuket folyamatosan amit keresnek és több mint a letminimum.

FogarasiArpi 2019.06.22. 08:04:32

Én nem tudok sokat Portugáliáról, sosem jártam ott, nem is tervezem, de jó volt elolvasni a cikket.

Mondjuk az, hogy a szendvicset összejövetelek alkalmával szalvétával fogják meg, szerintem a jólnevetségre és a mások tiszteletbentartására vall.

Nálunk ez úgy megy, hogy a paraszt elöbb szétnyit párat, mondván, hogy "Jajj, mi van benne, mert szalámit nem ehetek a diétám miatt", majd amikor megtalálta ami neki tetszik, a többit széttolja, hogy a műkörmével kipiszkálhassa a többi közül.
A szalvétát meg arra használja, hogy összegyűrve visszadobja a szendvicsek mellé, amikor befejezte a falást.

Magyarországi élménybeszámolóról szivesen irok cikket, ha esetleg a T. oldalszerkesztőt érdekelné a dolog.

Full metal burka 2019.06.22. 08:04:41

@Hari Seldon 2: Kezzel enni nem barbarsag, miert lenne az? Bizonyos eteleknel egyszeruen praktikusabb. Egy sult bordat eleg bajos elfogyasztani csak evoeszokzzel, megfogod a kis kezedbe, es segitesz magadon.

berne 2019.06.22. 10:06:26

@morph on deer: baszdki, még itt is Orbánozni???

Dikusz 2019.06.22. 10:59:51

@Nagy kámpics: Címlapos vala a poszt-ó, nyilván idehordta a véleményüket a szél, valószínű a bánatos életben nem fognak válaszolni.

Dikusz 2019.06.22. 11:01:19

@alhambra22: :))))

Két komment elküldése között türelmesen várok.

2019.06.22. 14:10:43

Hola, Bon dia! Szeretjük Portugáliát, gondolkozuk rajata, hogy nyugger korunkban oda kéne menni lakni. Sajnos a nyelv az akadály, bar vegszükség esetén a spanyolt is megértik.
Nincs sok különbség a klimaban Galiciában sem. Ilyenkor amikor tombol a nyár, erdemes oda tervezni utat, a kellemes 20-24 ° ideális a pihenésre.
Télen vagy tavasszal szintén, sokkal.olcsóbb mint valami déli sziget.
A kaja jó, de nincs, vagy csak nagyon kevés fastfood. Jó borok, ősszel a sós sültgesztenye.
Olcso repülő járatok , es az ÓCEÁN.

user friendly 2019.06.22. 18:32:24

Mondjuk az, hogy nem beszélnek angolul, nem egészen igaz. Az idősebbek valóban kevésbé, de a középkorúak sokan, a fiatalabbak meg szinte mind. (Szerintem többen beszélnek angolul, mint Spanyolországban)

Hogy miért ne lehetne "olá"-val köszönni, az nekem is rejtély, hiszen szinte mindenki így köszön. Ez a helló portugálul.

A prego az simán marhasült, "prego no prato", ha tányéron kéred (körettel) és "prego no pao", ha szendvicsben.

Én úgy tapasztaltam egyébként, hogy a portugálok alapvetően kedvesek, segítőkészek. (Van persze kivétel is, nyilván.) Konfliktusba még nem keveredtem velük, azt nem tudom, olyankor mennyire mufurcak.

kiskutyauto 2019.06.22. 23:29:26

Hát elég felületes ez a poszt gyerekek.... Először is a portugál és spanyol azért nem teljesen más, hanem inkább szinte ugyanaz. Testvérnép, testvér ország. Gondoljuk már el, hogy a minden elsöprő és bekebelező (vagy legalábbis akaró) világuralomra törő Spanyol Birodalom, hogyhogy meghagyta a félszigetén ezt a kis országot így? Csak azért lehet, mert gyengéd "testvéri" szálak fűzik össze őket. Kb olyanok mint nekünk Erdély. A nyelv sem különbözik olyan nagyon ha figyelsz, aki spanyolul tud, az nagyjából érti a portugált is. Ugyanez igaz minden kulturális dologra, legalábbis, ha dél-Spanyolországot vesszük. Nyilván Madrid vagy Éppen Bilbao világához nem kell hasonlítani Liszabon-t vagy Porto-t, mert akkor tényleg ég és föld... De a mély-mediterrán területek igencsak egy húron pendülnek. Mondjam azt, ha bóklászol Cadiz-on túl, városokban falvakban, néha észre sem veszed, hogy már Portugáliában vagy és vica versa... kicsivel bunkóbbak valóban a portugálok, mint a spanyolok, de ez is elég vad általánosítás. Angolul ténlyeg nem tudnak annyira, mint a spanyolok jellemzően, legalábbis a partok mentén. De ha felmegyünk a hegyoldalakban, a szőlők és narancsosok paraszti világában, azt láthatjuk, hogy portugál paraszt, vagy spanyol paraszt tök ugyanaz. Egyébként néha érhet kellemes csalódás, mert a korral, fejlődéssel és civilizációval e dél-európai népek mind nagyonis haladnak. Hemzsegnek a partvonalon amúgy is a britek ugyebár... akik nagy része tud spanyolul, akkor mit angolozzanak a portugálok nemdebár? :) A spanyoloknál több fekete és arab van, a portugálok kicsit rasszistábbak, és nacionalistábbak, de nem vészes. A magyarokat itt is ott is szeretik nagyon hálisten, sőt bizonyos régiókban kimondottan testvérnépnek éreznek minket a portugálok (sajnos Madeira-n vagy Liszabonban mondjuk annyira nem). Egyáltalán nem sérti a portugálokat a hola köszönés, ahol a h-t ugyebár nem ejtjük, tehát ola, ami amúgy portugálul is kb ugyanazt jelenti, mégha nem is használják annyira mint a spanyolok... a spanyolokat lehet inkább megsérteni, vagy legalábbis megvetésüket kiérdemelni, ha úgy viselkedsz, mintha még mindig Portugáliában lennél. Minden országra igaz a bolygón, hogy baromira ne mindegy, melyik részén vagy és kivel, kikkel. Mutathat neked rosszat és jó arcot is az ország. A spanyolok és portugálok ugyanolyan életvidám ízig-vérig mediterrán "lusta" nép, sokat nevetnek, vidámak alapvetően, de nagyon meg lehet sérteni őket és haragtartók. Folytathatnám még hosszan... de minek...

ételizésítő 2019.06.23. 08:13:56

Ja, Portugália egyébként NEM mediterrán ország.
Nem-nem.
Nézzetek utána a mediterrán szó jelentésének.

A posztolónak meg nektek is szól:
@alhambra22:
@Armeemarsch Nr. 7:
@kiskutyauto:

ételizésítő 2019.06.23. 08:19:38

@Full metal burka:
Kézzel enni nem barbárság, hanem lehetetlen.
Minden élőlény a szájával eszik.

@irdesmond:
Ha szereted Portugáliát, miért spanyolul köszönsz, és még úgy is helyesírási hibával?
(Olá, bom día!)
Nem ugyanaz a két nyelv, neked még nem mondták?

@user friendly:
Szerintem is sokan beszélnek Portugáliában angolul, és az, hogy többen, mint a spanyoloknál, elég egyértelmű, mert a spanyoloknál kurva kevesen beszélnek angolul, talán csak az olaszok múlják alul őket.

prego no prato - marhahús tányéron
prego no pao - ilyen nincs, prego no paõ van, ami hús kenyérben (szó szerint), és a paõ ejtése kb. pan, orrhangú n-nel a végén. Ez azért lényeges, mert a pan szó azért már eléggé érthető bármilyen újlatin nyelven.

Az Index valamelyik majma volt olyan okos tavaly a vb alatt, hogy a portugál IRAÕ (kiejtve kb. irán, szintén nazális n-nel a végén) feliratról azt írta, hülye portugálok, keverik Iránt Irakkal, eszébe sem jutott a díszfasznak, hogy nemcsak az angol nyelv létezik, ahol IRAK= IRAQ, valamint hogy esetleg Õ =/= Q.

"portugál és spanyol azért nem teljesen más, hanem inkább szinte ugyanaz"
Hát kurvára nem, sem a nyelv, sem a genetika.
Kb. olyan, mintha azt mondanád, hogy a magyar meg a román teljesen ugyanaz. A történelem során kb. annyira is szerették egymást.

"meghagyta a félszigetén ezt a kis országot így"
Hát próbálták meghódítani párszor, csak a portugálok nem hagyták magukat.

"aki spanyolul tud, az nagyjából érti a portugált is"
Kurvára nem. Még írásban sem, beszédben meg pláne nem.

Mondjuk nem tudom persze, mit lehetne várni attól, aki szerint vicA versa.

"Folytathatnám még hosszan... de minek..."
Való igaz, minek több hülyeséget összehordani, több mint eleget leírtál már eddig is.
Bár írni megtanulhatnál. Most még nagyon látványosan nem megy.

paráznabillegető 2019.06.23. 09:25:12

kimaradt a kávéfogyasztás.
ey, caralho!

user friendly 2019.06.23. 12:18:20

@ételizésítő: "prego no pao - ilyen nincs, prego no paõ van,"

ugyanezt írtam, csak nincs portugál billentyűzetem, de azért köszi a javítást. a lényege viszont az volt, hogy a prego így simán, nem szendvics.
a többit, amit nekem címeztél, viszont nem én írtam.

@paráznabillegető: ja, nagy kávésok, reggel, délben, este isszák büfékben, kávézókban. itt a kávézás is a közösségi élet része. de aki a magyarországon elterjedt olaszos kávékultúrában szocializálódott, annak keserű csalódás a helyi kávé. szó szerint. rettenetes keserű, robusta kávékat lehet kapni. (Delta, Torrié, Sical, stb) Még az olasz kávékból is a rosszabb minőségű, olcsóbb kávékat főzik. (Buondi, Segafredo) Az Illy az egyetlen minőségi kávé, amit sajnos csak elvétve, néhány helyen főznek. Én legalábbis mással még nem találkoztam 2 év alatt.
Ez nem kritika, ők ezt szokták meg, ezt szeretik, de az igazi olaszos eszpresszó kedvelőinek itt át kell állítani az ízlelőbimbóit.

ételizésítő 2019.06.25. 06:50:19

@user friendly:
Nekem sincs. Sőt, a portugáltudásom is gyalázatos.
A Wordben viszont van egy Insert symbol parancs. :-)

A többi valóban nem neked szól, hanem (az Õ =/= Q. után) @kiskutyauto: -nak, csak valamiért nem szúrta be a linket a blogmotor.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása