oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. április 06. 06:30,  Kihallgatott beszélgetések 66 komment

2019. április 06. 06:30 Határátkelő

Kihallgatott beszélgetések

Kivel ne fordult volna elő külföldön, hogy egészen véletlenül elcsípett egy, az anyanyelvén folytatott beszélgetést, mely résztvevőinek fogalmuk sem volt arról, hogy más is érti, amiről beszélnek? Az ilyen helyzetek rendkívül viccesek tudnak lenni, öt sztorival ösztönözlek titeket arra, hogy megírjátok a tiétek a hataratkelo@hotmail.com címre.

emberek_beszed_foto_pexels_com.jpg

Egy vacsora következményei 

„Egy barátnőmmel vacsoráztam, aki perui párjával, nevezzük Johnnak, költözött vissza Norvégiába. A kapcsolatuk ronda véget ért, a férfi agresszív volt, megütötte, nem volt képes elviselni, hogy egy független nővel van dolga. Végül a barátnőm elhagyta.

A kapcsolat csak pár hónapig tartott, így én nem is találkoztam a férfival, de a barátnőm szipogva mesélte el a történetet egyszer vacsora közben, nem értve, miként változhatott meg a szupersármos pasas pár hét alatt.

A vacsora végeztével metróval indultam haza és három, spanyolul beszélő ember mellé ültem le. Alig telt el pár perc, rájöttem, hogy ugyanazt a sztorit hallom, amit a barátnőm mesélt, csak éppen fordítva és a mellettem ülő srác nem más, mint a barátnőm exe. 

Mivel szőke és kékszemű vagyok, a spanyolt pedig akkoriban (a nyolcvanas években járunk) nagyon kevesen beszélték Norvégiában, a másik háromban természetesen fel sem merült, hogy értem, miről beszélnek. 

Az út 15 percig tartott és ez alatt a pasas folyamatosan mondta a magáét arról, hogy a barátnőm milyen borzalmas volt vele, hogyan lett egy kedves lányból hideg, visszahúzódó valaki (kihagyva azt a részt, hogy bántalmazta). 

Nyilvánvaló volt, hogy a mellette ülő lányt próbálja elbűvölni, aki be is vette, mennyire „rémesen” bántak vele. Közeledett a megállóm, az ex pedig éppen arról beszélt, hogy a barátnőm nem hagyta dönteni, elhagyta, és egyáltalán, miként lehetett ilyen rideg vele?! 

Én egész idő alatt hallgattam, de leszállás közben odafordultam hozzá és annyit mondtam neki spanyolul: „Látod, John, a norvég nők nem szeretik, ha verik őket.” Majd a mellett ülő lánynak hozzátettem: „Azt hiszem, ezért a latin-amerikai nők sem lelkesednek.” 

Pár másodpercig megdermedt a levegő. A férfi teljesen lesokkolva és hitetlenkedve bámult rám: itt van egy tökéletesen idegen, szőke nő, akivel sosem találkozott, és aki nyilvánvalóan pontosan ismeri a történetét, ráadásul a nevén szólítja. 

Majd a mellette ülő lányhoz fordult és kiabálni kezdett: „De hát meg kellett ütnöm. El akart nyomni és ezt férfiként nem tűrhettem!”. 

„Hát ez az” – gondoltam és leszálltam. Annyit még láttam, ahogyan a távozó szerelvényben tovább magyaráz a lánynak, akinek a testbeszéde flörtölőből egyetlen másodperc alatt hideggé és bezárkózóvá vált. Én meg örültem, hogy jó eséllyel megmentettem valakit a párkapcsolati erőszaktól.” (Solfrid) 

Az egész Beyoncé hibája 

„Az édesanyám francia-marokkói-izraeli, családja egyetlen tagja, aki Amerikába költözött, így aztán gyerekként a nyarak egy részét mindig látogatóban töltöttük, azaz körbeutaztuk azokat a helyeket, ahol a család többi része élt. 

Mivel én voltam az egyetlen amerikai unokatestvér, mindenki velem akarta gyakorolni az angolt, még az iskolába is berángattak, hogy eldicsekedhessenek velem az órán. 

Ennek az lett az eredménye, hogy a passzív héber szókincsem nagyon jó lett, bár beszélni nem nagyon beszéltem a nyelvet. Azt is gyorsan megtanultam, hogy mindenki úgy gondolja, az amerikaiak csak angolul beszélnek, én pedig rájöttem, ahelyett, hogy kijavítanám volna őket, sokkal nagyobb móka, ha belemegyek a játékba, mert a beszélgetések kihallgatása nagyszerű elfoglaltság.

Mostanában már nem járok Izraelbe, de hét éve az egyik unokatestvérem esküvőjére elutaztam Tel Avivba. Az útlevelem majdnem lejárt, ezért egy héttel az indulás előtt gyorsan csináltattam egy újat, így az vadonatúj és ropogós volt. Itt kell megjegyeznem azt is, hogy noha számolatlan alkalommal jártam Izraelben és egész gyerekkorom külföldi utazásokkal töltöttem, még egyetlen egyszer sem állítottak meg a biztonsági ellenőrzésen. 

Odafele most sem volt gond, visszafele viszont elég gyorsan kiderült, hogy a Ben Gurion reptéren tényleg nem rajonganak a vadonatúj útlevelekért. Már a sorban elkezdtek kikérdezni, aztán kiemeltek. Átvilágították a bőröndömet, kinyittatták, alaposan átvizsgálták, a reptér közepén teljesen kipakoltatták a nagy bőröndömet, üresen is átvilágították a táskáim, stb. 

Úgy viselkedtek, mintha minden gyanús és szokatlan lenne rajtam, kezdve az elektromos borotvától a telefonom pótakksijáig. Nem is volt ezzel semmi bajom, értékelem, mennyire profik az izraeliek, ha a biztonságról van szó – főleg a repülőtereken -, nem utolsósorban azért, mert a legneccesebb dolog nálam egy üveg parfüm volt. 

Közben egyre inkább úgy éreztem, a biztonságiakat kezdi zavarni, hogy nem vagyok ideges. Tényleg nem voltam, inkább szórakoztatott. Mindent megtettek, hogy zavarba hozzanak, de miután egész életemben utaztam és egy szövetséges ország állampolgára voltam, aki nem csinált semmi rosszat, így biztos voltam a helyzetemben. 

A legrosszabb, ami történhetett, az az volt, hogy lemaradok a gépről, ami a legkevésbé sem érdekelt, miként az sem, hogy az egész repülőtér látja, milyen embertelenül sok alsóneműt pakoltam magamnak. 

Már az elején megkérdezték, beszélek-e héberül, mire én a szokásos „nem igazán” választ adtam… nem az én hibám, hogy ők ezt „egyáltalán nem”-nek értelmezték, majd utána héberül folytatták a beszélgetésüket és minden társukkal közölték, hogy nem beszélem a nyelvet. 

Egy ponton két nőnek adtak át, akik egy nevetségesen nyilvánvaló jó zsaru/rossz zsaru előadással örvendeztettek meg, majd elvittek egy külön helyiségbe. Hosszú nyári ruhát viseltem, ami voltaképpen egy darab pamutdarab volt spagettipánttal, így aztán a motozással sem nagyon volt mit vesződni, mert nem tudtam volna sehova elrejteni semmit. 

Átvizsgáltak kézi fémdetektorral is és nem minden ok nélkül keltette fel kíváncsiságukat, hogy minden alkalommal besípolt, amikor a legintimebb részemnél haladtak el vele. 

Aminek oka a Beyoncé fémjelezte bugyim volt. A fémjeleztét szó szerint kell érteni, ugyanis volt benne egy kis fém márkajelzés. A biztonságiak NAGYON komoly beszélgetésbe keveredtek arról (természetesen héberül), hogy vajon intimpiercingem van-e és akkor most mi legyen. 

Türelmesen vártam, de amikor már tíz perce vitatkoztak a bugyimon, akkor megsajnáltam őket és biztosítottam őket (héberül), hogy „ez csak a márkajelzés. Akarják látni? Az egész félreértés Beyoncé hibája”, majd felemeltem a ruhámat s megmutattam nekik a szóban forgó zöld és lila zebracsíkos alsóneműt. 

Látni kellett volna, hogyan vörösödtek el és mutogattak teljes pánikban, hogy engedjem le a ruhám. Még azt is felajánlottam nekik, hogy leveszem a bugyim és átvilágíthatnak anélkül, de valahogy nem akarták. 

Ezt követően minden biztonságinak szuperhangos suttogással adták tudtára, hogy értem a nyelvet. Nem engedtek egyből el, mindenféle hercehurcát végigcsináltattak, mígnem mondtam nekik, hogy most már el kellene dönteniük, hogy mi legyen, mert ha lemaradok a gépről, akkor szólnom kell a főnökömnek, hogy másnap nem megyek dolgozni. Végül elértem a gépet – a borotva nélkül. Azt egy másik géppel küldték utánam, összetörve kaptam meg… Kösz, Beyoncè!” (Anna) 

Fogadjunk, hogy megszerzem a számát! 

„Egy skóciai bárban iszogattam, amíg a barátom elment a mosdóba. Két korombeli srác állt meg tőlem pár lépésre. Észrevettem, hogy engem néznek. 

- Csinos! Fogadjunk, hogy rá tudom venni, hogy eljöjjön velem! – kezdte az első.

- Nem is tudom, ezek a külföldiek olyan beképzeltek tudnak lenni – mondta a másik.

- Fogadjunk 5 fontba, hogy még ma este megszerzem a számát! – erősködött az első.

- Egy tízesbe, hogy nem! – állt bele a második. 

Ezután az első srác odajött, majd lassú, tagolt angolsággal megkérdezte, meghívhat-e egy italra, rámutatva az üres poharamra, mintegy megerősítve kérdését. Ekkor már volt bennem pár pohárral, meglehetősen jó hangulatban voltam, szóval úgy döntöttem, végigjátszom. Némán bólintottam, jöttek az italok. 

Elővette a telefonját, rám, majd magára mutatott, aztán a telefonjára, majd átadta a telefont, ismét lassan, tagoltan annyit mondva: „Add meg a számod!”. Elvettem a telefonját, megnyitottam a Jegyzeteket és beleírtam: „Jössz a haverodnak 10 fonttal”, majd visszaadtam a telefont.

A padlóig esett az állam és elvörösödött. Elkezdtem nevetni, mire nagyon bocsánatot kért és azt mondta, a szőke hajam és a kék szemeim miatt azt hitte, kelet-európai vagyok. 

Ekkor ért vissza a barátom, akinek elmeséltem a történteket. Mindkettőnket meghívtak egy italra, majd végighallgathattak egy kisebb előadást arról, hogy nem szép dolog nőkre fogadni.” (Louise) 

„Igaza van, sosem lehet tudni” 

„Még a 90-es években történt, hogy a coloradói Boulder egyik sportboltjában vásárolgattam. Akik nem ismerik Bouldert, annyit érdemes tudni róla, hogy a lakosság akkoriban 95 százalékban fehér, 4 százalékban hispán volt, a maradék 1 százalék meg minden más.

A barátom, Rick egy 187 centis, kékszemű, göndör hajú fazon. Én 195 centi vagyok – mindketten nagyon fehérek. Más kérdés, hogy Rick 3 évet töltött Japánban angol nyelvet tanítva, és már elutazása előtt folyékonyan beszélte a nyelvet.

A boltban egy anya és kisfia volt nem messze tőlünk. Mindketten japánok, kizárólag japánul beszélgetve. A kissrác igazi rosszaság volt, hisztizett, mint az elkényeztetett gyerekek, amikor nem kapják meg, amit akarnak. 

Már jó 3 perce zajlott a jelenet, az anya mindent megtett, hogy lecsillapítsa a gyerekét. Végül amikor valami nagyon csúnyát mondott neki a fia, rászólt, hogy ilyet nem szabad mondani. 

„Miért? Úgyis mindegy, japánul beszélünk” – hangzott a válasz. Az anya erre csak annyit tudott mondani nem túl nagy meggyőződéssel, hogy „soha nem tudhatod, ki tud japánul”.

Pár méterre álltunk tőlük, a haverom ütemtévesztés nélkül, fel sem nézve, tökéletes japánsággal csak annyit mondott: „Igaza van, sosem lehet tudni”. 

Miközben a röhögésünket nagy nehezen elfojtva elsétáltunk, láttuk, hogy anya és fia döbbent arccal, tátott szájjal bámulnak ránk, mert soha nem gondolták volna, hogy bárki is beszél rajtuk kívül japánul Boulderben, legkevésbé ez a két hatalmas, fehér pasas.” (Nate)

Ausztráliában elzászi nyelven 

„Az édesanyámmal Ausztráliában jártunk. Egy reggel ellátogattunk egy rendkívül félreeső helyre, mert azt hallottuk, hogy csodás onnan a kilátás. Tényleg az volt, életre szóló élmény. Alig volt ott pár ember és amennyire meg tudtam mondani, turista egy sem. 

Ezen a ponton el kell mondanom, hogy francia édesanyám elzászi, ami ugye rendkívül közel esik a német határhoz. Az emberek itt egy speciális dialektust beszélnek, ami gyakorlatilag a német, a francia és az angol keveréke.

Édesanyám viccelődve azt javasolta, beszéljünk elzásziul, így legalább csak mi értjük majd, miről van szó. Jópofa ötletnek tartottam, végül is miért ne. 

Semmi különösről nem beszéltünk, a kilátásról, az időjárásról, ami éppen adódott. Egyszer csak mondtam neki, hogy éhes vagyok, mire egy mögöttünk üldögélő pasas, akit korábban észre sem vettem, azt mondta folyékony elzászi nyelven: „Tudok ajánlani egy kitűnő burgeréttermet nem messze innen, ha gondolják.” 

Erre persze egyikünk sem számított, mekkora esélye van annak, hogy egy lassan kihaló francia dialektusban szólaljon meg valaki a világ másik, ennyire elhagyatott részén?” (Yots) 

A sztorikat itt találtam, most pedig jöhetnek a ti történeteitek!

(Fotó: pexels.com/rawpixel)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: nyelv

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr3114742661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tsabus UAE 2019.04.06. 07:57:59

Sokszor hallottam magyar beszédet/beszólást külföldön, de sosem szólaltam meg. Hogy miért ? Néhány példa:
- "Geccciiiii ! Ez kijön a halér !" - Delfin show, HK.
- "Na aggyá még gyorsan abból az erősbő !" - Repülőn, "kérés" a légiutaskísérőhöz, Tenerife felé.
- "Ezt a rengeteg zsidót !" - NY
- "Mi ez bazmeg ?" - kérdés a pincérhez, mikor kihozta "A tenger gyümölcsei" nevű tálat, Spanyolországban.

adg 2019.04.06. 08:07:14

Eleg sok magyar szokott lenni a pest-doha gepen, a multkor az egyik utaskisero is az volt, es magyarul beszelt a magyarokkal. Es a sofor is magyar volt, talan attila, ha jol emlekszem, a szokasos angol es arab mellett magyarul is elmondtak a mondokajukat. Jopofa volt.
Semmi problemasat nem hallottam ki. Maskor sem.

Itt vilagvegen egyszer egy vizeses alatt furodtunk a kolykokkel, amikor egy mellettunk eluszo lany szolt magyarul, hogy vigyazzunk, van egy szikla a viz alatt.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2019.04.06. 09:04:02

Az elzásziban annyi angol van, mint a magyarban, hiszen a svájci németnek a legközelebbi rokona...

@tsabus UAE: Nekem is hasonló élményeim vannak, véletlenül csak káromkodó magyar mondatokat hallottam a brüsszeli bolttól a skót utcáig.

Din Serpahis 2019.04.06. 09:04:31

Egyszer még Bécsben a metrón leült velem szembe két magyar csaj, akik szépen megbeszélték egymással a szexuális életüket, illetve azt hogy az egyiket, hogy ***** meg a pasija előző este.

Szerintem marha jó alakítást nyújthattam, hogy végig tudtam tartani a fapofát, szegénykék valami újonc kivándorlók lehetettek, Bécsben ez azért így elég merész :D

puhacica 2019.04.06. 11:01:25

@adg: igen, az szuper, mikor kulfoldi jaraton magyar a szemelyzet egy resze, volt olyan, hogy az utlevelunk lattan magyarul koszontek vissza es kesobb is kiemelt figyelmet kaptunk. :)

.

multkor a metron ult mellettem es velem szemben 3 magyar no, egyikuk itt el, nala volt vendegsegben a 2 masik. a fiatalabbak olyan 30asok lehettek, az idosebb 70 korul jarhatott. ami dumat azok lenyomtak! kielemeztek az angol nok harisnyahordasi szokasait, ehhez az idos holgy hozzafuzte az eletkorabol es alakjabol adodo tapasztalatait, sirtak a rohogestol. nekem is folytak a konnyeim a konyvem mogott. :D

tsabus UAE 2019.04.06. 11:13:36

@feketeeper: Így van. Mióta eljöttem, az új barátaim mind külföldiek lettek. Kint megismert magyar egy se.
Habár, a jelenlegi témában, azért valljuk be, mindig a legkreténebbek a leghangosabbak. Vagyis azokra figyel fel az ember legnagyobb valószínűséggel. Akik csendben, feltűnés nélkül elbeszélgetnek egymással, azok nem feltűnőek és ha mégis, azokhoz nem fogsz csak úgy odamenni, hogy "hé, ti is magyarok vagytok ?"
Olyan viszont már volt, hogy a mi beszélgetésünket hallva, magyarul beszélő külföldiek megszólítottak. Volt egy 60-as úriember Lengyelországban, az egyik varsói autómosónál, aki Magyarországon szerzett diplomát 35 éve és még mindig folyékonyan, akcentus nélkül beszélte a nyelvet. Jót beszélgettünk, míg mindketten a kocsira vártunk.
Vagy Makaón egy volt jugoszláv diplomatával kerültünk egy buszra. Nagyon érdekes volt.
Remélem, mindkettő jó egészségnek örvend azóta is.

tsabus UAE 2019.04.06. 11:16:19

@tsabus UAE: Ja, azt kifelejtettem, hogy nem szoktam mások beszélgetésére figyelni. Gyakran arra se, ha hozzám beszélnek, de ez egy más történet... :-)

LondonBudapestMetro 2019.04.06. 14:13:46

Eloszor 1999-ben jartam Londonban batyammal es edesapankkal. Tesom akkor, 17 evesen, elte a Dennis Rodman korszakat, rendre be volt festve a haja valami nem tul konzervativra. A kirandulas alatt eppen platinaszoke alapon voltak focilabda sokszogek-minta.

Csendben varunk a metrora mikor mogottunk harom fiatal lanybol az egyik megszolal magyarul: ,,Ne forduljatok hatra de a sracnak tok jo haja van" - mire persze a masik ketto nagy svunggal kezdett nezni. Erre apukank mosolygott nekik egy nagyot: ,,Ha szeretnetek, meg is simogathatjatok."

A forgolodosak vihoraszva bemenekultek a beallo metroba, a baratnojuk azert allta a sarat egy rovid csevej erejeig.

Ez meg a nagy Kivandorlas ideje elott volt, igy nagyobb meglepetes lehetett, hogy valaki korulotted erti a magyart.

István Tamasi 2019.04.06. 14:24:51

Az én történetem budapesti:
A metrón felszállt egy 4-5 főből álló társaság és idegen nyelven hadarva megjátszották a vidám csapatot egymást lökdösve az utasok között. Erre hangosan magyarul megszólaltam:
- Mindenki vigyázzon az értékeire, zsebtolvajok a kocsiban.
A társaság egyből elhallgatott és a következő állomáson leszálltak.

Golf2 2019.04.06. 14:51:43

@tsabus UAE: "Ezt a rengeteg zsidót !" - NY...Ennyire feltűnő?

Én és Énke 2019.04.06. 16:32:16

Román tengerpart, nudista sátortábor, valamikor a hetvenes években.

Tekintélyes méretű családi ékszerrel felszerelt barátom, Béla, hasonfekve, napoztatta széttárt csombjai között fényesen csillogó golyóit. A helybeliek megszokták a látványt, de a két, arra járó magyar lánynak újdonság volt, amit nem hagyhattak szó nélkül:

- Nézd már, annak a pasasnak három töke van!

Béla felkönyökölt, és a válla fölött mondta: - Azt a harmadikat kapd be, kisanyám!

Ez is egy példa arra, hogy a közös nyelv ahelyett, hogy közelítene, még jobban eltávolítja az embereket.

Sorceress777 2019.04.06. 19:05:39

Mikor először nyaraltunk Marbellában a 70-es években, este a szálloda/apartmanház kertjén sétáltunk át. Már tök sötét volt, világítás alig. Inkább hallottuk mint láttuk, hogy valaki úszik a medencében, majd felfedeztük, hogy egy nő. Férjem tényleg halkan megjegyezte, hogy "sportos nyanyus", mire megszólalt, "jé magyarok vagytok?" Fantasztikus hallása volt, hegedült. Ebből haláláig tartó, 40+ éves barátság lett.

tanato 2019.04.06. 22:21:12

Már évekkel ezelőtt volt ez a téma itt a blogon.Leírom most is a történetet:Évfolyamtársam volt egy etióp srác aki végzés után az USA-ba költözött.Szegeden végeztünk 83-ban akkor még nem volt angol nyelvű évfolyam ,minden külföldi diák egy éves központi magyar nyelv tanulás után került a kiválsztott vagy neki kijelölt/ne feledjük komm. diktatúra,puha ugyan de diktatúra volt/egyetemre vagy főiskolára,így azután magas szinten beszéltek magyarul főleg a suli végére.
Szóval az USA-ba kerülve egyik amerikai nagyváros nagyáruházában egy mozgólépcsőn menve három fiatal fehér férfi kezdte gúnyolni magyarul a háta mögött hogy micsoda randa egy néger az előttük levő/ami nem is volt igaz nagyon sok magyar barátnővel volt dolga az itt eltöltött kb. 8 év alatt./
Mire a barátom visszaszólt nekik ékes magyarsággal:Ti sem vagytok szebbek nálam,parasztok!!.
Úgy meghökkentek hogy rögtön elszeleltek.

sörm 2019.04.06. 23:38:55

Nekem volt egy vicces-kellemetlen elmenyem: Stockholm-Örebro vonalon Stockholmban felszall es beul mellem egy közepkoru nö. Rolam tudni kell hogy szöszke, kek szemu, elegge sved fizimiskam van. A nö felhivta a ferjet magyarul (feltetelezem h a ferje volt), igy kiderult szamomra hogy van harom gyerek, akiket egy ismerös elvitt moziba estere, igy van par oraja a ket szulönek egyedul. Idaig azt gondoltam milyen szimpatikus, ha leteszi a telefont megszolitom.

Na innentöl atment a beszelgetes egy eleg kemeny elöjatekba. Hova nyuljon otthon a ferj, a nö mit csinal epp az ölebe rakott telikabat alatt (nem hiszem hogy csinalta amit mondott), nem reszletezem. Par percig vicces volt, aztan eleg kellemetlenne valt. Ugyes volt a nö mert teljesen semleges hangsullyal beszelt, csak a tartalma volt khm... szexualis töltetu.

Sajnos nem volt nalam fulhallgato hogy megkimeljem magam, de nyert bennem az emberiesseg es az en megallomnal svedul kertem meg hogy engedjen ki a helyemröl. Idegen orszagban, feltetelezhetoen nagyszulök segitsege nelkul harom gyerköc, megerti az ember ha minden szabad orat ki kell hasznalni :)

Bicepsz Elek77 2019.04.07. 12:22:20

Ismeros meselte Angliaban. All a zebranal ket kocogo nő melle all. Az egyik azt mondta:
-Na akkor versenyzunk es aki elobb eler ahhoz a ponthoz az kapja a nagy feka ....t. Erre az ismeros rajuk szol: Nem lenne eleg nektek egy kozepes magyar?
Azok elvorosodtek es elrohantak.

Johnny16v 2019.04.07. 13:23:01

Velem fordítva esett meg, még a 90-es évek második felében. Céges út Amsterdam mellett, hazafelé volt idő, a kollégámmal beugrottunk a városba. Kitalálta, hogy nézzük meg a szexmúzeumot. Mivel akkoriban még nem volt fapados, ezért kevesen jártak kint viszonylag, így lazán kitárgyaltuk mit látunk. Az extra méreteket bemutató fotóknál a kollégám mondott valami elég durvát, röhögtünk rajta, majd kb. 10-15 mp múlva meghallottuk, hogy akik mögöttünk jöttek, azok is magyarok. Onnan kezdve sokkal jobban vigyáztam mit mondok: találkoztam a Chrysler múzeumban 56-os magyarral, vagy épp Londonban vasárnap reggel a kihalt utcán rajtunk kívül csak 2 magyar volt, még jó, hogy nem mondtunk semmi olyat.

hülyegyerek12 2019.04.07. 13:23:12

Belgiumban áthajtottam piroson át ezerrel, persze azonnal elkezdett villogni egy rendőrautó mögöttem, lehúzódok. Kiszáll a legszebb gyönyörű szőke rendőrnő -akit valaha láttam- a kollégájával. Kérik az iratokat, én közben mondom a haveromnak aki velem utazott: "remélem ez a szőke csaj letartóztat, legmotoz, bebörtönöz, majd magát is letartóztatja, és reggelig erőszakol". A csaj elkezd röhögni, "ne reménykedjen, fizetni fog kizárólag":)
Amúgy elengedett egy "jó utat"-al.

ProjectMayhem 2019.04.07. 14:27:25

Fura a kommentelők átlag életkora, avagy a blog olvasói összetétele.

UtazóTódi · utazotodi.blog.hu 2019.04.07. 14:28:23

Thaiföld, Hong sziget. A bokáig érő vízben papucsban gyalogoltam és a papucs sarka felcsapódva kicsit lefröcskölt egy kamasz lányt, aki a barátnőjével álldogált ott. Egy jó hangos k anyádat engedett el a lány, mire én azonnal egy elnézést válaszoltam. A két kiscsaj kővé dermedt, leesett az álluk es levegőért kapkodtak, miközben nyugodtan tovább haladtam.

UtazóTódi · utazotodi.blog.hu 2019.04.07. 14:41:56

Egyébként a magyar világnyelv, rengetegen beszélik mindenhol. 56-os magyarok és rokonaik, külföldön dolgozók, Magyarországra járt egyetemisták, turisták, stb. Hallottam én már magyar szót New Yorkban, Makaón, Londonban, Hastingsben, Sydneyben, stb. Ilyenkor erősen titkoltam, hogy én is az vagyok, mert szórakoztató.

Középiskolában jött egy srác Németországból cserediákként, nem tudom hogy csinálta de 3 hónap után akcentus nélkül folyékonyan beszélt. Vicces volt, mert bemutatás után ("ő itt Hans Németországból, de beszél magyarul") először mindenki lassan, szótagolva szólította meg, mire ő folyékonyan válaszolt.

gabors 2019.04.07. 14:52:08

@Shaktee: @Golf2: Brooklin (Brooklyn de nem mindenhol)

vagy 47th street .... de Queens-ben is vannak olyen helyek ahol az elmult 20 ev alatt regi zsidokbol tiszta orosznyelvu zsido teruletek lettek

ja igen NYC-ben tobb zsido el mint Israelben ...

supernem 2019.04.07. 14:53:48

Nálunk kering egy régi családi történet. Nagynéném férje, még legénykorában (60-as évek közepe) elment nyaralni a baráti Bulgáriába. Akkoriban azért ez nem volt annyira gyakori dolog, úgyhogy logikusan feltételezhette, hogy amikor begyalogolt a tengerbe, amiről kiderült, hogy dermesztően hideg, senki sem fogja érteni, amikor kicsusszan a száján az egyébként nyilvánvaló tény: "EZ KURVA HIDEG!". Hozzátartozik a történethez, hogy archeológus, úgyhogy általában meglehetősen disztingvált úriember, éppen ezért meglepődve pironkodott, amikor a pár méterre tőle lévő idősebb hölgy nyugodt hangon válaszolt neki: "Bizony fiatalember, valóban nagyon hideg...".

gabors 2019.04.07. 15:01:44

@UtazóTódi: "már magyar szót New Yorkban, "

na ez aztan iszonyatos meglepetes lehetett .. 90-es evekben meg volt harom etterem ket vagy talan harom hentes uzlet ketto utazasi iroda azota is van 2 magyar templom konyvtar kavezo ami magyar ... New Yorkban

Ha magyarul beszelnek mondjuk Siuox Fall-ban na az valoban meglepo ...

Dikusz 2019.04.07. 16:00:29

@gabors: Ne ezt vedd észre.:)
Inkább írjál te is olyan történetet, amiben "kihallgattál" egy olyan beszélgetést, ahol a résztvevők nem tudták, hogy érted, amit mondanak.:D

Shaktee 2019.04.07. 16:17:07

@gabors: ja, brooklyn.

A számaid nem jók

Jews in New York City comprise approximately 13 percent of the city's population, making the Jewish community the largest in the world outside of Israel. As of 2014, 1.1 million Jews live in the five boroughs of New York City, and 2 million Jews live in New York State overall.

jollytall 2019.04.07. 16:59:05

Nagyanyám német, így nagyszüleim németül beszéltek a vonaton Budapest-München úton. Volt még a kupéban egy magyar házaspár és egy Lederhosen-es (tradícionális bajor bőrnadrág) fickó. A magyar pár egy órán keresztül szidta a fickót maguk között, hogy hogy vehet fel egy férfi ilyen ruhát, stb. Amikor a férfi felállt és megkérdezte tökéletes magyarsággal, hogy nem zavarja-e őket, ha kinyitja az ablakot, a pár gyorsan átült egy másik kocsiba.

jollytall 2019.04.07. 16:59:05

Após-anyós a 70-es években Athénban az Akropolisz lécsőjén. Mellettük két csinos csaj.
- Após az anyósnak: De jó melle van ennek a csajnak.
- Csaj az anyósnak: Jó napot tanárnő!

élhetetlen 2019.04.07. 16:59:05

Ez nem egy mit hallottam sztori, hanem, hogy a meglepetés hogyan tud hülyét csinálni az emberből. Kairó, megyünk fel a szállodában a lifttel, és beszélgetünk az egyik útitársammal. Megszólít egy 190 cm-es vágott szemű fiatal magyarul. Döbbenten felnéztem rá, és a következőt sikerült összehoznom: „Do you speak Hungarian?”. Aztán röhögtünk, és folytattuk magyarul. Itt végzett.

élhetetlen 2019.04.07. 18:07:13

A magyarok külföldön témához. Nagyon zavar, mikor „jó humorú” honfitársaim beetetik a helybélieket. Pincér az asztalunknál, és kedves mosollyal mondott valami durvát magyarul. Nem tehet róla, valaki azt mondta neki, hogy ez egészen mást jelent.

jollytall 2019.04.07. 19:07:26

@Dikusz: Na jó, csak neked, habár picit más:
Feleségemmel Ausztiában egy étteremben szerencsétlenkedtünk angolul (nagyszülők ide, nagyszülők oda, nem tudok németül), de a pincér csaj nem nagyon értette. Végül mondtam a feleségemnek, hogy "bökjünk rá valamire az étlapon, jó lesz".
Erre a csaj: "Akkor próbáljuk meg magyarul."

tanato 2019.04.07. 19:23:59

@élhetetlen: Anno még 77-ben érdeklődött egy jordániai örmény koleszos szobatársam hogy most akkor nem érti miért hragudott meg egy ismerős magyar amikor azt mondta neki te egy nagyon fasz gyerek vagy.Úgy tudta az jót jelent.Mondtam neki majdnem csak az a betűt kihagyta a végéről . Rosszul tanították meg neki nyilvin szintén beetetésből.

Mester.Tamás 2019.04.07. 20:02:23

Ausztriában élünk, én ráadásul eléggé németes fizimiskával és jó némettudással, így németül nyitok és beszélgetünk. Barátnőm ennyire nem jó, így nem egyszer fordult elő, hogy fordítanom kell. És ilyenkor nem egyszer szólal meg a másik oldal is "maguk magyarok? akkor váltsunk magyarra".

Történelem tanárom mesélte, hogy a hetvenes években részt vettek egy európai körúton, ami akkoriban elég kivételes dolog volt. Madridban beültek egy színházi előadásra, ahol az előttük elő két nő magát nem zavartatva susmogott, zörgött-csörgött, mire mondta a feleségének, hogy mekkora bunkók ülnek előttük. Mire az egyik nő hátrafordult és csak annyit mondott: "Magának is jó estét"

sírjatok 2019.04.07. 20:03:48

"Az összes dolog közül, ami nem történt meg, ez történt meg a leginkább nem"

bocsi, de pár sztorinál azért rezeg a léc :D

Dikusz 2019.04.07. 21:26:28

@jollytall: :))) ez is jó!

Amikor apósod dicsérte a csaj cickóit, anyósod nem ütögette meg véletlenül apósod haját? :D

ze11 2019.04.07. 22:48:22

Informatikai kiállítás, két úr nézelődik, fiatal, csinos kollegina megszólítja őket, hogy tud-e segíteni. A válasz tört angolsággal érkezik, kollegina angolul folytatja. Aztán a két pasas oroszul vált egymás között pár szót, kollegina oroszra vált, beszélgetnek tovább, közben kiderül, hogy a valódi érdeklődő az lengyel - kollegina teljesen természetes módon lengyelül folyatja a beszélgetést. Moszkvában, nemzetközi kapcsolatok szakon, lengyel szakirányon végzett... :-D

Moin Moin 2019.04.07. 22:48:51

@Online Távmunkás: Bizony: az elzászi egy alemann német tájszólás! Kiejtésben valóban schwitzerdütschös: február elején voltam Strasbourg-ban és van ott egy fantasztikus kis étterem, a Les Chauvins Pére & Fils. Amikor bementünk, nem tudtuk, hogy ez egy elzászi étterem. Odajött a tulaj és előbb a barátnőm franciálul szólt hozzá, de amikor az illető elkezdte magyarázni a fogásokat, az kifogott a lány franciatudásán: egyszerűen nem értette az ételek neveit... Én viszont, aki nem beszélek franciául, hegyezni kezdtem a füleimet, mivel mintha ezek az ételnevek svájci németül lettek volna és mikor a séf kimondta a nevüket, jellegzetes schwitzerdütsch akcentussal mondta. Én azt hittem, francia az illető és talán Svájcban élt egy ideig. Megkérdeztem, hol tanult németül (ezt németül kérdeztem, sejtve a kiejtésből, hogy beszéli a nyelvet), mire mondtam, hogy ő elzászi és természetesen otthon ról hozza a némettudást. Akkor mondtam neki, hogy most már értem a svájcias ejtésmódot: a svájci német (zöme) is alemann dialektus, mint az elzászi (vagy a sváb, a Saar-vidéki, stb).

...Na, innetől nagyon meg lettünk szeretve.:-)

ja, az étterem a tradicionális elzászi konyha alapjaiból komponál, abszolút autentikus alapanyagokból, termelőktől. Ha Strasbourg-ban jártok, okvetlenül menjetek el - és hivatkozzatok arra magyar párra párra, akik február elején voltak ott ebédelni és vacsorázni!:-)

UtazóTódi · utazotodi.blog.hu 2019.04.08. 10:17:22

@gabors: nem volt meglepetés, mert mint írtam, tudom, hogy világnyelv. Sajnálom, még nem voltam Sioux Fallsban, ezért csak new yorki példát tudtam felhozni.

BéLóg 2019.04.08. 10:58:28

Elzász az német, a franciák csak ott vannak.

dmwd 2019.04.08. 10:58:31

Dominikai sokcsillagos all inclusive hotel, a busszal csak minket raktak ki ott, magyarral sem találkoztunk pár napig, majdnem mindenki amerikai, néhány német. A reggeli omlettre várva állunk a sorban, mögöttünk pár emberrel egy anyuka állt két 10 év körüli gyerekkel, akik egy idő után elunták a várakozást és elkezdtek rohangálni. Anyuka: -Please, don't do it, please, don't run, come here, stb... semmi hatás. Anyuka egy idő után kifakad: -A k.... életbe, azonnal gyertek ide! és a két kölyök ott termett vigyázz állásban az anyuka mellett, mi meg alig bírtuk ki röhögés nélkül.

Herr Géza 2019.04.08. 11:23:29

@Moin Moin: Ne haragudj, nem piszkálni akarlak, de ez a két mondat csöppet vicces volt: “...Strasbourg-ban és van ott egy fantasztikus kis étterem, a Les Chauvins Pére & Fils. Amikor bementünk, nem tudtuk, hogy ez egy elzászi étterem. ”
Hát amíg Elszász fővárosa Strasbourg és a cégéren nem az van, hogy “kicsi cípős-savanyú csirke” vagy “pizza-pasta” etc., akkor azért nagy meglepetés nem lehetett, hogy az étterem elzászi.... :)))

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2019.04.08. 12:31:06

@Moin Moin: Nizzában is a legjobb étterem, ahol ettünk, elzászi volt - ami azért érdekes...

Kuglóf. Az 2019.04.08. 12:31:11

@Herr Géza: Szerintem arra gondoltak, ez pl. "francia", vagy "nemzetközi" étterem, és nem arra, hogy AUTENTIKUS elzászi.
Kicsit félreérthető, de szerintem valahogy így értelmezhető.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2019.04.08. 12:31:16

Gyerekkori emlék egy nápolyi üzletből, útitársaink valamire eredménytelenül alkudtak. Búcsúzásul odavetették az eladónak: "Anyja kínja" - mire az olasz eladó lelkesen visszaköszönt: "Annyakínnya"...

szamaritánus 2019.04.08. 12:31:28

@István Tamasi: pont így volt. beszülsz 4-5 zsebtolvajnak, és nem vernek telibe. igen, ez pont így volt.

axolotl77 2019.04.08. 14:26:36

Nem velem történt, de akikről szó van azokat momentán ismertem.
Egy közepes városból származó magyar fiatalember utazott Írországban egy buszon, ahol két barátnő elég közönségesen ecsetelgette, hogy ápolják le a férfi kuncsaftokat. Mert hogy ők prostinak mentek ki abba az ír városba, bár otthon ezt mindenki máshogy tudta. Fiatal emberünk mélyen hallgat a közeli ülésben, süllyed egyre mélyebbre, amikor megszólal a telefonja, a vonal túlsó végén egy másik magyarral. Ezt muszáj felvennie, mert nem olyan fajta hívás amit kinyomhat. Ahogy benyögi a az első magyar szavakat a csajok részéről az élménybeszámoló hirtelen abba marad.
Én ebből a sztoriból a csajokat is ismertem, mert ugyanabba a nyelviskolába jártunk pár hónapig együtt. Ott is azzal a sztorival jöttek, hogy rá kell erősíteni az angol "nyelv"tudásukra, mert mennek Írországba dolgozni. Szerintem a "nyelv"tudással már eleve nem volt ott semmi baj.

funfun 2019.04.08. 14:41:50

Az első sztoriról ordít, hogy valami #metoo szagú kitaláció. Mennyi véletlen, és mindegyik a fickó kárára, aki rögtön meg is törik a vád alatt.

Herr Géza 2019.04.08. 14:43:18

@Kuglóf. Az lehet. Mondjuk nekem már az étlapjuk első soránál lejön az elzászi (német) beütés, mert úgy kezdődik, hogy “Presskopf“, aztán (a teljesség igénye nélkül): Bibeleskäs, Fleischkiechle, Grumbeerekiechle, Fleischschnecke... usw.
Csupa echte francia gasztrofogalom...

cso zsi 2019.04.08. 16:29:19

(hallomás alapján)
Florida felé, valahol egy útmenti poros vendéglőnél / benzinkútnál....
A két hazai hősnő egyike erősen tanácstalan, viszont annál hangosabban próbál informálódni.
Mire a másik egy telefonfülkéből ennyit hall:
-Te, nem hiszed el... Itt állok az isten háta mögött, és mellettem két csaj magyarul beszél.

gabors 2019.04.08. 16:54:38

@Shaktee: igaz .... elszurtam pont ez maradt ki 'outside of"

gabors 2019.04.08. 17:07:59

@Dikusz: "@gabors: Ne ezt vedd észre.:)
Inkább írjál te is olyan történetet, amiben "kihallgattál" egy olyan beszélgetést, ahol a résztvevők nem tudták, hogy érted, amit mondanak.:D"

van sok ilyen, legtobbszor (foleg manapsag annyi ev utan csak max mosolygok) ... de volt mar hogy megkerdeztem segithetek-e ha ugy tunt hogy tudok...

legutobb valami hasonlo tortent ... korhazban vagyok varok a mutetre (szovet mintat vettek a jobb bokambol) , mar bent vagyok eppen az altatas elott erre valaki jo hangosan szolitja a nevemet es kerdezi magyarul , hogy beszelek-e magyarul ... mondtam termeszetesen egy kicsit meg beszelek .... na pont ez az apolono volt beosztva hogy nekem beszurja az Infuziot.... rovid beszelgetes utan kiderult hogy o ugyan "romaniai" nem igazan magyar de van igazi magyar is csak ma pont nincs szolgalatban ... es mindez Manhattan egyik leghiresebb korhazaban egy pentek kora delutan ....

ja es nagyon ugyes volt minden fajdalom nelkul bement a tu ami azert nem mindig van igy ...

svajcineger 2019.04.08. 17:30:29

@gabors:
Hehe. Szinte ugyanez zajlott velem is, csak éppen Svájcban. A doki, mikor megtudta, hogy magyar vagyok, elkezdett kiabálni, hogy "Ildikó gyere, van itt egy magyar!" Na, ő volt a műtős, egy vajdasági magyar hölgy.

montroyal ( CAN qc) 2019.04.08. 17:50:23

forditott eset is megtortént velunk a gyerekekkel (2 kb 14 éves lany) a a Palatinuson voltunk ok termeszetesen az oregek medencejében franciaul mindent elmondtan egy idos urrol foleg a kinézetérol nevetgélve .. mire az ur megszolalt - a vous aussi parlez en francais... és egyutt nevettek tovabb minden harag nélkul persze a lanyok elvorosodve .. a fiunk szintén gyerekkent elkuldtuk a Mc do teraszarol hogy hozzon valamit bentrol , erre hangosan franciaul ( a magyarorszagi nyaralas utan ) visszakiabalt most mindenki az én szép pénisemet fogja nézni ..... csakhogy mar Parizsba voltunk ... tényleg mindenki ot nézte ... :-)

martineden 2019.04.08. 18:16:44

@Herr Géza: Haat,eddig ez viszi a palmat!

finisz 2019.04.08. 18:17:20

A magyarokat viszonylag könnyű beazonosítani német nyelvterületen, amikor németül beszélnek. Bár könnyű kiejteniük az ö, ü hangokat, de az a magyar hanglejtés, mindig árulkodó.
A legmegdöbbentőbb élményem egyébként egy fapados magyar "kurvajáraton" volt, ahol az én korosztályomhoz tartozó nőneműek több-kevesebb stílusjeggyel rendelkező, de felismerhetően eszkortok voltak. Ott hangzott el nagyjából a következő párbeszéd, a mögöttem ülő két hölgytől.
"-Te, figyelj már, milyen ergya ez a csaj!
- Mivan?
-Nézd már ezt a ribit, se műköröm, a haja is gázos, a szemöldöke még meg tök tré.
-Jé, tényleg, és valami nóném hátizsákot rakott fel (megjegyzem: Jack Wolfskin volt, ami bizonyára ismeretlen ezekben a körökben :D)
-Biztos bolgár vagy román, az ilyen olcsó kurvák miatt van elbaszva a biznic (itt már erősen röhögtem magamban).
-Ja, ezek már 20-ért is szopnak, hogya ..és itt következett a magyar nyelv káromkodások alfejezete.
És kb. negyed órán keresztül lettem osztva, így megtudtam, hogy sose lenék jó kurva :D

Moin Moin 2019.04.08. 21:01:18

@Herr Géza: Khm... A "nem tudtuk, hogy elzászi" kitétel arra vonatkozott, hogy csak annyit olvastunk róla, hogy jó, de nem mélyedtünk el az étlapban és az étterem tájjellegében...

De ha te szitáló esőben, szélben az utcán mászkálva alapsabban el szoktál mélyedni a Tripadvisorban, ehhez igazán csak gratulálhatok.

(Egyébként: attól, hogy Strasbourg Elzászban van, lehetett volna egy francia nevű étterem szinte bármi...)

Herr Géza 2019.04.09. 01:21:00

@Moin Moin: Hát sorry, én napsütésben sem a Tripadvisorban mélyülök el, hanem keresek egy szimpi helyet, majd megnézem az étlapot (ami ugye sokfelé jellemzően az utcáról is olvasható), meg a látogatottságot.
De: fordítsunk... Ha Pesten betévedsz a Kovács & Fia Étterembe, akkor ott meglepődsz, ha autentikus magyar konyha fogad?
Mert kb. erről beszélek. Az is lehetne akár francia étterem is. De nem az lesz.
Jeleztem ugyan, hogy nem piszkálni akarlak, de azért most leírnám, hogy abban a negyedben még 32 ugyanolyan jó éttermet találsz, a javát autentikus elzászi konyhával.

Moin Moin 2019.04.09. 21:03:50

@Herr Géza: Hm... Pontosan harminckettőt abban a negyedben?

Véletlenül nem keveredett benned Strasbourg a Józsefváros-beli Harmickettesek terével?:-)

Te, Géza, figyelj: csak ma két ilyen oksokodó kommentedet olvastam (a németek tulajdonságairól), mint amilyet nekem írtál...

Herr Géza 2019.04.10. 00:29:50

@Moin Moin: “Véletlenül nem keveredett benned Strasbourg a Józsefváros-beli Harmickettesek terével?:-)”
Ugye ezt nem akarod humorként eladni? :)
Gondoltam van benned annyi “spiritusz” (hadd ne fogalmazzak durvábban...), hogy az az “ex has” 32 lehetett volna akár 28, 12, de 43 is.
Már ha érted miről szól az egész...
Ja, az okoskodásról. Aha.
De ha kell, leírom, hogy többször voltam Strasbourgban, mint Hamburgban, vagy akár Berlinben, pláne a Harminckettesek terén az elmúlt 30 évben. És soha nem lepett meg, hogy Elzászban biza az elzászi konyha az alap.

yourmate 2019.04.16. 21:51:37

Jo par eve piac Londonban. 12 eves kamasz fiam jon a banannal a kezeben, elado ket lepessel mogotte.
- Ez a hulye nem hagyott beken! - panaszkodott a gyerek.
Erre a csaj sajnalkozva megszolal: Csak segiteni akartam!
Azota (mar 20 eves), ha valakit cikiz magyarul, csak annyit mondok "Csak segiteni akartam!" es rohogunk :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása