oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. december 03. 06:30,  Erdélyből Magyarországra kérdőjelekkel 190 komment

2018. december 03. 06:30 Határátkelő

Erdélyből Magyarországra kérdőjelekkel

Kicsit szokatlan téma lesz a blogon, hiszen ezúttal nem kifele lépnénk át a határt, és nem is született magyarországiak hazavándorlásának problémáiról van szó, hanem egy erdélyi magyar család Debrecenbe költözéséről, és az ezzel járó problémákról. Azért is adom közre János írását, hogy ha valaki tud nekik tanáccsal segíteni, akkor tegye meg.

Három legnagyobb sikerem határátkelőként - és három dolog, amit másként csinálnék. Beszéljük meg ki mit tart a legnagyobb sikereinek a külföldi életben és mi az, amit mai fejjel már másként csinálna! Írd meg a hataratkelo@hotmail.com címre!

burokracia_3_foto_flickr_com_damian_gadal_2.jpg

„Jelen esetben a TAJ-kártyával, illetve az általános iskolába való beiratkozással kapcsolatos kellemetlenségekről ejtenék néhány szót. Lehet valaki felismeri a sorok között a saját, korábbi történetét, és segíteni is tud. Ezen az oldalon olvastam a Miért egy év, mire TAJ-kártyát kap a határátkelő gyerek című posztot, sok hasznos infó van benne, de sajnos nekünk ennél komplikáltabb a helyzetünk.

Miértek...

Kérhezhetnék sokan, hogy egyáltalán miért épp Magyarországra akarunk költözni, ha már országot váltunk, miért nem egy nyugati országot, ahol sokkal jobb a megélhetés.

A helyzet bonyolult, a lényeg annyi, hogy a feleségem nem szívesen menne egy teljesen idegen környezetbe, idegen nyelvi világba, még ha nekem Németország is lett volna az első opcióm.

Azért épp Debrecen, mert a jelenlegi lakhelyünkhöz közel van, emellett lehetőség terén sokkal jobbnak számít, mint ami Erdélyben van.

Hasonlításképpen a térség gazdasági és kulturális központjában, Kolozsváron Budapesthez mérhető csillagászati lakás- és albérletárak vannak, míg a bérekről beszélni sem érdemes, annyira alacsonyak.

Az IT-szektor fellendülése a teljes piacra hatással van, ám aki nem azon a területen dolgozik, és nem tesz zsebre legalább 1500 eurót, családdal gyakorlatilag öngyilkosság ott élni.

Ellenben Debrecenben alapvetően magasabbak a bérezések, mint akár Kolozsváron is, a vidéki erdélyi kisvárosoknál sokkal magasabbak, és alacsonyabbak a lakás-, illetve albérletárak.

Szemmel láthatóan folyamatosan fejlődik a város, sorra jelentik be az óriásvállalatok érkezését és hatalmas beruházásait (lásd BMW). A gyerek jövőjét figyelembe véve is jó választásnak tűnik, hiszen rengeteg a lehetőség általános iskolától kezdődően minőségi egyetemi képzésig.

Persze mindezt a romániai helyzethez viszonyítva írom, mielőtt mindenki a fejét fogná, Nyugat-Európához képest látva a helyzetet természetesen nem ennyire fényes, ám minden relatív ebben az életben.

Egyetemi végzettséggel, a közvetlen közelében lévő ország nyelvét, illetve angolul beszélve (az én esetemben) valószínűleg nem nehéz munkát találni egy egy ekkora városban ennyi lehetőséggel.

Arról pedig nem is kell beszélni, hogy egy magyar, kisgyerekes családnak például kulturális lehetőségek terén mekkora különbséget jelent egy román többségű kisvároshoz képest (ahol jelenleg lakunk) Debrecen. Ehhez hozzátenném, hogy jövő év első felére magyar állampolgárrá válunk a könnyített honosításnak köszönhetően.

...és hogyanok

Ennyit a miértekről, a gond a hogyanokkal van. A gyerek 2019 júniusában fejezi be az óvodát Romániában, szeptembertől a terveink szerint Debrecenben kezdi az általános iskolát.

Ám ahhoz, hogy beirathassuk  az iskolába, a februári iratkozáskor magyarországi lakcímmel, valamint TAJ-számmal kell rendelkeznünk.

Áprilisban, a helyek elfoglalásakor a körzeti általános iskolák kötelezően be kell fogadniuk azt a diákot, aki a körzetében van, ám értelemszerűen akkor még nem lesz Debrecenben állandó lakcímünk tekintve, hogy júniusban ér véget az óvoda.

A lakhely mellett a következő probléma a TAJ-szám. Ezt lehet, hogy meg lehet beszélni a körzeti iskolával (ám vannak kétségeim efelől is), amennyiben sikerülne megoldani az iratkozást, de ezen az oldalon is olvashattunk számos történetet (leginkább hazaköltöző magyaroktól) az ezzel kapcsolatos kálváriáról.

A helyzet ugyanaz, mint a visszaköltözni kívánó, ám már/még stabil magyarországi lakhellyel nem rendelkezőkkel, akik Magyarországon születtek, konkrétabban az ő gyerekeikkel, hiszen ők már nem kaptak automatikusan TAJ-számot, mert más országban születtek.

Lesz magyar lakcímkártyánk, ám azon nem magyarországi, hanem külföldi lakcím szerepel. A TAJ-számhoz elengedhetetlen igazolni, hogy nem vagyunk egy másik uniós országban egészségügyileg biztosítottak.

Itt a másik probléma. Júniusban van végi az ovinak, én fél évvel korábban nem vonhatom ki a családomat (főleg egy kisgyereket!) a romániai állami egészségügyi szolgáltatások alól, nem kell ecsetelni, hogy miért.

Amúgy hivatalos romániai munkahellyel amúgy is fizetem ezt a biztosítást, ha akarnám sem hinném, hogy ki tudnám magam vonni alóla. Erre 2019 júniusában van legkorábban lehetőség.

Valószínűleg már a beiratkozás sem sikerül TAJ-szám nélkül, ám, ha azon valahogy túl is lennénk (nagyon segítőkésznek tűnnek azokban az intézményekben, ahol eddig érdeklődtem) nem szívesen költöznénk úgy egy másik országba, hogy nem vagyunk biztosítottak, nem lehet háziorvosunk, illetve bármilyen egészségügyi ellátásért vagyonokat kell fizetni. Főleg úgy, hogy a gyerekemnek súlyos ételallergiája van.

A TAJ-számot a munkáltató tudja igényelni, miután adókártyát (adószámot) igényeltünk, amikor hivatalosan bejelentett munkánk lesz, illetve bejelentett magyarországi állandó lakhelyünk, illetve tudjuk igazolni azt többek között, hogy Romániában már nem vagyunk államilag biztosítottak.

Ekkor kezdődik a hercehurca, mindannyian olvastunk számos botrányról a külföldön született gyerekekkel kapcsolatban. Nos, a helyzetünk gyakorlatilag ugyanez a törvények szempontjából.

Mi a megoldás?

Minden lehetséges fórumot, és állami útmutató oldalt átolvastunk, sőt, általános iskolákkal is felvettük a kapcsolatot, akiktől azt tudtuk meg, amit amúgy is tudtunk, hogy a beiratkozáshoz debreceni lakcímre van szükség. Aranyosak voltak mindenhol, a segítségükről biztosítottak, ám többet ők sem tudnak tenni.

Többen beszéltek arról, hogy az első évben kb. 40 ezer ft-ot kell fizetni minden hónapban, ám állami oldalon én erről nem találtam semmilyen konkrét infót, illetve nem konkrétat, én nem tudom elképzelni, hogy ha a munkahelyem a bruttó béremből adót fizet utánam (például épp ezen biztosítás miatt is), akkor miért fizetnék én külön erre.

„...amelyet a Magyarországon született, Magyarországon élő – magyar lakcímmel rendelkező - magyar állampolgár a születésekor kap, más jogosultaknak pedig igényelni kell. A megállapodáson alapuló jogosultság esetén a sürgősségi ellátásra való jogosultság bizonyítására külön igazolás szolgál, a TAJ kártya csak 24 havi járulék megfizetését követően állítható ki”  - áll neak.gov.hu oldalon.

Az nem derül ki, hogy akkor két évig nem lehet biztosított a családom, esetleg közben plusz járulékot kell fizetnem a munkahelyemtől függetlenül is, vagy mire is gondol a költő?

És nem, sajnos ismerős, haver sincs, akinél be tudnánk jelenteni magunkat (és ha lenne, TAJ-kártyáról akkor sem tudnánk még beszélni, tekintve, hogy iratkozás után nekünk Romániában van szükség az egészségügyi biztosításra).

Van esetleg olyan olvasó, aki járt már hasonló helyzetben? Eléggé kellemetlen a helyzet, hiszen hiába próbálunk informálódni már szinte egy évvel a költözés előtt, nem jutunk egyről a kettőre.

Lehetséges az, hogy Magyarországra teljesen legális módon, magyar állampolgárként letelepedve nem oldhatjuk meg gyerekünk beíratását egy állami iskolába, és nem számíthatunk az állami egészségügyi szolgáltatásokra hosszú ideig a költözést követően sem (amennyiben költözünk ilyen körülmények között)?

Ez kicsit furán hangzik, tekintve, hogy mekkora családbarátnak állítja be magát a kormány, arról nem is beszélve, hogy a határon túli magyarokhoz milyen kapcsolat fűzi.

Lehet, hogy a szavazatokon túl már senki nem fontos (költői kérdés – és nem, én nem fogok szavazni senkire a magyarországi választásokon, amíg itt van az állandó lakhelyem)?

Én személy szerint nem lépném meg azt, hogy júniusban, egyetlen EU-s országban sem biztosítva elköltözzek a családommal úgy, hogy reménykedünk abban, hogy valamelyik körzeti iskola befogadja a gyereket, ahol esetleg nincs túljelentkezés, és reménykedünk, hogy akár egy-két évig nem lesz szükségünk állami orvosi ellátásra, mindezt úgy, hogy időközben legálisan élünk és dolgozunk Magyarországon.

A segítséget köszönöm előre is!”

(Fotó: flickr.com/Damian Gadal)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: bürokrácia ügyintézés Magyarország Románia Erdély

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2114412668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Din Serpahis 2018.12.03. 07:32:20

Hat te. A magyar eu egy rakas szar, szoval igy is ugy is magandokinal fogsz kikotni, taj ide vagy oda.

Hari Seldon 2 2018.12.03. 07:43:08

Ez elég bonyolult. De szerintem beiratkozni az iskolába lehet nyáron is. Utóbeiratkozás lehetséges. - Persze nem tudom, hogy Magyaroszágon is így van-e, de feltételezem. Mi kétszer is így csináltuk, amikor elköltöztünk Magyarországról, és egy évre rá, amikor itt költöztönk másik városba.
Sőt, ha belegondolok, van olyan helyzet, hogy valaki iskola év közben költözik. Azzal mi van? Azt is köteles az iskola befogadni. Törvény szerint az biztosítani kell a gyerek oktatását.

Golf2 2018.12.03. 07:59:32

Ismerős.Az asszony leragad mert nem tud nyelvet,veszítenek pár évet mire továbbmennek.

Dikusz 2018.12.03. 08:10:00

Kérdezném a posztolótól, hogy milyen magyar lakcímkártya az, amin külföldi lakcím szerepel?
Posztoló, itt vagy?

Vándormadár tudna tanácsot adni szerintem, ha olvassa a posztot.

Dikusz 2018.12.03. 08:28:07

@Hari Seldon 2: Tényleg biztosítja a törvény (ezzel a posztoló is tisztában van), szerintem nem is ezzel van a gond.

Nyáron, iskolaszünetben nem hiszem, hogy lehet beiratkozni. Gondolom, hogy nem mondok újat, de a szünetben ügyelet van csak, hetente egyszer. Akkor biztos nem foglalkoznak ilyen fontos ügyekkel.
Természetesen, ha tanév közben költözik, akkor be is fogadja az iskola, ezzel soha nem volt itthon gond. A körzetes iskola mindenképpen,
Ha azonban máshová íratná be a gyereket a szülő (nem csak a posztoló), mint ahova lakcím szerint tartozik, akkor nem köteles, pláne akkor, ha nincs hely.

Azt írja a posztban a posztoló, a lakhelyükhöz közel van Debrecen. De hogy a lakhely hol van, azt nem írja. Ha Debrecenhez közeli faluban, és ott van iskola, akkor talán szerencsésebb lenne, ha az első osztályt legalább helyben végezné el.

Csodabogár 2018.12.03. 08:55:46

@Dikusz: Van ilyen lakcímkártya, embernek is volt ilyenje, mikor itt is meg ott is (USA) volt lakása. Ingyenes orvosi ellátást nem biztosít.

Csodabogár 2018.12.03. 08:57:38

@Din Serpahis: Ennyire nem drámai. Én se járok csak privát orvoshoz. Háziorvosi beutalóval mindent megkapok.
Persze biztos vannak speciális dolgok, amire vagy sokat vár valaki, vagy elmegy privát.

lapetiteparisinne 2018.12.03. 09:11:58

@Dikusz: mindenkinek olyan van, aki hivatalosan el kulfoldon, de megtartja az allampolgarsagot. Ha nincs Mo i lakcimed, adnak 1 kartyat ' kulfoldi lakcim' szerepel rajta

lapetiteparisinne 2018.12.03. 09:14:33

Posztolonak: az iskola miatt egyaltalan nem kell aggòdni. A gyerek mivel magyar allampolgar a korzetes iskolaba be fog kerulni, barmikor is megy haza. Amikor megvan a lakcim, bemesz a teruletileg illetekes iskolaba es felveszik. Ha tenyleg objektiv ok van ( pl. 35. Lenne az osztalyban..) akkor a tankerulethez iranyitanak, es ott keresnek iskolat. Egyebkent most vagyok ugyanebben es a tankerulet meglepoen normalisan allt a kerdeshez. Minden hivatalos iratot emailben kuldtem! Szerintem azert ez nagy haladas!!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.03. 09:15:39

Ez itt is így van, s mindenkire vonatkozik: sőt, itt keményebb, ha nincs az utolsó 36 hónapban egészségbiztosítási befizetés, nem jár ingyenes ellátás. Csak kiskorúak és nyugdíjasok mentesülnek alóla.

Dikusz 2018.12.03. 09:46:15

@lapetiteparisinne: Igazatok van, rá is jöttem, de már elkükltem a hozzászólásomat.

Ha van magyarországi lakása, de külföldön él, akkor a lakcímkártyán "tartózkodási hely"-ként van megjelölve a lakása.
A posztoló is, ha a magyarországi címét adja meg állandó lakcímnek, de Romániában is van lakása, akkor itthon biztosított, Romániában már nem lehet az.

Azt elvárni azonban -a posztoló sem várja el gondolom-, hogy azonnal megkapja a TB-kártyát nem lehet. Gondolom a szomszédban sincs így.

négyzet 2018.12.03. 12:11:43

A "megállapodáson alapuló jogosultság" azokra vonatkozik, akik nem TB-jogosultak, de szeretnének ellátást Magyarországon. Teszem azt, valaki Magyarországra költözik, passzív jövedelemből él, de szeretne mondjuk, ha eset adódik, kórházi ellátást kapni, háziorvoshoz bejutni. Az OEP-pel illetve utódjával kell ilyenkor megállapodást kötni, és kikorú után havi kb. 40 ezer forint, felnőtt után többet fizetni. Szóval itt erről van szó. Két év taj-fizetés utána kapnak TAJ-t. Erre mondta egy külföldi ismerősöm, hogy akkor inkább fizet privát biztosítót...

Aki dolgozik és járulékot fizet, az belföldinek minősül, egészen biztos vagyok benne, hogy kap TAJ-t, eü-ellátást. A családtagok nem tudom, hogy milyen folyamaton mennek át. Az biztos, hogy ki kell jelentkezni a román biztosítótól. De hogy mi a sorrend, azt nem tudom. Mindenképp az OEP-nek, NEAK-nak vagy más illetékes szervnek kell írni, mert ezek a TB-ügyek elég bonyolultak, és egyediek.

Amint szaladsz, úgy haladsz 2018.12.03. 12:53:38

Én lennék a poszt szerzője, köszönöm mindenkinek a segítőkész hozzászólásokat! Megpróbálok válaszolni a felmerült kérdésekre a következőekben:

@Din Serpahis: Igen, itthon is sokszor magándokikhoz járunk, ha történik valami (allergiás gyerekkel azért néha muszáj), persze egyáltalán nem mindig. Ám TAJ-szám nem árt, hogy sürgősségi ellátásban részesülj, hogy tudj háziorvoshoz menni, aki aztán küldhet tovább, stb.

@Hari Seldon 2: Mi is ebben reménykedünk, hogy, mivel kötelező az általános iskola, így a körzetinek be kell fogadnia. Ők azt mondták, hogy ez áprilisban van, amikor kötelező érvénnyel be kell fogadják a beiratkozókat, utána már nem tudom mi a jogi helyzet. Attól amúgy nem félek, hogy iskola nélkül maradunk, de attól igen, hogy a lehető legrosszabba fognak irányítani az utolsó pillanatokban, elvégre a jobbakban már rég túljelentkezés van a februári iratkozáskor, és nyáron már választani sem fogunk tudni. Maximum annyiban múlik rajtunk, hogy úgy választunk albérletet, hogy a körzeti iskola oké legyen helyek és egyéb szempontból. Ami szóba jöhet még, hogy az első félév-év után suliváltás, akkor már egyszerűbb lesz a helyzetünk.

@Dikusz: 1. hsz-re: Ha nem Magyarországon születsz, vagy nincs állandó lakcímed, akkor nem lehet a lakcímkártyádon magyarországi lakcím. Tudod ezzel bizonyítani, hogy állampolgár vagy, de mást nem igazán.
2: A lakhelyünkhöz közel van Debrecen, de mi a határ romániai részén vagyunk, ezért is van probléma az állandó magyarországi lakcímmel, TAJ-kártyával, stb.
3: Nem várom el persze, hogy egyik napról a másikra biztosított legyek, de nem találtam semmit, ahol bármilyen konkrétumot megtudhatnék. És azért szeretnék tisztában lenni azzal, hogy mikor lesz háziorvosa pl. a gyerekemnek (gondolom nem kell ecsetelnem mennyi minden miatt is fontos ez:)). És amiatt nem tudom felfüggeszteni a romániai biztosítást sem, amíg itt vagyunk, mert egyelőre itt van az állandó lakhelyünk. Ha tudnék egy biztosat, akkor nem lenne kérdőjel, könnyebben tudnék döntéseket hozni, de sajnos így nem tudok. Az is jobb volna a semminél, ha egy ideig megmaradna a román biztosításunk, elvégre az EU-ban érvényes, de nem tudjuk igényelni a magyart, amíg nem bizonyítjuk, hogy a román már nem érvényes, úgyhogy ez sem kivitelezhető.

@lapetiteparisinne:
Épp ez az egyik gondom, ez a 36 hónapos, jelen esetben 24 hónapos dolog hogy működik a gyakorlatban? Mert konkrétumot nem találtam. Ha alkalmazott is vagy, el kell kezdened külön fizetni az adóid mellett?

Be fogok menni az illető hivatalokba is természetesen, év elején valamikor, ám túl sok reményt nem fűzök ahhoz sem, rengeteg fórumon olvasgattam ilyen dolgokat, hogy egyik helyről küldenek a másikra, és konkrét válaszokkal csak a legritkább esetben tudnak szolgálni, ha egy kicsit bonyolultabb gondod van. Sőt, sokszor egyik hivatal ellent mond a másiknak. Amikor már odaköltöztünk, sokkal nehezebb lesz ez a bürokratikus rész, amikor egyből szükség lesz minden iratra, számra.

Amint szaladsz, úgy haladsz 2018.12.03. 12:53:38

@négyzet: Köszi, ez utána jelent meg, miután elküldtem az előbbi hozzászólásomat.

Tényleg nagyon hasznos dolgokat mondasz. A cél az, hogy amint megérkezünk, minél előbb bejelentett címünk és melónk legyen. Én is arra gondoltam, hogy a külön biztosítás-fizetés arra vonatkozik, ha nem adózol, stb., de sajna konkrétumot nem találtam erről. Romániában is így működik, de egy olyan állampolgárnak, aki alapvetően benne van a rendszerben. Azt nem tudom, hogy aki csak utólag akar csatlakozni (ahogy mi akarunk Magyarországon), azzal mi is történik ilyenkor. Remélem majd a megfelelő szervezetek felvilágosítanak az apróságokról! :)

Bredpitt Monika 2018.12.03. 14:36:07

@Májk Wazowski: ezt muszaj belinkelnem, hatha talalsz a tobb, mint ezer hozzaszolasbol valami ertelmeset,

hataratkelo.blog.hu/2013/11/26/egy_elkepeszto_kalvaria_tortenete_543?full_commentlist=1#comments

ugy latom a fenti sorokbol, hogy nem nagyon valtozott a helyzet taj es lakcimkartya ugyben, mi ezt 2007 ben jartuk ki, ugy hogy mar sirtam a munkahelyemen,
a bevandorlasi hivatalnal azt mondtak, addig nincs lakcimkartya amig nincs taj szam, az oep nel meg azt, hogy addig nincs taj szam, amig nincs lakcimkartya,

a bevandorlasi hivatalban mar felig sirva kerdeztem egy ferfit, hogy akkor en most mi a francot csinaljak, azt mondta ez egy joghezag es vegul adtak egy ideiglenes lakcimkartyat, az oep nel viszont valoban kertek a munkaszerzodest, ott a holgynek odaadtam a telefont, hogy o mondja el ferjem leendo munkaltatojanak, hogy aznapi datum legyen a szerzodesen, am ikor mi ott jartunk az oepnel, o erre azt mondta, hogy nem lehet, mert neki egy nappal azelott be kell jelentenie a munkavallalot az akkor meg apeh nel , vegul a no rabeszelte, hogy tegye meg, es bizonygatta, hogy nem fogjak megbuntetni,

nem szivesen, de aztan a munkaltato belement, de ugy, hogy o azt hajtogatta, ennek o fogja meginni a levet, mert az apehet nem fogja meghatni ez a joghezag dolog....

szoval szanalmas, es mi konnyebb helyzetben voltunk mert en magyar allampolgar vagyok

Bredpitt Monika 2018.12.03. 14:38:50

@Májk Wazowski: a suliban kapcsolatan en azt tanacsolnam, hogy a gyerek vagy ugy jojjon, hogy mar tudja az abct, vagy inkabb varjatok meg egy evet es ott tanulja meg a suliban, mert itthon az elso osztaly nagyon durva, mar az elso felevben megtanuljak az abc t...….

Golf2 2018.12.03. 14:46:03

Off.Ez példátlan. Egy amerikai intézményt kiszorítanak egy NATO-szövetséges országból. Egy európai intézményt elűznek az Európai Unió egyik tagállamából” - közölte a rektor.

Az egyetem közleménye.

Határátkelő 2018.12.03. 15:10:33

@Golf2: Az a baj, hogy ez nem off. :(

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.12.03. 15:46:55

@Bredpitt Monika: "a bevandorlasi hivatalnal azt mondtak, addig nincs lakcimkartya amig nincs taj szam, az oep nel meg azt, hogy addig nincs taj szam, amig nincs lakcimkartya, "
Minden ország így védekezik kábé a "nem kívánt" migráció ellen már évek óta.
Alkotnak egy ilyen 22-es csapdáját, előszűrőnek.Aki mégis meg tudja oldani, azt felveszik, beengedik; de a nagy többség nem tudja.
Ha meg ebbe beleesnek originál, tőzsgyökeres, autentikus költözők is, akkor meg szétteszik a kezüket ütemesen (ezt hívják úgy, hogy pingvinezés) és aszondják, hogy járulékos veszteség...

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.03. 17:05:00

@Határátkelő:

Miért gond, ha a iiberális janicsárképző hazamegy?

kifordított nagyanyó 2018.12.03. 17:05:05

@Határátkelő: Naaaa!! Tuuuttam én,hogy ballipsi blog vagytok!:))

Határátkelő 2018.12.03. 17:25:50

@kifordított nagyanyó: Szerintem semmi politika nincs abban, ha az ember nem örül annak, hogy bármilyen oktatási intézmény elmegy Magyarországról.

kék madár 2018.12.03. 17:57:13

Amerikaban is cimlapon van a CEU ellehetetlenitese. Sok felmuvelt elhetetlen, nyomorodott lelku fidesz szavazo lesantikalhat a kocsmaba es egy kis kannas borral unnepelhet.
Ha eddig buszke lettem volna a magyarsagomra, most hulyen pislognek.
www.youtube.com/watch?v=S9RbwDvpqD4

Madarsky 2018.12.03. 18:01:50

Van olyan hogy EU-s egészségügyi kártya, ingyen ki lehet váltani. Ha egy országban van TAJ jellegű biztosításod, akkor másik ország is elfogadja az ugyanolyan szintű szolgáltatáshoz, aztán majd egymás közt leboxolják. Nyilván az iskola nem fogja elfogadni, de az eü intézmények igen, bármelyik országban is váltod ki és mész a másikba vele.

Madarsky 2018.12.03. 18:01:52

@Bredpitt Monika: a csajom kb öt éve jött Romániából, ezzel a TAJ lakcímkártya kombóval nem volt gond, szó nélkül adtak lakcímkártyát arra a címre amit beírt hogy ott fog lakni (jogcímet nyilván igazolni kellett). TAJ kártyát meg kapott amikor munkaszerződése lett, azt a munkáltatója (multi) intézte neki.

Golf2 2018.12.03. 18:09:43

A nagyvárad téri ifiparkot tönkretevő nemzeti(fidesz) "köz"szolgálati "egyetemet" kéne inkább beszántani!

kék madár 2018.12.03. 18:39:05

se az origon, se a 888-on nincs egy szo se a CEU-rol.
Meg nem talaltak meg a migransozo, sorosozo megvilagitast, "csoda"

Határátkelő 2018.12.03. 19:00:36

@kék madár: Nehéz lehet is eldönteni, hogy most ünnepelni kell, hogy elmegy, vagy azt kell mondani, hogy nem is megy el.

Dikusz 2018.12.03. 19:01:21

@kék madár: Nyugi, dolgoznak rajta, még az emúttnyócévet is belefogják tutira keverni...

kardio1 2018.12.03. 19:11:56

@kék madár: melyik oldalon címlapos ?
Én a CNN, az ABCNews és a Foxnews oldalain semmit se találtam.
Megértem elkeseredésedet, és azt is, ha nem vagy büszke a magyar kormányra. De ez miért kell azt jelentse, hogy nem vagy büszke a magyarságodra ? Ez utóbbi az aktuális magyar kormány függvénye ?

morph on deer 2018.12.03. 19:25:04

Szerintem ezt elszúrtátok azzal, hogy direkt jöttetek Magyarországra!

Hogy minden frappánsan, hipp-hopp menjen, előtte Macedóniában kellett volna valamlyen komolyabb gazdasági bűncselekményt elkövetni, és akkor garantáltan napok alatt elintéződött volna minden papírmunka!
Komolyan!
Van rá példa, nem vicc, bármilyen furcsán is hangzik!

Legközelebb tessék előbb lopni pár milliárdot, és Magyarországon már megy is minden, mint a karikacsapás!

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.12.03. 19:33:56

@Dikusz: par eve van ez az uj rendszer (nekem is fabol vaskarikanak tunik). Aki kulfoldon eletvitelszeruen el, de magyar allampolgar (kijelentkezett a rendszerbol, es nincs bejelentett lakasa Mo-n), akkor kap egy "lakcimkartyat", amin - amennyiben jol tudom - csak annyi szerepel, hogy "kulfoldi cim". Erositsen meg benne az, akinek mar van ilyen. En nemreg igenyeltem meg ezt nalunk a konzulatuson, mert tavaly Mo-n problemakba utkoztem ugyintezeskor, ugyanis csak az utlevelet mint szemelyazonositot nem fogdtak el, ezt is kertek (banknal)...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.12.03. 19:44:15

@kardio1: az tulzas, hogy "cimlapos"...:) europai hirek kozott megemliti pl. Washington Post es par mas medium, de mint tudjuk, Mo kis pont a nemzetkozi politika teren, szoval ezt sem fogjak a vezeto hirek kozott emliteni :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.12.03. 19:48:07

@Zsuzsi65: "Erositsen meg benne az, akinek mar van ilyen"
Megerősítlek.
:D

kék madár 2018.12.03. 20:03:36

@Zsuzsi65: @kardio1: a WAPO-n, Reutersen cimlapos meg a Huffington Poston is, es meg nincs vege a napnak

kék madár 2018.12.03. 20:05:09

@Zsuzsi65: "Mo kis pont a nemzetkozi politika teren"
akkor miert irnak a Zorbanrol annyit?

kék madár 2018.12.03. 20:16:08

@Zsuzsi65: az annyi az az, hogy allandoan irnak rola bal es jobboldalon is. Ha gondolod, osszeszedek par linket.
Rendszeresen vezeto cikkben van a Times-ban, Economiston, Guardian-en, New York Times-on, stb. nem azert mert Trumphoz kotheto, hanem mert allandoak korulotte az emberi jogokal, korrupcioval, lopassal kapcsolatos balhek

www.washingtonpost.com/world/soros-founded-university-says-it-has-been-kicked-out-of-hungary-as-an-autocrat-tightens-his-grip/2018/12/03/26bdfc28-f6ed-11e8-8d64-4e79db33382f_story.html?utm_term=.143f3ed770ca

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.12.03. 20:29:04

@kék madár: ok, szivesen megnezek mas linkeket is :) (mindket oldalrol)

kék madár 2018.12.03. 20:46:01

@Zsuzsi65: csak az elso harom oldalt nyitottam meg
www.google.com/search?q=viktor+orban&rlz=1C1CHBF_enUS823US823&tbm=nws&source=lnt&tbs=qdr:m&sa=X&ved=0ahUKEwivk6LUtITfAhXiMn0KHZ-XCe0QpwUIHw&biw=1643&bih=871&dpr=1

New York Times
Fox News
Bloomberg
Reuerters
Al Jazeera
Guardian
Financial Times
Politico
Express.co.uk
...

Bredpitt Monika 2018.12.03. 20:50:51

A ceu hirhez annyit hogy vegtelenul elszomoritonak talalom, hogy ez lett az egeszbol. Szerintem szegyenletes, hogy egy ilyen jo hiru intezmenyt egyszeruen tudatosan ellehetetlenitettek.
Szegyen gyalazat, es igen en is szegyellem ilyenkor magam.
Vegtelenul szuk latokoru ez a gondolkodas, aki pedig vevo ra, annak fogalma sincs arrol, hogy milyen szinfoltot hagytunk letorolni Budapest terkeperol.

es megint csak odajutottunk, hogy meg lehet kerdezni, hogy akarjak, hogy itt egy mukodo tarsadalom legyen a jovoben,

de azert szorakozzunk azzal, hogy ilyen kerdesekkel bombazzuk az embereket, van e minden gyermeknek joga olyan csaladban nevelkedni, amiben jelen van az apa is meg az anya is, gratulalok , agyatlan seggfej banda

es ugye hova koltoztek, a vilag egyik legelhetobb varosaba, ahol ugye tudjuk, Lazar megmondta, sok a szemet, SZANALMAS

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.12.03. 20:54:06

@kék madár: mondjuk en kifejezetten CEU-ra gondoltam, mert most az volt megemlitve, de koszi a linket :)

Olliék 2018.12.03. 20:58:02

@kék madár:
888.hu/article-a-het-legjobb-hire-becsbe-koltozik-a-soros-egyetem

Csak akkor klikkelj, ha teljesen felkészült vagy. A kommentek felérnek egy bántalmazással.
Egyszerűen nem értem azt a primitív gondolkodást, ahol basszus tapsolnak annak,hogy egy oktatási intézmény elmegy.

dorian gray · http://doriangray82.blogspot.com/ 2018.12.03. 21:01:04

Én bevallom a kezdeti 2-3 hetes cirkusz után, nem foglalkoztam a CEU dologgal,lévén olyan szinten alpári zsigeri dologgá züllött, mint nagyon sok minden a közbeszédben otthon. Magyarán érelmes módon nem lehetett beszélni róla.Vagy fideszbirka vagy, ha nem okádasz miatta Orbánra, vagy libsistetü, ha bármit mondasz,ami pozitív róluk. Ez a szellemi szint nagyon gáz itthon. Szóval nem figyeltem, a fejleményeket. Viszont emlékeim szerint valami olyan dologból (is) indult ez a balhé, amit a CEU nem teljesített a törvény szerint. Lévén amerikai diplomát ad, kellene, hogy leegyen amerikai kampusza..ez nincs. Plussz valami egyezmények,papírok nem tudom. Ezek idehaza törvények úgy tudom, magyarán a CEU eddig sem felelt meg nekik,és most azt mondták, hogy tessék betartani. Erre ők azt mondták, hogy nem. Emlékeim szerint ebből indult a "nagy elüldözés". Ami azért így kicsit vicces. Aztán lehet,hogy menet közben ezek változtak és kitaláltak mást ellenük, mert mondom én nem követtem a kezdeti időszak után az eseményeket.

Shanarey 2018.12.03. 21:07:21

@dorian gray:

A probléma, úgy kezdődött, hogy a FideSS megváltoztatta a szabályokat. Nem mellesleg, amíg közülük sokan oda jártak, nem volt gond, de most Sorosozni kell, s a CEU az ő általa létrehozott egyetem.

somlobodog 2018.12.03. 21:16:47

@Bredpitt Monika: ez az ABC dolgot nem értem. A te gyereked az usaban nem 5 évesen a kindergartenben tanulta az abct? Sőt vagy korábban 4 évesen, ha járt valami normális oviba (az enyém a pre-k végére tudta teljesen a kis és nagybetuket is - nem zseni, a csoport 80%a kB simán megtanulta és egy csomó sight wordot is). Szerintem itt sokkal korábban kezdik ezt az egészet mint Magyarországon.

négyzet 2018.12.03. 21:24:13

@Májk Wazowski: Ha lesz munkaszerződésed, lesz TAJ-számod is. Ezzel nem lesz gond. Előbb a lakcím kell persze, hogy meglegyen.
EU-s országokról van szó, és így a társadalombiztosításnak vannak szabályai. Ha huzamosabb ideig akarsz élni egy másik EU-s országban, akkor az ottani társadalombiztosítóhoz regisztrálnod kell. Ez a szabály minden országra érvényes. Ha munkád van, muszáj, hogy adjanak TAJ-számot. Illetve le kell mondanod a romániai biztosítást. A romániai biztosítótól legyen E104-es nyomtatványotok, a felnőtteknek. Ezen szerepel, hogy milyen biztosítási jogviszonyaitok voltak. Ez azért fontos, mert a más EU-tagországban töltött biztosítási idő beleszámít az új országod biztosítási idejébe. A gyerekeknek, akik az eltartottaid, természetesen ugyancsak jár az ellátás.

Amúgy én azt javaslom, hogy ne facebook csoportokban és hozzászólásokban keresd a megoldást. Persze jó mások tapasztalatáról tudni, de én úgy látom, hogy sokan szeretnek paráztatni, és nem győzöm az ismerőseimet nyugtatni, amikor jönnek a tizenéves sztorik, amik talán nem is úgy voltak... Sajnos sok faramuci cikkecske is kering a neten. Először is az OEP, NEAK oldalát ajánlom, de mivel ezek sokszor olvashatatlanok a nyelvezet miatt, az EU-s oldalak is jó kiindulópont, hogy tudd, mik a jogaid.
ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=858&langId=hu

gabors 2018.12.03. 21:25:24

@geegee: "
Kurvanagy, főleg a dobozok feliratai...
:D "

jo hogy szoltal korabban csak a filcek tuntek fel a tobbi jobb

cionista vilaguralom 2018

fekete mise kellek

mega migrans porno DVD

:-)))

kék madár 2018.12.03. 21:26:08

@Olliék: elolvastam, azutan lattam, hogy ezt irtam.
Azt nem ertem, hogy akkor a fel kormany miert nem gyujtja fel a sajat CEU-s papirjait a Kossuth ter kozepen?

kék madár 2018.12.03. 21:26:59

@Zsuzsi65: ja akkor felreertettelek. Ha arra is van de persze Orbanra tobb

gabors 2018.12.03. 21:33:42

@kardio1: "@kék madár: melyik oldalon címlapos ?" keresd jobban...

meg az aljazeera is hozza !!!

www.aljazeera.com/news/2018/12/george-soros-funded-university-forced-budapest-181203143206519.html

Olliék 2018.12.03. 21:35:05

@kék madár: :D ez az öt forintos kérdés. A CEU helyében találnék okot az érdemtelenségre.

gabors 2018.12.03. 21:40:03

@Zsuzsi65: "Aki kulfoldon eletvitelszeruen el, de magyar allampolgar (kijelentkezett a rendszerbol, es nincs bejelentett lakasa Mo-n), akkor kap egy "lakcimkartyat", amin - amennyiben jol tudom - csak annyi szerepel, hogy "kulfoldi cim"."

en megtartottam a regit sot legutobb meg megvaltoztattam a cimet ... pedig kisvaros leven jol tudta az ugyintezo is hogy tobb mint 20 eve elek az usa-ban ...

de en meg ugy tudtam hogy pl lakcimkartyat nem lehet kulfoldon intezni a konzulatusok nem foglalkoznak ilyennel (de lehet rosszul tudom) azt bejelentheted hogy hogy letelepedsz de ott nem fogsz se uj szemleyit vagy lakcimkartyat kapni... (de megint lehet hogy rosszul tudom de ez van a konzulatus honlapjan)

kardio1 2018.12.03. 21:59:36

@kék madár: megtaláltam a Washington Post weboldalán, de nem a címlapon. A cikk érdekes, mondjuk feltűnő, hogy az amerikai nagykövet nem akadt ki egyáltalán a döntésen. Nyilván a WP nem Trump-párti. Az az állítás meg legalábbis véleményes, hogy a CEU lett volna a legszínvonalasabb magyarországi egyetem.
Ettől függetlenül szerintem is elfértek volna Magyarországon.

kardio1 2018.12.03. 22:06:51

@Shanarey: köszi a linket. Az eredeti kérdésem az volt kékmadárhoz, hogy hol címlapos, vezető hír a CEU költozése. A BBC honlapján sem az, de nyilván meg lehet találni. A bajom ezzel a cikkel ugyanaz, mint a Washington Post cikkével: csak a CEU képviselői nyilatkoznak.

kardio1 2018.12.03. 22:11:36

@gabors: neked is azt tudom mondani, hogy a kérdésem a hír címlapos voltára vonatkozott, nem arra, hogy meg lehet-e találni a hírt az adott oldalon.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.12.03. 22:19:23

@gabors: most mar lehet intezni, csak tovabb tart, mint Mo-n. Mult evben, mikor otthon voltam, csak az ide visszautazasunk elotti napon botlottam abba a problemaba, hogy kellett volna a lakcimkartya, igy mar nem igazan volt idom, hogy ott elintezzem. Itt a konzulatuson 1-2 honapja beadtam a kerelmet, es majd valamikor postazzak (vegulis nem surgos, mostanaban nem utazom haza).

kamionosjoe 2018.12.03. 22:22:35

Ezt a posztot biztos valami nő írta, teli ven tök felesleges aggódással. Nem kell itt szórakozni, hanem csinálni kell, ha egyszer elhatároztad magad. Ad. 1. Júniusig be van íratva a gyerek az oviba, fogom, bemegyek holnap és kiíratom, kész már nincs beíratva. Ad 2.Oké megvárom a júniust és csak akkor kezdek bele az intézkedésbe, akkor lehet, hogy nem tud kezdeni a gyerek szeptemberben csak október vagy november, láttunk már ilyen is semmi gond. Ad 3. Ha nem lehet állami iskolába adni, akkor végső megoldásként még mindig van egyházi vagy akár privát iskola vagy megántanuló lesz. Sőt még olyanról is hallottam, hogy évvesztes lesz és plusz egy évet óvodában marad. Olyan nagy veszteség akkor sem éri, sokan vannak így. Szóval valami megoldást mindenképpen ki lehet találni, csak gondolkodni kellene és nem nyavalyogni.

Csodabogár 2018.12.03. 23:02:48

@Májk Wazowski: Most ez lehet, hogy buta kérdés, de úgy gondolod az átköltözést, hogy összepakoltok, kijelentkeztek és elutaztok Debrecenbe? Semmi előzetes lakás és állás keresés?

Csodabogár 2018.12.03. 23:08:06

@Zsuzsi65: Embernek volt ilyenje, bár volt itthon is lakása, de valamiért ott akarta az állandó lakhelyét bejelenteni. Aztán megszünt az ok amiért csinálta és vissza jelentkezett ide. Kapott megint itteni lakcímkártyát. De azon tényleg az volt, hogy külföldi cím. Önkormányzatnál intézték simán ment.

kék madár 2018.12.03. 23:10:04

@kardio1:
#1 a cimlapon levest csak screen capture-rel tudom bizonyitani, mert felorankent valtozik
#2 szerinted a masik oldalnak mik a racionalis ervei? Tenyleg erdekel, kivancsi vagyok. Lelkem melyen Trump es Orban rajongo szeretnek lenni, szeretek a gyoztes oldalhoz tartozni

Csodabogár 2018.12.03. 23:11:56

@Bredpitt Monika: A szomorú az, hogy minden választáson felteszik a kérdést. A választ meg ismered. Mi vagyunk a kisebbség ebben az országban.:-(((

kék madár 2018.12.03. 23:15:22

@kardio1:
" De ez miért kell azt jelentse, hogy nem vagy büszke a magyarságodra"

csak trollkodtam.

vándor madár 2018.12.03. 23:42:11

@ Posztíró:

Az iskolához nem tudok hozzászólni, de nyilván el kell rendezni a gyerek helyét előre, ha Mo-n van, ha nincs, nem július közepén kell nekiállni. A te gyereked státusza nem lesz azonos a külföldön született magyar állampolgárságú vagy vegyes házasságú szülők gyermekének a státuszával, úgyhogy ezzel a témával nektek nem kell foglalkozni.

Az egészségbiztosítás pedig EU állampolgároknál pontosan szabályozva van, egyformán működik minden tagállamban.
Nem kell semmiféle megállapodáson alapuló biztosítást kötni meg súlyos tízezreket sem fizetni. Aki EU állampolgárként legálisan Magyarországon tartózkodik és van munkahelye, annak jár a TAJ kártya. Már négyzet megírta, hogy a román Egészségbiztosítótól kell hozni a megfelelő EU formanyomtatványt, aminek most már esetleg nem E 104 a neve, hanem S1. Ez bizonyítja, hogy Romániában is jogosultak voltatok egészségügyi ellátásra.

Romániában addig nehogy kijelentkezzetek az egészségbiztosításból, míg Mo-n nincs meg a biztosítás, mert akkor tényleg fizetős lesz a dolog, ha valami történik! Az ottani kijelentkezéshez is kell majd egy igazolás Mo-ról.

europa.eu/european-union/index_hu

europa.eu/youreurope/citizens/work/social-security-forms/index_hu.htm

www.krankenkassen.de/ausland/eformulare/e-formular-104/

www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_magyarorszagon/jogosultsag_az_ellatasra/az_egsszsegbiztositas_szolgaltatasaira_jogosultak

"Lehetséges az, hogy Magyarországra teljesen legális módon, magyar állampolgárként letelepedve nem oldhatjuk meg gyerekünk beíratását egy állami iskolába, és nem számíthatunk az állami egészségügyi szolgáltatásokra hosszú ideig a költözést követően sem (amennyiben költözünk ilyen körülmények között)?" Nem.
1. Magyarországon belül is elköltöznek az emberek más településre és az ő gyerekeik is járnak iskolába.
2. A gyerek lehet magántanuló is.
3. Aki magyar állampolgár, Mo-n lakik és nincs biztosítási jogviszonya, az fizetheti saját maga is az egészségbiztosítást, ez 2018-ban napi 244 Ft, de csak orvosi ellátásra jogosít.
4. Gyerekekre senki nem fizet TB-t Mo-n iskolaköteles korig, de tovább sem, ha iskolába járnak.
5. Aki EU vagy más szoc. egyezményes országból költözik egy EU tagállamba, annak igazolnia kell a jogfolytonosságot a kedvezmények igénybevételéhez.

kardio1 2018.12.03. 23:45:27

@kék madár: biztosan úgy volt, nem kekeckedésből kérdeztem, csak amikor megnéztem a hivatkozott oldalakat, keresgélnem kellett.
A másikra: nem az volt a mondandóm lényege, hogy kinek milyen racionális (vagy akár nem racionális) érve van az igazának az alátámasztására, hanem hogy a pártatlan újságírónak (van ilyen ?) kötelessége lenne a vitatkozó felek mindegyikének álláspontját megkérdezni, már persze ha nem véleménycikk akart ez lenni.

kardio1 2018.12.03. 23:46:31

@kék madár: nahát ! Nem csak fidesz-trollok léteznek ? :)

kék madár 2018.12.03. 23:52:07

@kardio1: "a pártatlan újságírónak (van ilyen ?) kötelessége lenne a vitatkozó felek mindegyikének álláspontját megkérdezni"
szerintem barmilyen ujsagironak kotelessege. Es pl. a 444-en nagyon sok cikk van a kormany allaspontjarol, ha nem is ma de tegnaptol visszafele amikor nyilatkoztak az ugyben.

Nekem ez egy sokat mondo mondat:
"Az egyetlen, ami különös volt a mai napban, hogy ekkora vereséget a másik oldalon a győztesek ünneplésének zaja kellett volna, hogy kísérjen. Igen, veszítenek a diákok, az oktatók, Budapest, a tudományos élet, de legalább a Fidesz ünnepelhetne. Ehelyett azt mondják, hogy „ez csak blöff, a CEU nem is megy sehova”, és nem merik nyíltan felvállalni, hogy pontosan az történik, amit el akartak érni."

kék madár 2018.12.04. 00:01:35

@kardio1: en vagyok a legnagyobb troll!

kardio1 2018.12.04. 00:04:13

@kék madár: bocsi, de 444-et nem olvasok. Éppúgy, ahogy 888-at sem....

Shaktee 2018.12.04. 01:40:20

@balcán maxval bircaman:

Pont ezért gond, hogy a magadfajták ezen örömködhetnek.

CEU képezte a fideszes janicsárokat is? Kár volt beléjük.

blackhairlady 2018.12.04. 05:03:41

@kardio1: Valahol biztos, hogy szerepel az amerikai hirek kozott mert a ferjem is kerdezte, hogy mi ez az egesz historia?

trabant 2018.12.04. 07:33:56

@kardio1:

Pedig némi 444-es hírháttérrel tisztábban látnál. De ha nem fontos, akkor lehet trollkodni.

Bredpitt Monika 2018.12.04. 08:05:45

@somlobodog: ha nem ertesz valamit kerdezz nyugodtan, nem mondtam soha, hogy a gyerekem az usaban jart oviba.....

Bredpitt Monika 2018.12.04. 08:17:50

@somlobodog: meg annyit, hogy en meg azt nem ertem hogy jon ehhez a poszthooz az en gyerekem,

ok Romaniabol jonnek ide , Magyarorszagra, en meg iskolakban dolgoztam es latom, hogy milyen tempoban haladnak az abc vel, azt ugyan nem tudom, hogy Romaniaban az oviban mikor tanulnak a gyerekek abc t, de itthon nem tanulnak, sot, kifejezetten kerni szoktak az ovonok, hogy a gyereket ne tanitsak az abc re a nyari szunetben,

ez egyebkent gond szokott lenni akkor, amikor a gyerek vissza van tartva a sulibol, mert a szulo meg inkabb ad neki egy evet , aztan ezek a gyerekek sokszor mar maguktol kezdik megismerni az abc t, udv

Bredpitt Monika 2018.12.04. 08:19:08

@vándor madár: koszi a posztiro neveben is, hogy ujra itt voltal, ertelmesen segitokeszen reagaltal, tiszteletem

Golf2 2018.12.04. 08:32:27

néhány napja maga az amerikai nagykövet, David Cornstein hagyta cserben őket azzal, hogy Soros és Orbán magánügyének minősítette a témát...Két lábbal rúgnám ki!

kronikas 2018.12.04. 09:03:39

@balcán maxval bircaman: miért gond... picit inkább ők mint ti... igaz nektek nem kell egyetem, elég hinni...gondolkodni meg minek.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.04. 09:15:54

@Shaktee:

Nemigen vannak a mai Fideszben Soros-emberek...

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.04. 09:15:57

@kronikas:

S kinek kell egy kamuegyetem?

S láthatóan az amerikai kormány is így gondolja, ami számomra egyébként meglepetés, nem hittem, hogy Trump képes lesz ebben is szembe menni a Külügy lobbijával.

Bredpitt Monika 2018.12.04. 09:47:02

@Golf2: szerintem is nagyon szomoru hogy igy reagalt ra, de hat o is csak kozvetit, ugy gondolom

Grand Prix 1800 2018.12.04. 10:27:30

Nem "kell" elhagyni őseink földjét, mert ha a magyar őslakosok elmennek, akkor teljesen az oláh megszállóké lesz Erdély.

Grand Prix 1800 2018.12.04. 10:27:30

"Hozzászólásod előzetes moderáció után jelenik meg."

Ja? Akkor erről ennyit.

BiG74 Bodri 2018.12.04. 10:27:30

A magyar helyzetről annyit, hogy pl. hogyan történhet meg ma Magyarországon, hogy egy párhónapos örökbe adott csecsemő taj számát előbb törlik, aztán basszák kiadni az újat?

A CEU oktatását pedig a piac árazza, nem a pöcsfejek. Nekünk itt a parlagon nem kell semmi, inkább éhen döglünk!

m.t. 2018.12.04. 10:27:30

Sok sikert kivanok a poszternek Debrecenhez, valami lakast szerezzenek be a kozeljovoben mert az arak itt is csak noni fognak, ugyanaz kezdodik mint Kolozsvaron.

m.t. 2018.12.04. 10:35:12

@Golf2: @Bredpitt Monika:

Par honapja az volt a Trump-adminisztracio terve hogy a nagykovet korbedicseri az Orban-kormanyt es Magyarorszagot, amazok pedig majd letesznek a CEU kiebrudalasarol, latvan hogy Uncle Sam megis csak torodik veluk.

Lattuk hogy mennyire hatotta ez meg a kormanyt, es az USA-nak ez most nagyon ciki, ugyhogy ertheto hogy utolag probaljak elbagatellizalni.

Dikusz 2018.12.04. 10:48:16

Már megint index címlapos a poszt...
Ami nem lenne baj, de az adott napon megjelenő írást teljesen tönkrevágja, bármilyen jó is legyen az. Most is ez fog történni...

Mivel a neveltetésem tiltja (annak ellenére, hogy nem előkelő környéken nőttem fel) azt, hogy csúnyákat kívánjak annak, aki egy nappal később teszi címlapra a posztot, inkább nem üzenek neki semmit, pedig lenne rá egy-két ötletem, mi érje egy nappal később...

London2009 2018.12.04. 10:50:10

@Dikusz: mar tegnap kora delutan kikerult az indexre a poszt.

négyzet 2018.12.04. 10:50:30

@vándor madár:
igazad van, már S1 a nyomtatvány neve. Érdekes, hogy mi most költöztünk külföldre, és itt még a régi nevén hívják a nyomtatványokat.

Illetve igen, nem szabad addig kijelentkezni a román biztosítótól, amíg nincs munkája a poszternek. Én úgy vettem le, hogy munkára fognak jönni. A sorrend persze az, hogy először munkakeresés, aztán a munkaszerződéssel TAJ igénylése, aztán megvan a cucc, akkor a román biztosítótól kijelentkezni. A többi családtagnál ez nem tudom, hogy néz ki, mármint Magyarországra bejelentkezve. Én például nem tudtam bejelentkezni a svéd biztosítóhoz családtagként, kellett volna az E104 a magyar biztosítótól, hogy nem vagyok biztosított, de a magyar biztosítónak meg a svéd E104-nek megfelelő igazolás kellett volna arról, hogy ott már biztosított vagyok. 22-es csapdája... Aztán néhány hét múlva lett munkám, úgyhogy ez meg fog oldódni.

Dikusz 2018.12.04. 11:32:41

@London2009: Jaaaa....!
Akkor meg csak azt tudom mondani, hogy miért ilyen kevés a hozzászólás, amikor címlapos a posztó? :)

De azt hiszem, az nem mentség számomra, hogy nem néztem, mikor tették címlapra. Ez ez az eset, amikor ha csöndbe maradtam volna, okosabbnak látszottam volna...

Van egy koncert, amit megnéznék, de nem tudom, szerinted érdemes-e?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.04. 12:10:52

@m.t.:

Inkább arról van szó, hogy az amerikai elit megosztott, s az egyik részt nem izgatja mi Soros érdeke.

Közismert, hogy Soros Amerikában az ellensége Trumpnak, azt hiszem, ez világos mindenkinek.

Shaktee 2018.12.04. 12:56:06

@balcán maxval bircaman: Orbán, Dajcs, Kovács, Kövér..soroljam még tesókám?

kardio1 2018.12.04. 13:06:00

@trabant: a 444 ugyanaz pepitában, mint a 888, egyik kutya, másik eb.

kardio1 2018.12.04. 13:09:35

@Shaktee: én már csak a mai honlapot látom, azon jól legörgetve van egy véleménycikk. Ebben benne van az előző napi híradás. Az címlapos volt, a nytimes.com-ot beírva egyből láttad ? Vagy beírtad a gugliba, hogy nytimes+CEU ?

kardio1 2018.12.04. 13:13:27

@Shaktee: a cikket már tegnap olvastam, nem volt a címlapon. Ismét mondom, a kérdésem, amit kék madárnak feltettem, arra vonatkozott, hogy címlapon volt-e a hír, nem arra, hogy volt-e hír. Egyébként érdekes, mennyiszer emlegették Soros-egyetemként a nem Orbán-barát médiában a CEU-t.

somlobodog 2018.12.04. 14:02:35

@Bredpitt Monika: jaaa. Ok. Azt hittem itt usaban járt suliba/oviba és azon lepődtem meg hogy kiemelted hogy Magyarországon elsőben kell tudni az egész abct. Mikor Amerikaban már 5evesen bőven tudják. És mivel azt hittem te itt éltél sokat így a gyerek is és ebből tévesen azt kovetjeztettem hogy tudod itt mi az iskolai rendszer. KB ennyi.:)

Shaktee 2018.12.04. 14:43:21

@kardio1: Nem tudom hogy mennyire számit hogy cimlapos-e az ország szégyene..

kardio1 2018.12.04. 14:51:48

@Shaktee: az egy másik téma, hogy ki mit gondol a CEU távozásáról.

Visszautalva egy közelmúltbeli posztra arról, ki honnan, és miről tájékozódik, engem most sokkal jobban érdekel, hogy mire fut ki a gilets jaunes mozgalma, mihez kezd a kormányzat a társadalomban meglévő törésvonalakkal, mint hogy Budapestről Bécsbe költözik ez az egyetem.

kék madár 2018.12.04. 15:21:42

@kardio1: "a 444 ugyanaz pepitában, mint a 888, egyik kutya, másik eb."
ugye azert ezt nem komolyan irtad? Ordito kulonbsegek vannak a ket ujsag kozott. az egyik egy kormany altal penzelt hazugsag es alhir gyar es kormany propaganda es uszito gepezet, a masik meg egy magan vallalkozas. 10+ fuggetlen ujsagiro termeke olvasottsag fuggo de minden politikai motivacio nelkul
Hasonlits ossze random 2 cikket

kék madár 2018.12.04. 15:23:03

@balcán maxval bircaman: Amerikat megtalalod a terkepen egyebkent, mert a hulyesegek alapjan amit irsz szerintem kevered valamivel.

kardio1 2018.12.04. 15:25:05

@kék madár: megtettem, mielőtt az előző kommentet írtam. Ettől függetlenül értem, te miért látod másként.

Shaktee 2018.12.04. 15:37:30

@kardio1: Már lefutott a sárgamellényes ugy,

Macron meghatralt az adokkal.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.04. 15:37:54

@kék madár:

S ez hogy jön ide?

Nem keverem. Az USA elitje megosztott manapság, innen gyengesége. S a Soros-egyetem ügye pont ezt árulta el ismét.

Bredpitt Monika 2018.12.04. 15:44:23

@somlobodog: csak azert emeltem ki, mert oket feltem attol, hogy rosszul jon majd ki a lepes a gyereknek, szoval akkor ennyi,
amugy en akkor jottem haza a gyerekkel amikor meg nem volt ket eves, szoval o itt szocializalodott, kint aztan, amikor visszamentunk egy evre, a harmadik osztaly masodik felet es a negyedik elso felet jarta,

Shaktee 2018.12.04. 16:00:38

@balcán maxval bircaman:

Csak a gyengét lehet megosztani, ezt tudja jol Putyinod is.

Meglátjuk mi van Mueller tarsolyában.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.04. 16:33:02

@kék madár:

Független újságíró nincs, ill. csak ha egyedül van és a maga gazdája. Egy médiánál dolgozó újságíró MINDIG függő.

Próbáld meg 444-es újságíróként dicsérni a Fideszt, vagy 888-as újságíróként dicsérni a ballibeket! Fél óra múlva hivatni fog a főnök, "megköszönni" a munkádat.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.04. 16:33:06

@Shaktee:

Érdekes, a CNN szerint se független a CEU...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.04. 16:33:23

@Shaktee:

Mindent meg lehet osztani. ha nem 1 ember birtokolja a teljes hatalmat, már vannak ellentétek.

Shaktee 2018.12.04. 16:37:43

@maxval balcán bircaman:

Különösen akkor ha egy ország bő harminc százaléka egyfogú szavazó.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.04. 16:53:52

@Shaktee:

Erről szól az általános szavazati jog, nem csak a milliárdosok szavazhatnak.

Shaktee 2018.12.04. 16:55:16

@maxval balcán bircaman: Milyen kis liberális teccik lenni..:-)

kardio1 2018.12.04. 17:00:31

@Shaktee: Ne haragudj, de ez nem cimlap így. A címlapos sztori az, amit a cnn.comot bepötyögve megnyitsz. Értem én, hogy az európai hírek között keresgélve megtalálod, de ez nem az, amiről beszéltem.

kardio1 2018.12.04. 17:01:58

@Shaktee: helyesen: a cnn.comot megnyitva az első oldalon találsz, főleg, ha vastagbetűs.

kardio1 2018.12.04. 17:04:10

@kék madár: Ne viccelj már ! A 444.hu újságírói nem függetlenek. Nem a magyar kormánytól függenek, de nem függetlenek.

kardio1 2018.12.04. 17:13:06

@Shaktee: egyáltalán nem lefutott az ügy. Ha az első alkalommal, november 17 után rögtön meglépték volna ezt, elég lett volna talán (bár az eredeti követelés sem 6 hónapos moratórium volt az adóemeléssel kapcsolatban, hanem annak teljes törlése), de most már régen túlhaladt azon a ponton az elégedetlenség, hogy ez elég lenne.
Macron ugyanúgy lenézően kezelte a szegényebb rétegeket, mint ahogy te is viszonyulsz az egyfogú szavazókhoz, ahogy a szadesz is tette, amíg létezett. Ez a mai tömegdemokráciákban nem járható út, akár tetszik, akár nem.

kék madár 2018.12.04. 17:20:56

@kardio1: a fuggetlen szot ne kezdjuk definialni, de en ebben a mondatban arra hasznaltam, hogy nem fuggenek a kormanytol vagy az ellenzeketol, vagy barmilyen gazdasagi vagy politikai, vallasi lobbitol. Az alkoholban, marihuanaban nem lennek biztos

Shaktee 2018.12.04. 17:24:19

@kardio1:

Mindig az egyfogúak szívnak, halálra adóztatnak, kilakotatnak, s meghalnak a háborúkban.

Macron visszahőkölt, nem vetik be a hadsereget, 6 hónapig nem lesznek az adók emelve.

Shaktee 2018.12.04. 17:24:56

@maxval balcán bircaman: Nem szégyen az, ne szabadkozz :-)

kardio1 2018.12.04. 17:29:57

@kék madár: ezt a "bármilyen gazdasági, politikai, vagy vallási lobbitól való függetlenséget" nem állítanám.
A helyzet az, hogy mint gyakorlatilag mindenki, benne vagy a saját információs buborékodban, ez pedig gyakorlatilag lehetetlenné teszi a pártatlan hozzáállást. Márcsak azért is, mert nem semleges számunkra a téma.

kék madár 2018.12.04. 17:30:11

@balcán maxval bircaman: megkerdeznek par nyilvanvalo dolgot a legutobbi par hozzaszolasoddal kapcsolatban pl mit tudsz a 444-rol, es hany szerzojuket ismered, szemelyesen, de nem erdekel.

kardio1 2018.12.04. 17:31:39

@Shaktee: köszi, hogy újra leírtad a véleményedet. Már válaszoltam rá. A híradásokból nem tudod érzékelni a hangulatot.

kék madár 2018.12.04. 17:32:36

@kardio1: ANYAGI fuggetlensegre gondoltam, nem szimpatiara meg hopes and dreamsre.
De maradjunk a konkretumoknal, kitol es mitol fugg a 444?

kardio1 2018.12.04. 17:47:49

@kék madár: nem értelek. Szerinted, ha valaki ingyen és bérmentve, semmilyen, anyagi vagy nem anyagi függésben nem lévén a hivatkozott személytől, megírja egy újságcikkben, internetes portálon, hogy Mészáros Lőrinc saját tehetsége okán, mindenféle segítség nélkül jutott jelenlegi pozíciójába, mindig ő adja a legjobb ajánlatokat stb., akkor ő független véleményt fogalmaz meg ? Én ilyen értelemben használom a függetlent, a pártatlan szinonímájaként.

Dikusz 2018.12.04. 17:53:02

@London2009:

A Lumen Christi Gospel Kórus -nak lesz egy koncertje vasárnap, ha kapok még rá jegyet.

kék madár 2018.12.04. 18:00:18

@kardio1:
en nem hiszem, hogy a kicsike agyammal en lennek hivatott a fuggetlen ujsagiras meghatarozasara.
De, nyilvan egy belvarosi meleg, szinkronuszu vegetarianus ujsagiro mashogy all a vilaghoz, es ugyanarrol a naplementerol mashogy fog irni mint egy haromgyerekes tanyan elo hobbivadasz.
Attol lesz fuggetlen, hogy nem mondja meg neki senki, hogy hogy irjon es mirol, csak azt varjak tole amit az ujsagiroktol (majdnem) mindenki:
en.wikipedia.org/wiki/Journalism_ethics_and_standards

kardio1 2018.12.04. 18:34:13

@kék madár: persze, de attól még részrehajló simán lehet, ilyenformán mások érdekeit szolgálja.
A 888-nál sem az fáj neked valószínűleg, hogy kap-e pénzt az újságíró, vagy hogy elrabolták-e a gyerekét, hogy azt írja, amit. Neked az ott olvashatókkal van bajod. Nekem meg a liberális párjával is. Ezért nem olvasom egyiket se.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.04. 18:48:53

@kék madár:

Ismerni kell a szerzőt egy média megítéléséhez? Nem elég OLVASNI a cikkeket?

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.04. 18:48:57

@kék madár:

A 444 újságírói a tulajtól függenek.

Maga a 444 meg a szponzoroktól.

Gondolod, hogy nem szűntetné meg Soros a 444 finanszírozását, ha az hirtelen a Fidesz mellett kezdene érvelni?

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.04. 18:49:22

@kardio1:

Én buborékmentes vagyok. Sőt igyekszem TÖBB nekem nem tetsző médiát olvasni.

Fogadni mernék, hogy az átlag magyar ballib szavazónál 5-ször többet olvasok magyar ballib médiaterméket.

Pl. MINDEN nap átolvasom: 168 óra, HVG, Kettős Mérce, 24.hu, Népszava. Megnézem az ATV egyes műsorait. letöltve. De belenézek más ballib médiákba is. A 444-be is, bár azt nem kedvelem bulvárstílusa miatt.

A fideszes médiákból szinte csak a Mandinert olvasom állandóan, meg az Echo TV-n 3 műsorszámot.

kék madár 2018.12.04. 18:53:33

@kardio1: "A 888-nál sem az fáj neked valószínűleg"
Nekem a hazugsagokkal van a bajom, semmi massal, ne bonyolitsuk. A 444-en ha agyonutsz se talalok hazugsagot, a 888-on minden masodik mondatban.
Ez oriasi kulonbseg.

kék madár 2018.12.04. 18:57:28

@balcán maxval bircaman: agyatlanul sorosozol, nezz utana, hogy ki a 444 tulajdonosa

Golf2 2018.12.04. 19:00:20

@kardio1: A liberalizmus, más néven szabadelvűség, a szabadságot jelentő liberty szó után alapvetően a személyes szabadságon és törvény előtti egyenlőségen alapul, Gyökerei a 17–18. századra, a felvilágosodás idejére nyúlnak vissza. Olyan korábbi alapvető elveket tagadott meg, mint az uralkodók isteni felhatalmazása, az öröklött kiváltságok, államvallás és protekcionizmus.
senki sem lophat, vagy alkalmazhat kényszert másokkal szemben.
alapelv, miszerint az állam ne hatoljon az egyén magánéletébe...Éljen a liberalizmus!

Jossarian 2018.12.04. 19:08:31

@Határátkelő: off: a ceu az egy vicc volt, az erdelyi sapientia budapesti megfeleloje. Ideologiahoz kotodo rabszolgakat kondicionalt gyakorlatilag nulla tudasalappal. Lett volna lehetosegem ott tanulni, hosszas merlegeles utan mast valasztottam, jol tettem. Megegyszer: EN valasztottam masik tovabbtanulasi lehetoseget (2002-ben) es nem bantam meg, az ido engem igazolt.
On: a letelepulni szandekozoknak, oszinte reszvetem, meg nem tudjak mi var rajuk ...

kardio1 2018.12.04. 19:18:17

@kék madár: az ott ebben a pillanatban található cikkek tendenciózusak, egy adott politikai véleményt képviselnek. Ha te egyetértesz ezzel a véleménnyel, olvasd a honlapot. Nekem nem jön be, ezért nem fogom továbbra sem. Cikk címe: a kormányuk szerint rosszul járnak a britek a brexittel, majd a cikkben a Bank of England adott ki ennek megfelelő előrejelzést. A Bank of England a brit kormány része? Az alá van rendelve ?
Az atlétikai vb-vel kapcsolatban is csak arról bírtak írni, hogy el fognak szállni a költségek. A 888.hu-n meg csak arról nem.

kardio1 2018.12.04. 19:21:37

@Golf2: ma a liberalizmus már nem erről szól, mivel minden politikai erő ezen korábbi elvek szerint gondolkozik. Ma a liberálisoknak újabbnál újabb védendő csoportokat kell keresniük, hogy igazolják létjogosultságukat.

kék madár 2018.12.04. 19:34:54

@kardio1: kezdjem el a hazugsagokat kimazsolazni a 888-rol? Este neki tudok esni...
Az komolyan egy erv, hogy egy nem allami ceg elorejelzese? Nem ertem amit irsz

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.12.04. 19:36:14

@gabors: jaja, az utolsó a legjobb.Nagy király az a csávó, aki rajzolja...
:D

kardio1 2018.12.04. 19:38:26

@kék madár: ha nem érted, nem tudok többet segíteni. Konkrét példát hoztam a tendenciózus újságírásra. Ennek nem cáfolata az az egyébként igaz tény, hogy a másik is az.

kék madár 2018.12.04. 19:51:21

@kardio1: passz. Hazugsagok es alhirek vs tenyek - erre nem is reagaltal. PONT nem arrol beszelek, hogy tendenciozus vagy szubhektiv, mert MIND az

kardio1 2018.12.04. 20:46:55

@kék madár: de az szubjektív, hogy mit fogadsz el ténynek, és mit tekintesz hazugságnak, vagy álhírnek. A 888.hu-n informálódók meg a te hitelesnek tartott forrásodat tekintik hazugsággyárnak, és az origót és társait meg az igazság forrásának. És itt most nem arról beszélek, hogy én mit tartok igaznak, vagy mit nem. Mert én ugyan hiszek abban, hogy van abszolút igazság, de avval is szembesülök, hogy nem mindenki osztja az én véleményemet és tartja ugyanazt abszolút igaznak. A demokrácia és az igazság relativizálása ide vezet.

kardio1 2018.12.04. 20:48:03

@kék madár: bocsánat, hogy ilyen filozofikus választ adtam.

kék madár 2018.12.04. 21:02:56

@kardio1: termeszetesen egy szot sem ertek abbol amit irsz, Trump meg a tanacsadoi szoktak ilyen kodis. zavaros, targytol eltancolo maszlaggal terelni. A tenyek makacs dolgok, mutass egy nemtenyt, hazugsagot, alhirt a 444-rol.

kék madár 2018.12.04. 21:09:30

@kardio1: vagy zarjuk le, ez ugy komolytalan

kardio1 2018.12.04. 21:33:53

@kék madár: nem fogom még egyszer végignézni azt az oldalt, ha amit írtam, nem volt elég, akkor nem volt elég. A brexites cikk jó példa. Nem osztogatnak, hanem fosztogatnak, nem Zürichben, hanem Moszkvában, a többi stimmel.
Egyébként, ha már Trumpot szóba hoztad, az ő ellenfelei pedig ugyanúgy címkéznek: jaj, ez ködös, jaj, ez terelés, én nem is értem ! Na de a tények, azok stabilak, fixek ...

kék madár 2018.12.04. 22:35:57

@kardio1:
A Brexites cikket is kivesezhetjuk, a csusztatasaid helyett.
persze, hogy nem volt eleg: minden 444-es hazugsagra hozok 50 888-ast.
" az ő ellenfelei pedig ugyanúgy címkéznek: jaj, ez ködös, jaj, ez terelés"
erre egy peldat tudsz hozni?

Lathatoan a tenyek teged nem erdekelnek, belealltal csak a "masik oldal se jobb" ervelesedbe ervek nelkul

kék madár 2018.12.04. 22:41:12

@balcán maxval bircaman: de nem. Esetleg: honnan veszed?
Egyebkent is ezt a mondatot helyesen igy irjak:

Soros Az Soros egyik Soros főszponzor Soros Soros. Libsi Soros.

somlobodog 2018.12.04. 23:29:10

@kardio1: "de az szubjektív, hogy mit fogadsz el ténynek, és mit tekintesz hazugságnak, vagy álhírnek. A 888.hu-n informálódók meg a te hitelesnek tartott forrásodat tekintik hazugsággyárnak, és az origót és társait meg az igazság forrásának. "

Te nem orvos vagy allitolag? Az feltételez egy diplomát és mellé egy alapvető gondolkodó vilaglatasat. Ne szórakozz már b+ hogy ezt tényleg leirtad hogy az hogy melyik hír alhir az szubjektív?! Az sem szubjektív hogy ha levagjak a fejem akkor meghalok. A vélemény szubjektív, a hír nem. Egy tényt persze lehet többféleképpen tálalni. Van fact checking csak fáradságos tudom. De a 888 nagy része alhir. A 444et én sem szeretem mert idegesít a formátuma de attól még a hírek nagy része nem kamu. Ha van időd nézd meg pl a fix és a cnn tenyeinek osszehasonlitasat, érdekes lesz.

somlobodog 2018.12.04. 23:29:12

@balcán maxval bircaman: hol láttad ezt? Küldj már egy linket ehhez vagy egy doksit.

kék madár 2018.12.04. 23:55:50

@somlobodog: "hol láttad ezt? "
a Sorost nem kell latni, eleg erezni. Tudod a liberalizmus forro lehellete a tarkodon

kronikas 2018.12.05. 05:46:30

@balcán maxval bircaman: kamuegyetemen végzett kamu kormántagokat. Magyar kamuminisztereket akik csak biodiszletek valódi hatáskör nélkül.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.05. 07:34:00

@kronikas:

A magyar kormányzati rendszer alapja a német modell. Benne a kormányfő szinte teljhtalaommal rendelkezik, a miniszterek az ő alkalmazottjai.

Ki hol végzett, legyen az ő magánügye.

kék madár 2018.12.05. 08:56:23

@balcán maxval bircaman: persze persze, most mar csak azt guglizd ki, hogy hany szazalekban tulajdonos Soros abban az amerikai cegben ami a 444-ben 20% alatti resznek a tulajdonosa?
nelkuled nem talaltam volna ra erre a gyongysszemre:

Media Development Investment Fund is a mission-driven investment fund for independent news businesses in countries with a history of media oppression.
in countries with a history of media oppression.
in countries with a history of media oppression.
in countries with a history of media oppression.

somlobodog 2018.12.05. 14:43:10

@maxval balcán bircaman: "Lásd ki a tulaj, s annak kik a tulajdonosai."

Ja értem. Mint neked Viktor és neki Putyin:))) okos fiu(?) vagy te latom

kék madár 2018.12.05. 16:04:45

@maxval balcán bircaman:
kezdem azzal, hogy nem tudtam, hogy a Sorosnak barmi koze lett volna a 444-hez, de van/volt, ebben IGAZAD VAN.

"Biztos lehetsz benne, nem kisrészvényes."
Erdemi befolyasa viszont nincs ra, mivel egy 20%-ban tulajdonos ceg egyik befektetoje a 23-bol. Erre a reszesedesre (~1-4%?) egy non-profit cegben meg a falon a kepkeret szinebe se szoktak beleszolni de persze ki tudja

kék madár 2018.12.05. 17:14:23

@balcán maxval bircaman: a tenyekre es nem az erzeseimre tamaszkodom en a kis naiv

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.05. 18:03:55

@kék madár:

A tény az, hogy a 444 Soros érdekeit közvetíti.

kék madár 2018.12.05. 18:07:40

@balcán maxval bircaman:
attol teny valami, hogy bizonyitani tudjuk. Te csak idehanyod az agyszulemenyeid, 5-bol 4-szer meg ertelmezhetetlen is amit irsz, nemcsak alaptalan

somlobodog 2018.12.05. 20:50:07

@kék madár: hazugságok és alhirek mindig. Ne kezdj vitába vele. Elég szimplán kirohogni. Ha már a szigorú szűrőn atjut a propaganda, a hazugság és az alhir ez a maximum amit tehetünk. Ha már a jó.......nyjaba nem szabad szegényt elkuldeni a szemelyeskedes keretei végett

kardio1 2018.12.05. 20:54:42

@Shaktee: bemásoljam még egyszer, amit korábban válaszoltam neked ? Címlapos cikkről volt szó. Ez sem az. Ha van kedved, küldhetsz még más nem címlapos írás linket is, bár eddig sem az volt a téma.

kardio1 2018.12.05. 20:56:44

@kék madár: az idézőjeles rész pont a te hozzászólásodból származott :)

kardio1 2018.12.05. 21:02:50

@kék madár: nem kell hozni példákat a 888-ról, nekem is megvan róluk a (Nem pozitív ) véleményem. Ettől függetlenül nem csúsztattam: a brexites cikk címe mást tartalmazott, mint maga az írás. Szerinted ez csúsztatás ?
Érdekes, hogy max talált infót a 444 tulajdonosi hátteréről, én hiába kerestem, nem vagyok valami sikeres...

kardio1 2018.12.05. 21:15:37

@somlobodog: orvosként fontos a kritikus gondolkodás, nem szokás a természettudományokban alapos bizonyítás nélkül elfogadni dolgokat, másrészt ami ma helyes, nem biztos, hogy holnap is az. A társadalommal kapcsolatosan viszont nemcsak a mérnöki, tisztán racionális gondolkodást kéne elővenni, mert ez eddig sem működött, ott nagyon sok érzelmi, irracionális tényező is bejön a képbe.
Egyébként a tényeken alapuló orvoslás (evidence based medicine ) és a gyógyszervizsgálatok is megérnek egy misét...

Bredpitt Monika 2018.12.06. 08:05:08

@m.t.: szerintem nem ciki az usanak, nem hiszem, hogy ennyit foglalkozik a Trump adminisztracio ezzel az uggyel.....

m.t. 2018.12.06. 16:27:05

@Bredpitt Monika:
Ehhez kepest kifejezetten kertek a kormanyt hogy ne bantsak a CEU-t, es ez a "Orban es Soros maganugye" narrativa csak azutan jott elo mikor vegleges lett hogy mennie kell.

kardio1 2018.12.08. 22:43:13

@Shaktee: ma eszembe jutott, hogy a múltkor azt mondtad, vége a tüntetéseknek Franciaországban, mert megkapták, amiért az egész elindult.
Hát nem lett vége, már rég túlhaladta a dolog a kiindulási követeléseket. Szerintem a minimum, amit tehet Macron, hogy a miniszterelnököt meneszti, bár erősen kétlem, hogy ez elég lenne.

boborján20 2018.12.09. 00:07:43

@balcán maxval bircaman:

az a tény, hogy te egy ruszki ügynök vagy.

aki nem hülye, az vágja, hogy mi a pálya nálad.

ha én lennék a munkaadód, akkor úgy kibasználak, mint a pinty, me te 0-24-ben tolod az agitpropot.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása