oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. június 18. 06:30,  A hazalátogatás csapdája 180 komment

2019. június 18. 06:30 Határátkelő

A hazalátogatás csapdája

Nyakunkon a nyár és a nyári szabadságok, amit sok határátkelő Magyarországon tölt. Ilyenkor előtör a nosztalgia, jó újra a családdal, barátokkal találkozni, minőségi időt tölteni együtt – és ennek következtében sokakban felmerülhet a hazaköltözés lehetősége. A kérdés csak az, vajon mennyire becsapós egy pár hét nyaralás alapján megítélni egy országot, még ha az az ember szülőhazája is?

balaton_2_1.jpg

A határátkelés egyik alapvetése, hogy nem szabad egy országot egy nyaralás alapján megítélni, hiszen teljesen más pihenni, szórakozni valahol és megint más, ha a hétköznapokat megélni, dolgozni kell ugyanott. 

Az ember hajlamos elábrándozni egy-egy jól sikerült pihenés közben, hogy milyen jó lenne mondjuk a spanyol / olasz / francia tengerparton élni és ilyenkor nem könnyű emlékeztetni magunkat arra, hogy a hétköznapok alighanem ott is másként néznek ki. 

Hazalátogatva a szépre koncentrálsz? 

Mi a helyzet fordított esetben, azaz amikor a külföldön élő hazalátogat? Nyilván vannak komoly különbségek, hiszen adott esetben a spanyol / olasz / francia híreket csak értintőlegesen (ha egyáltalán) követjük és ha követjük sem érint minket annyira, mint a magyar hírek, azaz kevésbé vagyunk tisztában a hétköznapi problémákkal, mint Magyarország esetében. 

Külön klasszikus határátkelő dilemma, amikor hazalátogatáskor kezd az ember nosztalgiázni, úgy hiányzik neki az ország, hogy éppen ott van – írta az ír Laura Kennedy, aki pedig emlékszik még a dublini, nem túl vidám életére.

Aminek része volt az is, hogy fizetése 70 százalékát egy rosszul bútorozott lakás bérleti díjára költötte. Az ingatlan egy régi épületben volt, így az sem túl meglepő, hogy a tulajdonos állandó szellőztetést javasolt még a tavaszi fagyok idején is a penészedés ellen. „Olyan volt, mint egy Dickens-regény a WiFi korában” – fogalmazott Laura. 

„Dublin egyszerűen olyan drága lett, hogy már képtelen voltam megfizetni, az ott töltött idő vége felé napjaim többségét az anyagiak miatti aggódás töltötte ki” – emlékezett vissza. 

„Amikor viszont már határátkelőként hazalátogattam, csak a gyönyörű dolgokat láttam: a város feletti kék eget; az imádott barátokat, akik annyira hiányoztak; a limericki Milk Marketen a vásárlásokat a nagynénémékkel – amikor hazalátogatsz, az emberekkel töltött időd nagyrésze minőségi pihenés, ami alatt nem kell aggódnod elromlott bojlerek, vagy a munkahelyi késés miatt. A valóság ezzel nem versenyezhet” – jegyezte meg Laura. 

„Már nem döbbenek meg annyiszor, hogy miért mennek a dolgok néha úgy ahogy, mert újra hozzászoktam a magyaros ügymenetekhez és reakciókhoz. (...) 

A hazaköltözésünk hírére kaptam néhány aggódó kommentet és természetesen itthon sem érti senki teljesen – egyetlen barátnőm kivételével – hogy mit is keresünk itthon, amikor még munkánk sincs, most amikor az emberek inkább elfelé mennek. 

Nálunk sem fekete-fehér a helyzet, vannak nehézségeink, de sikereink is. Azt mindenesetre nem mondhatom el a saját érzéseimmel kapcsolatban egy hónap után sem, hogy abszolút meg vagyok győződve arról, hogy ez volt a jó lépés, viszont arról meg vagyok győződve, hogy számomra most nem lehetett más út. 

Meg akartam próbálni itthon boldogulni (ezelőtt is sikerült már), mert én szeretek Magyarországon élni az anyukám és a közeli barátaim támogató kis hálójában, ahol van esélyem arra, hogy az utcán véletlenül összefussak egy régi iskolai osztálytársammal. Szentimentális naivitás? Lehet, de nem bánom. Nem mindenkinek való a tartós külföldi élet. Nem vagyunk egyformák és ez így van jól.” (Zsófi tapasztalatai egy hónappal a hazatérés után.)

Nem létező dolgok iránt vágyakozunk?

Igaza lehet abban, hogy külföldön élve egy földrajzilag nem behatárolható érzés után vágyakozunk, olyan dolgok iránt érzünk honvágyat, melyek nem léteznek, maximum az emlékeinkben. Jó eséllyel vágyaink céljai korábban sem léteztek, emlékeink ugyanis átformálják őket, márpedig az emlékezet torzít.

„A határátkelők elfelejtették már az otthon valóságát, eltekintve attól, miként éreztek néha, amikor egy időre elvesztették az önazonosságuk és beleolvadtak a környezetükbe, boldogan beleveszve a hely és az emberek jelentette pillanatba, majd csak amikor visszatértek önmagukba, akkor vették észre, hogy amit éreztek, az a valahová tartozás volt” – írta az ír nő. 

„Magyarországról kaptam egy visszautasíthatatlan ajánlatot, így hazaköltöztünk. Egy percet nem bántam meg az elmúlt évekből. Életem legboldogabb időszaka volt, soha egyetlen helyzetben nem döntenék másképp.

Visszaköltözni Magyarországra olyan érzés, mintha egy érdekes időutazásban vennél részt, vissza a múltba. És ami még megrettentőbb, olyan érzés, hogy már soha, de soha nem fogod magad annyira otthon érezni, mint mielőtt elhagytad a hazádat.

Viszont én most iszonyatosan jól érzem magam itthon és szeretnék sok-sok pozitív energiát átadni a hazámnak!” (Részlet Gábor korábbi posztjából a Határátkelőn.)

Laura szerint ugyanakkor a határátkelő nem tartozik sehova, mert az, aki önmagát olyan hellyel azonosítja, amit maga mögött hagyott, képtelen teljesen beilleszkedni egy másik országban. 

Ami még ennél is érdekesebb, hogy úgy véli, éppen ezért igazából visszatérni sem tud, mert a régi otthona (hazája) már nem az a hely, ahonnan eljött, hiszen folyamatosan változik. 

Az otthon hiánya voltaképpen a valahová tartozás tudatalatti hiánya. Voltaképpen akkor döbbenünk rá arra, hogy többet nem érezhetünk ugyanúgy, amikor elmegyünk. 

„Őszintén szólva sok csalódás ért, de szerintem ez a levelem hangvételéből is érződik. Nagyon sok emberben csalódtam és azt kell, hogy mondjam, elszigeteltebben élünk Sopronban, mint Fürthben korábban. 

Összességében, jobb itthon lenni, mert úgy érzem a sok csalódástól csak tapasztaltabb lettem. Az utcára szívesen lépek ki, megyek el bárhová, bármit intézni. Ha valaki bunkó, legalább az anyanyelvemet használva tudom elküldeni a francba. Honvágyam már nincs és azért így jobb élni. (Zsófi teljes írását itt találod.)

A kérdés tehát az, hogy mennyire csap be minket a hazalátogatás, amikor mi vagyunk a központban (még ha ez néha kicsit terhes is) és amikor nem kell munkába járni, hanem jóformán turistaként élhetjük meg a napokat? 

Vajon valós képet fest-e a hazalátogató határátkelők számára egy nyári Magyarország, benne mondjuk a Balatonnal, pihenéssel, vagy ugyanolyan veszélyesen félrevezető lehet, mint amikor külföldre megyünk nyaralni?

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: hazatérés hazalátogatás Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7514897802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabors 2019.06.18. 06:40:33

Golf2 alszik ezert elso :-)

Amiota elhagytam Mo-t meg soha nem mentem a nyari "nyaralasi" idoszakban latogatoba ... inkabb tavasszal vagy osszel voltam latogatoban legkesobb majus vege fele vagy szeptember-ben.

Igy kozos "nyaralasrol" nincsenek elmenyeim.

amugy a posztnak se fule se farka nincs ...

Hari Seldon 2 2019.06.18. 07:20:50

Nekünk is minden nyáron menni kell Magyarországra, ilyenkor a gyerekek nagyszülőznek. Most is lesz két ilyen hét.

_z_ 2019.06.18. 08:06:03

Zsófi... Kivancsi vagyok, hogy azota North Carolinaba költözött-e, es ha igen, ott mennyi szörnyüseg törtenik vele...
Van nekem egy elmeletem, ami szepen illik erre a posztra: Jo idöben, éleg penzzel mindenhol jo tud lenni. A nyaralas meg jellemzöen ilyen. Ezt nem szabad almodozas közben elfelejteni... En is baromira szeretnek a Balatonparton, a Földközi tengernel, az Alpokban lakni, ha nem lennenek azok a franya hetköznapok, amikor dolgozni kell jarni, suliba vinni a gyereket, bevasarolni, ügyet intezni, stb.

Elementáris 2019.06.18. 08:09:39

@Hari Seldon 2: Ha így fogalmazol. hogy "menni kell", akkor az nem a szabad akaratod. Úgy gondolom, a nagyszülők is kimehetnek unokázni,Ti is mehettek nyaralni. Jó dolog a család, de ne helyezzétek mindenek elé.

Arthamyr 2019.06.18. 09:16:07

@_z_: "En is baromira szeretnek a Balatonparton, a Földközi tengernel, az Alpokban lakni, ha nem lennenek azok a franya hetköznapok, amikor dolgozni kell jarni, suliba vinni a gyereket, bevasarolni, ügyet intezni, stb. " - Ezért kell elérni a lehető leghamarabb, hogy ilyen napok csak ritkán legyenek az ember életében. Bevásárolni, "ügyet intézni" a nyaralás alatt is kell valamilyen szinten (valamint sokszor delegálható is, ami valakit nagyon zavar ezen a fronton), de ezek amúgy sem annyira megterhelő/időigényes dolgok. A gyerekkel is kell valamit kezdeni, amíg nem tud/akar önállóan ellenni, amíg a szülők nyaralnak (bár a gyerekfelügyelet is delegálható). Így marad a munka, mint kiiktatandó/minimalizálandó ártalom.
Személyes tapasztalat: időhatékony munkával kb. minden nap nyaralás, kikapcsolódás, megoldható a dolog, főleg, ha az embernek gyereke sincs.

Hari Seldon 2 2019.06.18. 09:25:45

@Elementáris:
Hát a nagyszülők is jönnek. Havonta váltásba.
De a nyár a "gyerekeké", ilyenkor ott "nyaralnak" a kertesházban, ők meg élvezik, hogy szünidő van. - Végül is megérdemlik, mert szépen haladtak az iskolában. - Egyébként miután hazajöttünk, utána a családdal is elmegyük nyaralni.

Platonica 2019.06.18. 09:28:12

@_z_: Nem tudom, igazabol szerintem a hetkoznapokban is (ugy ertem nem nyaralaskor) tud jo lenni egy szep kornyezet, tud hozzaadni az ember eletehez. En hetente tobbszor gyaloglok folyo- v tengerparton, miutan leteszem a gyereket a suliban. Nagyon mashogy indul utana a munkanap.
De pl csaladilag meg estenkent szoktunk. Lemegyunk a tengerpartra, vagy fol a Moor-ra setalni, naplementet nezni, kiszelloztetni magunkat.
En nagyon halas vagyok, hogy ennyire sze'p termeszeti kornyezetben elunk, hogy akar egy hetkoznap vagy egy sima kis hetvegen is ki tudunk mozdulni anelkul, hogy az otthonunktol utazni kellene.

Munkat nagyon nem szeretnem kiiktatni. Erre az eletkorra mar az a legjobb, ha az ember megtalalta azt a munkat, aminek vegzese elegedettseget, oromot okoz, de minimum nem teher.
Szoval kellemes otthon, szep kornyezet, megtarto ereju munka vagy hobbi, nalam ezek adjak az egyensulyt:-)

Platonica 2019.06.18. 09:36:24

@Hari Seldon 2: Juj, ez fajt:-)) 'Megerdemlik, mert szepen haladtak az iskolaban'... Amugy nem jarna nekik otthoni nagymamas szunido?

Na jo, csak viccelek, biztos te se ugy ertetted;-)

Itt meg mar egyedul utazik a gyermek nagymamat meglatogatni:-) Interrailing utolso allomasa ugyis Bp:-))

_z_ 2019.06.18. 09:40:41

@Platonica: Felreertettel. Nyilvan nem a szep helyeket akarom kizarni az eletembol, hanem altalaban a nyaralos helyeken a mindennapok nehezkesebbek. Es mivel a mindennapokkbol sajnos eleg sok van, inkabb az ahhoz megfelelo lakohely a prioritas. Az persze plussz, ha ez a hely meg szep is. Mi is szep helyen lakunk, de mondjuk nyaralni nem jonnek ide, mert sok szebb hely van a vilagon.
@Arthamyr: Igyekszem :). Juliustol havi 5 oraval kevesebbet dolgozok. De azert hozzatennem, hogy a munka kiktatasa gyerekekkel sokkal nehezebb am, mint azok nelkül.

Platonica 2019.06.18. 09:47:10

@_z_: Ah, oke! A mi lakohelyunk uduloovezet, de mivel ele'g 'vilagvege' (ezert szeretjuk!), egyaltalan nem erzodik tehernek. Augusztus talan rosszabb, de olyankor meg nincs suli, mi is szabin, es elkeruljuk a frekventaltabb helyeket (vagy nyaralunk mashol:-).

Arthamyr 2019.06.18. 09:54:03

@_z_: Pont annyival nehezebb, mint amennyi időbe telik a gyerek(ek) extra költségének előállítása. :) Ami azért nem annyira magas, főleg olyan országban, ahol van ingyenes/olcsó oktatás, egy négy-öt fős család élete nem kerül 2x annyiba, mint egy két fősé, és valószínű per fő még olcsóbbra is jön ki az egyedülállókhoz képest.
És legalább a motiváció nagyobb, mert nagyobb szükség van a munkával elpazarolt időre, "jobb helyen" lenne a családdal töltve. :)

Hajrá, heti 1 óra is jobb, mint a semmi! Meg ha minden negyedévben csinálod, egy idő után teljesen tolerálható szintre kerül a munka. :) Nem tudom, hol az a határ, ami még kényelmes, de szerintem heti 15-25 óra (utazással mindennel együtt) már teljesen nyaralás feelinget ad, legalábbis nem "fránya hétköznapoknak" tűnik az élet nagy része.

2019.06.18. 09:59:05

@Arthamyr:

"Nem tudom, hol az a határ, ami még kényelmes,"

Te mennyit dolgozol? (Ha publikus.)

_z_ 2019.06.18. 10:14:51

@Arthamyr: "Ami azért nem annyira magas" Hat de. Nagyobb lakas, nagyobb auto, több kaja (a 8 eves fiam lassan annyit eszik, mint a felesegem...), több ruha (nem kicsit, sokkal, mert mindig mindent kinönek), sok egyeb költseg (napközi, különorak). Ehhez kepest a plusz bevetel (pl. csaladi potlek) nem tul nagy kompenzacio. Szerintem egy 5 fös (ha 4 nem is) csalad elete siman kerülhet 2x annyiba, mint egy gyerektelen pare. Amugy meg per före hiaba olcsobb, ha kevesebb a keresö...
Igyekszem majd tovabb csökkenteni, mindenkeppen ez a hosszu tavu terve, de mivel kell a love...

Arthamyr 2019.06.18. 10:23:28

@Nagy kámpics: Magam sem tudom, pl. most bent vagyok egy egy órás konferenciahívásban, de közben írogatok ide, vagy olvasok a neten, ez akkor munka? Amikor valakit 20 percig okítok, az munka (nem 100% kötelező csinálnom, de törekszem az ügyfelek/alkalmazottaikkal a jó viszonyra)?
Minden nap dolgozom kicsit, néha hétvégén is, de van, amikor hetekig nem csinálok szinte semmit sem (a kommunikációt leszámítva), és simán kiszámlázom a teljes napokat. :) Számomra hosszútávon teljesen elfogadható mennyiségű munkát kell végezni, az előrelépés csak az lenne, ha egyáltalán nem dolgoznék, de ez nagyon időhatékony, sajnálnám abbahagyni, meg frissen tartja az agyat is, nem lehet 24/7 punnyadni. :)

négyzet 2019.06.18. 10:53:21

Én nem mondanám, hogy csapda. Simán lehet, hogy csak kiderül, mennyire hiányzik a lehetősége, hogy a családoddal, barátokkal találkozz. Hogy jobban tudsz beszélgetni. Nyilván lehet, hogy jobban ráérnek, amikor évente 1-2x mégy haza, de lehet az is, hogy az ember rájön külföldön élve, hogy jobban rá kell helyeznie a fókuszt a társasági életre, és akkor a hétköznapok is jobban megtelnek élettel.

Számomra a kétlaki élet lenne ideális, de gyerekkel ez nem annyira megoldható (nem ráncigálhatom félévente két ország között... ráadásul Magyarországon épp megszűnt a magántanulóság).
A saját, felnőtt honvágy mellett meg ott van a gyerek honvágya, ami még szívbe markolóbb. Nem tudni, hogy azzal teszünk-e jobbat, ha jobb iskolarendszerbe jár, de olyanok között, akik között nem érzi igazán jól, befogadva magát, vagy rosszabb iskolába jár, esetleg cserébe nem érzi magát ufónak. Érzékeny gyerekünk van, az ő kis szenzorai kiválóan veszik az adást, mennyire befogadó valójában a társadalom.

Arthamyr 2019.06.18. 11:06:49

@_z_:
"Nagyobb lakas" - 2x akkora lakás nem kerül 2x annyiba, és nem is szükséges. Meg az sem biztos, hogy nagyobb lakás kell, pl. mi inkább megvettük a 120nm-es penthouse-t, mert csak kb. 20%-kal volt drágább, mint a 80-nm-es lakások egy szinttel lejjebb, és még azokban is simán elférne egy gyerek.
"nagyobb auto" - Itt nincs feltétlenül árkülönbség... Egy kétszemélyes Ferrari többe kerül (de még valami szottyadt SL Merci is), mint egy családi egyterű. A hétköznapi autó olcsó (legalábbis a lakáshoz képest), ha az ember nem valami különlegességet akar venni. Az más kérdés, hogy a gyereknél az autó majdnem kötelező, míg gyerek nélkül nem fontos annyira.
"több kaja (a 8 eves fiam lassan annyit eszik, mint a felesegem...)" - a kaja is olcsó, és az ára a minőségétől/marketingjétől stb. sokkal jobban függ, mint a mennyiségétől. Gondolom a gyerekét kevés ember hordja 3 csillagos étterembe.
"több ruha (nem kicsit, sokkal, mert mindig mindent kinönek)" - gondolom a gyereknek nem designer ruhákat vesz a legtöbb ember (aki meg igen, annak belefér), így ez sem nagy költség. Persze aláírom, hogy sokszorosa _lehet_ a gyerektelenek ruhaköltségeinek, de pl. ha a mienk ötszörösét költi valaki, akkor sem fizet sokat.
Ez mind apróság (persze összeadódik valamennyire), a lakást leszámítva, az meg megint sokkal jobban függ a helyétől, mint a méretétől.

Az teljesen egyértelmű, hogy semmi bevételtöbbletet nem jelentenek (ezek a családtámogatások a gazdagabb országokban elhanyagolhatóak az alsó középosztály fölött), és per fő nyilván kevesebb is fog jutni, de sokkal kevesebb is kell. Nyilván a 2 keresős, két fős háztartás a legköltséghatékonyabb, attól naná, hogy elmarad egy 2+2-es család, az érdekes az 1 fős háztartással való összehasonlítás lenne, ott nem lepődnék meg, ha a 4 fős jobban jönne ki.

Arthamyr 2019.06.18. 11:08:30

@Dikusz: Nem, még mindig tökölnek az állampolgársággal.

Arthamyr 2019.06.18. 11:12:39

@_z_: Egyébként ez helyfüggő is, pl. ahol olcsóbb az ingatlan, ott más, amit írtam, az elsősorban drágább nyugat-európai nagyvárosok esetén igaz, nyilván ahol lehet bérelni egy lakást havi 1000 euro alatt, házat 1500 alatt, ott más lesz a matek.

_z_ 2019.06.18. 11:39:48

@Arthamyr: Most ne azt hasonlits ossze, ahogy gyerek nelkül lehet elni, hanem azt, hogy ugyan azt az eletszinvonalat probalod gyerekkel is tartani. Szoval nem a 120nm Penthouse vs. 120nm 5 szobas lakas, hanem 60nm 2 szoba vs. 120nm 5 szoba (pl. 3 gyerek eseten). Nem sorolom vegig ugyan ezt a peldat minden pontra amit irtal, gondolom igy is egyertelmü.
Nyilvan lehetne most szamolgatni, hogy hol a hatar, hany gyerekenel jön ki ugyan ugy a matek, mint egy egy fös, meg egy ket fös haztartasnal (hiszen ahogy irtad, ez nagyon helyfüggö is), de nem hiszem, hogy ez lenne a lenyeg, hanem az, hogy a gyerekneveles nem keves költseg jar. Csak egy konkret szam, a pelda kedveert: nalunk a suliban a napközi ara 250€/ho/gyerek, ami azert mar szabad szemmel is lathato összeg, plane több gyereknel...

London2009 2019.06.18. 11:49:42

@_z_: ti merre is eltek? Nem emlekszem. Itt Londonban horror, hogy mennyibe kerul egy gyerek, de megis van egy szakajto beloluk. : ) Amugy szerintem sem az etel, auto, ruhazkodas stb. a tetel, hanem a tandij, kulonorak, gyerekfelugyelet, illetve nyaralasok.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2019.06.18. 12:14:18

@Hari Seldon 2: nálunk a nagyobb egy hónapra jön . A kicsi marad Londonban, aug végén jövünk majd egy hétre

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2019.06.18. 12:17:46

@_z_: Uk-Ben mindenképp . 1700 a lakás rezsivel ,2100 font a két gyereknek az ovi-bölcsi. Hat sokkal jobban élnénk anyagilag nélkülük az biztos ( viszont nem szeretnénk)

_z_ 2019.06.18. 12:25:04

@London2009: Ausztria, Becstöl delre. Eleg draga hely, de jo iskolak vannak, sok munkalehetöseg, Magyarorszag közel van, es meg szep is.

_z_ 2019.06.18. 12:26:18

@tildy[UK]: A gyerek kerdes sosem anyagi kerdes, csak van nem elhanyagolhato anyagi vetülete is. En sem azert szamolgatok, hogy megeri-e :).

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2019.06.18. 12:33:59

@_z_: persze. Csak meglepő, hogy nem is az étel meg a pelus viszi el a sok pénzt .... mi pl devops meg react dev melókkal , 3 tervezett ( 2 már ‘kész’) gyerekkel pl Magyarországon jobban élnénk .... sokkal jobb a családtámogatási rendszer . Miközben kinn hamarosan a családi pótlékot is bukjuk....

Platonica 2019.06.18. 12:56:50

@_z_: Jobb is, ha nem szamolgatunk:-) Multkor maganiskola/tandij kapcsan gyorsan lealltunk @London2009-ke'vel:-)

@tildy[UK]: Miert bukjatok?
--------------------------------------------
[Amugy nem gondoltam volna, h letezik olyan, akinek magyarazni kell, h gyerekkel mennyivel mas anyagi szpontbol is. Minel tobb, annal nehezebb.]

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2019.06.18. 13:00:17

@Platonica: mert ‘túl jól’ keresünk . Egy 2013-as változtatás szerint 50k kereset felett ( ami szerintem nem egy hű de magas , főleg most már 2019-Ben) elkezdik csökkenteni a családi pótlékot , évi 60k-nál el is veszik. Ja és nem am úgy, hogy közös bevétel . Pl anyuka 65-t kap, és esetleg apuka van otthon a gyerekkel, akkor szívás , mert nem jár a családi pótlék . Két 49k-t kereső szülőnél meg igen .....

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2019.06.18. 13:02:48

@Platonica: nem lenne ez ennyivel nehezebb, de mintha Magyarországon egy 200k-s lakáshitel melle ugyanennyit fizetnel a gyereknek bölcsődére és ovira .... csak épp itthon ez ingyenes, de ha véletlen nem is, legalábbis nem ilyen drága . ( falunkban pl ingyen van a bölcsi és van hely is )

Platonica 2019.06.18. 13:07:56

@tildy[UK]: Ja, en azt hittem, azt a heti £20 vagy mennyi fontot. Ami mindenkinek jar alanyi jogon keresettol fuggetlenul (child benefit?). Mi sose kaptunk semmi egyebet.

Hm, amit leirtal nem tunik tul csaladbaratnak tenyleg:-(

Platonica 2019.06.18. 13:11:18

@tildy[UK]: A bolcsi/ovin tul meg lesz majd egy rakas mas kimondottan draga szolgaltatas. Foleg, ha szinvonalat akarsz.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2019.06.18. 13:15:18

@Platonica: igen, azt . Az évi 1700 font két gyereknél , 3-nap meg kb 2300.
Mire gondolsz a további szolgáltatásban ? Én nem vagyok külön óra fan.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2019.06.18. 13:17:26

@Platonica: ja a csaladi pótlék nem alanyi jogon jár , és keresettől függő .

London2009 2019.06.18. 13:17:44

@Platonica: mi is ennyit fogunk kapni. Kemeny, heti 20 fontot. :D A ceg ad meg childcare vouchert, ami nem sok, de valami.
@tildy[UK]: Mo. meg mindig nem opcio? Ott gyerekeskent most tenyleg ugy tunik, hogy szuper az elet.

London2009 2019.06.18. 13:18:46

@_z_: Ausztria meg Becs nekem is nagyon tetszik. Szinte idealisnak tunik egy magyar kitantorgottnak.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2019.06.18. 13:21:46

@London2009: meg mindig nem. Férj pl fotózna, és két éves tanfolyamot kérnek hozza?! Hogy hivatalosan tehesse?!
Viszont a családi pótlékot nem veszik el ha jól keresel , plusz jár az adókedvezmény is. Ez 3 gyereknél cakkompúder már havi 150 ezer forint , £416 per hó . Nem mindegy. De így sem éri meg, nem anyagilag, úgy megérné. De szellemileg?! No way .

Skóciát nézzük .

London2009 2019.06.18. 13:27:49

@tildy[UK]: szar az ido a skotoknal. : )
Nekem annyira szimpatikus ez, hogy adokedvezmeny jar. Legjobb talalmany! De nem is akarom felhergelni magam, mert ez a tema mindig kiborit. Nem voltam sokaig tisztaban azzal, hogy itt a UK-ben tenyleg semmi nem jar. Egy filler sem (leszamitva a 20 fontot!), se adokedvezmeny, ja es persze meg ingyenes oktatas sincs. Sosem fogom megemeszteni. Foleg a mellett, hogy mennyi adot fizetunk. Szoval hagyjuk is.
Mondjuk en csaladdal siman szamitasba vennem Mo-t ha anyagilag megerne. Nem annyira rossz hely az. : )

_z_ 2019.06.18. 13:32:41

@London2009: Ausztria szerintem jo hely, de persze nem mindenkinek tetszik. Becset mar csak feltetelesen tudnam ajanlani, de csak annyira, mint barmelyik nagyvarost. Multkor voltam ott ünnepelgetni, es ugy tünt, a becsi ejszakaban nem a nemet a legtöbbet hasznalt nyelv :).

Platonica 2019.06.18. 13:35:17

@tildy[UK]: Na, akkor latszik, mennyire vagyok kepben hehe.

Ha a gyereked szeretne majd (mint nalunk) zenet, idegennyelveket tanulni, lovagolni, vitorlazni, teniszezni, valoszinuleg te is megprobalod ezeket valamelyest beiktatni. A maganiskolat most nem szamolom ide, azt az elobbiekhez kepest kevesen csinaljak.
Igazabol egyiket sem mi inditvanyoztuk, en sem vagyok betablazos-fajta, de nem mondom, h nem terult meg, mert lovaglason kivul (ami tenyleg csak egeszseges meg fun) mindenbol komoly szintre jutott, vizsgazott is, eletre szolo kepessegeket szerzett.Orulok, hogy tudtuk allni ezeket.

London2009 2019.06.18. 13:36:15

@_z_: tavaly voltunk Becsben es annyira jol sikerult, hogy lehet ez a friss, jo emlek miatt tetszik ennyire. Korabban nem volt ennyire nagy hatassal ram. Engem nem zavar ha nem a nemet a legtobbet hasznalt nyelv. Mondjuk amerre mi jartunk inkabb az volt feltuno, hogy a hiresztelesekkel ellentetben mennyire rendben van a varos. Az ejszakaban mar amugy sem nagyon jarok, ugyhogy meg vegkepp mindegy. Az hihetetlen volt, hogy lehet meg benti helyeken dohanyozni.
Ausztria szerintem meses, mondjuk en imadok sielni, ugyhogy nalam abszolut nyero a hely. : )

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2019.06.18. 13:38:01

@Platonica: falunkban van egy jó lovasiskola meg lovastábor . Inkább a hazait támogatom ezügyben ....A többi majd kiderül , de amíg London legnyóckerebb kerületében élünk, itt nincs sok esély rá. Se anyagilag , se időügyileg.

Platonica 2019.06.18. 13:38:07

@London2009: No de akkor most jar v nem jar? Nektek is magas a keresetetek. (Mondjuk, mienk a maganceg miatt mashogy jon ki.)

@tildy[UK]: Skocia jaj. Miert?

Platonica 2019.06.18. 13:49:19

@tildy[UK]: Az egy kicsit mas, hogy otthon lovagolni hebe-hoba. Mi is csinaltuk, de azert itt 3 evig jart heti szinten. Pl kajakozni otthon tanult meg nyari taborokban, de kesobb ittenre is vettunk kajakot, hogy tudja is hasznalni, gyakorolni a tudasat.

Persze, ertheto, h Londonban ezekre nincs lehetoseg! Erre szoktam irni, h egy csomo minden, ami mashol luxusnak szamitana, a videki elet miatt mennyivel jobban megengedheto. Ahogy irod nemcsak az arak, de az ido miatt is.

London2009 2019.06.18. 13:50:46

@Platonica: semmi nem jar. Ez a heti husz font mindenkit megillet, mi annyit fogunk kapni. Szerintem ez felhaborito, de ez van. Mondjuk en nem penzt szeretnek, csak adokedvezmenyt. Nekunk az ado a legnagyobb kiadasunk.

London2009 2019.06.18. 13:51:54

@Platonica: mar miert ne lenne erre Londonban lehetoseg? Lovagolni is, evezni is ugyanugy lehet, csak jo helyen kell lakni.

London2009 2019.06.18. 13:52:26

@tildy[UK]: ezert kerdezem, hogy nem lenne jobb Mo.? :D

Platonica 2019.06.18. 14:00:49

@London2009: Tildy azt irta a heti £20-ra, h kereset-fuggo.

Bocsi, nem jol fejeztem ki magam, csak helyeseltem Tildynek, amikor azt irta, nincs sok esely ra:-) Persze, h fizikailag van lehetoseg, mondjuk vitorlazasra talan nem;-), csak osszehasonlithatatlanok az arak. Pedig itt sem olcso. Ha pedig utazgatni is kell erte, esetleg 2 gyerekkel 2fele, akkor kvazi eselytelen.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2019.06.18. 14:02:08

@London2009: evezni pont mellettünk a Docknal simán. Viszont ha a fiamat pl színésznek szeretném , a lányom meg mondjuk Mars kutatónak, akkor hol a nagyobb esély , hogy azok lehetnek ? Vagy szimplán azok, amik szeretnének lenni? Hat nem Magyarországon ...
@Platonica: az időjárás . Ott több a hó.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2019.06.18. 14:03:19

@London2009: nem, nem mindenkit illet meg. 50 k- nál csökkentik , 60k-nal elveszik teljesen .

Platonica 2019.06.18. 14:14:01

@tildy[UK]: Skociat nem tudom, de itt ezert is fuggvenye a jovobeli terveknek, hogy hol laktok, milyen iskolak esnek kozel. Mert az altalanos szinvonalra nem feltetlenul biznam sem a szineszt, sem a Mars-kutatot;-) Mennyi idosek?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2019.06.18. 14:15:21

@Platonica: kicsit több mint egy a kicsi, másik 4 lesz nemsokára .

Platonica 2019.06.18. 14:19:11

@tildy[UK]: Akkor a nagyobb kezdi a sulit osszel?

Shaktee 2019.06.18. 14:20:46

@London2009: nade beszél-e az a lo folyékony somogyi magyart??

:DD

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2019.06.18. 14:22:32

@Platonica: bizony !
Egyébként Edinburgh a cél 2-3 éven belül .

Platonica 2019.06.18. 14:25:24

@tildy[UK]: Izgi!
Es Skociaban ingyenes az egyetem, ha mar ott eltek:-)) Bezzeg itt... nem is akarok belegondolni az oszbe...

London2009 2019.06.18. 14:57:35

@tildy[UK]: na ezt sem tudom jol akkor. Azt hittem ez jar mindenkinek. Na jo, akkor mi ezt sem fogunk kapni. Akkor kijelenthetem, hogy semmi fele csaladtamogatast nem fogunk kapni.

London2009 2019.06.18. 15:06:55

@tildy[UK]: kigugliztam. Csak ket percet szantam ra, de 50k-t lattam hatarkent. Ami rohadtul erdekelne, hogy ezt az osszeget, hogy sikerult beloni?
No mindegy, nem mintha ezzel a heti 20 fonttal szerettem volna megoldani az eletunket. : )

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2019.06.18. 15:07:23

@London2009: 30 óra ingyenes ovi is csak akkor jár ha mindkét szülő min 16 órában dolgozik, vagy egyik szülési szabin van, és szülőnként a bevétel nem több mint 100e

London2009 2019.06.18. 15:09:43

@Platonica: a ferjem mindig is ugy tervezte, hogy o azert jon Londonba, hogy jo sok penzt keressen, aztan majd irany a videk, ahol felnott. O nem is szereti Londont kulonosebben. Ennyibol nekem jobb, mert en legalabb a varost is meg a kornyeket is imadom ahol lakunk. Viszont atlagos keresettel biztos, hogy nem fizetnem ki a londoni arakat.
Az egyik tenisztarsam most csapott hatalmas partit a fia diplomazasanak oromere. Baromira orul, mert igy vegre nyugdijba mehet. Nem kell tovabb nyogni a tandijat… :D

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2019.06.18. 15:10:14

@London2009: hat így. 2013-as keresetekhez. Mondom 50ktol csökkentik , 60-nal megszűnik . 50k felett vagy? Akkor felveheted, de bizonyos részét vissza kell fizetni....

London2009 2019.06.18. 15:11:17

@tildy[UK]: ne mar... ezt nem mondod komolyan. Akkor nekunk ez sem jar! Ezt hol keressem? Errol meg tenyleg nem hallottam, pedig sok gyerekes kollegam van.

London2009 2019.06.18. 15:12:25

@tildy[UK]: mindketten boven 60k folott vagyunk.

Platonica 2019.06.18. 15:22:38

@London2009: Na es mikor koltoztok??:-DD

(Ceget kell alapitani, akkor at lehet csoportositani a kereseteket, dividend-eket hehe. Na csak viccbol mondom, nalunk se osztott, szorzott arra az egy db kolokre jaro osszegecske, amig kaptuk.)

Student loan-t nem vette fol az illeto gyermek?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2019.06.18. 15:26:42

@London2009: www.gov.uk/child-benefit-tax-charge . Annyi, hogy ni contrib miatt érdemes felvenni és inkább visszafizetni. Pont most volt balhé belőle, hogy sokaknak nem szóltak, és még durva büntetést is fizethettek.
www.google.com/amp/s/amp.ft.com/content/1796b13a-884d-11e9-a028-86cea8523dc2

London2009 2019.06.18. 15:31:04

@Platonica: egyelore nincs teriteken a koltozes. Szeretnenk meg mindketten dolgozni es penzt keresni jo par evig, a bejaras pedig jelenleg husz perc a munkahelyre. Meg eleg sokat koltottunk a hazra/kertre is miota bekoltoztunk, ugyhogy szeretnenk elvezni is. No meg varjuk a CrossRailt. Akkor fogunk videkre koltozni, amikor mar legalabb az egyikunknek nem kell dolgozni Londonban. Valamint 200m-re lakunk a kornyek legjobb sulijatol. Ugyhogy a koltozes egyelore meg varat magara minimum ot evet. Szerintem tobbet is, de ezt meg ugy elfogadta a ferjem. O szive szerint mar holnap menne, en viszont nem.
Nem vett fel a srac student loant. Most jarkal interjukra es 30k-t ajanlottak neki kezdo fizeteskent, amit nem fogadott el. Minimum 40k-et szeretne, ami realis is Londonban. Ugyhogy ezert is tartom nevetsegesnek ezt az 50-60k hatart. Foleg egy ilyen pitianer osszegert.

London2009 2019.06.18. 15:31:53

@tildy[UK]: koszonom! Atragom majd magam rajta.

Arthamyr 2019.06.18. 15:40:14

@_z_:
A 60nm vs. 120nm közt sincs 2x eltérés árban, másrészt nem kell 2x akkora sem, mert hiába van 3 gyerek, nem kell több/nagyobb konyha/nappali/vendégszoba stb., és ugyanúgy elég a két fürdőszoba (az egy wc meg elég kényelmetlen tud lenni ketten is). Igazából 3 gyerekre kb. +30-40 nm indokolt, nem szorzó, 2-re a 30 nm bőséges, neked gyerekkorodban 15nm-es saját szobád volt? Én jó ideig kb. akkora szobán osztoztam a testvéremmel... :) A 80nm vs 120nm közt meg mint írtam, a mi épületünkben kb. 20% eltérés volt árban, bár új épület volt, így aki leggyorsabb, az nyert, nyilván licit esetén másképp jött volna ki, de akkor sincs az alapterülettel arányos eltérés tapasztalataim szerint.

A 250 euro szabad szemmel is látható, de kis összeg. Apró, ha azt nézed, hogy a lakhatás költsége mondjuk 3-4k is tud lenni (itt legalábbis, rezsivel kb. ilyen nagyságrendben lenne a lakásunk, ha bérelnénk). A UK-hez hasonlóan itt is az ovi (1000-1500 havonta/gyerek) és a fizetős egyetem (a határ a csillagos ég, főleg, ha valami külföldi elitegyetem a cél) "büntet" a legjobban.

Értelemszerűen minél több gyerek, annál "rosszabb" a helyzet, szóval felesleges számolgatni, és te is írtad később, hogy a gyerek nem pénzkérdés elsősorban, ezt én is így gondolom. Az "életszínvonalat" tök értelmetlen összehasonlítani, mert rengeteg rugalmasságot, kényelmet, szabadidőt "fizetsz" a gyerekért, amik nagyon értékesek, főleg ha valaki teljes munkaidőben dolgozik, és nehezen is számszerűsíthetőek. A lényeg, hogy nem elsősorban pénzben drága, de szabadidő, személyes szabadság, kényelem szempontjából gyilkos. Viszont manapság értelmes embernek saját elhatározásából lesz gyereke, és ezt pontosan mérlegelni tudja - előre, így el tudja dönteni, hogy kell-e ez neki.

Arthamyr 2019.06.18. 15:43:28

@London2009: A benefit-class megoldja olcsón. :D Ők nem dolgoznak, így nem kell ovi sem, különórák meg? Ugyan már... :D

FutureFry 2019.06.18. 15:48:08

@Nagy kámpics: @Arthamyr:

Idézve (ismételve) a klasszikusokat, az “etalon” a heti 15 perc:
“I'd say in a given week I probably only do about 15 minutes of real, actual, work.”
youtu.be/zBfTrjPSShs?t=59

Arthamyr 2019.06.18. 15:49:20

@tildy[UK]: "Férj pl fotózna, és két éves tanfolyamot kérnek hozza?! Hogy hivatalosan tehesse?! " - Ezt hogy? Ha csinál egy fotós vállalkozást, valami hatóság alávág, hogy ejnye-bejnye, hol a papír? :S Ez meglepne...
Otthon nem menne a react dev/devops kombó (hazavivősen még jobb, egy alacsonyabb angol napidíjjal, úgy elég az is, ha csak egyikőtök dolgozik)?

_z_ 2019.06.18. 16:04:47

@Arthamyr: Kicsit ezzel mar szerintem feleslegesen belemegyünk a reszletekbe, de legyen. Nem kell 2x akkora lakas, csak sokszor nem tudsz valasztani, es nem fogsz azert nemet mondani egy alberletre (esetleg ha eleg jo, akkor vasarlas eseten sem), mert 10nm-el nagyobb, mint a feltetlenül szükseges. Aztan akkor szerinted nem kell nagyobb nappali 3 gyerekhez? Probald ki, hogy rossz idöben mit rendeznek zart helyen… Szoval hidd el, hogy nagyon is jol jon. Meg mondjuk 2 WC/fürdö is, es akkor mar 3 gyereknel ott vagy, hogy 3x10nm a gyerekszobakra, mondjuk minimum 5 egy plussz fürdöre, meg meg plussz 5 egy nagyobb nappalira, meg több közlekedöre, es ez mar 40nm. Minimum. Es akkor arrol nem beszeltünk, hogy hova pakolsz, mert 2 biciklit meg egy nagyobb lakasba is be lehet feszegetni valahogy, 5-öt mar nehez, szoval tarolohely is sokkal több kell. Szoval nem kell LEGALABB 2x akkora lakas, de kell egy MAJDNEM 2x akkora lakas. Persze ettöl meg nem kerül duplajaba, ez igaz. De en ezt a duplazast az öszes egyeb költseggel együtt ertettem. Es meg egyszer mondom, nem akarok centeken huzakodni, nem tudom, hol a pontos hatar, de erzesre egy 3 gyerekes csaladnak szerintem lehet 2x annyi a havi költsege, mint egy gyerektelen parnak.
Itt a alakhatasi költseg mashogy aranylik a napközihez. Mondjuk 3 gyerekkel, rezsivel együtt 1200€-bol megvan a berles, es ha ehhez nezed a 3x250€-s napközit, akkor az bizony elegge fajdalmas

Arthamyr 2019.06.18. 16:05:01

@FutureFry: Már akkor is írtam, hogy az kevés. :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2019.06.18. 16:11:17

@Arthamyr: pontosan . Ha vállalkozást indítana pl, kell hozza szakképesítés . ( okj)

Arthamyr 2019.06.18. 16:12:06

@_z_: A biciklit nem a lakásba rakja az ember, hanem a biciklitárolóba vagy a garázsba. Meg amúgy sem kell bicikli, ez opcionális (mondom ezt úgy, hogy 5 évig úgy jártam dolgozni), ahogy sok más dolog is.

Azon annyira nem lepődnék meg, ha 3 gyerek már kihozható lenne 2x annyira, bár szerintem az sem alapból, de mint írtuk nem releváns, mert nem a pénz a lényeg.

London2009 2019.06.18. 16:12:09

@Arthamyr: na ja. Ha mar igy kiveseztuk multkor a temat, a takaritonom onkormanyzati lakasban lakik a csaladjaval, amiert 500 fontot fizet. Rogton nem kell annyira sajnalni a 10 fontos oraberert dolgozokat. Legutobb legalabbis ezt meselte, hogy majd megprobaljak megvenni mert felajanlottak nekik megvasarlasra es majd kiadjak es abbol berelnek valami jobbat. Csak neztem…
Kulonben valoszinuleg nem jo a hozzaallasom a dolgokhoz es lehet, hogy csak azert szokatlan ez mert Mo-n nottem fel es ott minden “ingyen” van…

2019.06.18. 16:12:30

@Arthamyr:

"A 250 euro szabad szemmel is látható, de kis összeg."

Ööö, pff, nem tudom.
Itt vannak a medián keresetek európában:
ipfs.io/ipfs/QmXoypizjW3WknFiJnKLwHCnL72vedxjQkDDP1mXWo6uco/wiki/List_of_European_countries_by_median_wage.html

Szerintem ez úgy általában a közembernek egyáltalán nem kis összeg.

Persze, gondolom, _neked_ az, de épp a múltkor írtad, hogy valami top 1%-a vagy a szakmádnak, úh olyan ez, mintha a bolti ruhák méretéről beszélgetnénk, és kiderülne, hogy te 213 centi magas vagy, és 54-es lábad van, és ez alapján alakítod a véleméyned. Azaz az álláspontod érdekes, és tök jó, hogy mondod, de hát relevánsnak olyan nagyon azért nem releváns.
:)

Arthamyr 2019.06.18. 16:15:22

@tildy[UK]: Ezt hol láttad? Nekünk van magyarországi vállalkozásunk is, és nincsen OKJ-s szakképesítésünk. A feleségem pl. grafikusként, webdesignerként működik, és itt végzett el egy tanfolyamot, de nem kellett a vállalkozáshoz. Amúgy meg bölcsész, ha a rendes egyetemi végzettségét nézzük...

London2009 2019.06.18. 16:15:25

@Nagy kámpics: na ne mar... 250 euro meg Mo-n sem egy egetrengeto osszeg. Tisztaban vagy vele mennyibe kerul mondjuk egy angol napkozi egy altalanos iskolasnak? Ezt pont konkretan tudom, mert egy baratnom fia oda jar. Napi par ora es angolul tanitjak a kolykoket havi 100k HUF-ert.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2019.06.18. 16:18:15

@Arthamyr: Az egyéni vállalkozói tevékenységet szabályozó 2009. évi CXV. törvény 16. § (2) bekezdése értelmében amennyiben az egyéni vállalkozó képesítéshez kötött tevékenységet kíván végezni, akkor ezen tevékenységet csakis akkor folytathatja, ha megfelel a jogszabályokban meghatározott képesítési követelményeknek.

A 21/2010. NFGM rendelet sorolja fel azon ipari és kereskedelmi tevékenységeket, melyekhez képesítés szükséges. E szerint a fényképek és videó felvételek készítéséhez és kidolgozásához fényképész végzettségre van szükség. Vagyis a tanfolyam megkezdése nem elegendő. Forrás: adózóna

2019.06.18. 16:20:31

@London2009:

"250 euro meg Mo-n sem egy egetrengeto osszeg"

Hát, a "kis összeg" meg az "egetrengető" az a skála két vége. A 250 euró az szerintem egyik sem, hanem valahol a kettő között.

A 100k huf az ~310 euró, ezek szerint az már a te ingerküszöbödet is eléri. :)

Arthamyr 2019.06.18. 16:21:17

@Nagy kámpics: Nem a mostani saját jövedelmemhez viszonyítom, hanem pl. a lakhatáshoz, egyéb költségekhez képest nézem.

De persze, ha valahol rezsivel 1200 euro egy lakás (itt azért kapsz egy penészes, sötét lyukat vagy utazhatsz napi 2 órát, és akkor penészes, kevésbé sötét és nagyobb helyet kapsz), akkor egyből más, kb. itt is úgy aránylik a két dolog egymáshoz. És szerintem Ausztriában a fizetések is sokkal jobbak (arányaiban - itt tuti nem kapsz 3x annyit - átlagosan).

Arthamyr 2019.06.18. 16:24:30

@tildy[UK]:
"A 21/2010. NFGM rendelet sorolja fel azon ipari és kereskedelmi tevékenységeket, melyekhez képesítés szükséges. E szerint a fényképek és videó felvételek készítéséhez és kidolgozásához fényképész végzettségre van szükség." - Na ez erős. :) Mea culpa, nem gondoltam... Ennek mi értelme van, csak én nem látom?

Taxomükke (UK) 2019.06.18. 16:26:44

@London2009: Farage vagy Boris (nem tudom, melyik a ket bohoc kozul) belengette, hogy 50-rol 80-ra emeli a 40%-os ado hatarat. Azzal egyutt akar ezt a vicces limitet is emelhetik.

Arthamyr 2019.06.18. 16:34:40

@Taxomükke (UK): Egyből fel fog lélegezni a sok 70k-t kereső, hogy megkaphatja a heti 20 fontot. :)
Belengethetnék azt is, hogy eltörlik, és egykulcsos adó lesz, az mindjárt jobb lenne, úgyis mondták, hogy nem kell sok pénzt adni az EU-nak, és minden jó lesz. Szerintem London2009 még a heti 20 fontról is lemondana ezért. :D

_z_ 2019.06.18. 16:41:13

@Arthamyr: Csak nem akarsz megerteni. En 2 biciklit, gyerek nelkül el tudnek tartani a lakasban is. Sok helyen se garazs, se se pince, se közös tarolo. Szoval ket embernek olyan lakas is megfelel, ahol egyik sincs. 5 biciklivel mar sokszor közös taroloban se lehet elferni, tehat kell vagy garazs, vagy valami normalis meretü pince (mondjuk nem 2nm, mint sok helyen itt). Szoval ezzel megint egy csomo lakastol esik el az ember, es megint kevesebböl valogathat.
Rohadt sok minden nem kötelezö. Volt kollegam, aki Snack-levessel elt egy evig, mert az csak 1€ volt, szoval a normalis kaja sem kötelezö. Hol huzod meg a hatart? A levegö/viz/szenhidrat letszüksegleteknel? Gondolom nem, ahogy azt is, hogy nem ott, ahol en, vagy mas, mert mindenki mashol. Most tenyleg ilyenekröl kell vitatkozni?
@London2009: "na ne mar... 250 euro meg Mo-n sem egy egetrengeto osszeg" Szerintem most edesanyad erösen csuklik :). Van egy olyan erzesem, hogy sem Te, sem @Arthamyr: nem atlagberböl eltek, ami nem baj, csak ne gondoljatok, hogy akkor mas sem. Havi 250€, plane többször igen is, meg a nyugaton elö emberek nagy többsegenek is erezhetöen kellemetlen kiadas. Az, hogy mondjuk Londonban ez meg több lenne, nem azt jelenti, hogy mashol nem szamit.

_z_ 2019.06.18. 16:53:09

Miert nem müködik a "Valasz erre"?

_z_ 2019.06.18. 16:53:48

@Arthamyr: @London2009: Irtam nektek följebb, csak valahogy nem akartak müködni a hivatkozasok.

Arthamyr 2019.06.18. 17:15:58

@_z_: "Hol huzod meg a hatart? A levegö/viz/szenhidrat letszüksegleteknel? " - Ha muszáj, akkor igen, sőt szennyezett levegő és víz is ok, milliárdok élnek vele hosszabb-rövidebb ideig. :) Ezért írtam valahol fentebb, hogy rugalmasságból is rengeteget veszít az ember. Ez gyerekkel nem megy.
A környezetemben kivétel nélkül azt látom, hogy a gyerek nem növelte a költségeket drasztikusan (=a család lélekszámának növekedésével egyenesen arányosan vagy jobban, ettől általában nagyon messze volt, kivéve annál, aki nyert egy beteg gyereket), és az életszínvonal is esett (materiális tekintetben).

Vitatkozni meg nem _kell_ semmiről, inkább értsünk egyet, hogy nem értünk egyet. :)

Platonica 2019.06.18. 17:22:04

@London2009: Gondoltam, h me'g odebb van, nem ugy tunt a posztjaidbol, hogy mostanaban aktualis;-)
30K sajnos nem is olyan rossz, ahogy elnezem a kezdofizeteseket... Persze attol fugg, milyen szakma.

Nekunk nemreg kuldte meg az egyetem a kalkulaciot az elkovetkezendo 3 evre, hat kicsit 'eye-watering' volt a £75K.

Platonica 2019.06.18. 17:32:21

@Arthamyr: "A környezetemben kivétel nélkül azt látom, hogy a gyerek nem növelte a költségeket drasztikusan."

Hat, nekem ez az evi extra £25ezer eleg drasztikus... Plane, hogy a 'megelhetes' resz csak 8-9 honapra van kalibralva, nem az egesz evre.

Felre ne erts, nem problema, sot konkretan orulunk, hogy tovabbtanul a gyerek, szuperjo egyetemre megy, stb. De azert ossze nem lehet hasonlitani azzal, akinek nincsen gyermeke, kvazi nincsenek ilyen anyagi kotelezettsegei.

London2009 2019.06.18. 17:35:28

@Platonica: valami informatika akarmi. Ez volt az elso ajanlata, ugyhogy jol tette, hogy meg nezelodik. Nalunk is 40k a kezdo fizetes, de tudom, hogy ez nem jelent semmit, miutan nyilvan szakmankent valtozik. De ahogy beszelgettunk a szulokkel, ok is ugy gondoltak, hogy a 40k realis kezdofizetes lehet.

Csodabogár 2019.06.18. 17:56:41

@London2009: Régen rengeteget járkáltam ki Bécsbe, csak úgy. Hangverseny, szinház stb. Vonattal most már 2.40 perc, régen valamivel több volt és nem járt óránként a vonat. Ma már örülök ha nem kell menni. Az én szememben rengeteget változott a város, hátrányára. Ilyenkor a turistáktól járni se lehet a belvárosban vagy az ismertebb látogatottabb helyeken. Rengeteg jó kis vendéglő becsukott, ami jött helyette túrista csapda. Nyilván ott élni más, aki ott él jobban kiismeri magát. A még létező ottani ismeretségeim, részben ott is születtek, szintén panaszkodnak, hogy semmi se olyan már mint régen, pedig fiatalabbak nálam. Sok jót hallottam viszont Grazról, ami szintén egy nagyon szép város, csak nem olyan puccos mint Bécs.

arncht 2019.06.18. 18:06:47

Hazautazas = nyaralas. Ha kicsit tobb idot toltok otthon es eloszlik a rozsaszin kod, azonnal elojonnek a hetkoznapi problemak.

kék madár 2019.06.18. 18:16:46

@Platonica: ha osszeszamolnam, hogy mennyibe kerul egy gyerek 23 eves koraig, amig az egyetemet elvegzi, abbol siman uj Ferrarit vehetnek, talan nem is egyet.

kék madár 2019.06.18. 18:21:55

@Csodabogár: " semmi se olyan már mint régen"

soha, semmi. :)

Platonica 2019.06.18. 18:23:44

@kék madár: Hat valoszinuleg.
En me'g sohase probaltam, vagy 10 eve lattam az usjagban egy cikket, ami tetelesen felsorolta a gyerek koruli kiadasokat, akkor is rosszul voltam a gondolattol, hogy ilyesmi eszebe jut vkinek...

De azt is furcsallom tenyleg, ha ez nem evidens az embereknek, marmint a kulonbsegek.

Ismeros apuka poenbol azt mondta 1x (nekik 2 lanykajuk volt maganisiben akkor), hogy egy Maserati arat fizeti ki tandijban, es most csak alt. isirol beszelek, 12 eves korukig:-))

Arthamyr 2019.06.18. 18:28:44

@Platonica: "A környezetemben kivétel nélkül azt látom, hogy a gyerek nem növelte a költségeket drasztikusan." - Te nem is vagy a környezetemben, és logikusan kikövetkeztethető, hogy hasonló helyzetben lévők sincsenek.

"Hat, nekem ez az evi extra £25ezer eleg drasztikus... Plane, hogy a 'megelhetes' resz csak 8-9 honapra van kalibralva, nem az egesz evre.

Felre ne erts, nem problema, sot konkretan orulunk, hogy tovabbtanul a gyerek, szuperjo egyetemre megy, stb. De azert ossze nem lehet hasonlitani azzal, akinek nincsen gyermeke, kvazi nincsenek ilyen anyagi kotelezettsegei. " - Ez viszont egyáltalán nem kötelező, elkerülhetetlen kiadás, ha gyereked van, nem fogsz automatikusan 25k-val többet költeni/gyerek/év 20+ éven keresztül. Másrészt te írod, hogy nem is probléma, szóval akkor gondolom magadra is költhetnél ennél többet, ha akarnál. :)
Az ismerőseim 95%-ának sajnos nagy probléma lenne a 25k évente, és ennek a töredékét költi a gyerekre, van, ahol az egész család él ennyiből vagy kevesebből...

Azért arra kíváncsi lennék, ha adnál a fiadnak 150k-t, mit kezdene vele. Menne a drága egyetemre, vagy inkább beérné olcsóbb/ingyenes egyetemmel/elmenne dolgozni, és másképp használná a 150k-t. :) Sajnos nekem egy büdös fillért sem adtak, pedig milyen jó lett volna egy 150k-s start, már rég nyugger lehetnék (vagy halott). :D

kék madár 2019.06.18. 18:29:25

@Platonica: szerintem nem bunos gondolat ezt kiszamolni, csak nem kell ezt senkinek a szemebe vagni.
Ugy is fogalmazhatunk, hogy ha ilyen dragak, akkor hatalmas elmenyt is jelentenek, nyilvan :)

gabors 2019.06.18. 18:32:45

@Platonica: "Ismeros apuka poenbol azt mondta 1x (nekik 2 lanykajuk volt maganisiben akkor), hogy egy Maserati arat fizeti ki tandijban, es most csak alt. isirol beszelek, 12 eves korukig:-))"

inkabb fogadtak volna orokbe egy kutyat (vagy kettot) .... :-) az nem beszel vissza es max 15-16 evig el utanna lehet valtani :-)

London2009 2019.06.18. 18:37:25

@Taxomükke (UK): vegre valami jo hir is mara! Tildy csak szomoru tenyeket kozolt. : )
No hat az meglepne ha Farage lengette volna be. Bar Borison sem csodalkozom kevesbe. :D Mindenesetre irto jo lenne.
@Arthamyr: azert az eleg jo lenne ahogy irja @Taxomükke (UK): ha 50k-rol 80k-ra emelinek a 40%-os ado hatarat.

Arthamyr 2019.06.18. 18:39:12

@London2009: Az adócsökkentés igen, de gondolom nem a heti 20 font villanyoz fel. :)

London2009 2019.06.18. 18:49:49

@_z_: Anyukam ugyan miert csuklana?
Aki atlagberbol el, nagy valoszinuseggel nem jaratja a gyerekeit kulonoraka. Nyugaton a 250 euronak nem szabadna egetrengeto kiadasnak lennie. Akinek ez kellemetlen kiadas, az valamit nem jol csinal. De ez tetszik amit Arthamyr ir. Ertsunk egyet, hogy nem ertunk egyet! : )

London2009 2019.06.18. 18:53:08

@Csodabogár: elhiszem neked. Anyam is ezt mondja. Ettol fuggetlenul nekunk nagyon jol sikerult ez a latogatas tobb okbol is, ugyhogy gondolom ezert emlekezem ra ennyire kellemesen.

Platonica 2019.06.18. 18:53:24

@Arthamyr: Fu, te, annyira nem vagy kepben, ahhoz kepest, amiben nyilatkozol...
Ha egyetemre akar menni a gyerek, mert jofeju, okos, akkor elkerulhetetlen kiadas. Mivel ingyenes egyetem nincs a UK-ben, olcsobb se, ezert nagy valasztek nincs. Illetve a lehetoseg adott, hogy felvegye a diakkolcsont, aki nem tudja kiperkalni.

Es termeszetesen nem minden ev 25ezer plusz, en azert ezt emlitettem, mert eletfazisban pont itt tartunk, es ezt konkretan kiszamolta nekem az egyetem;-) Amugy gozom sincs a tobbirol.

Az alapgondolat, miszerint szerinted nem jelentos plusz gyereket nevelni, abszolut nem allja meg a helyet, de mint maskor sem, most sem igazan tudod elfogadni.

@kék madár: Nem vagnam senkinek a szemebe, mert nem tudom:-)) De most egy eletbiztositasi oldalt talaltam, szerintuk 18 eves korig £75ezer. Es bele se szamoltak a childcare-t, pedig ugye...
Arthamyr szerint ez a nem jelentos plusz, szerintem igen:-))

London2009 2019.06.18. 19:06:40

@Platonica: szerintem mar mielott megszuletik mar egy csomo penzben van. :D

Mrs. Clayton 2019.06.18. 19:12:37

@Platonica: nem vagyok benne biztos hogy pontosan erted h mi a diakhitel. Kulonben miert akarnad a gyereked tandijat fizetni?
A diakhitel nem szoszoros ertelemben hitel. Egyreszt nem latszik a credit historyn, igy ha meg az altalad emlitett 75000 ossze is jon, akkor sem lenyeges tetel. Egyreszt mert addig nem kell semmit visszafizetni amig nem keres kicsit tobbet mint 25k evente, az afolotti reszt kezdi el 9%-kal torleszteni. Ha 30 evig nincs kifizetve az egeszet leirjak. Magyarul, ha a gyerek lediplomazott es keres evi 30000 fontot akkor havi 80 fontot. Ki a banatot izgat havi 80 font ha keres 2500-t havonta?

Mrs. Clayton 2019.06.18. 19:13:25

@Platonica: raadasul a magyar gyereked skociai egyetemen tandijmentes

kék madár 2019.06.18. 19:18:21

@gabors: "inkabb fogadtak volna orokbe egy kutyat (vagy kettot) "
mi egy eve szereztunk be egy kolyokkutyat, valoban olcsobb mint egy gyerek, de legalabb annyi maintenance ha nem tobb. Persze a gyerekeinkkel meg atlagon felul konnyu volt

Arthamyr 2019.06.18. 19:18:39

@Platonica:
1. Nem kötelező egyetemre menni, és a UK-be sem (akkor sem, ha a srác zseni)...
2. Magatokra mennyit költötök, mekkora a büdzsétek? A szerény hozzászólásaidból simán kinézem, hogy hatjegyű lenne gyerek nélkül is. Nyilván nem várom el, hogy megosszad, én sem reklámoznám. De ehhez (is) kellene viszonyítani a 25k-t, mert így önmagában az semmit sem jelent, értelmezhetetlen.

És akkor itt le is zárhatjuk, mert jön a "fú, te annyira nem vagy képben" meg az "Arthamyr szerint nem jelentős plusz a 25k". Ugyanazt tudom mondani, hogy @_z_: -nek, értsünk egyet abban, hogy nem értünk egyet. Nagyon különbözően látunk mindent, és ennek szerintem mindketten örülünk, én legalábbis egyáltalán nem bánom. :)

kék madár 2019.06.18. 19:22:17

@Platonica:
hat ha mas nem: mi evente ket-haromszor mentunk el valahova, es egyszer Magyarorszagra 14+ even at.
A magyarorszagi jegyek kb igy neztek ki, nyaron:
2 fore $2500
5 fore $6250

hat ez qrva nagy kulonbseg!!!! A harom gyerek tobb mint megketszerezte a kiadasainkat, milyen meglepo.... Es raadasul meg ettek is, meg ruhat is hordtak, stb. stb.

_z_ 2019.06.18. 19:33:08

@London2009: Atya eg, te tenyleg komolyan gondolod, hogy Nyugat Europaban 250€ nem osszeg... Valamelyikunk nagyon rossz korokben mozog.
Amugy ez nem kulonora, hanem napkozi. Azert, hogy mindket szulo el tudjon menni dolgozni (es ezaltal adozni annak az onkormanyzatnak, ahova ezert meg fizet is a napkoziert...).

FlybyWire 2019.06.18. 19:34:58

@Arthamyr: hehe, nagyjából nálam is ez van, és még számlázni se kell, full bejelentett teljes idős (hivatalosan) meló. A megoldás: amerikai főnök, minden kapcsolódó kolléga külföldön, teljes, akár 100% home office, valamint és legfőképpen a hozzáadott értéket és tudást, nem pedig legyártott prezentációkat és Excel riportokat értékelő vezetés :)

sírjatok 2019.06.18. 19:35:13

" és természetesen itthon sem érti senki teljesen – egyetlen barátnőm kivételével – hogy mit is keresünk itthon, amikor még munkánk sincs, most amikor az emberek inkább elfelé mennek. "

Egyrészt MO nettó bevándorló ország, mivel több ember jön mint megy. Erdélyiek, egyéb határontúliak, távol-keletiek, stb.

www.indexmundi.com/hungary/net_migration_rate.html
knoema.com/atlas/Hungary/topics/Demographics/Population/Net-migration-rate

Másrészt ha a "Magyarországon születetteket" nézzük, akkor sem igaz ez, tavaly pl. már többen költöztek haza, mint el, és a trend elég egyértelmű.

index.hu/belfold/2019/05/21/tobben_jottek_haza_mint_ahanyan_kivandoroltak_tavaly/

De mindegy, a lényeg hogy lehessen nyafogni meg sírni.

sírjatok 2019.06.18. 19:35:25

@Arthamyr: "a család lélekszámának növekedésével egyenesen arányosan vagy jobban, "

Annyival valóban nem, de az x kereset akkor is több személyre fog eloszlani, pláne ha még az egyik kereső ki is esik pár évre. Nem, egy 2 gyerekes családnak nem 2x annyiva kerül minden, mint egy 0 gyerekes párnak, de érezhetően szarabbul járnak. Vélhetően ez is hozzájárul az általános gyerektelenséghez, ami viszont hosszú távon a (jelenlegi) társadalom összeomlásával jár.

_z_ 2019.06.18. 19:38:18

@Arthamyr: Hat nem. Ami nem baj, csak azt erzem, hogy meg sem probalod az en nezopontombol nezni, es ez mar zavar. Mindegy.

Platonica 2019.06.18. 19:40:50

@Mrs. Clayton: Hat, nem ertunk egyet. Nem szeretnenk a gyereket semmilyen adosaggal a hatan elinditani az eletbe, ha van ra mod elkerulni (ezt tanacsolta a penzugyi tanacsadonk is egyebkent). Es ha annyira klassz lenne, akkor vajon miert akarjak most megreformalni a fair play jegyeben ez egesz diakhitelrendszert?
www.ft.com/content/720424bc-83c1-11e9-a7f0-77d3101896ec

Nem, Skocia sajnos nem tandijmentes csak akkor, ha az a magyar gyerek legalabb 3 eve mar ott el!
Ha UK-n kivulrol jelentkezik, akkor csokkentett tandij van, de ha itt elnek Angliaban, akkor me'g ennyi kedvezmeny sem jar tudomasom szerint.

Arthamyr 2019.06.18. 19:50:40

@sírjatok: Ezt nem is vitattam, sőt magam is leírtam kicsit feljebb. Azt is, hogy értelmetlen az összehasonlítás a gyermektelen párokkal, csak az egyedülállóknál jöhetnek ki jobban, de az is megváltozik, ha kellően sok a gyerek. Bár Magyarországon közepes/középmagas jövedelmű csoportban a 3 gyerek most elég nyerő, lehet, hogy még ők is jobban jönnek ki, mint egy egyedülálló...

@_z_: Azt Platonicának írtam elsősorban. És van különbség a között, hogy nem értem meg a nézőpontod vagy nem értek egyet a belőle levont következtetésekkel/nem azonosulok vele.

Mrs. Clayton 2019.06.18. 19:51:13

@Platonica: mindketdologban tevedsz. A lanyomat az aberdeeni egyetemre vettek fel es nem kellett 3 evet ott laknia ahhoz h a tandiat atvallalja az allam. Mondjuk az 1200 font. Diakhitellel kapcsolatban is tartom, h teljesen rosszul latod, a valosag a te hited ellenkezoje. Megis milyen tanacsado az akiazt mondja h fizess evi 20kt egy olyan dologert amiert kesobb evi 800-1000 fontot kell fizetni, ha meg annyira befut a gyerek akkor a tobblet koltseg sem megterhelo neki. De egy alap fizuval havi 100 font siman nem teher. Inkabb vegyel neki lakast 20k bol, akkor nem kell alberletet fizetni. Ennyibol ma vehetsz 350-ert valamit.

Platonica 2019.06.18. 19:52:11

@Arthamyr: Te ne idegesits mar!:-)) Hogy jon az ide, hogy en mennyit koltok magamra?? Arrol van szo, hogy te kotod az ebet a karohoz, hogy a gyerek nem igazan jelentos plusz a kiadasok kozott egy csalad budzsejet tekintve. Nem mindegy, hogy a tobbiek mennyit koltenek magukra?? Ha kicsit, akkor is plusz a gyerek, ha sokat, akkor is... Tenyleg nem erted?

Ha ennyire faj, feledd el az egyetemet, valoban nem kotelezo, es nezd meg az addig szamitott osszeget, ha neked a 75K+ koruli osszeg nem sok, akkor igazad van, meghajtom a fejem.

Amugy nem tudom, melyik 'szereny' hozzaszolasomra gondolsz, de mi alapvetoen eleg puritan eletet elunk.

gabors 2019.06.18. 20:05:34

@kék madár: "de legalabb annyi maintenance ha nem tobb. "

en a kutyat a gyerek helyett nem mellette gondoltam...

nem tudom mit ertesz ezen de egy kiskutyat par het alatt siman szobatisztava lehet nevelni (szemben egy ember kolyokkel) utana mar csak etetni kell meg setaltatni attol fugg mekkora lehet egy darabig tobbet eszik de se ruhat se cipot nem kell venni, se iskolaba se egyetemre nem kell jaratni ....

beszelgetni lehet a kutyaval is kb mint egy gyerekkel elso par evben semmi kulonbseg utanna meg plane jobb mert csak hallgat :-)

en maradok a kutyanal :-)

skye8 2019.06.18. 20:10:42

Napkozi $950/ho, gyerekpenz $158/ho....gyerekpenz tobb lenne ha csak a ferjem dolgozna de en otthon megbolondulnek.

kulonorak meg nincsenek kepben de kislanyom osztalyabol sok fiu jar uszasra es karatezni (3-4 evesek).

ruhakat viszonylag olcson megusszuk mert nagymama kuld a US-bol, a tobbit meg kipotolom learazaskor vagy turibol.

Platonica 2019.06.18. 20:13:40

@Mrs. Clayton: Ez tok jo! Nem tudom, mi lehet az oka (mindenutt igy van??), de barataink gyerekenek semmi ilyesmit nem vallaltak, ezert nem fogadta el a skot offer-t a kislany (Dundee). Most vegez mashol.

Kolcson: a tanacsadonk megbizhato;-) Es ahogy mondtam, a rendszer reform erett, szoval talan megsem olyan jo, mint ahogyan azt nyomatni szeretnek a penzugyi reszeben erdekeltek az osszes platformon? Nem mellekesen sokat cikkeztek az elmult evekben arrol, milyen nyomast jelent ez mentalisan is a fiatalokon, csoda ha szeretnem megkimelni ettol a gyerekem?
www.huffingtonpost.co.uk/molly-scott-cato/student-debt-mental-health_b_16967732.html
www.independent.co.uk/student/news/university-debts-so-high-students-suffering-increased-mental-health-problems-cant-afford-food-a7587656.html

2019.06.18. 20:17:24

@Platonica:

"akkor is rosszul voltam a gondolattol, hogy ilyesmi eszebe jut vkinek"

Hogyhogy? Miért?

kék madár 2019.06.18. 20:18:43

osszefoglalom:
a gyerek nem kerul annyi penzbe, mint amennyibe kerul
"a gyerektelenek"

kék madár 2019.06.18. 20:21:38

@gabors: nem ertem, nem tok mindegy, hogy helyette vagy mellette, ha tobb maintenance?

Arthamyr 2019.06.18. 20:26:46

@Platonica:
Nagyon is számít, hogy mekkora a család átlagos kiadása, jövedelme. Van, akinek hatalmas érvágás az évi 25k, van akinek havonta is légyszarnyi volna. És ettől függ, hogy jelentős-e vagy sem. Azt meg sosem írtam, hogy nem plusz költség a gyerek.

Szerintem ez a 75k alá van becsülve (aki ezt kiszámolta, az megérdemli, hogy felnevelje a gyerekét ennyiből, bár szegény gyereke nem), de ha igaznak vesszük, az nem túl sok, tekintve, hogy 18 év alatt egy gyermektelen pár alsó hangon 500k-t felél, ehhez képest ez 15% többlet, nem mondanám jelentősnek.

Arthamyr 2019.06.18. 20:29:44

@FlybyWire: Igen, valami ilyesmi, de én örülök, hogy nem "full bejelentett meló", mert így egy napot több ügyfélnek is ki tudok számlázni, plusz van mód adóoptimalizálásra is (sokáig éljen az EU!). :D

2019.06.18. 20:45:21

@gabors:

"de se ruhat se cipot nem kell venni, se iskolaba se egyetemre nem kell jaratni"

Plusz, hogy baromi morbid legyek, és gyerekesek most forduljanak el, rövidebb az élettartama is. Valamint addig is kiheréltetheted, de ha nem herélteted, akkor végignézheted, ahogy pározik, sőt, alkalmasint agyoncsaphatod lapáttal. Ez csak úgy eszembe jutott.

Platonica 2019.06.18. 20:46:14

@Nagy kámpics: Biztos szentimentalis vagyok:-DD

@kék madár: zsenialis:-D

@Arthamyr: Vegre egyetertunk! Szerintem is messze alabecsult ertek a 75K.
De akarmennyi is, fenntartom, kimondottan nagy osszeg a 0-hoz kepest;-))

Arthamyr 2019.06.18. 20:47:54

@Platonica: Egyértelműen, végtelenül nagy összeg a 0-hoz képest, ahogy az 1 GBP is...

Arthamyr 2019.06.18. 20:50:50

@Nagy kámpics: Ezeket a gyerekkel is megteheted, ha ilyen romlott lelkű vagy, csak komolyabban szankcionálják a törvények, így körültekintőbben kell eljárnod, ha meg szeretnéd úszni. :)

Mrs. Clayton 2019.06.18. 20:53:14

@Platonica: en egy fillert sem biznek ra, nem hiszem el h barki azt tanacsolja, h adj ki evi 20000t valamire, amiert 3 ev mulva havi 100-t kell fizetni. Ez penzugyileg normailis dontes? Vicc amit irsz, meg amire hivatkozol. Akinek van szeme latja mi az eszszeru dontes, nem kell ehhez independent cikk.
Meg egyszer mondom, ha ennyi penzed van lakast vegyel a gyereknek. Az racionalis dontes.
A tobbihez nem tudok hozzaszolni. Ha eu-s allampolgar a gyerek teljesen mindegy hol lakik, ha felveszik skot egyetemre nem kell tandijat fizetni.

Platonica 2019.06.18. 21:17:20

@Mrs. Clayton: Nem baj, eleg ha mi megbizunk bennuk, eddig sem csalodtunk:-)
(Az egyik negativ tenyezo, amit pl. reformalni akarnak az utolag/visszafele modosithato kamat. Hat nem szimpatikus.)
A cikket nem a penzugyi dontes miatt mellekeltem egyebkent, hanem hogy milyen vonzatai vannak mentalis egeszseg teren. Ami fura, ha ennyire szuper dolog a diakkolcson...

Lakast nem tervezunk venni, a tanittatast szuloi feladatnak tekintjuk, de a tobbit rabizzuk, max besegitunk majd:-)

Mrs. Clayton 2019.06.18. 21:24:15

@Platonica: egy szavad sem hiszem... mondjuk nem csak a tiedet, az ide kommentelok kozul

Csodabogár 2019.06.18. 21:27:53

@Mrs. Clayton: Csak halkan kérdezem, hogy ott nincs ösztöndíj? Véletlenül ismertem 1-2 olyan magyar gyereket, akik kint tanultak, nem is jött vissza az egyik és holt biztos nem a szülök fizették a tandíjat. Az egyik konkrétan még gimnazista korában kapott valami amerikai ösztöndíjat, amiből angliában tanult. Már rég végzett, doktorált meg minden, szóval nem tegnapi eset.

Platonica 2019.06.18. 21:51:54

@Mrs. Clayton: Wow!
Ez nem engem minosit.

De nem ertem, honnan jott, vajon mi az, ami ennyire hihetetlennek tunik. (A kamat? A mental health dolog? Az, h nem akarok lakast venni a gyereknek?)

gabors 2019.06.18. 21:53:58

@Nagy kámpics: "Plusz, hogy baromi morbid legyek, és gyerekesek most forduljanak el, rövidebb az élettartama is."

Ezt mar irtam az elozo kommentben hogy 15-16 max .....gorgess felfele :-)))))))

gabors 2019.06.18. 21:57:33

@Nagy kámpics: "sőt, alkalmasint agyoncsaphatod lapáttal. Ez csak úgy eszembe jutott."

ezzel azert vigyaznek manapsag ez mar allatkinzasnak szamit es huvosre is tehetnek erte (lasd mar egy "szaros" teknosbekaert is mekkor cirkuszt csinalnak).....

bezzeg a regi szep idokben .... "alkalmasint agyoncsaphatad lapáttal"

Mrs. Clayton 2019.06.18. 22:35:59

@Platonica: mert amit itt osszehordtal total egyertelmu h teljesen tajekozatlan vagy raadasul total ellentmondo dolgokat allitottal. Az allaspontod szep franciaul bonkers.@Csodabogár: de van, a szegenyeknek, a bolondok meg upfront fizetik az evi 9k-t

somlobodog 2019.06.18. 23:00:50

@Mrs. Clayton: egy igazi hányinger a stílusod sajnos, de tartalmilag 100%ig igazad van a diakhitellel és a lakással kapcsolatban. A pénzügyi tanácsadó is azonnal kuka. Irracionális döntés ennyit fizetni ha ezek a visszafizetési feltetelek

Taxomükke (UK) 2019.06.19. 00:06:50

@London2009: Boris mondta. Aztan lehet, ennek is annyi a valosagtartalma, mint a heti 350 millionak.

Taxomükke (UK) 2019.06.19. 00:10:23

@Mrs. Clayton: Errol van szo. Ennel tobbet elbasznak hulyesegekre havonta.

kék madár 2019.06.19. 01:34:02

@gabors: hat nem lennek nalad se kutya se gyerek

gabors 2019.06.19. 01:53:10

@kék madár: "@gabors: hat nem lennek nalad se kutya se gyerek"

pedig nagyon jo dolguk van a kutyaknak is meg a macskaknak is ... :-)

(a gyereknek is ha lenne .... :-)))

Mrs. Clayton 2019.06.19. 09:11:27

@somlobodog: az en stilusom hanyinger? Szerintem meg hulyesegeket hazudozni hanyinger. Ha mar faszsagokrol almodozunk tegyuk okosan. Mondjuk ha ez menne, akkor nem almodoznank faszsagokrol.

puhacica 2019.06.19. 10:25:04

mrs klelyton for president

2019.06.19. 16:18:42

Mr. és Mrs. Clayton sétál a kisvárosuk főutcáján, mire Mr. Clayton megszólal;
Te jessi, ezek az emberek mind ismernek teged!!!
Mrs. Clayton kérdezi;
Miért, mindenki mosolyog?
Mire Mr. Clayton;
Egy faszt mosolyognak, mindenki köp egy nagyot :-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))TSUNAMI)))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Platonica 2019.06.19. 17:26:14

@Mrs. Clayton: Koszi a felhomalyositast:-) Nem biztos, h nekem van ra szuksegem. Meg valoszinuleg illemtanorara se:-x

Platonica 2019.06.19. 17:29:51

@Kekeck Edek: Itt vagyok. Nem ertettem a hazugozast, es sajna hiaba kerdeztem ra, nem kaptam valaszt, melyik re'sz tunt annyira hihetetlennek.De oszinten szolva, nem is erdekel.

London2009 2019.06.19. 17:36:19

@Kekeck Edek: latod @Platonica: szerencsere nem tunt el. : )

somlobodog 2019.06.19. 20:45:30

@Mrs. Clayton: nem bizonyított hogy hazudik. Az hogy szted hülyeség amit csinál nem egyenes út a hazugsag kimondasahoz. Te azt hirdeted hogy jogász vagy nem? Most én sem mondom hogy hazudsz...

Mrs. Clayton 2019.06.20. 00:15:59

@somlobodog: ne viccelj, hol hirdetem? egyebkent nem emlekszem, h barhol zagyvasagokat beszeltem volna jogi kerdesben, mondjuk ez nem bizonyitek, viszont azzal se lehet vadolni, hogy fogalmam sincs az egeszrol. Hogy dicsekedjek, mennyire nem vagyok jogasz, epp van egy ugyem Mo-n, a biro kibocsatotta a keresetlevelet es erdemi ellenkerelem megtetelre hivott fel. Megirtami neki h anyagi jogi kifogassal elek, kinyomtattam neki az uj Pp szerinti 1500 oldalas urlapot, amire ennyit irtam a kifogas rovatba: tekintettel arra, h magyar birosagnak a 4/2009 EK tanacsi rendelet 3. cikk ertelmeben nincs joghatosaga a kerdeses ugyben igy keresetlevel kibocsatasanak nincs helye. Azota termeszetesen az eljarast a Pp 240 (1) bb alapjan hivatalbol megszuntette. Mondjuk a vegrehajtast elfelejtette elrendelni folytatni, igy tovabbra is levelezesben vagyunk.
Ha szerinted ezt egy nem jogasz is tudta volna csipobol, akkor minden elismeresem az illetonek, mert meg a torvenyszek birajanak sem esett le elsore.

FutureFry 2019.06.20. 06:06:53

@Arthamyr: Ok akkor, max. heti egy nap (8 óra) munka :), állítólag az az ideális a mentális egészség szempontjából:
www.bloomberg.com/news/articles/2019-06-18/one-day-of-work-a-week-is-most-effective-dose-for-mental-health-study-says

Arthamyr 2019.06.20. 08:23:03

@FutureFry: Az kb. rendben is van. :)

Bár szerintem a mennyiségnél a rugalmasság fontosabb, pl. annál, hogy 8 órát kell dolgozni, de meghatározott (és esetleg kifejezetten kellemetlen) idősáv(ok)ban, lehet jobb a 15, amiből 13-at akkor végzel, amikor kedved szottyan. És az sem mellékes, hogy mi az adott munka, mert nem minden munka/munkakörnyezet van ugyanannyira kedvező hatással a mentális egészségre, ráadásul az is személyfüggő, hogy kinek mi való.

Belátom, hogy biztos jó lenne a népnek ez a 4 napos munkahét, amiről írnak (vagy akár még rövidebb), de azért engem annyira nem zavar a mostani helyzet sem, ha bevezetnék a 4 napos munkahetet, úgy, hogy a dolgozók jövedelme azonos marad (egyébként meg annyira nincs értelme), minden megdrágulna, én meg semmit sem nyernék vele. Szóval jól van ez így, aki akarja, és elég talpraesett/értelmes/kis igényű, az most is meg tudja magának oldani. :)

Platonica 2019.06.20. 09:55:33

@somlobodog: Hulyeseg? Melyik resze? Hogy kifizetjuk a tandijat, ami az o eseteben sose lesz nulla v aka'r kedvezmenyes?

Az ott elerheto bursary/scholarship is mind bevetel fuggo, nem vagyunk ra jogosultak.

Vagy azert vagyok hulye, mert nem kuldom olcsobb skot egyetemre, ha mehet Oxfordba is? Nezopont kerdese. Amugy sehova se kuldom, o dontott, o jutott be a sajat erdemei miatt. Mi annyit vallalunk, hogy majd friss diplomaval a kezeben ne kelljen adossaggal inditania az eletet. Nem hulyezek le senkit, ha inkabb lakast vesz a gyerekenek, az o dontese, ez meg a mienk, meg me'g egy par embere:
“Even though the number of self-funders has decreased dramatically ..., wealthier families have realised that they can give their children a get-out-of-jail-free card by helping them to escape sky-high interest rates and a 30-year loan that could be sold off to the private sector in the future.”
www.theguardian.com/education/2019/jan/15/wealthy-students-in-england-can-avoid-big-debts-say-researchers

somlobodog 2019.06.20. 15:13:33

@Platonica: arra írtam hogy ha a tandíj 4 év alatt mondjuk 100k vagy 80 tökmindegy ÉS a torlesztoreszlet úgy van ahogy Mrs Clayton írta (80-100gbp/ho) akkor gazdaságilag nem racionális kifizetni a 100k-t amit be lehet fektetni akár lakásba vagy sp500 index vagy bármibe ami többet hoz mint havi 100gbp. Azaz évi 1-2%. Tehát ha megvered a 2% hozamot a befekteteseddel (ehhez nem kell nagy ész) akkor fizetheted a gyereknek a 100fontos torlesztest és a maradék hozamot mondjuk elkajalhatja Gordon Ramsey-nel az ugyfeleivel ami további hasznot hajt majd:) Plusz a tőke is megmarad ha jól választottál akkor lesz erteknovekedes is. Ezert tűnik nekem irracionalisnak (aka hülyeségnek) a leirt model. Persze fogalmam sincs UK oktatásról és hogy ott ki mennyi így csak a kettőtok leírása alapján írtam amit írtam pusztán megterulesi oldalról nezve

somlobodog 2019.06.20. 15:39:28

@Mrs. Clayton: ügyes. Én kB 8 éve nem voltam bíróságon de nekem a kifogasod inkább eljárási mintsem anyagi jogi de igazából tökmindegy nem okoskodok mert a végén rafazok:). A lényeg az eredmény. De megegyszer hogy tiszta legyen: azért mert valaki hülyeséget ír, nem feltétlenül hazudik.

Arthamyr 2019.06.20. 17:16:46

@Platonica: Nincsen valami "rendes" oldal?
Amit a szabályozó (állam? minisztérium?) üzemeltet, nem egy újságcikk, ami szükségszerűen valamilyen szemüvegen keresztül nézi (a guardian balos/anti-tory talán?), és értelmez is. Ráadásul arról ír (a cím alapján), hogy a Russel Group - akármi is legyen az - valamit javasol? Vagy ez a Russel Group szabályozói szerepben van/tanácsadója a szabályozónak (persze ettől még újságcikk marad a hivatkozás)?
Ha valami ír cucc kell, én pl. a revenue.ie-ra és hasonlókra szoktam hivatkozni, csak van olyan nálatok is?

Szabokazi 2019.06.20. 19:11:52

Tisztában vagyok vele, hogy a hazai nyarak úgymond illúziók csupán, ám a gyerek valóban képes felborítani ezt.
Pár korábbi hozzászólásra reagálva, pont ezért gondolkodom erősen a hazaköltözésen. Idekint Angliában iszonyatosan nincs támogatva a család. Ráadásul az éves bevételem nagyon messze van az 60K-tól.
Mégis nehéz a döntés, pont az otthoni szemlélet miatt, pedig mi valószínűleg anyagilag csak jobban jönnénk ki Magyarországon.

Mrs. Clayton 2019.06.21. 14:54:41

@Arthamyr: www.moneysavingexpert.com/students/should-i-get-student-loan/
ha a valosag erdekel nem pedig valami lazalom

@somlobodog: bocs alaki kifogas, mondjuk anyagira is hivatkozhattam volna, csak azt azert nem tettem, mert ha igy jarsz el, akkor hiaba a joghatosag hianyara hivatkozas, ha elkezdesz belemenni h de igy meg ugy, akkor gyakorlatilag megis elismered a magyar birosag joghatosagat.

Arthamyr 2019.06.21. 15:14:07

@Mrs. Clayton: Köszi, nem azért írtam, mert engem érdekelne, csak gondoltam jó lenne. A domainből kiindulva ez sem a hivatalos oldal mondjuk...

Platonica 2019.06.21. 18:45:59

@Arthamyr: Ertem, h hivatalos oldalt szeretnel, csak tudod, aki ezzel foglalkozik, az kvazi el szeretne neked adni a 'loan't, hogy ugy mondjam, tehat nem fogja folhivni a figyelmedet aprolekosan az esetleges buktatokra. Ezert erdekesebbek talan a cikkek, amik kicsit jobban kiboncoljak a problematikus pontokat, nemcsak egy halom 'platitude'.
Russel Group-nak hivjak az elit egyetemek csoportjat, ok kerik a hallgatok erdekeit nezve, hogy gondoljak at az unfair kamatokat.
en.wikipedia.org/wiki/Russell_Group

Egyebkent nincsen kaptafa, mindenki helyzete egyeni, igy kell azt is nezni is, kinek mi eri meg (mi ezt kovettuk).
Kb ahogy ez a cikk irja (bocsi, h megint csak nem hivatalos:-) Viszont objektiv, mindket oldalt merlegeli. Ebbol is kitunik, hogy egyaltalan nem lazalom, fantazmagoria a masik oldal sem, mint ahogy esetleg sokan gondoljak.
theprogenygroup.com/blog/university-tuition-fees-paying-up-front-versus-taking-a-student-loan/
(Mi a Scenario 2 vagyunk. Ha megnezed a pro es kontra erveket, szerintem magaert beszel.)

Arthamyr 2019.06.21. 19:06:56

@Platonica: Megint félreértettél. Hivatalos oldal alatt nem egy hitelintézet oldalára gondoltam, az nyilvánvalóan érdekelt, hogy eladja a hiteleit, hanem pl. oktatási minisztérium, adóhivatal (nem tudom, mik ennek a megfelelői a UK-ben, ezért írtam példákat) oldalait, ahol le van írva a szabályozás/törvény, nyersen, tisztán, sallangok nélkül és nincs értelmezve, véleményezve.
Szerintem nem gondolkodni kell az emberek helyett, hanem pontos és tiszta információt szolgáltatni nekik. És nem nekem kell, mert engem annyira nem érdekel/nem érint, csak gondoltam jobb lett volna arra hivatkozni. Egyébként azt még lehet, hogy el is olvastam volna, mert az információ jó dolog. :) Az már kevésbé, ha mások véleményéből kell kiszűrni az információt.
Nem érdekelnek a pro és kontra érvek (az már értelmezés/véleménnyilvánítás), képes vagyok véleményt formálni és jó döntést hozni ezek nélkül is az információk ismeretében, és ezzel szerintem más is így van, legalábbis az a család remélhetően igen, ami épp egyetemre küldi a gyerekeit...

Van egy sok oldalas cikk, mindenféle példákkal (ránéztem a progenygroup-osra, de el nem olvastam), magyarázatokkal, amikor annyi elég lett volna, ami leírja a hitel feltételeit (csak elérhetőek a releváns törvények/szabályok a neten, vagy nem), és akkor mindenki ki tudja számolni/el tudja dönteni a tandíjat és a várható fizetést tekintve, hogy megéri-e felvenni.

Mrs. Clayton 2019.06.21. 19:43:51

@Arthamyr: az is van www.gov.uk/repaying-your-student-loan. Vagy itt www.moneyadviceservice.org.uk/en/articles/student-finance

Es most itt abbahagyom a temat, mert meg megnyitok meg egy linket es kitepem az osszes hajamat, mert nem hiszem el h amit olvasok...
Ide tenyleg ovodasok irogatnak? Felre ne erts nem rad ertem ebben a kommentfolyamban

Platonica 2019.06.21. 20:07:00

@Arthamyr: Nem ertettelek felre, csak gondoltam, a hivatalos oldalt a legkonnyebb megtalalni: www.gov.uk/student-finance
Viszont atbogaraszni nem annyira rovid, plane a kis nuanszokkal egyutt, mint utolag modosithato kamatlab vagy fizetesi kuszob. Ezek ellen szinte zero vagy minimal protection van a konstrukcioban.

Platonica 2019.06.21. 20:10:00

@Arthamyr: Ha nem olvasod el, nem gond.
Mindossze azert hoztam peldanak, mert itt az volt a felvetes, hogy aki upfront fizetesben gondolkodik az hulye, hazug es egyebek (nem reszedrol).

Persze abban igazad van, hogy az ember nagyjabol tudja, mije van, mije nincs, mi eri meg neki. Amiben nincs igazad, hogy te hip-hop kiszamolod, ugyanis nagyban fugg a kolcson rentabilitasa attol, melyik kereso kategoriaba fog esni, aki felveszi. Ezt max tippelni lehet. Pl a gyerekunk valoszinug a middle-to-high kereso lesz, szamukra a legelonytelenebb a diakhitel. No de biztosra nem tudhatjuk. Akinek total megeri felvenni, az pedig a legalacsonyabb keresetre szamito'k. Hat ide fix nem fog tartozni.

Platonica 2019.06.21. 20:16:49

@Mrs. Clayton: Szerintem relax hajtepes helyett:-)
Te biztos vagy benne, hogy jol dontottel, nekem nem gond kifizetni a tandijat elore. Jelenleg 3 ingatlanunk van, uh azt nem tervezunk venni, jut majd a gyereknek is belole.
Eddig eleg normalis penzugyi donteseket hoztunk, ugy erzem:-D

Platonica 2019.06.21. 20:56:20

Mielott barki azt hinne, h krozusnak kell lenni, egyaltalan nem. A tandij az elso tanevre £9250 font. Maganiskolai tanev minimum ennyi vagy tobb alt. es kozepisiben.

Arthamyr 2019.06.21. 23:15:12

@Mrs. Clayton: @Platonica: Na erre gondoltam, mint hivatalos oldal. És lehet, hogy egyszerű megtalálni, de szerintem ez a jó kiindulási alap (vitához is). :)

Arthamyr 2019.06.21. 23:21:24

@Platonica: Ennél legyél optimistább. :) Te mondtad, hogy a gyereked okos, akkor biztos, hogy jól kereső lesz, legalábbis ezen tartományok szerint. ;)

Platonica 2019.06.22. 20:09:26

@Arthamyr: Okosnak okos, de ez nem feltetlenul jar egyutt a marhajo keresettel hehe. Igazabol nem feltem, es ha vmit, akkor nem magas fizut, hanem olyan munkat kivanok neki, amit hobbikent is szivesen vegezne:-)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása