oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. március 13. 06:30,  A hazaköltözés egy időutazás 180 komment

2019. március 13. 06:30 Határátkelő

A hazaköltözés egy időutazás

Hat Németországban töltött év után Gábor és családja tavaly költöztek vissza Magyarországra. Önmagában a története is érdekes, de számomra a legérdekesebb az volt, hogy hiába költözik haza az ember, valami örökre megváltozik benne és másként látja már a hazáját is.

Te is hazaköltöztél? Milyen élményekkel gazdagodtál? Milyennek látod Magyarországot? Írd meg a hataratkelo@hotmail.com címre!

repulo_ferfi_foto_pixabay_com_ryanmcguire_1.jpg

„Évek óta tervezgetem, hogy írok neked, talán ez egy jó pillanat, hogy összefoglaljam a velem történteket.

Az én történetem 6 évvel ezelőtt kezdődött. Imádtam Magyarországot, a munkámat már annál kevésbé, így hát úgy döntöttem, regisztrálok az egyik szakmai közösségi oldalon. 

Nem kellett sokáig várnom, egy fejvadász megtalált egy német munkalehetőséggel. Így belecsaptam egy pályázásai folyamatba, ahol a különböző köröket sikeresen vettem, a vége egy állásajánlat lett. 

Az akkor még barátnőmmel (azóta már a feleségem) úgy döntöttünk, hogy belevágunk a németországi életbe. 

A cég mindent intézett 

Rendkívül egyszerű dolgom volt, a cég mindent, de mindent elintézett, legyen az adminisztráció, lakásbérlés - kaptam egy teljes relokációs csomagot. Nekem csak a munkára kellett koncentrálnom. 

A munkaköröm a korábbi munkahelyemhez hasonló volt, így sok újdonság nem ért. Az is gyorsan kiderült, hogy a nem túl megterhelő munka ellenére nem szeretnék egy életen át ott dolgozni. 

Túlságosan „langyos” volt és gyorsan rájöttem, hogy Németország a megvalósult szociális piacgazdaság, ahol a munkavállaló az első. Időközben barátnőmmel összeházasodtunk, rengeteg helyre eljutottunk, elkezdtük élvezni a nagybetűs életet. 

Miközben eljutottunk a Karib-tengerre, Ausztráliába, az Egyesült Államokba, született két csodálatos gyermekünk és élveztük az életet. 

De én valahogy éreztem, tudtam, hogy nem akarom az egész életemet Németországban leélni. Megvolt a célom, amiért jöttem és amint teljesül, haza akartam költözni. 

Kinti magyarok 

Mi, magyarok hajlamosak vagyunk az egzisztenciális boldogságot összekeverni a boldogsággal. Én kint soha egyetlen igazan boldog magyarral nem találkoztam. 

Hányszor olvasok itt a blogon is számtalan olyan bejegyzést, ahol bizonygatják az emberek a boldogságukat, néha egészen abszurd módon, statisztikákkal, képekkel, színházi előadásokkal, szürreális történetekkel. 

Nagyanyám mondta mindig, hogy amikor van széklet, akkor nem beszélünk róla, amikor nincs, akkor igen. :) 

Furcsák vagyunk, mi, magyarok. Az egyik legkomolyabb betegségünk a saját ingatlan. Kiköltözünk külföldre és ha egy lehetőségünk van rá, akkor azonnal röghöz kötjük magunkat és veszünk saját lakást. 

Megcáfolnám viszont a negatív sztereotípiákat, ugyanis én kint mindig minden körülmények között csak segítőkész magyarokkal találkoztam, akik segítettek egymáson. 

A német szociális háló ellentmondásai 

2018-ban közös megegyezéssel felmondtam a cégnél és elkezdtem állást keresni. Német munkanélkülinek álltam, ami még csodálatosabb dolog, mint a németországi munka világa. 

A szociális rendszer rögtön a segítségedre kel, ami fantasztikus dolog. Hónapokig a déltengereken, német munkanélküliből – egy magyarnak leírhatatlan élmény. 

Viszont csak egy évig élvezheted ezt a földi paradicsomot, azt követően, ha az anyagi helyzeted olyan, akkor magadat kell eltartanod. És itt jön a nagy kérdőjel! 

Hogy lehet az, hogy hiába kerestél 4 év alatt több mint félmillió eurót, a német rendszer kiköp? Azt mondja, hogy előbb éld fel a tartalékaidat, aztán eltartunk. A sok bevándorló - köztük magyar - meg van, hogy évekig csüng a segélyeken. 

Happy End 

Végül szakmán kívül, de Magyarországról kaptam egy visszautasíthatatlan ajánlatot, így hazaköltöztünk. Egy percet nem bántam meg az elmúlt évekből. Életem legboldogabb időszaka volt, soha egyetlen helyzetben nem döntenék másképp. 

Visszaköltözni Magyarországra olyan érzés, mintha egy érdekes időutazásban vennél részt, vissza a múltba. És ami még megrettentőbb, olyan érzés, hogy már soha, de soha nem fogod magad annyira otthon érezni, mint mielőtt elhagytad a hazádat. 

Viszont én most iszonyatosan jól érzem magam itthon és szeretnék sok-sok pozitív energiát átadni a hazámnak!” 

(Fotó: pixabay.com/RyanMcGuire)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Németország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr9414684548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

London2009 2019.03.13. 16:47:12

@Shanarey: szerintem valami mas volt. De kitoroltem olvasas nelkul. Majd legkozelebb megnezem. Sorry.

tanato 2019.03.13. 17:19:53

VÁndormadár:Köszi a linket,nem is tudtam hogy már hazaköltözők blogja is van.Hiába telik az idő, már visszafelé is jönnek jócskán.

takarék-láng 2019.03.13. 17:39:00

@London2009: londonban meg a 120k is keves a normalis megelheteshez. Meg ebbol is kozel 10 evet kell sporolni, hogy olyan minosegu hazat vegyel, mint pl zuglon, erden, stb stb.

Egyebkent a 120k boven atlag folottinek szamit londonban is, nem kellene hulyiteni az olvasokat.

A penzugyi teruleten talan nem de oszinten, az olvasok es hataratkelok hany %-a fog valaha penzugyi teruletre kerulni. A tobbseg bizony mosogat takarit, arut terit, vendeglatozik es felte tenni csak jelentektelenul tud, vagy ugy, ha lejjebb adja a szinvonalat az otthonihoz kepest.

kék madár 2019.03.13. 17:43:57

@takarék-láng:
"A tobbseg bizony mosogat takarit, arut terit, vendeglatozik es felte tenni csak jelentektelenul tud, vagy ugy, ha lejjebb adja a szinvonalat az otthonihoz kepest."

ezt majd a tobbsegnek is mondd el, nehogy azt higgyek, hogy jol fizeto munkajuk van

London2009 2019.03.13. 17:50:05

@takarék-láng: mivel hulyitek barkit is? Leirtam, hogy Londonban ez nem vezetoi fizetes. Azt is hozzatettem, hogy ugye kerdes, hogy mit ertesz vezeto alatt es milyen teruleten. Valoban nem sokra eleg egy darab 120k-es fizetes mondjuk egy 4 tagu csaladnak. Feltetelezhetoen nem csak egy fizetes van es nem csak fizetes van, hanem egyeb bevetel. De nem hiszem kulonben, hogy errol lett volna szo, igy nem igazan ertem, hogy ezt minek kavartad ide? Ja varj, gondolom amiatt, hogy megint ismetelhesd a mantrad, hogy milyen szornyu itt az elet.
Zuglon, Erden nem szeretnek soha lakni, koszonom. Kulonben meg azt is tedd azert hozza, hogy egy magyarnak mennyit kell dolgozni egy erdi, zugloi hazert…

kék madár 2019.03.13. 17:52:48

@Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos: @London2009:
mondjuk nekem ez a rugjunk meg egyet hintaba sosem volt az a sportesemeny amin el akartam volna indulni es itt edzettem volna ra

London2009 2019.03.13. 17:55:03

@kék madár: Itt mindenkinek rossz, csak amitjuk magunkat. A hazakon atfuj a szel es a foldben sem terem semmi, csak fu. Ezt minden nap le kell irni. Ezzel nyilvanvaloan ertelmet nyer az, hogy akkor miert is el itt?!?

London2009 2019.03.13. 17:57:04

@London2009: hagyjuk mar ezt. Ha o belem kot a nyilvanvalo hazugsagaival, akkor arra fogok valaszolni. Miert is ne tennem? Kulonben meg van egy olyan erzesem, hogy mindenkit palira vesz. Lefogadom, hogy az egesz vagy kitalacio vagy fizetett kommenteles. Ennyire hulye nem lehet valaki. Azt hiszem valoban a legjobb lesz nem reagalni a kommentjeire, miutan nem vagyok biztos benne, hogy valosak.

kék madár 2019.03.13. 18:03:06

@London2009: erre mondta a pap a Ratoti legenyanyaban, hogy nincs az az Isten aki ennyi hulyeseget ki tudna talalni

kék madár 2019.03.13. 18:06:03

@London2009: re Hinta - persze ertem, de azt nem latod, hogy mennyire remenytelen es kiszolgaltatott, persze hogy hazudozik, es allandoan ellentmondasba keveredik, en megis valamiert inkabb sajnalom mint bosszankodom rajta

Arthamyr 2019.03.13. 18:12:25

@Herr Géza: Én is így gondoltam (bár talán kicsit nagyvonalúbbra számítottam), innentől kezdve annyira nem földi paradicsom (ez a szóhasználat is azért ütős a cikkből) az. Ahogy látom Gábor nem jött, hogy elmesélje, hogy is van ez. Sajnálatos, de kevésbé meglepő...

Arthamyr 2019.03.13. 18:15:02

@Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos: Akármekkora fizetés esetén? Az azért elég korrekt.

Csodabogár 2019.03.13. 18:31:17

@tanato: Nehogy azt hidd, hogy az USA-ban minden mindenütt egyforma. Előfordulhat, megtörtént eset, hogy valaki egyik államból a másikba költözött nyugdíjasként és kiderült, hogy az ő régi betegbiztosítója abban az államban nem működik. Nekünk ugyanez volt a kocsi biztosítással. Annyira nem ismerem az ottani helyzetet, de amennyit én tudok, nagyon nem mindegy melyik államban él valaki. Nem egyenlők az ellátások.

Csodabogár 2019.03.13. 18:35:54

@tanato: Eljár családokhoz takarítani. Csak azzal nem jár biztosítás.

Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.03.13. 18:37:03

@kék madár: pedig szerintem igaza van, a többségnek átlag alatti fizetése van, nempenzugyi S nemájtís területen dolgozik.
Magyarországon, az Egyesült királyságban, és sandiegoban is.

Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.03.13. 18:37:06

@kék madár: nem értelek. a séf fiú messze a legszórakoztatóbb virtuális figura, akiről valaha hallottam. Őszintén csodálom, és tiszteletem jeléül betűhíven idézem, hacsak tehetem. A publikus megnyilvánulásanak linkjét csak azért nem adtam meg, mert a blog.hu kiszűrte ( gyakorikerdesekPONThu oldal egyébként).

kék madár 2019.03.13. 18:43:34

@Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos: egeszen pontosan az emberek felenek van atlag alatti fizetese. De komolyra forditva a szot szerintem ez mar csak urban legend, hogy Londonban mindenki (majdnem mindenki) mosogat.
Az en nem reprezentativ kb 20 fos mintam rokonaim ismeroseim korebol senki

tanato 2019.03.13. 18:55:01

@Csodabogár: Ezért kellene egységesíteni aZ ellátásokat ,biztosításokat/is./Akkor volna EU/Egyesült Államok/.
Na de ezek csak gondolatok.

Dikusz 2019.03.13. 18:57:06

@kék madár: Csak a rátóti mondásra reagálva:
Egy valamikori humoristának mondták azt a hetvenes években: biztos súg neki valaki, mert egyedül ennyi hülyeséget nem létezik, hogy egymaga össze tud írni.

vándor madár 2019.03.13. 19:09:46

@Arthamyr: "Én is így gondoltam (bár talán kicsit nagyvonalúbbra számítottam), innentől kezdve annyira nem földi paradicsom"

Azért nem "nagyvonalú", mert maximálva vannak a beszámítható keresetek. A munkanélküliségnél pl. havi 6.700 euró. Ugyan annyi járulékot fizetsz 6.700 euró után is, mint a 10.000 után és ennek még valami nettóját számolják és abból a 60 (+ gyerek után) % -ot kap meg.
Beszámítható keresetek No-ban:

www.krankenkassen.de/gesetzliche-krankenkassen/system-gesetzliche-krankenversicherung/sozialversicherung-rechengroessen-beitragsbemessungsgrenze-versicherungspflichtgrenze/rechengroessen-2019/

Svájcban sem jár semmi akármekkora kereset után, a munkanélkülinél havi 12.350 frank a maximum és hogy ki meddig és mennyit kap, arra van több variáció.

awa.zh.ch/internet/volkswirtschaftsdirektion/awa/de/arbeitslosenkasse/unsere_dienstleistungen/arbeitslosenentschaedigung.html

www.arbeitslosenrechner.ch/artikel/lesen/hoehe-der-arbeitslosenentschaedigung-und-taggelder-3/

Arthamyr 2019.03.13. 19:12:03

@vándor madár: Ha ahogy írtad, amit beszednek miatta is maximalizálva van ugyanezen bevételeknél, akkor teljesen korrekt. Mondjuk én megvagyok nélküle, sosem érdekeltek az ilyen szociális juttatások...

Arthamyr 2019.03.13. 19:12:41

@kék madár: Igen, pontosan az emberek felének, főleg az USA-ban, akkora ott az egyenlőség. :D

vándor madár 2019.03.13. 19:18:53

@tanato: "Na erre volna jó a közös pénzügy adóügy,külügy,hadügy meg eü. ellátás/erre is/.Európai Egyesült Államok"

Nem hiszem, hogy adóügyileg annyira örülnél annak az adózásnak, pl. magas jövedelemadó, vagyonadó, ingatlanadó, telekadó, jó magas kamatadó, nyugdíjak megadóztatása, ami csak így hirtelen eszembe jut. Nyugaton csak az jár jól az adózással, aki keveset keres és semmilye sincs.

Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.03.13. 19:25:37

@Arthamyr: igen, Svájc elég korrekt. nem véletlenül van ott jóval magasabb bevándorló arány, mint akár Németországban vagy Angliában vagy Svédországban. A munkavállalók harmada migrancs.
Joggal retteg az átlagmagyar, hogy kerítés meg orbanviktor nélkül Pannóniat is svájci szintre zullesztene soros, Brüsszel meg a többiek.

Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.03.13. 19:25:40

@kék madár: nem egészen.
Az eloszlás többé kevésbé mindenütt skewed. Magyarországon konkrétan kb. A kétharmadnak van átlag alatti fizetése.

Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.03.13. 19:25:45

@Arthamyr: meg egy jó hír svájcbol. Évi 150 ezer feletti fizetésnél ráadásul a munkanélküli biztosítási díj (ALV) már nem 2,2, hanem csak 1%.

Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.03.13. 19:25:58

@kék madár:

'remenytelen es kiszolgaltatott, persze hogy hazudozik, es allandoan ellentmondasba keveredik, en megis valamiert inkabb sajnalom'

Reménytelen: tévedés. Te bizonyára az lennél az ő helyében de ő a legkevésbé sem az. Állandóan tele van tervekkel. Az optimizmus élő szobra.
Hazudozik: aljas inszinuacio, kikérem magamnak a nevében és a feltételezést is visszautasítom.

Én irigylem az önbizalmát.

tanato 2019.03.13. 19:32:19

@vándor madár: nem lehet csak egyet kiemelni azok közül amiket írtam,nyilván bérúnió is lenne/Áldott emlékű VOna úr miniszterelnök aspiráns sokat foglalkozott ezzel és nem volt teljesen hülyeség amit mondott./Egységes órabérek azonos szakmákban a fizikai munkástól az értelmiségiig.Egyébiránt én itthon is sokat adózom,SZJA Szocho,iparűzési adó társASÁGI adó gépjármű adó,kommunális adó,27% ÁFA ami hirtelen eszembe jut.

Platonica 2019.03.13. 19:34:08

@kék madár: ugyan nemcsak London, hanem osszvissz UK. Nekem egy ismerosom mosogatott, o is kb 15 eve, azota hazament.
Gyerekkorombol ismerem, cuki volt, mondta nekem vmikor me'g 2000 elott, h 'a te angol tudasoddal aka'r pincer is lehetnel':-DD

vándor madár 2019.03.13. 19:40:37

@Arthamyr: "Ha ahogy írtad, amit beszednek miatta is maximalizálva van ugyanezen bevételeknél, akkor teljesen korrekt."

Az csak No-ra vonatkozik. Most megnéztem a svájci bérkiszámolót is és a szerint a magasabb keresetre magasabb járulékokat is vonnak le, tehát lenyúlják a többit. Ezen én már nem csodálkozok.
Egyébként a megadott 12.350 frank az nagyságrendileg az átlagkereset kétszerese és nem kell azt gondolni, hogy sokan kapnak az alapján munkanéküli juttatást.

Csodabogár 2019.03.13. 19:47:09

@tanato: A napokban olvastam, hogy Macron próbálkozott többek közt az unioban egységes minimál órabérrel, de senki se volt vevő az ötletre, meg a többire se, amit szeretne.
Jómagamse nagyon tudnék lelkesedni a mindenütt mindenki egyforma dolgokért.

Herr Géza 2019.03.13. 19:47:38

@vándor madár: Nana. A Beitragsbemessungsgrenze az az a határ (plafon), ami fölött már nem emelkedik a különböző járulékaid összege.
A munkanélküli járulék (ALG1) összege valóban a legutóbbi 12 havi átlagkereseted 60%-a körül van (max. egy évig kapod néhány speciálisabb esettől eltekintve), azonban annak is van plafonja, ami jelenleg, gyerek nélkül 2032.- euró, azaz 129.887.- eurós havi átlagfizetés (:D) után is csak ennyit kapsz.

Arthamyr 2019.03.13. 19:59:31

@vándor madár: Én sem, azon lepődök inkább meg, ha van olyan hely, ahol korrekt vagy legalább tolerálható módon történik a lenyúlás, nem az a jellemző manapság. :)

dorian gray · http://doriangray82.blogspot.com/ 2019.03.13. 20:16:23

Azért azzal az utolsó mondattal csak óvatosan. Nekem nem kevés tapasztalatom van arról, hogy ilyenkor nagyon könnyen kapja meg az ember, hogy "persze a nyugati jólét után pampogsz". Pedig 1: nagyon alap dolgokról van szó adott esetben, ami legkevésbé pénz kérdés. 2: igen gyakran az itthoniak hozzák fel a tèmát, hogy ez, vagy az hogyan megy kint. Aztán meg én vagyok a nagyképű :)

Arthamyr 2019.03.13. 20:16:37

@Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos: Jó hely, fiataloknak, akik még sokat fognak dolgozni.

Dammiel 2019.03.13. 20:18:49

@_z_: saját felmondàs esetén 4 hêtig nem adnak pénzt, utàna igen.

kék madár 2019.03.13. 20:29:03

@Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos: @Arthamyr: en ugy tanultam az iskolaban mar nagyon nagyon reg, hogy az atlagszamitas egyik modja az a minden(ki)/2 es aszerint az emberek fele atlag alatt a masik fele meg az atlag folott keres.

vándor madár 2019.03.13. 20:30:28

@Herr Géza: " A Beitragsbemessungsgrenze az az a határ (plafon), ami fölött már nem emelkedik a különböző járulékaid összege."

Miért nem ezt írtam? Pontosan azt írtam, hogy 6.700 euróra is ugyan annyi a járulék, mint 10.000-re, tehát ha 6.700 felett akármennyit keresel, akkor is csak 6.700-ra fogsz munkanélkülit kapni.

Herr Géza 2019.03.13. 20:51:32

@vándor madár: A link meg a fogalmazásod együtt (!) volt megtévesztő. A 6700-ra sem kapsz már 60%-ot, hisz alapágon 2032 a plafon. Egy dolog az, hogy mekkora összeg után nem fizetsz több járulékot, és egy másik az, hogy mennyi az ellátás max. összege.

Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.03.13. 21:08:11

@kék madár: akkor az nemcsak rég volt, de igaz se volt.
A medián és a (számtani) átlag különböző fogalmak:
kiszamolo.hu/a-median-jelentese/

kék madár 2019.03.13. 21:11:53

@Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos: de en nem beszeltem medianrol, atlagrol beszeltem. A koznapi beszedben senki se geometriai atlagra gondol.
Egyebkent meg az egesz egy vicces beszuras volt, teljesen felesleges rugozni rajta.

vándor madár 2019.03.13. 21:30:51

@Herr Géza: "A 6700-ra sem kapsz már 60%-ot, hisz alapágon 2032 a plafon."

Igen, ezt is írtam "és ennek még valami nettóját számolják és abból a 60 (+ gyerek után) % -ot kap meg." Azt sajnos nem tudom, hogyan nettósítják, de majdnem a felére leveszik. Itt lehet pl. számolgatni:

www.nettolohn.de/rechner/arbeitslosengeld/ergebnis.html

Wise Lady · http://www.wiselady.hu/ 2019.03.13. 21:57:31

@kék madár:
Nem, nem az emberek felének van átlag alatti fizetése. Az átlag nem felező. A felező a medián.
Pl. egy kisvállalkozásban a fizuk: takarítónő 100ezer, szaki1 200ezer, szaki2 210ezer, szaki3 220ezer, tulajdonos-ügyvezető 1 millió.
Az átlag 346ezer, és a dolgozók 80%-a átlag alatt keres.
A medián 210ezer, és a dolgozók fele nem keres ennél többet.

Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.03.13. 21:57:42

@kék madár:
Azt írtad, hogy ''egeszen pontosan az emberek felenek van atlag alatti fizetese".
Ez tévedés, erre bátorkodtunk rámutatni.
Az állítás így lett volna helyes: "egeszen pontosan az emberek felenek van MEDIÁN alatti fizetese".

A geometriai átlagot ne keverd ide, arról végképp nem beszélt senki.
A linket azért kaptad, mert úgy tűnik, kevered az átlag jelentését a mediánnal.

kék madár 2019.03.13. 22:22:44

@Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos:
@Wise Lady:
ezen tenyleg kar rugozni, mert nem definialtam, hogy hogyan hasznaltam az atlagot de tessek: ha nem a fizetesre hasznaltam az atlagot, hanem az emberekre (negy ember negyfele fizetessel, 2 jobban es 2 rosszabbul keresore oszlik) akkor ketto az EMBEREK atlaga folott fog keresni, ketto meg alatta a helyezest tekintve.
Ugyanugy ahogy az emberek fele is (EMBER)atlag alatti magassagu, vagy IQ-ju. De ha igy se akarod erteni, kepzeld el, hogy 4 ember egy futoversenyen indul, a felenek a helyezesi eredmenye atlag alatt lesz a masik felee meg felette (az idobeli meg nem)

Soha nem kevertem a mediant az atlaggal, nem is keverhettem, mert csak atlagrol beszeltem

Herr Géza 2019.03.14. 00:12:07

@vándor madár: Akkor maradjunk annyiban, hogy (gyerek nélkül) a legutolsó nettó fizud 60%-át, de max. 2.032.- eurót kapsz munkanélküli ellátásként.
A 6.700-as határ meg arra vonatkozik, hogy ugyan a munkanélküliségi biztosítás a bruttód 2,5%-a, de a 6.700 € feletti jövedelmet már nem számítják bele.
Így korrekt?
Csak azért “vitatkoztam”, mert a rendszert nem ismerők számára a finomítás után is akár az jöhetett le, hogy 6.700*0,6=4.026 euró a munkanélküli, micsoda királyság.... Mint ahogy a kánaánt Kamu Gábor kamuposztja is sugallta, és @Arthamyr-t is megtévesztette.

Herr Géza 2019.03.14. 00:16:47

@Herr Géza: Ja, és hozzátenném még, hogy mindez az ex-nyugatnémet tartományokra vonatkozik, mert az ex-NDK-s környékeken másak a paraméterek.

montroyal ( CAN qc) 2019.03.14. 03:15:18

@vraaanyek: itt a pont gyere haza fiatal ... na ugye hogy ugye ..

Kopi3.14 2019.03.14. 06:29:58

Már csak ki kéne fejteni a témát, ha ilyen szép lett a bevezető! Mert nagyjából semmiről semmit nem tudunk meg.

takarék-láng 2019.03.14. 06:30:09

@London2009: "Leirtam, hogy Londonban ez nem vezetoi fizetes. "
- en meg leirom, ha nem lett volna vilagos, hogy ez nem igaz. Ennyi.
Nem bankok CEO-jara gondolt senki.

Egy kavezoban is van vezeto, aki vezetonek tartja magat, es ugy is fog bemutatkozni.
Vagy a 1p shop vezetoje.
Sok vezeto van londonban, amelyik azert el tarsberletben a panelban, mert a fizetesebol csak erre futja.

takarék-láng 2019.03.14. 06:30:51

@London2009: "Zuglon, Erden nem szeretnek soha lakni, koszonom. Kulonben meg azt is tedd azert hozza, hogy egy magyarnak mennyit kell dolgozni egy erdi, zugloi hazert… "

- nem tobbet, mint egy angolnak, a londoni hazert. Es akkor a hazak minosege ossze sem hasonlithato. Nem nyer az angol, ir, de errol nyugodtan kerdezhetsz epiteszt is, ha nekem nem hiszel.

okosjoska 2019.03.14. 06:31:43

Orulok, hogy a poszt irojanak bejott az elet Nemetorszagban es kielvezte az ott tolott idejet..Ha az ember ugy erzni, hogy odebb kell allni, akkor ezt a megerzest kell kovetni. Sok sikert kivanok a magyarorszagi eletukhoz!

Nemetorszagban meg nem eltem, de lehet egyszer azt is kiprobalom.

takarék-láng 2019.03.14. 06:31:54

@kék madár: "ezt majd a tobbsegnek is mondd el, nehogy azt higgyek, hogy jol fizeto munkajuk van "
- eleg nyomorusagos eletuk lehet, ha azt hiszik, hogy 2 minimalber vagy kicsit tobb mar jol fizetonek szamit.

Neha beleolvasok a facebookon kulonbozo angliai magyarok csoportjaiba. Nem az jon le, hogy neked van igazad, hanem az, amit en allitok. A tobbseg "alja" munkat vegez ehberert, persze otthon evente 2-3x el lehet belole jatszani a menot aztan felpakolva visszajonni.

London2009 2019.03.14. 10:55:56

@kék madár: nem vagyok ennyire empatikus, mint te. Foleg egy internetes forumon, ahol a nick mogott lehet barki. Valos szemely vagy fizetett kommentelo, pszichopata, notorius hazudozo, akarki. Igy bennem nem alakul ki soha, semmilyen, a sajnalathoz meg vegkepp nem foghato erzes mert ez itt egy semmi, ez nem a valo elet.

London2009 2019.03.14. 11:00:35

@takarék-láng: tudom, hogy neked a kadarkocka az epiteszet csucsa! Miert itt vettel akkor es miert nem Erden? Ha egy angol is meg egy magyar is ugyanannyit fizet vegul a hazaert akkor tenyleg nem ertem, hogy mi Zuglo elonye?

London2009 2019.03.14. 11:07:26

@takarék-láng: dehogynem arra gondolt! Miert szerinted a Poundland vezetoje keres 10k eurot havonta? Nyilvan a ficko (ha letezik) valamilyen magasan kvalifikalt munkat vegez, ami igen jol fizet. Eleg jo ralatasom van a londoni fizetesekre es a 120k egy magasan kvalifikalt professionalnek kb. kozepveztoi szintet jelent. Na es ez meg csak a fizetes, erre meg jon bonusz meg ilyen olyan juttatas, vagy akar jutalek, attol fugg, hogy mi egesz pontosan a pozicio.
Ez meg megint a regi el nem dontheto kerdes, hogy vajon a magyarok tobbsege minimalberert dolgozik e vagy sem. Soha nem fogjuk megtudni a valaszt, miutan erre nincs megbizhato statisztika. Csak talalgatni lehet. Nekem is az a tippem kulonben, hogy a tobbseg nem atlag feletti fizetesert dolgozik.

Arthamyr 2019.03.14. 11:16:21

@takarék-láng: "A tobbseg bizony mosogat takarit, arut terit, vendeglatozik es felte tenni csak jelentektelenul tud, vagy ugy, ha lejjebb adja a szinvonalat az otthonihoz kepest. " - Nem tudom, miből gondolod, hogy lényegesen többen mosogatnak, takarítanak stb., mint ahogy Magyarországon teszik. De tegyük fel, hogy érdekes módon lényegesen nagyobb az ilyen csekély megbecsültségű munkát végző emberek aránya. Ez azt jelenti, hogy még ez is jobb, mint ami hazánkban várt volna rájuk. Vagy azt, hogy az emberek mazochista hülyék, és szándékosan szopatják magukat, esetleg azt, hogy annyira hülyék, hogy nem is veszik észre, hogy szopnak. Feltételezem, hogy az első, mivel a környezetemben sem mazochisták, sem hülyék nincsenek, és magam sem tartozom ezen csoportokba.

Arthamyr 2019.03.14. 11:20:26

@London2009: Azért az tény, hogy 130k sehol a világon nem belépőszint, hanem a jelentős tapasztalattal rendelkezők/kisfőnökök szintje legalább. Németország meg nem London.

Arthamyr 2019.03.14. 11:22:22

@London2009: "Ha egy angol is meg egy magyar is ugyanannyit fizet vegul a hazaert akkor tenyleg nem ertem, hogy mi Zuglo elonye?" - Az biztos, hogy olcsóbb, londoni fizetésből. Ez a nyerő megoldás. :) Érdekes lenne arról egy statisztika, hogy Budapesten a felsőbb árszegmensekben mekkora a külföldi vásárlók/bérlők aránya.

London2009 2019.03.14. 11:24:18

@Arthamyr: ezt mondtam en is pont... nalunk a belepo szint 40k plusz juttatasok es bonusz.

London2009 2019.03.14. 11:30:27

@Arthamyr: nem olyan konnyeden megvalosithato a gyakorlatban, de anyagi szempontbol ez valoban egy jo megoldas. Noveremnek a cege pont kulfoldi ingatlan befektetokre specializalodott. Erdekes modon tiz-husz evvel ezelott sokkal tobb kulfoldi befekteto volt. Inkabb eladogattak a lakasaikat a nagy ingatlanbumm ota es jo sokat kerestek. Azert meg most is van sok kulfoldi befekteto. De a varos szele pl. Zuglo az halott ilyen szempontbol, csak a belvaros megy.

Arthamyr 2019.03.14. 11:39:52

@London2009: Emiatt állja meg helyét az valamelyest az a pongyola megfogalmazás, hogy "vezetői" fizetés a 130k. Van, aki ebbe beleérti a team leadeket, akiknek van 5 embere, van aki meg csak a felsővezetőket, akiknek több 100/1000 embere közvetlenül.
Én nem is tudom, mi arra a jó kifejezés, hogy team-leadtől/nagyon seniortól felfelé minden. Ráadásul még Londonban is azok a szektorok vannak óriási többségben, ahol ez még ezen a második szinten sem igazán jellemző fizetés, inkább még eggyel felette. És a poszt nem Londonról, hanem Németországi földi paradicsomról szólt.

Arthamyr 2019.03.14. 11:53:57

@London2009: Zugló nem a város széle, a belső része (a városliget környéke) viszonylag menőnek számít emlékeim szerint.
Azt valószínűtlennek tartom, hogy a (több-) százmilliós ingtatlanokat millió feletti négyzetméteráron magyar dolgozó emberek (akkor sem, ha tuti nem mosogatnak, vendéglátóznak, hanem nagy többségében nagy megbecsültségű munkát végeznek :)) veszik. Vagy külföldiek, vagy az új magyar arisztokrácia. Most már vásárolni is drágán lehet, míg 20 évvel ezelőtt ez nem így volt, gondolom akkor hatalmasat lehetett szakítani, sőt, még 10 éve is. Azóta viszont jócskán csökkent az árkülönbség Budapest és az európai városok közt.

London2009 2019.03.14. 12:01:15

@Arthamyr: ezt en ertem, de en Londont irtam es, hogy itt meg csak vezetonek sem kell lenned ennyi penzert. Mert ugye sokan megkerdojeleztek, hogy vajon mit csinalt es, hogy igaz e a poszt egyaltalan. A vezeto nekem a felsovezetot jelenti. Team leadekbol Temzet lehet rekeszteni, nekem az nem vezeto. Nalunk kulonben a felso vezetest szimplan managementnek higher managementnek hivjak es ebbe tartozik a “krem”, a donteshozo hatalom. E mellett pedig magasan kvalifikalt, professzionalis munkarol volt szo, nyilvan abban lehetseges ez a szintu fizetes es nem a sarki kavezo “vezetojekent”.

London2009 2019.03.14. 12:07:32

@Arthamyr: pedig hidd el, hogy igy van. Csak a belso keruletek mennek es a Koruton kivul semmi. Ami teljesen ertheto is. Nekem valami miatt Zuglo az, ami soha nem tetszett. Nem olyan regen jartam arra es megint csak megerositett, hogy nagyon nem az en vilagom. Biztos vannak kulfoldi befektetok nagy erteku irodahazak, parkolok, ipari ingatlanok stb. eseteben, de ehhez nem ertek. Csak a lakossagi ingatlanok vilagat ismerem es ott a Belvaros megy. Nagyon sok penz van am Mo-n, zavarosban jo halaszni, sok a hivhatjuk “arisztokracianak”, de en inkabb maradok az ujgazdagnal. Van ott penz, nem is keves.

Hari Seldon 2 2019.03.14. 14:14:05

@Csodabogár:
Nem teljesen egyforma. Differenciálva lenne.
Csak úgy, hogy figyelembe veszik a helyi árszintet. - és ahhoz viszonyítva legyen egységes.
tehát így is maradna mondjuk legalább kétszeres szorzó, de legalább nem ötszörös.
Egyébként meg, az USA-ban sincs egyforma bérezés, hiába egy ország, államonként más és más a árszint. Ehhez van viszonyítva a kereset. itt sem pont arról van szó, hogy MINDENKINEK egységesen 1350 Eurót kell kapni, hanem súlyozni.

Arthamyr 2019.03.14. 15:37:37

@London2009: "ezt en ertem, de en Londont irtam es, hogy itt meg csak vezetonek sem kell lenned ennyi penzert." - De minek írtál Londont, ha egyszer Németországról volt szó, és így vetett fel sokakban jogos kételyeket, hogy sok lesz az a havi 10k+? És nem _kell_ vezetőnek lenni, de a cégek többségénél olyan embernek kell lenned _Londonban is_, akinek van beosztottja, vagy ha nincs is, magasabb szinten van a céges hierarchiában, mint a belépő manageri szint (team lead és hasonlók), pedig Londonban a jól fizető szektorok erősen felül vannak reprezentálva (még).

"A vezeto nekem a felsovezetot jelenti. Team leadekbol Temzet lehet rekeszteni, nekem az nem vezeto." - Neked. Más meg máshogy látja. De mint mondtam, én sem tudom, mi a jó magyar kifejezés arra, hogy nem sima melós. Lehet, hogy a team leadekkel Temzét lehet rekeszteni, ettől még számuk majdnem egy nagyságrenddel kisebb, mint azoké, akik alattuk vannak, és kevesebbet keresnek. Tehát ha velük Temzét tudsz rekeszteni, a többivel meg a Channelt... Alapvetően igaza volt @takarék-láng: -nak meg @vraaanyek: -nak, amikor azt írta, hogy ez vezetői (cseréld ki a megfelelő kifejezésre) fizetés, főleg "Németországban". Nem BMW executive fizetés, hanem mondjuk egy mérnöké, akinek beosztottai is vannak (ha egyáltalán, a németországi hozzászólók erről biztos többet tudnak).

Arthamyr 2019.03.14. 15:44:59

@London2009: Neked nem tetszik, de ettől még pl. Stefánia út környéke se nem olcsó, se nem pang, és másnak meg tetszhet (ezzel nem azt mondom, hogy pl. az I. kerület nem kurrensebb). És nem csak a belváros megy és drága, hanem simán még a Hungárián kívül is drágaság van, lakóház téren is, főleg ha az ember új építésűt/jó állapotút kíván, nem egyből felújítással szeretné kezdeni (amikor még szintén drágaság van, hacsak nem egy lepukkant társasház rossz környéken). Nyáron nézegettem, láttam az árakat. Ha nekem nem volt olcsó, akkor a magyar emberek 99.9%-ának sem az. Persze megint csak nem azt mondom, hogy ennél nem drágább a belváros, de nincs pl. kétszeres különbség sem a 14. és az 5. kerület közt.

Arthamyr 2019.03.14. 15:48:08

@Hari Seldon 2: A minimálbér meg úgy általában a munkaerőpiac szabályozása pont olyan dolgok, amit nem tőletek kéne átvenni. :D Macron meg inkább foglalkozzon a saját országa rendbetételével és az ottani elfogadottságával, mielőtt Európában akar reformálgatni...

London2009 2019.03.14. 16:00:09

@Arthamyr: egy kulfoldi befekteto nem Zugloban fog venni. Stefania, Rona utca, Thokoly ut, Hungaria en megertem, hogy valakinek tetszik egy szoval sem mondtam, hogy ne tetsszen, nekem nem tetszik. Ennyit irtam. Azt sem irtam sehol, hogy ne lenne draga, pont ezert is lett kevesbe vonzo a kulfoldieknek az utobbi evekben.

London2009 2019.03.14. 16:02:36

@Arthamyr: miutan itt elek, igy nyilvan a londoni fizetesekkel vagyok tisztaban es itt nem lenne vilag szenzacio ha valaki ennyit visz haza. Nem tudom az miert annyira elkepzelhetetlen, hogy a ficko ennyit keresett Nemetorszagban. A valosag ugysem derul ki, miutan nem jelent meg a posztolo. Almatlan ejszakaim azert nem lesznek miatta. : )

Arthamyr 2019.03.14. 16:15:49

@London2009: Nem világszenzáció, ha valaki ennyit _visz haza_ (mert ha hazaviszi, akkor ugye nettoról beszélünk), csak elképesztően jó. Nem kerestem ki, de biztos, hogy top 10% (ha az összes londoni dolgozót vesszük, nem az általad önkényesen kiválasztott "professzionális munkával" foglalkozókat), bruttó 120k előtt is simán top 20%. És itt nagyon konzervatív százalékokat írtam.
Ez annak a tipikus példája, amiért azt írtam pár napja, hogy te lehet, hogy már nem is felső-középosztály része vagy, és már a mediánig nem is látsz le. :)

Arthamyr 2019.03.14. 16:17:41

@London2009: @Arthamyr: És persze ettől függetlenül tök irreleváns egy németországi posztnál. Egy villamosmérnök, egy szoftverfejlesztő, de tippem szerint egy átlagos orvos sem fog ennyit keresni arrafele...

Arthamyr 2019.03.14. 16:43:16

@Platonica: Köszi, én nem tudtam jól használni az oldalt (legalábbis nem láttam, hogy lehet triviálisan navigálni pl. szakmák/üzleti területek/földrajzi helyek között. Érdekelt volna, hogy mennyi kell a londoni pénzügyi melók top 10%-hoz, ha mindent beleveszek, pl. a back office-t, operations-t, technology-t is. Tudtommal London2009 az egyik legjobban fizetett szektor egyik legjobban fizetett részterületén dolgozó senior munkaerő, így a lehet a környezetében hétköznapi a 120k.
A 35k elég alacsony átlagnak, és ennél a medián kisebb, tehát simán lehet, hogy mondjuk az emberek 70%-a ennél is kevesebbet keres, és hol van ez még a 120k-tól, meg Németországtól? :)

Golf2 2019.03.14. 16:46:10

@London2009: kevesbe vonzo a kulfoldieknek az utobbi evekben...kivéve a kinaiakat azok veszik mint a cukrot. Az átlagkeresőt meg hazavágták a csokkal ami miatt duplázódtak az árak fillért csináltak a forintból 5 év alatt akinek pénze volt felit se éri...így is lehet zsebből lopni.

Platonica 2019.03.14. 17:15:24

@Arthamyr: lehet vmennyire kalibralni a keresovel, de nem tul finoman. Csak mivel 'az osszes londoni dolgozot' irtad, ezert gondoltam ez epp olyasmi.
Nem vagyok jartas a penzugyi szektorban, de itt irnak par adatot errol:

www.cityam.com/241041/these-are-the-18-highest-paying-jobs-in-londons-finance-sector

Arthamyr 2019.03.14. 17:40:40

@Platonica: Ezt ismét nem árt fenntartásokkal kezelni:
1. Emma Haslett
I am City A.M.'s digital editor.
Having previously worked at Property Week and Management Today, my areas of expertise are housing, entrepreneurs and leadership, as well as cars and the automotive industry.

2. A bontás, amit ad, nem írja, hogy miből mennyi van, azt sem hogy milyen szinthez tartozik, az önkényesen kiválasztott halmazok korántsem ugyanakkora területet fednek le, és nem ugyanannyi ember dolgozik bennük. Az adatok forrása sincs megemlítve, mekkora a minta, milyen módszerrel szerezte az adatokat.

No nem mintha panaszkodni lenne okunk (ok, azt mindig van, mert a tökömért nem keresek annyit, mint CR7 :)), jók a juttatások, de ettől még nem árt látni, hogy a pénzügyi szektor nagyon nem reprezentatív minta, és ezen belül is van egy hadseregnyi ember (a többség), aki viszonylag szerény juttatásért dolgozik.
Sőt, általában a fizetések nem is annyira impresszívek, aki sokat keres, az általában jutalékkal, bónusszal kaszál nagyot.

London2009 2019.03.14. 17:51:52

@Arthamyr: biztos bruttorol volt szo, nekem a netto eszembe sem jutott. Na az meg Londonban is eleg durvan jo fizetes lenne. Ha a poszt igaz volt, akkor en meg mindig az gondolom, hogy kereshetett ennyit a posztolo. Irrelevans vagy sem, nekem csak ez az informaciom van es ebbol indulok ki.

London2009 2019.03.14. 17:56:59

@Arthamyr: azt azert nem irtam, hogy hetkoznapi, csak azt, hogy nem vilagszenzacio. A hetkoznapi az inkabb a 60-80k. Ezt a buvos hat szamjegyet sokan belovik celkent. Igy mericskelik magukat, hogy mar kozelebb vagyok a hatszamjegyhez, elertem, tuljutottam stb. De ebben a szektorban konnyen osszejon es kozepvezeto, manageri szinten, par ember beosztottal ez teljesen realis.

London2009 2019.03.14. 18:02:20

@Arthamyr: igen, ezzel nem is vitatkoznek. Az alapfizetes egy dolog, a jutalek, bonusz meg egy masik. De ne aggodj, tisztaban vagyok azzal, hogy mas szektorokban egeszen mas a berezes. Ettol fuggetlenul ha azt irta Gabor (letezo vagy nem letezo), hogy ennyit keresett, akkor am legyen. Miert is ne. Ezen egyaltalan nem akadtam fent, inkabb egyeb dolgok voltak furak a posztban. De whatever. Leptem is. Ciao!

Platonica 2019.03.14. 18:03:39

@Arthamyr: na most ez engem korantsem erdekel (marmint maga tema), plane nem olyan reszletekig, amiket emlitesz.
Amugy a te kerdesed nem ezekre, hanem konkretan a top-ra vonatkozott->'Érdekelt volna, hogy mennyi kell a londoni pénzügyi melók top 10%-hoz, ha mindent beleveszek, pl. a back office-t, operations-t, technology-t is.'

A cikkiro egyebkent megjeloli a forrast: www.emolument.com/
Lehet tovabb kutakodni, akit erdekel, mennyire relevans:-)

Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.03.14. 18:28:18

@kék madár:
"ha nem a fizetesre hasznaltam az atlagot, hanem az emberekre (negy ember negyfele fizetessel, 2 jobban es 2 rosszabbul keresore oszlik) akkor ketto az EMBEREK atlaga folott fog keresni, ketto meg alatta a helyezest tekintve"

:))
Remek! És akkor mennyi a példádban az átlag, és pontosan melyik ismérvre vonatkozik? Az emberek számának átlagára?

Csak nem ez a TERMÉSZETES JÓ által diktált értelmezése az átlag szónak?
Nyugtass meg hogy te is tudod, hogy ennek se füle, se farka.

Vicces látni, hogy értelmesnek látszó emberek is komplett hülyét csinálnak magukból annak érdekében hogy fenntartsák a magukról sugallni vélt pozitív képet. Pedig nincs abban semmi rossz, ha valaki téved vagy tudatlan valamiben.

Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.03.14. 18:28:27

@Platonica:
Ennek megbízhatósága egy bulvárhírével vetekszik. Az adatok onbevallason alapulnak. Zéró kontroll, mindenki annyit mond, amennyit akar:

Results are based on 5,400 finance professionals working in the UK.

Emolument provides bonus and salary statistics based on data submitted directly by professionals like you. It is free, anonymous...

www.emolument.com/career_advice/very_best_paying_jobs_highest_salaries_finance

Platonica 2019.03.14. 18:51:51

@Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos: Erre irtam, hogy lehet tovabbkutakodni, hogy relevans-e;-) Ha erdekel vkit.

Es az eredetit is ugy ideztem be, mint 'itt irnak par adatot', nem mint a szentirast ugye:-)) Az is teny, h me'g senki nem mellekelte a tutit...

Amugy az erdekes, hogy vajon ki az, aki egy anonim kerdoivben mindenfele valotlant allit magarol, illetve ki az, akiben felmerul, hogy biztos kamuznak az ilyenben az emberek:-x

Arthamyr 2019.03.14. 19:26:46

@Platonica: @London2009: No azért annyira engem sem érdekel a dolog, már azzal túlteljesítettem a szintet, hogy megnéztem a linkeket. :D
Csak azt szerettem volna egyértelműsíteni, hogy mocsok sok (és emiatt erősen kamuszagú, főleg a posztból érzékelhető hozzáállással) a 4 év alatt fél milla Németországban, és én nettonak vettem. Ilyet nem mond az ember, hogy több mint félmilliót kerestem, ha a harmadát-felét lenyúlta az állam. Ha havi 10k a fizetése, az nem ugyanaz, mint 10k-t keresni, mert akkor az ráficcent a számlájára.
Aztán persze lehet, hogy minden cseppje maga az igazság, csak szerencsétlenül lett megfogalmazva a poszt, a poszter meg nem akart idejönni az kellemetlen hangulatba vagy leszarta az egészet.
Egyelőre azt mondom kamu, de, mint az első hozzászólásomban is írtam, nagyon örülnék, ha megjönne Gábor, és eloszlatná a kételyeket. Mindig szívesen tanulok sikeres emberektől, ki tudja, a laza munkával havi 11k nettóért már akár megérné váltanom is, ha elég laza, és el tudom végezni. :)

Arthamyr 2019.03.14. 19:36:29

@Platonica: Hát passz, én még életemben nem töltöttem ki ilyet, de simán felmerül bennem, hogy nem megbízható. Ha nem is feltétlenül azért, mert kamuznak (de ezt sem zárom ki), hanem inkább azért, mert nem lesz kellően tág és reprezentatív a minta.

Szerintem ezek az adatok senkinek sem állnak rendelkezésére. Az adóhatóságnál megvan a fizetés (elvileg, de jobb helyeken azért nem széles körben elterjedt a feketén fizetés, szóval gyakorlatban is eléggé jól), de fogalmuk sincs, hogy az adott ember mit csinál. A HR talán a cégen belül tisztán lát (bár azért itt is próbálják fragmentálni az adathozzáférést), de más cégekről nincsenek pontos információik.

Amikor még alkalmazottként dolgoztam, simán előfordult másfél-/ kétszeres eltérés is a juttatásban azonos munkakörben dolgozó emberek közt, látszólag indokolatlanul. De ha valaki munkát keres, ott is elég masszív szórással lehet szembesülni a juttatási csomagok terén, ez is ezt támasztja alá.

Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.03.14. 19:38:46

Egyébként szerintem simán LEHET egy kiégett közép vagy felsővezető igaz története. Le is írja, hogy már amikor kiment, akkor is utálta a munkáját. Valamiért mégis felvették és nem adott elég okot rá, hogy négy év alatt kirúgják. Vagy lehet hogy pont addigra telt be a pohár a munkáltatónál is és azt mondták, vagy közös megegyezés, vagy kirúgunk. Vagy ő nem akarta/bírta tovább csinálni.

Szerintem nem elképzelhetetlen, hogy valaki utálja amit csinál. De mivel valamiből élni kell, ezért ennek ellenére is csinálja. Mert mondjuk tudja, hogy az álom munkakörben (mondjuk a kiskunsági Nemzeti Park természetvédelmi orekent) csak nyolcad vagy tizedannyit keresne. Nem mindig egyszerű dilemma ez, simán elképzelhető.

Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.03.14. 21:36:34

@Platonica: nem kell szándékosság ahhoz, hogy a nyert adatok használhatatlanok legyenek. Elég ha csak figyelmetlenül tölti ki valaki vagy elüt egy nullát. Vagy máshogy értelmezi a kérdést (bruttó vagy nettó, juttatásokkal vagy anélkül, mely juttatást hogyan számítja bele, stb).

Ha nincs adat tisztítás és nincs garantálva hogy minden user Pontosan ugyanúgy értelmezi a kérdést, akkor a " garbage in-garbage out" elv érvényesül.

Buchhalter 2019.03.15. 11:22:49

@vraaanyek: van kint gépészmérnök ismerősöm Ingolstadtban 2 éve amikor kiment kapott nettó 3000 €-t de szerintem max most 3500-t kaphat.majd rákérdezek.

Buchhalter 2019.03.15. 11:26:57

@Arthamyr: takaréglánggal kár vitáznod.Ő párthű Fidesz katona ,lángoló Szitya harcos ,de ha 2 kan cigo rákiabálna lapítva húzna el a szennyvízcsatornába.

Buchhalter 2019.03.15. 11:29:35

@Arthamyr: Zugló nem a város széle, a belső része (a városliget környéke) viszonylag menőnek számít emlékeim szerint.A kollégám most árulja a 60m -es lakását a Hungária krt-n 32milát kér érte és nincs alkú.

Antal Jozsa 2019.03.18. 17:58:24

Ö tiz ropit keres, nyolcadik perc

youtu.be/Jz6Z94-qxws

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása