oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. április 25. 06:30,  A portugáliai élet előnyei és hátrányai 85 komment

2019. április 25. 06:30 Határátkelő

A portugáliai élet előnyei és hátrányai

Portugália az egyik legkedveltebb turisztikai úti cél, de tartósan ott élni teljesen mást jelent. Talán Spanyolország szomszédsága miatt különösen megtévesztő lehet az időjárásban bízni. Persze embere válogatja, ki milyen klímát szeret, de a portugáliai időjárás sokkal eklektikusabb, mint a spanyol. Jöjjenek tehát a portugáliai élet legfontosabb előnyei és hátrányai.

porto_foto_pixabay_com_alexanderfriedrichmsc.jpg

Előnyök

Az emberek

A portugál emberek nagyon barátságosak, kedvesek, szívélyesen fogadják a külföldieket. Bár sokan nem beszélnek angolul, mégis segítőkészek az idegenekkel. A szomszédok közeli kapcsolatban vannak, gyakran együtt kávéznak délutánonként.

A családok is rendkívül összetartóak, miként arról korábban Kati is írt: „Amibe nagyon bele kellett tanulnom, az a család. Egy portugál embernek nagyon fontos a család. Az anya nagyon erős, központi szerepet tölt ki a felnőtt nők és férfiak életében. Ezt nem csak a mi családunkon belül tapasztaltam, hanem más, portugál emberek elmondása alapján is levonható ez a következtetés. 

A családok összetartóak, és bármilyen alkalom tökéletes arra hogy összegyűljön egy sereg rokon és együtt egyenek-igyanak. Persze egymás kibeszélése egy-egy ilyen alkalom után itt is természetes, az emberi természet már csak ilyen... 

A portugál életforma is eltér a magyartól. Én jobban szeretnék reggel 7-re járni és 15-16h felé már kilépni a napsütésbe, de itt a teljes munkaidőben dolgozó élete nem így telik. Általában a munkaidő 9-től 18h-ig tart, és sokszor késnek (van, aki rögtön órákat...), illetve túlóráznak.” 

Életmód 

Ha már életmód: az élet ritmusa lassú, nyugodt – néha túl nyugodt is annak, aki máshoz szokott. Ez egyfelől jó, hiszen a nyugodtság átragadhat, ám ha lassú ügyintézéssel párosul, akkor újra stresszessé teheti az embert. 

Márpedig az eladók, ügyintézők szeretnek elbeszélgetni a vásárlókkal, emiatt viszont hosszú sorok torlódhatnak fel. Aki azonban felveszi ezt a ritmust, könnyen megszereti. 

Költségek 

A megélhetés költségei alacsonyak, alacsonyabbak, mint a világ sok országában. A lakbérre és az élelmiszerekre sem kell sokat költeni, így kevesebb pénzből is jól meg lehet élni. 

Könnyű ingatlanvásárlás 

Könnyű ingatlant vásárolni, még külföldiként is, ehhez nem kell semmilyen különleges engedély. Ha pedig valaki 500 ezer eurónál drágább házat vesz, akkor arany vízumhoz jut, így pedig öt évig maradhat az országban. 

Portugália gazdasága éppen összeszedi magát a recesszió évei után, ami azt is jelenti, hogy az ingatlanárak is emelkednek, de még megfizethetőek, és nem érték el a csúcspontot. Főleg a falvakban és kisebb, nem tengerparti városokban lehet jó áron házhoz jutni. 

Azért a lakásokkal érdemes vigyázni, miként arra Andrásék is rájöttek a saját kárukon. 

„Kiérkezésünkkor felkészületlenek voltunk. Autóval érkeztünk és az első két hétben ismerőseink segítségére hagyatkoztunk, ami a lakást illeti. (...) A kellő rugalmasság és az elszántság létfontosságú, főleg a kezdeti időszakban. 

Mi 2 hét alatt a bquarto.pt segítségével találtunk egy Lisszabon belvárosi (Saldanha), jó közlekedésű szobát egy zöld csempés épület 3. emeletén egy kb. 120m2-es, felújított, hatszobás és két fürdőszobás lakásban, mely igen jól felszerelt (mosó-, szárítógép, teljesen bútorozott, gépesített, nagyképernyős TV, WiFi, Wii, PlayStation) albérlet lévén ideális választásnak tűnt. 

Szinte csak télen volt vele baj, mivel - mint a portugál háztartások legtöbbjében - mindennemű fűtési alkalmatosságot nélkülözött. Így nemritkán 5 literes palackokat töltöttünk forró vízzel és azt tettük a paplan alá melegítés gyanánt. Persze ez az „apró” hiányosság nem tűnt fel a júniusi hőségben tett látogatáskor, amikor nyélbe ütöttük az üzletet.” 

Bankszámlanyitás 

Szintén egyszerű és gyors bankszámlát nyitni. Távolról, online is megoldható több bankban. Néhány pénzintézet ugyanakkor a külföldieknek különböző csomagokat kínál, amelyek korlátozottabbak, mint a helyieknek szólók. 

Egészségügy 

Az egészségügyi rendszer sok szempontból rendezett. Sok gyógyszert be lehet szerezni patikából is, nem kell mindennel az orvoshoz rohangálni. 

Gyönyörű természet 

A tengerpart lélegzetelállító, egészen Lisszabontól Lagosig, sok helyen különleges alakú sziklákkal. A strandolás mellett a golf szerelmesei sem unatkozhatnak, hiszen a legjobb golfpályák Portugáliában találhatók. Ezen kívül nemzeti parkok, folyók, hegyek és síkságok várják a kirándulókat. 

„Igen sok a tengerpart – bár a víz mindig hideg, max. 20 fokos, és az már nagyon jó! A nem tengerparti részek gyönyörűek és mindenhol van valami elég speciális természeti jelenség, dombos-erdős nagyon zöld részek és szikkadt forró részek. 

Elképesztő eldugott kicsi faluk és hatalmas templomok kicsi városokban, várak és várak minden magasabb ponton, szerintem nagyon jókat lehet kirándulni, túrázni, ha valaki nem bírja a homokban fekvést és a vízisportokat. 

Rengeteg fesztivál is van a Sziget-típustól a filmesig, a falunapostól a jazz koncertig, igény szerint mindenfélét meg lehet találni, amit otthon is, vagy egy másik nagyvárosban. A focit ugye nem kell külön említenem?” - írta korábban NK.

Hátrányok 

Nyelv 

A nyelv az egyik legnagyobb hátrány: a portugált nem könnyű megtanulni, és mivel a helyiek közül nem mindenki beszél jól angolul, nehézségekbe ütközhet megértetni magunkat. A városokban, turisták által sűrűn látogatott helyeken azért jobb a helyzet, de a vidéken lehetnek gondok. 

Erről tudna mesélni (mesélt is…) KM egy korábbi írásban

„Az elején nagyon nehéz volt a nyelvtanulással, sokszor elkeseredtünk, de nem adtuk fel, tanultunk, könyveket vettünk, jegyzeteltünk mindent. Azt hiszem, a portugál nyelvet elég nehéz megtanulni, de mikor a 20-30 százalékán túl van az ember, már szépen lassan halad előre. 

Annak, aki nem tanult itt iskolában, tökéletes sosem lesz a nyelvtudása, én mind a mai napig tanulok, szinte minden nap hallok egy új szót, amit még ennyi év alatt sosem hallottam, vagy épp nem jegyeztem meg.” 

Alacsony fizetések 

Bár a megélhetési költségek alacsonyak, a fizetések is. Sok szektorban az áltagfizetés nem elegendő a normális megélhetéshez. Vállalkozóként vagy egy külföldi cég alkalmazottjaként lehet jobban járni. 

Árak 

Az élelmiszerek ugyan olcsók, de a fogyasztási cikkek drágák, a ruhákért és elektronikai termékekért különösen sokat kell fizetni. 

Bürokrácia 

A bürokrácia rémálommá válhat. Sokféle ügyintézés rengeteg papírmunkát és hosszú várakozást igényel. Fontos, hogy készítsük fel magunkat erre és akkor nem őrülünk bele. 

Időjárás 

Az időjárás változékony. A nyarak rendkívül melegek, de a telek tudnak hidegek, ködösek és nyirkosak lenni. Nagy különbségek vannak az ország északi és déli része között. Az Atlanti-óceánnál pedig nagy viharokra is számítani kell. 

A fentebb már idézett Andrásékat is meglepte a portugáliai időjárás: 

„Itt ért bennünket a legnagyobb tévedés Portugáliával kapcsolatban. Azt hinni, hogy a végtelen nyár és hosszú tavasz országa Luzitánia; és hogy sosincs hideg télen - erős túlzás. Ugyan tény, hogy június eleji érkezésünk napján láttunk először (és szeptemberig utoljára) esőt Portugáliában - és akkor is csak azért, mert a mesés Arrábida nemzeti parkba tévedtünk, amelynek sajátságos éghajlata van különleges adottságai miatt. 

Való igaz, hogy nyáron már-már fullasztó tud lenni a párás hőség és a perzselő a forróság a napon. Nem ritka a 40 fokos hőmérséklet: sokkal inkább állandó. Az is igaz, hogy egy csepp csapadék nem hullott egész nyáron és így, aki napozni kíván, az keresve se találhat jobb helyet magának. (...) 

Életünk legnyomasztóbb telét szintén Portugáliában töltöttük: november elejétől február végéig 4 hónapon át az esetek kb. 98%-ban borús volt az ég, kíméletlenül fújt a nyirkos szél és szakadt a kellemetlen, apró-cseppes eső - többször vízszintesen is. Állítom, hogy a rideg őszi-téli szezon alatt az egy főre elhasznált legnagyobb mennyiségű kidobott esernyő aránya Portugáliában a legmagasabb. 

Nem volt nehéz megszámolnunk: ez alatt a 4 hónap alatt összesen egyetlen egy olyan hétvége akadt (egy januári szombatra esett ez a nap), amikor sütött a nap és ki tudtunk otthonról mozdulni. Nem beszélve arról, hogy a ruhák a magas páratartalom miatt egész egyszerűen nem akartak megszáradni: volt, hogy egy hét is eltelt, mire végül nem voltak nyirkosak. Márciusban már más a helyzet, a természet a téli tisztítókúrát követően rohamosan regenerálja magát és kirándulásra pazar időszakot nyújt.” 

Autózás 

Vezetni veszélyes és drága. A városi utak többsége szűk és meredek, igazi kihívás rajtuk manőverezni. Az autópályákon külön díjat kell fizetni a használatért. 

A közlekedés tehát komoly kihívásokat tartogathat, erről NK mesélt kicsit bővebben: „Vannak a szabályok, meg a gyakorlat... az index használata opcionális, parkolni pedig mindenhol lehet, zebrán is, körforgalomban is, alagútban is, a sebesség határok csak tájékozató jelleggel vannak kirakva. A 70-es táblánál, ha 80-nal megyünk mindenki, de tényleg mindenki megelőz minket, a kamionok tolnak le az útról. (...) 

Mindenhol körforgalom van és hivatalosan amikor bemész a körforgalomba, akkor balra kell indexelni és a körforgalomban is folyamatosan balra kell indexelni, amíg ki nem kanyarodsz, mert akkor jobbra. 

Egy körforgalom általában legalább 2 sávos - a Lisszabon közepén lévő az 6 sávos, és van jó pár lámpás körforgalom is! - szóval a legalább 2 sávból a belső sávot kell használni, ha nem az első kihajtón akarsz kimenni. 

Ez már magában elég bonyolult és mivel az index használta a valóságban opcionális, a körforgalom igazi kihívás. És igen, ők is szeretnek dudálni, mint minden rendes déli népség.” 

A poszt forrása itt és itt.

(Fotó: pixabay.com/alexanderfriedrichmsc)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Portugália

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr4614783810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AvéCézárVavan 2019.04.25. 10:05:59

Tavaly a lisszaboni C&A-ban (Vasco da Gama bevásárlóközpont) vettünk egy csomó holmit, igen kedvező áron.

Din Serpahis 2019.04.25. 10:18:32

Én csak Madeirán voltam, de az valami istentelen jó hely, ott szívesen eléldegélnék nyuggerként.

2019.04.25. 12:06:16

A déli országokban még szerencsére megmaradt a család, a hagyományok, a nemzeti értékek tisztelete.Ha ehhez hozzávesszük a békét, a nyugodt életstílust akkor talál még nincs veszve minden.
Van alternatívája az önzésnek, a taposásnak, az egoizmusnak, a hitetlenségnek, a szingli életstílusnak.

2019.04.25. 12:31:27

Öööö, pfff.

Most egy ideje Portugáliában élek, ami persze semmire sem garancia, az egyének tapasztalatai vadul eltérhetnek egymástól. Mindenesetre:

"Bár sokan nem beszélnek angolul, mégis segítőkészek az idegenekkel."

Ez egy közhely. Mindig minden idegen országban ezt illik mondani a helyiekről.

Ami a portugálokat illeti, elég pokrócok bírnak lenni, különösen, ha konfliktusba kerülsz velük. Gyakori megállapítás, hogy milyen klassz, hogy egy nyugati országban mindig mosolyognak, bezzeg Mo-on meg a mufurckodás megy, hát szerintem a portugálok még nagyobb mufurcok bírnak lenni, mint mi.

Érdemes a tripadvisor-on vagy hasonló helyeken rákeresni random éttermekre, és elolvasni az 1 csillagos értékeléseket. Gyakran nem is az a baja az értékelőnek, hogy rossz volt a kaja, hanem hogy bunkó volt a pincér. Pedig igazából nem bunkó volt, hanem csak normál portugál. Kicsit szokni kell.

Nekem ezzel egyébként a világon semmi bajom nincs, bár néha elég paff lesz tőle az ember, még a magyarországi felcseperedés és tréning után is. Az egységsugarú angolszászok tisztára sokkolódhatnak.

"Szintén egyszerű és gyors bankszámlát nyitni."

Én nem ezt tapasztaltam, de a poszt is ellentmond magának később, és írja, hogy az ügyintézés nehézkes. Ahogy én látom, semmit sem könnyű elintézni, minden elakad, jöjjön, fénymásoljunk le még egy papírt, és tudja, mit, a hónap végén visszahívjuk. Ahogy egy nagy ember mondta, ne azt kérdezd, mit tehet érted a bürokrácia, hanem hogy te mit tehetsz a bürokráciáért.

"A megélhetés költségei alacsonyak, alacsonyabbak, mint a világ sok országában. "

Ez egy kicsit nesze semmi, fogd meg jól. A top néhány legdrágább országot leszámítva a megélhetés költségei mindenhol alacsonyabbak, mint a világ sok más országában. Duh.

A numbeo szerint amilyen élethez Budapesten 2200 euró kell, ahhoz Lisszabonban 3000. Mindenki döntse el, ez olcsó-e, és hogy az ő személyes életében mekkora döntési faktor, hogy az 500 ezer euró feletti ingatlanok megvásárlásakor aranyvízum és 5 éves tartózkodás üti a markát. Portugália is EU-tag, mi is EU-tag vagyunk, ez a mondat szerintem teljesen irreleváns magyar olvasóközönségnek. Mindegy.

Ahogy olvasom egyébként, épp ingatlanbuborék fúvódik Portugáliában, és jelenleg itt nőnek a leggyorsabban az ingatlanárak Európában. Gondolom, akkor mind kénytelenek leszünk ibizán vásárolni, vagy korzikán. Szopó az élet. Szomorú szmájli.

"a portugált nem könnyű megtanulni"

Hát jó' van. Mit könnyű? És kinek? A portugál is csak egy nyelv, ha beleteszel 1000+ munkaórát, menni fog, ha nem, akkor nem. Ha beszélsz hasonló nyelveket, akkor rövidebb ideig tart, ha nem beszélsz, akkor hosszabb ideig. Ez ennyi. Varázslatok, meglepetések nincsenek.

"Életünk legnyomasztóbb telét szintén Portugáliában töltöttük"

Ugh, ez van szerintem is. Eszetlen nyomasztó bír lenni a tél, ami tök nagy meglepi, de nincs benne nagy mediterrán önfeledtség meg vidámkodás, az ember alig várja a végét.

Mondjuk, a tél mindenhol eszetlen nyomasztó. Ahol meg nem, ott a nyár eszetlen nyomasztó. Vagy az esős évszak, vagy a kedd délutánok, vagy a mittomén. Tök mindegy. Az életünk (legalább) fele egyszerűen nyomasztó körülmények között zajlik, ez van, ezen segíteni nem lehet. (Illetve de: 1) ópiátok, 2) alkohol.) De egy jó kis lisszaboni január az tényleg az alja a merítésnek. (A budapesti januárnál egyébként jobb. De nem sokkal. Talán.)

Na így.
Portugália mindezek ellnére (vagy mindezek miatt, nem tudom) tök szuper, én szeretek itt.

2019.04.25. 13:26:06

@Nagy kámpics:

Nade TheChild, Acores az nem Portugal :-))

seigyo_zoufukuki · densha.blog.hu 2019.04.25. 13:58:01

"A portugál emberek nagyon barátságosak, kedvesek, szívélyesen fogadják a külföldieket. Bár sokan nem beszélnek angolul, mégis segítőkészek az idegenekkel." - Nem értek egyet, főleg Miniprecoban szerintem direkt elvárás volt, hogy minden vásárlót a pokolba kell kívánni. Nem vagyok benne biztos, hogy Miniprecoban volt, de egyszer kártyával fizettem volna kevesebb mint 10€-t... Élvezet volt lincselésközeli hangulatban várni 5-10 percet, miközben mindenki magyarázza portugálul, hogy kevesebb mint 10€ esetén csak készpénzzel fizethetek, mire valaki kisegített Google Translate-tel.

A portói metró ellenőrei is ugyanolyan pribékek voltak mint a budapesti többség: Szálltam le a járműről, siettem valahova, láttam, hogy az ellenőrök már tömörülnek az ajtóknál, mondom, ha én itt most sietős léptekkel leszállok, tuti utánam jönnek.

És tényleg... A 4 fős ellenőrhad fellépett a metróra, de azonnal le is ugrott és futott utánam ordítva, aztán ment az értetlenkedés, hogy "Né' má' ennek a suttyónak érvényes a jegye, hát akkor meg mit futkos itt össze-vissza."

Az ügyintézéssel egyetértek. Főleg az egyetemen tapasztaltam meg hogy milyen felhasználóbarát, mikor napokat kellett várni egy-egy doksira, már ha kegyeskedtek kiállítani. Kellett egy papír egy céges öszöndíjhoz. A (portugál) cég azt mondta, az egyetem kiállítja, az egyetem meg azt mondta, hogy nem tudja kiállítani a cég által kért határidőig, mert "az nem szokás".

Végül nekem kellett felajánlani, hogy beszéljék már meg a gondot közvetlenül, ne én közvetítsek... Ment is a hűledezés, hogy hát ilyet nem lehet, de aztán kínkeservesen leboxolták végül.

"A tengerpart lélegzetelállító..." - Portóban lélegzetelállítóan retkes volt néha napokig. A kevésbé tehetős helyiek meg ott guberáltak az uszadék meg szemét között.

2019.04.25. 14:16:46

@CyberTroll:

"Acores az nem Portugal"

Egyébként de. De laktam a kontinensen is egy ideig, ha az jobban ér. :)

Shaktee 2019.04.25. 14:19:26

@CyberTroll: tud élni a kampec bakker...

2019.04.25. 14:29:37

@Nagy kámpics:

Igen hivatalilag portugál fenhatosag, de azért vald be, a szigetek egy pöppet más, mint a gippoland :-)))

2019.04.25. 14:31:24

@Shaktee:

Ensem kampicsorodnak el ha ott kellene el töltenem egy kis időt :-)

Shaktee 2019.04.25. 15:06:19

@CyberTroll: ez egy globetrottli kérlek..:-)

gabors 2019.04.25. 15:49:50

OFF

tegnap irtam :

"Megfogadva es kovetve Orban elvatrs utmutatasat atjelenkeztem az itteni kulkepviseletre hogy mint EU-n kivul ello honfitars szavazzak az EU parlamenti valasztasokon...

egeszen siman ment igaz Chrome nem birkozott meg az oldallal igycsak Firefox-al ment keresztul (persze a Chrome-omon van egy csomo kiegeszito blokkolo dev tool stb lehet az kavart be) "

Ma reggelre megjott a jegyzotol kaptam egy email hogy a helyi valasztasi iroda dontese alapjan a kulfoldi valasztasi nevjegyzekbe vettek ....

es meg ugyfelkapum sincs ....

ezt ugy tunik megcsinaltak rendesen (persze majd akkor derul ki hogy rendben van-e minden amikor oda megyek)

ON

Jan Kovalens 2019.04.25. 15:54:06

Budapest vs Lisbon:
www.vasarnapihirek.hu/szerintem/toth_krisztina_huszonot_lepcso

Tóth Krisztina párducpompa C. Kötete tele van kivándorlos, mai Magyarországos törtenettel.
Egy remek ismertető róla: dunszt.sk/2017/11/17/a-gonoszsag-konyve/
Mind nagyon rövid és még nagyobbat üt. Pl:
www.vasarnapihirek.hu/szerintem/toth_krisztina_kiment_a_haz_az_ablakon

Migrancsos:
www.vasarnapihirek.hu/szerintem/toth_krisztina_troli
És
www.vasarnapihirek.hu/szerintem/toth_krisztina_holland_suti
És
www.vasarnapihirek.hu/szerintem/toth_krisztina_porgettyu

Továbbiak: www.vasarnapihirek.hu/cikkek/?cimke_557=557

Némelyiket akár Kampics is írhatta volna, a gonosz tanárnenik egy életre megrokkant áldozata. Komolyan, @Nagy kámpics: , nagyon ajánlom figyelmedbe. Ezt Neked:
www.vasarnapihirek.hu/izles/toth_krisztina_a_fesu_a_kreta_meg_a_vonalzo
www.vasarnapihirek.hu/fokusz/toth_krisztina_verset_allva

Shaktee 2019.04.25. 16:10:25

@gabors: Very good.

Klárira szavazzá! :P

gabors 2019.04.25. 16:15:37

@Shaktee: "Klárira szavazzá! :P"

Ki az a Klari ? ugy tudom listak vannak nem szemelyek.

Persze nem biztos hogy tudok majd menni mert egy hettel eltoltal a mutetemet igy 26-an meg lehet agyhoz leszek kotve (kotozve) ...

kovacsmanyi 2019.04.25. 16:43:36

KM vagyok köszönöm hogy engem is idéztél. Jó kis poszt, én még annyit tennék hozzá még hogy Portugália északi, közép, és déli részén valamit Azorin és Madérán is 3-4 külömbözö idöjárással találkozhatunk, igy arra kell készülni ahová megy az ember. üdv, :)

Marunom 2019.04.25. 16:44:02

2012-es, 2013-as blogbejegyzések meg transferwise-cikk alapján megírni egy ilyet, pont a Határátkelőre...kár volt, nagy kár. Felszínes, semmitmondó, s nem is feltétlenül helytálló, egyetértek Nagy Kámpics-csal. Az idei tél mondjuk rendkívül kellemes és száraz volt. Lisszabonban legalábbis.

2019.04.25. 16:47:41

@kovacsmanyi:

Mire gondolsz, melyik részére a mondanivalomnak?

Shaktee 2019.04.25. 17:40:08

@kovacsmanyi: légy elnezo, a Troll haromszor bukott foldrajzbol :PPP

Csodabogár 2019.04.25. 18:16:19

@Nagy kámpics: A mediterán országokban a tél főleg azért rossz, mert ők azt hiszik náluk nincs tél. Tényleg nem fagy, de ha kint 15 fok van, a lakásban fűtés nincs és amugy is rosszul szigetelt az egész ház, az sokkal kellemetlenebb tud lenni, mint egy becsületes téli hideg, egy jó központifűtéses házban, bárhol. Jellemzően Stockholmban soha nem fáztam ha nem voltam kint a szabadban. Mindenütt esztelenül fűtöttek.

2019.04.25. 18:56:16

@Csodabogár:

Igen, így van.

@Jan Kovalens:

"Ezt Neked:"

Elolvastam, tetszett, valóban összecseng az élményeimmel/véleményemmel. :)

2019.04.25. 19:17:16

@Jan Kovalens:

Mondjuk, instant rosszkedvet csinál. A többi is. :D
¯\_(ツ)_/¯

gabors 2019.04.25. 20:30:06

@Shaktee: "@gabors: remélem nem komoly.."

en is nagyon remelem !!! egyelore barmi lehet sajnos ha eltunok innet akkor komoly volt ....:-)

Jan Kovalens 2019.04.25. 20:31:13

@Nagy kámpics: ejnye! ahelyett hogy hálát adnál, hogy neked már megvan a válaszod az alábbi kérdésre:
"Tóth Krisztina írásai átfogó képet adnak Magyarország aktuális állapotáról, züllöttségéről. De vajon meddig kell még egy ilyen aktualitásban élnünk?"

Te képromboló! Biztos hogy a tükröt kell összetörni, ha nem tetszik, amit látunk benne?

Nekem az külön tetszik, hogy ezeket nem egy outsider, külföldre menekült , önigazoló savanyú Jóska írja, hanem olyasvalaki, aki naponta merül nyakig a budapesti rögvalóság melyretegeiben.

"Leszokni apránként a hallásról, látásról."
www.vasarnapihirek.hu/szerintem/toth_krisztina_csillagtalan_este

Shaktee 2019.04.25. 21:03:21

@gabors: szoval biopsy...lehet ide betegen is irni koma, sot.

2019.04.25. 23:09:56

@Jan Kovalens:

"Biztos hogy a tükröt kell összetörni, ha nem tetszik, amit látunk benne?"

Ezt nem biztos, hogy értem. Hm?

Egyébként szörnyella megint, ugye? Te most hol lakol?

gabors 2019.04.25. 23:27:19

@Shaktee: "@gabors: szoval biopsy...lehet ide betegen is irni koma, sot."

biopsy megvolt. most jon a java 9-en 90% a teljes felepules eselye (de ez azt is jelenti hogy 10% eselyem van hogy nem sikerul jol es akkor nem kell a nyugdijjal vacakolnom)..

amugy maga a mutet is rizikos teljes altatas 8-10 ora ... (remelem csak tulterveznek ha orara kell fizetni a mutot ....) mar csak ebbe is bele lehet halni

irni fogok tudni mert a bokamat mutik csak meg kell majd tanulni agyban fekve irni ..... a korhazban van wifi de hogy a korteremben mit lehe es mit nem azt nem tudom...

Shaktee 2019.04.26. 01:59:56

@gabors: minek biopsy a bokaműtéthez?

gabors 2019.04.26. 02:09:36

@Shaktee: "@gabors: minek biopsy a bokaműtéthez?"

mert csak igy tudjak megallapitani hogy amit latnak az X-ray/MRI kepeken aminek nem kene ugy ott lenni az vegul is micsoda es mit lehet vele csinalni .... nem tudom hogyan magyarazzam el jobban :-) en nem vagyok orvos ....

gabors 2019.04.26. 02:28:46

@Zsákos Ember: "Massal is van olyan, hogy evek ota kulfoldon el, soha nem tervez visszamenni magyarorszagra, tehat elvileg nem kellene erdekelje a sok szarsag, de megis egy egy cikk utan baseball utovel esne neki az ilyen Kosa meg Szijjarto pofaknak? "

az egyszeru valasz igen es szerintem vagyunk nehanyan (foleg mert a csaladom ott el)

gabors 2019.04.26. 02:34:54

@gabors: @Zsákos Ember:

en azert a "baseball utovel esne neki " resszel nem teljsen ertek egyett mert "Az eroszak a gyengek vegso menedeke "(Asimov)

Sierrababa 2019.04.26. 05:45:00

hú ez egy durva írás! Azt hiszem a kedvencem az arany vízum....a rendezett egészségügy....meg az olcsó lakhatás (értem ezalatt, hogy minimálbér alatt nem kapsz egy 1 hálós lakást sem a fővárosban.

trabant 2019.04.26. 05:45:09

@gabors:
MIt keres egy Kanada- vagy USA-beli szavazat az EU választáson? Aki nem az EU-ban él, eleve nem lehet érintett, így a szavazata populista trükk, ami nem releváns.
Azoké sem, aiki Szerbiából vagy Ukrajnából szavaznak EU-s választáson. Szerintem alapbójl jogilag kétes eljárás a szavazatuk számbavétele - azok kárára, akik érintettek.

morph on deer 2019.04.26. 09:07:38

@Zsákos Ember:
“Ki akarok ebbol gyogyulni...

Ha egyáltalán valaha is érdekelt, akkor nem fogsz. Van akinek ez évtizedek alatt sem sikerült.
Az meg még rosszabb, hogy távolabbról nagyobb a rálátásod a dolog lényegére, jobban észleled a tendenciákat mintha belül lennél.

Aki átéli, az többé-kevésbé hozzászokik, és már nem is reagál a sunyin, kissebb adagokban beadott maszlagra, például, ez kintről gyaktran egyértelműbben látszik.
A svédeknél van egy fogalom, a “närblind” - valamihez túl közel vagy shhoz, hogy tisztán lásd, és/vagy ”hemmablind” - már nem tűnnek fel a környezetedben levő dolgok, mert megszoktad őket, - ez az, amit egy kívülálló hamarabb észrevesz, és pontosabban lát, mint a dolog részesei.

Aki ki tudja ezt zárni, azt nagy valószínűséggel sosem érdekelte igazán a teljes kép, legfeljebb ami őt érinti.
Neked ez nem fog menni.

morph on deer 2019.04.26. 09:07:38

@kovacsmanyi:
“Azorin és Madérán is 3-4 külömbözö idöjárással találkozhatunk”

Ott akár naponta is!
Főleg Madeira notórius a ’naponta több évszak’ élmény biztosításával, tekintve, hogy a nagyobb szintkülönbségek is hozzátesznek.

morph on deer 2019.04.26. 09:07:38

@gabors:
“en azert a "baseball utovel esne neki " resszel nem teljsen ertek egyet”

Én sem. A bulldózer sokkal jobban illene a dologhoz.

Zsombic 2019.04.26. 13:20:53

@Shaktee: Te mér a Lakatos Márió képével vagy fent?

Zsombic 2019.04.26. 13:21:08

Összefoglalva tehát:

ELŐNYÖK
Nyáron meleg van.
Van tenger.
Vannak érdekes alakú sziklák.
Szép tájakon lehet kirándulni.
500 ezer eurós házat veszel 5 évig ott lakhatsz.
Van wifi az albérletben és Wii és Playstation.
Fizetés vállalkozóknak és multinál dolgozóknak jó.
Messze van a Szíjjártótól és Kósa Lajostól.
Bokaműtétnél csinálnak X-ray, MRI és biopsy.
Használják az indexet és a dudát.
Sok a körforgalom.

HÁTRÁNYOK:
Nyáron nagyon meleg van.
Ha tél van akkor meg elég hideg van és a házakban nincs fűtés.
A tenger legmagasabb 20 fokos.
A pincérek és úgy általában a potugálok a magyaroknál is suttyóbbak.
A lakásárak az egekben, albérletárak szintén, ingatlanlufi kezd kibontakozni.
Fizetés munkavállalóként éhbér.
Az ügyintézés lassú, a bürökrácia kiterjedt.
A tengerpart redvás, guberálók guberálják.
Vannak érdekes alakú sziklák, amelyek ki a faszt érdekelnek?
Bár messze van Szíjjártó és Kósa Lajos, hírük mégis Portugáliába ér és kifejti agressziókeltő hatását.
Kurva drága a bokaműtét és 10 órás.
Alig használják az indexet (csak körforgalomban indexelnek befelé) és túlhasználják a dudát.

Shaktee 2019.04.26. 13:55:42

@Zsombic: egy taliga csúti mangalicáért.

gabors 2019.04.26. 15:17:59

@trabant: "MIt keres egy Kanada- vagy USA-beli szavazat az EU választáson? Aki nem az EU-ban él, "

Csakhogy nem ez a jogi alapja a szavazasnak hanem az hogy magyar allampolgar (is) vagyok allando lakhellyel Mo-on ... ennyi

Es az hogy eppen most hol vagyok az mit szamit, gyakorolom a szavazati jogom. Ez nem populista/liberalis/kereszteny hanem polgari jogom az ervenyes szabalyok alapjan. (Nem volt ez mindig igy ha megvaltoztatjak megint es nem lesz "jogom" szavazni akkor nem fogok)

Shaktee 2019.04.26. 15:55:59

@gabors: DK/DOBREV Klári dafke!

:-)))

gabors 2019.04.26. 16:02:21

@Shaktee: "@gabors: DK/DOBREV Klári dafke!

:-)))"
@trabant:
a TEA partra akartam szavazni de mint kiderult ... hat nem egy csalok gyulekezete ... igy marad a a Ketfarkuak amugy is oket tamogattam penzel is ...

trabi inkabb azon szabolyok ellen kellene harcolnod hogy buvos partokat vesznek nyilvantartasba akik sok szaz milliot lopnak el minnel tobb part annal jobb a fidesznek ....

Jan Kovalens 2019.04.26. 16:16:34

@Nagy kámpics:
"The secret to happiness is to face the fact that the world is horrible."
Az író csak tükröt tart a valóságnak, nem az ő hibája, ha nem tetszik 2019 Magyarországa. Lehet persze próbálkozni az Író felvetésével is:
"Leszokni apránként a hallásról, látásról."

"az ember eleve egy metafizikailag megvert lény, halandóak vagyunk, árvák. Végtelenül irritál, amikor valaki nyertesnek érzi magát. Mihez képest? Miben? Eltemetik veled a Ferraridat? A politikai káderekben és egyéb magukat nyertesnek képzelő senkiházi csinovnyikokban is ez a diadalérzet munkál, miközben közhely, hogy a szociális háló teljesen szétfoszlott Magyarországon, rúgsz le magadról mindenkit, akihez képest még te is valakinek tűnsz. Pár hete láttam egy indiai apát sétálni a lányával Budapesten. A lány pénzt dobott egy földön ülő koldus sapkájába. Amikor továbbmentek, a hajléktalan utánuk köpött. Nem tudom, mi játszódhatott le a fejében, talán az, hogy hozzájuk képest még ő is státuszban van, mert ha más nem is, de legalább annyi jutott neki, hogy fehér. Íme a rövidlátó, hatalmi érdekek diktálta politikai kútmérgezés eredménye."

(Lakolásra legmegfelelőbb Magyarország, nemde?)

Shaktee 2019.04.26. 17:01:50

@gabors: do not waist your vote.

Imadom a ketfarkuekat, de a fityesz ellen a dk-ra koll voksolni.

kék madár 2019.04.26. 19:43:55

@Zsombic:
ez jo volt
tovabbi erdekessegek:
Portugalia pont akkora mint Magyarorszag es pont annyian is laknak benne.
Ugyanugy mint Magyarorszagnak a Margitsziget meg a Lupa, nekik is vannak ilyen Azori meg Madeira szigeteik amiken tobb a turista es kevesebb a bolt
Magellan>Korosi Csoma
Christiano Ronaldo>Dzsudzsák Balázs
Paella>rizses hus
Orban Viktor>Orban Viktor

2019.04.26. 20:45:06

Jól látom, hogy a blogon hivatalosan is meg kezdődött a kampány?

Sütemény1975 2019.04.27. 07:28:42

Jó nézni ahogy verseng a sok szerencsétlen ellenzéki "párt", hátha jön az EU-tól egy kis zsebpénz, ha már itthon nem jut

somlobodog 2019.04.27. 08:37:05

@Zsákos Ember: csak a címeket olvasom el. Bele nem kattintok semmilyen politikai tartalmú hírbe. Így nem idegesít annyira. A gazdasági híreket követem nagyjából. Abban is van politika, bőven elég is belőle. De amúgy sem sok minden maradt olvasni. Origo és tsai nyilván nem. 444 egy igénytelen szar, hülyéknek, már a megjelenése is idegesít. Index néha oké azt szoktam atporgetni (nem el olvasni mindent). De osszesegeben az se sokkal jobb mint egy upgradelt bors vagy blikk. Szóval ne idegeskedj, nem veszitesz semmit ha nem olvasod ezeket. A lényeges hírek úgyis itteni fordítások. Önálló tartalom ami jó, nagyon ritka

2019.04.27. 09:59:53

@Zsákos Ember: Az kétségtelen, hogy Szijjártó Péter sokaknak nem szimpatikus, viszont kitűnő külügyminiszter. Ahogy egyik kollégám mondja, maximálisan fölnőtt a feladathoz.

Shaktee 2019.04.27. 13:52:24

@feketeeper: az angolul rosszul mekegő petiről beszélsz? A Nemzeti Keféről?? :)

2019.04.27. 14:30:52

@Shaktee: Nem tudom megítélni Szijjártó Péter angoltudását, mert nem vagyok született angol. Viszont a véleményem az, hogy valóban fölnőtt a feladatához, és kitűnő külügyminiszter.

Shaktee 2019.04.27. 16:22:16

@feketeeper: egészen kiváló olvasói leveleket ír(külügyminiszter!) a nyugati sajtóba akik a gazdáját s pártját kutyapicsázzák.

:)

2019.04.27. 17:26:18

@Shaktee: Magyarország önálló, szuverén nemzet, amiből véleményem szerint az következik, hogy az ország külügyminiszterének a nemzet, a választók elvárásainak kell megfelelnie, nem a külföldi sajtónak, médiának.
Hozzá szeretném még tenni, hogy ha egy sajtótermékben, hazugságokat, ferdítéseket tényként közölnek egy országról, de nem adják meg az ország kormányának, a kormány egyik tagjának, jelesül a külügyminiszternek, hogy ugyan abban a sajtótermékben, médiában erre reagálhasson, az nem az adott országról állít ki elégtelen bizonyítványt.

Shaktee 2019.04.27. 17:31:26

@feketeeper: Külföldi sajtóba külügyminisztereknek nem szokás olvasói levelekkel nyekeregni, ciki...

taga20 2019.04.27. 19:06:59

@feketeeper: döbbenet, hogy mekkora fityeszjobbágy vagy!

és még csak nem is érzed. döbbenet!

kék madár 2019.04.27. 19:32:18

@feketeeper: "Nem tudom megítélni Szijjártó Péter angoltudását, mert nem vagyok született angol. Viszont a véleményem az, hogy valóban fölnőtt a feladatához, és kitűnő külügyminiszter."

eltekintve attol, hogy folyamatosan hazudik, dilettans, tajekozatlan, arrogans, a diplomaciai erzeke nulla borzalmas az angolja es minden megmozdulasaval egeti az orszagot

kék madár 2019.04.27. 19:35:00

@feketeeper: te vagy az ugyeletes Fidesz troll?

erre linket? >>> "Hozzá szeretném még tenni, hogy ha egy sajtótermékben, hazugságokat, ferdítéseket tényként közölnek egy országról, de nem adják meg az ország kormányának, a kormány egyik tagjának, jelesül a külügyminiszternek"

Shaktee 2019.04.27. 19:46:47

@kék madár: balkán galore, égeti(k) az országot.

kék madár 2019.04.27. 20:43:24

@feketeeper: bar inkabb a linkre lett volna idod :(
Tudod az a tenyek nevu ize.... ami teged es nagyvezeredet zavarja a tisztanlatasban

taga20 2019.04.27. 20:47:35

@feketeeper:
önérzetes fityeszdroid? szakadok rajtad fityeszjobbágy!

taga20 2019.04.27. 21:07:53

@feketeeper: "gyűlölet egyébként nem tény hanem lelki állapot, ami mérgezi a mindennapokat."

szójá a bandádnak, a fityeszmaffiának is, me kiszórtak pár év alatt több tíz milliárdot gyűlöletre!

de neked fityeszdroid evvel semmi gondod nincs, sőt!
büszke vagy rá!

Határátkelő 2019.04.27. 21:11:25

@kék madár: Most éppen ezen a néven fut... És azt hiszi, hogy milyen trükkös volt, mert képes volt új nicknévvel előállni, és ezt senki nem vette észre. Ne etesd szerintem.

kék madár 2019.04.28. 22:15:07

@Határátkelő: bocs, de ezt nem birom megallni:
@feketeeper: link???!

kék madár 2019.04.29. 17:25:54

@Shaktee: nagyjabol egy mondatban sikerult tobbet hazudnia mint egy atlag fideszesnek egy teljes kaveszunetben

Shaktee 2019.04.29. 17:47:28

@kék madár: a tolmácstalan elmehunyt szomszédok kajolják..a tobbi + nem számit
:(

Shaktee 2019.04.29. 17:50:59

@kék madár: a Sztálinos Konokot nézd :-)

https://www.facebook.com/konokp/?__tn__=kCH-R&eid=ARDWmEui9tCFDPgpxljtrJXGTmYQENpzd6J-u4MMqQD8qyQ6bXdr6ABOYRTdN5DNZRpwH75Vg-YtMdnM&hc_ref=ARTugf5BsDehvppAGgyUOv8XJXkUw2NWOnh_6jZhfv6vCYGKSg3GT37JiHOwCYw-8VI&fref=nf&__xts__[0]=68.ARDt4KJl4OYZAvc8xEsziddDtV0TRFcM4aGBlQVQhqYV5NCwB98yEk6TOwfZim-fkInEG6ji28uu5kQjrMuRK9vYC21wLjhE91TULdCVCoyei1b4ADkSMhNO56sBCQ38R2wHd0XT739uugcQwEXJaMO1a-nBArFXYCniKxiAa9F2hiQQOn2kiI9XBqugUYItIIuh_7K6n2h2LGim_TR1NOQjfgK8VugSdUOTzcPO9tyUloZL5pbhOSqRUZeZFA6Y4ScOV3on22iXfbsMVmQqpNWnPVqmaW8qWlAIKB1eHbc7mRm5DBVe1JpZDkWUpa4USvZ9iPXzzEXh9Fjofw0wWZdKAXIswP_PH35y0IbGnlMYikK1-EDWTg4

kék madár 2019.04.29. 18:31:46

444.hu/2019/04/29/orban-viktor-bevandorlasellenes-programjat-kellett-alairniuk-a-jozsefvarosi-ovonoknek

a valasztasi csalasok nap mint nap az orrunk ellott zajlanak, de a gerinctelen hazudozos fidesznyaloncoknal meg ez se vagja ki a biztositekot

kardio1 2019.04.30. 14:36:08

@Határátkelő: elfelejtettél válaszolni...

kardio1 2019.05.01. 10:03:43

@Határátkelő: vagy elfelejtettél válaszolni, vagy nem is akarsz vagy tudsz. Remélem, te nem csak a levegőbe beszélsz, ahogy szerinted (is) teszik a blogon ?!

nyílt gerinc 2019.05.01. 11:19:21

@kardio1:

Ha a há nem válaszol: feketeeper = Quercus.

kardio1 2019.05.01. 16:38:43

@nyílt gerinc: és ezt honnan tudja ? És te ki vagy ?

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása