oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. május 31. 06:30,  Tárgyak, amik az otthonra emlékeztetnek 23 komment

2019. május 31. 06:30 Határátkelő

Tárgyak, amik az otthonra emlékeztetnek

Gyakran mondják, hogy az életben leginkább a kis dolgok számítanak. Még ha ez nem is igaz minden esetben, a szólás a családtól, barátoktól, szülőföldtől távol igenis nagyobb jelentőséggel bír. Aztán persze olyan is van, akinek ez a kis dolog nem is olyan kicsi. Ti hogyan vagytok vele?

no_borond_repuloter_nyitokep_pixabay_com_quinntheislander.jpg

A közelmúltban az EPIC-ben, vagyis az írországi kivándorlás történetét bemutató múzeumban tartott rendezvényre külföldön élő ír nőket és Írországban élő külföldi nőket hívtak meg, hogy meséljék el a történeteiket, amelyek a szimbolikussá váló vagy erőt adó tárgyak mögött húzódnak meg. 

Videókonzol 

Megfigyelhető tendencia, hogy bizonyos tárgyak képesek javítani az emberek hangulatát, lelkileg is segítenek. Nikki Smith, aki Londonban kezdett új életet, arról számolt be, hogy mindig lenyűgözte a technológia, így neki a Nintendo Switch nevű játéka szimbolizálta a folytonosságot. 

videokonzol.jpg

„Sok apró dolog hiányzik, de egy videójátékkonzol olyasmi, ami mindig ott van az életemben, mintha az otthon egy kis része velem lenne. A Pokémonnal játszani is megnyugtató érzés” – mesélte. 

Gyűrű 

Az Írországba költöző Edina, egy magyar diák, aki korábban Japánban is élt, azt mondta, hogy sosem utazik a kedvenc gyűrűje nélkül. Nem tud minden tárgyát becsomagolni egy bőröndbe, de az ékszereket nem is kell, azt elég hordani. 

„Mindig rajtam van, mindig velem van, bárhová is megyek. Írország nincs messze a hazámtól, de Japán igen, ám ott is úgy éreztem, hogy a gyűrűvel egy kicsit az otthont viszem magammal, és nem is éreztem olyan távol magam. Csekély dolog, de nagy értéket képvisel” – mondta Edina.

gyuru_1.jpg

Másnak is a gyűrűk jelentik az állandóságot. Erin McNulty, egy Dublinban élő amerikai-ír nő is azt mondta, sosem veszi le két ékszerét az ujjairól. 

„Az egyiket az édesanyám adta nekem. Akkor kapta, amikor először visszajött Írországba apámmal. Mielőtt elköltöztem, nekem adta, így vissza tudtam hozni Írországba. Egy kicsit olyan, mintha velem lenne. A másik gyűrűt Kaliforniában kaptam. A két gyűrű a kettős állampolgárságomat szimbolizálja. Egy kicsit ír, egy kicsit amerikai, és mindig velem vannak” – mesélte Erin.

gyuru_2.jpg

Családi képek és sál 

Mások praktikus tárgyaktól nem tudtak megválni. A korábban óceánjárókon is dolgozó amerikai Dana tollat, fülhallgatót, családi képeket és egy sálat hord magával állandóan.

sal_1.jpg

„A sálat első éves főiskolásként vettem, és ez sálként, törölközőként, szoknyaként, függönyként is funkcionál, a templomokban kendőként is hordtam, volt már párnám a vonatokon, és hátizsák is. Minden országban velem volt, és minden másnál jobban szimbolizálja az utazásaimat” – mondta Dana

Szóval sokszor egyébként kis értékű tárgyak is nagy jelentőséggel bírnak és segíthetnek a nehéz időszakokban.

A hajómodell-gyűjtemény

LizzyB azt írta, számára az egyik legfontosabb dolog határátkelés előtt (és ő csak tudja, már vagy fél tucat alkalommal költözött) bepakolni azokat a dolgokat, amiktől otthon érzi magát. 

A listát folyamatosan frissíti, olyan dolgok szerepelnek rajta, amik mindig vele voltak, bármerre is vetette az élet. 

„Nagyon fontos jól átgondoltam kiválogatni ezeket a tárgyakat, hiszen ezek azok, melyek egy új, ismeretlen helyet otthonná varázsolnak. Ugyanakkor fontos, hogy csak olyasmit vigyünk magunkkal, melyek tényleg erős érzelmi töltettel bírnak” – fejtette ki. 

„Amikor felnőttként először külföldre költöztem, bepakoltam a teljes hajómodell-gyűjteményem. Modell. Hajók. Bénán festett, könnyen törő hajómodelleket, amelyek csak porfogónak voltak jók a nagynéném házában. Ne pakolj hajómodelleket!” – adott egy (szerintem) megfontolandó tanácsot. 

„Amit viszont mindig magammal viszek, az egy apró teve-harangot, ami kislánykoromban ott ült a könyvespolcomon és amit később lenyúltam a szüleimtől.

teve_2_1.jpg

Mindig nálam van egy kötött kendő is, ami az utolsó karácsonyi ajándékom volt a nagymamámtól. Aztán mindig viszem azt a képet, amit az édesanyám festett nekem, aztán a sapkakollekcióm és az évek során a világ mindenféle táján összegyűjtött poháralátéteket” – árulta el LizzyB, egyúttal bebizonyítva, hogy néha teljesen extrém dolgok is felférnek a listára.

„Ez nem sok, de ezek a tárgyak eddigi felnőtt életem minden lakásába elkísértek és amikor előveszem őket a bőröndből, akkor tudom, hogy hazaérkeztem” – fejezte be. (Teljes listáját itt olvashatjátok el.)

Aki a varrógépet viszi 

Vannak egészen extrém esetek is, számomra mindenképpen közéjük tartozik Lanáé. A holland nő ugyanis Berlinbe költözésekor készített egy listát azokról a dolgokról, melyeket a leggyakrabban használ a hétköznapokban. 

Éppenséggel a mosogatógép nem fért be a bőröndbe, ugyanakkor nem kevés töprengés után úgy döntött, hogy a varrógépét (!) magával viszi. Mondjuk használja is rendesen (részben a blogjához, ahol ezt a történetet is megírta), de azért egy varrógép nem csekélység…

„A gondot az jelentette, hogy körülbelül a bőröndöm harmadát elfoglalta, így aztán döntenem kellett, hogy magammal hozom, vagy esetleg veszek / bérelek egy másikat. 

Végül úgy döntöttem, elhozom és utólag nagyon örülök, hogy így alakult. Nagyon gyakran használom, abszolút megérte a kedvéért kevesebb ruhát bepakolni.

varrogep.jpg

Számomra ez volt a legnehezebb döntés, de biztos vagyok benne, hogy mindenkinek megvan az a tárgy, ami nem feltétlenül fér be egy bőröndbe, mondjuk egy gitár, egy jógamatrac, stb. 

Ezek a tárgyak nem feltétlenül szükségesek a külföldi élethez és nem lesz rá akkora szükségünk, mint mondjuk egy meleg kabátra. Ugyanakkor ahhoz, hogy otthon érezzük magunkat, muszáj, hogy az embernek ne kelljen feladnia a kedvenc foglalatosságait. Nekem a varrás ilyen” – írta Lana. 

Nektek vannak olyan tárgyaitok, amiktől semmi pénzért nem válnátok meg és mindig veletek van, bárhova is költözzetek?

(Nyitókép: pixabay.com/quinntheislander)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: határátkelés

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2614869506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kardio1 2019.05.31. 09:20:37

Golf koma, hol vagy ? Szabadságon ?

Arthamyr 2019.05.31. 11:18:00

"A kivándorlás az egyik legaggasztóbb probléma" - Nem, továbbra sem probléma ez, természetes folyamat, ideje lenne elfogadni...

Miért lenne felkiáltójeles nagy dolog egy varrógép? Mi hoztunk számítogépet, biciklit, edényeket, takarókat stb., a költöztetőcég így is azon csodálkozott, hogy milyen kevés dolgot hozunk. Volt kollegám, aki a bútorait is hozta, macskáit, motorját kb. mindent, ami mozdítható.

Dikusz 2019.05.31. 11:25:59

@Arthamyr: Ha lett volna egy skodrid, aki már a családhoz nőtt, te is kivitted volna. :)))

Taxomükke (UK) 2019.05.31. 11:29:45

@Arthamyr: Mi ketszer fordultunk egy nagy furgonnal, ugy, hogy az ingosagaink nagy reszet elajandekoztuk/eladtuk/kidobtuk.

fhdgy 2019.05.31. 12:02:10

Elolvasván a posztot, majdnem felkiáltottam, hogy hülyeség egy-egy tárgyhoz ennyire kötődni.

Aztán a fejemhez kaptam és döbbenten megállapítottam, hogy bennem is van ebből a "hülyeségből", nem is kevés!

2003-tól Bajorországban voltak filodendronjaim. Amikor 2006-ban hazajöttem, "természetesen" hoztam mind magammal.

Amikor 2008-tól Alsó-Szászországba kerültem, párat vittem magammal oda.

Amikor 2009 őszén megint hazajöttem, természetesen jöttek velem.

Amikor 2010-ben Fehérvárról Szolnokra költöztem, követtek oda is.

Majd tavaly Szolnokról Somogyba is.

Szóval nem minden hülyeség, ami elsőre annak tűnik.

fhdgy 2019.05.31. 12:14:16

@fhdgy: Ja, és lett más utazó virágom is. A filóknak annak idején vettem virágföldet és abból nőttek ki nagyon vízigényes, de nagyon szép virágok, utána már magról szaporítottam őket, mert egynyáriak.

Nem tudom, hogy mi a nevük, de nagyon szép virágjuk van és hónapokon keresztül.

Tavaly nem vetettem el belőlük magot, de még a héten pótolom, remélem még kikelnek a 2017-es magok!

Dikusz 2019.05.31. 12:21:49

@fhdgy: Akkor úgy lehettél a filodendronoddal, mint "Fürtöske" (George Savalas) a Kojak-filmekből, aki beszélgetett a virágaival?:)))

fhdgy 2019.05.31. 12:35:50

@Dikusz: Én, emlékeim szerint, nem beszélgettem velük, de a vízigényeseket pátyolgatni kellett. Nyári melegben naponta kétszer is öntözni kellett őket. Egyszer, reggel nem locsoltam meg őket, mire este hazamentem, szó szerint, tikkadtan feküdtek. Gyors öntözés, és kb. fél óra után már álltak.

Golf2 2019.05.31. 12:46:10

@kardio1: Nem jutott eszembe semmi,37 éve 1helyben vagyok.

tsabus UAE 2019.05.31. 13:15:10

Az utóbbi 20 évben, átlagosan 2 évet töltöttünk egy-egy helyen úgy, hogy volt egy 5 és egy 6 éves helybetopink is. Ebben a pillanatban vagyunk túl a legutóbbi költözésünkön (ha ezen túl lehet lenni egyáltalán) és a pakolás után elmondhatom, hogy egyedül a személyes irataink, bizonyítványok és a régi családi fényképek jöttek velünk végig. Minden más lemorzsolódott az idők során. A használati tárgyak változnak, de néha 3-4 költözést kibírnak, míg eladjuk, vagy elajándékozzuk őket. De ez tényleg a maximum.
Ez a tárgyfétis kicsit távol áll tőlem, de ki tudja...

2019.05.31. 13:25:08

Én családomat( 1feleség, 2 gyermek) hoztam magammal, hozzájuk rendkívüli módon ragaszkodok :-)

Platonica 2019.05.31. 15:04:50

Nekem konkretan targyfobiam van, szoval nemigen erint a tema, viszont amikor kisgyerekkel koltoztunk, arra vigyaztam, hogy az o kis dolgai (jatekok, dekoraciok, me'g a kis jatszonyege is) igenis ott legyenek az uj kornyezeteben, megkonnyitendo az atallast. Igy is eleg nagy trauma nekik.

Platonica 2019.05.31. 15:07:57

@Platonica: szoval -játszószőnyege-...

Dikusz 2019.05.31. 15:42:41

@tsabus UAE: a régi családi fényképek, bizonyítványok, iratok pont megfelelnek azoknak a "tárgyaknak", amiket magával visz az ember a költözések során.

Shaktee 2019.05.31. 16:25:15

Konyvek, nagyanyam bibliaja..oreg barometer, illenek

Csodabogár 2019.05.31. 18:54:33

Mikor először kimentem, értelemszerüen egy koffert vittem az évszaknak megfelelő ruhákkal.
Mikor 7 év után országot váltottam, a közben összejött könyveket és lemezeket vittem.
Mikor haza jöttem hoztam a könyveket és a lemezeket is + konyhafelszerelést meg ilyesmiket. No meg a csinos kis varrógépemet, amit közben vettem.

Jan Kovalens 2019.06.01. 00:58:44

Ezt is elviszem magammal

Ezt is elviszem magammal, viszem magammal, ha lehet,
ezt is elviszem magammal,viszem magammal, ha lehet...

viszem a régen kihízott nacim
viszem a kelet-német származású macim
ezernyi véglet közül a köztest
viszem a Csokonai Vitéz Mihály Összest
ott lesz az ágyam ahova fekszem
elviszem alvókának egy-két régi ex-em
viszem a barnát viszem a szőkét
viszem a felhalmozott kapcsolati tőkét

Ezt is elviszem magammal...

viszem a tutit viszem a gagyit
viszem az otthonkában utcára tett nagyit
megannyi némán átbliccelt évet
elviszem magammal a szentendrei HÉV-et
viszem a bölcsit viszem a temetőt
viszem a csokoládébarna bőrű szeretőm
kicsit a nyarat kicsit a telet
viszem a mindörökké-Moszkva-Moszkva teret

Ezt is elviszem magammal...

apuka titkát anyuka aranyát
elviszem magammal a Bácskát meg a Baranyát
viszem a Marcsit viszem a Karcsit
elviszem Kenesétől Keszthelyig a Balcsit
viszek egy búval bevetett földet
viszem a pirosat a fehéret a zöldet
elviszem ezt is elviszem azt is
viszem a jófiút de elviszem a faszt is

Ezt is elviszem magammal...

viszem a bankot viszem a pálmát
elviszem minden igaz magyar ember álmát
viszek egy csontig lelakott testet
viszont az nem kérdés hogy Buda helyett: Pestet
viszek egy szívet viszek egy májat
viszek egy kívül-belül lakhatatlan tájat
naná hogy úgy van ahogy azt sejted:
viszek egy lassú burjánzásnak indul sejtet
viszek egy csúnyán beszopott mesét
viszem a legesleges legutolsó esélyt
ki tudja, lesz-e búcsúzni időm
viszem a Duna-parton levetetett cipőm
mit bánom úgyis elviszem lazán
elviszem gond nélkül a hátamon a hazám
aki ma büntet az holnap lövet
viszek egy mindig újra föl-földobott követ

Ezt is elviszem magammal...

www.youtube.com/watch?v=tO7V6rDucfw

gabors 2019.06.01. 01:06:45

@Jan Kovalens: "Ezt is elviszem magammal"

megneztem a videot azonkivul hogy egy ket BP-i helyet meg egyelore felismerek ....

de milyen nyelvu az enekes ilyen akcentussal ????

Golf2 2019.06.01. 05:26:42

@Jan Kovalens: Elgondolkodtató szöveg:(

232323 2019.06.01. 12:53:17

Laptop, telefon, iratok, penz es kulcsok. Ezen kivul pedig annyi funkcio nelkuli cucc, mint amennyi elfer a nadragom zsebeben.

Ennyi kell.

neurotikus bunkocska 2019.06.01. 12:53:23

Varrogep az elso volt, ami utanam jott, nem elsonek vittem magammal de a csaladtol ezt kertem, hogy kuldje utanam minel hamarabb. Nem tudom miert olyan sokkolo, eleg draga dolog tud lenni es felesleges ujat venni egy masik orszagban. :)

Taxomükke (UK) 2019.06.01. 17:47:04

@232323: Adam Sandler: Phone, wallet, keys

2019.06.02. 01:45:06

@tsabus UAE:

"egyedül a személyes irataink, bizonyítványok és a régi családi fényképek jöttek velünk végig."

Ruhák is, gondolom, nem? Elektronikai cikkek?
Csak kíváncsiságból, kábé hány kiló a végső pakk?
(És hova lett a menet? Ománból, ugye?)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása