oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. december 13. 06:30,  Magyar kalandorok Zanzibáron 48 komment

2018. december 13. 06:30 Határátkelő

Magyar kalandorok Zanzibáron

Zanzibár azért nagyon nem számít átlagos határátkelő célországnak, nem csoda, hogy a mai poszt szerzője, Hajni és párja is alaposan megfontolták, amikor felmerült ott egy munkalehetőség. Aztán úgy döntöttek, kipróbálják és pár hónap elteltével úgy tűnik, nem bánták meg. (A képeket külön köszönöm neki.)

cim_194.jpg

„Egy kelet-afrikai szigetről jelentkezem ezúttal, Zanzibárnak hívják, és meglepően közismert a magyarok körében (is). Bevallom, én valójában csak akkor néztem utána igazán, hogy hol is van, milyen is a hely, amikor visszaírt az itteni divecenter az elküldött önéletrajzom alapján.

Nyilván hallottam már a nevét korábban, de nem voltam benne biztos, hogy inkább azt a feledhető kis popbandát juttatja-e eszembe a kilencvenes évekből, vagy egy trópusi szigetet.

Szóval az elmúlt hét évben búvároktatóként keresem a betevőre valót, és bár már összesen tizennégy éve élek külföldön, úgy tűnik, valójában csak négy éve kalandozom igazán.

Persze kinek mi a kaland? Nekem az, hogy elköltöztem Magyarországról Olaszországba, majd később Gran Canariára, igazából nem kaland volt, és nem utazás, csak költözés, áttelepülés, vagy valami ilyesmi, ami teljesen beleférhet akár egy konformista életképbe is.

Nem akarózik épeszűen gondolkodni

Aztán amikor már három éve dolgoztam ugyanazon a búvárbázison Kanárián, és mindenki mondogatta, hogy menni kell, trópusi tengerben merülni, világot látni, hisz ez is az egyik nagy előnye ennek a szakmának, akkor egy idő után beérett a gondolat, és nekikezdtem önéletrajzokat küldözgetni a túlpartra, és azóta egyre nehezebben hagyom ezt abba, bár kétségkívül mostanában kapott el a gépszíj talán leginkább.

Valahogy most egyáltalán nem akaródzik megállni, vagy visszatérni, vagy épeszűen gondolkodni és tervezgetni az okos kis jövőmet. Mindegy, nem kell ezen nagyon aggódni, majd elmúlik ez is, biztos (ha meg mégsem, akkor majd így telik el ez a kis életem már, körbe-körbe a Földgolyón).

Szóval az elmúlt pár évben volt egy hosszabb szezon a Karib-tengeren, egy fél éves Horvátországban, nyolc hónap Thaiföldön, és most megérkeztem ide, Mama Afrika nem is olyan gyöngéd kebleire.

Szerelem első látásra - fenntartásokkal

Hát akkor Zanzibár. Amikor elkezdtem az interneten kiművelni magam a helyet illetően, akkor szinte szerelem első látásra érzésem volt - bizonyos fenntartásokkal azért persze.

Ez mindig több lépcsős folyamat, amikor először visszaír egy bázis az önéletrajz után, akkor általában felületesen, de azért lényegre törően utánajárok, mégis milyen a hely (főleg a közbiztonságot vizslatom, öldökölnek-e, és van-e ezer halálos betegség a környéken), és ha nagyon para, akkor már eleve lehet nekik írni, hogy bocsi, időközben nem aktuális a munkakeresésem.

Így esett már áldozatul pár elsőre igazán jónak látszó, ám közelebbről megvizsgálva számomra félelmetesen élhetetlennek tűnő hely.

Nos, röpke kutatás után Zanzibár abszolút nem látszott ebbe a kategóriába tartozni, így elkezdődtek az interjúk, és azzal párhuzamosan az egyre tüzetesebb vizsgálat.

ocean_1.jpg

A legfontosabb ilyenkor mindig, amire időben rá kell(ene) készülni, azaz: -van-e kötelező oltás? –kifizethető-e oda a repjegy? (Kb. 2 hónapunk volt az indulásig, az első beszélgetéstől kezdve.)

Minden más ezek után következik, például milyen nyelven beszélnek ott, bonyolult-e a vízum, jó-e a kaja, mik a híresebb látványosságok, szakmai fórumok, hogy milyen a szitu a víz alatt, stb.

Utolsó körben blogokat olvasgatok, fotókat nézek, és csorgatom a nyálam, ez már csak afféle hergelési időszak, hogy sikerüljön magamat borzasztóan belelkesíteni, ugyanis a gugli fotók legtöbbje nyilván az irreálisan gyönyörű helyeket mutatja, szóval annak alapján szinte bármely helyért meg lehet őrülni…

Az első meglepetések

Lényeg a lényeg, augusztusban leszálltunk a repziről Zanzibáron. Ja igen, ez egy dupla pozíció, így a barátommal közösen kaptuk meg, managelni egy pici bázist, míg a tulajok elutaznak, fél évre.

Az első meglepetés az volt, hogy jé, nincs is olyan forróság, mint vártuk! Kanáriáról jöttünk, ahol tombolt a nyári meleg, itt pedig az egyenlítőtől délre épp a tél végét kaptuk meg, ami nappal 28, hajnalban olykor 24 fokot jelentett.

A víz is meglepően hűvös volt (26 fokos), másnap már merültünk is. Na, hát új főnökeink vártak ránk a reptéren, ahova 22 órás több átszállásos utazással érkeztünk, de nem voltunk vészesen fáradtak, az egész út flott és izgalmas volt, mondhatnám, pont kellemes hosszúságú utakkal és szünetekkel.

Bevágódtunk a kocsijukba, és elindultunk a szállás felé, ami másfél órányira volt a reptértől, de mivel megálltunk itt-ott vásárolni, velkám kókuszt inni, stb, így beletelt vagy két és félbe, és a végére már baromira vártuk, hogy odaérjünk.

Amikor lekanyarodtunk a főútról, és rátértünk a hepehupás földútra, akkor picit meglepődtünk, és ez a meglepett zavar csak fokozódott, amikor megálltunk a ház előtt, ami siralmas szeméthalmok után következett, de udvariasan mosolyogtunk, volt már rosszabb is.

A kerítés mögött a ház maga viszont fényűző luxusnak tűnt a kinti környezethez képest, és azt mondták, a part itt van egy percre. Naplementéig még volt egy óra, így mondtuk, menjünk le gyorsan megnézni (így az is rögtön kiderült, hogy a keleti parton lakunk, hehe), de azért a fehér homokos türkiz víz, meg a helyi kis bár ízléses színes, nagyon afrikai berendezése, és a hideg sör kicsit helyrerázta az első benyomásokat.

Megszokni a csóróságot

Másnaptól elkezdtünk melózni, a főnökök megmutattak mindent, és két hét múlva leléptek, azóta pedig sikerült megszokni a hihetetlen mocskot, szemetet, csóróságot, és helyettük már leginkább csak a szépet látom, vagy legalábbis egyre ritkábban döbbenek le az efféle apróságokon.

Persze azért még van egy-két alkalom, amikor felhorkanok, de egy átlagos utca, amit elsőre sehogyan sem tudtam utcának látni, már nem akaszt ki.

Szóval elsőre nem igazán éreztem itt jól magam, hiába gyönyörű paradicsomi a hely (mert tényleg az, képeslapos maldívi szépség).

Közrejátszott ebben a sok gyomorprobléma is, amit az itteni új kórokozók kreáltak, igaz, viszonylag sokat utaztam már, de eddig mindig megúsztam, így nem is számítva ilyesmire, az első naptól utcai koszos kifőzdékben ettünk. Ez hiba volt.

Másrészt az ázsiai, és kanári emberek mosolygós kedvességéhez képest nagyon mufurcnak látszottak a helyiek. Később észrevettem, hogy csak kevésbé kezdeményezők, viszont amint én szóba állok velük, egyből tök kedvesek lesznek.

A meló jónak tűnt, és a főnökök jófejnek, egyből éreztük, hogy hasonlóak az elveink, biztonság és ügyfélkezelés szempontjából, így azt gondoltam, azért csak ki lehet itt bírni majd azt a fél évet valahogy.

Valami megváltozott

Aztán eltelt két hónap, és valahogy minden megváltozott. Már nem lettünk betegek hetente. Már nem tűnt siralmasnak az utcakép. Hirtelen sikerült a helyi kollégákkal is olyan viszonyba kerülni, ami barátinak mondható.

Megtaláltuk a néhány nekünk való helyet, kaját, és italt, és valahogy elkezdtem élvezni az egészet. Sokat nevetek (gyakran a helyiekkel együtt is) az afrikai nyűgös életen.

Mert az tény, hogy itt nem könnyű az élet, és hosszútávon szerintem nem is való európai embernek, de ugyanakkor az egyszerűség, a problémákat mindenáron megoldani akarás, a helyiek kitartása igazán átformálja a nehéz helyzetekhez való hozzáállásomat. Itt még szerencsésebbnek érzem magam, mint valaha!

Ha látok egy embert, a biciklije kormányán szállítani egy akkora dézsát, amitől nem lát ki előre semennyit sem, mégis megy tovább rendületlenül, akkor muszáj nevetni, és ő is nevet, tudja, hogy abszurd, amit csinál, de muszáj elvinnie a dézsát, és hát ez van, biciklije van. Szerencsés, mert van biciklije!

Csodálatosnak tartom amúgy a helyiek jókedvét és erejét, ugyanakkor tisztában vagyok vele, hogy Afrikához képest valójában ők is tényleg szerencsések. Nincs háború, nincs éhínség, van víz, van iskola, alig vannak súlyos betegségek, tulajdonképpen teljesen jó nekik.

A gyerekek szuper édesek, és őszinték, nyoma sincs rajtuk a felnőttek tartózkodó (néha irigységet sugalló) magatartásának a fehérek felé. Az ételek finomak, ha már tudod, hogy mit hol érdemes enni.

allatok.jpgAz élővilág, a partok csodásak, a merülések kiválóak, és a helyi kultúra sokszínűsége rengeteg felfedeznivalót rejt magában! (Ez utóbbira valószínűleg egy több éves kutatás sem lenne elég, olyan mélyen és szövevényesen fonódott egymásba az afrikai törzsi hagyomány az arab, muszlim, indiai és egyéb szokásokkal.) A zanzibáriaknak szerintem kifejezetten jó a humoruk, ez sokat számít.

A házak legtöbbjében (itt legalábbis vidéken, délen) nincsen áram, és víz. De vannak közkutak. Ott fürdetik az utcán az anyák a gyerekeiket, oda járnak az emberek flakonokkal, kannákkal, vödrökkel vízért. Viszik, cipelik haza már 6-7 éves kortól, ki mekkorát bír.

Erősek, egészségesek a gyerekek, holott szó szerint a tehénürülékkel játszanak a porban. Ha egy afrikai kisgyerek tudná, hogy Európában játszótereket építünk a gyerekeknek, valószínűleg a hasát fogná a nevetéstől, hiszen nekik minden játszótér.

Felmásznak, leesnek, belecsobbannak óceánba, pocsolyába, mocsárba, megkergetik a tehenet, megkergetik őket a kacsák… Így nőnek fel, folyamatosan segítve a szüleiknek, az életből tanulva az életet.

A nők gyönyörű színes kendőkbe bugyolálva a házuk előtt ülve válogatnak magokat, tengeri algát, botokat, fonják a kókuszháncsot, csinálják, ami épp adódik.

A gyerekek körülöttük rohangálnak mezítláb, egyéves kortól önállóak szinte, mászkálnak a partra, a bozótba. A kétévesekre az ötévesek vigyáznak, és így tovább.

csonakok.jpg

Napnyugtára mindenki hazaér, a férfiak a melóból, vagy halászatból, a gyerekek a játékból. Kiülnek a ház elé, ha nincs hova, a földre, a porba, és esznek a kis tálkáikból, kézzel, boldogan. Minden nap vegyesek az érzelmeim, egyszer irigylem az egyszerű kis életüket, egyszer meg végtelenül sajnálom őket érte.

Félidőben

Most vagyunk a szerződési időszakunk felénél, időközben megjött a nyár, meleg is lett, talán picit túlzottan is, újabban már csak két ventilátor mellett tudunk aludni...

Túl vagyunk egy pár nyavalyás időszakon, és sokkal több csodálatos eseményen is.

Rengeteget úszunk delfinekkel, hihetetlen fényszennyezés mentes csillagos égboltos éjszakáink vannak, izgalmas és átláthatatlan bürokratikus, vagy fizikális csapdákat oldunk meg (vízumok, elsüllyedt hajók, stb), és mindeközben a harcos ügykezelés során egészen jó visszajelzéseket kapunk a vendégektől, úgyhogy tulajdonképpen sikerélményként élem meg az itteni életünket.

És mindezek mellett nagyon boldog vagyok, hogy végülis eljutottam Afrikába, ez egy olyan kontinens, amit így is úgy is muszáj látni egyszer (persze melyik nem ilyen?). A hogyan továbbról most inkább nem ígérnék semmit, vannak tervek, de még nem tisztultak le, majd egy pár év múlva talán újra jelentkezem!”

Ha tetszett a poszt és szívesen olvasnál még Hajniék kalandjairól, akkor irány a blogja!

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Zanzibár

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2414474144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2018.12.13. 07:52:06

Rengeteget úszunk delfinekkel...szuper lehet! Szép hely.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.12.13. 08:52:27

Korábban volt karibi búvároktatós poszt is, ugyanaz a szerző vagy ennyire népszerű szakma?

Számomra pont a helyiek nyomora és a fehér emberek luxusa között feszülő ellentét miatt nem vonzóak az ilyen helyek turistaként sem.

Amúgy az a pop-rock banda sehol se volt még a kilencvenes években...

Olliék 2018.12.13. 08:59:33

A kontraszt egészen szembetűnő lehet. De ha így sikerült beilleszkedni a helyiek közé, az szuper. A meleg és a tàj miatt bazi irigy vagyok! :(((( Na és a delfinek......

Golf2 2018.12.13. 09:05:52

Off.Ha döntenem kellene, hogy kormányunk legyen újságok nélkül, vagy újságok kormány nélkül, egy pillanatig sem haboznék, hogy az utóbbit válasszam...Thomas Jefferson

Arthamyr 2018.12.13. 09:24:43

"–kifizethető-e oda a repjegy?" - egy világjáró búvároktató tényleg annyira egyik napról másikra él, hogy ez a kérdés komoly?

Arthamyr 2018.12.13. 09:30:18

"Utolsó körben blogokat olvasgatok, fotókat nézek, és csorgatom a nyálam, ez már csak afféle hergelési időszak, hogy sikerüljön magamat borzasztóan belelkesíteni, ugyanis a gugli fotók legtöbbje nyilván az irreálisan gyönyörű helyeket mutatja, szóval annak alapján szinte bármely helyért meg lehet őrülni…" - Ennek mi értelme? Belelkesedni, aztán pofánver a valóság? Nem jobb ott belelkesedni, azért, mert jó a hely?

Mrs. Clayton 2018.12.13. 09:31:05

Ugy mellesleg vad delfinekkel uszkalni konnyen minosulhet illegalisnak. Meg hat nem is etikus.

tsabus UAE 2018.12.13. 09:36:00

@Online Távmunkás: Teljesen egyetértek. Alig egy hónapja fordultam meg Malajziában és Indonéziában - olyan helyeken, ahová nem nagyon járnak turisták. A hihetetlen nyomor jelei szinte fizikai fájdalmat okoztak. Ezzel a tapasztalattal pedig az ottani turistaparadicsomokba sem kívánkozom, mert a beégett képek ott is kísértenének...

Din Serpahis 2018.12.13. 10:04:55

Hat nekem mar Budapest Kelenfold is traumatikus elmeny, azt hiszem, Zanzibart kihagyom.

Csodabogár 2018.12.13. 11:38:20

@Din Serpahis: Mi bajod van Kelenfölddel? Bár Zanzibár klíma szempontjából biztos jobb.

Benikuty 2018.12.13. 11:52:14

@tsabus UAE: Családtag töltött Indiában három hetet munka ügyben(elitnek számító középiskolákat látogatott meg egy hazai egyetem képviseletében), de szinte lelkibetegen jött haza. Itthon is érzékeny a szegénységre, de ami ott van, hazai mértékkel leírhatatlan.

Benikuty 2018.12.13. 11:53:35

@Din Serpahis: csak az az egy kerület? Mert van még pár...

London2009 2018.12.13. 11:54:28

@Online Távmunkás: nem, ok masok. A karibi buvaroktato sracot ismerem. Egyszer a Szigeten meg csokoloztam is vele, kb. valamikor az elozo evezredben! :D Ilyen kicsi a vilag!

Din Serpahis 2018.12.13. 12:20:36

@Benikuty: ja csak azert ez jutott eszembe, mert multkor vonattal mentem haza, aztan ott szalltam at. Hala Istennek, egyebkent nem nagyon jarok Budapesten.

vándor madár 2018.12.13. 12:59:39

@Csodabogár: "Mi bajod van Kelenfölddel?"

Nem Kelenfölddel van baja, hanem csak az állomással. Ott az állomásból is csak az állomás épülete düledező, más minden már OK. Jut pénz felesleges stadionokra, de azt az állomásépületet valahogy nem akarják felújítani. Szerintem megvárják, míg összedől.

@Din Serpahis: Annak örülj, hogy Pécsen már csili-vilire felújították az állomás épületét. Majd Kelenföldre is sor kerül, mert ott most éppen vele szemben épül egy nagy pláza, mögötte meg állítólag Magyarország szuperkórháza.

Dikusz 2018.12.13. 14:09:46

@vándor madár: Megválaszoltad Csodabogárnak helyettem, hogy mi a baja @Din Serpahis:-nak Kelenfölddel. Tényleg az a baj vele.

Viszont az még nagyobb baj lenne, ha lebontanák az állomás épületét, és ugyanolyan huzatos tetőt csinálnának, mint ami a többi vágány felett van...

A szuperkórház nem ott épül, hanem a kerület Dobogó nevű városrészében.
A tervezett kórház helyen állítólag sporcentrum épül. Mögötte meg egy hatalmas bevásárlóközpont.

KanáriHajni 2018.12.13. 14:09:59

@Arthamyr: sajna igen, nem egy meggazdagodós állás, és én sem vagyok olyan típus, ami pénz van, annak általában megvan helye...
Értelme nincs sok a hergelésnek, az igaz, de jó érzés lelkesedni, én legalábbis szeretek.

Mrs. Clayton 2018.12.13. 14:23:02

@KanáriHajni: en azt irtam, h vadon elo delfinekkel uszkalas konnyet lehet illegalis is, de a magam reszerol nem tartom etikusnak sem. Gondolom az oroszlannal sem rohangaszol a szavannan, meg meg zebrakat sem simogatsz. Gondoltam eleg egyertelmu, ha a vadon elo allatok onkenyes zargatasat elitelem, akkor a fogsagba ejtesukert meg annyira sem lelkesedem.
Egyebkent magara kicsit is ado ceg nem szervez delfinekkel uszast.

KanáriHajni 2018.12.13. 14:37:00

@Mrs. Clayton: van ahol illegális, van, ahol nem. Mi sem szervezünk delfines merülést/úszást, de néga odajönnek és ránk csodálkoznak, ami természetesen mindig nagy örön, és a kíváncsiság kölcsönös. Borzasztó okos és gyors/ügyes állatok egyébként, elhiheted, hogy semmi olyat nem tudunk velük tenni, amit ök ne akarnának. ☺

Mrs. Clayton 2018.12.13. 15:50:42

@KanáriHajni: termeszetesen, ha azt feltetelezzuk, hogy allatok kepesek tudatos dontest hozni.

Arthamyr 2018.12.13. 15:56:20

@KanáriHajni: Én is szeretek lelkesedni, ha van miért. :) Ezért gondoltam, hogy fordítva előnyösebb, tehát megnézem, látom, hogy van miért, aztán örülök, ahelyett, hogy túlságosan pozitív képet építek, örülök, aztán odamegyek, és csalódás ér.

KanáriHajni 2018.12.13. 16:02:24

@Arthamyr: Én alapvetöen dolgozni jövök, azzal vagyok ilyen óvatos-szkeptikus, úgyhogy ha mégsem olyan fehér a homok, mint a képeken, nem fogok sírva fakadni.
A helyekért lelkesedést különben minden ok nélkül is csinálom, eszembejut egy hely, rákeresek, körbenézem, utánaolvasok és izgatott leszek. A világ csodás! ☺

Arthamyr 2018.12.13. 16:04:03

@KanáriHajni: Tényleg csodás. :) Nagy kár, hogy még nem lehet teleportálni. :)

Csodabogár 2018.12.13. 18:21:05

@Din Serpahis: Valószinű rossz aluljárót választottál. Mi mióta megvan a 4-es metro mindig ott szállunk le meg fel is. Az állomást már ezer éve nem éríntettem ezügyben, csak a metro aluljárót. Tiszta, rendes, minden sinpárhoz mozgólépcső és lift is van. Az összes többi állomáshoz képest kész gyönyör.
Pestet meg szeretni kell. Tegyél egyszer egy rövid utat sötétedés után, Pestről Budára. Nem lehet nem szeretni!:-)

gabors 2018.12.13. 19:34:04

a majmos kep nagyon jo :-)

Fülig José 2018.12.13. 19:40:06

@Mrs. Clayton: elképesztően kontraproduktív amit csinálsz, ugye tudod?p

Dikusz 2018.12.13. 21:17:00

@Csodabogár: Nem az aluljáróval van baja @Din Serpahis: -nak, biztos vagyok benne, hogy azzal nincs baja, írta volna.
Kizárólag az állomás épületét tartja kétségbeejtőnek, abban viszont tökéletesen igaza van.
Viszont nagyon úgy néz ki, hogy lebontják, azért viszont kár lenne, mert szerintem rendbe lehetne hozatni.

kardio1 2018.12.13. 21:47:09

Off:
A rendőrök lelőtték a Strasbourg-i merénylőt, Chérif Chekattot.
On.

Shaktee 2018.12.13. 22:12:44

@kardio1: Good.

Des manifestants très en colère devant le Parlement à Budapest contre le gouvernement qui a adopté une loi jugée "esclavagiste", qui fait exploser le maximum légal des heures supplémentaires et étale sur trois ans son payement. Cela fait plusieurs jours qu'ils protestent. Hier, je les ai entendus chanter La Marseillaise à plusieurs reprises.

V.I.

Paris

Hari Seldon 2 2018.12.13. 22:46:51

@kardio1:
Merénylő... (ez feltételezi, hogy ember volt)
- Kétlábú. Legfeljebb ennyit lehet róla állítani biztosan.

gabors 2018.12.14. 05:43:52

@kardio1: "A rendőrök lelőtték a Strasbourg-i merénylőt, Chérif Chekattot."

ez nagyon jo hir !!! a gond az hogy nem tavaly vagy amikor feltettek a terrorista listara. Talan mar akkor le kellett volna lonni nem csak azutan hogy harman meghaltak ....

somlobodog 2018.12.14. 06:21:38

@Mrs. Clayton:
És mi van ha a delfin úszott oda? Az sem "etikus". Sztem írj halpostaval az Atlantiszi Delfin Tanácsnak hogy ideje lenne etikara tanítani a zanzibari fajtarsakat mert zaklatjak a buvarokat. Nehogymá' odausszon egy buvarhoz!

somlobodog 2018.12.14. 06:21:44

@Mrs. Clayton: nem etikus így lenezni az állatokat. Azt sejtetni hogy nem tudnak tudatos döntést hozni? Engem ez kicsit zavar. Főleg ha delfin.

Hari Seldon 2 2018.12.14. 07:02:36

@gabors: Hogy gondolod? A gondolatért egyenlőre nem lőnek.
Még nincs kész a "precoog" rendszer...
Legalábbis itt at EU-ban. Börtönbe volt, rablásért meg ilyenekért.
Vagy azt gonolod, hogy a rablásért lelövés jár? Mert majd biztos gyilkol? - Így minden taársadalom 5-10% le lehene lőni. (aztán meg csak azt akik hangosan kiabálnak a másikra... és így tovább)
Másnap kellett volna jelentkeznie a rendőrségen. Ahol felügyelik.

De félre ne érts. Én sem tartom embernek. (De ez más kérés.)

gabors 2018.12.14. 07:19:13

@Hari Seldon 2: "@gabors: Hogy gondolod? A gondolatért egyenlőre nem lőnek. " pedig jobb lenne :-(

ugy tudom hogy a rablasokon kivul rajta volt a terroista gyanus listan is NA azert mar jobb ha lelonek oket (bortonben kar tartani mert sokba kerul) biztos lenne egy ketto "artatlan" is de igy NEM 3:1-re allna a mecs mint most ...

Hari Seldon 2 2018.12.14. 07:28:08

@gabors:
Ha "megnyugtat" 2-2 az állás a keresztények és muzulmánok meccsen. -> Mert az egyik áldozat is muzulmán volt. (Valami Karim nevű. Ezt hívják integrációnak)

gabors 2018.12.14. 08:15:45

@Hari Seldon 2: en nem muzulman vs. kereszteny hanem artatlane es terrorista meccset neztem sajnos ott tovabbra is 3:1 az allas

0:1 jobb lenne ezeket a szerinted sem embereket pont ugy kellene kezelni ahogy ok kezelnek minket artatlanokat (en nem vagyok kereszteny) a leheto legkorabban eliminalni kellene oket (szerintem csaladostul, de ez vitathato, ahogy regen mondtak hogy irmagja se maradjon) pl azokat az IS-esekt akiket most Iraqban a kurdok tartanak taborokban gyerekkel mit gondolsz hanyan eskusznek bosszut ha csak 10% mar akkor is veszelyes egyet is eletben hagyni hogy majd kesobb mikor olnek levadasszuk oket .... (megelozes mindig hatekonyabb )

Arthamyr 2018.12.14. 08:52:23

@gabors: Ja, csak előre nem tudod, hogy ölni fog. Még Törökországban, Oroszországban sem ölik le előre a terroristákat, pedig ott azért az ilyen apróságokon nem szoktak fennakadni. És nem 0:1 lenne az állás, hanem mondjuk 1:100 (mert lenne veszteség az irtás során is és sokkal többet meg kellene ölni).
Nem mondom, hogy tudom, mi a megoldás (bár én nem is látom akkora problémának ezt, Európa elég biztonságos, sok más egyéb, nagyobb baja van), azért ez nem úgy megy szerencsére, hogy aki terrorista lehet, azt kivégzik.

Hari Seldon 2 2018.12.14. 10:44:42

@gabors:
Természetesen én sem vagyok vallásos, csak mint civilizásiós közösség tartozom a nyugati világba (ilyen értelemben ha úgy nézzük meg vagyok keresztelve, ennyi)

Ezeknek NINCS családjuk. Ezek a vallásukon belül is a looserek voltak. A többi férfi cikizi őket. Nincs nőjük. (ebben az értelemben jó is, hogy nincs gyerekük) A muzulán nőknek nem (sem) kell. Ezért kitalálja, hogy a mennyire fontos neki a vallás. Mint egy szektás.
Egyszer volt egy olyan keresztény szekta is, hogy bevonultak az őserdőbe családostol, megölték a gyerekeiket, aztán magukkal is végeztek. (mi a különbség? - mindkettő kóros agyműködés)
Nincs olyan nagy szociális szolgálat, akik ezt a "zombisodást" időben észrevegye minden potenciális baromnál.
Ellenben látható, hogy az elkövetőt nagyjából két nap alatt lelőtték. Egész jó szintidő. 2015-ben is nagyságrendileg 2-3 nap volt az üldözés.

Metálvörös 2018.12.14. 12:44:14

@gabors: Ugye felgyújtod a kocsikat is a rákba', merthát időnként halálra gázolnak egy-egy embert. Azaz nem is, nem az autó a hibás, hanem aki vezeti. Halál minden B-kat jogsisra!

David Bowman 2018.12.14. 14:38:43

Eltüntek már a kék nejlonzacskók a fák ágairól?

David Bowman 2018.12.14. 14:38:44

Én csak olyasmit ettem meg az utcán, amit előttem húztak ki a forró zsírból. Valami háromszögre hajtogatott káposztás lángos volt. Nagyon finom, de nem ismerik a borsot.

gabors 2018.12.14. 17:31:10

@Metálvörös: "@gabors: Ugye felgyújtod a kocsikat is a rákba', merthát időnként halálra gázolnak egy-egy embert. Azaz nem is, nem az autó a hibás, hanem aki vezeti. Halál minden B-kat jogsisra!"

Az veletlen (altalaban) hogy valakit elgazolnak, ez a terrorista meg NEM VELETLENUL lovoldozot Allahu Akbar-t kiabalva ...

gabors 2018.12.14. 17:34:55

@Arthamyr: "Még Törökországban, Oroszországban sem ölik le előre a terroristákat, pedig ott azért az ilyen apróságokon nem szoktak fennakadni."

ebben tevedsz foleg az oroszok mikor rajtautnek egy "sejten" akkor ott helyben mindenkit megolnek .... van mikor "artatlan" csaladtag is beleesik... Torokorszagban is megelozo modon irtjak a kurdokat ha meg nem csinalt semmit akkor kesobb ugy is csinalt volna..

gabors 2018.12.14. 17:42:01

@Hari Seldon 2: "@Hari Seldon 2: en nem muzulman vs. kereszteny hanem artatlane es terrorista meccset neztem sajnos ott tovabbra is 3:1 az allas "

most latom mar 4:1 sajnos ...

Ja nagyon is van csaladjuk mentek toletek is meg szinte minden nyugati orszagbol a Kalifatusba asszonyostul gyerekestel vagy eppen mar ott szulettek a gyerekek gondolom lattad a filmet ahol valamelyik angliai fasznak egy10 koruli gyereke lovi fejbe az iraqi tisztet .. na az ilyen irmagra gondoltam ezek egy resze egesz eleteben a bosszuert fog elni.

Mintha OBL-nek is eleg komoly csaladja lett volna es az egyik fia mar az emir nem ertem az amerikaik miert hagytak barkit is eleteben Osama villajaban. Sot Quantanamot is regen beszanhattak volna a terroristakkal egyutt.

gabors 2018.12.14. 17:55:39

@Hari Seldon 2: " Mint egy szektás.
Egyszer volt egy olyan keresztény szekta is, hogy bevonultak az őserdőbe családostol, megölték a gyerekeiket, aztán magukkal is végeztek."

gondolom Guyana-ra gondolsz Jimmy Jones ...most volt a 40 eves evfordulo. Ott is az volt a gond hogy azzal kezdodott hogy artatlan embereket lelottek kozottuk egy amerikai parlamenti kepviselot

Az hogy sajat magukat es a gyerekeiket megoltek azzal nincs gond, a hittel nem lehet mit kezdeni.

KanáriHajni 2018.12.14. 19:14:08

@David Bowman: jaja, az fincsi, de fél évig nemlehet CSAK samosat enni.

kardio1 2018.12.14. 22:50:36

@Hari Seldon 2: megdöbbentő: nem tartod embernek ?
Pedig az, ő is ugyanúgy ember, mint te meg én.
Ps.: és még gaborssal beszélgetve te vagy a mérsékelt.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása