oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. június 16. 06:30,  A Nagy Túrókérdés megoldása 49 komment

2019. június 16. 06:30 Határátkelő

A Nagy Túrókérdés megoldása

A határátkelők körében az egyik leggyakrabban felmerülő kérdés a hazai ízek pótlása. Különösen az olyan élelmiszerek esetében, melyek a legtöbb országban nem kaphatók. Mert hát lássuk be, a cottage cheese azért nem ugyanaz, mint a magyar túró. Ma feloldjuk ezt a nagy problémát, legalábbis a túró esetében.

Gyűjtsünk kedvenc recepteket! Oszd meg velünk a hataratkelo@hotmail.com címen, hogyan készíted el külföldön a kedvenc magyar (és nem magyar) ételeid!

turo.jpg

Évekig csináltuk a túrógombócot un. cottage cheese-ből, de ennek most már vége! - írta Pappito, majd azzal a lendülettel el is magyarázta, hogyan vetették bele magukat a házi túrókészítés rejtelmeibe.

„A hétvégét volt szerencsénk – többek között – a Rotor nevű hajó legénységével tölteni, ők mesélték el, hogy milyen egyszerű túrót csinálni, úgyhogy amint hazaértünk, legott vad túrókészítésbe kezdtünk, áthidalva a problémát, hogy errefelé nem lehet túrót kapni csak úgy a boltban. 

A túró lágy aludttejrögökből álló, fehér színű tejtermék, mint az közismert, viszont az aludttej készítése mindenféle komplikációkkal jár, úgyhogy gyárilag alvasztott tejet vásároltunk hozzá, amelyet kevésbé képzettek csak joghurt néven ismernek. 

A sok cukros-gyümölcsös-fahéjas-gumiarábikumos tejtermék mellett elérhető egy elég természetesen készülő joghurt is, amiben nincs semmi mű, amitől szép lenne, viszont minden benne van, ami nekünk kell. 

Ha megfogjuk a joghurt és lassan felmelegítjük, akkor a savó és az aludttejrögök szétválnak, utóbbit leszűrjük az előbbiről és megnyertük a túrót, nem bonyolult. 

A folyamat nem túl időigényes és kis kevergetésen kívül sok törődést nem igényel, bár a mennyiségi termelés bizonyos előre gondolkozást feltételez, hogy legyen kéznél megfelelő méretű edényzet. 

Ha a túró elvált a savótól, akkor hagyjuk szépen magától kihűlni, szűrjük át gézen vagy pelenka textilen, morzsoljuk kicsit és kész is. A savót ne öntsük ki, az is jópofa cucc.

turo_2.jpg

Másfél kiló joghurtból 36 deka túró lett, aztán kicsit belevadultunk a dologba, mert kiderült, hogy ezt a joghurtot árulják kétkilós vödrökben is. A mennyiségi termelésnek köszönhetően a kihozatal így 31%-ra javult, és eredményezett egy lóitató vödör mennyiségű savót amiből eltöként szándékom ricottát csinálni, csak azt még meg kell tanulnom a jutúbról, hogy hogy kell.” 

Na ugye. A teljes posztot itt találjátok, nem érdemes kihagyni! 

A Nagy Wagashi Túra 

Ha már a gasztróvonalon indultunk el, maradjunk is ott, csak éppen a helyszín Új-Zéland helyett Japán lesz, ahol a Tokyo Reloaded segítségével vágunk neki a Nagy Wagashi Túrának. (A wagashi egy hagyományos japán édesség, gyakran teához szolgálják fel.)

torok_1.jpg

„Wagashi persze minden élelmiszer-osztályon kapható, de érdemes levadászni az eldugott mellékutcákban, nemritkán évszázadok óta töretlen népszerűségnek örvendő, aprócska boltokat - kívülről ezeket alig lehet észrevenni, az ajtó előtt talán lóg egy noren a cég nevével, bent egy pult és egy fakeretes vitrin. Minek is ennél több; a törzsvásárlók eddig is jöttek, egyik generáció követi a másikat - cukrászmesterek és vásárlók egyaránt. 

A mai túrát úgy választottam meg, hogy változatos legyen a felhozatal, és egy kis időutazás legyen benne: így lesz évszázados múlttal rendelkező, hagyományos üzlet és újhullámos hely is. 

Sakuramochi (1)

Az első állomásom Mukójima volt, a Sumida folyó partján fekvő békés lakónegyed, nem messze a Skytree toronytól. Az Edo korban ez a folyó jelentette Tokió keleti határát; túlpartja eredetileg mezőgazdasági terület volt, majd az olcsó telekárak vonzását követve festők, keramikusok, írók költöztek ide. 

A cseresznyeleveles rizsgombócot, magyarul valami ilyesmit jelent a neve, 1717 óta árulják a Chómeiji templom előtt. A templom sajnos már nem az eredeti, csak egy vasbeton másolat, de a sakuramochi nem változott - vékony, fehér, kicsit nyers állagú rizstészta vörösbab töltelékkel, sóban pácolt cseresznyelevélbe burkolva. Minek is változtatni azon, amit 300 évvel ezelőtt már lerendeztek és azóta is jól működik? 

Dangó (2)

Az út túloldalán található bolt sem változhatott sokat fennállása 150 éve alatt, mikor is egy művészetkedvelő helyi kertész úgy döntött, a templomba látogató zarándok eltartanak még egy cukrászdát.

A Kototoi Dango név már jelzi, hogy mit árulnak itt - dangót, vagyis gombócot. Azóta sincs más, mint a háromszínű gombóc. A vörös- és fehér variáció babpasztába burkolt rizsliszt-gombóc, a harmadik meg épp fordítva, halványsárga rizsliszt-gombócba töltött, enyhén sós fehérbab-krém. (...)

Rakugan (4)

Utam következő állomása a Todai egyetem új kávéháza, a Kurogi. Kezdtem fáradni, így a két kilométeres távot taxival tettem meg és úgy terveztem, megérdemlek egy kávét, miközben élvezem a Kengo Kuma sztárépitész által tervezett belső teret - de a 950 yenes (kb. 2.500 Ft) kávéár láttán hirtelen nem is éreztem olyan fáradtnak magam… hiába, elit egyetem, megfizetik. 

Vettem egy doboz modern csomagolású rakugant és indultam tovább. Csak később, otthon nyitottam fel a dobozt és el kell ismernem, hogy soha ilyen finom rakugant nem ettem még, mint ez a hagyományos módszerrel, tokushimai wasanbon cukorból készült cukorka. 

Fukiyose (6) 

Nihonbashi egy keskeny mellékutcájában, gyalog nem messze a Ginzától található a 300 éves Nagato. A monakájuk is híres, de némi habozás után inkább egy szokatlan típusú higashit választottam - a Miyamafukiyosét. 

Miyama egy hegy neve Kyoto közelében; a fukiyose szó pedig a szél által halomba fújt leveleket, virágszirmokat jelenti - vagy ebben az esetben egy doboznyi apró, színes édességet. 

Dorayaki (9) 

A célegyenesben még vettem Shinjukuban dorayakit is. A Yui modern, innovatív és kawaii, láthatólag a fiatal nőket célozza meg, de a háttérben egy közel 400 éves nagoyai bolt áll.

A dorayaki ráégetett mintája három majmot ábrázol; ennek az a sztorija, hogy egy egy buddhista legenda szerint ha három vágyadat feladod, egy kívánságod teljesülni fog. 

A majmok itt a vágyakat jelképezik, hát, nem tudom, nem túl jó az ár-értékarány, nem lehetne kérem szépen legalább egy az egyben váltani? 

Ráadásként még befért a hátizsákba egy doboz higashi juju, kettesével csomagolt, aprócska félgömbök, egyik fehér, másik színes, ez is rakugan, de messze nem olyan jó, mint a másik kettő.” 

Ha érdekel még a Nerikiri (3), a Monaga (5), a Daifuku (7) vagy a Yókan (8), akkor látogass el az eredeti posztra

Piknik vadászokkal és lazákkal 

És ha már gasztro, akkor e heti harmadik sztorink is legyen az, annál inkább, mert Isztambulba (is) megérkezett a nyár. A Ramadán véget ért, vagyis az emberek akkor esznek és isznak, amikor csak jólesik. Márpedig a törökök szeretik, ha a dolgok sokszor jól esnek, így sokszor esznek - írta CyberMacs, aki kategóriába is osztotta a piknikezőket. 

piknik_foto_pixabay_com_free-photos.jpg(Fotó: pixabay.com/free-photos)

„Magányos Vadász (ff) 

Ő az, aki az internetről letöltött legújabb divat szerint beállítja a haját, majd kimegy a zöldbe, ahol reményei szerint az ellentétes neműek is tartózkodnak. 

Majd pedig kifekszik egy jól látható helyre, ahol ő is jól láthatóan vagányan néz ki. Ezután felkapcsolja a telefonon a YouTube valamelyik romantikus csatornáját, hogy teljes hangerővel szerelmes dalok zengjék be az egész parkot. 

A számításba ott szokott hiba csúszni, hogy Isztambulban rengeteg ember van. És ez a módszer több ezer másik embernek is eszébe jut. Így a tavaszi parkok zsúfolásig vannak magányos (napszemüveges) ordító zenét hallgató tinédzserekkel. 

Mindez sokkal izgalmasabb volt a internetes telefonok előtti időszakban, mikor a Nokiára csak néhány nehezen letöltött mp3 fért fel. 

Sikeres Vadász (ff) 

A fenti személynek azon verziója, amelyik barátnőt is szerzett (nem a parkban azért). Így most már ketten élvezik a széles sávú mobil internetet és a YouTube-ot. 

Ez a két csoport (bár valójában egy) eléggé lazának nevezhető. Kimegy a zöldbe és elvan ott, míg be nem esteledik. Vagy meg nem éhezik, de inkább hamarabb jön el az a pont, amikor eszébe jut, hogy ő török. 

És mint a bombás filmekben, pörög a visszaszámláló, sípol a vészjelző, hogy ideje lenne teát inni. Ahhoz viszont fel kell állni. 

Lazák 

A lazák már elve teával készülnek. De még teázó társat is szereznek az indulás előtt, akivel a teát, és a teás felszerelés cipelését is meg lehet osztani. 

Az alkalmi teázok legtöbbször virágmintás termoszban viszik magukkal a forró teát, ami így jobban beleillik a környezetbe (és nagyobb móka utána megkeresni). Csakhogy a termoszban nem marad 100 fokon a víz. Még ha lassan is, de folyamatosan hűl. 

Nagyon Lazák 

Éppen ezért a Nagyon Lazák direkt teafőzővel indulnak a zöldbe. Az úgynevezett szamovárral. Ennek az aljában lehet a szenet betenni. Nagyobb verzióba akár fahasábokat is. 

De még mindig csak a teánál tartunk! Márpedig az ember előbb-utóbb megéhezik. A török pedig inkább előbb, mint utóbb. De a biztonság kedvéért utóbb is eszik egy keveset. Úgyhogy egy rendes piknikhez ennivaló is kell. 

Meg lehet ezt oldani szendvicsekkel, simitekkel, és hasonlóakkal. De az úgy nem törökös. Mert egy igazi (bajszos) török helyben süti a húst. 

Profik 

Ezzel el is jutottunk a Profikhoz, akik saját grillsütő készlettel mennek ki a zöldbe. Vagy ha úgy alakult, akkor akár a tengerbe is (ez esetben a kékbe). Mert bizony egy igazi török akár a tengerben is tud piknikezni. Szigorúan sekély vízben, ahol még leér a grillező kocsi, mert a hajót mégsem jó ötlet felgyújtani. 

Egy igazi Profi készül. Kitisztítja a grillsütőt, visz magával tüzelő anyagot, húst, kenyeret, meg mindent, ami kell. (...) 

Család 

A Család is kimegy piknikezni, mert látták a szocmédián, hogy már minden ismerős kint van a zöldben. De mivel se felszerelésük, se felkészültségük nincsen, ezért elkocsikáznak valamelyik Isztambul közeli piknikező helyre. 

Ezek hatalmas kertek a város szélén. A berendezések eléggé minimalisták: leginkább padokból és asztalokból áll. (...) 

Ami jó benne, hogy felkészültek arra, hogy városi Családok érkeznek. Így a Családnak nem kell tudnia semmit az egész grillsütős dolgokról. Az asztalt elfoglalva a személyzet hozza a grillsütőt, előkészíti, meggyújtja, stb. 

Még azt is felajánlja, hogy a húsokat is megsüti. De természetesen ezt egyik Család sem fogadja el. Mégiscsak hogy nézne ki a szocmédián. Nem is beszélve, hogy mit fognak szólni a gyerekek, ha nem apu süti a húst.” 

A teljes posztot itt találjátok.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló gasztronómia Japán Új-Zéland Törökország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6714895372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2019.06.16. 10:54:37

A nagy túróskérdés megoldására a válasz;
Közös lónak túrós a faksza :-))

gabors 2019.06.16. 11:09:53

a turoshos bar nem elso......

errefele lehet kapni faremer's cheesnek becezett dolog ha nem is mindenhol de izraelitak (zsidok) lakta kornyeken mg nagyobb elelmiszer uzletekben is a "kmeros" helyen ... de a helyi supermarketben is van (ha nem is mindig), de pl sertes vagy marha majat sem kapok mindig mert hamar elfogy a kutyak igen szeretik .... (pacalt sem mindig van hogy a franc esne belejuk)

Csodabogár 2019.06.16. 11:36:23

Szerintem egyszerübb u.n. friss tejet venni. Az szépen megalszik néhány nap alatt a melegben és máris lehet egy fehér pamutharisnyába tölteni és lecsurgatni a turót. Semmi főzés vagy kevergetés.

pappito · http://pappito.com 2019.06.16. 11:46:21

@Csodabogár: lehet, hogy egyszerűbb, viszont itt nem lehet csak úgy nem homogénezett tejet venni, a homogénezett meg nem úgy alszik meg
a joghurt az aludttej, ha azt megcsinálják a gyárban, akkor nekem már nem kell itthon egy lábos tejet kerülgetnem, hanem egyből tudok túrót csinálni

pappito · http://pappito.com 2019.06.16. 11:48:39

@gabors: nálunk valami oroszok csinálnak igazi túrót (творог) de rohadt drága és külön el kell menni érte valahova, ami felesleges macera.
egyébként az angol nyelv ismeri a túrót (curd) de nem használják ilyen formában, hanem csak az a cottage cheese van, ami nem ugyanaz. mondjuk pogiba az is jó, de körözöttet nem lehet belőle csinálni

nyuszigonosz 2019.06.16. 12:25:58

Túró Új Zélandon: tetszik @pappito: hozzáállása a dologhoz: eltervezték és megcsinálták az olyan túrót, amilyet szeretnek.

@Csodabogár: ez valamikor volt, nagymamám szokta így csinálni a túrót és nem azért, mert nem lehetett volna kapni az üzletben is, hanem ha a tej megaludt még mielött másra felhasználta volna, hát lett belöle túró. Ez még azokban az idökben volt, mikor a tejet üvegekben lehetett vásárolni, talán késöbb a münyxagzacskós tejböl is lehetett még túró is csinálni.
Nem kivitelezhetö ez manapság, az a tej, amit ma veszel nem alszik meg. És azért valahová tejtermelöhöz menni, aki kitudja hol van, az már macerás dolog: plusz idöpont valamire, idöveszteség is.
Ezért tartom érdekesnek, hogy Pappitóék megoldották a túró-dolgot így.

Japán édességek: érdekes írás, szépek az édességek.

A török piknik poszt meg szórakoztató. :-)

Bredpitt Monika 2019.06.16. 13:30:30

@pappito: jól eltűntél....

nem tudom, hogy nekem a túróról miért ez jut eszembe....

talán azért, mert szeretem a túrót és itt , Budapesten én a túrót élelmiszerboltban veszem, általában műanyag edényben, vagy zacskóban van.....

"Ha ilyen ütemben folytatódik a műanyagszennyezés, akkor 2050-re több műanyag lesz az óceánban, mint hal. A probléma súlyosságát jól tükrözi, hogy a Csendes-óceánban jelenleg 1,6 millió négyzetkilométer kiterjedésű, Törökországnál kétszer nagyobb, főként műanyagokból álló szemétsziget úszik, amelynek eltakarítása egyelőre akadályokba ütközik. Bár az egyszer használatos műanyagok lebomlása nagyon sok időt, több száz évet vehet igénybe, a fő problémát az okozza, hogy bomlás közben apró, miniatűr darabokra esnek szét. „A mikroműanyagok bekerülhetnek az állatok és vízi élőlények emésztőrendszerébe, azok elfogyasztásával pedig az emberek szervezetébe is” - hívta fel a figyelmet a SodaStream termékmenedzsere.

A mikroműanyag-szennyezés nemcsak a tengeri élővilágot veszélyezteti. Hazánkban a legfrissebb mérések szerint a Dunában akár 50 műanyagrészecske is előfordulhat egyköbméter vízben. Nem szabad tehát késlekedni, mivel Magyarországon a megtermelt évi 300 tonnányi műanyaghulladéknak csak a 40 százalékát hasznosítják újra. A többi a hulladéklerakó helyeken, vagy a természetben végzi.

A SodaStream tippjei az egyszer használatos műanyagok kiváltásásra:

Minden bevásárláshoz vigyünk magunkkal textil szatyrot, vagy vászontáskát, így elkerülhető a műanyag-szatyrok otthoni felhalmozódása, majd azok későbbi kidobása.

A zöldségesnél, vagy a pékségben rendelkezésre álló műanyag zacskók helyett használjunk kisméretű, textil zsákokat!

Ne használjunk egyszer használatos műanyag szívószálakat és evőeszközöket! Ha mégis szükség lenne rájuk, akkor inkább komposztálható papírszívószálakat, poharakat és evőeszközöket vegyünk igénybe!

Az ételek tárolására a műanyag-dobozok helyett lehetőség szerint használjunk inkább befőttes üvegeket, csatos üvegeket. Ezek könnyen tisztíthatók, ráadásul légmentesen zárhatók is.

A műanyag fogkefe helyettesítésre megfelelő megoldás lehet a fából készült változat alkalmazása, amely teljes mértékben komposztálható, sörtéje pedig 100%-ban természetes alapanyagokból készül.

Az ásványvizes palackok helyett használjunk szódavíz-készítő gépet. A SodaStream gépei nemcsak ellenőrzött minőséget képviselnek, hanem egy szénsavasító palackkal akár 2500 PET-palacktól is megkímélhetjük élővilágunkat!"

Bredpitt Monika 2019.06.16. 13:33:21

@Bredpitt Monika: szóval fel van adva a lecke nekem is......

pappito · http://pappito.com 2019.06.16. 13:33:50

@Bredpitt Monika: a patronos szódával meg egyáltalán nem termeltünk műanyag hulladékot, de ha jól tudom, annak már vége :(

visoznt itt azt kezdték el a boltok, hogy felvágottat meg ilyen deli cuccokat adnak úgy is, hogy te viszel dobozt magaddal és abba rakják - nincs nejlonzacskózás, rengetegszer fel tudod használni a dobozodat. át fogunk állni erre mi is, már egy ideje a zöldséget meg a gyümölcsöt is csak úgy natúr vesszük nem zacskóban hordjuk haza. kicsit gurulnak a pénztárnál, de sebaj.

Platonica 2019.06.16. 14:14:33

@pappito: Pak'nSave:-)
Van me'g egyaltalan ez a bolthalozat? Anno a Royal Oak-iba jartam egy darabig.

pappito · http://pappito.com 2019.06.16. 14:15:27

@Platonica: ja, a "paki"

persze, hogy van :)

Platonica 2019.06.16. 14:17:51

@pappito: Pakikent nem ismertem:-)

Shaktee 2019.06.16. 14:49:29

Nekem még egy házi kefírt se sikerült érlelnem..talán a tej (3.5%) miatt?

2019.06.16. 15:36:25

@pappito:

Itt, Anglia, már egy jó ideje vásárolunk úgy, hogy a műanyag kis konténert visszük magunkal és abba szeletelik a felvágottat :-)

Tejet lehet venni full fat változatban is, £1.10/liter, de vidéken farmokon tudunk venni row milk-et, közvetlenül e tehenböl :-)

Csodabogár 2019.06.16. 16:44:13

@pappito: Körözötthöz juhturó az igazi, azt lehet helyettesíteni feta sajttal.

Csodabogár 2019.06.16. 16:49:45

@Bredpitt Monika: Szerintem azonnali hatályal be kellene tiltani a pet palackokat. Vissza lehetne térni a visszaváltós üvegekhez. Legalább nem cipelne mindenki magával üveg vizet és inna operában meg hangversenyen.
"szódavíz készító gép" ne röhögtessenek már. Kicsi gyerekkoromban is volt már szódavizes üveg meg szifon. Minek ehhez gép???

Platonica 2019.06.16. 17:14:49

@Shaktee: Nem hiszem, pont a whole milk a jo, en is azzal szoktam.
Milyen kefirgombat hasznalsz?
@Kekeck Edek: Hu, a raw milk, de szerettem! Sajnos par eve nem jutunk hozza. Pontosabban jutnank, csak mar nem hozzak a helyunkbe. Szoval lustak vagyunk.

Shaktee 2019.06.16. 17:16:48

@Platonica: fene tudja milyen volt, kolléga adta egy zacsiban, zárt por..

Bredpitt Monika 2019.06.16. 18:04:44

@Csodabogár: most hallottam valahol, hogy ket ev mulva nem lehet mar munyagot gyartani, en ugy ertelmeztem, hogy ebbe beletartoznak a muanyag flakonok is, a szomszedom szerint nem, evoeszkoz, szivoszal.....stb

En ezt a ket evet is soknak tartom...

Bredpitt Monika 2019.06.16. 18:14:03

@pappito: tetszik az otlet, azert kivancsi lennek mit szolnak ehhez az itteni penztarosok.....
sokat gondolok erre en is, amikor a gyumolcsot, zoldseget zacskoba rakom, gyokeresen at kellene alakitani a vasarlasi szokasainkat, eleg gyopos agyunk van, nekunk, vasarloknak

Mikkamak 2019.06.16. 18:20:37

@gabors: Igen, sózott és nem sózott változat is van, de érdekes módon a nyugati parton (Kaliforniában) pont sose találtam. Keleti parti ismerős mindig mondta, hogy mit keressek, de nem volt.

Az orosz boltban viszont néha még (román) bryndza is van...

Bredpitt Monika 2019.06.16. 18:42:10

@gabors: nekem is a farmer's cheese jutott eszembe, egy darabig nem is tudtam rola, addig azt a pineapple cottage cheese nevezetu turot ettem....hogy birtam megenni, nem tudom

2019.06.16. 18:47:22

@Platonica:

Felénk hozza minden hajnalban a tejes ember :-)

De ezt szoktuk venni.Felbontas előtt mindig össze kell rázni mert az üveg nyaka körül vastagon van a finom tejszín :-)

https://www.tesco.com/groceries/en-GB/products/257750530?sc_cmp=ppc*GHS+-+Grocery+-+New*PX+%7C+Shopping+GSC+%7C+All+Products*New:+F%26D:+Fresh+Food:+Fresh+Food+-+DTS*PRODUCT_GROUP257750530*&gclsrc=aw.ds&&gclid=CjwKCAjw0ZfoBRB4EiwASUMdYQiiKNOrF-LSR2C4htIzgAU0NgyU5Lfh4cGVfPpRFcvoUko8p5xfcBoCoKIQAvD_BwE

2019.06.16. 18:48:29

@Platonica:
Na mégegyszer

https://www.tesco.com/groceries/en-GB/products/257750530?sc_cmp=ppc*GHS+-+Grocery+-+New*PX+%7C+Shopping+GSC+%7C+All+Products*New:+F%26D:+Fresh+Food:+Fresh+Food+-+DTS*PRODUCT_GROUP257750530*&gclsrc=aw.ds&&gclid=CjwKCAjw0ZfoBRB4EiwASUMdYQiiKNOrF-LSR2C4htIzgAU0NgyU5Lfh4cGVfPpRFcvoUko8p5xfcBoCoKIQAvD_BwE

2019.06.16. 18:51:35

Valami van a blog.hu-val, mert mostanában mindig mobil változatban jelenik meg a határátkelő és a linkek amiket becopyzok nem lehet megnyitni

gabors 2019.06.16. 19:15:39

@Shaktee: "Nekem még egy házi kefírt se sikerült érlelnem..talán a tej (3.5%) miatt?"

nem az a gond inkabb a jo pasztorozes ... (annak idejen az otthoni tej 3.6%-os volt 70-80-as evek es siman volt abbol aludtej meg kefir mikor az a gombas orulet ment )

Platonica 2019.06.16. 19:27:22

@Kekeck Edek: De ez nem raw milk! Csak homogenizalatlan.
En a farmrol hozott nyerstej emlekeimen nosztalgiaztam:-) Evekig azt ittuk, rendes uvegben jott, nem muanyagban.

A bolti gold top tejekbol nekem ez a kedvencem:

www.waitrose.com/ecom/products/graham%27s-smooth-gold-full-cream-milk/440123-61966-61967?gclid=EAIaIQobChMIhL7axcLu4gIVk0PTCh39owIlEAQYAiABEgK3KvD_BwE&gclsrc=aw.ds

Csodabogár 2019.06.16. 19:27:35

@Bredpitt Monika: A flakonokhoz képest az evőeszköz meg a szivószál kutyagumi, no meg a fülpiszkáló.

Én még mindig a régről maradt műanyag zacskóimmal megyek vásárolni. Semmi mást nem lehet olyan laposra és kicsire összehajtani mint azokat. Mindig van a táskámban egy kettő. Többnyire mikor elindulok még nem is tudom pontosan mit és mennyit fogok venni. Szóval nekem a szatyrok spec. nagyon hiányoznak.

gabors 2019.06.16. 19:28:27

@Kekeck Edek: "Valami van a blog.hu-val, mert mostanában..."

nincs semmi ugyanolyan szar ez mint volt ... :-)

de lehet a bongeszod nem enged 3rd party scripteket vagy valami .... nalam semmi valtozas nincs

Csodabogár 2019.06.16. 19:30:41

@Bredpitt Monika: Németországi Aldi már azokért a zacskókért is pénzt számok, amibe a gyümölcsöt vagy bármit beleszedsz. mindig utáltam az Aldit, meg a média keltette hisztériát. Legyen az hőségriadó vagy világvége.

Shaktee 2019.06.16. 19:31:14

@Platonica: nu majd kipróba

Bekk to fathers day :)

2019.06.16. 19:40:16

@Platonica: tudom, hogy amit megpróbáltam belinkelni az nem raw, az arany kupakos Channel Islands-rol jön :-)

Amit a tejes ember hoz reggelente az a raw, csak arról nincs linken :-)

gabors 2019.06.16. 20:29:52

@Csodabogár: persze persze neked mar mindegy :-)

de vannak itt meg akik szeretnenek meg vagy 20 evet elni :-)

gabors 2019.06.16. 20:31:48

@Kekeck Edek: "Pár hete még engedte belinkelni, mostanában nem engedi :-("

Nem tudom mi az ami nem megy de vegul is a blog motor nem csinal semmit a "linkkel" az hogy kattinthato az attol van hogy ervenyes linket masolsz be (semmi html kod) semmi tobb

Platonica 2019.06.16. 21:21:44

@Kekeck Edek: Valami helyi farmrol? Nalunk onnan nem hoz a tejeskocsi:-(

Nekem siman megy a linkeles, ugy, ahogy irtad is.

Csodabogár 2019.06.16. 22:53:01

@gabors: Nem lesz világvége se 20 se több év mulva. Még majd jól meg is unhatod az életedet, lesz rá időd.:-)

Különben meg gondolkozz csak el, hogy Kinában és Indiában mennyien és hogy piszkitják a környezetet. Most építenek még szénerőműveket stb. Amerikát már nem is emlegetem, a rengeteg sok nagy autóval, a mértéktelen klímahasználattal stb. Ahhoz képest mi itt Europában tényleg se nem osztunk se nem szorzunk.

Taxomükke (UK) 2019.06.16. 23:58:28

@Csodabogár: Tudod, mi a legujabb? Megveszed a palackos vizet a bufeben mondjuk a koncerten, de csak a kupak nelkul viheted el biztonsagi okokbol! Azt hittem, nem jol hallok!!!
Sajat italt termeszetesen nem lehet bevinni.
Viszont olyan is elofordult, hogy az odabent megvett, de reszben megmaradt vizet nem engedtek kihozni!
Szerintem ez a vilag megerett a pusztulasra.

csúti csüngőhasú tolvaj 2019.06.17. 10:30:29

Tudom, hogy nem jelenik meg, mert az igazság fájdalmas annak akinél betalál, de remélem legalább a cenzor feldugja magának:

Szánalmas, ha valaki vágyik a hazai ízekre, és nem tudja előállítani magának, és zseninek hiszi magát ha sikerült.
Ennél már csak az szánalmasabb, amikor a sok konyhazseni elhiszi, hogy a gyárilag kiherélt és mindenféle szeméttel dúsított yoghurtból tényleg túró lesz.

Határátkelő 2019.06.17. 10:32:00

@csúti csüngőhasú tolvaj: Köszönjük értékes, építő jellegű hozzászólásod. Gyere máskor is. (Ja, és egyébként magyarul joghurt. Csak mondom.)

Határátkelő 2019.06.17. 10:34:12

@Taxomükke (UK): A kupak nélküli elvitel magyarázata, hogy így nem lehet "fegyverként" használni, sokkal kisebbet lehet ütni vele adott esetben. Azt, hogy a bent megvett vizet nem lehet kihozni, elképesztő, ilyet még nem is hallottam.

csúti csüngőhasú tolvaj 2019.06.17. 12:23:20

@Határátkelő:

Szívesen. Ha nem tiltanád sokszor amit írok mert nem tetszik a valóság, többször is tanítanálak.

Amúgy meg örülök, hogy nyelvtannáci is vagy, azt is kb. annyira tojom le mint amit előtte írtál.

Határátkelő 2019.06.17. 12:25:25

@csúti csüngőhasú tolvaj: Semmi más nem hiányzik már az életemből, mint a színvonalas tanításod. De tudod mit, előbb tanulj meg magyarul. Na viszlát.

Platonica 2019.06.17. 12:37:46

@csúti csüngőhasú tolvaj: Melyik resz volt a tanitas?
Mert csak a frocsoges jott at.

pattantyúk 2019.06.17. 13:42:43

Hogy a túróba lehet az, hogy egy csomó országban nem ismerik a túrót?!

Aludttejet sem?

Úgy kell nekik!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása