oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. május 22. 06:30,  Dublin fehéren és feketén 26 komment

2019. május 22. 06:30 Határátkelő

Dublin fehéren és feketén

Az ír főváros gyönyörű és izgalmas, amelyben a szórakozási lehetőségeket is megtalálni, ugyanakkor ha valaki elvonulna a természet csendjébe, azt is könnyen megteheti. Persze az ottani életnek is vannak árnyoldali, elég csak a magas költségeket és a rossz tömegközlekedést említeni. Következzenek egy csokorban a legfontosabb előnyök és hátrányok!

irorszag_dublin_5_foto_pexels_com.jpg

Pozitívumok 

Teljesen nemzetközi 

Mivel sok nemzetközi cég székhelye is itt van, és vonzó az életminőség, sok külföldivel lehet találkozni, akiket a legtöbbször szívesen fogadnak. Nem lehet két sarkot úgy menni, hogy az ember ne hallana három különböző nyelvet vagy akcentust. 

Brazil, orosz, norvég, izraeli, spanyol – rengeteg náció tagjai élnek a városban, ennek minden előnyével. 

A sok különböző nemzetiség miatt változatos az éttermek kínálata is: autentikus nigériai konyhától a marokkóiig, francia bisztróktól a szusiig. A szupermarketekben lengyel és egyes helyeken portugál termékek is kaphatók. 

Ha már itt tartunk: az éttermektől a gyorskajáldákig mindenhol jó ételeket lehet találni. A pubok hangulatosak. 

Dublinban a külföldiek mellett Írország minden szegletéből találni embereket, így remek lehetőség gyakorolni a különböző akcentusok megértését. 

Sosem lehet unatkozni 

Az emberek barátságos természetűek, és a mindennapi élet szerves része a szórakozás. Egy hosszú nap után a melóban az emberek szívesen ülnek be egy pubba, étterembe, parkba és beszélgetnek, viccelődnek. Az utcán és a buszmegállóban is megy a társalgás. 

A taxis is szívesen beszédbe elegyedik és azt kérdezgeti, hogy milyen napunk volt. És ugyan a bárok korán zárnak, de gyakran előfordul, hogy a társaság egyik tagjánál folytatódik a buli, egészen reggelig. A szórakozás része, hogy nem veszik túl komolyan az életet, lazák. 

Közel a természethez 

Bárhol is vagy Dublinban, a természetbe 20 perc alatt ki lehet jutni, legyen szó a partról, a hegyekről, a parkokról vagy a botanikus kertekről. Ha már túl sok a városi pezsgésből, akkor fel lehet ugrani az elővárosi vasútra, a DART-ra, és ki lehet menni a tengerpartra egy kellemes halászfaluba. 

Ott van a Phoenix Park, Európa legnagyobb városi parkja, ahol rénszarvasok között lehet kikapcsolódni. A Sandymount Strandra akár ki is lehet tekerni, de érdemes túrázni a közeli Wicklow hegységbe is. A táj pedig mindenhol gyönyörű 

Egészség és wellness 

Dublinban egészség- és wellness-forradalom zajlik, de sajátos módon: igyekeznek ezeket a trendeket a város karakteréhez illeszteni. Sok szó esik a jó ételekről és a sportolásról. Tele vannak az edzőtermek, de egyre többen futnak és kerékpároznak is. 

Az éttermek, kávézók és üzletek között már vega, gluténmentes és paleo helyeket is találni. Nincs hiány az egészséges táplálkozási lehetőségekből, de közben Dublin továbbra is egyszerűen, és nem hatásvadász módon áll ehhez. 

Olcsó egészségügy és oktatás 

A legtöbb általános és középiskola ingyenes vagy csak kevés pénzt kell érte fizetni. Tandíjmentességet és ösztöndíjat is viszonylag egyszerű igényelni (és meg is kapni…). Alig találni olyan embert, aki az oktatás miatt verte magát adósságba. 

Az egészségügyben is hasonló a helyzet, akinek van biztosítási kártyája, nem kell díjakat fizetnie, sem a sürgősségi ellátásért, sem akkor, ha mentő szállítja. A háziorvosnál 60 eurót kérhetnek el, de ha beutalót ad, akkor nem kell kivárni a sort a kórházban. 

Időjárás 

Változatos, nem csak hideg vagy meleg van. Nyáron sok a napsütés, télen pedig a havazás és persze az eső is gyakori. Természeti katasztrófáktól viszont nem kell tartani, kivéve néhány évtizedenként egy hurrikánt. 

Politika 

Kevesebb a szélsőség, mint sok más helyen. Elnökválasztásnál a pártszimpátia kevésbé számít, csak a jelölt és a programja a lényeg. Kevesebb szó esik az emberek között a politikáról, nem annyira izgatja az embereket, hogy ki kire szavazott, így nincs nagy megosztottság. 

Fontos szerepe van a népszavazás intézményének, ha egy ügyet az emberek megszavaznak, akkor azt a politikusoknak is törvényre kell emelniük. 

Sport 

Az ismert sportágak mellett a hagyományok is fontosak, így a rögbi, a kelta futball és a hurling is népszerű. 

Negatívumok 

Tömegközlekedés 

Ez a legbosszantóbb dolog Dublinban. Ha a külvárosból vagy egy közeli településről jár be az ember, akkor villamossal vagy elővárosi vasúttal közlekedhet, más esetben azonban buszra kell szállnia, ami kiszámíthatatlanul jár. 

A sofőröket kedvelik a dubliniak, de a buszokat már kevésbé. Szinte mindig késnek vagy nem is érkeznek egyáltalán. A sárga emeletes buszok a legkiszámíthatatlanabb részei az emberek napjának. Ha valakinek át is kell szállnia, akkor két jegyet kell váltani, mert más, kedvezményes megoldás nem létezik. 

A tömegközlekedés este fél 12-ig vehető igénybe, vagyis egy elhúzódó este után taxit kell fogni. Vannak a külvárosokba közlekedő éjszakai buszok, de ritkán járnak. 

Korán bezárnak a helyek 

Dublin nem egy éjjel-nappali város, a legtöbb bár és pub éjjel fél 1-kor zár, és az üzletek sem tartanak sokáig nyitva. A bankok hétköznap 4-5 körül zárnak, így munka után nehéz ügyeket intézni. Vasárnap a külvárosokban és környező településeken nehéz bármit is nyitva találni. 

Költséges az élet 

Az átlagos havi bér 2178 euró, de Dublin az egyik legdrágább város Európában. A lakásbérlés ára európai viszonylatban is magas. 

Írországban 14 százalékkal többe kerül a megélhetés, mint a briteknél. A lakbéren kívül az élelmiszerek és a ruházati cikkek is drágábbak, egy farmer vagy egy cipő esetén a különbség 10 euró is lehet. 

A kocsik is többe kerülnek Írországban: egy Volkswagen Golf e.4l-ért 3 ezer fonttal kell többet fizetni, mint a szomszédban. Vidéken drága a közlekedés, és egyes helyekre nehéz egyáltalán buszt találni. 

Nehéz lakást találni 

Dublinban is lakhatási krízis van, ami főleg a fiatalokat és a külföldieket érinti. A hirdetésekre rengetegen jelentkeznek, a lakásmegtekintésen is nagy a tömeg, így pedig az esélyek kicsik. A kereslet megélénkülésével az árak, így a bérleti díjak is megemelkedtek. 

Lassú építkezés 

Az állandó építkezés és az elviselhetetlen közlekedés kéz a kézben járnak. Jó látni, hogy a város épül és szépül, újabb és újabb épületek nőnek ki a földből, ám a nem kapkodják el a befejezést. 

A Trinity College és az O’Connell Street környékén a villamosvonalat fejlesztik, de ritkán látni munkásokat a helyszínen. Ha szerencsénk van, láthatunk párat, ám sokszor ők sem dolgoznak, csak beszélgetnek egymással. 

Más városokhoz képest tovább tart a beruházások befejezése, ami hatással van a közlekedésre is. 

Egészségügy 

A rendszer nem arra lett kitalálva, hogy közel 5 millió embert ellásson. Talán fele ennyi emberrel jól működne, de kevés a kórházi férőhely, így sokat kell várni. 

(A poszthoz felhasznált források: az átfogó listát Ciara véleménye egészítette ki, az árakat innen szedtem.) 

(Fotó: pexels.com)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Írország Dublin

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr1014843400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2019.05.22. 07:12:58

Teréz anya megint kavar,mentené a bőrét.

kardio1 2019.05.22. 08:07:32

Na akkor Golf2ozok egyet, ha még nem ébredt fel, kivételesen.

2019.05.22. 09:49:07

@kardio1:

Teniszez inkább :-)

takarék-láng 2019.05.22. 10:07:35

@Golf2: valoszinuleg elmarad a brexit.

Arthamyr 2019.05.22. 10:22:24

Én egy darab rénszarvast sem láttam a Phoenix parkban. Még az állatkertben sem (az is a parkban van).

Kicsit régebben írhatta, mert egy ideje már jár a villamos az O'Connel streeten.

Azt sem tudom, ki írta, mert az nem igazán jellemző, hogy spontán a társaság egyik tagjánál folytatódott a "buli", ez legfeljebb a huszonéves korosztályra, egyedülálló (de mindenképpen gyermektelen) emberekre lehet jellemző.

Shaktee 2019.05.22. 13:04:55

Off

Egy hétig ingyen nézheted

Hungary 2018

m.youtube.com/watch?v=QDd296vblBU&feature=youtu.be

On ezerrel!

Shaktee 2019.05.22. 15:14:43

@Shaktee: ezt a Kósát télleg ki kéne tömni kóccal...

wowwwwwww

Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.05.22. 16:09:19

egyre több határközeli család íratja a gyerekeit ausztriai iskolába
csak Szombathelyről napi három szerződéses busz viszi a magyarországi gyerekeket Oberwartba, a többi közeli burgenlandi településre még jó pár.
Körülbelül 2000 magyarországi gyerek tanulhat Ausztriában.

Az oktatás mellett minden tankönyv is teljesen ingyenes Ausztriában, így a fő tétel a buszoztatás,

A többség úgy érzi, azt kapta, amit várt: gyakorlatorientáltabb, stresszmentesebb, gyermekközpontúbb oktatást.
index.hu/belfold/2019/05/21/ingazo_gyerekek_ausztria_oktatas_osztrak_iskolaba_jar/

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2019.05.22. 16:54:03

Zagyvaság. Különösen az egészségügyről írottak.

Arthamyr 2019.05.22. 18:20:41

@kardio1: Először próbálkozz a Shakteezással, ahhoz elég, ha teljesen off-topic (de cserébe vállalhatatlan) politikai propagandával spamelsz, amelyik komának meg nem tetszik, annak beszólsz (néha másnak is), nincs időhöz kötve.

@kisrumpf: Pedig mekkora királyság lenne, ha elég lenne megkenni a GP-t, és már kapnám is az új májat, nem kéne beállni a sorba. A régi kezd elhasználódni a sok whiskey miatt.

kardio1 2019.05.22. 21:42:03

@Arthamyr: arra nem vagyok képes.

Shaktee 2019.05.22. 23:22:51

@kardio1: Tudsz te ha akarsz :)

Egy kis jóízü Kötöttfogás

youtu.be/PwCcMEzqD4Y

takarék-láng 2019.05.23. 04:08:36

@Shaktee: te szerencsetlen. Nem vagy szerencsetlenebb, mint e film keszitoi. Ha valaki nem volt meg Magyarorszagon sosem, es nem ismeri az itthoni helyzetet, a film megtekintese utan biztos hogy fidesz-szimpatizans lesz!

Reszeg gyurcsany szerinted milyen benyomast kelt? (nemelyik bejatszasban hatarozottan ittas)

Olvass youtubes videok kommentjeibe bele, aztan rajossz, hogy europa atlagemberei Orbanra vagynak.

Ha kovetted a magyar esemenyeket, tudhatod, hogy mi a nep akarata.
De jobb lenne ha nem kovetned. 30+ ev kulfoldi elet utan egyaltalan mi kozod hozza? ezz mar nem a te hazad, ahogy azt kinyilvanitottad.

somlobodog 2019.05.23. 04:08:38

@Shaktee: az off topic agitprop-ot nyomd már máshol. Ha bármely magyar partrol akarok olvasni akkor megnyitom a honlapjukat. Vagy keresek egy dk/fidesz/Jobbik blogot. Hogy érdekelhet téged 40 év külföld után hogy a DK mit csinál tőled 8000 km-re különösen valami tyukperben?? Menj haza és tegyél az orszagert, a dk-ert vagy akiért akarsz ha ennyire rá vagy porogve de hagyjal már ezzel a napi politikai offolos fossal. Egy időben nem csináltad most újra elohozod. Köszi. Azt btw pláne nem értem hogy miért nem a kanadai belpolitikat osztod itt amit még meg is értenek hiszen ez a határátkelő és te ott élsz.... Na mindegy, tudom most majd az jön gorgessem at. Will do.

acycloren 2019.05.23. 04:08:42

Azt nem értem, hogy ha drága és vacak a tömegközlekedés, drága az autó, akkor miért nem vesznek robogót. Munkába járáshoz tökéletes hó és mínusz húsz fokos tél sincs arrafelé. Sose értettem ezt a közlekedés feletti sopánkodást. Mindig van megoldás. Kerékpár, távolabbra robogó. Nem kell buszra várni.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2019.05.23. 08:48:42

Nekem nem úgy tűnt, hogy Írország drágább lenne Angliánál, Dublin pedig jóval olcsóbb Londonnál...

2019.05.23. 09:01:21

@acycloren: Ha fűthető lenne, meg még zárt is...öltönyre körülményes esőcuccot felrángatni..és hová teszed a starbucks-os lattét?

Arthamyr 2019.05.23. 09:21:58

@acycloren: A rossz a tömegközlekedés kicsit szubjektív dolog. Több kollégám volt, akik északról jártak át napi rendszerességgel, tömegközlekedést igénybe véve. Sokan jártak be a környező kisvárosokból is.
A robogózás valamiért itt nem elterjedt (pedig tényleg nincs se hideg, se hó), a kerékpár igen, én is évekig azzal jártam dolgozni (nagyritkán villamossal/gyalog), de ott meg akkor át kell öltözni, és esetleg le is kell zuhanyozni az utazás után, ezt nem minden munkahelyen lehet megcsinálni. Ez valamilyen szinten a robogóra is igaz, mert ha hideg és hó nincs is, néha van elég masszív eső.

kardio1 2019.05.23. 09:42:21

@Shaktee: nem. Én nem trollkodom.

acycloren 2019.05.24. 07:23:22

@Arthamyr: A masszív eső ellen motoros esőruhát kell venni. Így teljesen szárazon tudok megjelenni a munkahelyemen akkor is, ha ömlik az eső. Egy olyan óceáni klímájú (nincs hó, nincs mínusz tíz fokos tél, viszonylag civilizáltak az utak) országban, amilyen Írország, én biztosan motorral vagy robogóval járnék. Esetleg elektromos robogóval, ha valamiért a benzines nem járható út (jogsi hiánya stb.)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása