oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. december 03. 06:30,  Erdélyből Magyarországra kérdőjelekkel 190 komment

2018. december 03. 06:30 Határátkelő

Erdélyből Magyarországra kérdőjelekkel

Kicsit szokatlan téma lesz a blogon, hiszen ezúttal nem kifele lépnénk át a határt, és nem is született magyarországiak hazavándorlásának problémáiról van szó, hanem egy erdélyi magyar család Debrecenbe költözéséről, és az ezzel járó problémákról. Azért is adom közre János írását, hogy ha valaki tud nekik tanáccsal segíteni, akkor tegye meg.

Három legnagyobb sikerem határátkelőként - és három dolog, amit másként csinálnék. Beszéljük meg ki mit tart a legnagyobb sikereinek a külföldi életben és mi az, amit mai fejjel már másként csinálna! Írd meg a hataratkelo@hotmail.com címre!

burokracia_3_foto_flickr_com_damian_gadal_2.jpg

„Jelen esetben a TAJ-kártyával, illetve az általános iskolába való beiratkozással kapcsolatos kellemetlenségekről ejtenék néhány szót. Lehet valaki felismeri a sorok között a saját, korábbi történetét, és segíteni is tud. Ezen az oldalon olvastam a Miért egy év, mire TAJ-kártyát kap a határátkelő gyerek című posztot, sok hasznos infó van benne, de sajnos nekünk ennél komplikáltabb a helyzetünk.

Miértek...

Kérhezhetnék sokan, hogy egyáltalán miért épp Magyarországra akarunk költözni, ha már országot váltunk, miért nem egy nyugati országot, ahol sokkal jobb a megélhetés.

A helyzet bonyolult, a lényeg annyi, hogy a feleségem nem szívesen menne egy teljesen idegen környezetbe, idegen nyelvi világba, még ha nekem Németország is lett volna az első opcióm.

Azért épp Debrecen, mert a jelenlegi lakhelyünkhöz közel van, emellett lehetőség terén sokkal jobbnak számít, mint ami Erdélyben van.

Hasonlításképpen a térség gazdasági és kulturális központjában, Kolozsváron Budapesthez mérhető csillagászati lakás- és albérletárak vannak, míg a bérekről beszélni sem érdemes, annyira alacsonyak.

Az IT-szektor fellendülése a teljes piacra hatással van, ám aki nem azon a területen dolgozik, és nem tesz zsebre legalább 1500 eurót, családdal gyakorlatilag öngyilkosság ott élni.

Ellenben Debrecenben alapvetően magasabbak a bérezések, mint akár Kolozsváron is, a vidéki erdélyi kisvárosoknál sokkal magasabbak, és alacsonyabbak a lakás-, illetve albérletárak.

Szemmel láthatóan folyamatosan fejlődik a város, sorra jelentik be az óriásvállalatok érkezését és hatalmas beruházásait (lásd BMW). A gyerek jövőjét figyelembe véve is jó választásnak tűnik, hiszen rengeteg a lehetőség általános iskolától kezdődően minőségi egyetemi képzésig.

Persze mindezt a romániai helyzethez viszonyítva írom, mielőtt mindenki a fejét fogná, Nyugat-Európához képest látva a helyzetet természetesen nem ennyire fényes, ám minden relatív ebben az életben.

Egyetemi végzettséggel, a közvetlen közelében lévő ország nyelvét, illetve angolul beszélve (az én esetemben) valószínűleg nem nehéz munkát találni egy egy ekkora városban ennyi lehetőséggel.

Arról pedig nem is kell beszélni, hogy egy magyar, kisgyerekes családnak például kulturális lehetőségek terén mekkora különbséget jelent egy román többségű kisvároshoz képest (ahol jelenleg lakunk) Debrecen. Ehhez hozzátenném, hogy jövő év első felére magyar állampolgárrá válunk a könnyített honosításnak köszönhetően.

...és hogyanok

Ennyit a miértekről, a gond a hogyanokkal van. A gyerek 2019 júniusában fejezi be az óvodát Romániában, szeptembertől a terveink szerint Debrecenben kezdi az általános iskolát.

Ám ahhoz, hogy beirathassuk  az iskolába, a februári iratkozáskor magyarországi lakcímmel, valamint TAJ-számmal kell rendelkeznünk.

Áprilisban, a helyek elfoglalásakor a körzeti általános iskolák kötelezően be kell fogadniuk azt a diákot, aki a körzetében van, ám értelemszerűen akkor még nem lesz Debrecenben állandó lakcímünk tekintve, hogy júniusban ér véget az óvoda.

A lakhely mellett a következő probléma a TAJ-szám. Ezt lehet, hogy meg lehet beszélni a körzeti iskolával (ám vannak kétségeim efelől is), amennyiben sikerülne megoldani az iratkozást, de ezen az oldalon is olvashattunk számos történetet (leginkább hazaköltöző magyaroktól) az ezzel kapcsolatos kálváriáról.

A helyzet ugyanaz, mint a visszaköltözni kívánó, ám már/még stabil magyarországi lakhellyel nem rendelkezőkkel, akik Magyarországon születtek, konkrétabban az ő gyerekeikkel, hiszen ők már nem kaptak automatikusan TAJ-számot, mert más országban születtek.

Lesz magyar lakcímkártyánk, ám azon nem magyarországi, hanem külföldi lakcím szerepel. A TAJ-számhoz elengedhetetlen igazolni, hogy nem vagyunk egy másik uniós országban egészségügyileg biztosítottak.

Itt a másik probléma. Júniusban van végi az ovinak, én fél évvel korábban nem vonhatom ki a családomat (főleg egy kisgyereket!) a romániai állami egészségügyi szolgáltatások alól, nem kell ecsetelni, hogy miért.

Amúgy hivatalos romániai munkahellyel amúgy is fizetem ezt a biztosítást, ha akarnám sem hinném, hogy ki tudnám magam vonni alóla. Erre 2019 júniusában van legkorábban lehetőség.

Valószínűleg már a beiratkozás sem sikerül TAJ-szám nélkül, ám, ha azon valahogy túl is lennénk (nagyon segítőkésznek tűnnek azokban az intézményekben, ahol eddig érdeklődtem) nem szívesen költöznénk úgy egy másik országba, hogy nem vagyunk biztosítottak, nem lehet háziorvosunk, illetve bármilyen egészségügyi ellátásért vagyonokat kell fizetni. Főleg úgy, hogy a gyerekemnek súlyos ételallergiája van.

A TAJ-számot a munkáltató tudja igényelni, miután adókártyát (adószámot) igényeltünk, amikor hivatalosan bejelentett munkánk lesz, illetve bejelentett magyarországi állandó lakhelyünk, illetve tudjuk igazolni azt többek között, hogy Romániában már nem vagyunk államilag biztosítottak.

Ekkor kezdődik a hercehurca, mindannyian olvastunk számos botrányról a külföldön született gyerekekkel kapcsolatban. Nos, a helyzetünk gyakorlatilag ugyanez a törvények szempontjából.

Mi a megoldás?

Minden lehetséges fórumot, és állami útmutató oldalt átolvastunk, sőt, általános iskolákkal is felvettük a kapcsolatot, akiktől azt tudtuk meg, amit amúgy is tudtunk, hogy a beiratkozáshoz debreceni lakcímre van szükség. Aranyosak voltak mindenhol, a segítségükről biztosítottak, ám többet ők sem tudnak tenni.

Többen beszéltek arról, hogy az első évben kb. 40 ezer ft-ot kell fizetni minden hónapban, ám állami oldalon én erről nem találtam semmilyen konkrét infót, illetve nem konkrétat, én nem tudom elképzelni, hogy ha a munkahelyem a bruttó béremből adót fizet utánam (például épp ezen biztosítás miatt is), akkor miért fizetnék én külön erre.

„...amelyet a Magyarországon született, Magyarországon élő – magyar lakcímmel rendelkező - magyar állampolgár a születésekor kap, más jogosultaknak pedig igényelni kell. A megállapodáson alapuló jogosultság esetén a sürgősségi ellátásra való jogosultság bizonyítására külön igazolás szolgál, a TAJ kártya csak 24 havi járulék megfizetését követően állítható ki”  - áll neak.gov.hu oldalon.

Az nem derül ki, hogy akkor két évig nem lehet biztosított a családom, esetleg közben plusz járulékot kell fizetnem a munkahelyemtől függetlenül is, vagy mire is gondol a költő?

És nem, sajnos ismerős, haver sincs, akinél be tudnánk jelenteni magunkat (és ha lenne, TAJ-kártyáról akkor sem tudnánk még beszélni, tekintve, hogy iratkozás után nekünk Romániában van szükség az egészségügyi biztosításra).

Van esetleg olyan olvasó, aki járt már hasonló helyzetben? Eléggé kellemetlen a helyzet, hiszen hiába próbálunk informálódni már szinte egy évvel a költözés előtt, nem jutunk egyről a kettőre.

Lehetséges az, hogy Magyarországra teljesen legális módon, magyar állampolgárként letelepedve nem oldhatjuk meg gyerekünk beíratását egy állami iskolába, és nem számíthatunk az állami egészségügyi szolgáltatásokra hosszú ideig a költözést követően sem (amennyiben költözünk ilyen körülmények között)?

Ez kicsit furán hangzik, tekintve, hogy mekkora családbarátnak állítja be magát a kormány, arról nem is beszélve, hogy a határon túli magyarokhoz milyen kapcsolat fűzi.

Lehet, hogy a szavazatokon túl már senki nem fontos (költői kérdés – és nem, én nem fogok szavazni senkire a magyarországi választásokon, amíg itt van az állandó lakhelyem)?

Én személy szerint nem lépném meg azt, hogy júniusban, egyetlen EU-s országban sem biztosítva elköltözzek a családommal úgy, hogy reménykedünk abban, hogy valamelyik körzeti iskola befogadja a gyereket, ahol esetleg nincs túljelentkezés, és reménykedünk, hogy akár egy-két évig nem lesz szükségünk állami orvosi ellátásra, mindezt úgy, hogy időközben legálisan élünk és dolgozunk Magyarországon.

A segítséget köszönöm előre is!”

(Fotó: flickr.com/Damian Gadal)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: bürokrácia ügyintézés Magyarország Románia Erdély

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr314412668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.04. 09:15:54

@Shaktee:

Nemigen vannak a mai Fideszben Soros-emberek...

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.04. 09:15:57

@kronikas:

S kinek kell egy kamuegyetem?

S láthatóan az amerikai kormány is így gondolja, ami számomra egyébként meglepetés, nem hittem, hogy Trump képes lesz ebben is szembe menni a Külügy lobbijával.

Bredpitt Monika 2018.12.04. 09:47:02

@Golf2: szerintem is nagyon szomoru hogy igy reagalt ra, de hat o is csak kozvetit, ugy gondolom

Grand Prix 1800 2018.12.04. 10:27:30

Nem "kell" elhagyni őseink földjét, mert ha a magyar őslakosok elmennek, akkor teljesen az oláh megszállóké lesz Erdély.

Grand Prix 1800 2018.12.04. 10:27:30

"Hozzászólásod előzetes moderáció után jelenik meg."

Ja? Akkor erről ennyit.

BiG74 Bodri 2018.12.04. 10:27:30

A magyar helyzetről annyit, hogy pl. hogyan történhet meg ma Magyarországon, hogy egy párhónapos örökbe adott csecsemő taj számát előbb törlik, aztán basszák kiadni az újat?

A CEU oktatását pedig a piac árazza, nem a pöcsfejek. Nekünk itt a parlagon nem kell semmi, inkább éhen döglünk!

m.t. 2018.12.04. 10:27:30

Sok sikert kivanok a poszternek Debrecenhez, valami lakast szerezzenek be a kozeljovoben mert az arak itt is csak noni fognak, ugyanaz kezdodik mint Kolozsvaron.

m.t. 2018.12.04. 10:35:12

@Golf2: @Bredpitt Monika:

Par honapja az volt a Trump-adminisztracio terve hogy a nagykovet korbedicseri az Orban-kormanyt es Magyarorszagot, amazok pedig majd letesznek a CEU kiebrudalasarol, latvan hogy Uncle Sam megis csak torodik veluk.

Lattuk hogy mennyire hatotta ez meg a kormanyt, es az USA-nak ez most nagyon ciki, ugyhogy ertheto hogy utolag probaljak elbagatellizalni.

Dikusz 2018.12.04. 10:48:16

Már megint index címlapos a poszt...
Ami nem lenne baj, de az adott napon megjelenő írást teljesen tönkrevágja, bármilyen jó is legyen az. Most is ez fog történni...

Mivel a neveltetésem tiltja (annak ellenére, hogy nem előkelő környéken nőttem fel) azt, hogy csúnyákat kívánjak annak, aki egy nappal később teszi címlapra a posztot, inkább nem üzenek neki semmit, pedig lenne rá egy-két ötletem, mi érje egy nappal később...

London2009 2018.12.04. 10:50:10

@Dikusz: mar tegnap kora delutan kikerult az indexre a poszt.

négyzet 2018.12.04. 10:50:30

@vándor madár:
igazad van, már S1 a nyomtatvány neve. Érdekes, hogy mi most költöztünk külföldre, és itt még a régi nevén hívják a nyomtatványokat.

Illetve igen, nem szabad addig kijelentkezni a román biztosítótól, amíg nincs munkája a poszternek. Én úgy vettem le, hogy munkára fognak jönni. A sorrend persze az, hogy először munkakeresés, aztán a munkaszerződéssel TAJ igénylése, aztán megvan a cucc, akkor a román biztosítótól kijelentkezni. A többi családtagnál ez nem tudom, hogy néz ki, mármint Magyarországra bejelentkezve. Én például nem tudtam bejelentkezni a svéd biztosítóhoz családtagként, kellett volna az E104 a magyar biztosítótól, hogy nem vagyok biztosított, de a magyar biztosítónak meg a svéd E104-nek megfelelő igazolás kellett volna arról, hogy ott már biztosított vagyok. 22-es csapdája... Aztán néhány hét múlva lett munkám, úgyhogy ez meg fog oldódni.

Dikusz 2018.12.04. 11:32:41

@London2009: Jaaaa....!
Akkor meg csak azt tudom mondani, hogy miért ilyen kevés a hozzászólás, amikor címlapos a posztó? :)

De azt hiszem, az nem mentség számomra, hogy nem néztem, mikor tették címlapra. Ez ez az eset, amikor ha csöndbe maradtam volna, okosabbnak látszottam volna...

Van egy koncert, amit megnéznék, de nem tudom, szerinted érdemes-e?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.04. 12:10:52

@m.t.:

Inkább arról van szó, hogy az amerikai elit megosztott, s az egyik részt nem izgatja mi Soros érdeke.

Közismert, hogy Soros Amerikában az ellensége Trumpnak, azt hiszem, ez világos mindenkinek.

Shaktee 2018.12.04. 12:56:06

@balcán maxval bircaman: Orbán, Dajcs, Kovács, Kövér..soroljam még tesókám?

kardio1 2018.12.04. 13:06:00

@trabant: a 444 ugyanaz pepitában, mint a 888, egyik kutya, másik eb.

kardio1 2018.12.04. 13:09:35

@Shaktee: én már csak a mai honlapot látom, azon jól legörgetve van egy véleménycikk. Ebben benne van az előző napi híradás. Az címlapos volt, a nytimes.com-ot beírva egyből láttad ? Vagy beírtad a gugliba, hogy nytimes+CEU ?

kardio1 2018.12.04. 13:13:27

@Shaktee: a cikket már tegnap olvastam, nem volt a címlapon. Ismét mondom, a kérdésem, amit kék madárnak feltettem, arra vonatkozott, hogy címlapon volt-e a hír, nem arra, hogy volt-e hír. Egyébként érdekes, mennyiszer emlegették Soros-egyetemként a nem Orbán-barát médiában a CEU-t.

somlobodog 2018.12.04. 14:02:35

@Bredpitt Monika: jaaa. Ok. Azt hittem itt usaban járt suliba/oviba és azon lepődtem meg hogy kiemelted hogy Magyarországon elsőben kell tudni az egész abct. Mikor Amerikaban már 5evesen bőven tudják. És mivel azt hittem te itt éltél sokat így a gyerek is és ebből tévesen azt kovetjeztettem hogy tudod itt mi az iskolai rendszer. KB ennyi.:)

Shaktee 2018.12.04. 14:43:21

@kardio1: Nem tudom hogy mennyire számit hogy cimlapos-e az ország szégyene..

kardio1 2018.12.04. 14:51:48

@Shaktee: az egy másik téma, hogy ki mit gondol a CEU távozásáról.

Visszautalva egy közelmúltbeli posztra arról, ki honnan, és miről tájékozódik, engem most sokkal jobban érdekel, hogy mire fut ki a gilets jaunes mozgalma, mihez kezd a kormányzat a társadalomban meglévő törésvonalakkal, mint hogy Budapestről Bécsbe költözik ez az egyetem.

kék madár 2018.12.04. 15:21:42

@kardio1: "a 444 ugyanaz pepitában, mint a 888, egyik kutya, másik eb."
ugye azert ezt nem komolyan irtad? Ordito kulonbsegek vannak a ket ujsag kozott. az egyik egy kormany altal penzelt hazugsag es alhir gyar es kormany propaganda es uszito gepezet, a masik meg egy magan vallalkozas. 10+ fuggetlen ujsagiro termeke olvasottsag fuggo de minden politikai motivacio nelkul
Hasonlits ossze random 2 cikket

kék madár 2018.12.04. 15:23:03

@balcán maxval bircaman: Amerikat megtalalod a terkepen egyebkent, mert a hulyesegek alapjan amit irsz szerintem kevered valamivel.

kardio1 2018.12.04. 15:25:05

@kék madár: megtettem, mielőtt az előző kommentet írtam. Ettől függetlenül értem, te miért látod másként.

Shaktee 2018.12.04. 15:37:30

@kardio1: Már lefutott a sárgamellényes ugy,

Macron meghatralt az adokkal.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.04. 15:37:54

@kék madár:

S ez hogy jön ide?

Nem keverem. Az USA elitje megosztott manapság, innen gyengesége. S a Soros-egyetem ügye pont ezt árulta el ismét.

Bredpitt Monika 2018.12.04. 15:44:23

@somlobodog: csak azert emeltem ki, mert oket feltem attol, hogy rosszul jon majd ki a lepes a gyereknek, szoval akkor ennyi,
amugy en akkor jottem haza a gyerekkel amikor meg nem volt ket eves, szoval o itt szocializalodott, kint aztan, amikor visszamentunk egy evre, a harmadik osztaly masodik felet es a negyedik elso felet jarta,

Shaktee 2018.12.04. 16:00:38

@balcán maxval bircaman:

Csak a gyengét lehet megosztani, ezt tudja jol Putyinod is.

Meglátjuk mi van Mueller tarsolyában.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.04. 16:33:02

@kék madár:

Független újságíró nincs, ill. csak ha egyedül van és a maga gazdája. Egy médiánál dolgozó újságíró MINDIG függő.

Próbáld meg 444-es újságíróként dicsérni a Fideszt, vagy 888-as újságíróként dicsérni a ballibeket! Fél óra múlva hivatni fog a főnök, "megköszönni" a munkádat.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.04. 16:33:06

@Shaktee:

Érdekes, a CNN szerint se független a CEU...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.04. 16:33:23

@Shaktee:

Mindent meg lehet osztani. ha nem 1 ember birtokolja a teljes hatalmat, már vannak ellentétek.

Shaktee 2018.12.04. 16:37:43

@maxval balcán bircaman:

Különösen akkor ha egy ország bő harminc százaléka egyfogú szavazó.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.04. 16:53:52

@Shaktee:

Erről szól az általános szavazati jog, nem csak a milliárdosok szavazhatnak.

Shaktee 2018.12.04. 16:55:16

@maxval balcán bircaman: Milyen kis liberális teccik lenni..:-)

kardio1 2018.12.04. 17:00:31

@Shaktee: Ne haragudj, de ez nem cimlap így. A címlapos sztori az, amit a cnn.comot bepötyögve megnyitsz. Értem én, hogy az európai hírek között keresgélve megtalálod, de ez nem az, amiről beszéltem.

kardio1 2018.12.04. 17:01:58

@Shaktee: helyesen: a cnn.comot megnyitva az első oldalon találsz, főleg, ha vastagbetűs.

kardio1 2018.12.04. 17:04:10

@kék madár: Ne viccelj már ! A 444.hu újságírói nem függetlenek. Nem a magyar kormánytól függenek, de nem függetlenek.

kardio1 2018.12.04. 17:13:06

@Shaktee: egyáltalán nem lefutott az ügy. Ha az első alkalommal, november 17 után rögtön meglépték volna ezt, elég lett volna talán (bár az eredeti követelés sem 6 hónapos moratórium volt az adóemeléssel kapcsolatban, hanem annak teljes törlése), de most már régen túlhaladt azon a ponton az elégedetlenség, hogy ez elég lenne.
Macron ugyanúgy lenézően kezelte a szegényebb rétegeket, mint ahogy te is viszonyulsz az egyfogú szavazókhoz, ahogy a szadesz is tette, amíg létezett. Ez a mai tömegdemokráciákban nem járható út, akár tetszik, akár nem.

kék madár 2018.12.04. 17:20:56

@kardio1: a fuggetlen szot ne kezdjuk definialni, de en ebben a mondatban arra hasznaltam, hogy nem fuggenek a kormanytol vagy az ellenzeketol, vagy barmilyen gazdasagi vagy politikai, vallasi lobbitol. Az alkoholban, marihuanaban nem lennek biztos

Shaktee 2018.12.04. 17:24:19

@kardio1:

Mindig az egyfogúak szívnak, halálra adóztatnak, kilakotatnak, s meghalnak a háborúkban.

Macron visszahőkölt, nem vetik be a hadsereget, 6 hónapig nem lesznek az adók emelve.

Shaktee 2018.12.04. 17:24:56

@maxval balcán bircaman: Nem szégyen az, ne szabadkozz :-)

kardio1 2018.12.04. 17:29:57

@kék madár: ezt a "bármilyen gazdasági, politikai, vagy vallási lobbitól való függetlenséget" nem állítanám.
A helyzet az, hogy mint gyakorlatilag mindenki, benne vagy a saját információs buborékodban, ez pedig gyakorlatilag lehetetlenné teszi a pártatlan hozzáállást. Márcsak azért is, mert nem semleges számunkra a téma.

kék madár 2018.12.04. 17:30:11

@balcán maxval bircaman: megkerdeznek par nyilvanvalo dolgot a legutobbi par hozzaszolasoddal kapcsolatban pl mit tudsz a 444-rol, es hany szerzojuket ismered, szemelyesen, de nem erdekel.

kardio1 2018.12.04. 17:31:39

@Shaktee: köszi, hogy újra leírtad a véleményedet. Már válaszoltam rá. A híradásokból nem tudod érzékelni a hangulatot.

kék madár 2018.12.04. 17:32:36

@kardio1: ANYAGI fuggetlensegre gondoltam, nem szimpatiara meg hopes and dreamsre.
De maradjunk a konkretumoknal, kitol es mitol fugg a 444?

kardio1 2018.12.04. 17:47:49

@kék madár: nem értelek. Szerinted, ha valaki ingyen és bérmentve, semmilyen, anyagi vagy nem anyagi függésben nem lévén a hivatkozott személytől, megírja egy újságcikkben, internetes portálon, hogy Mészáros Lőrinc saját tehetsége okán, mindenféle segítség nélkül jutott jelenlegi pozíciójába, mindig ő adja a legjobb ajánlatokat stb., akkor ő független véleményt fogalmaz meg ? Én ilyen értelemben használom a függetlent, a pártatlan szinonímájaként.

Dikusz 2018.12.04. 17:53:02

@London2009:

A Lumen Christi Gospel Kórus -nak lesz egy koncertje vasárnap, ha kapok még rá jegyet.

kék madár 2018.12.04. 18:00:18

@kardio1:
en nem hiszem, hogy a kicsike agyammal en lennek hivatott a fuggetlen ujsagiras meghatarozasara.
De, nyilvan egy belvarosi meleg, szinkronuszu vegetarianus ujsagiro mashogy all a vilaghoz, es ugyanarrol a naplementerol mashogy fog irni mint egy haromgyerekes tanyan elo hobbivadasz.
Attol lesz fuggetlen, hogy nem mondja meg neki senki, hogy hogy irjon es mirol, csak azt varjak tole amit az ujsagiroktol (majdnem) mindenki:
en.wikipedia.org/wiki/Journalism_ethics_and_standards

kardio1 2018.12.04. 18:34:13

@kék madár: persze, de attól még részrehajló simán lehet, ilyenformán mások érdekeit szolgálja.
A 888-nál sem az fáj neked valószínűleg, hogy kap-e pénzt az újságíró, vagy hogy elrabolták-e a gyerekét, hogy azt írja, amit. Neked az ott olvashatókkal van bajod. Nekem meg a liberális párjával is. Ezért nem olvasom egyiket se.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.04. 18:48:53

@kék madár:

Ismerni kell a szerzőt egy média megítéléséhez? Nem elég OLVASNI a cikkeket?

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.04. 18:48:57

@kék madár:

A 444 újságírói a tulajtól függenek.

Maga a 444 meg a szponzoroktól.

Gondolod, hogy nem szűntetné meg Soros a 444 finanszírozását, ha az hirtelen a Fidesz mellett kezdene érvelni?

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.04. 18:49:22

@kardio1:

Én buborékmentes vagyok. Sőt igyekszem TÖBB nekem nem tetsző médiát olvasni.

Fogadni mernék, hogy az átlag magyar ballib szavazónál 5-ször többet olvasok magyar ballib médiaterméket.

Pl. MINDEN nap átolvasom: 168 óra, HVG, Kettős Mérce, 24.hu, Népszava. Megnézem az ATV egyes műsorait. letöltve. De belenézek más ballib médiákba is. A 444-be is, bár azt nem kedvelem bulvárstílusa miatt.

A fideszes médiákból szinte csak a Mandinert olvasom állandóan, meg az Echo TV-n 3 műsorszámot.

kék madár 2018.12.04. 18:53:33

@kardio1: "A 888-nál sem az fáj neked valószínűleg"
Nekem a hazugsagokkal van a bajom, semmi massal, ne bonyolitsuk. A 444-en ha agyonutsz se talalok hazugsagot, a 888-on minden masodik mondatban.
Ez oriasi kulonbseg.

kék madár 2018.12.04. 18:57:28

@balcán maxval bircaman: agyatlanul sorosozol, nezz utana, hogy ki a 444 tulajdonosa

Golf2 2018.12.04. 19:00:20

@kardio1: A liberalizmus, más néven szabadelvűség, a szabadságot jelentő liberty szó után alapvetően a személyes szabadságon és törvény előtti egyenlőségen alapul, Gyökerei a 17–18. századra, a felvilágosodás idejére nyúlnak vissza. Olyan korábbi alapvető elveket tagadott meg, mint az uralkodók isteni felhatalmazása, az öröklött kiváltságok, államvallás és protekcionizmus.
senki sem lophat, vagy alkalmazhat kényszert másokkal szemben.
alapelv, miszerint az állam ne hatoljon az egyén magánéletébe...Éljen a liberalizmus!

Jossarian 2018.12.04. 19:08:31

@Határátkelő: off: a ceu az egy vicc volt, az erdelyi sapientia budapesti megfeleloje. Ideologiahoz kotodo rabszolgakat kondicionalt gyakorlatilag nulla tudasalappal. Lett volna lehetosegem ott tanulni, hosszas merlegeles utan mast valasztottam, jol tettem. Megegyszer: EN valasztottam masik tovabbtanulasi lehetoseget (2002-ben) es nem bantam meg, az ido engem igazolt.
On: a letelepulni szandekozoknak, oszinte reszvetem, meg nem tudjak mi var rajuk ...

kardio1 2018.12.04. 19:18:17

@kék madár: az ott ebben a pillanatban található cikkek tendenciózusak, egy adott politikai véleményt képviselnek. Ha te egyetértesz ezzel a véleménnyel, olvasd a honlapot. Nekem nem jön be, ezért nem fogom továbbra sem. Cikk címe: a kormányuk szerint rosszul járnak a britek a brexittel, majd a cikkben a Bank of England adott ki ennek megfelelő előrejelzést. A Bank of England a brit kormány része? Az alá van rendelve ?
Az atlétikai vb-vel kapcsolatban is csak arról bírtak írni, hogy el fognak szállni a költségek. A 888.hu-n meg csak arról nem.

kardio1 2018.12.04. 19:21:37

@Golf2: ma a liberalizmus már nem erről szól, mivel minden politikai erő ezen korábbi elvek szerint gondolkozik. Ma a liberálisoknak újabbnál újabb védendő csoportokat kell keresniük, hogy igazolják létjogosultságukat.

kék madár 2018.12.04. 19:34:54

@kardio1: kezdjem el a hazugsagokat kimazsolazni a 888-rol? Este neki tudok esni...
Az komolyan egy erv, hogy egy nem allami ceg elorejelzese? Nem ertem amit irsz

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.12.04. 19:36:14

@gabors: jaja, az utolsó a legjobb.Nagy király az a csávó, aki rajzolja...
:D

kardio1 2018.12.04. 19:38:26

@kék madár: ha nem érted, nem tudok többet segíteni. Konkrét példát hoztam a tendenciózus újságírásra. Ennek nem cáfolata az az egyébként igaz tény, hogy a másik is az.

kék madár 2018.12.04. 19:51:21

@kardio1: passz. Hazugsagok es alhirek vs tenyek - erre nem is reagaltal. PONT nem arrol beszelek, hogy tendenciozus vagy szubhektiv, mert MIND az

kardio1 2018.12.04. 20:46:55

@kék madár: de az szubjektív, hogy mit fogadsz el ténynek, és mit tekintesz hazugságnak, vagy álhírnek. A 888.hu-n informálódók meg a te hitelesnek tartott forrásodat tekintik hazugsággyárnak, és az origót és társait meg az igazság forrásának. És itt most nem arról beszélek, hogy én mit tartok igaznak, vagy mit nem. Mert én ugyan hiszek abban, hogy van abszolút igazság, de avval is szembesülök, hogy nem mindenki osztja az én véleményemet és tartja ugyanazt abszolút igaznak. A demokrácia és az igazság relativizálása ide vezet.

kardio1 2018.12.04. 20:48:03

@kék madár: bocsánat, hogy ilyen filozofikus választ adtam.

kék madár 2018.12.04. 21:02:56

@kardio1: termeszetesen egy szot sem ertek abbol amit irsz, Trump meg a tanacsadoi szoktak ilyen kodis. zavaros, targytol eltancolo maszlaggal terelni. A tenyek makacs dolgok, mutass egy nemtenyt, hazugsagot, alhirt a 444-rol.

kék madár 2018.12.04. 21:09:30

@kardio1: vagy zarjuk le, ez ugy komolytalan

kardio1 2018.12.04. 21:33:53

@kék madár: nem fogom még egyszer végignézni azt az oldalt, ha amit írtam, nem volt elég, akkor nem volt elég. A brexites cikk jó példa. Nem osztogatnak, hanem fosztogatnak, nem Zürichben, hanem Moszkvában, a többi stimmel.
Egyébként, ha már Trumpot szóba hoztad, az ő ellenfelei pedig ugyanúgy címkéznek: jaj, ez ködös, jaj, ez terelés, én nem is értem ! Na de a tények, azok stabilak, fixek ...

kék madár 2018.12.04. 22:35:57

@kardio1:
A Brexites cikket is kivesezhetjuk, a csusztatasaid helyett.
persze, hogy nem volt eleg: minden 444-es hazugsagra hozok 50 888-ast.
" az ő ellenfelei pedig ugyanúgy címkéznek: jaj, ez ködös, jaj, ez terelés"
erre egy peldat tudsz hozni?

Lathatoan a tenyek teged nem erdekelnek, belealltal csak a "masik oldal se jobb" ervelesedbe ervek nelkul

kék madár 2018.12.04. 22:41:12

@balcán maxval bircaman: de nem. Esetleg: honnan veszed?
Egyebkent is ezt a mondatot helyesen igy irjak:

Soros Az Soros egyik Soros főszponzor Soros Soros. Libsi Soros.

somlobodog 2018.12.04. 23:29:10

@kardio1: "de az szubjektív, hogy mit fogadsz el ténynek, és mit tekintesz hazugságnak, vagy álhírnek. A 888.hu-n informálódók meg a te hitelesnek tartott forrásodat tekintik hazugsággyárnak, és az origót és társait meg az igazság forrásának. "

Te nem orvos vagy allitolag? Az feltételez egy diplomát és mellé egy alapvető gondolkodó vilaglatasat. Ne szórakozz már b+ hogy ezt tényleg leirtad hogy az hogy melyik hír alhir az szubjektív?! Az sem szubjektív hogy ha levagjak a fejem akkor meghalok. A vélemény szubjektív, a hír nem. Egy tényt persze lehet többféleképpen tálalni. Van fact checking csak fáradságos tudom. De a 888 nagy része alhir. A 444et én sem szeretem mert idegesít a formátuma de attól még a hírek nagy része nem kamu. Ha van időd nézd meg pl a fix és a cnn tenyeinek osszehasonlitasat, érdekes lesz.

somlobodog 2018.12.04. 23:29:12

@balcán maxval bircaman: hol láttad ezt? Küldj már egy linket ehhez vagy egy doksit.

kék madár 2018.12.04. 23:55:50

@somlobodog: "hol láttad ezt? "
a Sorost nem kell latni, eleg erezni. Tudod a liberalizmus forro lehellete a tarkodon

kronikas 2018.12.05. 05:46:30

@balcán maxval bircaman: kamuegyetemen végzett kamu kormántagokat. Magyar kamuminisztereket akik csak biodiszletek valódi hatáskör nélkül.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.05. 07:34:00

@kronikas:

A magyar kormányzati rendszer alapja a német modell. Benne a kormányfő szinte teljhtalaommal rendelkezik, a miniszterek az ő alkalmazottjai.

Ki hol végzett, legyen az ő magánügye.

kék madár 2018.12.05. 08:56:23

@balcán maxval bircaman: persze persze, most mar csak azt guglizd ki, hogy hany szazalekban tulajdonos Soros abban az amerikai cegben ami a 444-ben 20% alatti resznek a tulajdonosa?
nelkuled nem talaltam volna ra erre a gyongysszemre:

Media Development Investment Fund is a mission-driven investment fund for independent news businesses in countries with a history of media oppression.
in countries with a history of media oppression.
in countries with a history of media oppression.
in countries with a history of media oppression.

somlobodog 2018.12.05. 14:43:10

@maxval balcán bircaman: "Lásd ki a tulaj, s annak kik a tulajdonosai."

Ja értem. Mint neked Viktor és neki Putyin:))) okos fiu(?) vagy te latom

kék madár 2018.12.05. 16:04:45

@maxval balcán bircaman:
kezdem azzal, hogy nem tudtam, hogy a Sorosnak barmi koze lett volna a 444-hez, de van/volt, ebben IGAZAD VAN.

"Biztos lehetsz benne, nem kisrészvényes."
Erdemi befolyasa viszont nincs ra, mivel egy 20%-ban tulajdonos ceg egyik befektetoje a 23-bol. Erre a reszesedesre (~1-4%?) egy non-profit cegben meg a falon a kepkeret szinebe se szoktak beleszolni de persze ki tudja

kék madár 2018.12.05. 17:14:23

@balcán maxval bircaman: a tenyekre es nem az erzeseimre tamaszkodom en a kis naiv

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.05. 18:03:55

@kék madár:

A tény az, hogy a 444 Soros érdekeit közvetíti.

kék madár 2018.12.05. 18:07:40

@balcán maxval bircaman:
attol teny valami, hogy bizonyitani tudjuk. Te csak idehanyod az agyszulemenyeid, 5-bol 4-szer meg ertelmezhetetlen is amit irsz, nemcsak alaptalan

somlobodog 2018.12.05. 20:50:07

@kék madár: hazugságok és alhirek mindig. Ne kezdj vitába vele. Elég szimplán kirohogni. Ha már a szigorú szűrőn atjut a propaganda, a hazugság és az alhir ez a maximum amit tehetünk. Ha már a jó.......nyjaba nem szabad szegényt elkuldeni a szemelyeskedes keretei végett

kardio1 2018.12.05. 20:54:42

@Shaktee: bemásoljam még egyszer, amit korábban válaszoltam neked ? Címlapos cikkről volt szó. Ez sem az. Ha van kedved, küldhetsz még más nem címlapos írás linket is, bár eddig sem az volt a téma.

kardio1 2018.12.05. 20:56:44

@kék madár: az idézőjeles rész pont a te hozzászólásodból származott :)

kardio1 2018.12.05. 21:02:50

@kék madár: nem kell hozni példákat a 888-ról, nekem is megvan róluk a (Nem pozitív ) véleményem. Ettől függetlenül nem csúsztattam: a brexites cikk címe mást tartalmazott, mint maga az írás. Szerinted ez csúsztatás ?
Érdekes, hogy max talált infót a 444 tulajdonosi hátteréről, én hiába kerestem, nem vagyok valami sikeres...

kardio1 2018.12.05. 21:15:37

@somlobodog: orvosként fontos a kritikus gondolkodás, nem szokás a természettudományokban alapos bizonyítás nélkül elfogadni dolgokat, másrészt ami ma helyes, nem biztos, hogy holnap is az. A társadalommal kapcsolatosan viszont nemcsak a mérnöki, tisztán racionális gondolkodást kéne elővenni, mert ez eddig sem működött, ott nagyon sok érzelmi, irracionális tényező is bejön a képbe.
Egyébként a tényeken alapuló orvoslás (evidence based medicine ) és a gyógyszervizsgálatok is megérnek egy misét...

Bredpitt Monika 2018.12.06. 08:05:08

@m.t.: szerintem nem ciki az usanak, nem hiszem, hogy ennyit foglalkozik a Trump adminisztracio ezzel az uggyel.....

m.t. 2018.12.06. 16:27:05

@Bredpitt Monika:
Ehhez kepest kifejezetten kertek a kormanyt hogy ne bantsak a CEU-t, es ez a "Orban es Soros maganugye" narrativa csak azutan jott elo mikor vegleges lett hogy mennie kell.

kardio1 2018.12.08. 22:43:13

@Shaktee: ma eszembe jutott, hogy a múltkor azt mondtad, vége a tüntetéseknek Franciaországban, mert megkapták, amiért az egész elindult.
Hát nem lett vége, már rég túlhaladta a dolog a kiindulási követeléseket. Szerintem a minimum, amit tehet Macron, hogy a miniszterelnököt meneszti, bár erősen kétlem, hogy ez elég lenne.

boborján20 2018.12.09. 00:07:43

@balcán maxval bircaman:

az a tény, hogy te egy ruszki ügynök vagy.

aki nem hülye, az vágja, hogy mi a pálya nálad.

ha én lennék a munkaadód, akkor úgy kibasználak, mint a pinty, me te 0-24-ben tolod az agitpropot.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása