oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. február 11. 06:30,  Egy hazaköltözés tanulságai 175 komment

2019. február 11. 06:30 Határátkelő

Egy hazaköltözés tanulságai

Hazaköltözni sok szempontból jó, de rengeteg csalódás is éri az embert – legalábbis Zsófi szerint, aki kérésemre közel hat év után vette fel története fonalát. Akkor Németországban éltek (akkori posztját itt olvashatod el), majd hazaköltöztek Sopronba, ahol furcsa módon elszigeteltebben élnek, mint korábban Fürthben.

Te is hazaköltöztél? Mik a tapasztalataid? Írj róluk a hataratkelo@hotmail.com címre!

magyarorszag_sopron_foto_pixabay_com_gazsovicskrisztian.jpg

„2015. augusztus 30-ig bírtam a bajoroknál Fürthben. 2015. augusztus 31-én költöztünk haza, Magyarországra, Sopronba. Könnyes szemmel, meghatódva jártam az utcákat az első hónapokban. 

Továbbra is jó itthon lenni, bár a problémáink teljesen más jellegűek itthon. Mit sírok vissza a németektől? A rendezett utcákat, a sok zöld területet és a munkahelyi morált. Ebből ami meglepett: a munkahelyi morál, a másik kettőnél tudtam, hogy hiányozni fog. A meglepődésem valószínűleg kizárólag tapasztalatlanságból fakad. 

Anyagiak helyett a lelkiek 

Nagyon gáz, ha nem a pénzről fogok írni, hanem lelki dolgokról? Akinek ez probléma, ne olvassa tovább! Köszi! Ha a pénz mégis szóba kerülne, csak azért írok róla, hogy jobban megértse mindenki a helyzetünket. 

A férjemmel elhatároztuk, hogy a hazaköltözésünkkel minden jobb lesz a házasságunkban, végre itthon vagyunk. Elkezdtük hedonista módon két végéről égetni a gyertyát. Nem kellett végre két lakáshitelt fizetni, se a gyereknek az óvodát… királyság volt. 

Igazából mindent az építési vállalkozónknak köszönhettünk (és az ügyvédjének) hogy nem vertek át bennünket. Persze ezt nem úgy kell elképzelni, hogy felsőkategóriás terepjárókkal kezdtünk cirkálni itthon és két kézzel szórtuk volna a lóvét. Szó sincs erről! 

Csak az a fajta anyagi biztonság, amit a külföldi kintlét tud okozni, következett be az életünkben végre, úgy hogy egy normális környékre, normális méretű otthonba tudtunk beköltözni, két biztonságos autóval, adósság nélkül. 

Az esélytelenek nyugalmával

Már alig vártam, hogy tudjak menni dolgozni, bár mivel korábban soha nem dolgoztam még (leszámítva azt az egy évet Németországban, egy boltban) az esélytelenek nyugalmával járkáltam állásinterjúkra. 

Úgy gondoltam, hogy ha olyan munkát vállalok, ami kevés felelősséggel jár, nem fog sok stressz se érni, viszont belekerülhetek egy jó csapatba, akik mellett repül majd az idő. 

2015 októberétől szembe is jött velem egy szuper lehetőség a városi kórházban, de a papírok intézése közben visszamondtam az egészet, mert a férjem még mindig kinn volt Németországban, én pedig a 6 éves gyerekünkkel teljesen egyedül voltam, az új magyar városban, ahová költöztünk. 

Normális döntést kellett hozni, hisz a férjem nemcsak dolgozik, hanem pénzt is keres és oké, hogy én is eljárok dolgozni, de 70 000 és 140 000 Ft közötti összegből, a kiadásainkhoz képest csak csövezni tudnánk. 

Szóval továbbra is úgy élünk, hogy én itthon vagyok, intézek mindent, legfőképpen a gyerekünket. Nem unatkozom, valami mindig van. 

Ott tartottam, hogy a férjem csak hétvégéken jött haza, nem akarták elengedni, sőt! Gondolkoztak a kinevezésén (részlegvezető, Siemensnél). Díszdobozos aranylapocskákat kapott ajándékba meglepiből, kiküldték Indiába konferenciára. Szárnyalt. 

Felemás Burgenland 

Végül kicsivel több, mint fél év után sikerült elintéznie, hogy áthelyezzék egy magyar határhoz közeli osztrák városba. Burgerlandot össze se lehet hasonlítani a bajorokkal. Annyira más. 

Nagyon röviden: ők szeretnek átjárkálni az autószervizbe, fodrászhoz, éttermekbe majd a fogorvoshoz, de azon ki vannak teljesen borulva, ha esetleg te is átmennél hozzájuk mondjuk munkát vállalni vagy a gyerekedet beiratnád iskolába. Arról szó se lehet. 

Szinte már csak egy határátkelő van, amit korlátozások nélkül lehet használni, ott is őrök állnak és a bólintásuk után lehet csak átkelni a túloldalra. Minden autót regisztrálnak, én is félre lettem egyszer állítva még 2016 környékén. 

Nem tudom, lehet, hogy csak én vagyok ilyen, de pityeregve tudtam csak folytatni az utam a gyerek iskolájáig. Miért sírtam? Nagyon rosszul esett az az ellenőrzés, mi több, átvilágítás amin át kellett esnem, szimplán azért, mert létezem. Nem csináltam semmit, ők meg félreállítanak és egy formanyomtatvánnyal a kezükben jegyzetelnek és faggatnak. Hát hol élünk?!?!?! Ez 2016, Európai Unió?!?!?! 

Az élet Sopronban 

Sopron egyébként nagyon zsúfolt, tele van autókkal, parkolók sehol… az iskolákban 30 fős osztályok alsókban mindenhol. Amin meglepődtem, hogy egy olyan suli sincs, ahol anyanyelvű német oktatás zajlana. (Győrben például van ilyen, meg persze Pesten is). Elég kézenfekvő lenne, ha mondjuk Sopronban is lenne ilyen, de nincs. 

A város lakossága… hát nem is tudom, hogy írjam… nem vagyok szociológus, de megpróbálom ezt is összefoglalni. Vannak akik itt születtek vagy akik már a rendszerváltozás előtt is itt éltek. Ők a frusztráltak. Frusztráltak és tele vannak előítéletekkel (nem alaptalanul, de zavaróan). Egy idegen (általuk nem ismert személy) felé az első kérdésük: soproni vagy? 

Amire én azt szoktam válaszolni: Éltem már én mindenhol. Na ekkor jön elő belőlük az előítélet, majd az arcukra fagy a mosoly, miután kifejtem az életem részleteit. 

Aztán vannak az osztrákoknál feketén-szürkén munkavállalók, ezért Sopronban albérletben lakók csoportja. A soproni albérlők. Nagy tömeg, több tízezer ember. 

Engem speciel a Lackner Kristóf-Vitnyédi utcai Interspar és környéke zavar, mert napközben arra felé rengeteg az éppen nem dolgozó szexmunkás ill. valamiért a város összes hajléktalana is mindig erre a környékre tömörül fényes nappal. Fura úgy vásárolni menni és ügyeket intézni, hogy közben folyamatosan őket kerülgetem, ha a mosodába vagy az Intersparba megyek. 

Nincs miről beszélgetni 

Kevés olyan van, mint mi. Aki mérnökként dolgozik többnyire határt lép és kitelepül, nem járkál. De azért vannak egy páran, leginkább kényszerből, mert itthon még mindig olcsóbb ingatlant vásárolni. 

Mivel ők kényszerből vannak itthon, nem igazán járunk össze. Nincs miről beszélgetni. Azt pedig, hogy nem kényszerülök rá arra, hogy elmenjek én is dolgozni, teljesen feldolgozhatatlan ezeknek az embereknek. 

Hazaköltöztem, hogy külföldiek közt legyek 

Aztán vannak még a diákok, köztük sok külföldi, egyetemisták. Erről jut eszembe, szomszédaim közül az elmúlt pár évben, kizárólag külföldiekkel jártam össze. Mennyit röhögtünk ezen. 

Hazaköltözök, hogy magyarok között legyek és valójában ugyan úgy használom az angolt minden nap, mert az emberek akikkel tartom a kapcsolatot háromból kettővel csak angolul tudok beszélni, mert nem tudnak magyarul. 

A hajléktalanok állítólag más városokból jönnek ide… Zalaegerszegről, Szombathelyről, stb. az osztrákok miatt. Lehet tőlük koldulni az utcán… bár a legfrissebb, amit a férjem mesélt, hogy úgy tudja, a hajléktalantörvény óta bécsi szállókon van szinte az összes magyar hajléktalan. 

Nagyon sok a Magyarország keleti részéről ide költözött munkavállaló. Őket majdnem kihagytam. Közülük aki tud pár forintot félretenni havonta, szerintem az otthoni házának a kiadásával oldja meg. Már aki meg tudja oldani. 

Sok emberben csalódtam 

Szóval most itt élünk. 

Őszintén szólva sok csalódás ért, de szerintem ez a levelem hangvételéből is érződik. Nagyon sok emberben csalódtam és azt kell hogy mondjam elszigeteltebben élünk Sopronban, mint Fürthben korábban. 

Összességében, jobb itthon lenni, mert úgy érzem a sok csalódástól csak tapasztaltabb lettem. Az utcára szívesen lépek ki, megyek el bárhová, bármit intézni. Ha valaki bunkó, legalább az anyanyelvemet használva tudom elküldeni a francba. Honvágyam már nincs és azért így jobb élni. 

Nem tudom, azt említettem-e a múltkor, a honvágytól nagyon durva gyulladás lépett fel a szervezetemben. Még Németországban. Majdnem rákos lettem, egy hajszál választott el az onkológiától. 

Itthon semmi ilyen problémám nincs, bár voltam itt is kórházban, de amikor megláttam, hogy kikkel fekszem egy szobában (az átlagéletkor 80 év volt) úgy, hogy rajtam kívül mindenki be volt pelenkázva (gasztroentrológiai osztályon feküdtem egy hétig) ez azért észhez térített. Fel kell még nevelnem egy kislányt. Senki másra nem számíthat csak az apjára és rám. Szóval vigyázni kell magamra. 

Jövőbeli tervek 

Zárásképp még annyit: nem biztos, hogy Sopronban maradunk. Szinte egész nyáron North Carolinában voltam a gyerekkel. Azóta is azt emlegetjük, milyen jó volt kinn lenni. 

Donald Trump jelenléte nem igazán segít a bevándorlásban, de innen szép a sikeres kiköltözés. Mérnökökre mindenhol szükség van. Persze a fő lökést 2018 nyara adta meg. Mindenhol amerikainak néztek, nem is értettem. 

Aztán hazafelé jövet, a repülőn beszélgetve döbbentem le azon, hogy azt mondta a mellettem ülő eredeti amerikai utas, hogy egyáltalán nincs akcentusom. És leálltam vele vitatkozni, hogy de van. Én hallom. Nagyon jól esett, amit mondott. Sose fogom ezt elfelejteni.

Valahogy többet írtam anyagi dolgokról, mert eredetileg személyesebben próbáltam írni Neked, aztán mégis ez így sikerült. Amiről nem írtam, de fontos lehet és változás: nem vagyok már Orbán-fan. A korrupció miatt csalódtam Orbánban. A férjemmel ezért mi Vonára voksoltunk 2018-ban. 

Egy megszelídült „náci” (nem az egyébként, mert az igazi nácik Nürnbergben laknak… kellene pár igazi nácival találkoznia jó pár embernek, hogy megértse a náci fogalmát) nekem sokkal szimpatikusabb, egy korábbi ellenzéki mára korrupt, pökhendi, kiégett, sokszor arrogáns, vagy inkább másokat lenéző vagy hülyének néző, de legfőképp hazug, becstelen, gerinctelen miniszterelnöknél. 

Stilisztikai, nyelvtani hibákért elnézést kérek! Nem vagyok szakmabeli. És mindenkinek köszi, aki végig olvasta!”

Fiatal kutatók levélben kérik Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy hagyják békén a Magyar Tudományos Akadémiát, mert "a bizonytalanság egyre többünket kényszerít annak megfontolására, hogy hazánkat hátrahagyva munkánkat máshol folytassuk.” 

Négy évvel az indulás után szeretnénk tovább fejleszteni a Határátkelő oldalát. Segítsetek nekünk ebben egy kérdőív kitöltésével, amit ITT TALÁLTOK! Szóljatok bele ti is, merre menjen tovább a Határátkelő! Köszönjük szépen!

(Fotó: pixabay.com/gazsovicskrisztian)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5614618412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BlackBrick 2019.02.11. 15:18:16

@London2009: hehehe, nalunk minden kedden es szerdan ez a felallas, mivel ez a ketto a tanulos napom, amikor munka utan estig tanulok es olyankor a ferj foz, mosogat, kutyat setaltat, esatobbi :)

tanato 2019.02.11. 15:30:02

@London2009: Bizony én is így nőttem fel,viszont változott a világ,egyre több a jól, férjénél jobban kereső nő.A fejek viszont maradtak és ebből van a konfliktus.
Miként az első három pontomban is valamiben felnőttem és a mai világban már másként működnek a pontok,amit régi fejjel nehezebb feldolgozni.

London2009 2019.02.11. 15:32:18

@BlackBrick: ez nem ugyanaz, mert te dolgozol is. Nekem is vannak olyan napjaim, amikor bar nem tanulok, de este erek haza mert enekelek vagy sportolok. Ez szerintem termeszetes.

fhdgy 2019.02.11. 15:33:21

@vándor madár: A "gyüttment" dologhoz:

Én a szülőfalumban élek, így elvileg nem lehetnék gyüttment. Fordítva talán igen, mert itt születtem, aztán elmentem ( 46+ évre ), majd megint itt vagyok, tehát inkább egy mentgyütt vagyok! -:)

Az emberek szeretnek ítélkezni. Mindegy, hogy miben, de ítélnek. Ha nem találnak mást, csak nem ott születtél, akkor gyüttment. A lényeg, hogy legyen valami.

Ha rosszabb vagy náluk, akkor lenéznek. Ha jobb vagy náluk, akkor a lelkük mélyén irigyelnek, de úgy csinálnak, mintha lenéznének.

Saját tapasztalatból beszélek. Sok minden visszajut a fülembe, amit rólam mondanak, amit rólam tartanak.

Arthamyr 2019.02.11. 15:36:14

@vándor madár: "Nem tudom, mit szólnál hozzá, ha te Mo-n laknál és minden alkalommal, ha beszélgetsz valakivel, megkérdezik tőled, hogy hova valósi vagy? " - Mennyi emberrel kerül olyan viszonyba, hogy ezt megkérdezze? Ha valaki ezt kvázi vadidegentől megkérdezi ezt, az gáz (kb. mintha csak ezért kommunikálna?), de olyannal aki ismerős, és többször is beszélnek, kb. természetes, a másik ember megismerésének része.

Egyébként én is meg szoktam kérdezni, főleg ha valaki nyilvánvalóan nem helyi, és bármiféle kapcsolatot építek vele. Eddig kivétel nélkül pozitív hatása volt a beszélgetésre/kapcsolatra.

London2009 2019.02.11. 15:39:18

@tanato: azert a ferfin is sok mulik, a ferfiak tobbsege ezt nem tudna elfogadni. Nekem egy baratnom van, ahol a ferfi lenyegesen kevesebbet keres es ott bizony o maradt otthon a gyerekekkel. A baratnom 6 het utan visszament dolgozni. Az egesz kapcsolatban o hordja a nadragot, minden dontest o hoz meg, a ferfi semmibe sem szol bele. Ettol fuggetlenul kivulrol szemlelve boldognak tunnek. Nekem egy ilyen kapcsolat elkepzelhetetlen, de ugye ahany haz, annyi szokas.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2019.02.11. 15:40:44

@Nagy kámpics:
A hataratkelo parok szokasos tortenete :D

@London2009:
Igen, diohejban errol van szo.
Na, akkor most kell egy ferfi, aki "eltart" vagy szoba sem allnal vele? :D :D :D

Felreertes ne essek, tudom, hogy vastagon benne voltam en is a helyzetben. De megtanultam, hogy ha a jovoben csak egyszer azt mondja nekem a baratnom, hogy tanul, abban a pillanatban csomagolhat.
Mindenki ismeri azt a nagysikeru megallapitast, hogy "Magadnak tanulsz, nem nekem!" Na, akkor ameddig a ferfi (vagy a no) dolgozik es penzt keres a "csaladnak" es a masik "csak" tanul, addig a masik fel egy masodpercet nem dolgozott / tett a kozosert.
A reges regi vilagban az anyuka, aki otthon volt a gyerekkel, kozben megfozott, kitakaritott, mosott, vasalt, gyerekt nevelt, stb. Mit szolt volna 1930-ban Jozsi bacsi, ha a gyapotfoldekrol hazaerve a feleseg kozli, hogy "Haaaat, ma egesz nap tanultam, nincs vacsora, tiszta ruha, sorry"? Nem arrol van szo, hogy pontosan ez lenne a kovetendo, de azert lassuk be, hogy sokszor picit tul lett tolva az a bizonyos bicikli.

Es valahol ezert nem egeszen ertem a posztot sem:
- apuka fenntart ket haztartast vagy bevallal tobb oras ingazast;
- anyuka nyig;
- apuka, ha a hetkoznapokon kulon el, gondoskodik magarol;
- anyuka nyig;
- apuka semmifele torodest nem kap, semmifele gondoskodast, de finanszirozza anyuka nyigasat;
- anyuka tovabbra is csak nyig...

Kerdezem: apukanak (a gyereket leszamitva) megis miert eri meg fenntartani ezt a kapcsolatot? Mitol jobb igy neki, mintha egyedulallo lenne?

@BlackBrick:
Ez ketto nap a hetbol, raadasul dolgozol is. :)
Nem pont ugyanaz, mint heti 5-6 napot tanulni ES nem dolgozni ES nem vezeti haztartast ES csak minimualisan besegiteni a ferjednek minden mas teendoben, mondvan elfaradtal, mert tanultal :)

London2009 2019.02.11. 15:47:31

@Kövérmadár [swe]: nekem olyan ferfi nem kellene, aki ezt ugy hivna, hogy “el vagy tartva”. Ha holnap kitalalnam, hogy atkepzem magam es kutyakozmetikus, adoszakerto, mehesz vagy akarmi leszek es ehhez nekem harom evig kellene tanulnom es nem tudnek dolgozni, akkor ezt a ferjem maximalisan tamogatna. Miert ne tenne? Egy csapat vagyunk, nyilvan ilyen donteseket kozosen hozunk meg. Az mas kerdes, hogy nekem nem lenne gond a fozes meg a haztartas, de en mar csak egy ilyen rendes videki csaj vagyok. :D
Azt ne felejtsd el, hogy van egy kozos gyerek. Feltetelezem, hogy az apukanak fontos a csalad egysege.

BlackBrick 2019.02.11. 15:48:56

@Kövérmadár [swe]: persze, Isten ments, hogy 'foallasban' tanuljak, illetve anyagilag teljes mertekben fuggjek valakitol.

tanato 2019.02.11. 15:49:31

@London2009: Jól beszélsz tényleg a férfiak tudják nehezebben feldolgozni ezt.Egyre több az ilyen pár a közvetlen családi és munkahelyi környezetemben.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2019.02.11. 16:43:01

@London2009:
Meg mindig oriasi kulonbseg van "a foallasban tanul, de attol meg egy csapat" es a "fo- es mellekallasban tanul, minden mas ala van rendelve ennek" kozott.
Az egyik, attol fuggetlenul, hogy tanul, teljes erteku resze a csapatnak. A masik pedig csak egy eltartott gyerek, semmi tobb, fuggetlenul attol, hogy 15, 30 vagy 45 eves.

London2009 2019.02.11. 16:54:06

@Kövérmadár [swe]: kerlek nyugtass meg, hogy legalabb jol nezett ki! :D

Arthamyr 2019.02.11. 17:22:13

@Kövérmadár [swe]: Mi a határátkelő párok "szokásos" története?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2019.02.11. 17:22:19

@London2009:
Erre nem tudok objektiv valaszt adni mar. Akkor ugy gondoltam, hogy igen, azota voltam sokkal jobban kinezo (arcra, alakra, noiessegre) lanyokkal is.

Ez egy sokkal osszetettebb dolog annal, mint amit itt erdemes lenne boncolgatni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2019.02.11. 17:25:04

@Arthamyr:
Amit mar nagyon sokszor lattam / hallottam:
1) a par hataratkel;
2) egyikuk elkezd dolgozni, a masik otthon van (tanul, erot gyujt, akarmi);
3) elhelyezkedik a masik is;
4) majd kb. az elso szembejovovel le is lep a masodik.

Nem egyedi eset :)

Arthamyr 2019.02.11. 17:27:58

@Kövérmadár [swe]: Én egy darab ilyet sem láttam még. :)

Arthamyr 2019.02.11. 17:29:36

@Kövérmadár [swe]: Azért az erőt gyűjtésen felröhögtem. :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2019.02.11. 17:36:03

@Arthamyr:
Valtozatos kifogasokat hallottam mar arra, hogy "Miert nem dolgozol?" :D

Szerencses vagy, esetleg az ismeretsegi korod szerencses. Itt hallottam "erdekes" dolgokat, pl. olyat is, hogy a felesegen egy komplett magyar, barati kor vegigment, mire ki tudta valasztani, hogy kivel folytatja eletet a nej :D Annyira szep tortenetek vannak, hogy ihaj :D :D :D

Csodabogár 2019.02.11. 17:36:17

@fhdgy: Attól függ hol élt. El tudom képzelni, hogy egy igazi Bajor kis faluban nem lelkesednek semmilyen külföldiért, aki nem beszéli az ő csodás dialektusukat. Ilyesmin én soha nem akadnék fenn, legfeljebb mepróbálnám megérteni őket. Nagyobb városban mindenütt van sok külföldi, ha más nem az olasz és török valamikori vendégmunkások. Ott simán elmegy egy magyar akcentusu is köztük.
A hölgy szerintem valami miatt elégedetlen az életével és ezért mindenhol minden rossz.

Csodabogár 2019.02.11. 17:40:01

@London2009: Szerintem az egyenjogúság az ideális. Keressen a ő is rendesen, ha nem is annyit mint a férj. Jómagamnak mindig az volt a véleményem, hogy annyit keressen egy férj jelőlt amiből ő el tudja tartani magát. Én magamat mindig el fogom tartani. Számomra elviselhetetlen volt még a gondolata is annak, hogy függjek valakitől és ne a saját pénzemet költsem.

Csodabogár 2019.02.11. 17:43:02

@tanato: Nekem biztos nem kellett volna ilyen háztartásbeli férj. Pedig nem lelkesedem a házi munkáért, de azt megcsinálja más. Ne már a férjem legyen a háztartási alkalmazottam.

Arthamyr 2019.02.11. 17:43:19

@Kövérmadár [swe]: :D Szép embereket ismersz!
Bár az sem mindegy, hány éves, akin "végigmennek", és az sem, miért cserél. Pl. lehet, hogy a baráti kör tagjai neki nem megfelelően teljesítettek, vagy hosszabb távon nem volt jó velük élni, ez meg sajna kívülről nem látszik (ahogy a nőkön sem).

Csodabogár 2019.02.11. 17:46:07

@Kövérmadár [swe]: A férfiak meg hú de hűségesek és szenvednek ezektől a szörnyű nőktől.:-(

London2009 2019.02.11. 17:46:46

@Csodabogár: nagyjabol en is igy gondolom. Ez addig konnyen megoldhato, amig nincs gyerek. Utana azert ez mar nem annyira egyszeru.

kék madár 2019.02.11. 17:47:26

@vándor madár: @Kövérmadár [swe]: semmi nem just eszembe, csak egy sor madarat akartam latni egy valaszban

2019.02.11. 17:49:43

@Kövérmadár [swe]:

"A hataratkelo parok szokasos tortenete"

Igen-igen, ezt a részét ismerni vélem a történetnek. Mármint hogy idejekorán upgrade-elt egy másik migráncsra(?). Vacak ügy, részvétem érte.

Ugyanakkor azóta mi van vele? Munka? Gyerek? Vagy azóta is tanul? A nyúl kinél kötőtt ki?

(Egyébként otthon tanulni és nem rendes-háziasszonykodni már karrierizmus?)

2019.02.11. 17:50:36

@Csodabogár:

"A férfiak meg hú de hűségesek és szenvednek ezektől a szörnyű nőktől"

Pontosan ahogy mondani tetszik. :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2019.02.11. 17:52:38

@Arthamyr:
Reszleteket en sem tudok, nem az en ismerosi koromben tortent az ominozus eset.

@kék madár: @Kövérmadár [swe]: @vándor madár:
Tessek, kimaxoltuk :D

@Csodabogár:
Nem gondolom, hogy lenne szignifikans elteres a hutlensegben a nemek kozott. Erre vannak tanulmanyok, statisztikak.
Az mas kerdes, hogy a huseget mikent definialjuk, mi szamit mar megcsalasnak es mi nem, de ez gondolom egyentol fugg. Ezen a teren kifejezetten konzervativ vagyok.
A ferfiak hutlensege valamiert elfogadottabb, konnyebb szemet hunyni felette, ami szerintem oriasi hiba.

Arthamyr 2019.02.11. 17:53:01

@Nagy kámpics: Nem spilázzátok túl ezt a "házvezetést" kissé? Ez kevesebb, mint napi 1 órával lerendezhető, persze költségcsökkentő jelleggel lehet bele tolni több időt is...

svajcineger 2019.02.11. 17:54:05

@Kövérmadár [swe]:
Ehhez a storyhoz nem feltétlenül kell határt átlépni. :)

kék madár 2019.02.11. 17:54:56

ez a csajszi tenyleg "jo" posztot irt korabban, 1000 komment ugrott ra

Arthamyr 2019.02.11. 17:55:44

@Kövérmadár [swe]: Miért lenne elfogadottabb? Max. a férfiak körében az.

Ha egy nő elfogadja, az jó eséllyel a kiszolgáltatott helyzetének köszönhető, vagy annak, hogy a férfira már egy ideje inkább csak automatikusan újratöltődő pénztárcaként tekint, és ha ezt a funkcióját megtartja, igazából a többi nem érdekli.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2019.02.11. 18:06:12

@Nagy kámpics:
Nem tudom, hogy mi van vele, nem kovetem az eletet miota kiszallt a kozos "bulibol".
A nyul nala volt. Ugy tudom, hogy nemreg atkoltozott az orok repamezokre.

A konkret esetben igen, az volt. Utana volt olyan kapcsolatom, ahol szinten elofordult, de kulturalt mederben. Amikor az onfejlesztes mindennel (ismetlen MINDENNEL) fontosabb, az mi, ha nem a sajat karrierunk, jovonk, dolgaink eloterbe helyezese a kozos rovasara? Nincs baj a tanulassal alapvetoen, de ha ezt tultoljuk, akkor ott mar nincs "mi", ott csak "en" van. Akkor viszont tessek felallni, elkoltozni, megoldani mindent egyedul, ha mar a masikra locsoljuk a hetkoznapi dolgok megoldasat.
Azt fontos tisztazni, hogy a helyzet nem volt eppen normalis, ezert a normalisan gondolkodo ember nem feltetlenul erti, hogy mirol is beszelek. Irtak mar itt masok is, hogy munka mellett tanultak, azokon a napokon a masik fel vitte a hatan a kozost. Esetemben a kozos teher cipelese evi kb. 300 napot jelentett, tobb even at. Sem ez, sem az, hogy hagytam, nem egeszen normalis :)
Esetemben a legnagyobb problema, hogy ettol atestem a lo tuloldalara es az indokoltnal sokkal korabban es sokkal hatarozottabban kifejezem nemtetszesem a dolgokkal kapcsolatban.

Arthamyr 2019.02.11. 18:15:45

"Amikor az onfejlesztes mindennel (ismetlen MINDENNEL) fontosabb, az mi, ha nem a sajat karrierunk, jovonk, dolgaink eloterbe helyezese a kozos rovasara?" - Az önfejlesztés király dolog, főleg ha olyan dologban fejlődik, ami utána neked is jó. :D

"Esetemben a kozos teher cipelese evi kb. 300 napot jelentett, tobb even at." - Azért az, hogy te 300 napig képes voltál ezzel szopni, éveken keresztül, egyértelműen jelez több dolgot. Mi a túróra kellett 300 nap, amikor évi kb. 225-235 munkanap van alapból? Meg mi vett rá, hogy ezt évekig csináljad? Persze egy hosszú közös múlt után már érthetőbb, de ott meg azért előtte történik egy felhalmozás, és nem kell vért hugyoznod éveken át.

sargabicikli 2019.02.11. 18:20:03

Na Sziasztok Kommentelők! Jaj Istenem, hihetetlen miket tudtok reagálni a posztomra.... döbbenet.
Korábban is reagáltam, pár dologra most is szeretnék, hátha...
na szóval:
család:nincs és nem, örökölni sem örököltem semmit és tudtommal nem is fogok. (Röviden ennyi, részletekbe nem szeretnék belemenni)
megtakarítások és mi lenne ha történne valami jajgatások: semmi nem történne, élném tovább az életem, ezzel kapcsolatban mindig a legfelelőségteljesebb döntést hoztam meg az életemben. Nyugdíjam is lesz, nem kell senkinek se jajgatni, se aggódni. Akkor jártam volna a legrosszabbul, ha most 160 ezer Forintért pedagógusként dolgoznék valahol és még mindig a svájci frank alapú devizahitelt nyögnénk ketten.
munka: ki mondta, hogy nem dolgozom? Dolgozom, de 140 ezer Ft-ból se tudnám eltartani magam és a gyerekem a kiadásainkhoz képest. 400 Euro havonta a gyerek tandíja és akkor még nem tankoltam az autóba. Fhú most ezért is mennyien fognak majd betámadni... na mindegy...
ja igen, ingázás: sokan közületek többet BKVznak Pesten, mint amennyit mi "ingázunk". Fél órát autóban szerintem mindenki kibír.
Sopronnal kapcsolatban pedig nem túlzok. Én senkit nem nézek le egyébként, de tényleg pont ezért a "fotelből megmondom, hogy éld az életed" rosszindulatú emberekből is már nagyon kezd elegem lenni.
A szűk környezetemben, ahol tudok, segítek. Akik személyesen ismernek, pontosan tudják.
Ahogy most ezt írom közben is jött egy messenger üzenet: "tiszta Zsófis. Őszinte, többet leíró, mint kéne, de ettől lett hiteles. Én tuti nem írtam volna le. De őszinte, hiteles." Egy olyan ember írta ezt, aki több, mint 15 éve ismer, még fősuliról. Ezzel zárnám is..... sziasztok!

O1.G 2019.02.11. 18:20:03

@Kövérmadár [swe]: Az oreganyam mar nem el,De anyukád még csak van 70 körül őt is nénizik ugye...

fhdgy 2019.02.11. 18:30:35

@Csodabogár: Éltem 15 ezres nagy faluban ( Gemeinde ) és több mint másfél milliós városban ( München ) is. 250 ezres városban Szászországban. Nem éreztem különbséget.

Voltak esetek, amikor nem csak az számított, hogy "Ausländer" vagyok vagy sem. Pl. egy magyar kollégámmal beszélgettünk egy vendéglőben, természetesen magyarul, a szomszéd asztaltól középkorú házaspár átült hozzánk és érdeklődött, hogy milyen nyelven beszélünk. Nem tagadtuk, elárultuk! -:)

A következő kérdésük az volt, hogy mit keresünk ily messze északon, távol Magyarországtól, mit csinálunk itt?

Mondtuk, hogy programozók vagyunk és a Siemensnek dolgozunk. Nos, abban a városban Siemens az Isten! és az Istennek dolgozni, hát az nem semmi, mondták!!!

Volt egy jó magyar társaság, elég gyakran eljártunk vendéglőbe, de mindig szolidak voltunk, soha nem volt gond, balhé.

Voltak pl. nagy csocsó partik ( én csak akkor vettem benne részt, ha nem volt más ), hát, mit mondjak, kiváló volt a magyar csapat, annyira, hogy a németek is respektálták. Esküszöm, hogy nem számított, hogy kifiaborjai vagyunk.

2019.02.11. 18:31:36

@Kövérmadár [swe]:

"Esetemben a legnagyobb problema, hogy ettol atestem a lo tuloldalara "

Igen, nekem is úgy tűnik... de azt nem tudnám mondani, hogy a sérelmeid úgy eredetileg nehezen érthetők. Hát, ez van. ¯\_(ツ)_/¯

Mme Seldon 2019.02.11. 18:47:33

@lapetiteparisinne:
Nem jött be a magyarországi lét? Mást vártál? Kinek nem jó, neked vagy a gyerekeknek? Ha tovább sem lesz jó, visszamész?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2019.02.11. 19:19:55

@O1.G:
71 lenne iden anyukam, de nem el mar.
Nagyszuleim ugy 30 eve mind elmentek.

@Arthamyr:
Az elso bekezdesre nem a valasz, nekem attol biztosan nem lett (volna) jobb, hogy almai munkajat vegzi. Sem attol, hogy hobbybol megtanul egy harmadik vagy negyedik nyelvet.

A masodik bekezdesre nem fogok itt reagalni.

Szaktanár 2019.02.11. 20:02:42

@Csodabogár:

"Meg arról is el lehetne gondolkozni, hogy ugyan ki kezdte el azt a háborút, aminek ezt a sok menekültet köszönheti Európa."

az usa

"A magam részéről csak becsülni tudom a németeket, hogy ezt bevállalták, tudva, hogy nem lesz könnyű."

nem vállaltak be semmit sem a németek. ész nélkül nekiálltak mindenkit befogadni, aztán amikor hirtelen sok lett, fel voltak háborodva, h az eu országok beintettek az ötletre, h ők vigyék el a felesleget. álszent, átgondolatlan lépés volt. mint a vh vége óta annyiszor, németország túlkompenzált, nehogy összekeverjék őket a nácikkal. kurvára utálom bennük, h csak végletekben bírnak gondolkodni.

Szaktanár 2019.02.11. 20:10:43

@London2009: engem ez a kérdés vhogy elkezdett idegesíteni az elmúlt pár évben :( olyan jó lenne, ha nem kérdeznék meg. senkinek semmi köze hozzá. számomra kb azt sugallja, h látjuk, h nem vagy idevalósi.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.02.11. 20:16:08

@London2009: "en itt elek a small talk orszagaban, itt fontos, hogy ez menjen. Szimplan udvariassagi forma, hogy ha o meg azt mondja, hogy o Lewishamben szuletett, ami egy szartelep, akkor is mondjak ra valamit. Oh, nem reg jartam arra! Vagy valami hasonlo tok folosleges dolgot. De ettol mar rogton jofej lettem es szituaciotol fuggoen mar mindketten lerottuk a kotelezo koroket es indulhat az ugyintezes, tarsalgas akarmi, ami az eredeti cel lett volna."

Ez pontosan igy van nalunk is az USA-ban (angolszasz kultura). Sokan - tisztelet a kivetelnek - nem ertik a small talk lenyeget szvsz, es ezert hiszik, hogy ezek "felszines" beszelgetesek. A small talk funkcioja gyakorlatilag annyi, hogy az illetovel, akit eppen melled sodort az elet, valts par szot, hogy kellemes(ebb) legkort teremts - legyen az ugyintezes, egy parti vagy eppen sorbanallas a postan. Nem kell semmi tobbet elvarni tole. Ez a kulturajuk resze, mint mas udvariassagi formulak is.

VT Man 2019.02.11. 20:25:25

"Nem tudom, lehet, hogy csak én vagyok ilyen, de pityeregve tudtam csak folytatni az utam a gyerek iskolájáig. Miért sírtam? Nagyon rosszul esett az az ellenőrzés, mi több, átvilágítás amin át kellett esnem, szimplán azért, mert létezem. "

Hát igen, Hitler népe úgy tűnik emlékszik még, hogy hogyan kell bánni a nem árjákkal.

Pedig már nem monarchia van, és nem az osztrákok a császárok a birodalomban.

Blasi Laci 2019.02.11. 20:25:34

Sopron NEM Magyarország. Összehasonlítása külfölddel alaptalan. Sopronba habkönnyű hazaköltözni. Sopron alsó Ausztria nem Magyarország. Szóval nem hőstett átülni egy BMW-ből egy Mercedesbe. Költözz haza Baranyába ott meglátod milyen kalandos életed lesz.

VT Man 2019.02.11. 20:26:20

@labirintus1:
"Viszont, ha bármi történik a férjével, vagy csak elválnak és ott marad a gyerekkel, akkor tényleg nyomorogni fognak."

Bármi történik -> életbiztosítás (jó nagy összeggel)
Elválnak -> az nem "vis maior" külső esemény, abban a nő is hibás és tevékeny lenne.

Szóval nem veszély egyik sem.

Amúgy meg egy idő után fele ház, vagyon a feleségé lesz, bár ha valaki nem tud jól dolgozni, csak költeni, akkor az a vagyon el tud úszni gyorsan.

tanato 2019.02.11. 20:36:51

@Csodabogár: @London2009: Szóval van két kolléganő egyiküknek légkondi szerelő a férje van 2 gyerekük, a másiknak mozdonyvezető egy gyerek, jól élnek de a fiúknak van egy kis kisebbségi érzésük hogy kevesebbet keresnek,ilyen a világ/még/férfiközpontú.
Meg van egy mérnök/ nő/ BMN.-végzett a párja szintén mérnök ő Miskolcon,A nő egy japán cégnél dolgozik,a fiú egy svájcinál ,itt is kevesebbet hoz haza a férfi és abból a kevesebből még lejön az előző kapcsolatából született 2 gyermek utáni tartásdíj is.Közös gyerek még nincs.sajnos itt is erős a kisebbségi érzés amikor meglátja a kettejük nettó bérszámláján lévő különbséget.Ilyen a világ,férfiközpontú,még.

gabors 2019.02.11. 20:39:10

@Csodabogár: ". A háborút szerintem az amerikaiak kezdték, de lehet, hogy tévedek."

a sziriai haborut a sziriaik kezdtek ! NEM az amerikaiak ... annyira nem hogy amikor egyertelmuen vegyifegyvert hasznaltak Assad-ek meg akkor sem volt hajlando Obama beavatkozni ... egy kompromusszummal (orosz segitseggel is ) "elvettek" es kiszallitottak a vegyifegyvereket syriabaol (persze valszeg nem teljesen) ... .szoval meg akkor sem volt amerikai beavatkozas Obama nagyon ovatos volt.

Vegul is azzal kezdodott hogy az oreg Assad meghalt... az ellenzek foleg sunni arabok fellazadtak a szunnita/alevita Assad rezsim ellen. Mindez 2011-ben... Az oroszok 2015-ben kezdtek bevatakozni legi es szarazfoldi csapatoakkl Assad oldalan (mert akkor mar nagyon rosszul altak Damascusban)

Az amerikaik is kb ekkor 2015-ben kezdtek bombazni de ok az Iraq-i es del Syriai IS/ISOL-al foglalkoztak nem harcoltak a Assad ellen... korabban csak kozvetve segitettek foleg a kudokat a torokok nem kis bosszusagara, a torokok tavaly be is vonultak szarazfoldi csapatokkal, mostanra mar ott vannak az iraniak is meg Hezbollah es mindenfele irregularis arabok szaudi, qatari stb.

Aztan kesobb jott Trump 2017-ben es megraketazott egy ures repteret es gyozelmet hirdetett .... most meg eppen kivonjak a meg ott levo par ezer katonat is hogy a IS bandtitak kis leglegzethez jussanak ... de valoszinuleg a legi tamogatas marad.

Szaktanár 2019.02.11. 20:39:31

@tanato: pedig én mióta várok arra a nőre, aki szívesen eltartana...

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2019.02.11. 20:40:48

2018-ban a Jobbik-ra, 2022-ben meg majd szavazhatsz a DK/Jobbik közös listára...

martineden 2019.02.11. 21:25:57

@Kövérmadár [swe]: Hat,nem biztos,h a hazzassag rendben van,hisz egyik indok a Sopronba koltozes mellett,a kapcsolat jobba tetele,a level szerint.

Mme Seldon 2019.02.11. 22:14:22

@kardio1:
Ezt nem is vitattam. (mármiont hogy miért van MOST ilyen kormányuk)
Hanem azt mondtam, hogy 2015-ben a schnegeni határok ellenére nem volt megfelelő ellenőrzés az EU KÜLSŐ shengeni határoknál, illetve nem volt regisztrávió. Csak rátolták a németkre meg osztrákokra a tömegeket. - Magyarul NEM végezték el a schengeni határból fakadó kötelezttéget. Amit pedig schengeni szerződés szerint a Magyarország vállalt.
Ne mondja senki nekem hogy nem tudták mi lesz. Orbán már 2015 tavaszán belekezdett a migráns kampányba. Emléxem, még csoálkoztam is hogy mert most mér'... - Utólag belátható, hogy nyilván voltak titkosszolgálati is más információi is, mogy mi lesz ott 5 hónap múlva.
Egyébként: Ma mi van? Ki akarnák építeni az egységes uniós határellenőrzést. Ki akar most keresztbe feküdni a dolognak?

kardio1 2019.02.11. 22:23:32

@Mme Seldon: a schengeni övezetbe azok az emberek Görögországban léptek. Ők voltak az első schengeni ország. Sem ők, sem a magyar hatóságok, aztán meg sem az osztrákok, sem a németek nem végezték el a tömeg ellenőrzését.

Csodabogár 2019.02.11. 23:05:52

@Kövérmadár [swe]: Maradjunk abban, hogy Csodabogárnak hívnak. Felejtsd el a koromat. Londont se hívod másnak csak Londonnak. Ennyi!

Csodabogár 2019.02.11. 23:12:59

@tanato: Ezen nagyon könnyű segíteni. Nekünk mindig külön bankszámlánk volt a férjemmel, nemigen nézegettük egymás elszámolásait. persze tudtuk kb. mennyi a fizetés de nem volt téma. Miután én költöztem hozzá, továbbra is ő fizette a lakással kapcsolatos számlákat én meg a háztartást álltam. Utazások előtt megbeszéltük, hogy kinek mennyi fölös pénze van a célra és aszerint utaztunk. Autóhoz hozzá járultam, mikor kitaláltam, hogy vegyünk nagyobbat. Nem volt soha vita a pénzen nálunk, igaz nem is volt soha sok pénzünk, viszont normálisan éltünk.

Platonica 2019.02.11. 23:22:44

@Csodabogár: milyen erdekes, nekunk soha nem volt me'g kulonszamlank, el se tudom kepzelni. Nyilvan ezert az se jatszik, hogy a 'sajat penzemet koltom' vagy nem.
Kisebbsegi erzes se jellemzo, pedig sokaig (nagyon) sokszorosat kereste a ferjem az en fizetesemnek. Most mar ez nem mervado, miota maganzok vagyunk.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.02.12. 00:31:58

@Kövérmadár [swe]: "Esetemben a legnagyobb problema, hogy ettol atestem a lo tuloldalara es az indokoltnal sokkal korabban es sokkal hatarozottabban kifejezem nemtetszesem a dolgokkal kapcsolatban."

Hat igen, egy lelekbuvar jot csemegezne rajtad :) Egy sima kivulallonak (nekem) az jon at, hogy ezeken a kapcsolati kudarcokon meg nem tetted tul magad - mar csak a nokrol kialakitott velemenyed es kommentjeid alapjan. De lehet, hogy tevedek :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2019.02.12. 05:44:07

@Zsuzsi65:
Nem tevedsz :)
Nem volt szerencsem es en is rosszul alltam a dolgokhoz. Most mashogy allok rosszul hozzajuk, de legalabb nem szivjak a verem :)

somlobodog 2019.02.12. 06:26:23

@Kövérmadár [swe]:.."Amikor az onfejlesztes mindennel (ismetlen MINDENNEL) fontosabb.."

Mi a lof*sz ez az onfejlesztes? Én ezt nem értem. :))) mindenki fejlődik illetve változik. Ez nem ugyanaz mint az onsegites igaz? Ez valami más. Valami ezoterikus mely lelki cohelloi kurva nagy okorseg aminek az orven lehet lógni meg fetrengeni a kanapén. Oh.. Akkor épp onfejlesztek :))

somlobodog 2019.02.12. 06:26:35

@Csodabogár: tok ügyes vagy. Gyerek nélkül azért ez nem nagy kihívás. De ha valaki 2x2 (direkt nem 3 évet írok mert az sztem is okorseg) van otthon gyerekkel akkor mégis hogy kezelje a saját számláját? Vagy ha visszamegy reszmunkaidoben? Lefogy a pénz akkor majd a gyesbol tankol és fizeti a rezsi felét? Amíg apu mondjuk gyűjt a maganszamlajan és ha osszejon a nyaralás akkor egyedül megy és gyak egy gyerekkel mert az a fele?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2019.02.12. 06:35:10

@somlobodog:
Reszben :)
Nem feltetlenul okorseg tanulni valamit, de ennek urugyen szarni a haztartasra es a parkapcsolatra, mert anno, gyerekkent "megszoktuk", hogy ha azt kamuzom, hogy tanulok, nem kell segiteni anyunak. Na ez az, ami felnottkent mar szanalmas.
Ha en munka mellett 100%-osan el tudok latni minden feladatot, akkor seggmeresztes mellett is bele kell ferjen ugyanez. De, mint mondtam, en voltam a hulye, hogy nem vagtam ki azonnal, mint macskat szarni. :)
Mennyi elpazarolt ev... :(

Hari Seldon 2 2019.02.12. 07:48:05

@kardio1:
Jó. És ha a görögök ellustálkodták a regisztrációt, akkor már a magyarok tudnak másra mutogatni, hogy "de a Pistike is ezt csinálta..." gyerek színvonalú indoklással?
Másrészt, de igen, az osztrákok és németek elintézték ezt később. - Merthogy különben hogy tudták volna kezelni ezt a tömeget?
Harmadrészt, HA a görögök "trógekedtek" (ezt nem vitatom), az akkor felmentés? ÉS ők úgy voltak vele, hogy aműgy sincs rendes schengeni határuk ey másik szárazföldi országgal sem. nekik mindegy. Hiszen ha ők csa úgy tudnak schengeni országba utazni, hogy repólőre szállank, vagy kopoznak. Ott meg így is úgy is van ellenőrzés.
De a ahogy mondtam, az, hogy ilyen lazán vselkedtek, már jogalap, hogy akkor ettől kezdve senki ne fogalakozzon a problémával? A magyarokat viszont ettől kezdve lehetett "szivatni". -> Biztos megérte a "Pistike is ezt csinálta..." hozzáállás. Most akkot lehet araszolni egy sávon km/h-val, és Passaunál is dettó.
---
És most nem arról beszéltem, hogy ki a hibás, vagy ki hívta, és ki hogy bánta meg... Stb... (az egy külön ügy, és nyilvánvaló volt az első perctől, hogy ha az ilyesfajta népeknek egy kis félreérthető szöveget mondanak, azt "ügyesen félre is értik...") De ez legyen Merkel baja. A vélasztásokon gyengébbn is szerepelt. Ergo a németek "értékelték". - De mondom az egy külön téma.

tanato 2019.02.12. 08:17:07

@Hari Seldon 2: 2015 egyszer volt mint a kutyavásár,sem előtte sem utána nem volt százezres roham,mindig csordogáltak a gazdagabb államok felé illegálisan most is csorognak de folyam az csak akkor volt.Máig sem értem miért pont 15-ben.Mintha megrendelésre ment volna.Vannak persze konteók is.

tanato 2019.02.12. 09:00:39

@Csodabogár: Szerencsére mi mindig közös kasszán voltunk 86 az esküvőnk óta,persze a kasszát azért megosztottuk pl. nyaralás,mindennapi élet,gyerekek támogatása,autóvásárlás lakáscélú megtakarítás stb. alszámlákra.Így
azután nem volt és nincs jelentősége ma sem hogy ki aktuálisan mennyit keres az adott hónapban.Nyilván amikor 2,5,+2,5 évet otthon volt a gyerekekkel én vittem haza többet most meg speciel neki sikerült egy igen jó mellékállást megcsípni így ő hozza a többet,de mivel egy helyre megy ebből nincs gond.

2019.02.12. 09:55:37

Tisztességgel végigolvastam, de ez egy zagyva hülyeség.

moonclown 2019.02.12. 09:55:37

Egészen kiválóan zavaros írás...

svédnyugger 2019.02.12. 10:42:03

@Kövérmadár [swe]: Rossz országot választottál társkeresés ügyben, csak alulképzett nô menne bele a feltételeidbe. Miután itt nincs özvegy nyugdíj, nincs asszonytartás, így minden normális nô igyekszik tanulni, jobb állás és jobb élet reményében. Amúgy így öregen, nyugdíjasan el nem tudom képzelni hogyan csináltam/csináltuk tanulni, dolgozni, gyereket nevelni (igaz csak egy van) anélkül, hogy ezt tehernek éreztük volna, igaz mind a ketten egy irányba húztunk egymást segítve. Ennyi.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2019.02.12. 11:08:07

@svédnyugger:
A kulcs az utolso elotti mondatodban van :)

Eszem agaban sincs sved baratnot keresni, minden, korabban elhangzottol fuggetlenul nekem ez a rendszer nagyon nem mukodne parkapcsolati teren.
Igazabol, jelen pillanatban egyaltalan nem keresek tarsat. Meg tul elenken elnek benne a csalodasok, kiabrandultabb vagyok, mint amennyire vagyom valaki kozelsegere.

Knullkompis oldalakon gondolkodom, allitolag mukodik a dolog. Ha jutna ilyenbol mondjuk heti 5, eszembe nem jutna megint baratnot keresni :)

Szaktanár 2019.02.12. 11:27:53

@Kövérmadár [swe]: ha gondolod átküldök innen pár dán lányt. ezek annyira egyenlőek, h még azt is megbeszélhetitek, ki legyen a csaj.

sargabicikli 2019.02.12. 11:36:11

Sziasztok,

nem szeretnék reflektálni a sok kommentre, mindenkinek a magán véleménye és tiszteletben tartom, nyilván egyéniségek vagyunk, és az életet mindenki másképp tapasztalja meg, de az egyetemes jóban/rosszban azért hiszek(ez az a közös metszet aminek mindenkiben ugyan úgy kellene lecsapódnia, bár manapság ez se nagyon egyértelmű)... vitatkozni meg nem szeretnék, azt személyesen szoktam:)
Kíváncsiságból néztem meg a feleségem írására érkező kommenteket, mert mondta, hogy meg fog jelenni a Határátkelő blog-on. Nekem tetszik az írása, a kommenteken pedig nem lepődtem meg, valami ilyesmire számítottam, mert a az életben is ezt tapasztalom... lehet sokak szemében elfogult vagyok és a majdnem 20 év együtt töltött idő is beszél belőlem... "na és?" ahogy Horn Gyufi mondta egykor:)

A férj, aki szívesen tartja el a családját, és élvezi felesége odaadó, őszinte támogatását.

London2009 2019.02.12. 11:50:14

@somlobodog: @Csodabogár: @Platonica: @tanato: Nekem ez a csak kozos szamla teljsen elkepzelhetetlen. Nekunk van kulon szamlank termeszetesen, amire kapjuk a fizetesunket meg egyeb bevetelt es e mellett van egy kozos szamlank is amire utalunk egy fix osszeget havonta. Abbol mennek a kozos kiadasok, nyaralasok stb. Nem tudom elkepzelni azt, hogy ha veszek magamnak mondjuk egy draga cipot, orat, ekszert, repjegyet, akarmit, vagy a ferjem ugyanigy, akkor az a kozosbol menjen? Megis miert menne onnan? Nem beszelve arrol, hogy ha valami tortenik, akkor majd elkerem az oraja felet, vagy o elteszi a fel par cipoimet? No mindegy, az a lenyeg, hogy mindenki olyan megoldast talaljon, ami mukodik neki.

Platonica 2019.02.12. 12:11:19

@London2009: Persze, ez a lenyeg, hogy olyan legyen, ami mukodik!
Mi kb egyutt nottunk fol a ferjemmel tizenpar eves korunk ota (irto regen volt:-D), eletunk elso szamlaja is kozos volt, szoval elkepzelni nem tudom maskent (ezert is ertelmezhetetlenek -szamomra- a kerdesek, amiket irtal).
Nyilvan mas az, amikor ket felnott ember mar rendelkezik onallo 'felnott multtal', mikor osszekerulnek:-)

BlackBrick 2019.02.12. 12:11:25

@London2009: ne valaszolj, ha ez mar nagyon 'zsebben turkalos', csak erdekekne, hogy pl a megtakaritasaitok igy kozosek v egyeniek?

London2009 2019.02.12. 12:30:11

@BlackBrick: Teljesen egyeni. Mint ahogy a befekteteseink is. De peldaul lassan sor fog kerulni a tetoter beepitesere, ami egy nagyobb kiadas lesz es azt nyilvan megbeszeljuk, hogy mikent es mibol finanszirozzuk. De peldaul a kert vegebe a ferjem epittet egy nyari lakot egy mancavet. Ez peldaul az o projektje. De peldaul a hazunk kozos, de miutan nem egyenlo mertekben tettunk bele penzt, nem volt oriasi kulonbseg, de azt is lepapiroztuk. Tehat ha eladjuk, akkor eloszor mindenki visszakapja amennyit beletett, majd a maradekot elfelezzuk. Illetve van meg ezen kivul is kozos de teljesen kulonvagyonunk is. Ezt mi csak igy tudjuk elkepzelni. Pedig elhiheted, hogy nem tervezunk elvalni. : )

London2009 2019.02.12. 12:31:18

@Platonica: ez azert ritkasag es nagyon romantische! : )

kardio1 2019.02.12. 12:32:24

@Hari Seldon 2: a dublini rendszer szerint az első schengeni államban kell regisztrálni az érkezőket, megvizsgálni, mire jogosultak. Az első schengeni ország Görögország volt, ezen nincs mit magyarázni. Ahogy azon sem, hogy az osztrákok sem végezték el a feladatot, a németek meg már akkor, amikor mind ott volt náluk, nem a beengedéskor. Magyarországon pont azért halmozódtak fel, mert elkezdték a dublini egyezmény szerint megvizsgálni őket. Olyan egyébként sehol sincs előírva, hogy a menekült kiköthetné, hogy csak Németországba akar menni. Ők meg ezt tették.

Mikó? 2019.02.12. 12:56:44

@Din Serpahis: Szerintem a svajciaknal, a mogorva nezes egy elofeltetel ahhoz, hogy hataror lehess. En meg csak mogorva nezesu hatarort, hatarornot lattam. De szerintem ezzel nincs is gond, kell az elrettento hatas.

Platonica 2019.02.12. 13:04:52

@London2009: Igen, erre en is rajovok ujra es ujra:-)
Bar a szuleim es a nagyszuleim is mindig ilyesmit emlegettek, hogy 'en edesanyad/nagyanyad kezebe tettem le mindig a fizetesemet, soha nem volt enyem-tied'... szoval lehet ez genetikailag kodolt nalunk...?:-DD

tanato 2019.02.12. 13:17:19

@London2009: @Platonica: Igen ez nálunk sem merült fel hogy ne dobjuk össze a pénzt,az nyilváán nem probléma ha egy ruhár a cipőre műszaki cikkre ne vegyünk ki saját részre,de nyilván nagyobb összegnél közös a megbeszélés/nyaralás,autó házfelújítás stb./

négyzet 2019.02.12. 13:27:17

Posztoló, kezdj el olvasni, művelődj, tanulj. Oszd be az idődet, hogy mikor mit. Én elolvastam most az előző posztot, és abból még inkább kitűnik, hogy több önreflexióra, önismeretre egyáltalán lenne szükséged. A tanulás a kisebbségi komplexuson is segít. Hidd el, nagyjából mindegy, hova költözöl, a bajaid mennek veled. Némely hely jobban kiemeli őket, a honvágy tényleg nehéz tud lenni, de a hétköznapokban a gondok visszatérnek, miután elmúlik az új hely varázsa.

Aztán... én nem értem, hogy miért élnek házasok külön, ha egyszer rossz nekik. A pénz... az visszahozza az éveket, amiket nem töltötök együtt? A megfelelő méretű ház, két autó a legfontosabb az életben? Jó persze tudom, hogy sokaknak az a fontos, hogy ezeket kipipálja. Csak valahogy nem láttam még, hogy valaki ettől hosszú távon boldog lett. A poszt elején említett "hedonizmus" csak ideig-óráig ad elégedettséget.

négyzet 2019.02.12. 13:29:54

Egyébként a poszt utolsó bekezdései annyira kilógnak a többi szövegből, hogy azt hittem, valami véletlenül került oda. A Vonás rész.

illango pillango 2019.02.12. 13:33:45

@kardio1: arról nem is beszélve, hogy akkor borult ki a bili a menekülteknél, amikor Magyarország regisztrálni akarta őket. Akkor indultak el gyalogosan az osztrák határ felé.

BlackBrick 2019.02.12. 13:39:41

@London2009: ahha, fair enough, koszi :)

svajcineger 2019.02.12. 13:46:17

@Mikó?:
Különösen akkor gorombul el a tekintetük, ha magyar (más "balkáni") rendszámot látnak.

négyzet 2019.02.12. 13:52:14

@Hari Seldon 2:
Nem, először a koszovói albánok özönlöttek, és őket engedték át, sőt segítették át, amikor tömegesen indultak Németország és Ausztria felé. Ezt elégelték meg a sógorok egy idő után. Addig volt minden, buszoztatás, illetve felrakták őket a menetrendszerinti vonatra, aztán az emberek kóvályogtak az országban keresve az utat tovább... Én többekkel találkoztam akkoriban Budapesten is, akik mentek egyik pályaudvarról a másikra.
És csak aztán jött a szíriai menekültáradat.
444.hu/2015/02/13/nem-hagyhatom-magam-ott-rohadni-koszovoban

somlobodog 2019.02.12. 14:41:48

@London2009: "Nekunk van kulon szamlank termeszetesen, amire kapjuk a fizetesunket meg egyeb bevetelt es e mellett van egy kozos szamlank is"

KB nálunk is így van.

Mikó? 2019.02.12. 14:59:22

@svajcineger: Ez igaz es az is, hogy magyar rendszammal 10-bol 9-szer megallitanak, svajcival meg kb 20-bol egyszer. De a tapasztalatom az, hogy a goromba tekintet ellenere korrektek es segitokeszek.

svajcineger 2019.02.12. 16:42:09

@Mikó?:
Sose legyen szükségem a segítségükre! :)

Almandin 2019.02.12. 18:01:35

Hogy érti a posztoló, hogy az igazi nácik Nürnbergben vannak? Nürnberg városa talán tele van az átlagosnál több náci érzelmű polgárral? Ismeri őket?
Amúgy a Jobbik nagyon is náci párt, csak ezt próbálták leplezni az elmúlt években. Lásd a Sneider-botrányokat. Ahol egy büntetett előéletű szkinhed vezető lehet, az milyen párt?

Csak a yamaha 2019.02.12. 18:38:24

Nem szeretném "bántani"szegényszerencsétlenárvát.

De Ő az a királylányvagyokésálmodozónaiv...stb..

Platonica 2019.02.12. 20:21:13

@Csak a yamaha: nem baj, mert van kiralyfi is hozza:-) Es ezt nem gunyosan irom, mert nagyon szimpatikus volt a ferj megszolalasa!
Az enyem is ugyanilyen tamogato, es ez ritka ajandek.

Egyebkent nekem is volt olyan idoszakom, amikor magamon kivul kerestem a problemakat, itt ezert nem jo, ott meg azert. Szoval tudok empatizalni a posztoloval annak ellenere, hogy ma mar tisztaban vagyok vele, nem az volt a jo irany.

Almandin 2019.02.12. 23:00:24

@Zsuzsi65: Másik előnye a small talknak, hogy kielégíti az ember társalgási és társaságigényét. Az ember társas lény. Ha valaki pl. egyedül él, jól esik, ha a szomszéddal vagy a boltossal egy pár szót tud akár az időjárásról is váltani.
Itt Magyarországon az a zavaró, hogy sokszor a határokat nem érzik az emberek. Elkezdesz small talkolni és pár perc múlva a zsebedben turkál vagy az állásod után kíváncsiskodik-hangsúlyozom, egy laza kapcsolat esetén, pl. egy eladó a boltban. Itt vagy mufurc képet kell vágni és nem kommunikálni, vagy kitálalni az egész életedet. Sok embernél nehéz a középútra beállni.

Herr Géza 2019.02.12. 23:53:50

@Csak a yamaha: Stimmt. Akinek sehol sem jó. Most néztem vissza a 2013.-as posztját. Anyám, maradj inkább Böszmefalva-Alsón, ott nem lesz gondod se a nácikkal, se mással.

Sean MacTíre 2019.02.14. 16:06:22

Mindig remekul szorakozok, amikor migransokat latok migransozni. Kulonosen ha az illeto Svajcban el de egyebkent is. :)

sargabicikli 2019.02.16. 11:33:25

Gyerekek! Ennyi rosszindulatu trollt is ritkan latni!
Ismeretlenul nem foglak titeket ekezni, nem fogok teoriakat gyartani, hogy kit milyen trauma ert, h igy viselkedik, de legyen mar eleg h ragjatok a csontot velem kapcsolatban valamin!!!
Meg szerencse, h 20 evesen ebben az orszagban mindenki 100%-ban megtudta onmagat valositani es soha semmilyen segitsegre nem szorult :D Pont ebbol a kepmutato, alszent kozegbol van mar kurvara elegem!!! Probaljatok a sajat erdeketeket MEGTANULNI felismerni, ahelyett, hogy engem ekeztek!!!!
Legkozelebb az itt megjelent hozzaszolasokbol irok diplomamunkat a szociologiai tanszekre, csak hogy eleg tanult legyek hozzatok :D kar, h a masodik diploma mar nem ingyenes
A ferjem meglepetesbol szolt hozza egyebkent, meg azert mert o is elkeped ezeken az irasokon....de ugy latszik, nem volt lelekformalo hatasa....Isten mentsen benneteket, leginkabb magatoktol!!! El nem tudom kepzelni, hogy birjatok magatokat elviselni....

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása