oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. június 04. 06:30,  Nagyon német problémák 21 komment

2019. június 04. 06:30 Határátkelő

Nagyon német problémák

Milyen tipikus jegyei vannak egy adott népnek? Vannak-e egyáltalán vagy csak mi, emberek vagyunk olyanok, hogy szívesen általánosítunk, megkönnyítve ezzel az életünket? Bármelyik is legyen igaz (majd ti jól megmondjátok a kommentekben) az alábbiakban következzen pár vélemény németektől és nem németektől – de németekről arra a kérdésre, hogy melyek a tipikus német problémák.

nemetorszag_berlin_trabant_1.jpg

Észrevenni mindent, ami nem tökéletes

„Csak azért tudok erre a kérdésre válaszolni, mert a nem német barátaim már nem egyszer kinevettek miatta. 

Amikor Kínában éltem, az engem meglátogató barátaim többször megdicsérték a bérelt lakásom, hogy milyen jó minőségű ott minden. Ezt nagyra értékeltem, de – puszta németségből – kénytelen voltam rámutatni a lakás néhány gyenge pontjára. 

A fürdőszoba falicsempéi nem voltak tökéletesen párhuzamosak. Némelyik még ki is türemkedett a többi közül. A festés (különösen az ajtók környékén) kiábrándító volt, több helyen lehetett odaszáradt pöttyöket látni, ami szinte 3D hatást keltett. Nem beszélve arról, hogy a parketta néhol igencsak recsegett. 

Íme tehát az én német problémám: észrevenni mindent, ami nem tökéletes, legyen bármilyen triviális. (Pedig a fentiek még csak nem is zavartak, csak egyszerűen észrevettem őket.)" (Carsten, aki Kína mellett Párizsban is élt) 

Az erőltetett pozitív hozzáállás

„Amiről most szó lesz, az talán elsőre nem is tűnik problémának, de már nem egyszer észrevettem, hogy a németek hajlamosak azzá tenni. 

Más is észrevette már, hogy 40-en túl a németek egy része kényszeresen pozitív lesz minden kapcsán? Ez az amerikaiakra is igaz, de az esetükben kevésbé érződik erőltetettnek. 

Dolgoztam olyan német főnökökkel, akik minden egyes negatív mondatot kivetettek abból, amit írtam. Nem voltak hajlandóak ellenjegyezni semmilyen szöveget, amiben negatív szó, jelző volt, arra kényszerítve, hogy addig csavarjam a mondatokat, amíg pozitívak nem lesznek. 

Ami engem illet, NEM vagyok negatív személyiség, mi több, sok nem német egyenesen kicsit túl pozitívnak is tart. 

Ezzel együtt sokszor kritizáltak, amikor az értekezleteken rámutattam bizonyos problémákra és (legalábbis szerintük) nem voltam elég pozitív. Nem arról volt szó, hogy szőnyeg alá söpörnék a problémákat, egyszerűen a megfogalmazásom nem tetszett nekik. 

Kérdés, hogy ez csak véletlen egybeesés vagy tényleg van alapja a tapasztalataimnak? Ha utóbbi, akkor annak mi lehet a magyarázata? 

Az évek során másoktól is hallottam, hogy a német főnökük egyszerűen nem hajlandó a rossz hírekkel foglalkozni. Mondjuk ez engem ilyen szinten sosem érintett, de legalább egy esetről tudok, amikor valaki azért mondott fel, mert nem volt hajlandó pozitív fényben láttatni egyébként komoly problémákat. Bizarr. 

Ne értsetek félre, a legtöbb német már-már viccesen pragmatikus és ezt a gazdaságuk is bizonyítja. 

A tények kedvéért, én brit vagyok, aki élt Németországban, több némettel dolgoztam együtt itt, Svájcban is, mint azt számon tudnám tartani és általában kompetens, lelkes és megbízható kollégákat ismertem meg bennük.” (Ray) 

Nem német, hanem multis probléma 

(Válasz Ray felvetésére) 

„A leírtak nem a németekre, hanem tipikusan a multicégekre jellemző probléma. Ha valami negatívat írsz, az rossz fényben tünteti fel a menedzsered a közvetlen főnöke előtt és így tovább. Látott valaha valaki valódi negatívumokat tartalmazó éves jelentést? 

Az olyan mondatokat, mint „idén kifejezetten rosszul teljesítettünk” soha senki sem fogja leírni. Maximum azt, hogy „a teljesítmény nem felelt meg az előzetes elvárásoknak”. 

Én egy közepes méretű cégnél vagyok magasabb beosztásban és személy szerint nem szeretem a bullshitet, és az ügyvezető sem. De ha például bankokkal tárgyalunk, akkor muszáj tolni. Az igazat mondod, csak másképp. 

Mi, németek, nagyon jók vagyunk ebben, de ez az egész világon így megy, mi több, az ázsiai országokban szerintem még rosszabb a helyzet, mert ott néha kifejezetten hazudnod kell például arról, hogy egy adott feladatot időre befejezel, amikor tudod, hogy nem így lesz." (Matze) 

Kemény munka, kemény szavak 

„Minket, németeket a kemény, célratörő munkáról és a tökéletességre törekvésről ismernek. Ami jó. Kivéve, ha egy lusta vagy „laza” környezetben dolgozol, mert akkor ez gond. (Én Indonéziában élek…) 

Másrészt a keménységről és az egyenességről ismernek minket, ami szintén előny, ha valaki szereti a keserű igazságot hallani. 

Csakhogy azokba a kultúrákban, ahol az egyenes beszéd nem dívik, és szeretnek mindent kerülgetni, mint macska a forró kását, ez problémás lehet vagy legalábbis nehezebb az érvényesülés. 

Nem tudom, mi az igazán jó válasz a feltett kérdésre, de… a távolban élve nekem ez tűnt fel leginkább.” (Max) 

A múlt árnyai 

„A férjemnek van pár közeli német barátja, a gyermekeik fiatal felnőttként meglátogattak minket Olaszországban és otthon, Amerikában is. Nem tudom, ez mennyire tipikus, de amikor az európai útjaikról meséltek, többször felmerült, milyen durván bántak velük a nemzetiségük miatt. 

Nekem ez nagyon furcsa volt, hiszen okos, fiatal, keményen dolgozó fiatalokról van szó. A problémák elkerülése végett többször inkább svájcinak vagy osztráknak mondták magukat. Számomra elképzelhetetlen, hogy a II. világháborúért okoljanak olyanokat, akiknek a szülei is gyerekek voltak akkor.” (Kimberly) 

Mit gondolnak mások? 

„Németország északnyugati részén élő hollandként a legtipikusabb német problémának az a félelem tűnik, hogy mit gondolnak majd mások. 

Először nagyra értékeltem például, hogy olyan rendben tartják a kertet és betartják az egyéb társadalmi szabályokat, de ha nem teszed, akkor az emberek elkezdenek kibeszélni a hátad mögött. 

Márpedig csak emiatt követni a szabályokat olyan, mintha be lennék zárva. Persze ez elsősorban a vidékre jellemző, a nagyvárosokban élő német barátaim teljesen mások.” (Lian) 

Pontokba szedve 

#1 A gyakori bombahatástalanítás 

A földben még mindig rengeteg fel nem robbant bomba van, olyannyira, hogy a németek fel sem veszik, ha valahol éppen hatástalanítanak egyet. Pár éve jöttem rá, hogy más országokban egy ilyen esemény kisebb pánikot váltana ki a környékben élőkből, itt az emberek csak megvonják a vállukat. 

#2 A szarkazmus… 

A külföldiek nem nevetnek, amikor szarkasztikus vagy, mert azt hiszik, hogy komolyan beszélsz. 

#3 …és annak hiánya 

A németek ugyanakkor azért nem nevetnek, amikor szarkasztikus vagy, mert nem értik a szarkazmust. 

#4 A ß betű 

Pontosabban az, hogy gyakran összetévesztik a B-vel. Ha ß van a nevedben, akkor a dolgok elég furcsa fordulatokat vehetnek. 

#5 Német vagy bajor? 

Külföldön sokszor gondolják, hogy bajor vagy, mert ami német az bajor. Nyilván. 

#6 A Sauerkraut 

Amikor titkolnod kell, hogy szereted a savanyúkáposztát, így harcolva az előítéletek ellen, pedig titokban tényleg imádod. 

#7 Tipikus német 

A gyenge pontunk az, amikor tipikus németnek neveznek minket. Mert nem akarunk tipikus németek lenni. Soha ne mondj nekünk ilyet.” (Britta) 

Ennél jobb végszó szerintem nem is kell (a vélemények innen vannak), most pedig jöjjön, ti mit gondoltok!

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Németország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr9314876424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HakapesziM 2019.06.04. 08:25:48

Németország megszűnne Németország lenni, ha egyik napról a másikra nem lennének többé forgalmi dugók az autópályán. A "Stau" a németek védjegye, dédelgetett gyermeke, mindennapi kenyere. 4 - 6 - 8 kilométeresnél rövidebbet már be sem mondanak a rádiók. Dugóban araszolni az egyik legnémetebb dolog.

Buchhalter 2019.06.04. 08:37:54

@HakapesziM: fejlesszék a közösségi tömegközlekedést.És reklámozza jobban a kormány. emelje a parkolási díjakat , vezessen be dugódíjat .Számtalan módszer van a tömegek terelésére csak meg kell szervezni meg nem kell félni a politikai veszteségektől.Majd máshol behozza adott kormány. A Zöldek most nagyon virítanak,de csak a pofájuk nagy szerintem.

_z_ 2019.06.04. 08:54:57

Ez elsöröl egy törtenet jutott eszembe, amit a masodik vilaghaborurol olvastam (a könyv cimere sajnos mar nem emlekszem, valahol ott van a polcon, de nem tudom melyik): Arrol volt szo, hogy az orosz csapatok visszavonulas közben igyekeztek megneheziteni a bevonulo nemetek helyzetet, ezert (többek között) trükkösen aktivalodo aknakat telepitettetek. Volt amelyik ajtonyitasra robbant, volt amelyik arra, ha megnyitottak a csapot. De a legviccesebb (mar amennyire egy embereket gyilkolo, megnyomorito szerkezet lehet vicces) az volt amit a egy vizszintmerö kapcsoloval kepkeretbe epitettek, aztan a kepet felakasztottak ferden a falra. Tudtak, hogy a nemetek ugy sem birjak nezni, es egyenesbe igazitjak… :)

NorthPier 2019.06.04. 09:55:52

@_z_: A francba, eztán ez mindig eszembe fog jutni, ahányszor egy képet egyenesbe állítok...

London2009 2019.06.04. 11:07:50

@_z_: ez jo. Bar en nem vagyok nemet, de a ferden logo kepet egy percig sem birom nezni. : )

Golf2 2019.06.04. 11:47:11

@London2009: Hulla-nátok mint a legyek.

Snedronningen 2019.06.04. 16:24:02

Ettől a kényszeres pozitivitástól én is falnak megyek! Hogyan lehet kijavítani a hibákat, ha beszélni sem lehet róluk? Megőrjít, hogy minden évben pontosan ugyanazokat a hibákat követjük el a munkahelyemen, ciklikusan minden évben, mert nem lehet a problémákat felvetni a vezetőség előtt, és ezáltal kijavítani és megoldani, vagy elkerülni sem, hiszen a problémák számukra nem léteznek. Borzalom!

never again 2019.06.04. 17:32:15

Minden ilyen "probléma" ellenére azt gondolom, hogy a német az egyik legjobb bagàzs europàban :)

Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja ! 2019.06.04. 18:21:05

Az "erőltetett pozitivizmus" részhez, (amely inkább erőltetett optimizmus, mert a pozitivizmus egy filozófiai irányzat..):

888.hu/888/a-nap-karikaturaja-a-888-on-26-4042418/

:))

Shanarey 2019.06.04. 20:19:31

Erőltetett pozitivizmus, az nem német hanem általános manager betegség. Ahol dolgozom, ott minden hónapban van egy "meeting" ahol előadják miszerint milyen jók vagyunk, stb, s pozitívan becsomagolva ha mégsem, avagy a balesetek kicsinyítése, amelyek egy része amiatt történik, mert erőltetik a mennyiséget, s akik LLOP-truck, PPT, avagy reach-truck-al rohangálnak azok közt akad pár akiket ez nagyon frusztrál.

nyuszigonosz 2019.06.04. 20:44:13

Ez az eröltetett pozitívizmus/optimizmus, na ez nem igazán német tipikus dolog, inkább tán az USA-ból jött dolog, és föleg multinacionális cégeknélkezdett terjedni, bár közben már nem csak ott van meg.

Din Serpahis 2019.06.04. 21:15:42

@HakapesziM: A Stauhoz már az is elég ha mondjuk egy pasas narancssárga mellényben megáll az út szélén. Rögvest az összes koma lelassít, hogy megnézze miért is áll ott, és máris kész a Stau.

nyuszigonosz 2019.06.04. 21:59:15

@Din Serpahis: Azért ennyire nem szörnyüek a német utak. :-)
A hosszú hétvégén a német és osztrák pályákon majdnem kettöezer kilométert mentem és persze volt lassú forgalom is, mivel hídépítés, útszükület és százmillió kamion meg katonai konvoj.... meg baleset miatt is volt lelassult rész, de azért haladni is lehetett, söt, igazán gyorsan is Németországban. Söt Ausztriában is helyenként a 140 km/ó a megengedett már.
Németország Európán belül egy tranzit forgalmú ország, a forgalom sürü, és néha több az autó, mint az út, de én szeretek itt vezetni, kihasználom a száguldás lehetöségét is. És az is van.

gabors 2019.06.05. 03:16:31

cimlapos a poszt es megis csak 16 ? jo hetkoznap van de akkor is ... mar senkit nem erdekel hogy mi van nemetben ?

Golf2 2019.06.05. 05:16:17

@gabors: Már 1 hete nincs 50 kommentnél több 1 nap...

DarthVader 2019.06.05. 11:02:07

@Din Serpahis: Siófok előtt, átterelés, előtte egy sávra szűkülés. Csúcsforgalom, 8 km-es sor, 5km-en 3/4 óra araszolás. Sok paraszt nem sorol be időben, gondolom. Odaérünk az egy sávhoz, ott is araszolás. Mi a tököm. És tadam, az átterelésnél 1 db üres (!) rendőrautó, mellette 30 km/h forgalom. És ÉN is lelassítottam és benéztem az ablakán... Elmebaj...tömegpszichózis

БУММЕР 2019.06.05. 13:38:40

Magyarorszàgon született Svàjcban élö Németként :D - muahhahaa

1. Észrevenni mindent, ami nem tökéletes:
tapasztalatom szerint inkàbb a felismerés fontos, hogy mit lehet jobban csinàlni, a konzekvenciàkat levonni

2. Az erőltetett pozitivizmus:
nincs miért negativnak lenni, nem nyomaszt kb semmi...komolyra forditva, fontosabb itt is a felismerés és a problémàk mielöbbi megfelelö kezelése mint a sopànkodàs a probléma miatt!

3. Nem német, hanem multis probléma:
pont, hogy ezt a bullshitelést rühellik,

4. Kemény munka, kemény szavak
Nem kell a bàjolgàs, minek, nem a baràtom vagy sem a csalàdtagom (örülj neki mert akkor 2x olyan keményen és kendözetlenül kapod)...megsérteni nem fognak, sem vulgàrisak nem lesznek, pusztàn lazàn megkapod ha valami szar!
Én nagyra tartom, mert nincs a svàjci mübàjolgàs, hogy nagy szart kavartàl akkor is mosolyognak, finomkodnak...blablabla...
Melozni azért is tudnak, mert nagyobb arànyban foglalkoznak azzal amit szeretnek (meg is élnek) igy jobban is teljesitenek mint akik kényszerböl nyüglödnek valahol!

5. A múlt árnyai
Nem nagyon van nemzet aki nem tett hasonlokat màsokkal...pont egy amerikai makogott egyszer, amikor feldobtuk, hogy figyike, az Indiànokkal/Kiniaikkal/Afro-Amikkal mizu, akkor az teljesen màs helyzet! Aha, màs hülyeségét meg pont lesz@rom, nem érdekel...

6. Mit gondolnak mások?
Van benne valami, de nem ez az alapja az egésznek!

Pontokba szedve

#1 A gyakori bombahatástalanítás
életemben nem volt kapcsolatom ezzel, max ujsàgban
#2 A szarkazmus…
:D ez szerintem független a szàrmazàstol...
#3 …és annak hiánya
detto
#4 A ß betű
kapja be aki kilobbizta, hogy eltörölték, engem zavar, hogy nincs, uh én mind a mai napig hasznàlom :D
#5 Német vagy bajor?
A müveletlenség tipikus emberi dolog...
#6 A Sauerkraut
Ezt minden formàban bàrhol - Magyarként is
#7 Tipikus német
Ezt meg mi alapjàn? Viselkedés, kinézet ?
Pont nem izgat...

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2019.06.05. 15:55:19

Der Hasfájás

Zsíros kajám gyomron rúgott,
Görnyedek a heverőn,
S elhalóan hörgöm: „Mein Gott!”
(német volt a nevelőm)

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.com/2009/11/der-hasfajas.html

Pöff 2019.06.07. 22:38:31

@Snedronningen:
Német leány vállalat itthon? Mert ez szerintem csak itthon van így a németek egymásközt szépen megoldják a gondot és felvetik a problémát és hatásos ellenintézkedést hoznak.
Ázsiai cég dettó ugyan ez...az egyik manager meetingen döbbentem le, hogy a magyar vezetőség nem a problémákat tárja elő...hanem hogy minden full fasza minden k.jó, kezdjük, csináljuk megy ez mint ágyba kak... sőt még jöhet több termelés, semmilyen gond nincs.
Ha volt gond azt már megoldottuk.
Full döbbenet.
Eközben nincs ember semmire,tucatjával mondnak fel az emberek, már így is import munkás van. se gyártósor, se anyag, se alkatrész, se quality, se szakember, csak full trógerkodás. Ha 1 hónappal toljuk akkor is több sebből vérzik a project.
Aztán a többi hasonló meetingekről úgy jön vissza a vezető mint valami megfelelésikényszeres full idegroty parancs kiosztogató lebasza az embereit miért nincs már tegnapra kész vagy elsírja magát, mekkora katasztrófa van, hogy megint meg kell menteni a céget.

Ennyit a magyar vezetőkről. Meg a hurrá optimizmusról.
hazudnak hogy a céges kocsi meg a milliós álom fizu meglegyen úgy hogy ők kb lópikulát nem tesznek bele. a dolgozó belét meg kihajtják..
Mikor tanulja már meg a HR szakma WW, hogy úgy kell kialakítani folyamatokat, hogyne legyen szükség túlfizetett drága managerekre. helyette nyugodtabb légkörű de felkészültebb emberekre van szükség. és így lenne is rá pénz.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása