oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. december 06. 06:30,  Négy ok, amiért nem megyünk külföldre 185 komment

2018. december 06. 06:30 Határátkelő

Négy ok, amiért nem megyünk külföldre

Számtalan oka lehet annak, hogy valakiből nem lesz határátkelő. Nyilvánvalóan a kérdés (miért nem megyünk külföldre?) nem is azokra vonatkozik, akik egyébként sem mennének, mert jól érzik magukat, megtalálták a számításukat, esetleg el sem tudják képzelni, hogy Magyarországon kívül máshol éljenek. Sokkal inkább azokra, akiket akár vonzana is a dolog, lehetőségük is lenne, mégsem mennek.

fiatal_cipo_foto_pixabay_com_anemone123.jpg

A téma onnan jutott eszembe, hogy a minap volt egy beszélgetés a Corvinus Egyetemen az immár 30 éves Erasmus hallgatói és oktatói mobilitás tapasztalatairól (nem mellesleg ekkor mutatták be Vágó Péter Erasmus and Co.: Bevezetés a hallgatói és oktatói mobilitás világába című ingyenes könyvét, amiről már én is írtam).

A beszélgetésről kaptam egy rövid beszámolót Pétől, most ebből is idéznék, különösen, mert annak egyik központi felvetése az volt, hogy jó lenne, ha a diákok közel száz százaléka számára adott lenne a lehetőség, hogy külföldön töltsenek el egy félévet a tanulmányaik ideje alatt, akár tanulás, akár szakmai gyakorlat céljából. (Innentől tehát Pé beszámolója következik.) 

Mi az, ami visszatart? 

A pénz 

A sok lehetséges visszatartó tényező egyike az anyagi feltételek hiánya. Erasmus-mobilitásban részt venni, különösen nyugat-európai országokban nem mindenki számára finanszírozható. 

Természetesen lehet a tanulmányok célországát ez alapján (is) kiválasztani, ám ez értelemszerűen az elsődleges preferenciákkal összeegyeztethetetlen lehet. 

Itt szerintem érdemes idézni a fent említett könyvből, nem minden tanulság nélkül való. 

„Sokan szeretik ezt hinni, és így („nekem erre nincs pénzem sajnos”) rögtön fel is menteni magukat az alól, hogy egyáltalán átgondolják a lehetőségeiket. 

Természetesen van is bizonyos igazság a dologban, de azért a helyzet nem ilyen egyszerű: az anyagi „felkészületlenség” ugyanis nem szempont akkor, ha szakmailag olyan jó valaki, hogy egy különösen kedvező kondíciókat kínáló ösztöndíjat tud elnyerni és/vagy tudatosan olyan intézménybe, illetve országba pályázik, ahol biztosan ki tud jönni önerő nélkül is a kapott ösztöndíjból. 

Egyetlen eset van szerintem, amikor az anyagiak miatt egyértelműen lehetetlennek mondhatjuk valakinek a mobilitásban való részvételét: ha a családja nem tud megélni az ő munkájából származó jövedelem nélkül, és kintről sincs lehetősége az ösztöndíjából vagy kinti munkavégzésből eleget hazautalni. 

Minden más esetben kellő mérlegeléssel, illetve bizonyos kompromisszumokkal eredményesen megoldható kérdésről van szó. Ha valaki nem ragaszkodik bizonyos országok bizonyos intézményeihez és a tartózkodása alatt egy elfogadható minimumnál jóval magasabb életszínvonalhoz, akkor akár 0 Ft saját ráfordítással is reális eséllyel vehet részt valamilyen mobilitási programban. 

Egy stockholmi business school valóban sokaknak túl drága lehet, de egy prágai már nem feltétlenül: az igényeket kell a lehetőségekhez igazítani, a mobilitás kapcsán felmerülő költségek túlnyomó része ugyanis attól függ, hogy valaki konkrétan hova szándékozik menni.” 

A munka 

Sokan azért nem vállalkoznak külföldi tanulmányokra, mert itthon dolgoznak, és a munkahelyüket nem szeretnék ezzel feladni. 

A szerelem 

Az európai felmérésekből az is kiderül, hogy sokan párkapcsolatot féltenek, illetve általában otthoni emberi kapcsolatokat nem szeretnének megszakítani a külföldön töltött hosszabb időszakkal. 

(Aztán persze van olyan is, aki ha nem is ezért megy, de nem bánja olyan nagyon, hogy maga mögött hagy egy kapcsolatot. Például ilyen volt Ana is, aki még régen írt posztot ide.

„A sztori kezdetének idején még nem az formált engem határátkelővé, hogy mennyivel jobb egy másik ország GDP-je (ez esetben tuti biztos, hogy nem Spanyolországba megyek) vagy, hogy melyik ország nyelvét szeretném jobban beszélni (nem tudok spanyolul) vagy hol rendezik meg éppen az Olimpiát.

A véremben van egyfajta kíváncsiság, ami afelé űz, hogy nehezebb és nehezebb helyzetekbe dobjam bele magamat. Ebből kifolyólag teljesen bagatell indokok vezéreltek akkor, amikor az Erasmus jelentkezési lapomon bejelöltem a spanyolországi Jaént kívánt úticélul. 

Szeptemberben jutottam el odáig, hogy összecsomagoltam a holmimat és kiköltöztem az andalúziai városkába tanulás címszójával. Teli bőrönddel, de üres szívvel. Barátok, családtagok mellett egy párkapcsolatot is magam mögött hagytam, amelynek stílszerűen a repülőtéren kellett véget érnie. A kalandok így kezdődtek.”) 

A bürokrácia 

Jelentős akadálynak mondhatók az egyetemek működésében előforduló bürokratikus nehézségek. A külföldön tanult tantárgyak itthoni elismertetése sokszor nehézségekbe ütközik. 

A házi szabályok az elfogadtatni kívánt kurzusok esetében százszázalékos egyezést várnak el a hazai egyetemen futó kurzusokkal, ez pedig indokolatlan rugalmatlanság. 

Mennyi kredit az annyi kredit? 

A hazai egyetemekre jellemző az is, hogy nagyon sok kurzust kell hallgatnia a diákoknak, melyek egyenként 3-6 kreditpontot érnek, miközben külföldön nagyobb kreditszámú kurzusok jellemzők. 

Mivel a külföldi kurzusokat hazai tárgy megfelelőiként kell elszámoltatni, ez egyfelől leértékeli a kint elvégzett kurzusmunkát (kreditpontokban mérve), másfelől tovább nehezíti a néhány külföldön tanult kurzus megfeleltetését a sok hazai kurzus mindegyikének – amely tárgynak pedig nem volt külföldön pontos megfelelője, abból esetleg vizsgázni kell itthon. 

Vannak jó irányba tett lépések 

Közben pozitív változásként elmondható, hogy a hazai oktatási környezet is nagyon sokat változott, nemzetközibb lett az utóbbi évtizedben. 

Sok angol nyelvű program indul, ahol az Erasmus-cserediákok számára így nem szükséges külön kurzusokat hirdetni, egyszerűen bekapcsolódhatnak az eleve külföldi hallgatókat is vonzó hazai képzésekbe. 

A Corvinus Egyetemen például a saját hallgatóknak is közel 20 százaléka külföldi diák. Ez adott esetben azt is jelentheti, hogy a nemzetközi diákélet már nem csak külföldi tanulmányok révén érhető el. 

Fontos lenne ugyanakkor az oktatói mobilitás fokozása is. Ezen a területen máig nem jellemző az elérhető lehetőségek százszázalékos kihasználása. Ezen minden bizonnyal segíthetne az, ha a külföldi vendégelőadói szereplés például megjelenne az oktatók teljesítményértékelésében. 

Emellett pedig gyakorlati nehézségeket kell áthidalni: elszakadás a család mellől, kimozdulás a komfortzónából. 

Szükséges továbbá, hogy az érintettek rendelkezzenek bizonyos nemzetközi beágyazottsággal, azaz eleve meglévő munkakapcsolatokkal a kiszemelt partnerintézménynél dolgozó kollégákkal, ami lehetővé teheti számukra az érdemi bekapcsolódást az oktatócsere folyamatába.” 

Nagyon hamar észrevesszük, mitől félünk” 

Végül hadd idézzem itt egy korábbi poszt főszereplőjét. Annát, aki Finnországban vett részt erasmusos képzésen, majd lett oktatási referens. Ő így foglalta össze a tapasztalatait.

„Amint kilépünk a komfortzónánkból, és ahogy megszűnnek körülöttünk létezni a minket meghatározó emberek, kicsit semmilyennek, könnyen alakíthatónak érzi magát az ember. 

Ugyanakkor végre az új közösségnek, ahová bekerülök, olyan képet tudok adni magamról, amit maximálisan én alakítok ki. Természetesen a családi, szülői értékek meghatároznak minket, de a konkrét személyek elmaradnak. 

Az Erasmus elején van pár nap egyedüllét (én nem azt a módszert követtem, amit most próbálok átadni, hanem hagytam magamnak néhány napot az elmélkedésre), amikor nagyon sok minden feljön. 

Nagyon hamar észrevesszük, hogy mitől félünk: attól, hogy egyedül maradunk; hogy nem értenek meg; hogy elveszek; hogy nem fogok jól kijönni a lakótársammal; vagy hogy esetleg még kollégiumot sem találok – ezek nagyon konkrét félelmek, és jó, ha az ember ezekkel szembesül, így nem is ér rá valami elvont dologtól szorongani. Ez egy nagyon hasznos folyamat. 

Nagyon sok kapcsolatot és igényt arra, hogy az ember ne csak a saját országán belül gondolkodjon, mert az nem elegendő. Sokkal több élményt és benyomást tud szerezni, ha nyitott szemmel jár, és határok nélkül gondolkodik Európában. 

Ezeknek a kapcsolatoknak a megőrzés és ápolása nagyon-nagyon fontos. A mai napig jönnek újabb ismeretségek és kapcsolatok, de van néhány olyan erasmusos barátság, amit az ember nem szeretne elveszíteni.”

(Fotó: pixabay.com/Anemone123)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: felsőoktatás egyetem Erasmus

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8414436910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hari Seldon 2 2018.12.06. 07:06:29

Jól értem: ha egy országban egy tárgy felvételéért kap valaki mondjuk x pontot, Magyaroszágon nem kapja meg, csak mondjuk a felét?!?

lapetiteparisinne 2018.12.06. 07:11:43

Ertem, h az Erasmus- mobilitas gatjait vettuk alapul a 'felnött mobilitashoz' ;) - de szerintem ezek kozul az 'igazi eletben' leginkabb a csalad lehet visszatarto tenyezo, a csaladi kapcsolatok feltese okan. A penz jogosan allhat egy kulfoldi osztondij utjaba, viszont munkavallasnal nem igazan szempont.. sokan akar az utolso fillerekbol veszik meg a repjegyet..(sajnos) viszont kint talalnak munkat

lapetiteparisinne 2018.12.06. 07:13:01

@Hari Seldon 2: igen, ez jellemzö, mert valoban, otthon nagyon keves kreditet er a legtobb kurzus, ezert sok kell beloluk, itt ( v gondolom mashol is) nagy targyak vannak, sok kredit/ sok munka/ ert.

lapetiteparisinne 2018.12.06. 07:14:33

@Hari Seldon 2: szoval, lemaradt, h megprobalod megtalalni az otthoni kurzusok kozul, ami megfelelne az itt elvegzettnek ( mert ugye csak akkor fogadjak el, ha a targya, tartalma azonos) es egy 15 kredites orabol lesz 3. Siman elofordul

Hari Seldon 2 2018.12.06. 07:33:00

@lapetiteparisinne:
Akkor ez, kényegében az egyetemisták "lebeszélése" a külföldi utakról.

Bredpitt Monika 2018.12.06. 07:45:15

A lenyeg nekem megvolt ebbol a cikkbol, a kulcsszo Corvinus.

En azt kezdem gondolni (persze nagyon szubjektiv velemeny) hogy az egesz ceu ugy errol szolt. A Fidesz szinte mindent megtervez elore, ceu elhajtva a busba, ok meg epitgetik a Corvinust (ld a cikket)

index.hu/gazdasag/2018/09/13/egy_allami_alapitvanyhoz_kerul_a_corvinus_egyetem/

Bredpitt Monika 2018.12.06. 08:02:52

"Ugyanakkor végre az új közösségnek, ahová bekerülök, olyan képet tudok adni magamról, amit maximálisan én alakítok ki. Természetesen a családi, szülői értékek meghatároznak minket, de a konkrét személyek elmaradnak. "

mi az hogy a konkret szemelyek elmaradnak, ezt nem ertem

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.06. 09:23:46

Az ember a saját közegében érzi magát a legjobban. Ezen csak a kalandvágy vagy valamilyen kényszerítő ok tud változtatni.

Mo-ról a kitántorgás minimális, mert a magyar nem szereti a kalandokat, s kényszerítő ok se igen van.

Már elment pár százezer ember, s az ő tapasztalataik közismertek. Így ma az átlagmagyar jól tudja: nem lehet nyugaton meggazdagodni hirtelen.

Ezért csökken a kitántorgás üteme.

IT Knight 2018.12.06. 09:23:46

@Bredpitt Monika: a korvinuszt kell betörni igazából, mert a BME meg az ELTE nagyobbik része mindig is jobboldali volt, míg a közgáz hagyományosan balos.

A CEU-val esélye sem volt a kormánynak.

IT Knight 2018.12.06. 09:23:46

@Hari Seldon 2: ha Magyarországon 30 munkaóra egy kredit, míg Piréziában csak 10 (hivatalos definíció szerint), akkor biz 3 piréz kredit csak 1 magyart fog érni...

IT Knight 2018.12.06. 09:23:46

A népesség nagy része két részre osztható:

1. a globalizált világban érvényesülni tudó elit, ide tartozom én is. Orvosok, programozók, data scientist-ek, mérnökök. Mi mindenhol boldogulunk és minden országban szívesen látnak minket. Gyakorlatilag nyertünk az élet nevű játékban.

2. lecsúszó tömegek, akik nem képesek nemzetközi szinten magasabb hozzáadott értéket termelni.

Az utóbbi kategória hiába megy külföldre spórolni, talán összeszedi egy pesti panel önrészét 5 év alatt, de sosem ugrik át az első kategóriába.

IT Knight 2018.12.06. 09:23:46

provokatív javaslat:

hallom az ellenzéktől, hogy a kivándorlás nagyobb gond, mint a bevándorlás

akkor miért nincsenek törvények a kivándorlás segítése, buzdítása ellen?

Ti támogatnátok pl különadót, a külföldre munkát közvetítők, meg az ilyen "angliai kisokosok" féken tartására?

Olliék 2018.12.06. 09:45:52

@IT Knight:
"1. a globalizált világban érvényesülni tudó elit, ide tartozom én is. Orvosok, programozók, data scientist-ek, mérnökök. Mi mindenhol boldogulunk és minden országban szívesen látnak minket. Gyakorlatilag nyertünk az élet nevű játékban."

:D

Dikusz 2018.12.06. 10:11:04

@Olliék: Ezt megmosolyogtam én is.:)))

Wien72 2018.12.06. 10:18:01

@IT Knight: Kedves IT! Nem érted a lênyeget. Van egy olyan csoport,mint én vagy a feleségem. Keresett szakmánk van, amit sokkal jobban becsünek nyugaton. Mondhatod,hogy de már MO is kezd zárkózni, de az én bizalmamat már rég eljátszották a magyar munkaadók,és szrintem ezzel sokan vannak így. Sok szakember fog hiányozni Mo-on.akik nem fognak visszamenni, és nem is tudják,majd pótolni öket. Ez lesz az igazi probléma. Nem csak mêrnökök ês mosogatók hagyják el az országot.

szÖveges professzor 2018.12.06. 10:20:59

@Hari Seldon 2:

Én az elsö évfolyamba tartoztam, akinél bevezették a kreditrendszert Magyarországon. Ez úgy történt, hogy a tanterv / tantárgyak maradtak a régiben, csak épp kiosztottak rá 30 kreditet egy félévben. Így nálunk pl. volt több olyan félév, hogy 10-15 tantárgyunk volt. Így utóbbi esetében átlagban 2 kreditet ért egy tantárgy, talán 3-4-et, ha igazán komoly volt. Ezzel szemben, mikor külföldi egyetemre jártam, ott egész félévben volt 4 tantárgyam, így egy tantárgy átlagban 7,5 kreditet ért. Mikor magyar tárgyaimat próbáltam elismertetni külföldön, akkor közölték, hogy a kreditek alapján nem érnek eleget, hiába volt nehezebb vagy több a tananyag Magyarországon.

Határátkelő 2018.12.06. 10:21:30

@Wien72: A jövő idő ebben az esetben felesleges. Már most is sok szakember hiányzik, és a túlóratörvény körül éppen most zajló fennforgás is azt mutatja, hogy egyelőre a kormánynak sincs erre más ötlete, mint még többet dolgoztatni azokat, akik maradtak. Ami nyilván egy bizonyos ponton túl nem tartható. Azon lehet vitatkozni, hogy mennyien mennek el és mennyien térnek vissza, de hogy Magyarországon is munkaerőhiány van, azzal nehéz. Meg azzal is, hogy még csak ötlet sem nagyon van arra, mihez kellene kezdeni.

szÖveges professzor 2018.12.06. 10:21:54

Vicces, nekem pont egy régi kapcsolatom ment szét Erasmus ösztöndíj miatt, és rendkívül szerencsésnek tartom magam ezért utólag! :D

szÖveges professzor 2018.12.06. 10:30:00

@Wien72:

Magyarország zárkózik - állítólag -, ami pl. a béremelkedést illeti. Szerintem ez tök jó. Viszont a körülmények és az a mentalitás, amit ott uralkodik pl. Svédországhoz képest, az elég elszomorító.

Tegnap egy olyan helyzetbe keveredtem a svéd munkahelyen, hogy technikailag hibáztam, viszont ezzel különösebb kárt / hátrányt / sérelmet nem okoztam. A svéd fönököm simán nem csinált belöle problémát és tovább lépett rajta, mert a feladat el volt végezve, a cél megvalósult. Magyarországon egy pont ugyanilyen szituért kirúgással fenyegettek, üvöltöztek velem, és tulajdonképpen ezzel tettek egy lépést is afelé, hogy eljöjjek onnan. Ami rohadt szomorú, mert sok kollégámat szerettem, szakmai szempontból egy nagyon jó hely volt (lett volna), de hát ilyen vezetöi hozzáállással nehéz sokáig ott maradni. Átlag 2-3 havonta ment el / jött új ember, szerintem ez elég sokat elárul önmagában is. Ha ezeken hajlandóak lennének változtatni, szerintem sokan szívesen maradnának otthon.

Wien72 2018.12.06. 11:03:22

@Határátkelő: Igazad van. Ês szerintem ez csak rosszabb lesz.

Wien72 2018.12.06. 11:03:30

@szÖveges professzor: Amig van olyan gondolkodás, mint IT. Knight,addig MO.menthetelen. Szerinte a kêt nagy csoport: mêrnökök,orvosok,stb, uralkodó osztály,ill.a lecsúszó rêteg, a futottak mêg kategória. Te melyikbe tartozol?

London2009 2018.12.06. 11:04:19

@Wien72: jajj ugyan mar! Hulyek mindenhol vannak es lesznek is...

London2009 2018.12.06. 11:08:00

@Dikusz: @Olliék: Tudom, hogy nem szabad rosszat kivanni senkinek de annyira szeretnem ha a lovagunk ugy igazan jol beletnyerelne valami szarba. Mondjuk felvenne egy jo nagy hitelt a hiper szuper fizetesere, aztan kirugjak, elvalnak es elarverezik a hazat vagy valami hasonlo! :D Hiaba, legszebb orom a karorom!

Határátkelő 2018.12.06. 11:09:27

@Wien72: Nem nagyon látszik, mitől lenne jobb. Nyilván hazajönnek majd sokan, akik osztanak-szoroznak és az jön ki, hogy a magyar béremelkedéssel már nem olyan hatalmas a különbség a megélhetés színvonalában. Ez az elmélet.

A gyakorlat viszont azt mutatja, hogy pl. Németországban 350 ezer ember (!) hiányzik a munkaerőpiacról, és amíg lehet, ezt az uniós tagállamokból próbálják pótolni (amikor meg nem lehet, akkor máshonnan, ezért engedték be szerintem a menekülteket is).

Szóval amíg ekkora igény van a munkaerőre, addig (legalábbis szerintem) a közép-európai országok egyszerűen nem tudnak olyan ütemben fejlődni, hogy érdemben csökkenteni legyenek képesek a saját hiányukat.

Mert ha x pénzért nem jön a lengyel-magyar-szlovák, akkor majd kínálnak többet és akkor megy.

Szóval szerintem lesznek hullámhegyek és -völgyek, de érdemi változást a következő években nehéz elképzelni.

Wien72 2018.12.06. 11:12:28

@London2009: Hát igen. De az arányok!

Arthamyr 2018.12.06. 11:14:04

@Határátkelő: Érdekes dolog ez a munkaerőhiány. Nem mondom, hogy vitatom a létezését a jelenlegi definíció szerint, de a definíción már lehetne vitatkozni. De ezt tegyük félre, elfogadom. Azzal viszont nem értek egyet, hogy ez probléma lenne, miféle valós problémát okoz? Ez igazából csak fáj pár (vagy esetenként nagyon sok) embernek, de ettől még nem probléma, hanem a megoldás kezdete.
Pl. ha hiány van az egészségügyi dolgozóból, az nem baj, hanem jó, a megoldás kezdete, hogy normálisan megfizessék őket, aminek persze következménye, hogy differenciált eü. szolgáltatás is legyen. Kevesebb gyári munkás van? Fizessék meg őket jobban, akik meg nem tudják, vigyék Kínába. Kevés a vendéglátós a Balatonnál? Ne legyen szezonális a foglalkoztatás, építsék be az árakba stb.

Sokáig éljen a munkaerőhiány! :)

BlackBrick 2018.12.06. 11:16:42

@London2009: ah, szerintem eleg buntetes az neki, hogy ilyen a lelkivilaga.

Arthamyr 2018.12.06. 11:21:20

@Határátkelő: a 350k nagyon kevés egy Németország méretű országban, szinte semmi... Az meg, hogy ezért engedték be a migránsokat (meg a menekültet is), kicsit túlzó következtetés. Egyrészt nem alkalmasak arra, hogy ezeket a "lyukakat" feltöltsék, másrészt voltak feltételezhetően más okai is, pl. értékrendi, dolgok, vagy az, hogy "mutassuk meg a világnak, hogy mi mennyire jó emberek vagyunk, az ország erős, elbírja" koncepció.

Arthamyr 2018.12.06. 11:22:38

@London2009: Az a baj, ha meg is történik ilyesmi, megtudni nem fogod. :) Szóval ha akarod, akár most is képzelheted, hogy megtörtént. :D

Dikusz 2018.12.06. 11:25:58

@London2009: Az biztos, hogy a legszebb öröm a káröröm, mert semmi irigység nincs benne.:)
Nem is tudom, hogy valós személy-e, vagy csak szórakozik itthonról.

Határátkelő 2018.12.06. 11:31:01

@Arthamyr: Miféle valós problémát okoz? Kérdezz meg Magyarországon élő ismerőst, hogy próbált-e mostanában lakásfelújítani / kórházi várólistára felkerülni, van-e rokona, ismerőse, aki bekerült magyar kórházba, ahol a nővérek és orvosok is iszonyat mennyiséget dolgoznak, mert nincs, aki ellássa a betegeket, vagy kérdezz meg szülőt, akinek a gyereke iskolájában nem találnak matektanárt / nyelvtanárt, vagy menj el egy étterembe, ahol a pincér (már ha van elég) kiejti a kezéből a poharat, mert jól láthatóan annyira pincér mint te vagy én, és tegnap kezdett.

Arthamyr 2018.12.06. 11:53:29

@Határátkelő: Igen, ahogy már a hozzászólásomban is írtam, szerintem ezek nem valós problémák, csak fáj embereknek, de igazából a megoldás kezdete.

Lakásfelújítás? Meg kell fizetni rendesen (meg persze csökkenteni kéne az állami projekteket, pénzosztást pl. CSOK).
Eü.: meg kell fizetni rendesen, fenntartható rendszer kell.
Oktatás.: ugyanez.
Vendéglátóipar: nem kell ennyit igénybe venni, nem kellenek a gagyi helyek, csak a jók, ahol könynen ki tudják termelni a magas béreket.
Rövidtávú előnye van a dolgozóknak, pl. ahol ki lehet gazdálkodni, ott jobban megfizetik őket, ahol nem, ott tisztességesebben kezelik őket, mert kénytelenek. Hosszú távú előnye meg, hogy talán átállunk egy valóban működőképes és fenntartható rendszerre, persze ehhez azért még nagyobb munkaerőhiány kell.
Bár nem tudom, mikor lesz olyan helyzet, hogy több millió ember felfogja, hogy ez egészségügyért fizetni kell (nem, a mostani finanszírozási rendszer egy fos), és ha nem fizetsz, nem lesz... Talán ha fokozódik a helyzet, majd felébrednek, bár ehhez még növekednie kell a jótékony munkaerőhiánynak.

Ez tipikus magyar mentalitás, mert minden jár. Nem kellene, hogy járjon, mert úgysem fog jutni (leszámítva talán az oktatást, az azért jó, ha jár). Túl kellene már lépni ezen a gulyáskommunizmusból örökölt gondolaton.

London2009 2018.12.06. 11:56:43

@Határátkelő: Ez nagyjabol igy van, de az alap problema valoban az, hogy azert nincs tanar, pincer, komuves stb. mert senki nem akart mar evtizedek ota bagoert dolgozni. Az en regi gimnaziumomban 52 a tanarok atlag eletkora. Ezt onnan tudom ilyen pontosan mert par honapja beszelgettem az egyik volt tanarommal. Senkire nem emlekszem az en korosztalyombol aki tanari palyara keszult volna. Pedig pont ez a kemia tanarom mondta, hogy a fizetesuk mar sokat valtozott es egyre tobbet keresnek a tanarok is. De mire ez beindul, hogy valaki ezt realizalja es tanarnak all, az meg hosszu evekbe fog telni. Ami pedig a szakmunkasokat illeti, most mar ez az egesz “munkaerohiany” egy nagy pofatlansagba csapott at. Mar az is szakmunkasnak allt joforman, aki amugy meg egy szoget nem utott be korabban a falba es a segedkomuves 20k HUF-ot ker napi dijkent. Ez a legutolso lakasfelujitasom tapasztalata volt.

London2009 2018.12.06. 12:06:10

@Arthamyr: Nagyjabol egyetertek de a szakikkal nagyon elszaladt a lo. Szamlat senki nem akar adni, de olyan osszegeket kernek, amit nem szegyellnek. Na es akkor olyan Mekk Elek mesterekbe futottunk bele, hogy peldaul a konyha osszeszerelesenel azt gondolta, hogy inkabb a falat vesi ki, mint sem a munkalapot vagna egy picit rovidebbre. Eszem megallt, meg szerencse, hogy nem hagytuk. Ezzel szemben itt Angliaban fel perc alatt talalok barmilyen munkara alkalmas embert es nagyon jokat. Ugy erzodik teljesen, hogy itt van az osszes jo szaki Kelet-Europabol, Mo-n meg maradtak az Elekek es aranytalanul sok penzt kernek a munkakert.

Benikuty 2018.12.06. 12:09:26

@Határátkelő: A birkát nyírják. Nálunk nyúzzák. Élve...

Benikuty 2018.12.06. 12:19:10

@IT Knight: Az egész hozzászólásod velejéig romlott embert takar.

Olliék 2018.12.06. 12:19:35

@London2009: túlbonyolítod. Pár éve futott asszem a spektrumon egy ki lenne ha című sorozat. Általános "katasztrófákat" és következményeit vették alapul. volt egy rész szentelve az internet halálának. Ami pl sokaknak nem lenne érvágás. Na de neki? Kb meghalna.

Golf2 2018.12.06. 13:01:29

Kik maradnak? Akik nem tudnak nyelvet, vagy nem értenek semmihez,vagy korosak,vagy jó a langyos sör is,vagy rendszerbarátok.És nyilván vannak kivételek is.

tanato 2018.12.06. 13:25:31

A probléma nem bonyolult.A fejlett világban egyre kevesebb gyermek születik,többfél okból levezethetőleg is.Ez a folyamat előbb utóbb odáig fajul hogy egy á llam gazdasági és szolgáltatási életét sem lenne képes biztsítani ez az egyre csökkenő gyereklétszám.Ezért azután ezen államok kénytelen behívni vagy beengedni más szegényebb államokból munkavállalókat a normális működés érdekében.Ez legtöbbször találkozik is a szegényebb államok munkavállalói érdekével akik ugye szeretnének jobban keresni ,magasabb életszínvonalon élni.Ha viszont a szegényebb államokban is a gazdagabbakhoz kezd hasonlítan a szülési hajlandóság,ott sem marad ember az állam normális gazdasági és szolgáltatási működését fenntartandó.Viszont ezen államok eddig nem is próbáltak külső segítséggel urrá lenni a helyzeten,sőt sok esetben pl. nálunk kifjezetten idegenellenes a retorika és nagy mellénnyel hirdettük hogy mi majd saját erőből megoldjuk az emberhiányt a munkahelyeken./volt már ilyen, emlékezem én a Kádár rendszerben is nagy hangon magas lóról hirdettük hogy ide ugyan be nem gyűrűzik az olajválság az anyugati államok baja marad, azután mégis/.
Most már azért kezdünk kapisgálni és igaz lehetőleg a legkisebb nyilvánosság mellett,fű alatt de hozzuk be a külföldi dolgozókat egyelőre ukránokat szerbeket némi vietnami és mongol dolgozót is.Néhány napja jártam egy kecskemét bankban ügyeket intézni éppen akkor tömegelt be egy csomó ukrán fiatalember számlát nyitni amire majd utalja a Mercedes gyár a bérüket.Egy tudott közülük magyarul az tolmácsolta a csapatot.
Az eü.ben pl. orvosknál már elfogadott a harmadik világbéli kollégák jelenléte.nemrégen voltam egy továbbképzésen,ott is voltak külföldi származásúak,az egyik iraki gyökerű ho. társam mondta hogy abban a tiszántúli kisvárosban ahol ő dolgozik több a külföldi mint a született anyaországi,van jemeni szudáni,palesztin meg néhány áttelepült erdélyi orvos.
összefoglalva,mese nincs az államnak működnie kell,ha nincs elég belső utánpótlás hozni kell kivülről.

tsabus UAE 2018.12.06. 13:25:32

Húsimádó blogon vegán cikk, nyaralás blogon cikk arról, hogy az emberek miért NEM mennek nyaralni... Ez mind olyan nonszensz, mint ez a cikk. Ez a Határát(NEM)kelő blog ?
Kutyát, macskát és egyéb háziállatot sem érdekel, hogy ki miért marad otthon, ha a blog arról szól(na), hogy utazás, kitelepülés, ideiglenes külföldi tartózkodás, meg hasonlók.
Eddig még nem mondtam ilyet, de az utóbbi időben valami hihetetlenül hullámzó lett a színvonal és ez az írás most egy bazi nagy hullámvölgy. Bocsi HÁ, de most berágtam kissé ! Remélem, innen már csak felfelé vezet az út...

Arthamyr 2018.12.06. 14:46:36

@London2009: Azt ne mondd, hogy Angliában olcsóbban csinálják, kizártnak tartom...
Magyarországon sem nagyon drága, csak hozzá volt szokva mindenki, hogy nagyon olcsó volt (a mekkmester gond, de ez azért van, mert amikor a "jók" exodusa volt, még nem volt ilyen aranyélet). A számlát nem adok mentalitás tényleg nagy baj (de ezt mondjuk az államnak kéne visszaszorítani, ami nehezen megy, ha a "fönti" emberek sokmilliárdos tételben csalnak/lopnak, és mindenki ezt látja a sikerhez vezető útnak + ugye hoztuk a komcsi mentalitást is), egyébként abba Írországban is belefutottunk, egy egyébként kiválóan dolgozó magyar szakemberrel. Magyarországon a mai munkadíjaknál tök felesleges egy "szakinak" csalni, csinál egy katás vállalkozást, és havi 50k-val letudja, amit le kell tudnia, a maradék meg megmarad neki (évi 12 milliáig talán, afölött meg 35-40% elvész?), csak ez is egy megszokás. Mindig csalt mindenki, kb. ez az alapállapot.

Arthamyr 2018.12.06. 14:55:24

@London2009: Most is van jó szakember bármire, csak sokszor "várólista" van. Mi pl. már nyáron felvettük a kapcsolatot az emberekkel, akik a házunkon fognak dolgozni, pedig az leghamarabb jövő nyáron lesz. Egyszerűen csak előre kell tervezni.
Szerintem az egy tök jó dolog, hogy egy festő vagy egy asztalos is jól meg tud élni, szerintem teljesen normális, hogy egy ilyen ember hasonlóan/jobban él, mint egy random multis irodai alkalmazott. És azt is jó dolognak tartanám, ha egy nővér/tanár jól keresne, csak mivel szerencsétlenek állami alkalmazottak, a fizetésükkel ugyanúgy vannak, mint az általuk biztosított szolgáltatással: annyit kapnak, amennyi jut...

London2009 2018.12.06. 15:03:09

@Arthamyr: nem irtam, hogy olcsobb. Csak azt irtam, hogy itt szazszor egyszerubb jo szakembert talalni, mint Mo-n. Amugy belegondolva, ha az aranyokat is nezzuk, akkor lehet, hogy olcsobb vagy kb. majdnem ugyanannyi. Na ez a legnagyobb gond. Ukranok fejeztek be vegul a munkat Mo-n.

London2009 2018.12.06. 15:05:21

@Arthamyr: ez jo, hogy nektek nem surgos a haz, de azert az nem lehet a realitas, hogy egy jo szakemberre egy evet kelljen varni. A komment tobbi reszevel egyetertek. Ez szerintem is nagyon jo, hogy egy jo szakember meg tud remekul elni a "ketkezi" munkabol. Ezt en itt tapasztaltam eloszor Angliaban. Tele vannak penzzel a szakmunkasok. Baromi jol megelnek.

Arthamyr 2018.12.06. 15:14:29

@London2009: Nem kell nézni az arányokat, azt kell nézni, hogy olcsóbb-e. Nem. Ha ugyanannyit fizetnél Magyarországon, ott sem lenne gond (egy idő után - most ugye túlkompenzáció van a régebbi alacsony árakért).

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2018.12.06. 15:22:40

@Arthamyr:

Alighanem a mostani munkaerőhiány a legjobb dolog ami Magyarországon történt a rendszerváltás óta.

geeeteee 2018.12.06. 15:22:41

@IT Knight: Gratulálok! Jó olvasni a magabiztosságodat.

somlobodog 2018.12.06. 15:22:41

@IT Knight: "1. a globalizált világban érvényesülni tudó elit, ide tartozom én is."

De kurva jót röhögtem, ez most reggelre jó volt. :)) te mint elit az alkalmi munkavallaloi kiskonyves rendszergazda rabszolga Angliában. az "elit" nem megy pár hónapra másnak dolgozni napidíjert hanem tulajdonolja azokat a cégeket akiknek kell egy ilyen keleti favago mint te pár honapra. Szerintem játsz tovább az élet nevű játékban mert van még pár köröd. Eddig azért nem állsz túl fényesen ahogy latom

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2018.12.06. 15:22:41

@IT Knight:

Pontosan. Arról kéne még vitát nyitni hogy cselédelni megéri e kimenni.
Mert mondjuk 6 éve mikor munkanélküliség volt, meg még sokkal gyengébb bérek, egyértelműbb volt ez is. Kifejezetten jó döntés volt inkább Nyugaton cselédelni. Magasabb életszínvonalat jelentett.
Ma viszont Magyarországon az nem dolgozik aki nem akar, a bérek szépen emelkednek, egyre könnyebb itthon megélni.
Már közel sem olyan egyértelmű hogy jobban élsz sokkal ha elkezdesz Münchenben mosogatni, mintha Budapesten tennéd ugyanezt.

S akkor az egyéb tényezőkről nem is beszéltünk, mert a nyugati élet mellett igazából csak a több pénz szól.
Magyarországon nagyobb a szabadság jelenleg mint Nyugaton, a kisember szabadabban él. Mégiscsak ez a hazánk, itt vagyunk itthon.

Megéri Magyarországon élni, jó Magyarországon élni, ez egy jó hely és egyre inkább az.
Mert végre kicsit úgy lehet érezni Magyarországon is, hogy nem csak a nyugati turistákról szól minden, hanem a magyar emberekről (is).

geeeteee 2018.12.06. 15:22:41

@Arthamyr: "Mindig csalt mindenki, kb. ez az alapállapot."

Akaratlanul tapintottál a lényegre. Naivan akarok meghalni.

Arthamyr 2018.12.06. 15:24:04

@London2009: Egy olyan volumenű dolog, mint a saját ház, senkinek nem szabadna, hogy sürgős legyen (vagy ha igen, akkor fogadja el az ezzel járó magasabb kockázatokat, nagyobb költségeket). Ezt nem szabad elkapkodni, ez az átlagember/-család életének legnagyobb, legköltségesebb befektetése.

Remélem azért megélem, hogy európai fizetések lesznek Magyarországon is. Szerintem ezt már most is aláírná a többség, csak akkor kezdene el sírni a szájuk, amikor a fodrász 20k-t kérne, és 15k lenne, ha megfogják az orvos kilincsét. :) A szakiknál már kaptak ebből ízelítőt, csak sajnos átestünk a ló túloldalára. De majd helyreáll rend, a türelem és a előrelátó, felelősségteljes tervezés fontos erények, addig ezeket kicsit jobban jutalmazza a valóság. :)

Arthamyr 2018.12.06. 15:25:02

@Horthy Miklós cselédje: Ennyire azért nem örülök neki, de valóban nem tartom rossz dolognak.

Arthamyr 2018.12.06. 15:27:41

@geeeteee: Mondjuk az nem jelenti azt, hogy ez jó, ezen túl kéne lépni, és leszokni róla. Ehhez persze hosszú távon korrekt adók is kellenének, szigorú büntetések, és jó példák: több Prezi kellene, és kevesebb Konzum, több Schiffer, és kevesebb Orbán. :)

Határátkelő 2018.12.06. 15:32:47

@tsabus UAE: Szerintem nem jók a példák. Sajnálom, hogy berágtál, de ez a blog magáról a jelenségről szeretne szólni, és annak igenis része szerintem az, miért nem mennek el az emberek külföldre, miként az is, miért mennek és az is, miért térnek haza. Szerintem a határátkelés már régen nem csak azt jelenti, hogy emberek elmennek, hanem azt, hogy emberek mozognak - jönnek, mennek, és igen: adott esetben nem mennek. Kifejezetten célom nem csak az elmenetelt, de a jelenség többi részét is kicsit megnézni.

Ami a mait illeti: szerintem fontos kérdés, hogy amikor adott a lehetőség (lásd felsőoktatás), hogy emberek világot lássanak, nyelveket tanuljanak, más kultúrát tapasztaljanak meg, akkor milyen okokból döntenek mégis úgy, hogy nem mennek.

Én pontosan arra törekszem, hogy témájában és a feldolgozás módjában (lásd podcast) is minél változatosabb legyen a blog. Sajnálom, ha te ezt másként éled meg, komolyan. Remélem, azért megbékélsz vele. :)

Arthamyr 2018.12.06. 15:34:36

@Horthy Miklós cselédje: Ezt a nagyobb szabadságot kifejthetnéd. Én nem éreztem korlátozva a szabadságom sem Írországban, sem Magyarországon...

A "mosogatás" meg rossz példa. Aki szarul él, a társadalom alja, az mindenhol szarul fog élni. Kivéve persze az olyan rendszereket, ahol a tehetségesebbeket leverik, mint a cölöpöt, és az elnyomó, uralkodó rezsimhez való lojalitás az érvényesülés legfontosabb receptje. Orbán vezetésével tett Magyarország lépéseket ezen irányba, de azért még korántsem olyan szintű ez, hogy az aljanép is profitáljon belőle.

London2009 2018.12.06. 15:39:48

@Arthamyr: Mar hogyne kellene aranyaiban nezni? Mindig, mindent aranyaiban kellene nezni, no mindegy.
A sajat haz projekt meg mindig surgos. Jo, nyilvan fugg a haz allapotatol. Mi amikor a mostani hazunkat vettuk akkor is nagyon is szamitott, hogy melyik szaki, mikor tud kezdeni. Minel elobb be szerettunk volna koltozni, hogy a masik hazat ki tudjuk adni. Igy ha valaki azt mondta volna, hogy egy ev mulva kezd, ertelemszeruen nem lett volna opcio.

London2009 2018.12.06. 15:46:32

@Horthy Miklós cselédje: Sehol nem jo a vilagon mosogatni. Teljesen folosleges a tarsadalom legaljat meg a leggazdagabbakat vizsgalni. Inkabb azt nezd meg, hogy mikent el egy teljesen atlagos negytagu csalad. Mire lehet mondjuk ket tanari fizetesbol, vagy ket multis fizetesbol jutni Nyugaton. Ennek kellene mervadonak lenni, nem a minimalberes munkaknak. Bar valamilyen szinten az is ad egy kepet az orszagokrol. A magyarorszagi szabadsag foleg igy a CEU, trafikmutyi, magannyugdij penztar, kozbeszerzesek fenyeben meg kifejezetten erdekelne. Ha ki tudnad fejteni, akkor ne tartsd magadban.

Arthamyr 2018.12.06. 16:10:27

@London2009: Mi az, hogy arányaiban (bár sejtem mire gondolsz, de szerintem akkor sem)?
Sosem sürgős. Igazából az életben semmilyen előre tervezhető dolog nem sürgős, ez a lényeg, ezt kellene megtanulni. A házvétel előre tervezhető, aki hirtelen felindulásból/kapkodva vesz házat, minden ezzel járó szopást megérdemel.

Arthamyr 2018.12.06. 16:12:34

@geeeteee: Kár, hogy rossz felbontású a borítókép. :D

London2009 2018.12.06. 16:18:59

@Arthamyr: Haha, ez szerintem baromira nem igy van.
Aranyaiban jelentese. Mo-n 20k-et kert a szakmunkas seged naponta es a minimalber mennyi most? 90k-100k forint? Tehat akkor mondjuk 4-5-szorose. Angliaban ker a szakmunkas seged olyan 100 fontot, a minimalber meg kb. 1000 font. Tehat 10-szeres a szorzo. Ez szerintem nem mindegy.
Hazat meg akkor kell venni, amikor jon egy megfelelo. E mellett 2016 aprilisatol ratettek az extra stamp dutyt a masodik vagy tobbedik otthonra, tehat nagyon megerte meg az elott vasarolni. Ugyhogy igenis vannak tenyezok, amik elorelathatoak valamennyire, de nem teljesen. Egy szakmunkasra meg keptelenseg egy evet varni, ha be szeretnek koltozni korabban, aminek ezernyi oka lehet. Peldaul szamolok a kieso berleti dijjal, extra adoval, aremelkedessel, vagy szimplan egy szep felujitott otthonban szeretnek elni a bekoltozestol stb.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.06. 16:27:12

@Határátkelő:

Túlóratörvény.

Azt tudod, hogy pl. Angliában 408 óra a túlóramaximum, azaz TÖBB, mint amennyit most akar bevezetni a kormány Mo-on?

Bulgáriában pedig pl. 360 óra.

Arthamyr 2018.12.06. 16:31:21

"E mellett 2016 aprilisatol ratettek az extra stamp dutyt a masodik vagy tobbedik otthonra, tehat nagyon megerte meg az elott vasarolni." - Aki opportunista befektetéseket, meg elsődlegese befektetési/kiadási céllal/nyaralónak vesz ingatlant, annak a problémáival nem tudok szimpatizálni. Írtam is, hogy átlagcsalád/átlagember. Az akkor kell venni, amikor jön a megfelelőt adom, viszont azt nem, hogy elvárja, hogy akkor az egyből hasznosítható is legyen (vagy akkor mint írtam, fizesse meg az árát). Az teljesen jó, hogy kieső bérleti díj van, ennek csak örülni tudok, az árakat felverő befektetők nélkül tök jól el lehetne lenni. Az áremelkedés meg neki játszik, ha már megvette a házat.

A minimálbér kit érdekel? Te magad is írtad (@London2009: ), hogy ez nem referencia semmihez. Nézzük a fogyasztás költségeit: az megvan, hogy egy autó, egy nyaralás olcsóbb Angliában, hogy a kaja kb. ugyanannyi (ha nem étteremben eszel)? A 20k naponta 440k havonta (ha minden nap tud dolgozni, és mindenki ki is fizeti, és nem jön közbe semmi), az kb. alap (főleg, ha nem csalna, és adózna belőle, akkor kifejezetten szar), ez teljesen korrekt ár, ha nem mekkmestert kapsz. Ha igen, akkor meg ugye a korrekt ár az, ha ő fizet neked. :D

London2009 2018.12.06. 16:43:06

@Arthamyr: de ez csak a seged ara! Szerintem ez rohadt sok magyar viszonylatban. Az ukranok olcsobban, szazszor szebben es tisztessegesebben dolgoztak.
Ez nem opportunista befektetes, de senki sem a penze ellensege. Nyilvan addig probalom megvenni a hazam, amig nem raknak ra extra stamp dutyt, nem? Ebben a hazban lakunk, ugyhogy nem hivnam nyaralonak. :D Az mas kerdes, hogy nem kellett hozza eladni mas ingatlant, igy nyilvan az is faktor volt, hogy onnan minel elobb ki lehessen koltozni. De azert ez egy eleg regi igazsag, hogy az ido penz. Foleg ahol a porog az ingatlanpiac, ott persze, hogy az ido szamit. Lehet, hogy a videki Magyarorszagon raernek a vasarlok is, a mesteremberek is, de azert ez mas helyen nem igy van. Noveremek is vegul inkabb bekoltoztek a felkesz hazba, mert mar nem akartak tovabb varni es addig nem kiadni peldaul a korabbi lakasukat. Ugyanez volt az o helyzetuk is. De tok mindegy mit mondasz, az szerintem sokkal ritkabb eset, amit ti csinaltok, hogy ennyire raertek a koltozessel. Altalaban az emberek eladjak azt, amiben laknak es mielobb be szeretnenek koltozni az uj hazba. Egy mesteremberre varni egy evet, az minden csak nem eletszeru.

Arthamyr 2018.12.06. 17:01:38

@London2009: "Egy mesteremberre varni egy evet, az minden csak nem eletszeru. " - Pedig kb. ez a mai magyar valóság (ok, nem év, hanem hónapok).

A régi ingatlanodból befektetés lett, tehát olyan, mintha vettél volna egyet befektetési céllal. Gondolom az újat is hitellel vettétek, én pl. nem adnék hitelt a második ingatlanra, és nem engedném megvenni, amíg a régi hitel nincs kifizetve (vagy inkább szétadóztatnám, hogy visszaszorítsam ezt a piaci magatartást :)), a másikon meg gondolom még rajta a hitel, így gyakorlatilag felvettél egy hitelt, amit a szerencsétlen, piacról kiárazott bérlők fizetnek vissza (lehet, hogy a te bérlőid pont nem ilyenek, de sok ilyen is van, és ők is a piacon foglalják a helyet).
A jó az lenne, ha egyáltalán nem pörögne az ingatlanpiac. Nem más faszával verem a csalánt, tudod, hogy én is ugyanezt csinálom (én sem vagyok önmagam/a pénzem ellensége), csak nem gondolom, hogy ez társadalmilag jó hatású dolog.
Szerintem nonszensz, ami pl. Dublinban van, gondolom London és Budapest is hasonló, ez csak annak jó, akinek tőkéje van és/vagy hitelképes. Az utóbbi még rosszabb, ezzel gyakorlatilag kitermelteti a saját tőkeáttételes befektetésének a hasznát, plusz a bank hasznát plusz az adókat az ingatlanpiaccal, felfújja a hitel és az ingatlanpiacot, ritka káros dolog, az előbbinél legalább csak a saját hasznát.

Arthamyr 2018.12.06. 17:02:22

@London2009: Majd az ukránok is beárazzák magukat a piacra, ha megvetik a lábukat. :)

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2018.12.06. 17:03:31

@London2009:

Baszki, nem? Akkor miért hallgatjuk évek óta a mantrát hogy Nyugaton szegénynek is jobb lenni mint otthon ha mindenhol szarul él szerintetek a proli?

Hát nem emlékszel milyen kutyakabaré volt az én posztjaim alatt is, mikor azt próbálták nekem elmagyarázni páran itt hogy én igazából jól élek és bezzeg otthon milyen rossz lenne ilyen munkával?

A szabadságot a kisemberek szempontjából értem, illetve pl. a sajtó is szabadabb itthon mint Nyugaton. Angliában az életben nem fogsz olvasni a helyi Mészárosokról. Mert úgy gondolják ilyesmi nem rád tartozik.

A mutyi, a korrupció szintje nem magas Magyarországon. A nyugati országokhoz képest SEM. Valamennyi nyilván lesz mindig mindenhol. Ha Zorbán "mindent pénzt ellopna", ahogy ezt gágogja az ellenzék, akkor rohadna szét minden közszolgáltatás, nem kapnának időben fizetést közalkalmazottak, a gazdaság csődközelben lenne, stb. Az meg hogy elköltözik pár szak egy törvény miatt egy egyetemről Bécsbe..alig érint valakit. Nem is magyarok tanultak azokon a szakokon nagyrészben. Irreveláns az egész ügy.

Ehelyett mi van? Egy kifejezettem jó kormányzás van, adósságunk csökken, reálbér nagyon szépen növekszik, a GDP dinamikusan nő, a munkanélküliség már egészen alacsony. A költségvetés nagyon szépen kordában van tartva, nézd már meg a szocik alatt mi volt ehhez képest!

Lehet rájuk mutogatni hogy tolvajbanda, de nagyon jól kormányoznak. Bárcsak ilyen "tolvajok" lennének mindig kormányon, már régen felzárkóztunk volna a Nyugathoz, úgy ahogy.

Arthamyr 2018.12.06. 17:07:34

@London2009: Ja és a nővéredékkel sem tudok szimpatizálni, amikor millió euros budapesti ingatlanokban utaznak, és sajnálják a segédtől a melósoktól a pénzt, és inkább beköltöznek a félkész házba. Nekem ez totál wtf dolog, a szarrágás netovábbja.

Tőled mennyiért veszik a terméket az ügyfelek? Az egy napra jutó jutalékod több, mint ezeknek a szerencsétleneknek a havi bére, úgy hogy te csak az aprót tarthatod meg, a nagy részét megeszi a pénzéhes mamut. :)

Bredpitt Monika 2018.12.06. 17:08:14

" „szombaton tüntetnek a szakszervezetek a rabszolgatörvény ellen, mert a családok évében nem járja, hogy a dolgozó a munkában dögöljön meg. Hozzájuk csatlakoznak a diákok, akik most temették el a szabad oktatást, mert egy egyetemet már elkergettek, a többit meg elkezdik kisajátítani. Inkább ne várjuk meg, hogy karácsonyi ajándéknak mit tartogatnak”."

Határátkelő 2018.12.06. 17:09:06

@Horthy Miklós cselédje: Nézd, én maximálisan próbálok megértő lenni, és nagyon remélem, hogy amikor olyan hülyeségeket írsz, hogy "Angliában az életben nem fogsz olvasni a helyi Mészárosokról. Mert úgy gondolják ilyesmi nem rád tartozik." (abban az országban, amelyikben az egyik legmagasabb szinten működik az oknyomozó újságírás) vagy "A mutyi, a korrupció szintje nem magas Magyarországon." (csak az összes létező nemzetközi szervezet adatai mondanak ennek ellen), akkor az csak elképesztő tájékozatlanságodból adódik és nem direkt hazudozol.

Azt hiszem, nem marad más lehetőségem, mint lassan tényleg moderálni az összes hazugságot, amivel itt páran jöttök napi rendszerességgel.

Tehát ha beszélgetni akarsz, akkor gyere, ha meg süket propagandát terjeszteni nyilvánvaló hazugságokkal, akkor ne fáradj, mert nem foglak beengedni. Fárasztó, hogy teljesen hülyének néztek.

Ezt most azért engedtem be, hogy mindezt leírhassam. Gondold át és döntsd el, mit akarsz.

Bredpitt Monika 2018.12.06. 17:12:17

hvg.hu/itthon/20181206_Fidesz_rabszolgatorveny_tulora_kosa

az harom oraja jott ki.....

nekem a legijesztobb ebben az egeszben az, hogy megteheti az uj torveny szerint a munkaltato, hogy 36 honapig huzza a tulora kifizetest......
kivancsi lennek, hogy a fidesz szavazok hogy reagalnak erre a torvenyre, ugy ertelmeztem, hogy ez ram nem fog vonatkozni, ugyhogy maradok a szakmamban.....amig meg itt vagyok

London2009 2018.12.06. 17:15:27

@Arthamyr: Most ez ellen tettek egy csomo intezkedest. Van ugye ez az extra stamp duty a non-residential second homeon. Tehat ha befektetesi cellal veszunk egy uj ingatlant, azon ki kell fizetni az extrat. Ha csak egy masik hazat veszunk amiben lakni fogunk, azon nem lesz ez az extra sarc. A masik intezkedes amit tettek ez ellen az az, hogy folyamatosan lecsokkentettek az adoalapbol leirhato dolgok merteket a kiadott ingatlan eseteben. Fu de kellemetlen, hogy ezt most alig tudtam megfogalmazni magyarul. :D Idaig leirhato volt teljes mertekben a hitelnek a tokebe fizetett resze es egy csomo maintenance koltseg is, de iden talan mar csak a 75%-a irhato le es ez folyamatosan le fog csokkenni nullara. Mar most sikerult ezzel azt elerni, hogy egy csomo berlovel szimplan zsebbe fizettetnek azota. Pont nemreg olvastam errol egy cikket, pedig itt sokkal jobb az adofizetesi hajlandosag es megis. Amivel szerintem itt oriasi karokat okoztak az ez az idiota shared ownership. Tok ertelmetlen az egesz koncepcio es egy csomoan belementek, ehhez kepest a CSOK egy semmi.
Kulonben az egyik berlonk pont most koltozott ki, mert vett egy hazat. Ugyhogy azert latod nem olyan rossz a helyzet! : )
A bank mindig fog adni hitelet masodik ingatlanra, mert a banknak az a jo, ha hitelez. Kulonben itt is tortent szigoritas es mar nem lehet olyan jo feltetelekkel Buy to Let hitelt kapni, mint par evvel ezelott. De ha jo az LTH es az affordability, akkor azert meg mindig megoldhato konnyeden. Egyebkent meg kivansagod lehet, hogy be fog teljesulni, mert most erezhetoen be van lassulva az egesz piac. Az adas-vetel is meg a berbeadas-kiadas is. De ez normalis es varhato volt termeszetesen.

Arthamyr 2018.12.06. 17:15:36

@Horthy Miklós cselédje: Nem azt mondtad, hogy letetted a piát, kitörtél vegetatív állapotodból, hogy suliba járj, és IT szakember légy? Nem mondom, hogy ennek minden mondata hülyeség, de akad benne bőven, mit ittál? Vagy alapból ilyen "okos" vagy? Akkor viszont nem jósolok neked nagy jövőt az egyetemen...

London2009 2018.12.06. 17:20:59

@Arthamyr: Oh, nehogy azt hidd! A vegen mar szerintem a duplajat is kifizettek volna, csak talaltak volna olyan embert, aki megjelenik ket egymas utani napon. Mondom, vegul a legjobb banda az ukran volt. Nem a penz volt a gond, azzal szerintem csak szimplan nem voltak tisztaban, hogy mar mennyit kernek bizonyos munkakert a munkasok. Az ido, a megbizhatosag, a szakertelem stb. Kenytelenek voltak bekoltozni Karacsony elott, mert a gyerekek nyigtak. Ez volt talan a legnagyobb motivacio. Nem ugy megy ez faluhelyen!

Arthamyr 2018.12.06. 17:21:18

@London2009: A bank akkor ad hitelt, ha adhat. Ezt pedig a szabályozó határozza meg. Pl. Írországban a bruttó éves családi bevétel 4.5-szerese lehet a meghitelezett ingatlan értéke (ha jól tudom/emlékszem). Olyan adó rakható rá, amit akarnak (pl. megkínálhatják extra 3% adóval :)), ami ellen az menthet fel, amit akarnak (pl. első ingatlan). Simán lehetne szabályozni, ha lenne rá szándék.

A mostani lassulás elsősorban a brexitnek köszönhető szerintem, szóval semmi értelme tapsolni hozzá. Dublinban nincs lassulás...

Arthamyr 2018.12.06. 17:24:28

@London2009: Nézd, nem ismerem pontosan a helyzetüket, szóval nem akarok felettük pálcát törni (ennél jobban), de azért a legtöbb magyar család a seggét földhözverné örömében, ha ilyen jellegű problémákkal szembesülne. :)

London2009 2018.12.06. 17:25:56

@Horthy Miklós cselédje: te Hinta, te! Mirol beszelsz edes? Nem is dolgoztal Ausztriaban es kaptad a segilyt! Aranyeleted volt apafej!
Amugy meg figyelj mar. Mit szivsz, vagy iszol? Adj mar belole nekem is legyszives. Annyira szeretnek en is betepni, benyomni es Mo-t egy csodaorszagnak latni. A trafik ugye nem a kisembereket sujtotta mi? Az en szulovarosomban konkretan meggyaszoltak az emberek az egyik trafikot ami 100 eve, nem tulzok, volt a Fo Teren es ugyanannak a csaladnak a kezeben. Mecseseket tettek ki a pultra, amikor nem nyithatott ki tobbe.
Na, szoval hol az a cucc? Nekem is kell!

Bredpitt Monika 2018.12.06. 17:26:34

"A Policy Agenda által készített reprezentatív kutatás szerint a munkaképes korú lakosság 83 százaléka elutasítja a javaslatot, és mindössze 9 százalék támogatja a kormánypárti kezdeményezést.

A felmérés szerint kétféle narratíva alakult ki a javaslat kapcsán. A Fidesz azt mondta, hogy ezzel lehetőség nyílik arra, hogy többet kereshetnek a túlmunkával a dolgozók. Ezzel 12 százalékuk ért egyet. Ugyanakkor a szakszervezetek által is képviselt kijelentéssel, amely szerint „a túlóraszám növelésével növekszik a dolgozók kiszolgáltatottsága”, már 81 százalékuk ért egyet. A válaszadók 4 százaléka mondta, hogy egyik állítást sem fogadja el, és 3 százalék nem tudott dönteni a kérdésben. Ez pedig a Policy Agenda szerint azt jelenti, hogy a Fidesz nem volt képes érvényesíteni narratíváját a kérdésben."

Sajnos en mar nagyon negativ vagyok es azt latom, hogy a munkavallalok meg jobban ki lesznek szolgaltatva a munkaadonak. A kormany ugyan azt kommunikalja, hogy igy azok is tulorazhatnak, akiknek idaig nem volt lehetosege torvenyes keretek kozott ezt megtenni, de vajon hogy fogja ezt ertelmezni a munkaado?

Furcsa helyzet alakult ki itthon. Most diktalhatnanak a munkavallalok , mert sok teruleten hianyoznak az emberek. De hat ez nem Franciaorszag, ahol ha elpattan a hur, az emberek felveszik a sarga mellenyt.......

Arthamyr 2018.12.06. 17:27:30

@London2009: @Arthamyr: Már az extra %-t a hitel alapkamatához hozzáadva értettem, nem az ingatlan árához egyszer fizetendően, így azért tudna fájni, 10% esetén már igen gyorsan kifizeted adóban az ingatlanod árát, de a 3% is harapós lenne azért. :D

London2009 2018.12.06. 17:34:54

@Arthamyr: A mostani lassulas egy termeszetes folyamat resze. A brexit is benne van egy kicsit persze, de nagy problema meg nincs es egyelore ugy nez ki, hogy nem is lesz. Itt is igy van, az income max. 4.5-szerese lehet a hitel nagysaga (nem az ingatlan erteke, ahogy irtad, de gondolom igy ertetted). Az extra stamp duty mar eleg nagy ervagas. Amugy meg ez is olyan, hogy nem a masodik ingatlannal kellett volna foglalkozni, hanem akinek mondjuk van 50-100. Ha vett valaki egy befektetesi celut, inkabb tamogatni kellett volna, mert annak az embernek a nyugdija meg van oldva. Inkabb foglalkoztak volna a 100+ ingatlant vevo kinai, orosz meg arab befektetokkel meg a sok “dirty money”-val ami igy azzal idekerult. De ugye mas volt az erdek. Na mindegy, szerintem ezt a temat tultargyaltuk.

London2009 2018.12.06. 17:51:07

@Határátkelő: Szerintem hagyd. Az o fejeben ez a valosag, mint ahogy a Birkaeben, Dr Virageban, Lovageban stb. E miatt nem lehet kimoderalni valakit csak mert maskent latja a dolgokat?!? Akkor ennyi erovel mindenkit ki lehetne moderalni valami miatt. Van aki tul sokat ir, van aki tuntetni jar, van aki konnyen beszel mert milliomos, van aki csak panaszkodik stb. Szerintem a moderalasi alapelvek teljesen jok ugy, ahogy vannak. Ha valaki tragar, obszcen, gyulolkodo, szemelyeskedo stb. stb. De kimoderalni azert valakit mert hulye? Ah ugyan mar… nekem sem hianyoznanak, de ettol meg azt gondolom, hogy ez nem lenne fair. Persze ez a te blogod es mondjuk azt csinalsz, amit akarsz.

Arthamyr 2018.12.06. 17:53:03

@London2009: Sok helyen tettek látszatintézkedéseket, csak a hatásuk nem volt kielégítő (már persze a középosztály szempontjából, a gazdagok szerint túl sok volt :D). Az extra stamp duty lófasz, pl. pár százalékkal magasabb hitelkamathoz, pár százalékos ingatlanadóhoz képest, mindkettővel gyakorlatilag kivégezhető a befektetési célú ingatlanvásárlás.
Nem értek egyet azzal, hogy támogatni kell a befektetési célú ingatlanvásárlást, ezzel nem igazán teremtenek új értéket, viszont extra keresletet gerjesztenek a piacon, rontva a többi szereplő helyzetét.

Amúgy ok, túltárgyaltuk, ha te mondod, én sem vagyok ám ilyen baloldali gondolkodású, és tulképp leszarom, mi van... Ez van, ezt használom (ki) én is, így ugatnom ellene kicsit olyan, mint amikor takarékláng Angliából szídja Angliát és a nyugatot és élteti a magyarországi nemzeti kormányt. :) Bár attól még véleményt talán mondhatok, hogy ez szerintem nem jó dolog.

Arthamyr 2018.12.06. 17:58:49

@Határátkelő: "csak az összes létező nemzetközi szervezet adatai mondanak ennek ellen" - Ugyan már, az mind Soros, meg a nyugat kutyája, és folyamatosan hazudnak, hogy rossz színben tüntessék fel a nemzet, sőt, a világ megmentőit! :D

Amúgy +100, ha ilyen szemét nem folyik be gyakran. Igaz, hogy nem értek egyet a gondolatok felével, csak fárasztó vele vitatkozni, azért futotta csak ennyire: @Arthamyr: ...
Nehezen hiszem el, hogy valaki ezt tényleg komolyan gondolja. :(

Határátkelő 2018.12.06. 18:00:04

@London2009: Nem az a baj, ha valaki hülye (nyilván én is az vagyok sokak szemében), hanem az, ha fullba tol egy nyilvánvaló hazugságot. Nyilván nagyon nehéz eldönteni, meddig vélemény és mikortól direkt fake news propaganda, de utóbbit nem szeretném itt látni. Amikor valaki tényszerűen hazugságot ír sokadik alkalommal, akkor azért az nagy kérdés, hogy hova tartozik...

London2009 2018.12.06. 18:03:19

@Arthamyr: mint irtam szerintem az, hogy te vagy en mit csinalunk, semmit nem szamit. Befektetesi celu ingatlanvasarlas mindig is volt es lesz. Na es az extra stamp duty pont az olyanoknak rossz, mint mi. Akik penzt mosni jottek ide es szazaval vettek az agyonarazott ingatlanokat, pont nem foglalkoztak vele, csak tudomasul vettek.

Arthamyr 2018.12.06. 18:04:22

@Határátkelő: Szigorodtak a moderálási alapelvek? :)

London2009 2018.12.06. 18:08:05

@Határátkelő: Nekem is gyanus neha kulonben, hogy ez nem e fizetett hirdetes. Nem tudom, tenyleg… Az biztos, hogy ha szervezek egy built, akkor kirakom az olyan vendeget, aki direkt galibat okoz vagy rossz hangulatot kelt. Ezt az elvet tovabbszove…hmmm…na meg gondolkozom rajta! : )

Arthamyr 2018.12.06. 18:10:38

@London2009: Csak míg pénzmosó kevés van, belőlünk meg nagyon sok.
Való igaz, a pénzmosókat, pénzmenekítőket ilyen dolgokkal nem lehet meghatni, ők a feles+ bukóval is simán kibékülnek. Nyilván az ellenük való fellépés is fontos, de nem elsősorban azért, mert a piacot szétbarmolják, hanem más okokból. És más módszerekkel. Gondolom te is szorgosan végzed évente a szokásos anti money laundering/terrorist financing trainingeket, nekem lenne azért ötletem ellenünk is. :) Eleve, ha valaki külföldről beömleszt sok(száz)millió fontot Londonba, az már nem biztos, hogy jó, a forrástól függetlenül, de egyelőre ott tartunk, hogy a kormányok/councilok ennek örülnek. :(

London2009 2018.12.06. 18:12:57

@Arthamyr: azert igyekeznek. Van ez az uj Unexplained Wealth Order (UWO) is. Sajnos nem erint! :D
Na ennyi volt a moka mara, leptem haza. Bye everyone! : )

Arthamyr 2018.12.06. 18:19:09

@London2009: :D Ja, mi is azt beszéltük mindig, hogy milyen jó lenne, ha minket (nem a céget) érintene a money laundering, insider trading, de nem. Pedig egy 9-10 jegyű eurocsomagért még a sittre is benéztem volna pár évre, ha nem seggbekúrós...

Szép estét!

Wien72 2018.12.06. 18:40:27

@Határátkelő: Teljesen korrekt módon kifejtette miért nagyobb a szabadság MO-n. Tanitani lehetne az okfejtêsét! Érthetö,hogy külföldön sem boldogult.

kardio1 2018.12.06. 18:54:55

@Határátkelő: ez ugyanaz a dilemma, mint a liberális demokrácia versus autokrácia, diktatúra. Ha azt mondod, szólásszabadság van és tolerancia, minden véleményt tolerálni kellene. Ha nem, nem lesz többé szólásszabadság, meg tolerancia és csúszunk az autokrácia felé. Ez a dilemma sok teret kapott itt 2015, a terrortámadások után. Nincs igazán jó megoldás.

Határátkelő 2018.12.06. 19:02:58

@kardio1: A szólásszabadság sem azt jelenti, hogy bármit le lehet írni minden szabály nélkül, de ezt a kört már sokszor megfutottuk. Az elmúlt években pedig látjuk, hogyan használják ki ezt a fake news terjesztői. Az igaz, hogy nincs jó megoldás, de amikor valaki tényszerűen, rendszeresen hazudik, azon már érdemes elgondolkodni. Az nem vélemény, hogy Nyugat-Európában nem lehet korrupcióról olvasni, hanem konkrét hazugság. Szóval ja, nem egyszerű a helyzet.

kardio1 2018.12.06. 19:12:48

@Határátkelő: de ki döntheti el , hogy mi a manipuláció, mi a hamis hír (az, aki hirdeti, maga is tudja, hogy hamis, és úgy hirdeti?), mi a félig igaz, mi a teljesen az ?
Most olvastam a cikket az indexen Politkovszkajáról, abban volt szó a színes forradalmakról Kelet-Európában. Ezekről van egy orosz és egy amerikai olvasat. Az elsőt max képviseli itt pl. Biztosan nem igaz az orosz álláspont úgy ahogy van, de abban igazuk lehet, hogy az amerikaiak sem "fejtik ki az igazság minden részletét".

Határátkelő 2018.12.06. 19:21:15

@kardio1: Én speciel nem ezekre gondolok, mert a hasonló esetekben nem lehet (vagy szinte lehetetlen) igazságot tenni. Ugyanakkor vannak olyan dolgok, melyek tényszerűen nem igazak. Klasszikusan ilyen az, hogy Európa nyugati felén nem szabadabb a sajtó, mint Magyarországon. Aki egy kicsit is tájékozott, az pontosan tudja, hogy ez hazugság. Olyan, mintha az mondanám, hogy rozsdás késsel ugyanolyan hatékonyan lehet szívműtétet végezni, mint a legmodernebb orvosi eszközökkel.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2018.12.06. 19:41:15

@Határátkelő:

Oké. Akkor módosítanám : Szerintem nincs nagy korrupció Magyarországon. Szerintem itt jó élni. Szerintem szabadság van itthon. Én nem érzem hogy itt bárki is el lenne nyomva. Mert rengeteg fórumon ezt próbálják bemagyarázni hogy itt valamiféle elnyomás van. Így jó?

Szabad véleménynyilvánítás azért van ugye?

IT Knight 2018.12.06. 21:00:28

@Határátkelő: Jogod van kimoderálni bármit, hiszen a te blogod, de azt viszont nem értem, hogy akkor miért vagytoki felháborodva, ha M Lőrinc meg moderálja a saját lapjait és TV-it?

Neked jogod van hozzá, neki meg nincs?

trabant 2018.12.06. 21:00:28

@Horthy Miklós cselédje:

Inkább Orbán Viktor szócsöve lenne a helyes névválasztás.

IT Knight 2018.12.06. 21:00:28

@Wien72: "Érthetö,hogy külföldön sem boldogult. "

Ahelyett, hogy Ausztiában forgatja a hamburgert, hazajött, ahol ugyanolyan életszínvonalat kap a burgerforgatásért.

Plusz tud előre lépni, mert nem bevándorló migráns, lehet belőle pl üzletvezető idővel.
Plusz az anyanyelvén tud kommunikálni a környezetével.
Plusz szóba állnak vele a lányok, mert nem kelet-európai kis bevándorló, hanem tiszteletre méltó magyar férfi.

IT Knight 2018.12.06. 21:00:28

@Határátkelő: "...Európa nyugati felén nem szabadabb a sajtó, mint Magyarországon. Aki egy kicsit is tájékozott, az pontosan tudja, hogy ez hazugság"

Ez a te VÉLEMÉNYed. Van aki egyetért veled, van aki nem.

Én például nem. Magyarországon egyszerűen koncentrált a média, ennyi. Nyilván a kormánypárti média nem fog rosszat írni Orbánról. De az ellenzéki attól még BÁRMIt írhat.

Itt Angliában vannak tabu témák. Ha arról mersz írni, hogy a muszlimok esetleg veszélyt jelentenek, vagy a kutatásod eredménye az, hogy a férfi és női agy között vannak különbségek, akkor meg vagy bélyegezve. Se jobb-, se baloldali se libsi, de még UKIP-es sajtó sem fogja soha lehozni az ilyen cikkeket.

IT Knight 2018.12.06. 21:00:28

Még annyit tennék hozzá, hogy undorítóan anti-demokratikus itt a politikai elit nagy része. (UK-ben)

Nem képesek felfogni, hogy mit jelent az a szó, hogy LEAVE.

Az országot csúszó-mászó hazaárulók vezetik, ahelyett, hogy hazafiakra bíznák ezt. Pl. Jacob Rees-Mogg hamar megoldaná a Brexit problémát, őszintén remélem, hogy ő lesz a következő brit miniszterelnök.

Határátkelő 2018.12.06. 21:01:17

@IT Knight: Tedd már meg, hogy idézel tőlem egyetlen mondatot is, amiben egyáltalán M. Lőrinc nevét leírtam. Megköszönném.

Határátkelő 2018.12.06. 21:02:40

@IT Knight: Nem a véleményem, ez tény. Ami a többit illeti, felhívnám a figyelmed a Daily Mailre. Szeretni fogod, neked való.

IT Knight 2018.12.06. 21:03:14

@Horthy Miklós cselédje: "Egy kifejezettem jó kormányzás van, adósságunk csökken, reálbér nagyon szépen növekszik, a GDP dinamikusan nő, a munkanélküliség már egészen alacsony. A költségvetés nagyon szépen kordában van tartva, nézd már meg a szocik alatt mi volt ehhez képest!"

Az a baj ezekkel, hogy ezek számok és azok sokakat összezavarnak itt.

GDP növekedés
2007 0,4%
2017 4,1%

ÁHT hiány
2007 6%
2017 2,2%

Munkanélküliség
2007 7,8%
2017 3,8%

Infláció
2007 8%
2017 2,4%

bruttó átlagkereset
2007 180e
2017 330e

Golf2 2018.12.06. 21:29:25

Közalkalmazott KONKRÉT kereset 2007: 170000ft. 2018:180000ft Milyen fizetésemelésről beszélnek, HAZUDNAK? Múzeumokban diplomás embereknek se volt semilyen emelés 10 éve! A pénz a felét se éri ráadásul azóta!

Shanarey 2018.12.06. 21:33:08

@balcán maxval bircaman:

Olvasgass, egy picit, mielőtt hülyeségeket beszélsz. A Magyarországit, összevetni az az ittenivel, az kb az alma és a körte. Itt nem szokás a túlórát később kifizetni, s a heti 48 órán túl, külön megállapodás szükséges, na meg itt nem nagyon kötelezik az embert a túlórára.

www.gov.uk/maximum-weekly-working-hours/weekly-maximum-working-hours-and-opting-out

kardio1 2018.12.06. 21:34:01

@Határátkelő: a kérdés az, hogy definiáljuk a szabad sajtót. Ha olyan klasszikus kritériumok szerint, hogy az újságíró élete, testi épsége, vagy akár egzisztenciája veszélyben van-e, ha a hatalom érdekeit sértő cikket ír, Nyugat-Európa biztos szabadabb általánosságban, mint Kelet-Európa. Ha az öncenzúrára gondolok, már jelentősen kisebbnek látom a különbséget. Bizonyos témákról "nem illett " beszélni korábban.
Mondjuk, mivel pártatlan sajtó nem létezik, a probléma megoldása egyéni szinten az, hogy mindenki a hozzá közelálló beállítottságú forrásból informálódik. Az igazi gáz, hogy a közösségi médiában tájékozódva nem lehet tudni, honnan származik ez vagy az az információ, ez újság esetében könnyebben ellenőrizhető.

IT Knight 2018.12.06. 21:37:09

@Határátkelő: "Nem a véleményem, ez tény."
Ja, ok, ezt eddig nem mondtad. Meggyőztél.
Szerintem meg attól függ, hogy honnan nézzük.
Nem tagadom, hogy rengeteg Soros-féle think tank kutatását be tudnád ide másolni, akik brit tudósok segítségével megállapították, hogy a szabadság nyugaton 7, Magyarországon meg csak 2.
Nem érdemes erről vitatkoznunk, egyszerűen más szemszögből nézzük a világot.

"Ami a többit illeti, felhívnám a figyelmed a Daily Mailre. Szeretni fogod, neked való."
A DM tabloid, teljesen lényegtelen a tartalma, a tömegek szórakoztatására való. Az általam említett tabutémákat ők sem döntögethetik. Muszáj megelégedniük a hírességekkel meg a brexittel.

IT Knight 2018.12.06. 21:37:09

@taga20: és ez az átlagembert hol érinti? Az átlagfizu fontosabb annál, hogy most épp a Garancsi vagy a Libajnai valamelyik haverja lopja a pénzt az államkasszából.

trabant 2018.12.06. 21:37:09

@Horthy Miklós cselédje:

Több forrásból tájékozódj, akkor a kormány agitációs propagandájától talán kevésbé hagyod magad megvezetni.
Vagy ha fizetnek a hazugságok terjesztéséért, akkor keress más terepet hozzá.

trabant 2018.12.06. 21:37:12

@IT Knight:

Forrásmegjelölés nélkül mit sem érnek a számok. kár volt vele foglalkozni.

taga20 2018.12.06. 21:37:17

@IT Knight: mészaroslölönek nincsenek lapjai vagy tévéi, mert egy szerencsétlen stróman. gyufáért nem küldeném le ezt a szerencsétlent, me nem találna vissza.

Határátkelő 2018.12.06. 21:42:16

@IT Knight: A sorosozós megjegyzésedre nem reagálok, mert ez a magyar propagandasajtó színvonala, oda meg nem süllyednék le.

Ami a Daily Mailt illeti, szóval nem lehet megírni, ha viszont mégis van olyan lap, akkor az nem számít.

Értem. Gratulálok.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2018.12.06. 21:53:32

@taga20:

És? Ez semmit nem befolyásol az átlagos emberek életén. Ha olyan hatalmas korrupció lenne, akkor nem élnének egyre jobban a magyarok, ez ilyen egyszerű...

@trabant:

Attól hogy valaki szereti a hazáját és le meri írni hogy itthon egyre jobb élni, még nem lesz "fizetett fidesz ügynök".

@Shanarey:

Az EU pénzzel elég balga dolog jönni mióta a németek hivatalosan elismerték hogy visszafolyik hozzájuk a legnagyobb része a pénznek :

index.hu/kulfold/eurologus/2017/02/28/nemetorszag_nagyot_szakit_az_eu-bol/

IT Knight 2018.12.06. 21:53:33

@Golf2: www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_qli012.html

látod @határátkelő, Golf2 szemléltette, hogy milyen a tételesen cáfolható tényszerű hazugság.

Csak 2014-18 között találtam adatot, 214e-ről 305e-re ugrott a közalkalmazottak fizetése. Tanárok 204e-ről 304e-re. Mindez kevesebb, mint 4 év alatt, rekord alacsony infláció mellett.

IT Knight 2018.12.06. 21:53:33

@trabant: KSH adat mind, guglizz utána

IT Knight 2018.12.06. 21:53:33

@Határátkelő: olvasd el még egyszer, amit írtam, hátha akkor megérted.

IT Knight 2018.12.06. 21:53:33

Igazából nincs értelme ezekről vitatkoznunk, meggyőzni nem fogjuk egymást.

Mindenki elmondta a véleményét, ennyi.

Úgysem tehettek semmit, hiszen a demokratikus küzdelemben veszítettetek (pl Trump, Brexit, Orbán)

Innentől kezdve pont annyit számít a véleményetek, mint a Daily Mail tartalma.

Shanarey 2018.12.06. 22:12:41

@Horthy Miklós cselédje:

A linkben szereplő dologból, hogy megy vissza a pénz, mesélj?

taga20 2018.12.06. 22:28:44

@Horthy Miklós cselédje:

"Ez semmit nem befolyásol az átlagos emberek életén. Ha olyan hatalmas korrupció lenne, akkor nem élnének egyre jobban a magyarok, ez ilyen egyszerű..."

milyen mondatok ezek? te tényleg ilyen egyszerű vagy?

te valami vicc vagy, vagy csak egy számítógép vírus?

ember, remélem te nem magyarországon élsz, me az durva lenne.

morph on dear 2018.12.06. 22:28:44

@Határátkelő: "Azon lehet vitatkozni, hogy mennyien mennek el és mennyien térnek vissza, de hogy Magyarországon is munkaerőhiány van, azzal nehéz."

Ha a boltban kétszáz forint a kóla, de én százért akarom megvenni (pedig meg tudnám venni kétszázért is, de tegnap még száz volt), akkor jogos, ha azt mondom hogy kólahiány van?

morph on dear 2018.12.06. 22:28:44

@Határátkelő: ""A mutyi, a korrupció szintje nem magas Magyarországon." (csak az összes létező nemzetközi szervezet adatai mondanak ennek ellen)"

Linkelj már párat lécci, mert én csak olyanokat tudok, amik szerint a korrupció ÉRZETE magas. A korrupció ugyanis olyan, hogy nem nyilvános, tehát elég nehézkes objektíven mérni. Szubjektíven meg úgy szokott mérődni ahogy a megrendelő akarja.

És ezzel nem azt mondom, hogy MO-n nincs korrupció, vagy hogy kisebb mint máshol. Simán elhiszem, hogy nagyobb. No de azért az ilyen sorrendekkel óvatosan, hogy pontosan mit is állítanak és mi alapján.

morph on dear 2018.12.06. 23:08:16

@Határátkelő: a munkaerőhiánnyal ne csináljunk már úgy, mintha csak magyar probléma lenne "az elvándorlás miatt".

A brutál nettó bevándorló Angliában miért vannak pont ugyanilyen problémák?

www.telegraph.co.uk/science/2018/07/05/nearly-every-gp-surgery-missing-doctor-warns-royal-college-general/

www.telegraph.co.uk/science/2018/07/05/nearly-every-gp-surgery-missing-doctor-warns-royal-college-general/

Másrészt ahogy minden országba, Magyarországra is van bevándorlás, nagyobb mint kivándorlás.

knoema.com/atlas/Hungary/topics/Demographics/Population/Net-migration-rate

morph on dear 2018.12.06. 23:08:24

Jó ám, hogy van előmodera, hiszen mi is lenne velünk ilyen produktív hozzászólások nélkül, hogy

"milyen mondatok ezek? te tényleg ilyen egyszerű vagy?
te valami vicc vagy, vagy csak egy számítógép vírus?
ember, remélem te nem magyarországon élsz, me az durva lenne. "

Határátkelő 2018.12.06. 23:09:50

@morph on dear: Tedd már meg, hogy idézed, ahol azt írtam, hogy ez csak magyar probléma. Nem mondtam ilyet, nem tudom, melyik adót nézed.

Arthamyr 2018.12.06. 23:16:40

@kardio1: "a probléma megoldása egyéni szinten az, hogy mindenki a hozzá közelálló beállítottságú forrásból informálódik" - a szűrőbuborék fogalma megvan?

Arthamyr 2018.12.06. 23:21:35

@IT Knight:
Egyrészt határátkelő nem az én adómból, közpénzből fizetett projektekből lett milliárdos, míg M Lőrinc (ha itt a híres és nagysikerű gázszerelőre gondolsz) igen.
Másrészt az egy dolog, hogy moderál dolgokat, ez kívánatos és helyes (az persze vitatható, hogy mit moderáljon). Ami nem, az az amit nem moderál, sőt terjeszt is: a propaganda.

Arthamyr 2018.12.06. 23:30:38

@Határátkelő: Az ilyen @IT Knight: pöffeszkedő, gusztustalan trollkodást minek engeded? Annak mi értelme van, hogy teret adsz ennek a szarnak? Szerinted ez értékes tartalom? Szerinted ez nem ront a kommentfolyam minőségén?

Akár többet számít a véleménye, akár nem (ez persze nem tudom, hogy mérhető), semmibe sem telne megoldani, hogy itt ne számítson semmit. Engem biztos nem zavarna, ha többet nem kéne olvasni a "véleményét".

Sir Galád 2018.12.06. 23:40:08

Kimaradt a család meg a barátok, nekem ennyit nem ér.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2018.12.06. 23:40:16

@taga20:

Ha szerintetek borzasztó sokat lopnak, akkor hogyhogy nem hiányzik sehonnnan pénz? Mert nem hiányzik, ez tény.Szinte mindenki jobban keres mint pár évvel ezelőtt és jobban él, a reálbér (KSH) még soha nem volt ennyire magas mint ma.
A fogyasztás dinamikusan nő, ami a növekvő jólét egyértelmű jele.

@Shanarey:

Le van benne írva hogy az ide áramló pénzek legnagyobb része megy vissza.

Shaktee 2018.12.06. 23:45:47

Én vagyok az egyetlen aki szerint a Hinta történet az elejétől kamu, s nem más mint egy habonyi kitaláció?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.07. 06:29:00

@Shanarey:

Mo-on se szokás a legtöbb munkahelyen a túlóra.

Ami pedig a kifizetést illeti, az külön kérdés.

2018.12.07. 07:24:04

Pénz, pénz, pénz... És akit az nem motivál? Kétségkívül gyomorforgató az itthoni "agitprop" valóságban túlélni, de akkor is csak itthon van az ember. A fák és folyók még nem a nemzeti konzultációt ontják, szóval addig én elvagyok. Külföldre még nyaralni, sem megyek. Pedig igen csak lenne lehetőség rá, még ingyenesen is.

Golf2 2018.12.07. 07:59:38

@IT Knight: Hülyeséget beszélsz ne a fidesz statisztikát nézd hanem menj be 1 múzeumba és kérdezd meg a dolgozót te agyatlan.10 évig nem volt emelés és a 180 az bruttó!A sok baromarcú a médiából beszop mindent ezért ilyen ez az ország.

Golf2 2018.12.07. 08:04:10

@abcd1234: gyomorforgató...abból lesz a betegség és a -10 év.Éljen a haza! Mi meg elöbb megdöglünk,megéri?

Nancsibacsi 2018.12.07. 08:27:30

Ritka undorító blog ez. Vannak olyan fiatalok, akik itt szeretnének élni - saját döntésük, és érthető okok miatt -, és rögtön beindul a meggyőző propaganda. Aztán csodálkoztok, hogy a hozzátok hasonlókat így vagy úgy, de hidegre teszi a kormány. Annyi szerencsétek van hogy ilyen törvénytisztelő és finom ember a főnök, mert pl. szlovákiában ilyenért simán elintézik a firkászokat.

Határátkelő 2018.12.07. 08:32:41

@Nancsibacsi: :))))) Szerintem ez simán a nap kommentje még Fidesz-trollhoz mérten is. A maga nemében zseniális. :)

(Bónusz tipp: néha nem árt, ha el is olvasod, ami alá kommentelsz, különben még furcsán néznek majd rád.)

Dikusz 2018.12.07. 08:43:16

@Shaktee: nemcsak a történet...

Dikusz 2018.12.07. 08:53:51

@Határátkelő: Csudálatos kommenteket eredményezett megint az index címlap.:)))

NorthPier 2018.12.07. 09:33:05

"Attól hogy valaki szereti a hazáját és le meri írni hogy itthon egyre jobb élni, még nem lesz "fizetett fidesz ügynök". "
Látszik már a fény az alagút végén.
Ezt igy mondják magyarul.
Legalább ötven éve.

Arcade Macho 2018.12.07. 09:48:41

@Arthamyr: "Szerintem ezt már most is aláírná a többség, csak akkor kezdene el sírni a szájuk, amikor a fodrász 20k-t kérne, és 15k lenne, ha megfogják az orvos kilincsét. :) A szakiknál már kaptak ebből ízelítőt, csak sajnos átestünk a ló túloldalára. De majd helyreáll rend, a türelem és a előrelátó, felelősségteljes tervezés fontos erények, addig ezeket kicsit jobban jutalmazza a valóság. :)"

a szakik azok nagyon elszalltak ideje lenne nekik landolni egy kemenyet
en pl. a kazanosnal neztem amikor 1 oras melo utan elkert 20e -t hogy meg sirt a szaja hogy miert nincsenek nemet berek itthon is
nos, neki pont hogy a nemet orvosi ber megvolt es akkor nem ertettem hogy mit ohajtana....

Határátkelő 2018.12.07. 09:51:03

@Dikusz: Őszintén szólva engem szórakoztat. Jó esetben a címet olvassák el, a posztot nagyon ritkán és amikor el is olvassák, a többség érteni nem érti a három szónál hosszabb mondatokat. :)

Arthamyr 2018.12.07. 10:16:47

@Arcade Macho: Errefelé ilyesmiért 200 EUR is befigyel. Meg abba sem árt belegondolni, hogy ki is kell jönnie, és esélyes az is, hogy egyenetlen a munka eloszlása, szóval lehet, hogy napi átlagban 1-3 ilyet tud ellátni. Nem tudom, mennyi a német orvosi bér, de nem hinném, hogy a kazánosé eléri...

ZOH 2018.12.07. 10:59:19

@Horthy Miklós cselédje: "Magyarországon nagyobb a szabadság jelenleg mint Nyugaton" hehe, ez jo vicc volt :-)

De amugy a hazakoltozes elso szamu akadalya a kozoktatas katasztrofalis allapota -- en magam eppenseggel elvagyok Magyarorszagon is, de a gyerekkel nem baszhatok ki ennyire.

n3spr3ss0 2018.12.07. 11:50:27

@Horthy Miklós cselédje: Olvasom ezt sok marhaságot, amit irkálsz, biztos csak betéptél.

Shaktee 2018.12.07. 14:41:45

@Dikusz: Igen, a nikkre magára gondoltam.

Arcade Macho 2018.12.07. 17:56:16

@Arthamyr: igazad van, 200 EUR az korrekt berezes egy 20 perces meloert, barcsak mindenki itt annyit fizetne a T. Mester Uraknak
remelem itthon maradt anyukad is dugdossa a 100 EUR -sokat a mestereknek ha csak raneznek a mosogepjere vagy beszerelnek egy konnektort

es igazad van, hogyha azt allitod hogy a napi 10 oraban (ami munkaido + bejarasi ido lenne) a T. Mester Ur csak 1 - 3 cimre tud kitantorogni, mert egyaltalan nem az van hogy egy hetre adnak idopontot, hanem azonnal kint teremnek a cimen
(vagy esetleg azt tudom elkepzelni hogy egy debreceni cimre Sopronbol megy egy szerelo megszerelni a megszerelendot)

es igazad van hogy a nemet orvosok azok megkeresik a napi 2000 EUR -t nettoban tisztan, igaz a londoni indeed oldalon 70e font, azaz 100e EUR van eves jovedelemkent feltuntetve, de gondolom vagy London lesz leszakado regio, vagy ok ott evi 50 napot dolgoznak csak

morph on dear 2018.12.07. 17:56:29

@Határátkelő: "Tedd már meg, hogy idézed, ahol azt írtam, hogy ez csak magyar probléma."

Miután a magyar ki-be vándorlással együtt említetted a munkaerőhiányt, számomra az jött le hogy a kivándorlást tartod felelősnek a munkaerőhiányért. Ezért mondtam egy brutálisan magas bevándorlással bíró országot, Angliát, ahol szintén munkaerőhiány van.

De mondom, az hogy száz forintért akarok kólát venni, de kétszázba kerül mert nagy rá a kereslet, az nem azt jelenti hogy kólahiány van, hanem hogy versengenek a kóláért.

morph on dear 2018.12.07. 17:56:44

@Arthamyr: "Engem biztos nem zavarna, ha többet nem kéne olvasni a "véleményét". "

Ja ja alakuljanak csak ki jó kis echo chamblerek meg safe spacek, attól bukik az orbán meg a trump.

Ja nem. Attól hogy eltüntetsz egy véleményt a személyes teredből, az a vélemény nem szűnik meg, de elkezded egyre szűrtebben látni a valóságot. Aztán mikor a valóság bekopogtat, márpedig előbb-utóbb bekopogtat, akkor jön ez a csodálkozás, hogy jé ezt meg hogy, hát ezt meg ki hitte volna.

Elhiheted nekem sem nagy élmény az ezredik óbánahibás óbánahibás hozzászólást olvasni, de mégsem jut eszembe szűrni ezeket.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2018.12.07. 17:56:57

Kalandos maradás

Külhonba én el nem megyek!
Minek nekem a sok lóvé?!
Tök uncsik a jólét hegyek,
Itthon kaland minden hóvé-
-g!

Nem vonz már a henye Nyugat,
Oda el nem iramodok!
Kutya beszél, pénz meg ugat,
Az jó csak, mi unortodok-
-sz!

Trükkös adók pár naponta,
Ezektől élménypark e hely,
Létünk izgi hajóvonta,
S dalolgatunk uhnyem ehej-
-t!

Közmunkában vígan ások,
Könnyű megélhetés, haha!
Jók a nemmegszorítások,
Kajától nem puffad a ha-
-s!

Derék gyógyásztársadalom
Tova falcolt. Vajon hová?
S fájó felemen, az alon
Nem műt már, csak tályogková-
-cs.

Vasárnap a boltok zárva,
Betörnék s rám szólnak: Nono!
Két dolog van csupán tárva:
Templomok és stadiono-
-k.

Futballhuligánnak tőre
Jelzi, most ér véget a ma.
Nincsen pénzem temetőre,
Én földelem el magama-
-t.

Elit nem jön megsiratni,
Máshol hízik tokás feje.
Szemük előtt felirat, ni!:
Magyarország jobban teje-
-l!

„Végre egy Frady Endre vers, ami, ha eltekintünk attól, hogy milyen szörnyű, primitív, dilettáns és szellemi pestis-szerűen rettenetes, akkor majdhogynem tűrhető! Anyám szerint túl hosszú, pedig ő már az első versszak felénél belealudt. A téma telitalálat, csak kár, hogy pont a színvonalnak lett bumm a fejbe! Mindegy, én akkor sem disszidálok, ha csupán Frady Endre marad itthon az egyetlen költő, akit kritizálhatok! Itt megélnem s éhen halnom kell...” /Puzsér Róbert, kritikus hazafi/

„Felháborító ennek az USA-ból pénzelt liberálbolsevik bérrettegőnek a hazánk és népünk-nemzetünk jó hírét lejáratni vágyó üszkös rohadmányú vérgőze, amiben még a rímeket is csak hontalan fattyúbetűkkel képes megoldani és a levédiai darutollra tűzött árvalányhajas igazságot feláldozza a bűzhödt kozmopolita habsburg-finnugor csőcselékfilozófia oltárán! Mária országában csak lámpavas járhat az ilyen antiklerikális hőzöngőknek! Vendetta és ámen!” /Dr. Tömjén Szittya, gyulaturul és nemzeti oligarcha/

„Szívesen maradtam volna otthon, ha a kórházban lett volna elég fájdalomcsillapító a betegeimnek, ha a gyerekeimet járatni tudtam volna a nem létező állami óvoda helyett a magánóvodába, és ha itt Liverpoolban nem keresnék fele annyi munkával tízszer annyit, mint otthon. De ígérem, hogy hazamegyünk, amint otthon is meg lehet majd élni. Talán...” /Dr. Magyar Hunor, agysebész/

„Nem értem, mi ez a nyavalygás?! Én például sokkal jobban élek, mint nyóc éve! Ja, és a haveri köröm is.” /Panama Pál, kazánkovács és országgyűlési képviselő/

„Nálatok ilyen kalandos az élet? Jövök szétrúgni a tokás elit hízott fejét! Buli lesz!” /Chuck Norris/

„Gyere Chuck, gyere!” /nyolcmillió itthon ragadt magyar/

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2015/02/kalandos-maradas.html

Shanarey 2018.12.07. 20:17:22

@maxval balcán bircaman:

Persze megint, mellébeszélsz, honnan is szedted az a 408 órát?

Miért nem arról beszélsz, amit én linkeltem? 48 óra felett külön megegyezés szükséges, s a dolgozót, nem érheti retorzió, ha nem fogadja el. A kifizetés, nem más kérdés, mert itt (UK) a túlórát, a következő héten, avagy aki havi fizetést kap, a következő hónapban megkapja. Nem pedig 36 hónappal eltolható, mint amit a Magyarisztáni rabszolga törvényben, most be akarnak vezetni.

somlobodog 2018.12.07. 21:07:27

@Shaktee: +1. Több éve írtam én is hogy kamu. Az egész. Túl valasztokesan ír hogy egy mosogató alkesz legyen

kardio1 2018.12.07. 21:08:03

@Shaktee: nem tudom. Szerintem létezik Hinta, nem csak kitaláció.

Dikusz 2018.12.07. 21:49:37

@Shaktee: Teljes egészében kitaláció szerintem.
El tudom képzelni, hogy egy csóka ül a gép előtt itthon az irodában, és egy kitalált személy nevében írogat.
Honnan lehet egyébként azt tudni, hogy valaki mely sarkából kommentel egy blogon?

Arthamyr 2018.12.07. 21:56:33

@morph on dear: Nem tudom, miből gondolod, hogy engem különösebben rosszul érint/zavar Trump vagy Orbán... Persze, nyilván úgy gondolom, jobb lenne a világ nélkülük, de alapvetően elfogadom a létezésüket, nem különösebben ártanak nekem. Nem véletlenül költözöm vissza Magyarországra 1-2 éven belül, annak ellenére, hogy tökéletesen tisztában vagyok vele, hogy Orbán sokáig fog még uralkodni. Nem érdekel, nekem nem árt - közvetlenül, és a vagyonom kisebb része lesz csak Magyarországon, az is ingatlan formájában, azt csak nem nyúlják le, de ha igen, így jártam, ilyen elhanyagolhatóan kis eséllyel realizálódó kockázatot vállalok. Ahogy az amerikai ügyfelet sem hajtanám el csak azért, mert Trumplandról küldi a dollárjait. Persze ettől még örülnék, ha varázslatosan eltűnne, de nem fog, és mint már leírtam régebben, annyira jobbat én sem tudnék helyette, legalábbis a jelentkezők közül engem egyik sem győzött meg.

Azzal is tisztában vagyok, hogy a véleménynek nevezett digitális hulladék megmarad, sőt, ha nem olvastam volna itt el, akkor is tisztában lennék vele, hogy létezik ilyen, sőt, igen sok van belőle, ezt egyértelműen jelzi Orbán vagy Trump sikere. Természetesen nem mondom, hogy minden szavazója ilyen sötét/rosszindulatú (sőt, a másik oldal szavazói közt is akad ilyen bőségesen), van, aki teljesen rendben van, de a gyomra beveszi őket, viszont ha nem lenne sok ilyen szavazó is, akkor azért nem működne ez a mocskolódó, demagóg retorika, amit ők nyomnak. Szóval nem, nincs szükségem ezekre a hozzászólásokra, nem hasznosak számomra, semmilyen formában. És azt sem értem, hogy itt miért hasznos.

"Úgysem tehettek semmit, hiszen a demokratikus küzdelemben veszítettetek (pl Trump, Brexit, Orbán)

Innentől kezdve pont annyit számít a véleményetek, mint a Daily Mail tartalma. " - Ha gondolod, elmagyarázhatod, hogy mit nyertem azzal, hogy ezt a "hozzászólást" elolvastam. Max. annyit, hogy fejlesztettem az irritáló dolgok tolerálásának képességét, ebben annyi a baj, hogy én már öreg vagyok ehhez, és elég rég eljutottam odáig az életben, hogy ne nagyon kelljen irritáló dolgokkal szembesülnöm, főleg kikapcsolódás közben.
Semmi gondom, ha valaki ellenvéleményt fogalmaz meg, viszont némi alapvető udvariasságot, vitakultúrát elvárnék.

Arthamyr 2018.12.07. 22:08:29

@Arcade Macho: Kedves magát jó humorúnak gondoló macsó, ha szerinted ez ekkora királyság, akkor állj neki te is (ha meg te napi 2k+ eurot keresel, nem tudom, mit panaszkodsz, hogy 60-at legombolt rólad a mester). Sőt, a német orvostanhallgatóknak is jelezd, hogy ne fáradjanak a hosszú és nehéz képzéssel, az igazi karrier a "kazános", még ha szakmailag esetleg érdekesebb is az orvos, csak aprót keres a "kazánoshoz" képest.

Egyébként természetesen igazam van, csak nem azt mondtam, amiket te írtál.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.08. 08:35:55

@Shanarey:

17-hetente, azaz beszorzpd 3-mal.

De, a kifizetés más kérdés, mint az elszámolási keret.

A túlórát rabszolgaságnak nevezni hülyeség.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.08. 08:36:05

@Frady Endre:

Forgolódik a nagytőke,
Profitot lop,
De éled a proletár ökle,
Új jövőt hoz!

Reszket Brüsszel és Soros,
Végetek közel,
Remeg a cégtulajdonos,
A kisember menetel!

tanato 2018.12.08. 10:34:46

@kardio1: Biztosan létezik,de az is biztos nem az akinek mondja magát.

tanato 2018.12.08. 10:39:47

@maxval balcán bircaman: Dal letöltés
Kotta letöltés
Guitar Pro letöltés
Midi letöltés
Extrák
Beküldő
g8546
g8546

Pontszám: 3

Hallgass bele
00:0000:29
play
stop
Dalszöveg
Fel vörösök, proletárok,
Csillagosok, katonák,
Nagy munka vár ma reátok,
Állnak még a paloták.

Királyok, hercegek, grófok,
Naplopók és burzsoák,
Reszkessetek, mert feltámad
Az elnyomott proletár.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.08. 11:28:24

@tanato:

Összehasonlítva a kommunista és a náci propagandát, az előbbi magasan nyerő.

A náciknál az egyetlen, amiben magas szinten voltak, az a film és a monumentális építészet. Hitlernek szerencséje volt, hogy a híve volt a kor egyik legnagyobb alkotója, Leni Riefenstahl, akinek művei máig ihletik a rendezőket, az operatőröket. Sokszor szabályosan másolják, a Star Wars első részének a vége www.youtube.com/watch?v=iH6a1iYQ0GA gyakorlatilag az Akarat diadala náci dokumentumremekmű egyik jelenete!

De ha megnézed a filmeken kívül a náci képeket, pl. bélyegeket, posztereket, pénzeket, s éppen a zenét, kifejezetten unalmasak. Ahol jó a zene, az nem igazi náci zene, hanem átvett régebbi, nácikhoz nem kötődő zene, pl. www.youtube.com/watch?v=tJav1Gt-MVU - XVI. századi dal. A vicces, ugyanezt a dalt a NDK-ban is használták kommunista dalként!

A fasizmusra is igaz ez, nem jók ebben. Egyedül a spanyol falangisták himnusza érték zeneileg. www.youtube.com/watch?v=iShtCTaK5NM

tanato 2018.12.08. 11:42:38

@maxval balcán bircaman: Ez igaz a kommunista mozgalmi dalok nagyon jók zeneileg.

Dikusz 2018.12.08. 11:45:57

@tanato: ugyanazon van az a dal, ami Csepelről, meg a színéről szól...

tanato 2018.12.08. 12:26:36

@tanato: Ez még egy nagyon jó oldal sok mozgalmi dal van benne.A jobb alsó sarokban lévő nő az akkori un. szoc. embertípus egyszerű rövid frizura smink nuku,kissé szenvedő arckifejezés.
Annyira hasonlít az én ált iskolai osztályőnökömre,aki igaz hithű meggyőződéses kommunista volt.Róla már írtam itt néhány éve.Rendkívül szegény sorban élt a Horthy rendszerben még cselédlány is volt akkoriban.Ahogy a szavaiból kivettem a "gazda"molesztálta is.Neki tényleg felszabadulás volt 45,mivel értelmes lány volt aPárt kiemelte és tanárképző főiskolára küldte.SZóval ténylegesen kommunista lett,nem karrierből.rendkívül erős kommunista propagandát folytatott az iskolában.Egyebekben nagyon szerettük nagyon gyerekbarát volt,és mivel mélyszegény/akkoriban ez nem cigányt jelentett/ sorból jött nagyon jó érzéke volt a hátrányos helyzetű gyerekek felkarolásában,beilleszkedésükben.A vallást nagyon nem szerette,mindig szidta a templomban vasárnap térdeplő hétköznap pedig jó erkölcsüket levető embereket/valszeg a Horthy rendszeri "gazdájára" gondolt.Nem sokkal élte túl a rendszerváltást,azt mondta egyszer nekem ......-kám azt olvastam az újságban hogy valaki cselédet keres a házába,én ebből a világból nem kérek,visszavonult a tanításból és kevés ideig amíg élt az unokáival foglalkozott.Érdekesség hogy unokái jó része most Nyugaton keresi a boldogulást.
na szóval a mozgalmi dalokon szereplő nő tosztára rá emlékeztet.

tanato 2018.12.08. 12:27:18

@tanato: Ja igen a feniti írás neked ment válaszként.

ételizésítő 2018.12.08. 16:25:10

"hogy melyik ország nyelvét szeretném jobban beszélni (nem tudok spanyolul)"
Igazából magyarul sem. Legalábbis írni biztosan nem.

Arcade Macho 2018.12.09. 08:23:14

@Arthamyr: "Egyébként természetesen igazam van, csak nem azt mondtam, amiket te írtál."

persze leirtad, hogy a kazanos napi 1 - 3 alkalmat / kiszallast tud letolni, ez total eletszeru es valos

amugy meg mernoki diplomaval nyaron a radiatorokat en fogom s.k. leszerelni kimosni es megkócolni, azaz venni fogok egy kemeny 12 EUR -ba kerulo kocolas helyetti anyagot es letolom egy lazza delutan
a futesszerelok meg tehetnek egy szivesseget... talan nem kellene elszallni az arakkal, hogy meg a NEMET orvosi berezessel sem eleg nekik, hanem annal is tobbet akarnak

ja es pontosan ez lesz, hogy a tanarok mennek majd el futesszerelonek

Shaktee 2018.12.09. 14:51:02

@somlobodog: Változik a stílusa, szókincse, mondókája...

Dikusz: csak azok látják hogy honnan ír akik a blog.hu szervereket kezelik.

kifordított nagyanyó 2018.12.15. 13:18:00

@Wien72: Dehogynem.Rajta kívül mindenki segédmunkásnak megy.
Csak ő,a nagy melldöngető hazafi-aki ugye leszólja a nyugatot-megy ki nyugatra a saját szakmájába jól keresni!

kifordított nagyanyó 2018.12.15. 13:18:00

@London2009: Viszont nem cseszik szét a trollok.
Akiknek olyan vastag a bőrük,hogy a legdurvább anyázás is lepereg róluk.

kifordított nagyanyó 2018.12.15. 13:18:00

@IT Knight: Talán mert ők a mi pénzünkből csinálják?

kifordított nagyanyó 2018.12.15. 14:01:01

Azért egy két troll csak idetalált!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása