oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. augusztus 12. 06:30,  Egy hónappal hazaköltözés után 134 komment

2018. augusztus 12. 06:30 Határátkelő

Egy hónappal hazaköltözés után

Egy év 10 hónap Franciaország után egy hónapja költözött vissza Magyarországra Zsófia, aki ennyi idő alatt már pozitív és negatív tapasztalatokkal is gyarapodott – mindkettőre akad majd példa a mostani beszámolóban. Emellett megnézzük Horvátországot 5 csillagosan és turkálunk a török sajtok között is.

balaton.jpg

Zsófia történetét a Fromázs blogon keresztül is figyelemmel követhettük, arról is esett már szó, hogy közel két év után a hazaköltözés mellett döntöttek. Azóta eltelt egy hónap, és mint írja, ennyi idő kellett az akklimatizálódáshoz.

„Már nem döbbenek meg annyiszor, hogy miért mennek a dolgok néha úgy ahogy, mert újra hozzászoktam a magyaros ügymenetekhez és reakciókhoz. 

Szerencsére sokszor csalódom kellemesen is, például a zalaegerszegi vasútállomás jegypénztárában a kedvesen segítő hölgyben vagy hasonlóan a zegi OEP-nél az ügyintéző hölgy átfogó tudásában. 

Meg kell hagyni, Budapesten nem volt ennyire sikeres és kellemes az ügyintézés. Lehet, hogy nálunk is igaz az a sztereotípia – ami persze általában nem teljesen igaz, de mindig van benne valami igazság – mint Párizs és a francia vidék viszonylatában, miszerint a fővárosban morgósak és undokok, vidéken pedig kedvesek és segítőkészek az emberek. Na nem baj, én majd igyekszem javítani a fővárosi helyzeten! 

A hazaköltözésünk hírére kaptam néhány aggódó kommentet és természetesen itthon sem érti senki teljesen – egyetlen barátnőm kivételével – hogy mit is keresünk itthon, amikor még munkánk sincs, most amikor az emberek inkább elfelé mennek. 

Nálunk sem fekete-fehér a helyzet, vannak nehézségeink, de sikereink is. Azt mindenesetre nem mondhatom el a saját érzéseimmel kapcsolatban egy hónap után sem, hogy abszolút meg vagyok győződve arról, hogy ez volt a jó lépés, viszont arról meg vagyok győződve, hogy számomra most nem lehetett más út. 

Meg akartam próbálni itthon boldogulni (ezelőtt is sikerült már), mert én szeretek Magyarországon élni az anyukám és a közeli barátaim támogató kis hálójában, ahol van esélyem arra, hogy az utcán véletlenül összefussak egy régi iskolai osztálytársammal. Szentimentális naivitás? Lehet, de nem bánom. Nem mindenkinek való a tartós külföldi élet. Nem vagyunk egyformák és ez így van jól. 

Egy kicsit irigylem azokat, akik könnyen gyökeret eresztenek külföldön, mert a rendszeres honvágyam és panaszkodásom ellenére valójában nagyon szeretek külföldön élni, New Yorkot is imádtam, Nantes-ról pedig ne is beszéljünk, annyira tetszett és mégis mindig előbb-utóbb hazahúz a szívem. 

Azért szeretek máshol élni, mert rendkívül kíváncsi vagyok mindenre. Hogy az emberek hogyan élnek, milyen szokásaik vannak és ezekből imádom kimazsolázni azt, ami nekem tetszik és próbálok hasznosítani a saját életemben. 

Amióta itthon vagyok, nekem mindenki segít vagy azt kérdezi, hogy hogyan segíthet. Azért ez nem semmi, és nagyon jó érzés. Sajnos utálok segítséget kérni, és nem is megy valami jól ezért még többet jelent amikor valaki felajánlja. Inkább én szeretek inkább másoknak segíteni, de néha én is rászorulok, mint most. 

Anyukám állandó ügyeletben van, a barátnőim ahol tudnak, ott segítenek, szállást adnak, autót kölcsönöznek, gyerekülés vásárlást intéznek, ajándékba függönyt varrnak és felszerelnek, látogatnak, sütit hoznak és minden létező módon támogatnak. (...) 

Szeptemberben elindítom a vállalkozásomat, ahol tolmácsolási és egyéb szolgáltatásokat fogok nyújtani a budapesti kiküldetésben élő külföldieknek és turistáknak (Budapest Local Experiences néven), valamint viszem a garzonunk kiadását is az Airbnb-n. Decemberben pedig szülök egy gyereket. Ez a terv.” 

A teljes posztot (a végén némi meglepetéssel) itt találjátok.

Hrvatska 5 csillagban

Tavaly Zuzzer írt egy posztot horvátországi élményeikről, ami kavart némi vihart a Határátkelőn (konkrétan a helyi ételek minőségével nem volt kibékülve), egyebek mellett azt is javasolták neki, hogy ha nem tetszik, akkor menjen ötcsillagos hotelbe. Ő pedig ment, családostól, aztán most az egészet jól megírta a Kolbászkerítésország blogon.

horvatorszag.JPG

„Nos, örömmel számolhatok be, hogy a tanácsot az utolsó betűig megfogadva egy hotel 5 csillagos részén töltöttünk el egy hetet Jelasicslend nyugat-isztriai részén, Porec kikötőjével szemben a Sveti Nikola szigeten. 

Gondoltam röviden beszámolok milyen volt, hátha elküldtök egy 6 csillagos hotelbe ennek folyományaképpen :), én az ilyet meg szeretem, bár lehet dubajozni kell érte. 

Tehát valamikor év elején eszméltünk szokás szerint, hogy nem hogy nyaralás, de telelés se lesz, ha gyorsan nem foglalunk valamit valahol, mert vitték az ajánlatokat mindenütt mint a cukrot. 

Én persze szokás szerint nyugat felé akartam indulni, esetleg délre, de el kellett fogadnom gyermekeim anyjának érvelését, miszerint a gyerekeink nagyszülei már koros emberek, inkább úgy nyaraljunk, hogy egy nyúlfaroknyi magyarországi nyaralás is odaférjen a végére. Ezenkívül tenger, hajó, meg ha lehet jó idő is legyen a palettán, szóval maradt Taljánfölde és Horvátország mint közös nevező. (...) 

Olyan 10-11 óra alatt lent voltunk Porecben és kezdődött a havaj-dídzsé! Leparkoltunk a hotel poreci parkolókomplexumában, ahol azon nyomban x ember kezdett el sürgölődni körülöttünk, fogták-vitték-pakolták a csomagjaink, ha kell, ha nem. 

Kínáltak kávéval, üdítővel és végül elvittek minket egy mikrobusszal a kikötőbe, ahol egy hajó csak minket várt és szállított át a szigetre. Ott aztán becsekk és már fuvaroztak is kis golfautóval a bérelt „villánkhoz”, mert olyat vettünk ki, hogy a tavalyi tanácsokat megfogadjuk. :) 

A sziget szélén sorakoznak a házak, a miénkhez szerencsére tengeri kilátás is tartozott; nem nagyok, két szoba, közlekedő, terasz, WC, fürdőszoba. TV, légkondi, ingyenes wifi, minibar, szóval a szokásos felszereltség, olyan 50 négyzetméterre saccolom. 

A házak körüli tereket és általában az egész szigetet is hyper jól karbantartják, éppen virágzott az ezerféle levendula, trombitavirág, jól nézett ki az egész. 

A szigeten körbe bárhol le lehet menni úszni és strandolni, bár vannak homokosra kiépített népszerűbb szakaszok is, ezenkívül két épített medence is van, ezek közül az egyikhez – és így volt ez egyéb dolgokkal is – korlátozott a hozzáférés, fenntartják az olyan nagyképű öcccsillagos vendégeknek, mint mi voltunk. 

A nagyobb strandoló komplexum egy családosoknak ideális hely csúszdával, étteremmel, bárral, ilyesmi, míg a másik, ahol mi többet előfordultunk amúgy, meg tengervizes kis gyöngyszem. 

Étterem is volt rendesen a szigeten, bár mi inkább átjártunk Porecbe vacsorázni, néha ebédelni is, így végigteszteltünk egy pár éttermet. Ezek között akadt olyan, amiról megint leírhatnám, hogy tucatmenza, meg olyan is, aminél nagyon kellemes meglepetések értek, szóval a szokásos. (...) 

Mivel már akkor kánikula volt – azaz káni, mert szerencsére kulával nem találkoztunk – igazából a sportolási lehetőségeket kihagytuk majdnem teljes egészében. 

Egyszer mentünk le az izmozó terembe, egyszer meg a család úgy döntött, hogy tekerhetem a vízibiciklit, de ennyi. Nem annyira kultiváljuk a 35 fokban teniszezést, falmászást és egyéb nyalánkságokat, de ez a mi szociális problémánk. 

Egy másik a kétoldali heveny lustaságunk, kirándulni végül csak nem mentünk el, bár mikor a hajók kiöntötték a partra a pirosra főtt emberek csoportjait, mindig el is ment kicsit a kedvünk a dologtól. 

Abban meg biztos vagyok, hogy a delfinek újra le fognak lécelni a horvát Adriáról. Mostanában fedezték fel, hogy néhány kisebb populáció visszatért, de nem sokáig lesz ez, mert még Marcsi néni is mindenféle delfinzargató túrát árul, jetskitől kezdve repülőgéphordozó anyahajó méretű járműig bezárólag. Delfin lennék, feltartanám a nem létező középső ujjamat, aszt meg se állnék Gibraltárig. 

Volt még egy kis fűszer a nyaralásunkon, mivel a labdarúgó VB éppen akkor ment, volt szerencsém rögtönzött angolként (nekik szurkerolok, ha nincs Magyarország) kiélvezni, mikor az „égő” Porec lángjai festik vérvörösre az eget. 

Horvát barátaink ünnepelni azt tudnak, halivudi katasztrófafilmekben lehet olyat látni, mint itt egy gólnál; a villódzva „égő” láthatár előtt Porec épületeinek árnyéka. 

Porec pont olyan, mint amit az ember elképzel, ha már látott akár egy horvát települést legalább, szép kis tengerparti város óvárosi negyeddel, rengeteg étteremmel, hajóval, nyüzsgő turistákkal. 

Az egy hét, amit ott töltöttünk, az pont elég volt arra, hogy minden utcát kétszer bejárjunk, sok helyen töltekezzünk élelemmel és sörrel, jól érezzük magunkat. Egy második hét már nem fért volna bele, hacsak nem kezdtünk volna el mi is túrázni és delfint nézni.” 

A teljes posztot itt találjátok, ki ne hagyjátok, ha már tavaly sem tettétek… ;)

Mindenféle fura sajtok 

Mai harmadik utunk Törökországba vezet, ahol a legszelídebb becslések szerint is 193 különböző típusú sajt (törökül peynir) van, ami még mindig alig több mint a fele, mint például Franciaországban, de ember legyen a talpán, aki eligazodik közöttük. Nos, az Isztambul kalandok oldal szerzője megpróbálta.

torok_sajt.jpg

„A sajt alapvetően függ attól, hogy hol készül. És Anatólia belsejében a sajtot leginkább egyszerűen csak sajtnak hívják. Jobb esetben a falun készült sajt megkapja a falusi sajt (köy peyniri) nevet. És akkor ezzel el is lett rendezve. 

De nem sokkal egyszerűbb a helyzet a nagyvárosokban sem. 

Az általános török sajtot egyszerűen csak fehér sajtnak hívják. Törökül beyaz peynir. Ez az, ami a boltok sajtos részlegének kb. 70%-át elfoglalja. Ugyanis minden gyártó készít fehér sajtot. Te meg találd ki, hogy ebből melyik a legjobb. 

Kicsit segít, ha megnyomkodjuk őket, és így választhatunk puhábbat vagy keményebbet. Esetleg megnézzük az összetevőket, hogy mennyi a víz, a zsír, no meg a só. Ezekből lehet valamennyire meg lehet tippelni, hogy mit is találunk majd a csomagolásban. 

Ezzel szemben, ha a piacon a sajtos részlegen próbálkozunk, már sokkal több minden kiderül arról a bizonyos fehér sajtról. 

Kezdve mindjárt azzal, hogy egy igazi sajtos helyen mindjárt többféle, legalább 10! fajta fehér sajttal találkozunk. 

Az első csoportosítás általában az, hogy milyen állat volt a tej előző tulajdonosa. Lehetett boci (inek), kecske (keçi), juh (koyun), extrém esetben pedig még akár bivaly is (manda). De olyat csak belső, rejtett anatóliai régiókban találhatunk. De ott ugye sok-sok más érdekességgel is találkozhatunk. 

Miután kiválasztottuk, hogy milyen tejből készült sajtot szeretnénk, akkor még ilyen lehetőségek fordulhatnak elő: kemény (sert) vagy puha (yumuşak). Sós (tuzlu) vagy inkább ne legyen sós (tuzsuz). Ezt szokták még azzal vadítani, hogy közepes (orta), meg kicsit sós (az tuzlu). 

És akkor ez még csak a sima fehér sajt… Mert ott van még a süzme, ami… mondjuk úgy, hogy szűrt. Míg a sima meg nem szűrt… hanem az úgy magától… a tej gondol egyet, hogy én holnaptól sajt leszek, és hopp! sajt lett!. 

A süzme arról ismerhető fel, hogy áll a vízben. Leginkább ő hasonlít arra, amit a görögök fetának hívnak. Csak a törököké nem annyira sós… általában… na jó, nem mindig… néha sajt is van a sórögök között. 

De a piacon mégis az a legjobb, hogy meg lehet kóstolni! (...) 

Az, hogy ezt a finomságot fehér sajtnak hívják, mindjárt adja a kérdést: van akkor nem fehér sajt is? Persze! 

Van, aminek olyan sárgás-fehér, tényleges sajt színe van. Őt úgy hívják, hogy kaşar. Ő az, aki a boltok sajtválasztékának kb. 20-25%-át lefedik. 

Ez a sajt a Magyarországon található trappista sajtra emlékeztet. Olyan homályosan, mint ahogy valaki egy átbulizott éjszaka után próbál visszaemlékezni arra, hogy lukasztott-e jegyet a buszon (főleg az elektronikus jegyek esetében tud érdekes lenni). 

Tehát azért a kettő között elég nagy különbség van. Sajtos pogácsába elég jó. De úgy magában megenni már nem az igazi. 

Ezek után nem is meglepetés, hogy a törökök nem is szokták úgy direkt sajtnak hívni. Ha ők azt mondják, hogy sajtos pogácsa, akkor a fehér sajtosra gondolnak, és nem a trappistásra. 

Azt is tegyük hozzá, hogy ők a pogácsa alatt is másra gondolnak. Ha mi trappistás pogácsát, vagy bármi mást kérünk, akkor külön ki kell emelni, hogy az kaşarlı legyen. 

Ebből viszont már az is látszik, hogy míg a fehér sajt esetében több verzió közül is válogathatunk, addig a trappistásnál nem igazán. És bár a boltok polcainak jelentős részét elfoglalják, ez valójában csak a különböző gyártók sajtjai. Amelyek között olyan nagy, jelentős különbség nincsen. 

A gyártó viszont több méretben is árulja a trappista sajtjait, ami érdekes ellentéte a fehér sajtnak. Míg az utóbbiból csak 1-2 méret szokott a polcokon lenni, trappistából 200 g-tól kezdve akár a 10 kg-os kiszerelésig mindegyik megtalálható. 

A piacon egy fokkal jobb a helyzet. Szerencsés esetben ott találunk sós (tuzlu) meg sótlan (tuzsuz) verziókat is. 

De aki jó megfigyelő, annak feltűnhet, hogy van még harmadik fajta is: ez az eski kaşar. Azaz öreg trappista. 

Ő elvileg úgy keletkezik, hogy a sima trappistát kint felejtjük a napon, és reméljük, hogy a macskák nem eszik meg. És azt is reméljük, hogy ettől jobb íze lesz. Hát nem biztos… de illata mindenképpen lesz. 

Nos. Ezek a fő sajtok. És aki eddig nem ugrott el a sarki boltba sajtot venni, hanem számolgatott, az észrevehette, hogy ez a néhány típus majdnem teljesen megtöltik a boltok sajtpolcait. 

A maradék az nagyon a sajtok határmezején mozog (jobb esetben nem mozog, bár az mondják, az igazi sajt már magától is villamosra tud szállni). Pedig igazándiból itt kezdődik a sajtok legjava! 

Itt találunk olyan sajtot, mint a híres tulum peynir (magyarul lehetne ruhás sajt). Ő az, akinél a kecskét nemcsak megfejték, hanem meg is ettél. Majd pedig a bőrébe visszatöltik a tejet, és beteszik egy barlangba, hogy ott alakuljon át sajttá. 

Némi fejszámolgatás után azért elgondolkodunk, hogy azért egy kecske nem szokott annyi tejet adni, amennyiből meg lehet tölteni a bőrét (ugyebár a kecske eredetileg nemcsak tejből áll, míg a tej jelentős mennyiségű vizet veszít, miközben sajt lesz…tehát ez sehogy sem áll össze). 

Éppen ezért sok helyen már nem is kecskebőrben érlelik a sajtot. Egyes nagyipari termelők olyan műanyagba csomagolják, mint nálunk volt a kemping sajt. De sok más csomagolás is lehet. Van, aki kihasználja ezt, és érdekes alakú sajtokat készít. Szerencsés esetben ezek nemcsak látványosak, de finomak is.” 

Akinek még ennyi sem elég a sajtokból, az olvassa el az eredeti bejegyzést, amiből nagyjából mindent (és annál is többet) megtudhat.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Magyarország Horvátország Törökország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6014174043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

négyzet 2018.08.12. 16:36:34

Mondjuk, ha a férj francia, akkor idővel adódhatnak olyan bajok, ha egyikük itt, másikuk ott nem érzi jól magát :( Mint annál a magyar újságírónőnél, aki New Yorkban összejött a brazil sráccal, és most hol itt, hol ott élnek, és egyikük sem szereti igazán a másik hazáját, plusz a lány az USA-t sem szereti, de a srác igen, neki jó kompromisszum lenne. Saját baráti körömben hasonló zajlott, csak ott két kelet-európai országból való a párocska, egyiknek itt nem jó, a másiknak meg ott nem jó. A másikban építik az életüket épp, és közben pszichológushoz járnak...

Informatikusként mondom, tényleg jól lehet Magyarországon élni, ha külföldre dolgozol. Itthoni cégekkel azért csak ritkán olyan rózsás a helyzet, és egy ilyen váltás okozhat pofára esést. Az ismerőseim (programozók), akik még Magyarországon élnek, burokban tengetik a napjaikat, szinte semmiről nem vesznek tudomást, ami ezen kívül van, mert így kényelmes. Szerintem meg ez nem élet, és én nem is lennék képes rá. Én nem tudok egy városban (Budapesten) úgy élni, hogy csak a II. kerület bizonyos részén közlekedem, a többi meg mintha nem is lenne. Nem is vagyok igazi kocka, persze.
Számunkra kevés az élhető hely Magyarországon, mert az ország nagyon Budapest-központú, mi pedig nem szeretjük ezt a várost.

négyzet 2018.08.12. 16:40:18

@gabors:
Hát gondolom elsősorban a férj fizetéséből fognak élni, meg ott lesz a kiadott lakás.

zuzzer 2018.08.12. 16:52:17

@Csodabogár: vazzzeee....sokat írtam, de elveszett.... mindegy, távíratilag: nincs köztünk véleménykülönbség. Én itt vagyok otthon mindenféle szempontból, Te meg ott. Ennyi. Mo nekem is hazám, földrajzilag és a szívemben. Csak tùl sok ott az agyar, ezért nem megyek arra, ha nem muszály, muszáj.

gabors 2018.08.12. 17:05:38

@négyzet: "Hát gondolom elsősorban a férj fizetéséből fognak élni,"

ez azert nem (volt) egyertelmu a posztobol akkor a holgyike csak a hobbijanak akar elni .. de miert Mo-on ??? ha valami bejon egy NER-es ugyis kicsinalja ... (de szerintem ez a szektol mar le van rendezve (habony muvek) ... oda foleg kulfoldrol visszatero nem igan fog beferni .. de ne legyen igazam

2018.08.12. 17:12:21

@IT Knight: "Bár én az anyagi érdekű kitántorgást hazaárulásnak tekintem, mégis megbocsátok ezeknek az embereknek"

Hhhahhahaha-hha mekkora kibebaszott luuuuzer szoveg ez mar, itt rohogunk az asszonnyal.

ki a tokomet erdekel, hogy egy magyarorszagon ragadt moszat-allatka mit gondol es hogy megbocsat e :))))))))))))))))

Csodabogár 2018.08.12. 17:14:27

@zuzzer: Nem is neked írtam, mert nem te alattvalóztad le a hazatérőket.

2018.08.12. 17:15:29

@Antal Jozsa: "Valaki kommentelte hogy informatikusként már nem éri meg Bécsbe kimenni,"

szerintem a penz miatt informatikuskent kb a 90-es evekben erte meg utoljara kimenni.

M. Péter 2018.08.12. 17:16:10

@IT Knight: A Btk ezt írja a hazaárulásról:
"Hazaárulás

258. § (1) Az a magyar állampolgár, aki Magyarország függetlenségének, területi épségének vagy alkotmányos rendjének megsértése céljából külföldi kormánnyal vagy külföldi szervezettel kapcsolatot vesz fel vagy tart fenn, bűntett miatt öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."

Aki külfödre megy dolgozni több pénzért, az szerinted Magyarország függetlenségének, területi épségének vagy alkotmányos rendjének megsértése céljából teszi?

Golf2 2018.08.12. 17:21:23

@Csodabogár: Budapestet szeretem, mert itt születtem és itt érzem magam itthon és jól...BP. szuper volt a 70-80.90-2000es évek közepéig, azóta romlik,mostanában rohamosan,szerintem.

2018.08.12. 17:28:20

@M. Péter: majd beleirjak az alkotmanyba, ha hirtelen nincs kire fogni, hogy miert van szarban a haza, es akkor a vegen meg igaza lesz it knightnak. :)

kék madár 2018.08.12. 17:58:02

@IT Knight: "Állampolgári hűségét megszegő személy, aki a fennálló hatalom ellen lázad, vagy a saját nemzetének, országának súlyos kárt okoz. "

tehat az "allam" elveheti a magannyugdijam, kilophatja a szemem, tonkretehet azert ha elek a szolasszabadsagommal, nekem akkor sincs jogom elhagyni az orszagot, se erkolcsileg se sehogy. Logikus.

2018.08.12. 18:06:37

@kék madár: + uszithat ellenem, ha azonos nemube leszek szerelmes, nem akarok gyereket, degradalhat amiatt, mert mas (vagy nincs vallasom), de azert legyek huseges

IT Knight 2018.08.12. 18:33:26

@geeeteee: "mi az a családbarát? "

inkább azt írnám le, mi nem:

egyént támogatni a közösség helyett

nők karrierjét erőltetni (hogy ne maradjon idő a családra)

család- és középosztályellenes adórendszer

IT Knight 2018.08.12. 18:33:32

@M. Péter: én azt írtam le, hogy én mit tekintek hazaárulásnak, majd belinkeltem a szó definícióját.

Nem állítottam, hogy a btk is ezt mondja.

Lehet ráférne arra is egy reform, ha már végre nemzeti kormányunk van.

kék madár 2018.08.12. 18:33:33

@LepesMez: ez kb olyan mint egy felesegvero es nemi eroszakolo ferj: "dehat az eskuvonkon azt mondtad, hogy "orokke"

IT Knight 2018.08.12. 18:33:41

úgy látom, nagyon duzzogós hangulatban van a törzsgárda

ezt annak tudom be, hogy nem jó érzés látni, hogy Magyarország éppen akkor emelkedik fel, amikor ti elmentetek.

Rossz lóra tettetek, ebből most kimaradtatok. :)

Olliék 2018.08.12. 18:39:37

@IT Knight: Mikor vette volna észre a politika, hogy évi 3000ft nem elég béremelésre?
Mikor vették volna észre a munkáltatók, hogy nem istenek, és nem tehetnek meg akármit a dolgozókkal? Soha. Ehhez az kellett, hogy többszázezer ember elmenjen. Annyira nem kéne hibáztatni a távozókat, mert elsősorban az ő távozásuk indította el a béremelkedést, és a versenyt.

kék madár 2018.08.12. 18:41:30

@IT Knight: "Rossz lóra tettetek, ebből most kimaradtatok. :)"
biztosan te tudod, hogy nekem mennyire nem jott be :) hadd sirjak egy kicsit.

"Lehet ráférne arra is egy reform, ha már végre nemzeti kormányunk van."

Bortonbe kene csukni mindenkit akinek a szeme se all jol, vagy liberalis gondolatai tamadnak, (abbol lesz a hazaelhagyo) ennek a kormanynak az megy jol.

"Családbarát, polgári Magyarországot szeretnénk, ennyi."
neked lovesed sincs arrol, hogy mi az a polgari. El se tudnam magyarazni, a te szemleleteddel az evebe telne

2018.08.12. 19:17:00

@IT Knight: Igen, pont ez a bajom :)))))

kék madár 2018.08.12. 19:17:40

@IT Knight: "ezt annak tudom be, hogy nem jó érzés látni, hogy Magyarország éppen akkor emelkedik fel, amikor ti elmentetek."
egyszeruen nem tudom kovetni, es ertekelni azt a szarnyalast Magyarorszagon, hogy,
- egy-ket ado es csatorna kivetelevel mindenhonnan tomeny kormanypropaganda es hazugsag folyik
- Nincs tanar az iskolakban, orvos es nover a korhazakban
- Meszaros Lorinc orankent x milloval gadagszik amig az eletszinvonal a 90-es evek szintjen stagnal
- a legsotetebb AVHs korszakot idezoen ellehetetlitenek es megfigyelnek ha szot emelsz a kormany ellen
- stb. ha lenne meg rad idom

2018.08.12. 19:24:37

@Olliék: Amirol jegyezzuk meg gyorsan, hogy egy csomo ceget kinyirt-ki fog nyirni, mert nem eleg hatekony, hogy kitermelje a magasabb bereket. + kivancsi vagyok, hogy alakul majd emiatt az inflacio (es a szolgaltatasok ara)

De mindezt persze csak azert mondom, mert savanyu a szolo, hogy lemaradtam magyarorszag felemelkedeserol :))

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.08.12. 19:25:45

Én nem gondolom, hogy a kitántorgó hazaáruló lenne.

A kitántorgó olyan, mint egy elvált ember, aki új családot alapít.

2018.08.12. 19:28:53

@kék madár: Stockholm szindromas a gyerek, hiaba magyarazod neki, hogy az nem termeszetes, hogy le van kotve az asztalra, es pakolgatjak a feneket, o mar ezt elvezi... Ez egy tulelo strategia, hogy meggyozte magát, hogy neki ez jo

Olliék 2018.08.12. 19:33:10

@LepesMez: Na ja. A szolgáltatások ára sosem egyenes arányban növekedett a bérekkel. Ezért nem éreztük sose a béremelést. A sertéshús áfa kb két hónapig élt. Az áfa maradt, csak az ára emelkedett a régi magasságába.

2018.08.12. 19:34:17

@maxval balcán bircaman: Mert az asszony nem csak hogy elhizott/megoregedett - ami miatt meg kitartottak volna mellette, de egy orbitalis hazisarkannya is valt - igy az a kedves uj lany - aki pluszban meg fiatalabb es szebb, teljesen esszeru valasztas volt.

Persze ekozben mindenki azt hiszi, hogy kizarolag a formas mellek szamitottak

Szaktanár 2018.08.12. 19:40:26

@gabors: én is itt akadtam meg, nem is olvastam tovább. ez azért tényleg nagyon kevés idő ahhoz, h egy határátkelős történet legyen sztem.

IT Knight 2018.08.12. 19:56:05

jól van na, értem én, hogy fájdalmas ez nektek, de le lehet szállni rólam

legyetek boldogok londonisztánban meg merkel-arábiában

kék madár 2018.08.12. 20:02:44

@IT Knight: en azt nem ertem, hogy te minek jarsz ide egy liberalis oldalra, ahol hazaarulok beszelgetnek. Azt tudjuk, hogy birca miert, de te? Meg miert gondolod, hogy barki rad szall, amikor te trollkodsz pont :)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.08.12. 20:20:24

@kék madár: talán savanyú neki a szőlő, vagy máshol már unják...?

2018.08.12. 20:24:35

@IT Knight: mit varsz egy hazaarulotol, te itt megbocsatasz, ok meg keep basztating... :)

2018.08.12. 20:33:12

@kék madár:

"Azt tudjuk, hogy birca miert, de te?"

No, ez érdekel. Birca miért? :D

kék madár 2018.08.12. 20:35:08

@Nagy kámpics: sajnos nem tudnam leirni ugy, hogy ne moderaljak ki. Mondjuk ugy, hogy nem tudnam PC modon megfogalmazni a pszichiatriai tuneteit

Hari Seldon 2 2018.08.12. 20:38:04

@Csodabogár:
Nekem az megalázó volt, hogy tudom, hogy hazudnak, ÉS õk tudják, hogy megtehetik, ÉS azt is tudják hogy van aki nem hõseik el DE semmit nem tehet. Ráadásul úgy lopnak, hogy tudják, hogy tudom.

Olliék 2018.08.12. 20:41:22

Apropó sajt. A zuram vett valami rettenetet. Szeretem én a sajtot, de ha nincs dobozban, és minden átveszi a " szagát" na azt nem.
Így történt ma reggel, hogy csipás szemmel nyitom a hűtőt a tejért, és úgy pofán vágott a mittudomén hányféle módon és ideig érlelt sajt,hogy azt hittem ott halok meg.
Ilyen gurulós lapra van rakva a hűtőnk. Kihúztam, és betoltam neki,hogy megvan a mai házi feladata.
Amikor a.pálpusztait berakta a mikróba, na az a másik kegyetlen húzás.

2018.08.12. 20:59:38

@Olliék: Latszik a hazaarulo hozzaallasod, nem vagy tisztaban a nok szerepevel - talan meg valami tiltott gender szennyt is olvastal.

Akar milyen mocskot is csinalt az urad akar milyen gondatlansagbol, azt a noi mivoltodbol neked kell feltakaritanod...

Hari Seldon 2 2018.08.12. 20:59:54

@Hari Seldon 2:
Van aki nem hiszi el... - az elõzõt átírta a hülye mobil.
Na mindegy, manapság azért már nagyon ritkán reagálok à magyar dolgokra.

Din Serpahis 2018.08.12. 21:32:22

@LepesMez: Ez úgy általánosságban igaz, tehát Németország meg Ausztria pl már igazából nem életképes alternatíva. De pl Svájc, meg a a Silicon Valley, meg a londoni City az azért még nagyon nagyon más kávéház.

Olliék 2018.08.12. 21:40:03

@LepesMez: Ezek a klasszikus szerepek nálunk nincsenek, és nem is működnének. Mindketten dolgozunk amióta kiestünk az iskolapadból, így a házimunkát is megosztva, együtt végezzük. A hűtő takarítás pedig felszólítás volt, mert így tutira nem felejti el legközelebb a dobozba tenni. :))))

2018.08.12. 21:41:27

@Din Serpahis: Nehez osszehasonlitani. Papiron en is magasabb szinvonalon elek (USA, IT-ban dolgozom) mint magyarorszagon - nagyobb keco, jobb nyaralasok, jobb kocsi, tobb elektronikus biszbasz - de eleterzesre nem (magyarorszagon majdnem mindenki latvanyosan kevesebbet engedhetett meg, itt meg en egyaltalan nem vagyok penzesebb a tobbieknel, emiatt nem erzem, hogy nekem annyira jol megy)

szoval csak ezert nem jottem volna. en kb azok miatt jottem, mint amit Kek Madar fejtegettett fentebb (hataratkelo.blog.hu/2018/08/12/egy_honappal_hazakoltozes_utan/full_commentlist/1#c35660849), hogy a kolkoknek ne kelljen szar vilagba elni

Din Serpahis 2018.08.12. 21:45:12

@Csodabogár: Na igen, csakhogy pl én sokkal jobban élek most Svájcban informatikusként, mint valaha is éltem Magyarországon.

Meg nemcsak a pénzről van itt szó, tudod. Itt olyan kaliberű projektek vannak, amik otthon a büdös életben nem lesznek, olyan problémákon lehet dolgozni, amin otthon sosem. És azért ez számít.

Din Serpahis 2018.08.12. 21:51:47

@LepesMez: Persze, ez egy klasszikus marketing probléma amivel találkoztál, elég komoly irodalma van annak, hogy pl a fogyasztók közérzete, hogy változik jövedelmi szint ugrásoknál. Volt pl még Pécsen egy ismerős, na az a panelből felköltözött egy családi házba a mecsekoldalban, először tökre örült, aztán észrevette, hogy körültte mindenkinek nagyobb meg szebb háza van, és elkezdett ezen panaszkodni.

Szóval persze, evidens, ugrik valaki egyet, bekerül egy felsőbb kategória alsó szegmensébe, és paradox módon nem lesz elégedett, már látja, hogy körülötte mindenki előrébb tart. Ez egy ismerős szitu, én is érzem. Tavaly bekerültem egy nagy bankhoz egy marha jó projektbe, tényleg klassz, viszont körülöttem majdnem mindenki svájci, és 100%, hogy majdnem mindenki többet is keres nálam. És ez frusztrál, persze, de nem baj, folyamatosan azon jár az agyam, hogyan tudnám feljebb nyomni magam én is. És akkor erre válaszul az ember elkedzni magát fejleszteni, német c1, banki domain knowledge stb stb.

Demi78 2018.08.12. 21:52:55

Az egy ev tiz honap kulfoldi elet az pontosan annyit er, mint amikor a nepitelet.hu-n latok autorol velemenyt 200 levezetett km utan:).

Csodabogár 2018.08.12. 21:58:04

@Golf2: Jelenleg kicsit sok helyenként a turista, de oda nem megyek. Megvannak a mellék utaim amerre járok ha nagy a tömeg.
Én már maradok itt. Persze azért még utazgatok is.:-)

zoldzeller 2018.08.12. 21:59:41

@kék madár: miert pazarolod ra az idod, hogy IT Knight-al vitazol? :)
Kizarolag abbol az alapfeltevesbol tud kiindulni, hogy mindenki mosogatni ment Angliaba. Az o vilagaban mas variacio nem letezik. Igy mi ertelme vitatkozni?

Csodabogár 2018.08.12. 22:03:14

@Hari Seldon 2: Én is tudom, de nem törődöm vele napi szinten. A hazai híreket többnyire innen tudom, mert egyáltalán nem foglalkozom velük. Majd egyszer vége lesz vagy nem, ettől én még élem az életem.
Különben meg ha egyszer mutatsz nekem egy politikust aki nem hazudik, akkor teljesítem 3 kívánságod.:-))

kék madár 2018.08.12. 22:04:05

@zoldzeller: alapvetoen semmi ertelme. DE, ha valaki a pofamba hazudik hogy piros sapka van rajta, amikor latom, hogy zold kalap, akkor nehezen allom, meg, hogy ne mondjak annyit, hogy "de nem". A korlataim :)

kék madár 2018.08.12. 22:05:07

@Csodabogár: "Különben meg ha egyszer mutatsz nekem egy politikust aki nem hazudik, akkor teljesítem 3 kívánságod.:-))"
ez a jo hozzaallas, MINDEN politikus alapbol hazudik es lop es rajuk kell hagyni.

Csodabogár 2018.08.12. 22:12:25

@Din Serpahis: El tudom képzelni, hogy elképesztően sokat keresel egy ilyen helyen. Ismerek mást is aki ilyesmit dolgozik. A különbség csak az, hogy az illető ugyan magyar, de már kint született. Beszéli a bennszülöttek nyelvét! Soha nem élt itthon, nincsenek barátai, rokonai semmi itthon. Szülők léptek le még az ő születése előtt. Szóval neki az az igazi otthon. Neked, szerintem, soha nem lesz igazi otthonod Zürich, annál is inkább mert Zürich szörnyen unalmas.:-(

zoldzeller 2018.08.12. 22:16:37

@LepesMez: @Din Serpahis: a ferjem munkaja miatt nekunk jelenleg nem opcio Europa egyetlen orszaga sem. Szinte minden szempontbol visszalepes lenne nem csak az anyagiak miatt. (Mondjuk o nem is Europaban nott fel, szoval mar csak ezert sem valoszinu, hogy mi valaha haza megyunk.)

Orochimaru 2018.08.12. 22:20:34

@IT Knight: "Ha a nyugatok továbbra is 3-4%-kal nőnek a bérek, Magyarország pedig tartani tudja a jelenlegi 10-15%-ot, akkor 2030-ra valóban beérjük őket és tömeges hazaáramlásra lehet számítani."

Ez simán lehetséges, ha azt nézzük, hogy milyen ütemben süllyed Mo. a béka segge alá. De előtte azért még ki kell vándorolnia megint fél millió embernek, hogy a maradéknak nagyobb legyen a fizuja. :D

Szaktanár 2018.08.12. 22:58:13

@LepesMez: h a kölköknek ne kelljen szar világban élniük, elmentél amerikába, ahol azért eléggé fifti-fifti, h vajon egy átlagos tanítási nap után a saját lábukon vagy egy zsákban távoznak-e az épületből, köszönhetően a rutinná való havi mészárlásoknak az államokban, különösen az iskolákban? hát a gondolatmenetedben azért van egy kis bukfenc asszem. engem pont az attól való félelem tart vissza az államokba való költözési procedúra elindításától, h ki tudja, haza fog-e érni a gyerekem az iskolából minden nap. na jó, az eü helyzetért sem rajongok. de a lövöldözés jobban zavar.

Arthamyr 2018.08.12. 23:35:13

@Szaktanár: Vajon mi a rosszabb: egy jó környéken lévő, jól megválasztott iskolából az USA-ban zsákban távozhatnak a suliból, elhanyagolható eséllyel (az is lehet, hogy nagyobb eséllyel éri őket halálos közlekedési baleset - nem néztem utána), vagy egy olyan hely, ahol vannak tanárok, akik komolyan azt hiszik, hogy az USA-ban "eléggé fifti-fifti, h vajon egy átlagos tanítási nap után a saját lábukon vagy egy zsákban távoznak-e az épületből"?

Antal Jozsa 2018.08.12. 23:37:13

@Csodabogár: az hogy unalmas az relatív, ha valaki otthon vidékről jött Zürichbe szerintem máshogy látja. Pezseg az élet, közel a természet.

Budapestről nézve (vagy után) viszont tényleg unalmas...

sírjatok 2018.08.12. 23:37:48

@kék madár: "en azt nem ertem, hogy te minek jarsz ide egy liberalis oldalra, ahol hazaarulok beszelgetnek. "

Én azt nem értem, hogy akik annyira jól érzik magukat a választott új hazájukban hogy itt már csak köpködni meg lesajnálni bírnak, azok miért nem egy ottani fórumot boldogítanak. Megy ez a "lesüllyed az ország" ajvékolás, ami meglehetősen nevetséges a fizuemelkedés, gdp növekedés, ingatlan árak emelkedése, stb mellett. Arról nem beszélve, hogy szokás szerint a "mindenki kivándorol" egy büdös nagy kamu, a magyar migrációs ráta a 90-es évek óta pozitív, azaz több ember jön mint megy.

Források pl.:
knoema.com/atlas/Hungary/topics/Demographics/Population/Net-migration-rate

esa.un.org/miggmgprofiles/indicators/files/Hungary.pdf
(kék vonal a net migration)

(és hogy a szokásos köröket megspóroljam, nem ez nem orbánpropaganda hanem nemzetközi statisztikai intézetek, nem a kivándorlást nem önkéntes meg bejelentéses alapon számolják hanem tükörstatisztikákkal, a betelepülők jó része pedig visszatelepülő és határon túli.)

Igen, IT Knightnek lehet erős volt ez a hazaárulós hozzászólása, na de baszki mit vártok? Aki a jobb fizuért kivándorolt, az a tetteivel meglehetősen élesen jelentette ki, hogy nem kér belőlük itthoniakból, akkor meg mi a francot vár, tapsot?

És akkor felhozzák, hogy orvoshiány. Miért, Angliában nincs orvoshiány? Itt nem úgy tűnik:

www.telegraph.co.uk/science/2018/07/05/nearly-every-gp-surgery-missing-doctor-warns-royal-college-general/

Antal Jozsa 2018.08.13. 00:07:46

@Arthamyr: a fifti-fifti gondolom egy barokkos túlzás. De azért ne tegyünk már úgy mintha ez az USA-ban nem lenne probléma. Persze látom, magyarként csak tuti jó helyekre meg iskolákba lehet kerülni az USA-ben is.

Sajnos van "gun violence" az USA-ban ez nem kérdés hanem tény, ne érts félre nekem sok minden tetszik ott plusz dolgoztam is egy nyarat MA-ben.

De ez a fegyverimádat egy kicsit elriaszt és nem is értem hogy lehet akár mindenkinél fegyver.

De most megfordítom egy kicsit a dolgot, azt sem tartom korreknek hogy Magyarországon a rendőrökön, katonákon kívül másnál is lehet otthon fegyver, a hagnsúly az otthonon van. Én a vadászoknak sem hagynám hogy az erdőből kivigyék a fegyvert, máshol úgysem kell. Igaz a munkahely meg a lakhely sokszor egybe eshet. A sportlövőkkel kapcsolatban hasonlóan vélekedek.

blackhairlady 2018.08.13. 00:40:54

@gabors: Basszus te imadsz kitalalni kulonbozo teoriakat mindennel es mindenkivel kapcsolatban. Hihetetlen vagy.

2018.08.13. 01:25:46

@Olliék: "Ezek a klasszikus szerepek nálunk nincsenek, és nem is működnének. "

látod, ezért tiltja be a gender szakot a a családbarát kormány. Remélem pár éven belül külön kvóta lesz lányoknak és fiúknak az egyetemi helyekre, hogy megállítsuk ezt.

(úú basszus, nem tudom mi a "kvóta" helyett a megfelelő ősmagyar szó, remélem IT Lovag megbocsát)

kék madár 2018.08.13. 01:27:36

@sírjatok: "Én azt nem értem, hogy akik annyira jól érzik magukat a választott új hazájukban hogy itt már csak köpködni meg lesajnálni bírnak, azok miért nem egy ottani fórumot boldogítanak. "
Fidesz trollkam EZ egy OTTANI forum.

2018.08.13. 01:31:05

@Din Serpahis: hahha ez tök jó, még nem hiszem, hogy hallottam róla, hogy ez kutatott téma, pedig a jelenséget látom.

2018.08.13. 01:41:02

@Szaktanár: ez kb olyan mint a repulotol fosni, aztan menni valami sokkal rosszabb statisztiaju eszkozzel. Igen, szornyu, hogy minden evben 10-20 gyerek meghal igy - egy 320 millios orszagban, azaz magyar letszamra vetitve 3 evente egy gyerek. De pl villamcsapasban is meghalnak ennyien evente, es van egy csomo 1:10000000-os esellyel bekovetkezo dolog, amitol meghalhatnak. szoval konkretan ettol nem fogok kulon rettegni.

kronikas 2018.08.13. 01:59:02

@IT Knight: "ebből kimaradtatok" Hálistennek. Marad a tiszta lelkiismeret s bátran nézhetek a tükörbe továbbra is. A bonsaiducétok arcán meg ott van minden bűne. Sok országban használtautót se vennének tőle.

2018.08.13. 02:03:30

@sírjatok: szoval egyelore a romanok, ukranok + az unios utlevelre kacsingato bunozok olyan tomegben omlenek be, ami raver az innen HIVATALOSAN kiomlott emberek szamara. hmm most meg vagyok gyozve, hogy magyarorszag mekkora kiraly hely.

2018.08.13. 02:28:49

@Antal Jozsa: lovoldozni nem jo/rossz tengely menten szoktak, teljesen random. az egyik legnagyobb lovoldozes itt volt nem messze sandyhook-ban, nem olyan szar hely, picigyerekeket lott egymasra egy puskaval az a barom, abban a helysegben, ahova bemenekultek.

de mint fentebb irtam, igy is kb villamcsapas az eselye. Masik oldalrol pl itt van normalis egeszsegugyi ellatasunk.

Lehet sorolni, hogy mi jobb, mi rosszabb, es vannak dolgok, ami magyarorszagon jobb, de osszessegeben szerintem normalis allas mellett az usa sokkal jobb, es sok nyugati orszagban sokkal jobb. ennek ellenere megertem, ha valaki mo-n akar elni, es nem tartom komplett idiotanak es megbocsatok neki (ha mar ez a mai nap tematikaja :D )

kék madár 2018.08.13. 05:30:20

@Antal Jozsa: "De ez a fegyverimádat egy kicsit elriaszt és nem is értem hogy lehet akár mindenkinél fegyver."
nem lehet, ez allamfuggo. A parti allamokban otthon ha van engedelyed lehet fegyvered de az utcara mar nem viheted ki.
Egyebkent egyetertek veled, a fegyverhez valo ragaszkodasuk abnormalis. Meg feketelistazott terroristagyanus emberek is vehetnek fegyvert sok allamban kerdes nelkul, annyira elidegenithetetlen jog a 2nd amendment.

Din Serpahis 2018.08.13. 06:21:17

@Csodabogár: nyilvan nem, de tok introvertalt ficko vagyok, nekem Zurich idealis. Azert egyszet nyilvan haza fogok menni, de az meg odebb van.

Olliék 2018.08.13. 07:39:11

@LepesMez: Ó szívem. Kaptam én már olyat, hogy kiheréltem az uram, papucsot csináltam belőle mert a férfi az legyen férfi stb... Na ezek azóta szinglik, és sírnak,hogy nincs egy normális pali se.
Az én férjemet az édesanyja nevlte önállóságra, és az élet, mert anyósom se háztartásbeli anyuka volt.
Sose értettem miért, és mióta ciki ha egy férfi otthon házimunkát végez? Nekem ugyan ezt csinálta apám, és a nagyapám is. Muszáj is volt,.mert nagyanyám sokszor kapott egy szatyor unokát,.plusz ott voltak még a szomszéd gyerekek is, mert ők vigyáztak rájuk, amíg a szülők dolgoztak.
Fene se tudja.

Golf2 2018.08.13. 07:53:19

@Csodabogár: A turisták még hagyján de a hajléktalanok és a kissebbség már Budát ostromolják.Óbudát már bevették,de laktam 2ker.fillér utcában is nyüzsögtek a moszkva tér miatt.Lassan nincs olyan bkv járat ahol ne lennének főleg hétvégén.

Lógás Hugó 2018.08.13. 08:35:12

Üdv.
Olvasom itt-ott hogy ötven hatvan évesen kivándorolnak külföldre, és soha nem is akarnak visszajönni Magyarországra. Érdekelne hogy ilyenkor a nyugdíj hogy működik.

Hiszen jó esetben lesz kb 10-15 év kinti munkaviszonya. Nem tudom hogy ez mennyi nyugdíjat eredményezne mondjuk Angliában, de nem hiszem hogy elég lenne a megélhetésre. Az itthoni munkaviszony után kapott, pedig szintén nem nagy összeg lenne kint.....

Tényleg nem acsarkodni akarok, csak elgondolkoztam a dolgon.. Persze kivándorolni sem akarok, itthon is jól keresek...
Ez akár megérdemelne egy külön posztot is..

Taxomükke (UK) 2018.08.13. 09:09:25

@Lógás Hugó: Angliaban 15 ev munkaviszony utan heti 100-120 font. Az havi mondjuk 160-170 ezer forint. Nem sok.

Olliék 2018.08.13. 09:20:53

@maxval balcán bircaman: A megcsaláshoz is mindkét fél kell hogy hibás legyen. Bár ha az aktuálisan helyes családmodellt vesszük, a férfinek mindent lehet,a nőnek csak szülni, meg főzni.

Szaktanár 2018.08.13. 09:45:08

@Arthamyr: sztem a legrosszabb az összes verzió közül, h egy nickből próbálsz meg az illető foglalkozására következtetni :)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.08.13. 09:46:15

@Olliék:

Csak vedd észre: ez az egyén és a közösség kapcsolata, azaz eleve nem azonos szint.

S igen, megesik, hogy az egyén nem találja helyét egy közösségben, de ez szinte mindig az egyén hibája.

Szaktanár 2018.08.13. 09:46:36

@LepesMez: évi 10-20? alulbecsülöd a problémát. nézz utána, hány iskolai lövöldözés volt az elmúlt 10 évben, és mi az évi átlag.

Arthamyr 2018.08.13. 09:58:03

@Szaktanár: Teljesen mind1, írhattam volna úgy is, hogy vannak emberek a lakosság értelmesebb felében, akik komolyan azt hiszik: ...

Olliék 2018.08.13. 10:01:50

@maxval balcán bircaman:
Max! Nem.lehet általánosan hibáztatni egy határátkelőt. Kell hozzá minkét oldal ( állam- állampolgár) . Az egyik fizet mint egy hülye, és szerintem joggal várja el,hogy kapnom is érte valamit. A másik csak beszedni tudja az adókat, de nem is törekszik a hatékony működésért.
Egy darabi ez működött,mert nem volt más lehetőség. Most van, észre is vették így lassan 10év után, mégsem a hatékonyság volt az első, hanem a béremelés, ami egyenes arányban hozta el az emelkedést, így alig alig érezhető.
Hidd el, mindkét fél kell hozzá vastagon.

zuzzer 2018.08.13. 10:32:43

@Csodabogár: ZRH unalmas??? Vazze, neked nehéz lesz izgalmasat mutatni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.08.13. 10:37:46

@Olliék:

Lássuk mi a valós helyzet!

A kitántorgás oka a pénz. Nagyon butának kell lenni ahhoz azonban, hogy valaki személyes sértésként élje meg, hogy egy szegényebb országban alacsonyabb a bérszint, mint egy gazdagabbban.

Szóval semmi gond, magasabb bért akarok, ezért elköltözöm egy gazdagabb országba. Csak ezt tessék nyíltan bevallani.

Olliék 2018.08.13. 10:50:17

@maxval balcán bircaman: Nem, nem.lehet nyiltan vállalni, mert azonnal jönnek a jelzők.. Valaki bírja, valaki nem.
Igen,pl mi is a pénz miatt jöttünk ki, de nem a pénz miatt nem akarunk visszamenni.

Szaktanár 2018.08.13. 11:02:05

@Arthamyr: írhattad volna, pont annyi értelme lett volna, mint így :P

VT Man 2018.08.13. 11:11:07

@Lógás Hugó:
"Hiszen jó esetben lesz kb 10-15 év kinti munkaviszonya. Nem tudom hogy ez mennyi nyugdíjat eredményezne mondjuk Angliában, de nem hiszem hogy elég lenne a megélhetésre. Az itthoni munkaviszony után kapott, pedig szintén nem nagy összeg lenne kint...."

10 ev angliai munka utan jar a nyugdij aranyositott resze (40 evnel teljes osszeg, 10 evnel ertelemszeruen csak a negyede).

Az allami nyugdij 164 GBP, azaz kb. 60 ezer Forint/het, ami kb. 264 ezer Ft/ho.

Viszont ha csak 10 evet dolgozott valaki, akkor nyilvan a negyedet kapja, ami csak 66 ezer Ft/ho. 15 ev utan mar 99 ezer Ft/ho.

Plusz ehhez hozzajon a magyar nyugdij.

Viszont ket eve indult a magan-nyugdijpenztar rendszer, ami ehhez meg hozza fog tenni, viszont +8% adoterhet jelent a munkaltatonak/munkavallalonak.

Ja, es a nyugdij korhatar 68 ev lesz kb. 10 ev mulva.

Olliék 2018.08.13. 11:52:07

@maxval balcán bircaman: Szerintem pont fordítva. Könnyű nagyot bukni ( lakáshitel kamatváltozás, munkanélküliség,betegség) de onnan felállni, visszatérni,na az igazán nehéz.

Golf2 2018.08.13. 12:29:19

@Olliék: "férfinak mindent lehet" lehet eltartani nőt gyereket késöbb esetleg gyereket házat odaadni és menni a híd alá.nézd meg a hajléktalan nemi arányokat...

Olliék 2018.08.13. 12:45:42

@Golf2: Nem tudom eldönteni mi a nehezebb. 0-ról újrakezdeni, vagy egyedül nevelni 1-2-3 gyereket segítség nélkül. Sok esetben minimál tartásdíjból. Mindegy is, csak a gyerek szív. De ők nagyon.

M. Péter 2018.08.13. 15:08:29

@VT Man: Most 35 év kell hozzá, a munkaviszonyon kívül beleszámít a munkanélküliként munkakereséssel töltött idő, gyereknevelés és a 16-18 éves életkor közötti 2 év. Magánnyugdíj korábban is volt, ami új az, hogy a munkaadónak kötelező céges nyugdíjpénztárt üzemeltetni vagy magánnyugdíjpénztárba befizetni, hacsak a dolgozó ki nem lép.

Olliék 2018.08.13. 15:45:09

@maxval balcán bircaman: Lyóvanna! Most,hogy szunyáltam egyet világosodik a kép. Meghaltam. Tegnap 34 fok volt, ma alig van 24 és rettenetesen fúj a szél. Szétmegy a fejem. :(

Arthamyr 2018.08.13. 16:42:28

@Szaktanár: Valóban. A lényeg az volt, hogy rámutassak, hogy az idézett szöveg hülyeség, ez megtörtént.

vavhab 2018.08.13. 17:12:06

En nem ertem hogy igy sok ev utan is minek etetitek a 'balkani birca' meg It knight fele trollokat. :D
Azon kivul hogy jokat lehet mulatni rajtuk.

Szaktanár 2018.08.13. 18:35:05

@Arthamyr: na mindegy, a lényeg az, h nyilván a költői túlzás eszközével éltem, de a probléma, mint olyan, nagyon erősen létezik. sokkal erősebben annál, hogy azt itt bagatellizálni próbáljátok.

kék madár 2018.08.13. 20:07:18

@maxval balcán bircaman: "Szóval semmi gond, magasabb bért akarok, ezért elköltözöm egy gazdagabb országba. Csak ezt tessék nyíltan bevallani."
nem akartam magasabb bert. Emberi korulmenyek kozott akartam elni es nem akartam csalo tolvajt nevelni a gyerekeimbol. Ezt tudnam nyiltan bevallani.

kék madár 2018.08.13. 20:11:13

@vavhab: "En nem ertem hogy igy sok ev utan is minek etetitek a 'balkani birca' meg It knight fele trollokat. :D"
A HA beengegi oket, ettol lesz a sok komment, balhe, kattintas, stb. Nagy az űr digger "megoszto" stilusa ota, nincsenek akkora kocsmai verekedesek. A Blikk se arrol szol, hogy Timus es csapata behordta a fat (ja, ehhez a hasonlathoz jo regen kellett szuletni :)

Arthamyr 2018.08.13. 20:32:49

@Szaktanár: Valóban létezik, ez nem vitatható. Viszont sajnos nem javítható a létező keretek közt, így vagy elfogadja valaki, vagy nem. Szerintem nem idióta, aki elfogadja.

Szaktanár 2018.08.13. 21:31:26

@Arthamyr: na jó hát az nem kérdés, h elfogadjuk-e, mert hát ez tény. a kérdés az, h ezek után akarunk-e amerikába költözni, h együtt tudunk-e ezzel élni. csak sztem ilyen kondíciók mellett nem teljesen okés azt kijelenteni, h "jobbat akarok a gyerekeknek". nyilván vannak jobb helyek mo-n, főleg egy gyereknek - magam is ezt vallom. de h ezek egyike a folyamatos iskolai lövöldözős amerika lenne, affelől azért vannak kétségeim.

vándor madár 2018.08.13. 22:39:29

@Lógás Hugó: Olvasom itt-ott hogy ötven hatvan évesen kivándorolnak külföldre.... Érdekelne hogy ilyenkor a nyugdíj hogy működik. ... Nem tudom hogy ez mennyi nyugdíjat eredményezne mondjuk Angliában, de nem hiszem hogy elég lenne a megélhetésre."

Ez a nyugdíjügy Nagy-Britanniával kapcsolatban éppen most fog majd bonyolódni az EU-ból való kilépés miatt.

1. Az eddigi törvény az, hogy Nagy-Britanniában 10 azaz tíz év nyugdíjbiztosítási jogviszonnyal kell rendelkezned ahhoz, hogy egyáltalán jogosult legyél az állami nyugdíj x-ed részére, ha betöltötted a rád irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt. Ha pont akkor megvan a 10 év, akkor a 2018-as állapot szerint: £164,35:35évX10 év= £46,95 járna hetente. A 35 év azt jelenti, hogy 35 év biztosítási jogviszony után leszel jogosult a teljes összegre, ami 2018-ban 164,35£.
2. Ha EU-s munkavállalóként nincs meg a 10 éved, akkor is jogosult lehetsz valamicske állami nyugdíjra, ha van beszámítható biztosítási jogviszonyod valamelyik EU+társult országaiból. Mondjuk van a UK-ben 4 éved, Mo-n meg 12, akkor a 4 évet kipótolják a magyar idővel 10-re és jogosult leszel egy kis aprópénzre a 4 évre, £164,35:35évX4 év= £18,78 hetente.
3. Aki most megy ki az általad megadott életkorban, annak már nincs esélye megszerezni a minimális 10 évet. A nagy kérdés az, hogy mi lesz az ilyen EU-s állampolgárokkal? Ki fogják-e nekik pótolni a hiányzó időt a Brexit után is mondjuk x ideig vagy egyáltalán nem kapnak a UK-ben állami nyugdíjat? Kérdés, hogy ilyen esetben visszafizetik-e azt az összeget, amit az ember befizetett vagy fel kell áldoznia a nemzeti szolidaritás oltárán? Az is lehet, hogy ez már eldőlt, csak én nem tudok róla.
Ha azt vesszük, hogy Svájc és Norvégia sem EU tagok mégis benne vannak a szociális egyezményben és még nem mentek miatta csődbe, akkor tán a UK-val is köthetnek valami hasonló egyezményt, de ugye többek között pont az volt a Brexit célja, hogy megállítsák a Kelet-európaiaknak járó szociális juttatásokat.
4. Azt olvastam, hogy nem muszáj igényelni az állami nyugdíjat a nyugdíjkorhatár betöltésekor és lehet tovább dolgozni, ha a munkáltató is úgy akarja, de már nem vonnak biztosítást. Ez az én olvasatomban azt jelenti, hogy akkor nem is szerez az ember biztosítási időt, még ha az hiányzik is a minimumhoz. Az ilyen dolgokban egy szakértőnek kellene nyilatkoznia, mert azért lehet veszíteni is.
5. A magán nyugdíjpénztárba be lehet fizetni az ember 75 éves koráig, annak semmi köze az állami nyugdíjhoz, ami tulajdonképpen alapnyugdíjnak fogható fel, még ha biztosítási jogviszonyhoz is van kötve, mert a megélhetéshez azért eléggé alacsony, ha az embernek nincs saját ingatlana.
6. Az EU-ban és társult országaiban 5 év legális ott élés után jogot szerez az ember a letelepedésre, tehát nem dobhatják ki. Ez azt is jelenti, hogy kaphatsz szociális segííílyt, ha a nyugdíjad nem éri el az ottani megélhetési minimumot. Hogy ez majd hogy lesz az EU-s állampolgárnak a UK-ban, azt én nem tudom.
7. Mo-n sem elég rengeteg ember nyugdíja a megélhetésre, de ezzel mondjuk senki sem törődik, akár nyugodtan meg is fagyhatsz otthon a saját ágyadban. Szerintem a feketeleves még ez után jön, mert a rendszerváltás után utcára tett és évekig nem dolgozó tömegek valamint a be nem jelentett vagy minimálra bejelentett dolgozók sz@rt sem fognak kapni.
8. De a valóság az még Nyugat-Európában is, hogy mindenhol egy életen át kell dolgozni és 35-45 éven át befizetni a nyugdíjbiztosításba, hogy a végén annyit kapj is, amiből meg tudsz élni. Mo-n a nyugdíj aránya a nyugdíj alapját képező jövedelemhez képest még nagyon jó európai viszonylatban, csak ott a fizetések mértéke túl alacsony. Általában minden nyugati nyugdíjrendszer a tisztességes megélhetéshez a személyes gondoskodást is belekalkulálja a majdani jövedelmedbe -pl. vállalti és magánnyugdíjpénztár, életbiztosítások, ingatlanok, vagyon és rendesen meg is adóztat, de már egy másik fejezet.

www.gov.uk/new-state-pension/living-and-working-overseas
www.gov.uk/new-state-pension/living-and-working-overseas
www.gov.uk/state-pension-age
www.ageuk.org.uk/information-advice/money-legal/pensions/the-new-state-pension/

Arthamyr 2018.08.13. 23:09:27

@Szaktanár: "folyamatos iskolai lövöldözős amerika" - Na ez a gondolat a hülyeség.

Van jobb hely. És amerikában is van jobb hely, még valószínű azon a részén is, amire leginkább illik a "folyamatos lövöldözős". Persze Magyarország legjobb része nyilván jobb, mint amerika leginkább "folyamatos lövöldözős" része. Viszont mivel nem az előbbiben élő költözik az utóbbi helyzetbe, ez nem releváns.

Mondom ezt emberként, aki jó eséllyel sosem fog amerikában élni.

Szóval szerintem tök okés, ha valaki kijelenti, hogy "jobbat akarok a gyerekeknek", mert jobbat tesz a gyerekével. Leszámítva a szerencsétlen esetet, ha lelövik - őt, vagy a gyerekét.

Szaktanár 2018.08.14. 19:17:20

@Arthamyr: eeegen, hát én pont ez utóbbi esettől tartva fogalmaztam meg a véleményemet. simán sokkal nagyobb eséllyel van a pakliban, mint bárhol máshol a világon.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása